פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים
הכנסת
20
הוועדה המיוחדת ליישום הנגשת המידע הממשלתי ועקרונות שקיפותו לציבור
06/06/2018
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 138
מישיבת הוועדה המיוחדת ליישום הנגשת המידע הממשלתי ועקרונות שקיפותו לציבור
יום רביעי, כ"ג בסיון התשע"ח (06 ביוני 2018), שעה 9:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 06/06/2018
מדד שקיפות משרדי הממשלה - המשרד לביטחון הפנים
פרוטוקול
מדד שקיפות משרדי הממשלה - המשרד לביטחון הפנים
משה אדרי - מנכ"ל המשרד לבטחון פנים
דניאל וידלנסקי - יועץ השר, המשרד לבטחון פנים
יוסי קורן - עוזר מנכ"ל, המשרד לבטחון פנים
דניאל בר - דובר המשרד לבטחון פנים
אבנר מאי - ראש אגף מערכות מידע, המשרד לבטחון פנים
משה כהן - מנהל תחום יישום אבט"מ, המשרד לבטחון פנים
הדי וגשל - ראש אגף אסטרטגיה, המשרד לבטחון פנים
מרק ריבץ - מנהל אתר באגף אסטרטגיה, המשרד לבטחון פנים
רחל פיסם - סמנכ"לית מש"א, המשרד לבטחון פנים
מוחמד קדה - היחידה הממשלתית לחופש המידע, משרד המשפטים
יוחאי וג'ימה - ראש מינהל ביטחון, מרכז השלטון המקומי
סיגל ספירמן - אחראית מחקר, מידע, ונתונים, האגודה הישראלית ליהודי אתיופיה
הריאט נחמה הילמן - חברה בנשים עושות שלום, נשים עושות שלום
עדנה שמש - אין תפקיד רשמי, נשים עושות שלום
דורותי קרטס - נציגה, נשים עושות שלום
חיה עבו - חברה, נשים עושות שלום
אדית זומפר - חברה בנשים עושות שלום, נשים עושות שלום
שרה קוולר - חברת התנועה, נשים עושות שלום
יוסף הירש - גמלאי משרד מבקר המדינה
בוקר טוב לכולם. אנחנו נפתח את ישיבת ועדת השקיפות עם מנכ"ל המשרד לבטחון פנים, מר משה אדרי, ועם צוות המשרד, תיכף נראה מי נמצא כאן וביחד עם שותפינו ממשרד המשפטים, מהרשות לחופש המידע, ועם נציגי החברה האזרחית שמצטרפים אלינו לישיבות הוועדה. אנחנו נמצאים במשרד הכמעט אחרון, אחד לפני אחרון?
אז אנחנו בחודשים האחרונים עבדנו כאן בוועדה על מדד השקיפות המשרדי. במסגרת זו הגיעו לפה כל מנכ"לי משרדי הממשלה. נשארו לנו עוד שניים מתוך 29 משרדי ממשלה, יש הרבה מאוד משרדי ממשלה, כדי לעבוד על מדד השקיפות במשרד שלהם, כשאנחנו הצבנו קריטריונים סדורים שהכנו פה ביחד עם ארגוני החברה האזרחית והרשות לחופש המידע במשרד המשפטים, שמטרתם שכל משרדי הממשלה יתחילו לעבור ולהתכוונן לכיוון שקיפות, גם כחלק מתכנית העבודה שלהם, כלומר יכירו בחשיבות של פרסום מידע מראש, עם עדיפות כמובן לכמה שיותר מידע גולמי לציבור.
עוד לפני שמגיעה בקשת חופש המידע, הדברים האחרים שאנחנו בודקים זה כמובן גם מה קורה כשמגיעה בקשת חופש המידע, אם יש מענה לפניות, אם המענה מספיק מהיר, מה קורה עם הפניות של חברי הכנסת, פיקוח של חברי הכנסת על עבודת המשרד וכל הדברים האלה.
כל משרדי הממשלה התכוננו לקראת הדיון הזה והכינו את המצגת שביקשנו, גם אתם, ואנחנו נפתח אותו בכך שהמנכ"ל יספר לנו על איך המשרד רואה בכלל את תחום השקיפות. נגענו פה בנושאים שקשורים אליכם ובתחומים אחרים בשנים האחרונות בוועדה, אנחנו גם קצת נשאל עליהם שאלות שטרם קיבלנו תשובות בעקבות הדיונים הקודמים, אבל אני אבקש ממך, כשאתה פותח את הדיון, גם שתרחיב בנקודה הזאת, איך המשרד רואה את התכנית העתידית מול פרסום מידע לציבור, ביצירת מידע זמין ובפרסומו מראש.
בוקר טוב לכולם, ליושבת ראש הוועדה ויש פה נציגים של כל המשרד לבטחון פנים. אני רוצה לציין שאני שנתיים בתפקיד ואיך שנכנסתי שמו עליי את הוועדה עם השקיפות, עם המשמעויות - - -
ואנחנו עושים לא רק בהיבט החיצוני או העברת המידע כלפי האזרח, אנחנו גם פועלים בשקיפות בתוך המשרד, בנושאים הכלל משרדיים. אני מאמין בזה בצורה מאוד משמעותית, כך אפשר לקבל החלטות יעילות יותר, טובות יותר ונכונות יותר, תוך כדי הפצת השקיפות. נמצאים פה כל האנשים שמתעסקים בזה בתוך המשרד בהיבט היומיומי וגם הדוחות שאנחנו צריכים לעשות. גם המדיניות של השר, גם המדיניות לפני שנים, אני חושב, בתוך המשרד היא שקיפות שקיפות שקיפות, ולשם אנחנו לוקחים את הדבר הזה.
אז מבחינת המשרד, כמובן השר הוא בחר הכנסת גלעד ארדן, כרגע אני מנכ"ל המשרד, בחודשיים הקרובים אני גם ממונה חופש המידע בתוך המשרד, אנחנו גם הפצנו קול קורא בתוך המשרד כדי לראות מישהו שיסייע לי לעשות את הדברים בצורה מהותית יותר וטובה יותר.
מספר העובדים במשרד הוא 309, יש לנו גם את הרשות להגנת עדים, 157 עובדים וכבאות והצלה, שגם היא נכנסת בתוך המשרד, 2,841 עובדים כשיש מתוכם 120 עובדי נציבות וזה כרגע מבחינתנו סך כוח האדם שנמצא במשרד.
מבחינת הנגשת המידע באתר המשרד, אז כלי ירייה, יש לנו את רשימת מדריכי הירי, רשימת סוחרי נשק מורשים שנמצאים בתוך האתר, רשימת הפסיכולוגים המורשים והמכונים לבחינת מסוכנות בנושא של ירי, כל מי שלא יכול לקבל, אתם יודעים שיש ועדה בעניין הזה, רשימת חברות השמירה, רשימת לשכות כלי הירייה ורשימת המטווחים המורשים שנמצאים.
אני יכול להגיד שמבחינתנו אנחנו רואים את זה, אגף כלי הירייה, מהיום שעבר אלינו, אנשים דורשים מאיתנו ואנחנו גם מנגישים את זה לטובת האזרח, את מקסימום המידע כי זה משהו שאנשים מתעסקים איתו ורוצים אותו ביום יום. אנחנו מנסים לעשות את זה כמה שיותר נגיש, במעבר שזה היה לתוך המשרד.
המאגרים, הם מופיעים עדיין בתוך המשרד, זה מצלמות אכיפה א-3 האלקטרוניות שנמצאות, המיקום שלהן, למרות שהוא נגיש היום בכל דבר, בווייז, אנחנו הכנסנו אותו, כל מי שרוצה יודע מה שנקרא להוריד את הרגל מהגז בעניין הזה. מאגר מחקרים ומגרשי החניה המוסמכים לקלוט רכבים שהושבתו על ידי אגף התנועה, בנושא של מהירות, בנושא של פסילות, נושא של שכרות. הדבר הזה נמצא.
סך הכול ב-2017 היו 58,856 כניסות לאתרים של המשרד על ידי אנשים בכל אחד ממאגרי המידע שנתנו.
את תראי את הפירוט בשכבות באתר של מפ"י זה כל תחנות הרשות הארצית לכבאות והצלה, מתקני המשטרה של משטרת ישראל, לשכות של העירייה, מטווחים של העירייה, מצלמות א-3, כל זה נמצא, אתה יכול לראות את זה בשכבה, איפה זה קיים. אני אומר עוד פעם, כמעט הכול נמצא גם בווייז, היום אתה רוצה להגיע לכל מקום, אתה מכניס את השם וזה מוביל לאן שאתה צריך בדיוק כמעט של 100%. לא מפספסים - - -
לא, לא, אבל אני אומר, אם בן אדם רוצה להגיע, זה לא נעלם ממנו, האתרים של המשרד ולכן זה קיים.
אלה בקשות חופש המידע שהיו בשנים האחרונות. רואים סך הכול את הבקשות - - -
לא קיים במשרד, זה מישהו אחר שמבקש את זה, בעיקר למשטרה. המשרד, צריך להבין את זה, לא מקבל נתונים בנושא של חקירות, נושא של צנעת הפרט, פרטיות. כל זה לא מגיע, לא קיים במשרד. זה משטרת ישראל מקבלת, מעבירה את זה, המשרד - - -
אז כל ה-53% של הפניות שלא נענו הן כולן פניות של המשטרה שהממונה של המשטרה ענה עליהן?
שאלות של מבט, נקרא לזה מבט על, על עבודת המשטרה, אם זה נוגע, אחת השאלות שאני הפניתי אליכם, מתוך הוועדה, כבר לפני יותר משנה, הייתה קשורה בנתונים דמוגרפיים על הנושא של אלימות שוטרים ופניות למח"ש. פניות מהסוג הזה. אני יכולה להניח שקיבלתם גם בקשות כאלה לחופש מידע מאזרחים.
יש לי ב-2017 את כל הפירוט של כל הבקשות, אם תגידי לי משהו, אנחנו נבדוק ונראה איפה זה תקוע.
אנחנו מקבלים את הפנייה, אם זה משהו שהמשרד אחראי ויודע את התשובות אנחנו נותנים, מה שלא, מופנה לרשות כולל מענה לאותו אזרח שהגיש את הבקשה, אנחנו נותנים לו את המענה ואומרים לו מאיפה הוא צריך לקבל את המידע. צריך להבין, המשרד, יש לו דברים שהוא מקבל ויודע לתת עליהם תשובות ויש דברים, בנתונים, על אנשים, על חקירות, על לו"ז, כל הדברים האלה הולכים למשטרה, לשב"ס, לכב"ה, מהם הם מקבלים את התשובות.
אוקיי - - - בתקשורת ישירה עם האזרח, אם היה מקבל דוח תנועה מהמשטרה? למי הוא פונה? הוא רוצה לערער או הוא רוצה להגיד - - -
כן, עדיין. יש מסמכים של ייפוי כוח, יש דברים של אמינות, אני מזכיר שהדברים האלה צריכים להיות מוצגים .
דרך אגב, אני שמח על השאלה הזאת. אני מבטיח שכל תיק חקירה מגובה בהארד קופי. כל דבר במשטרת ישראל מגובה כרגע בהארד קופי, זה החוק. אם היה, אז - - -
כן, גם באינטרנט וגם בזה, כל דבר הדבר הזה מגובה. זה מאות אלפי מסמכים לעניין הזה ולכן כל דבר מגובה, יש לנו גם וגם. בחלק מהדברים אנחנו נותנים מענה, אבל ברגע שבן אדם צריך להביא את הדברים הממוסמכים - - - דרך אגב, יש לנו ארכיון שאם בן אדם מבקש דוח תנועה מלפני עשר שנים, אני לא יודע אם מספיק שזה מופיע במחשב, אנחנו נוסעים לארכיון שלנו, מוציאים את הדבר הזה - - -
אתה יודע שעברה עכשיו הצעת חוק בקריאת ראשונה, שאני הגשתי כבר בכנסת הקודמת, היא הפכה להחלטת ממשלה בכנסת הקודמת, החלטת הממשלה לא מומשה ועכשיו נאלצנו להגיש אותה מחדש בהצעת חוק, זה נקרא חוק הפקסים. המטרה של זה היא שכל - - - וסליחה, אני חייבת להגיד, זה מבייש שצריך להעביר במדינת ישראל חוק שעושה את מה שהיה אמור לקרות באופן טבעי, נקרא לזה, עם התפתחות הטכנולוגיה, והחוק הזה פשוט מחייב שכל גוף ממשלתי ציבורי יצטרך להתקשר עם הלקוחות, כלומר האזרחים, באמצעות מייל. מי שרוצה פקסים, מי שרוצה - - - שייהנה, אבל באמצעות מייל. זה כבר עבר וכבר הייתה החלטת ממשלה כזו לפני ארבע שנים.
כן, לא רק המשטרה, יש עוד כמה דברים שאנחנו רוצים לשנות. אני אבדוק את זה ואתן לכם תשובה איפה זה תקוע ומה המשמעות החוקית בעניין, האם אפשר לתקן. אני אשמח, אני מאמין שאנחנו מאוד נשמח. אני מזכיר לך, גם מוצגים אנחנו שומרים - - -
לחלק מהדברים אנחנו חוזרים באס.אמ.אס. אני אתן לך דוגמה, אזרח שמתקשר היום 100 ואומר 'יש לי בעיית חניה, יש לי - - - רעש' או כל דבר אחר, אנחנו חוזרים אליו בסגירת מעגל באס.אמ.אס ומודיעים לו מה יצא.
בחלק מהדברים שמצריכים אותנו לעשות כמענה מהיר לאזרח כן, אבל בתהליך החקירתי, זה לוקח לנו - - - כרגע זה גם מגובה בנוהלי ופקודות המשטרה. אני אבדוק את זה, אני אראה מה החוק אומר, ואם צריך אני אשמח, אני ברמה האישית מאוד אשמח לדבר הזה. מאות אלפי - - -
אתה יודע שהמצב הנוכחי הוא שלפעמים אנשים מקבלים דוח תנועה, לא ידעו שקיבלו את הדוח כי הוא לא הגיע אליהם בדואר, קורים מצבים כאלה, הם מגלים את הדוח אחרי שהוא כבר צבר ריבית, כלומר חודשים רבים לאחר מכן ואז הם מתקשרים כדי להבין מה קרה, למה צברו ריבית על דוח שהם לא ידעו שהוא קיים, אז הם מחכים בטלפון במשך שעות כדי לקבל מישהו לדבר איתם, הוא מפנה אותם לחכות לקבל העתק מהדוח המקורי, אז הם מחכים עוד כמה שבועות כדי לקבל, בזמן הזה הם מקבלים עוד ריבית. כל התהליך הזה לא צריך להתרחש בכלל, הם צריכים לקבל את הדוח במייל, באס.אמ.אס, לכולם כמעט כבר יש - - - אני אפילו לא יודעת למי, אם אפשר להגיד שלמישהו אין טלפונים ניידים, לקבל את זה בדרך שהיא נגישה, באס.אמ.אס, שהיא נגישה להם. ל-95% מהאזרחים הבוגרים יש? ל-95% יש, גם במגזר החרדי, יש, אלה הנתונים לפחות שאני מכירה, מקבלים את זה באס.אמ.אס, מקבלים את זה במייל. מי שלא, אז באמת בדואר, אבל מה הסיבה? המייל הומצא בתחילת שנות ה-80. אנחנו 40 שנה אחר כך.
קודם כל זה כבר במעבר, יש לנו מענה קולי, יש לנו מייל ועדיין יש פקסים. אנחנו חייבים להנגיש את הכול - - -
הדוח מועבר בכתובת שרשומה ברשומות של משטרת ישראל, היום אנחנו במבצע גם עם משרד התחבורה, זו הכתובת האחרונה שלו, ואני מזכיר, בן אדם שקיבל דוח נותן את הטלפון שלו ונותן את הכתובת העדכנית שלו. העברנו את זה. אם הבן אדם מערער על זה, דוח מגיע רשמי במדינת ישראל - - -
משה, אני חיה בשכירות, אני עברתי בעשור האחרון בערך תשע דירות. אמנם הכתובת היא באותה עיר, אבל תשע דירות. תאמין לי, אני בטוחה שברגעים אלה יש מכתבים שמחכים לאיזה שהוא מענה באיזה שהיא כתובת, כי אתם, או כל רשות אחרת, לא סגורים על הכתובת בדואר. לעומת זאת המייל שלי נשאר אותו מייל, הפלאפון שלי נשאר אותו פלאפון, אלה הדרכים שבהם משיגים אזרחים בישראל בשנת 2018. לשם אמורים להתקדם.
זה ייבחן, אני אעביר את זה לראש את"ן, אנחנו נראה, הוא זה שאחראי, אני מזכיר, בעניין הזה. לרשום מייל בדוח תנועה, השאלה אם זה אפשרי, אני לא נכנסתי לסוגיה הזאת בצורה מאוד משמעותית - - -
זה נהדר, אבל המצלמה מצלמת את המהירות, יודעת לעשות את זה אלקטרונית, יודעת לזהות, זה לשלוף את התמונה, הכול שם מוכן, החלק של להעביר את זה לאזרח כדי שהוא אשכרה יוכל לשלם את הדוח בזמן ולא לצבור ריבית, פה נתקעים.
אני מקבל את מה שאת אומרת, ייבדק ואנחנו ניתן לכם תשובה בעניין. כרגע זה לא מופיע בדוח, זה מה שמופיע אצלנו, אין לנו את ה - - -
מישהו פה בחדר לא היה מעדיף לקבל - - - אתם בטח כולכם אף פעם לא עושים עבירות תנועה, אבל נניח שהייתם עושים עבירות תנועה? מישהו פה בחדר לא מעדיף לקבל את זה במייל?
קורה, בדור שלנו יותר ויותר אנשים עוברים דירות, כי אנחנו - - - אתם מכירים את מצב הדיור.
אם אני לא טועה, אני לא רוצה ככה לא לדייק באחוזים, אבל 97% משלמים את זה. אז אם הם מקבלים את זה - - -
ממש ממש קשה לי להאמין, אני גם יודעת את זה משיחות. אנחנו פשוט חשבנו להעביר חוק בנושא הזה, דיברתי על זה עם משרד הפנים, ואני יודעת משיחות עם חלק מהטלפנים שעונים במשטרה לפניות לגבי דוחות בטלפון שהם מקבלים המון המון המון פניות על דוחות שקיבלו כבר ריביות ואנשים לא קיבלו את הדוח, כי זה נשלח במכתב והיה איזה מענה - - -
אתם מקבלים אסמכתא, אבל אתם יודעים, לפעמים, אתם מקבלים אסמכתא שאומרת 'האיש לא קיבל את המכתב', אבל מבחינתכם זה שמור כאסמכתא שאתם עשיתם את העבודה, אבל לא עשיתם את העבודה אם האיש לא קיבל את המכתב.
אם אזרח יהיה מוכן לתת לנו את המייל שלו, אני מאוד אשמח לקבל את המייל של האזרח. אני ממליץ שאנשים יידעו מה הם נותנים לנו במייל שלהם.
אזרחים לא צריכים לתת את המייל שלהם ל - - - אני אשמח שאם הדבר הזה יועבר בצורה מאוד משמעותית ויועבר בצורה של חקיקה, כי כרגע נכון לעכשיו בן אדם נותן לנו את הכתובת שלו - - -
אני מקבל, אני מקבל את זה. משטרת ישראל גם עשתה מהלך באגף התנועה, מאוד משמעותי, פעם היו מגיעים עורכי הדין לקחת את התיק שנוגע לעניינם, היום זה מועבר בצורה מקוונת.
מאוד. את פשוט לא יודעת, עורכי הדין לא אהבו את זה, מאוד מאוד מאוד. אני יודע, זה נשמע לפעמים - - -
כן, פשוט אף פעם לא ברור, זה לא רק אצלכם, אבל למה הממשלה תמיד צריכה להיות אלף צעדים מאחורה בענייני התקדמות טכנולוגית. זה לא ברור. אנחנו מדינת הסטארט אפ, לא? זה הדבר שאנחנו הכי מתגאים בו, למה תמיד - - - שלום לחבר הכנסת עודה.
יש לנו מושג שנקרא פייפרלס, שאנחנו ממש לא רוצים, אנחנו נותנים לזה באמת מיליונים בעניין, אבל זה משהו שעדיין נכנס לא בצעדי ענק לגופים שהם כבר רגילים, זה חלק מתהליך לעשות את השינוי, אבל אני יכול להגיד שלפחות מבחינתנו כמשרד אנחנו עושים את קפיצת הדרך ואנחנו נכנסים לנושא. סך הכול רוב, כמו שאת רואה, הבקשות חופש המידע מטופלות בתוך המשרד בצורה מאוד משמעותית.
ההליכים המשפטיים נגד המשרד, היה לנו רק אחד, עתירה שהייתה בתחום המאבטחים, כלי נשק - - - התבחינים.
אבל זה כולל פניות של חופש מידע לגופים שיש בהם ממונה, כמו המשטרה? או רק את הפניות - - -
כן, רק המשרד, אני לא מחזיק עתירות ש - - - אלה היו רק מהמשרד. את רואה, סך הכול עתירה אחת שיש לנו. סך הכול. והוצאות החזרנו, 3,300 ₪ בנושא הזה.
מבחינת שאילתות. שאילתות שנענו עד 21 יום, את רואה את האחוזים, סך הכול מה שממתין ב-2017 זה 2%, סך הכול 220 שאילתות שהוגשו, ניתן מענה בעניין.
מבחינת הפרסום של הדוח, אני יכול גם להגיד שגם את 2018, רבעון ראשון, סגרנו, זה אושר להעברה, מבחינתנו הפרסום היה לכל הארגונים.
לא, לגבי דוח ההתקשרות, אכן היה עיכוב וזה לא אופייני למשרד לבטחון פנים, אבל אני שומע שזה טופל ואני שמח שזה יפורסם.
אלה המאגרים שהועלו לאתר של gov.il, חברות השמירה בעלות רישיון בתוקף. זה עלה בדצמבר 2015. מגרשי החניה, כמו שאת רואה ודיברנו על זה, עלה לאתר במאי 2018 בפורמט אקסל. גם מצלמות האכיפה.
אנחנו עוברים עכשיו על כל הרשימות של רישוי כלי ירייה ומה ניתן להעלות - - - תכנית עבודה עם - - -
במשרד לבטחון פנים, אני מזכיר. סך הכול 3,740 איש הורידו את הקובץ מהמאגרים שעלו לדאטה של gov.il.
מבחינת פרויקטים נוספים של המשרד, אז פניות הציבור, הגשת פניות מקוונות, זה בוצע. מעבר המשרד לאתר האחוד, בוצע, עדיין לא בשלמות.
לא, חלילה שלא נהיה בעד העלמת מידע, אבל הרעיון פה הוא לתפוס אנשים שעוברים על חוקי התנועה.
לא, המטרה של המשרד היא הרתעה. תמיד תופסים אותנו בהיבט שאנחנו כביכול רוצים שאנשים ייתפסו, זה הכנסות למדינה, זו הטענה העיקרית של הדבר הזה. אם אנחנו שמים מצלמה - - -
בדיוק. ואז אומרים, 'אתם רוצים כסף מהאזרח ולא לצמצם את תאונות הדרכים', אי לכך אנחנו מפרסמים - - - כן, זה טענות ש - - -
מהמחקרים שלנו בנושא, בן אדם שיודע איפה המצלמה בדרך כלל מוריד את הרגל מהגז, או לא מבצע את העבירה, או אם הוא רואה מצלמה אז הוא לא נוסע באור אדום ולא עושה עבירות תנועה, אני חושב שזה עובד יפה. דרך אגב, אנחנו רואים - - -
הפוך, הייתי מוסיף עוד, למה? בדרך כלל הגרף שלנו מראה במצלמות שאיפה שיש מצלמה יש ירידה ב - - -
בגלל זה אני אומרת, שאם הבעיה, אם הסיפור הוא שהם רק צריכים לדעת שיש, אז זה לא קשור ב - - -
אני אגיד את זה, אמינות המידע מבחינתי היא המקסימום. דרך אגב, אני חייב להדגיש, שהמצלמות, אנחנו כל הזמן מניידים את המצלמה בין עמוד לעמוד. בן אדם שרואה עמוד, מבחינתו הוא יודע שיש מצלמה, מבחינת העלויות אין לנו - - -
לא, במחקר, אני אומר, לחבר את המידע, כדי שאנשים, כשהם פותחים את גוגל מַאפְּס או וייז, אז הם נכנסים ורואים, זה כביש שיש עליו כך וכך תאונות דרכים, גם להולכי רגל, זה מעבר חציה מסוכן, זה מקום שיש בו.
אז בדיוק לפני חודש היה דיון יחד עם חברת וייז, הם לא כל כך ששים, זה בדין ודברים איתם, הם אומרים 'את המידע שאנחנו אוספים, המספרים, בדרך כלל אנחנו מעבירים' - - -
הם חוששים, כי אם יהיו תאונות או דברים, היו גם התראות נוספות שרצינו להכניס, הם בעניין הזה בודקים את זה גם בייעוץ המשפטי שלהם, שלא יהיה מצב שאחרי זה - - -
בן אדם שנסע, עשה תאונה, יכול להגיד 'לא קיבלתי התראה, כי לא התרעתם. אני רואה כבישים מסוימים שהתרעתם שהוא כביש אדום' או דברים נוספים - - -
מאוד מאוד, והמידע מבחינתנו, אנחנו רוצים לעשות את זה גם עם נתיבי ישראל, לדוגמה כביש אדום, שתהיה תאורה שם, 'אתה נכנס לכביש אדום', 'אתה נכנס לעיקול מסוים'. יש הרבה מאוד רעיונות של אנשים ששולחים לנו. לא הכול כמובן, יש עלויות כספיות. לשמחתי בחלק מהמקומות, אני מזכיר שעשו לאופנועים מגן. בקיצור, יש הרבה מאוד מה שנקרא בעיות בדרך שבהן אנחנו רוצים לתת מענה, גם ויזואלי וגם שבן אדם יוכל לקבל את זה בצורה מסודרת. וייז לא ששים - - - כל כך. גם השוטר שאנחנו הבטחנו וגם זה שנותנים לנו היום באירועים של פקקי תנועה - - - מספר אנשים מורשים במשטרה, שאתה מהר מאוד יכול להגיד איפה החסימות. להיכנס אליהם ולכוונן את המיקום של חסימות, זה לקח לנו כמעט שנתיים איתם. לא, אף אחד לא רוצה לחשוף את המערכות שלו.
לא, זה בסוף צריך להיות, זאת השיטה שתעבוד, כי לשים דברים באתר של המשטרה זה לא באמת - - - אני לא יודעת כמה אזרחים - - -
כבוד המנכ"ל אדרי, לפי הנתונים של שנת 2017 אני רוצה לתת לך, בעקבות - - - יותר באוכלוסייה הערבית, באום אל פחם למשל, 184 מקרים של רציחות, הוגש כתב אישום אחד, 1%. בנצרת למשל, 80 מקרים, הוגשו חמישה כתבי אישום, פחות מ-6%. ברהט למשל, 86 מקרים, הוגשו רק חמישה כתבי אישום. אני רציתי לבדוק את המקום הפנים ערבי, מהי אחריותנו כקבוצה בתוך הקבוצה הערבית, וניסיתי לעשות פילוח בין הפלסטינים בישראל לפלסטינים בגדה, לפלסטינים בעזה ובירדן. מצאתי שבירדן יש עשרה הרוגים בכל מיליון אזרחים, בעזה 11 הרוגים בכל מיליון אזרחים, בגדה המערבית עשרה הרוגים בכל מיליון אזרחים. דיברתי עם - - - הביטחון המסכל בגדה, שאלתי אותו האם הם תופסים את הרוצחים, אמר לי - - - אז אני מדבר עם - - -
חד וחלק. דיברתי עם אנשים, אחראים במשטרה, ואמרו לי 'האמת שגם אנחנו יודעים מי הרוצח, אבל אנחנו מדינה דמוקרטית, צריך ראיות', אבל כל ערבי רוצה לשאול למה כשהנרצח הוא יהודי המדינה הדמוקרטית מצליחה לאסוף את הראיות ולהגיש כתבי אישום. האוכלוסייה הערבית מרגישה שאין לה גב, שהיא לא יכולה להישען על המשטרה.
אני רוצה לתת לך נתון, באירופה, על כל מיליון אזרחים יש עשרה הרוגים בשנה, כלומר אנחנו לא חיים במדינה של אפלטון ואני מבין שזה יכול לקרות. בתחילת השנה עד עכשיו, בגליל, שיש שם 650,000 ערבים נהרגו שני אנשים, בממוצע עולמי, זה עומד בסטנדרט עולמי, גם בנגב, יש 300,000 ערבים, יש שני הרוגים מתחילת השנה. גם זה כמעט עומד בסטנדרט העולמי. אבל במשולש, יש 400,000 ערבים, יש 15 נרצחים. בלוד, רמלה ויפו, שיש 57,000 ערבים יש שישה נרצחים ברבעון הזה. אם אני רוצה לראות מה ההבדל בין המשולש, כולל לוד רמלה, לבין הגליל והנגב, אני מוצא מילה אחת, כנופיות הפשע. יש במשולש ובלוד וברמלה כנופיות פשע ערביות ואני לא הראשון שקורא למשטרה לעשות את הכול, את הכול, את הכול, ממש את הכול, בשביל למגר את התופעה הזו.
אני חושב שאתם נמצאים במבחן היסטורי ולא כל פעם שבאה ההנהגה הערבית וקוראת לכם, 'תאספו את כל הנשק, לא רוצים כלי נשק אחד, תכסחו את כנופיות הפשע'. אנחנו רוצים את זה, אין משטרה אחרת, אין משטרת מדינה אחרת, יש רק את המשטרה הזו וזה תפקידכם.
אם הייתי מקבל את השאילתה בצורה מסודרת בחופש המידע הייתי צריך להגיד, 'נא לפנות לרשות אחרת'.
אני אגיד לך. כי אני מבחינתי, גם כמנכ"ל המשרד לבטחון פנים, זה לא אומר, בעברי הייתי ניצב במשטרת ישראל, אני - - - אני צריך לשמוע את עמדת משטרת ישראל, כי הנתונים שהוא העלה פה לא מצויים כרגע בידי. אז אם אתם רוצים לשמוע את עמדתי האישית בעניין אני אשמח להגיד בעניין, כי עמדתי, אני שומע את המצוקה, אני מכיר אותה שנים, הייתי גם מפקד תחנת טייבה, גם מפקד מרחב יפתח, שיש שם את יפו, התמודדתי עם זה גם בירושלים ובהרבה מאוד מקומות במסגרת תפקידיי. צריך לזכור שכתבי אישום הם גם חלק מאיסוף הראיות - - - אתה מכיר את זה, אחת, אין שיתוף פעולה של האזרחים - - -
אני רוצה לתת לך נתון, בשנת 2012 עד עכשיו נהרגו 16 אנשים מכפר קאסם, מ-2012 עד עכשיו, 16 אנשים, 15 ערבים ואחד יהודי, שמו שמרלינג. ליהודי אחרי ארבעה ימים הותר לפרסום שהם פענחו את המקרה. ב-15 מקרים בכפר קאסם לא פוענחו המקרים. אז מה אתה אומר שיתוף פעולה של אנשים?
אז אני, ברשותך, עוד פעם אני אגיד את זה, אם את מבקשת ממני במקרה בעברי כמפקד מחוז תל אביב, אני מזכיר לך ש - - - פרשייה יפה מאוד של החבורה מג'לג'וליה עם כתבי אישום, עם פענוח. אתה תראה את זה, אתה תשמע את זה - - -
אתה תשמע את זה עוד מעט, אחרי שהדברים ייצאו בצורה מסודרת. היום בבוקר משטרת ישראל פשטה באום אל פחם על מתחם עם עצורים, ממשפחה שאתה מאוד מכיר, אני לא אגיד את שמה. אתה, אם אתה רוצה, אתה יכול להגיד את שמה. בעניין הזה משטרת ישראל צריכה להגיב באופן רשמי. אני אומר לך שהמשרד לבטחון פנים, על ידי השר, הוסיף 1,200 שוטרים, הקימו שיטור עירוני, הקימו תחנות משטרה, שוטרי תנועה, הדבר הזה - - -
אבל מבחן התוצאה הוא לא מיידי. הוא לא מיידי. זה מצריך שיהיה פה טיפול מלא, חברתי, שלכם, אל מול הדבר הזה. אנחנו עושים מבצע להחזרת - - -
סליחה, אני יושבת פה, אני שומעת הרבה מאוד קריאות שלהם בעניין הזה כל הזמן. אני גם לא חושבת שצריך להנחית את זה עליהם - - -
ברור שזה חלק מאחריות של כל חברי הכנסת, זו אחריות של כולנו כמדינה. זה אזרחים שווים במדינת ישראל.
למה אתה לא קורא לחברי כנסת יהודים בדבר הזה? למה אתה לא עושה - - - בקרב היהודים?
סליחה רגע, שנייה, איימן. אתה מכיר את הנתונים האלה ואת הפער בין טיפול ביהודים לבין טיפול בערבים? אתה מכיר את הנתונים? אז מה התכנית לטיפול בעניין הזה?
אני אומר, זה להקים תחנות משטרה, להוסיף שוטרים למגזר הערבי, לתת טיפול של מש"תים, לייצר קבוצות עבודה עם הרשויות. שיטור עירוני, אני מזכיר לכם שהעניין הזה הוא כך, שהרשות המקומית גם תיתן פקחים והמשטרה תיתן שוטרים וביחד יישבו ויסתובבו וייתנו מענה בצורה מסודרת. לצערי יש מקומות - - -
אתם עשיתם תחקיר לדבר הזה? לכל אחד מהמקרים שבהם לא הצלחתם ל - - - אתם עשיתם תחקיר לדבר הזה?
- - - מפקד תחנה ובסוף זה מגיע למפקד מחוז, שהוא בודק את התיק, הוא בודק את הראיות המודיעיניות, הוא בודק את הראיות החקירתיות, הוא בודק אם אפשר בהיבט הזה בפרשיות הקיימות הנוספות, האם אתה יכול מהן להקיש על אותו תיק רצח ואני אומר את זה, אנחנו - - -
- - - כי הם אויבים ולא כי הם אזרחים. אז עם הנתונים הכל כך קשים, כל כך ברורים, מה יש לך לענות? תגיד, 'אתה יודע מה? האמת שאתה צודק'. תגיד 'אתה צודק', תגיד 'אתה צודק לגבי העבר, אני - - - אבל אני מבטיח לך, מעכשיו והלאה אנחנו נשלב ידיים בשביל למגר את התופעה הזו'. אנשים יש להם שכל, אנשים שומעים את הנתונים הללו, מה יגידו? מה יגידו? יגידו שזו משטרה עוינת, ראו בנו במקרה הטוב ביותר חצר אחורית ובמקרה הרע רואה בנו אויבים.
אני לא אחראי על הגופים בהיבט של מידע, כל אירוע, אתה זרקת 57, אני צריך לראות את זה, אני צריך - - -
כן, אבל אלה נתונים - - - זה נכון שלא כל השאלה התייחסה לצד של השקיפות, אבל יש פה צד של שקיפות שצריך להתייחס אליו. גם אנחנו פנינו, הבאנו לפה את מח"ש לדיון כבר פעמיים בעניינים שניסינו להבין מי האוכלוסיות שהכי נפגעות מאלימות שוטרים והאם יש איזה שהיא בדיקה של הנתונים בעניין הזה. אתם צריכים את הנתונים ואנחנו כציבור וכחברי כנסת צריכים את הנתונים כדי שנוכל להילחם למען שינוי ולתקן את התופעה.
בקשה לנתונים של תלונות למח"ש, של אלימות של - - - אני מרחיבה את הדיון להרבה מעבר למה שדובר פה עכשיו. אלימות שוטרים, איזה תיקים טופלו ומה לא טופל וכיצד טופלו. כל הדברים האלה, הם לא נתונים שצריכים להיות סודיים.
שאתם לא יכולים לעשות חלוקה דמוגרפית מגזרית של הפונים, כי זאת מבחינתכם אפליה. עכשיו, תסלחו לי, זה לא לטפל. עם כמה שהיינו רוצים שבמדינת ישראל לא נצטרך חלוקות כאלה מגזריות, כולם יהיו אזרחים שווים וכולם יטופלו באותה צורה, ואפילו אפשר גם, גם גברים ונשים הם לא אזרחים שווים בעניין הזה, אנחנו יודעים שזו לא המציאות וכדי להתמודד עם הבעיה אנחנו כן צריכים נתונים, אנחנו עוד לא חיים בלה לה לנד.
כבוד המנכ"ל, אתה חושב שאני לא מסכן את עצמי כשאני מדבר על כנופיות הפשע במשולש ובלוד ורמלה? אני בעצמי מסכן את עצמי, אבל אני אומר לך, זו אחריות של כולנו. אז עם כל הכבוד, אנחנו לא נסכים לגבי העבר, אל תגיד, זה לא מכבד את האנשים כשתגיד 'נפתח עוד תחנת משטרה', 'אנחנו מבטיחים', זה סליחה, זה החוק - - -
אני רוצה להתחיל עם בקשות מידע שבאמת פנינו למשטרת ישראל ואחר כך אני אתייחס לנקודה שהעליתם.
זה בעניין הזה, אלימות משטרתית לכל דבר. אנחנו פנינו ב-2015 למשטרת ישראל לגבי נתונים מ-2007 עד 2015 בפילוחים של תיקים על תקיפת שוטרים כי ידענו שמח"ש יכולים לפלח את הדברים שלהם. בגלל שהם לא נתנו לנו פנינו למשטרת ישראל כי אנחנו יודעים שיש הרבה פעמים תיקים מקבילים ברגע ששוטר תוקף אזרח ואזרח תוקף שוטר. קיבלנו את הנתונים האלה - - - ב-2015, הם פורסמו, הם נתנו לנו אותם, הם פורסמו בכל מיני מקומות שונים, המשרד לבטחון פנים גם - - - כל מיני תכניות עבודה, כי הם שמו לב שהיו פה בעיות מאוד - - - הם שמו לב שמתוך התיקים על תקיפת שוטר באוכלוסייה היהודית 12% היו על יוצאי אתיופיה, למרות שהם היו 2% מהאוכלוסייה, ומתוך זה שמנו לב להרבה מגמות.
12% מהתיקים. ב-3 ביולי שנה שעברה אנחנו פנינו שוב בשביל לקבל נתונים חדשים לשנים 2016 ו-2017. באוגוסט, אחרי שעברו 30 יום שאלנו מה קורה עם הבקשה הזאת, המענה שניתן לנו זה 'אופס, לא קיבלנו את הנתונים, נתחיל להסתכל על זה עכשיו', התעלמות מהבקשה בפני עצמה. בסופו של דבר, אחרי שהצקנו ורק מספר חודשים אחר כך קיבלנו מענה שבאמת אמר שהם לא יכולים למסור את הנתונים האלה מכיוון שזה עלול לגרום לפגיעה בשלום הציבור וביטחונו כתוצאה מ - - - בנוסף לזה נתנו גם נתונים, אבל שהמשטרה צריכה בעצמה ולא נתנו לנו את הנתונים הגולמיים, הראו איזה שהיא מגמת שיפור. עכשיו, אם יש מגמות שיפור, אז עוד יותר אתם צריכים לתת את המידע כדי שבאמת נוכל לראות אותו. אם יש לכם במה להתגאות, תראו במה יש לכם להתגאות.
עכשיו, אני כן רוצה להתייחס לחלק מהנקודות שהעליתם. היו פה כל מיני קולות שמשטרה כן שייכת למשרד לבטחון פנים. אני חושבת שכולם פה יודעים שהמשטרה נמצאת תחת המשרד לבטחון פנים, באחריותכם להגיד את הדברים האלה.
הפנייה הזאת באמת נעשתה למשטרה ולא למשרד לבטחון פנים. קודם כל אני לא מבינה איך יכול להיות מצב שהמשרד מציג את כל הנתונים שלו ולא מתייחס לגופים שבתוך המשרד - - -
אתם צריכים רק להדגיש מה אתם ביקשתם. אתם ביקשתם את המשרד לבטחון פנים, אתם לא ביקשתם, אתם לא ביקשתם - - -
נכון, אתם הרגולטור בעניין הזה. אתם קובעי המדיניות. לא המשטרה קובעת את המדיניות של המשטרה, אלא המשרד לבטחון פנים.
ומה קורה אם המשטרה, נניח, זה לא המצב, נניח שהמשטרה או גוף שתחת אחריותכם היה באופן שיטתי מתחמק מלתת תשובות שקשורות במידע ובנתונים, אז זה גם לא - - - אין לכם אחריות בעניין הזה?
אני בטוחה, כבוד המנכ"ל, שיש לך המון המון עבודה ואם אתה גם ממונה על חופש המידע, במשרדים אחרים יש אנשים שממונים על חופש המידע - - -
ושיש לכם הרבה יותר עבודת הנגשת מידע מאשר שיכול לעשות מישהו בנוסף על תפקידו, בשעות הפנאי שלו להתעסק ב - - -
אנחנו בנושא הזה הולכים עם הדבר הזה, נמנה, ניתן, נבדוק את היקף הפעילות. אם נראה שזה באמת דורש כזה היקף, עשינו בדיקת פעילות לפני שפרסמנו ו - - -
מרגע שיהיה לכם ממונה במשרה מלאה על חופש מידע, אז האדם הזה יעסוק גם בהנגשת מידע מראש, גם בלהוציא את אותם נתונים שביקשנוץ ויש לי עוד שאלה אליכם גם בהקשר הזה של - - -
הוא בכלל מצפה שאני אזכור את כל הנתונים שיש במשטרת ישראל בעל פה, לא רק לגבי הערבים, נכון? שהתייחסת לכל, אני צריך לדעת יהודים, צריך לדעת אתיופים, אני צריך לדעת כל מגזר - - -
לא, אני רק אגיד, 30 שנה אני במשטרת ישראל מטפל בכל אחד מהתפקידים שלי, כולל במגזר הערבי, אף אחד - - -
אתה יודע ש-58% מההרוגים הם ערבים? אתה יודע את הנתון הזה או לא? אני חושב שכל בן אדם, לא צריך להיות מנכ"ל המשרד לבטחון פנים כדי לדעת את הנתון הזה.
אני רוצה גם להוסיף עוד שאלה. לאחרונה גם, מה זה לאחרונה? זה לפני חודשים ארוכים, פורסם שגם מידע לגבי כמה נשים התלוננו על אלימות לפני שנרצחו על ידי בני זוגן, אלימות במשפחה, כמה מהן קיבלו מענה, כמה בכלל תלונות כאלה מופיעות. המידע הזה גם המשטרה סירבה לפרסם, גם בחלוקה של נשים יהודיות ונשים ערביות, שאנחנו מודעים לכמות ולגודלה של התופעה הזאת.
ברשות כבוד היושבת ראש, לגבי החלוקה בין המשרד לבטחון פנים לבין מה שאני קורא הגופים - -- המשטרה, השב"ס, כיבוי אש, מבחינת חופש המידע, יש ממונה משרד שמטפל בכל הבקשות של חופש מידע, הוא אחראי גם על הנגשת המידע באופן יזום בכל מה שקשור לכך. לגבי יתר השאלות, האחריות של המשרד כלפי הגופים האלה, הפיקוח וכדומה, זה משהו שאני לא יכול להתייחס אליו, אבל מן הסתם אם הייתה - - - אני מניח שכבוד המנכ"ל היה מביא את הנתונים.
ואגב, מה שהוצג במצגת, האחוז הזה של דחייה מכיוון שהמידע נמצא ברשות אחרת, הנתון הזה מופיע גם בשלוש השנים האחרונות. לדעתי זה משהו שכן מחייב בדיקה, כדי למצוא קודם כל את הסיבות לכך ואחר כך את הפתרונות.
תוך כדי הדיון הסתכלתי על האתר של המשרד לבטחון פנים בחופש המידע, יש שם רק את הפרטים של הממונים על חופש המידע בגופים האלה. אפשר לחשוב - - -
בדף שאני נמצא בו, בדף חופש המידע, זה לא כל כך מופיע, יכול להיות שצריך באמת לחדד ולקבוע את גבולות הגזרה בצורה יותר ברורה, וככה גם לטובת המשרד לבטחון פנים, שהבקשות האלה שלא היו אמורות להגיע אליו בכלל יגיעו לכתובת הנכונה מראש וככה לא צריכים להתמודד איתן.
לא, זה לא - - - כל הנתונים שאנחנו דיברנו עליהם כאן הם נתונים שאני מצפה מכם שיהיו כבר באתר ולא נצטרך לבקש. אני אגיד לכם גם למה, אנחנו לא פה כדי לתקוף אתכם, וכמו שראיתם גם מהשאלות הקודמות ששאלתי בענייני עבירות תנועה, המטרה היא כל הזמן להשתפר ושכולנו נעשה את העבודה שלנו יותר טוב. מרגע שאתם מציבים מעקב, מאחר שאנחנו יודעים שהנושא הזה של אלימות שוטרים הוא נושא מאוד מאוד משמעותי, הוא עולה לכותרות הרבה מאוד, ממגזרים שונים בחברה הישראלית, אני לא כל כך אוהבת את המילה הזאת, אבל מציבורים שונים בחברה הישראלית שנפגעים באופן תדיר מאלימות משטרה, לפעמים על לא עוול בכפם, אני הייתי מצפה שאצלכם באתר, מאחר שזה נושא כל כך משמעותי שלציבור יש עניין רב בו, יהיה מדד שאתם בכמה חודשים מעדכנים ומראים מה קרה, מה טופל. זה ישים לכם מול העיניים כל הזמן את הנושא הזה, כך שאתם לא תוכלו לדחוק אותו הצדה. ועל אף שיש לכם הרבה נושאים שהם בסדרי עדיפויות - - -
קודם כל מי שחוקר אותנו זה משרד המשפטים. חוקרים אותנו על כל המידע המצוי בפניהם, כולל מכתבים אנונימיים שאנחנו - - -
אנחנו הרשות שמפקחת על עבודת הממשלה, אנחנו צריכים כלים כדי לפקח על מה שקורה. הציבור והחברה האזרחית צריכים כלים כדי לראות איפה אפשר לתקן. אנחנו רוצים רק לתקן, אף אחד פה לא רוצה להעניש אתכם, זה רק לתקן. למה לא לשים את הדבר הזה באתר?
ביקשתי כמה תיקי חקירה נסגרו בגלל חוסר עניין לציבור, כמה הוגדרו כעבירה מינורית, כמה הועברו לדין משמעתי, כמה הוגש כתב אישום, כמה תלונות על אלימות שוטרים עסקו באלימות שהתרחשה ברחוב בשטח?
זה הועבר גם אליכם. העברנו פנייה למשרד לבטחון פנים, אני חושבת שגם הגשתי שאילתה בנושא הזה, מזמן, זה המון דברים שכבר כמה שנים.
לא, ואני לא רוצה לבקש את השאילתה, אני רוצה שהמידע יהיה, זאת המטרה של הוועדה שלנו, שהמידע פשוט כבר יהיה, שלא נצטרך כל הטרחה הזאת והזמן שחולף עד שמקבלים תשובות. שמידע יהיה מרגע שזה נמצא לכם באתר, מול העיניים שלכם, ואתם כל הזמן יושבים ומעדכנים, אז אתם רוצים כל הזמן להשתפר. ככה זה עובד. כשאתם רואים את הדבר נגד עיניכם אתם רוצים להשתפר, אתם רוצים שהמחוג יירד לאפס, נכון?
אז בוא נשים את הנושאים שהם בסדרי העדיפויות הלאומיים, נשים אותם בפרונט ונוכל לטפל בהם.
יש סטטיסטיקות שיוצאות פעם בשנה, מפורסמות, מלא, על כל נתוני הפשיעה במשטרת ישראל ובמדינת ישראל. על זה, אני מזכיר, רק לגבי האוכלוסיות לגבי אלימות, משטרת ישראל, אחרי שהשר, זו גם המדיניות שלו וגם הביא משאבים לעניין, בסביבות אפריל 19' ייכנסו מצלמות גוף לשני הצדדים ואני חושב שזה טוב מאוד בנושא של - - - את מודעת לזה, נכון? תהיה מצלמת גוף לכל שוטר.
לא, זה מרחבים, זה פרויקט לאומי מאוד מורכב. אני מאמין שבאפריל 2019 זה כבר יופעל בשטח. - - - לפחות משני ההיבטים, גם מקצועיות השוטר וגם התנהגות האזרח בצורה מאוד טובה - - -
אמרתי, מקצועיות השוטר, מקצועיות מבחינתי זה גם ההתנהגות שלו כי שוטר צריך לדעת איך לפנות לאזרח, לא רק אם הייתה אלימות או לא. מקצועיות, אנחנו קוראים לזה. ואני מקווה מאוד שזה יוריד את רף התלונות נגד שוטרים ותקיפות שוטרים בצורה מאוד משמעותית. דרך אגב, בעולם יש מחקרים שמראים שזו ירידה אפילו עד כדי עשרות אחוזים.
תודה, גברתי יושבת הראש. קודם כל נדמה לי שזו ההזדמנות הראשונה שאנחנו נפגשים פה בוועדת השקיפות, אני רוצה לנצל את ההזדמנות ולברך אותך ולאחל לך הצלחה בתפקיד שלך.
אני רוצה להעיר שתי הערות. נדמה לי שהדיון הזה לא מוצה, נדמה לי שהדיון הזה לא מוצה גם בגלל אולי אי הבנת העיקר. אני כרגע לא בא ממקום ביקורתי, אני אומר שמבחינתנו כשאנחנו רוצים לדון עם המשרד לבטחון פנים, אנחנו לא רוצים לדון רק עם המשרד, יחידת הרגולציה, אלא עם המשרד וכל המערכות שמתחתיו ויכול להיות שצריך יהיה לעשות את זה בדיון נוסף ולהזמין אולי בצורה נוספת ומיוחדת את הגופים שתחתיכם, אבל אני הייתי רוצה לראות את זה כאיזה שהוא דיון אינטגרטיבי, לא שפעם אחת נזמין את המשטרה ופעם נזמין את שירות בתי הסוהר, אלא כל המערכות האלה יחד עם המשרד לבטחון פנים, יכול להיות שהן צריכות להגיע לדיון נוסף כדי לשאול את השאלות ולברר את המורכבות. מבחינתנו, כמערכת פרלמנטרית, אתם המערכת שעומדת מולנו, אתם המערכת הממשלתית ותחתכם יש כל מיני גופים כאלה ואחרים.
נקודה שנייה, בהמשך לשאלות של חבר הכנסת עודה, אני רוצה לומר לך, אדוני המנכ"ל, שמבחינתי השאלות של חבר הכנסת עודה הן לדעתי בדיוק דוגמה של איך אנחנו תופסים את תפקידה של הכנסת. השקיפות היא לא איזה שהוא משהו שהוא מעניין אותנו כשלעצמו, שיהיו לנו כל מיני נתונים שנסדר אותם בגרפים ונוכל להשוות גרף לגרף. שקיפות היא כלי להבין איפה יש לנו בעיה, ואם יש בעיה אז הוועדה הזו גם מסמנת את הבעיה, אבל גם משתמשת בכלי של השקיפות כדי לנסות לחולל פתרון של הבעיה. לכן הבקשה שלי אליך היא שתיקח את השאלות האלה, אולי תוציא אותם מהפרוטוקול, הן שאלות מאוד מאוד מטרידות.
אדוני ענה על שיתוף פעולה של אזרחים, חוסר שיתוף פעולה של אזרחים, אבל הנה, כאשר אנחנו שומעים שאזרח יהודי נרצח, למרבית צער, בכפר קאסם, אז היה שיתוף פעולה כנראה של התושבים בכפר קאסם, למה? התושבים בכפר קאסם מחויבים יותר ליהודים מאשר לערבים? לא נשמע.
לא, אבל גם נתונים על שיתוף פעולה או חוסר שיתוף פעולה זה רק חלק מהמאפיינים של להצליח לפתור תיק או לא לפתור אותו. כלומר זה חלק, אחד הדברים, אחת הבעיות זה שיתוף פעולה, יש עוד בעיות, אני מניחה.
מאה אחוז. כשאני שומע את אדוני, השאלה של שיתוף פעולה, אני אומר לך, שלמשל בתחומים אחרים, שלא מדובר באלימות בין אזרחים, אלא מדובר בתיקים ביטחוניים, למערכת בישראל יש יכולת להגיע לאנשים לא רק אחרי שהם ביצעו חס וחלילה איזה שהוא מעשה שמזיק, אלא עוד לפני שהם התחילו בכלל לבצע אותו. אז יש יכולת, השאלה היא שאלה של מדיניות ושל סדרי עדיפויות וכאן הטענה היא לא רק למשטרה. מדיניות זה גם עניין של המשרד לבטחון פנים ושל השר. יש לנו פה בעיה. יש פה באמת ציבור גדול שמרגיש מופקר ואתם צריכים לקחת את זה במלוא הרצינות.
אני מתנצל שאני רץ לוועדת חוקה.
אני רק אגיד שהמדיניות של השר היא חד משמעית לפענח כמה שיותר תיקים ולהגיע לכתבי אישום. אמר את זה - - -
אבל במבחן התוצאה. מבחן התוצאה לא אפס, 4%. אם אני במבחן מסוים מקבל 4% אני צריך ללכת.
יש לי רעיון לעוד כמה משאבים. באחריות השר יש משרד נוסף, יש לו תקציב של 150 מיליון שקלים והוא עוסק בעיקר בענייני יח"צ. אפשר להסיט את כל התקציבים האלה עכשיו כדי לחזק את עבודת המשטרה.
זה בעניין הזה? יש פה עוד שאלה.
אני גמלאי של משרד מבקר המדינה ורוב שנותיי עסקתי בביקורת וההערה נוגעת לא רק לפורום הזה, אלא בכלל אני שומע לא מעט ישיבות. אני חושב שאפשר לקבל ביקורת, צריך לקבל ביקורת, מותר לקבל ביקורת, כדאי לקבל ביקורת, כדאי להקשיב לביקורת, זה לא אחד נגד השני. יש פה כל הזמן עימותים כאילו אני צריך להגן על עצמי ולהשיב מלחמה שערה. כדי להקשיב, יש פה גוף מפקח, פרלמנט, זה כנסת ישראל, כדאי להקשיב לביקורת ולהפנים אותה. לא חייבים - - - כולם בעד ואף אחד לא נגד.
אז רק בשוליים אני ראיתי את הנתון הזה של 53% מהבקשות נדחות, הן נדחו בגלל שהן שייכות למשטרת ישראל. אני אומר ככה, באופן כללי הגישה אמורה להיות, האזרח לא תמיד אשם, אני בתור מי שמשרת את האזרח, קיבלתי פנייה, אני מעביר אותה למשטרת ישראל, אבל קודם כל אני עוקב אחריה, אני רוצה לדעת מה קרה איתה, אני רוצה לדעת מה קרה איתה מול האזרח, האם האזרח קיבל תשובה או לא קיבל תשובה, או שאני התנערתי מאחריות, העברתי את זה למשטרת ישראל. אני, יש לי אחריות קולקטיבית, אני ממשלת ישראל, אני המשרד לבטחון פנים, אני צריך לדעת לתת תשובה לכל דבר.
תודה. בעניין הקמת היחידה המשטרתית לחקירת תאונות בנייה. בינואר 2017 היועמ"ש ופרקליט המדינה פנו למפכ"ל ולשר לבטחון פנים בבקשה לקדם את הקמתה של היחידה הארצית לחקירת תאונות עבודה. אגף החקירות במשטרה הכין תכנית שהוצגה לשר לבטחון פנים כבר ב-2016 אבל מאז שום דבר לא התקדם. העלות הייתה 10 מיליון שקלים, שזה - - -
12? שזה סכום פעוט ביחס ל-4.5 מיליארד השקלים שהמדינה משלמת כל שנה לנפגעים בתאונות עבודה. מה מתרחש עם זה? אני לא אכנס למספרים, אבל אנחנו רואים כמעט כל יום תאונת עבודה באתרי בנייה שמביאות, לצערנו הרבה מהן, גם ממש למוות של עובדים ופציעות קשות והרס חיים. מה הסטטוס של העניין הזה?
כן, עם תפיסת הפעלה בינינו לבין משרד העבודה והרווחה כדי לחלק מה מניעה, מה חקירה. יש לזה לא מעט היבטים שצריך לסגור אותם, זה מוקם, המדיניות היא מאוד ברורה, עוד השנה.
כן, אבל זה מעניין כי אמרת קודם על תאונות דרכים, על עבירות תנועה, אמרת שהמצלמות ועצם זה שמסתכלים עוזר. אז אולי המפתח נמצא באזורים האלה.
אני לא חושב, בניין שבונים אותו לגובה, אם תשימי בכל קומה מצלמה כדי לבחון את העובדים וזה - - -
מניעה תמנע הרבה מאוד, קסדות, ציוד, רשתות, יש לזה עוד מגוון דברים. אני חושב שכל אירוע מתוחקר על ידם, אבל אנחנו פה בהיבט החקירתי. אני חושב שהצד שצריך להשקיע בו יותר זה צד המניעה ולא החקירה. חקירה זה כבר אחרי שהבחור או הפועל נהרג וזה פחות רלוונטי ואז אנחנו מקסימום נגיע לאיזה שהיא רשלנות - - -
אז אני אומר, הפקת הלקחים צריכה להיות מקדימה, של מניעה. לקחת את כל האירועים שהיו, לחקור אותם, לראות מה הסיבה שאנשים נהרגו וליישם את זה במניעה.
כן, אתה יודע, אבל אם היו אומרים, בצבא, או קח את חיל האוויר, אלופי התחקירים, אם היו אומרים שיש - - - שם עושים תחקירים על הכול, לא רק תאונות, אלא גם הצלחות, והיו אומרים לא מתחקרים, אז במה היו משתפרים? אחרי הצלחה או אחרי חס וחלילה האסון חייבים לתחקר כדי להפיק לקחים ולהסיק מסקנות לעתיד.
אני מסכים איתך. אני אומר, המשטרה אחראית רק על שלב החקירה, היא לא מפיקה מזה לקחים, במשרד העבודה, יצטרכו לשבת ולעשות אולי אפילו כמה תיקונים או היבטי רישוי, להטיל על כל אתר בנייה מה הדברים שהוא צריך לעשות כשנמצאים - - - כדי שהאנשים לא ייהרגו.
זה להציע לממשלה מדיניות שהייתה יכולה ל - - - להגיד מה המלצותיכם, האם הדבר הכי טוב היה יכול להיות מניעה, האם צריך לחייב היתרי בנייה באיזה שהוא - - -
ספר תכניות העבודה. בדיווח ביצוע תכניות העבודה של 2017, המשרד לא מופיע. בספר הממשלתי. מישהו יודע לענות על זה? אתם מכירים את ספר תכניות העבודה. אנחנו כאן מאוד אוהבים את ספר תכניות העבודה ובעיקר אנחנו נלחמנו כאן כדי שהספר יציע לא רק תכניות עבודה אלא גם את הביצוע בתכניות העבודה.
לא, לא לשאול שאלות, אני רק אגיד בעקבות מה שעלה פה, אחת, אנחנו נבדוק מה קיים באתרים של הגופים שהם תחת אחריותנו, שאנחנו נוכל מה שנקרא בתחום השקיפות להעביר אותם. אני מקבל שמה שעבר מבחינתנו ל - - -שהגיע למשרד ועבר לגוף אחר, אנחנו נקבל עליו תשובה, האם הוא בוצע או לא בוצע, מה שנקרא נסגר עליו מעגל. לא מה שהופנה לגוף, כי אז אני צריך לייצר כפל נתונים, ולכן מה שהועבר על ידינו לרשות אחרת, אנחנו נוודא שהדברים באמת, ניתנה תשובה ועמדה בצורה מסודרת. לא רק דרך אגב, משטרה, אני יודע שאוהבים את המשטרה, אבל יש לנו גם את כיבוי והצלה, יש לנו את שב"ס, שירות בתי הסוהר, בעניין הזה, ואנחנו ניתן על זה את המענה. זה ייכנס גם לאתר שלנו, אנחנו נסגור את זה בצורה מסודרת.
אני גם אעלה לאתר שלנו את השנה הקודמת של כל נתוני ה - - - שזה יהיה בתוך האתר. קרי, מה שהיה בשנה הקודמת - - - בצורה רשמית ממדינת ישראל יעלה ומי שירצה לקבל את הנתונים יקבל. אם הוא יבקש נקודה ספציפית על נתונים נקודתיים, אז הוא מוזמן או להגיש את הבקשה לרשות הנוגעת, או בשאילתה בכנסת.
אני הבנתי. נושא של ספר תכניות העבודה, תכנון וביצוע. אנחנו נבדוק גם את זה. אני לא מכיר את זה כרגע, ייבדק. אנחנו נעביר את זה בצורה מסודרת לוועדה. תודה רבה.
תודה. אני אסכם את הדיון, ברשותך. שקיפות היא שאלה של אמון. במסגרת המשרד שלכם דיברנו הרבה על עבודת המשטרה ואנחנו, כאזרחים, זקוקים לעבודתו של המשרד לבטחון פנים ביעילות המרבית ולאמון גבוה ככל האפשר במשטרה ובגופים שהמשרד הוא הרגולטור שלהם, זקוקים לזה נואשות, הביטחון שלנו תלוי בזה. כשאין אמון הביטחון שלנו יורד. אנחנו, לצערי, רגילים ליותר מדי משברים.
גם אני, כאזרחית, לפני שהפכתי לחברת כנסת במסגרת המחאה החברתית נעצרתי פעמיים על קיום הפגנה חוקית לחלוטין, מבלי שעשיתי שום דבר, ככה גם קבע בית המשפט, אבל החלק העוד יותר חמור של זה היה שאני ראיתי אלימות שוטרים לנגד עיניי מול מפגינים שלא עשו שום דבר, כולל בתוך מקומות שהיה הרבה יותר קשה להראות את האלימות הזאת. היום הרבה ממה שמציל אותנו, אני אומר במרכאות, זה שיש לנו את המכשירים האלה ואפשר לצלם ולתעד ולהראות וזה, אגב, גם מה שקרה בבית המשפט בעניין המעצר שלי. בית המשפט הסתכל על הווידיאו וראה שלא היה צריך לעצור אותי. אבל בנושאים של אלימות משטרתית שקורית בתוך חדר חקירה או חדר מעצר, בתוך הזינזאנה או ניידת המשטרה, על זה אין צילומים ותמונות והרבה יותר קשה לאזרחים להתמודד.
אני עוד מדברת ממקרה קטן ויחסית מאוד מאוד פשוט. כשמדובר באזרחים שהם נמצאים גם ככה בעמדה מוחלשת מול המדינה, אזרחים שקולם נשמע פחות בחברה הישראלית, או שזוכים לפחות אהדה ציבורית המקרים הרבה הרבה יותר קשים וחמורים והמון פעמים פשוט לא מטופלים כלל. לצד האמירות האלה אני אלחם כל הזמן על כך שלציבור יהיה אמון במשטרה. כל הזמן ונלחמת על זה יום יום, אבל אנחנו צריכים לחזק את האמון הזה בזה שאנחנו נראה שיש התמודדות של המשטרה, התמודדות של הרגולטור, של המשרד לבטחון פנים, עם המקרים האלה, ההתמודדות הכי קשה וחריפה שאתם יכולים לעשות וההתמודדות הזאת מדווחת לציבור באמצעות שקיפות, בנתונים שיתפרסמו כל הזמן באופן קבוע, שיוכיחו לנו ויראו לציבור שאתם מטפלים, שיראו שאתם רואים גם את האזרחים הכי מוחלשים כל הזמן לנגד עיניכם כי אתם מבינים שהביטחון של המדינה תלוי בדבר הזה. זו משימה שאנחנו כוועדה נשמח לעזור לכם לעשות אותה.
הסיפור הזה שאין ממונה חופש מידע במשרה מלאה הוא בדיוק אחת הבעיות כאן. אני לא מצפה ממנכ"ל המשרד שיש לפניך כל כך הרבה משימות שגם על הנושא הזה אתה תסתכל כל הזמן ולכן אתה זקוק לממונֶה או ממונָה במשרה מלאה, מישהו שכל הזמן יסתכל רק על זה דרך העיניים של הציבור, יחשוב מה אני כציבור הייתי רוצה לראות.
דיברתם על ההנגשה של מאגרי מידע בתחום כלי הירי ובתחום הרישיונות, דברים שהם מאוד מאוד חשובים, אבל כמות הציבור או סדר הגודל של הציבור שעוסק בהם היא יחסית נמוכה לעומת הנושאים האחרים שפתחנו כאן, שמשפיעים על עשרות אחוזים מקרב אזרחי המדינה. יש פה דברים שצריכים בראש ובראשונה להיות חשופים, דיברנו על אלימות כלפי נשים ותלונות של נשים שחוות אלימות במשפחה, הדברים האלה חייבים להיחשף כדי שאנחנו נוכל לטפל בהם. דיברנו על תאונות עבודה, גם הדברים האלה חייבים להיחשף כדי שנוכל לטפל בהם. על פניות למח"ש, על אלימות כנגד אזרחים אתיופים, אלימות נגד ערבים ואלימות נגד חרדים ועוד ועוד דברים שבהם צריך שיהיה טיפול, הם חייבים להיות חשופים לציבור כדי שנראה אם הטיפול הזה מתקיים ונוכל להילחם ולהפעיל יותר ויותר לחץ.
ואגב, בלי נתונים זה לא יכול לעלות. כשאין נתונים אנחנו לא יכולים לדעת. אנחנו ממש זקוקים לשקיפות כדי לטפל והלחץ שלנו עוזר לכם לבצע את עבודתכם. זאת המטרה שלו, שתוכלו כל הזמן לשאוף לשפר ושתוכלו לעבוד בעצם עם הציבור.
אנחנו נמצאים בתקופה שבה זה עוד יותר אפילו משמעותי, כי לצערנו, לצערי המשטרה סובלת היום גם ממתקפה שמגיעה מכיוון שלא אמור להיות הכיוון, מתקפה של שרים ובכירים בממשלת ישראל שתוקפים את המשטרה. שמענו פה חברי כנסת מהקואליציה שמדברים על הפיכה משטרתית בגלל שמתקיימות חקירות על חשד לשחיתות אצל ראש הממשלה. זאת תקופה מאוד מאוד מסוכנת, כי כשדמויות בכירות בפוליטיקה מעזות להשתלח בגופים ששומרים על הביטחון שלנו ושבהם אנחנו חייבים לתת הכי הרבה אמון, זאת כבר ממש שבירה של כללי הדמוקרטיה ופגיעה ברשויות האכיפה. בתקופה כזאת על אחת כמה וכמה נדרשת פה עבודה יזומה של לבנות עוד יותר שקיפות מול הציבור כי הציבור הישראלי הוא זה שיקבע בסופו של דבר - - - אז על אחת כמה וכמה.
דיברנו פה על הנגשה יזומה גם של מידע באתר שלכם, גם הנגשה באמצעות חברות פרטיות. אני גם אפנה לווייז ולגוגל בעניין של הנגשת כבישים מסוכנים כדי לעזור במאבק למניעת תאונות דרכים. הבנו ושמחתי על כך שאתם רוצים וחותרים להנגיש את המידע הזה וכבר עשיתם צעדים משמעותיים בעניין. מאוד מאוד חשוב, אני אנסה לעזור ככל האפשר.
שליחת דוחות תנועה וטיפול בעבירות תנועה באמצעות מייל או אס.אמ.אס. בבקשה, תבדקו את העניין הזה ותחזירו לנו תשובה - - - לשפר אותו. וגם תבדקו את הנתון לגבי כמה אנשים מקבלים את הדוח רק אחרי שכבר ספג ריבית. זו הייתה שאלה?
כן, הייתה לנו בקשה, נשים עושות שלום, שכל הנושא של אלימות נגד נשים - - - זו בעיה שהולכת ומחמירה - - -
מבחינתנו - - - אם אתם רוצים שאני אפתח את הכול, אני אשמח לעשות את זה, אבל כדי להיות מפקדת תחנה היא צריכה לגשת למכרז על מפקד התחנה.
שוויון מגדרי היום זה נקרא, אבל רוב העיסוק שלה זה בתחום הנשים, לקדם קצינות, לקדם - - -בכלל להכניס את השוויון המגדרי בצורה מאוד משמעותית. אני מזכיר, לא הזכיר חבר הכנסת עודה, הכניסה של שוטרים מוסלמים למשטרת ישראל, קשה לנו, אבל עשינו קפיצה מאוד משמעותית. מאוד. אנחנו - - - המגזר הערבי,
כדי להביא נשים לתפקידים צריך גם לעשות פעילות יזומה. גם אני, שאני רוצה להביא כמה שיותר נשים, בלשכה הקטנה שלי בכנסת, לפעמים יותר קשה להביא נשים בגלל שזה פוליטיקה ובאמת יש עדיין, לצערי, רתיעה והתרחקות, אני לא חושבת שהסיבה היא עומס, יש סיבות אחרות, אבל זה המצב, אז אני עושה פעולות יזומות כדי לגייס נשים, או אני עושה פעולות יזומות כדי לגייס נשים מהמגזר החרדי. צריך לעבוד בזה. והמשטרה, המשרד לבטחון פנים בכלל, על אחת כמה וכמה.
ברגע שנשים רואות - - - הדרך להביא נשים זה להראות שנשים נכנסות למשרות ניהול, למשרות בכירות. כשאישה צעירה יותר בתפקיד רואה שאישה אחרת שנמצאת ב - - -
וברור שמקבלות את אותו שכר. אישה שרואה שיש לאן לשאוף, שנשים מתקדמות לתפקידים במעלה הדרגות, אז יהיה להן יותר תקווה ואומץ להיכנס. בדיוק כמו שאתם הגברים רואים כל הזמן איך גברים מתקדמים בתפקידים הטובים.
יש, אין גוף ביטחוני יותר מהגופים של המשרד לבטחון פנים באחוז הנשים שמשרתות בו, וגם בתפקידים בכירים.
לשאלות הכתבים אנחנו עונים כל הזמן בהיקף, זה מענה מאוד קצר ו - - - זה לא 24 שעות, זה כבר לא קיים בעולם התקשורת. ווטסאפ, פייסבוק, טוויטר, גם באנגלית, גם בעברית, אינסטגרם, טלגרם, הכול עובד, המידע נגיש לציבור, גם ל - - - עונה לטלפונים, הכול.
אנחנו מבינות אפילו במספרים, תראו מה זה. אני רוצה להודות לכם מאוד ובעיקר לאחל לכם הרבה מאוד בהצלחה, מוטלות על כתפיכם מהמשימות החשובות ביותר שיש לנו כאן, בהצלחה ויישר כוח ואנחנו כאן לשירותכם בכל העניינים שדיברנו עליהם פה, נשמח מאוד לייעץ ולעזור איך כדאי להנגיש את המידע. תודה.
הישיבה ננעלה בשעה 11:00.