ôøåèå÷åì ùì éùéáú åòãä
ôøåèå÷åì ùì éùéáú åòãä
àåîðéè÷
2018-05-13OMNITECH
הכנסת העשרים
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 993
מישיבת ועדת הכספים
יום חמישי, כ"א באדר התשע"ח (08 במרץ 2018), שעה 17:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 08/03/2018
פרק ז' (שונות), סעיפים 36 ו-37 (קרן למפעלים במצוקה), מתוך הצעת חוק ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנת התקציב 2019), התשע"ח-2018 , צו מס הכנסה (קביעת סכום לעניין השתכרות או רווח מהימורים, מהגרלות או מפעילות נושאת פרסים) (תיקון), התשע״ח-2018, פרק ג' (מסים), סעיפים 6, 7, ו-8(ב) (הרחבת מענק עבודה להורים עובדים), מתוך הצעת חוק ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנת התקציב 2019), התשע"ח-2018 , המענק הרבעוני למקבלי הרנטה מגרמניה - בקשה לדיון מחדש
פרוטוקול
סדר היום
1. צו מס הכנסה (קביעת סכום לעניין השתכרות או רווח מהימורים, מהגרלות או מפעילות נושאי פרסים) (תיקון), התשע"ח – 2018
2. פרק ז' (שונות), סעיפים 36 ו-37 (קרן למפעלים במצוקה), מתוך הצעת חוק ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנת התקציב 2019), התשע"ח-2018
נכחו
¶
חברי הוועדה: משה גפני – היו"ר
דוד אמסלם
דוד ביטן
מיקי לוי
אברהם נגוסה
בצלאל סמוטריץ
רועי פולקמן
מיקי רוזנטל
מוזמנים
¶
שאול מרידור - הממונה על תקציבים, משרד האוצר
יוגב גרדוס - סגן הממונה על התקציבים, משרד האוצר
איליה כץ - אגף התקציבים, משרד האוצר
אורי שיינין - אגף התקציבים, משרד האוצר
אסי מסינג - עו"ד, היועץ המשפטי, משרד האוצר
ישי פרלמן - עו"ד, רשות המסים, משרד האוצר
חיים טל - נציג הזכיינים
יוסי ברון - נציג הזכיינים
אביעד בן שטרית - נציג הזכיינים
יניב לוי - נציג הזכיינים
רישום פרלמנטרי
¶
אהובה שרון, חבר תרגומים
1. צו מס הכנסה (קביעת סכום לעניין השתכרות או רווח מהימורים, מהגרלות או מפעילות נושאי פרסים) (תיקון), התשע"ח – 2018
היו"ר משה גפני
¶
צו מס הכנסה (קביעת סכום לעניין השתכרות או רווח מהימורים, מהגרלות או מפעילות נושאי פרסים) (תיקון), התשע"ח -2018.
אתמול קיימנו על זה דיון. ביקש משרד האוצר להוריד מ-50 אלף שקלים למי שמרוויח ל-10,000 שקלים כאשר אז הוא יהיה חייב במס. הגענו, הגיעו, לא חשובות ההגדרות, לכך שזה ירד ל-30,000 שקלים.
איליה כץ
¶
היושב ראש, אני מבקש לתקן. לבקשת הטוטו – 30,500. זו בקשת הטוטו. מבחינתנו אין בעיה כי אין כאן השפעה פיסקלית.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
בפעם הקודמת הבאתם 35 אחוזים, חשבנו שיש שקט בעניין הזה והנה זה נוחת עוד פעם ויש כאן אנשים שאומרים לך, תכף תשמע אותם, שאלה שהיו באים אליהם לקנות טוטו-לוטו, הולכים ימינה.
חיים טל
¶
אני נציג הזכיינים. דעתנו לא נשמעת כאן. אני גם בא לדבר בשם הציבור. אני חושב שכאן אחד הדברים החשובים ביותר שהשכל הישר יכריע בעניין הזה ולא כל מיני דילים. לי כאזרח עצוב שכל מיני דילים אופוזיציוניים ואחרים, אם זה נכון או לא נכון, קורים. לא יתכן שאזרח במדינת ישראל שרוצה להמר ולהרוויח סכומים זעומים, ייכנסו ויכניסו לו יד לכיס.
היו"ר משה גפני
¶
רועי, אני קורא לך לסדר פעם ראשונה.
דוד, אני קורא לך לסדר פעם ראשונה.
רועי, אני קורא לך לסדר פעם שנייה. אני עוד מעט מוציא אותך.
חיים טל
¶
מה שקורה היום בפועל זה שכל דבר שיפגע בנושא הזה של הציבור, המשמעות היא פשוטה מאוד. יש החלטה ויש תוצאה. יש את האלטרנטיבה. האלטרנטיבה היא מאוד ברורה. השוק היום מוצף בהימורים הבלתי חוקיים באלף ואחת צורות ובאלף ואחד גוונים. אתה מקבל היום כסף פטור ממס והמדינה לא נהנית מזה. אזרחים הולכים לשם כי מטרטרים אותם. אחד שזכה בקרית שמונה ב-30,000 שקלים, ירוץ לתל אביב לקחת צ'ק? איפה נשמע דבר כזה? עד שהוא זכה במשהו, לוקחים ממנו מס.
אפשר לבקש כאן שני דברים? הראשון, תישארו בהחלטה של ה-50,000 שקלים. יש לזה השלכות משמעותיות על כל הענף הזה. השני, אם כבר יש החלטה להוריד את המס, תורידו את המס ל-30 אחוזים על כל הנושא של הזכיות. אז תעשו פעולה. לא 35 אחוזים מס אלא 30 אחוזים מס. לעשות תיקון לנושא של המיסוי על ההגרלות, 30 אחוזים, זה צעד מאוד משמעותי גם למדינה וגם לציבור.
היו"ר משה גפני
¶
אני מבקש, מי שלא קשור לדיון הזה, בבקשה לצאת החוצה. שכל אחד יבוא לדיון שלו. אני כבר לא יכול להמשיך עם הרעש הזה.
אתה מתנגד למיסוי.
חיים טל
¶
לא רק אני אלא גם כאזרח וגם כאיש עסקים. שלא יהרסו את הענף הזה. עשו כאן שני מפעלים ציוניים חזקים שתרמו למדינה, גם מפעל הפיס וגם הטוטו, וזאת תהיה אות קלון למי שיצביע על החוק הזה. האזרחים ילכו לבלתי חוקי.
היו"ר משה גפני
¶
לנו יהיה אות קלון על הרבה דברים. זה לא יהיה הגרוע שבהם. יהיה לנו אות קלון על הרבה חוקים שאנחנו מצביעים עליהם.
רוצים להגיש הסתייגויות? אני רוצה לומר לכם שאני ביקשתי להגיע לפשרה. אתה דיברת מאוד קשה אתמול בדיון. אתה לא היית אבל אמרתי לך שלא תהיה הצבעה ודעתך בעניין הזה ברורה. הם הסכימו במשרד האוצר. אני לא אוהב את זה. אני חושב באמת שזה לא נכון אבל הסכימו במשרד האוצר לרדת מ-10 אחוזים ל-30,000.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
אני חושב שיש כאן מחטף, מהלך לא ראוי. בשנה הקודמת בא האוצר והיה כאן ויכוח גדול מאוד להעלות מ-25 אחוזים מס על הזכיות ל-35 אחוזים.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
בסדר. הסכמנו. עכשיו באים ומסתכלים על הכסף הקטן של אותם אזרחים. אני אומר לכם שאני מוכן מהשקל הראשון מס, אבל אני רוצה שאנחנו נגיד שאלה שקונים, יגישו הוצאות. למה הכוונה? אם אני השקעתי סתם לדוגמה 10,000 שקלים, תעשו לי החזר מס של מס הכנסה של 10,000 שקלים. תכף רשות המסים תאמר לא, מה פתאום, איך יתכן דבר כזה.
אני אומר לכם אגף התקציבים, אתם מכניסים את היד לכיס של האזרחים. תעזבו אותם. גם כך החיים כאן קשים, אז מי שרוצה עכשיו, ילך לאינטרנט וילך למכונות.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
זאת נבזות. אין לזה מילה אחרת. אני אומר לכם את זה. אתם מכניסים את היד לכיס של האזרחים. בשנה שעברה הצבעתם, בסדר.
יניב לוי
¶
גם אני מפעיל תחנה. אני רוצה רק לצורך הבהרה כי מה שיש כאן זה סילוף האמת. כיום לא מרוויחים על 50 אחוזים, אין מיסוי של 35 אחוזים על 50,000 שקלים. המיסוי היום של 35 אחוזים חל רק על סכומים של 99,000 ומעלה. כל מי שאמר לכם אחרת, זה פשוט לא נכון. אתם מורידים מ-99,000 שקלים מיסוי של 35 אחוזים ל-10,000.
דוד ביטן (הליכוד)
¶
אם אדם משקיע 30,000 שקלים והוא זכה ב-100,000 שקלים, הוא משלם מהשקל הראשון שהוא זכה?
איליה כץ
¶
אני אחדד. בסכום של 35,000 שקלים, למעשה יש מנגנון של תקרה מתקפלת והבן אדם משלם על 10,000. כלומר, התקרה יורדת מ-30,000 ל-25,000.
דוד אמסלם (הליכוד)
¶
אני רוצה לכוון את השאלה שלי. קניתי ב-30,000 שקלים באותו יום. הכרטיס האחרון זכה ב-20,000 שקלים. אני משלם מס על הכרטיס האחרון של 20,000 אלף כאשר השקעתי 30,000?
היו"ר משה גפני
¶
תשובה. מי עונה? כך אי אפשר. נשב כאן עד שבוע הבא ובסוף יתברר שהולכים לבחירות וסתם השתוללתי היום.
בבקשה, תענה בשני משפטים. אחד ליניב ואחד לדוד ביטן ודודי אמסלם.
איליה כץ
¶
עלו שתי סוגיות. מה שיניב אמר, זה נכון. אכן היום התקרה היא 50,000 שקלים ומלוא המס 35 אחוזים משולם רק - - -
היו"ר משה גפני
¶
רגע. אל תמשיך. היום המס הוא 50,000 שקלים. זאת אומרת, אם אני זוכה ב-49,000 שקלים, אני לא משלם שקל מס.
היו"ר משה גפני
¶
היום אתם מבקשים להוריד את זה ל-30,000. זאת אומרת, אם אני מרוויח 29,000 – אין לי שום תשלום מס.
היו"ר משה גפני
¶
נדב, אסור לך להתערב בדיון הזה וזאת משתי סיבות. ראשית, אתה לא חבר ועדה, אתה היועץ של שר האוצר, ושנית, אתה נוגע בדבר כי אתה קונה פיס ואולי תזכה.
לגבי מה שהם שאלו. בן אדם קנה הרבה כרטיסים. הוא הביא הוכחה שההוצאה שלו כדי לזכות בסוף באותם 50,000 שקלים או 30,000 שקלים, עלה לו 20,000 שקלים. תשובה.
איליה כץ
¶
מעבר לקשיים התפעוליים שרשות המסים העלתה ואני לא אתייחס אליהם, יש כאן גם בעיה של מדיניות שאם בן אדם באמת השקיע הרבה מאוד כרטיסים והוא הפסיד עד עכשיו, למעשה נוצר לו מגן מס. יש לו אינטרס לבוא ולקנות עוד כרטיסים עד הזכייה כי הזכייה יותר משתלמת עבורו וזאת לא התנהגות שאנחנו רוצים לעודד. זה למעשה יעודד יותר התמכרות.
היו"ר משה גפני
¶
אני הבנתי מה אתה אומר. אתה אומר שאם מתחילים בזה שמשרד האוצר דואג, אז יש עוד הרבה דברים לדאוג.
היו"ר משה גפני
¶
מי בעד אישור צו מס הכנסה (קביעת סכום לעניין השתכרות או רווח מהימורים, מהגרלות או מפעילות נושאי פרסים) (תיקון), התשע"ח-2018? מי נגד?
הצבעה
בעד – 6
נגד – 2
נמנעים – 1
צו מס הכנסה (קביעת סכום לעניין השתכרות או רווח מהימורים, מהגרלות או מפעילות נושאי פרסים) (תיקון), התשע"ח-2018 נתקבל.
היו"ר משה גפני
¶
בצלאל, אתה נמנע. אין בכסף הזה של הפיס שום דבר ליהודה ושומרון? כלום? על מה אתה נמנע? אתה צריך להצביע נגד.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
אני לא רוצה לצאת נגד שר האוצר. אם זה היה על הקול שלי, הייתי מצביע נגד.
היו"ר משה גפני
¶
אתם מבקשים התייעצות סיעתית ואני נותן לכם חמש דקות. בשעה 17:27 אנחנו חוזרים לאחר ההתייעצות הסיעתית.
אחרי ההתייעצות הסיעתית אנחנו מבקשים ממשרד האוצר להקריא את הצו. לאחר הקראת הצו אנחנו נצביע פעם נוספת כי קודם לא הקריאו את הצו. לאחר שנצביע ואם יהיה רוב לאשר את זה, אם תוגש רביזיה, חצי שעה אחר כך נצביע עליה. בשעה 17:27 אנחנו חוזרים מההתייעצות הסיעתית גם אם לא התייעצתם עם ליצמן.
(הישיבה נפסקה בשעה 17:52 ונתחדשה בשעה 17:57.)
ישי פרלמן
¶
בסעיף 1 לצו מס הכנסה, קביעת סכום לעניין השתכרות או רווח מהימורים, מהגרלות, מפעילות נושאי פרסים, התשי"ג-2003, בהגדרת סך הפטור, במקום הסכום הנקוב בו – זה תיקון שהציעו הייעוץ המשפטי – יבוא 30,500.
תחילתו של צו זה ביום כ"ד בטבת התשע"ט (1 בינואר 2019) (להלן – יום התחילה) והוא יחול על השתכרות או רווח מהימורים, מהגרלות, או מפעילות נושאי פרסים שהתקיימו ביום התחילה או לאחריו.
היו"ר משה גפני
¶
מי בעד אישור הצו?, מי נגד?
הצבעה
בעד – 5
נגד – 2
נמנעים – 1
צו מס הכנסה (קביעת סכום לעניין השתכרות או רווח מהימורים, מהגרלות או מפעילות נושאי פרסים) (תיקון), התשע"ח-2018 נתקבל.
טמיר כהן
¶
רביזיה בשעה 19:00.
2. פרק ז' (שונות), סעיפים 36 ו-37 (קרן למפעלים במצוקה), מתוך הצעת חוק ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנת התקציב 2019), התשע"ח-2018
היו"ר משה גפני
¶
פרק ז' (שונות), סעיפים 36 ו-37 (קרן למפעלים במצוקה), מתוך הצעת חוק ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנת התקציב 2019), התשע"ח-2018.
אני רוצה להסביר לכם. אני מעוניין בחוק הזה. הוועדה מעוניינת בחוק הזה. אנחנו דיברנו על הנושא הזה. משרד האוצר בא ואומר שיש חלק שמשלמים לקרן וחלק שלא משלמים לקרן. אני חושב שצריך להרחיב את הדיון בעניין הזה. צריך לדבר גם על הפרטיים. דיבר אתי גם נשיא התאחדות התעשיינים – יש חלק שהוא מתנגד וחלק שהוא בעד. בכל מקרה, צריך דיון. אני מתחייב שהדיון הזה יתקיים מיד בתחילת מושב הקיץ בעזרת השם, אם כמובן לא הולכים לבחירות. אם הולכים לבחירות, גם עכשיו, אם נאשר את זה כאן, צריך את המליאה.
היו"ר משה גפני
¶
אני מבקש לפצל את זה, לא בגלל שאני נגד החוק הזה. להפך. בגלל שאני רוצה שהדיון יהיה דיון.
מי בעד הפיצול? מי נגד?
הצבעה
בעד הפיצול – רוב
נגד – מיעוט
הפיצול נתקבל.
אייל לב ארי
¶
במענק עבודה, כפי ששגית אמרה, ביקשה הוועדה להוסיף דיסריגרד לסכום מקצבה בשיעור של עד 70 אחוזים משכר המינימום. זה לגבי סעיף 1.
הנוסח בסעיף 1: בהגדרה הכנסה נוספת, בפסקה (1), במקום "לפקודה למעט" יבוא "לפקודה לגבי הסכום העולה על 70 אחוזים משכר המינימום". "הוראות פסקה זו לא יחולו על".
בפסקה (3) אנחנו מתקנים את סעיף 16, שזה בעצם הסעיף שבא לתת ביטוי להצעת החוק של חבר הכנסת מיקי לוי.
בסעיף 16, אחרי סעיף קטן (ב) יבוא:
"(ג) על אף האמור בסעיף קטן (ב), נפטר עובד, יהיו זכאים יורשיו לקבל מענק לפי חוק זה במקומו ובלבד שהעובד או יורשו עשו כל אותם מעשים ודברים שהעובד נדרש לעשותם על פי חוק זה לצורך קבלת המענק ובלבד זה שהיורש מסר למנהל צו ירושה או צו קיום צוואה שקובע את זכותו של היורש למענק ופרטי חשבון בנק של אחד היורשים שאליו יש להעביר את המענק".
היו"ר משה גפני
¶
מה אתם רוצים שאני אעשה? אני רוצה לסיים את זה.
שאול, אם לא יבואו מרשות המסים, אני מדלג על זה וממשיך הלאה.
מיכאל מלכיאלי (ש"ס)
¶
נושא של מס הכנסה שלילי. נכון להיום רק אישה בת 24 יכולה להגיש בקשה לזכאות. זאת אומרת, אישה שנישאה בגיל 20 ויש לה ילד בגיל 21, לא זכאית עד גיל 24. אין לזה הסבר. אם אנחנו כבר מדברים על זה עכשיו, אני רוצה להכניס הסתייגות.
מיכאל מלכיאלי (ש"ס)
¶
אישה נישאה בגיל 20 ובגיל 21 יש לה ילד, לא זכאית להגיש בקשה למס הכנסה שלילי עד גיל 24. אני שואל למה. בגיל 23 יש לה כבר שני ילדים.
דוד אמסלם (הליכוד)
¶
גם גיל 23. אנחנו הרי רוצים בקטע הזה לעזור לאנשים שההכנסה שלהם נמוכה ורוצים שהם יצאו לעבודה. למה זה מותנה גיל? למה אנחנו צריכים להגיד באיזה גיל? בדוגמה שהוא נתן, אישה חרדית - - -
דוד אמסלם (הליכוד)
¶
לא אישה. גבר עם ילדים, בגיל 21 יש לו שני ילדים. הוא לא אמור לקבל את ההטבה? למה?
דוד אמסלם (הליכוד)
¶
אני מודה למיכאל על הנושא שהוא מעלה כי אני לא מצליח להבין את ההיגיון. תודה, מיכאל.
גם לבצלאל יש הערה חשובה.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
אין שום הצדקה להחרגה של מי שעובד אצל בן משפחה, ככל שלא מנהלים משק בית משותף. אם מנהלים משק בית משותף, אני מבין את זה, זאת אותה קופה ואפשר מיד אחת ליד שנייה, אבל כאשר לא מקיימים משק בית משותף, ההנחה הזאת שבה ההורים נותנים מתנות לילדים או הילדים נותנים להורים או לאחים, היא הנחה שאין לה על מה להסתמך ואין לעשות אפליה, בעיני, לא חוקתית ולא הגיונית שאין לה השלכות תקציביות מי יודע מה. אני לא יודע כמה זה יוסיף, עוד שניים וחצי אנשים, אבל אני מבקש שנעשה את השינוי הזה. הלשכה המשפטית ניסחה אותו. נחריג בני זוג שמנהלים משק בית משותף כי בסוף ברור שיד ימין מעבירה ליד שמאל, אבל כשאלה אחים או הורים וילדים, זה ממש לא מכיס לכיס.
ישי פרלמן
¶
דיברתי עם ביטוח לאומי. בדמי לידה, אם אתה מוריד דמי לידה למשפחה בה יש קרובי משפחה, צריכים לבדוק. אנחנו לא חוקרים.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
אבל הם לא שולחים. אשתי עובדת אצל אבא שלי 16 שנים ולא שלחו חוקר פעם אחת. היא צריכה לחתום על תצהיר, להביא אישור רואה חשבון וזה בסדר גמור. אני בעד שתעשו את זה.
דוד אמסלם (הליכוד)
¶
אני רוצה לשאול דווקא את שגית. האם הסעיף הזה לא פוגע בעיקרון השוויוניות? אם למשל כפי שאומר בצלאל, נגיד אבא שמעסיק את הבת שלו ומשלם לה פחות משכר המינימום.
היו"ר משה גפני
¶
שני דברים. האחד, זה הנושא של הגיל. אישה נשואה בגיל 22, יש לה ילד, למה היא לא זכאית למענק עבודה לעומת חברתה שהיא בת 24 שכן זכאית? למה אם האישה עובדת אצל אבא שלה ויש את כל האישורים, למה היא לא זכאית? אם זה חשבון משותף ואם זה משק בית משותף, בסדר.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
אם היא שותפה בעסק או משהו כזה. אנחנו מדברים על משקים נפרדים לחלוטין. לא מבין את זה.
שגית אפיק
¶
אני אתחיל לגבי הגיל. אני חושבת שלגבי הגיל, 22 או 24, בסוף יש כאן עניין שהוא מנדט של הממשלה בחלוקה של מענק מס הכנסה שלילי. אם הממשלה משיקולים תקציביים ושיקולים אחרים, כשהיא עשתה את מענק מס הכנסה שלילי, החליטה – אגב, יש את אותו הדבר לגבי גיל 55 ואפשר לשאול למה במבוגרים הגיל הוא 55 ולא גיל אחר - - -
שגית אפיק
¶
דווקא כאן אני חושבת שאם יש להם תשובה שהם החליטו כך על סמך שיקולים מסוימים, קשה לי לראות פגיעה בשוויון.
שגית אפיק
¶
זה תלוי בתשובה. אני חושבת שיש הצדקה, ברגע שהמדינה באה ואומרת שהיא נותנת מענק מסוים, יש הצדקה אם היא בחנה את שיקולי התעסוקה ואופנים אחרים והגיעה למסקנה מסוימת.
אורי שיינין
¶
חקיקת דמי אבטלה, חקיקת הבטחת הכנסה, כולן תלויות גיל והן הולכות ועולות ככל שהגיל עולה. גם כאן יש לנו מנגנונים דומים, כשאתה מתחיל רק מגיל 23, זה תלוי ילדים. גיל 55 זה אפילו בלי ילדים. זה לא משהו מופרך שלא קיים בשום חקיקה אחרת. למה בדיוק קבעו גיל 23? אין לי תשובה בשלוף.
שגית אפיק
¶
רשאי להגיש הסתייגות. יכול להיות שאתם תאמרו שהיא נושא חדש ויכול להיות שהיא גם תהיה נושא חדש כיוון שהיא לא עוסקת בהגדלת מענק מס הכנסה שלילי אבל בהחלט זה קשור לנושא הזה כי אנחנו מדברים על חוק מענק מס הכנסה.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
תגידו נושא חדש ותמשכו את זה. כל פעם כשאנחנו לא עושים מה שאתם רוצים, אתם מושכים את החוק. תהיו בריאים, אני הולך הביתה, שיעבירו את החוקים בעצמם. תמשכו את כל החוק. לשם מה לעשות דיון? הם הרי ימשכו את כל החוקים.
שאול מרידור
¶
בכל מקרה נצטרך לבדוק בכמה זה מוריד את הסכום כי ברור שזה יוריד אותו כי יותר זכאים יצטרפו.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
אם אתה תוריד את הסכום, אתה תחלק אותו. אין בעיה, בסדר גמור. תן לכולם קצת פחות אבל תהיה שוויוני והגון.
שגית אפיק
¶
בעיני הדבר השני הוא יותר בעייתי במובן הזה שבאמת אם מנכים מהשולחן ומורידים שני בני זוג, בעצם אנחנו נשארים מצד אחד עם זכות מהותית שיש למישהו שעובד אצל קרוב משפחה, לעומת חוסר היכולת לאכוף או החשש מרמאויות. אז אני חושבת שכאשר אנחנו מסתכלים על שיקול פרוצדורלי מול שיקול מהותי של זכות שלכאורה אתה שולל אותה, אני חושבת שכאן כן יש בעיה מסוימת שאתם צריכים לבדוק אותה.
אני מודעת לזה שזה קיים בחקיקה. יש לכם בחקיקה נוספת, בעיקר לדעתי בחקיקה של מיסוי מקרקעין כאשר מדובר ברכישות מופחתות, אבל גם שם - - -
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
אני לא יודע למה אתם מתנגדים. זה לא יעלה לכם הרבה כסף. זה זניח וזה עושה טוב.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
אתם בדרך כלל אלה שיודעים. אתם בדרך כלל באים לכאן וצועקים תקציבי, תקציבי, תקציבי. אם זה יעלה לאנשים מגיע, איך אתה יכול להפלות? אני לא מבין. אז תבטל את כל הסיפור או שתיתן לכולם פחות כמו שאמר שאול בצדק. שאול אמר שהוא צריך לתת לכולם פחות, ואת זה אני מקבל. מותר למדינה לומר שהיא מקצה איקס כסף למטרה מסוימת. אם כדי לחלק אותו שוויונית אני צריך לתת לכולם קצת פחות אבל לתת לכל מי שמגיע לו, בסדר גמור. לא ביקשנו מכם עכשיו להשאיר את זה באותו סכום.
גפני, לא הקשבת אבל היועצת המשפטית אמרה שאני צודק. לא אני אלא העניין.
היו"ר משה גפני
¶
לא נתתי לך רשות דיבור. אנחנו נבדוק את זה. נמשיך הלאה. הייתם יכולים להביא את זה לפני חודש וחצי, אז היינו דנים על זה בכובד ראש.
שגית אפיק
¶
עמוד 2, אנחנו רוצים להקריא את היורשים. ישי, אתה רוצה לשים לב לנוסח? אם יש לך הערות, תגיד, כי אני מבינה שלזה הסכמתם. בוא נהיה מתואמים.
אייל לב ארי
¶
בסעיף 16, אחרי סעיף קטן (ב) יבוא:
"(ג) על אף האמור בסעיף קטן (ב), נפטר עובד, יהיו זכאים יורשיו לקבל מענק לפי חוק זה במקומו ובלבד שהעובד או יורשו עשו כל אותם מעשים ודברים שהעובד נדרש לעשותם על פי חוק זה לצורך קבלת המענק ובלבד שהיורש מסר למנהל צו ירושה או צו קיום צוואה שקובע את זכותו של היורש למענק ופרטי חשבון בנק של אחד היורשים שאליו יש להעביר את המענק".
ישי, אתה יכול להסביר בבקשה את כל המעשים והדברים שהעובד נדרש לעשותם? מה זה כלל מבחינת הפעולות שאתם רוצים לכלול?
ישי פרלמן
¶
אנחנו רוצים שהיורש יבוא בנעלי המוריש, כך שיש מספר פעולות שעובד צריך לעשות כדי להיות זכאי לעבודה. מעבר ללעבוד, הוא צריך להגיש בקשה למענק, הוא צריך להשלים מסמכים אם הוא צריך וכל הדברים האלה. כל עוד המוריש עושה את אותן פעולות, מבחינתנו הוא יהיה זכאי למענק.
אני מדגיש שזאת הרחבה על מה שביקשו מאתנו, על הצעת החוק של מיקי לוי שדיברה על הלווה שכבר זכאי למענק. כלומר, עובד שכבר הגיש בקשה וכבר נקבעה הזכאות שלו למענק, שאת הכסף הזה ייתנו ליורש. אנחנו אומרים שאפילו אם הוא לא הגיש בקשה, כל עוד היורש עושה את זה כמו שהוא היה אמור לעשות את זה, הוא יקבל את זה.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
אפילו על החלק היחסי. אני רק מבקש, זאת לא הבקשה שלי בחוק, שרשות המסים, משרד האוצר, תדאג לפרסם את זה ברשומות כדי שזה יובא לידיעת הציבור. בסדר?
אייל לב ארי
¶
כמו שישי אמר, המעשים והדברים זה לא רק הפעולות של הגשת התביעה אלא אלה גם פעולות נוספות, אפילו גם להגיש ערעור על ההחלטה לגבי הזכאות או אי הזכאות.
שגית אפיק
¶
אנחנו בהתחלה חששנו מהמילים האלה כי זה אומר "ובלבד שהעובד או יורשו עשו כל אותם מעשים ודברים שהעובד נדרש לעשותם על פי חוק". חששנו שיבואו ויאמרו שהוא לא עשה, לא חתם איקס באיזה מקום בטופס או משהו. הסכמנו לנוסח הזה כי ישי הסביר לנו שזה דווקא אמור להיטיב, לאפשר להם להגיש ערעור ולא להגביל.
אייל לב ארי
¶
עוד דבר אחד. גם נושא פרטי חשבון הבנק, כרגע ניתן רק חשבון בנק אחד. ישי, אתה יכול להסביר למה?
ישי פרלמן
¶
מבחינה תפעולית כל המערכות בנויות על זה שהמענק יינתן לחשבון בנק אחד. אנחנו נדרוש מהיורשים להגיע להסכמה על חשבון בנק אחד משם כלל היורשים יקבלו את הכסף, אם זה יותר מיורש אחד.
שגית אפיק
¶
תיקנו. הסעיף הבא שאני רוצה להקריא אותו הוא סעיף הוראת השעה. אנחנו תיקנו את הנוסח שלו. אני אקריא אותו ואני אסביר למה ביקשנו לתקן.
התיקון אומר
¶
"בתקופה שמיום כ"ד בטבת התשע"ט (1 בינואר 2019) עד יום ט"ז בטבת התשפ"א (31 בדצמבר 2020) יקראו את חוק מענק עבודה לגבי מענק עבודה המשתלם בעד הכנסה שהופקה בשנת המס 2018 כך".
זו בעצם הוראת השעה. החוק הזה אמור לחול בשנת 2019 עד 31 בדצמבר 2020. אנחנו הארכנו את התקופה עד 31 בדצמבר 2020. מה שמובא כאן, זאת הוראת שעה לשנת 2019 אבל את הבקשות אתה מגיש אחרי כן. יש סעיף 38 לחוק יסוד: הכנסת שקובע שבמצב של יציאה לבחירות, חוק שהוא הוראת שעה, מוארך בשלושה חודשים נוספים.
שגית אפיק
¶
כן. לכן תיקנו את הנוסח כדי שבמקרה ונגיע לשנת 2019 ויהיו בחירות, אנחנו רוצים שתהיה כאן ההארכה אוטומטית ואז הכנסת החדשה תוכל לשקול האם היא רוצה להפוך את זה להוראת קבע או להמשיך בהוראת השעה או שהיא תתבטל מעצמה.
זה מתואם עם משרד המשפטים.
שגית אפיק
¶
זה לא הנוסח היחיד שעומד בקנה אחד עם סעיף 38 לצורך הארכת הוראת השעה אבל זה נוסח שרצינו לוודא שהוא אכן עומד בסעיף 38. אפשר לנסח בשלל ניסוחים אחרים כאשר המהות תהיה שהוראת השעה תוארך מכוח סעיף 38 לחוק היסוד. אני מסכימה.
קריאה
¶
אם הסעיף אינו בתוקף בגלל בחירות, וכאן מבקשים להאריך אותו, ממילא יש לו משמעות תקציבית. אם לא, לא ברור לי מה הוא פותר.
דוד אמסלם (הליכוד)
¶
גם אני רוצה לשאול את אותה שאלה. קודם אמרת שחוק יסוד: הכנסת פועל אוטומטית בנושא.
שגית אפיק
¶
חוק יסוד: הכנסת משתמש בניסוח מסוים של הוראת שעה, שברגע שהיא פוקעת הוא מאריך אוטומטית. יש הוראות שעה שתלויות בפעולה. למשל, אם יש הוראת שעה שאומרת שישולם מס נמוך יתר על רכישת דירה בתקופה שמיום עד יום, לא בטוח שהוראה כזו למשל צריכה להיות מוארכת אוטומטית כי אתה היית צריך לרכוש דירה בתקופה הזאת. המחוקק כנראה לא התכוון.
דוד אמסלם (הליכוד)
¶
אני אומר מה אני מבין. שנת בחירות מתייחסת לפעילות הכנסת ולא לפעולות האזרחים בחוץ.
שגית אפיק
¶
אנחנו לא מדגישים את זה. אנחנו רק מנסחים את זה כמו שמופיע. סעיף 38 קובע איזשהו נוסח ורק תיאמנו את הנוסח.
היו"ר משה גפני
¶
לא לערב שני דברים יחד. תנו תשובה. אני רוצה תשובה לגבי ניצולי השואה היום. אין לנו זמן. אנשים נפטרים.
שאול, אנחנו נקריא את זה ביום ראשון, אבל אני רוצה לדעת כמה כסף אתה נותן ל-BEG. אנחנו לא מקריאים עכשיו. אצלי בחדר אתה אמרת שעל ה-60 מיליון שקלים של ה-BEG יימצא מקור תקציבי.
היו"ר משה גפני
¶
בישיבה הראשונה הוא אמר לי שיש מקור. עכשיו הוא אומר משהו יותר יפה. הוא אומר צווים. לא הצווים של הפחם אלא צווים שמונחים אצלכם ואתם לא מביאים. לא יעבוד, צווים. תאמין לי. אני לא צריך יותר שום דבר. הכול בסדר. לא יבואו הצווים על הפחם.
בואו נעבור לחוק הבא.