פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים
הכנסת
30
ועדת החינוך, התרבות והספורט
21/05/2018
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 616
מישיבת ועדת החינוך, התרבות והספורט
יום שני, ז' בסיון התשע"ח (21 במאי 2018), שעה 12:41
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 21/05/2018
דיווח שנתי לשנה"ל תשע"ז לפי סעיף (6) לחוק זכויות התלמיד, התשס"א-2000
פרוטוקול
סדר היום
דיווח שנתי לשנה"ל תשע"ז לפי סעיף (6) לחוק זכויות התלמיד, התשס"א-2000
מוזמנים
¶
הילה סגל - מנהלת היחידה לאקלים מיטבי וצמצום אלימות, שפ"י, משרד החינוך
בלה רדונסקי - לשכה משפטית, משרד החינוך
תמר פתחיה - מנהלת המחלקה לרווחה וקהילה, אגף חינוך ילדים ונוער בסיכון, משרד החינוך
טובה בן ארי - מפקחת ארצית לזכויות תלמידים, משרד החינוך
אורית וקנין שילה - ממונה על נוער וחניכות, האגף להכשרה מקצועית, משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים
יוסי מיכל - מדריך ארצי לזכויות תלמידים, משרד החינוך
אורי שלומאי - עורך דין, מחלקת יעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
אביבית ברקאי-אהרונוף - עורכת דין, "בזכות"
זאב גולדבלט - מנכ"ל, פורום ועדי ההורים היישוביים
רויטל לן כהן - קואליציית הורים לילדים עם צרכים מיוחדים
רחלי הכהן - עורכת דין, המועצה לשלום הילד
מאיר אסרף - שדלן/ת (מאיר אסרף משרד עו"ד), מייצג/ת את הסתדרות המורים
אור אזרחי - שדלן/ת (מאיר אסרף משרד עו"ד), מייצג/ת את הסתדרות המורים
רישום פרלמנטרי
¶
א.ב., חבר תרגומים
דיווח שנתי לשנה"ל תשע"ז לפי סעיף (6) לחוק זכויות התלמיד, התשס"א-2000
היו"ר יעקב מרגי
¶
שלום לכולם, אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת החינוך, התרבות והספורט של הכנסת, ה-21 במאי 2018, ז' בסיון תשע"ח. הנושא: דיווח שנתי לשנת הלימודים תשע"ז לפי סעיף (6) לחוק זכויות התלמיד.
כל סוגיית ההרחקה מחייבת את משרד החינוך לדווח לוועדת החינוך על מקרים שהיו, מקרים שהוחזרו אחרי החלטה או שהובאו לדיון ולא נענו, אז את הסקירה הזו אנחנו מקבלים פעם בשנה. כפי שזכור לי מהדיונים הקודמים, סוגיית ההרחקה נעשית במידה ובמשורה כמה שאפשר. כל מקרה הוא מקרה. אני שמח שכך, אבל שוב, החוק מחייב דיווח לוועדת החינוך. נשמע.
היועצת המשפטית.
מירב ישראלי
¶
כן, אני רק רציתי באמת לתת את המסגרת. למי שמנסח את המכתב לשר החינוך, זה סעיף 6(ו) ולא 6(1). השר ימסור לוועדה מדי שנה, לא יאוחר מ-א' בחשון, שוב, אני גם מעירה תמיד לגבי התאריך, אז אני שוב מעירה לגבי התאריך שזה יהיה בזמן, דיווח על ההרחקות שנעשו לפי סעיף זה בשנת הלימודים שקדמה למועד הדיווח.
הילה סגל
¶
אני אדווח. שלום לכולם, אני הילה סגל, אני מנהלת היחידה לאקלים וצמצום אלימות בשפ"י, ונמצאים איתי פה נציגים נוספים של המשרד מהלשכה המשפטית, אגף ילדים ונוער בסיכון, מהיחידה לזכויות הילד. כולנו כאן.
אז באמת כל שנה אנחנו נפגשים כאן עם הדיווח. אנסה להיות ממוקדת ולשים דגשים על המקומות שבהם גם אנחנו ראינו שצריך לעשות יותר מעקב.
(הצגת מצגת)
הנתון השנתי, תיכף אני אתן גם את הפרספקטיבה לאורך השנים, אבל הנתון השנתי של מספר הילדים שהורחקו לצמיתות בתשע"ז הוא 88 ילדים. בעמוד הראשון של הדוח אפשר לראות את הפילוח גם לפי מין, גם לפי סוג פיקוח.
הילה סגל
¶
אני מייד אתן את הסריקה אחורנית. בדוח ההשוואתי, בתשע"ו זה היה 98. תיכף אנחנו נראה ממש גרפית את השינוי.
החלק הראשון הוא חלק שמתייחס רק לנתון של השנה, והחלק השני הוא בעצם התייחסות בפרספקטיבה של כמה שנים.
הילה סגל
¶
בפילוח אפשר לראות כמו כל שנה, אני לא אתעכב על זה שרוב התלמידים הם בנים, זה משהו שבהלימה הרבה פעמים לביטויים של בעיות התנהגות. אנחנו רואים את זה מדי שנה. אני לא אתעכב על זה. בפיקוח התייחסנו לסוגי פיקוח שונים. אפשר לראות כאן את החברה הערבית גם תחת הממלכתי וגם תחת הערבי של מזרח ירושלים. תיכף אפשר לראות שזה מתרכז ביחד ל-7 ילדים מהחברה הערבית, כש-5 מהם מהחינוך הממלכתי בחברה הערבית ועוד שניים שדווחו לנו, ממזרח ירושלים.
יש כאן נתון אחד שהטריד אותנו לגבי ילד ביסודי.
הילה סגל
¶
מדובר בילד שהייתה שם אלימות קשה של הילד כלפי הצוות החינוכי. נעשה הליך ואני יכולה להגיד שבדיבור עם הנהלת המחוז, גם היו שם אירועים מאוד קשים ומתמשכים וגם הייתה החלטה של ההורים לא לגשת לערר. יכול להיות שבהינתן דיון של הערר היה מוחלט כך או אחרת, אבל הייתה קבלה של ההורים את ההחלטה הבית-ספרית.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אני לא נופל מהכיסא. אני לא אשכח לפני אולי כמעט עשור, אני בדרך כלל שומע דיווח ברדיו של אימא שמבקשת עזרה. יש לה ילד אלים בן 7.5 אלים ברמות שהיא לא מסוגלת להתמודד איתו והיא מבקשת את הסעד הזה בגיל 7.5. אין ספק ש-א' עד ו', מקרה אחד כזה - - -
הילה סגל
¶
אנחנו באמת לא ראינו מקרים כאלה כבר שנתיים לדעתי. האירוע הקודם שהיה, היה ביסודי. זה היה ילד שהביא סכין לבית ספר. גם עליו דיווחתי כאן, השמיע איומים. שוב, המעבר לבית ספר הוא לא אידיאלי, אבל לפעמים יש מצבים שבהם באמת כלו כל הקיצין וזה אירוע בהחלט אירוע קצה אחרי שבדקנו אותו.
הילה סגל
¶
צריך להבין שמקרה כזה מלווה הן על ידי אנשי מקצוע של השירות הפסיכולוגי-ייעוצי והן על ידי גם הלשכה המשפטית כדי לראות שבאמת הדברים נעשים בצורה שהיא מתאימה והולמת וכולם שומרים.
הילה סגל
¶
בוודאי, יש ועדות, אבל ילד כזה, אני יכולה רק לתת דוגמא ונתתי אותה כבר כאן, אולי עוד פעם אם יעלו כאן עוד קולות. יש בכיתה ה' שיש לו בעיות התנהגות קשות, א', המדינה לא מממנת לו טיפול. ישנם מקומות שבהם נקודתית יש מענה טיפולי, אבל זה לא בכל מקום, ו-ב', אם ההורים שלו לא מעוניינים שהוא יקבל טיפול, הוא גם לא יקבל טיפול. צריך להבין גם את המורכבות בהתערבות.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אני לא אשכח את הדיון שהיה על אלימות בגני הילדים בבתי ספר, שילד בגן פעל באלימות בגיבוי של ההורים שלו, כי ההורים שלו היו שייכים ל"משפחת אצולה", מהמשפחות המובילות, ודווקא הילד הנפגע נאלץ לעבור לבית ספר אחר.
אנחנו מקבלים את הנתונים כמובן מאליו, אבל אנחנו רוצים ללמוד אותם. בסדר, זכר/נקבה, אוי ואבוי אם זה היה הפוך, הייתי אומר בסדר. אז אני אומר, בסדר, הבנו. אלימות ובנים, מה לעשות, אני מאלה שמוכן לקבל את כוחות הטבע. יש כאלה שנטרלו את כוחות הטבע. זה הכול תלוי בהגדרות, אז אם הבנתם, הבנתם. אם לא, בדיוני מגדר אחרים הייתי שם נפשי בכפי אם הייתי אומר בסדר. פחות או יותר אני יכול להבין, למרות שעדיין 88 מקרים זה כמות גדולה. אנחנו מצפים לפחות, אבל בואו נלך לפילוח.
היו"ר יעקב מרגי
¶
כן, כן, נגיע לזה. אני הולך על הפיקוח עכשיו, בחלוקה. ה-0% בממ"ד טעון הסבר, כי אם שם לא טעון הסבר, צריך טעון הסבר שבממלכתי 86. ברגע שאת אומרת, חרדי 11%, האם אתם יודעים לנטרל שזה אך ורק מבעיות של אלימות או סכנה לסביבה או שלא?
הילה סגל
¶
טוב, אני אנסה לענות ככל שביכולתי. רק להגיד עוד משפט קודם, שכמובן ביטויים של בעיות התנהגות, כמובן כשמגיעים למצב של סיכון, אז כמובן עובדים סוציאליים לחוק נוער מתערבים. לא התכוונתי למצבים האלה.
אני כן אגיד עוד משפט לגבי בנים ובנות. בוודאי שגם אצל בנות יש ביטויי סיכון. הם נראים קצת אחרת. הבנים מעורבים אולי באמת בהתנהגויות שהן יותר מוחצנות.
הילה סגל
¶
זה המחקרים אומרים, לא אני.
אתה יכול לתאר לך שכשמתקבל הדוח ומופיע נתון כזה כמו שהופיע בעבר בחברה הערבית או הופיע בעבר בחברה החרדית, השאלה הזאת, ברור לנו שתישאל על ידך. אני יכולה להגיד מה היו התשובות שקיבלנו. כמו שאפשר לראות כאן, זה שרוב הילדים, מתוך ה-88 הם ילדים בעל-יסודי. אנחנו יודעים שבממלכתי-דתי ישנו איזשהו הליך של הליכה למוסדות כאלה ואחרים, תהליכי מיון, זאת אומרת, יכול להיווצר מצב שבו בלי שיהיה צורך בהליך הרחקה לצמיתות, ילד סיים איזשהו שלב לימודים ועבר למערכת אחרת.
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
גבירתי, זה נראה לי מוזר, זה נראה לי תמוה, זה נראה לי לוקח את כל הדוח הטוב הזה וזורק אותו.
היו"ר יעקב מרגי
¶
דווקא במערכות חינוך שיש אלטרנטיבות רבות, בסוף בממלכתי הרגיל נשארים הבעייתיים, כי בממלכתי-דתי התפתחה התרבות הזו של מוסדות אליטיסטים עם תשלומים, ואז הממלכתי הדתי הרגיל המצוי בתוך היישוב נשאר עם רמה מסוימת. אני לא עושה השלכות שדווקא אלה הם יותר אלימים, אבל אני נוטה להאמין שילד שהוא אלים ואין לו עורף משפחתי חזק ואיתן וערכי, לא יעבור לאותם מוסדות, לכן הנתון הזה של אפס, כדאי שייבדק.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אני אומר במילים לא מכובסות, בסדר? היום בערים הגדולות, בית ספר בחינוך הממלכתי-דתי רגיל שלא גובה תל"נים והוא לא ממוין על פי רמת זה וזה וזה, זה אלה מהשכונות. תמצאי את העולים שלא יכולים לשלם, תמצאי את ההורים עם העורף המשפחתי החלש שהקטע של הממלכתי הדתי והממלכתי מתחבר באופן מקרי, ושם יש תופעות.
הילה סגל
¶
אבל הטענה היא שהם לא מוציאים את הילדים. זאת הייתה האמירה. אנחנו החזרנו את הנתונים האלה למחוזות וביקשנו בחזרה ממפקחי המחוזות להתייחס לנתון הזה.
הילה סגל
¶
אני אומרת שוב, כשאנחנו רואים כאן אפס, אנחנו מוטרדים. החזרנו את זה למחוזות, כי זה מה שנאמר לנו. נאמר לנו, את הילדים האלה אנחנו לא מוציאים, אנחנו מכילים בתוכנו.
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
אני מוכן לבדוק עם בתי הספר שאני מכיר. זה נראה לי מוזר. אני מכיר בית ספר שכל שנה יש בו בקשות וחלק מהן אני אישרתי, של העברת תלמידים בגלל אלימות קשה מאוד.
מירב ישראלי
¶
רציתי גם לשאול. הרי ההרחקה לצמיתות זה קצה הקרחון של כל הקרחון של האלימות בעצם, ובחוק לימוד חובה יש את הסעיף של חובת דיווח על מקרי אלימות. אמור להיות מרשם במשרד החינוך ב-12ג לפי כללים וגם יש כללים שהשר קבע על כל אירוע אלימות שהתרחש במוסד החינוך, שזה אירוע אלימות גופנית בין עובד הוראה לתלמיד או אירוע אלימות גופנית בין תלמידים, שנגרמה בו חבלה, אז יכול להיות שגם חלק מהתשובה על הדבר הזה, זה דרך הנתונים, גם לראות אם היו אירועי אלימות שלא הביאו להרחקה, זאת אומרת לראות מה המצב בכלל במוסדות. אולי כדאי יחד עם הדוח הזה להביא גם את הנתונים לפי סעיף 12ג.
בלה רדונסקי
¶
אני רק רוצה להעיר. בלה מהלשכה המשפטית, משרד החינוך.
במסגרת אותו סעיף שכרגע הוזכר, אנחנו ממלאים דוח אירוע חריג על כל מקרה של אלימות ואירועי משמעת כאלה ואחרים, כאשר אנחנו כאן בעצם מצטמצמים רק למקרים שהבשילו לידי הרחקה.
מירב ישראלי
¶
נכון, לכן אני אומרת שזה רק חלק מהתמונה ויכול להיות שזה ישלים את התמונה לתמונה יותר רחבה של מה קורה בכל סוג מהמוסדות.
הילה סגל
¶
אפשר רק מילה להתייחס? בחוזר מנכ"ל של אלימות, הוא באמת חוזר מנכ"ל מאוד מפורט שגם לקראת איזשהו פרסום של עדכון בשנה הבאה. הקשינו מאוד על המצבים שבהם עקב אירועי אלימות, מרחיקים. אנחנו נקבל את זה פה בדיון אחר.
היו"ר יעקב מרגי
¶
בואי תקשיבי, מסך התלמידים, 88 זה עדיין, אבל בכל זאת, מבחינתנו כל מקרה הוא מקרה, אבל אנחנו רוצים ללמוד, לכן אנחנו שואלים.
יהודים, ערבים?
הילה סגל
¶
נסיבות הרחקה – בעצם ביקשנו מהמחוזות לדווח לנו על הנסיבות שסביבן הורחקו אותם ילדים. אפשר לראות כאן כמה קטגוריות שכוללות מעורבות במעשי אלימות חמורה, מעורבות בפגיעה מינית, אלימות כלפי אנשי הצוות החינוכי שמבחינתנו זאת אלימות חמורה לכל דבר ועניין, שימוש או סחר בסמים, בעיות חמורות של ביקור סדיר, הפרעות משמעת חמורות ואי קבלת סמכות. אפשר לראות כאן את הפילוח, שבאמת האחוז הגדול ביותר הולך להפרות משמעת חמורות ואי קבלת סמכות, אבל צריך להבין שזה באמת בקצה של הקצה של הדבר, זאת אומרת, ילדים שמתקשים לתפקד בכלל, ילדים שבית הספר מתקשה לעבוד איתם ממש בצורה מינימלית, ואפשר לראות כאן את הפילוח.
היו"ר יעקב מרגי
¶
מעורבות גם מינית ושימוש בסחר סמים שלא מתלוות לזה בעיות אחרות, זה כשלעצמו מובן. הרחקה היא עילה.
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
אבל דווקא, אדוני, בטבלה האחרונה אני סימנתי לי שאלימות כלפי צוות המורים, יש עלייה מ-1% בתשע"ב ל-14% בתשע"ז.
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
לא משנה. אחד קשור בשני, כי הטבלה הזאת היא חסרת משמעות. זאת הטבלה המשמעותית, מה קורה בתוך המערכת.
הילה סגל
¶
נכון, אבל גם בתוכו יש איזושהי תזוזה מ-10 ל-3, ואני אומרת שוב, גם חוסר הטולרנטיות, זאת אומרת, באותה מידה.
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
יכול להיות שדווקא אפשר לשמוח על הנתון הזה, שלא מוותרים לנושא של סחר סמים ולא מוותרים לנושא של אלימות כלפי מורים.
הילה סגל
¶
הגשת ערעורים – אז בנושא הזה אני חושבת שבאמת אפשר לראות גם עלייה לאורך השנים. מתוך 88 מקרים של הרחקה לצמיתות, הוגשו 56 בקשות ערר, זאת אומרת 63% מההרחקות, הוגשה עליהן בקשת ערר. מתוך 56 מקרים שלגביהם הוגשה בקשת ערר, התקבלו 40 מקרים. מנהלי בתי הספר יודעים את זה.
הילה סגל
¶
צריך להבין שכשתלמיד מורחק מבית הספר וזה מגיע לוועדה במחוז והמחוז מחזירים אותו, זו דרמה מאוד גדולה.
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
חסר לי פה נתון אחד. כמה מוחזרים לאותו בית ספר? כי זאת הדרמה האמיתית. אם מנהל בית הספר קיבל החלטה לזרוק ילד על אלימות קשה, לוקחים אותו למחוז, מקבלים את הערר? יש הבדל בין להגיד לו, אנחנו מחזירים אותו אליך לבית הספר, כי זו הדרמה הגדולה, לבין אנחנו מעבירים אותו למוסד אחר.
הילה סגל
¶
מחזירים אותו לאותו בית ספר. אני רוצה להסביר גם למה. מנהלי בתי הספר היום, הם אומרים לנו, אני לא אפול בהליך, כי אני אקבל אותו בחזרה. זאת אומרת, אני חייב לעשות את זה מורכב. זה מורכב, כי אנחנו יכולים באותה מידה לשבת פה בוועדה אחרת ולדבר על המורכבות של הדבר הזה, אבל אחת הדרכים לצערי, שבהן בתי הספר באמת למדו את הנוהל הזה בצורה מאוד ברורה, כולל הזכויות של התלמיד לאורך הדרך, זה שכשלא נעשו הדברים על פי הנוהל, התלמיד הוחזר. באמת אפשר לראות כאן את הנתונים.
בלה רדונסקי
¶
לפעמים זה פרוצדורה ולפעמים זה באמת שקלול של אולי יש מקום לתת עוד הזדמנות או עוד מעטפת שאולי לא ניתנה קודם לכן.
הילה סגל
¶
אנחנו מכירים מקרים שבהם למשל ילד, יש לו ביטויי אלימות קשים על רקע של משבר משפחתי. אחד המקרים האלה שליווינו לאחרונה היה דיבור על הנהלת המחוז עם בית הספר כדי לאפשר הזדמנות נוספת.
הילה סגל
¶
ולפעמים, וגם את זה אני רוצה להגיד, לפעמים משהו מסתייע ואחרי שילד וההורים שלו מקבלים מכה כזאת על הראש, של הרחקה, כשמגיעים לתהליך הערר, מתחייבים להליך טיפולי, מתחייבים לאיזשהו שינוי ומשהו מסתייע.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אין ספק שזה לא חוזר לשגרה רגילה.
אני רק רוצה לחדד מה ששאלה מנהלת הוועדה, גברת יהודית גידלי. ה-40 שחזרו זה מתוך ה-88.
הילה סגל
¶
מתוך ה-88. 56 הגישו בקשות ערר ו-40 חזרו לבתי הספר שלהם. יש כאלה שלא הגישו ערר, צריך לקחת את זה בחשבון.
הילה סגל
¶
סיבות לדחיית הערעורים, אז שוב, מדובר בתלמידים שנעשו לגביהם ניסיונות רבים. לא חל שינוי, הייתה חוויה שאי אפשר, שכלו כל הקיצין. הרבה פעמים לא מתאפשר לחזור חזרה.
הילה סגל
¶
מופיע מקרה אחד כזה. הרחקה לאלתר – יש 14 תלמידים שהורחקו לאלתר, עוד פעם, זה הרבה פעמים בגלל איזושהי בעיה חמורה - - -
הילה סגל
¶
בבדיקה שעשינו עם המחוזות, 75% מהמורחקים לומדים במסגרות חינוכיות, שוב, זה או כאלה שחזרו חזרה או כאלה שעברו לבתי ספר אחרים. 6% מתוכם לומדים במסגרת פרויקט היל"ה.
היו"ר יעקב מרגי
¶
עדיין כמעט 50% נושרים. אם את אומרת לי שמה-88, 40 עררים התקבלו, 22 נשרו, זאת אומרת 26 לומדים.
היו"ר יעקב מרגי
¶
הבנתי אותך. 40 לומדים בגלל שהחזרתם אותם בעררים. העררים התקבלו. אני אומר, מאלה שהורחקו אחרי העררים נשארו לנו 48.
הילה סגל
¶
זה הקצה של הקצה. זה באמת תלמידים או שהגיעו לערר ולא התקבל הערר או שהיה משבר מאוד גדול ובאמת הוא נהיה משבר עם כל המערכת, לא רק עם בית הספר.
תמר פתחיה
¶
אני תמר, ואני מאגף חינוך ילדים ונוער בסיכון. האגף בונה לאורך השנים מענים שונים. באגף הזה קיימים גם הקב"סים שתפקידם הוא באמת על פי החוק, לבדוק את חוק חינוך חובה וליישם אותו.
אנחנו משתדלים להמציא מסגרות ויש לנו רשת שלמה של מסגרות בתוך האגף, החל מהמסגרת הסו-קולד גבוהה של כיתות מב"ר, אחריהן כיתות אתגר, ויש לנו בתי ספר טכנולוגיים, מח"טים. כמעט בסופו של תהליך יש את היל"ה וקידום נוער לילדים שבאמת לא הצליחו לשרוד את המערכת ומעדיפים לחזור - - -
תמר פתחיה
¶
בדיוק. במקרים הנוספים יש לנו גם שיתופי פעולה במפתנים עם משרד הרווחה, שאנחנו מאפשרים גם שם. אנחנו צריכים לזכור תמיד שבסופו של דבר אנחנו לא מגיעים לכל מאת האחוזים, אבל לשאלתך, הריצה הזאת היום של הקב"סים נעשית עד לצ'ופצ'יק האחרון של כיתות י"ב וישנם ילדים שיוצאים וחוזרים ואנחנו מחזירים במיוחד במח"טים. יש לנו אפשרות לקבל לאורך כל השנה. גם בימים האלה עוד מתקבלים תלמידים. בסופו של דבר יש לנו רשת שהיא סוג של רשת ביטחון שיכולה לתת את כל המענים. עדיין אנחנו לא בכל מאת האחוזים.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אני אחדד את השאלה. אנחנו צריכים לוודא שאין תהליך של השלמה והרמת ידיים, כי בכל זאת זה תלמיד שהורחק מסיבות חמורות וקשות. הנה, עכשיו, מה עובר לנו בראש? אין תקנה. אנחנו רוצים לדעת שאנחנו מפעילים את כל מה שאפשר, ואם צריך, לייצר פתרונות אחרים או כלים אחרים, הרתעתיים אפילו, במקרים מסוימים, כדי להביא למצב שאין אפילו תלמיד אחד שהוא לא חוסה תחת חוק חינוך חובה.
תמר פתחיה
¶
אז מה שרציתי להשלים קודם, שמערכת הקב"סנט שהקב"סים מדווחים ומדווחים דרכה, מחוברת למערכת של קידום נוער בדיוק לצורך העניין הזה של הילדים שנושרים וכבר אין להם סמל מוסד, אכן יהיו תחת עינם הפקוחה של יחידות קידום נוער. עושים reaching out לילדים האלה ורצים אחריהם. גם ילדים עם תיקים במשטרה, אנחנו עדיין בריצה אחריהם. לא מוותרים עליהם ולא מוותרים להם.
הילה סגל
¶
אני עוברת לדוח ההשוואתי. למעשה אפשר לראות כאן תמונת מצב מתשע"ב, ושבסך הכול אנחנו רואים מגמה כללית של ירידה, אבל אני אגיד שוב בזהירות שלדיווחים ולנתונים האלה יש תנועה. כל פעם כשאנחנו נפגשים ביננו, אנשים שעובדים על זה במשרד, אנחנו אומרים, נראה מה יהיה בשנה הבאה והאם תהיה עלייה. אנחנו מאוד מקפידים על ההיכרות של אנשי השטח עם הנוהל. אני אומרת שוב, גם הנושא הזה של העררים והידיעה של ההורים שהם יכולים לפנות לערר ושמנהל בית ספר יודע שהוא יכול למצוא את הילד מחר בחזרה אצלו בבית הספר, זה מכניס שם לחץ מאוד גדול.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אבל גם מגמה היא לא מקרית. יכול להיות מקרי, אבל לרוב צריך לנתח ולחקור אותה, כי אם אני מצליח מתשע"ד, פרט לתשע"ה שקצת קפץ בחזרה, מגמה של ירידה, צריך לחקור מה הסיבות ולהאיץ את - - -
הילה סגל
¶
זאת באמת ירידה דרמטית ואנחנו כל הזמן שואלים את עצמנו עד כמה זו ירידה, מה פספסנו, איך אפשר לגייס עוד שותפים גם בשדה וגם במטה כדי שבאמת ההליכים האלה יעשו רק במצבים של אין ברירה, והאמירה של המחוזות היא אמירה שהנוהל מוטמע, שחודדה ההפרדה בין ההליכים, בין מתי, כמו שבלה אמרה, זו ההעברה ומתי זה במצבים מסוימים כשילד זקוק למסגרת כזאת או אחרת ומתי זה באמת הרחקה לצמיתות, ולכן זה חלק מהנסיבות.
בלה רדונסקי
¶
יש גם היום הרבה יותר שיתופי פעולה בין הרווחה לבין כל מיני קבוצות מקצועיות שנכנסות לתמונה מאשר בעבר, וזה באמת מאפשר גם לתת מענה.
תמר פתחיה
¶
גם אצלנו אנחנו בונים כמה שיותר תוכניות מעטפת לשעות אחר הצהריים. יש שיתוף עם התוכנית הלאומית. יש לנו גם מרכזי נוער שמכילים ילדים בסיכון. את בטח מכירה את התוכנית הלאומית, את פרופיל 7 שהוא פרופיל מאוד מורכב של ילדים. אנחנו בונים להם בעיקרון תוכניות מעטפת לשעות אחר הצהריים כדי שפחות ישוטטו, כדי שיקבלו איזה שהם מענים שהם לא מענים של בית הספר, רשמיים, אלא מענים של הבלתי פורמלי, ויוצרים קשרים מאוד מחוברים והדוקים עם בית הספר, בין מי שמטפל בהם בשעות אחר הצהריים, גם טיפולים רגשיים, גם מבחינה חברתית וגם מבחינה לימודית כדי שתהיה באמת איזושהי הסתכלות על אותו ילד שהוא ילד עם קשיים בבוקר וגם בשעות אחר הצהריים עם הרבה מאוד סנכרון בין המערכות.
מירב בן ארי (כולנו)
¶
אני רוצה רגע להעיר משהו לך גם. אולי נעשה כאן איזשהו דיון. נראה לי הרבה זמן לא עשינו. אנחנו כבר הרבה זמן ביחד. מתי עשינו פה דיון פעם אחרונה על אותן מסגרות שמוצעות לאותם נערים ונערות בסיכון, מטעם משרד החינוך, שלא ישלחו אותנו לוועדת הרווחה, כי ועדת הרווחה, אני מכירה, אני חברה שם, אלה מסגרות מעטפת, נמצאות היום תחת משרד החינוך.
הילה סגל
¶
אני אגיד שכשמדובר על שינויים כמו שצוינו כאן קודם, למשל של אלימות כלפי הצוות החינוכי, אז גם קשה להגיד משהו על 1%. כשמדובר על 100 ילדים, 88 ילדים, אז באמת קשה להגיד משהו על מגמה, וגם יש פה שוב את המתח שהוזכר כאן גם קודם, עד כמה זה באמת יותר מקרים או עד כמה זה מקרים שהחמירו איתם יותר ויש אמירה מאוד ברורה שסביב האירוע הזה ילד צריך להיכנס להליך הרחקה לצמיתות. יש פה גם תנועה בין העמודות.
הילה סגל
¶
אנחנו אוספים את מה שצף. אנחנו מדברים על אירועים חריגים שמהותם בבעיות התנהגות ומשמעת, לא דברים אחרים.
הילה סגל
¶
שימוש וסחר בסמים. גם אפשר לראות את העררים, שכן בעררים באמת יש תנועה. מה שלא רואים כאן זה את החלק היחסי, מתוך כמה, שאתה צריך להוסיף, אבל בהחלט בכל מה שקשור לערר יש עלייה של פניות לערר ועלייה בקבלת הערר.
הילה סגל
¶
שוב, אנחנו בטח לא היינו רוצים לראות מצב שבו ילד מורחק מבית ספר כי יש לו בעיות של ביקור סדיר, אבל בקצה של הדברים יש ילדים שעל רקע של מורכבות אישית, משפחתית, קשה לי להגיד כרגע, אבל זה בדרך כלל הרקע, שממש לא מגיעים לבית ספר, שעם כל התהליכים שתוארו כאן קודם - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
אסביר לך למה. אם הייתם שמים לי בעיות של ביקור סדיר בנסיבות ההרחקה, הייתי יכול לבדוק אם זה מתלווה לבעיות נוספות.
היו"ר יעקב מרגי
¶
ברור לנו. אני מקווה שביקור סדיר זו לא עילה לבד להרחקה, כי אני הייתי מרחיק את המוסדות המטפלים, לא את התלמיד. אם זה בא רק על רקע של ביקור סדיר, אסור שזו תהיה עילה להרחקה.
בלה רדונסקי
¶
זאת לא עילה להרחקה אבל צריך להבין שאנחנו הסדרנו גם חוזר מנכ"ל ביקור סדיר שמתווה דרך מאוד ארוכה. בית ספר לא יכול בכלל לדון גם בבעיות נלוות לביקור, אם לא עשו את כל ההליך לרבות ועדת התמדה ברשות החינוך המקומית, הליכים שבית הספר מחויב לעשות, זאת אומרת, גם אם אתה דן בסופו של יום בהליך של הרחקה בביקור סדיר, בליווי דברים נוספים, הרי גם שם הדרך היא מאוד ארוכה, וזה מתווה חוזר המנכ"ל בצורה מאוד מפורטת היום. זה הוסדר במרץ 2017.
הילה סגל
¶
אמרתי איזה משפט קודם אבל באמת לפעמים מגיעים למצב שבו בית ספר עשה איזשהו הליך של הרחקה או בנה איזושהי תוכנית ולא נכנס להליך של הרחקה עם אותו תלמיד והתלמיד לא מצליח לעמוד בתוכנית, הוא זקוק למענים יותר משמעותיים של טיפול והוא לא מצליח, הוא משתמש באלימות.
הילה סגל
¶
כן, ואז באמת כשזה מגיע לרמת מחוז, והמחוז בבדיקה שלו, ואני אומרת שוב, מפקחי המחוזות, מנהלי המחוזות, אפשר לראות כאן רק מהעררים שהתקבלו - - -
מירב ישראלי
¶
דרך אגב, הנושא של הדוח לוועדה בא גם על הרקע הזה, כי משרד החינוך ביקש כשנעשה התיקון לחוק זכויות התלמיד, בעבר אי אפשר היה להרחיק לאלתר. התלמיד, הייתה לו זכות לערר ואי אפשר היה להרחיק אותו עד שהוא היה ממצה את ההליכים, וכשמשרד החינוך אמר שיש מצבים שבהם יש סיכון מיידי, אז הם רצו את ההרחקה לאלתר לפני הגשת הערר. זה לא מייתר כמובן. יש לו זכות להגיש ערר, רק ההרחקה היא לפני, וחלק מזה שנכנס הדוח לוועדת החינוך היה גם כדי לוודא שאין יותר מדי מקרים כאלה.
הילה סגל
¶
מקרה של אלימות נגד צוות חינוכי, מקרה של ילד עם בעיות הנהגות, שמשתמש באלימות חמורה, שמסכן את עצמו ואת הסביבה ושיש הסלמה, וכחלק מההתערבות של המורים הם גם חווים אלימות.
הילה סגל
¶
אני אומרת שוב, קשה לי להצביע על משהו שהוא גורף, כי כל מקרה זה מאוד תלוי בהיענות לרצון לעשות שינוי, ביכולת של הילד וההורים שלו להתגייס לאיזשהו מהלך טיפולי. ישנם מקרים שבהם כן ילד היה מעורב בשימוש בסמים, ונעשה שם תהליך ואנחנו במקום אחר.
רחלי הכהן
¶
אני מהמועצה לשלום הילד.
דבר ראשון, אנחנו בהחלט מברכים על מגמת הצמצום במספר של ההרחקות לצמיתות בשנים האחרונות. עם זאת, מה שאנחנו אמרנו בשנים קודמות וחשוב לי לחזור ולהגיד את זה, זה שלאור מספר העררים הגדול שמתקבל כל שנה, ואני לא חושבת שיש פה צורך להרחיב לגבי ההשלכות של העררים האלה גם על ילדים, גם על החברה, גם במידה שהם חוזרים אחרי זה לבית הספר, ולכן לאור המספר הזה אנחנו עדיין סבורים שצריך לנקוט בזה כצעד קיצוני ואחרון, ואנחנו כן חוששים שהיד קלה על ההדק במקרה הזה, וקוראים לצמצום, בטח ככל שנגיד, יש לנו את המקרה המצער הזה של הילד ביסודי. אנחנו חושבים שככל שהגיל נמוך יותר, צריך לנקוט בכל אמצעי אפשרי ולא להגיע למצבים האלה.
רויטל לן כהן
¶
רויטל לן כהן, קואליציית הורים לילדים עם צרכים מיוחדים.
אני רוצה להסב את תשומת לבכם לאחד הדברים שאני אומרת הרבה פעמים ואנחנו רואים פה בטבלה בעיניי בצורה מאוד ברורה.
מה שמשרד החינוך קורא לו בעיות משמעת, הפרות משמעת, אלימות חמורה, אלימות כלפי צוות, אם תראו את העלייה לאורך השנים, היא דומה מאוד לעלייה שיש לנו במעבר של ילדים מהשילוב לחינוך המיוחד.
רויטל לן כהן
¶
אני מדברת על הסיבות של ההרחקה. הרבה מאוד מהילדים שלא מקבלים מענים לצרכים הבסיסיים שלהם - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
ברקע שאנחנו עכשיו דנים בחינוך המיוחד, הייתי רוצה לדעת אם יש תלמידים שהורחקו מתוך המסגרות של חינוך מיוחד/שילוב?
בלה רדונסקי
¶
חוזר מנכ"ל הרחקה לצמיתות, כתוב בו בשחור על גבי לבן שהוא אינו חל על ילדי החינוך המיוחד.
מירב ישראלי
¶
כשאת אומרת ילדי חינוך מיוחד, יכולות להיות לזה שתי משמעויות. משמעות אחת היא כל הילדים שוועדת השמה קבעה שהם זכאים, ומשמעות אחרת היא ילדים שנמצאים במסגרות של החינוך המיוחד, לכן אני רוצה להבין על מה את מדברת.
בלה רדונסקי
¶
לא זה ולא זה, דהיינו, ילד שעבר ועדת השמה והוגדר לגביו שהוא ילד זכאי חינוך מיוחד, אם זה במסגרת רגילה בכיתה קטנה או אם זה במסגרת של החינוך המיוחד עצמו - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
חכי. ילד שזכאי על פי חוק החינוך המיוחד, ושולב, אם יחולו עליו אחת מהעילות האלה, סוגיית הרחקה תידון.
בלה רדונסקי
¶
ילדי שילוב זה מאוד תלוי. אם הוא ילד שילוב שהוא ילד שאינו מוגדר כילד חינוך מיוחד, אלא ליקוי למידה - - -
בלה רדונסקי
¶
זו לא ועדת השמה, זו ועדת שילוב בתוך המוסד החינוכי, כאשר חוזר המנכ"ל כן חל על ילדי שילוב גם בחינוך המיוחד.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אנחנו נרצה לזהות בשנה הבאה.
אשאל אותך שאלה. על מה את מסתמכת, מכוח מה את לא מחילה את זה על תלמידי החינוך המיוחד או מכוח מה, אם יש החרגה בחוק, את לא מתייחסת בשילוב?
רויטל לן כהן
¶
דבר ראשון, אני כן רוצה להגיד לפרוטוקול שאני באופן אישי מכירה מקרים של הרחקה ויש מקרים שבהם לא עושים הרחקה, עושים כאילו הרחקה. שולחים את הילד הביתה ונותנים לו "קדימה מדע", אז אני רוצה להגיד לכם שגם זו הרחקה, והמסגרת אמרה, אני לא יכולה להכיל אותו יותר.
רויטל לן כהן
¶
אדוני, כשאומרים להורה, תביא מכתב מפסיכיאטר שנותן לילד שלך את הקוד הדרוש, הפסיכיאטרי, כדי לשבת בבית ולא להיות פה יותר, כי אני פה לא מחזיק אותו - - -
רויטל לן כהן
¶
אפריד בין החינוך המיוחד לחינוך המשלב. בחינוך המיוחד כשהם לא מסוגלים לשאת יותר את הילד, הם אומרים להורה שלו שיביא מכתב מפסיכיאטר או שהם שולחים אותו פעם אחרי פעם מתוך בית הספר באמבולנס למיון אשפוזי ומביאים את הפסיכיאטר של פמי פרימיום, וההורה, לא נשארת לו ברירה אלא שהילד ישב בבית, ואז הוא מקבל "קדימה מדע" במקרה הטוב או שהם בוחרים חינוך ביתי, רק שיעזבו אותם. זה סוג של הרחקה.
עכשיו לעניין השילוב. ולכן אני אומרת פה, אם תסתכלו, יש עלייה מבחינת אחוזים בכמות הילדים שסיבת ההרחקה שלהם היא הפרת משמעת, אלימות חמורה או אלימות כלפי צוות חינוכי. אנחנו אומרים בצורה שלא משתמעת לשתי פנים, ילדים שלא מצליחים לקבל את המענים המספיקים והמתאימים בתוך המסגרת החינוכית, בסופו של דבר חלקם, מהתסכול מוציאים את זה בדרכים פיזיות. משרד החינוך קורא לזה אלימות ואנחנו קוראים לזה תגובה פיזית למצבי תסכול קיצוניים. בסופו של דבר מרחיקים אותם.
היו"ר יעקב מרגי
¶
רויטל, עם כל הכבוד, אפשר לנאום נאום חוצב להבות, אבל הדוחות פה מפורטים וגם אלה שאת ציינת אותם, הפרמטרים האלה, חלקם מתלווים לבעיות אחרות, ואת יודעת מה? אם הייתי מתנתק מכל הדיון הזה, הייתי לוקח את זה כאות כבוד של המערכת, כי אנחנו תמיד אומרים שהמערכת לא נותנת מענה, לא נותנת מענה. לפי האבחנה שלך והתסכולים מהמערכת, הייתי מסתפק בכך וכך מקרים. מערכת החינוך הייתה צריכה להיות גאה.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אם את מנסה לשייך את הסיבות האלה לתלמידים שלא מקבלים מענים והם מתוסכלים, אני הייתי יוצא בצהלות מהדיון הזה, כי הייתי אומר, מה, מתוך המיליון ומשהו תלמידים, סך הכול - - -
רויטל לן כהן
¶
לא, חלקם הולכים לחינוך המיוחד. אני מזכירה לך את הדיון שהתקיים פה בתחילת השנה, שאמרו לך שפתחו 102 כיתות הפרעות התנהגות.
רויטל לן כהן
¶
חלק הורחקו, חלק הועברו לחינוך המיוחד בגלל הדבר הזה של "המסכן את עצמו ואחרים", ופה בדיון אמרו לך, פתחו 102 כיתות חינוך מיוחד של הפרעות התנהגות.
אביבית ברקאי-אהרונוף
¶
תודה רבה. אביבית, ארגון "בזכות".
באשר לבקשתך, אדוני, לקבל את ההתייחסות בנוגע לילדים המשולבים, אשמח אם תוכל לבקש שזה יהיה כבר בזמן הקרוב, כי זה מאוד רלוונטי לסעיף בהצעת החוק שנוגע לעניין הסיכון, שמדובר שם על העברה של ילדים מהשילוב לחינוך המיוחד - - -
מירב ישראלי
¶
אני חושבת שחלק מהמקרים שרויטל מדברת עליהם פשוט לא נכנסים לדוח הזה, אלא מוצאים להם פתרונות בית-ספריים.
אביבית ברקאי-אהרונוף
¶
אדוני, יש לי פנייה של ילד, אגב, בממלכתי-דתי, שהוא הורחק מבית הספר ונמצא עד עכשיו בבית, כלומר, לא די בכך שהם בכלל לא מאוזכרים כאן, כי בממלכתי-דתי יש אפס הרחקה - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
השאלה אם הוא בבית במסלול הרחקה פרוצדורלי שאנחנו מדברים עליו, על פי חוק. תביאי את המקרה, נבחן. בגלל שקיבלנו אפס בדוח, אני מוכן להתייחס פרטנית. תודה.
בבקשה, גבירתי.
אורית וקנין שילה
¶
אורית וקנין שילה, אגף להכשרה מקצועית.
שני דברים אני רוצה להגיד. אחד, אנחנו קולטים תלמידים שהורחקו לצמיתות ממוסדות פורמליים של משרד החינוך, ואנחנו מדברים על 0.0 משהו הרחקות לצמיתות מבתי הספר המקצועיים, זאת אומרת התלמידים שנקלטים אצלנו מסיימים - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
היא אמרה זאת במילים אחרות. מה היא אמרה? כי חלק מוצאים פתרונות, איפה? אוי ואבוי אם גם בפתרון יהיה הרחקה.
אורית וקנין שילה
¶
אז אני רוצה להגיד משהו בעניין הזה. מכיוון שיש את מדיניות ההתמדה ומכיוון שתלמיד שנושר ממשרד החינוך, כדאי שלא ירשם בדוח מסוג זה, אני מתחברת לדברים שאמרו פה חברותיי, יש תלמידים שבאופן לא פורמלי נשלחים למוסדות אחרים שהם לא של משרד החינוך כדי שהם לא יספרו באחוזי הנושרים מבתי הספר, ואנחנו אומרים את זה בכל הזדמנות, שאם המדיניות הייתה מדיניות של התאמה ולא של התמדה, אז יכול להיות שגם המספר הזה לא היה קורה ומראש תלמיד, הייתה מותאמת לו מסגרת חינוכית שיכולה לקלוט אותו.
אורית וקנין שילה
¶
אז אני אבהיר. אני אומרת שאם תלמיד, אם המסקנה של צוות החינוך, של הצוות המטפל, של הקב"ס, כדי לעבור ממסגרת חינוכית אחת במדינת ישראל למסגרת חינוכית אחרת, כל עוד היא מסגרת חינוכית, ועל זה אנחנו לא מתווכחים, על פי חוק החניכות יש מסגרות חינוכיות אחרות במדינת ישראל. אם התלמיד לא היה צריך לעבור כל כך הרבה ועדות ומדורי גיהינום כדי ללכת למסגרת שמתאימה לו, אני חושבת שגם המספרים האלה שהם מספרים מאוד קטנים - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
יצאתי עכשיו מבולבל לגמרי. בואי תקשיבי טוב, עומדת לזכות לכל תלמיד ולכל הורה יחד עם הבן שלו לבחור איזו מסגרת חינוכית, כל עוד היא מוגדרת מסגרת חינוכית שעונה לחוק חינוך חובה.
היו"ר יעקב מרגי
¶
כמו שעומדת הזכות למוסד חינוכי טכנולוגי לפרסם בכסף אקטיבי, בואו אלינו, אבל עדיין זו מסגרת חינוכית. כל אחד בסוף מוצא את המסגרת המתאימה לו. זה שאחוז המורחקים ממוסדות החינוך הטכנולוגים על כל גווניהם הוא נמוך, א', זה ברור, גם מבורך.
היו"ר יעקב מרגי
¶
למה לא? זה אמור להיות ככה, אני אסביר לך גם למה, כי אם אדם לא מוצא את עצמו במסגרת הזו והוא אחר בירור, זה לא שמקטלגים. אחר בירור, הנטייה שלו וההתאמה שלו למסגרת הזו. גם הגישה היא שונה, של המערכות, לכן האחוז הוא נמוך עד כדי אפס כמעט. בסדר, זה טוב ואני מברך על כך, אבל אני לא רואה בזה איזו מגמה עכשיו של מערכת החינוך הכללית להיפטר מהתלמידים שקצת - - -
אורית וקנין שילה
¶
לא, לא, אני אומרת שכדי להתחבר לאמירות על התסכול, שילד נמצא במסגרת שלא מתאימה לו או שלא יכולה להכיל אותו ומוכוון לעשות חמש יחידות מתמטיקה וחמש יחידות אנגלית, ואומרים לו שזו המסגרת החוקית היחידה - - -
מסעוד גנאים (הרשימה המשותפת)
¶
תודה אדוני היושב ראש. אני חושב שבית ספר או כל מסגרת חינוכית אמורה לתת מענה לכל תלמיד. נכון, אנחנו בתקופה או בעידן שצריך להתאים את המסגרת לתלמיד. אני יודע שהאקלים בבית הספר והאווירה היא חשובה מאוד. האקלים הבטוח הוא חשוב ביותר במיוחד לאור אחוזי האלימות הגבוהים מאוד. אני מדבר למשל על החברה הערבית, על בתי ספר ערבים. למרות שאני מהנתונים, 92% מהמורחקים זה במגזר היהודי ובמגזר הערבי רק 8%? מה הפרשנות שלכם?
מסעוד גנאים (הרשימה המשותפת)
¶
סליחה כי אני באתי מאוחר קצת, כי אני יודע שבעיות משמעת לא חסר בבתי הספר.
הילה סגל
¶
אכן הנתונים שלנו על אלימות בקרב תלמידים בחברה הערבית הם לצערי הרב יותר גבוהים מבחברה דוברי עברית ואנחנו רואים את זה לצערי בכל רמות הסיכון. אנחנו רואים דאגה גדולה יותר בקרב תלמידים מהחברה הערבית. לצד זה אני אגיד שאחד הנתונים המעניינים בחברה הערבית זה שגם יחסים בין מורים לתלמידים בחברה הערבית הם טובים יותר. תלמידים מעידים, לפחות מקבוצות המיקוד, אני אומרת את זה רגע בסוגריים, הם פונים פחות להורים שלהם בחברה הערבית ויותר למורים שלהם במצבים של פנייה לעזרה. זה מה שיש לנו ממחקרים. זה דורש הבנה, זה דורש בירור. אני אומרת את זה בסוגריים. כן, יש אמירה שהרחקה לצמיתות של תלמידים בחברה הערבית זו סוגיה מורכבת שנמנעים מלעשות אותה.
הילה סגל
¶
מה שנאמר לנו כתשובה מהמחוזות, ושוב, שאלנו גם על החינוך הממלכתי-דתי, ואני אומרת גם כאן שאני אבקש לקבל כל מקרה של ילד שידוע לכם ולא ידוע לנו. אנחנו נחזור ונבדוק את זה מול המחוזות. אני אומרת לגבי ילדים מהחברה הערבית, זה שנאמר לנו, אנחנו לא מרחיקים. אנחנו לא מרחיקים גם כשילד, יש לו רמת אלימות גבוהה. אנחנו מטפלים בו בתוך בית הספר, אנחנו לא מרחיקים אותו.
מסעוד גנאים (הרשימה המשותפת)
¶
תודה רבה. אני לא מחסידי ההרחקה של התלמידים, אבל אני גם מורה לשעבר. אני יודע שיש הורים, וזו תופעה שהיא לא רק לערבים אלא גם ליהודים, שהורים מעדיפים להעביר את הילדים שלהם לבתי ספר שהם פרטיים, כאשר בית הספר, יש בו אחוז אלימות גבוהה שהיא מחבלת ומזיקה לילדים בבתי הספר או לכל העשייה החינוכית והלימודית.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אני מתחבר שבחברות מסורתיות, ככל שהן מסורתיות יותר, סוגיית ההרחקה היא ברירת מחדל רחוקה. אני מקבל את זה, למרות שכל תופעה, צריך לבחון אותה ולחקור אותה לעומק.
מבחינתי קיימתם את חובת הדיווח לוועדה.
מירב ישראלי
¶
רק שאלה אחת בעניין הזה. האם ילדים למשל שהם נמצאים בבית, למרות שהם לא הורחקו באופן רשמי - - -
מירב ישראלי
¶
כן. הדוח הרי מדבר באמת על מקרים שבהם נפתח הליך רשמי. אתם עושים איזו הצלבת נתונים? אתם מקבלים מידע על ילדים שיושבים בבית, ומנסים להשיג נתונים?
מירב ישראלי
¶
כי בעצם מה שקורה עם ילד כזה, זה שלא נפתח לגביו הליך רשמי. הוא כמו מישהו שבאמת המערכת שכחה אותו, באיזשהו מקום.
תמר פתחיה
¶
אנחנו עסוקים יום-יום במקרים פרטיים של ילדים שאנחנו מקבלים גם אינפורמציה, אם זה גלש מתוך הרשת הזאת של הקב"סנט. אנחנו מתייחסים לכל הערה ולכל נתון שמגיע אלינו, אם זה בדרך פורמלית ואם זה בדרך לא פורמלית, גם שמועות וכו'. כל ילד אנחנו בודקים לגופו של עניין.