ôøåèå÷åì ùì éùéáú åòãä
ôøåèå÷åì ùì éùéáú åòãä
àåîðéè÷
2018-07-31OMNITECH
הכנסת העשרים
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 241
מישיבת ועדת החוץ והביטחון
יום שני, כ"ב באייר התשע"ח (7 במאי 2018), שעה 11:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 07/05/2018
הצעת תקנות ההתגוננות האזרחית (חומרים מסוכנים)(תיקון), התשע"ח-2017
פרוטוקול
סדר היום
תקנות ההתגוננות האזרחית (חומרים מסוכנים) (תיקון), התשע"ח–2017.
מוזמנים
¶
אריאל סיזל - סגן יועמ"ש בט"פ, המשרד לביטחון הפנים
יהושע באואר - רח"ט פיקוח ובקרה, אגף חירום, המשרד לביטחון הפנים
סגן טפסר עובד מנשה - ראש ענף חומרים מסוכנים, כבאות והצלה, המשרד לביטחון הפנים
אסי סוזנה - מנהל אגף רישוי ומל"ח, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
רומי אבן דנן - ראש אגף חומ"ס, המשרד להגנת הסביבה
עדי יפה - יועצת משפטית, המשרד להגנת הסביבה
דרור גרנית - ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
רס"ן רומן סטרליצין - רע"ן חומ"ס, פקע"ר, צה"ל
סרן אנה ספיר - יועמ"ש מחלקת מיגון, פצ"ר, צה"ל
עמית רחמיאן - דובר צה"ל, צה"ל
נצ"מ רפאל כהן - רמ"ח חירום, משטרת ישראל
רפ"ק כפיר שער - ראש תחום טב"ק וחומ"ס, משטרת ישראל
רפ"ק בעז ניב - מפקד מגמת חירום, מכללה לאומית לשוטרים, משטרת ישראל
גבי בן הרוש - יושב-ראש, מועצת המובילים והמסיעים בישראל
קרן גדיש - נציגת הנהלה, מועצת המובילים והמסיעים בישראל
אהובה תמר בץ - נשים עושות שלום
היו"ר אבי דיכטר
¶
הוא פתוח מעצם טבעו, בסדר גמור. אנחנו עוסקים בבקשה של שר הביטחון לתקן תקנות התגוננות אזרחית (חומרים מסוכנים) (תיקון), תשע"ח–2017. אם הבנתי נכון, זה תיקון למה שעבר ב-1991? שעבר 40 שנה אחרי זה מ-51', נכון?
היו"ר אבי דיכטר
¶
לא. 51' - החוק, 91' - התיקון הראשון, והיום במלאת 70 שנה למדינה, אנחנו עושים את התיקון השני.
סרן אנה ספיר
¶
שלום לכל חברי הכנסת. שמי אנה ספיר, אני יועצת משפטית של מחלקת מיגון בפיקוד העורף. אני אציג לכם את התיקון.
התיקון שנמצא בפנינו נועד להסדיר את נושא העברת החומרים המסוכנים במצב חירום מלחמתי ספציפי שמוגדר כמצב מיוחד בעורף. המטרה של התיקון היא להגביר את שליטת פיקוד העורף ואת ההיכרות עם המצב בשטח בשעת חירום ולייצר ודאות בקרב האזרחים, ובכך להבטיח את שימור האוכלוסייה מפני פגיעה בנפש וברכוש בעת מצבי החירום.
חשוב לי להדגיש שמה שאנחנו מציעים כאן הוא לא משהו חדש. כמו שאמרת, חוק ההתגוננות האזרחית הסמיך את שר הביטחון להטיל הגבלות על העברת חומרים מסוכנים בעתות חירום, ובתקנות החומרים המסוכנים משנת 91, התקנות הקיימות, כבר יש סמכות לפיקוד העורף להוציא צווים ולתת הוראות בנושאי מיגון. זו אומנם סמכות להוציא צווים שלא ממוקדת לנושא העברת החומרים המסוכנים, אבל בפועל, חשוב להדגיש שזה המצב היום. כשמוכרז מצב מיוחד בעורף, נעשה שימוש בסמכות ומוצאים צווים גם בנושא הגבלה של העברת חומרים מסוכנים במצבי חירום.
על איזה פערים אנחנו בעצם באים לגשר? עד היום, התקנות הקיימות חייבו רק את המחזיק, כלומר לא הייתה שליטה על החומר המסוכן כשהוא עובר בחברת ההובלות למשל, לא הייתה שליטה על כל השרשרת ששותפה בהעברת החומרים המסוכנים, ועד היום זה מותנה בצווים. פיקוד העורף צריך לבוא, להוציא את הצו, ואנחנו רוצים שהחובות בנושא העברת החומרים המסוכנים יחולו באופן אוטומטי כאשר מוכרז מצב מיוחד בעורף. זה יגרום לוודאות בקרב הציבור, שידעו בדיוק מה מוטל עליהם במצב מיוחד בעורף בנושא הזה.
יודגש שבשגרה, התיקון שאנחנו מציעים לא יחול, אלא רק בשעת חירום. התיקון הזה בעצם מבהיר מה סמכויות החירום של פיקוד העורף ומסדיר את העניין.
אז למה באמת התחולה היא רק במצב מיוחד בעורף ולא בשעת התקפה? כי מצב מיוחד בעורף כרוך בהכרזה של דרג מדיני שמוגבלת, מתוחמת במקום ובזמן, והפרטים האלה מקבלים פרסום, פרסום לציבור, וכך יש ודאות בקרב הציבור ואפשר לאכוף את התקנות.
לעומת זאת, בשעת התקפה, שעת התקפה בעצם נוצרת כתגובה למשהו עובדתי שקרה. אין לה גבולות כל כך ברורים ולא חייבת להיות הכרזה של דרג מדיני, ואנחנו לא רוצים להטיל על הציבור איזשהו נטל כשהגבולות, המקום והזמן לא מתוחמים ולא מוגדרים ואנחנו לא רוצים במצב כזה לאכוף משהו על האוכלוסייה. זאת הכוונה.
אז מה בעצם התיקון מציע? אנחנו אומרים – מי שמעביר את החומר המסוכן והחומר המסוכן עובר בשטח שמתחיל, עובר או מסתיים במצב מיוחד בעורף, צריך לקבל את אישור פיקוד העורף.
המצב השני זה שמוכרז בשטח מסוים במדינה מצב מיוחד בעורף, ואם חומר מסוים לא עובר באותו השטח, אנחנו לא מבקשים את אישור פיקוד העורף אבל אנחנו כן דורשים שיהיה דיווח לפיקוד העורף. מה המטרה? אם פתאום המערכה מתפתחת לאזורים נוספים, שפיקוד העורף פשוט ידע שהייתה העברה כזאת.
סרן אנה ספיר
¶
אני אציין שגם אישור פיקוד העורף נדרש אבל יש חריגים. יש אפשרות להביא אישור כללי, זאת אומרת עם הכרזת המצב המיוחד בעורף פיקוד העורף יכול להוציא רשימה של חומרים שלא נדרש שיהיה עבורם אישור פרטני, ויש חומרים מסוימים שהם פטורים מראש והם מופיעים בצו ההכרזה שמפורסם לציבור, אבל זו הדרישה.
עידו בן יצחק
¶
בסקירה שכתבתי השתמשתי במונח "שעת חירום" כדי להתייחס לסוגים שונים מאחר שיש כאן בעצם התייחסות בתקנות – החלק הראשון של התקנות שהוא יותר טכני, יש בו מונחים ארכאיים שלא בשימוש כבר שאחד התיקונים הוא להחליף אותם. וגם פה, יש פה התייחסות גם למצב מיוחד בעורף וגם לשעת התקפה אבל ההסדר המהותי שנוגע לשינוע חומרים מסוכנים, הוא מתייחס רק למצב המיוחד בעורף.
גבי בן הרוש
¶
גבי בן הרוש, יושב-ראש מועצת המובילים. מי שמשנע את החומרים המסוכנים יום-יום, שעה-שעה, זה אנחנו, המשק האזרחי.
אני לא מוצא שום הבדל בין שגרה למצב מיוחד או חירום. חומרים מסוכנים זה חומרים מסוכנים. יש חוק שירותי הובלה. אנחנו, אותם נהגים, עוברים הכשרה ומקבלים רישיונות, כולל הרכב.
הבעיה האמיתית היא הרגולציה, שהיא מוכתבת על המשק האזרחי. אני לא יודע לתת עכשיו במצב חירום או מיוחד מענה לצה"ל ולא לפיקוד העורף. אנחנו במחסור נהגים מטורף. עברנו את לבנון 2 – מי שהיה רמטכ"ל בלבנון 2, בסיוע שלכם, זה אנחנו האזרחים. לא היה שום תרגול עם המשק האזרחי, לא הייתה שום הכנה, משרד התחבורה איבד את הראש ואנחנו פעלנו מתוך אינסטינקט בשטח.
רכבת עצרה בבנימינה, קיבלה הוראה מפיקוד העורף, מצאנו את עצמנו בחזית. ורבותיי, המצב הוא יותר חמור ממה שמישהו פה מתאר.
המשק האזרחי, כמעט אין לו שום קשר, למעט אותן ויזות שגם אתמול בלילה קיבלתי, להפעיל את הצבא. אין שום ממשק וסדרי כוחות ויכולת שמישהו יודע בזמן אמת מה היכולות שלנו.
ואני שמח על הישיבה הזאת, מעבר לתקנות. חומרים מסוכנים זה חומרים מסוכנים, אני משנע אותם 24 שעות ביממה בכבישי הארץ.
גבי בן הרוש
¶
לא, אין דבר כזה. חומרים מסוכנים, אני חייב להכשיר את הנהג. אני מקבל קוד בין-לאומי. רוב החומרים המסוכנים מיובאים. אני חייב במצב חירום שאותו נהג ידע איזה כוחות הצלה להזעיק.
משטרת ישראל לא יודעת מה זה חומרים מסוכנים, היא יכולה לנסוע אחרי משאית שלי עם חומר נפץ, זה לא מדבר אליה. 20 שנה אין קורסים של הכשרה. רבותיי, יש פה, לדעתי עוד לפני התקנות, מצב חמור.
היו"ר אבי דיכטר
¶
אבל בוא נעשה רגע הפרדה. לעניין התקנות, אם הבנתי נכון, אנה הבהירה בצורה חדה שהתקנות בעצם באות לעגן חובת קבלת אישור בשלב מסוים, וחובת תידוע במצב אחר. אלה דברים שלא קיימים היום – תקני אותי.
היו"ר אבי דיכטר
¶
אבל אני אומר, לנושא הזה, מה שאתה מעלה הוא סוגיה מאוד מאוד חשובה, רק שהתקנות לא עוסקות בזה.
ענת ברקו
¶
אבי, הסוגיה הזאת, כפי שידוע לך, הוצגה על-ידי ואושר לה דיון מהיר בוועדה. מה שגבי בעצם אומר, שלא יעזור אם אין נהגים שיעשו את העבודה. יש 2,500 נהגים שמשתחררים מצה"ל כל שנה, שהרישיון שלהם מ-2016 אינו מוכר באופן ברור על-ידי משרד התחבורה בגלל בדיקות רפואיות. החליטו שכבישי ישראל, כשהם חיילים והם 30 שנה במילואים, הם יכולים לנהוג בכבישי ישראל, אבל כשהם מגיעים לאזרחות הם צריכים עוד בדיקות מסוימות.
מה שהציע כאן חבר הכנסת פרץ, שאולי נגיש הצעת חוק על העניין הזה. אני מתמודדת עם זה כבר שנה וחצי, שנתיים, גם עם איגוד המובילים וגם עם כנסים. אין אוטובוסים להסיע חיילים, ברמדאן אין נהגים – תבינו – ובשעת חירום לא יהיה מי שיעלה, לא חומרים מסוכנים, לא חיילים ולא אף אחד אחר.
ולכן, הדיון המהיר הזה הוא דיון שמתבקש ואנחנו נעשה אותו בהקדם. יושב-ראש הוועדה מודע לעניין הזה, ויש לי גם פגישה עם משרד התחבורה שוב על העניין ואנחנו ננסה לפתור את הבעיה אבל ברור שאם אין נהגים אז כל התקנות האלה וכל הדברים, זה כאילו על הקרח.
היו"ר אבי דיכטר
¶
אני אומר שוב, ענת, גם גבי וגם את מעלים סוגיה מאוד משמעותית, היא רק לא מתחברת כרגע לתקנות שאנחנו דנים בהן, ולכן מאחר שהדיון הזה יתקיים, אני מניח שגבי יכבד אותנו גם באותו דיון וגם אנשי משרד התחבורה יכבדו אותנו מפני שבסוף בסוף זה מתחבר. כמובן אפשר לומר, אם לא יהיו נהגים לא יהיה מי שיעביר את החומרים, לא יצטרכו לקבל אישורים.
גבי בן הרוש
¶
אדוני היושב-ראש, אתמול בלילה אני עם משרד הביטחון עד חצות התחלנו לרכז כוחות, כמו שאתם יודעים.
היו"ר אבי דיכטר
¶
אי אפשר להצביע לפני שמתייחסים, אי אפשר לקרוא לפני שמתייחסים ואי אפשר להצביע לפני שקוראים.
עמיר פרץ
¶
אין פה איזה בעיה של תקנות מיוחדות. התקנות האלה, ממילא באזרחות הוא חייב לדווח למשרד להגנת הסביבה.
היו"ר אבי דיכטר
¶
אנחנו רוצים רק לשמוע את ההתייחסויות לתקנות. אני מבקש אם אפשר להתייחס לתקנות בלבד. גבי, לתקנות יש לך הערות?
אריאל סיזל
¶
שלום, אדוני. שמי אריאל סיזל, סגן בכיר ליועץ המשפטי של המשרד. אנחנו מבקשים – עכשיו אנחנו בונים איזשהו מנגנון של הודעה וקבלת אישור, ואנחנו מבקשים שגם משטרת ישראל תקבל הודעה על שינוע של חומרים מסוכנים במצב מיוחד בעורף.
אריאל סיזל
¶
רגע, אז אני אומר. קודם כול, מכיוון שבכל מקרה משטרת ישראל אחראית על כל מה שקורה בצירים בכל מצב, גם במצב מיוחד בעורף, זאת אחריותה מכוח הדין. ודבר נוסף, אנחנו גם מדברים על מצב שבו לעתים – באירועים האחרונים, מצב מיוחד בעורף, הרי הוא יכול להיות גם תחום במקום, הוא לא בכל שטחי מדינת ישראל, ואנחנו מדברים על שינוע גם לפעמים מאזור שהוכרז בו מצב מיוחד בעורף לאזור שלא הוכרז בו מצב מיוחד בעורף, ששם האחריות הכוללת היא בכל מקרה של משטרת ישראל.
אריאל סיזל
¶
ולכן אנחנו רוצים שההודעה על כך שהולכים לשנע חומר מסוכן, ההודעה הזאת תגיע גם למשטרת ישראל.
ענת ברקו
¶
אנחנו גם כן הופכים אותם ללוח מודעות. למה לא דרך פיקוד העורף? למה גופי הביטחון לא יעבדו ביניהם כפי שהם יודעים לעשות?
אריאל סיזל
¶
גופי הביטחון גם יעבדו ביניהם כפי שהם יודעים לעשות, ואנחנו חושבים – פה אנחנו בונים איזשהו מנגנון שאותו אדם, אותו אזרח, יקבל את האישורים הנדרשים. אנחנו לא מבקשים להכניס את משטרת ישראל כגוף מאשר אבל אנחנו רוצים שמשטרת ישראל, ברגע שמוגשת בקשה, היא תהיה בלופ, תדע מהעניין הזה ותוכל להיערך בהתאם.
נצ"מ רפאל כהן
¶
אנחנו מדברים כאן על מצב מלחמה או עימות מוגבל. במלחמה או עימות מוגבל זה מצב מיוחד בעורף, הוא מדבר על זמן ותא שטח מסוים. לצורך העניין, מדיניות ההתגוננות נקבעת על-ידי פיקוד העורף והם יכולים לקבוע רדיוס של 40 קילומטר מהזירה הדרומית, ומה שמעל 40 קילומטר - - -
נצ"מ רפאל כהן
¶
אנחנו גם מבינים שבמצב מלחמה או עימות מוגבל ישנם צירים רגישים שבהם יש אירועי הפרות סדר וחסימות צירים, שאם אנחנו נדע מבעוד מועד שמשאית כזאת אמורה לעבור בהם, אנחנו ניתן ליווי, ואם אנחנו לא נכיר, עשוי לקרות אסון.
היו"ר אבי דיכטר
¶
אני אומר לכם, ואני כמעט משוכנע שאני מדבר בשם חברי הכנסת - יתקנו אותי חבריי. אין שום הצדקה ואין שום היגיון שחברת הובלה, היא תהיה המדווחת למשרדי הממשלה השונים, ולא חשוב אם זה משרד הביטחון, משרד הבט"פ או משרד התחבורה, ומחר המשרד להגנת הסביבה יבקש, אולי בצדק, לקבל עדכון.
אנחנו רואים מצב – ותקנו אותי, חברי הכנסת – שחברת ההובלה, אם התקנות תתקבלנה, מדווחת לגורם ממלכתי אחד.
עמיר פרץ
¶
אבל יש היגיון במה שהוא שואל כי הוא אומר, נניח שהחברה מוציאה משאית מתל אביב, מצב מיוחד בעורף מתחיל בחדרה, אז הוא אומר שבין תל אביב לחדרה למעשה זה מצב שגרה, לא צריכים לדווח לאף אחד.
התנועה של החומר המסוכן הזה היא תנועה שהולכת לאיזשהו מקום. לכן, התפר הזה שהוא מצביע עליו, יש בו היגיון, צריך לתת לו תשובה. יכול להיות שבתקנות צריך להיות רשום שמנקודת היציאה של החומר המסוכן בתנועתו לכיוון שהוגדר כמצב מיוחד בעורף, כבר בנקודת היציאה שלו יהיה חייב לדווח, ואז האחריות של פיקוד העורף להעביר למשטרה. זה בסדר, אבל הוא צודק שיש לו תפר שהוא אחראי ואין אף אחד שמדווח.
רס"ן רומן סטרליצין
¶
אני רוצה להתייחס לנקודה הזאת. רומן, ראש ענף חומרים מסוכנים. מה שאנחנו מציעים, שבנוהל פנימי – כמו שיש היום נוהל מוסדר בין משטרת ישראל לפיקוד העורף – בנוהל פנימי כמובן שיש אישור פיקוד העורף לאותו שינוע של חומר מסוכן, זה יעבור - - -
רס"ן רומן סטרליצין
¶
בתקנה הזאת כן. כתוב בתקנה שמי שמדווח אלינו – גם מי שיוצא מאזור מסוכן לאזור לא מסוכן ומי שיוצא מאזור לא מסוכן ונכנס לאזור מסוכן, וגם מי שנמצא רק באזור מסוכן – מדווח אלינו.
רס"ן רומן סטרליצין
¶
ואז בסוף, בנוהל מסודר, אנחנו נעדכן גם את משטרת ישראל וזה בטוח מעניין גם את הכבאים.
היו"ר אבי דיכטר
¶
זה נוהל פנימי שהוא מחויב בין משרדי הממשלה, אבל הבנתם. אני לא רוצה היום לקבוע בין איזה משרד לאיזה משרד, ויכול להיות שהגנת הסביבה ידרשו את זה מחר והתחבורה ידרשו מחרתיים, והבט"פ דרש את זה אתמול, ובצדק. כל משרד לעצמו דורש את זה בצדק. יכול להיות שמחר משרד הפנים יאמר: חבר'ה, זה עניין של הרשויות המקומיות, אנחנו מבקשים לדעת גם כן.
עמיר פרץ
¶
המשרד להגנת הסביבה בכל מקרה בלופ, מלכתחילה, כך שאין בעיה. הוא בלופ מלכתחילה כמשנע וכגורם הלאומי. אני מציע, אדוני, לכתוב פשוט שהאחריות של פיקוד העורף להודיע – מה שמעניין אותנו זה בעיקר המשטרה.
אריאל סיזל
¶
נכון. אדוני היושב-ראש, יש הבחנה בין משרד ממשלתי לבין משטרת ישראל, שהיא נושאת באחריות המלאה לכל ביטחון הנפש והרכוש באזור שלגביו לא הוכרז מצב מיוחד בעורף. אין דין משטרת ישראל כדין משרדי ממשלה.
היו"ר אבי דיכטר
¶
לא, אני לקחתי משרדי ממשלה כגוף גג, וגם המשרד לביטחון פנים הוא גוף גג לשני גופים רלוונטיים – גם למשטרת ישראל, גם לכיבוי אש.
היו"ר אבי דיכטר
¶
לקחנו משרדים – כמו שאמרנו משרד הביטחון ולא אמרתי פיקוד העורף, מפני שפיקוד העורף יכול להיות שמחר גוף אחר במשרד הביטחון ידרוש את הדבר הזה.
התקנה קובעת גוף אחד, Point of Contact אחד בין חברת ההובלה לבין מי שמתחיל להתניע את זה בתוך משרדי הממשלה, ואז נוהל פנימי – כמו שדיבר עליו חבר הכנסת פרץ – הוא ההליך הנכון, הוא ההליך הסביר, כמו בהרבה מאוד דברים אחרים. אי אפשר, אני לא רואה את עצמנו ככנסת מטילים על חברת הובלה פרטית להפוך להיות המעדכן הלאומי של כל משרד ממשלתי או כל גוף ממשלתי, שמחר יחליט, בצדק, שהוא רוצה להיות בתמונה.
ענת ברקו
¶
מה עוד שאם תהיה תקלה אז אתם יודעים, לא כל כך תהיה כתובת כאן. עדיף שזה יהיה עדכון בין כוחות הביטחון, גורם אחד שירכז את הכול ויפיץ דרך החמ"לים. ככה זה עובד על הרבה דברים.
סגן טפסר עובד מנשה
¶
אדוני היושב-ראש, רציתי לומר משהו שמתחבר לכל הסיפור הזה. באמת, משרד התחבורה והמל"ם הגיש לכם את העבודה על תקנה (ב)(5) אם אני לא טועה, נושא כל שינוע חומרים, מטה מיוחד שמרכז את כל שינוע החומרים, מתכלל את כל האירוע הזה.
אנחנו צריכים לקדם את הסיפור הזה על מנת שתהיה לנו שליטה על כל מערך החומרים המסוכנים בארץ – בשינוע, ברכבות ובכלי רכב – וזה יפתור לנו הרבה מאוד בעיות. צריך אחד שיתכלל את כולם.
עמיר פרץ
¶
הוא מדבר על שינוע לאומי שדיברנו, שמשרד התחבורה ישלוט בכל משאית שנעה בארץ – בזמן שגרה וחירום, בכל עת. זה עניין יותר גדול שצריך לטפל בו בנפרד. כרגע אנחנו מדברים על משהו ספציפי.
היו"ר אבי דיכטר
¶
כשנגיע לסעיף הזה אנחנו נחשוב בדיוק – אני אומר לכל מי שהעיר – נחשוב בדיוק איך צריך להיכתב כדי שיהיה ברור שזה לא דיווח ובזה זה מסתיים אלא יש גם חובת עדכון של כל גוף ציבורי שיש לו רלוונטיות או אחריות בנושא.
בבקשה, עידו.
עידו בן יצחק
¶
התקנות הראשונות זה התיקונים הטכניים בתקנות הקיימות – חילקתי לחברי הכנסת גם נוסחים משולבים שאתם יכולים לראות איך התיקונים האלה משתלבים.
"תיקון תקנה 1
בתקנה 1 בתקנות ההתגוננות האזרחית (חומרים מסוכנים), התשנ"ב-1991 (להלן – התקנות העיקריות) –
בהגדרה "חומר מסוכן" ו"חומ"ס", במקום "בצו ההתגוננות האזרחית (אכרזה על חמרים מסוכנים, התשנ"ב-1991" יבוא "בצו האכרזה";
אחרי ההגדרה "מפעל" יבוא
¶
"צו האכרזה" – צו התגוננות האזרחית (אכרזה על חומרים מסוכנים), התשנ"ה-1995;"
ההגדרות "תקופת קרבות", "שעת התקפה" ו"הכרזה על מצב הכן" – יימחקו.
תיקון תקנה 5
בתקנה 5 לתקנות העיקריות, במקום "בתקופת קרבות" יבוא "בעת מצב מיוחד בעורף או בשעת התקפה".
תיקון תקנה 6
בתקנה 6 לתקנות העיקריות, המילים "על מצב הכן, או" – יימחקו.
תיקון תקנה 7
בתקנה 7 לתקנות העיקריות, במקום "בתקופת קרבות" יבוא "בעת מצב מיוחד בעורף או בשעת התקפה"."
ארבעת הסעיפים האלה הם הסעיפים של התאמות המונחים לדין הקיים.
סעיף 5 זה הסעיף המהותי שלעיקרו התכנסנו.
"הוספת פרק ד'
אחרי תקנה 8 לתקנות העיקריות יבוא:
"פרק ד'
¶
העברת חומרים מסוכנים
הגדרות
8א.
בפרק זה –
"אישור כללי" – אישור כאמור בתקנה 8ב(א)(2);"
אני תכף אעיר לעניין הזה אבל נקרא את הכול.
"
"היתר" – היתר כאמור בתקנה 8ב(א)(1);
"העברה" – כל העברה של חומר מסוכן באמצעי תחבורה יבשתי, ימי או אווירי, למעט העברה תפעולית בתוך אתר;
"חומר מסוכן פטור" – כל אחד מאלה:
חומר מסוכן מוצק, למעט חומר מסוכן שברשימת החומרים צוין לצד שמו מספרה של קבוצה 1 או 5.2 או מספר או"ם 1942 או 2067;
חומר מסוכן שברשימת החומרים צוין לצד שמו מספרה של קבוצה 9 או 2.2, ולא צוין מספרה של קבוצה אחרת;
חומר מסוכן שהוא תערובת שיותר מ-90% ממנה הוא חומר שאינו חומר מסוכן;
"קבוצה" – קבוצה ראשית או קבוצה משנית שלה, אשר מספרה צוין ברשימת החומרים לצד שמו של חומר מסוכן;
"רשימת החומרים" – כהגדרתה בצו האכרזה;
"שינוע" – העברה היוצאת ממקום המצוי במצב מיוחד בעורף, העוברת דרך מקום כאמור או המסתיימת בו."
אני מציע שאולי קודם תיתנו קצת הסבר על החומרים.
עידו בן יצחק
¶
לגבי ההערה של "אישור כללי", כרגע ההגדרה קובעת: "אישור כאמור בתקנה 8ב(א)(2)". אנחנו תכף נגיע לשני סוגים של אישורים כלליים, גם לפי סעיף 8ג, ולכן ההגדרה צריכה להיות בתקנה 8ב(א)(2) או 8ג(א)(2), לפי העניין.
עידו בן יצחק
¶
כן. חוק ההתגוננות האזרחית, מצב מיוחד בעורף מוכרז על-ידי שר הביטחון או הממשלה, מובא לאישור ועדת החוץ והביטחון.
עידו בן יצחק
¶
"איסור שינוע חומר מסוכן
8ב.
בעת מצב מיוחד בעורף, לא ישנע אדם חומר מסוכן, לא ימסור לאחר חומר מסוכן לשם שינוע ולא יזמין אדם לשנע בעבורו חומר מסוכן, אלא אם מתקיים אחד מאלה:
הרשות נתנה היתר בכתב לשינוע, והשינוע מבוצע בהתאם לתנאים שנקבעו בהיתר;
הרשות נתנה אישור כללי לשינוע החומר המסוכן, והשינוע מבוצע בהתאם לתנאים שנקבעו באישור הכללי;
החומר המסוכן הוא חומר מסוכן פטור.
בהיתר ובאישור כללי רשאית הרשות לקבוע תנאים וסייגים לגבי סוג החומר וכמותו, האזורים שבהם יעבור החומר המסוכן במהלך השינוע, כלי התעבורה שבו יועבר, לרבות האמצעים שבהם יצויד למניעת פיזור החומר המסוכן, לגילוי פיזור כאמור ולדיווח עליו, הימים או השעות שבהם בלבד יהיה מותר לשנע את החומר המסוכן והצוות שילווה את החומר המסוכן או שיעמוד בכוננות לשם טיפול במצב שבו החומר דלף או התפזר, אם יקרה, וכן כל תנאי אחר שיראה לרשות נחוץ כדי למנוע סיכון לחיי אדם או לרכוש כתוצאה מהשינוע.
אם חומר מסוכן אמור להיפרק במקום שמצוי במצב מיוחד בעורף, יראו היתר או אישור כללי כמותנים בכך שהאדם המקבל את החומר המסוכן יאחסנו בהתאם להוראות כל צו שניתן לו לפי תקנות ההתגוננות האזרחית (דרכי החסנה של חומרים מסוכנים), התשע"ד-2014, וכי הוא מקיים כל צו שניתן לו לפי תקנות אלו לגבי חומר מסוכן באותו מקום, זאת נוסף על כל תנאי אחר שבהיתר או באישור הכללי, אלא אם כן נקבע אחרת בהיתר או באישור הכללי."
כל הסעיף שהקראתי עכשיו מתייחס לנסיעה, שחלק ממנה, בין אם זה היציאה, בין אם זה הסיום ובין אם זה הדרך או כולה, בשטח שיש בו מצב מיוחד בעורף.
הסעיף הבא, 8ג, מתייחס למצב שבו לצורך העניין הוכרז מצב מיוחד בעורף בעוטף עזה, אבל מתבצעת נסיעה כרגיל בגליל.
"חובת הודעה על העברת חומר מסוכן
8ג.
בעת מצב מיוחד בעורף לא יעביר אדם חומר מסוכן ממקום למקום, לא ימסור לאחר חומר מסוכן לשם העברתו ולא יזמין אדם להעביר בעבורו חומר מסוכן, אלא אם כן מתקיים אחד מאלה:
נמסרה לרשות הודעה על ההעברה עשרים וארבע שעות לפחות לפני המועד שבו צפוי החומר המסוכן לצאת מהמקום שבו הוא נמצא;
הרשות נתנה אישור כללי, וההעברה מבוצעת בהתאם לתנאים שנקבעו באישור הכללי;
החומר המסוכן הוא חומר מסוכן פטור.
הודעה כאמור בתקנת משנה (א)(1) תכלול את הפרטים הבאים:
סוג החומר המסוכן וכמותו;
האופן שבו ארוז החומר המסוכן;
כלי התחבורה שבו יועבר החומר המסוכן ופרטי הזהות של בעליו, והאמצעים המותקנים בו לשם מניעת סכנה מהחומר המסוכן ולשם גילוי מצב שבו החומר דלף או התפזר, אם יקרה, ומסירת דיווח על גילוי כאמור;
מועד היציאה המתוכנן ומועד ההגעה הצפוי;
נתיב ההעברה המתוכנן.
מסר אחד המחזיקים הודעה לפי תקנת משנה (א)(1), פטורים המחזיקים האחרים ממסירת הודעה כאמור.
אין באמור בתקנה זאת כדי לפטור אדם מקיום תנאי בהיתר או באישור כללי המחייב מסירת הודעה, ובכלל זה הודעה על תחילת ההעברה או על סיומה.
פרסום אישור כללי
8ד.
הרשות תפרסם אישור כללי שנתנה באתר האינטרנט של פיקוד העורף, אלא אם כן סברה כי מטעמי ביטחון המדינה אין לפרסמו; סברה כך, תביאו לידיעת כל המחזיקים הנוגעים בדבר.
שמירת
דינים
8ה.
הוראות פרק זה באות להוסיף על האמור בכל דין ולא לגרוע ממנו.".
תחילה
תחילתן של תקנות אלה 30 ימים מיום פרסומן."
היו"ר אבי דיכטר
¶
איפה אנחנו מכניסים את הנושא שדיברנו עליו קודם בדיון הפתיח, לוודא או להבטיח שמרגע שדיווח הועבר לגוף ציבורי או למשרד ממשלתי על-ידי המוביל, האחריות על העדכון של הגוף הציבורי הרלוונטי – אם זה משטרת ישראל או כב"ה או משרד ממשלתי – האחריות, היא לא תהיה על המוביל אלא על הרשות הרלוונטית.
עידו בן יצחק
¶
המיקום יהיה או לפני או אחרי 8ד, אנחנו נראה. הסיטואציות הן כאלה: 1. ב-8ב בעצם חייבים לקבל אישור מהרשות – כשהרשות זה פיקוד העורף.
לכן, אפשרות אחת – ניתן היתר לפי סעיף 8ב; הסיטואציה השנייה – ב-8ג לא צריך היתר אבל צריך להודיע ולכן זה נמסרה הודעה לפי סעיף 8ג, כלומר: ניתן היתר לפי סעיף 8ב או נמסרה הודעה לפי סעיף 8ג, תודיע על כך הרשות – כך זה מוגדר בחוק – לגוף ציבורי שהמידע דרוש לו לשם מילוי תפקידו.
סרן אנה ספיר
¶
ממה שהבנו, צריך את הדיווח כאשר פיקוד העורף נותן אישור, זאת אומרת החומר עבר בהתחלה, באמצע או בסיום במקום שהוכרז כמצב מיוחד בעורף. כל שאר המצבים לא דורשים את אישור פיקוד העורף, אנחנו רק דורשים שהם ידווחו לנו כדי שנדע, למקרה שהמערכה מתפתחת, שנדע.
בעצם בסעיף הזה, כשאתה מכניס את 8ג, אתה דורש, גם בשאר המצבים שהחומר בכלל לא עובר במצב מיוחד בעורף, שאנחנו נדווח למשטרת ישראל. אנחנו לא רואים את הצורך בכך וגם נראה לנו שזה נטל על פיקוד העורף. הוא הרי רק צריך לקבל דיווח, הוא לא צריך להעביר אישור למישהו.
רס"ן רומן סטרליצין
¶
אנחנו לא מתנגדים, אחרי שאנחנו נותנים את האישור, כששינוע מאושר אז אנחנו נעדכן את כל הגורמים הרלוונטיים ששינוע כזה מתקיים בגזרה כזאת וכזאת, נא להיערך בהתאם.
גבי בן הרוש
¶
למי תיתן את האישור? יש 7,000 נהגים שמשנעים חומרים מסוכנים מתשע קבוצות, מכל הסוגים. מי בעצם, למי תיתן את האישור? הלוא צריך להיות איזה גורם אחד – יש פה את משרד התחבורה – היה צריך להיות איזה מטה שיופעל, כפוף לפיקוד העורף, ושינחה אותנו המובילים, כי אחרת מה קורה? יש סיטואציה – וכבר היו דברים מעולם – שהגבילו משאיות לא להיכנס משעה עד שעה, ואז מצאתי באותו צומת ראשי קוקטיילים, סוגי חומרים מסוכנים שאסור להם להיות יחד.
רבותיי, אני חושב שצריך להיות פה איזה דיון וצוות לאותן המגבלות שאתם מציעים. לבוא ולזרוק לחלל – 7,000 נהגים, אף אחד לא ידווח לך. אתה לא יודע בזמן אמת איפה הוא נמצא – אם הוא במפעל, אם הוא בנמל. אל תשכחו שאני צריך לפנות מייד את הנמלים באותה גזרה.
חומרים מסוכנים – כן. מה אני עושה איתם? איפה אני מתמודד איתם? לא נתתם את הדעת על כל הדברים האלה. חבר'ה, התקנות טובות ויפות, אבל אנחנו מדברים בזמן אמת, שלא יהיה ריכוז של חומר מסוכן בכביש 4, שאמרתם לי לא להיכנס, ואני בכביש 2 ריכזתי את כל הקוקטיילים.
יש פה לדעתי חוסר עבודה מקצועית, וגם משרד התחבורה בעניין הזה. למדנו את הלקח מלבנון 2, ואני רואה שאף אחד לא נתן את הפתרון המתאים. כולם פה, כל אחד ברח מאחריות, עם כל הכבוד לפיקוד העורף.
רס"ן רומן סטרליצין
¶
תראו, המטרה היא לא להוסיף נטל רגולטורי אלא להסדיר את המצב הקיים. גם במצב היום, כמו שהיה בצוק איתן, היינו מוציאים צווים לנמלים או למחזיקים אחרים לא לשנע, הגבלת שינוע, אותו דבר. אנחנו פשוט רוצים את מה שהיינו מוציאים בצו, להסדיר בתקנה. זה הכול, שום דבר לא משתנה. בצוק איתן הייתי מוציא צו.
גבי בן הרוש
¶
אבל צריך לדעת ממך בזמן אמת מה להנחות את המובילים, אתה לא תוכל להתקרב לאותם עשרות ואלפי נהגים, להנחות אותם – חבר'ה, יש מצב מיוחד באזור זה וזה, אתם נוסעים במסלולים אחרים. אתה לא תעשה את זה, מי שיעשה את זה זה אנחנו, הגופים שבאמת אמונים על החברות האלה.
יש גם הרבה נהגים בודדים בסיטואציה, יש רישיונות חומרים מסוכנים, ואנחנו לא יודעים בזמן אמת – אוקיי, אסור לי להיכנס לפה, לאן אני נוסע עם הכול? אני נכנס ליישוב? אנחנו מובילים סוגי חומרים מסוכנים, אתם מכירים אותם.
רס"ן רומן סטרליצין
¶
עוד פעם, הוסבר. אנחנו נגדיר בדיוק מה ציר הנסיעה, מה אפשר לנסוע, מה אי אפשר לנסוע, איזה חומרים אפשר להוביל, איזה חומרים אי אפשר להוביל.
דרור גרנית
¶
הנקודה שמעלה גבי היא נקודה חשובה, והתקנה עצמה לא מסדירה את זה. כתוב בתקנה 8ב: הרשות נתנה היתר, וגבי מעלה את השאלה למי היא צריכה לתת את ההיתר. מי צריך לבקש את ההיתר? הנהג הפרטני? המפעל?
סרן אנה ספיר
¶
זה כתוב שהדיווח בהודעה הכללית זה גם למי שצריך לקבל אישור כללי. זה שהוא מקבל אישור כללי זה לא פוטר אותו מלהודיע גם 24 שעות שהוא משנע את החומר.
סרן אנה ספיר
¶
לא. למה? 8ג, חובת הודעה על העברת חומרים מסוכנים. סעיף 8ג(ג): אם אחד המחזיקים דיווח, חברת ההובלות ושאר המחזיקים לא צריכים.
דרור גרנית
¶
אבל 8ג מטיל חובה או פוטר מחובה על דיווח, על הודעה לפי 8ג ראשי. הוא לא מדבר על קבלת היתר לפי 8ב. ולכן, מה שזה אומר זה שאם מה שאת אומרת זה נכון, אז 8ג(ג) צריך להפריד, להיות לצורך העניין עצמאי.
דרור גרנית
¶
או שזה יהיה תקנה כללית, אבל חוץ מהנקודה הזאת יש פה נקודה שגבי מעלה שהיא נקודה חשובה, שאולי לא נתנו עליה את הדעת מספיק. שב-8ב צריך לציין למי ניתן ההיתר.
אני אחדד את הנקודה. הסעיף כרגע כפי שהוא מנוסח, מטיל איסור. זו גם כותרתו. הוא אומר "לא ישנע אדם", אבל הוא לא מטיל את החובה, כלומר מי צריך לקבל את ההיתר, מי באופן קונקרטי – האם זה בעל המפעל שמוציא את החומר, האם זה ראש המספן בנמל שממנו מוציאים את החומר, האם זה נהג המשאית שצריך לקבל את ההיתר.
סרן אנה ספיר
¶
אבל כתוב: "לא ישנע אדם חומר מסוכן, לא ימסור לאחר" – זאת אומרת המשנע – "לשם שינוע ולא יזמין אדם לשנע בעבורו" - -
דרור גרנית
¶
אז לכן אולי צריך לחדד את הנקודה הזאת. האם לא צריך לחדד פה – אם יש מפעל שמייצר חומר מסוכן בחדרה והוא רוצה להוביל אותו לנמל בחיפה, והוא עושה את זה באמצעות נהג משאית, יש לך שלושה גורמים; נקודת המוצא, המוביל ונקודת היעד. על מי החובה לדווח ולקבל בסוף - - -
רס"ן רומן סטרליצין
¶
אני אנסה להסביר את זה פשוט, אני מקווה שאצליח. באופציה של הדיווח זה פשוט. יש שלושה גורמים: נקודה A, נקודה B והדרך. במידה ואחד מהם דיווח על אותו שינוע אז אנחנו בוחנים את אותו שינוע. כשאנחנו בוחנים את השינוע אנחנו מתייחסים לנקודה A, מאיפה החומר יוצא, לאן החומר מגיע כי אני צריך לוודא לאן שהחומר מגיע, יש שם מקום אחסון ראוי, ובמידה והוא מגיע לאזור שהוא מסוכן אז הוא עונה לדרישות של המיגון והכול תקין.
כמו כן, אני בוחן את הציר, האם הציר הוא תקין – מודיעינית, משטרת ישראל, אולי כב"ה צריכים ללוות – את כל הדבר הזה, ובסוף אני נותן אישור. כשאני נותן אישור אז אני נותן אישור לנקודה A, למוביל.
היו"ר אבי דיכטר
¶
כן, אבל דרור שואל אותך למי אתה נותן את זה. אתה נותן את זה למפעל? אתה נותן את זה לנהג? אתה נותן את זה לחברת ההובלה?
גבי בן הרוש
¶
לא. צריכה להיות כתובת אחת. כמו שאנחנו, חלק מאתנו מפעלים מוגדרים כמפעלי כך וכך, חייבת להיות כתובת אחת והנחיות. אחרת, יש פה כמה שחקנים וכל אחד יגיד, אני לא ידעתי, לא שמעתי.
רומי אבן דנן
¶
כמו שאמרתי, התקנות האלה אמורות להסדיר מצב שהוא קיים היום ולא להגביל או לגרום לאיזשהן מגבלות נוספות, בטח על חברת השינוע.
ולכן, כמו שהיום ניתן צו למחזיק – שזה היצרן, לא משנה, המפעל – זה גם היום כי הבקשה צריכה להגיע ממנו. הוא יודע בדיוק מה החומר, הוא יודע את כל הדברים.
מה שצריך להיות זה שלא יהיה מצב שיש שינוע על-ידי חברת הובלות כשאין אישור, ולכן לדעתי האישור צריך להיות למחזיק, שאומר בדיוק – אישור מלא – הוא גם יתן את חברת ההובלות, הוא יתן את כל הפרטים, את השינוע, את הציר, את כל הפעילות הזאת. חברת ההובלות, ברגע שהיא תדע שהיא משנעת באזור שיש בו או מצב מיוחד וכדומה, יהיה לה את האישור. גם אצלנו יש טופס מלווה שעובר – גם לחומרים מסוכנים – יהיה מעין טופס מלווה שזה האישור שניתן למחזיק.
גבי בן הרוש
¶
מוסר המטען, הוא אחראי לבוא ולתת לי הנחיות כי הוא קיבל הוראה מפיקוד העורף או מכל גורם, להגיד לי: אדוני, אתה לא משנע או תשנע מכאן לכאן.
דרור גרנית
¶
לא. יש הגדרה של "מחזיק" בתקנות הראשיות, אז צריך להיות: רשות נתנה היתר למחזיק – כי יש כבר מחזיק בתקנות העיקריות – ותקנה 8ג(ג), בעצם צריך להפריד אותה החוצה, שתהיה לצורך הדיון 8ג(1), ואז להגיד שמי שקיבל היתר לפי תקנה 8ב או לפי תקנה 8ג(א)(1), פטור בפטורים האחרים.
דרור גרנית
¶
תסתכל על 8ג(ג), בעצם צריך לצאת החוצה, להיות תקנה ראשית בפני עצמו כך שהוא יחול גם על 8ב, להחיל אותו על 8ב.
דרור גרנית
¶
כמו שאמרה רומי, בעצם אנחנו מבקשים לעגן מצב קיים, אבל זה חידוד שאולי שווה לעשות לאור ההערה של גבי, באמת לחדד את הנקודה הזאת ב-8ב(1) כדי שזה יהיה חד-משמעי.
גבי בן הרוש
¶
אני מופיע ביחידות צה"ל, אתם נותנים לי את ההוראות איך לנסוע במסלולים. הצבא מכתיב לי את המסלול. אותו דבר, שהלקוח יקבל הוראה מכם מאיפה המסלול ואיפה אסור. המוביל יאבד את הראש.
עידו בן יצחק
¶
לא, ההיתר אכן ניתן למחזיק. האיסור חל גם עליו. זאת אומרת, אם לא ניתן היתר למחזיק, הוא, אסור לו לשנע, אבל זה אחריות של המחזיק.
רומי אבן דנן
¶
לכן צריכה להיות הבחנה. ברור שלאורך כל השרשרת, כל מחזיק חומ"ס יהיה חייב שיהיה לו את ההיתר ביד שלו.
עדי יפה
¶
המחזיק, יכולה להיות מוטלת עליו חובה לוודא שניתן היתר אבל לא לבקש את ההיתר או לקבל את ההיתר כי הוא לא ניתן למחזיק.
גבי בן הרוש
¶
רבותיי, יש לי אישור שנתי לשינוע חומרים מסוכנים, לנהג ולחברה, זאת אומרת אני לא מחכה. פה אנחנו מדברים על הוראות מיוחדות.
אני מבקש. מי שמוסר לנו את המטענים – אם זה הצבא או מי שלא יהיה, כל גורם – שהוא קיבל את ההוראה או יודע לבוא ולהגיד לחברת ההובלה כי יכולה חברת הובלה א' להגיד: לא שמעתי, ומישהו אחר יתנדב כן לעשות את זה. חייב מוסר המטען – וזה גם בחוק רשום - האחריות על מוסר המטען. אם מוסר המטען אוסר עליי, אז אין לי בעיה לחפש הוראות.
נצ"מ רפאל כהן
¶
סליחה, אני רוצה לחזור להערה הקודמת לגבי ניסוח והוספת סעיף נוסף בתקנה, ותגידו אם זה מקובל: נמסרה הודעה למגיש הבקשה על אישור השינוע, הרשות המאשרת תעביר דיווח למשטרת ישראל על אישור הבקשה. זה דבר שאני רוצה לקבל. יש אישור, אני יודע כבר איזה פעולות אני צריך לבצע.
נצ"מ רפאל כהן
¶
נמסרה הודעה למגיש הבקשה על אישור השינוע, הרשות המאשרת תעביר דיווח למשטרת ישראל על אישור הבקשה.
אריאל סיזל
¶
אבל יש לנו עוד מרכיב, זה 8ג. גם אם נמסרה הודעה, אנחנו מבקשים לקבל עדכון. משטרת ישראל חייבת לקבל עדכון כי זה השטח שבאחריותה. זה שטח שלגביו לא הוכרז מצב מיוחד.
היו"ר אבי דיכטר
¶
אבל תראו, אנחנו לא יכולים כוועדה להתחיל לעשות סדר בין הגופים כי בצדק יבוא כב"ה ויאמר: אנחנו מבקשים לקבל גם עדכון, המשרד להגנת הסביבה והמשרדים שאמרתי קודם לכן.
הדבר היחיד שהוועדה יכולה לעשות זה להכניס תיקון שמבהיר ואומר שחובת ההסדרה תעוגן בנוהל פנימי שיבוצע בין הגופים הציבוריים או משרדי הממשלה, באחריות הגורם שמקבל, קרי באחריות הרשות.
אריאל סיזל
¶
אנחנו מקבלים אבל את ההצעה של היועץ המשפטי, של עידו, שהציע להוסיף את הסעיף שאכן קובע את החובה הזאת.
עידו בן יצחק
¶
אני רק אעשה קצת סדר כי חלק מהסעיף מוסכם על פיקוד העורף וחלק לא מוסכם.
אנחנו מדברים על שתי סיטואציות. הסיטואציה שבה פיקוד העורף, מקובל עליו שנכתוב שאם ניתן היתר – זו באמת הייתה הבקשה – ניתן היתר ואז הם יודיעו לכם: נתנו היתר להוביל.
עידו בן יצחק
¶
זה 8ב. הסיטואציה השנייה מתייחסת למצב שבו החומר המסוכן מובל באזור שבו אין מצב מיוחד בעורף, ובמקרה הזה לא נדרש אישור שלהם אלא רק מודיעים להם. לזה פיקוד העורף מתנגד, להמשיך לשרשר את ההודעות האלה.
רס"ן רומן סטרליצין
¶
כי גם היום אין שום הודעות למשטרת ישראל על שינוע חומרים מסוכנים, לא בשגרה ולא בחירום.
אריאל סיזל
¶
אנחנו מדברים על מצב חירום, גם אם הוא לא מוכרז בכל שטח המדינה, עדיין זה מצב חירום שמשליך על מה שקורה בכל המדינה. מצב מיוחד בעורף זו הכרזה משפטית. בסדר, החליטו להכריז רק על שטח מסוים מתחומי המדינה, אבל עדיין יש לזה השלכות על כל מה שקורה במדינה. ומכיוון שמשטרת ישראל נושאת באחריות למה שקורה מחוץ לשטח המוכרז, לכן ראוי שהיא תקבל הודעה, זה הכול.
אריאל סיזל
¶
אנחנו מבקשים – אתה מקבל הודעה, תעביר אותה אלינו כרשות, זה הכול. אתה לא רוצה להכניס אותנו בתוך, תעביר אלינו את ההודעה.
היו"ר אבי דיכטר
¶
האמת היא שאני ככה שואל את עצמי. אם לקבלת אישור אתם מוכנים שאתם תהיו המעדכן שניתן אישור, אז מה הבעיה בקבלת הודעה, זה הרבה יותר פשוט. זה עניין טכני.
היו"ר אבי דיכטר
¶
אבל כשאנחנו מדברים על מצב מיוחד בעורף, הוא בכל אופן מצב שהרי בנסיבות, בשעת חירום, אזור שאין בו מצב מיוחד בעורף, המעבר למצב מיוחד בעורף יכול להיות עניין של אירוע. ואז אתה אומר – משטרת ישראל, כשהיא יודעת שאזור שלא היה בו עד לפני רגע מצב מיוחד בעורף, פתאום נחת עליו מצב מיוחד בעורף בגלל נסיבות מסוימות, לפחות שיידעו מה האיומים בשטח שהוחל עליו. אתם כבר לא יכולים לתת אישור כי הטיל שוגר, לצורך העניין. אתם יודעים אבל אין לכם אחריות. הם, יש להם אחריות, הם לא יודעים.
גבי בן הרוש
¶
אדוני היושב-ראש, אתה רוצה את הדוגמה הקלסית? כשהיה מצב מיוחד בצפון קיבלתי פנייה מהתאחדות התעשיינים – גבי, יש לנו מפעלים בקריית שמונה ובגליל, חסר להם כך וכך. לא הייתה לי כתובת, אני בשיקול דעת אישי. אם הייתה לי כתובת לשאול אם אני יכול לשנע את החומרים האלה לכיוון הזה, לא הייתה לי כתובת.
סגן טפסר עובד מנשה
¶
ברשותכם, באמת במצב מיוחד בעורף כולנו מכווצים, כל גופי החירום מכווצים עד הקצה מבחינת כוח האדם. אז חשוב באמת שגם אם לא נתתם את האישור, שנקבל מידע כי אנחנו צריכים לדעת מה קורה אם וכאשר, במידה ונצטרך לתת מענה לדברים האלה.
אני מסכים עם משטרת ישראל בנושא הזה, אנחנו חייבים לקבל מידע – גם אם לא אישרתם.
היו"ר אבי דיכטר
¶
אנחנו יכולים, בשביל לא לרדת לרזולוציה שעכשיו היא כבר מתפצלת, באישור ובהודעה. אני מציע שאת הדבר הזה נטיל בחובת הסדרה בנוהל פנימי.
היו"ר אבי דיכטר
¶
כי הרי בדיוק כמו שדיברנו קודם לכן, הנוהל הפנימי, חובת ההסדרה בנוהל פנימי – שאני לא יודע בדיוק איפה אנחנו ממקמים את זה - - -
היו"ר אבי דיכטר
¶
כן, אני אומר, להסדיר את זה בנוהל פנימי בין הרשות לבין כלל הגופים הציבוריים ומשרדי הממשלה הרלוונטיים, ואז זה יענה גם על הנושא של אישור, גם על נושא של הודעה. זה היה עניין של אישור, זה דבר שהוא יותר מחויב מבחינת המשטרה לדעת כי הם יודעים בוודאות שזה הולך להגיע; הודעה זה אולי בדרגה נמוך יותר אבל במצב חירום זה יכול להפוך לדרגת חומרה גבוהה יותר באבחה אחת.
ולכן, את זה להסדיר בנוהל פנימי ואני מציע שאת הסעיף ננסח בצורה הזאת.
רומי אבן דנן
¶
מאחר שזה יהיה נוהל פנימי, נראה לי שאולי עדיף לעשות את זה במנחה הלאומי, שזה הגוף שאמור לתכלל.
היו"ר אבי דיכטר
¶
לא יודע את האחריות. אני חושב שמבחינתנו כוועדה, ברגע שאנחנו מאשרים תקנות לגוף שפונה, קרי למשרד הביטחון, אז אנחנו מטילים את האחריות עליו לעשות את הנוהל הפנימי הזה. והנוהל הפנימי הזה, הרי בסופו של דבר יכול להיות שהנוהל הפנימי לא יבוא לשביעות רצונם של הגופים, ואז יש כתובת ברורה שזה שר הביטחון, שהוא צריך לעשות את עבודת התכלול, ואתה מטפס מפיקוד העורף, צה"ל, רמטכ"ל, שר ביטחון. יש היררכיה ברורה שיודעת, ואז גם במקבילים יודעים לדבר המנכ"לים או המפכ"ל או מנכ"ל משרד רלוונטי, ואם לא, זה עולה לרמת השרים. זה תהליך שאנחנו יודעים לזהות אותו בהרבה מאוד מקרים ואין שום סיבה לעשות תהליך נפרד במקרה הזה.
אסי סוזנה
¶
כמה דברים, ברשותכם, להוסיף. אסי סוזנה, אני ממשרד התחבורה, בעצם עוסק בכל הנושא של הובלה. אני חושב שיש כמה דברים שלא לקחתם בחשבון.
ראשית, מדובר באלפי אלפי הובלות על בסיס יומי, מה שנקרא. אני לא בטוח שאתם בכלל ערוכים לקבל את ההודעות האלה של כל הובלה, פר הובלה הודעה – מי מעביר, לאן מעביר. אני לא בטוח שיש אצלכם את המידע הזה של איזה רכב יודע להעביר, עם איזה נהג, האם יש לו אישור או אין לו אישור. אלה דברים, אומנם אנחנו יורדים לפרטים מצד אחד, מצד שני, כן צריך לקחת אותם בחשבון, שלא יקרה מצב שבזמן שגרה אנחנו מטפלים בכל הנושא של נהגים והובלה, ובזמן חירום כל אחד יכול להוביל מה שהוא רוצה.
אין שום התייחסות בכל הנושא הזה למי מותר. מתייחסים למוסר, מתייחסים ליעד ההובלה, לציר, אבל למי מעביר, איך מעביר, האם יש לו אישורים, אין לו אישורים, אין שום התייחסות בעניין הזה.
עידו בן יצחק
¶
סעיף 8ה אומר: "הוראות פרק זה באות להוסיף על האמור בכל דין ולא לגרוע ממנו", כלומר כל ההוראות שלכם ממשיכות להיות בתוקף גם - - -
אסי סוזנה
¶
יפה שזה מופיע. השאלה אם הנציגים של פיקוד העורף יודעים להגיד. כשאני מקבל הודעה שיש שינוע חומרים מסוכנים, אני יודע שאותו מוביל כן מורשה או לא מורשה, איזה מסמכים הוא צריך לבדוק, איזה נהג.
היו"ר אבי דיכטר
¶
לא, אבל אנחנו לא נכנסים כאן עכשיו – אתה באותה נשימה יכול לומר, איך מוודאים שיש לו רישיון נהיגה. יוצאים מנקודת הנחה שכשפונים, פונה מישהו שיש לו את כל האישורים. ולא, אז פונה מישהו בראייה עבריינית שאנחנו לא עוסקים בה כרגע. מטבע הדברים, זה תפקידו של מי שנותן את האישור. בתקנות אנחנו לא יורדים לרזולוציה כזו.
אסי סוזנה
¶
בכל מקרה, מדובר באלפי אלפי הובלות ביום. לא יודע אם מישהו נתן את דעתו שהוא רוצה לקבל הודעות ואיך הוא נותן, איזה אישור הוא נותן למי.
רס"ן רומן סטרליצין
¶
קודם כול, זה היה בצוק איתן. עשינו את אותו דבר – תבינו, עשינו את אותו תהליך, רק בהוצאת צו.
אסי סוזנה
¶
צריך להדגיש. יש פה פער בין מפעל שיש לו היתר רעלים לכל מי שמוביל ואין לו היתר רעלים, וכאלה יש עשרות ואולי מאות. ואני רוצה לספר לך שהיו מאות הובלות שבכלל לא היה - - -
אסי סוזנה
¶
לא לכולם. חברים, לא לכולם. צריך לדעת, למי שיש היתר רעלים – לא לכולם – ואני אומר, יש מאות הובלות שבכלל לא ידעתם עליהן. אני אומר לך מראש בלי לדעת מה היה.
שתדע. לא לכולם יש היתר רעלים, ולא ידעת את זה.
רומי אבן דנן
¶
אני חייבת להגיד לך. גם לחברות השינוע – בטח מכיוון שמדברים פה על חומרים שהם בעייתיים – הוא לא בא ונתן בגורף את כל החומרים המסוכנים, לחברות שמשנעות את החומרים האלה יש היתרי רעלים. ולפי מה שהיה רשום אז בצו, זה היה שהשינוע יהיה על-ידי חברת הובלה שיש לה היתר רעלים.
עידו בן יצחק
¶
כן. אני אשפר את הנוסח בהמשך כי זה תוך כדי תנועה, אבל בגדול: הרשות תקבע נוהל להעברת מידע על היתרים לפי סעיף 8ב ועל הודעות לפי סעיף 8ג לגופים ציבוריים שהמידע דרוש להם לשם מילוי תפקידם.
היו"ר אבי דיכטר
¶
בתוך שלושה חודשים כי אני חושב שאי אפשר לתת לתקנה הזו לצאת לדרך בלי שאנחנו יודעים שהנוהל הפנימי הזה מעוגן ומוסדר בתוך פרק זמן קבוע. כך נראה לנו. שלושה חודשים זה נראה הרבה מאוד זמן כדי להבטיח את זה.
היו"ר אבי דיכטר
¶
אני מסכים. בואו נעשה ככה. אנחנו בהחלטה נפרדת שלנו – אני אומר לחברי הכנסת – בהחלטה נפרדת שלנו – ענת, את איתנו?
היו"ר אבי דיכטר
¶
בהחלטה נפרדת שלנו אנחנו לא נכניס את זה בתקנות. אנחנו מבקשים בתוך שלושה חודשים להעביר לוועדה את הנוהל המוסכם, על-פי התקנות שיאושרו או לא יאושרו תכף. בסדר? זה כדי שאנחנו לא נחיה בלי שום מגבלת סף עליונה.
היו"ר אבי דיכטר
¶
ההערה של דרור ממשרד המשפטים היא נכונה. בתקנה אתה לא יכול להגביל משהו שהוא בתוך – זה נראה משהו ככה קצת לא ממין העניין, להגביל קביעת נוהל פנימי, התערבות שלנו ככנסת, אנחנו לא נוהגים להתערב בצורה כזאת.
אבל, מאחר שאנחנו מתכוונים לעקוב אחרי זה, אנחנו מבקשים בתוך שלושה חודשים לקבל את הנוהל הפנימי. לצורך העניין לא התקבל תוך שלושה חודשים, אנחנו ניכנס בעובי הקורה כדי לוודא, להבטיח, אחרת גם האינטרס שלכם עלול להיפגע. בעצם ההחלטה הזו היא לשרת את האינטרס שלכם, של כב"ה ושל גופים אחרים. ככה אני רואה את זה.
חיים ילין
¶
קודם כול, יש נוהל שבאמת בחירום לפחות אני יודע שהוא עובד – ריקון מלאים וההובלות ביישוב וכו'. הכשל - נמצא שהגנת הסביבה הוא היחידי שרשאי במדינת ישראל לתת את היתר הרעלים. היתר הרעלים, אפשר לתת אותו בשגרה, השאלה אם לוקחים בחשבון אם יש מצב חירום.
מה זאת אומרת? בעוטף עזה, לצורך העניין, במצב שהוא שגרת חירום אנחנו קוראים לזה – זאת השגרה שלנו – בכל רגע נתון יכול להיות "כימדע" שיש שם ברום, ואת מכירה את החומר הזה, שהוא לא נעים, הרבה יותר מכל האמוניה, ואנחנו צריכים אחד מהדרום שיבוא ויגיד, אנחנו נפגיז את הברום, כמו שעשו בחיפה, ואז הכול משתנה לחלוטין. אבל יותר מזה, את יודעת בדיוק על המפעל של תדיראן שרוצים להעתיק אותו, עם חומר מסוכן, והתקנה באה ואומרת 50 מטר מבתים, זאת אומרת יש פה סתירה.
חיים ילין
¶
תרשה לי, אני לא סתם אומר את זה. כי בסוף, גם למפעל הזה מובילים את החומר. זה מה שצריך להבין. לא המפעל מעניין אותי.
היו"ר אבי דיכטר
¶
עניינית, הוא גם הסביר קודם לכן. יש נקודת יציאה ויש נקודת הגעה. כשנותנים את ההיתר מוודאים שבנקודת ההגעה יש את היכולת לאחסן אותו בצורה בטוחה. אני מצטט נכון?
חיים ילין
¶
בסדר. ועכשיו הנושא השלישי שהוא החשוב זה המובילים. לא יכול להיות שנהג משאית רגיל – ואני אומר לכם את זה פה – מוביל חומר מסוכן. למה? אני רואה את המשאיות שמגיעות לכרם שלום, 800 ביום, היום זה כבר 400, משתוללים על הכביש, ואותם נהגים עוברים לפעמים לחברות הובלה של חומרים מסוכנים והם ממשיכים באותה השתוללות.
את ההיתר הזה לרעלים הרי את נותנת למפעל. מי נותן לחברות התובלה את התקן של המשאית והנהגים שעברו?
היו"ר אבי דיכטר
¶
חבר הכנסת ילין, זה עלה כאן קודם גם בהערה של ענת לגבי מחסור בנהגים. אנחנו נכנסים כרגע לנישה של משרד התחבורה. אם יש חשיבות לעסוק בסוגיה הזאת ברזולוציה שאתה מדבר - - -
חיים ילין
¶
לא, אבל אתה מדבר על היתר. היתר זה שם, זה במפעל. ההובלה זה משהו אחר. ורח"ל זה פיקוד העורף, נכון? אתם יחד עם רח"ל.
היו"ר אבי דיכטר
¶
חיים, אתה צודק בטיעון, אתה לא צודק בדיון. אנחנו בדיון על תקנות לתכלית אחרת. מה שאתה מעלה עלה גם קודם בהיבט אחר, גם על-ידי ענת בהקשר של נהגים. זו סוגיה של משרד התחבורה, סוזנה יודע לקחת את הסוגיה הזו.
היו"ר אבי דיכטר
¶
חיים, אמור להיות דיון שענת יזמה בסוגיה הזו. אנחנו מבקשים לפני ההצבעה הבהרות על מה אנחנו מצביעים.
עידו בן יצחק
¶
אני אקריא את השינויים שעשינו. השינוי הראשון, בסעיף 8א. בהגדרה "אישור כללי" אנחנו מוסיפים - - -
חיים ילין
¶
זה שבצלאל טרייבר סיים את התפקיד זה לא אומר שלא צריך להגיע אף נציג מרח"ל. זה ממש לא בסדר, כבוד היושב-ראש.
עידו בן יצחק
¶
אנחנו מוסיפים בסוף: או 8ג(א)(2), לפי העניין. תיקון שני, בסעיף 8ב(א)(1) אנחנו מבהירים שההיתר בכתב הוא למחזיק. הרשות נתנה היתר בכתב למחזיק.
עידו בן יצחק
¶
תיקון נוסף לגבי סעיף 8ג(ג). אנחנו נמצא את הניסוח המתאים אבל נבהיר שהוא חל גם על 8ב.
והתיקון האחרון, מה שדיברנו לגבי קביעת הנוהל למסירת מידע אודות היתרים שניתנו והודעות שניתנו לגופים ציבוריים שהמידע דרוש להם לשם מילוי תפקידם.
היו"ר אבי דיכטר
¶
בהובלת הרשות. יותר נכון.
אלה הדברים. אנחנו עוברים להצביע על התקנות. מי בעד התקנות, ירים את ידו. מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – פה אחד
תקנות ההתגוננות האזרחית (חומרים מסוכנים) (תיקון), התשע"ח–2017, כולל השינויים, נתקבלו.
היו"ר אבי דיכטר
¶
נגד – אין. נמנעים – אין. התקנות אושרו.
תודה רבה, הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 12:10.