ôøåèå÷åì ùì éùéáú åòãä
ôøåèå÷åì ùì éùéáú åòãä
àåîðéè÷
2018-05-13OMNITECH
הכנסת העשרים
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 136
מישיבת הוועדה לפניות הציבור
יום ראשון, י"ד באייר התשע"ח (29 באפריל 2018), שעה 13:10
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 29/04/2018
פניות ציבור ביישום החלטת משרד התחבורה להפסקת טעינת כרטיסי רב-קו אצל נהגי האוטובוסים
פרוטוקול
סדר היום
פניות ציבור ביישום החלטת משרד התחבורה להפסקת טעינת כרטיסי רב-קו אצל נהגי האוטובוסים
מוזמנים
¶
שלומית עמוס - מנהלת אגף תעריפים וכרטוס, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
מיכאל אוחנה - מנהל השירות לציבור, חברת אגד
איתן פיקסמן - דובר, חברת דן
יונה חורי - סגנית מנהל חשבונות ראשי, חברת דן
גיל יעקב - מנכ"ל 15 דקות - ארגון צרכני תחבורה ציבורית
גיל ברגפרוינד - כלכלן, המועצה הישראלית לצרכנות
שלמה זאב פרלשטיין - רב, פונה
רישום פרלמנטרי
¶
הדס לוי, חבר תרגומים
פניות ציבור ביישום החלטת משרד התחבורה להפסקת טעינת כרטיסי רב-קו אצל נהגי האוטובוסים
היו"ר ישראל אייכלר
¶
שלום וברוכים הבאים לדיון שלנו. היום זה הדיון השני על תחבורה ציבורית אבל זה שני נושאים נפרדים. קודם דיברנו על הכותל המערבי ועל דרכי ההסעה והכרטוס, אבל עכשיו אנחנו מדברים על כרטיסי הרב קו בעצמם. היה לנו דיון מעקב כבר כמה וכמה פעמים בנושא הזה. אני רוצה להגיד לכם שבשעתו קראו לזה הכרטיס החכם. והחכמים כנראה מאוד איטיים אז לקח לו חמש שנים עד שהוא נהייה חוקי.
אני הגשתי הצעת חוק לפני כמה וכמה שנים שיהיה מרכז ארצי לטיפול ברב קו וזה היה בוועדת הכלכלה, הכנסת אישרה את זה לדיון בוועדת הכלכלה והיועצת המשפטית של ועדת הכלכלה לא נתנה לדיון להתקדם כי הכרטיס הוא בכלל לא חוקי. שנים. ובשנים האחרונות, אולי בשנה האחרונה, נדמה לי, אתם תעדכנו אותי, הוא נהייה חוקי. שמעתם על זה שהוא נהיה חוקי?
היו"ר ישראל אייכלר
¶
יכול להיות שחוק ההמלצות, אני לא יודע בדיוק איזה חוק. עבר איזה חוק, אני מבין, שהכרטיס החכם הוא כבר חוקי. ואם אני טועה והוא עדיין לא חוקי אז זה דבר מעניין שמדינת ישראל 10 שנים מפעילה כרטיס לא חוקי. הבעיה עם החוקיות שלו הייתה בגלל העניין של השמירה על הפרטיות של האנשים. אבל מה שאני מצטער - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
עדיין לא הוסדר. זאת אומרת שאנחנו מדברים על כרטיס לא חוקי. היועצת המשפטית, אני לא יודע, אולי אנחנו נוסיף עכשיו את ה- - - לא זה שמפריע לי בעניין של הלא חוקיות של הכרטיס, מפריע לי משהו אחר - שבגלל זה לא הפעילו עדיין במשרד התחבורה את הרשות הארצית לרב קו שאנחנו ביקשנו בחוק ואמרו לי שיש הצעת חוק ממשלתית וועדת הכלכלה אישרה את השילוב של החוק שלי עם החוק הממשלתי.
והדבר הוא נורא פשוט - שמשרד התחבורה יקח אחריות גם על ההנפקה, גם על ההפצה, גם על התפעול וגם על החלוקה שזה שהוא ממילא עושה, לחלוקה בין החברות, את התשלומים שהוא צריך להעביר. עד היום הזה אנחנו עדיין באותו מצב אבל השתנה משהו לטובה והיה לנו דיון על זה. מתי היה הדיון הקודם על העניין של הרב קו ששיבחנו את העניין של - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
כבר עבר הרבה זמן. ב-19 בפברואר עשינו דיון ושיבחנו את העובדה הזאת שהנהג לא יצטרך להיות גם נהג, גם פסיכולוג, גם כרטיסן וגם קופאי אלא הוא יצטרך לנהוג. עכשיו מזכירה לי המנהלת שזה באמת היה לפני פורים כי כרטיס הרב קו היה צריך להכנס, העובדה שאי אפשר לשלם לנהג או להעביר אצל הנהג היה צריך להכנס לפני פורים, דחינו את זה עד פסח. בכל הארץ זה עדיין לא הופעל חוץ מירושלים אבל בירושלים זה כבר פועל מפסח. וביקשנו כי בכל מקרה כשאין לנוסע כרטיס רב קו שתהיה אפשרות לרכישת כרטיס לנסיעה בודדת אצל הנהג.
בדיון הקודם עלתה גם הסוגייה של החלפת כרטיסי הרב קו ללא צ'יפ, שלא נדע מצרות. יש כרטיסים שיש להם צ'יפ ויש כרטיסים שאין להם צ'יפ. אני רק יודע שמי שיש לו ג'יפ לא צריך את הצ'יפ ולא את הכרטיס בלי הצ'יפ. אבל פורסמה הודעה שכל נוסע שיש לו רב קו בלי צ'יפ, בלי שבב, אמור לבוא להחליף את הרב קו שלו, איפה - בעמדות הרב קו הקיימות. איפה הן? אני לא יודע אבל כנראה שאזרחים כן יודעים.
בדיון הקודם הודיע נציג אגד שבשלב הראשון יהיה לכל הנהגים אפשרות לעשות מכירה במזומן לנוסעים מזדמנים ומשרד התחבורה הבטיח לנו אפילו שילכו לבתי אבות לאנשים מוגבלים ויתנו שירות להחלפת כרטיסי הרב קו ללא הצ'יפ. אנחנו נרצה לשמוע מאנשי משרד התחבורה, שלומית עמוס, אם הלכו לבתי אבות או לא הלכו לבתי אבות. נשמע מכם.
גם הובטח שיהיו עמדות הנפקה בכל מיני מוסדות. אני רוצה להגיד לכם שאני פעלתי, הלכתי לרבנים שונים שתהיה אפשרות גם בכל מיני מכשירים אוטומטיים שיש באזורי בתי הכנסת גם שיוכלו כי באזורים שאני מכיר בצפון ירושלים מאוד קשה למצוא מקום שאפשר להטעין את הרב קו חוץ מאשר ברב שפע ששם זה עומס גדול מאוד.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
עדיין לא. אני אמרתי להם שאני רוצה אפילו זמני עד שמשרד התחבורה יקים את הדבר הזה. הם אמרו שהם מסכימים אבל לא בתוך בתי הכנסת. יש בזה עניין שבית הכנסת לא יכול להיות, היום זה רב קו, מחר זה בית מרקחת, מחרתיים זה מכירת נעליים, הם לא מוכנים להכניס את הדברים האלה. אבל אני מקווה מאוד שנמצא עצות יותר טובות.
גיל יעקב, שנמצא איתנו פה, טען בדיון הקודם שזה פוגע בנהגים זה שמבקשים מהם להתעסק עם המכירה וזה מעקב את העלייה לאוטובוס למשך תקופה לא מבוטלת. והוא ביקש דבר הכי פשוט והכי הגיוני שאנחנו מבקשים כבר הרבה זמן לתת לאנשים לעלות בכל הדלתות שלא יווצר פקק אצל הנהג, ועדיין אני לא רואה את זה. אני חושב שאני לא מספיק, אנחנו נלחמים על זה שאנשים שעומדים בתחנות האוטובוסים ומגיע אוטובוס עם כל הדלתות שיפתחו כל הדלתות. אין בזה צדק ואין בזה יושר למרות כל הטענות ששמענו.
בדיון הקודם התחייבה הגברת שלומית עמוס, שעושה רבות בעניין הכרטוס והמחירים, אגב תודה לכם על ההנחות במחירים שעשיתם עכשיו בבין עירוני. היא אמרה שאין חובה בבעלות של טלפון חכם לצורך הטעינה כי יהיה אתר אינטרנט של משרד התחבורה שיידעו איפה אפשר להטעין. וביקשנו לפרסם בכל אמצעי התקשורת על השינויים שיחולו בתחבורה הציבורית לאחר פורים. נדמה לי שזה נעשה, אנחנו נדבר על זה.
הייתה לנו בקשה לקבוע תקופת הסתגלות ללא קנסות של לפחות חצי שנה שאנשים יתרגלו לתיקופים ולנהלים החדשים. וגם פקחים יכולים לתקף את הכרטיסים. העיקרון שלנו היה שאדם ששילם ולא תיקף הוא לא גנב. דנו על זה הרבה פה בוועדה - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אני עדיין בפתיח אבל יש לי עצה בשביל זה - פשוט מאוד שאותו פקח שרוצה לתת קנס שיקח את הכרטיס ויגיד לו אדוני, בבקשה לתקף - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
לא, שלא יתן קנס, שפשוט יתקף. מה יש? פעם הייתה כרטיסנית בדלת האחורית שהייתה מתקפת, מה יש?
היו"ר ישראל אייכלר
¶
לא הוא משלם. אדם ששילם - - - תראה, הפסקת אותי באמצע, לי יש כלל פשוט שיש לכל צופה וכל מאזין. מי שנסע בלי לשלם הוא גנב. מי ששילם ולא תיקף הוא לא גנב כי הוא שילם. זה שאתה עושה אותו פקיד של משרד התחבורה שיתקף, אני הייתי רוצה שיהיה שם כרטיסן, יקח את זה ויתקף את זה, כן, למה לא, מה אני עובד אצלך? כשאני אומר אני אני מייצג את האזרחים שנוסעים באוטובוס. למה אני צריך לתקף? אני לא אומר לא, אבל זה לא גנב. ולכן צריך לאפשר לאדם לגשת ואם פקח רואה את זה וצריך להגיד לו אתה לא תיקפת, בפעם הבאה תזכור לתקף בזמן.
אני מוכן אפילו להתפשר שיתנו לו פתק ממוחשב לא תיקפת, זו פעם האחרונה, הפעם אתה לא מקבל כלום, פעם הבאה אם אתה לא מתקף אתה מקבל קנס. במחשב, היום המחשב הוא מחשב, הוא יכול לדעת שהכרטיס הזה, הרב קו הזה, לא תיקף פעם, קיבל פטור, פעם הבאה הוא ישלם קנס. מה אתה אומר על זה? זה רעיון שאני לא עיבדתי את זה אבל תעבדו - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
כן. אבל אי אפשר להפוך את האדם שלא תיקף לגנב וברכבת הקלה זו ממש שערורייה, מזמינים משטרה, בושות לאנשים שבימי הביניים לא היו עושים כך ברחובות, מאז שהפסיקו למרוח בזפת ונוצות ולגלגל אנשים ברחוב, לא עשו כאלו בושות כמו שעושים לאנשים מסכנים מבוגרים שתופסים אותם ברכבת הקלה שהם לא תיקפו.
בדיון הקודם ביקשנו שיתקינו מכשירים באוטובוסים מפרקיים שיהיו שם קופות לרכישת כרטיסים כמו שקיים בבאר שבע. אגב, נהייה מזה משהו?
היו"ר ישראל אייכלר
¶
בסדר, אז צריך לתקן את זה. עלתה עוד בקשה ממשרד התחבורה ליצור שינוי במדיניות הקנסות בסיטי פס, דיברנו כבר על זה. ביקשנו להדגיש לפקחים שמותר לאדם להשתמש בכרטיס רב קו שאיננו עם התמונה שלו, זה לא דרכון שצריך לבדוק עם העיניים במחשב אם זה הוא. הגברת שלומית עמוס מסרה שכבר אפשרי היום, כך כתוב בפרוטוקול והבקשה הייתה להדגיש את זה בפני הפקחים.
בעניין השטרות הגדולים, סליחה שאני מכביד עליכם בפרטים, אבל למדנו מגיל, ברכבת הקלה אי אפשר לקבל עודף, רק עד 20 שקל, ואם יש לי 50 ו-100 אז זה בעיה, צריך לפתור גם את הבעיה הזאת. אנחנו בכל זאת ב-2018.
יש היום 67 בתי עסק שבהם ניתן לטעון את כרטיסי הרב קו, ובמשרד פועלים להגדלת מספר העמדות, נראה מה נעשה מאז. שאלנו האם יש שילוט מתאים בחנויות שאומר שאפשר להטעין כאן רב קו, כמו שיש מפעל הפיס ולוטו וכל מיני דברים.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
טוב מאוד, תודה רבה. ויש 400 כספונטים בירושלים. אגב, הכספונט הזה עולה כסף, עולה עמלה?
היו"ר ישראל אייכלר
¶
חבל כי אני מכיר אזורים שכמעט אין כספונטים, כמו בירושלים, אבל צריך לעשות יותר. אגב, שאלתי פעם קודמת ואני שואל עכשיו, מה הסיבה שאי אפשר בכל כספומט לעשות את זה. כמה צריך לעלות למשרד התחבורה - - -
שלומית עמוס
¶
הם לא רצו פשוט להכניס את זה. הבנקים לא הסכימו, ולכן הלכנו לעסקה פרטית וזה הכספונט. אבל יש - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אולי צריך לדבר עם המפקחת על הבנקים של בנק ישראל שאם משרד התחבורה בא, אתם גם לקוח, ואומר לכספומט,אני רוצה לעשות איתכם עסקה, נותנים לכם שתי אגורות לכרטיס, אני חושב שזה הרבה כסף יחסית, יהיה לו מיליוני כרטיסים, זו הכנסה יפה מאוד לבנק.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אני מבקש מהמנהלת גם לשלוח מכתב למפקחת על הבנקים האם הבנק יכול לסרב למשרד התחבורה להצעה עסקית, אני לא מדבר איתם על נדבות, בנק לא נועד לתת נדבות, אבל שירות לציבור בכסף אולי הוא חייב לתת, אני לא יודע.
משרד התחבורה מנהל משא ומתן עם בנק הדואר לטעינת הרב קו ב-1000 סניפים הפרוסים בארץ. השאלה היא אחת, אולי תתני לי כבר את התשובה על זה, האם הוא יצטרך לעמוד בתור או שיהיה בצד מכשיר?
שלומית עמוס
¶
אז התשובה היא שבחלק מהסניפים יהיה גם מכשיר וגם לעמוד בתור, מה שתבחר. רוב האוכלוסייה שמגיעה לשם זה כדי לקבל שירות מנציג אנושי, ולכן סגרנו עם הדואר ולא רצו מכונה. המטרה הייתה לתת מענה עם נציג אנושי ובמזומן, לכן זה גם עם הדואר. זה לא באמת 1000 סניפים כרגע ובשלב הראשוני אלה יהיו 240 סניפים מרכזיים בכל הארץ שבהם יהיו כ-1000 נציגים נותני שירות. זאת אומרת בסניפים גדולים יהיו אפילו חמשה וששה נציגים שיתנו שירות ל- - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אני מציע משהו אחר. אני מציע שבאותו סניף שלקחתם מישהו אנושי שבצד תהיה קופסה - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אז למה לא בכולם? אם כבר עשית עסק עם בנק הדואר אז שיהיה בכל סניף בצד, כל מי שאין לו צורך לדבר עם פקיד, הוא יגש ויעשה את זה. הנה יש לכם כבר 1000 סניפים או 240 שאתם במילא עשיתם איתם עסקה, רק לשים בצד קופסה. אז הרווחנו את שניהם ואז לא תצטרכו כל כך הרבה אנשים במענה אנושי. אבל דבר אחד אני מתחנן, לא להוסיף על התורים בבנק הדואר, יש מספיק, די והותר לכל הצרכים הקיימים.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אז הנה, אתם יכולים להערך שההסכם יכלול מכשיר בצד שיהיה אפשר בלי אנושי.
לגבי מחירי הכרטיסים שהם בודדים לנוסעים. כרטיס ה- - - אצל הנהג ולטעון - - - שהשירות ינתן במזומן בלבד. מה הבעיה שלנו עם זה?
שלומית עמוס
¶
בעיקרון היום יש - - - מסוימים גם באמצעות כרטיס בודד בנייר, זאת אומרת אף אחד לא - - - אחרי שבועות, מיד אחרי שבועות אנחנו מבטלים את האפשרות לרכוש כרטיס בודד מנייר פרט ל- - - שעליהם אנחנו ניתן עוד - - - דרך ירושלים - - - עד לכניסה של בנק הדואר- -
שלומית עמוס
¶
- - אבל זה אומר שמזדמן עדיין יוכל לעלות, לקנות אנונימי אצל הנהג ב-5 שקלים ועליו לטעון או נסיעה בודדת או חודשי יומי.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אה בסדר, אז אני אמשיך להקריא לטובת הצופים. הליך החלפת הצ'יפ בכרטיסי הרב קו עבר ללא תקלות והשאלה היא האם כל הכרטיסים באמת כבר החולפו, אני מניח שלא, אבל אם אין תקלות אז אין לי בעיה עם זה. זאת אומרת, אם זה עובד טוב אז זה עובד. במשרד התחבורה זה בעיה, במשרד התחבורה אין מענה לבעלי מכשירים ניידים כשירים, יש לנו פונים שהגיעו אלינו, אנחנו ניתן להם באמת לדבר כמנהג הוועדה לתת לפונים את זכות הדיבור הראשונה.
שלומית עמוס
¶
אני רוצה להגיד - - - לפי הצעה שאנחנו פועלים באמת ליישום זה אומר שיוכלו להזמין טעינת טלפון בשיחת טלפון רגילה מקו נייח למוקד עם נציג ראשי שיוכל להזמין טעינה ואז בעצם לפי מספר כרטיס הרב קו תוכל להגיע עם הרב קו לכל אחד מהכספונטים ברחבי העיר, להכניס את הרב קו בלי לציין איזה סכום, כלום, המכונה פשוט תזהה שהוזמנה טעינה בסכום מסויים ותטעין הכרטיס בסכום. זה בעצם פתרון לקשישים או לילדים שאין להם אשראי או גישה לאינטרנט.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
כן. אני אעבור עוד כמה סעיפים שזה היה בעצם בדיון הזה כדי לתמצת אבל אחר כך נעבור לדיון על הנושא הזה. הפיילוט יורחב לטבעת אחת במטרופולין של גוש דן בעוד חודשים ספורים, לאחר מכן בחיפה. האם, זה לא תשיבי עכשיו, זה אחר כך, האם משרד התחבורה הפיק לקחים מהשינוי בירושלים ליישם אותם בגוש דן ובחיפה שלא יעברו גם בחיפה ובתל אביב, מה שאנחנו עוברים פה. אנחנו מחכים עוד לתשובה לגבי העלייה לאוטובוס מכל הדלתות.
ומה שאמרה המנהלת בעניין חברת דן, יש לנו פה תלונה של תושב, אזור השפלה, שבחברת דן קיימת אי בהירות לבי אבדן כרטיס רב קו. זאת אומרת, אדם שאיבד, רק לאחר שלושה ימי עסקים ניתן לקבל את הערך הצבור שהיה בכרטיס שאבד וצריך להגיע אישית לצורך חסימת הכרטיס לעמדה. במידה ואבד כרטיס לילד יש צורך להגיע עם הילד. אולי צריך להביא הוכחת אבהות גם שהוא אבא של הילד. מה ההוראות במשרד התחבורה בעניין זה.
אנחנו נפתח את הדיון, בבקשה, כמו שאמרתי, לפי המנהג שלנו, אנחנו נותנים לפונים את זכות הדיבור הראשונה. איתנו יש לנו פה, הרב שלמה זאב פרלשטיין, בבקשה, זכות הדיבור.
שלמה זאב פרלשטיין
¶
קודם כל, תודה רבה לוועדה בראשות הרב אייכלר על קיום הדיון ותורת אברכי ישראל. מה שאני בעצם רוצה להבהיר זה לגבי הנקודה שיוכלו להטעין את הרב קו דרך הטלפון הכשר, זאת אומרת דרך שיחה טלפונית דרך מערכת ממוחשבת כמו שיש בפנגו, הבהרתי את זה בפנייה גם. בפנגו אתה יכול להרשם פעם אחת ומהיום שאתה מתקשר שוב, בלי לגשת לכספונט, ובלי, כמו שהזכירו פה, שיהיה אפשר לגשת לכספונט. בעצם מה שצריך, אני מתקשר, אני מזמין, כמו באפליקציה של - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אתה אומר פנגו, אולי לטובת הצופים, יש לנו הרבה צופים ומאזינים. איך זה עובד בפנגו כדי שנוכל לדעת מה אתה מבקש.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
מה ששאל אותך, אני בדרך כלל לא עושה דיונים כאלה, רק כל אחד מדבר, אבל מיכאל אוחנה שאל אותך שאלה פשוטה, פנגו יש מחיר לשעה של חנייה וזה המחיר. בנסיעות, אם אתה ילד, זה מחיר אחר, אם אתה קשיש מחיר אחר, אז איך הוא ידע - - -
שלמה זאב פרלשטיין
¶
יש על כל כרטיס מספר. אתה נרשם פעם ראשונה לפי המספר שלך, לפי השם שלך, לפי תעודת זהות - - -
שלומית עמוס
¶
אני רוצה פשוט ל - - - הלוואי שיכולנו, פשוט כרטיס הרב קו, הבעיה היחידה שכל הנתונים נשמרים על גבי הכרטיס ולא בענן, ולכן חייבים מגע עם הכרטיס עם כל או תיקוף או טעינה של הכרטיס, ולכן זה מתחייב פשוט להגיע לאחת העמדות כדי שהכרטיס יגע במכשיר. גם כשעולים לאוטובוס מתקפים ולא - - -
גיל ברגפרוינד
¶
בעצם רוב הבעיות בתחום הרב קו הן נובעות מזה שמדינת ישראל עוד לא התקדמה לטכנולוגיות של חשבון ענן שזה מה שמקובל בכרטיסי אשראי וכל דבר שמוכרים. ובעצם עכשיו במקום לעבור לטכנולוגיות החדשות אז עושים עמדות - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אולי יש - - - שאפשר להעביר.
רגע, גיל, לך יש תמיד רעיונות מקוריים. איך אתה פותר את הבעיה - - -
גיל יעקב
¶
מה שמתחיל לקרות בעולם זה שבעצם כמו שיש בכרטיסי אשראי שהכרטיס אין עליו כסף פיסית אז זה חשבון ענן נקרא, בעצם הכרטיס הוא רק להזדהות או משהו כזה. אז כל עוד מדינת ישראל תמשיך להתעקש על הרב קו שעליו יש את הכסף אז צריך עמדות וצריך ללכת - - -
שלומית עמוס
¶
אנחנו במקביל דואגים גם ללקוחות הרב קו כי זה מה שיש היום במדינת ישראל, אנחנו רוצים לשפר את השירות אבל זה לא אומר שאנחנו עומדים במקום. אנחנו כן במהלך לצאת למכרז למערכת כרטוס עתידית שכן - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
רק שנייה, רק שנייה אחת. קודם אני רוצה לעשות סדר עם הענן. כשהייתי ילד סיפרו לי שיש היום מטוס שעולה לעננים ומוריד גשם. יידוד הכסף זה נקרא, משהו כזה.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אני יודע שאין את זה וגם אז לא היה, זה סתם היה בשביל - - - זה היה כמו סגולה ל- - - לא משנה. אבל הענן של המחשב אני מבין שהוא הרבה יותר משוכלל. מה הבעיה שאפילו אצלי, ביקשתי לקנות לי אלבום תמונות, אמרו לי היום יש ענן. אמרתי, אני לא צריך תמונות בעננים, אני צריך תמונות באלבום. אבל זה כבר בגלל הזקנה. היום אתם מאוד משוכללים, מה הבעיה לעשות את זה בענן תוך חודש ימים.
שלומית עמוס
¶
תוך חודש ימים? אתה במה זה כרוך לעשות את כל הנתונים של כל מדינת ישראל על ענן. כל הזכאויות, כל התעריפים, יש לנו מדינה עם ריבוי תעריפים, זה לא תעריף אחד לכל הארץ - - -
שלומית עמוס
¶
אתה צריך לבחור חברה שתסכים לעשות את זה, שתתקשר עם כל המפעילים, שתהיה לה מערכת שיהיו בה את כל הנתונים של כל האזרחים עם כל התעריפים עם הזכאויות - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
תשאלי את מס הכנסה אם יש להם בעיה להשיג את כל הפרטים של כל ה- - - בקלות, נכון, בלחיצת כפתור- - - אמרתי מס הכנסה סתם לצורך דוגמה.
גיל יעקב
¶
צריך לזרז את הדברים האלה. אני חושב שאחת הבעיות היא שאין לוחות זמנים למעבר כזה. זאת אומרת, אין שום תאריך.
שלומית עמוס
¶
לא, אני מקווה שבאמת בחודשים הקרובים יתאפשר - - - בטלפון סלולרי. היתר זה תהליך שלוקח כמה שלבים, אני לא יכולה להתחייב על - - - אבל יש לנו תכנית אסטרטגית לזה, אנחנו כן על זה, זה לא שאנחנו נתקעים עם הרב קו ולא בוחנים את ה- - - אנחנו כן בדרך לשם.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אני ממש מתבייש לספר לצופים דוגמה שהייתה לנו במשרד התחבורה בנושא אחר, גם עם איזה כרטיס שצריך לעשות אותו בכרטוס ולא בנייר. וישבנו עם הצמרת הבכירה ביותר של משרד התחבורה ונכנסה מנכ"לית אז חדשה ומאוד נמרצת, הגברת קרן טרנר, שבאמת מובילה כל הזמן שינויים כמו הגברת שלומית, כל הזמן עובדים קשה מאוד. והיא אמרה, אני רוצה לדעת, אפשר תוך שלושה שבועות לעשות את הכרטיס הזה? ישב שם איש מחשבים, שבדרך כלל אנשי המחשבים הם הכי מתקדמים בעולם ואמר, לא, צריך לזה לפחות כמה וכמה חודשים. אז היא אמרה, למה, כמה זמן זה אורך לעשות את זה? לא, יש לנו משימות ואם תהיה החלטה לעשות את המשימה הזאת ויבטלו משימות אחרות שיש עלינו אז נוכל. אמרתי, סליחה, כמה אנשים עובדים שם בזה? אמרו לי אחד בחופש והשני בחצי משרה. אולי את זוכרת את הסיפור הזה - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
זה היה משרד התחבורה אבל לא שייך אלייך. ואז המנהלת ממש קפצה ואמרה, אני רוצה תוך חודש שזה יהיה וזה באמת היה. תוך חודש, חודשיים זה סודר. אבל אז למדתי מה זה בירוקרטיה. צריך לבטל, אני לא יודע כמה משימות הוא כבר עובד כמה זמן שצריך לקחת לו את זה כדי - - - גברת שלומית, אם אנחנו נחליט במשרד התחבורה, אם את רוצה אני אדבר עם השר ועם המנכ"לית, שהנושא הזה של האפשרות כמו פנגו באיזשהי דרך להעלות את הדבר הזה בענן אנחנו מוכנים לעזור לכם כדי לזרז את זה שתוך חודשיים זה יהיה.
שלומית עמוס
¶
אני ראיתי מה קורה בעולם. עשינו בנצ'מרקים לעולם, זה לא קורה תוך חודשיים, רק להוציא מכרז לזה ורק לבחור ספק ורק להתחיל - - - ואתה יודע, אתה גם צריך לבחור באיזה אמצעי ישלמו, יתקפו, אם זה באמצעות כרטיסי אשראי אז צריך שחברות האשראי ינפיקו רב קו מיוחד באמצעות כרטיס אשראי לכל התושבים, אם זה באמצעות סלולר - - -
שלומית עמוס
¶
אבל בשביל להעביר את האשראי, במקומות בעולם, אם בדקת את זה, אז תראה שמדובר ברשות מטרופולינית אחת ולא כמו פה שיש ריבוי תעריפים וריבוי מפעילים. באמת שבדקנו את זה, זה לא איזה משהו, הלוואי שהיינו יכולים לעשות את זה תוך חודשיים, הלוואי.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
לגבי כל הנתונים של כל התושבים, הרי יש לנו קצת ניסיון בוועדה שלנו, הייתה בעיה במשרד הפנים, ויעידו המנהלת והיועצת המשפטית, במשרד הפנים, שוב למשרד התחבורה, לגבי מאגר מידע מרשם אוכלוסין. משרד התחבורה אמר, מה אני אלך עכשיו, כל התיירים וכל אלו וכל המעמדות ויש כל מיני אנשים, איך אני אדע? אמרתי, יש לי בשבילכם עצה, יש מכשיר כזה שנקרא דיסקאונקי שמעבירים מפה לשם או אולי מעבר דרך האינטרנט בין משרד הפנים מנהל האוכלוסין לבין משרד התחבורה. על רעיון כזה אף אדם משלמה המלך לא חשב עד שהם ישבו פה, החליפו טלפונים, תוך שבוע כל החומר של מרשם האוכלוסין הלך למשרד התחבורה ובלחיצת כפתור הם יודעים מי נכנס למתי, לכמה זמן הוא זכאי, לאיזה מעמד הוא נמצא. אותו דבר פה במשרד התחבורה. אני לא מאמין שתהיה בעיה להודיע ברב קו שלהם לדעת את כל האינפורמציות שיש ברב קו שתהיה באותה חברה או באותו ג'יפ, אני לא יודע איך לקרוא לזה, אני פשוט כבר עברתי את גיל ה-60 בעוונותיי. הצעירים יודעים להגיד את זה הרבה יותר מהר.
שלומית עמוס
¶
אם אתה - - - בכרטיס אשראי אתה צריך לתת פתרונות גם לאלו שאין להם כרטיס אשראי ויש אוכלוסייה כזאת. ואם אנחנו רוצים באמצעות טלפון נייד שזה אני כבר הולכת לעשות - - - גם יש אוכלוסייה גדולה מאוד שאין לה טלפון חכם - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
90% מהבעיה אפשר לפתור ו-10% נשאיר להליכה למרכז. גם פתרנו. אם מישהו אין לו כרטיס אשראי ואין לו טלפון ואין לו ואין לו ואין לו, הוא ישאר עם הרב קו.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אתה יודע מה, בוא נטיל עליך משימה. אתה הרי אזרח ופנית, תמצא אתה פתרונות לכל השאלות הנכונות שהעלתה שלומית, תכתוב לנו את כל הפתרונות, תתייעץ עם אנשים שעוסקים במחשבים, אנשים בגילך לא בגילי, שיודעים את כל הפתרונות, שתציע לנו, אנחנו נעביר את זה למשרד התחבורה. אני בטוח שגברת שלומית עמוס תשב על זה ברצינות ואם צריך נדבר גם עם המנכ"לית ועם השר. אם אפשר לפתור את זה אנחנו נפתור את זה בעזרת השם, אם זה ישים.
שלמה זאב פרלשטיין
¶
מה שרציתי להוסיף ולומר זה שאין פתרון אי אפשר להתחיל לעשות את זה, כל אחד צריך לרוץ לכספונט כדי להטעין חמש דקות לפני הנסיעה. אמר לי מישהו, הוא עלה לאוטובוס, פתאום הוא רואה שאין לו. אז הוא שילם לנהג 5.90 שקל כי זה המחיר, אי אפשר עכשיו, הוא לא יכול לרדת מהאוטובוס עכשיו להטעין. הייתה לו אפליקציה - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
בוא תפרט לי ביתר פירוט את הפתרונות, לא רק את הבעיה, פירטת פה את הבעיה. לא עכשיו, תשלח לי מכתב שבו תפרט את כל הפתרונות שהיא העלתה ואז אנחנו נעביר את זה ואם נצטרך נעשה דיון.
אני רוצה לאפשר לחברות לדבר. קודם כל גיל.
גיל יעקב
¶
תודה. קודם כל אני שמח שכן גילו גמישות ואפשרו מזומן לנסיעות בודדות שזה לא היה בהתחלה אבל עדיין יש סוגיות מהותיות שבעצם לא טיפלו בהן. למשל משהו שצוין בדיון הקודם, אני לא חושב שאמרת את זה בדברי הפתיחה, הנושא של עצם הנפקת הרב קו, שהיום אתה צריך לגשת כדי להנפיק רב קו לעמדות הרב קו שיש כרגע, אם מדברים על ירושלים, שמונה עמדות, זה יוצא בחישוב גס עמדה אחת ל-100,000 איש. שבעצם צריך להנפיק את הרב קו, לבוא עם תעודה - - -
גיל יעקב
¶
כן, בשביל הפעם הראשונה או גם בשינוי סטטוס. זאת אומרת זה לא רק פעם ראשונה, זה גם שיניתי סטטוס, אני עכשיו סטודנט, אני סיימתי - - -
גיל יעקב
¶
כן ויש תקופות בשנה שתורים נוראיים, לא - - - תורים נוראיים. הייתה הבטחה שאני שמעתי אותה בדיון הקודם שתהיה אפשרות להנפיק רב קו דרך האינטרנט. הרי אין שום סיבה שלא לשלוח צילום תעודת זהות או כל מסמך אחר שרוצים דרך המחשב במקום להטריח את האנשים. אנחנו כבר עושים את זה בכל כך הרבה דברים אחרים שדורשים מהציבור במקום להגיע לתור פשוט לשלוח את זה באינטרנט, אני חושב שזאת נקודה חשובה והיא תחסוך הרבה מאוד כאב ראש, גם ממי שמפעיל את זה ובעיקר לציבור. אז איפה זה עומד זה נראה לי משהו בסיסי.
שלומית עמוס
¶
קודם כל אני רוצה לציין שהיום יש למעלה מ-3.5 מיליון כרטיסי רב קו פעילים. זה אומר שמרביתנו יודעים שיש את הכרטיס הזה ויש לנו אותו. לגבי הנפקה באינטרנט אנחנו כן התחלנו תהליך שבערך בעוד חודשיים כבר סטודנטים יוכלו לעשות את זה וכנשראה שזה עובד כמו שצריך אז כל האוכלוסייה.
גיל יעקב
¶
נקודה נוספת זה הנושא של באמת, מה לעשות, עד שנעבור לענן וכל הדברים האלה, הנושא של טעינה במזומן. זאת סוגייה שלא מקבלת את המענה הראוי. סתם כדוגמה, לבית וגן, שכונה ענקית, יש מכונה אחת לטעינה במזומן של הרב קו, זה פשוט - - -
גיל יעקב
¶
אם עדיין המדינה החליטה שאנחנו הולכים בשיטה המיושנת אז הנושא של טעינה במזומן יש באמת מכונות בודדות בסופו של דבר ברחבי ירושלים וזו פשוט בעיה קשה. ואנחנו לא רואים שיש לזה מענה. אבל אני בסופו של דבר- - -
גיל יעקב
¶
הפריסה היא ממש ממש זעומה יחסית. אנחנו מדברים על שכונות שהן כמו עיר. לא יכול להיות שלשכונה תהיה מכונה אחת. שכונה שהיא בגודל של עיר.
שלומית עמוס
¶
לא, אז כשאנחנו בחרנו איפה לפרוס את בתי העסק שכן מקבלים מזומן דווקא בדקנו אם יש כספונטים, אין כספונטים. אני מניחה שבבית וגן יש גם בתי עסק שטוענים מזומן, אני לא זוכרת בעל פה. אבל אני גם רוצה להזכיר שהייתה החלטת ממשלה להקטין את השימוש במזומן. זה לא שזה בא מאיזשהו - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
כל הרעיון של המדינה שאי אפשר יהיה להשתמש במזומן זה כדי להטיל מס על הציבור ולשלוט בכסף של הציבור, הלבנת כספים והעלמת כספים ומיסים. אבל למדינה אין שום בעיה לאפשר לאנשים לשלם במזומן.
ורד גורן זילברמן
¶
עבר עכשיו חוק בוועדת חוקה של הגבלת שימוש במזומן. מדובר על עשרות אלפי שקלים, על מאות שקלים, לא על סכומים של - - -
גיל יעקב
¶
אני חושב שבנושא המזומן רק צריך להיות איזשהו מפתח מוסכם שלפי גודל אוכלוסייה, נגיד מכונה ל-10,000 איש, או משהו מהסוג הזה כדי שבאמת אפשר יהיה לעלות על הבעיות ולתגבר את השירות הזה.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אני חושב שההצעה שלי לפנות למפקחת על הבנקים לדבר עם שר האוצר, סגנו, אני חושב, כי אם נגיד שכל הכספומטים יתנו את השירות אז פתרנו את הבעיה?
גיל יעקב
¶
אני מדבר על מזומן. בעצם למה זה כל כך חשוב? כי ילדים ונוער, אי אפשר שעל כל דבר צריך ללכת להורים שיטעינו באשראי - - -
גיל יעקב
¶
כן. ויש גם קהלים אחרים שאין להם אשראי שהם מוגבלים שיש עליהם מיליון תיקי הוצאה לפועל שיש מגבלות לשימוש באשראי. אני חושב שהסוגייה של העלייה מכל הדלתות היא דורשת פתרון. למיטב הבנתי, ככל שאני יודע, הנושא קצת תקוע דווקא אולי מכיוון הכנסת כי צריך לאשר תקנות של פיקוח של פקחים באוטובוסים. היום בעצם יש רק בחוק מסילות הברזל את האפשרות לפקחים ובגלל זה סיטי פס זה - - -
גיל יעקב
¶
נכון, אז אני חושב שזה יהיה נכון לעשות מעקב למה זה מתעכב במשרד המשפטים ולזרז את ההבאה של זה לכנסת כדי שבאמת - - -
גיל יעקב
¶
זה כן. ובמקביל אני חושב שכמו שעשו את זה עד עכשיו בלי התקנות האלה אפשר לעשות את זה בירושלים. במיוחד בגלל הסיפור של המעבר, שאי אפשר בעצם להטעין אצל הנהג ויש - - - ויכוחים.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
בדיוק, את יודעת, הוא צודק שאיך הכנסת ואיך אנחנו כמפקחים על הממשלה הסכמנו שיעשו את הדבר הזה בירושלים לפני שלא הבטחנו את המציאות של היכולת של הפקחים לפקח על העלייה כמו ברכבת הקלה בכל הדלתות. איפה היינו.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
תרשמי את זה שאנחנו צריכים לדרוש את זה שלא יעשו שום שינויים לפני שלא מפתחים את הדלתות, לפני שלא מאשרים את הפקחים שיוכלו לפתוח את הדלתות. זה הרי השינוי המבורך ביותר.
גיל יעקב
¶
אני חושב שהלקח המרכזי מירושלים זה שאם רוצים להרחיב את זה למקומות נוספים נדרשת ההערכות המקדימה של כל הסוגיות שדיברנו עליהם, העלייה לכל הדלתות.
והסוגייה ממש האחרונה זה הנושא שדובר בעבר זה הנושא של מכונות להטענת הרב הקו ובכלל רכישת כרטיסים על גבי האוטובוסים. יש את זה היום באוטובוסים בודדים בגוש דן ויש בבאר שבע. אני יודע שיש היום מכונות חדשות שהן מכונות יותר מתקדמות ממה שיש לדן, מכונות שממחזרות עודף ואז זה חוסך את הבעיה של למלא כל הזמן את המכונה במטבעות, זה אפילו אותו סוג מכונה שלכם ששדרגו אותה. ואני לא רואה שום סיבה, כמו שזה פועל במקומות אחרים בעולם שלא יהיו הרבה יותר מכונות להטענה ורכישת כרטיסים באוטובוסים. בנאדם רוצה לנסוע באופן ספונטני, הוא צריך שתהיה לו את היכולת לעלות לאוטובוס ולסגור את העניינים הכספיים על האוטובוס בלי מגע עם הנהג באמצעות מכונה. אין שום סיבה - - -
יונה חורי
¶
מחזור הכסף הוא יותר בעייתי. אתה מציין פה בקלות כזו שזה ממחזר את הכסף. אבל כשאנחנו מדברים על 5.90 ושאנשים שמים בעיקר 6 שקלים וצריך לתת להם 10 אגורות ואם אין כסף של 10 אגורות אז זה מצריך למלא כל הזמן את הכספים ובמהלך היום. ותפעולי זה לפעמים כמעט בלתי אפשרי בגלל שמה שיקרה במצב הזה, מכונה שלא תוכל לתת עודף תשבית אותה. זאת אומרת, אי אפשר יהיה לרכוש בה גם מישהו שמאוד מאוד רוצה לשלם גם את ה-6 שקלים ולא לקבל את ה-10 אגורות היא תשבית ועיצוב האוטובוסים - - -
גיל יעקב
¶
יש היגיון מעוות שהוא כחוט השני במשרד התחבורה והוא שהאזרח יקבל את השירות על פי אילוצים תפעוליים. צריך לשנות את הגישה הזאת ולהסתכל במקום זה איך לא מטרטרים את האזרח - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
למשל ה-10 אגורות האלה, אם תדבר עוד הרבה, יעלו את המחיר ב-10 אגורות כדי לפשט את התהליך.
יונה חורי
¶
אני מסכימה אבל גם אנחנו צריכים לחשוב גם בהיגיון בגלל שבסופו של דבר שאם תפעולית אנחנו לא נוכל לעשות את זה נכון אז האזרח יסבול מזה יותר.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
את צודקת, צריך למצוא את הפתרון. אבל דבר אחד אני לא מסכים שתעלו ב-10 אגורות את המחיר כדי שלא יצטרכו - - -
גיל יעקב
¶
לא, אבל אני רוצה להגיד שיש טווח גדול מאוד בין כלום להכל. יש הרבה מאוד, אולי צריך לבדוק- - -
מיכאל אוחנה
¶
אני רוצה להגיד לו משהו. תראה, מכוון שאני מכיר את אגד ואני מכיר את ירושלים טוב ואני יודע איך זה עובד, אני יכול להגיד לך, היום עשיתי סיור בירושלים בבוקר, אמרתי שאני אבדוק איך זה באמת, מה השתנה מזה שהיו באים ועולים לאוטובוס ולוקחים חופשי חודשי וכו' וכו' להיום. זה עולם אחר, אל תתבלבל, ולמה אני אומר? אם אתה רוצה שיפתרו את כל הבעיות ואז לעשות מהלכים לא ייעשה פה כלום. חייבים להתחיל במהלכים ולפעמים לתקן אותם.
וחלק מהדברים שראינו פה, נסיק מסקנות, נביא את זה למרכז או לכל מקום אחר. ואנחנו כבר הסקנו מסקנות וכבר אנחנו מכינים את התשתיות ולא מחכים לדקה ה-90. גיל, אתה צריך להבין, אי אפשר לעמוד במקום. מי שעומד במקום לא הולך קדימה. אתה - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
יעקב, עשית את זה בצורה הכי טובה, תן לנו לסיים את הדיון. מיכאל אוחנה, שמענו פה הרבה דברים, אני רוצה בקצרה, יש לך תשובות לשאלות שעולות.
מיכאל אוחנה
¶
אני יכול להגיד לכם שהמהלך הוא מהלך, מבחינתי, מבחינת השיתוף פעולה, מולנו, מול משרד התחבורה, הוא מהלך מצויין וזה נעשה בתהליכים וניתנו פתרונות. צריך לשפר, אני לא אומר שהכל מושלם, אבל אנחנו רואים את השיפור בזמנים שהנהגים מגיעים, אנחנו רואים פחות תלונות ברגיעה של הנהגים. אנחנו רואים אפשרויות, אני גם יכול להגיד לך שעמדות הטענה היום הן מצויינות. אני גם יכול להזכיר איזה. ב-20 שניות אתה בא ומטעין. ואנחנו נערך לקראת החודשי חופשי הקרוב עם תוספת של כוח אדם שגם ילוו את האנשים להסביר להם איך לעשות. כי אנשים לפעמים עומדים מול המכונה, באמת, ויש להם בעיה, אנחנו צריכים ללמד אותם את הדברים האלה. זה תהליך ואני שמח שהוא נעשה והוא נעשה נכון ולטובת כולם.
- - - ולציבור הנוסעים והפתיחות שהם מקבלים מהפנייה. כמובן - - - אני לא רואה את זה משהו - - - אני מסכים איתך במאה אחוז. אתה עושה את השירות הכי טוב שאפשר, אבל במגבלות שאנחנו חיים, בחוקים שאנחנו חיים בהם, ויש מגבלות, כמו שאתה יודע, ואם אין ענן שאתה לא יכול להעלות 1000 גיגה למעלה עם נתונים אז אתה תקוע בתוך המערכות, נכון - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
מיכאל, אני גם מציע לך, כמו שהצעתי למר פרלשטיין, אם אתה תוכל תוך כמה שבועות, שבועיים-שלושה, לשלוח לנו את כל השיפורים ואת כל ההצעות שאתם וגם משרד התחבורה, אני מבקש את אותה הבקשה, שביצעתם מהדברים שביקשנו, אני מאוד אשמח. ואם יש מה שלא ביצעתם מתי אתם מתכוונים לבצע. סך הכל צריך תכנית ביצועים.
מילה אחרונה לנציג המועצה הישראלית לצרכנות גיל ברגפרוינד.
גיל ברגפרוינד
¶
אז קודם כל תודה רבה לכבוד היושב ראש. השירות הציבורי ברור לכולנו שהוא צריך להיות נגיש לכל הציבור. אבל יש עדיין בגלל שיש עדיין מעט מאוד עמדות טעינה אז זה יוצר מצב שאזרחים ותיקים ואוכלוסיות מוחלשות שאולי אין להן את היכולת להגיע לכל העמדות המרוחקות ואולי אין להן את כל הכלים והטכנולוגיות, מוצאים את עצמם שהם או בלי פתרונות או שהם נתקעים. ומה שאני רוצה להציע זה שלפחות לגבי האוכלוסייה הוותיקה, כל עוד שלא יפתרו הפתרונות לאפשר לאוכלוסייה ותיקה לעלות לאוטובוס ולשלם מזומן. הדבר הזה חייב להשאר.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
גם הילדים על פי חוק. הילדים עוד מעט בלתי חוקיים במדינה הזאת. כבר הרסו הכל, כל הזכויות שהיו לילדים נעלמו.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
את יודעת למה, כי הכנסת נהיית זקנה, גם אני כבר עוד מעט קשיש, אז כל הזמן דואגים לקשישים, שכחו את הילדים, ילדים זה עבירה.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אני לא מקבל רק על תחבורה, אני מדבר על קצבאות ילדים ועל כל מיני דברים כאלה. ילדים זה נהייה שק החבטות של המדינה. צריך פעם, אנחנו נעשה מפלגת ילדים, נקומם את הילדים נגד הזקנים, נראה איך שזה - - - אני בזקנים, כן. אני זוכר שהזקנים אמרו, העולם שייך לצעירים, ומי אמר את זה? הקשישים.
אנחנו חייבים לסיים מבחינת השידור - - - אנחנו נמשיך לדבר על הפרטים. אני רוצה לסכם את הדיון.
קודם כל אנחנו פונים למפקחת על הבנקים לבדוק אפשרות לחייב את הבנקים להגיע להסדר עם משרד התחבורה לפיו אפשר יהיה להטעין כרטיסי רב קו בכל הכספומטים כולל בנקים מסחריים תמורת תשלום, אנחנו לא מדברים על נדבות, ולא רק בכספונטים.
דבר שני - בעוד ארבעה חודשים תהיה הטענת כרטיסי רב קו בסניפי הדואר ואנחנו מבקשים שיהיה שילוט ואנחנו גם מבקשים להציב מכונה וחובה בכל סניף בנק הדואר בהסכם הזה, בלי להצטרך לעמוד בתורים הארוכים של הדואר. בכל מקרה אנחנו מבקשים לא להעמיס על התורים שכבר קיימים בבנק הדואר.
לגבי הטלפונים הכשרים, כפי שקיים פפנגו ובעוד מקומות אנחנו פונים קודם כל לפונה להגיש הצעות לכל הבעיות הטכניות שהועלו על ידי משרד התחבורה ואז אנחנו נפנה למשרד התחבורה למנכ"לית לאפשר את הפתרונות לתעדף את השימוש ברב קו.
אנחנו מבקשים לאפשר הנפקת רב קו דרך האינטרנט בלי צורך להגיע לעמדה. ולגבי טעינה במזומן, יש מקומות בודדים שאפשר בהם לעשות את זה ואנחנו מבקשים לאפשר לא רק בכרטיסי אשראי אלא גם במזומן שיוכלו להטעין את הרב קו.
עלייה מכל הדלתות - אנחנו מבקשים מהכנסת ומעצמנו ומהממשלה לאשר תקנות שיאפשרו סמכות אכיפה לפקחי התחבורה כמו ברכבת כדי שיוכלו לפתוח את כל הדלתות לפני שמרחיבים את השיטה בירושלים של הרב קו לכל הארץ.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
בדיוק, צריך לעשות את זה, צריך לפתור לכולם את הבעיה הזאת כי ברגע שפותחים את כל הדלתות כל התחבורה הציבורית תהיה הרבה יותר זורמת. אנחנו מבקשים גם אם יש אפשרות לבדוק להטעין את הכרטיסים על האוטובוסים, על זה נמשיך לדבר אחרי השידור, תודה רבה לכם שהייתם איתנו.
עכשיו אנחנו נפנה פה לחברת דן, לגבי השאלה.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אתה דובר נכון? האמת היא שאני רציתי לסגור את הדיון בכלל כי אני צריך עוד לנסוע עכשיו למירון לראות מה קורה שם עם ההערכות לל"ג בעומר.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
ואני צריך ללכת לראות בשטח איך זה קורה. אבל בכל זאת לכבודכם שבאתם מתל אביב. את דיברת, גברת חורי, את מנהלת החשבונות. אנחנו מדברים על התלונה - ילד שמאבד כרטיס רב קו - - -
איתן פיקסמן
¶
הנושא שאגד חוו עכשיו בפיילוט בירושלים הוא קריטי מבחינתנו בהיבט של הפקת הלקחים כי ניתן למצוא את נקודות התורפה, את הבטן הרכה של הפיילוט, ואני הבנתי ממיכאל שהייתה הצלחה. אבל הנושא של הסיוע לציבור, להקל על הציבור, לחפש את כל הדרכים לשפר ולשדרג ולהעלות רעיונות נוספים לקראת הטמעתו של הפיילוט בגוש דן, אנחנו מתייצבים עם שתי הרגליים כדי לקבל את זה בצורה הטובה ביותר וליישם את זה בדרך הטובה ביותר.
הנושא של אבדן טעון בנושא, הרי מה זה בעצם האבדן, בגין אבדן נוסע מקבל את יתרת החוזה שנותרה בחזקתו עד להודעת האבדן.
איתן פיקסמן
¶
כן. את יתרת האבדן זה לפעמים לוקח יומיים אבל אין סיבה להריץ את הנוסע ולהגיד לו תשמע, הגעת כבר הנה, תחזור מחר עוד פעם.
איתן פיקסמן
¶
חוסמים. את יתרת האבדן מקבלים דרך, אל תשכח שהיום יש מסלקה של כל חברות התחבורה הציבורית, אז דרך מחשבי המסלקה ללא תלות באיזו חברה הטעינו את החוזה ובאיזו חברה השתמשו בחוזה. היתרות המעודכנות במסלקה הן עד שלושה ימי עסקים לאחור- - -
איתן פיקסמן
¶
זה לגבי כל המפעילים, אני מדבר על כל המפעילים. לכן הנוסע מתבקש להגיע אך ורק לאחר שלושה ימי עסקים. אבל כדי שהנוסע לא יפסיד את ההנחה לה הוא זכאי במשך שלושת הימים האלה, הוא מקבל הנוסע, בזמן הזה, בזמן ההודעה, כרטיס חדש עם הפרופיל שלו הוא זכאי, הוא לא מפסיד אגורה שחוקה- - -
איתן פיקסמן
¶
אז הוא מקבל מיידית. בנוסף, הנוסע אינו חייב להגיע לעמדה כלשהי ואינו חייב להגיע מיד אחרי שלושה ימי עסקים. היתרה נזקפת, עומדת לזכותו, עד למימושה. אם בילד עסקינן, פה אין חוכמות, היות וזה תהליך של אבדן מצריך הוצאת כרטיס פלסטיק חדש עם תמונה, כלומר צריך צילום, זה מחייב לגבי ילדים להגיע בלווית אפוטרופוס. לבד ילד לא יכול להגיע. הוא חייב להגיע בלווית אפוטרופוס. ואם באמת אתה מתכוון להקים מפלגה למען ילדים ואתה צריך דובר למפלגה אני פנוי.
מיכאל אוחנה
¶
אני רק רוצה להוסיף על מה שהוא אמר. אנחנו, כשמפעילים את עמדות הרב קו, בעצם שומרים על הכסף של המדינה. זו לא בעיה מבחינתנו לחלק לכל אחד כרטיס, מה אכפת לנו, מה זה עולה לנו בכסף, לא, אנחנו מקבלים על זה תמורה. לכן ההקפדה היא על החוקים ועל תהליכי העבודה על מנת לשמור את הכסף של המדינה.
גיל ברגפרוינד
¶
אני רוצה לבקש רק בקשה אחת. השעות, זה יפה מאוד שמבקשים אותנו לבוא לעמדות וזה מצויין שיש פתרון אבל שעות הפעילות הן כל כך - - -
גיל ברגפרוינד
¶
אני רוצה להזכיר שרובנו עובדים בשעות האלה. רוב האזרחים פה, בין אם משודר ובין אם לא משודר, אני אומר את זה בצורה גלויה, עובדים בשעות האלה, אני אומר בצורה גלויה כי הכל שקוף, אנחנו עובדים בשעות האלה.
גיל ברגפרוינד
¶
אבל תחשבו שאנחנו אנשים עובדים. כמו שאתם עובדים גם אנחנו אנשים עובדים ובסוף לא נצליח לעשות את זה. צריך להבין, אנחנו האנשים העובדים וכל אוכלוסייה צריכה לחפש פתרון, אם - - - זה מצויין אבל - - - אני גר בקהילת - - - תל אביב.
גיל ברגפרוינד
¶
אז אני אסע בתחבורה הציבורית מתל אביב עד לבת ים כדי לקבל. תבין שנדרשים גם פתרונות - - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
טוב, אתה צודק במאה אחוז. בוא נסכם ככה, חיפה הולכים לישון ב-20:00 כבר דיברנו על זה, אבל בתל אביב שלא יהיה בלילה, תל אביב מתחילה לחיות בלילה, ישנים בערב.