ôøåèå÷åì ùì éùéáú åòãä
ôøåèå÷åì ùì éùéáú åòãä
àåîðéè÷
2018-04-15OMNITECH
הכנסת העשרים
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 996
מישיבת ועדת הכספים
יום ראשון, כ"ד באדר התשע"ח (11 במרץ 2018), שעה 10:40
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 11/03/2018
תקציב משרד מבקר המדינה לשנת 2019
פרוטוקול
סדר היום
תקציב משרד מבקר המדינה לשנת 2019 – דיון והצבעות.
נכחו
¶
חברי הוועדה: משה גפני – היו"ר
דוד אמסלם
יצחק הרצוג
יצחק וקנין
אחמד טיבי
מיקי לוי
בצלאל סמוטריץ
מיקי רוזנטל
מוזמנים
¶
מבקר המדינה יוסף שפירא
מנכ"ל משרד מבקר המדינה - אלי מרזל
סמנכ"ל למינהל ומשאב"ן, משרד מבקר המדינה - חזי שעיה
חשב משרד מבקר המדינה - רמי סלמה
רמ"ט ועוזרת בכירה, משרד מבקר המדינה - אהובה נבו
ע. מנכ"ל משרד מבקר המדינה - נוי חסון
שדלן/ית - גדעון זאגא
היו"ר משה גפני
¶
רבותיי, אני מבקש להירגע קצת. כל מי שלא קשור לדיון הזה שלא יהיה כאן, ומי שכן קשור שיישב. אנחנו דנים על תקציב משרד מבקר המדינה.
היו"ר משה גפני
¶
טוב. ואני מקדם בברכה את מבקר המדינה. ואני מבקש, אדוני המבקר, אם אתה יכול להציג את התקציב שאתם מגישים לנו, אנחנו צריכים לאשר אותו.
מבקר המדינה יוסף שפירא
¶
כן, בוקר טוב. תודה, כבוד היושב-ראש. אני מקווה שאחרי כל כך הרבה דיונים בוועדת הכספים נשאר גם קצת בשבילנו.
היו"ר משה גפני
¶
לא, לא, אנחנו עוד הולכים לעשות עוד צו, כדי שיהיה לכם כסף. אבל אתם לא גוף עני מטבע ברייתכם, אנחנו לא רוצים שאתם תתלבטו בבעיה של תקציבים, שכתוצאה מזה לא תעשו את עבודתכם.
מבקר המדינה יוסף שפירא
¶
האמת היא שאנחנו אפילו נמצאים במקום המצוין, שמי שרואה את הטבלה הזו, זה דוח שעכשיו יתפרסם, אני מגלה - - - שהוא יתפרסם רק ביום רביעי. הנושא שלו: רזרבות והוצאות שונות בתקציב המדינה – תקצוב, ניצול ושקיפות. ואנחנו נמצאים פה במקום הטוב ביותר שיכול להיות – בתחתית הטבלה. תיכף נקבל אולי הסבר קצת יותר בעניין הזה. אבל איפה חזי?
אלי מרזל
¶
תודה. אדוני היושב-ראש, אדוני מבקר המדינה, חברי הוועדה הנכבדים, בהתאם לסעיף 10 בחוק יסוד: מבקר המדינה, אני מבקש להביא לאישור הוועדה את הצעת התקציב של המשרד לשנת 2019. הצעת התקציב המובאת לאישור הוועדה מבטאת במונחים כספיים את תוכניות העבודה של המשרד בנציב תלונות הציבור לשנת 2019. אנחנו עשינו מאמץ להביא את ההצעה הזאת כמבוקש.
אני מבקש להפנות את חברי הוועדה לעמוד 5 בחוברת שהעברנו לכם, שמסכם את הצעת התקציב. סך הכול התקציב המבוקש הוא 381,796,000. יש לנו גידול קטן לעומת 2018 בסך של כ-13 מיליון ש"ח. עיקר הגידול נובע מהצורך לתקצב את פעולות הביקורת של מערכות הבחירות לשלטון המקומי והבחירות לכנסת, שלפי התוכנית צפויות ב-2019.
אלי מרזל
¶
אנחנו פועלים לפי - - - הזו. ההוצאה היא בסך הכול, אם אפשר להגיד, מאוד מרוסנת, בכפוף לכך שאנחנו צריכים לשמש דוגמה ליתר משרדי הממשלה. אני מזכיר שכשני שליש מההוצאות שלנו הן הוצאות קשיחות לשכר, ויתרת התקציב מיועדת להוצאות תפעול שונות, וכן להוצאות חד-פעמיות בתחום המחשוב וההדרכה. אנחנו מבקשים את אישור הוועדה להצעת התקציב לשנת 2019, וכמובן שאנחנו נשמח לענות לכל שאלה.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
קודם כול אני חוזר על בקשותיי בשני התקציבים הקודמים שאושרו כאן. אני חושב שהיה ראוי שהמבקר יציג, כפי שכל שר או משרד שמגיע לכאן לוועדה, מציג את עיקרי פעילות המשרד, יעדים. כמובן, לא לחשוף תוכניות שאסור לחשוף, אנחנו יודעים שחלק מהעבודה של המבקר, הם לא חושפים אותה מראש וזה בסדר, אבל בכלל להבין מה עושים עם הכסף, במה מתמקדים, מה הדגשים.
כל משרד עושה את זה, אנחנו עוברים את זה כאן בחודש האחרון, כידוע. אני לא חושב שמשרד המבקר אמור להיות שונה מהעניין הזה. אמרתי, ואני חוזר ואומר, שלא נראה לי שהמבקר היה כותב דוח מחמיא מי יודע מה לכל גוף אחר שהיה מאשר את תקציבו כפי שאנחנו מאשרים את תקציבו.
עכשיו, שלוש שאלות לגופו של עניין. ראשית, בדוח של הממ"מ שהוגש לנו, רואים שמ-2006 עד 2017, בכל שנה כמעט שליש מתקציב המבקר מגיע מעודפים. זאת אומרת, מראש תקציב המבקר קבוע – בשנת 2006 היינו 46%, אחר כך זה ירד ל-45, 44, 48, 37, 32, 43, 60, 45, ב-2016 30%. מהתקציב היו עודפים. זאת אומרת, מראש יש מין איזה תקציב גבוה, מנופח, ששליש ממנו לא משתמשים בו והוא עובר כעודף לשנה הבאה.
אז אנחנו כאן בוועדה בחודש האחרון – גפני, אתה איתי? - -
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
- - נלחמנו מלחמות קשות מאוד מול האוצר. אנחנו בימים האחרונים ניהלנו – בהובלתך, אני אומר את זה לשבחך – קרבות קשים מול האוצר לניצולי שואה ולכל מיני מקורות נוספים. יש כאן, שוב, זה נע בין 100 ל-180 מיליון שקלים עודפים בכל שנה שנמצאים. אנחנו מאשרים תקציב של 359 מיליון שקלים, זה היה נניח בשנה שעברה, ואחר כך מתוך זה 106 מיליון זה עודפים, שעוברים כל שנה. כל שנה, כל שנה, כל שנה. אם לא צריך אותם, בואו ניקח את ה-100 מיליון האלה, יש המון המון מה לעשות איתם. אין עניין עכשיו לאשר אותם בתקציב ולגלגל אותם גם לשנה הבאה לעודפים.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
אגב, לשבחו של המבקר ייאמר, שהוא החזיר בשנת 2017 סכום גדול, לכן העבירו רק, במירכאות, 63 מיליון שקלים כעודפים. ועדיין אני לא רואה מה עושים עם זה, הרי השנה יהיו עודפים, בשנה הבאה גם יהיו עודפים.
נקודה נוספת, נוסף לעודפים האלה, שוב, במשך שנים, אני בוחן את זה מ-2012 עד 2016, המבקר מוסיף רזרבה גם להוצאות שכר וגם ליעדי גירעון ולא מנצל אותה. היא על אפס, שנים. עכשיו, טוב מאוד שהוא לא - - -
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
להיפך. לא, אני מבקש שהכסף הזה ישמש – אין עניין להחזיק. תראו, משרד המבקר איננו בנק של האוצר, אלא אם כן יש פה איזה הסכמה בין המבקר לאוצר שהוא שומר - - -
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
ושאלה אחרונה. אני מסכם את שתי הנקודות האלה, לתחושתי יש כאן עודף תקציב, שאפשר לקחת אותו מהמבקר, לא לשמור אותו כבנק, ולעשות איתו דברים שאנחנו כל הזמן רוצים - - -
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
בהצעת התקציב, עמוד 6. מדובר כאן על הוצאות השכר. ומשהו פה, מבחינתי, לא מסתדר. נניח, סעיף 0101 – הנהלה – 8 מיליון שקלים, 8.7, כמעט 9 מיליון ל-22 עובדים, זה ממוצע 395,000 שקלים לעובד. תכנון, עריכה וייעוץ – 17.188 על 31 עובדים, זה ממוצע 554.5 אלף לאדם. והם מטפסים בהדרכה, לא נראה לי שהדרכה זה הטופ שבטופ של המשכורות במשרד המבקר, אז אנחנו על 5 מיליון בשיא כוח האדם, שזה משקף 569,000 שקלים לאדם.
אז משהו פה לא פרופורציונלי ברמות השכר. זהו, אלו שלוש שאלותיי.
אלי מרזל
¶
תודה רבה. אני אתייחס לשאלות אחת אחת. לגבי תקציב העודפים, ההערה בעיקרון היא נכונה. אנחנו מנסים לצמצם את כמות העודפים משנה לשנה. בשנת 2016 המשרד החזיר 70 מיליון שקל לאוצר. אנחנו לא חושבים שאנחנו בנק, אנחנו לא שואפים לשמור את הכסף הזה. והמגמה תמשיך עד שאנחנו ניישר את העניין הזה. זה לגבי העניין של העודפים.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
אלי, אני שואל, אז למה אתה צריך את העודף? למה אתה לא מוריד עכשיו מהתקציב 70 מיליון שקלים שהיו לך עודפים משנה שעברה? היו לך יותר, היו לך 140, והחזרת חלק ונשארת 63. תוריד עכשיו 100 מיליון מהתקציב שלך. הרי יש לך את העודפים. למה אתה עכשיו לוקח את כל ה-360, כדי בשנה הבאה להחזיר? אתה תחזיר הרי, זה מה שקורה היסטורית, מ-2006 עד עכשיו 10 שנים, 11 שנה.
אלי מרזל
¶
אנחנו מחזירים את הכסף. אכן הצטברו עודפים, ואנחנו מחזירים את הכסף, בשיעורים מאוד גבוהים, וגם נמשיך לעשות את זה.
לגבי הנושא של הרזרבה – סך הכול הרזרבה היא נמוכה. הגרף הזה שהמבקר הציג הוא גרף מתוך דוח שעומד להתפרסם, שמדבר על שיעור הרזרבות בסעיפי התקציב לשנת 2018. משרד מבקר המדינה, לפי הנתונים שלנו יש, הוא בעל שיעור הרזרבה הכי נמוך כמעט – לא כמעט, באופן מוחלט – בין משרד הממשלה.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
למרות שהיא גדלה לאורך השנים. שוב, הניצול אפס, אבל הסעיף התקציבי גדל עם השנים. אז אני לא כל כך מבין את ההיגיון.
אלי מרזל
¶
השיעור של הרזרבה הוא הנמוך ביותר מבין משרדי הממשלה. כמו שהמבקר אומר, אנחנו לא מנצלים את זה ואנחנו לא שואפים לנצל את זה, אבל באופן טבעי בתקציב טוב שתהיה איזושהי רזרבה, אתה לא יודע תמיד מה יכול לקרות. מדובר ב-7 מיליון שקלים, רק כדי לסבר את האוזן של חברי הוועדה.
בנוגע לשאלה על השכר – אני אבקש מהחשב ומהסמנכ"ל למינהל להתייחס.
רמי סלמה
¶
רמי סלמה, חשב משרד מבקר המדינה. לגבי הנושא של פירוט ההוצאות, שחבר הכנסת אמר, לגבי הנושא של התכנון, זה סעיף שכולל גם שכר וגם פעולות. זאת אומרת, לא כולו שכר. ולכן יש פה עיוות של השכר לעובד, כמו שחילקתם.
גם ההדרכה, יש בה הרכב של שכר ופעולות. ולכן זה סוג של לקחת פעולות ביחד עם – אם תנטר את הפעולות תראה שהשכר הרבה יותר נמוך.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
לא, אבל על כל שכר ופעולות בדרך כלל יש פרופורציה. נניח, בעמוד 5 – ניהול ומטה, ביצוע הביקורת – זה גם כן שכר ופעולות. ושם כשאני מסתכל, בסך הכול יש פרופורציות בין סך התקציב לבין תקני שיא כוח האדם. הרי יש איזושהי פרופורציה בין כוח עבודה לבין פעולות. אלא אם כן אתה אומר לי עכשיו: תשמע, בהנהלה, תכנון וייעוץ והדרכה אני מתנהל אחרת משאר המשרדים.
רמי סלמה
¶
עמוד 12. הוא ירד בכמה מאות אלפי שקלים. אנחנו שומרים על שכר די קבוע, אנחנו לא מגדילים שכר סתם. ואני חוזר שוב, הנושא של - - -
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
לא יודע למה יש לי תחושה, שאתה בדיונים האלה לא מוכן שיהיה דיון. כל המשרדים האחרים יש דיון, שואלים שאלות.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
לא מבין. בוז'י, 30% מהתקציב עודפים במשך 11 שנה זה קנטרני? 150 מיליון שקל לניצולי שואה זה קטנוני בשבילך?
היו"ר משה גפני
¶
בצלאל, מספיק כבר. אני חושב שבעקבות הדיונים שאני מקיים פה, שהם לא לשביעות רצונך, שאני לא מקיים כמעט את הדיון, אל תצביע בשבילי בבחירות. זה הכול. אין לך שום דרך אחרת.
היו"ר משה גפני
¶
אין לך אלטרנטיבה. אתה היית יכול להצביע רק בשבילי, מה, אתה תצביע לבנט? סליחה, לא, כלום. בבקשה, תשלים את התשובות ואנחנו מצביעים. ואם זה לא בסדר, התשובות, אני מציע להצביע נגד. בבקשה. אני אצביע בעד.
רמי סלמה
¶
אני יכול רק לציין, שבתקציב התכנון, לצורך הדוגמה, מתוך 17 מיליון שקל – 5 מיליון שקל זה פעולות. זאת אומרת, השכר מתוך ה-17 זה משהו כמו 12 מיליון שקל. זאת אומרת, זה מוריד את הפרופורציות של השכר פר עובד.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
גפני, תקשיב רגע. זה לא עובר שלוש קריאות. נתנו לנו את זה ביום חמישי בשביל לאשר את זה היום. לא מפרטים מה זה. אתה לא היית מאשר אף תקציב של אף משרד כמו שאתה מאשר. עכשיו, אם אתה – בסדר גמור, מותר לך לשמור על המבקר, זה בסדר גמור. לא היינו מאשרים – אני אומר זה לפרוטוקול כדי שהציבור יידע – לא היינו מאשרים כאן בוועדה אף צו של שר האוצר - -
היו"ר משה גפני
¶
בצלאל, אתה משגע פה את השכל, אני רוצה לענות לך. ביקשתי מהמבקר ומהמנכ"ל. זה מה שהגישו עד היום כל השנים. ביקשתי, מה שאמר גם מיקי לוי, ביקשתי לשנה הבאה, בעזרת השם, לעשות פירוט גם של השכר. והם נעתרו לבקשה הזאת.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
ומה אתה אומר על העודפים? יש פה מישהו מאגף תקציבים שמוכן להסביר לנו למה צריך העודפים?
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
אבל ככה אתה מאשר תקציב? נו, באמת. אין את מי לשאול שאלות, אין איך לקבל תשובות. אני לא מבין - - -
מבקר המדינה יוסף שפירא
¶
סגן יושב-ראש הכנסת בצלאל סמוטריץ, אני מוכן לענות על כל שאלה שלך בפרוטרוט. בבקשה, תשאל.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
לא, אבל אני רוצה פה מישהו מאגף תקציבים שיסביר לי, למה הם לא היו מאשרים לאף משרד להתנהל ככה ולמשרד המבקר כן.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
לא, למה אם יש עודפים בהיקף של שליש מהתקציב, שבכל שנה במשך 12 שנה עוברים אחורה, אז לא מקצצים את התקציב בשליש, ונותנים לנו את ה-150 מיליון האלה עכשיו לניצולי שואה ולדברים אחרים שאנחנו צריכים אותם. מה העניין לשמור בנק עכשיו אצל המבקר? ולמה מגדילים את הרזרבה כשלא משתמשים בה שנים? סתם.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
בשנים הקודמות הם היו אמורים לשלם מתוך זה לאכסניה, שהייתה בשכירות. את זה אני פשוט יודע.
מבקר המדינה יוסף שפירא
¶
בקצרה, כן. כשנבחרתי לתפקיד לפני למעלה מחמש וחצי שנים, אני אמרתי לעצמי, שמבקר המדינה הוא מבקר אחרים, אבל הוא גם צריך להיות נאה דורש, נאה מקיים. ואני אמרתי שאני אנהג בצניעות ובחיסכון וביעילות, כפי שאני דורש מהמבוקרים. ואיפה אפשר לקצץ בדברים שנעשים כבר 60 שנה גם במשרדנו?
וחשבתי ואמרתי לעצמי
¶
דבר ראשון, איפה הסעיפים הבזבזניים – במירכאות, כי לפעמים הם גם חשובים – כמו נסיעות לחו"ל. אז אני בכמעט שש שנים שאני בתפקיד נסעתי שלוש פעמים לחו"ל לכנסים. אני משתדל כמה שפחות. היום אפשר לעשות דברים בווידיאו קונפרנס, ואנחנו עשים את זה, כדי לחסוך בנסיעות. נסיעות זה כסף שהוא קל להוציא אותו, קשה לקבל אותו. ולכן עשיתי ריסון עצמי גם בעניין הזה.
דבר נוסף, השתלמויות. גם על השתלמויות מוציאים במדינה המון כספים. והשתלמויות זה חשוב, ואי אפשר לוותר על השתלמויות. אז מה אנחנו עושים כדי להשתלם בלי שיעלה לנו כסף? אני מטיל על כל חטיבה, נותן לה כמה נושאים, שהם יבדקו את זה בעצמם, איזשהו ראש אגף, ויעביר השתלמויות פנימיות בתוך המשרד ללא עלות, באפס עלות. ועוד כהנה וכהנה, לא אחזיק אתכם בכל זה.
מבקר המדינה יוסף שפירא
¶
צריך להתנהג באחריות ובריסון עצמי גם. זהו. ולכן אנחנו לא תמיד מנצלים את הרזרבות שישנן. אבל הכסף לא הולך לאיבוד. זה לא - - -
היו"ר משה גפני
¶
בסדר. אדוני המבקר, אני רוצה לסכם את הדברים. אנחנו משבחים את מה שאמרת לגבי החיסכון, לגבי נסיעות, לגבי השתלמויות או דברים אחרים. אין תלונות נגד העניין הזה, לפי דעתי, על כל פנים לא לי. מה שאומרים החברים, שצריך להכין את התקציב הבא שונה. מה שונה? צריך שיהיה פירוט, ואתם הסכמתם על זה.
היו"ר משה גפני
¶
הפרדה של השכר מהפעולות. לבדוק את הרזרבה, אם צריך להכניס בתקציב כזו רזרבה, בלאו הכי אתם משיבים את זה ומחזירים את זה לאוצר – להקטין את זה. את כל הדברים האלה תבדקו את זה. אני על כל פנים לא מעביר את זה בתור ביקורת. אני חושב שצריך לעשות את זה וזה בסדר.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
רגע, רגע, גפני. אני חותם על כל מה שהמבקר אמר. באמת, זה נפלא. רק זה לא משתקף בתקציב. כי לדוגמה, המבקר אומר שהוא מוריד בהוצאות של הדרכה והשתלמויות, בפועל ב-2017 הוא מימש 3.7 והוא מבקש עכשיו 5.12. הוא מבקש עכשיו מיליון וחצי שקל יותר ממה שהוא מימש בשנה שעברה לאותו סעיף שהוא אומר שהוא מקצץ בו – לא מקצץ, שהוא משתדל לצמצם.
עכשיו, אני לא נגד. אין לי מושג אם זה 5 זה הרבה או קצת. אני רק בסוף רואה במספרים רזרבות שלא מנוצלות, המון עודפים שאפשר לעשות בהם דברים אחרים.
אלי מרזל
¶
כן. ישנן פעולות הדרכה, כמו שהמבקר ציין, שהן פעולות השתלמותיות, אבל ישנן גם פעולות הכשרה. אנחנו קולטים עובדים חדשים, אנחנו צריכים להכשיר אותם לתפקידי ביקורת. קלטנו לא מעט עובדים בשנים האחרונות.
היו"ר משה גפני
¶
בסדר, ההתייעצות הסיעתית הסתיימה, וחבר הכנסת סמוטריץ פה.
מי בעד אישור התקציב? ירים את ידו.
היו"ר משה גפני
¶
רגע, רק שנייה.
הצבעה
בעד – רוב
נגד – מיעוט
נמנעים – אין
תקציב מבקר המדינה לשנת 2019 אושר.
דוד אמסלם (הליכוד)
¶
אדוני המבקר, אני פניתי אליך בזמנו בנושא דוח יצחקי, אני חושב שזה הדבר הכי חמור שקרה במדינת ישראל. אתם מרחתם אותו, ואני חושב שזה גם חמור.
היו"ר משה גפני
¶
אדוני המבקר, אני מודה לך. אנחנו אישרנו לך את תקציב מבקר המדינה. אני מאחל לך בהצלחה. אני לא מקבל את ההערות שנאמרו פה, שמישהו מפחד או לא מפחד.
דוד אמסלם (הליכוד)
¶
לפעמים טועים, כמו בנושא שאמרתי. אבל זה לא קשור, כי אם אין מוסד ביקורת, יש לנו בעיה במדינה.