ôøåèå÷åì ùì éùéáú åòãä
ôøåèå÷åì ùì éùéáú åòãä
àåîðéè÷
2018-06-13OMNITECH
הכנסת העשרים
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 615
מישיבת ועדת הפנים והגנת הסביבה
יום שלישי, כ"ג באייר התשע"ח (08 במאי 2018), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 08/05/2018
יישום חוק הפיקוח על מחירי הקייטנות הציבוריות תשע"ז-2017
פרוטוקול
סדר היום
יישום הפיקוח על מחירי הקייטנות הציבוריות תשע"ז-2017
מוזמנים
¶
תמי נאסה - מנהלת תחום בקרה, תקצוב ופיתוח ברשויות המקומיות, משרד הפנים
נאוה אושר - לשכה משפטית, משרד הפנים
סמדר וייס - גבולות, משרד הפנים
ביאן ותד - רפרנטית תעסוקה באגף תקציבים, משרד האוצר
דודו ביטס - מפקח קייטנות ארצי, משרד החינוך
אביטל שטרנברג - ראש תחום יעוץ, משרד המשפטים
עידו אבגר - מחלקת המידע והמחקר של הכנסת
חיים ביבס - יו"ר מש"מ, מרכז השלטון המקומי
מיכל מנקס - סמנכ"ל חינוך וחברה, מרכז השלטון המקומי
הילה וזאן - דוברת, מרכז שלטון מקומי
דנה דקו מדנס - מנהלת מחלקה מוניציפאלית, מרכז השלטון המקומי
דגנית דקל - מפקחת על הצהרונים
ישראל אליסף - חבר הנהלה, ארגון ההורים הירושלמי
עדית בוקאי - מנהלת צהרונים ארצית, החברה למתנ"סים
עדי מן - יו"ר ועד הגנים הארצי, פורום ועדי ההורים הישוביים
דנית ברביבאי - יור גנים קדימה מורן, פורום ועדי ההורים הישוביים
יעקב אמציה דויטש - חבר הנהלה, פורום ועדי ההורים הישוביים
אמיר מזא"ה - יו"ר משותף הנהגת הורים ק.טבעון, פורום ועדי ההורים הישוביים
טל גורקי - ראש מועצת פרדסיה
שמעון אליאל - ראש מועצת כוכב יאיר
שרון אבן טוב - מנכ"ל עמותת קהילתיים, עיריית גבעתיים, פורום ה-15
ערן פרידלר - מנהל אגף התקציבים, עיריית ת"א, פורום ה-15
סיגלית הלבן-חורי - רכזת תקציבים, עיריית ת"א, פורום ה-15
שגיא רוחל - גזבר העיר כפר סבא, פורום ה-15
אחיקם שושן - סמנכל תאגיד עירוני, עיריית רמת גן
שגב שביט - עוזר ראשי ליועמ"ש, עיריית ת"א, עיריית תל אביב-יפו
אסנת לוי - מנהלת אגף לגיל הרך, עיריית רחובות
עופר בן-אליעזר - ראש מועצת רמת ישי
בטי טסטה - מנהלת המח' לתוכניות לימוד משלימות למידה, עיריית ירושלים
דניאל פלד - עורך דין
נועה בן-אריה - שדלן/ית
יהושע שלמה זוהר - שדלן/ית (גורן עמיר יועצים בע"מ), מייצג/ת את פורום ה-15 הערים העצמאיות
מבשרת נבו - שדלן/ית (ריפבליק יועצים בע"מ), מייצג/ת את מרכזי המועצות האזוריות
היו"ר יואב קיש
¶
כינסתי את הדיון בעקבות פנייתו של חיים ביבס, ראש עיריית מודיעין-מכבים-רעות ויושב-ראש מרכז השלטון המקומי. המכתב הזה מופיע בפניכם. זה היישום של צו הפיקוח על מחירי קייטנות ציבוריות מכוח חוק הפיקוח שעבר פה בוועדה הזאת לפני חודשים ספורים. אני חושב שכולם שותפים לרצון שכמה שיותר ילדים במדינת ישראל יזכו לקבל את המוצר או את השירות הזה של קייטנה. אני חושב שלזה שותפים כולם, כל מי שיושב סביב השולחן, כאשר בסופו של דבר יש לזה גם משמעויות כלכליות. אני חושב שהמכתב מתייחס לנושא של המשמעויות הכלכליות שקשורות לעניין, בעיקר מדבר על נושא של כמות מינימאלית של ילדים שרוצים להגיע. אני אתן לך, חיים, להציג את העניין. בקשה, זכות הדיבור שלך.
חיים ביבס
¶
בוקר טוב לכולם. ראשית, להודות ליושב-ראש הוועדה על הדיון המהיר. זה מאוד מאוד חשוב, משום העובדה שבעוד חודשיים אנחנו כבר נהיה בקייטנות. אני חושב שבזמנו רצו לעשות טוב, רק גרמו לנזק, לדעתי נזק גדול מאוד לרשויות, משום שהרבה מאוד רשויות היום צריכות להכניס את היד לכיס. אני חושב שאי אפשר להכניס את היד לכיס, לעשות גירעונות רק כדי לרצות.
הרעיון היה לייצר תקנה ציבורית כך שברוב הרשויות מפעילים קייטנות רגילות, קייטנות שלהן, קייטנות ציבוריות. המשמעות היא אחת. המשמעות של הפעלת קייטנה כזאת ציבורית הייתה לייצר לאלה שבאים ואומרים שאין להם את היכולת, שאין להם שום דבר אחר, לתת להם קייטנה שהיא קייטנה ציבורית, קייטנה שבה יש את המינימום הנדרש כדי להפעיל. כאשר נקבעו הדברים, נקבע שהיא תהיה דומה לקייטנה הנוכחית, הווה אומר שבכל מקום, בכל עיר תהיה קייטנה אחת שהיא קייטנה ציבורית, רק לא קבעו את המינימום.
חיים ביבס
¶
מינימום ילדים. לא הכניסו את המגבלה. הכניסו מגבלה לאזורים. זאת אומרת, צריך גם לייצר אזורים. זאת אומרת, לכל אזור אני צריך לייצר גן. לכאורה יש מצב אבסורדי, כי אם לי בעיר יש חמישה אזורים, אני צריך לפתוח חמישה גנים כאלה, כאשר באופן תיאורטי יכול להירשם ילד לכל גן כזה בכל אזור. אני צריך לפתוח לו קייטנה בנפרד, להשקיע.
חיים ביבס
¶
הסעות זה העניין של ההורים. אתה לא עושה הסעות לאף אחד. אם אין הסעות על פי חוק, אז לא מגיע בכל מקרה, זה לא רלוונטי.
חיים ביבס
¶
אם תאחד אזורים, אוטומטית זה יתאחד למקום אחד. ברגע שיגיעו למספר המינימום, בלאו הכי יפעילו. אם תאחד אזורים, זה מייצר גן אחד עם מרשם אחד.
היו"ר יואב קיש
¶
אם איחדת אזורים והגעת למינימום שאתה רוצה, מה עושים בנושא ההסעות, איך מסדירים את הגעת הילדים?
חיים ביבס
¶
בדיוק. לכל דבר יש תקן, רק פה לא קבעו תקן. זו הדוגמה הקלאסית לכך שבזמנו משרד החינוך ברח מאחריות לקייטנות.
היו"ר יואב קיש
¶
אני רוצה רק להסביר מה ההיגיון במינימום ילדים, למי שזה לא ברור לו. עלות פתיחת קייטנה מורכבת מהרבה מאוד סכומים, כאשר זה לא משנה אם יש ילד אחד או 20 ילדים. זה לא להגיד שאם יש ילד אחד אז סופגים את ההפרש. הם צריכים עכשיו להשקיע.
תומר רוזנר
¶
כן. באזור הזה הרשות המקומית מפעילה קייטנה מיוחדת שבה נותנים יותר. היא לוקחת על הקייטנה המיוחדת 1,600 שקל. התוצאה היא שהרשות המקומית סופגת.
חיים ביבס
¶
במקום לגרד את אוזן שמאל ביד ימין, תכניס אותו לוועדת ההנחות בחינוך, תקבל הנחה, אם מגיעה לו הנחה סוציאלית, ובסופו של דבר הוא יוכל להירשם כרגיל. זה קיים. לא זה מה שמציעים. מציעים קייטנה ציבורית. בא בן אדם ואומר: "אני לא רוצה שהבן שלי יהיה בקייטנה ציבורית בעלות של 1,600 שקל, אלא בקייטנה ציבורית ברף של 800 שקל, יקבל רק מה שיש שם". יצרו משהו שאין לנו בעיה איתו, הוא בסדר, אלא מה? מינימום.
חיים ביבס
¶
אם אצלי באזור יירשמו עכשיו 15 ילדים, לא 18 או 20 ילדים, אני מאחד אותם במקום אחר, באזור אחר. הם לא יהיו במקום שהם רוצים להיות כאשר אין מספיק ילדים. בקייטנה הציבורית אתה אומר לי: "לא משנה כמה ילדים יש, תפסיד". אין כזה דבר. לי אסור להיות בגירעון.
חיים ביבס
¶
אני אומר לך שבנושא הזה אנחנו נלך עם משרד הפנים לבג"ץ, כדי שיסביר לנו איך בשנת בחירות מותר לי להיות בגירעון.
חיים ביבס
¶
קבעו ארבעה טורים שמראים. זאת אומרת, כספי ציבור זה בסדר, לקופה הציבורית מותר להיות בגירעון. ככל שזה הולך והופך להיות פרטי, אז הולכים, מה שנקרא, לכיוון הרווח. קבעו מ-689 שקלים סל שירותים בציבורי עד 754 שקלים בפרטי. בציבורי אתה גובה פחות, בפרטי יותר.
חיים ביבס
¶
אתה נותן פחות. הרעיון היה לעשות קייטנה ציבורית שבה, לצורך העניין, נותנים בסיס. מי שרוצה להירשם, יירשם. לקייטנה ייחודית יש מחיר. מה שנוצר פה – החוכמולוגים שהכינו את זה לקחו את התקנות הייחודיות, יצקו אותן לתוך קייטנה, אמרו שזאת הקייטנה הציבורית. עכשיו מה עשו? לקחו את הקייטנה הייחודית, הפכו אותה לציבורית, רק הקטינו את המחיר. יצרו, מה שנקרא, פער שעכשיו אתה בקייטנה ייחודית גובה יותר עבור משהו שהמדינה מציעה פחות. עכשיו מאיפה היא מציעה, מישהו פה עשה תחשיב כלכלי? לא. מישהו בא ואמר האם יש פה גירעון או לא? לא עשו את זה. רצו פופוליזם, אז המשיכו עד הסוף עם הפופוליזם.
תמי נאסה
¶
הוועדה התכנסה לעשרות פגישות, כאשר החברים שלה היו נציגים ממשרד החינוך, ממשרד האוצר וממשרד הפנים.
נאוה אושר
¶
משרד הפנים פעל להתקנת צו. אנחנו פועלים מכוח הסמכות הקבועה בחוק. לא קבועה בחוק סמכות לקביעת מספר מינימאלי של נרשמים.
היו"ר יואב קיש
¶
אם היה כתוב בחוק שאסור לקבוע מספר מינימום, הייתי אומר שאין. אני חושב שזה כמו הסמכות שלהם לקבוע שזה יעלה עד 600 שקל או עד 800 שקל. יש פה מישהו מהממ"מ? עידו, תציג בבקשה.
עידו אבגר
¶
לבקשת הוועדה ניסינו לבדוק איך מתכוונים להיערך ליישום של החוק. אני לא אכנס להוראות של החוק, אבל קצת על ההיערכות. מבחינת משרד הפנים, כמו שנאמר פה, כונסה ועדה מייעצת, פורסם צו בהתאם להוראות. מינוי מפקחים ומינוי ממונה שאמור לטפל בכל העניין של עיצומים כספיים, לדברי המשרד זה עדיין לא קרה, זה נמצא בתהליכים וצפוי לקרות בקרוב. זה מה שקבוע בחוק שהמשרד צריך לעשות. אנחנו שאלנו אותו על צעדים שהוא חושב שצריך לעשות כדי לקדם את ההיערכות לחוק. המשרד אמר שהוא עדיין בודק איזה צעדים צריך לעשות כדי להבטיח את היערכות הנוגעים בדבר ליישום. שאלנו גם על יידוע הציבור, כי הציבור פה הוא חלק חשוב בתהליך הפיקוח, אבל נענינו שכרגע המשרד לא רואה לנכון ליידע את הציבור מעבר לכתבה שפורסמה עם פרסום הצו.
פנינו גם לרשויות מקומיות, כדי להבין איך הן נערכות. פנינו ל-25 רשויות, קיבלנו תשובות מ-16. מה שעולה זה שרוב הרשויות מתכוונות להציע קייטנות שעומדות בדרישות הסל של קייטנות ציבוריות מפוקחות. לרוב זה לילדי הגנים, כי כפי שאתם בוודאי יודעים, לתלמידי א' עד ג' יש את התכנית של משרד החינוך. נראה, וזה חשוב לציין, שחלק לא מבוטל מהרשויות מתכוונות להציע קייטנות רק עד השעה 13:00, שזה עשוי להיות בעייתי.
עידו אבגר
¶
אני אבהיר. הצו מאפשר לפתוח קייטנה רק בבוקר, או לפתוח קייטנה שפועלת מ-8:00 בבוקר עד 16:00 אחר הצהריים. רשויות לא מעטות בוחרות לפתוח קייטנה רק עד השעה 13:00.
עידו אבגר
¶
זה מחיר אחר. זה משהו בין 600 ל-800 שקל לבוקר. אם פותחים עד 16:00, זה בין 1,000 ל-1,200 שקל.
עידו אבגר
¶
צריך לזכור שבין ההמלצות של הוועדה המייעצת וטיוטת הצו שפורסמה לבין הצו הסופי שפורסם היו שינויים. סל השירותים הצטמצם. גם המחיר ירד בצורה ניכרת. זה לגבי העבודה של הוועדה המייעצת לבין מה שפורסם בסופו של דבר.
מהתשובות של הרשויות קיבלנו תחושה שיש חוסר בהירות, יש אי הבנות בפירוש של הוראות החוק. עולות כל מיני שאלות שראוי שמשרד הפנים יבהיר לרשויות מה הן נדרשות לעשות. עולה השאלה: האם צריך להציע את הקייטנה הציבורית המיוחדת שהוזכרה פה, הקייטנה שחורגת מההוראות של הקייטנה המפוקחת, באותם מועדים שבהם מוצעת הקייטנה הציבורית, או שאפשר להציע ביולי קייטנה ציבורית ובאוגוסט רק קייטנה מיוחדת באיזה מחיר שרוצים. עולה השאלה: האם אפשר להציע קייטנה מיוחדת שתפעל עד 16:00 או עד 17:00, בעוד שהקייטנה הציבורית שפועלת במקביל תפעל רק בבוקר.
חיים ביבס
¶
אל"ף, זו לא חובה, ובי"ת, הרי לפני 4 ו-5 שנים לקחנו על עצמנו לעשות קייטנות טובות. פעם זה היה אצל קבלנים שהיו באים, נותנים להם רק ארוחה וזורקים אותם. אתם מחזירים אותנו בכוח למצב הזה, זה מה שאתם עושים. מה שקורה היום זה שלקחו משהו שאפילו בחוק הוא לא עומד. למה? דיברו על עלות קייטנה פלוס תקורה סבירה. הוועדה המייעצת ישבה עם כולם, רק היא שכחה לשבת עם מישהו אחד, עם אלה שמפעילים את זה בפועל, שזה השלטון המקומי. ככה זה נראה גם. זה נראה בדיחה, כי זה גם במינוס - -
חיים ביבס
¶
הם לא ישבו עם שום רשות מקומית, הם לא ישבו עם אף אחד אחר, הם לא בדקו קייטנות, הם לא עשו כלום.
היו"ר יואב קיש
¶
יושב פה יושב-ראש השלטון המקומי שאומר שלא ישבתם איתם. זה נראה בעיני לא הגיוני. את באה ואומרת שכן ישבתם.
נועה בן אריה
¶
הוועדה המייעצת לא הייתה העניין הבעייתי בסיפור הזה, זה נאמר גם על ידי המחקר של הממ"מ. העברנו לוועדה מסמכים, נתונים. ייצגנו את הבעייתיות בכל מה שרוצים להעביר במסגרת החוק. הוועדה קיבלה את המסמכים האלה, היא קיבלה את הנתונים האלה. יש פער בין דוח הוועדה לבין הצו שפורסם. הפער הוא פער משמעותי. גם רכיבים משמעותיים רבים שאנחנו עמדנו עליהם במסגרת עמדת השלטון המקומי, בסופו של דבר לא נכנסו למסמך המסכם. סוברנית הוועדה לקבוע מה שהיא קובעת, אבל בסופו של דבר יש פער בין עמדת השלטון המקומי לדוח המסכם של הוועדה ופער מאוד גדול בין דוח הוועדה לצו שפורסם.
שגיא רוחל
¶
בעיריית כפר סבא יש למעלה מ-200 גני ילדים. גם בטיוטת המחירים שפורסמה לפני שהצו פורסם התקשינו לעמוד, וזאת מאחר ולא נקבעו מחירי מינימום למספר התלמידים. במחירים שפורסמו אין לנו יכולת לבצע את הקייטנות.
שגיא רוחל
¶
ללא חריגה מתקציב. אני גם לא חושב שתפקידו של הצו להכניס את הרשות המקומית לגירעון. זה לא תפקידו. הוא צריך לקבוע עלות סבירה למתן השירות. רוצים לבצע שירות ממומן? אדרבא, שמשרד החינוך, כפי שעשה - -
שגיא רוחל
¶
עלות סבירה היא כזו שניתן לבצע את מה שמבקשים לבצע בכסף הזה בלי להרוויח שקל. הרשות המקומית לא רוצה. היא רוצה לספק את השירותים בעלות המינימאלית שהיא יכולה. הצו הזה, כפי שהוא פורסם עם המחירים, לא מאפשר לנו. ספקים שאנחנו רוצים להפעיל על מנת שיתנו קייטנות לא רוצים לגשת למכרזים. עזבו רגע את מועד התמשכות הזמן שאנחנו נדרשים כדי להיערך לקייטנות, לצוותים. עם כל הכבוד לוועדה שישבה ולנציגי משרד הפנים, אנחנו מתמחים בהפעלת קייטנות, עושים את זה הרבה מאוד זמן עם הרבה מאוד מסירות וידע. אנחנו לא רוצים להרוויח כסף, אנחנו רוצים להיות מסוגלים לתת את השירות לתושבים שלנו בצורה ראויה. אנחנו לא יכולים עם המחירים האלה.
תמי נאסה
¶
מפתחות המחיר זה התמחיר ששימש. הסל מורכב ממספר מרכיבים. הוועדה ישבה וסקרה רכיב רכיב, בעצם קבעה מפתחות מחיר לכל רכיב - איך לחשב את השכר, איך לחשב את פעילות החוץ, את פעילות הפנים, את ההזנה. מפתחות המחיר האלה נשארו אותו הדבר.
היו"ר יואב קיש
¶
למה זה לא פורסם כך שאפשר יהיה לערער על המפתחות שלכם? אולי במפתח שלכם שעת גננת או סייעת לא רלוונטית. הם בסוף אומרים שהם לא מסוגלים. מה קורה כרגע? כרגע שמת להם שורה תחתונה, נכון? אתם יודעים את המפתחות שלהם?
היו"ר יואב קיש
¶
קיבלו שורה תחתונה. לתפיסתם היא שונה ממה שהיה מוסדר קודם בטיוטה. שיניתם, לפי מה שאת אומרת לי, על בסיס נתונים קבועים שרק בתמהיל שונו, נכון? זה מה שאמרת. שעת סייעת, למשל, עדיין נשארה אותו תמחור כמו שהייתה בטיוטה, רק הורדתם כמויות שעות או דברים כאלה.
היו"ר יואב קיש
¶
יכול להית שהתמחור של אותן פעילויות שונה מהתמחור שלהם. אני מבקש שתעבירו את המפתחות, כדי שכולם יוכלו לשפוט, כדי שזה יהיה שקוף ונוכל לקבל הערות פרקטיות ממקומות שבהם יש טעויות לתפיסתם. יכול להיות שיש, מה לעשות. זה נושא אחד שצריך לעשות.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
יש לי הערה לסדר, אדוני היושב-ראש, והיא לפתוח דיון בלהעביר את הסמכות למשרד החינוך. משרד הפנים זה לא המקום הטבעי. זה רק פוגע בתכנים, פוגע בהיערכות. יש גם בית ספר קיץ. צריך להטיל את זה גם על הגנים. משרד הפנים זה לא המקום בשביל להפעיל קייטנות.
פנינה תמנו (יש עתיד)
¶
מה שמטריד אותי זה כמה ההורים יצטרכו לשלם. אם הם משלמים 1,200 שקלים, וזה כשאני כוללת את הצהרון של הקייטנה, ל-15 ימים, מה עשינו בזה?
עופר בן-אליעזר
¶
כבוד היושב-ראש, תודה רבה על הדיון. אני חושב שמנסים לעשות פה משהו שלא ייעשה. הולכים הכי הפוך על הפוך מכל הכיוונים. צריך לזכור שלוחות הזמנים הם אפס. הקייטנות מתחילות מחר בבוקר, לא עוד 100 שנה.
עופר בן-אליעזר
¶
כבוד היושב-ראש, אני מאוד מעריך את עמדתך ואת גישתך בעניין הזה. בוא נעבוד בצורה ישרה. חינוך זה חינוך. משרד הפנים נכנס לתחום שהוא לא שלו, הקים ועדה.
עופר בן-אליעזר
¶
נוצר שעטנז בו כל אחד מושך לכיוון שלו. הרשויות עד עכשיו עשו את זה בצורה מסודרת, מקצועית, בשיתוף פעולה הכי טוב שבעולם. התערבו עכשיו בתוך העניין הזה, רוצים להרוס את זה. מה יקרה? הרשויות שלא יוכלו לעמוד במהלך הזה, לא יעשו את הקייטנות, הן יהפכו להיות פרטיות, ויצא שפגענו כי המחירים רק יעלו. אני חושב שצרך לדחות את הדבר הזה, לעבוד על זה בצורה מסודרת לקראת שנה הבאה, לא לעכשיו, לראות אם אפשר להעביר את זה למשרד החינוך, כמובן בשיתוף פעולה של ועדי הורים, של משרד החינוך, של הרשויות המקומיות. אני חושב שמה שעושה פה הוועדה עם חברי הכנסת הוא מבורך בעניין הזה.
היו"ר יואב קיש
¶
אל תחבר. אני לא שמעתי מחברי הכנסת פה אמירה של לדחות את היישום. אני יכול להגיד לך שגם אני לא שם. בוא נפריד. בפירוש צריך לבחון איך פותרים את הבעיות שנוצרו בשלב היישום.
יעקב אמציה דויטש
¶
אני מפורום ועדי ההורים היישוביים. אני עוסק בנושא הזה של הקייטנות אצלנו. היינו גם שותפים בכל שלבי החקיקה. אנחנו בעניין כבר הרבה זמן.
יעקב אמציה דויטש
¶
יש פה איזון בין שני דברים. אחד - קייטנה שאפשר להרים אותה כמו שצריך, ושניים - המחיר. כל עוד אנחנו לא יודעים, והזכירו את זה פה, איך בנוי המפרט של הקייטנה הזאת, אנחנו לא מסוגלים לייצר את האיזון הזה. בצהרונים אנחנו יודעים כמה עולה ארוחה, אנחנו יודעים כמה עולה שכר. אז אפשר להתווכח איפה האיכות, איפה המחיר ואיפה נפגשים באמצע. היום אנחנו לא מסוגלים בכלל לקיים את הדיון הזה, כי אנחנו לא יודעים. יש איזה מספר אחד למטה. גם אני לא יודע. אני רוצה שהמחיר יהיה נמוך, אני רוצה שהקייטנה תהיה טובה, אבל אני לא יודע איך לעשות את זה, אין לי נתון בכלל. אני מניח שראשי הערים לא מסוגלים לעשות את זה בגלל אותה סיבה. זה מה שחסר לנו בעניין הזה.
הנושא של משרד החינוך, דיברנו על זה בשנה שעברה. אני מצפה מכם המחוקקים להחליט איזה משרד אחראי.
יעקב אמציה דויטש
¶
הציפייה שלנו שזה יהיה במשרד החינוך, אפילו במחיר של דחייה של שנה ושינוי החוק, כאשר אתם אלה שיכולים, אתם הסמכות לשנות את זה. יהיה נכון לעשות את זה שם, כי שם יש את התורה איך לעשות את זה כמו שצריך.
דגנית דקל
¶
אצלנו בהרצליה אנחנו עובדים בשיתוף פעולה מלא עם ההורים. גם ההורים מאוד מתנגדים ליישום של צו הפיקוח הזה, מכיוון שהם צריכים מענה מ-07:30 עד 16:45, לא מ-08:00 עד 16:00. הם רוצים שהילדים שלהם יאכלו אוכל לפי המפרט של משרד הבריאות, כאשר מנה עולה במחיר מסוים. אנחנו לא יכולים לעמוד במחיר שמוסיפים בצו הפיקוח לצהרון. העירייה לא יכולה להוציא מהכיס שלה כל כך הרבה כסף. אנחנו רוצים לשמור על קייטנות איכותיות.
היו"ר יואב קיש
¶
זאת אומרת, את רואה דרישה גם מההורים, שאז אין בעיה, יכולים ללכת ולעשות את הקייטנות - -
דגנית דקל
¶
אין לנו מפעילים שמוכנים לעשות, שמוכנים לתת מענה במחירים האלה. אין לנו כוח אדם. בהרצליה מאוד קשה להעסיק.
דודו ביטס
¶
קשורים. אני רוצה לומר לכם שאני מצטרף למה שנאמר מצד משרד הפנים. הייתה עבודה מקצועית. אתם יכולים להגיד פה מה שתגידו, אבל אנחנו עבדנו סביב השעון על מנת להביא את התוצאה הכי טובה. יש פער עצום בין המלצות הוועדה לבין מה שהוחלט בפועל.
דודו ביטס
¶
התחלנו להגדיר בוועדה עצמה. עם כל הצניעות, אני חושב שאני באתי עם הידע המקצועי בכל מה שקשור לקייטנות. התחלנו בדיון על מה זו קייטנה בכלל.
דודו ביטס
¶
אל תכניס אותי לשם. יש לי שר , יש לי מנכ"ל. הגדרנו מה זו קייטנה בכלל. היא שונה מבית ספר של החופש הגדול. שם הגדירו דברים מאוד מסוימים. אני טוען מהניסיון שלי שהוא רב שנים, שקייטנה צריכה להיות אחרת, עם סל עשיר יותר. הגדרנו סל עשיר יחסית לקייטנה ציבורית. דיברתם על מספר מינימום. עשינו סימולציות. הגענו למסקנה שסביב ה-60 ילדים בקייטנה זה מספר שממנו אפשר להגיע לסכום סביר.
דודו ביטס
¶
אני אומר לך שעשינו סימולציות מבחינת מספרים. הגענו למסקנה שסביב המספר הזה אתה יכול להגיע לסכום סביר ולקיים קייטנה טובה.
דודו ביטס
¶
אני לא מדבר על הצו. אמרתי שהיה פער בין ההמלצות של הוועדה לבין מה שהוחלט בסופו של דבר. אני רוצה לדבר גם קצת על התעריפים. התעריפים של החישוב התבססו על דברים קיימים.
היו"ר יואב קיש
¶
מה שאני ראיתי כרגע - אני לא יודע אם זה מבוסס, מעבירים לי מהממ"מ – זה שזה סביב ה1,600-1,700 שקלים.
היו"ר יואב קיש
¶
יש סיטואציה שהשר ראה את המחיר הזה ואמר שדרישות הסל שלכם גבוהות מידי, שזה כאילו קייטנה פרטית, ואז הוריד כדי להגיע לסכום? לא פירטתם מה ירד. קודם כל, יש לי יתרון גדול שלא הייתי פה כשכולכם דיברתם על החוק בסיבוב הקודם ואני בא ולומד את זה מחדש. קודם כל, הכוונה ברורה, אני חושב שהיא מבורכת וכולם שותפים לעניין הזה.
היו"ר יואב קיש
¶
יש פה באלנס שצריך היה לעשות ביישום בשטח. הבאלנס הזה צריך להיות בין הרצון למחיר נמוך ככל האפשר לבין סל שירותים שעדיין יספק את ההורים. איך אמרנו? אנחנו לא רוצים אוכל לא בריא, אנחנו רוצים שכן יהיו פעילויות, שלא ישבו מול מסך כל היום. יש לא מעט דברים. את הבאלנס הזה ניסו לעשות דרך אותה ועדה. מה שקרה עכשיו הם שני דברים בעייתיים. ברגע שהחלטתם להוריד את המחיר אתם לא פרסמתם - לפחות זה מה שאני שומע מהשטח - ולא הסברתם מה ירד, מה השווי של מה שירד, למה המחיר שנשאר משקף את הפעילויות כפי שסוכם קודם, למה לא נגעתם במפתחות. זה דבר אחד שלא עשיתם טוב. הייתם צריכים לשקף את זה לכל ראשי הרשויות, להסביר, ואז היה יכול לבוא אלי מכפר סבא ולהגיד לי: "הנה, פה המחיר הזה הוא לא מחיר ריאלי". ברגע שאתם מוציאים מספר שהוא גלובאלי, לא מפרט, זו טעות. אני מבקש מכם דבר אחד לעשות - לפרט בדיוק את כל הפעילויות, עלויות. אני מקווה שאתם לא רוצים להוביל אותנו למצב שהעיריות ייכנסו לפעילות גירעונית ואחרי זה תמנו להן ועדה קרואה עם ראש עיר חלופי. אנחנו לא רוצים להיות שם, נכון? הפירוט של התחשיב שהגעתם אליו חייב להיות מופץ בהקדם, כדי שנוכל לעשות דיון מעקב ולראות אם אנחנו מצליחים לתקן.
משרד המשפטים, אני רוצה להבין איך יכול להיות שמטילים על רשות פעילות מסוימת בלי להגדיר הגדרה של מינימום משתתפים. בעיני זה לא הגיוני. לא כתוב בחוק שאסור להגדיר מספרים. זה לא כתוב בחוק. במקרה שלא יהיה מינימום אפשר יהיה לאחד אזורים. גם זה משהו שבעיני אפשר לפתור. אני עוד פעם חוזר לאמירה שאמרתי. אנחנו רוצים שיינתן שירות לכל ילד, שירות מספק ובמחיר כמו שהבנתי שהיה. אני לא מאשים אף אחד, אבל ייתכן שחלק מהרשויות ניצלו את הדבר לרעה, לכן זה הגיע למקום שהגיע. היום אני רואה שכולם מסונכרנים סביב העניין הזה. אם זה היה קודם מיעוט, גם זה נפסק. אני חושב שהרשויות מציגות תמונה שבה הן רוצות לתת שירות ולא להפסיד כסף. זה לגיטימי. הן לא יכולות להיכנס לגירעון בגלל דרישה של מישהו. גם לנו יש אחריות כלפי הרשויות. לא יכול להיות שאנחנו מפילים אותן לפח שהן לא יכולות לקום ממנו.
היו"ר יואב קיש
¶
וגם בסוף לילדים. מה שאני חוזר ואומר למשרד המשפטים זה למצוא דרך שבסופו של דבר הפעילות הזאת תהיה הגיונית, שלא יוטל כל העול הכספי על הרשויות שלא מסוגלות לעמוד בו. יש חשיבות לקייטנה שמתבצעת עם ילד אחד באזור או עם 15 ילדים מינימום באזור.
היו"ר יואב קיש
¶
אני לא נותן היום את הפתרון. אי אפשר את הכל. יש תקציב, יש מגבלות. אם אנחנו אומרים שאין תקציב ואין מגבלות, אז בקשה, שמשרד הפנים או שמשרד החינוך יממנו את זה. אני לא מוכן שרשויות בגלל הסיטואציה הזאת יגיעו לגירעונות שאחרי זה אנחנו נבוא אליהן בטענות איך הן מתנהלות. אנחנו בלוח זמנים אפס, לכן אני מבקש התייחסות זריזה, כמו שאמרת, של ימים בודדים גם ממשרד המשפטים. אנחנו נעשה בשבוע הבא ישיבת מעקב בה משרד המשפטים יציג את זה. אנחנו נשמע את כל ההתייחסויות הספציפיות. אני לא רואה את זה עובר, בטח לא בקיץ הקרוב, למשרד החינוך. אנחנו היום ב-8 למאי. אני מכיר את המשרדים. זה לא יעבור ממשרד הפנים למשרד החינוך בקיץ הזה.
היו"ר יואב קיש
¶
אני לא רוצה לדחות. קודם כל, זה חוק. אני חושב שזאת תהיה טעות לדחות. תמיד כשעושים משהו חדש יש בעיות ביישום, מה לעשות. הייתה לי את אותה בעיה לא בתחום של הקייטנות, אלא בתחום שקשור לתכנון ובנייה. יש נושא של רפורמה משמעותית בנושא של כל הפיקוח על הבנייה עם מכוני הפיקוח. 3 שנים דוחים כי לא מוכנים. מי משלם את המחיר במקרה הזה? המכונים שמשקיעים את הכסף. אנחנו לא רואים את העלות האמיתית בתכנון ובנייה, וזה כי עוד אין לנו את האלטרנטיבה. אני רוצה שבמקרה הזה החוק הזה ייכנס לתוקף, לא נדחה אותו. עם כל הקשיים והבעיות הוא יתבצע בקיץ הקרוב, נקודה. עכשיו הוועדה הזאת מנסה להקל, לפתור ולהוריד כמה שיותר בעיות בטווח הקצר מהעניין הזה. יהיו קייטנות במחירים האלה כבר בקיץ הנוכחי. אני רוצה לבחון את הנושא של איחוד אזורים, את הנושא של כמויות מינימום. בדברים האלה ייתכן ובהחלט יהיו שינויים. חבר הכנסת דב חנין, בקשה.
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
תודה לך, אדוני היושב-ראש. אני חושב שהמהלך של הסדרת הקייטנות הציבוריות הוא מהלך שהכוונות בו היו טובות, אבל הכיוון שהכנסת החליטה עליו היה מוטעה לחלוטין. העובדה שמסביב לשולחן הזה לא יושב כשחקן מרכזי משרד החינוך זו טעות ברמה העקרונית, כי קייטנות זה גם חלק מהמערכת החינוך, זה חלק הכרחי ממערכת החינוך.
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
אני חולק על עמדתך בנקודה אחת. אני חושב שכבר עכשיו הוועדה צריכה לדרוש משר החינוך להיכנס לתמונה. הנתונים שאנחנו שומעים מהשלטון המקומי, יואב, הם נתונים שאומרים שהמערכת לא תעבוד. אני בעד להשאיר את החוק, אבל זה לא יעבוד כי אין להם כסף. זה לא יקרה. אנחנו יכולים לעצום את העיניים, להגיד שאנחנו חוקקנו, שלא מעניין אותנו, שישברו את הראש. זו לא התנהלות ציבורית. יש במדינת ישראל משרד חינוך. משרד החינוך לא יכול לברוח כאשר מדובר בילדים, באחריות לילדים. זו לא רק אחריות כלכלית, זו גם אחריות לבטיחות, לתנאים. זה המינימום.
אכרם חסון (כולנו)
¶
אדוני היושב-ראש, אני חושב שאנחנו עושים טעות חמורה מאוד כשאנחנו הולכים על זה במצב הקיים. שמים אותנו בפני עובדה מוגמרת רק כדי לצאת לידי חובה. אתה שמעת כאן את ראשי הרשויות המבוססות. עוד לא שמעת את הסוציו-אקונומי 2 ו-3 במגזר הלא יהודי ובמגזר היהודי החרדי. הם בשום מקרה לא יכולים לקיים קייטנה מהסוג הזה, כי בכל רשות יש חשב מלווה. המדינה לא מסבסדת ולא נותנת שקל אחד. מאחר ועד היום משרד הפנים לא קבע מי המפקחים, לא הכשיר אותם, ואין אפילו אדם שיעשה אכיפת חוק, מחר יכול חס וחלילה לקרות אסון. מה אנחנו חברי הכנסת נגיד על כך ששמים אותנו בדקה ה-90 תחת עובדה מוגמרת ואומרים לנו לקחת החלטות? אני מציע לך לדחות את זה בשנה.
פנינה תמנו (יש עתיד)
¶
אדוני היושב-ראש, אני חושבת שלא צריך לדחות את היישום. אני חושבת שאין מנוס מלשבת עם שלושת הגורמים העיקריים עד אשר יצא עשן. אמרת שישבתם שעות רבות? אני חושבת שהגיע הזמן שישבו עם השלטון המקומי, במיוחד כשהשלטון המקומי אומר שהם לא נפגשו איתו. לא צריך לדחות את היישום. אין מנוס מלתת סבסוד, בטח כשאמר חברי כאן שאין ייצוג לרשויות המוחלשות שנמצאות במצב סוציו אקונומי הרבה יותר נמוך ממי שנמצא כאן.
פנינה תמנו (יש עתיד)
¶
אני לא מתעלמת מהמצוקה של הרשויות. אם הרשויות מפעילות וחסר כסף, אנחנו כאן כדי לתת מענה לדבר הזה. אם אנחנו נשית סכומים גבוהים על ההורים, לא עשינו בזה שום דבר, עדיף יהיה להורה ללכת ולבחור קייטנה פרטית.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
עם ראשי הרשויות פה נפגשנו לא פעם. יש הרבה דברים שאני חולקת עליכם, אבל בעניין הזה יש לכם שותפה אמיתית. אני מבינה את העלויות. ישבתי בזמן שהחוק הזה חוקק. הבעיות האלו היו ברורות בזמן אמת. אנחנו חשבנו שהאכסניה הטבעית זה משרד החינוך. זה המשך טבעי של מערכת החינוך, כמו בית הספר של הקיץ. אגב, זה עובד עכשיו מצוין בצהרונים. אולי לא מצוין, אבל זה כבר עובד. לא הייתה שום סיבה להשאיר את הקייטנות במשרד הפנים. שר החינוך לא רצה, לכן שר הפנים נאלץ לקחת לא כל כך בהסכמה. אני מדברת גם כאימא. אני מחר צריכה לשלוח את הילדים שלי לקייטנות. אני רוצה שהקייטנה לא תהיה יקרה, שאני לא אקח משכנתא בשביל זה, אבל אני גם רוצה להיות בטוחה שהילדה שלי תרגיש שם בסדר, שהאוכל יהיה בסדר, הצוות, התכנים, הפעילות, שלא יצמצמו פעילויות ולילדים יהיה חוג אחד ב-15 יום. עם כל הכבוד, אנחנו צריכים למצוא את האיזון. כנראה שאי אפשר לדחות את היישום כי דחו את זה כבר. החוק חוקק לפני הקיץ הקודם. דחו את היישום לקיץ הזה. לא נוכל.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
¶
כנראה שאי אפשר, יש נסיבות לכך. אני מבקשת מהוועדה לצאת בקריאה לשר החינוך להיכנס לעובי הקורה, להתכנס לנושא, לקחת את הסמכות הזאת לשנה הבאה. כמובן שהשנה צריך להפעיל את זה בהתחשב ביכולות, ברשויות ובהורים. משרד הפנים, מאחורי כל מספר אין רק חשבון, אין רק מתמטיקה. צריך להבין איך המערכות עובדות. שווי השכר בכפר סבא, בהרצליה לעומת מקום אחר הוא לא אותו דבר. אתם צריכים לעשות מדרגים. אי אפשר להפעיל את זה באותו מחיר. צריך לחשוב גם על רשויות חלשות, איך לסבסד את זה, אחרת זה לא יהיה. אני תומכת בדבריך.
עדי מן
¶
קודם כל, עלתה פה סביב השולחן העובדה שאנשים לא מכירים את התוכן, את המהות של החוק הזה, לא יודעים איך ליישם אותו. אני חושבת שצריך להתייחס לזה. עוד פעם מביאים איזה שהוא משהו שאמור לתת פתרון טוב ואיכותי להורים ולילדים - הילדים הם הדבר הראשון שאנחנו צריכים להסתכל עליו - ולא יכול להיות ישים בטווח הקצר הזה. איך אפשר להקים בכלל דבר כזה מבלי להתייעץ עם כל הגורמים הרלוונטיים שבסופו של דבר צריכים להוציא את זה לפועל? זה דבר ראשון.
דבר שני, בהתייחס לגני הילדים בעיקר. 15 ימים של קייטנה זה כלום, זה לא מספיק. אף אחד מאיתנו לא יכול. אנחנו עובדים בימים האלה. זה או שאנחנו צריכים ללכת לעבודה, או שאנחנו צריכים לוותר על ימי עבודה.
היו"ר יואב קיש
¶
אם היה להם כדאי, אז הם גם היו עושים את זה 30 ימי עבודה. זה הכל עניין של כמה כסף ההורה מוכן לשלם. מנסים לתחום פה סל שיהיה מינימאלי. אין בעיה להגיד ש-15 זה לא מספיק, אני מסכים איתך, אבל אותו הורה שאומר ש-15 לא מספיק צריך להיות מוכן לשלם עוד 10 ימים נוספים של פעילות.
עדי מן
¶
אנחנו נמצאים במצב של אין ברירה. בהרבה מאוד רשויות לוקחים כסף שאפשר להשקיע בגני הילדים ובבתי הספר. אנחנו כהורים מעדיפים שסכומי הכסף האלה יועברו לנושאים אחרים שהם יותר קריטיים בשלב הזה. אני חושבת שכן צריך להעביר את העניין הזה לאחריות משרד החינוך. יושב פה אדם שאמר שהוא מומחה בקייטנות ויש לו המון ידע. הוא נתן גם המון טיפים למשרד הפנים איך לעשות את זה. למה לא לקחת את זה לכיוון הזה? כמו שהמחיר חשוב לנו כהורים, והוא חשוב, חשובה לנו גם התכולה של הדבר הזה. לא להסתכל רק על המחיר. חשוב שתהיה לנו מסגרת שבה הצוותים יהיו צוותים איכותיים, שהתזונה במסגרת הזאת תהיה תזונה טובה, לא שתי פרוסות לחם וירק וכו'.
היו"ר יואב קיש
¶
אני מסכם את הדיון. קודם כל, אנחנו נקבע דיון נוסף בשבוע הבא. אני מבקש לשבוע הבא כמה דברים. ראשית, פרסום מפורט של התחשיב. אני מבקש שתהיה ישיבה של משרד הפנים עם השלטון המקומי - זה אחרי שנתתם להם את התחשיב - כדי שתנסו להגיע להסכמות. תנסו לראות אם אתם מצליחים לייצר מפרט שמצד אחד נותן צורך מינימאלי לדרישות של ההורים ולמה שהילדים צריכים, ומצד שני שומר על תמחור סביר והגיוני שהרשויות מסוגלות לעמוד בו, הוא לא תמחור הפסדי.
היו"ר יואב קיש
¶
אני כן רוצה להגיד שיש פה יוזמה מבורכת של שר הפנים. היא צריכה לקבל עידוד וחיזוק. אני לא חושב שמישהו במשרד הפנים עשה משהו בשביל לפגוע. כולם עשו בשביל לעשות הכי טוב שהם יודעים. אנחנו פה סך הכל מנסים לפתור. ברור שהמטרה של משרד הפנים הייתה טובה. הצו כמו שיצא היום, מעורר המון המון בעיות, יהיה צריך לתקן אותו, אני כבר אומר את זה למשרד הפנים. כדי לתקן אותו בלוחות זמנים קצרים - -
היו"ר יואב קיש
¶
אנחנו נראה מה נעשה עם החוק. אני לא מוכן שהמצב יהיה כמו שהוא. המצב נשמע לי בעייתי מאוד. אנחנו נמצא את הפתרון. אני לא מוכן לקבל את המילים "אי אפשר". אנחנו נמצא את הפתרון. אם צריך, נתקן את החוק. נמצא את הפתרון. לא ניתן מצב של ברדק כזה בקייטנות שמתחילות. את זה צריך לפתור. כל הכנסת מאוחדת, אין פה אופוזיציה-קואליציה. אם צריך להעביר חוק מהר מאוד, נעשה את זה מהר מאוד. יש לנו אחריות. אני רוצה שהמסר הזה יועבר למשרד הפנים. עשיתם עבודה מצוינת.
אני כמו רבים חושב שזה היה צריך להיות במשרד החינוך. זה לא יהיה בקיץ הזה במשרד החינוך. אנחנו כן ניישם את זה בקיץ הזה. אני מבקש שתשבו כמה שיותר מהר, שבשבוע הבא תבואו עם מסקנות, עם אמירות, תגידו מה אתם צריכים, איזה חוק לתקן, מה לעשות. כל הדברים האלה יקרו. אני רוצה שתשבו איתם על התחשיב. אני רוצה ישיבה משותפת. אני רוצה התייחסות למפקחים והתייחסות למינימום ילדים בקייטנה, כדי שהדבר הזה יהיה אפשרי. אנחנו פה מאזנים בין זה שאנחנו רוצים שהילדים יקבלו מוצר שיענה לפחות על המינימום, לבין עלויות תקציביות שכרגע אף אחד פה לא מממן אותן חוץ מההורים. מה לעשות, משרד הפנים והמדינה לא מצאו לנכון לתקצב את זה מעבר, גם הרשויות לא יכולות להיכנס לגירעון מעבר, לכן האיזון הזה חייב להיעשות. מה שיש בצו נראה לא כתשובה מספקת, אני מבקש לפתור את זה. תודה רבה, הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 11:15.