פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים
הכנסת
27
הוועדה לקידום מעמד האישה ולשוויון מגדרי
15/05/2018
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 241
מישיבת הוועדה לקידום מעמד האישה ולשוויון מגדרי
יום שלישי, א' בסיון התשע"ח (15 במאי 2018), שעה 12:39
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 15/05/2018
נשים ועסקים קטנים-אתגרים ודרכי פעולה
פרוטוקול
סדר היום
נשים ועסקים קטנים-אתגרים ודרכי פעולה
מוזמנים
¶
רחל טימסטיט - מנהלת תחום, משרד הכלכלה
תמר מירסקי - ראש ענף, משרד הכלכלה
ניר בן אהרן - הסוכנות לעסקים קטנים, משרד הכלכלה
איתמר גזלה - ראש ענף עסקים קטנים ובינוניים, משרד הכלכלה
אימאן אלקאסם - מרכזת בכירה, תעסוקת מיעוטים, משרד העבודה הרווחה והשירותים החברתיים
זיוה אסייג בנהיון - מנהלת תחום קידום נשים - בעלות עסקים עיריית ירושלים, עיריות ומועצות מקומיות
אורלי בן אהרון - יועצת ראש העיר לקידום נשים, עיריית ירושלים
שרי נוימן - ועדה לקידום מעמד האישה, לשכת עורכי הדין
רונית פתאל - לשכת עורכי הדין
חאלד דגש - לשכת עורכי הדין
איילת רזין בית אור - איגוד מרכזי הסיוע לנפגעי ונפגעות תקיפה מינית
דגנית לוקס - מנהלת העמותה, העמותה להעצמה כלכלית לנשים
מירב שמואלי - מנהלת תחום קידום מדיניות וחקיקה, רוח נשית
לוריא דלה - רכזת לובי ותקשורת, פורום דו קיום בנגב
רועי כהן - מנכ"ל, להב - לשכת ארגוני העצמאים והעסקים בישראל
חיה מנע - עו"ד, להב - לשכת ארגוני העצמאים והעסקים בישראל
איריס לייכטמן - להב - לשכת ארגוני העצמאים והעסקים בישראל
איילת שונח - רו"ח, להב - לשכת ארגוני העצמאים והעסקים בישראל
אילה רולוב - להב - לשכת ארגוני העצמאים והעסקים בישראל
שלגית אמטיקר - להב - לשכת ארגוני העצמאים והעסקים בישראל
לילך חוגרו - להב - לשכת ארגוני העצמאים והעסקים בישראל
כוכבה עם-עד - נשים עושות שלום
שלומית רדי - נשים עושות שלום
צביה לוי - מתנדבת
היו"ר מירב בן ארי
¶
אנחנו פותחים את הדיון של הוועדה לקידום מעמד האישה ולשוויון מגדרי. היום ה-15 במאי 2018, א' בסיוון תשע"ח. אני אחליף את חברת הכנסת עאידה תומא סלימאן. הנושא הוא נשים ועסקים קטנים - אתגרים ודרכי פעולה. היום הזה הוא במסגרת יום העסקים הקטנים בכנסת, מוביל את היום הזה חבר הכנסת רועי פולקמן מהסיעה שלי, אני מקווה שהוא גם יצטרף לומר כמה מילים אבל אם לא אני מבטיחה לכם שאני אייצג אותו נאמנה.
אנחנו נתחיל עם הסוכנות לעסקים קטנים, תפתח רחל טימסטיט, בבקשה גברתי.
רחל טימסטיט
¶
צהריים טובים, אני עובדת חדשה בסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים, הגעתי מתפקיד אחר במשרד הכלכלה. אני שמחה לקבל את האחריות ואת כל התחום הזה של עסקים בבעלות נשים, גם יזמיות וגם עצמאיות. קודם כל אני רוצה לספר לכם על הפעילות של הסוכנות עד כה בכל התחום הזה של עסקים בבעלות נשים. יש לנו את כל מערך מעוף שזה למעלה מ-50 מרכזים שפרוסים בכל הארץ. וזה נתון מדהים שכמעט 50% מהלקוחות של מעוף הן נשים. וזאת אף על פי שאם מסתכלים על החלק של עסקים בבעלות נשים בכל העסקים בישראל זה בערך 20 ומשהו אחוזים. אז קודם כל נשים - - -
היו"ר מירב בן ארי
¶
אני שמעתי פחות, דרך אגב, אני שמעתי 14% נשים, במקרה ניהלתי גם את הדיון הקודם, 74% גברים והשאר ביחד נשים וגברים. אם זה עלה בחודשיים האחרונים ל-20% זה הישג יפה אבל - - -
רחל טימסטיט
¶
כן, וזה עוד יותר טוב כי זה בעצם מגדיל את הפער הזה ומראה שכמעט 50% מהלקוחות של מעוף זה עסקים בבעלות נשים וזה מדהים. בנוסף יש לנו קרן מיוחדת שנקראת אטווה שזה בעצם קרן מימון לעסקים של נשים מהמגזר הערבי. הקרן הזו פועלת משנת 2017, היא עוזרת להן במימון וזה בהיקף של 10 מיליון שקלים בשנה, שזה גם מדהים.
כמו כן אנחנו משתדלים בכל השירותים של המעוף להתאים את השירותים גם מבחינת המיקום, גם מבחינת השעות לאמהות, שכל הקורסים וכל השירותים ניתנים בשעות הבוקר והצהריים כשיש לילדים מסגרת. אנחנו גם מבצעים מחקר לשביעות רצון ללקוחות שלנו וגם ללקוחות הנשים כדי לשמוע אם הן מרוצות, אם הסיוע והשירותים הם נגישים ועד עכשיו אנחנו שומעים תגובות חיוביות. אלו ההישגים של הסוכנות בכל התחום הזה.
לאחרונה, פעם ראשונה ביצעו לסוכנות לעסקים מחקר על כל החסמים והקשיים שעומדים בפני נשים יזמיות ובעלות עסק ועלו ממצאים, תיכף ניר יציג אותם. רק בימים האחרונים קיבלנו את התוצאות של המחקר, אנחנו לומדים את התוצאות ואנחנו רוצים לגבש איזשהו מערך לעבור בכל הסל שירותים שניתן על ידי המעוף ולראות איפה ניתן להגמיש ולעזור ולתת יותר לעסקים בבעלות נשים. וזאת התכנית שלנו.
היו"ר מירב בן ארי
¶
חוץ מהקרן הזאת של הנשים במגזר הערבי, בעיקר קראתי שזה של הבדואיות, אין משהו ספציפי כמו הקרן הזו נגיד ברשות היום.
רחל טימסטיט
¶
10 מיליון שקל ההיקף שלה בשנה. זה מעבר לתקציב שלה. אין משהו ייעודי לנשים עד כה במעוף אבל כמו שציינתי בהתחלה אפילו שאין משהו ייעודי כמעט 50% מהלקוחות זה נשים. זה מראה שהשירותים כן מותאמים וכן היזמיות ובעלות עסק באות ונעזרות בשירותים האלה.
אני מזמינה את ניר בן אהרן שהוא מנהל המחקר בסוכנות לעסקים קטנים. הוא יציג את המצגת. תודה רבה.
ניר בן אהרן
¶
שלום לכולם. נשים היום נמצאות ומשתתפות בעולם העסקי פחות מאשר גברים. אנחנו יודעים את זה, אנחנו רואים את זה, זה בנתונים, תיכף אני אציג נתונים אפילו כמה זה בדיוק. אבל עולם העסקים הוא עולם חופשי ככה שזה שנשים לא נמצאות בו זה אומר שיש פה איזשהם חסמים. יש את הבחירה אבל הבחירה, כנראה שנשים פחות בוחרות ללכת לעולם העסקים. ואנחנו רוצים או ניסינו במחקר הזה לבדוק למה. כנראה שיש לנשים איזשהם צרכים שכנראה לא מספיק ממולאים ולכן רואים אותן פחות בעולם העסקים. ולכן ביצענו את המחקר הזה.
דבר ראשון מבחינה עובדתית- - -
ניר בן אהרן
¶
המחקר הזה הוא כבר קרוב לשנה, משהו כמו ששה-שבעה חודשים. ואנחנו כרגע ממשיכים גם לעבוד איתו כדי לראות איך אחר כך נוכל ליישם אותו. זה לא שזה משהו שהוא פעם אחת נעשה ונגמר, זה עדיין עולם דינמי כי אנחנו באמת רוצים - - -
אורלי לוי אבקסיס
¶
נשים עצמאיות. אנחנו יודעים מה תוחלת החיים של עצמאי בכלל, בסביבות בממוצע של חמש שנים, אני רוצה לדעת אם פה בדקתם את זה.
ניר בן אהרן
¶
יש בעיה של בדיקה בגלל בעיה של נתונים בלמ"ס. כי בדיקה כזאת היא דורשת בדיקה של נתונים מהלמ"ס - - -
ניר בן אהרן
¶
יש צורך לעשות הצלבות בין מגדר לבין שרידות של עסקים. יש עדיין, לא הצלחנו להשיג את הנתונים האלה מהלמ"ס. אנחנו עושים סקרים על תכניות שלנו שמראים שעסקים של נשים שורדים בערך כמו השרידות של כלל העסקים. יש קצת, כנראה, שרידות טיפה יותר נמוכה של עסקים של נשים. משהו כמו 5-10 נקודות אחוז, שיכול להיות שזה בגלל הענפים, תיכף אני אראה את הענפים שבהן נשים פועלות. יכול להיות שהענפים האלה זה ענפים שבהם עסקים נסגרים יותר מהר או בסיכון יותר גבוה.
בכל אופן, דבר ראשון אנחנו רוצים להבין למה באמת יש פחות עסקים של נשים והאם זה משהו שהוא ייחודי לישראל או שהוא משהו שדומה לעולם. אז זה הדבר הראשון שבדקנו. מסתבר שהנושא הזה הוא משתנה בין מדינות, בעיקר לפי רמת הפיתוח של המדינה. כאשר במדינות הפחות מפותחות אנחנו רואים שאחוזי היזמות הם גבוהים בכל מקרה, גם לנשים, גם לגברים, וככל שנעים למדינות מפותחות יותר וישראל היום היא מדינה ב-OECD, היא מדינה מפותחת, היא נמצאת בגוש המדינות שנמצא שם מצד שמאל שרואים שהיזמות פה באופן כללי נמוכה. ודבר נוסף שרואים במדינות האלה זה שיש הבדלים בין אחוז היזמות של גברים לאחוז יזמות של נשים כאשר אחוז יזמות של נשים נמוך יותר. ככה שמהבחינה הזאת ישראל זה לא מדינה ייחודית, אנחנו נמצאים באותו סל כמו מדינות מפותחות אחרות.
ניר בן אהרן
¶
אנחנו בשני הטורים השמאליים ביותר שזה אומר גברים כ-16% מהאוכלוסייה, מהגברים הם בעלי עסקים או עצמאיים ולעומת זה רק 10.7% בקרב הנשים. זה גוש המדינות שאנחנו נמצאים שם. עכשיו נשאלת השאלה למה. והסיבה לזה היא סיבה שבישראל כמו במדינות מפותחות אחרות יש אפשרות לבחירה, יש שוק עבודה מפותח, הרבה פעמים יש את האפשרות של נשים גם ללכת ולעבוד בעבודות כשכירות ואז הן צריכות לבחור ללכת לעבוד כעצמאיות ולפתוח עסק כדי שיהיה להן עסק. ואז זה לא שהן מחוייבות בשביל להביא בכלל אוכל למשפחה ללכת ולעשות משהו, להקים עסק.
זה בחירה ומה שיכול להצביע גם על זה שזה בחירה או להראות מה הסיבה שנשים בכלל בוחרות ללכת ולהקים עסק זה הבדיקה שבדקנו לגבי ממוצע השעות. כמה שעות עובדות נשים וכמה שעות עובדים גברים הן כעצמאים בעסקים והן כשכירים. יש פה תופעה מעניינת בישראל שהפער בקרב העצמאים בין גברים, בין שעות עבודה של גברים לשעות עבודה של נשים הוא מאוד גבוה. פה במקרה הזה גברים עובדים 43% יותר מאשר נשים או אם מסתכלים על הגברים אז נשים עובדות 30% פחות מגברים בישראל. כאשר פה הפער הזה הוא גדול מהפער הממוצע במדינות אחרות ב-OECD והוא גם גדול ממה שאנחנו רואים בשוק העבודה, בשוק השכירים. בשכירים גם כן בישראל יש פער יותר גדול מה-OECD ויותר - - -
היו"ר מירב בן ארי
¶
כן, אבל אתה חייב לתקתק את המצגת כי יש פה עוד הרבה דוברים. לא צריך כל סלייד - - -
ניר בן אהרן
¶
היתרון החיובי שנראה שהרבה נשים מתוך בחירה יכולות ללכת לפתוח עסקים, לעבוד בעסקים ואז השעות עבודה שלהן יותר גמישות, הן יכולות לעבוד פחות שעות. אבל מצד שני יש גם כמובן את החסרון שאנחנו מסתכלים על רווח לשעת עבודה, שכר לשעה, אז אנחנו רואים שגם אצל שכירים וגם אצל עצמאים השכר לשעה של נשים נמוך יותר. וכשאנחנו בודקים משהו נוסף, כשאנחנו בודקים בכלל את ההליכה מרצון, שאיפה, חלום להקים עסק ובסופו של דבר כמה באמת מתחילים להקים עסק וכמה בסופו של דבר פותחים עסק אנחנו רואים שנשים פותחות פחות עסקים, למרות שלפעמים יש להן חלום.
יש לי שכנה שיש לה חלום כבר עשר שנים לעשות מתקני ספורט לאנשים על הספקטרום האוטיסטי ואני בטוח שהיא מומחית בתחום הזה, אני בטוח שאם היא תקים עסק הוא יצליח מאוד, אבל היא חושבת, רוצה, רוצה, רוצה, מתלבטת ולא מקימה אותו ואצל גברים אנחנו רואים שהרבה פעמים הם הרבה יותר מהר מנסים ומקימים - - -
היו"ר מירב בן ארי
¶
זה דרך אגב מה שהיא אמרה ש-50% מהקהל יעד שלכם נשים אבל זה לא מגיע בסוף לידי פוטנציאל שהיא פותחת את העסק.
ניר בן אהרן
¶
כשאנחנו מתערבים, דרך אגב, אנחנו מעלים את שיעור הפתיחה של נשים. ונשים שמגיעות אלינו, במחקרי הערכה שאנחנו בודקים, אנחנו רואים שהן פותחות עסקים באופן הרבה יותר משמעותי מנשים שלא מגיעות אלינו. אבל עדיין בכלל האוכלוסייה של הנשים יש הרבה נשים שיש להן חלום והן לא מגשימות אותו. וכשמגשימות אותו אז הרבה פעמים אלה הענפים שבדרך כלל הנשים פותחות בהם עסקים ואנחנו רואים שהתחום שהוא הכי אופייני זה שירותים טיפוליים, אישיים וחינוכיים שאלה תחומים שגם הרווחיות בהם היא יותר נמוכה, הרבה פעמים יש באמת תחלופה יותר גבוהה של עסקים, עסקים יותר נסגרים בהם, ושם אנחנו בדרך כלל רואים את הנשים.
הרבה פעמים באים ואומרים לנו, טוב, הסיבה לזה זה כי נשים משיגות פחות אשראי. אלה טענות שהרבה פעמים עלו ובדקנו את הטענות האלה, ניסינו לראות האם זה באמת משהו שמאפיין וגורם. מתוך הסקרים שאנחנו עושים מה שאנחנו רואים זה שנשים פחות מבקשות אשראי, וגם כשהן מבקשות אשראי כמות האשראי שהן מבקשות הוא נמוך יותר. ויכול להיות שזה קשור, דרך אגב, באמת לענפים שבהם נשים מתרכזות.
ניר בן אהרן
¶
יכול להיות שזה קשור לדברים אחרים אבל אנחנו רואים שנשים גם באות ומבקשות פחות אשראי. ואולי הדברים היותר רלוונטיים שאני עכשיו רוצה להראות לכם זה סיבות שקשורות לתפיסה לגבי הקמת עסק. אז אנחנו רואים שנשים בדרך כלל מדווחות לנו בסקרים שאחד הדברים המרכזיים ביותר זה קושי לנהל במקביל גם עסק וגם משפחה. זה כאילו שני עסקים שצריכים לנהל אותם במקביל וזה לא קל לעשות את הג'אגלין הזה.
ניר בן אהרן
¶
נכון, זה שני עסקים בהחלט. אז יש את היתרון שזה גמישות בשעות עבודה. הרבה פעמים נשים באמת יכולות ליישם איזשהו חלום באמצעות הקמת עסק אבל זה קשה, זה לא פשוט. סיבה שמונעת הרבה פעמים מנשים להקים עסק זה שיש להן איזשהי תפיסה. כשאנחנו שואלים גברים ונשים מה לדעתכם התפיסה שלכם על הכישורים שלכם לנהל עסק בדרך כלל אנחנו רואים הבדלים. כמו שאתם רואים פה 27% מהנשים שהקימו עסק או מנהלות עסקים או בכלל כשאנחנו שואלים נשים חושבות שיש להן את היכולת לנהל עסק. ולעומת זה בקרב הגברים 42.7% אומרים, אין בעיה, אנחנו יודעים לנהל ויש לנו את הכישורים לנהל את העסק.
ואז אנחנו באים גם לנשים ושואלים אותן מה הפחד שלכן מכישלון אם תקימו עסק וגם אנחנו שואלים את זה את הגברים. ואנחנו רואים שיש הבדל גם פה. נשים חוששות הרבה יותר מכישלון בהקמת עסק מאשר גברים. והחשש הזה הוא בעיקר בגילאים הנמוכים יותר. מה שאתם רואים פה בגילאים של 18 עד 25 יש את החשש הכי גדול. ואחרי זה בגיל של 26-35 גם כן יש חשש גדול של נשים להקים עסק.
ואז באמת נשים גם באות יותר ונעזרות בשירותים שלנו כי אנחנו מקימים, רחלי הזכירה קודם, את מרכזי מעוף שבעצם תפקידם לסייע לאמן נשים יזמיות וגברים איך להקים עסק ואיך לנהל אותו. באמת נשים הרבה יותר באות אלינו ומבקשות להקים עסק.
דבר נוסף שאנחנו רואים שהוא בעיה והוא בעיה בגלל מה שהזכרתי קודם, שנשים עובדות פחות שעות בעסק שלהן. אז אם זה עסק שדורש הון, למשל אם זה לקנות משאית, אם זה רופאת שיניים שצריכה משרד, קליניקה שעולה כסף, הרבה יותר קשה לכסות את העלות הקבועה של עסק כזה לאישה.
לסיכום, השקף האחרון שלנו של אתגרים בתחום של יזמות נשים. האתגר הראשון, לדעתנו, זה הנושא הזה שצריך לשנות את התפיסות של נשים ולאפשר להן ולתת להן את היכולת ואת ההרגשה של היכולת כמה שיותר מוקדם. וכמה שיותר מוקדם זה אומר עדיין כבר בתיכון ואולי אפילו ביסודי ובתיכון ומערכת החינוך, צריכים כבר להתחיל עם זה, חינוך ליזמות, חינוך פיננסי. צריך לסייע בכל המיומנויות שיקטינו את החששות של נשים לפתוח עסק. צריך לעודד שיתופי פעולה גם לניצול הון יותר טוב, גם להעברת ידע, גם לרשות ולצמיחה.
כך שהייתי אומר לסיכום אנחנו במדינה מפותחת שבה יש בחירה, נשים יכולות לבחור אם הן הולכות לעבוד או הולכות להקים עסק ואנחנו צריכים שתהיה אטרקטיביות וכרגע הרבה נשים חוששות מזה ושם צריכים לעבוד, להפוך את זה ליותר אטרקטיבי באמצעות סיוע, בכלים, בכלים רכים יותר - - -
היו"ר מירב בן ארי
¶
תראה, בסוף העניין הוא זה מה אתם עושים עם הנתונים. היא אמרה רחל שאתם הולכים להתחיל ללמוד את הנתונים האלה ואנחנו נרצה לעשות כאן, זה אני גם אגיד בסיכום אבל אני אומרת את זה כבר עכשיו שתדעו, שאתם תלכו, תחשבו, תעשו את העבודה שלכם ואתם תבואו לפה ותגידו לנו מה אתם הולכים לעשות עם הנתונים שקיבלתם. כי זה לא דיון ראשון שלי, אני כמה דיונים פה מנהלת על העניין של עסקים קטנים של נשים, ואני נזהרת בלשוני, עוד לא ראיתי איזשהו הישג מדהים בעניין של נשים, ואני עובדת על זה כבר תקופה ארוכה. ולכן אני מאוד מקווה שאנחנו נגיע לפה, נקווה אולי או לקראת סוף המושב, צריך לראות מתי תבואו, תתייעץ עם יו"ר הוועדה, שתבואו ותגידו מה אתם מתכוונים לעשות, איזה תכנית אתם הולכים - - - ותציגו אותה לוועדה. הכי חשוב זה שנוכל לשמוע מכם.
בבקשה, חבר הכנסת סעיד אלחרומי.
סעיד אלחרומי (הרשימה המשותפת)
¶
תודה כבוד היושבת ראש. אני הייתי בבוקר בוועדת הביקורת ושמעתי נתונים בכלל לגבי העסקים הקטנים ועכשיו אנחנו מתמקדים בעסקים קטנים או ביזמות של נשים. אני אתמקד באוכלוסיות הכי חלשות, זה בעצם המגזר הערבי, במיוחד המגזר הבדואי בדרום. שמענו על הקרן של 10 מיליון שקל. רציתי לשמוע כמה נוצל מהקרן הזאת, כמה אנשים פונים. ולגבי מספר הנשים היזמיות, האם יש מספר מדוייק ומה הציפייה שלנו אחרי הקמת הקרן ואחרי שהיריעה הזאת נפתחת.
אני חושב שיש חסמים מאוד גדולים בחברה הערבית, בחברה המסורתית כמובן. הנושא הראשון זה מקומות עבודה, זה לא כמו שאר המקומות. כולנו יודעים שקשה לצאת לעבודה, אין מקומות עבודה, אחוז האבטלה הוא גבוה. והנושא השני זה המסורת שמחייבת לפעמים תעסוקה בתוך השבט או בתוך הבית. ולכן חשוב מאוד נושא ההסברה בתחום הזה. רציתי לשמוע אם יש שיתוף פעולה עם הרשויות המקומיות, עם המתנ"סים, בכדי לחשוף את הנשים האלה למה שיש, למה שהמדינה מציעה. אם יש 10 מיליון שקל וברהט, בשגב שלום, בכל מקום אחר, האם אנשים נחשפים, כמה הציפייה שלנו שנשים כאלה יגיעו לקבל את העזרה הזאת.
היו"ר מירב בן ארי
¶
יהיו עוד שאלות של חברי הכנסת, אתם תענו בסוף הדיון, הם ירשמו את זה, כי יהיו עוד שאלות.
נעבור ללהב.
רועי כהן
¶
אני רק אברך. קודם כל אני שמח על הדיון כאן, חברת הכנסת בן ארי, שאת גם מנהלת אותו וההשתתפות גם של חברי הכנסת יעל פארן, אורלי לוי וסעיד אלחרומי. עבורנו זה יום מיוחד, יום העסקים הקטנים. זה התחיל באמת מכינוס מאוד מאוד מרשים. אוטובוס העצמאים שהגיע לכאן לכנסת, קרוב ל-100 ומשהו עצמאים, בעלי עסקים, שבאו ביום המע"מ, ה-15 במאי, הם הגיעו לכאן כדי להגיד שאנחנו רוצים שישימו את הנושא של עסקים קטנים על סדר היום. זה נמצא על סדר היום אבל צריך באמת לגרום לכך לשינוי תפיסה והבטחתי - - -
היו"ר מירב בן ארי
¶
תראה, אני חייבת להגיד לך משהו על המע"מ. אני בת למנהלת חשבונות, גדלתי עם התאריך הזה בבית אז - - - אבל בוא, אתה יודע, הם יכולים לבוא, אלה עם הכספים יישארו. אין מה לעשות, אתה אומר לי יום מע"מ, זה משהו שאני מגיל ארבע מכירה.
רועי כהן
¶
אני אמרתי את זה גם בכינוס. אנחנו באנו לא כדי להגיד כמה רע וכמה בצורה כזאת או אחרת, אלא לבוא ולהגיד מה התרומה שלנו למשק ומה התרומה של העסקים הקטנים והעצמאים, ושימי לב כמה עצמאיות, וכל אחת ואחת פה היא עצמאית. יש פה חברת הנהלה ראשונה של איגוד המוסכים. יש פה באמת, שמנהלת מוסך, ויש פה עצמאיות שגם אפשר לראות בתערוכה שלוקחות כל יום בבוקר קמות עם גידול המשפחה ומנהלות עסק. אנחנו באנו להגיד פה בוועדה לקידום מעמד האישה שמדינת ישראל צריכה להבין שצריך לעזור למגזר הזה.
צריך לעזור למגזר העצמאיות ולהכניס את היד לכיס, כן, לגרום לכך שהכרה בהוצאות טיפול בילדים, מה שאושר בבג"ץ, במדינת ישראל, ורד פרי, וחודש אחרי תוקן פה רק כדי לא לתת לאותן נשים. העושה הזה שכל אישה היום שכירה בישראל יש לה שעת הנקה, חופשת ילד, חופשת תינוק, דמי - - - הכל יש לה. אבל לאישה העצמאית אין כלום. בואו תקחו את מה שאתם נותנים לנושא של השכירות, ובצדק, וצריך לתת, תאגמו את זה לעזרה עבור נשים עצמאיות. הרי הן לא יכולות לקבל את זה. היא לא תיקח שעת הנקה מעצמה, היא בכל זאת צריכה להמשיך ולנהל את העסק אבל תנו לה לפחות את הכלים, את ההשתתפות בסיכון של הניהול עסק.
אני בא באמת, זה ועדה שחושבים שהיא לא חשובה, אבל הוועדה הזאת עשתה הרבה מאוד בשורות עבור נשים עצמאיות. לנו חשוב שהיום הזה יהיה יום עם בשורה, שכל החברי כנסת שנמצאים כאן וגם אלה שלא יידעו שיש נשים עצמאיות שהן מנוע צמיחה אמיתי. כי אם הן ייכנסו לעולם למעגל לעבודה, אם זה כעסקים זעירים, אם זה כעסקים של יזמות, הם יכולים להביא שינוי בכל הכלכלה במשק. תודה רבה.
היו"ר מירב בן ארי
¶
תודה רועי. עורך דין חיה מנע, מלשכת ארגוני עצמאים ועסקים בישראל, מלהב. בבקשה חיה.
חיה מנע
¶
רועי אמר את רוב הדברים בצורה מאוד ברורה. אני חושבת שכפי שאנחנו באמת - - - יושבת פה חברת הכנסת אורלי לוי אבקסיס שקידמה יחד עם להב את הנושא של אפשרות של אישה עצמאית לעבוד בחופשת הלידה, דבר שפעם נתפס כמשהו שהוא לא מקובל ונשים איבדו את הזכות שלהן באמת לקבל דמי לידה בגלל שהן העזו לבוא רק לראות שהעסק בסדר. אז כפי שבאמת הדבר הזה השתנה, הדבר שנחשב פעם במוסכמות יסוד שמבחינות בין עצמאיות לבין שכירות כך גם צריך לבחון את כל שאר הדברים וללכת מהר מהר אבל בצורה יסודית ולשנות את כל מה שצריך לשנות תפיסתית ובפועל. כי הנשים באמת, כפי שהוצג כאן היום, אלה דברים שהם ידועים, אלה דברים שגם אני משתתפת פה בישיבות של הוועדה לא אחת ושמענו את הדברים האלה בצורה זו או אחרת מספר פעמים ושום דבר לא נעשה. זאת אומרת, מה שנעשה נעשה לא מספיק.
אנחנו יודעים שלנשים יש קושי באמת להקים משפחה ועסק במקביל. ואם הן מצליחות לעשות את זה תמיד יש ויתורים והוויתורים בדרך כלל מגיעים מהצד של הנשים ופחות מהצד של הגברים. ואנחנו חייבים פשוט פעם אחת ולתמיד לעשות לזה סוף, לשנות את זה, וזה אפשרי. דובר פה על מתנ"סים, בהחלט, והרכש המקומי, החשיפה המקומית, קרוב לבית. לנשים הרבה יותר קל קרוב לבית, הן מרגישות יותר ביטחון להביא להן למתנ"סים את כל ההרצאות. מעוף זה טוב אבל צריך להביא את זה יותר קרוב לבית. נשים לא תמיד יקחו את הרכב או אוטובוס ויסעו לאיזשהו סניף של מעוף שבסוף העיר בקצה השני. יהיה להן יותר קל ונוח להגיע למתנ"ס בערב עם חברות ולשמוע את ההרצאה או לקבל את הכלים. צריך לעשות את זה נגיש לנשים.
הרכש המקומי - דיברנו באחת הישיבות הקודמות על כך שבאמת שונות התקנות, שונה החוק. לא קרה משהו מאז. אנחנו שלחנו מכתב בלהב לשר הפנים, ליו"ר השלטון המקומי, דברים לא התקדמו, אין חשיפה. את לא פותחת אתר של עירייה ואת רואה רובריקה באתר "אישה, יש לך עסק, בואי תדעי אלה הזכויות שלך, תגישי". אין נגישות וזה דברים כל כך קלים, דברים פשוטים. פשוט צריך לרצות לעשות אותם ולעשות אותם. ואני חושבת שהוועדה הזאת, באמת האנשים הטובים שיושבים כאן שחשוב להם לקדם את זה יכולים לעשות את זה וצריכים לעשות את זה.
אורלי לוי אבקסיס
¶
תודה רבה לך. הדיון הזה הוא מאוד חשוב ואני גם מודה על הסקירה שנתת כאן אבל לי היו חסרים הרבה פרמטרים. כדי לדעת איך לבוא ולטפל אנחנו לא יכולים לשים את כל הכלים או את כל האשמה, ותסלחו לי על כך שחלילה וחס יש כאן איזשהו סוג של אשם תורם כי אנחנו מדברים על המימד הפסיכולוגי. נשים לא רוצות להכנס, נשים לא בוחרות, נשים מפחדות, נשים - - -
באיזשהו אופן בואו נבדוק אובייקטיבית מהם אותם חסמים. האם החשש, וזה שנשים הן אולי שונאות סיכונים קצת יותר מזה, אולי דווקא הן יותר אחראיות והסיכוי שלהן להצליח בעסק שהן יפתחו הוא גבוה יותר, בוא נהפוך את זה ליתרון. בוא ננסה להבין. האם בגלל שאין רשת סוציאלית שמבטיחה לה במקרה של קריסה שיהיה לה את המצב שיש לשכירה שיודעת שיש לה גם את האופציה לאבטלה, יש לה את האופציה לפנסיה. פה אנחנו מדברים על כך שאנחנו מכירים באפיון של העסקים האלו, כאשר יש קצת כסף משקיעים אותו בעסק, כביכול זה הרשת ביטחון או הקרן פנסיה של אותם עצמאים. ולא יכול להיות שאנחנו נעמוד מן הצד ונשקיף ונגיד להם, אתם רוצים שתהיה לכם פנסיה - תקחו מהעסק ותשימו בצד.
כי בסופו של דבר כשאנחנו מסתכלים על זה אותן נשים יכולות לא רק לג'נגל, גם יש לנו התקדמות טכנולוגית שמאפשרת לעבוד גם ממקומות וגם אפילו מהבסיס הביתי הנוח ולמקסם את הרווח על שעת עבודה. השאלה איך אנחנו מגישים את הכלים האלה ולבוא ולהגיד, בוא נשנה להם את תפיסות העולם ונגיד להן אתן מסוגלות, תתחילו להאמין בעצמכן, תסלח לי, זה לפטור את עצמנו מעבודה קשה. להגיד איך אנחנו משנים בחוקים הקיימים, ואת צודקת מאוד חיה, הנושא הזה של להפריד את האפיונים של השכירות בשוק העבודה מהאפיונים של העצמאים. לא יתכן לגזור עליהם גזירות זהות ולהגיד אנחנו מצפים לתוצאות כאלו ואחרות.
למשל הרציונל עם הנושא הזה של החופשת לידה שאומר שכירה אני מגן עליה מתוך איזשהו בוס שינצל אותה עכשיו בשעות שלה שהיא אמורה להיות בחופש שלה ושהיא תגיע לעבוד מתוך חשש שמתישהו הוא יסתכל עליה בעין לא טובה ואולי היא תפגע במקום העבודה שלה. לכן יש איסור מוחלט. אם אנחנו עושים איסור מוחלט על אותן עצמאיות אנחנו אומרים להן לא יהיה לכן עסק לחזור אליו. אנחנו באים ואנחנו אומרים, אם תגיעו לעסק אתן עברייניות, גם יצטרכו לשלם רטרואקטיבית, גם תאבדו את הזכויות שלכן. ולכן התיקון הזה היה צריך לבוא מזמן, לפני שעוד באתי והתנהלתי מול השרים הרלוונטיים.
ובאיזשהו אופן היה צריך לשבור פה תפיסת עולם בסיסית כי הנתונים הכלכליים אומרים חד וחלק צריך היה לראות את השוני הזה ולהגיב לו מזמן. אנחנו היום מתקנים בעיות שהיו אמורות להפתר קודם והיו אמורות להגיע מצד הממשלה, מצד המדינה, מצד משרד הכלכלה, משרד העבודה, איך שלא תקראו לזה.
תעשו חושבים ביחד, מה עלינו לעשות, בוא נשאל את השאלה האמיתית - החסם של העצמאיות שיגידו שבגינם הן מפחדות להכנס חוץ מלהגיד הן מפחדות להכנס. מה הפוביה, מה הבסיס כי הוא בדרך כלל רציונלי. בוא ננסה לפתור אותו בצורה כזו שתגיד להם אתן צודקות, אנחנו מביאים פתרון. זה התפקיד שלנו כאן כי יש לנו אינטרס שהנשים האלה יעבדו, ויש לנו אינטרס להנגיש את העבודה הזו מכל מקום ויש לנו אינטרס שהן תוכלנה גם להנות בשירותים שהמדינה שמה ולא רק בשביל לעשות, כן, שמתי וי, ולא להנגיש את זה הלאה דרך השירותים ודרך המוניצפלי.
אני רוצה לומר עוד כמה דברים. בתור אמא שעובדת לא מעט שעות אני יודעת שיש לנו ייסורי מצפון ענקיים ואנחנו כל הזמן מנסות לכפר על זה וזה עולה לנו גם בדברים אחרים. צודק רועי, בית המשפט העליון הרים לפתחנו של הכנסת, בכנסת ה-18, את העניין הזה של הוצאה לצורך הכנסה. וכל הנושא של הטיפול בילדים למי שלא יודע, בגיל הרך, אנחנו מדברים על להחזיק ילד בגיל הרך יותר מאשר באוניברסיטה. אבל אם יש לנו פגישה בארבע אנחנו צריכים לקחת כבר בייבי סיטר לשעות האלה והבייבי סיטר הזה זה חלק מההוצאות שלנו כדי לייצר הכנסה. יכול להיות שהפגישה הזו לא תניב לי בכלל הכנסה אבל כבר יש לי הוצאה עליה.
ואת הדברים האלה אנחנו צריכים לשקול ולא להגיד, יאללה, נתנו נקודת זכות עכשיו במשכורת. אנחנו צריכים לבוא ולפרוט, כמו שאתם מגישים דוח על הוצאות חלק מההוצאות האלו חייבות להלקח בחשבון שאם לא יעשו את ההוצאות האלו היכולת שלהן להכניס הולכת וקטנה. זה הרי ברור לכולם, זה כל כך טריוויאלי וזה כל כך נכון ואני לא מבינה למה נעשה קודם.
היו"ר מירב בן ארי
¶
תודה רבה לחברת הכנסת אורלי לוי. ד"ר מירב שמואלי, עמותת רוח נשית, קואליציית שותפות.
מירב שמואלי
¶
שלום, תודה. עמותת רוח נשית מסייעת לנשים נפגעות אלימות לצאת לעצמאות כלכלית בין היתר על ידי עידוד ליזמות, הקמת עסק וכו'. אני פה מטעם קואליציית שותפות שרוח נשית חברה בה וגם חברתי, דגנית לוקס תיכף תדבר גם היא. הקואליצייה כבר הרבה מאוד זמן מקדמת דברים שקשורים בנשים שמקימות עסקים, פורסמו מחקרים, נערכו פגישות, נערכו דיונים פה. אנחנו מאוד מאוד שמחות, אנחנו רואות מהמחקר הזה שחלק מההצעות וההמלצות שלנו בהחלט הקשבתם להם. אנחנו מאוד שמחות שיש את המינוי החדש הזה של בעלת תפקיד שבאמת אחראית ספציפית על עסקי נשים, זאת המלצה שלנו כבר מלפני שנתיים בהקמת השדולה לנשים ועסקים. ונשמח מאוד לשתף פעולה ומאחלות לך בהצלחה.
אני מיד אתן לדגנית להרחיב משום שאנחנו, 14 ארגונים שחברים בקואליצייה, רואים את הנשים היותר מוחלשות בחברה, שיותר קשה להן. אלה שפונות ליזמות מתוך, מה שנקרא, יותר אילוץ מאשר בחירה. והן מתמודדות עם קשיים מאוד מאוד רציניים ואצלן הקמת עסק זה באמת יכול להיות דרך לצאת ממעגל העוני אז אני אתן לדגנית להרחיב.
דגנית לוקס
¶
אני מנהלת את העמותה להעצמה כלכלית לנשים. העמותה פועלת כבר 18 שנה בחדש, היא בעצם הבסיס לכל הגופים שקמו אחר כך. ודווקא אני רוצה בהקשר הזה גם להתייחס למה שאמרה חברת הכנסת אורלי אבקסיס וגם לממצאים של המצגת. ראשית אני אומר שהקושי של נשים כמו שאמרנו זה מעצם היותן, רובן, אוכלוסיות עוני שבאות למקום הזה מתוך אילוץ. הדבר הזה גורם להן, בין היתר, הרבה מהן מקבלות, לדוגמה כמו עניין הלידה, הן מקבלות קצבאות הכנסה ועדיין לא פתור הנושא הזה שאומר שאישה שמקימה עסק צריכה עדיין לפקוד את לשכת התעסוקה מדיי שבוע, זה לוקח ממנה גם את הזמן, גם את האנרגיה ואת המיקוד.
ואנחנו ביקשנו בפנייה לחוקק חוק שאומר ששנתיים ראשונות לפתיחת העסק היא לא תצטרך לפקוד את לשכת התעסוקה והיא תהיה פטורה מזה. וגם שההכנסות שלה לא ישפיע על זה שהיא תמשיך לקבל הבטחת הכנסה. זה דבר, אם אתם דיברתם על פחדים ועל חסמים של נשים זה אחד הדברים שאנחנו נתקלות בו הכי הרבה. זה שהן מפחדות לאבד את הקצבאות שלהן ובצדק. עד שמרוויחים בעסק קטן, עד שמגיעים למצב שיש הכנסה ובאמת יכולות קצת להתרווח השנים האלה הן פשוט פחד אלוהים בשבילן. אז קודם כל את הנושא הזה צריך להסדיר.
דבר שני שאני רוצה להתייחס אליו זה דווקא בהקשר באמת של השיתופי פעולה הרבים שאנחנו עושות עם המעופים בתכנית שלנו של עסק משלך. אבל גם כאן אנחנו נתקלים בהרבה מאוד בעיות. אני כבר הייתי לא פעם ולא פעמיים אצל רן קיוויתי והסברתי לו שכשאתם קובעים קריטריונים לנשים, לסבסוד ההכשרות ומדירים את החד הוריות ומדירים עולות חדשות שהן לא רק אתיופיות אתם בעצם חוסמים בפני הרבה מאוד נשים את האפשרות לקבל הכשרה מסובסדת והן לא תכנסנה להכשרות האלה. ומבחינתנו, העמותה, אנחנו לא יכולות לשתף איתכם פעולה כי זאת האוכלוסייה העיקרית שלנו - - -
היו"ר מירב בן ארי
¶
עשינו את זה בדיוק לפני חודשיים עם נשים באקדמיה שמקבלות הבטחת הכנסה שהורדנו להם את השעות. מי פה ממשרד הרווחה, עבודה?
היו"ר מירב בן ארי
¶
אז תשבי ליד השולחן גם את קשובה וגם יש לי הערה לגבי הסיפור הזה של המקבלי הבטחת הכנסה כי עשינו את זה גם עם האקדמיה.
דגנית לוקס
¶
אוקיי. אבל אני מדברת על זה שהיום אישה שרוצה לגשת ליוזמים עסק, ואני עושה שיתוף פעולה בין יוזמים עסק לעסק משלך, אנחנו עושות קורס משותף. אבל באים המעוף עם הקריטריונים הלא גמישים שלהם בעליל ואומרים, תשמעו, אישה שהיא חד הורית היא לא מקבלת את ההכשרה מסובסד - - -
דגנית לוקס
¶
אנחנו לא יכולות לשתף איתם פעולה כי לנו זה אוכלוסיית המיקוד שלנו. מה אנחנו נגיד לה שבגלל שאת חד הורית את לא יכולה לקבל הנחה.
היו"ר מירב בן ארי
¶
מי שיושבת לידך יודעת, נכון, מירב? אנחנו, החד הוריות, זה לקראת סיום, אני לא אדבר על זה עכשיו. החד הוריות הן פחות מטרידות אותי כי החד הוריות, אני לא אחשוף את זה כאן, אבל אנחנו כבר לקראת סיום המתווה שלהן. העניין הוא, אני אומרת לך את זה כי מירב ואני מדברות בערך כל שבוע, העניין הוא באמת זה איך אנחנו מתמודדים עם אותן נשים שיש להן משפחה ועדיין נתקעות, אותן מוחלשות, ולמה אני מפרידה - כי יש את הנשים שמקבלות הבטחת הכנסה והן נשואות עם ילדים, אני דווקא כן רוצה שתתני על זה דגש כי באמת עם החד הוריות אנחנו ממש לקראת סיום העניין והסיוע להן.
דגנית לוקס
¶
אבל למה יש פחד? אנחנו צריכות לשאול את עצמנו כמו שהיא אמרה, הפחד הוא לא סתם. צריך לפתור את הבעיה הזו. זה דבר אחד. הדבר השני שנאמר כאן זה העניין של האשראי או של חוזה רכש. זה לא שהן פונות פחות לקבל, הן פחות פונות לקבל אשראי זה נכון, אבל כי לא נותנים להן. זאת אומרת, יש חסם מאוד גדול. וגם בהקשר הזה, הן חוות הרבה פעמים שהן הולכות ומבקשות ממש אפליה. זאת אומרת, יש כאן משהו שבהקשר הזה צריך גם לעבור עליו ולהיות מודע לסיבות. זה לא כי שם באמת היא - - - זה דבר נוסף.
הדבר השלישי שאני רוצה לשים עליו את הדגש זה כשהציגו כאן את העניין של אחוזי השרדות והקמה של עסקים - אנחנו מוצאות, וזה באמת אחרי הרבה מאוד שנים בשטח שאנחנו עובדות, שנשים זקוקות מלבד לתכנים העסקיים עצמם להעצמה. שבתוך הקורסים יהיו נושאי העצמה. אנחנו כבר 18 שנה עושות את זה, זה לשלב העצמה עם תכנים עסקיים ובהקשר הזה גם חשוב מאוד להבין שככל שיינתן להן, אחרי גמר ההכשרה, ליווי, תמיכה, זה לא יכול להיות 14 מפגשים, בום וגמרנו, ולכו להסתדר. זה לא עובד ככה. העניין הוא באמת לתת שירותי המשך, שהן יהפכו חלק מאיזשהו מערך שמקבל גיבוי, ייעוץ עסקי, ליווי.
אלה דברים, שדרך אגב, במחקרים שלנו, וזה אולי נכון להגיד כאן, המחקרים שנעשו על נשות עסקים של עסק משלך, 40% מכלל המשתתפות בהכשרות מקימות עסק ומתוכן 71% שורדות אחרי חמש שנים. זה נתון מדהים. ואנחנו חושבות שזה בגלל שיש שם העצמה וליווי מתמשך אחרי ההכשרות.
היו"ר מירב בן ארי
¶
תודה רבה. הנקודה הזאת, רחלי, זה חשוב מאוד מה שהיא אמרה, היא אמרה הרבה דברים חשובים אבל העניין הזה בסוף שחברת הכנסת אורלי לוי התייחסה לזה, הפחד והחששות וסוג של טיפול פסיכולוגי בתוך הקורס הזה הוא חלק מהעניין. כי גם - - -
רועי כהן
¶
אם מותר לי כגבר להעיר, העצמה זה מילה קשה, הנחייה זה יותר טוב. כי העצמה זה לאנשים נמוכים והדרכה זה משהו אחר.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
¶
אני קודם כל רוצה לברך על הדיון החשוב וכמובן גם אותך, גברתי היושבת ראש וכל הנוכחים פה בחדר. אין ספק שעצמאיות ועסקים קטנים לתת לנשים לפתח את עצמן ואת העסק שלהן או אפילו עצמאיות כעוסק זעיר זה האתגר שלנו בתעסוקה של נשים. זה בוודאי יכול לפתח. היום בתעסוקת נשים המון נשים לא מועסקות, כולנו יודעים, במיוחד, בפרט בחברות מסויימות כמו החברה הערבית והבדואית.
אבל זה גם בכלל - - - אני חיה במקום שמרבית חברותיי הן מטפלות ועצמאיות. זה דיי מדהים, פרדס חנה, תסתכלו, אין כמעט אנשים שעובדים עבודה רגילה, אני בין הנדירים שיוצאים לעבוד רחוק. ואני רואה מצד אחד את הגמישות המדהימה שיש להם לקחת את הילדים מבית ספר, מצד שני את האתגר ואת החוסר ביטחון. אין ביטחון תעסוקתי, כן, יש חופש, עכשיו כולם נוסעים לחו"ל, אין לפסיכולוגית מועסקים. אז היא מראש צריכה לקחת בחשבון שיהיה לה חודש, אולי חודש וחצי שהיא פחות תעבוד בו ולתכנן את כל השנה בהתאם. וזה בוודאי הדברים ידועים.
אז אני אומרת כאן, יש לי תחושה שהמדינה לא מספיק עושה בהיבט של גם לבדוק מה התחומים שהם התחומים שאפשר לפתח בהם - - - אנחנו לא מדברים רק על יזמות הייטק, אנחנו מדברים גם על תחומים, כן, של טיפול במשק בית ובילדים וניקיון. שבכלל בתחום הזה מי מוציאה כמעט אישורי - - - בעמנו אנחנו חיים, מי הולכת ומדווחת? מעטות מאוד. יש הרבה תעסוקה בתחום הזה שהיא לא מוסדרת, בואו נשים את זה על השולחן. ואחת הסיבות שהיא לא מוסדרת בדיוק בגלל הדברים האחרונים - - -
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
¶
איבוד הקצבאות אם זה חד הוריות, איבוד המזונות אם יש מזונות של אישה, בוודאי מזונות מביטוח לאומי כשהזכות לדיור ציבורי. כל הדברים האלה זה נותן לאישה את האינסנטיב לא לעבוד בצורה מוסדרת. וכאן אנחנו צריכים מהכנסת, גם הממשלה לדעתי צריכה לעשות ניתוח של התמונה, של המצב, של תחומי התעסוקה שדורשים את העידוד ושיש בהם כבר עבודה או שיכולה להיות בהם פוטנציאלית יותר עבודה עצמאית של אנשים. והחסמים שמונעים מהעבודה הזאת להיות מוסדרת בצורה של עצמאיות, בצורה של עסקים קטנים. ואנחנו כאן צריכים לתת את הפתרונות.
הוזכר קודם, כמובן, ואת אומרת שזה בטיפול, הנשים החד הוריות. יש עוד המון חסמים, הם עוד לא כאן לפתחנו. אנחנו שומעים אותם ומקבלים אותם מהגופים האזרחיים והם תיכף ידברו. אבל באמת, אני אומרת, הממשלה צריכה גם לבוא ולעשות את העבודה שלה. בדיקה, חסמים ואנחנו ניתן את המענה. ובאמת תודה רבה ונמשיך את הדיונים האלה.
היו"ר מירב בן ארי
¶
תודה רבה חברת הכנסת יעל כהן פארן. אורלי בן אהרן, יועצת ראש העיר לקידום נשים, עיריית ירושלים. בבקשה גברתי.
אורלי בן אהרון
¶
שלום וברכה. אני שמחה כאן לספר, נשאל קודם מה עושה רשות מקומית, עיריית ירושלים לפני שנתיים יצאה עם סקר בקרב 1300 בעלות עסקים בירושלים מתוך הבנת הצרכים היחודיים, האתגרים היחודיים של בעלות עסקים. וצריך להבין, דובר כאן קודם, כשאנחנו מדברים על חסמים ואתגרים באמת צריך לדייק את הדבר הזה. כי יש כאן בתוך הקבוצה הזאת בעלות עסקים שהן חרדיות, ערביות, חד הוריות, קבוצה אחת לא דומה לשנייה וההתמודדות היא התמודדות שונה, למרות שכולן תחת הכותרת של בעלות עסקים.
אנחנו ניסינו לפצח ולדייק מה בעלות עסקים צריכות ובעקבות המשוב שקיבלנו מ-300 בעלות עסקים אנחנו הקמנו קהילה. אני רוצה לדבר על המושג הזה כי אני לא חושבת שיש דבר כזה באף עיר בארץ - קהילה של בעלות עסקים. מה מקבלות בעלות העסקים במסגרת הקהילה הזאת. קודם כל מידע, הנגשת המידע, של איזה שירותים קיימים בעיריית ירושלים וארגונים אחרים לטובת בעלות העסקים. מה שהבנו זה הסיפור של הבדידות שבעלות עסקים מתמודדות. כי הרבה פעמים בעלת העסק היא המזכירה, היא מנהלת החשבונות, היא זו שיוצאת החוצה לשווק ולעשות את הפרסום ולנסח את המודעה וכו'. הבדידות הזו כשהיא עושה את זה לבד.
יצרנו בתוך הקבוצות תת קבוצות, יש לנו קבוצה של אמניות בעלות עסקים, קבוצה של נשים בתחום האירוח והתיירות ובתוך התת קבוצות האלה זיהינו, בדיוק, יש חיבורים בין הקבוצות. יש בעלות עסקים שזקוקות למנטורים ויש בעלות עסקים שעוסקות בהנחייה, ביכולת ללוות, אנחנו עושים חיבורים בין בעלות העסקים.
אני חושבת שהמודל שלנו הוא מודל מאוד מעניין ואנחנו נשמח גם לשתף. אנחנו עובדים בשיתוף פעולה גם עם הסוכנות לעסקים קטנים, גם עם מט"י. אנחנו נותנים מענה גם לנשים מהחברה הערבית וגם לנשים חרדיות. וזה שוב, זה צרכים ואתגרים שונים. ובעיניי זה מאוד חשוב לדייק את הדברים האלה.
ואני מסכימה איתך חברת הכנסת אורלי לוי אבקסיס, שבאמת גם החקיקה פה היא גורם מאוד מאוד משמעותי ויותר מהכל אנחנו צריכים לחנך את דור העתיד של היזמיות. זה נורא נורא חשוב, ההבנייה החברתית וההסללה של בנות לא תמיד לכיוון של יזמות, הן לא רואות את זה בבילט אין שלהן, ולכן כששואלים אותן אז הן לא רואות את עצמן מצליחות. וזה מגיע ממערכת החינוך וצריך לדאוג גם שבמערכת החינוך תהיה התייחסות בנושא של נערות יזמיות.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
זה עוד דיון חשוב במהלך היום הזה של יום העסקים הקטנים. אני חושב שהרבה מאוד מהדברים שאנחנו - - - קודם כל כיף לי לראות כאן גם את אורלי וגם את זיווה. בענייני ירושלים אנחנו תקופה ארוכה עבדנו ביחד גם בעניינים האלה. כל הצעדים שמדוברים היום בנושא יום העסקים הקטנים הם חשובים בכלל אבל יש להם חשיבות מיוחדת גם לנושא העסקים הקטנים. אם זה הזמינות של אשראי כדי להפעיל למשל את כל נושא ה-peer to peer שעשינו לאחרונה כדי לקבל בקלות גבוהה יותר אפשרות להלוואות ולהשקעות כי זה נדרש וזה יהיה זמין יותר.
גם תכנית נטו משפחה שבאה לתת מענה למה שאנחנו דיברנו עליו הרבה פה גם בנושא של נשים יזמיות, הנושא של נקודות זיכוי להוצאות מטפלת, זה החלק. כלומר, זה בא ואמר אם יש לך ילדים קטנים במקום להתחשב בחישובים שהיה להם, דרך אגב, פגיעה בשכבות החלשות כי ברגע שאתה - - - הוצאות מטפלת זה לקחת כסף בעצם מהשכבות החלשות, באנו ואמרנו אנחנו ניתן לכל מי שיש לו ילדים קטנים, גבר ואישה, הטבה, כדי שהדבר הזה - - -
אורלי לוי אבקסיס
¶
- - ופה יצרתם אפליה לגבי נשים בשם השוויון הכביכול הפורמלי יצרתם פה אי שוויון מהותי. כי אותה אישה שעול הילדים למשל נמצא על גבה יש לה מן הסתם יותר הוצאות בעיקר אם היא עצמאית.
אורלי לוי אבקסיס
¶
לא, אבל באותו אופן לה לא העליתם, אולי אפילו הורדתם, כאשר בעצם נתתם הטבה זהה גם למי שלא נושא בנטל וצריך היה למצוא פה איזשהו משהו, לא חייב לשים הכל על אותו משקל, אותה - - - יש דיונים מיוחדים.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
צודקת אורלי במובן הזה שלאמהות יחידניות יכול להיות שיהיה צריך לבדוק את זה. אני רק אומר - - -
היו"ר מירב בן ארי
¶
אני נחשבת אם יחידנית ויש לי גם תעודת זיכוי וגם לשותף שלי יש תעודת זיכוי. שנינו קיבלנו.
היו"ר מירב בן ארי
¶
את רוצה להתווכח איתי על איפה אני ומה הזכויות שלי? אם יש משהו שאני מבינה זה באם יחידנית.
אורלי לוי אבקסיס
¶
לא, לא, שתתנו את הנקודות זיכוי - - - שניתנו את הנקודות זיכוי לא לקחו בחשבון כאשר מדובר באמהות למשל שהן גם נושאות את הנטל שהן המשמורת היחידה בנושא הזה. ונתנו זהה גם לכאלו ואני אביא לך את זה מצולם.
אורלי לוי אבקסיס
¶
אני אגיד לך יותר מכך. הייתה לי גם הצעה של לבוא ולהגיד, חבר'ה, אם יש פה, אנחנו מבינים, מתפרק תא משפחתי, כמו שיש חד הורית יש גם את הצד האחר, ובאתי ואמרתי, פניתי למחלקת המחקר של הכנסת ורציתי לדעת כמה משלמים מזונות וכמה מעבירים באמת וכו'. ומסתבר שמוסר התשלומים שם מאוד מאוד מאוד נמוך. אמרתי בוא נעודד את זה דווקא על ידי כך שניתן תמריץ לאלה שמקיימים את חלקם. זאת אומרת, אם במשמורת המשותפת או אם בכך שמשלמים מזונות שנקבעו להם על פי חוק. מה קרה? במקום לקבל את הנושא הזה ולתמרץ את אלה שכן נושאים בנטל משרד האוצר אמר, לא, אני לא אעשה את זה וכשאני נותן עכשיו את הנקודת זיכוי אני נותן אותה זהה לכולם. כן משלם מזונות, לא משלם מזונות, נושא בנטל לילדים, מתחלק בנטל לילדים, לא משנה, נוריד את האבחנה ויצר פה בעצם אי שוויון מהותי. זה הכל.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
בסדר, אני לא חולק, זה נכון. עדיין זה אחוז יותר - - - אנחנו באנו לסך כל האוכלוסייה. נכון, בשם הפשטות והאיזון. ועדיין ברגע שלמשל ניתנו נקודות זיכוי והתא המשפחתי, אני עכשיו לא נוגע בסוגייה של אמהות יחידניות, התא המשפחתי קיבל תוספת שיכולה להגיע גם ל- 10,000, 12,000 ו-14,000 שקלים, אני מדבר על מעמד הביניים, אז מדובר על אפשרות שהכסף הזה חלקו מיועד בדיוק לעניין הזה של הוצאות מטפלת ואני חווה את זה ב- - -
רועי פולקמן (כולנו)
¶
חסכון שנתי בשנה שזוג על בסיס הטבות המס של נטו משפחה, זוג ממעמד ביניים, ההטבה מגיעה לסדרי הגודל של 12,000 שקל בשנה- - -
רועי פולקמן (כולנו)
¶
מעמד ביניים זה בהחלט הכנסה ממוצעת. ובדרך כלל יזמיות זה לא - - - אני מדבר על הזה - - - וכאן יש הטבה משמעותית שתכליתה להיות מונעת גם לכיוון של - - - אני רואה עליי ועל אשתי שמנסים לנהל קריירה במקביל אז זה ברור שזה מתבטא בהוצאות, במקביל לגידול ילדים קטנים - - -
רועי פולקמן (כולנו)
¶
לא, לא, לא, עם כל הכבוד, זה לא המצב. רועי, אני מכיר את הנתונים, זה לא 3500 שקל.
היו"ר מירב בן ארי
¶
אתם מתפזרים פה. זה לא דיון על נטו משפחה, לא מטפלת, לא נקודת זיכוי. לא. גלשנו ויש פה עוד כמה דוברות שבאו במיוחד. סכם ונכבד את מי שהגיע כי נשאר לנו פחות מחצי שעה ויש פה כמה נשים חשובות שרוצות לדבר.
רועי פולקמן (כולנו)
¶
יש מרכיב מאוד גדול שהועלה כאן ואנחנו נעשה אותו בכל דרך אפשרית זה העידוד של נשים להכנס ליזמות עם כל הפחד שנלווה מזה. זה דורש דוגמאות מודלים לחיקוי. לא סתם הדיון הזה נקבע כאן היום. כמובן הסיפור של כשלון, הפחד מכשלון, המחיר שנגרם מהדבר הזה. ואני כן אגיד עוד דבר אחד, הייתה לי חברה ללימודים שעבדה בארגון גדול בינלאומי שהגדירו שאחוז מסוים מהרכש יופנה לעסקים בבעלות נשית. את הדבר הזה אנחנו צריכים לבדוק אותו. איך מייצרים, יש פה הגדרה מהי בעלות נשית כדי שזה לא יהיה סיפור כיסוי, שמים איזה מישהי ואומרים כי בזכות זה.
אבל בהחלט אני אומר לכם שארגונים כמו וולמארט אמרו לעצמם, קיבלנו החלטה שאחוז מסוים מהרכש שלהם יהיה חייב לבוא מעסקים שהבעלות/ראשות הדירקטוריון היא בבעלות נשית. אני חושב שזה גם צעד שאנחנו בהחלט צריכים לבחון אותו, האם אפשר להפנות חלק מהרכש לכיוונים האלה. אני חושב שיותר מהכל, אנחנו עושים הרבה למען העסקים הקטנים, לא קל להיות עצמאי במדינת ישראל בכל מקרה אבל לנשים עוד יותר צריך לחצות כאן איזה רוביקון שאפשר לעשות את זה. אני חושב שזה הולך ומשתנה אבל יש לנו עוד דרך לעשות. תודה רבה לך על הדיון.
היו"ר מירב בן ארי
¶
אגב, אם יש כאן כאלה שלא נרשמו אני לא יודעת מי אתם, אוקיי, שתדעו. מי שנרשמה היא אצלנו אבל שלא חלילה תעלבו, פשוט הכל רשום לי כאן. בבקשה, סליחה איריס.
איריס לייכטמן
¶
חברת הכנסת מירב בן ארי אנחנו נפגשנו לא מזמן פה ביום שהיה נגד אלימות במשפחה. ואני הוזמנתי על ידי חברת הכנסת עליזה לביא ברוח נשית לעשות את המעגלי נשים. אז אני גם אגע בנקודה הזאת שהיא מאוד חשובה.
אתם שאלתם פה הרבה שאלות על פחדים, אז אני קודם כל אציג את עצמי. אני עצמאית 33 שנה באופן רציף. אם חד הורית, קיבלתי משמורת יחידה על הילדים, היום הם גדולים בני 33 ו-28, יש לי גם נכדים. אבל יש לי סיפור אישי שעד לא מזמן היה כסוד. חוץ ממשפחתי לא שיתפתי את זה, גם אמי נמצאת פה היום. אז אני רוצה לשתף אתכם בזה ותנסו לחשוב מה עבר עליי באותה תקופה. הקשיים היו מאוד קשים, לגדל שני ילדים לבד. כל הבעיות שהיו בדרך הייתי צריכה לעבוד לא 8 ולא 10 ולא 12 שעות.
אז הייתי בחורה בת 30 בריאה לחלוטין. מה שקרה יום אחד מצאתי את עצמי אחרי אירוע מוחי משותקת לחלוטין. אני אומרת את זה פה ואני פשוט בהלם שאני מדברת אבל החלטתי שהגיע הזמן לייצג את הקשיים של כולם. אני באתי לפה מטעם רועי שהוא הזמין אותי, אני חושב שזו פעם ראשונה שומע את הסיפור הזה גם. מצאתי את עצמי משותקת וזה לא היה אירוע אחד, זה היה במשך חודש בבית חולים כמה אירועים עד שקבעו שאני לא אקום מהכסא גלגלים.
ואני החלטתי, לא יודעת מאיפה נכנסה בי האמונה, שהכל אפשרי. יש רפואה ויש אמונה. הכוח שניתן לי באותו זמן כנראה מבורא עולם או הנדר שנדרתי שאני אעזור לכל אחת שהיא זקוקה, רק שיתן לי את הרגליים בחזרה ואת הידיים כי יש לי שני ילדים קטנים בבית. מה לדעתכם עבר לי בראש באותה תקופה שיש לי עסק, יש לי מזונות שהיו אז 1500 שקל שזה היה בדיחה, איך אני לוקחת להוראה מתקנת, לשיעורים פרטיים, ולכל מה שאתם רק חושבים, איך אני עושה את זה. איזה לחצים עברו עליי. אין לי ימי מחלה, אין לי דמי פגיעה, אולי הייתי מוציאה את זה לחץ של עבודה כי אם אני גם אגיש דמי פגיעה אז אני קודם כל פושעת, יש חקירות, יש מעקבים, כל הסיפור שאנחנו יודעים.
קרה לי נס. האמונה שלי, הכוח שלי, לא יודעת מה להסביר קרה כי אני בריאה לחלוטין עד היום. ומה שאתם רואים פה זאת אני. ואני החלטתי לעזור ולהתחיל לקיים את ההבטחה שלי. ולמעלה מ-20 שנה עשיתי את זה בסתר בכל מיני עמותות. ולילות שנסעתי וחילקתי שמיכות וכריות וקניתי מכספי, כשהתאוששתי, אוכל ונתתי לנזקקים ואף אחד לא ידע והלכתי. עד שהכוח והאמונה התגברו והתגברו אני גם למדתי לפני כ-10 שנים אימון והנחיית קבוצות באוניברסיטה בירושלים עם מכון כישורים.
והחלטתי שהמילה העצמה נשית היא מאוד מרתיעה גם את הנשים עצמן. אז אני עושה הפוך על הפוך. אני אומרת להם בואו לליווי עסקי. תוך שלושה חודשים יש לי 1500 נשות עסקים שהן חשבו שהן באות לקבל טבלאות, איך הן באות, אבל אני הלכתי על הפסיכולוגיה מאחורי זה. ומה שמצאתי זה היה, אם אתם שואלים את הפחדים ומה קורה לנשים מעבר למה שאני יכולה לספר לכם, שגם אם הייתי רוצה לעבוד במשק בית או בעבודה מקבילה לא יכולתי, מה אני עושה.
אז אומרים שנשים, אתם אמרתם פה, שנשים מפחדות לנהל עסק. מה נשים עושות כל היום? הן לא מנהלות את הבית ואת הילדים וגנים ואסיפות הורים ובאמצע היום קוראים להם, הילד חולה, לא לאבא, תבואי להוציא אותו מהגן. אז נשים מנהלות מעצם היותן נשים. אנחנו נולדנו כנראה, נשים מנהלות. הסיבה שהן לא פותחות עסק כי הן מפחדות. הפחד הזה יושב על ידע מעצם האפליה, הדפוסים, האמונות גידלו שנשים זה משהו שהוא על הדרך. אז אני מחזקת אותם בעניין של הידע, אני שולחת אותם למעוף. יש הרבה נשים שלא יודעות על הקיום שלכם, אולי צריכים קצת להעיר את הפרסום. יותר לא מכירות מאשר מכירות. וחבל כי זה מימון של משרד הכלכלה והם תומכים ואני כן מעודדת.
אבל אני חושבת שכמו שאמרתם פה, עוד בבתי ספר צריכים לעשות את החינוך הפיננסי אבל לא רק אותו. צריכים לתת להם כישורי חיים, צריכים לתת להם את הכוח, את ההבנה מה זו אישה. אני אומרת לה, מה זו אישה, בואי תגדירי לי מי את. 90% לא יודעות להגדיר לי מי היא. אני פשוט בהלם. מי את האישה היא לא יודעת. לזה אני קוראת כישורי חיים. כי כשהם הולכים לצבא אז אנחנו, ואני הייתי בצבא והייתי גם בקבע, אז אנחנו חיילים טובים, יש בינינו טייסים וטייסות, טנקיסטים, מדריכי כושר, הם יוצאים מהצבא דבר בסיסי הם לא יודעים, מה זה אישה, מה היא אישה ומה זה חינוך פיננסי. אז איך היא תפתח בדיוק עסק. איזה ביטחון ואיזה כוח יתן לה.
דיברתם על הפער של שעות העבודה בסקר שלך. אבל זה ברור מאליו כי אם קוראים לה באמצע היום או אם היא צריכה להגיע בארבע להוציא את הילד מהמעון כדי לחסוך, כל עצם העבודה העיקרית שלנו כעסק פרטי זה עבודה שנייה. מכאן הפער.
אני נגעתי בקטע של האלימות שעשינו פה. אני רוצה להגיד לך שאחרי ההנחיית קבוצות פנו אליי מתוך המעגלי נשים, לא אחת, לא שתיים, אני שיתפתי את חברת הכנסת עליזה לביא, פנו אליי נשים שבתוכנו הם באו לעודד את ה- - - להשמיע את קולן אבל הן מצאו את עצמן בתוך המעגל הזה. הן חוות אלימות מינית, אלימות כלכלית. אם הן רוצות לפתוח עסק יש להן התנגדויות בתוך הבית. הבעלים לא מאמינים בהן. אני חושבת שעיקר העבודה היום, וזה מה שאני עושה, זה הכוח, האמונה, הפסיכולוגיה. אני עושה העצמה נשית, אני לא קוראת לזה העצמה נשית, אבל הן כולן באות אליי. אז בהתחלה אני שכרתי מכספי מקומות, הגעתי גם לבית ציוני אמריקה ולבתי מלון לעסקים והוצאתי מכספי מעל 50,000 שקל. אז אני אודה לכם אם מדינת ישראל תדאג לביטחון הכלכלי של הנשים. תודה.
היו"ר מירב בן ארי
¶
תודה רבה. אני רוצה רגע לשמוע את משרד העבודה והרווחה ואת הנציגה שלהם שהגיעה. אימאן, בבקשה.
אימאן אלקאסם
¶
צהריים טובים. אני מרכזת בכירה לתעסוקת החברה הערבית, דרוזית וצ'רקסית במשרד העבודה. אנחנו זרוע העבודה שעבר ממשרד הכלכלה למשרד העבודה. אנחנו אמונים על 22 מרכזי הכוון בחברה הערבית, לא רק אלא בין היתר, שמשרתים יותר מ-60 יישובים ערבים. אני מציינת כי בין בכלל זרוע העבודה ומשרד הכלכלה המיוצגת על ידי הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים יש קשר הדוק. יש מרכזי הכוון, מרכזי ריאן מכוונים את הנשים שהן יכולות לפתוח עסק משלהן לשירותי המעוף. אני אגיד שבעצם זה לא רק בחברה הערבית - - - השיתופי פעולה גם בין אוכלוסיות רווחה בין מרכזי הזדמנות, עוצמה - - -
היו"ר מירב בן ארי
¶
את מכירה את התכנית של ה-10 מיליון שקל שנמצאת במשרד הכלכלה למגזר הערבי והבדואי? את יודעת שיש כסף שהמדינה שמה לתכנית הזאת?
היו"ר מירב בן ארי
¶
אבל תקשיבי, זה משגע אותי כל פעם בוועדות. השיתוף פעולה הכי בסיסי זה שתכירי את התכנית של הערבים והבדואים שאנחנו תיכף גם נראה אם יש תשובה על מה שסעיד שאל.
אימאן אלקאסם
¶
יש שיתוף פעולה מאוד מצויין בין הסוכנות לבין משרד העבודה. אנחנו עושים קורסים ביחד, הכשרות. הכוונה, דיברו פה על חסמים, בהקשר של החברה הערבית, חברים, האישה הערבייה הרבה פעמים יש לה את החסמים אפילו לגשת לשירותים של מרכזי ריאן וכמובן לשירותים של מעוף. אם אנחנו מנגישים את השירות של המעוף, יש חסמים שצריך - - -
אימאן אלקאסם
¶
מתוך 14,000 משתתפים במרכזי ריאן כ-65% הן נשים. היעד הממשלתי זה 70% גם כדי לעמוד ביעדים של הממשלה כתוצאה מדוח אקשטיין. אני אגיד שיש חסמים שצריך לעבוד עליהם ולפתור אותם כמו העברית, כמו המסוגלות התעסוקתית. דיברו פה על העצמה. כן צריך העצמה. דיברה פה אחת החברות - - -
היו"ר מירב בן ארי
¶
עזבי רגע את מה שהארגונים החברתיים, זה אני יודעת, אני שואלת מה את במשרד בעצם אתם עושים בשבילם.
אימאן אלקאסם
¶
קורסים שמורכבים מ-60 שעות העצמה, לשבת עם מאמנות, לבוא לדבר עם הנשים, לחזק את המסוגלות התעסוקתית, לחזק להן את השפה - - -
היו"ר מירב בן ארי
¶
אנחנו נעשה כאן דיון על עצמאיות ספציפי פה במושב הזה נתונים על עצמאיות. כמה נשים נכנסו, יש פה סלייד אחד כזה, אבל זה דיון מעמיק יותר. את אומרת שאת נותנת מרכזי העצמה, כמה נכנסו, כמה פתחו עסק בעקבות העצמה כי אני לא מצליחה להבין אותך.
אימאן אלקאסם
¶
אם תתנו לי דקה וחצי אני יכולה - - - בצורה מאוד טובה. מרכזי ריאן הם מרכזים להכוון תעסוקתי. הם מאתרים את הבלתי משתתפים בשוק העבודה ועושים להם הכשרות, סדנאות רכות של עברית, העצמה וכישורי מחשב ומוצאים להם דרך פונקצייה שנקראת קשרי מעסיקים בתוך המרכזים מוצאים להם משרות. כמובן אחרי תהליך מסויים של מה שהסברתי מקודם - - -
סעיד אלחרומי (הרשימה המשותפת)
¶
סליחה, אבל אני חייב להתערב כאן. זה מקומות עבודה, מחפשים מקומות עבודה, ריאן זה חיפוש משרות, זה לא להעצמת אישה שרוצה לפתוח עסק משלה.
אימאן אלקאסם
¶
פה החיבורים שנעשים בין מרכזי ריאן לבין המעוף לבין היזמות. אנחנו מודדים את המרכזים דרך ההשמות בשוק העבודה. ופתיחת עסק מבחינתנו היא השמה לכל דבר ועניין. הקורסים וההכשרות שאנחנו עושים, בהרבה מההכשרות אנחנו משלבים את הקורס של היזמות של מעוף כחלק אינהרנטי בתוך ההכשרות. אני אתן דוגמה - - -
אימאן אלקאסם
¶
אני אמשיך. כדי לחדד את השיתופי פעולה בין מרכזי ריאן למעוף למשל קורס הכשרה של ייעוץ ארגוני אנחנו משלבים חלק בילט אין בתוך הכשרה קורס יזמות. אנחנו לא רק נותנים את ההכשרה אלא מלמדים את הנשים שהן יכולות לפתוח עסק בעצמן. לא מזמן פתחנו מרכז עסקים משותף ברמת הגולן שהוא גם מרכז ריאן וגם מרכז מעוף שעובדים ביחד. מגיעה אישה, אם היא יכולה להתאים למשרה x במפעל - - -
היו"ר מירב בן ארי
¶
תודה. אנחנו נעשה כאן דיון על העניין של עצמאיות ואז אנחנו נרצה לדעת נתונים של באמת כמה ייצאו מהמרכזים האלה, בטח המשותפים, ובאמת יצליחו לפתוח עסק. כי אני יש לי קשר מצויין עם יסמין עם קירם ואני יודעת, היא גם נמצאת פה הרבה, ואני יודעת כמה עמותה באמת מקדמת את הנשים אז אני אשמח לדעת שזה באמת מתחבר.
היו"ר מירב בן ארי
¶
אוקיי אז ממש בשתי דקות אחרונות ואז אני חוזרת למשרד הכלכלה. כוכי, נשים עושות שלום, ביקשת לדבר, בבקשה בקצרה גברתי ואני חייבת לעבור למשרד.
כוכבה עם-עד
¶
אני קצת אדבר מזווית אחרת. אני רכזת שלטון מקומי בנשים עושות שלום, משם הגעתי, כלומר מאוד הפריע לי למה נשים לא רצות מספיק לשלטון המקומי והארצי, משם הגעתי, לא חשוב, אני ממהרת, שיש פה גם עניין של חסם כלכלי. מפה הגעתי למקום אחר. יש הרבה מאוד עמותות והרבה מאוד גורמים וגופים שמתעסקים עם נשים מוחלשות וטוב שכך והלוואי שירבו.
מצד שני יש איזשהי קבוצה דיי גדולה של רוב דומם של נשים שהן בבסיס שלהן פריבילגיות, הן משכילות, בעלות ניסיון תעסוקתי מרשים ובגיל 50 פלוס הן מוחלשות על רקע מגדר וגיל והפכו להיות שקופות. נשים שרוצות ליזום עסקים לא מסוגלות לקבל הלוואות על הרקע הזה, למרות שהן נמצאות מעבר לכל החסמים שדיברנו על זה כל הדיון כאן. אין להן ילדים קטנים, הן יכולות לעבוד הרבה מאוד שעות ללא הפרעות, הן לא צריכות הנקה, הריון ולידות וכן הלאה והן לא מועסקות כערכן והן לא מצליחות להרים יזמות ועסקים ואני מבקשת דיון על העניין הזה. תודה רבה.
היו"ר מירב בן ארי
¶
תודה רבה לך.
משרד הכלכלה אתם רוצים להתייחס לשאלות של חבר הכנסת סעיד אלחרומי וגם בכלל כמה התייחסויות שלכם לפני שאני עושה סיכום.
ניר בן אהרן
¶
דבר ראשון אולי אני אענה באופן כללי. מירב, הזכרת, גם אורלי הזכירה, אז זה לא הפעם הראשונה שהנושא הזה של נשים בעסקים עולה פה בקרב הכנסת וחברי הכנסת ואנחנו לוקחים את זה מאוד מאוד ברצינות. אני חייב להגיד שאני רואה את השינוי שיש בסוכנות לעסקים קטנים ואיך הנושא של נשים בעסקים נכנס אצלנו למודעות מאוד גבוהה ככה שאני חייב להגיד דבר ראשון כל הכבוד, העלתם את זה וזה בהחלט נמצא על סדר היום שלנו. אנחנו גם מנחים את מעוף, את הסיוע שהם נותנים, יתנו, בצורה שתהיה נגישה כמה שיותר בקלות לנשים. ואפילו אם זה לא במעוף אלא צריכים לעשות את זה במתנ"ס או בכל מקום אחר שיהיה קרוב יותר ובשעות נוחות - - - קורסים דיגיטליים כדי שאפשר יהיה לעשות את זה אפילו מהבית. כל דבר שיוכל לסייע ולהתקרב כדי שנשים יוכלו להשתמש בשירותים האלה. אם זה המינוי של ממונה אצלנו כדי שכל הנושא הזה בכלל יהיה מי שירכז אותו באופן קבוע ואצלנו אין דבר כזה כמעט מישהו שממונה על תחום כזה ספציפית, והנה יש.
את המחקר עשינו כדי שיהיו לנו כלים בכלל להמשיך ולפתח את זה הלאה. אם זה על ידי הקמת פעילויות מיוחדות כמו למשל סאווה. ואני שמח מאוד שעלה פה הנושא של סאווה. זה תכנית שאני חקרתי אותה עכשיו כי אני עושה מחקרים על כל התכניות שלנו - - -
רחל טימסטיט
¶
לא. התקצוב המקורי היה מיליון וחצי אבל בפועל ניתן אשראי בהיקף של 10 מיליון שקלים. זאת אומרת, הרבה מעבר לתקצוב המקורי.
ניר בן אהרן
¶
כן. הקרן מאפשרת לנו לתת את הערבות הזאת, מאפשרת לנו להפעיל את זה ולתת את ההלוואות. ההלוואות מתגלגלות כל שנה.
ניר בן אהרן
¶
יש ניצול מלא. אבל זה גם הרבה מעבר לניצול המלא. הקרן הזאת לא נותנת רק כסף. היא נותנת כסף, סיוע, הדרכה, תמיכה. כתוצאה מזה פותחים עסקים בכמות מאוד גדולה וגם התגובות אחר כך של הנשים שמשתתפות בזה הן תגובות מדהימות. אני מציע, מי שרוצה וזה מעניין אותו וזה כיף, אפשר להכנס באתר שלנו שם למדיניות ומידע ולקבל, שם יש את המחקרים שאנחנו עושים, אחד המחקרים הוא על קרן סאווה, הערכת קרן סאווה. זה מדהים. אני ממליץ לכל אחד לקרוא, זה פשוט קרן מדהימה שאחוז הסיוע שלה הוא מאוד מאוד - - -
היו"ר מירב בן ארי
¶
אז אני אומרת שאנחנו נעשה כאן דיון ספציפי נרצה לדעת מבחינת איפה הן נמצאות, אלה, מה, בטח יש לכם איזשהי מדידה של הכסף, לאן הוא הלך, מי פתח. נכון? אתם יודעים את זה אז תגידו.
היו"ר מירב בן ארי
¶
בדיוק. מה האורך חיים של עסק כזה.
טוב, אני ברשותכם אסכם בכמה דברים. ראשית אני רוצה להודות לכם לסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים ומשרד הכלכלה, האמת שחיכינו לדוח הזה הרבה זמן, אז קודם כל ברכות לדוח. וגם הדבר שאמרתי בהתחלה ואני אומרת גם בסוף, צריך לראות מה אתם עושים איתו. מה אתם עושים איתו, מה החשיבה שלכם, אתם תשתפו את הוועדה כי הוועדה מתעסקת בזה כל הזמן, גם אני, גם עאידה, היושבת ראש בפועל, כל הזמן מתעסקות עם העניין הזה של עסקים קטנים, של עצמאיות, של קידום עסקים, ולכן אנחנו נרצה לדעת כאן. כמה זמן את צריכה בשביל לבוא לתת לנו קצת מה התכנית שלכם בעקבות הדוח, כמה זמן אתם צריכים, אנחנו במאי עכשיו.
היו"ר מירב בן ארי
¶
חודשיים. אני אוהבת ללכת על המינימום אז אנחנו נעשה כאן דיון ביולי בערך, זה יתן מספיק זמן.
היו"ר מירב בן ארי
¶
כן. לקראת סוף המושב דיון על מה התכנית שמשרד הכלכלה מביא בעצם כבשורה, אני מתארת לעצמי שגם שותפות ירצו מאוד לשמוע. וכמובן אני גם קוראת לכם שהן יהיו חלק מהדיונים, תשתפו אותן, כל הזמן הניירות שהן שולחות אליי, הן פשוט מעולות, מקצועיות, מכירות את התחום, שתפו אותן, קחי אותן איתך.
היו"ר מירב בן ארי
¶
מעולה, אז מצויין, היה חשוב לי כי באמת אני מקבלת מהן כל הזמן את העדכונים שלהן וזה חשוב, בטח אתם. וגם הייתי אומרת עם משרד העבודה והרווחה כי בסוף יש לכם שם גם ממשק וחיבור והיא אומרת שיש שיתופי פעולה אבל עד שלא אמרנו את השם היא לא כל כך ידעה. זה צריך להיות מקצועי, לדעת באיזה תחום אנחנו עוסקים - - -
היו"ר מירב בן ארי
¶
אז אם זה זה אז זה בסדר כי גם את אנחנו רוצים שתהיי חלק מהעניין של התכנית.
אנחנו נעשה כאן דיון בלי קשר לעניין בעניין של עצמאיות. ולמה - כי היה כאן דיון לפני נראה לי בסוף המושב הקודם זה היה שנתנו נתונים מאוד מאוד ברורים. שותפות הן אלה שהציגו בהתחלה, הסוכנות היה רן קיוויתי הוא ענה, אבל הם באו מאוד מאוד ברור. מה היה ברור - היה ברור אצלן שהן השוו את זה לגברים. אתה נתת כאן נתונים ל-OECD, למצב אצל הנשים העצמאיות, כתבת גם ששליש כאן הן נשים עצמאיות, אבל יותר חשוב לי להשוות לגברים. זאת אומרת, כשאני ראיתי את הנתונים אז אמרתי לשר הכלכלה, תשמע, יש לך 70% עסקים של גברים, לא הגעתי ל-20% בעסקים של נשים ואז היה שם את האמצע של עסקים שמנוהלים ביחד. ואמרתי, תשמע עם נתון כזה מזעזע צריך שאישה נכנסת לסוכנות שיהיה לה שטיח אדום, שיהיה לה סקשן נפרד. שהיא תבוא ויגידו לה, את רוצה לפתוח עסק, בואי נראה מה אנחנו יכולים לעזור לך.
כשאתה הבאת את הנתונים הם נתונים טובים אבל אני הייתי רוצה, ודרך אגב הייתה התייחסות שלך בקטע של השכר כי באמת כתבת שנשים מרוויחות פחות, אבל בוא נסתכל על כל התמונה של עצמאיות. אני פחות מתעסקת עכשיו בשכירות כי כבר שמעתי שהן מרוויחות פחות, אני מכירה את זה. אבל אני אומרת בוא תשווה לגברים וככל שאתה משווה לגברים אתה מבין שהפערים עמוקים וגדולים, ולכן, דרך אגב, שבאתי לשר הכלכלה אמרתי לו בוא תראה איך אתה עושה להם מסלול. אגב, אני לא נכנסת עכשיו לקטע של הרשויות המקומיות שדיברנו על זה שהנשים לא יודעות, שגם שם יש להן זכויות והן לא יודעות על הרכש, דיברנו על זה. שים לב, זה דיון נפרד, אני לא נכנסת לזה. אני כן הייתי רוצה לשמוע את זה בדיון שאני אעשה כאן על עצמאיות, כמובן עם עאידה.
ואני אגיד רק משהו על העניין של החד הוריות כי אני עוסקת בזה קרוב לשלוש שנים. אנחנו ממש לקראת סיום, גם מול משרד הכלכלה, אני עובדת מול גלי יעקבי מאצלכם, וגם מול כל מה שקשור לקריטריונים של הסל גמיש, וגם מול רוח נשית שאנחנו מקדמים אותם סוף סוף למימון של המדינה. אנחנו הולכים לעשות כאן עניין. אני רוצה שתשימו את העומס שלכם על העניין של נשים מקבלות הבטחת הכנסה שנשואות שרוצות לפתוח עסק. כי לא שהתפטרנו - - - של חד הוריות והחד הוריות יש לנו עוד הרבה, אבל באמת התלבשנו על הנושא הזה. מאוד מאוד חשוב לי העניין של נשים מקבלות הבטחת הכנסה נשואות עם שלושה, ארבעה, חמשה ילדים שרוצות לפתוח עסק ורוצות להגשים את החלום ולא מצליחות.
תודה רבה לכולכם שהגעתם. אנחנו ממש בסיום.
מרב מיכאלי (המחנה הציוני)
¶
אני מתנצלת לא יכולתי לצאת מחוקה. זה היה נאום מאוד מרשים, כל הכבוד לך. אני רק אצטרף לכל דברייך ואני אגיד כל הכבוד ותודה רבה לכם.