ôøåèå÷åì ùì éùéáú åòãä
ôøåèå÷åì ùì éùéáú åòãä
àåîðéè÷
2018-04-15OMNITECH
הכנסת העשרים
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 733
מישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
יום חמישי, כ"א באדר התשע"ח (08 במרץ 2018), שעה 10:12
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 08/03/2018
פרק ו' כולו (צמצום פגיעה בעבודה), מתוך הצעת חוק ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנת התקציב 2019), התשע"ח-2018
פרוטוקול
סדר היום
פרק ו' כולו (צמצום פגיעה בעבודה), מתוך הצעת חוק ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנת התקציב 2019), התשע"ח-2018
מוזמנים
¶
טלי ארפי - עו"ד, סגנית בכירה ליועץ המשפטי, משרד האוצר
שקד כסלו - עו"ד, הלשכה המשפטית, משרד האוצר
אורי שיינין - רכז תעסוקה, אגף התקציבים, משרד האוצר
הדיל יונס - עו"ד, משרד המשפטים
ד"ר אלי רוזנברג - מנהל המחלקה לבריאות העובד, משרד הבריאות
נועם רענן - מנהל תחום מחקר ומידע, משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים
אריק שמואלביץ - מפקח עבודה ראשי, משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים
שלומי מור - עו"ד, הלשכה המשפטית, המוסד לביטוח לאומי
אלעד זכות - יועץ מנכ"ל המוסד לביטוח לאומי
צבי רוט - הסתדרות עובדי הבניין, ההסתדרות החדשה
מיכל וקסמן חילי - עו"ד, ראש אגף עבודה, התאחדות התעשיינים
חזקיה ישראל - מנהל מחלקה, התאחדות התעשיינים
רועי כהן - עו"ד, נשיא לה"ב - לשכת ארגוני העצמאים והעסקים בישראל
יצחק גורביץ - ראש אגף כוח אדם, התאחדות בוני הארץ
הגר יהב - סמנכ"ל קשרי ממשל, התאחדות האיכרים
דן מיכאל קדרון - תנו יד לחירש נכים למען נכים
עדן קנובסקי - שדלן/ית (פוליסי בע"מ), מייצג/ת את התאחדות ב וני הארץ (לקוחות קבועים נוספים שנושא הישיבה נוגע אליהם באופן ישיר: איגוד חברות הביטוח בישראל, לשכת רואי חשבון בישראל)
רישום פרלמנטרי
¶
אהובה שרון, חבר תרגומים
פרק ו' כולו (צמצום פגיעה בעבודה), מתוך הצעת חוק ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנת התקציב 2019), התשע"ח-2018
היו"ר אלי אלאלוף
¶
בוקר טוב. תודה שבאתם. אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות. היום ה-8 במרס 2018, כ"א באדר התשע"ח, השעה 10:12. אנחנו ממשיכים בנושא צמצום הפגיעה בעבודה.
נעה בן שבת
¶
אדוני, יש לנו כמה תיקונים בהערות שקיבלנו לגבי הנוסח ואני מציעה שנעבור עליהם.
הנושא הראשון, הסתייגות שהייתה של הרשימה המשותפת, לגבי הנושא של עובדים שהם קבלנים, קבלני בניין, ענף הבניין.
נעה בן שבת
¶
קבלנים וקבלני משנה. אפשר לראות את זה בעמוד 2. אנחנו אומרים:
לעניין פסקת משנה זו, לגבי עובדים בעבודות הנדסה בנאיות – אלה יכולות להיות גם עבודות של סלילת כבישים ולא רק בניין.
נעה בן שבת
¶
אם תסתכלו בחוק רישום קבלנים לעבודות הנדסה בנאיות, זה מצומצם? אני חושבת שזה מדבר על כבישים, בנייה, כל קבלני השיפוצים. לא?
אריק שמואלביץ
¶
אני מפקח עבודה ראשי במשרד העבודה. הניסוח הזה מצומצם מאוד והוא לא כולל קבלני משנה או אנשים שעוסקים - - -
נעה בן שבת
¶
חבל שלא היית בישיבה הקודמת כי הפצנו את הנוסח הזה למשרד שלך. אני חושבת שצריך לבדוק למה לא העבירו לך את הנוסח.
ג'מעה אזברגה (הרשימה המשותפת)
¶
רציתי להוסיף נושא של התשתיות. זה כולל את עבודות העפר? זאת תשתית שהרבה אנשים נפגעים ואפילו נהרגים.
נעה בן שבת
¶
החוק מדבר על עבודות הנדסה בנאיות ואומר: בנייה, לרבות בניית פנים, סלילת כבישים, הקמת גשרים, ביוב, ניקוז, בניית נמלים ובניית מפעלי מים. אתה מציע להוסיף לאלה גם, מה?
נעה בן שבת
¶
יש תקנות של המוסד לביטוח לאומי שמדברות על מסירת הודעה של קבלן, בעיקר התקשרות עם קבלני המשנה או להפך, קבלן המשנה צריך להודיע שהוא מתקשר עם קבלנים ראשיים. זה נוגע לעבודות בנייה. כך אתם קוראים להם. השאלה מה עומד מאחורי עבודות הבנייה.
שלומי מור
¶
אני אבהיר. המוסד לביטוח לאומי. יש תקנות משנת 1957 שמדברות על חובה חלקית לדווח על קבלני משנה. אלה תקנות שבגלל הנוסח שלהן, די שהקבלן דיווח על העובדים שלו כדי שהוא לא יצטרך לדווח עם על עובדי קבלני המשנה שלו ולכן דה פקטו אלה לא תקנות שמהן יש לנו איזשהו מידע משמעותי שיכול לסייע. אין איזושהי בשורה לגבי התקנות האלה. הן לא מסייעות. כל מה שכתוב כאן דהיום, כמו שהסברנו, אלה נתונים שאין לנו. אלה נתונים שכמו שהיושב ראש ביקש, נצטרך להתחיל לחשוב על דרכים חדשות כדי לאגום אותם.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
זה הכי חשוב. אלה לא הגדרות שהן מנותקות מהמציאות. יש לכם תשתית אדירה לשם כך, ובצדק הכול הועבר לביטוח הלאומי.
נעה בן שבת
¶
אני מבינה שרוצים שנשנה את זה ונאמר לגבי עובדים בענף הבניין או בעבודות הנדסה בנאיות. הנוסח אומר כך:
מספר עובדי המעסיקים, מספר עובדיו שהוכרו כנפגעים בתאונת עבודה ושיעור העובדים שהוכרו כאמור מקרב כלל עובדי המעסיק. לעניין פסקת משנה זאת לגבי עובדים בעבודות הנדסה בנאיות – אני מבינה שאתם רוצים לומר וגם בענף הבניין.
אם זה לא נכון, אנחנו רוצים לדעת.
אורי שיינין
¶
אנחנו חושבים שזה מצמצם מאוד את השטח, את מה שקורה בשטח. בשטח יש קבלני משנה רבים שלא נכנסים תחת הקטגוריה של עבודות הנדסה.
שלומי מור
¶
בדיוק. גם לביטוח הלאומי יש קבלן משנה שאחראי על הניקיון במשרדים שלו. אין לזה סוף ואין לזה גבול.
שלומי מור
¶
מכוסה, אבל ביטוח לאומי לא יודע שלמשרד הבריאות יש קבלן משנה שנותן שירותי ניקיון ולקבלן המשנה שנותן שירותי ניקיון יש קבלן משנה שנותן לו את מכונות הניקיון. אין את המידע הזה כיום.
אורי שיינין
¶
אני מציע הצעת פשרה. אני חושב שמה שברור הוא שהבעיה זועקת בענף הבניין. יכול להיות שיש בעיות בעוד ענפים. בענף הבניין מצאנו איזשהו נוסח. אפשר לומר שהמוסד לביטוח לאומי ימשיך לבחון לגבי הרחבת הנושא לענפים נוספים.
שלומי מור
¶
קבלן משנה, זו כרגע הגדרה שבעיני היא לא משפטית. היא הגדרה מאוד כללית ורחבה שזה מעין שרשור של חלקיות העבודה. אני מסכים עם מה שאתה אומר שהכי אקוטי זה ענף הבנייה.
שלומי מור
¶
זה רק מלמד אדוני שבמהלך החוק הזה התעוררה סוגיה שהיא סופר משמעותית, היא כבר לא נוגעת רק לפרמיה כצמצום תאונות עבודה אלא באופן כללי צריך כאן אולי לדון בזה בנפרד.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אני מציע, בהסכמת הייעוץ המשפטי, שנעשה את זה בתקנות. אנחנו רק נציין שיתווספו תחומים נוספים במסגרת התקנות.
רועי כהן
¶
לא. אני הבנתי שזה מס חדש שנולד במדינת ישראל, מס תאונות עבודה. אנחנו הסכמנו לתקופה של הנומרטור לשלוש שנים לתת את ה-0.1 אבל אגף התקציבים הפך את זה למשהו קבוע. אני באמת אומר לך שאני לא מבין מהיכן מגיע הדבר הזה.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
לגבי 0.1 קבוע והתוספות שיהיו, אם יהיו, במסגרת התקנות. שם רצינו לעשות מראש עם מגבלה. נתן לך הבטחה מנכ"ל האוצר שהתוספת במסגרת התקנות עד 2025 תהיה הוראת שעה.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
היום אמרנו שהיא 0.1 קבוע. התוספת, אם תבוא במסגרת התקנות, תוספת כלשהי, היא תהיה בהוראת שעה עד 2025.
נעה בן שבת
¶
אני רוצה שוב לשאול. את ה-0.1 אנחנו מכניסים ללוח י' כחלק מדמי הביטוח וכל השאר יהיה שיעור רמת הסיכון בה אפשר יהיה לגעת ואפשר יהיה לתת הנחה על נקיטת אמצעים בשיעור של עד 0.1 משכרו של העובד. האם זאת המשמעות?
שלומי מור
¶
יש כאן כמה חלופות. אפשר היה לכאורה להכניס את זה בתוך לוח י' ופשוט לראות בזה העלאה של דמי הביטוח. לא חושב שזה מה שרצינו סביב השולחן הזה.
שלומי מור
¶
כיום בנוסח שמונח כאן, זה באמת נפרד וזאת פשוט תוספת. עד 60 אחוזים מהשכר הממוצע, זה 0.3. מוסיפים על זה 0.1 ומעל 60 אחוזים מהשכר הממוצע זה 1.96, על זה יתווסף 0.1.
שלומי מור
¶
אני אשמח לדון על זה. אני אומר לך איך אני הבנתי. אני הבנתי שזה 0.1 על כל השכר. כך אנחנו חישבנו את זה.
שלומי מור
¶
קרי, 0.1 על הרמה הנמוכה ו-0.1 על הרמה הגבוהה. אבל זה מאוד חשוב מה שאמרת. אם זה לא נכנס כתיקון ללוח י', חשוב לנו שברחל בתך הקטנה יצוין בחוק שההוראות שחלות על דמי ביטוח יחולו על הסכום הנוסף הזה כי יש לנו הוראות במגוון תחומים, איך אנחנו גובים, איך אנחנו מצמידים, איך אנחנו פורסים, איך אנחנו מגיעים להסכמים. אנחנו צריכים את הכלים האלה כדי לגבות את הסכום הזה.
נעה בן שבת
¶
אני רוצה להבהיר שזה קשור בשאלת הוראת השעה. הנוסח כרגע אומר שמתחילת חוק זה, מה-1 בינואר 2019 ועד לקביעת תקנות ראשונות, שיעור רמת הסיכון הוא 0.1 וההנחה הייתה שיהיו תקנות שיכולות לומר שהשיעור הוא 0.1 לזה ו-0.3 לזה ו-0.35 לאחר.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אם לא שמעתם את הנאום אתמול שלא קשור לדיון שהיה, גברת בירן תיקנה את כל החוק זה. היא תיקנה את הכול. את כל העיוותים.
נעה בן שבת
¶
אם קובעים שהתקנות יהיו בהוראת שעה, ממילא צריך הוראה, כמו שאומרים, שה-0.1 קבוע. אני חושבת שאולי צריך אז להכניס את זה לתוך לוח י', שזאת היא המשמעות.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
לא, סליחה, זאת לא כוונת החוק. אם זו הייתה כוונת החוק, היינו עושים את זה, את מה שאמרת, ולא היינו מקיימים דיון. השר, בסמכויות שלו, היה מעלה את זה אבל זה לא זה. אני חוזר ואומר. זה תשלום נוסף שאמור לגרום לתחרות, לדרבן את המערכות.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
שמענו. כמה פעמים תגיד שזה מס? אפילו הסכמנו אתך. ל-0.1 אחוז הזה יש מעמד מסוים ולכן צריך להישאר נפרד מהחוק.
נעה בן שבת
¶
אתם מבינים שאנחנו מסנדלים מראש את הוועדה שאת התקנות שהיא תקבע, היא לא תוכל עד שהיא דנה בתקנות להגביל את ההסדר הזה לחמש שנים או לשבע שנים או לעשר שנים אם תרצה, אלא מראש הוועדה אומרת שהיא לא תוכל להתקין תקנות כאלה, לא להפחתה ולא להעלאה, ליותר מחמש שנים.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
כן, אני בעד. אני מסכים אתך. זה יישאר כך. התקנות יובאו וכל תוספת או כל הפחתה תהיה לחמש שנים ואחר כך, בעוד חמש שנים, ישברו את הראש. אני חושב שיבינו שהמס הזה הוא לא לחיים, אם תקרא לזה מס. המהלך הזה הוא זמני לחמש שנים. זה יהיה בתקנות. מהיום של התקנות, יהיו חמש שנים ואז ימשיכו לנתח. אני בעד לבדוק מדי פעם.
יצחק גורביץ
¶
התאחדות בוני הארץ. אם ניתן להציע לקבוע ש-0.1 יהיה רלוונטי עד שיוצגו גם התקנות הדיפרנציאליות כולל תקנות ההפחתה.
יצחק גורביץ
¶
זה עדיין נשאר 0.1. עדיין יש אינסנטיב למדינה גם אולי להטיל קנס יותר גבוה, אבל גם לפצות את אלה - - -
היו"ר אלי אלאלוף
¶
ולכן לא כללנו את זה בחוק הרגיל. לא הוספנו 0.1 אחוז בחוק הרגיל מפני שזה היה גורם למה שאתה אומר. כדי למנוע, להשאיר את ה-0.1 וכל מהלך נוסף שיהיה בתקנות, בנפרד כדי שנוכל להתייחס אליו.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
יכול להיות. למה שלא יעשו? חבר'ה, למה אתם חושבים שיש דיונים בוועדה? למה התעקשתי שיהיה דיון בוועדה למרות הבקשה של האוצר לא לקיים דיון בוועדה ואפילו בתקנות בפעם הראשונה שהן מובאות? כי אני חושב שהדיון כאן הוא מאוד חשוב להמשך התהליך הזה.
שלומי מור
¶
נקודה נוספת שמאוד חשובה לנו היא דבר שאנחנו רוצים שהחוק יאמר, שאת ה-0.1 או את דמי הביטוח הדיפרנציאליים לעתיד לבוא, לא יהיה רשאי מעסיק לנכות משכר העובד. בעינינו זו נקודה לא מספיק בהירה בחוק וחשוב לנו שכמו שהוסכם כאן, שזה יבוא מהמעסיקים ולא יופחת, לא יפגע בעובדים.
נעה בן שבת
¶
זו הייתה הסתייגות של הרשימה המשותפת. ההסתייגות הזו, הבנתי שהיא הייתה מקובלת אתמול אלא שחשבנו שזה מיותר בגלל הוראות סעיף 342 לחוק. אתם רוצים להדגיש את זה ולהבהיר את זה.
שלומי מור
¶
לא. אם אנחנו אומרים שכל ההוראות חלות בשינויים המחויבים ואנחנו ספציפיים כאן ואנחנו לא מתקנים את לוח י', נראה לנו שזו החבילה הטובה ביותר.
נעה בן שבת
¶
נושא נוסף, נושא מועדי הדיווח, בעמוד 6. מוצע שהדיווח, כיוון שיש מחקר למשך חמש שנים עד סוף שנת 2023, כך הוועדה ביקשה, ממועד תחילת התיקון, מה-1 בינואר 2019, מוצע שהדיווח לוועדה יהיה באיחור של עוד חודשיים כדי לאפשר למוסד לביטוח לאומי להביא את תוצאות המחקר בפני הוועדה. זאת אומרת, הדיווח יינתן עד 28 בפברואר.
בעמוד 5 יש לנו עוד תיקון. בתקנות ראשונות להוראות מעבר. מה שמוצע הוא שתקנות ראשונות לקביעת אמות המידה לחישוב שיעור המס, הסיכון ומשקלן היחסי וכן תקנות לקביעת אמצעים ופעולות שיש בהם כדי להביא להפחתת שיעור המס לסיכון שנקבע עם המעסיק – זאת אומרת שגם התקנות שמאפשרות להעלות מעל ה-0.1 וגם התקנות שמאפשרות להוריד מתחת ל-0.1, שתיהן יובאו לאישור הוועדה עד 1 במאי 2019. לשתיהן יהיה מועד. כל עוד לא נקבעו תקנות ראשונות שהן גם מעלות או תקנות מורידות, תחול ההוראה של 0.1. למעשה אנחנו כבר שומטים מידינו את זה כי אנחנו אומרים ש-0.1 יהיה רכיב קבוע.
זאת אומרת, בעצם הדרישה שישולבו המועדים אומרת שיש ציפייה לראות באותו מועד גם את התקנות שמאפשרות להעלות וגם את התקנות שמאפשרות להוריד מתחת ל-0.1 והדרישה הזאת, אני מפנה אותה במיוחד למשרד העבודה, בגלל שמשרד העבודה יצטרך להציע את האמצעים ואת הפעולות שנדרשות כדי לאפשר הפחתה בשיעורים.
יצחק גורביץ
¶
אני רוצה להתייחס להבחנה אפילו לשיטת מדידה בנושא של קבלן ראשי וקבלן משנה. קבלני משנה, לא בהכרח עובדים אצל אותו קבלן ראשי. עובדים של קבלן משנה עובדים במפעל אתרים. כדי שבדבר כזה יצטבר מידע, צריך לאפיין תאונה פרטנית. זאת אומרת, אי אפשר שקבלן משנה ידווח על תאונה ויספר על כל אותם קבלנים ראשיים אצלם עבד העובד הזה. צריכה להיות הבחנה בין הדברים הללו כי אחרת אין שום משמעות לכל המידע שנצבר. מי שמתקין מעליות בבניין אצל חברה א', גם מתקין מעליות בבניין אצל חברה אחרת. מי אחראי על הדיווח? איך מתועד אירוע כזה?
יצחק גורביץ
¶
לא. זאת בדיוק הבעיה. אם אתה עושה כמו שאתה עושה את זה היום, זה מה שהצעתי בישיבה הקודמת, זאת אומרת שכל קבלן שהוא המעסיק הישיר של העובד, הוא זה שידווח. אתם אומרים, לא.
יצחק גורביץ
¶
אין בעיה. זה נכון. זה מאוד נכון אבל הסתירה היא לא חדה. זה לא שעובד עובד רק אצל קבלן ראשי. המידע הזה הוא קריטי.
יצחק גורביץ
¶
אני כן רוצה להציע. מאחר וה-בל 250 – הטופס של הביטוח הלאומי - מה שמניע את התהליך, הוא צריך להיות ולא להתחיל לשייך א ותו לכל כך הרבה קבלנים ראשיים שם הוא לא עובד. הרי אותו עובד מועסק אצל כמה.
יצחק גורביץ
¶
זה מה שכתוב כאן. אתה מסמן את כל קבלני משנה שעובדים אצלך באתר אבל קבלני המשנה האלה עובדים באתרים נוספים.
נעה בן שבת
¶
אני רוצה להציע מבחינת נוסח. אנחנו אומרים: לגבי עובדים בעבודות הנדסה בנאיות או בענף בניין ומספר העובדים של מעסיק שהוא מבצע בנייה, יראו בחשבון גם עובדים של קבלן משנה שעמו הוא התקשר. אני מבינה שאתה אומר שיכול להיות שיש לו עובדים, יש לו גם מזכירה - - -
היו"ר אלי אלאלוף
¶
את זה הבנו. זה אומר שכל תאונה חייבת להיות מדווחת קודם כל אצל קבלן המשנה ובמידה וקבלן המשנה עושה קשר כלשהו עם קבלן ראשי, הוא צריך לדווח על כך.
נעה בן שבת
¶
נושא הדיווח הוא עניין אחד ועדיין אנחנו משאירים את חובת כל קבלן לדווח על העובדים שלו, העובדים הישירים שלו. על כל מעסיק לדווח על העובדים הישירים שלו אבל כאן יש הוראה שאומרת יותר. נספור גם את הפגיעות של קבלני המשנה לגבי העובדים שהיו אצלו. אם הם היו אצלו ועבדו עבורו אותם כן אפשר לספור. אני מבינה שאתה אומר שיש אצלו חמישה עובדים שעובדים באתר הזה ושבעה עובדים שעובדים באתר אחר, אבל העובדים שהיו באותו אתר צריכים להיספר.
יצחק גורביץ
¶
חוץ ממה שתואר כאן לגבי עובדים שלא קשורים לאתר, קבלן משנה שמתקין מעליות, שמתקין מערכות מיזוג וכולי, הוא עובד אצל מספר קבלנים ראשיים.
נעה בן שבת
¶
אז במקום הזה. אם הוא עשה את הפעולה הזאת ונפצע כשהוא נתן שירות לאדם מסוים, אצלו הוא יבוא בחשבון.
נעה בן שבת
¶
לא מדובר על הדיווח. מדובר על איך סופרים את הנפגעים. אם העובד נפגע וביצע עבודה עבור אותו מבצע בנייה ראשי, אז זה יובא בחשבון במניין העובדים שלו.
נעה בן שבת
¶
לא מדובר על דיווח. מדובר על שאלת הספירה. אתה שואל איך המוסד לדיווח לאומי יקבל את המידע. למוסד לביטוח לאומי יש תקנות והוא יצטרך לצבור את המידע, לעשות את השינויים הנדרשים או בטפסים או בתקנות לעניין הדיווח. הוא יצטרך לעשות את התיקונים הנדרשים, בוודאי, אבל ההוראה בחוק אומרת שהוא צריך לספור אותם.
נעה בן שבת
¶
למרות שכל מטרת ההוראה הזאת היא לומר שאנחנו צריכים לצאת לפעמים מהגבולות הצרים של קבלן המשנה ולהסתכל גם על הקבלן הראשי.
מיכל בירן (המחנה הציוני)
¶
התקינו מעליות, קבלן המשנה אחראי לבעיית הבטיחות שהייתה שם או שזה משהו בקונסטרוקציה של האתר עצמו?
יצחק גורביץ
¶
רק דוגמה ובזה אני מסיים לגבי הקטע הזה. נפגע עובד אצל קבלן כלשהו. לפעמים קבלן המשנה עושה אינסטלציה. לא חשוב מה. אני יכול לדווח על העובד הזה. כמובן אני יכול גם לדווח שעסקתי אצל מישהו אחר שהוא היה הקבלן הראשי.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אמרנו ותבין פעם אחת ולתמיד. המשחק הזה של קבלני משנה, מצד אחד זה כדי להוזיל עבודות ואין לי ויכוח ואני לא מתערב, זו בעיה שלכם, ומצד שני זה לא לברוח מאחריות כלפי העובד.
ג'מעה אזברגה (הרשימה המשותפת)
¶
אדוני, אני רוצה כמה הבהרות. קודם כל, זה חשוב, ואני מסכים לחוק, אבל חסר לי כאן דבר חשוב מאוד שהוא העניין של צמצום התאונות. הייתי מצפה שבחוק הזה תהיה תכנית איך אנחנו מצמצמים את התאונות. בסופו של יום המטרה של החוק היא לצמצם את התאונות והיפגעות העובדים באתרים.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
זה אחד הכלים. אמרנו והסבירו החברים המומחים. יש כאן מספר מהלכים כדי לצמצם תאונות. קנסות וכולי. זה עוד מהלך.
ג'מעה אזברגה (הרשימה המשותפת)
¶
המעסיק הראשי שלא ניתן לנתק אותו מקבלן המשנה. נרצה או לא נרצה, הוא לא יכול להיות מנותק ממנו.
ג'מעה אזברגה (הרשימה המשותפת)
¶
הוא חייב להיות. אין לי ספק בכך. אני מציע גם להוסיף את הנושא של עבודות תשתיות וכבישים שהוא חלק מהחוק.
שלומי מור
¶
אדוני, לגבי המחקר המלווה יש לנו שתי בקשות. בקשה אחת שהיא גם בקשה של משרד הבריאות, שמלבד משרד הרווחה וביטוח הלאומי גם משרד הבריאות מבקש להיות חלק במחקר הזה. נראה לנו ראוי לגמרי.
נעה בן שבת
¶
אני רוצה לשאול מה זאת אומרת שהוא רוצה להיות שותף. תעזור לי בבקשה למצוא את המקםו שבו כתוב שאתה משתף את משרד העבודה.
נעה בן שבת
¶
אתה אמרת שבנוסף לביטוח לאומי גם משרד העבודה וגם משרד הבריאות רוצה להיות. בוא נראה איפה כתוב משרד העבודה כי יכול להיות שיש כאן אי הבנה. אנחנו הבנו שמשרד העבודה שותף אתך רק בעריכת הסקר ולא בנושא של הבריאות ולכן אני רוצה לדייק בזה.
שלומי מור
¶
הבנתי. תודה על ההבהרה. המחקר, ברישא של פסקה (ב)(1) הוא אכן מחקר סטטיסטי שעושה הביטוח הלאומי. לגבי הסיפא שעוסקת בסקר ובאמצעים וכולי וכולי, שם רוצה להיכנס משרד הבריאות. היכן שנאמר "יבחן המוסד לביטוח לאומי בשיתוף משרד העבודה", כאן אם אפשר יהיה להוסיף "ומשרד הבריאות". לרבות הסקר. לגבי הסקר אנחנו מבקשים, אני מבין ממשרד הבריאות שהם בימים אלה עורכים סקר בדיוק בנושא הזה. אני מבקש ש"לרבות סקר ככל שנידרש לסקר הזה" כי יכול להיות שהם עושים אותו.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אני מציע שלא נשאיר את הסמכות. היות ויש כאן הסכמה ואני מבין שמשרד הבריאות יכול לתרום, לפי שיקולים של הביטוח הלאומי, הביטוח הלאומי יצרף לצורך זה את משרד הבריאות.
נעה בן שבת
¶
אדוני, אולי אפשר להמשיך בדרך שהצעת. לומר שזה יכלול סקר שיכול להיערך על ידי משרד הבריאות או משרד העבודה, אבל אני רוצה להבהיר שאנחנו לא מתכוונים שהסקר שנעשה עכשיו בשנת 2018 הוא יהיה זה שיובא כתוצאות המחקר ב-2024 וידווח לוועדה. יש מטרה שהסקר יבחן את השפעות התהליך הזה ולא רק את המצב הקיים.
יצחק גורביץ
¶
מצוין כאן שמה שייספר ברמה הענפית או של מעסיק, זה מספר הנפגעים בתאונות עבודה. אני רוצה להסביר משהו שכולם יודעים.
יצחק גורביץ
¶
אני יודע, אבל לא צריך לספור רק את מספר הנפגעים כי בענף הבנייה כל מי שמחזיק פטיש, והרבה מחזיקים, ושובר אצבע או משהו, זה נפגע. צריך ללכת לא לפי מספר הנפגעים אלא לפי מספר ימי דמי פגיעה כי אחרת אין הגיון בזה.
נעה בן שבת
¶
אתה צודק ולכן גם כתבנו ברשימה. הסעיף שאתה מתייחס אליו הוא הסעיף הראשון והסעיף השני, סעיף (ב) אומר: דרגת הנכות ומספר הימים שבעדם היה עובד זכאי לדמי פגיעה עקב התאונה. כפי שהובהר לנו, לפני שיש תקנות, אנחנו לא יכולים לדעת את הפרטים, האם מדובר בנכות צמיתה או בנכות זמנית, איך מודדים ומה המשקל שנותנים לכל אחד מהדברים, לימי הפגיעה וכמה שוקל כל יום פגיעה.
צבי רוט
¶
הסתדרות עובדי הבניין. אני מבקש להוסיף סעיף לפיו הכספים שהצטברו, 0.1, יוקצו לפעולות לשיפור הבטיחות בענף הבניין ובכלל.
נעה בן שבת
¶
זה לא נכנס. אני רוצה לשאול. משרד הבריאות, כשאתם תשתתפו בסקר הזה, אמרנו שהסקר יבדוק את השפעות קביעת שיעור מס הסיכון, על נקיטת אמצעים בידיד מעסיקים להבטחת בטיחות עובדים וקידום בריאותם ונכונות עובדים ושל מעסיקים לפעול לדיווח על תאונות עבודה. הסקר שלכם, התרומה של המשרד שלכם, היכן היא תבוא לידי ביטוי?
אלי רוזנברג
¶
משרד הבריאות. אנחנו נסייע בכלים מתוקפים בינלאומיים שאנחנו כבר משתמשים בחלקם. אנחנו נתאים את זה כדי שזה יענה על הצרכים של החוק הזה.
רועי כהן
¶
אני רוצה להתייחס לעניין של הסקר והמחקר. אנחנו מבינים לאור מה שנאמר כאן, שדרשו שה-0.1 יהיה קבוע, כאשר המטרה בכלל בינה לבין צמצום תאונות העבודה, אין שום מקום. לא שמעתי אותם מדברים לא על קרן למען בטיחות בעסקים קטנים. אני רוצה להבין. תוצאות המחקר יגידו שהכסף הלך כמס. אני כמעט בטוח. תוצאות המחקר יגידו שלקחו את הכסף ולא עשו אתו שום דבר.
רועי כהן
¶
אבל למה לא רשום כאן בדיווח שימסור המוסד לביטוח לאומי לעניין זה ייכללו גם הצעות לשיפור ההסדר ויישומו? מה הם יכולים לעשות? אם תוצאות הסקר יגידו? ברגעים אלה חברי הכנסת שותפים להעלאת מס עבור העסקים הקטנים בישראל. אחרי חמש שנים, זאת באמת התוצאה. קבעו שזאת התוצאה. מה קורה?
חזקיה ישראל
¶
התאחדות התעשיינים. לגבי מה שהקראת לחבר כאן לגבי עמוד 2, סעיף (ב), דרגת הנכות. אני אומר שדרגת נכות לא רלוונטית לעניין.
חזקיה ישראל
¶
בסדר. אני יכול ליפול. אם אני נופל על הראש, יש לי דרגת נכות יותר גבוהה בביטוח הלאומי. אם נפלתי על היד, דרגת הנכות היא יותר נמוכה. אז מה זה קשור לעניין?
נעה בן שבת
¶
אבל אנחנו לא אומרים שלכל נתון ונתון מהנתונים האלה יינתן משקל שווה. אנחנו אומרים שתהיה כאן – וזאת תהיה העבודה הגדולה של התקנות האלה – לקבוע את המשקל המשתנה של כל המרכיבים האלה.
נעה בן שבת
¶
אני קובעת את זה בחוק כי אני חושבת שזה נתון רלוונטי. הפציעות הן פציעות שהן כולן עד 9 אחוזים או עד 19 אחוזים. זה מאוד שונה אם הפגיעות הן פגיעות של 70 אחוזים או פגיעות של חס וחלילה מוות.
נעה בן שבת
¶
אדוני, עוד תיקון אחד ואולי נסכם את הדברים. אנחנו מדברים לגבי נושא של העיצום הכספי שיוטל על אי מסירת הודעה הנדרשת למינהל הבטיחות. אנחנו קבענו את זה כעיצום כספי ברמה הגבוהה ביותר. משרד העבודה אמר אחרי הדיון שהוא חושב שזה לא צריך להיות ברמה הגבוהה ביותר אלא צריך להיות בחלק ב' של התוספת השנייה ולא בחלק ג'. זה לא העיצום הכספי הגבוה ביותר. אני מציעה שנקבל את זה.
נעה בן שבת
¶
כן. עוד דבר אחרון. יש לנו כאן דווח שנמסר לוועדה, הדיווח על התקנת תקנות, הוא נמסר עד 1 בינואר 2019. אמנם החוק ייכנס לתוקף ב-1 בינואר 2019 אבל אנחנו מניחים שהמשרדים ייערכו מבעוד מועד כדי להביא את התקנות ולאפשר את הדיווח ביום הראשון שבו החוק הזה ייכנס לתוקף, כבר דיווח על מה קורה עם התקנות. כמובן להשלים את הכנת התקנות עד 1 במאי 2019.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
תודה. ההצבעה הראשונה היא על הצעתה של חברת הכנסת מיכל בירן, להוציא את החוק הזה מחוק ההסדרים.
נעה בן שבת
¶
הסתייגות ראשונה – יש הסתייגויות חלופיות של סיעת הרשימה המשותפת לשם הפרק, לכותרת הפרק. הצעתם כמה הסתייגויות. לקרוא לפרק מס מעסיקים חדש או העשרת קופת המדינה שלא בצדק.
נעה בן שבת
¶
או היפגעות העובדים כדי לגבות כסף או גבייה בלי צמצום היפגעות עובדים או עובדי בניין שקופים ללא מענה לבטיחות.
ג'מעה אזברגה (הרשימה המשותפת)
¶
לכן אמרתי שחסרה לי כאן תכנית עבודה, איך אנחנו מצמצמים את תופעת התאונות.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
מי בעד ההסתייגות של הרשימה המשותפת אליה מצטרפת חברת הכנסת מיכל בירן בשם המחנה הציוני? מי נגד?
הצבעה
בעד – 2
נגד – 4
ההסתייגות לא נתקבלה.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
ההסתייגות לא התקבלה. תשמרו על זכות הדיבור במליאה. אני חושב שזה מגיע לרשימה המשותפת ואני בטוח שתעשו את זה באצילות וטוב.
מיכל בירן (המחנה הציוני)
¶
ההיגיון היה שברגע שיעברו התקנות, אז בעצם נכנס חלק דיפרנציאלי. כל הקונספט של המחקר הוא לנסות ולראות מה ההשפעה של הדיפרנציאליות. עד שזה לא קורה, זה מיותר.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
בינתיים אין צורך לבדוק מה קורה בחוק הזה. זה מאוד הגיוני.
מי בעד ההסתייגות של חברת הכנסת מיכל בירן? מי נגד?
הצבעה
בעד – 2
נגד – 4
ההסתייגות לא נתקבלה.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
מבחינת אפשרויות קשה לעשות את זה. אני כל כך מסכים וקבענו כל שנה, אחרי כל שנת פעילות, יהיה דיווח.
נעה בן שבת
¶
לא נקבע אחרי כל שנת פעילות. מה שנקבע כרגע זה שהדיווח נמסר רק בסוף התקופה והוא יימסר - - -
היו"ר אלי אלאלוף
¶
על כל פרט שהוא יכול לדווח עליו כמשמעותי. אם אתם מגיעים לזה, תנו דיווח. לא מפריע שיהיה דיווח אחת לשנה גם כשאומרים שלא נעשה כלום או אי אפשר לבדוק. זה טוב שיהיה דיווח אחת לשנה.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
זכרתי שהשארנו את הפרק, אבל אם זה דורש הסתייגות כדי שזה יישאר – אני בעד ההסתייגות.
שלומי מור
¶
אדוני, אנחנו עמוק בתוך זה אבל עם כל הכבוד, זה לא עיקר עיסוקנו וזה לא יכול להיות עיקר עיסוקו של מינהל המחקר של הביטוח הלאומי.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
מותר לנו, ואני אומר שזה טוב, והייתי שמח לאמץ את זה בכל מחקר, שאחת לשנה תתנו דיווח. זה גם לוחץ על מי שעושה ומחייב.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אנחנו נקבע את זה. אם אתה רוצה שזה יהיה בעקבות ההסתייגות, בבקשה. אם אתה חושב שהתיקון בחוק מייתר את ההסתייגות, נעשה כפי שאתה רוצה.
נעה בן שבת
¶
לא 30 ביוני 2020 אלא מדי שנה בשנה ממועד התחילה של ההסדר הזה למשך כמה שנים או למשך כמה שנים ראשונות.
נעה בן שבת
¶
הסתייגות נוספת של חברת הכנסת מיכל בירן. אנחנו אמרנו שהסכום של 0.1 יהיה סכום קבוע והתקנות שייקבעו לקביעת שיעורים מעל הסכום הזה או מתחת לסכום הזה, כל אחת מהן יוכלו להיקבע לתקופה של חמש שנים לכל היותר בכל פעם. זאת אומרת, הן לא יהיו ליותר מחמש שנים בכל פעם.
מציעה חברת הכנסת מיכל בירן שגם השיעור של 0.1 אחוז יהיה לתקופה של חמש שנים בלבד.
רועי כהן
¶
זה גם כתוב. זה סוכם עם משרד האוצר ועכשיו אגף התקציבים רוצה את זה קבוע כי זה מס ואתם שותפים להעלאת מס למעסיקים.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
תודה. רשמנו את זה.
מי בעד ההסתייגות של חברת הכנסת מיכל בירן? מי נגד?
הצבעה
בעד – 2
נגד – 4
ההסתייגות לא נתקבלה.
נורית קורן (הליכוד)
¶
אדוני היושב ראש, נחזור רגע לאמירה של ביטוח לאומי שאנחנו ביקשנו מהם עכשיו לדווח לוועדה. אתה יכול להסביר יותר בפירוט למה אתה רוצה את זה? הם טוענים שיש סקר שהם נותנים וזה מספיק. אתה יכול לומר למה?
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אני למדתי מהמשטרה משהו מאוד יפה שבאה אחת לשנה ואומרת לנו מה היא עשתה בנושא של מלחמה בסמים.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
זה מחייב אותם והם עושים את זה מדהים. הם באים עם נתונים שמראים איך משפרים באזור זה לעומת אזור אחר. מודיעים היכן נכשלו. מודיעים מה עוד לא הספיקו לעשות וכולי. אני חושב שכדי להגיע להיקף המסקנות הרצוי ביותר, זה עניין של שנים וכדאי לתת תחנות ביניים כדי לעדכן אותנו ואת המערכת מה עושה החוק הזה. אנחנו כאן קיבלנו חוק שזקוק למעקב אינטנסיבי. אני אומר לכם שמבחינתי הלוואי שבעוד שנתיים האוצר יבוא ויגיד שיש לו הכנסות נוספות שיכולות לכסות את התחום הזה.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אני סומך על הביטוח הלאומי, על העקרונות, על היושר, על המחקרים שלהם. היו אנשים שביקשו להוציא את המחקר מהביטוח הלאומי אבל אני לא אומר זאת. אני אוהב את המערכות הממשלתיות ואת זה למדתי בבית הספר שלי.
נורית קורן (הליכוד)
¶
הביטוח הלאומי, בכל זאת לאדוני היושב ראש יש ניסיון גדול מאוד. זה שהוא בא ומבקש את זה, אני חושבת שהוא צודק.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
לא רק אני. זה התחיל מהרשימה המשותפת ואני מצטרף בשמחה. התפקיד שלנו גם סמכות מחוקקת ולכנסת יש גם חובת מעקב אחרי ביצוע הממשלה.
נורית קורן (הליכוד)
¶
אני מסכימה אתך אלא שהביטוח הלאומי בא כאן בטענות ואמרתי ששווה שאתה תסביר כי אני חושבת שאתה צודק.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
אני רוצה לומר לכם. בחודשים האחרונים נולד בכנסת שירות חדש ששמו כת"ף ואל תשאלו אותי למה כת"ף ולא רגל. אמרו לי שזה ראשי תיבות של משהו. אגיד לכם את האמת, לא הצלחתי לקבל מאף אחד במערכת הממשלתית מה עשינו עם דוח העוני. עד שלא הגעתי לכת"ף , שזאת הייתה כנראה העבודה הראשונה שלו והאתגר הראשון שלו להתמודדות, לא ידעתי שהושקעו בתחומים שמדווח דוח העוני, עליהם אתנו להתמודד ולשפר אותם, שפשוט הושקעו 33 מיליארד שקלים. זה לא טוב לדעת את זה?
היו"ר אלי אלאלוף
¶
הדברים האלה מוכיחים את עצמם. אני חושב שזה חוק חדש וכדאי שיהיה לו מעקב. הלוואי שבכל החוקים היו עושים את המעקב ואם צריך להוסיף עוד משרה לביטוח לאומי בנושא הזה, הלוואי שזאת תהיה הצרה שלנו.
היו"ר אלי אלאלוף
¶
בעיקרון אפשר להצביע על החוק?
אנחנו מבקשים לעשות הפסקה של חצי שעה בגלל הבקשה הלגיטימית של חברת הכנסת מיכל בירן לרביזיה. אנחנו חוזרים לדיון בשעה 11:30.
הישיבה ננעלה בשעה 11:00.