ôøåèå÷åì ùì éùéáú åòãä
ôøåèå÷åì ùì éùéáú åòãä
àåîðéè÷
2018-05-29OMNITECH
הכנסת העשרים
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 734
מישיבת ועדת הכלכלה
יום שלישי, ט"ז באייר התשע"ח (01 במאי 2018), שעה 9:50
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 01/05/2018
תקנות התעבורה (תיקון מס' 6), התשע״ט-2019
פרוטוקול
סדר-היום
תקנות התעבורה (תיקון מס'...), התשע"ז-2016, בדבר תפקידי קצין הבטיחות.
מוזמנים
¶
אפי רוזן - מנהל אגף הרישוי, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
אבי ישעיהו - מנהל גף קציני בטיחות, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
סיגלית ברקאי - לשכה משפטית, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
מאיר אלרם - מנהל אגף תיאום גורמי חוץ, הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים
לירון גואטה - עוזרת מנהל אגף רישוי, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
עמי רוטמן - יועמ"ש, הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים
נצ"מ נועם בגיינסקי - ראש מת"ן, משטרת ישראל, המשרד לביטחון פנים
שלמה מזושן - ראש ענף תחבורה שב"ס, המשרד לביטחון פנים
אבישי פוני - קצין בטיחות ראשי בתעבורה אגף החשב הכללי, משרד האוצר
דרור וגשל - ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
פריד אבו תאיה - מפקח פדגוגי ארצי תחבורה, משרד העבודה הרווחה והשירותים החברתיים
איתי בוימן - כלכלן, איגוד לשכות המסחר
ספי יוסף דיין - רכז ועדת רכב, מרכז המועצות האזוריות
אלעד נצר - ראש תחום אנרגיה ותשתיות, התאחדות התעשיינים
שמעון סודאי - יו"ר, איגוד קציני בטיחות מקצועיים בתעבורה
ניסים עזרן - יועמ"ש, איגוד קציני בטיחות מקצועיים בתעבורה
יששכר סלוק - קצין תעבורה, חברת נמלי ישראל
אורי חדד - ראש תחום קציני בטיחות עצמאים, ארגון קציני בטיחות עצמאים
גבי בן הרוש - יו"ר, מועצת המובילים והמסיעים
קרן גדיש - נציגת הנהלה, מועצת המובילים והמסיעים
פרדי הרשקוביץ - בוחן תאונות ראשי, אגד, מפעילי התחבורה הציבורית
אמנון ליבנה - מנהל בטיחות ארצי, אגד, מפעילי התחבורה הציבורית
ניר בחרי - עו"ד, 15 דקות ארגון צרכני התח"צ, מפעילי התחבורה הציבורית
יוסף זיסקינד - ראש תחום גיוס נהגים, קווים, מפעילי התחבורה הציבורית
מוטי אלמוג - קצין בטיחות, דן, מפעילי התחבורה הציבורית
צחי ליטבק - קצין בטיחות, דן, מפעילי התחבורה הציבורית
אלי ורט - מנהל מחלקת בטיחות, דן, מפעילי התחבורה הציבורית
יהודה בר אור - יו"ר, ארגוני המוניות
מנשה אלמסי - חבר הנהלה, ארגוני המוניות
נמרוד הגלילי - מנכ"ל, הארגון להשכרת רכב וליסינג
יגאל רסקין - גזבר, ארגון מנהלי תחבורה בישראל
נועם קום - יו"ר פורום נוהגים הייטק, פורום נוהגים היי-טק
אריה אשד - מנכ"ל, איגוד המוסכים
משה יורמן - קצין בטיחות בתעבורה, קציני בטיחות בתעבורה
שמעון לוקמן - קצין בטיחות בתעבורה, קציני בטיחות בתעבורה
עדנה ארליך - ראש אגף בכיר מחקר וביטוח, חברת שדר תעשיות מתכת
אופיר איובי - מנכ"ל, הובלות אליהו הנביא
אורי ברון - מנהל, הובלות א.ב. ברון
צחי דרייאר - מנכ"ל, חברת הובלה "מובילי החמישה", אשקלון
ג'קי יעקב לוי - מנהל תחום קציני בטיחות בעבר
היו"ר איתן כבל
¶
בוקר טוב. האמת שאני לא שמח כל כך לראות אתכם, רציתי לישון עוד קצת. היי, חאג'. שעה וחצי זה לא בדיוק הרבה, אבל נתנו התחייבות לבג"ץ, אז אנחנו צריכים לעמוד בה. גברתי מנהלת הוועדה, היועצת המשפטית – אתי תכף תבוא – היועצות המשפטיות, דובר, רשמת פרלמנטרית, חבר הכנסת חאג' יחיא, אורחים נכבדים. היום, להזכירכם, יום שלישי פעמיים כי טוב, נשתדל לעשות את היום הזה אולי אפילו שלוש פעמים כי טוב, למרות שאנחנו מתחילים עם נושא טעון וכבד.
ברשותכם, אני רק רוצה להזכיר שיש לנו מנהג לפתוח את היום בשיר, וכך גם נעשה היום. אני רוצה להזכיר, היום ה-1 במאי.
היו"ר איתן כבל
¶
היום יום שלישי פעמיים כי טוב, בשבת נקרא את פרשת בהר, מי שזה חשוב לו. היום מצוין ברחבי העולם ה-1 במאי הידוע כחג הפועלים הבין-לאומי. יום זה הוא יום בו אנו מבטאים סולידריות לארגוני העובדים וביטוי למאבק למען תנאי עבודה טובים יותר. בחרתי היום בשיר שרבים רואים בו סמל להומניזם ולסוציאליזם ומדבר על שחרור האדם העובד והעצמתו, "אני מאמין" של שאול טשרניחובסקי. השיר נכתב על-ידי טשרניחובסקי באודסה בהיותו בן 17 בלבד. כמה וכמה פעמים הוצע להפוך אותו להמנון מדינת ישראל בשל המסר האוניברסלי שלו, אך "התקווה" הועדף על פניו. "אני מאמין" משמש עד היום כהמנון הרשמי של תנועות הנוער: הנוער העובד והלומד, השומר הצעיר ומחנות העולים.
היו"ר איתן כבל
¶
כן, אפשר לשיר.
שחקי שחקי על החלומות / זו אני החולם שח. / שחקי כי באדם אאמין, / כי עודני מאמין בך. // כי עוד נפשי דרור שואפת, / לא מכרתיה לעגל פז, / כי עוד אאמין באדם, / גם ברוחו, רוח עז. // רוחו ישליך כבלי-הבל, / ירוממנו במתי-על: / לא ברעב ימות עובד, / דרור לנפש, פת-לדל. // שחקי כי גם ברעות אאמין, / אאמין, כי עוד אמצא לב, / לב תקוותיי גם תקוותיו, / יחוש אושר, יבין כאב. // אאמינה גם בעתיד, / אף אם ירחק זה היום, / אך בוא יבוא - יישאו שלום, / אז וברכה לאום מלאום. // ישוב יפרח אז גם עמי, / ובארץ יקום דור, / ברזל - כבליו יוסר מנו, / עין-בעין יראה אור. // יחיה, יאהב, יפעל, יעש, / דור בארץ אמנם חי, / לא בעתיד, בשמים - / חיי רוח לו אין די. // אז שיר חדש ישיר משורר, / ליפי ונשגב לבו ער / לו, לצעיר, מעל קברי / פרחים ילקטו לזר. //
האמת שהרבה פעמים אנחנו שרים ולא שמים לב לעומק של המילים, וכך מתייחסים אליהם, ויש פה עומק של מילים. נכון, הוא כתב את זה באודסה כשהיה בן 17, וכל מילה כאן אפשר היה לכתוב גם היום, על היום, על התקופה כאילו לא חלפו כל אותן שנים.
שוב, בוקר טוב, אני רוצה להתחיל ולומר לכם את הדבר הבא, ראיתי את כל רשימת הדוברים, אז אני אומר בוקר טוב, שכחתם שאנחנו כבר בהקראה? מה חשבתם? שכל אחד עושה פיליבסטר לעצמו? כל אחד מהמקום שלו? אנחנו כבר בהקראות. חברים יקרים, נגמר. מי שעדיין לא הפנים את זה, לא הבין, בג"ץ מכדרר את זה לפה, אבל כשהוא מכדרר את זה לפה הוא מתכוון שנעשה מעשה.
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
סליחה, אנחנו צריכים להכין תקנות שיהיו נכונות ומתאימות, ואנחנו לא צריכים ללכת לפי לוחות הזמנים של בג"ץ.
היו"ר איתן כבל
¶
סליחה, חברים, חאג' יחיא, נסעת למקום אחר לגמרי, אתה לא בסיפור הזה בכלל. אני כולה אמרתי דבר - - -
היו"ר איתן כבל
¶
תקשיב, כל החברים הנכבדים, יש בג"ץ, אני לא יודע אם אתה הגשת אותו או יעקב משה מאיזו עיר הגיש אותו, אני לא יודע, יש התחייבות שנתנו שאנחנו צריכים לדון בעניין הזה. אני לא עושה את זה למען –כשאמרתי לכדרר, הכוונה היא בלשון העם. נכון שהקראנו עכשיו טשרניחובסקי, אבל התכוונתי לומר שהוא מצפה מאיתנו לסיים את העבודה, זה הכול, כי הנושא כבר נמשך יותר מדי זמן. אנחנו יודעים בדיוק איפה נקודות המחלוקת, איפה הבעיות, ואני מתכוון לאחוז בשור בקרניו.
נכון, יש כאן עמדות שונות, שתי עמדות שונות נמצאות כאן באמצע. זה לא ליד, זה לא כאילו, כבר כולנו מבינים. כל אחד כאן עוד לפני שהוא ממלמל אני כבר יודע מה הסיום של המשפט שלו, באיזה הקשר. אז אני אומר לכם שני דברים: את הנושא הספציפי הזה שבסוף בסוף בסוף לא איתו התחלנו, את העניין של אפרופו יום ה-1 במאי, שזה מתכתב בדיוק עם אולי הפצצה המתקתקת שנמצאת כאן סביב החקיקה הזו, והיא מונחת כאן באמצע. מדינת ישראל, משרד התחבורה, משרד האוצר, משרד המשפטים חיוו את דעתם וזו עמדתם. התפקיד שלנו הוא להוציא מתחת ידינו – שאתם תעזרו לנו, למחוקקים – להוציא את התוצאה הטובה ביותר מתחת ידינו.
בסדר, אינטרסים מתקיימים, אנחנו שומעים אותם כל הזמן, וזה לגיטימי, כל עוד הם נעשים בשקיפות הנדרשת. אבל אני לא מתכוון עכשיו להרצאות. הרצאות די. מי שרוצה ירצה לעצמו בבית מול המראה, גם יוכל ליהנות מזיו עלומיו. נגמר. אנחנו עכשיו ממשיכים הקראה בהמשך לאיפה שהיינו. איפה שעצרנו שם אנחנו ממשיכים. ואני רוצה להזכיר שהתקבלה כאן החלטה על-ידי, בתמיכת חבריי חברי הכנסת, שמדברת על כך שקודם כול נעסוק בשאלה מה זה קצין הבטיחות.
היו"ר איתן כבל
¶
מה התפקיד שלו בכלל, זה הכול. וגבי, גמרת לי את הווטסאפ. לא, אח שלי, יש לי חבילה, זה לא עובד כך.
היו"ר איתן כבל
¶
גברתי, איפה אנחנו יכולים להמשיך? אבל שכולם יהיו כמו גבי. גבי, זה קצת הכנסה בקטנה, רק תוריד את המינון, אל תפסיק.
אתי בנדלר
¶
תקנה 8 לתקנות המוצעות מבקשת לתקן את תקנה 585(א) לתקנות העיקריות, לתקנות התעבורה, שדנות בתפקידי קצין בטיחות. הוועדה אישרה את פסקאות (9), (10), (11), (12), שהוצע להוסיף לאותן תקנות. לגבי פסקאות (13), (14) ו-(15), הוועדה דנה ב-(13) ו-(14) וביקשה התייחסויות והשלמות ממשרד התחבורה, שהם ודאי יציגו עכשיו. וכך גם לגבי תקנה (15), החל הדיון אך טרם אושר.
סיגלית ברקאי
¶
בהמשך לדיון הקודם גם ערכנו התייעצויות, ערכנו תיקון גם לנוסח של התקנה עצמה וגם לנוסח של הטפסים, והעברנו הצעה לנוסח חלופי שאני פשוט אקריא אותו. זה מתחיל מסעיף (13), מפרט (13):
"לפקח על כך שהרכב יתוקן רק במוסך שניתן לו רישיון לפי סעיף 127 לחוק רישוי שירותים ומקצועות בענף הרכב, התשע"ו–2016 בנוגע לפעולות המחייבות טיפול במוסך בהתאם לסעיף 128 לחוק האמור;"
דבר שאומר שלמעשה אכן לא נדרש לבדוק רק את מערכות הבטיחות של הרכב במוסך, אלא באופן כללי לבדוק את הרכב במוסך, למעט פעולות שלפי חוק שירותים לרכב הוגדרו כפעולות שלא נדרשת עבורן בדיקה במוסך. זה פרט (13).
גבי בן הרוש
¶
כי בפירושים ובכל ועדות החקירה מצאנו שיש מוסכי מדרכה, וכולם מוסכים מורשים בהגדרה. מוסך מורשה לרכב כבד.
היו"ר איתן כבל
¶
אנחנו כבר לא שם, גבי, הסדרנו את זה. אתה צודק, אבל אני חושב שאנחנו כבר לא שם. אני חושב שאנחנו כבר במקום שבו אנחנו מבינים מהו מוסך מורשה. אנחנו לא באותה נקודה בה היינו. גם אתה זוכר, בדיונים שקיימנו בחוק שירותים - -
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
יש לי שאלת הבהרה. קצין הבטיחות הוא זה שיפקח שלקחו למוסך? איפה התפקיד של בעל החברה? הוא בא ונותן, אתה צריך ללכת לתקן. אני צריך ללכת, אם אני קצין בטיחות, לוודא שהוא הלך למוסך הזה, למוסך אחר, או שמבחינתי מה שחשוב לי זה שהרכב או שהמשאית תהיה תקינה? העניין של לאן להפנות, האם זה תפקידו של קצין הבטיחות? אנחנו רוצים שזה יהיה שם?
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
אני שואל את השאלה כי בסופו של דבר אני רוצה שהרכב יהיה תקין. אם זה מה שאמרת, אם זה מדרכה או לא מדרכה, הסיפור הזה מהחברה עצמה. אני גם לא רוצה שיהיו ניגודים בין החברה לבין קצין הבטיחות בכל נקודה שהולכים לתקן רכב. אני רוצה רכב תקין.
אפי רוזן
¶
חבר הכנסת חאג', אחד מתפקידי הליבה של קצין הבטיחות זה לוודא שרכב הולך למוסך מתאים. ויתירה מזאת, כאשר הוא חוזר, לוודא שאכן בוצע הטיפול, מהמון סיבות, חלקן כלכליות, חלקן בטיחותיות, חלקן מעקב, לראות ששמו מה שצריך, כמו שקורה.
היו"ר איתן כבל
¶
אני אומר שיש כאן שני סוגים. יש גופים שיש להם ציים. הנה, עכשיו הכנסתי את האוטו, לפני שבדיוק נכנסתי, אני מניח שגם אתה, אם עוד לא קיבלת, תקבל טסט לרכב.
היו"ר איתן כבל
¶
אז עשית, אני עושה היום. הוא בא, שם את המפתח, אני סומך על החברה ועל גבי שהוא כאן הנציג של החברה, שקצין הרכב שלנו איציק שהוא אמון עלינו, שיש מוסך שהוא מוסך מורשה. העניין של המוסך המורשה, אין לי ספק שיש מוסכים שאינם מורשים שאתה יכול לקבל שם את העבודה הכי טובה בעולם, אין ויכוח, זה לא העניין, אלא מאי?
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
אתה יודע מה, אני רוצה להעלות נקודה שהיא לא כל כך מקובלת אבל היא קיימת בשטח. יש הרבה מוסכים שאפילו אם הם לא כל כך מורשים, אבל הוא הולך ומביא את האישור.
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
הם לא מורשים, והוא הולך למורשה אחר ומביא את האישורים ויש לו את החותמת. בזה כאילו יצא לידי חובה.
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
אני אומר לך שזה קיים. אני שואל מבחינת קצין הבטיחות, חשוב לו.
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
קצין הבטיחות, חובה עליו ללוות, לדעת שהוא נכנס לפה לתקן? זאת החובה? או מבחינתי כקצין בטיחות - - -
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
אני רוצה לדעת מבחינתו שהלך ותיקן. אתה יודע מה, יש לו נזילה, יש לו את הברקסים, ואז את הבלמים הוא בא ממוסך מורשה ויש לו חותמת שהבלמים תוקנו, הוחלפו והוא תקין. זה מה שיעשה קצין הבטיחות? או שהוא ידע שהוא נכנס למוסך א' או למוסך ב' שיש לו רישיון? הרי אותו מוסך א' או ב' נותן את האישור הזה למרות שעשו את זה על המדרכה, בסדר? השאלה איפה אנחנו עומדים, כי ממש הנקודה הזאת כדי לוודא.
אפי רוזן
¶
אשיב לך. הכוונה היא שקצין הבטיחות הוא לא בלש. הכוונה, הלוא קצין הבטיחות מתי הוא בחר להפנות רכב למוסך? בוא לא נדבר על טיפול תקופתי. הוא מצא איזה ליקוי והחליט להפנות למוסך. הוא מפנה למוסך. כאשר הרכב חוזר מהמוסך קצין הבטיחות לא עושה אובר-רולינג על הטיפול, הוא מגיע, הוא רואה מה נעשה ברכב, ומבחינתו הוא גם מתייק, מבחינתו הוא וידא. אני לא מצפה שהוא יעקוב אם הרכב נכנס למוסך או לא. הוא קיבל את התוצאה של מה שבוצע ברכב, ברגע שהוא תייק את זה הליקוי תוקן. אגב, הם עוקבים אחרי הליקוי.
היו"ר איתן כבל
¶
חאג' יחיא, בבקשה, ברשותך, בוא נתקדם, הבנתי את השאלה שלך, ואנחנו גם נבהיר אותה. יש כאן שתי נקודות. נקודה אחת, ללא קשר עכשיו אם תוקן או לא תוקן, המדינה אומרת את מה שאנחנו אומרים פה בוועדה כבר הרבה זמן עוד בחוק רישוי שירותים ומקצועות בענף הרכב, אומרים: מוסך הוא רק מוסך מורשה, נקודה. קודם כול בן אדם במקום להתחיל להגיד: הוא רק ככה, הוא העביר, לא העביר – מוסך הוא מוסך מורשה על-פי כל דין כפי שהוגדר. אחד, אין שום דבר אחר מנקודת המבט שלנו. לא ההוא שעומד בשול הדרך, לא ההוא שעושה זה, לא ההוא שעושה ביקור בית, לא שההוא טכנאי, אתה מכיר בחצר ונכנס ואתה מחליף אצלך. על כל הדברים האלה קיימנו דיונים אין ספור, מי כמוך זוכר, האם רק החלפת מנורה נחשבת, והוא יכול להחליף – אתם זוכרים את הכול, לפחות חלק מהאנשים שנמצאים כאן. זה אחד.
דבר שני, יש את חובת התיקון. קצין הרכב אמון, נקודת המוצא היא קודם כול שהוא פועל על-פי חוק, שהוא שם את הרכב במקום מוסדר עם רישיון.
היו"ר איתן כבל
¶
חברים, בסדר גמור, הכול טוב, הבנו. אי-אפשר על כל דבר לעשות פה – זה לא ייגמר כך, שלא כל אחד יראה לי את חוכמתו. הבנתי, יושבים פה אנשים חכמים. שאל חבר הכנסת חאג' יחיא שאלה, אנחנו מתקדמים בלי לבלבל את המוח. הכוונה היא באמת לעשות את המעשה שגם הרכב יתוקן כמו שצריך, ושזה ייעשה במקום על-פי כל דין. זה הכול. שהוא באמת תוקן ושזה נעשה. זה לא שכל פעם הולך ואומר לו: תראה לי.
היו"ר איתן כבל
¶
תקשיב, אני רוצה להגיד עוד דבר, אני אומר את זה גם לך, גברתי, יש גבול לסבלנות שלי, אם אלו חפירות 1914 ממקום טוב אני לא חייב לסיים את זה, אני אודיע לבג"ץ שאנחנו לא מצליחים להגיע כאן להבנות.
היו"ר איתן כבל
¶
תסלח לי, כשאני אהיה אצלך ואתה תנהל את הדיון אני מתחייב לפעול על-פי הכללים שאתה תכתיב.
אורי חדד
¶
מצידי אני מחר הולך לעבוד, אני צריך שיהיו לי דברים ברורים, אני מציל חיי אדם, אני לא אוסף תרנגולות. עזוב, אף אחד לא מבין מה הולך, לא האוטובוסים, לא המובילים, לא חברות - - -
היו"ר איתן כבל
¶
תסלח לי, יושבים שם שניים ותמיד יודעים להגיד מה אחרים לא יודעים, די עם זה. אני רוצה להתקדם. לא מנעתי.
היו"ר איתן כבל
¶
נפגשתי אתכם כמה פעמים, נתתי לכם את זכות הדיבור, העברתם לי ניירת שיכולה למלא את החדר שלי.
היו"ר איתן כבל
¶
עוד של ביבי. די, חאלס, די, אני לא יכול יותר. מרגע זה, חברות וחברים, רק אם יש משהו שאנחנו לא מבינים אנחנו נאפשר. העניין כאן ברור, אין כאן יותר מה לדבר, זה הכול.
אתי בנדלר
¶
אחרת למה יש קצין בטיחות? מה יהיו תפקידיו? לא דורשים ממנו לעקוב אחרי מי שלוקח בפועל או להתלוות ברכב כדי - - -
אתי בנדלר
¶
לא. פיקוח, זאת אומרת: תראה לי אישור. פיקוח זה אומר: תלך למוסך הזה והזה, ותביא לי לאחר מכן אישור.
היו"ר איתן כבל
¶
נכון. הוא גם לוקח על עצמו את האחריות. מה הסיפור? הסיפור שלא דנים בו עכשיו, מערכת היחסים שמתקיימת בין קצין הבטיחות להנהלה, שזה דיון מרכזי אולי הכי חשוב מעבר לכל הטכניקות, האם הוא מופעל או עצמאי בתוך זה.
היו"ר איתן כבל
¶
אני לא נכנס לזה עכשיו. פתחת משפט בפצצה. יש שם דיון, אבל הוא הליבה. הנחת העבודה היא, שמעון, על כל - - -
שמעון סודאי
¶
אני לא חולק על הדבר הזה, אני רק רוצה להגיד דבר אחד חשוב, אנחנו באים פה לעשות בטיחות, וכולם רוצים לעשות בטיחות, ואני מקבל את מה שאתה אומר. יש רק בעיה אחת, ולא משנה כרגע אם זה עצמאי או שכיר, שים לב מה אני אומר, אני מדבר על המודל של המשאיות, לא על הפרטיות. ברגע שקצין הבטיחות העצמאי – אני בכוונה אומר את זה – אומר לבעל המשאית: יש לך לתקן את המשאית, החובה היא של הנהג, ואין שום דבר בחוק שמחייב אותו אם יתפסו אותו. ולכן פה הבעיה, או בהסכם ההתקשרות, או לא יודע מה, איפה הכלי שאותו נהג, אותו בעל רכב אמרו לו לתקן את המשאית והוא מתקן את המשאית? ויש מצבים שהוא לא מתקן והוא עובר למשרד אחר. צריך לשים לב לדבר הזה.
גבי בן הרוש
¶
אז חייבים להטיל עליו אחריות, שאף אחד לא ישחק לי פה ויתייפייף. כמו שבעל המשאית בחוק ובעל החברה – חבר הכנסת, שאלת שאלה נכונה, יש נהגים עצמאים ויש חברות, זה לא ששלחתי אותו והוא לא עשה, סליחה, זאת אחריות שלך. במידה שהמשאית הזאת תהיה מעורבת בתאונה או שתיתפס על-ידי המשטרה בלי האישורים המתאימים, אתה תעמוד לדין בדיוק כמו הנהג ובעל החברה.
סיגלית ברקאי
¶
פסקת משנה (14), אני אקריא את הנוסח כפי שתיאמתי ושוחחתי כרגע עם הייעוץ המשפטי של הוועדה.
"לאשר בכתב, אחת לחודש, את דבר תקינות המערכות וקיומם של המסמכים שבאוטובוס, ברכב ציבורי, וברכב מסחרי החייב ברישיון מוביל, ולמלא את הטופס המתאים לסוג הרכב כפי שמובא בחלק ג בתוספת השלוש עשרה, וזאת לאחר שנערכה לרכב בדיקת תקינות על ידי קצין הבטיחות או על ידי מוסך כמפורט בפסקה (13) או על ידי מכון רישוי בהתאם לצרכי הבדיקה הנדרשת, ובתום הבדיקה יאשר בחתימתו על גבי רישיון ההפעלה או רישיון המוביל, לפי סוג הרכב, את תקינות הרכב;"
שמעון לוקמן
¶
בוקר טוב, יש בעיה מקצועית אחת. בסעיף המילה "תקינות" מופיעה ארבע פעמים. קצין הבטיחות מבצע בדיקה או ביקורת ומבצע פיקוח, הוא לא נותן אישור תקינות. היחידי במדינת ישראל שנותן אישור תקינות זה מכון רישוי ומוסכים בהתאם לסוגים שלהם. זו דעתי המקצועית. לכן, במקום "את דבר תקינות", את דבר בדיקת מערכות הבטיחות.
שמעון לוקמן
¶
ואני חושב שכל קציני הבטיחות יסכימו איתי שבכל מקום שמופיעה המילה "תקינות" או שהיא צריכה להימחק או שצריכה להופיע המילה "בדיקה".
שמעון לוקמן
¶
עוד משפט אחד, בבקשה. יש פה סעיף שאומר: וזאת לאחר שנעשתה בדיקה על-ידי קצין בטיחות, בדיקה ולא תקינות. המילה לשלוח את הרכב באופן יזום לצורך חתימה של קצין הבטיחות, וזה מה שיש שם באמצע הפסקה, אומרת הפסקה: קצין הבטיחות יכול לתת לך אישור בעצם אחרי שהרכב נבדק במוסך או במכון רישוי, בהנחה שיש לו בעיה. זה סותר שלושה דברים. האחד, קצין הבטיחות במסגרת ההכשרה שלו לומד קרוב ל-300 שעות חלק טכני, כניסה לקורס קציני בטיחות מחייבת סוג 2. זאת אומרת, נקודת הפתיחה הטכנית - - -
שמעון לוקמן
¶
לא משנה, מחייבת ידע טכני. זאת אומרת, נקודת הפתיחה שלו בהבנה הטכנית קיימת, אחד. שתיים, שליחת רכב יזום לצורך בדיקה במכון רישוי או במוסך על מנת לתת אישור פיקוח נוגד את העיקרון של ההפרדות, כי זה לא הגיוני, זה כמו שיגידו לאדוני: כל בוקר לך לרופא תביא אישור שאין לך כאב ראש.
פרדי הרשקוביץ
¶
האמת שבהתחלה הבנתי מה שהוא אמר, אחר כך כבר איבדתי אותו. אני רוצה להגיד מה שהבנתי ממנו, ואני מצטרף אליו. קצין הבטיחות לא יכול לאשר תקינות של מישהו שאחראי על - - - , שיאשר את עצם הבדיקה, זה הכול, זה מה שהיה לי להגיד.
צחי דרייאר
¶
על מה שרשום פה אנחנו רוצים הבהרה. מדובר על זה שניגש פעם בחודש למוסך, או במידת הצורך כשקצין הבטיחות מחליט שיש ליקוי אנחנו ניגש למוסך, או באופן אוטומטי נלך למוסך? הפסקה פה לא ברורה.
היו"ר איתן כבל
¶
חברים, יש כאן עכשיו את האיש בשטח, הוא כבר הטריח את עצמו להגיע לכאן, אז הוא רוצה גם להבין, וראוי שיבין. אם לא ברור לו אז כנראה שגם לאחרים זה לא יהיה ברור. בבקשה, גבי.
גבי בן הרוש
¶
אני מתנגד בתוקף, זה סותר. בכלל, מה שאתם מדברים פה לא קיים בשום מקום בעולם. הרכבים בטכנולוגיה הכי מתקדמת בעולם, אוטובוסים ומשאיות. ממתי סוג 2 במכונאות בכלל מבין מה זה רכב. ואתם לוקחים לעצמכם יותר מדי קרדיט על דברים שאתם לא יודעים. מה זה כל חודש? מה התוצאה שקיבלנו מכל חודש? שקציני בטיחות וחותמות נמצאים בתא הכפפות של הנהגים, לא מצאנו את זה בכל התאונות ופסיקות בתי משפט. חבר'ה, הצענו מודל הכי טוב גם כלפי המשטרה – אחת לרבעון וגם הרישיון שהרכב הזה עבר בדיקה, כמו בדיקת חורף, חצי-שנתי בלמים וטסט.
גבי בן הרוש
¶
זאת אומרת שאותו שוטר בא ועוצר אותו לבדיקה, ואני כאזרח יודע שהמשאית והאוטובוס שנוסעים לצידי מישהו ראה אותם. אין לנו את זה היום. הפיקציה הזו שכל חודש חותמת של קצין בטיחות, ומשרד התחבורה שם את ראשו בחול הרבה שנים. משיחות עם כל הבכירים במשרד התחבורה - - -
היו"ר איתן כבל
¶
תודה, גבי, העניין ברור. אני רוצה לשאול דווקא את המשטרה. ברשותך, תראה, אני לא רוצה לייצר פה הגזמה, אתה מבין שכל לילה יבוא קצין הבטיחות הביתה, ייזרק על הספה ויגיד: וואלה, קרעו אותי, כי כל שבוע הוא צריך להכניס איזה רכב, זו לא הכוונה. זה צד אחד.
צד שני, אני גם לא רוצה לייצר נזקים מדומים לבעלי העסקים. יש בעלי עסקים של עסקים קטנים. אני שואל את עצמי איפה הגבול. אני רוצה למצוא את נקודת האיזון קודם כול, שזה הדבר הכי חשוב, בטיחות, אין ויכוח - -
היו"ר איתן כבל
¶
שמעון, סליחה. לכן אני שואל אותך, נציג משטרת ישראל, נציג התנועה, נועם, אני רוצה שתיתן לי את נקודת המבט שלך, ברשותך. הרי מה הנקודה, אני מצפה מקצין הבטיחות, יש לו ספר, הוא אומר: תשמע, לי ברור, לא משנה אם אתה קטן או גדול, כל שלושה חודשים יש X פעולות שאתה חייב לעשות, לא יעזור לך, לא משנה, כי על בדיקת בלמים אני לא יכול לוותר.
היו"ר איתן כבל
¶
נכון. זה סביר, פעם אחת. פעם שנייה, יש את מה שאנחנו מכירים – חאג' עוד לא מכיר את זה, מהצבא – אין ג'יפ סיור, על הנייר, לא אמרתי עכשיו שכולם, כל אחד יגיד לי שהוא פועל לפי הנהלים, מה הנוהל? אתה לא יוצא לסיור לפני שהרמת מכסה מנוע, לא משנה אם לפניך בדקו או לא בדקו, זה לא עניינך. אתה מחליף משמרת, אתה צריך לשים את הרכב במקום ישר ולבצע שתיים-שלוש פעולות בסיסיות, אתה ממלא את הרכב בדלק, שהשמן יהיה כמו שצריך - - -
היו"ר איתן כבל
¶
כלי נהג. הדברים הבסיסיים שלא צריך בשביל זה להגיע למוסך. ואם אתם שואלים אותי, באופן עקרוני הפעולה הזו צריכה להתבצע לפני כל יציאה לנסיעה. זאת אומרת, בעיקר ברכבים שהם אוטובוסים ומשאיות, שהם כלי הרג כשהוא יוצא אם הוא לא יוצא כמו שצריך. אתה יודע, יש את שלוש-ארבע הפעולות שהוא חייב, שבסוף הוא רשם שאם עוצר אותו, סתם דוגמה, שוטר או לא חשוב מי, הוא יודע שהוא מאשר, והוא בודק, הוא מסתכל ורואה. ואם קרתה תאונה והדברים הבסיסיים האלה לא היו – זה מה שאני רואה לנגד עיניי.
אפי, זוכר את הדיון מהפעם הקודמת, תגיד לי: כן, בטיחות. הכול נכון, אבל אני אומר שמי שעבריין, כל מה שכתוב פה, לא יעזור בית דין. אנחנו רואים את זה בתאונות, אנחנו רואים את כל הנהגים שכבר יש להם 100 הרשעות, 200, ואת כל מה שאנחנו מכירים. אנחנו מחוקקים לאדם הסביר שקם בבוקר ולא מתכנן לעשות תאונה, הוא רוצה שהאוטו שלו יהיה תקין, קודם כול עבור עצמו, ולא לפגוע באחרים. כך אני רוצה שתסתכלו על זה, ולמצוא את נקודת האיזון. קשה לי לקבל את זה שכל חודש מישהו יכנס עכשיו למוסך.
גבי בן הרוש
¶
מ-2003 כבר התחייב משרד התחבורה והשר לפתור את הבעיה של קציני הבטיחות. תראו, 20 שנה אנחנו מתמזמזים.
אפי רוזן
¶
כל פעם שמנסים להגיד כאן אמירה זה לא קורה ככה. ברור, אחרת לא היית יושב כאן, אדוני. כשאנחנו יושבים על תיקון התקנות הן צופות פני עתיד למה נכון שיהיה. זה שהיום זה לא קורה כמו שצריך פעם בחודש זה לא בהכרח אומר שצריך לעשות את זה פעם בשנה. גבי, אני מבקש, באמת, העניין הזה, שמור אותו רגע לעצמך.
אדוני, אנחנו כל הזמן הולכים פה על הברזל משום מה, המפגש החודשי הזה שלא מחייב מוסך, התיקון פה גם מבטא, מכיוון שיש את תקנה 276 שגם מחייבת פעמיים בשנה להיכנס למוסך. לכן אמרנו שאו שהוא יכנס למוסך, או שייבדק. אני מסכים לתיקון נוסח, זה נכון שלא צריך להבין מזה שקצין הבטיחות אחראי אם יש תיקון לא נכון. צודקים, אנחנו ערוכים לתקן את זה.
אפי רוזן
¶
אני לא מבין כלום, אני לא מכונאי, אני מכונאי רמו"ת, אל תיתן לי את הרכב בחיים. הלכתי לבקר בחברה, נכנסתי מתחת למטה לבור, זאת משאית שעובדת לפי הכללים, הוא כל חודש ראה קצין בטיחות. החור הזה בצמיג קרה שבועיים לפני, הוא לא ראה, זה בורג ששחק לו את הצמיג. משאית כזאת הולכת קיבינימט, הורגת אנשים.
מה אני רוצה להגיד? פעם בחודש כשקצין הבטיחות צריך לראות את הכלי, הוא רואה את הנהג. אנחנו מדברים על גורם אנושי, ועד היום שום חובת גורם אנושי לא מוטלת על האנשים. גם את הנספחים תיקנו. אני רוצה שהוא יראה את הנהג, אני רוצה שהוא יבדוק מה איתו, שהוא בכלל ערני, שהוא לא על קנביס רפואי, שלא קרה לו כלום החודש, שהוא מבין מה הכללים, שהוא יודע מה האחריות שלו שאתה תובע ממנו כנהג, כי רוב הנהגים דוחים את האחריות הזאת.
גבי בן הרוש
¶
אני מפנה את אפי, בבקשה, לבדוק את התאונות ברשות הלאומית, ועדות החקירה, זה בסתירה לכל מה שאתם אומרים.
גבי בן הרוש
¶
היושב-ראש אמר: תעשה איזה תיקון שאתה רוצה. החיים יותר חזקים. יש בחוק, הם לא רואים את הנהג, ותפסיקו עם השטויות האלה.
ניסים עזרן
¶
אני אעשה את זה בקצרה, אדוני. מעבר לזה שאני מצטרף ומחזק את הדברים של אפי, חשוב להפנות את תשומת הלב, ונבין יותר טוב את הכוונה והמטרה. טופס ג', שאליו מפנה הסעיף בתקנות, מסביר לנו מה הבדיקות שצריך לעשות במסגרת הבדיקה החודשית. אם אנחנו יורדים לעומק וקוראים אנחנו מבינים למה התכוון המחוקק במקרה הזה: בדיקת תוקף רישיון רכב, תוקף תעודת ביטוח, וכו'. בדיקות ויזואליות של דלתות, מראות, מושבים, ריפוד. לכן צריך רק שהתקנה תתכתב עם הטופס הזה, והתיקון הוא באמת - - -
אפי רוזן
¶
עוד מילה, אדוני מדבר על הרגולציה. רידדנו את הנספח הזה לאופן כזה, כי היום הנספח כפי שהוא קיים הוא קומופלאז', כי אם אין לך היום בור אתה לא עושה. רידדנו אותו לרמת האדם הסביר. אפשר לקיים אותו בלי מוסך ובלי בור כדי שקציני הבטיחות לא ימשיכו להגיד: הטלתם חובה שהציבור לא יכול לעמוד בה. אפשר לעמוד בה.
שמעון לוקמן
¶
אני מבקש לחדד נקודה. משאיות מעל עשרה טון עושות היום רישוי פעם בחצי שנה. זאת אומרת, יש מפגש בין הרכב לבין המוסך היום כבר לפחות פעם בחצי שנה, זה אחד. נכון להיום, אין ויכוח על זה. דרך אגב, מוזר בעיני שהאוטובוסים לא עושים טסט פעם בחצי שנה לתיקון, אבל זה כבר עניין אחר, ואני חושב שגם בזה צריך לטפל, זה אחד.
שמעון לוקמן
¶
עשיתי בדיקה מהירה, רק הכנסת משאיות למוסכים פעם בחצי שנה הוסיפה לעלות המשק 10 מיליון שקל לכניסה הבודדת הזאת. זאת אומרת, להכניס עכשיו רכב כזה פעם בחודש למוסך יזום או כהתניה זה לא - - -
אורי חדד
¶
אני רוצה רק להגיד לך משהו, תקשיב, בשנות התשעים היה שר התחבורה ישראל קיסר, היה אחד מהגברים, תמני גזעי, היינו עולים אליו, הוא היה מספר לנו פתגמים כמו שלומדים היום שנתיים בקציני בטיחות. כל הזמן היה אומר לנו: הרכב הוא לא הגורם לתאונה, הנהג הוא הגורם לתאונה. לכו תפשפשו בנהגים, תעזבו את הרכבים. בשנות התשעים כשהיו פותחים את החלון עם ידית, כשלא הייתה מנורה שמזהירה על הבלמים. אם הוא היה היום חי הוא היה צריך לקבל פרס ישראל על הפתגמים האלה.
היו"ר איתן כבל
¶
תודה. שמעון, לא נתתי לך את רשות הדיבור. לוקמן, תודה. ואללה, אתה בא עם מכסה של מילים, אתה חייב לסיים אותה.
אופיר איובי
¶
משפט קצר. אני בעל חברת הובלה, גם מאזור אשקלון, יש לי שתי משאיות. לכל משאית יש שתי עגלות. תעשה חשבון, פעמיים טסט בשנה לכל עגלה, פעמיים טסט לכל משאית, תוסיף לנו מוסך, תוסיף לנו קציני בטיחות, תוסיף לזה ימי חופשה של הנהגים עם מילואים. אנחנו לא מצליחים. אלו גזירות שאנחנו פשוט קורסים.
היו"ר איתן כבל
¶
באתי הבוקר, נשבע לך בהן צדק, כאילו לפני הדיון, שלוש משאיות סוזוקי אלטו, אתה מכיר את העקיפות האלה, הוא עוקף אותו כדי לנסוע טיפל'ה לפניו.
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
מה שאני חושב, מתי קצין הבטיחות מפנה למוסך? אחרי שהוא בדק ויזואלית וראה שיש בעיה מסוימת וצריך להעביר את הרכב למוסך.
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
או שהנהג דיווח. הנושא הזה של בדיקת תקינות, אני חושב שאנחנו צריכים לשנות משהו בנוסח כדי להבטיח שקצין הבטיחות ביום שהוא מפנה למוסך הוא ידאג שיש לו את האישורים שהוא נבדק.
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
בדיוק. כדי לאשר לו. מה הוא עושה? היום הוא בא, בודק גלגלים, נראים בסדר, המנורה שיש לו בלוח השעונים לא מראה שיש בעיות מסוימות איפה שהוא צריך לראות אותן. הוא בודק ויזואלית את מה שהוא יכול לבדוק בתפקיד שלו. והוא אומר: תשמע, תקין, אני חותם, סע. או שהוא מפנה. אז בעניין של התקינות אנחנו צריכים לשנות את הנוסח.
אופיר איובי
¶
משפט אחד. רוב הדברים האלה שמדברים אליהם זה בסך הכול גורם לקציני הבטיחות, סליחה על המילה, לרעוד בזמן שהעט חותמת על המסמך הזה.
היו"ר איתן כבל
¶
תודה. חברות וחברים, הם באמת צריכים לרעוד כשהם חותמים, כי בסוף זה חיי אדם. אדוני, תן את ההתייחסות שלך למה ששמעת פה, ואני אסכם.
נועם בגיינסקי
¶
קודם כול, בדברים שלך הכנסת גם נושא של אחריות נהג וגם נושא של אחריות קצין בטיחות וגם נושא של אחריות בעל. יש לנהג את האחריות שלו בבוקר לבדוק את הרכב, וזה מצופה, וזאת חובה מנהג לבצע את הדברים האלה. קצין הבטיחות, כתוב פה בצורה, לפחות ממה שאני קראתי וככל שהבנתי, הוא יכול לבדוק, וככל שהוא מוצא שהכול תקין, לאשר, או כפי שנאמר פה, אם יש תלונה או שהוא מוצא משהו לא תקין, להפנות את הרכב לבדיקה של מוסך.
הנושא של זמן, של חודש-חודשיים-שלושה חודשים, אני חושב שאם זה ברמה של קצין בטיחות והוא בודק אחת לחודש זה נשמע לי סביר לחלוטין. במיוחד לאור העובדה שכלי הרכב האלה נוסעים הרבה מאוד קילומטרים, ובמיוחד לאור העובדה שרמת המסוכנות שלהם ומה שאנחנו מכירים, התוצאות של האירועים שבהם הם מעורבים, אני חושב שזה בסדר שקצין הבטיחות יבדוק וייתן מבט על הרכב פעם בחודש. הוא חייב גם לטפל בנהג, כמו שנאמר פה על-ידי אפי. היום זה לא פחות חשוב מהרכב.
אני אגיד לאדוני יותר מזה – כמו שאמר גבי שברוב המקרים אני לא מסכים איתו, אבל לשם שינוי אני כן מסכים איתו – הרכבים החדשים היום הם טכנולוגיים ברמות מטורפות, ברמות כאלה שבחלק מהמקרים אם לקצין הבטיחות לא יהיה את אותו מחשב ספציפי כדי להתחבר אל הרכב ולתקשר עם המחשבים שלו, לא בטוח שהוא יוכל בכלל לבדוק אותו. אבל את הנהג ועם הנהג הוא בינתיים כן יכול לתקשר, והוא חייב לתקשר, והוא חייב להיפגש עם הנהג. אם אמר שמעון שחלק מריג'קטים והתקלות זה פועל יוצא של אותו דין ודברים עם הנהג, אז זה חייב להתקיים, ואין מצב שזה לא מתקיים. ואני לא רומז שזה לא מתקיים, לפני שכולם קופצים פה. אני רק אומר שזה חייב להיות איכשהו כתוב בצורה ברורה, מעוגן, ולא יהיה וולונטרי לקצין בטיחות.
היו"ר איתן כבל
¶
בגדול, עם התיקונים, סעיפים (13) ו-(14) עושים את העבודה, נותנים את כוונת המחוקק בצורה הנכונה והטובה. אני רוצה להזכיר פשוט כדי שהדברים יהיו ברורים. זה לא שיש קצין רכב, קצין בטיחות, וכל השאר מתנערים מאחריותם. בדיוק כמו שנועם אמר, ואני התייחסתי לזה, לכל אחד יש את האחריות במעגל שלו. חובתו של הנהג כל בוקר לפני שהוא יוצא לעשות את X הבדיקות המינימליות, לא משנה אם יש לו דף, אין לו דף, הוא צריך לבדוק, להסתכל על הצמיגים של האוטו שלו, לראות שיש לו דלק.
היו"ר איתן כבל
¶
כן, אבל אני אומר שפה אם אתה במשאית אתה חבל על הזמן, ואם אתה מוליך, נוהג – קודם כול זה צד אחד. צד שני זה קצין הבטיחות. יש את המועדים, אני לא מתכוון לשנות אותם, כפי שנקבע, במשאיות, נדמה לי כל שלושה חודשים וכו', אבל פעם בחודש. זה לא שעכשיו הוא מעלה אותו ואומר: תרים אותו ונסתכל. לפעמים יש מבט שבא בן-אדם שהוא לא חי את הרכב יום יום – כי מי שחי, כמו הרבה דברים בחיים, הוא כבר לא רואה את הכול, הוא סורק את הדברים בתוך הראש, כמו שהראית לי פה, הוא אומר: גם אם הצמיג חדש פתאום יש בו איזה חור שהוא בכלל לא שם לב אליו, כאן הדברים הקטנים. זאת לא הכוונה שעכשיו הוא אומר לו: תבדוק לי זה, תבדוק לי פה, תבדוק לי שם. זאת חובה של פעם בחודש, מחליף מילים עם הנהג איך הוא, אם הוא ישן מספיק, לא ישן מספיק, דברים מן הסוג הזה. והפעולה השלישית, שזאת חובה נוספת, אפי, שבאמת על-פי הכללים כל כמה זמן הוא צריך להיות במוסך, לעשות את אותן בדיקות, כמו שאנחנו כאן בכנסת עושים, קל וחומר כשמדובר בזה.
גבי בן הרוש
¶
לא, אני מצטער, 585 אומר שקצין הבטיחות ימליץ למנהל, אין עליו אחריות. השאלה אם הוא חתם, אם הוא אחראי כמו הנהג.
סיגלית ברקאי
¶
אנחנו מציעים לשנות את (14) ולרשום: לבצע אחת לחודש בדיקת תקינות וקיומן של המערכות, ואז הוא לא אמור לאשר, אלא פשוט רק לבצע את הבדיקה של המערכות.
סיגלית ברקאי
¶
לבצע אחת לחודש בדיקת תקינות המערכות וקיומם של מסמכים שבאוטובוס ברכב ציבורי או ברכב מסחרי החייב ברישיון מוביל, ולמלא את הטופס המתאים לסוג הרכב, כפי שמובא בחלק ג' בתוספת השלוש עשרה.
סיגלית ברקאי
¶
לא, וזאת לאחר שנערכה לרכב בדיקת תקינות על-ידי קצין בטיחות. הוא בודק את התקינות, הוא בודק את המערכות. מה הוא יעשה בבדיקת התקינות? כשקצין הבטיחות בודק את המערכת הוא אמור להסתכל – נניח שהוא מסתכל על המראה, על החשמל של המראה, הוא מעלה ומוריד ורואה אם הוא עובד, לא עובד.
סיגלית ברקאי
¶
הסיפה, החלק השני של הסעיף מנסה להבהיר שישנן בדיקות שאותן קצין הבטיחות יכול לעשות בעצמו, ישנן בדיקות שאם הוא חושב שצריך לעשות אותן והוא לא יודע, לא יכול לראות אם זה מספיק טוב - - -
היו"ר איתן כבל
¶
יקירה, סליחה, הצלחת לבלבל אותי. סליחה, אני מבין מה את אומרת, אבל כשאת כבר נותנת לי הרצאה זה רע מאוד.
היו"ר איתן כבל
¶
לא התכוונתי בממד האישי. כי בסוף יושבים קציני בטיחות, הם לא למדו משפטים והם לא יועצים משפטיים של משרדים, כולה לסמן את הדברים שלו, מה הוא יתחיל עכשיו – זה צריך להיות פשוט. אני אומר את זה בצורה כל כך פשוטה ואתם מתעקשים שזה יהיה מסובך. זה צריך להיות פשוט. כשאני אומר: הנהג כל בוקר קם וצריך לבדוק מראות, בלמים, שמן, מים, הדברים שהוא יכול לעשות והוא לא צריך עכשיו לנסוע לאיזשהו מקום מסוים לעשות אותם. כמו הדוגמה שאני בג'יפ סיור, מפקד סיור, לא זז עד שהנהג אומר לי: הנה, הרמתי את מכסה המנוע, יש שמן, יש סולר, שעון המהירות, הספידומטר עובד, ארבע-חמש נקודות, תודה רבה. בדקתי שיש לי מים ואוויר. תודה רבה, נסעתי.
פעם בחודש מגיע קצין הבטיחות ויש לו רשימה. חבר'ה, באמת, עוד לא הגענו לדברים המסובכים. יש לו רשימה של דברים שהוא צריך לבדוק, תודה רבה, סימן, הלך. יש עוד נקודה שפעם בשלושה חודשים הוא צריך ללכת, בלי קשר אם שלח אותו או לא שלח, יש כללים שאומרים שפעם ב- הוא צריך לבצע את הבדיקה במוסך.
היו"ר איתן כבל
¶
זה נוסח, ברור לי, אבל הם פה מעמיסים לי על הראש. מה העניין? כשהאוטו שלי חזר מהמוסך, המוסך משאיר לי פתק, הוא כותב לי שם: בדקתי לך וישרים – דרך אגב, אף פעם לא החליפו אותם – בדק לי את זה, בדק לי פה, בדק לי שם. ואני גם בודק אם יש משהו שביקשתי. אני מניח שזה טבעי שכל אחד שרצה שיטפלו לו במשהו, שנשברה לו מראה, שנשבר לו משהו, שיטפלו. כשהרכב חזר, אני מניח שקצין הבטיחות מקבל את הרשימה והוא צריך רק לבדוק. עכשיו הוא לא אומר לו: אוקיי, בוא נעלה אותו.
אפי רוזן
¶
חבר הכנסת כבל, תראה כמה מפתיע, הבנת את זה בלי להיות קצין בטיחות, כמה מפתיע. או מוסך או טסטים, זאת בעיה.
דרור וגשל
¶
אבל, אפי, מה שהוא אמר לא הכי מדויק. נלך לטופס וזה יבהיר לנו את העניין. יש בדיקה אחת לחודש שקצין הבטיחות עושה, למשל ברכב פרטי. במסגרת הבדיקה הוא צריך לבדוק את הרצועות הגלויות, את בדיקת מערכת ההיגוי, את התפוחים, את הסרנים, את הקפיצים.
דרור וגשל
¶
עוד לא הגעתי לפואנטה, עוד לא סיימתי, אני אסביר. הוא עשה את הבדיקה הזאת בעין, הוא כן ראה נזילה, הוא לא מוסכניק, בשביל לתקן את התקלה הוא צריך לשלוח אותו למוסך.
היו"ר איתן כבל
¶
דרור, עכשיו אתם כולם שותקים. חברים, בחייאת רבאק, תגידו לי, באמת, אני לא מוסכניק, אני בקושי יודע להחליף גלגל, אבל יש שכל ישר שאליו מתכוון המחוקק, והשכל הוא כאן שכל ישר, הוא לא יום לימודים ארוך. כשאני אומר once פעם בחודש קצין הבטיחות בא וראה נזילה, ברור כשמש לאור הירח שהוא חייב לשלוח אותו למוסך, כי בשביל זה הוא עושה את הבדיקה. הוא לא עושה בדיקה בשביל להגיד שיש בעיה. הוא רואה מראה שבורה, אז הוא יכול - - -
היו"ר איתן כבל
¶
חברים, אני לא רוצה שאף אחד יפריע, אני אוציא אנשים עכשיו. קצתי בכם, אני מתנצל. כל אחד בא עם המומחיות שלו, כולם מומחים. כולם מנסים להבין, אף אחד מכם לא מצליח להבין דבר פשוט. אני מקווה שבמקומות שצריך לעשות אותם זה ייראה יותר טוב. אפי, אתה מוכן בבקשה לבוא שנייה לידי, ברשותך?
היו"ר איתן כבל
¶
אפי, אל תדבר איתי במילים גבוהות, אופציה שמופציה, הם בקושי מבינים מה כתוב פה וזה ברור. אתה יוצא להם מחוץ לאטמוספירה? אופציות. תשמע, אפי, אני רוצה להבין את הדבר הבא, יש את הבדיקה של הנהג שהוא צריך לעשות אותה, יש את הבדיקה פעם בחודש. עכשיו אנחנו עוברים לבדיקה של פעם בחודש.
היו"ר איתן כבל
¶
אנחנו בעמ' 13. אני לא אצא מפה עד שאתם תצליחו להבין מה שאתם עושים, אמורים לעשות כבר הרבה זמן. הנה, יש לנו פה את הטופס א', אני עכשיו שואל, אני מקריא, אנחנו עוברים דבר דבר. "טופס א', טופס בדיקת תקינות לרכב פרטי ומסחרי עד 9,999 ק"ג".
היו"ר איתן כבל
¶
תגיד לי, שמעון, החוצה, צא החוצה, עשה לי טובה. אתה יודע מה אני רוצה לעשות? צא החוצה. צא. עד שאני מושיב פה אנשים אתה מבלבל לי את המוח, אתה מגזים. אני מחליט מה אני רוצה לדעת, לא מה אתה רוצה לדעת. אתם כבר פה מספיק זמן ולא מבינים כלום. יש גבול. כל אחד עם החוכמה שלו. אני עכשיו מתעסק עם הטפסים, אני רוצה להבין טופס טופס מה הוא אומר.
היו"ר איתן כבל
¶
יפה. אנחנו מתחילים עם עמ' 13 – עוד עשר דקות תחזור ותשחרר, תדבר עם עצמך – בעמ' 13 כתוב לי: "טופס א', טופס בדיקת תקינות לרכב פרטי ומסחרי" עד 10,000 ק"ג. רכב פרטי, אני לא נכנס איזה סעיף, איזה עמוד, אני מנסה להבין מה כתוב.
היו"ר איתן כבל
¶
אתם יותר גרועים מבית כנסת של תימנים, כל זה שככה זה ככה זה ככה. בסדר, הבנו את מה שכתוב.
היו"ר איתן כבל
¶
ברור. אני לא מתעסק עכשיו עם הדברים שכתובים כאן שאומרים: פעם בשלושה, אני לא נכנס לזה. אני רוצה להבין קודם כול מה עושים עם הטופס הזה. די.
היו"ר איתן כבל
¶
נועם, תן לי לסיים. אין בעיה, אני אתן לך בסוף, אני רוצה להבין. תתייחסו לעצמכם כאילו אתם לא פה. אני מקריא: נתונים, קריאת מונים, בדיקת שלדת הרכב (בעין).
היו"ר איתן כבל
¶
יפה. מה זה אומר? הוא עובר מסביב לרכב, הוא לא צריך להתכופף ולראות, הוא רק מסתכל מסביב, אחד, יפה.
היו"ר איתן כבל
¶
אני ממשיך, ונזילות לסוגיהן. אם הוא לא מתכופף, מה זאת, נזילה של ממטרה? איך הוא רואה נזילה?
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
מה הבעיה להסתכל למטה? הוא יכול לראות אם יש נזילה או לא, תביא לי מראה מתחת.
היו"ר איתן כבל
¶
צחי, גם כיבדתי אתכם, אתה אוהב לדבר איתו? צא החוצה. אתה רוצה? תסתמס איתו, לא אפריע לך.
היו"ר איתן כבל
¶
בסדר, עזוב. הבנתי. פתחת עכשיו בספר חדש. אני מנסה להבין. אני מתייחס עכשיו לדברים כמו שהם, כשכתוב לי פה: ונזילות לסוגיהן, המשמעות היא שהוא צריך - - -
אפי רוזן
¶
אבי, תיאור המצב: הרכב שבא לבדיקה החודשית, הרכב עומד, פותח מכסה מנוע, תתקדם. זה מה שהוא עושה. עכשיו תסביר.
אבי ישעיהו
¶
ברכב הפרטי שלך ראית נזילה, אתה רואה נזילות. אתה לא רואה נזילת שמן, אתה לא רואה נזילת מים כשאתה בודק את האוטו שלך? הכול בעין, ויזואלי.
היו"ר איתן כבל
¶
אני רוצה להבהיר, חברות וחברים, עכשיו תקשיבו מה אני מבין, אני האיש הפרטי, כשאני פתאום מזיז את האוטו ואני רואה שיש כתם. מה העניין? הבדיקה לא נעשית ליד המקום, הוא בבית שלו עם האוטו, הוא לא במקום הזה, הוא הגיע למפעל ובמפעל אין לו את הנזילה הקבועה הזאת.
היו"ר איתן כבל
¶
אני רוצה שהדברים יובהרו. כשכתוב פה נזילות לסוגיהן אתה מחייב, יש פה אמירה מחייבת. הבעיה שלי לא אם כתוב או לא כתוב, אלא אם הוא אמר: אני בדקתי את השמן, לא ראיתי את הנזילה. החובה שלי היא לעשות את זה ויזואלי. הרמתי מכסה מנוע, זה הכול. אני רוצה שתבינו, אני לא מומחה בנזילות, אבל אני אומר לכם שאם אתה לא מתכופף לראות את הדברים, אתה לא יכול לראות את הנזילה. פרדי, אתה כבר בלחץ, תכף תתפוצץ.
פרדי הרשקוביץ
¶
אני לא אצעק אף פעם, אני אבקש רשות. אני רוצה להבהיר, ואני חושב שזה הובהר. לפני התיקון הזה מי שהיה אמור לעשות את ביקורת הבטיחות, ולא משנה לאיזה כלי רכב ולאיזו תקופה, זה היה קצין הבטיחות בלבד. נתנו עכשיו אפשרות שאו קצין הבטיחות או מוסך או מכון רישוי, לפי שיקול דעתו של קצין הבטיחות היום. זה מה שעשו בתיקון הזה ואני מברך עליו. ואחר כך הדבר היחידי - - -
פרדי הרשקוביץ
¶
נתנו אפשרות מבורכת ואני מברך, דיברתי על זה עם אפי לא מעט ועם כולם, נתנו אפשרות לקצין הבטיחות, אם הוא לא יכול לעשות את הבדיקה הזו לעשות או - - -
היו"ר איתן כבל
¶
לא, פרדי, אני עוצר אותך פה. אני חלוק עליכם, אתה מייצר סאגה שאני לא מוכן לקבל. אין דבר כזה. צריך להגדיר מהי הבדיקה של הפעם בחודש או הפעם בשלושה חודשים.
היו"ר איתן כבל
¶
תקשיבו לי טוב, האופציות לא רלוונטיות כאן. יש מה שנקרא סיפור דרך לרכב, אמרנו שהנהג קם בבוקר, לפני שהוא עולה, אנחנו מקווים, אף אחד לא לידו כדי לבדוק שהוא עושה את הסיבוב הקטן הזה, אחד.
אמרנו שפעם בחודש או פעם בשלושה חודשים, תלוי אם הרכב ליסינג שקנו אותו ככה והחזירו והלכו, אז זה שלושה חודשים וחצי יום, עזוב את זה עכשיו. אני אומר שקצין הבטיחות צריך לבוא ולבדוק. עוד אין מוסך, אין כלום, אתה לא שולח. אני מתנגד בכלל שתהיה מחשבה כזו. הכוונה היא שאם אחרי שביצע את הדף, אנחנו עוד בסעיף הראשון של הבדיקה, האם אחרי שסיים את כל הבדיקה אמר: וואלה, הנה, יש נזילה פה, אני לא בדיוק יודע מה המשמעות שלה.
אבי ישעיהו
¶
אתה אומר במילים אחרות, אם הוא לא יודע לעשות את זה אז שלא יהיה תיק תיעוד, זה מה שאתה אומר.
היו"ר איתן כבל
¶
אני אסביר. כולה אמרתי, ראה שכל הדברים האלה, עשה אליהם "וי", וראה אחד X. עכשיו יש אחד מהשלוש, או שהוא אומר: את המנורה הקדמית שנשרפה אני יכול להחליף לבד, כמו שאני עושה עם הקצין אצלנו פה; או לחלופין הוא אומר: לא, יש פה כבר נזילת שמן; או: אני חושב שזאת נזילת שמן, זה כבר טיפול של מוסך, צריך להרים, לבדוק, להיכנס למנוע ולעשות את הבדיקות הנדרשות. כך אני מבין את הדברים בפשיטה שלהם, לא ליד, לא כאילו.
היו"ר איתן כבל
¶
הדבר הכי פשוט הוא חובתו לעשות את המינימום שאומר: אני צריך לבצע כקצין בטיחות את המינימום הנדרש בשוטף. מעבר לשוטף יש את הכללים הקבועים כל כמה זמן, כמו שאני צריך לעשות טסט פעם ב-, לא משנה אם העולם התהפך, הלך, בא, הוא כותב לי שם: אתה חייב להכניס את האוטו שלך, שהעולם יתהפך, היצרן מחייב אותי, ואם אני לא עושה את זה אז הוא מסיר ממני את האחריות שלו. הוא אמר לי: או 60,000 או שנה. סתם אני אומר את זה. אלה כללים ברורים חד-משמעיים, ובכל אחד מה-60,000, 120,000, גם כשאתה בא למוסך הוא לא עושה לך עכשיו את כל הבדיקות, יש לו את בדיקות שהן must, ויש בדיקות נוספות. אבל אלו דברים שכתובים.
אבי ישעיהו
¶
איתן, אתה יודע מי כתב את זה? אנחנו. אז אני מפרש לך את זה, אבל אתה לא רוצה לשמוע את הפירוט.
נועם קום
¶
זה מתייחס גם לטופס וגם לדברים שהעלית. בזמנו העלינו דרישה למשרד התחבורה, ואני מופתע שכל מדינת ישראל עובדת לפי תקינה אירופית, קרי; רכב M זה רכב נוסעים עד משקל של 3,500 קילוגרם. ולפתע בתקנות המקצועיות של קציני בטיחות לקחו את רכב M והצמידו אותו לדין רכב N, שזה משאית. איתן, אי-אפשר היום לבדוק במכוניות מתקדמות, קשה מאוד לבדוק נזילות, אי-אפשר לבדוק סרנים, אי-אפשר לבדוק תפוחים. לכל המכוניות יש מגנים מתחת. קצין בטיחות לא יכול לראות את זה ויזואלית.
נועם קום
¶
אבל גם הסיווג פה לוקח את דין רכב פרטי כדין משאית עד רישיון מוביל. לכן אני אומר, הדרישה שלנו לסווג, לעשות את אותו טופס לפי רכב M, קרי; נוסעים עד 3.5 טון, ולא רכב נוסעים עד 10 טון. מה זה הדבר הזה? הרכב שאתה נוסע בו, הסקודה סופרב היום היא לא - - -
היו"ר איתן כבל
¶
אני לא נוסע בסקודה, אני נוסע במיצובישי אאוטלנדר 1,600 , שהיא מגיעה לעליות אני צריך לרדת לדחוף אותה.
היו"ר איתן כבל
¶
אפרופו, אני אספר לכם, אמיתי, כשהכנסת זכתה במכרז בדיוק זה היה צום הרמדאן שמתחיל עכשיו, ובצום יש את האיפטר, ואנחנו בדרך כלל מוזמנים אצל חברים במגזר, והייתי בצפון. בדיוק קיבלתי את האוטו יום יום, הגעתי לעליות של הצפון והאוטו לא נוסע, אני לוחץ, כל הגז בפנים. עכשיו, מה אמרתי?
היו"ר איתן כבל
¶
היה לי לפני כן את האופל זאפירה, אוטו מכוער, אבל נותן עבודה. התקשרתי לגבי, אמרתי לו: גבי, אח שלי, תקשיב, את האוטו קיבלתי רק לפני יומיים, יש איזה כפתור או משהו שלוחצים עליו? טורבו כזה. לא, אין.
שמעון סודאי
¶
זה ההבדל. כשקצין הבטיחות מוסר רכב והוא נותן הדרכה כמו שצריך הוא מונע את כל הדברים האלה.
היו"ר איתן כבל
¶
אתה יודע מה יותר פשוט? גבי, שהיו נותנים לנו במקום 1,600, היו נותנים 2,000, אז גבי לא היה אשם.
היו"ר איתן כבל
¶
נועם, ברור. חברות וחברים, אפי, תקשיבו, הנקודה כזו, לא סתם אני עכשיו מתעקש ואני אעבור דבר דבר פה. למה? צודק נועם, עוד לא עברתי. אבל, נועם, אתה יודע, יש היום, אתה בא, מה אתה יכול לבדוק? האמת, במידה רבה אנחנו עושים מעצמנו סוג של חוכא ואטלולא ומציבים בפני קצין הבטיחות, מטילים לפתחו אחריות יותר ממה שהוא נדרש לה. למה? גם כשאני עומד ברכב שלי היום, הרכבים החדשים שבאמת אתה לא מסתובב ורואה את כל המסבים כמו פעם, היום הכול סגור.
עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת)
¶
אתה יודע מה, בזמנו היינו בבוקר בודקים את השמן, היום יש על לוח השעונים.
היו"ר איתן כבל
¶
נכנסתי למוסך, אשתי אמרה: תשמע, אני חושבת שאין לך אוויר בגלגל. אשתי אמרה, אני חייב להיכנס למוסך. נכנסתי לפנצ'ר-מכר בשכונה בראש העין, אמר לי: נדלקה נורית? אמרתי לו: לא. אמר: סע.
היו"ר איתן כבל
¶
נכון. לכן, בואו לא נגזים ויותר מדי נסמוך על הטכנולוגיה, עם כל הכבוד, היא מתקדמת, הכול בסדר גמור, אבל בסוף בסוף גם בן-אדם צריך מעת לעת לראות שהטכנולוגיה עובדת בסופו של תהליך. לכן אני רוצה לקבל את ההחלטה הבאה, תראו, אפי, עשיתם פה עבודה. קודם כול סעיפים (13), ו-(14) מקובלים עליי, צריך רק לשייף אותם כדי שנבין, כמו שאתי אומרת, הכוונה שלך היא רצויה, רק היא לא באמת ברורה עד הסוף. אני רוצה לדעת שאתה תיתן לי, ואם אתם רוצים נעשה את זה עכשיו, אין לי בעיה, מה צריך להיות בטופס, מה לא צריך להיות בטופס, כי זה אחד הסעיפים היותר חשובים, כי הם מונחים לפתחו של קצין הבטיחות.
אפי רוזן
¶
רק מילה אחת, לפני שאתה עובר, אני מקווה, אני רוצה להאמין שברור לך שלא כתבתי בזמן הפנאי שלי את הטופס הזה, הוא נבדק, ישבנו עם קציני בטיחות מכל מגזר, מכל מקום, ואני מצפה - - -
אפי רוזן
¶
וכל מה שכתוב שם, אדוני, זה בעין, ומה שלא בעין לא מוטל לפתחו של קצין הבטיחות. ואפרופו, שאלת על נזילה, נכון, אם זו נזילה מינורית הוא לא יראה אותה. כשהיא תהיה פחות מינורית, אם הוא לא יראה על הרצפה הוא יראה אותה על לוח המכוונים, הוא גם יסתכל על לוח המכוונים. ואף אחד לא מחפש את מי להאשים. זה הכול.
אפי רוזן
¶
אגב, אם את זה לא נעשה, האמת, פעם אחת אני מסכים עם גבי, חוק גורדון מתאים לקציני בטיחות. אני אומר לך את האמת. זה המינימום, רידדנו את הבדיקה, אדוני.
גבי בן הרוש
¶
מילה. איך מסביר משרד התחבורה שהיום הרכב החדש עושה אחת לשלוש שנים טסט, למה? בגלל הטכנולוגיה המתקדמת בעולם. ופה בסתירה לגמרי. אתם מאמינים בעצמכם או לא מאמינים?
היו"ר איתן כבל
¶
אפי, אל תענה. קודם כול, באמת, אני מסתכל עליך בהתפעלות. בדרך כלל בדיונים הפנים שלך עבדו שעות נוספות, על כל אחד שדיבר למעלה, אתה ודרור יכולים לפתוח מפעל של מימיקות. אבל היום אתה רגוע.
נועם קום
¶
אז בוא נסווג את זה, אם כבר, אנחנו מוכנים אפילו לסייע ולעזור למשרד התחבורה לסווג את אותו טופס א' לפי קטגוריות של משקלים וסוגי רכב. חבל, מה, אני לא יכול לבדוק נזילות כי נזילות זה כלפי קרקע, אני לא רואה את הקרקעית. הנזילה היחידה שאני יכול לראות זה עודף של מזגן ואידוי. לא יכול לראות, אלא אם כן יש פריצה של איזה צינור מים. אני אגיד פה על הכול לא. אני לא מוכן לחתום על טופס שאני לא רואה את הדברים בעיניים. מה, אני חותמת גומי?
אפי רוזן
¶
נועם, אני אגיד לך, כשקרא לי חבר הכנסת כבל לשבת לידו אמרתי לו בהגינות: אני לא רוצה לשבת לידך כשמדובר על הדברים האלה, אני לא איש המקצוע. אני אגלה לך סוד, יש במשרד התחבורה את אגף הרכב, הנה, אני מפתיע אותך, יושבים שם מהנדסי רכב. אנחנו עם הטפסים האלה ישבנו עם המהנדס הראשי של מחלקת הרכב, כי אמרתי לאבי: אבי, תגיד את זה, אבי אם יש משהו שאי-אפשר לראות בעין אתה מוחק אותו עכשיו.
עכשיו, אם מהנדסי הרכב לא יודעים, קטונטי. אבל זה נבדק על-ידי אגף הרכב, לא על-ידי אגף הרישוי.
ישעיהו אברהם
¶
נועם, כל בדיקה פה נעשתה על-ידי הניידות, והניידות, כל מי שיושב שם אלו בוחני רכב, וכולם חתמו, מי שבדק, חתמו שאפשר לעשות את זה בעין בלבד, לא מעבר לזה.
אפי רוזן
¶
אני מציע הפוך, במקום שכל אחד פה, אדוני, יזמין אותנו ללמד אותנו סנגוריה, אני מזמין את נועם לבוא אלינו כדי להסביר לו איך עושים את זה נכון.
היו"ר איתן כבל
¶
אפי, אני רוצה לסכם את זה. אינני איש מקצוע, אני לא מתיימר להיות איש מקצוע, כשאני מרים את המכסה לשים את המים של הווישרים זה דבר אחד שאני מסתכל - - -
היו"ר איתן כבל
¶
לא נוגע ברדיאטור. באמת, אני לא צוחק, אני לא נוגע בדברים כאלה. אני לא שלם עם זה – יכול להיות שהכול נכון, אבל הדברים שנועם אומר לי אני לא יכול שיעברו ליד האוזן שלי. כי בסוף בסוף אני לא רוצה שנכתוב פה דברים שהופכים להיות אות מתה.
היו"ר איתן כבל
¶
כן. הסעיף בסך הכול מקובל עלינו, אין לנו בעיות, אנחנו רוצים שהוא יהיה נהיר וברור, הוא חייב להיות כזה. לא יכול להיות מצב שנשב באיזה שיח ויש ויכוח סביב העניינים האלה, כי זה אל"ף-בי"ת. כמו שאני יודע להביט בך, אתה מביט בי, כך צריך שיביטו בטפסים האלה, ולא משנה באיזו שפה אתה מדבר, איפה אתה גר, או איזה רכב. ואם אחרי שנייצר את זה קצין בטיחות לא יודע להתכתב עם המציאות המינימלית הזו, איננו ראוי להיות קצין בטיחות.
אבל יחד עם זאת, אנחנו רוצים לזכור שזאת הבדיקה הנקודתית, היא לא בדיקה עכשיו שמפרקת אוטו. אתה יודע, היום אני פותח את מכסה המנוע, הכול כבר מכוסה שמור, פעם הכול היה ברזלים, היום יש את המחשבים ויש לך את כל הטכנולוגיה החדשה והמתקדמת. הכול מאוד שמור, מאוד סגור מלמטה, מספיק שנכנסים מים – קטונתי מלתת את ההרצאה הזו. ולכן מה שאני בעצם מנסה לומר לך, אני מדלג מעל הסעיף הזה, אני מבקש שתשבו גם עם נועם, אם יש לו - - -
היו"ר איתן כבל
¶
נועם. אני רוצה לגלות לכם סוד. תסלחו לי, גם אם אתם צודקים, אפי, ואני נותן לכם את הקרדיט שאתם צודקים. החובה שלנו כאן היא להוציא מתחת ידינו את התוצאה הטובה ביותר. אתה יודע כמה פעמים זה קורה? אני אומר לו: איפה היית? למה לא באת אליי? אתה עובר לידי כל יום. אבל בסוף אם אני רוצה להוציא מתחת ידיי את התוצאה הטובה ביותר – ועד לרגע זה יושבים פה אנשים, מנהלת הוועדה, חבר הכנסת חאג' יחיא, אני, היועצות המשפטיות, לא בדיוק יודעים להתכתב לחלוטין ולהרגיש שאנחנו הולכים על קרקע מוצקה.
אני אומר לעצמי שאם אני לא יודע בדיוק במה דברים אמורים – לכן פה הכוונה נכונה, המעשה צריך לקבל הברגה והשחזה. לכן מה שאני מבקש, את כל הטפסים האלה, אם בשיטה של נועם – אני לא נכנס עכשיו לוויכוח, זה ויכוח מקצועי, אין לי את הכלים כדי להכריע בו – מצד שני, אתם אנשי המקצוע. אין לי ויכוח איתך. אנחנו פה כדי לשמוע גם עמדות שונות, לא כל החוכמה ניתנה רק לנו.
אפי רוזן
¶
אני מבקש, אדוני, אנחנו נשב עם כל הגופים, לא קרה כלום, ייקח עוד יומיים. הרי בסוף, אתה יודע, זאת לא הצבעה, בסוף יכול להיות שנהיה חלוקים.
היו"ר איתן כבל
¶
אפי, שתי נקודות. הוועדה הזו, ובוודאי לא אני, כמי שעומד בראשה, אנחנו נהנים להכריע, זה לא עניין - - -
היו"ר איתן כבל
¶
אבל אני צריך שיהיה לי – אין בעיה, תביא את הדברים, אם יבואו קציני הבטיחות, יאמרו: תשמע, נועם – אני אגיד את זה במילים לא עדינות – שלא יבלבל את המוח, בדקנו את זה, עברנו, עם כל הכבוד, אם יש הערות, עשינו אל"ף, בי"ת, גימ"ל, דל"ת, אין דבר כזה, כל קצין בטיחות אמור להיות אמון על כל אחד מהטפסים שעומדים כאן בפנינו. תודה רבה.
אתי בנדלר
¶
אני רוצה שתשימו לב, למשל בטופס הראשון שמתייחס לכלי רכב פרטיים, המילה "בעין" מופיעה פעמיים בטופס הזה: בבדיקה הראשונה, בדיקת שלדה בעין; לגבי נזילות לסוגיהן, פה לא כתוב שזאת רק בדיקה בעין; וכך גם לגבי צמיגים, בעין. מה אנחנו לומדים מזה לגבי כל יתר הבדיקות?
שמעון סודאי
¶
אמרת מקודם שקצין הבטיחות שחותם על הביקורת צריך לרעוד לפני כן. אני מסכים עם מה שאמרת, ואני מדבר פה לכל קציני הבטיחות, בעיקר לכל קציני הבטיחות, ואני גם מבקש מנועם בגיינסקי שתשב שנייה כי זה חשוב.
שמעון סודאי
¶
ברגע שחותם קצין הבטיחות על טופס הביקורת והתרחשה תאונה, המסמך הזה, החתימה הזאת מחייבת את קצין הבטיחות. הדבר הראשון שהם עושים אחרי תאונת דרכים זה לקחת את הטפסים, לראות אם הוא בדק או לא בדק. באמת, אני לא נכנס לביקורת, אני נכנס לזה שזה צריך להיות בצורה מסודרת, כי קצין הבטיחות מפקח.
היו"ר איתן כבל
¶
כל מה שאני אמרתי ומה שאנחנו עושים זה בדיוק כדי שהדברים יהיו על אדני ברזל, זה הכול. תודה. גבי, סיימנו את החלק הזה.
גבי בן הרוש
¶
אני חייב מילה. אני מחזיק פה מחקר מ-2017 של אגף הרכב שלא נמצא פה. המחקר הזה נעשה על-ידי אגף שוק ההון, מרכז - - -
גבי בן הרוש
¶
הוא אומר ככה: הגורמים לתאונות, שלושה גורמים: גורם התשתית, הגורם המכני והגורם האנושי. המסקנות של כל המחקר - - -
גבי בן הרוש
¶
זה מחקר שעבדו עליו ושילמו מיליונים. מה המשמעות? אתם מדברים פה על טופסולוגיה. הרכב מתקדם - - -
היו"ר איתן כבל
¶
גבי, אתה יודע מה המשמעות? חצי מהנהגים במשאיות אצלך לא יכולים לעלות לרכב. תעשה לי טובה, נו, בחייך. והחצי השני, אני לא רוצה להגיד.
היו"ר איתן כבל
¶
לכן אני מנסה, אורי, שכל אחד ידע בדיוק מהי משימתו, לא ליד, לא כאילו, להבהיר את הדברים בצורה מאוד ברורה.
אפי רוזן
¶
אפשר מילה? באמת, אולי זה ייחסך, אדוני, אני עונה גם לגבי, לא זוכר את שמך, אני מתנצל. כל מי שממשיך פה להיכנס למנטרה של הברזל, קודם כול אני מבקש שתקראו את התיקון. הרי כל תוספת ה-(15), אדוני , התמהיל, היחס בין כמות הרכבים לקצין הבטיחות, בוצעה הפחתה משמעותית מכיוון שהבנו שהברזל הוא לא החשוב. לאורך כל הדרך כל התיקון הזה מדבר על הוספת אחריות לבעלים, על כנסים נוספים, על מפגשי נהג. אני מבקש לא לבזבז את זמן הוועדה אם לא קוראים את כל התיקון כולו, באמת.
אפי רוזן
¶
אני מדבר אל כל אלה שחוזרים ומעירים לחבר הכנסת כבל את אותן הערות שחוזרות על עצמן, וזה מחוסר קריאה וחוסר הבנה.
אפי רוזן
¶
משרד התחבורה שם את הגורם האנושי. וגבי, יש לי בשבילך עדכון, לא 85% זה גורם אנושי, 97% לתאונות זה גורם אנושי.
היו"ר איתן כבל
¶
אני רוצה לסכם, יש לנו עוד כמה דקות. תקשיבו, אני רוצה להבהיר. יש פה המון חוכמה סביב השולחן הזה, הייתי אומר יותר מדי. בסוף אנחנו כולה צריכים פה שכל ישר. פה לא ביקשנו עכשיו שאנשים יישלחו לתחרויות, שכל ישר. ואנחנו תקועים על השכל הישר, וזה לא מתקבל על הדעת.
אפי, החוכמה בחקיקה, שהיא פשוטה, שהיא זורמת, שהיא משאירה מינימום עבודה לעורכי-דין ולפרשנויות לאחר מכן. לכן, העבודה שלנו כאן היא כדי באמת להבהיר. לא באתי פה להתווכח איתך, לא עם לוקמן, לא עם אורי, ולא עם שמעון סודאי, ולא עם אף אחד אחר. אמיתי. זה לא התפקיד שלנו פה לריב.
מה הבעיה? כל אחד מגיע – לא אתה. האמת, גם אתה – בזמן הקצר באינטראקציה שלך איתם כל אחד מגיע עם החומר שלו מהבית, מה הוא חושב על ההוא, מה הוא זה, מה הוא פה, מה הוא שם, זה לא מעניין אותי. בפעם הבאה אני אשים מקלחת כמו בכניסה לבריכה, שכל אחד מנקה את עצמו מהעניינים הקודמים שהוא הגיע איתם לפה.
המשימה היא להוציא את התוצאה הטובה ביותר תחת ידינו, כולנו, לא משנה אם אתה עצמאי, אלו דיונים שאחר כך נעשה, אם אתה עצמאי, אם אתה עובד מדינה, זה דבר אחר. לא משנה איזו הגדרה, הדברים שאנחנו צריכים להסכים עליהם ולחוקק אותם הם אוניברסליים, הם לכולם. הנחת העבודה היא, ולא צריך להגיד לי על הגורם האנושי, זה ברור לי, אנחנו יודעים את זה. דרך אגב, זה הפך גם להיות סעיף סל, אני לא אוהב את זה, הגורם האנושי. אבל לפחות עד שמגיעים לגורם האנושי, ישX פעולות שחובה שלפחות אותן אנחנו יודעים לסגור, שהדברים נעשים כמו שצריך.
לכן אני מבקש, לא רק בעניין הזה, שתעשו סריקה נוספת, לא משפטית, מקצועית, ועם כל הכבוד, גם אני יודע שאתם אנשי מקצוע מן השורה הראשונה, אבל הם צריכים להתכתב גם עם – אתה יודע, אני מכיר את זה, הוא בא ואומר לך: אח שלי, תרשום, תרשום, זה בסדר. ראיתי. כולנו מכירים איך העסק עובד. צריך להבין שזה גם הפרצוף שלכם, של משרד התחבורה כשהוא בא לפה איך הדברים נראים. בבקשה. לכן אני אומר, תעברו על הדברים, לא צריך שעה, לשבת ולראות האם צודק נועם כשהוא אומר שצריך לחלק את זה לקטגוריות של רכבים ולא לפי משקלים. יכול להיות, האמת, בלי להיות מומחה, כשהוא אומר זה נשמע לי הגיוני לאדם הסביר.
היו"ר איתן כבל
¶
אני אומר את זה עכשיו בלי להתווכח, צודק, לא. בשכל הישר זה נשמע לי סביר. ולא צריך להתנגד, אלא לראות איך אני באמת לוקח את הדברים ועושה אותם כמו שצריך. אלו חיי אדם, זה לא צחוק. אז בבקשה תעשו סריקה, לא רק של הטפסים האלה, אלא בכלל של מכלול הדברים. ותדאגו, דרור וגשל, אתה חלק מהסיפור הזה, ואתה צריך שהשפה המשפטית תהיה שפה פשוטה. ובבקשה, בלי להתחפר. לא בכל פעם שההוא מדבר כל אחד ישר קודם כול מוציא כמו בטרקטור את שתי הרגליים הקדמיות מכניס אותן פנימה, סוגר את האוזניים - -
היו"ר איתן כבל
¶
- - ולא משנה מה שאני אומר, כן נכון, לא נכון, זה לא יקרה. ועוד דבר, אני אומר גם לך, שמעון, ולכולם, לא כל אחד בא וצריך לומר את חוכמתו. אם היא לא מקדמת, שירשום את זה לעצמו כעונש מאה פעם. בסדר? אל תענישו אותנו. יש כאן עניינים יותר מדי משמעותיים. בבקשה.
מוטי אלמוג
¶
איתן, סליחה, ברשותך, שלום לכולם, קציני הבטיחות, יש פה אנשי מקצוע מכל התחומים ויש גם קציני בטיחות. חלקם של קציני הבטיחות מנהלי מוסכים, חלקם מורי לנהיגה, חלקם שמאי רכב, חלקם אנשי מקצוע מהשורה הראשונה. צריך להתייחס אליהם קצת יותר ממה שהתייחסת, כן מבינים, לא מבינים, זה אחד.
שתיים, אם היית שואל פה קצין בטיחות, העבודה היומיומית שלך, תגיד לי איך אתה בודק את הרכב, מה עושים, אפשר, זה נראה, זה הגיוני, והיינו אומרים לך ומסבירים לך, או אפילו תבוא אלינו לביקור, ונראה לך איך הדברים אפשריים או לא אפשריים. מה שאומר אפי, שהדברים הוויזואליים, הכול אפשר לעשות, הכול אנחנו עושים בפועל, אנחנו עובדים בזה יום יום.
מבחינת אנשי המקצוע, הנה, נמצאים פה אנשים שהם, תראה, מנהלי בית ספר לנהיגה, שמאים, מכונאים, בעלי הסמכה למכונאות, מה שגבי אמר שהם לא מבינים כלום, הם מבינים המון וטוב והרבה.
מוטי אלמוג
¶
תשאל את שמעון, הוא יספר לך, כדאי להשתמש בידע הזה. וגם כשאנחנו יושבים ועושים את כל הטפסים האלה, אם היית מביא קבוצות, קציני בטיחות שיגידו לך מה אפשר, כמו שנועם אומר, אפשר לייעל את המהלך הזה.
היו"ר איתן כבל
¶
תודה. אני רוצה רק לומר לך שאף אחד מאיתנו, חס וחלילה, אוי ואבוי אם היינו חושבים שקציני הבטיחות לא ראויים לתפקידם, זו נקודה אחת. אבל ההערה לא צריכה להיות מופנית אליי. יש פה את אפי והמשרד, זה לא התפקיד שלי עכשיו לנהל את האינטראקציה ביניכם, להגיד תודה רבה, יופי שגרמתי לכם להיפגש, אני שמח שאתם עכשיו בזכותי יכולים לדבר, זה לא העניין. אני מניח שגם אגף הרישוי במשרד התחבורה, אפי, הוא גם איש צעיר ומלא אנרגיות, שאנחנו מחכים שגם בחולון יפתחו כבר המקומות החדשים שהתורים יצטמצמו.
היו"ר איתן כבל
¶
תודה רבה. אז אני עדיין שם, זאת אומרת במקום הזה. זו רעה חולה, אתה יודע מה אני מתכוון לומר לך, ואני מבקש לפחות, אני לא יודע עד מתי הכנסת הזאת תחזיק, בכנס הזה היא עוד תחזיק, אז אני רק מבקש באמת, ואנחנו נהיה במעקב, אני אישית אבוא לבדוק את זה, אני כבר אומר לך. הנה, גם יש לי רעיון איך. אני אבוא לבדוק.
היו"ר איתן כבל
¶
ברור לי, אבל על זה לא מקבלים צל"ש. את הצל"ש מקבלים, יקירי, אתה אדם שאני באמת מחזיק ממנו, אמיתי, אחד האנשים שאני הכי מחזיק ממנו במשרד, ויש שם אנשים רציניים, אז דמה בנפשך.
היו"ר איתן כבל
¶
לכן אני אומר לך, בעניין הזה אני מצפה ממך. אחד הדברים הכי חשובים, השירות אצלכם, הגדרתם את המושג "על הפנים" מחדש. באמת, על הפנים. רק שומעים משרד התחבורה אנשים מתחילים לקבל רעידות רק מהמחשבה, שלא לדבר על להתקשר אליכם. אתה שם את השפופרת, הולך, מתקלח, אוכל, מסתכל, עד כנס החורף.
היו"ר איתן כבל
¶
בעזרת השם. אז אני מצפה מכם שתעשו את העבודה. וגם כן, אתה יודע מה חשוב לי? שתיתן לנו את היעדים.
היו"ר איתן כבל
¶
את מבינה למה אני מתכוון, לראות שכל הסיפור הזה באמת נתן את התוצאות. תודה רבה לכם. הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 11:31.