פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים
הכנסת
46
ועדת משנה לטיפול בצעירים וצעירות חסרי בית
16/05/2018
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 11
מישיבת ועדת המשנה של ועדת העבודה הרווחה והבריאות
לטיפול בצעירים וצעירות חסרי בית
יום רביעי, ב' בסיון התשע"ח (16 במאי 2018), שעה 9:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 16/05/2018
ישיבת מעקב אחר ביצוע תכנית משרד האוצר ומשרד הרווחה והשירותים החברתיים לטיפול בחסרי בית צעירים על ידי הרשויות המקומיות
פרוטוקול
סדר היום
ישיבת מעקב אחר ביצוע תכנית משרד האוצר ומשרד הרווחה והשירותים החברתיים לטיפול בחסרי בית צעירים על ידי הרשויות המקומיות
מוזמנים
¶
נרד בראון - עו"ס, מפקחת ארצית, משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים
רות מנע - מנהלת האגף לטיפול בחריגים, משרד השיכון
ציפי לפלר - ממונה על מחלקת ילד נוער ומשפחה, אגף הרווחה, עירית ירושלים
יהודית גבאי - עו"ס, מנהלת המחלקה לנוער וצעירים, אגף הרווחה, עירית ירושלים
אילה קדמי חקלאי - קידום נוער וצעירים, עירית ירושלים
אריה דרזי - מנהל היחידה לטיפול בצעירים, עירית חיפה
עמית פרלסון - מנהל יחידת חיפה, "עלם" - העמותה למען נוער במצבי סיכון ומצוקה
אוריה תורג'מן - רכזת עבודת רחוב בחיפה, ""עלם"" - העמותה למען נוער במצבי סיכון ומצוקה
יאיר הס - מנכ"ל עמותת "הלל"
שלי שטרכר-שלו - מנכ"לית פורום צעירות בסיכון
זיוה אסייג - פעילה חברתית
רחל כהן - שדלן/ית (עו"ד גויסקי-קשרי ממשל יעוץ ושירותי חקיקה) מייצג/ת את הל"ל - האגודה ליוצאים לשאלה
מתן אלקלעי
שדלן/ית (ברדוגו יועצים) מייצג/ת את פורום כפרי הנוער
רישום פרלמנטרי
¶
ר.ל., חבר תרגומים
ישיבת מעקב אחר ביצוע תכנית משרד האוצר ומשרד הרווחה והשירותים החברתיים לטיפול בחסרי בית צעירים על ידי הרשויות המקומיות
היו"ר מירב בן ארי
¶
בוקר טוב לכולם, לא התכנסנו הרבה זמן אז אני שמחה לראות את כולכם. אני אפתח את ישיבת ועדת המשנה של ועדת העבודה והרווחה לטיפול בצעירים וצעירות חסרי בית. זו ישיבת מעקב אחר ביצוע התכנית של משרד האוצר ומשרד הרווחה, לטיפול בחסרי בית צעירים על ידי הרשויות המקומיות.
נתחיל במשהו אופטימי, כמו שאני אוהבת. ביום ראשון היינו בביקור ב-"הגג הורוד", השֶלטֶר הייעודי החדש לצעירים וצעירות בקהילה הלהט"בית שנפתח בשכונת התקווה בתל אביב. הוא בעצם יהיה ההמשך של "בית דרור", שאתם כולכם מכירים. מקום מקסים, יפה, בלב שכונת "התקווה". נכון שיש בעיות עם השכנים, אתם מכירים את זה טוב אבל בסך הכול, המקום מאד יפה ומאד מזמין, נקי, מסודר עם צוות מקסים שפגשנו והכרנו. עשינו במקום סיור יחד עם משרד הרווחה ויחד עם הרשות המקומית, עם שרון מלמד.
חוץ מהעובדה שהמקום מאד יפה ומזמין, הופתענו ממספר המתאכסנים. זאת אומרת, השֶלטֶר פתוח חודשיים בסך הכול, אנחנו מדברים על מאות שכבר עברו אפילו לשלש-ארבע שעות, שאתם מכירים גם, למקלחת, להתארגן, לאכול משהו ולצאת. הופתענו, מאות. זה גם יכול להיות אותו צעיר שחזר פעם שלישית להתארגן אבל 12 מיטות מלאות כמעט תמיד כל לילה וזה כל פעם מפתיע אותי, הצריכה. זאת אומרת, אנחנו לומדים בכלכלה על הצריכה הגבוהה של צעירים, גם אם זה לכמה שעות, גם אם זה לבוא לדבר עם מבוגר.
חשוב לומר שכמובן לפני חודשיים הייתי גם בהוסטל שנפתח בחולון, שהוא בעצם המענה הטיפולי-שיקומי לצעירים להט"בים גם הוא. "אותות" לא נמצאים פה אבל הם יגיעו. הם היו אתי ביום ראשון. ממש חשוב לפרגן להם. הקימו, גם שֶלטֶר, גם הוסטל, הכול מיועד לקהילה הלהט"בית וגם בהוסטל היינו. גם מלא, מלא. ומצד אחד זה מאד יפה, מצד שני, אני אומרת לעצמי: איפה הם היו עד היום? איפה הם היו? הרי משתמשים, הצריכה גבוהה, איפה הם היו עד היום? כנראה הם ברחו, או לצערי במה שנקרא, באותן תכניות שנותנים משהו בתמורה כדי לקבל מיטה, אתם בטח מבינים.
היה מעניין גם לשמוע על חוסר הרצון לשימוש בגגונים וכאלה, הם לא מוצאים את עצמם במקומות של מבוגרים. הם מעדיפים להיות ברחוב, או אצל חבר או חברה, או לצערי, בתמורה לכסף, אז היה מעניין לשמוע על הייחודיות של השֶלטֶר. אנחנו תיכף נדבר גם על שאר הרשויות אבל זה היה מעניין לשמוע, על כמה השֶלטֶר חשוב להם, אל"ף, כי הם לא מתחברים לגגונים של המבוגרים ובי"ת, כי בעצם סוף סוף יש להם קורת גג שלהם, ייעודית שלהם. אז זהו, משהו אופטימי. יש שם בעיה גם, יש מדריך אחד בלילה, זה מאד מאוד בעייתי. מדריך אחד, 12 חוסים שישנים. זה מאד מאוד בעייתי, אני אקח את זה לטיפול.
דבר נוסף אופטימי וכמובן, רות כאן, ממשרד השיכון, נגיד על התכנית לסיוע לצעירים חסרי בית שאת תתייחסי אליה גם. המשכנו את זה גם השנה. תכנית טובה מאד. אני אתן לרות גם להציג קצת מספרים אבל גם זה חלק מאותו רצף טיפולי מהשֶלטֶר לקורת הגג, לדירת המעבר והדיורית או כל אופציה של דירה, משם לתכנית לסיוע בשכר דירה ומשם לעצמאות.
תראו, הוועדה הזו היא ועדה שהמטרה שלה לעקוב אבל כמובן, אנחנו גם יוצאים לסיורים. הסיור בהוסטל, נגיד, היה סיור של הוועדה, ממש, עם פרוטוקול. הסיור ב"הגג הוורוד" היה סיור שלי, עם משרד הרווחה והרשות המקומית, כך שאם יש דברים שאתם רוצים שאני אראה, אתם מוזמנים כמובן לומר לי.
דבר נוסף לפני שנעבור גם לרשויות וגם למשרד. אני קצת מרגישה שברגע שייפתחו ותיכף נשמע מחיפה וחסר לי עדיין את תל אביב, שהבנתי שהצעירים כבר ממש בשלבים אחרונים, הצעירות עוד לא, תיכף נשמע את ירושלים, אני מרגישה שביום שבירושלים יפתח סופית ובתל אביב, אנחנו נחליט אם להמשיך לקיים את הוועדה.
אני כתובת בשבילכם תמיד, לכל דבר, ואנחנו צריכים להחליט ביחד אם להמשיך את הוועדה כוועדת משנה, או פשוט להמשיך את ההתקשרות שלי אתכם, עם העמותות, עם המשרדים. אני אתן לזה זמן את המושב הזה ואם באמת נראה צורך אז נמשיך במושב הבא ואם לא אז נעשה כינוס כאן לסיום של הוועדה. אמנם אין הנחתום מעיד על עיסתו אבל הוועדה הזו באמת עשתה שינוי בנושא של צעירים חסרי בית. אני מרגישה את זה, אני לא רוצה לדבר על עצמי, אני מדברת על הוועדה, כי יש כאן כמה גורמים, יש את משרד הרווחה, יש את משרד האוצר ששם כסף, יש את הרשויות, משרד השיכון אבל אנחנו צריכים להחליט יחד אם הוועדה אם עדיין צריך אותה או פשוט להמשיך בתקשורת שלי אתכם, שהיא תימשך כל עוד אני בכנסת ואתם יכולים להיות בוודאות. לא סתם לקחתי על עצמי את העניין הזה, חשוב לי בלי קשר לוועדה. הוועדה היא טובה כי המשרדים באים, כי אתם מרגישים נוח לבוא ולשטוח כאן את הדברים. שוב פעם, במושב הקיץ יהיה עוד כינוס אחד, אני מניחה באזור סוף יוני תחילת יולי ואז נחליט יחד אם אנחנו ממשיכים או נשארים. את זה היה לי חשוב להעיר לפרוטוקול.
לפני שנתחיל עם הרשויות, אני רוצה רגע את רות, שהגיעה ממשרד השיכון, לתת לנו כמה מלים על התכנית לסיוע. אני גם אשמח לדעת מה הסטטוס, מה המצב כי בשנה שעברה נגמר הכסף והוספנו עוד, אז בואו נראה מה המצב, כמה צעירים נעזרים. כולכם מכירים את התכנית לסיוע בשכר דירה לצעירים חסרי בית, של משרד השיכון ביחד עם הרווחה, נכון? רק שם ותפקיד לפרוטוקול.
רות מנע
¶
שמי רות מנע, אני מנהלת האגף לטיפול בחריגים במשרד השיכון. בתחילת 2016, ביוזמה מאד מבורכת של חברת הכנסת מירב בן ארי, פרסמנו תכנית מיוחדת למסלול מהיר, לצעירים וצעירות בסיכון. התכנית הייתה בשילוב עם משרד הרווחה, אשר באמצעות העמותות מאפשר את ההגדרה של הצעיר בסיכון ואנחנו הגורם שמשלם לו את הסיוע בשכר דירה. התכנית הזו, מ-2016, מתוקצבת באופן ייעודי לתכנית. ב-2016 קיבלנו תקציב של 2.4 מיליון וזה נתן מענה ל-200 צעירים. ב-2017 קיבלנו עוד קצת כסף באמצעות מירב, עוד 2 מיליון שקל, זה נתן מענה ל-166 צעירים ול-2018 קיבלנו עוד 6 מיליון לעוד166 צעירים. סך הכול התכנית עד עכשיו תוקצבה ב-8.4 מיליון שזה אומר 166 ועוד 166 ועוד 200, סדר גודל של 520 צעירים.
רות מנע
¶
בצנרת תמיד יש, כי ציפי נחשון משחררת, המכון שלי מקבל ואני התחנה האחרונה. אני מניחה שיש עוד בצנרת אישורים אבל אולי ציפי נחשון תוכל להגיד לך.
רות מנע
¶
כן, כן, גם לנו יש. בירושלים ואני יודעת שבשנה שעברה הייתה לנו בכלל בעיה כי חלק חיכו, צעירים חיכו ולא יכלו. המכסה הסתיימה יחסית מהר.
היו"ר מירב בן ארי
¶
אז הבאנו כסף, תזרימו בקשות. בפעם שעברה הסתיים והבאנו עוד בתוך השנה ועודפים. מה עם "הלל"?
יאיר הס
¶
כן, אנחנו שולחים כל הזמן. שלום לָך, בואי, בואי, שבי לידי, שלום לחברת הכנסת קארין אלהרר. בדיוק התחלנו לדבר, התחלנו בתכנית לסיוע בשכר דירה לצעירים חסרי בית. יש כרגע 42 שכבר הגישו להם ויש אפשרות לעוד 120 לקבל. חיפה, תגישו.
אריה דרזי
¶
אנחנו מגישים, חיכינו עם שנה ב', כלומר, עם השנה השנייה שבתחילה זה לא אושר בגלל בעיות תקציביות.
היו"ר מירב בן ארי
¶
תראה, המטרה היא בסוף, שאחרי שהוא עובר את השֶלטֶר, אחרי שהוא עובר את ההוסטל, ואחרי שהוא עובר את דירת המעבר, אחרי שהוא נכנס לסיוע בשכר דירה אנחנו רוצים לתת לו שנה ומהשנה שאחרי זה שתהיה לו עצמאות, שיפתח עצמאות ויצליח לשכור דירה. השאלה היא האם אלה שנמצאים אצלכם, כולם הגישו את הבקשה.
היו"ר מירב בן ארי
¶
לא, אל תדאגי, הוא יהיה. אנחנו ננצל אותו. שנה שעברה נגמר לנו גם הכסף באמצע והשגנו עוד. אנחנו ננצל את הכסף.
אריה דרזי
¶
דיברת על משהו תהליכי, כן, אחר כך אני אפרט כי אנחנו רוצים להתחיל ממקום שהוא לא ישירות לשכר דירה.
היו"ר מירב בן ארי
¶
ברור, ברור. התכנית לסיוע בשכר דירה צריכה להיות אחרי הרצף הטיפולי שאותו צעיר עובר. בטח לא נתחיל אתה, כי אם נתחיל אתה אז הוא יצטרך גם שנה שניה. אנחנו רוצים שזו תהיה השנה של ה- "פיק" שלו, שהוא כבר עבר דיורית או דירה וכבר היה עצמאי.
יהודית גבאי
¶
מהבחינה זו שבעצם הרבה פעמים הצעירים לא רוצים להיות מוגדרים או להיות באיזו תפיסה שהם בסיכון, כבר היו משכירים, יש לנו עכשיו למשל איזה משכיר שביקש מאתנו לדעת מי זה, מהן הבעיות שלו, זה כתנאי לעשות את ההתקשרות. לדעת מה, מי, מאיפה הוא מקבל את הסיוע.
רות מנע
¶
הכסף אמור לעבור למשכיר ובמקרים חריגים, שאתם משקפים לנו קושי, אז אנחנו באופן חריג משלמים את הכסף לפקודת הזכאי. אנחנו מעדיפים וחושבים שזה יותר נכון, שזה יעבור לבעל הדירה.
היו"ר מירב בן ארי
¶
היה לנו עם זה כבר עניינים וכבר בשנה שעברה אמרנו שבעניינים מיוחדים שתפנו מטעמים מיוחדים, יהיה אפשר להעביר לשוכר. את טיפלת בזה.
רות מנע
¶
אבל בואו, במינון, ורק באותם מקרים שמאד קשה. זו לא תכנית, זה חריג מאד. אותם מקרים שאתם מזהים קושי.
קארין אלהרר (יש עתיד)
¶
אני מבינה למה רוצים להעביר את זה ישירות למשכיר אבל אני גם מאד מבינה למה משכיר פוטנציאלי בסך הכול רוצה לעבור את החודש ולקבל שכירות בזמן, וגם רוצה שוכר שהוא לא מוגדר כבעייתי. למה זה יהווה אצלו בעיה זו שאלה - - -
קארין אלהרר (יש עתיד)
¶
כסף בטוח זה בסדר אבל ברגע שאדם מוגדר או מתויג כאדם בסיכון, אז אני לא יודעת - - -
היו"ר מירב בן ארי
¶
לא, הוא לא מגדיר, כי יש לך גם את החד הוריות שמקבלות סיוע בשכר דירה, גם מקבלי אבטחת הכנסה, בסוף לא באים ואומרים: אוקיי, הצעיר הזה הוא צעיר חסר בית אלא באים ואומרים שהוא מקבל סיוע, שהוא זכאי לסיוע.
היו"ר מירב בן ארי
¶
אל תשכחי שהעמותות שלכם מגישות לציפי. אתם הרשות אבל "עלם", שיושבות, נגיד, סתם, כי יש לי שם את ריקי, אז ריקי, לדוגמה, היא מ"גלגל" והעמותה הגישה עליה, היא שוכרת בירושלים, גם ראיתי את התמונות של הדירה, מאד יפות. זאת אומרת, חשוב לזכור שהרשות אמנם כאן צריכה קצת יותר אולי להגיש, אבל בסוף גם יגאל מ"החוט המשולש", גם "הלל" שיושבים בירושלים, הייתי בדירה שלכם בירושלים, הם מגישים. זאת אומרת, אם את לא מגישה וגם חשוב לומר שאלה שכבר הגישו קיבלו את הסיוע. זאת אומרת, היו לנו מקרים בודדים, כי בואי, עם הכסף גמרנו עם השנים, זאת אומרת שזה הולך אליהם.
ציפי לפלר
¶
ציפי לפלר, ממונה על מחלקת ילד נוער ומשפחה באגף הרווחה בעירית ירושלים. אני מברכת על היוזמה, גם של מירב, גם שלכם משרד השיכון, בעצם של כל המערכת וכל צעיר שיכול ליהנות מזה יבורך. את אומרת שיש איזושהי חריגות. נעביר לציפי את החריגות ונתקדם.
רות מנע
¶
זה תקציב שאנחנו מקבלים בפתיחת כל שנה, זו לא תכנית. ב- 2016 קיבלנו 2.4 מיליון ב- 2017 עוד 2 מליון וב- 2018 עוד - - -
היו"ר מירב בן ארי
¶
אני רוצה רק לעשות כאן, לאור זה שאני מעורבת בתכנית, אני מבקשת תרשמי לך תזכורת, בספטמבר להגיש לי "מצב", כי אני לא רוצה שנגיע לדצמבר בלי מיצוי. שנה שעברה נגמר לי התקציב והוספנו, ב-16' נגמר התקציב והוספתי עוד 2 מיליון באמצע. אל"ף, תנצלו את הכסף, אל תחששו מחסר, אני קצת מכירה את שר השיכון אבל בלי קשר לזה, תעדכני אותי אם לא מנוצל, חייבים לנצל את הכסף.
היו"ר מירב בן ארי
¶
אי אפשר, אני כבר אומרת. אני התעסקתי גם עם צעירים בסיכון בשרות לאומי, ואגב, הגדלנו ב-300 תקנים את תקני הדיור. אני זוכרת גם את הסיור שעשינו אצלך, פגשנו את הבן של השרות לאומי, אני גם ליוויתי את החוק של השרות לאומי, עשינו את זה גם עם ציפי נחשון, אגב, את ההגדלה של התקנים, אני יכולה להגיד לך שמה שיש לשרות הלאומי זה: א' - תקני דיור, ב' - אלה שמסיימים שרות לאומי יש להם את התכנית לסיוע בשכר דירה של משרד הביטחון, שהיו כאן בישיבה והם אמרו לי שזה גם שרות לאומי וגם חיילים בודדים. זאת אומרת, מי שמסיים שרות לאומי שהוא חסר עורף, יכול לקבל גם תכנית לשנה, לסיוע בשכר דירה ממשרד הביטחון. היינו שם. יש להם תכנית ייעודית, שמו על זה מיליונים, גם לסיוע בשכר דירה - - -
היו"ר מירב בן ארי
¶
גם עבור אלה של השרות לאומי. תראה, אם יש לך בעיה עם צעיר חסר בית מהשרות הלאומי, אתה יכול לפנות אליי, אני אחבר אותך למי שצריך.
היו"ר מירב בן ארי
¶
גם משרד הרווחה וגם אצלי, בסדר? עירית ירושלים, בואי, תתחילי לספר. אגב, רק משהו לגבי התכנית לסיוע, הרי צעירים חסרי בית שנמצאים אצלך, נמצאים במסגרות של העמותות – כולם?
היו"ר מירב בן ארי
¶
אוקיי, זאת אומרת שאלה שעוברים אצלך אחרי שהם עברו מסגרות טיפוליות, את בעצם צריכה לכתוב לציפי - - -
יהודית גבאי
¶
יש לנו צעירים שגרים גם במחסנים, אחד גר באוטו, זאת אומרת, אנחנו מדברים על אוכלוסייה - - -
היו"ר מירב בן ארי
¶
קודם כל, בואי נתחיל עם הצעירות, עם השֶלטֶר, שהבנתי שהבעיות שם עם השכנים הסתיימו, נכון? תעדכני אותי רק על השֶלטֶר ואחרי זה נעבור לשמוע על - - -
ציפי לפלר
¶
אני רוצה רק לתאר את התמונה הכוללת בכמה מלים ואז יהודית תמשיך. יש לנו בעצם היום בירושלים את השֶלטֶר של הבנות, שמופעל באמצעות "עלם", יצא חוק חדש, חוק המכרזים, שמחייב היום, המשרד כבר לא יכול להעביר - - -
היו"ר מירב בן ארי
¶
כסף לעירייה שתעביר לעמותה. זה לא חוק, זו תקנה, של המשרד ואני רוצה לשמוע גם מה דעתכם עליה.
היו"ר מירב בן ארי
¶
זה לא חוק, זו הנחיה של המנכ"ל. אתם כתבתם לו? שרון מלמד, כשהיינו ביום ראשון בגג הוורוד, היא אמרה שהיא הולכת להיפגש אתו. אתם, חיפה – תיכף נגיע גם אליהם – ירושלים, חייבים לקבוע פגישה עם המנכ"ל. אני, דרך אגב, אשב גם עם אלין מ"אלול" אבל אתם חייבים לעזור לי. זו הנחיה מאד מאוד בעייתית, מאד בעייתית. אתם צריכים - - -
היו"ר מירב בן ארי
¶
זה לא חוק, זו תקנה של המנכ"ל, זה לא חוק. אם זה היה חוק אני וקארין כנראה היינו יודעות על זה. זה לא חוק, אלו תקנות. אתם חייבים לטפל בזה מול מנכ"ל המשרד.
ציפי לפלר
¶
אני שמחה לשמוע כי זה תוקע אותנו, סליחה על הביטוי, בצורה מאד רצינית, במקרה הזה ובמקרים אחרים באותה מידה.
ציפי לפלר
¶
מדובר על זה שבעצם אם עד היום, אקח למשל את השֶלטֶר של הבנות ש"עלם" מפעיל, משרד הרווחה היה הולך לוועדת מכרזים ומוציא בעצם פטור ממכרז שאותו העביר אלינו ואנחנו יכולנו להתקשר, במקביל אני הלכתי לוועדה אצלנו של ספק יחיד והמשכתי עם הפטור ממכרז, היום אני לא יכולה לעשות את זה. מה שציפי נחשון עומדת לעשות עכשיו, היא הולכת להארכת החוזה אתנו, כי לפרסם מכרז - - -
ציפי לפלר
¶
זה מינימום שנה והמשמעות של זה הייתה פשוט לסגור את השרות, זו הייתה המשמעות. ציפי מנסה עכשיו להאריך את חוזה ההתקשרות אתנו, שאנחנו נוכל להאריך את חוזה ההתקשרות עם "עלם" - - -
ציפי לפלר
¶
כלום. בעצם היא מנסה עכשיו לעשות את זה ובמקביל – ואני פה כן מכניסה עוד משהו – במקביל, לשנות את התעריף. התעריף היום של השֶלטֶר לא מספיק - - -
ציפי לפלר
¶
לא נותן מענה, אם קודם דיברתם על ההוסטל של הלהט"בים שיש מדריך אחד, גם אצלנו יש מדריך אחד.
ציפי לפלר
¶
גם אצל הבנות, אני עוד מעט אעבור לבנים. זו המשמעות, אני מקווה שציפי נחשון תצליח להעביר את זה, אם לא – השֶלטֶר נסגר.
ציפי לפלר
¶
אני בקשר עם ענבל, מנכ"לית "עלם", היא מודעת לזה, אני מאד מקווה שלא נצטרך לסגור את השֶלטֶר.
היו"ר מירב בן ארי
¶
השֶלטֶר לא ייסגר. אנחנו נוודא שלא יקרה, זה לא יקרה. לא יסגרו את השֶלטֶר, אחרי כל כך הרבה שנים שחיכו לפתוח אותו.
ציפי לפלר
¶
אבל פה מחויבת תוספת תעריף, התעריף לא מספיק למסגרת היום. בעצם התעריף ששעליו בנוי היום השֶלטֶר, זה התעריף של ההוסטל של "הלל", שזו אוכלוסייה אחרת לגמרי.
יהודית גבאי
¶
אני אסביר.
שמי יהודית גבאי ואני מנהלת המחלקה לנוער וצעירים באגף הרווחה בעירית ירושלים. קודם כל, מספר הצעירות שנמצאות שם, היינו השבוע בוועדת היגוי, הוא עובר את ה-18 ללילה. יש מדריכה אחת, הם מדווחים על מצבים בלתי נסבלים, של צעירות שמתפרקות וצריך לפנות אותן ואין מישהו שיחזיק את כל הקבוצה. ייאמר לזכותם של "עלם", שהם מגייסים הרבה מתנדבים ועל אף זאת, עדיין, זה לא נותן את המענה. לעומת זאת, אני אגיד שהשֶלטֶר של הצעירים, אנחנו מתקשים שם, גם בלגייס מתנדבים, יש לנו צוות מאד מצומצם - - -
יהודית גבאי
¶
זו גם אחזקה, זה דורש הרבה הרבה אחזקה והכשרות והם עושים את זה. אנחנו נעזרים בהם בעניין הזה. עדיין, אני אומרת, הצוות הוא מאד מצומצם, צוות היום. תכניות לשעות היום, כיום יש לנו צעירים שם ואני אדגיש שהצעירים של השֶלטֶר של הבנים הם בקצה קצה קצה הרצף. הם עם בעיות של התמכרות קשה – הרבה מהם, עבריינות, תחלואה כפולה, בריאות הנפש ובאמת, המענים שהם צריכים - - -
יהודית גבאי
¶
לא, ביום היה "גלגל" והשֶלטֶר בלילה. אנחנו פתחנו באוגוסט שעות יום ומנובמבר אנחנו שם 24/7.
יהודית גבאי
¶
לבנים. אני כן אגיד שבאוגוסט שרות התמכרויות גם ייכנס. מתוך הגוון של האוכלוסייה אנחנו חיברנו, שרות נוער וצעירים הכניס את שרות התמכרויות, חשבנו שהם גם יבואו עם איזשהן תכניות ומענים אבל הם גם מוגבלים. עד 2019 בעצם. אני מבינה שגם שירות נוער וצעירים וגם שרות התמכרויות לא יכולים לתת תקציבים נוספים ותכניות נוספות. לא יכולים, לא נותנים.
ציפי לפלר
¶
לא, סליחה. הייתה התחייבות להגיע לוועדת תעריפים עכשיו ביולי אבל גם התעריף שהם מדברים עליו, כבר היום הוא לא יספיק, התוספת. אנחנו בעצם היום בירושלים מדברים על שהתכנית הייתה לפתוח ארבעה שֶלטֶרים, שניים לבנות, צעירות, אני מדברת 18 - - -
ציפי לפלר
¶
בעיקר בקצה העיסוק בזנות. אמרנו: נפתח שֶלטֶר לבנות יותר מוחזקות. עירית ירושלים לא מסוגלת יותר לעמוד בשכר הדירה. המשרד מממן 150,000 שקל לשכר דירה. במקרה הפעם זה הספיק. מאד קשה למצוא מבנים. צריך תגבור ובזמנו דובר על זה שיהיה תגבור לטיפול על קצה הרצף של הבנות. אני לא מקבלת שום תגבור וכנראה שאני גם לא אקבל. אני לא יודעת איך נמשיך עם זה. אני לא פותחת שֶלטֶר נוסף, אין לנו שום יכולת. לגבי הבנים, עירית ירושלים שכרה מבנה ביד חרוצים, מה שדיברנו מזמן, העלות של שכר הדירה היא 400,000 שקל, משרד הרווחה נותן לי 150,000. העיריה השקיעה בשיפוץ המקום מעל מיליון שקל. אני לא מקבלת שקל.
היו"ר מירב בן ארי
¶
גם בתל אביב יש את "הלב", שהוא יותר לחבר'ה שעוסקים בזנות, אל מול שֶלטֶרים כמו שעכשיו יפתח של "עלם", שהוא לא לצעירות בזנות.
ציפי לפלר
¶
כן. זה יהיה שייך לציפי והשני יהיה לשרות התמכרויות אבל גם לטפל בקצה הרצף, הנה, היה לנו - - -
ציפי לפלר
¶
יש החלטה, יש אישור עקרוני. בעצם ציפי נחשון ממשיכה לממן את השֶלטֶר ברחוב יפו עד אוגוסט ואז באוגוסט ייכנסו משרות ההתמכרויות.
היו"ר מירב בן ארי
¶
למרות שהמבנה כרגע מוכן? ויש לך גם צעירים שהם יכולים להיכנס, שהם מוחזקים יותר ושהם עדיין חסרי עורף.
היו"ר מירב בן ארי
¶
אז זאת אומרת שהיא אמרה לך שעד אוגוסט היא תממן את הגלגל, אני קוראת לזה גלגל, אתן יודעות למה אני מתכוונת ברחוב יפו, ואז, באוגוסט השרות להתמכרויות ייכנסו - - -
ציפי לפלר
¶
אני רוצה להכניס עוד דבר ואני יודעת שזה עלה פה לא פעם. אמרתי את העניין של התעריף, את העניין של תכניות היום לכל השֶלטֶרים. אני חושבת שאין תקצוב הולם לתכנית יום - - -
ציפי לפלר
¶
נכון. ודבר נוסף, שהוא מאד מאוד קריטי וזה עלה כבר בדיונים הקודמים. כמות השירותים ואני מברכת על זה, שמשרד הרווחה נכנס ומתקצב היא עצומה. אין לי גורם מתכלל לזה. אנחנו לא יכולים להמשיך. אני דוחה, דוחה, דוחה אבל לא יכול להיות שמשרד הרווחה – וזה נכון לגבי כל השירותים, זה לא רק לגבי "נוצץ" לא יכול להיות שמשרד הרווחה יתקצב שרות, גם אם הוא מכניס לשם - - -
היו"ר מירב בן ארי
¶
רגע, יש לי שאלה. אם משרד הרווחה מפרסם תקנה חדשה, שבעצם לפי התקנה החדשה הוא נותן ישירות לעמותה, הוא לא נותן לכם את הכסף?
ציפי לפלר
¶
יש החלטה חד משמעית במרכז לשלטון מקומי, ששירותים חוץ ביתיים, זאת אומרת כשיש לינה, האחריות על היציאה למכרז היא של משרד הרווחה ושירותים בקהילה ללא לינה היא של הרשות. המשרד לא עומד בזה. זה הסכם מלפני שנים. אני חוזרת עוד פעם ואני בטוחה שאותו דבר קורה בחיפה ואותו דבר קורה בתל אביב, אין לנו את הכוח אדם שיפעיל את השירותים האלה, זה המון השקעה ואין.
יהודית גבאי
¶
אחזקה שוטפת של כל הפרויקטים, הכול נמצא אצלי. כל הפרויקטים, השֶלטֶרים, עכשיו הניידות הדיוריות, "יתד", הכול הכול נמצא אצלי.
ציפי לפלר
¶
שוב, אני אדבר על ירושלים. כמות האוכלוסייה בירושלים וכמות המטופלים בירושלים היא עצומה והתכניות. אני מוכנה להעביר לך פירוט של כל המשימות – זה בלתי אפשרי. חייב להיות מישהו - - -
ציפי לפלר
¶
צריך למצוא מבנים, זה ציוד, זה הכול. יהודית ואני נוסעות בשבוע הבא ל"איקאה" לחפש ציוד למבנה ביד חרוצים.
היו"ר מירב בן ארי
¶
הבנתי, בסדר, רשמתי. יש עוד משהו של ירושלים? מתי אתן חונכות את השֶלטֶר של הצעירות, הטקס נדחה בגלל הבלגן? תקבעו, זה חשוב. מקום חדש, מקום יפה. אמנם יש לו בעיות - - -
היו"ר מירב בן ארי
¶
תקשיבי, זו הביצה והתרנגולת הרי. אם לא תעשי אירוע ולא תזמיני את המשרד, את כל האנשים, יש לך מקום יותר טוב לבוא ולשטוח את הטענות שלך, שכולם רואים בעיניים כמה שהמקום יפה?
היו"ר מירב בן ארי
¶
מי? אני אבוא אתך. אם יש משהו שאי אפשר זה לסתום את הפה. תעשי אירוע, תזמיני את האנשים, תזמיני חברי כנסת, תזמיני את ראש העיר ומספיק שתבוא מדריכה אחת ותגיד: אני פה לבד בלילה, זה מעלה, כי אם את עדיין שם בשקט ואף אחד לא יודע מי את, אני מכירה את זה. יש חברי כנסת, את יודעת, היינו אז בסיור עם עליזה לביא, זה מעלה למודעות. אנשים מכירים את הפרויקט הם הרבה יותר מגויסים אליו. אני בכל מקרה, אטפל במה שאוכל אבל אני רק אומרת לך שזה חשוב בעיניי.
עכשיו חיפה. בפעם האחרונה שהיינו דיברנו על המבנה של "ערים בלילה" ואז עשיתי שיחה עם המנכ"ל. תעדכנו אותי מה קורה שם. שם ותפקיד.
אריה דרזי
¶
אריה דרזי, אני מנהל היחידה לטיפול בצעירים בעירית חיפה. בנוסף, לפני כשנה וחצי קיבלתי אחריות על הנושא של דרי רחוב ואני חייב לציין, היה קושי בתחילת ההפעלה של המקום אבל המקום הפך להיות בעצם מענה לכל אגף הרווחה של עירית חיפה.
אריה דרזי
¶
כן, השֶלטֶר, לאו דווקא לדרי רחוב. היו הפניות ושיתופי פעולה עם כל הגורמים האפשריים, כולל מחוץ לחיפה וכולל שיקום האסיר וכולל גורמים אחרים. לשמחתנו, כמה שהמקום נראה קטן, הצלחנו לתת מענה לכולם, כולל צעירים שאותרו על ידי "עלם", 25% בערך מן ההפניות שהיו, 128 הפניות לשֶלטֶר, משהו כמו 14 מתוכם לא הגיעו, הגיעו לשעה שעתיים, אכלו, מקרים בודדים, והלכו. זה נותן מענה לעיר חיפה ולסביבתה, בכל מה שקשור למחוסרי דיור ודרי רחוב. נקלטו, גם מעבר לצעירים, נקלטו גם דרי רחוב, אסירים, מחוסרי קורת גג ואני חושב - - -
אריה דרזי
¶
מגיל 18, אני חושב שהצעיר ביותר היה בין 19 והמבוגר ביותר שקלטנו היה בן 72. גם זה היה. בדיון האחרון שהיה עם מריה, חבל שהיא לא נמצאת, בהחלט חשבו אפילו על אפשרות לשלב נשים בתוך המסגרת הזאת. אותן נשים שאין מענה הולם עבורן, כי הן לא בזנות אז הן לא מופנות ל"אופק נשי" או למסגרת אחרת. זה גם שיקול שעלה. זה לגבי שֶלטֶר שנותן - - -
היו"ר מירב בן ארי
¶
הייתי שם בשֶלטֶר הזה, הוא קצת שונה מירושלים, החיפאי, יש שם פחות אנשים וגם זה לא אותן כמויות, זו התנהלות אחרת.
אריה דרזי
¶
מה שחשוב, באמת אני חושב, בשנה וחצי האחרונות לא היה מקרה שלא נמצא לו מענה, כולל נכים עם נכות פיזית ולמרות שאין גישה. היו לנו שני מקרים של נכים שנאלצו להרים אותם, וכולל כוח סיעוד שהגיע לשֶלטֶר וליווה אותם. לגבי חיפה אני יכול להגיד בלב שלם, מחוסר דיור או מחוסר קורת גג, יש לו איפה לישון בלילה, לאכול ארוחה חמה - - -
אריה דרזי
¶
אני רוצה לציין שסוף סוף, אחרי מאמצים כבירים, מתחילים היום את השיפוץ של שֶלטֶר צעירים. כן תוקצבנו לפחות לשנה הראשונה ומאד היה חשוב לי שזה יהיה מבנה של עירית חיפה, בגלל הדברים האלה. לא יהיה לשכירות, יוציאו אותנו, לא יוציאו אותנו, זה מבנה עירייה, קיבלנו תקציב נוסף של 200,000 שקלים - - -
אריה דרזי
¶
משרות "נוצץ" לנושא הזה של שיפוץ המבנה והצטיידות. נכון שלגבי כוח אדם אני מתחיל להרגיש את זה מעכשיו ונכון שאני להתרוצץ להצעות מחיר, לציוד ולדברים ומראש, החשיבה של חלק מהצוות של היחידה לצעירים, יְתַּגברו שם, מלכתחילה. אני מודע לכל הקשיים - - -
אריה דרזי
¶
מניסיון, לפי מה שלמדתי מהשֶלטֶר שהיה שם שרי רחוב והיום הוא משרת את כלל אוכלוסיית מחוסרי קורת גג בחיפה - - -
אריה דרזי
¶
הם יועסקו, נכון, יש חלק מהצוות שיועסק על ידי אחד המתנ"סים שלנו אבל הכפיפות והאחריות על המקום וכוח האדם המקצועי בהנחיה, יהיו של היחידה.
אריה דרזי
¶
הוא כבר התחיל. אני אצטרך, אמרו לי: את הציוד, אני מדבר על 12 מיטות שיהיו שם ואני מניח שאפשר יהיה להסתדר המצב קצת שונה מירושלים. לגבי מענים נוספים לגבי בנות, יש לנו את דירת המעבר לבנות - - -
אריה דרזי
¶
בכוונה כן להמשיך לכיוון של דיורית. יש שאיפה, כן, בית חם גם לפתוח לצעירים, משהו שיהווה תכנית המשך לשֶלטֶר.
אריה דרזי
¶
אני מקווה שתוך חודש ימים. אני מאד מקווה, אני מודע להמון בירוקרטיות בדרך שמוציאות אותי מדעתי, אבל - - - בסופו של דבר. כרגע, זה 100% מימון ואני מודע - - -
אריה דרזי
¶
100% מימון של משרד הרווחה ומאחר ואמרתי שזה יהיה מבנה של עירייה, כי כל השֶלטֶר של דרי רחוב הוא של העיריה, אז אני רואה איך אפשר להתגבר - - -
יהודית גבאי
¶
אני אגיד לך, אל תתלהב כי מה שקורה באופן של התקצוב, אחד מהדברים שהוא דווקא לא גמישים, זה שאי אפשר לקחת, נאמר, אתה לא צריך שכר דירה, אתה רוצה לקחת לטובת מדריך - - -
אריה דרזי
¶
לא רחוק אבל ראיתי שאנחנו יכולים לתת תנאים וכאן גם העבודה מול "עלם", היינו צריכים להסתכל איך אנחנו מכניסים צעירים יחד עם אנשים מבוגרים, עם היסטוריה של דרות רחוב - - -
אריה דרזי
¶
אבל זה נתן לנו מענה. כלומר, הם לא היו ברחוב בכל מקרה. נכון שהיה צריך השגחה אחרת, להפריד אותם לחדרים - - -
היו"ר מירב בן ארי
¶
זה קצת אחרת, אני הייתי בגגון בתל אביב, מול הדירה הנחמדה הזאת, הגגון הרבה יותר קשוח. ברור שצריך מענה ייעודי, בגלל זה הרבה פעמים הם באו לעמית, להתקלח ולהתארגן ולא נשארו לישון אבל זה שיהיה להם עכשיו מקום - - -
אריה דרזי
¶
שניים כבר מגוייסים מבחינתי כמדריכים. ברגע שנתנו לי אור ירוק ואני רואה את הטווח בערך שייקח השיפוץ, אז זה לגייס צוות, עובדות סוציאליות, מדריכים ואם בית.
אריה דרזי
¶
יש גם מנהל אבל אני באמת נזהר, אני עושה את הכול בהדרגה. אני מניח, מהניסיון שהיה לי עם השֶלטֶר שאני מלווה כמעט שנתיים, אני חושב שכן אפשר לתת מענה טוב לכל התנאים שנמצאים בחיפה. אוכלוסיית הצעירים שעבר דרך השֶלטֶר הייתה בערך 25%, של 19-25, רמות שונות לחלוטין, חלק עם התמכרויות, בעיות נפשיות, כמעט כל מה שאפשר לדבר עליו. הצליחו להכיל את כולם. לא היו מקרי אלימות. הקיצוני ביותר היו שני מקרים של קללות, קיללו את המדריך.
אני חייב לציין, הגבולות מאד ברורים. כן יש כוח בידי המדריך או המדריכה שנמצאים שם להוציא מישהו הוא מְסכן ויש הרחקה. אני אומר, אני שמח על הפעולה הזאת, זה באמת עבד, בדרך לא דרך זה עובד. הם מקבלים את התנאים אבל מקבלים המון חום, אוכל חם שאנחנו מביאים מבית חולים "בני ציון" מדי יום, שמעבירים אותו לשם. תרומות מסביב וגם עזרה מכל מי שמוכן לתת. אני מקווה שבטווח של חודש אנחנו נוכל כבר לגייס את הצוות ולראות את תום השיפוץ, קבלנים כבר היו, היום מתחילים את העבודה.
אריה דרזי
¶
שניים כפול 75%, שזה נותן עוד מענה לאוכלוסיות שאולי לא הצלחנו להגיע אליהן, אנחנו גם את זה, זה חדש, בסך הכול חודש ימים. "יתד" פועלת בחיפה - - -
אריה דרזי
¶
כן, יש עובדים מירושלים ואנחנו מברכים על זה, עם ניסיון עשיר בירושלים, מ"גלגלים" ומכל מיני מקומות שהיו בהם. אנחנו לומדים, בתהליך אבל אני שמח שלפחות הצלחנו להגיע לזה.
אוריה תורג'מן
¶
אני רוצה לומר שאני מרגישה שזה שלמדנו כל כך הרבה בזמן של השֶלטֶר, כשאנחנו מפעילים אותו, גם של הבנים, גם של הבנות, אני מזמינה אתכן - - -
אוריה תורג'מן
¶
גם החשיבה, מהשֶלטֶרים ובכלל, כמו קורות הגג, לפעמים יש צעיר שנכון יהיה לו להיות במקום אחר, להתרחק - - -
אריה דרזי
¶
עכו, לוד, מזרח ירושלים, הם מגיעים מכל מקום. אני אומר, כולם קיבלו מענה, לא היה מי שנשאר בחוץ ואמרנו: אי מקום או שיש בעיה לקלוט אותו. ואנחנו רוצים להתקדם הלאה, כן לתת מענה נפרד לצעירים.
אוריה תורג'מן
¶
אנחנו עדיין מרגישים, אנחנו למדנו תוך כדי תנועה ועדיין לומדים, מאחר ולא קיבלנו מודל שהוא מפורט ומתאים ונכון, אנחנו בונים את זה תוך כדי.
אריה דרזי
¶
זה פתח לשיתופי פעולה ואפילו איגור שהגיע לירושלים וכו', אנחנו מלווים ואני חושב שכן, פתח שיתופי פעולה או קשר ישיר.
עמית פרלסון
¶
עמית מ"עלם" חיפה. קודם כל אני אגיד שבאמת יש עם מי לדבר בעירייה, עם זמינות ומאד שונה ממה שדיברנו בעבר, חשוב לציין את זה. עובדים על הרבה דברים. אני אתחיל מ"הלב" שנפתח בחיפה ופועל, עם לינת חירום ראשון עד חמישי.
עמית פרלסון
¶
גם התעריף של עכשיו הוא לא מספיק בדיוק. למשל, יום שני היה סגור כי מדריכה לקחה יום חופש ואין תקציב שמישהי תחליף אותה. זה ממש כאילו על - - - עוד פעם, השֶלטֶר הוא לא מותאם לצעירים ולא מותאם לחבר'ה בזנות, אז לא תמיד יש - - -
עמית פרלסון
¶
כן, ואנחנו מנסים לראות בינתיים, עד שייפתח שֶלטֶר לצעירים, אנחנו כן מנסים להשיג תקציבים. כרגע, תקציב שהשגנו של "עלם" זה רק בשביל לאפשר למדריכות לילה שהן יוכלו לעבוד עד עשר בבוקר ולא לגרש את החבר'ה בשמונה בבוקר, אז אנחנו אפילו לא חולמים על סופשבוע - - -
עמית פרלסון
¶
המדריכה בשמונה בבוקר צריכה ללכת אבל יש פעילויות אחרות שהם יכולים לבוא, שלא עם מדריכת הלילה. יש צוות צהרים, נקרא לזה.
היו"ר מירב בן ארי
¶
מה עושות צעירות חסרות עורף, חסרות בית, שנמצאות שם חמישה ימים? מה הן עושות בסוף שבוע?
היו"ר מירב בן ארי
¶
"אופק נשי" אני מכירה, הייתי אצל אודט אבל זה לנשים בזנות. אם היא לא עוסקת בזנות, אם היא סתם חסרת בית?
אריה דרזי
¶
כמו שאמרתי, גם לגבי את מי שהכנסנו, גם אוכלוסייה של צעירים שהם לא בסמים ורק מצאו את עצמם זמנית ברחוב, אנו מענה. בגלל זה היינו צריכים את ההפרדה. הנושא שב ועולה ואני - - -
היו"ר מירב בן ארי
¶
דרך אגב, הדיורית היא לא קורת גג לצעירות. דיורית היא שלב המשך, אחרי קורת גג ואחרי עוד דברים.
היו"ר מירב בן ארי
¶
כן, אבל דיורית באופי שלה. אם היית בדיורית, גם בדיורית בירושלים, מאד מתפקדות, הן בתפקוד גבוה יחסית, בדיורית. יש להן מדריכה אחת.
היו"ר מירב בן ארי
¶
כן, זה ממש כמו דירת מעבר, הן עובדות. זה לא קשור לצעירות חסרות בית שבסוף שבוע אין להן איפה לישון. מה שהיה צריך לעשות שבאמצע השבוע "ערים בלילה" "הלב", יעבוד ואז, בסופי שבוע לצורך העניין זה יהיה רק לאותן צעירות. כי נגיד אותם חבר'ה יכולים להשתלב אצלו אבל שזה יהיה סגור מיום חמישי עד ראשון רק לצעירות, שתהיה להן קורת גג.
היו"ר מירב בן ארי
¶
הכסף נמצא. קודם כל, הוא לא יכול להיות, גם ה-200,000 שקל שהוא עכשיו לקח לשיפוץ ואֲת לקחת, זה היה אחרי שאני וציפי דיברנו עם פריצקי, כי יש את הכסף. בגלל זה אנחנו עושים את הדיון הזה. חבל שבסוף שבוע בסוף, בחיפה, הן צריכות למצוא להן מקום.
עמית פרלסון
¶
אני אחזור על דברים שאמרו, שאני מרגיש כמישהו כאילו מבחוץ ולא מתוך העיריה, מאד חסר התכלול הזה, ממש קשה לעבוד בלי התכלול וכשמסתובבות לָך כל מיני עמותות בעיר, כי גם לעובדות - - - לעמותות, אנחנו עובדים על זה קשה בעיר ואין לנו כרגע פתרון. אנחנו מנסים עכשיו איזה פיילוט, דווקא סביב עבודת האיתור, לעשות - - -
עמית פרלסון
¶
זה לא רק עמותה, זה גם שרות "יתד", עד רבע אחוז הוא אמור להיות באיתור, דרי רחוב יש להם רבע אחוז של איתור, יש כל מיני גורמים.
עמית פרלסון
¶
עירית חיפה בהצהרה לא רוצה להוציא כלום החוצה. המנהלת החדשה רוצה לעשות הכול כשסבך הכול אני בעד, הבעיה היא הקצב.
עמית פרלסון
¶
היא שנה בתפקיד, היא קיבלה, היא צריכה לעשות שם הרבה סדר. זה שהיא עסוקה אתי – אני אומר: מסכנה.
יאיר הס
¶
שש צעירות וששה צעירים. המבנה החדש מאפשר לנו הפרדה יותר טובה בין הצעירות לצעירים. זה מבנה של שלש קומות. קומת האמצע היא סלון וחדר אוכל ומטבח, שנועדו לצעירים וגם לצעירות. הקומה למעלה היא מגורים של הצעירים והקומה למטה היא בעצם יחידת דיור נפרדת, שיש לה גם כניסה נפרדת וגם מעבר פנימי. יש בה גם מטבח לצעירות שלא מעוניינות לעלות לקומה למעלה. זאת אומרת, לצעירה יש את האפשרות לקום בבוקר, לאכול את ארוחת הבוקר שלה, לשתות את הקפה ולצאת לעבודה בלי להיתקל בצעירים, אבל יש לה גם את האפשרות והיא מוזמנת לעשות את זה, בתוך המרחב.
זו נוסחה כחלק מהעניין אנחנו גם רוצים לעשות לצעירים וצעירות שיוצאים מהחברה החרדית, לתרגל בסביבה מוגנת את התקשורת בין המינים. אנחנו לא רוצים להקים מקום שהוא נפרד לחלוטין. מצד שני, אי אפשר להת"עלם" מזה שהיו אצלנו גם בעיות של הטרדה מינית ואנחנו חייבים להגן יותר על הצעירות. לכן עברנו למבנה הזה. השטח הוא הרבה יותר גדול בגלל הדרישות האלו ושכר הדירה בהתאם. זאת אומרת ששכר הדירה גדל בצורה משמעותית והוא לא מתומחר בתעריפים של משרד הרווחה.
יאיר הס
¶
800 לדייר לחודש, יש לי 12 דיירים, זה נותן לי פחות מ-10,000 שקל, אני משלם שכר דירה 18,000 שקל.
יאיר הס
¶
אבל מירב, צריך גם לקחת בחשבון, שניה, אני רוצה לעזור לך בזה. צריך גם לקחת בחשבון שאי אפשר לתקצב, צריך להיות פה גם תקציב דיפרנציאלי. עלות שכר דירה בתל אביב, חיפה, ירושלים, זה לא כמו בנתיבות או - - -
ציפי לפלר
¶
לא יכול להיות, או באחד המושבים במטה יהודה, לא יכול להיות, שכר הדירה פה חייב להיות דיפרנציאלי. אנחנו מנסים לדבר על זה עם המשרד שנים, עם חנן פריצקי, עם כל המנכ"לים לשעבר ולא זז כלום. לא יכול להיות שהכול יהיה מאד דיכוטומי.
יאיר הס
¶
קודם כל יש רצף. זאת אומרת, ביום שבו עברנו הצעירים קמו בבוקר לבית חדש, הלכו לישון בלילה מיטה בבית החדש, עברנו לפני שלושה חודשים והכול פיקס במקום, מסודר - - - ואנחנו נכנסים עכשיו לחוזה. יש לנו בעיות בירוקרטיות עם החוזה החדש, שיש דרישה של גלאי עשן שמכון התקנים לא אישר לנו, אבל אלו רק בעיות מימון שאנחנו אחראים עליהן, השרות ממשיך באופן רציף ויהיה לנו פער של חודש שאנחנו נממן.
יאיר הס
¶
או לסיוע בשכר דירה או לדירות מעבר שיש לנו עשרים וארבע מיטות בדירות מעבר, או לפתרונות אחרים.
היו"ר מירב בן ארי
¶
אם צעיר עבר אצלך את ה"קורת גג", כך אני קוראת לה, למרות שהיא יותר מקורת גג אני הייתי שם וזה ממש כמו הוסטל, הוא עבר אצלך את הדירת מעבר, הוא כבר עובד וכבר מתפקד, למה בעצם אמרת שלא אישרו לך את הסיוע בשכר דירה? על מה זה נופל?
יאיר הס
¶
כן, יש גם כאלה. יש גם כאלה שאנחנו מפנים, גם שלא היו. עכשיו לדוגמה הפנינו מישהי שלא יכולה להשתלב בדירה.
יאיר הס
¶
כן, היא לא יכולה להשתלב בדירת מעבר בגלל בעיות בריאות, בגלל כל מיני סיבות ולא אושרה בטענה שיכול להיות שהיא נכונה, שהיא ללכת למסלול שיקום של ולא דרך המסלול הזה, אבל אני שוב, לא הגעתי מוכן עם כמות המקרים - - -
היו"ר מירב בן ארי
¶
אין בעיה, רק ציינת את זה בהתחלה כשדיברנו עם רות על העניין. אמרת שלא אישרו אז אמרתי לעצמי: רגע, עמותה כזו מסודרת שיש לה את ההוסטל שלה ויש לה את הדירות שלה, זה אמור להיות מצב Win-win בשביל להגיע בסוף - - -
יאיר הס
¶
ההוסטל והדירות שלנו הם 36 מיטות, אנחנו מטפלים ב-1,250 איש. זאת אומרת, לא כולם מגיעים לדירות, לא כולם נמצאים ואנחנו מנסים למצוא לכל אחד את הפתרון. לפעמים אנחנו נבקש סיוע בשכר דירה, כשאנחנו רואים שהוא לא יכול להשתלב בדירה. בדרך כלל זה כן לבוגרי הדירות אבל שוב, זה שיקול הדעת. אני צריך לבדוק לעומק. יכול להיות שההפניות של לא היו מותאמות במאה אחוז, אני רוצה לבדוק את המקרים האלה - - -
היו"ר מירב בן ארי
¶
אגב, אפרופו תל אביב וחיפה. אתה בעצם המקום היחיד שמתעסק ביוצאים לשאלה מן החברה החרדית?
יהודית גבאי
¶
אני חייבת להגיד שיש לנו הרבה מהאוכלוסייה של מחוסרי קורת גג, גם השֶלטֶרים, גם שאנחנו מטפלים בה, שהרבה מגיעים מהקהילה החרדית. שני שליש הייתי אומרת, כמעט.
יאיר הס
¶
ודאי, אני לא אומר - - - שמיועדים ספציפית לאוכלוסייה, בוודאי - - - גם במקומות נוספים. אנחנו לא עובדים עם נוער, דרך אגב.
היו"ר מירב בן ארי
¶
עוד משהו שרציתי לשאול אותך. אתה מדבר על מאות אבל אצלך יש עשרות אז בעצם, מהי האלטרנטיבה?
יאיר הס
¶
יש הרבה מאד סטודנטים, יש אנשים שתקופת הסיוע שלנו נמשכת על פני לפחות חמש שנים אבל אם מישהו היום הגיע לדירה למשל, לפני שלש שנים, היום הוא עדיין מקבל גמלה, גם כשהוא נמצא בצבא ואנחנו נמשיך ללוות אותו עד שהוא יסיים את התואר השני. אז כשאני מדבר על 1,250 אני מדבר על אנשים שנמצאים בכל מיני דברים של התהליך. מתוכם יש, במסגרת החוזה שלנו עם משרד הרווחה, 250 שמטופלים במרכזי הסיוע ובמרכזי הייעוץ שלנו. מעבר לדיור יש מרכזי סיוע שהם יותר אינטנסיביים ביעוץ של עובדים סוציאליים, בהכוונה לתעסוקה, בהכוונה להשכלה. אנחנו מסייעים שם להרבה אנשים אבל בחוזה עם משרד הרווחה מוגדרים 250 שהם אוכלוסיית רווחה שמקבלת סיוע.
יאיר הס
¶
אנחנו גם נעזרים בשירותים הנוספים וגם נמצאים אתם בקשר רצוף, אבל יש משהו בזה שיוצא לשאלה שכבר מגיע אלינו למועדון, מגיע לארוחה ביום ששי בערב, שרכזת התעסוקה תופסת אותו משם ומושכת אותו לאיזשהו כיוון או מסלול ויש לנו את המומחיות שלנו לגבי האוכלוסיות היוצאים לשאלה, של מה ספציפית יכול להתאים עבורם.
היו"ר מירב בן ארי
¶
תגיד, ההחלטה הזאת של המנכ"ל, תשפיע עליך מבחינת ההתנהלות, ההחלטה שדיברנו בה בתחילת הדיון? עכשיו, כשנגיד יצאת למכרז של מימון מלא של המשרד, מה, הוא לשנה?
היו"ר מירב בן ארי
¶
אבל מה שכל הזמן דיברנו על זה ובסוף והנה זה הגיע זה לחמש שנים של מימון מלא של המשרד, יחדם עם הסיוע הפילנטרופי שתה מכניס כעמותה?
יאיר הס
¶
כן. ברגע שיש מכרז אז המכרז הוא לחמש שנים. יש תחנות יציאה חד צדדיות של המשרד, הוא יכול לצאת אחרי שנה - - -
יהודית גבאי
¶
יש הבדל בין הסוגים, אנחנו יצאנו למכרז של המסגרות החוץ ביתיות של היוצאים לשאלה ועמותת "הלל" זכתה. החוזה הוא לשנתיים עם אופציה להרחבה לעוד שלש שנים, בסך הכול חמש שנים.
היו"ר מירב בן ארי
¶
כן, הוא כבר אומר לך שהוא מפעיל, אז למה אתם לא עושים לחמש שנים, לתת שקט, למה צריך כל שנה? כבר אומר לך, הוא מפעיל, הוא שם לך את זה בדירה של העיריה, הוא מביא צוות, למה לא לתת לאנשים בטחון תעסוקתי אל"ף? הוא לוקח עכשיו מדריך, בא, אומר לו: תשמע, ניפגש עוד שנה, נראה. זה גם בטחון תעסוקתי, זה גם בטחון בשבילכם, שיש לכם מסגרת במימון מלא, שלכם, כמובן העיריה תסייע אבל למה לשנה?
היו"ר מירב בן ארי
¶
כן, יש מסגרת, יש לך אנשים, גם אנשים רוצים לבוא, הם עובדים לשנתיים שלש, לא כל שנה יפתחו להם את החוזה מחדש. זה לא עובד כך. מילא, אפשר לעשות שנתיים עם פוטנציאל לשלש כמו שאמרת, אבל מראש, לתת כסף ורגע, ואל תגידי לי שבסוף השנה יצטרכו עוד פעם לצאת למכרז.
יאיר הס
¶
אני יכול להגיד מה שקרה אצלנו ואני חושב שזה משקף את המצב. מיזמים משותפים שיש להם פטור ממכרז נחתמים לשנה בלבד וכך אנחנו היינו בארבע השנים האחרונות, כל שנה חידשנו חוזה. ברגע שעברנו למכרז וזכינו במכרז, המכרז הוא לחמש שנים. שוב, שנתיים פלוס שלש.
היו"ר מירב בן ארי
¶
אני יודעת, עושים את זה עם כמה עמותות. המשרד עושה את זה, אני מלווה את ציפי, אבל אני אומרת שאם עם עמותה אתה עושה אז למה לא לעשות את זה עם רשות מקומית? זה מה שאני אומרת. אם אתה סומך על עמותה שתנהל.
יהודית גבאי
¶
לא הזכרתי שאנחנו פותחים, במסגרת תכניות "יתד", דירות מעבר נוספות בירושלים. שתי דירות. במערב העיר אנחנו פותחים דירה לצעירות, דירה לצעירים. במזרח העיר אנחנו פותחים דירה לצעירים. הדיורית גם כן - - -
היו"ר מירב בן ארי
¶
זאת אומרת, יש לך תקציב, עכשיו את צריכה פשוט למצוא אבל את תפעילי את הדירות, העיריה?
היו"ר מירב בן ארי
¶
קודם כל, תודה רבה שבאתם. אני רשמתי לעצמי כמה דברים שנעשה follow up עליהם. נדבר גם עם אלין ומה שצריך. נתחיל אתה, אם זה לא יסתיים שם אז נדבר עם המנכ"ל.
הישיבות האלו מאד חשובות כי הן מאד מקצועיות בעיניי. אנחנו באים ושמים גם את ההערות שלכם, שאני אקח אתי, אבל גם בעניין של לבוא ולשמוע באמת איך הדברים מתקדמים.
אין ספק שיש כאן כמה דברים שאפשר לתקן אותם. קודם כל של תקציב, עשיתי את זה אז עם השיפוץ. חייבים לעשות את זה, בטח ובטח בעניין של השכר דירה, שלא תואם את המציאות. והדבר השני זה הכוח אדם. אני אמרתי להם ביום ראשון בגג הוורוד, שאם היה אירוע אלימות, כבר שם היה אירוע ואנחנו רק חודשיים, היה אירוע מאד קשה שם, של חסר בית שהתפרץ בצורה קשה מאד, ממש, עד שהוא עזב, עד שהמשטרה הגיע הוא כבר לא היה שם, כבר הלך אבל אם יהיה אירוע קשה עם מדריך אנחנו כולנו נשלם את המחיר ונגיד שהכתובת הייתה על הקיר והמתנדבים לא מתנדבים, זה לא רלבנטי בלילה, רובם הולכים הביתה לישון. שמונה תשע בערב.
היו"ר מירב בן ארי
¶
כן, כן, אני יודעת כי גם כשהייתי בירושלים, כשהיינו אצלכם זה גם עלה ואי אפשר גם להסתמך פה על מתנדבים. צריך איש מקצוע שזה התפקיד שלו, שזו ההכשרה שלו, הוא יודע מה הוא עושה ואיך לטפל, לטפל בהתנגדויות, אנשים עוברים פה שנים של הכשרה בזה.
אני שמחה על הדברים שנפתחים. גם על המעבר של "הלל" למבנה גדול יותר, היציאה שלכם למכרז. אני שמחה על חיפה. כתוב לי פה ב-24 לפברואר שהם יצאו למכרז, אז סך הכול, אני לא יודעת באיזו שנה זה היה, זה מעניין, כי בסוף - - -
היו"ר מירב בן ארי
¶
נכון, הנה, זה כתוב לי כאן במעקב שלי ושיש את הבית אבל אנחנו חייבים לטפל בסופי שבוע, זה לא יכלו להיות שאנחנו זורקים אותם לרחוב. כבר התמודדנו עם זה. כמובן שכשיפתח המקום תזמין אותנו לבוא לראות, זה חשוב.
נעלה את הנקודות אבל אני גם מבקשת, בעיקר מירושלים, לכתוב או להיפגש, שרון מלמד הולכת למנכ"ל, היא אמרה לי אבל גם אתן חייבות ללכת ולדבר על הבעייתיות של התקנה, זו תקנה, זה לא חוק. זה בידי המנכ"ל. ירצה יתקן לא ירצה לא יתקן, זה לא ברמה של הכנסת. תלכו, תעשו את המחאה שלכן. בחיפה זה פחות כי באמת הם מסתדרים אבל עיר גדולה עם משמעויות יותר גדולות כמו תל אביב, אם זה הולך לתקוע את כל הסיפור, אתם חייבים, אי אפשר שרק אני אבוא ואלין. אם הרשויות בעצמן, בטח שתי החזקות, לא יבואו למנכ"ל ויגידו: שמע, זה יכול להמיט עלינו אסון, זה יכול לסגור לנו את המקומות. אני דיברתי עם תל אביב, אני מנצלת את הנוכחות שלכם פה, ללכת עם מי שצריך, מנהלת האגף - - -
היו"ר מירב בן ארי
¶
אוקיי, בסדר גמור. אנחנו ניקח את הדברים שהעליתם כאן. רק יש לי משהו אחד שלא סגור. הרשות להתמכרויות תיכנס לירושלים לצעירים?
יהודית גבאי
¶
יש תהליכים ופעולות. אני יכולה כן להגיד שבמסגרת השֶלטֶר דווקא שרות התמכרויות גייס את פאולה רושקה, את משרד הבריאות - - -
היו"ר מירב בן ארי
¶
בסדר גמור, טוב, אז אנחנו נסכם שנקיים עוד דיון אחד במושב הזה. אני אקח לעצמי לפחות חודש חודש וחצי, כדי לטפל בדברים שהעליתם כאן ונראה איך אנחנו יכולים להתקדם. כמובן שבאופן שוטף, להתקשר אלי, לעדכן אותי, לשלוח לי מייל, מה שאני ואתה גם דיברנו בתחילת השיחה שלנו, לעדכן אותי באופן שוטף בדברים והדבר שהוא לא הכי חשוב אבל בין החשובים, אני ממש מבקשת, גם מ"הלל", גם מהרשויות, שתנצלו את הכסף של הסיוע בשכר דירה, כי גם אם הוא ייגמר היא יודעת שאנחנו יכולים לטפל בזה אבל אני לא רוצה להגיע למצב שיישאר כסף.
קריאה
¶
אני כן בכל זאת מבקשת, גם קיבלתי הודעות מהעובדים שלי בקשר לזה, כן את הגמישות. אני אגיד עוד שתי נקודות. בעלי הבתים, קודם כל, יש להם בעיה עם זה ששכר הדירה מתפצל, כי בעצם, חלק ניתן מהמשרד, חלק הצעיר צריך להוסיף. דבר שני, הם לא מוכנים לתת את הפרטים שלהם לצעיר, לא סומכים על זה. דבר נוסף, הם רוצים מזומן, כלומר, יש פה הרבה דברים - - -
היו"ר מירב בן ארי
¶
לא, לא, תשמעי, המזומן, גם אני שוכרת דירה ואני לא נותנת מזומן. בואי, פה, עם כל הכבוד, יש דברים שמשכירים קצת חיים בהזיות. לא צריך להסכים לכל דבר, אין למה לעשות, לחפש עוד דירות. גם כשאני חיפשתי לשכור דירה, חיפשתי ובסוף מצאתי מישהו נורמלי.
היו"ר מירב בן ארי
¶
אין בעיה, תראי, בואי, אנחנו מדברים פה על כמעט שש מאות שכבר קיבלו, חמש מאות פלוס. יש דברים שחייבים להבין, קודם כל, שכירת דירה היא ענין מורכב. יש דברים שאפשר להתגמש, כמו שאמרה רות בהתחלה, על העניין הזה של המשכיר, אם יש אירועים מיוחדים נטפל בהם אבל יש דברים שהם מבחינת נהלים של המשרד, אם זה תשלום שלא יכול להיות במזומן ואם זה העניין הזה שאנחנו צריכים להבין שאנחנו רוצים לתת לצעירים אבל לפעמים זה קצת מייגע לחפש דירה, אנחנו יודעים את זה, בטח מי שגר בשכירות.
יאיר הס
¶
סליחה, מילה אחת לגבי "קרן ידידות", שאני מסתייע בה ברגעי משבר, הם נותנים סיוע בשכר דירה למשך חודש אחד, כדי לאפשר לצעירים והצעירות לצאת מאותו משבר זמני שנמצאים בו. זה לשבחם, זו עירית חיפה.