ôøåèå÷åì ùì éùéáú åòãä
ôøåèå÷åì ùì éùéáú åòãä
àåîðéè÷
2018-04-15OMNITECH
הכנסת העשרים
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 986
מישיבת ועדת הכספים
יום רביעי, כ' באדר התשע"ח (07 במרץ 2018), שעה 09:50
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 07/03/2018
תקציב ועדת הבחירות המרכזית לבחירות לכנסת ה- 21 ולשנת 2019
פרוטוקול
סדר היום
תקציב ועדת הבחירות המרכזית לבחירות לכנסת ה-21 ולשנת 2019
מוזמנים
¶
מנכל משרד האוצר שי באב"ד
אורלי עדס - המנהלת הכללית, ועדת הבחירות המרכזית
דין ליבנה - היועץ המשפטי, ועדת הבחירות המרכזית
מעיין ספיבק - אגף תקציבים, משרד האוצר
היו"ר משה גפני
¶
בוקר טוב, אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת הכספים. אני מודה לחבר הכנסת מיקי לוי, שהיינו עכשיו שנינו בוועדת החוקה על השימוש במזומן, על שהוא הביא לי את עיתון גלובס, שכתוב שם בשם שי באב"ד - - -
היו"ר משה גפני
¶
לא קנו אותי, לא במזומן ולא באשראי. הוא אומר בעיתון, ציטוט, שאני עיכבתי בוועדת הכספים את השימוש במזומן במשך שנתיים. ביקשתי עכשיו מירח שיוציא הודעה. אתמול היה דיון עם שי באב"ד בוועדת החוקה. שאלתי את אנשי האוצר למה אתם מביאים את זה עכשיו בצורה כזאת, הרי זה חוק רציני וצריך לדון עליו ברצינות. זה היה פה שנתיים. אומר ניסן סלומינסקי: אל תאשים אותם, אני עיכבתי את זה – ככה הוא אמר אתמול בוועדה – במשך שנתיים, בגלל שדרשתי מבנק ישראל מכשירים שאם אנשים משתמשים במקום במזומן בדברים אחרים, בכרטיסים וכולי – ולא היה את זה. ולפי דעתי גם עכשיו אין את זה.
והולך מנכ"ל משרד האוצר ואומר לעיתון הבוקר שאני מעכב את זה במשך שנתיים. מה היית עושה במקומי, מיקי?
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
תקשיב, אני בשבוע האחרון שמעתי איזה 90 פוליטיקאים מתראיינים – ושניים אמרו אמת. אני לא אגיד איזה שניים.
היו"ר משה גפני
¶
זה דבר חמור. מותר לך להגיד שאני נגד, אבל... אני הסכמתי להעביר את החוק הזה, אמרתי. אגב, אם זה היה בוועדת הכספים החוק הזה היה עובר מסודר, נורמלי, היינו עושים בו שינויים. זה היה עובר מסודר, ולא שמגיעים ברגע האחרון, עם התקציב על הראש וכל מה שנלווה לזה, כל המשברים הקואליציוניים וכולי.
היו"ר משה גפני
¶
כרגע אין פתרון למשבר. אם היו נכנסים לעניין... הרי כל העולם יודע, ואנחנו גם אמרנו את זה, אנחנו לא מסתירים את זה: אנחנו סבורים שלומדי תורה במדינה יהודית... מי שבאמת תורתו אומנותו צריך כל עוד שהוא לומד, לקבל דחייה. כולם ידעו את זה, אמרנו את זה בכל קואליציה, גם כשדיברנו עם מפלגת העבודה דאז. כולם יודעים את זה. עכשיו, בג"ץ פסל את זה, וצריך לשבת מחדש ולהכין את זה, וזה דבר שלוקח קצת זמן.
אבל להפוך את זה למצב שהוא בלתי פתיר זה פשוט לעשות צחוק מכל המערכת הציבורית במדינת ישראל. אפשר להגיד, אנחנו לא רוצים, אתם, החרדים, לא לגיטימיים. בסדר, אז שלא ייקחו אותנו לקואליציה. אבל המצב עכשיו בלתי פתיר? אני בעשר דקות פותר את הבעיה. עשר דקות, לא צריך יותר.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
טוב, אז באמת נצטרך לדון ברצינות בתקציב הבחירות. זה מחליק טבעי לדיון שלנו.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
כן, אנחנו יודעים, יש מועד בחוק.
או, הנה, גפני, אתה רוצה להיכנס בו עכשיו?
היו"ר משה גפני
¶
מה, שר האוצר מרוגז עליי על זה שדיברתי על ליל הסדר? זה היה בכלל בהקשר אחר. אז אני לא צריך להיות מרוגז עליך?
שי באב"ד
¶
דבר שני, לשני יו"רים יש תרומה משמעותית לעיכוב החוק: אחד שניסה למשוך את זה חזרה לוועדה שלו, ובגלל זה גם הקימו ועדה משותפת ובגלל זה זה התעכב – מעניין מי היו"ר הזה; ויו"ר שני, שעיכב את זה בתוך הוועדה.
היו"ר משה גפני
¶
אבל ניסן אמר אתמול: אני עיכבתי את זה, מכיוון שדרשתי מכשירים מבנק ישראל. וזו דרישה צודקת, דרך אגב.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
שמעתי שהממשלה רוצה להטיל מס גם על החלומות. שמעת על זה? לא על כל חלום, אבל יהיה מס גם על חלומות. הבן אדם שולח פיס עכשיו, זוכה באלף שקל, וגם על זה רוצים - - -
היו"ר משה גפני
¶
רבותיי, מיקי, אפילו אצל ניסן סלומינסקי לא מפריעים ככה.
אני עובר לתקציב ועדת הבחירות המרכזית לבחירות לכנסת ה-21 ולשנת 2019. עורכת הדין אורלי עדס, מנהלת ועדת הבחירות המרכזית, בבקשה.
אורלי עדס
¶
בוקר טוב, אדוני. מונחת לפניכם הצעת התקציב שהיא גם לבחירות לכנסת ה-21 וגם לפעילות השוטפת של ועדת הבחירות במהלך כל השנה. בהתאם לסעיף 134 לחוק הבחירות ועדת הכנסת קובעת את התקציב של הוועדה, בהתאם להצעת ועדת הבחירות המרכזית.
התקציב הזה נדון כבר בשלושה פורומים שונים בוועדת הבחירות: ועדת כספים, נשיאות ומליאה – 30 חברי ועדת הבחירות, בראשותו של השופט חנן מלצר – והיא אושרה.
מספר הערות מקדימות. ההצעה שמונחת לפניכם כוללת צמצום במספר סעיפי התקציב. התחלנו בזה כבר בשנת 2017, בהתאם לתכנית "חריש עמוק" של משרד האוצר, כפי שנעשה בתקציב המדינה. בעמודים 5 ו-6 יש טבלה שממחישה את הצמצום, למי שמעוניין לראות את הפירוט.
ככלל, ההצעה שמונחת לפניכם כוללת את מרב הצרכים שנדרשים לוועדת הבחירות לקיום מערכת בחירות בהתאם להוראות הדין, והיא נועדה לתת מענה אפשרי לכל תרחיש שאנחנו יכולים להעלות על דעתנו. תמיד ייתכנו מקרים שלא נתנו את דעתנו עליהם, ולשם כך יש לזה הוראות.
אני מזכירה לכם שכשהכנו את התקציב לא היינו מצויים בהתרחשויות של הימים האחרונים, והתפיסה היא שכרגע מבחינתנו הצעת התקציב הזו בנויה לפי כל הצרכים והדרישות לבחירות שיתקיימו במועדן, נובמבר 2019. ואכן ניסינו לחשוב על כל דבר אפשרי.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
אם הבחירות יוקדמו וייערכו בעוד שלושה חודשים למשל, מה המשמעות של זה מבחינת התקציב?
אורלי עדס
¶
למיטב הבנתי התקציב הזה נכנס לתוקף מיד, והוא יחול גם על הבחירות, במידה שיתקיימו. זה כמו כאשר מקדימים את מערכת הבחירות בזמן שאנחנו נמצאים על תקציב שוטף, שעומד על 19 מיליון שקל. במקרה כזה באים לוועדת הכספים של הכנסת ומבקשים תקציב מיוחד לבחירות, והאוצר מעמיד את התקציב. הפעם אנחנו נמצאים בסיטואציה יותר טובה, כי יש כבר את המסגרת התקציבית.
היו"ר משה גפני
¶
השאלה ששואל חבר הכנסת רוזנטל וגם אני חשבתי עליה היא כזאת. התקציב של 283 מיליון כולל גם בחירות?
היו"ר משה גפני
¶
והתקציב הקודם, שלא היה בתוך 2019 את הבחירות במועדן, כלל גם הוא בחירות? אפילו שלא היו בחירות באותה שנה. למשל ב-2016.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
אם הבנתי נכון, אם היו קורות בחירות אז הייתם באים לוועדה, מבקשים תקציב מיוחד - - -
אורלי עדס
¶
נכון, כבר לא נצטרך לבוא, כי התקציב הזה כבר נושא את הכותרת "תקציב ועדת הבחירות לבחירות לכנסת ה-21 ולמהלך שנת 2019".
אורלי עדס
¶
בהנחה שהוועדה כאן תאשר את התקציב הזה, היא אישרה את התקציב הזה מהותית, ועכשיו אגף התקציבים יצטרך למצוא את המקור התקציבי להעמיד את הכסף הזה ל-2018, כמו שהוא עושה תמיד כשמקדימים בחירות.
אורלי עדס
¶
לא. אגף התקציבים יצטרך לבוא, כי הוא יצטרך לעשות העברות תקציביות.
חשוב שתבינו שתקציב בחירות הוא תקציב מאוד לא ודאי, זה תקציב שרוב סעיפיו מבוססים על הערכות, כי להבדיל ממשרדים אחרים, שיודעים למשל מה עלות החזקת המבנה הזה או ההוא – למשל, הכנסת יודעת את עלות החזקת המבנה שלה ויודעת לתקצב אותו בכל שנה – אנחנו לא יודעים איזה מבנים - - -
אורלי עדס
¶
להבדיל מדוגמה כזו, אנחנו שוכרים 19 משרדים, מטות, לוועדות האזוריות. אנחנו נשכור אותם רק כשיהיו בחירות, ואנחנו לא יודעים לומר מה העלויות המדויקות באותה עת, אנחנו לא יודעים האם אלה יהיו מבנים שיכללו את כל ההוצאות או לא. לכן, בהערכות התקציביות שלנו אנחנו יוצאים מתוך נקודת הנחה שצריך את המקסימום, אבל אם נמצא מבנה ששייך למדינה ולכן לא משלמים עליו שכירות, הביצוע לא יהיה בהכרח מלא. זה מסביר את הפערים בין - - -
אורלי עדס
¶
כן. המסגרת התקציבית המבוקשת שלנו היא 283 מיליון שקל. בטעות אגף התקציבים תקצב אותנו בספר התקציב, בספר הכחול, ב-227 מיליון למיטב זיכרוני - - -
היו"ר משה גפני
¶
אני רוצה לדעת, התקציב של 283 שמגישה ועדת הבחירות המרכזית, הוא לא בהתאם למה שאתם תקצבתם בספר הכחול - -
מעיין ספיבק
¶
אנחנו מודעים. אנחנו בעצם מקבלים את התקציב מוועדת הבחירות המרכזית לפי הדרישות של הוועדה. התקציב הזה התקבל כשהיינו כבר לתוך הפרוצדורה הפנימית לאישור התקציב, ולכן לא עודכן. לאחר שהתקציב הוגש נפגשתי עם אורלי, היא הסבירה לי את התקציב, והוא מאושר על ידכם בכל מקרה.
היו"ר משה גפני
¶
רגע, אם נביא את התקציב לשנת 2019, נצטרך כנראה להביא אותו בשבוע הבא. אם נביא אותו. אני עוד לא בטוח מה מביאים ומה לא מביאים. אבל זה לא נוגע לנושא המקצועי.
מבחינה מקצועית, אם אנחנו נאשר היום את ה-283 מיליון אתם תצטרכו לשנות בדפים של התקציב שאתם מביאים לפה, ביום ראשון אני מניח, גם את זה. אכן תשנו את זה?
אורלי עדס
¶
אני יכולה לעזור כאן. להזכירכם, מאז שנת 88' שום מערכת בחירות לא התקיימה במועד שלה. זאת אומרת שבכל פעם שבאנו לכאן, לוועדת הכספים, לא היה במסגרת תקציב המדינה של אותה שנה תקציב ייעודי לבחירות. ולכן באנו, ואגף התקציבים הוציא ממקורות שונים והעביר.
אורלי עדס
¶
הפעם אנחנו במצב הרבה יותר טוב, כי בגלל הטעות יש כבר 227 מיליון ורק חסר סכום קטן יחסית שעוד צריכים להשלים אותו. לא תהיה שום בעיה לעשות זאת.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
יש לי שאלה לגבי קלפיות נגישות. אני רואה שיש לכם תמיכות, בפעם הראשונה, לעמותה להסעת מוגבלים, שזה דבר מבורך. אבל העניין של קלפיות נגישות – זה תמיד סוגיה.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
כי יש קלפי אחת נגישה על כל 20 או 25 קלפיות. אגב, נגישות זה לא רק יכולת של אדם נכה אורתופדית להגיע, אלא גם לעיוורים, חירשים, שיש אדם במקום שמנחה אותם ועוזר ומסייע להם. אני לא רואה את זה בתקציב. אולי זה חלק מהתקציב השוטף? תסבירי לנו, כי העניין של הנגישות הוא מאוד דרמטי.
אורלי עדס
¶
הנושא של נגישות הציבור לבחירות, ובפרט אנשים מוגבלים בניידות, הוא נושא שוועדת הבחירות לקחה על עצמה כבר מספר שנים כנושא מרכזי, והוא מוטיב שמלווה את עבודת הוועדה לאורך כל הדרך. אף על פי שזה לא מתפקידנו אלא תפקידו של משרד הפנים לאתר את מקומות הקלפי, אנחנו הקמנו צוות במטה השוטף שעוסק כל ימות השנה, בתכנית עבודה סדורה, באיתור מקומות קלפי נגישים. יש צוות של שני אנשים שמסתובב בכל הארץ, בכל מבני הציבור. וגם, כל אחד מאיתנו בודק למשל הקמה של שכונות חדשות, התרחבות של שכונות, הקמת מבני ציבור חדשים. למשל, אני הייתי לא מזמן בעפולה וראיתי במקרה את רובע יזרעאל העצום שבנו, אז מיד נשלח הצוות לשם, כי מצאנו שם מבני ציבור לטובת האנשים.
מטבע הדברים כל מבני הציבור שאנחנו משתמשים בהם - - -
היו"ר משה גפני
¶
מה היעד שלכם? לאן אתם רוצים להגיע? אני מבין שלא תהיה אפשרות שכולם יהיו נגישים, אבל כמה אתם רוצים שכן יהיו נגישים?
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
שאלתי הייתה כמה קלפיות מוגדרות אצלכם עכשיו כנגישות מתוך סך הקלפיות, גם באחוזים וגם במספרים.
אורלי עדס
¶
כן, 25% בערך. אבל יותר מ-25% מהריכוזים נגישים. כי קלפי נגישה נמצאת בריכוז, ויותר מ-50% מהריכוזים כבר נגישים.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
אם אדם גר למשל בשער הנגב, האם תהיה במרחק סביר מביתו, חמישה או עשרה ק"מ נניח, קלפי נגישה?
אורלי עדס
¶
בתקווה שיש באותו מקום מבני ציבור שמתאימים להצבת קלפי נגישה. אתם צריכים להבין, ועדת הבחירות היא לא בעלת המבנים, אנחנו בסך הכול מתארחים אחת לארבע שנים ליום אחד, ומצפים מאיתנו - - -
אורלי עדס
¶
אז אני רוצה לספר לך מה עשינו אף על פי שאנחנו לא בעלי המבנים. אנחנו יזמנו החלטת ממשלה בשנת 2016 שמטרתה להנגיש ככל האפשר מקומות קלפי. בעקבות כל החקיקה החדשה ראינו שהרשויות לא בהכרח מקדמות את העניין של הנגשת מבנים ציבוריים - -
אורלי עדס
¶
- - אז אנחנו, מתקציבנו הקטן יחסית לשנה שוטפת, עשינו פרויקט יחד עם משרד הפנים; תקצבנו שלושה מיליון שקל, שנפרסו על פני שנתיים, ופנינו לכל הרשויות והמועצות האזוריות ואמרנו להן שיש לנו תקציב ייעודי להתאמות קלות לצורך הצבת קלפיות נגישות. לא לפי תו תקן של נגישות, אלא יש לנו תו תקן משלנו, שהתייעצנו עליו לגבי הקלפיות. אמרנו להן: אנחנו נממן לכן עד סכום מסוים תיקונים שיאפשרו הצבת קלפי נגישה, למשל הוספת רמפה, מעקה וכו'.
היו"ר משה גפני
¶
אורלי, אני רוצה להשלים את החלק של הנגישות. אתם לא בעלי הבית של המוסדות האלה, וכפי שאמרת, אתם באים להתארח פעם בארבע שנים. אבל התפקיד המרכזי שלכם זה לאפשר לכל האוכלוסייה להצביע. יש אנשים שאינם יכולים להגיע לקלפי, בגלל בעיות נגישות. אתם צריכים להקדיש לעניין הזה תקציב - - -
היו"ר משה גפני
¶
רגע, מיקי. יש לו שני חלקים. חלק אחד שבעיר גדולה או עיר רגילה, מתוך כך וכך קלפיות, אחת מהן תהיה נגישה.
היו"ר משה גפני
¶
תני לי להשלים. דיברנו על הערים, ששם צריך אחת מתוך כמה שיהיו נגישות. ויש מקומות שבהם גם אם תעשי אחת מתוך חמש, הנכה לא יוכל להגיע, כי המרחקים גדולים. ולכן צריך גם קריטריון שמדבר על כך שכאשר המרחק הוא גדול... כלומר, זה לא צריך להיות רק קריטריון של אחת מחמש קלפיות, כי יכולה להיות רק קלפי אחת רלוונטית, בגלל המרחק. לכן אלה שני הקריטריונים שצריכים להיות אצלכם מוטיב מרכזי. שתדעו שאם אתם רוצים סימפטיה של ועדת הכספים לוועדת הבחירות המרכזית – ויש סימפטיה – זה הנושא הזה.
אורלי עדס
¶
אני רוצה להגיד עוד שני דברים קטנים. אחד, דווקא בגלל שבמועצות האזוריות הנקודה הזאת היא הרבה יותר בעייתית, כי יש מושבים שבית העם לא מתאים וכו', אני הנחיתי בדיוק לפני כחודש ימים להקדים את התקצוב לסיוע להנגשת המבנים - - -
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
יש עוד בעיות לא פתורות בעניין הזה? זאת אומרת, אם אנחנו נאשר לכם עוד נניח שלושה מיליון שקלים זה יגמור את כל הבעיות, או שאתם מסתפקים בתקציב הזה? כי אחר כך את התלונות אני מקבל.
אורלי עדס
¶
אז אני אספר לך. אם פונים אליך לגבי מוגבלי ראייה – אז הקמתי צוות לגבי מציאת אמצעי עזר להצבעה למוגבלים בראייתם. הוצאנו קול קורא לציבור, קיבלנו פניות ואנחנו בוחנים את כל האפשרויות.
היו"ר משה גפני
¶
תודה. רבותיי, ועדת הבחירות המרכזית, עורכת דין אורלי עדס, מנכ"לית ועדת הבחירות, הגישה תקציב לבחירות לכנסת ה-21 ולמהלך שנת 2019 ואנחנו נדרשים לאשר את התקציב הזה. אני ממליץ לאשר את זה. מי בעד אישור התקציב?
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
רגע, יש לי הערה. שיהיה רשום בבקשה בפרוטוקול שעוד הפעם האופוזיציה הצילה את הקואליציה.
מיקי רוזנטל (המחנה הציוני)
¶
אין להם חיים בלעדינו. אולי באמת אנחנו צריכים לחשוב מה עושים, אולי לא צריך להציל אותם תמיד. אבל לא בעניין הזה.
היו"ר משה גפני
¶
מי בעד אישור תקציב ועדת הבחירות המרכזית לבחירות לכנסת ה-21 ולמהלך שנת 2019? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד אישור התקציב – פה אחד
תקציב ועדת הבחירות המרכזית לבחירות לכנסת ה-21 ולשנת 2019 אושר.