פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים
הכנסת
70
הוועדה המיוחדת ליישום הנגשת המידע הממשלתי ועקרונות שקיפותו לציבור
14/05/2018
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 134
מישיבת הוועדה המיוחדת ליישום הנגשת המידע הממשלתי ועקרונות שקיפותו לציבור
יום שני, כ"ט באייר התשע"ח (14 במאי 2018), שעה 13:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 14/05/2018
שקיפות בהתנהלות משרד התרבות והספורט לעניין הוצאות תקציב חגיגות ה- 70 למדינת ישראל
פרוטוקול
שקיפות בהתנהלות משרד התרבות והספורט לעניין הוצאות תקציב חגיגות ה- 70 למדינת ישראל
מושיק אביב - מנהל מרכז הסברה, משרד התרבות והספורט
גיא ענבר - רמ"ט מנכ"ל, משרד התרבות והספורט
עופרה שרון - עוזרת יועמ"ש, משרד התרבות והספורט
פאדיה דראושה - עוזרת יועמ"ש, משרד התרבות והספורט
הדר נתיב - מידענית, חופש המידע, משרד התרבות והספורט
ירדן סלוני - פרויקטורית אירועי ה-70 במרכז ההסברה
ודים נמירובסקי - חברת טרגט, משרד התרבות והספורט
נועה שליט - עורכת דין, התנועה לחופש המידע
תומר נאור - עורך דין מנהל מחלקת ליטגאציה, התנועה לאיכות השלטון
נועה הירש - רכזת מחלקת ליטיגציה, התנועה לאיכות השלטון
איתמר דוד - התיכון הישראלי למדעים ואמנויות
עמנואל בן סלע - התיכון הישראלי למדעים ואמנויות
פז סלע - מבקרת
אירדה קריימר - שדלן/ית (אימפקט (ל.א.ב) בע"מ), מייצג/ת את התנועה לחופש מידע (לקוחות קבועים נוספים שנושא הישיבה נוגע אליהם באופן ישיר: פורום מנהלי מוסדות התרבות)
ס.ל., חבר תרגומים
שקיפות בהתנהלות משרד התרבות והספורט לעניין הוצאות תקציב חגיגות ה- 70 למדינת ישראל
אנחנו נפתח את הדיון. אתם יודעים למה זימנו אתכם לכאן, ישב כאן בדיון לפני כשלושה וחצי חודשים מנכ"ל המשרד בדיון על מדד השקיפות, גם חלקכם הייתם וחלק מהדיון נסב סביב חגיגות ה-70 למדינת ישראל שבהן הושקעו הרבה מאוד תקציבים, 100 מיליון שקלים. התגובה של השרה רגב על כך שהיא קיבלה בסופו של דבר רק 100 מיליון שקלים, ולא 200 מיליון שקלים, כפי שהיא ביקשה, הייתה ש-100 מיליון שקל זה לא הרבה כסף בכלל. הדבר שאנחנו שאלנו אתכם בדיון שהיה כאן בוועדה היה אוקיי, וחילקתם את 100 מיליון השקלים, 100 מיליון שקלים זה הרבה מאוד כסף, לעניות דעתי, כולנו שמחים ונהנינו מחגיגות יום העצמאות וגאים ונהנים מהן ולצד זה זה לא כסף שפשוט מעבירים, צריך להיות פירוט תקציבי לכל שקל בכספים האלה, לאן הוא עבר ואיך הוא הושקע.
מאז שהתקיים הדיון, והבטיח לנו מנכ"ל המשרד במהלך הדיון שאנחנו נקבל את הפירוט הזה במהרה, חלפו מעל שלושה חודשים ולא קיבלנו את הפירוט. קצת לפני חול המועד אני פניתי ליועץ המשפטי לממשלה - - -
לא. במהלך הדיון אמרתם שיש מספר אירועים שלא ניתן לחשוף, אז אמרתי לכם 'תשחירו, אבל תיתנו פירוט תקציבי', אין פה - - - באמת, גורם ההפתעה מכך שנחגג יום העצמאות ה-70 הוא לא באמת מפתיע.
במהלך קצת לפני חול המועד התפרסם סרטון לשיר 'הללויה' שהשרה ומנכ"ל המשרד הצליחו איכשהו להצטלם אליו, נראים מצולמים בו, בתוך הסרטון, בתוך הקליפ שפורסם בכל הארץ. גם שם, מאחר שאני מכירה לפחות את הוראת היועמ"ש לכך שאסור לשרים לנצל מצב כזה על מנת לעשות פרסום עצמי ושיווק עצמי, פניתי ליועמ"ש, קיבלתי תגובה ממש בתוך 24 שעות שאמרה שהמינון בקליפ הוא נמוך ועל כן הדבר הזה מאושר, ועוד אמר היועמ"ש, כלומר אמרה המשנה ליועמ"ש, עורכת הדין דינה זילבר, היא חלקה איתנו שני פרטים חשובים, האחד, שעלות הסרטון, רק קליפ אחד, 350,000 שקלים, סכום עצום כדי לערוך קליפ, והדבר השני שנאמר באותו משפט מהיועץ המשפטי זה שפירוט של כל ההוצאות אמור להתקבל ואמור כבר להיות קיים.
מאז חלף עוד חודש, מעל חודש, ועדיין אין פירוט הוצאות. אז הישיבה הזו יכולה להיות ישיבה מאוד מאוד קצרה, אם תגידו לנו, פשוט תציגו לנו את הפירוט של כל ה-100 מיליון השקלים אנחנו יכולים לסגור את הישיבה והכול בסדר.
יש פה טעות מהותית. סליחה, גברתי, זה לא 100, זה 150, עוד 50 גייסו בתרומות.
לא, היה 100 מיליון שקל העברה תקציבית, שתינו ישבנו שם, ועוד באותו דיון נאמר לי שיש עוד 50 מיליון שקל שזה מתרומות, שזה אמור להיכנס לאותה קופה.
אני זוכרת שיש סכום של עוד 50 מיליון שקל שנמצא שם לפני ההעברה, אבל זאת שגיאה שרציתי לברר איתכם.
יש 100 מיליון שקל, שאז אמרו לנו שזה תקציב יותר נמוך מהפעם הקודמת, כי בפעם הקודמת היה משהו יותר, ואז יש בנוסף לכך עוד 50 מיליון שקל שגויסו כתרומות. אני פשוט רוצה להבין בדיוק כמה כסף זה היה, כי זה מהותי.
בואי נשאל שאלה אחרת, כמה תוקצב על ידי המדינה וכמה, אם היו, כמה היו תרומות.
שאלה מצוינת. טוב, מושיק אביב, מנהל מרכז ההסברה, אני ראש המטה לטקסים ואירועים ממלכתיים במדינת ישראל. את האירועים והטקסים הממלכתיים מוביל משרד התרבות.
אז קודם כל אני לא רוצה שזה יהיה קצר, חשוב לנו להשמיע את הדברים, אנחנו לא רוצים לגמור וללכת, אנחנו מאוד מאוד רוצים להראות את העבודה שלנו גם בהיבט הערכי והסיפור של השקיפות, הכול פתוח והכול חשוף ונשמח לכל שאלה ולעוד הבהרות, כי באמת גם חשוב לנו להראות את זה. זה משהו שהוא מבחינתי חלק מתוך כל תהליך העבודה כי פיתחנו פה תכנית עבודה מאוד מאוד ייחודית לשנת ה-70 ואנחנו נשמח להראות לכם. ברשותכם, אני אעבור למצגת, אני אדבר על זה.
אז קודם כל לגבי העניין של ה-50. זה נכון שהשערוך הראשון היה של 200 מיליון, הייתה בקשה ואחרי זה דובר על 150 מיליון. רק נתחיל עם הדבר המאוד מאוד פשוט, בכל עשור למדינת ישראל עלויות האירועים והפקות האירועים היו, בשנת ה-50, אל תתפסו אותי על השקל, אפשר לבדוק את זה, כ-140 מיליון ₪, בשנת ה-60 למדינת ישראל 120 מיליון ₪. זאת אומרת אנחנו עומדים כרגע על 100 מיליון ₪ שהמדינה הקציבה - - -
משום מקום. הייתה החלטת ממשלה, אפשר לבדוק את זה, שהיא מסמיכה את ראש הממשלה לגייס כספים והתבטלה ההחלטה הזאת, הוחלט ש - - -
רגע, אני רוצה להבין, שאנחנו נהיה ברורים. אתה אומר עכשיו, בתוקף תפקידך, שלא הייתה שום תרומה וחוץ מ-100 מיליון השקל האלה לא היה שקל נוסף שלא - - -
לא, לא, הכול מתקציב האוצר, 100 מיליון ₪, זה התקציב. זה התקציב, אנחנו עליו עובדים, איתו אנחנו פועלים.
אבל רגע, זה אני לא מצליחה להבין, כי ההעברה, לדעתי, שעשינו בוועדת כספים הייתה על 100 מיליון, אבל יש כסף בתוך תקציב משרד התרבות לטקס שקורה כל שנה ביום העצמאות.
כן, אבל יש את הטקסים הקבועים. בכלל במדינת ישראל יש כ-30 טקסים ואירועים ממלכתיים קבועים.
בואו נשאל את השאלה, מה התקציב הרגיל לחגיגות העצמאות שכבר היו בספר התקציב בנוסף ל-100 מיליון שהתווספו בהעברה תקציבית?
לא, אנחנו פשוט רוצים להבין. זה כולל תקציב, או שיש פה איזה סיפור עם מצ'ינג עם השלטון המקומי בנוסף ל-100 מיליון?
אבל, רגע, רק תענה לנו, כמה כסף - - - היא שואלת שאלה מאוד הגיונית, כמה כסף יש בבסיס בלי קשר לאירועי ה-70, לכל יום עצמאות, כמה כסף יש לחגיגות יום העצמאות בכלל.
לא, אתם עושים קצת מישמש. מרכז ההסברה זה אירועים של מדינת ישראל, זה לא עסק פרטי של משרד התרבות.
פרס ישראל, אני לא יודע אם אתם יודעים, מי שמפיק זה משרד התרבות והספורט באמצעות מרכז ההסברה. פרס ישראל של משרד החינוך. זאת אומרת יש כספים - - -
רגע, שנייה, תנו לי רגע להבין. כל הכסף שיש כל שנה לאירועי יום העצמאות בסך הכול כמה הוא?
זה הופיע במכרז בהנחה שאם יהיה אפשר לגייס חסויות אז, וכל זה בהתאם לכללים שקיימים בנושא של גיוס חסויות - - -
זה לא התפקיד שלנו, התפקיד של חברת הניהול היה לגייס חסויות והיא לא גייסה חסויות עד היום.
הדלקת המשואות 8 מיליון. יש פרס ישראל, שזה סעיף נפרד, זה 1.4 מיליון, יש אזכרה ממלכתית לזכר - - -
יש את משרד הביטחון, יש את האירוע של בית הנשיא, אני לא יודע את כל התקציבים האלה, אני לא מכיר אותם.
כן. תאמינו לי, דבר דבור על אופניו, חשוב שנעשה את זה סדור. אז קודם כל כמו שאמרתי, אני אומר את זה ואתם תראו את זה במצגת, במעלה הדרך התקבלה החלטה על ידי שרת התרבות והספורט, בוועדת השרים לענייני סמלים וטקסים, שבמקום לעשות, בכל עשור עושים טקס מאוד גדול במוצאי יום העצמאות. הטקס בשנת ה-60, העלות שלו היאב אזור ה-40 מיליון שקל, קיבלה שרת התרבות והספורט החלטה שרואה את הטקס הזה כטקס שזה בזבוז של כספי ציבור, היא מבטלת אותו ומאחדת אותו עם טקס הדלקת המשואה.
אני אומר לכם מה ההחלטה. טקס הדלקת המשואות כל שנה הוא 8 מיליון, ומתוך התקציב של פחות או יותר כ-40 מיליון שהיה אמור להיות ביום למחרת, מוקצה הכסף לרשויות לאירועים ברחבי הארץ, ביישובי ספר, בכל הארץ ולא עושים עוד פעם שני אירועים מרכזיים גדולים בירושלים, מה שהיה כל עשור. אתם יכולים לבדוק, פעמוני היובל וכו' וכו'.
לא, אתם תראו במה זה הוחלף. זה הוחלף בהרבה מאוד אירועים ערכיים, חשובים שהקהל הרחב הגיע, המוני בית ישראל, ולא רק ל - -
לא חולק לרשויות, זה היה באזורי רשויות מקומיות, לא נתנו לרשות מקומית כסף. לא היה דבר כזה.
רגע, אבל עצם ההצגה שלך, אני רוצה להבין, מה זה 113 רשויות? גם לאירוע בתל אביב יקנעמים הגיעו, מה זאת אומרת קהל מ-113 רשויות?
השאלה שלך מצוינת. היכולת להגיע ליישוב שלא קיבל בעבר בחגיגות יום העצמאות, היכולת של התושבים, גם תושב מתל אביב יכול היה להגיע לאירוע שהיה בדימונה, זה פתוח לקהל הרחב, אבל הרעיון הוא לפזר את זה גיאוגרפית בכל הארץ ולא להתמקד, לא בירושלים ובתל אביב בלבד.
אבל אנחנו רק שואלים ולא מקבלים תשובות. האם נעשה מפתח או קריטריונים איזה רשות מקבלת ואיך ולמה.
סליחה, אבל לא סיימתי. בוא נניח רגע את המצגת בצד, אנחנו נפתח מחדש את הישיבה כשהפעם מה שאני רוצה לראות זה תמונה תקציבית, במספרים ולא בוויים ולא בסימונים ולא בצבעים ולא במצגות.
תקציב. אחר כך נשאל אתכם איך חילקתם את התקציב. תראו לי תקציב רגע, איך עבר לכל רשות, כמה כסף עבר לכל רשות, כמה כסף היה בסך הכול, נתחיל מזה ואז ברור שיש פה שאלות כי כשמביאים מצגת עם תמונות ועם זה אז זה מעורר שאלות.
לא, אני חושב שכדי להעמיק טיפה ולא להיות רק במספרים, כי אני בא מהמקום הזה, אני פקיד ציבור ואני חושב שיש רציונל, יש ערכים שבנינו, שנתיים אנחנו עובדים על הדבר הזה עם רעיון מארגן ומסדר ורצינו להראות לכם. אין בעיה, נגיע ל - - -
סליחה, אחת, לא היה פטור ממכרז, היה מכרז והיה זוכה במכרז והמכרז היה שקוף, גם נתנו מסמכים. ברמה העקרונית, חשוב להגיד את זה, לא היה פה שום פטור ממכרז.
אבל ברמה העקרונית בואי נבין, אירועי שנת ה-70, שנת ה-70 עוד לא הסתיימה. מה שאנחנו יכולים להציג כרגע זה מה שכבר נעשה. יש עוד אירועים שמתוכננים, כל שנת ה - - -
בואו תלכו איתי רגע, תראו לי שנייה את התכנון התקציבי, אחר כך נשמח לראות את הרציונל ואת הערכים ואת כל הדברים האלה, ממש נשמח, אבל הדיון פה, זה ועדת שקיפות, אנחנו לא בוועדת טקסים.
אנחנו לא בוועדת טקסים והערכים של הטקס ומה שיש בתוך הטקס זה דבר אחר, אני שואלת איפה המספרים.
כן, אבל שקיפות היא שקיפות גם ברמה של התוכן, של העומק, של הערכים המובילים, של הרציונל, של ה - - -
בסדר, כשתנהל את הוועדה אז תעשה שקיפות על תוכן. אני כינסתי את הוועדה כדי לדבר על התקציב.
לא, אני חלילה לא אמרתי, אבל אני באתי לפה, פעם ראשונה שלי פה, דרך אגב, אני באמת שמח להיות פה, אז חשבתי לנכון, חשבנו לנכון, להראות את כל הרעיון המארגן. אין בעיה - - -
בסדר גמור. מה שאתם רואים פה, אתם רואים פה את כל מה שהתקיים עד כה, את המכרזים, איזה חברות זכו, בדיוק, המכרזים שפורסמו בשלל האתרים, באתר משרד התרבות והספורט, בעיתונים, נתנו לציבור הרחב, אלה המכרזים, אלה האירועים שהיו. אין פה את הדלקת המשואות, אני יכול להגיד לכם בדיוק - - -
לא הבנתי. אתה לא חייב להגיד את שם האירוע, נו באמת. מה, זה שב"כ? אתה לא חייב להגיד את שם האירוע, אבל תכנון שנתי חייב להיות.
תגידו לי מה יכול להיות מתוכנן ברמת ההפתעות? עוד שמלה של השרה? מה הדברים הכול כך סודיים שאנחנו - - -
סליחה, אתה עושה עליי רושם של בן אדם מאוד מאוד רציני ואני שואלת ואני לא מצליחה להבין, מה שביקשתי מכם זה לבוא לישיבה עם פירוט על 100 מיליון, סליחה, זה 108 מיליון שקלים.
זה הפירוט שהתבקשתם להביא לי, כשישב פה המנכ"ל שלכם, וזה הפירוט שהתבקשתם לקראת הישיבה. זה נושא הישיבה, מה קורה ב-108 מיליון שקלים?
חברת הכנסת שפיר, מאחר שאני הייתי נוכח היחידי באותה ישיבה מהאנשים שלנו, גם מה שנאמר באותה ישיבה היה שאנחנו נשמח לחשוף את אותם אירועים שכבר התקיימו, מאחר שיש עוד מספר אירועים שטרם נחשפו לציבור ואנחנו לא מעוניינים כרגע עדיין לחשוף אותם לידיעת הציבור. יש בכל זאת את ממד ההפתעה של יתר האירועים שטרם נחשפו.
ולכן אמר כאן המנכ"ל, אנחנו נשמח לחשוף בפניכם את התקציב של אותם אירועים שכבר יצאו ובמידה שתרצי בהמשך להזמין אותנו שוב, להציג את אותם אירועים, שמה שנקרא טרם נחשפו ולכאורה בעתיד ייחשפו נשמח גם להציג את זה. יש כרגע תכנון - - -
סליחה, נשמע לי שגם הציבור צריך אולי להפתיע באם הוא רוצה לשלם את המסים שלו או לא לשלם את המסים שלו. מה זה הדבר הזה, 'אנחנו רוצים להפתיע את הציבור'? הציבור מממן את האירועים האלה בכספי המסים שלו. קיבלה ממשלה החלטה שהיא חושבת שכספי המסים צריכים ללכת, ש-10 מיליון השקלים האלה, במקום ללכת לניצולי שואה, הם יילכו למסיבת חוף, 10 מיליון שקל מתוך התקציב הזה של אירועי יום העצמאות, החלטה של הממשלה, קביעת סדרי עדיפויות, אנחנו עכשיו לא דנים בעצם בסדרי עדיפויות. אם אנחנו רוצים דיון ערכי, אני אשמח לעשות אותו, אגב, על העניין הזה, אבל אנחנו דנים בשקיפות של הכסף הזה, החובה שלכם היא לדווח לציבור על כל שקל. התחייבתם בפני הוועדה, התחייבתם בפני היועמ"ש, פעם ראשונה שהיועמ"ש עונה לי אחרי 24 שעות לאיזה מכתב שאני שולחת ואומר לי שיש פירוט, איפה הפירוט?
גברתי, אני מבקש להדגיש את ההתחייבות של המנכ"ל שהייתה באותה ישיבה. המנכ"ל הבטיח שהוא יציג לגבי אירועים שנחשפו.
סליחה, אדוני, ההתעקשות היא סתמית, כי אנחנו לא מבקשים שתחשפו לנו שמות של אירועים, אנחנו מבקשים - - -
סליחה, אני מבקשת ממך, אדוני, תהיה איתי. אתה מנהל המטה של המנכ"ל, תהיה איתי. אני לא מבקשת לדעת שם שיכול להפתיע, אני לא מבקשת לשמוע תוכן של ההפתעה, אני מבקשת לראות אירוע א', מתוכנן כך וכך, מה התכנון התקציבי שלו כשסך הכול בשורה התחתונה אני צריכה לראות 108 מיליון שקל, נקודה. מה שאתה כרגע מנסה פה להסביר זה לא מחזיק מים, כי בכל גוף נורמלי יש תכנון תקציבי.
אתה מתכנן את האירועים שלך לפי הסדר, נקודה, אחר כך אנחנו יכולים לבקש ממך - - - סליחה, תהיה איתי רגע. אנחנו מבקשים תכנון, מה שלא התקיים, אנחנו לא מבקשים ביצוע, מה שהיה בטבלה הקודמת, שיש עודף תקציבי. אחר כך אפשר לבקש ביצוע, אבל קודם כל צריך להיות תכנון. ככה בנוי תקציב. אז ההתעקשות שלך, אנחנו נוכל להגיע למספרים האלה גם בלי עזרתכם, אם אנחנו נתעקש על זה.
התבקשנו לתת דין וחשבון על האירועים, אלה האירועים שעשינו, אלה האירועים שפרסמנו, אלה האירועים הידועים לכול, המכרזים שהיו - - -
תגידו לי, אני לא מבינה את גורם ההפתעה פה. ממתי קורה מצב כזה בכלל שמדינה אומרת 'אנחנו לא יכולים לפרסם תקציב כי אנחנו רוצים להפתיע את הציבור על מה שעושים בתקציב', אני לא שמעתי דבר כזה בחיים שלי. מה זה להפתיע את הציבור?
את יודעת למה? יש לי הרגשה שיש אירועים שהם יתכננו אותם על פי צורך כזה או אחר באותו הזמן, כנראה שהם לא קיימים בפועל, או שהם קיימים רק בכאילו, כי אחרת - - -
חברי הכנסת, חשוב שתדעו, יש תכנון, לא להפתעות ולא למשהו - - - נעביר את זה, אתם תראו דף תכנון מסודר.
אנחנו עובדים עם דף תכנון שהוא פתוח. דרך אגב, הוא פתוח לכל חברי המנהלת, הוא נמצא, הוא חשוף, נעביר לכם אותו בלי שום בעיה. אנחנו באנו עם מה שנעשה. הנה, שלוש שאלות על דברים שנעשו.
לא, נשאלו שאלות על דברים עתידיים. אני שאלתי את השאלות, אז אני זוכרת אותן. וכשכתבתם ליועמ"ש תשובה שאומרת שיש פרסום הוצאות, אז התכוונתם לחלק של ה-27 מיליון?
אם אני מבינה נכון, עד סוף השבוע הזה אנחנו נראה טבלה כוללת, כולל מה שתוכנן ובוצע ובנוסף את האירועים שהם בתכנון ועדיין לא בוצע.
בסדר, הם יפרסמו את הכול. כיסויי טלפונים על דברים ששלחה השרה רגב למתפקדי ליכוד, זה היה מתקציב ה-108 מיליון שקלים? אז מאיזה כסף זה היה?
אוקיי, יועץ חיצוני שנשכר ברגע האחרון, מאיר סויסה, שהשרה בהתחלה הכחישה את קיומו כיועץ חיצוני ואז בדיעבד הסתבר שהוא היה מאוד מאוד מעורב בקבלת החלטות לגבי הטקס.
והוא שכר אותו לייעוץ לגבי דברים שקשורים לתוכן. אין לשרה, ואני לא אומר את זה - - - אני כן מעורב בעניין הזה. האיש מוכשר, מתאים ורלוונטי. לא לשרה ולא למנכ"ל, אין נגיעה בעניין.
אגב, בנדה הפקות, אם על זה נעשה שנייה אחת עצירה, העסיק, זה אפרופו למשק הישראלי, בערך 480 איש רק על הפקה, בנוסף ל-1,600 משתתפי במה טה טה טה, לא אלאה אתכם.
אחלה, אבל לא הבנתי למה השרה אמרה בהתחלה שהיא לא מכירה אותו ולא מכירה את המעורבות שלו.
זהו, אני חשבתי שאין לכם מפיקת אירועים ושכרתם אותה כי כל נקודה ונקודה ונקודה - - -
אנחנו חד משמעית צריכים לתת תשובות על מה המשרד עשה. מה השרה אמרה, חשבה, עשתה, עם כל הכבוד, את יודעת, אנחנו כמשרד - - -
את שואלת לגבי התקשרות. התקשרויות, אמרנו נציג. כל מה שיש לנו פה נציג, אנחנו לא מכירים - -
- - לא הכירה את ההתקשרות עם בנדה, הוא לא היה עובד המשרד באותה תקופה, מעבר לזה אין לנו מה להגיד.
אנחנו מיד נגיע לזה, רגע, יש לי שאלה שהרבה אנשים שאלו אותנו. לגבי חלוקת הכרטיסים לטקס המשואות. איך הדבר הזה מתחלק?
אני זה שמחליף את הטלפון בתקופה, מנתק אותו. אבל לא, עכשיו ברצינות, יש חלוקה מסורתית של כרטיסים שזה שנים רבות, לארגונים, גופים, מי נמצא, איך נמצא. יש על זה שיח שלם, הכנסת מקבלים 600, הצבא מקבלים כך וכך, לא אלאה אתכם בפרטים, אבל יש גופים, קיבלתי את זה בירושה, זה לא המצאה שלנו, אנחנו בתהליך של בחינה, קיבלנו גם החלטה אצלנו במשרד לעצור ליד זה בשנה הבאה, לראות מה אנחנו עושים עם הדבר הזה, כי זה הפך להיות משהו שהוא על גבול הבלתי אפשרי, מה גם שאנחנו לא חברת כרטיסים, אנחנו מרכז ההסברה של מדינת ישראל. זה נושא שאנחנו מתעסקים איתו, אבל זה משהו שהוא בערך 30 שנה - - -
איך מגיע בן אדם מהציבור לטקס? איך הוא משיג כרטיסים אם לא באמצעות קומבינה כזאת או אחרת?
זה פורסם במספר אמצעים, דרך חברה שנקראת בימות שנשכרה, לא הייתה התערבות שלנו, זה פורסם ואז אנשים יצרו קשר וכל הקודם זוכה. אנשים הגיעו דרך זה לחברה.
השנה או כל שנה? השנה הרחבנו. השנה עשינו חזרה מיוחדת לקהל הרחב, מה שכל שנה הוא לא יכול להגיע, בכל שנה יש חזרה גנרלית ויש את הטקס, זה 4,200 אנשים בטקס ועוד בחזרה. השנה הרחבנו את זה ל-6,500 בכל טקס כזה ועשינו עוד חזרה מקדימה, כ-21,000 איש יכלו לחוות את ה - - -
באירוע המרכזי יש את הקהל הרחב, כאלה מגופים וארגונים, שזה בטריבונות מסוימות ויש טריבונה של סגל א' ועל פי זה זה נקבע. אנחנו, מרכז ההסברה קובע את זה.
- - אבל אני יכול להגיד, אני עומד מאחורי כל השיקולים, בעניין הזה אני יכול להגיד ואני אפילו לא יודע אם זה ברמה הזאת, אני אשמח לשיחה פרטנית בעניין הזה, אנחנו מיקמנו את כל מי שחשבנו שנכון ואין לו שיקולי אבטחה, כי אבטחת אישים בטקס שמגיע ראש ממשלה, אבטחת האישים מאוד מעורבים בעניין, לא אכנס לעניין הזה, אבל חשבנו שנכון לשים אותם גבוה מאוד כדי לראות, דבר שנקרא וידיאו מאפינג. מישהו מכם היה בטקס, דרך אגב?
שרים בכירים, מאוד בכירים, ישבו שם איפה שהוא הצדה, זה היה שיקול דעת שלך?
לא, כי היו הרבה הערות מצד אנשים שהיו בטקס שהם ראו חברי מרכז שנמצאים באזור של השרה, כל האנשים - - -
עכשיו רגע, בואו, זו ועדת שקיפות או ועדת חקירה? אני לא לקחתי את המצלמה ולא שמתי, יש פה שיקולים של עורך, יש בימאי, יש מפיק. אני חושב שזה אפילו רדוד לדבר על זה פה, ברמה של הצילומים והפריימים.
זה גם מאוד רדוד בשביל שרה ללכת ולדחוף את עצמה לתוך קליפ 'הללויה' שעושים לרגל חגיגות ה-70 ובכל זאת זה קרה. זה רדוד, נכון, זה עיסוק מאוד מאוד רדוד, שהאמת גם מבאס לערוך עליו ישיבה, אבל כשהטקס הכול כך חשוב הזה של חגיגות - - - סליחה, של חגיגות ה-70 למדינת ישראל מנוצל פוליטית בצורה כל כך חריפה, שלא נראתה פה מעולם, אז אנחנו נאלצים לערוך על זה ישיבה. כשזה מנוכס על ידי צד פוליטי, כשזה הופך להיות טקס לא ממלכתי, במקום שהוא באמת יהיה החגיגה של כל אזרחי ישראל אז זה דבר שאנחנו נאלצים להתמודד איתו ולשאול עליו שאלות, גם שאלות שנשמעות אולי קטנוניות, אבל יש להן סיבה.
אני אומר לכם כמי שאמון על החגיגות, השרה לא ביקשה שיצלמו אותה. היא באה לשם, היא מגלה מעורבות. מי שאמר על העניין הזה, אני באמת אומר לכם, לא אמרו לי להגיד את זה - - -
לא כמו מפיקה, כמו שרה, ואני אומר את זה בפירוש, ירידה לפרטים, אישורי תכניות. אני בא לאישורי תכניות מסודרות. אני באתי מהצבא, הייתי ראש ענף תרבות של צה"ל, באתי מהמקום הזה של אירועים בצה"ל ועברתי ל - - -
אני אומר לכם שאי אפשר לנהל מערכת כזאת ואירועים כאלה, כי כשתבדקו את שנת ה-60 ואת דוח המבקר שנלמד אצלנו ותלמדו את כל מה שהיה שם תבינו שיש הפקת לקחים מאוד מאוד יסודית בין אחריות לסמכות ומה עושים עם זה, ולכן יש פה מִנהלת שלמה ויש פה שיטת עבודה, שאני חייב להגיד פה, כי זה המקום, שלא הייתה כזאת במדינת ישראל, של שלוש שכבות, האחת של חברת ניהול שנבחרה, חברת ניהול שיש לה ועדת מכרזים משלה, שמציגה את זה לוועדת המכרזים שלי, שאני עומד בראשה ואני מאשר כל דבר, ואז יש מנהלת של ועדת מכרזים נוספת, שיושב בראשה יושב ראש המנהלת ומנכ"ל המשרד, שנותן לו דין וחשבון.
לא, אבל רק המשפט הזה שעשינו פה מודל שבאמת לא היה כמותו, של שלושה רבדים שהרעיון הוא באמת בקרה ושליטה. פתחתי בזה, זה סיפור של הרבה כסף, אנחנו בחרדת קודש מתייחסים לכל דבר ולכל שקל ולכל מכרז ולכל מאפיין. וגם יש חשיבות, אנחנו מסתכלים על עסקים קטנים ולתת הזדמנות לכולם. יש פה את היועץ המשפטי של חברת הניהול שנבחרה שעובד איתנו בצמוד, הכול מגובה, גם בעניינים הכספיים וגם המשפטיים.
זה שרשור. גם כשיש חברה שזוכה הרבה מאוד עסקים קטנים מועסקים על ידה. הכסף חזר למשק הישראלי, גם הרווחים פה, תאמינו לי, הם לא גדולים, כי אנשים באו לפה בהתלהבות גדולה.
אני לא יודעת, החברה המרכזית, לקחתם בפטור ממכרז. אני לא מצליחה להבין מה זה הדבר הזה, האמירות היפות האלה על - - -
ממש חשוב שנעשה הבחנה. יש חברת ניהול שנבחרה לנהל ולתכלל את כל מה שנקרא אירועי ה-70 וזו חברה שזכתה במכרז פומבי שהתנהל בסוף שנת 2017 ובסוף השנה גם התקשרנו איתה. זה הליך אחד.
טרגט. יש את מה שנקרא טקס הדלקת המשואות, שהתקיים מכרז, פשוט הוא לא התקיים השנה כי הוא - - -
לא, אני נותנת את המידע הכי מדויק. יש מכרז שהתקיים, מכרז פומבי, והחברה הזאת זכתה בשנת 2016 ואז עשו הארכת התקשרות. מה שנדרש עכשיו, שעליו אתם כולכם מדברים שכל ההתקשרות נעשתה בפטור ממכרז, מדובר על הרחבת התקשרות, מה שנקרא, שלקחו את הטקס הבסיסי שהתקיים כל שנה, שזה היה המכרז והרחיבו אותו ועל ההרחבה הזאת יש פטור על הרחבת התקשרות, ועל זה, כשאתם מדברים איתי על הרחבת התקשרות, זה מדובר על טקס הדלקת המשואות שהורחב, כמו שאמרת.
יפה מאוד, ידענו ששנת ה-70, אבל יש החלטת ממשלה - - - לא, לא ידענו. הנה אני אומר, לא ידענו, נערכנו לטקס הדלקת המשואות כמו שהוא היום.
חברת הכנסת, סליחה, אני רוצה להבהיר, יש טקס הדלקת המשואות שהוא רגיל בערב יום העצמאות, כך היה אמור להיות גם השנה והתקבלה החלטה, ותבדקו את זה בהחלטות הממשלה, שלמחרת, במוצאי יום העצמאות, לא בערב יום העצמאות, יש אירוע מאוד גדול, שעלותו הייתה אמורה לעלות באזור ה-40, אפשר לראות את זה במכרז שלנו, בין 40 ל-80 מיליון שקל. קיבלה החלטה שרת התרבות והספורט - - -
נכון, וזה לא קרה. במעלה הדרך, לאור הדבר הזה, ביטלה שרת התרבות והספורט את האירוע הגדול והחליטה לאחד את האירועים בטקס הדלקת המשואות. ואז, כשיש כבר מכרז, יש מימוש אופציה של 8 מיליון, אי אפשר להביא עוד חברת הפקה שתעשה את האירוע הזה. אי אפשר. מי שעשה פעם הפקה בחייו לא יכול - - -
לא, בסדר גודל כזה צריך להביא שני מהנדסים שונים ושתי תפיסות עולם של בנייה. זה בנייה, זה עולם - - -
- - שוב לפתוח את זה לתחרות, שיוכלו להגיע עוד עסקים, שיוכלו עוד חברות להשתתף ולהתחרות ביניהם, מנעתם את האפשרות הזאת בסכום שהוא פי שלושה מהסכום הרגיל של הטקס.
רגע, בוא נחדד. יכול להיות שאני לא מבינה אותך או שיש בעיה ברמת הדקויות. המכרז הזה, באופן עקרוני, מימשו את האופציה שלו לעוד שנה, כמו שאמר מושיק פה, אף אחד - - -
רגע, שנייה, היה אמור להיות אירוע רגיל? אז מה היה כל הטררם שראש הממשלה צריך לבוא לנאום - - -
זה מה שאני מספר. בוטל הטקס שלמחרת, שבו היה אמור להיות נשיא, ראש ממשלה ובעלי התפקידים ואז אמרנו - - -
בוטל הטקס הזה. אני אומר לכם כאזרח, בכובע של אזרח, במקום להוציא 48 מיליון מינימום עלה 22 מיליון.
יפה. ויצאנו למכרז בתכנון לעשות את האירוע הגדול כמו שהיה מתוכנן. הוא יצא במכרז לחברת הניהול - -
מה היו הקריטריונים? למה נגיד אופקים ולא יקנעם? למה ירושלים ולא מטולה? יש קריטריונים, גודל?
לא, אבל אתם גם אמרתם 39 רשויות השתתפות, 113 מעורבים, מה זאת אומרת מעורבים?
ברשותכם אני אתייחס לזה בקצרה. אנחנו מדברים פה על באמת 113 רשויות מעורבות, בכל אירוע, הפרדנו אותו באופן נפרד, כולל הסתכלות קדימה ועל המפה שלנו עמדו כמה קריטריונים וכמה אלמנטים. האחד, להנגיש את האירועים שלנו לאוכלוסייה בפריפריה, לא לקבע ולקבץ את הכול במרכז, ולהנגיש את האירועים למקומות שלא חווים את האירועים האלה בדרך כלל מתקציבי המדינה. בנוסף בחנו וניסינו לוודא לפחות שלא תהיה חזרה - - -
סליחה, אפשר בבקשה? אני עד פה לדיון מהצד, אי אפשר כל משפט שאומרים לתת עקיצה, זה לא דיון. ברשותכם.
ניסינו לא לחזור על אותו מקום. אני מגיע מהפריפריה, גם לי באופן אישי זה היה חשוב, אני ישבתי באותן ועדות שדנו בנושא הזה, רצינו להנגיש את זה לכולם לפי כמות אוכלוסייה, לפי סוג האירוע. אי אפשר להביא מסיבות חוף למקום שאין בו חוף, כמו שאי אפשר להביא הרקדות למקום שלא רוקדים בו.
אי אפשר, רצינו. בחנו את כל האפשרויות, בחנו כל דרך שאפשר לפתור את זה, לתת, להנגיש כמה שיותר רחב ועשינו את זה, אני חושב שבהצלחה מדהימה, גם מההד הציבורי שאנחנו זוכים - - -
רגע, רגע. על המטרופולין הזה יש כמעט עשר ערים שיש להם אותו מצב סוציואקונומי וזה, אני רוצה לדעת לפני שאני נותנת אגורה, ואני לא אומרת שזה לא מוצדק, מה הייתה מפת הקריטריונים, גודל, מצב סוציואקונומי. אין דבר כזה להגיד לי 'רצינו לפרוץ', אז אפשר באותה מידה לעשות את זה במגדל העמק ולא שם, צריך קריטריונים.
אני מסכים איתך. בכל אירוע יש קריטריונים שונים. למשל עכשיו, אני אתן דוגמה דווקא אירוע שהוא יוצא עכשיו, שזה חודש הקריאה. אני ישבתי באופן אישי, קראתי דוחות של למ"ס, את כל הסטטיסטיקות, איפה קוראים יותר, איפה קוראים פחות, איזה אוכלוסיות קוראות יותר, איך האוכלוסייה הערבית משתלבת בתוך הקריאה, איך האוכלוסייה החרדית - - -
אני עונה לך. אנחנו לוקחים את ה-100 מיליון שקלים ולא מסתכלים בראייה צרה על עיר אחת ספציפית לאירוע אחד ספציפי. צריך להנגיש - - -
קודם כל מה שאנחנו רוצים להצמיד זאת בקשה אליכם, בבקשה תעבירו אלינו את זה היום, מה העלויות ומה ההוצאה בכל רשות מקומית כזאת שקיבלה. זו אחת השאלות שתעזור להבין - - -
שנייה. שנייה. מה שאני שואלת, בצמוד לזה כתבתם, קרית שמונה השתתפה ב'הללויה', כמה עלה הפרויקט שבוצע בקרית שמונה, כמה עלה בקרית ביאליק.
זה מה שאני מסבירה, הפרויקט הוא לא פר רשות, הפרויקט כולו, כשאת הלכת למכרז, אפשר להביא פה דוגמה, יש פה אפילו דוגמה, מכרז, המכרז פונה לכל הפרויקט, אומרים לו 11 אתרים, 20 אתרים, 12 אתרים, שלושה אתרים, אתר, בסדר? עכשיו, ברגע שהוא נותן לך את התקציב הוא נותן לך תקציב על האתרים, הוא לא מסתכל כמה עולה בקרית שמונה, עכו וזה - - -
גם תושב נהנה משירותי בריאות. אני רוצה להבין רגע - - - אני שואלת שאלה פשוטה, את כתבת פה בטבלה קרית שמונה, כתבת קרית שמונה כי זה מגיע לתושבי קרית שמונה, אני שואלת כמה כסף. זה מה שביקשתי.
עלה, בקרית שמונה - - - אתם עושים מסביב, לא נותנים על שום דבר תשובה ברורה.
לא, תקשיבי, כשאת מסתכלת על פרויקט את גם יודעת, יש את הדברים שנמצאים למעלה. אפשר להראות את הדוח, דרך אגב, להביא דוח על התקציב, מה המסמך שאושר בתקציב ובוצע, אין בעיה להביא את זה.
מה שאושר בוועדת המכרזים בפרויקט. מה בוצע בפועל זה בסדר, ואת עכשיו רוצה שנרד לרזולוציה כמה זה עלה בכל רשות, אז אני מסבירה שכמה שזה עלה בכל רשות אנחנו לא יודעים להגיד לך כרגע, מה שאפשר להגיד, ואת גם צריכה להבין את זה, שכשאת מדברת על תקציב יש מה שנקרא מפיק, יש הקמות, שכל הקמה היא רלוונטית למקום הספציפי - - -
משרד ממשלתי לא יכול לעבוד בצורה כזאת. תקשיבו, לאה באה מהשלטון המקומי, אני באתי מהשלטון המקומי, אנחנו יודעות בדיוק איך זה עובד. זה לא עובד ככה, סליחה. יש תמיד פר 1,000 תושבים מוקצה סכום איקס - - -
לא, דקה. זה בדיוק מה שלאה אומרת, מה היה המפתח. כי יכול להיות שקרית שמונה קיבלה מוצר, כמו כסף, זה מוצר בעצם.
'הללויה' בשווי של 20 שקל, תל אביב קיבלה בשווי של 200 שקל, צריך להיות הסבר למה, כי זה תמיד הולך לפי איזה שהוא מפתח. זה לא סתם כי בא לי, כי צריכה להיות איזה שהיא טבלה שאומרת פר תושב, לפי מצב סוציואקונומי, לפי אשכול ואז עושים טבלה ומגיעים לסכום ש'הללויה' בקרית שמונה תהיה איקס שעות בעלות איקס כסף ובתל אביב, בגלל הגודל זה יהיה - - - זה לא יהיה סתם ככה כי בא לי.
אז אנחנו שואלים שאלה פשוטה, מי בחר את ה - - - מי אחראי על בחירת הרשויות האלה.
היה קול קורא? פניתם לרשויות ואמרתם 'יש לנו עשרה אירועים, במה אתם רוצים להשתתף?', קול קורא, פנייה, משהו. זה לא ככה סתם בא לי שיהיה בקרית שמונה או בתל אביב, צריך שיהיה הסבר.
אי אפשר להסתפק בתשובה הזו, פריפריה. פריפריה זה לא סיכת קישוט בנאום או בתשובה, באמת שלא. היא לא סיכת קישוט. לכן צריך להיות מי הוועדה ומה הקריטריונים ומה המפתח שעיר זו או אחרת נבחרה.
זה דבר אחד. לגבי מה שאת אומרת זה נכון, נגיד ש'הללויה' קנית את הפרויקט, ל-20 פרויקטים עולה מיליון, אני סתם אומרת מספר, עדיין את יכולה לתת לי את האומדן, כמה זה לרשות, קיבלו 15 רשויות - - -
סתם מסקרנות, כמה יישובים חרדים או קבוצות או שכונות חרדיות או ערביות השתתפו באירועים? כמה שכונות או יישובים חרדים, ערבים, בדואים השתתפו באירועים? איפה השקיע המשרד כסף כדי - - -
אני יכול להגיד שבאוכלוסיות החרדיות היה קושי מסוים באירועים האלה, כי קודם כל מסיבות חוף לא רלוונטי בכלל, גם הרקדות היו רלוונטיות, במקומות מסוימים היו הפרדות. אוכלוסייה ערבית היו לא מעט, הקפדנו שזה יהיה, כולל מנכ"ל החברה שלנו שנסע לשם לוודא פיזית שזה קורה. עם האוכלוסייה הערבית אנחנו דואגים שזה יונגש לכולם.
נכון. עכשיו השאלה פה, צריך לזכור, אנחנו באירועי 70 למדינת ישראל, יש גם נכונות של הציבור להשתתף, ואלה גם השיקולים שלנו, כמו גם שיקולים נוספים שקשורים, נקרא לזה לתשתיות, ונשים את זה על השולחן, משטרה. יש דברים שאי אפשר לעשות בכל מקום משיקולי ביטחון, בטיחות, אבטחה וכוח אדם, שזה נושא מאוד קשה בתקופת חגיגות העצמאות, שיש עשרות ומאות אירועים במקביל.
אמרת המגזר הערבי, אני מצטערת, אולי אני לא מבינה בזה, אני רואה רק עוספיה.
נכון, עוספיה זה דרוזים, אני מסכים, היו שם שירים בשפה הערבית, הייתה התאמה של ההרקדות.
שנייה אחת, אתם לא נותנים להשלים. אתם מדברים פעם על ה-100 מיליון, פעם מחלקים את זה. יש עכשיו למשל את חודש הקריאה - - -
זה מה שאני אומר, אירועים שאנחנו עושים אותם לכבוד 70 השנה ואפשר להנגיש לאוכלוסייה הערבית עושים אותם.
ב-57 מיליון, סליחה, שעוד לא פרסמתם, זה גם כספים לרשויות, בין היתר? רשויות או לתושבים של רשויות, כמו שאתם מגדירים את זה?
בחודש הקריאה, אני רוצה לתת דוגמה, אנחנו עושים סלונים פתוחים, מגיעים לבתים ועושים פעילות בבתים, מגיע סופר לבית. אנחנו משתדלים לפזר את זה. יירשם שבלוד היה סופר, אבל זה משפחת הרצל מלוד ש - - -
שנייה, אני אחדד. יש מפת מחוזות, כל מדינת ישראל חולקה לשישה מחוזות, כל מקום קיבל בדיוק את החלק היחסי השווה, שווה, בכל מחוז זה יתפרס, כמובן יש פנייה ולפי דרישה.
אני חייב להגיד לך משהו, אחד הדברים שעשינו, הלכנו אל מול הציבור, לא רק אל מול הזה, כדי לא לעשות עכשיו חלוקת כספים לרשויות ודברים כאלה. אז זה גם לא טוב, על זה יש ביקורת.
תקשיבו, זה בסדר גם הביקורת, הכי פשוט היה להגיד, יש לך איזה אירוע, בוא נחלק את הכסף - - -
רגע, יש פה משהו לא מובן. אני אגיד לך למה חברותיי ואני כל כך מופתעות. לפני חצי שעה אמרתם לנו 'מה, לא יכולנו להביא את הפירוט של עוד 57 מיליון שקלים כי זאת הפתעה', ועכשיו אנחנו מבינים שיש שם עוד כספים לרשויות ועוד כספים לזה, שכבר יצאו מכרזים - - -
לא משנה, יש פה תכניות שאני לא מבינה מה ההפתעה בהם, אבל את לא רוצים ל - - - אז אנחנו מופתעות. אז הנה, עשיתם הפתעה.
- - - בוא נדבר על זה שאנחנו ניתן את התכנית, אין לנו בעיה לתת את התכנית, אבל אנחנו חושבים שאולי לא נקרא לאירוע באירוע, נקרא לו אירוע ככה, מתוקצב ככה, יהיה ככה. מה שאפשר אנחנו ניתן - - -
אם אין בעיה לתת את התכנית למה למען השם כשנקבעת ישיבה כזאת, שכל המטרה שלה זה, והתבקשתם, תסבירו מה קורה ב-100 מיליון שקלים, עכשיו מסתבר שזה 108 שקלים, ואתם מגיעים לישיבה הזאת בלי להביא את הפירוט? אני לא מצליחה להבין.
חברת הכנסת שפיר, אני מזכיר שוב את אותה פגישה קודמת, היא הייתה עם המנכ"ל, שגם אז המנכ"ל אמר את זה ועל כן אנחנו באנו - - -
ואני אמרתי לו מה אני מצפה שתפרסמו, גם אז הוא אמר 'אנחנו רוצים להפתיע' והוא נתן כדוגמה איזה, אני לא זוכרת מה זה היה, חתימה אלקטרונית על מגילת העצמאות. אחלה פרויקט, מה הסיפור בלהפתיע? לא רק שאני חותמת, הלוואי שכל שרי הממשלה יחתמו על מגילת העצמאות.
ויסכימו איתה. אתם ידעתם בדיוק מה הציפייה, אני אמרתי והבהרתי שמה שאנחנו מצפים לראות זה תכנון תקציבי על כל הסכום. זה מה שנאמר אז בישיבה וזאת מטרת הישיבה הזאת.
אני רוצה לחדד שאלה. אותן רשויות מקומיות שמשתתפות כרגע בפרויקטים למיניהם, מי בחר בהן? כי אתם אמרתם לי שלא היה קול קורא לרשויות, באיזה קריטריונים הם נבחרו ומי בחר מהם, שזה יהיה קרית שמונה ולא קרית מוצקין. כאילו מה היה השיקול? ישבה ועדה, יש פרוטוקול של ועדה שיושבת ומחליטה שזה יהיה קרית שמונה ולא קרית מוצקין?
רק חשוב, אני אחדד שוב, אני יודע שזה כבר ברור, לא מדובר במתן כספים לרשויות ולא קובעים - - -
תשמע רגע, אנחנו מדברים מנקודת המבט של הציבור. בסוף, אם אתה נותן, נניח, זה לא קרה, נניח שהיום הייתה נבחרת רשות מסוימת שבה משרד התרבות יממן הופעה של אייל גולן, כמה הוא גובה היום?
נניח שאתם הייתם גורמים לעירייה, אני לא אנקוב בשם של רשות, אבל רשות מסוימת הייתה מקבלת את המתנה הזאת מהמשרד, על אף שהיא לא מקבלת כסף לרשות היא מקבלת פה שווה כסף כי בסוף זה אירוע של הרשות לתושבי הרשות, ואם זה בשכונה מסוימת אז לתושבי שכונה מסוימת, ככה זה, ולכן אנחנו מתייחסות לתקציבים שכן עוברים לרשויות. זה לא עובר בדיוק לקופת הרשות, זה מנוהל חיצונית, זה כסף לרשות.
אני שאלתי שאלה, מי בחר את הרשויות האלה? אם זו הייתה ועדה, מי היו חברי הוועדה ועל פי איזה קריטריונים?
אני חוזרת על השאלה הזאת פעם רביעית לפחות וזה מאוד ברור. מי הייתה הוועדה? מה היו הקריטריונים? מי חברי הוועדה?
לא, את צועקת וזה לא מקובל. אנחנו לא בשוק. אני פה ביראת כבוד. עכשיו, דבר נוסף ואני רוצה להגיד את זה, בדיוק לדבר הזה לא רצינו להיכנס לעניין, של איפה אנחנו נותנים ומה אנחנו עושים. את הבחירה - - -
לא, לא על העניין הרשותי. מה שאנחנו עשינו פה, אנחנו ישבנו במנהלת, הייתה הצעה של חברת הניהול, היא באה עם תכנית מוצעת, אנחנו עשינו על זה דיונים, הסתכלנו על זה לא אל מול רשות ואיזה רשות. אגב, אם היינו מסתכלים על בקשות של הרשות - - -
אמרת שהגישו קולות - - - לא הגישו קולות קוראים? לא היה פה הליך שבו הן מגישות ומבקשות?
הבנו. עוד דבר נוסף היה פה שאני רוצה לשאול אתכם לפני שאנחנו מסיימים, על הסיפור של הלוגו.
רגע, אני רק רוצה להגיד משהו לגבי האמנים, את נתת אותו כדוגמה, אבל זו דווקא אנקדוטה חשובה. אחת, כל נושא האמנים בכל הנושא הזה, בכל אירועי ה-70, בכלל משרד התרבות מגביל את הסכום שאנחנו מוכנים לשלם לאמנים בכל האירועים של משרד התרבות. גם בנושא של אירועי ה-70 אנחנו הגבלנו ואין אמן שקיבל יותר מ-80,000.
אני שואלת שאלה רצינית, למה לא לקבוע - - - יש פה כמה דברים שאני לא מצליחה להבין אותם פעם אחר פעם אחר פעם. אלה אירועי חגיגות העצמאות של מדינת ישראל, למה לא לקבוע שהאמנים שמופיעים, דווקא לתת הזדמנות לאמנים אולי פחות מוכרים, אולי יותר קטנים, אלה שבשבילם להרוויח על ערב את ה-6,000, 7,000, 8,000 שקל וככה לעודד - - -
סליחה, תנו לי לסיים. דיברנו על ערכים, עכשיו אנחנו עושים את הדיון הערכי, בסדר? לתת הזדמנות באמצעות של תמריצי תקציב כדי שהרשויות ירצו לקחת אמנים יותר חדשים לתוך הדבר הזה? דבר אחד. דבר שני, שבחלוקת הכיסאות באירוע מחלקים את הכיסאות כך שכל אוכלוסייה במדינת ישראל - - - אתם מקשיבים? רציתם דיון ערכי, לא? אפשר לפי חלוקה דמוגרפית, לפי צרכים, לאוכלוסייה של אנשים עם מוגבלויות, לאוכלוסייה של אנשים, לחרדים, לערבים, כך לחלק את זה שכל הכרטיסים יחולקו לפי באמת שיקוף של מה זה אזרחי ישראל, מה זה מדינת ישראל, ולא לפי כל מיני קומבינות לפי הטקס. ולמה לא לעשות כשבוחרים את הלוגו, אז כמו שבהתחלה הצעתם לכולם להתחרות וזה ובסוף אותה חברת טרגט מרקט עשתה את הלוגו ולא אף עסק קטן או מעצב צעיר או מה שזה לא יהיה.
עם כל הערכים הגדולים, ובאמת קיבלתם תקציב מדהים, באמת יום עצמאות, זה הזמן להשתמש בזה, זה הזמן לעודד עסקים קטנים, זה הזמן לעודד אמנים צעירים, זה הזמן לראות את הדברים הכי יפים שיש בחברה הישראלית וואלה, בסוף מה אנחנו רואים? שאותה חברה מקבלת את המכרז שנה אחרי שנה, שאנחנו לא מבינים איזה רשויות קיבלו את זה, שהמקסימום ששמתם זה 80,000 לאמן, ואללה, זה לא בדיוק אמנים קטנים.
אני רוצה להגיד לך שבכל האירועים שולבו אמנים צעירים. יש לנו רשימה. אגב, אני יכול להביא לך את כל הרשימה של האמנים, אמנים צעירים, אמנים חדשים. אני יכול להגיד לכם, אני הייתי ראש ענף תרבות, כל בוגרי הלהקות הצבאיות, כאלה שהם לא מפורסמים, אחד בדור מפורסם, מופיעים באירועים. אמנים ותיקים, עשינו אירוע שרק אמנים ותיקים, נתנו הזדמנות לאמנים ותיקים, לא נתנו להם שום במה, היו גם צעירים וגם ותיקים, אירועים משולבים, אנונימי לחלוטין עם האמנים הוותיקים, שנשמע אותם ושנשמע איזה סיפור כואב להם ושאנחנו נגיד 'איך לא חשבנו עליהם?' היו בתוך הרשימות. אתם יכולים לקבל רשימות של אמנים, אין לי בעיה, בשמחה אני אראה.
וגם לגבי הכרטיסים. הגיעו מהפריפריה ועשינו הקצאה לבעלי מוגבלויות. מאות אנשים בעלי מוגבלות השתתפו בטקס הדלקת המשואות בשנה הראשונה, לעמותות, ל - - -
ובסופו של דבר את הלוגו נבחרה לעשות חברת טרגט, שזכתה במכרז הזה, ולא אף מעצב חדש, צעיר, קטן, כמו ש - - -
מעצב צעיר, שהוא עובד בטרגט. נכון שראינו את זה דרכו. קיבלנו עשרות עיצובים שלא היו מתאימים ומאוד אהבנו את זה. הייתה הצבעה מסודרת של חברי המנהלת ובחרנו. לא קיבלו על זה כסף, דרך אגב. זה בהתנדבות. המעצב של טרגט עשה את זה בהתנדבות, את זה חייבים להגיד.
אני רוצה, דקה עכשיו ברצינות, בלי שום קשר לשר כזה או אחר. כל החגיגות של יום העצמאות, זה הפך להיות בזבזנות בלתי רגילה. אני מצטערת, גם אצלכם, אני מאמינה שאם אנחנו נצלול שם לעומק יש מה לקצץ או לעשות אחרת וגם ברשויות המקומיות. לכבוד כל מה שקורה ברשויות המקומיות, רק לדוגמה, גברתי יושבת הראש, בקרית אתא השנה, קרית אתא זה רשות שמקבלת מענק איזון אגב, השנה הוא בנה במה שרק האמנים שם עלו מיליון שקל, עומר אדם 200,000 שקל, מי עוד שם היה? סטטיק ובן אל. בקיצור רק הבמה של אמנים, בלי הוצאות נלוות, זה מיליון שקל, שאנחנו נבין פחות או יותר - - -
בדיוק, שנת בחירות וכו' וכו'. למה אני בעצם? לכבוד כל מה שקורה בשלטון המקומי, אני פניתי לשר דרעי וביקשתי ממנו לקבוע כללים ברורים איך צריכים להתנהל אירועי יום העצמאות ברשויות המקומיות. בדיוק כפי שאת אמרת, צעירים, ותיקים, נכים, לשלב את האמנים והוא נענה לבקשתי והוא הקים עכשיו ועדה במשרד הפנים שהיא אמורה להסדיר, סוף סוף, 70 שנה אחרי, את כל הסיפור של ההתנהלות של השלטון המקומי בנושא יום העצמאות. זה בדיוק מה שאני ממליצה לכם לעשות, קחו שם חלק, תנהלו את הנושא הזה, שבשנה ה-80 אנחנו לא נשב עם אותן שאלות. אפילו תשתתפו בוועדה שדרעי הקים, כי מן הסתם יש את החיכוך בין כל הרשויות.
ראית מה זה? אני בבית משפט בדרך כלל, לא רחוק מפה. במישור הרוחבי אני רק רוצה לומר לאנשי משרד התרבות והספורט, יש בעיה מאוד חמורה בכל הנושא של חופש המידע במשרד שלכם. הבוקר הגשנו עתירה לבית המשפט לעניינים מנהליים על כל הנושא של הפרוטוקולים וההחלטות שקשורות ללוגו ולאירועי ה-70, כי לא עניתם לנו כרגיל, אחרי ארבעה וחצי חודשים. אגב, עתירה רביעית שאני מגיש מאז חודש יוני האחרון נגד המשרד ותמיד זה אותו סיפור, מגיעים לבית המשפט, מבזבזים את זמנו של בית המשפט, של הפרקליטות, שלנו, אחר כך גם יש הוצאות מהקופה הציבורית. חוץ ממשרד ראש הממשלה, ששם יש בעיות אחרות, באמת זה המשרד שהכי קשה לעבוד איתו בנושאים שקשורים לחופש המידע, ומן הראוי שהוועדה, סתיו, תיתן על זה דגש.
הלכתי על רשימה של 13 פרטי מידע שביקשנו שאגב לא נוגעים, אני לא נכנס פה, אין לי עניין פה של שיקולי מדיניות, אני התנועה לחופש השלטון, אני רק רוצה לדעת איך הדברים נעשו מאחורי הקלעים. אנחנו קוראים פה כבר קרוב לחצי שנה כתבות שמדברות על מינהל לא תקין בכל הליך קבלת ההחלטות.
אגב, אני גם לא מאשים, אבל אני כן אומר שרשות שמקבלת החלטות, צריך להיות איזה שהוא שובל של ניירת. צריכים להיות פרוטוקולים, צריכות להיות רשימות קריטריונים, צריכות להיות החלטות אם הן קיימות, ואם החברה האזרחית מבקשת אותם על פי חוק חופש המידע אז זה מאוד פשוט להעביר אותם.
אנחנו מגיעים פה לוועדה שעושה עבודה מאוד חשובה ומבקשת דברים שמגיעים בסופו של דבר בהסברים בעל פה ובמצגת, אבל הדברים אמורים להיות עוד בבסיס במסמכים מאוד מסודרים שאפשר להעביר גם לוועדה ואפשר וצריך להעביר לציבור, על פי חוק חופש המידע.
מתי הדיון הבא, גברתי? אני כל כך רוצה לשמוע את התשובות, זה אפילו מסקרן.
אפשר משהו מסכם? משפט אחד. קודם כל אני אומר לכם שיש פה עבודה שהיא עם הרבה מאוד ביקורת והסערות התקשורתיות שנלוות, היא נעשית מעליהן. אני רוצה להגיד משפט של תיאודור רוזוולט, לא המבקר הוא שחשוב, לא האיש המצביע על כישלונו של החזק או המהיר, כיצד אפשר היה לעשות את הדברים טובים יותר, התהילה שמורה לאיש שבזירה. אני בטוח שכל אחד מכם, כל אחת מכן, שתינתן לה הזדמנות לעמוד בראש אירוע כזה, או בעזרת ה' באירועים כאלה ובפרויקטים שכאלה, ההחלטות יכולות להתקבל אחרת. אני אומר לכם שכל הסוללה שיושבת פה, ואנחנו על זה, אני אמרתי שנתיים, אני לא אומר את זה סתם, עושים את זה באמת ובתמים מתוך אמונה שזה הדבר הנכון. יכול להיות שבדרך יש טעויות, אבל עושים את זה באהבה גדולה.
אני רוצה להגיד משהו. אני נועה מהתנועה לחופש המידע. בהמשך לדברים שנאמרו ובהמשך לדברים שלכם, שאתה אומר שאפשר לייתר את האמירה הזאת ואת אומרת שכל המסמכים נמצאים - - -
אנחנו התנועה לחופש המידע גם - - - על חגיגות ה-70, אתם דיברתם קודם כאן על מכרזים שיש ושהגבלתם את הסכום, אני ביקשתי לראות את המכרזים האלה - - -
רשימת הספקים שלכם, כל הדברים שאנחנו ביקשנו, ביום חמישי אני דיברתי עם הדר, שדרך אגב יש כאן איזה שהיא התנהלות לקויה כי הדר היא הממונה על חופש המידע, אבל היא מיקור חוץ, אז היא לא הממונה על חופש המידע.
באתר של היחידה הממשלתית לחופש המידע הממונה על חופש המידע הוא מנכ"ל המשרד, אני לא מצליחה להבין מי הממונה על חופש המידע במשרד שלכם. באתר של היחידה - - -
אבל איך היא יכולה להיות ממונה על חופש המידע? לדעתי אם אנחנו נצלול לתוך חוק חופש המידע זה כתוב שם במפורש, זה עובד המשרד, מנכ"ל ממונה, עובד המשרד.
היא הגיעה ל - - - דוברות, גם בעקבות ההמלצה של משרד המשפטים להפריד בין הדוברות לבין ה - - -
סעיף 3 לחוק אומר שראש רשות ציבורית ימנה מקרב עובדי הרשות ממונה על העמדת מידע לרשות הציבור, לטיפול בבקשות למידע, לקבלת מידע ועל יישום הוראות חוק.
היא לא הממונה. קודם כל היא לא הממונה, היא עובדת בלשכת המנכ"ל, המנכ"ל הוא הממונה, היא זאת שמרכזת את הפניות. הממונה הוא המנכ"ל.
לא, לא, זה לא הסיפור. ממונה חופש מידע, וזה לא קשור אלייך, זה לא טענה כלפייך, הממונה על חופש מידע אמור להיות אדם - - - כמה בקשות מידע אתם מקבלים, הדר?
עשרות פניות. עשרות פניות זה הרי לא עבודה של מנכ"ל, זה עבודה שלה, היא הממונה בפועל.
שוב, חשוב לציין, שום מסמך לא עובר אישור שלי. אני מתכללת הכול, אני אוספת את החומרים, אני לא זאת שקובעת את הטון הסופי, מן הסתם, הם עוברים, אני כלי עזר - - -
רק בייעוץ המשפטי. יש דברים שצריך להשחיר, אני לא משפטנית. יש דברים של פרטיות מסוימת או דברים כאלה, אני לא משפטנית, אני מתכללת, אוספת את כל החומרים לפי הגורמים המקצועיים במשרד, מכינה הסבר בליווי הייעוץ המשפטי שלנו ומגישה לו.
רגע, גם את מפריעה לי. הדר, אני שואלת שאלה מאוד מאוד פשוטה. יש תשובות שאת כותבת ואז הן עוברות שינויי ניסוחים, מורידים פרטים, משנים פרטים?
אז זה מה שאני מדברת, זו הרמה שאני מדברת, צנעת הפרט או לצורך העניין כשעובדים עם לפ"מ, אז זה פוגע ב - - -
בתגובה שלכם לתנועה לחופש המידע ממשרד התרבות והספורט, את כתובה כממונה חוק חופש מידע משרד התרבות והספורט.
אני רק אסביר את ה - - - ברשותך. הקודמת שהייתה בתפקיד שלי, היא גם הייתה אותו דבר, היא באה מהחברה שאני עבדתי והיא הייתה רשומה. באופן אוטומטי העבירו אותי ואז הם עלו על העניין הזה של עובדת חיצונית.
לא את, מישהו מהמשרד מרשה לך לעשות דבר כזה? מנכ"ל, ייעוץ משפטי? זאת אומרת המסמך הזה עם תוקף כרגע.
תראי, זה שבסופו של דבר רשום השם שלי, נכון, בסדר, אבל מי שאחראי בעיניים האחרונות, זה עובר שרשור גם מבחינה מקצועית אצלנו, זאת אומרת אם רוצים בפן המקצועי פונים לגורמים המקצועיים, פונים לייעוץ המשפטי - - -
הדר, אני אסביר לך מה העניין וגם לאנשי המשרד. הסיבה שממונה על חופש מידע צריך להיות עובד המשרד ולא חברה שנשכרת על ידי המשרד והיא חייבת שירות למשרד והיא בעצם משרתת את המנכ"ל או את הדוברות, ממונה על חופש מידע חייב להיות בן אדם עצמאי, הוא עובד מול היחידה הממשלתית לחופש המידע במשרד המשפטים. זאת המטרה של חוק חופש המידע וזאת הסיבה שיצאו נהלים נוספים בשנים האחרונות שהמטרה שלהם היא להגדיר את תפקיד הממונה, לא להכפיף אותו לדוברות ולא כלום. ברגע שזו חברה חיצונית שרוצה לזכות במכרז או - - - זה במכרז בכלל היה? יועצת משפטית? מכרז, פטור, מה זה היה?
חברה שנשכרת במכרז והיא לא עובדת מדינה והיא בעצם, למעשה היא לא משרתת ציבור, היא חייבת את התשובות שלה למשרד ולא לציבור.
את חייבת להיות גורם ניטרלי שמקבל את השכר שלו מהמדינה ועובד למען הציבור ולא לקבל אישורים מאף אחד. את חייבת תשובות לציבור, זו המחויבות של התפקיד הזה, לא של התפקיד ספציפית שלך, אבל של התפקיד שאותו אפשר אחר כך לכתוב בטייטל 'ממונה חוק חופש מידע'. זאת הסיבה שזה מטריד אותנו מאוד.
ובלי איזה תלות. האדם הזה צריך להיות בלתי תלוי מהגורמים הממונים עליו במשרד ובעצם לפעול על פי הנחיות של משרד המשפטים בנושא חופש המידע. את לא כזו וגם מרוויחים עליה עוד כסף בחברה ש - - -
עכשיו, אתה יודע מה? חגיגות 70 זה היה קטן כזה לעומת מה שעכשיו גילינו, זה פשוט הפרה בוטה של החוק.
אנחנו נסכם את הדיון הזה. אני רוצה להגיד לכם כמה דברים. קודם כל אני רוצה להגיד משהו לעובדי המשרד כולם. אני לא מבקשת את תגובתכם לעניין הזה, אתם גם לא יכולים להגיב על זה, אבל המצב שנוצר פה סביב חגיגות יום העצמאות, בכלל סביב ההתנהלות במשרד התרבות, הוא מצב שאני רק מנסה לדמיין אותו מהזווית שלכם כעובדי משרד מקצועיים, קרוב מאוד לבלתי אפשרי. כשנושא שאמור להיות נושא הכי ממלכתי שיש הופך להיות עניין שמנוצל באופן פוליטי על ידי השרה שעומדת בראש המשרד בצורה גסה ואלימה ממש, פשוט ניצול מסיבי של כל שלב ושלב בטקס, כמו שאנחנו רואים גם לאורך בכלל ההתנהלות של השרה בענייני תרבות וגם בנושאים אחרים, זה מעמיד את כל הצוותים המקצועיים בבעיה. למרות שאתם רוצים להכניס תכנים ערכיים ולעשות דברים שבאתם לשירות הציבורי בשבילם, אתם עומדים שם במצב שהוא באמת בלתי נתפס.
אני מתנגד לדבר הזה. זה לא האווירה שאני חי בה, זה לא המקום שאני נמצא. אני פנסיונר של צה"ל, בא, עושה את זה באהבה והם נותנים לי את מרחב הפעולה. השרה, שאת מדברת עליה, אני שוב אומר, אתם שמעתם בתקשורת הרבה מאוד דברים, אני עכשיו לא בא לצאת את הגנתה, היא לא צריכה אותי - - -
ואת האירועים שקדמו לו. אפילו יושב ראש הכנסת נאלץ כבר להיכנס לריב פוליטי על הדבר הזה. זאת אמירה שלי וזאת העמדה שלי.
אני לא מדברת בשמכם, זאת העמדה שלי. ואני לא מדברת בשמכם ואני לא זה, מה שאנחנו רואים פה זו צורה סיסתמטית של הסתרת מידע. אנחנו רואים את זה מול ארגוני החברה האזרחית שפנו לוועדה כמה פעמים לפני הדיון הזה בנושאים שקשורים במשרד, אנחנו רואים את זה עם העובדה שלא ראיתי באף משרד אחר, ועברנו על כל משרדי הממשלה בנושא חופש מידע, שחברה חיצונית נשכרת לעשות את הפעולה של חוק חופש המידע, לקיים את החובה של חוק חופש המידע ולכן גם כפופה פה להחלטות שעלולות להיות החלטות פוליטיות, דבר בלתי נתפס, לא ראינו באף משרד ממשלתי. לא יעלה על הדעת, לא הוגן כלפי מי שאמור לבצע את התפקיד, לא הוגן בראש ובראשונה כלפי הציבור. וזה שיוצאים מכם מסמכים שגם מגדירים את הגדרת התפקיד שלה בצורה שהיא שקרית, זה דבר שהוא לא יעלה על הדעת ואנחנו גם נפנה על זה למשרד המשפטים וליועץ המשפטי לממשלה ונביא את הדבר הזה לידיעתם. וזה עוד לפני שהגענו לדברים האחרים, באמת ערכיים לחלוטין בתוך העניין של הטקס.
נושא חלוקת הכיסאות. אתם לא מבינים כמה פניות ציבור אנחנו קיבלנו בעניין הזה לקראת הישיבה. זה מאוד מטריד אזרחים שרוצים להגיע ולראות ולא מבינים מה צריך לקמבן כדי להשיג פה כרטיס לטקס יום העצמאות ולמה זה בכלל צריך להיות קומבינה או שהמילה קומבינה בכלל תיכנס לעניינים האלה. אני מציעה לכם, תארגנו את זה לשנה הבאה, חלוקה הוגנת שבאמת נותנת איזה שהוא שיקוף דמוגרפי של הצרכים של מדינת ישראל - - -
כמה שיותר הזדמנויות לאנשים שהם אוכלוסיות מוחלשות, אוכלוסיות שהנגישות שלהם לטקסים כאלה היא תמיד יותר נמוכה, אוכלוסיות שיש לנו אינטרס, לכולנו, כמדינה, לערב אותם יותר בחגיגות יום העצמאות ולגרום להם להרגיש חלק מהעצמאות של מדינת ישראל. יש פה מסר חינוכי וערכי מאוד מאוד חשוב שאפשר להשתמש גם בטקסים האלה כדי לממש אותו. זה דבר אחד.
הדבר השני, והוא הכי חשוב, אני מבקשת פירוט מלא של כל ה-108 מיליון שקלים, כולל חלוקה לרשויות, לא בתקציבי רשויות אלא גם בשווה כסף, אזורים, להסביר איך חילקתם את ה-39 מול ה-113, כמה זה היה?
שהשתתפו בתחילת המצגת שלכם. פירוט לפי כל שקל. גם בתוך דברים שבהם יש פירוט פנימי, למשל הקליפ הזה שאיכשהו הצלחתם להוציא עליו 350,000 שקל, אז איך הדברים האלה מתחלקים, בתוך כל האירועים.
כל ההתקשרויות, כל הספקים, כפי שכל משרד ממשלתי צריך לפרסם על כל דבר שהוא עושה. פשוט תעבירו את זה, כולל הדברים המתוכננים והצפויים. אני מבטיחה לכם, לא תהיה פה שום בעיה עם גורם ההפתעה, זה גם לא תפקידכם להפתיע את הציבור עם איך שאתם מחלקים את הכספים שלו.
וכמובן כל הפרוטוקולים שדיברנו עליהם, לגבי כל המכרזים. היום בבוקר העברתם אלינו לגבי מכרז אחד.
בתוך הכנסת, אבל אפשר להעביר במייל כל מה שאתם רוצים. אני גם הייתי בטקס, יכולתם להביא לי לטקס. אפשר להעביר במייל כל דבר. כן, אני מעדיפה לקרוא את זה במייל ולא בקלסר.
אני דיברתי על משרד החוץ. זאת לא הבעיה, אפשר להעביר את הדברים האלה במייל או בכל דרך אפשרית כדי שנוכל לקרוא את זה. המציאות היא שלא הספקנו בשעתיים לעבור על כל החומר הזה.
וגם בכנסת העובדים מסיימים, העוזרים שלנו עובדים 24/7 וגם אנחנו. הכנסת, הפקידות פה הולכת בארבע, אבל זה לא אנחנו.
שלנו בחמש. בקיצור, כל הפרוטוקולים שנגעו לעניין הזה, איך הייתה חלוקת ההקצאות בהקשר הזה של האירועים ברשויות המקומיות.
מי הרכיב את הוועדה הזאת. אתם מבינים את העניין? עוד שאלות שאני צריכה להוסיף כדי שלא יהיה חוסר?
ולנושא של חוק חופש מידע, אני אבקש את תשובתכם בדחיפות על העניין הזה ואני אפנה לייעוץ המשפטי לממשלה. תודה רבה לכולכם.
הישיבה ננעלה בשעה 14:40.