ôøåèå÷åì ùì éùéáú åòãä
ôøåèå÷åì ùì éùéáú åòãä
àåîðéè÷
2018-03-21OMNITECH
הכנסת העשרים
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 133
מישיבת הוועדה לפניות הציבור
יום ראשון, ב' בניסן התשע"ח (18 במרץ 2018), שעה 12:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 18/03/2018
פניות ציבור לגבי השלכות הקדמת הרישום למסגרות לשנה"ל תשע"ט, על קבוצת התינוקות שיוולדו לאחר מועד הרישום
פרוטוקול
סדר היום
פניות ציבור לגבי השלכות הקדמת הרישום למסגרות לשנה"ל תשע"ט, על קבוצת התינוקות שיוולדו לאחר מועד הרישום
מוזמנים
¶
מנהל מטה אגף מעונות יום, משרד הרווחה - חגי ראובן פורגס
רכזת בכירה ארצי משפחתונים, משרד הרווחה והשירותים החברתיים - אורית בוגנים
מוזמן/ת - רויטל סולוביי
מוזמן/ת - אהרון כהן
מוזמן/ת - אברהם פלק
מוזמן/ת - ברוך לוי
רישום פרלמנטרי
¶
הדס צנוירט
פניות ציבור לגבי השלכות הקדמת הרישום למסגרות לשנה"ל תשע"ט, על קבוצת התינוקות שיוולדו לאחר מועד הרישום
היו"ר ישראל אייכלר
¶
שלום רב. אנחנו סיימנו את הדיון הקודם בתקווה, שעוד היום עד מחר האוצר ומשרד הרווחה יגיעו לסיכום בעניין קמחא דפסחא, שיוכלו לחלק לעניי ישראל לחג, ועכשיו אנחנו הולכים למשהו שלא בוער לערב פסח, ולמרות זאת - בגלל התינוקות שאנחנו הולכים לדבר עליהם, טוב שאנחנו עושים דיון בפגרה – מדובר בפניות ציבור לגבי השלכות הקדמת הרישום למסגרות לשנה"ל תשע"ט, על קבוצת התינוקות שייוולדו לאחר מועד הרישום.
ישנם הורים מודאגים, שלא יוכלו לרשום את הילדים למסגרות הלימודים בשנת הלימודים הבאה. הוועדה טיפלה בנושא דרגות הסבסוד עוד משנת 2010, והיו הרבה שינויים ושיפורים שנעשו בנושא. עדיין ממשיכות להגיע לוועדה פניות בנושאים שדורשים תיקון. אני רוצה לציין, חגי, נציג משרד העבודה, שלעומת הערימות שהיינו מקבלים בגלגול הקודם של משרד העבודה, משרד הכלכלה, היום אנחנו יכולים להפנות זמן גם לבעיות ספציפיות, שהן חשובות מאוד. אבל זה רק מראה שיש שיפור אדיר בעניין דרגות הסבסוד שאנשים מקבלים בצורה יותר מסודרת מאשר שנים קודמות.
באוגוסט 2017 קיימנו דיון חירום לפני תחילת שנת הלימודים, שהיו הרבה הורים, שילדיהם נותרו ללא מסגרת, כי לא היו מספיק מקומות במקומות מבוקשים ליד מקום המגורים. לקראת שנת הלימודים הבאה, התשע"ט, משרד העבודה והרווחה שינה את מועדי הרישום והקדים אותם בחודשיים; במקום סיום הרישום בחודשי אפריל ומאי, כפי שהיה נהוג עד כה, הסתיים מועד הרישום ב-22 בפברואר 2018, כתחילת הרישום החל ב-4 בפברואר, כלומר היה להורים פחות מעשרים יום לרישום.
ועדות הקבלה במקומות שיש צורך לקיים במקרים שבהם מספר הילדים הנרשמים עולה על התפוסה, תתכנסנה מ-23 בפברואר 2018 עד 12 במרס 2018. לאחר ועדות קבלה המשפחות יקבלו הודעה עד קבלה על המסגרת.
אנחנו עכשיו עומדים אחרי כל התאריכים האלה. בשנים קודמות ועדות קבלה התקיימו בחודש אוגוסט, ולכן חיו ההורים באי-ודאות, והיה נורא ואיום, כפי שכולנו זוכרים. הקדמתם את זה, ויש לזה ברכה גדולה, שהחל מחודש מאי יכולים ההורים להגיש בקשות להשתתפות בשכר לימוד בדרגות סבסוד. לגבי משפחות וילדים שממשיכים במסגרות הלימוד, מדובר בצעד חשוב ומבורך של הקדמת הרישום. לגבי ילדים חדשים או תינוקות שטרם נולדו במועד סגירת הרישום, מדובר בבעיה אמתית שמשרד הרווחה צריך לתת עליה את הדעת. בעצם זה לב הדיון שלנו כעת. תכף נדבר על התייחסות משרד העבודה והרווחה שקיבלנו, ושתציג אותם. לפני כן נפנה לפונה, לגב' רויטל סולוביי, שתציג את הבעיה של המשפחות הללו. תמקדי בבקשה את הבעיה.
רויטל סולוביי
¶
אני אם שבעצם במועד ההרשמה הייתי בהיריון. כאשר הגעתי למעונות היום כדי לרשום את הילד שטרם נולד – יש אבסורד מאוד גדול, אבל בשל המועד להרשמה, זה המועד, ולכן כשהגעתי, נאמר לי באופן מובהק, שניתנה החלטה ממשרד הרווחה באופן פוזיטיבי לכל המעונות, שלא ניתן לרשום ילדים שטרם נולדו, ובצדק, בהבנה לגמרי נכונה, אבל- - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
יש סוגיות בגמרא, בהלכה ובתלמוד, פרקים שלמים על מי שמוכר דבר שלא בא לעולם – פירות על עצים שיגדלו או שדות- - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
נכון. וגם במלווה יש שאלה. אבל פה, ברוך השם, יש משהו שבא לעולם - רק התאריך עבר מן העולם. הבעיה בתאריך – לא בילד.
רויטל סולוביי
¶
קיים, ובמיוחד בגילאים כאלה, שאנחנו כבר מתקדמים. אנחנו מדברים על ילדים שנולדו ועתידים להיוולד עד חודש מאי, שביום פתיחת השנה, כפי שמשרד הרווחה פרסם, זה 2.9, הם יהיו בני שלושה חודשים ומעלה. בעצם מעונות היום מיועדים וגם מפרסמים את עצמם כמיועדים לשלושה חודשים ומעלה, כשבעצם הם נועדו למי שמסיים חופשת לידה, לאשה העובדת שמסיימת חופשת לידה, ונכנסת למעגל העבודה. בפועל, דה פקטו, שנה הבאה כל מעונות היום המסובסדים כולם, יחלו ויפתחו את שעריהם אך ורק לילדים בני שבעה חודשים ומעלה. לא יהיה השנה במעונות היום ילדים בני שלושה חודשים עד שבעה חודשים.
חגי פורגס
¶
צריך לדייק את המשפט הזה. הוא משפט חשוב, ואשמח ברשותך לדייק אותו. יש בכל הארץ 20% מהמעונות שצריכים ועדות קבלה. 80% מהמעונות, כל מי שנרשם, יש לו מקום.
חגי פורגס
¶
זה רק 20%. כלומר ב-80% מהמעונות ילד על פניו יכול להיכנס גם באמצע שנה למעון. לכן זה לא מדויק. אני לא מתחמק פה מהעיסוק בבעיה – רק לתקן את המשפט שבכל המעונות בארץ אין ילדים בגילאים שלושה עד שבעה חודשים - זה רק במעונות שבהם יש עודף ביקוש. ביתר 80% המעונות ילד יוכל להיכנס ולהירשם מתי שירצה.
רויטל סולוביי
¶
אני גרה ברמת גן. אני מול ועד תל-אביב ומול ועד גבעתיים. אנחנו מספיק גדולים כדי לומר, שב-100% מהמעונות שפנינו אליהם יש תפוסה מלאה.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
כשאתה אומר 80%, זה כמו מחיר למשתכן. הוא זכה בבאר-שבע, כשהוא כר בחיפה. הוא זכה בירכא, כשהוא גר באופקים. איפה שהילד צריך להיות, ליד הבית שהוא גר, השאלה שם, הבעיה הספציפית לאזורים הצפוצים, כך שהסטטיסטיקה של האחוזים לא רלוונטית.
אני יודע מזיכרון, שמהחודש החמישי, בכל מיני רישומים, כשמביאים מסמך מרופא, מקבלים כל מיני רישומים. כך אני זוכר, כשהיו לי ילדים קטנים. למה אתם לא יכולים לעשות שמהחודש החמישי אפשר להירשם?
חגי פורגס
¶
קודם כל אתייחס לסוגיה בכלל וגם לשאלה הזו. יש פה שני דברים שמשפיעים על כך. אחת, לצערנו אנו במציאות שאין חוק חינוך חובה מגיל לידה אלא רק מגיל 3. לכן אין חובה על הרשות המקומית או על המשרד, למצוא מקום לכל ילד. כל הסיפור הזה – סליחה על המילה – זה וולונטרי. אם רשות מקומית רוצה לדאוג לרווחת התושבים, היא תקים מעונות. אם יש ארגון, שרוצה לדאוג לרווחת אוכלוסייה מסוימת, הוא יפתח מעונות.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
כל הסיפור הזה של המעונות, כל המהפכה של טרכטנברג, שבנו מעונות, כל זה, זה וולונטרי? מדינת ישראל בונה.
חגי פורגס
¶
היא בונה, אבל אין חובה. כמו שהמדינה או הרשות המקומית מחויבת לתת מסגרת לכל ילד מגיל 3 ומעלה, הרשות המקומית לא מחויבת לתת מסגרת לילד בגיל שנה או שנתיים או 3. עד גיל 3 אין חוק חינוך חובה.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
זה כל הילדים. מה שאתה אומר נכון לגבי כל הילדים שנמצאים במעונות – זה גם וולונטרי. כל הילדים שנמצאים, נמצאים מתוך רצון טוב. השאלה, אם אין פה אפליה בין ילד שנולד אחרי פברואר לילד שנולד לפני.
חגי פורגס
¶
אני אגע בזה. אני רק נותן את התמונה הרחבה. יש פה שני דברים שהמציאות בעייתית פה: אחת, שאין חוק חינוך חובה, ושתיים, שאין מספיק מסגרות. היצע המסגרות נמוך, ויהיו ילדים שלא יהיה להם מקום במסגרות. אנחנו אומרים את זה בכאב גדול ובצער רב, ואנחנו עושים מאמצים לפתוח כמה שיותר מסגרות, אם במימון בנייה שהמשרד מממן אותה, ואם בכל מיני יוזמות פרטיות, שאנחנו מכירים במבנים כבעלי סמל.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אתה מכיר מקרים נוספים כאלה כמו שלה? למה אתה אומר שמגדילים את הבעיה? במה מגדילים?
אברהם פלק
¶
כי אשה שצריכה לחזור מחופשת לידה חודש אחרי תחילת שנת הלימודים, לא יהיה לה מקום לילד שלה, כי הרישום נעשה בפברואר- - -
רויטל סולוביי
¶
זה נכון, כי לא רק שאין מספיק מעונות, כלומר אין מספיק מבנים, יש ביקוש יותר מהיצע, אלא כרגע גם מצמצמים את הגילאים למעונות יום. אם עד היום זה היה 3 חודשים ומעלה עד גיל 3, היום זה שבעה חודשים עד גיל 3, למרות שאותה יד שהחליטה שמעונות היום המפוקחים ייפתחו לשלושה חודשים ומעלה, היא אותה יד שלקחה את האפשרות דה פקטו הטכנית, להירשם בפועל.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
תציג לי פתרון אפשרי. את הבעיה הצגת. ברור לנו, שכשיש עומס, אתה אומר שהילדים שנמצאים בעולם, קודמים לילדים שייוולדו מחר. בסדר. אני לא עוסק בפילוסופיה.
חגי פורגס
¶
ברשותך, אזכיר עוד נקודה, שהזכרת אותה בפתיח. בשנים קודמות התכנסנו פה באוגוסט לדיוני חירום, שהיה לי קשה מאוד והובכתי להסביר כאן שבאמצע אוגוסט עדיין אין תשובות להורים. זה מצב שהוא לא סביר, בלתי נסבל. לכן אנחנו עושים לו עכשיו צעד מאוד מבורך, כפי שאמרת. אנחנו מרגישים אותו. נעשה פה צעד משמעותי מאוד. חלק מההורים כבר יודעים שיש להם מקום במעונות לא מבוקשים. במעונות המבוקשים הם יידעו באמצע מאי, ויהיה להם מספיק זמן להתארגן ולהגיש בקשות לדרגות. זה צעד שהוא מבורך לעשרות-אלפי הורים.
בבדיקות שאנחנו עשינו היו בשנים הקודמות מאות בודדות של ילדים שנולדו בחודשים האלה, שהקדמנו את תקופת הרישום – מרס, אפריל, אולי מחצי מאי. אלה הילדים שנפגעו מהתהליך המאוד טוב הזה, והילדים האלה נפגעו – כשאתה עושה תהליך גדול, שנותן מענה- - -
חגי פורגס
¶
הפתרון שלנו הוא לא פתרון ישיר להורה; אנחנו קודם כל נוקטים גמישות, וזה משהו שאני יושב בצמתים. במקרים שבהם הורה פספס את תקופת הרישום, כשנולד מאוחר, או נולד אפילו בשבוע שעבר, ויש נסיבות לא חריגות, אנחנו באים לקראת הורים.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אין סתירה בין מה שאת אומרת למה שהוא מדבר, כי הוא מדבר על כך שלא כולם רוצים לשלוח אחרי שלושה חודשים למעון.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אני רוצה לומר הצעה – תאמר לי אם זה סביר. עכשיו אני נזכר מאיפה אני זוכר את זה. במשרד השיכון הזכאות, כשהיינו זוגות צעירים, מי שהביא פתק מרופא, מבית חולים, שהאשה בהיריון בחודש החמישי, נחשב הילד, כילד במשפחה לגבי הזיכוי. מה הבעיה שלכם לקבוע שמהחודש החמישי – צמצמת את כל הבעיה הזאת בלפחות 50%, אפילו יותר אולי, שמי שבאה עם אישור מהחודש החמישי, יכולה לרשום את התינוק.
חגי פורגס
¶
קודם כל, זו פעם ראשונה שאנחנו מבצעים את התהליך הזה, ואנחנו מפיקים לקחים. כרגע הכמות האדירה של ההורים שמברכים, והארגונים- - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
נכון. אמרת את זה, ואני אמרתי את זה. אני לא מדבר על אלה שנולדו. אני מדבר על אלה שלא נולדו עדיין.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אז תבחנו אפשרות לרשום מהחודש החמישי, כי לגברת אמרו: את לא יכולה להירשם עד יום הלידה.
חגי פורגס
¶
קודם כל, זה לא רק חודש חמישי אלא ילד שב-1 בספטמבר יהיה בן לפחות 3.5 חודשים, אז צריך לשאול, באיזה שבוע הילד?
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אז ממתי אתה צריך להתחיל להכיר בהיריון? בערך מהחודש החמישי. אז יש לך שלושה-ארבעה חודשים.
שלומית אבינוח-קואולמן
¶
לא, מאי 18' שהוא נולד, אבל אם אתה רוצה חודש חמישי, אתה צריך במועד הרישום. זה בפברואר, כפי שאתה אומר.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
טוב מאוד. אז אם אתה מכיר בהיריון, פתרת את הבעיה בכמעט 100%. אני מדבר על העיקרון.
חגי פורגס
¶
אתה אומר שבמשרד השיכון יש את זה? נלמד את זה ממשרד השיכון. אם זה יעבוד, אפשר להשוות. אבל בסוף צריך לזכור, שהתהליך הזה הוא סוג של משפט שלמה. ילד אחד בפנים ואחד בחוץ - מתישהו הקו ייחתך.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
מה עושים עם הילדים שכבר נולדו השנה, שלא הכרתם? איך אפשר לעזור להם באופן ספציפי?
חגי פורגס
¶
זה כמו שאי-אפשר לעזור לילד שלא התקבל למעון – ילד שכבר נולד ולא התקבל למעון. יש לנו מחסור במעונות. אנחנו הרבה פעמים יש דינמיות, יש מקום שמתפנה, ילד שמבטל רישום. בכל שנה אנחנו אוספים מידע מהארגונים ומפרסמים אותו, איפה שיש מקומות פנויים, והורים יכולים ללכת ולבדוק ולכתת רגליים, וכשמגיעות פניות, אנחנו מסייעים ובודקים, אולי יש מקומות פנויים.
חגי פורגס
¶
לפעמים גם במעונות באזורי ביקוש, בגלל שאנשים פוחדים שלא יהיה להם מקום, הם נרשמים לעשרה מעונות, מתקבלים לששה.
רויטל סולוביי
¶
גם המעונות שאני הגעתי אליהם, שזה תל-אביב, אם זה ויצמן וויצו וכל אלה, הם גם כותבים בטופס ההרשמה שההורים יידעו שיש תפוסה מלאה, ויש הרשמות הרבה יותר גבוהות מאשר התפוסה. הסיכוי הוא קלוש למצוא.
רויטל סולוביי
¶
העניין הוא שבוועדת קבלה מסתכלים על קריטריונים מסוימים, וייתכן שמי שהוצאתם מגדר האפשרות להירשם, יכול להיות שהם נכנסו לקריטריונים - אמרות חד-הורית, עובדות, אנשים במצב סוציו אקונומי נמוך. זה אנשים שיכול להיות שדווקא בשלושה או שבעה חודשים, שטרם נולדו, הם אלה שיהיו זכאים להיכנס אלמלא נתתם להם להירשם. לכן דבר ראשון, גם אני שלחתי ניסיונות לפתרון. אני יודעת שיש גם עורכת דין בשם גיתית שרמן, שהיא גם שלחה מכתב, וגם נתנה פתרון יצירתי אחר. אני נותנת עוד רעיון.
רויטל סולוביי
¶
יכול להיות. אבל הפתרון שלי, שבעצם בהרשמות אנחנו מדברים על שלוש שכבות גיל: תינוקייה, פעוטות וגדולים. בעצם יש שני-שלישים מהכיתות האלה, אנחנו לא צריכים לדון לגביהם, והם יכולים לקבל את התשובות לפי הנוהל ולפי התאריכים, כי זה לא נוגע אליהם. אנחנו מדברים רק על התינוקייה. התינוקייה היום תיפתח רק לגיל שבעה חודשים עד שנה ושלוש. לכן אנחנו מדרים על קבוצת גיל לא כזאת גדולה, שלגביהם אולי כן לאפשר את הארכת ההרשמה או כן לתת לנו סד זמנים שאנחנו כן – מי שרוצה להירשם, יוכל להירשם ספציפית לתינוקייה. אגב, אם אני זוכרת נכון, תקנו אותי אם אני טועה, לגני עירייה יש מועדים שונים לכל גיל.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אני חייב לסיים את הדיון, אז נשאל, מה תשובתך להצעתה לגבי הארכת מועד הרישום לאלה שנולדו לאחר הזמן?
חגי פורגס
¶
הם יוכלו להתארגן בזמן כזה על מציאת פתרונות חלופיים. הארגונים יוכלו למצוא הורים שימלאו מקומות פנויים. להאריך את תקופת הרישום רק לגיל התינוקות, זה בעייתי, כי 40% מהמערכת שלנו היא בגיל תינוקות. 40% מהילדים.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
בכל רישום, אם יש הרבה ילדים יותר - גם במחיר למשתכן אם יש זוגות צעירים יותר מהדירות, מישהו נשאר בחוץ. לזה אין לך פתרון. אבל לעשות שוויון בין הילדים שנולדו היום לבין אלה שנולדו מחר, אתה כן יכול לעשות.
חגי פורגס
¶
אם אתם אומרים: סיים את רישום התינוקות עכשיו, ובמאי אתה נותן תשובות לכולם, ואם לא נשארו מקומות בכיתות- - -
שלומית אבינוח-קואולמן
¶
אני חושבת לאפשר רק לתינוקות שנולדו לאחר מועד הרישום. הרי התינוק נולד במרס. נולד היום. למה האמא הזאת לא יכולה לרשום את התינוק? אתה מונע ממנה את רישום התינוק. למה?
שלומית אבינוח-קואולמן
¶
הקדמת הרישום טובה למי שכבר במסגרת - להורים ממשיכים, לאחים. אני מכירה את הנושא. אנחנו מדברים רק על תינוק שנולד היום.
חגי פורגס
¶
כיום יש תקופת רישום, אחר כך הרישום נגמר, ואז יש כחודשיים וחצי של תהליך ועדות קבלה. בתקופה הזאת נולדים תינוקות, ומערכת הרישום מוקפאת. אי-אפשר לרשום. אחרי החודשיים וחצי – הורים מקבלים תשובות אם התקבלו או לא התקבלו, והרישום חוזר להיפתח. כל מי שרוצה יכול להירשם, ולהתקבל על בסיס מקום פנוי.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
לא. לא משאיר כלום. אתה מכניס אותם לסל הכולל, ובמאי, כשאתה משבץ, אתה משבץ אותם כמו כל האחרים.
חגי פורגס
¶
אז אתה אומר: תאפשרו למעונות לנהל רשימת סל במהלך התהליך. רק בסוף תהליך ועדות הקבלה, אם יהיה מקום, תיכנסו.
שלומית אבינוח-קואולמן
¶
אתה מאפשר להם להירשם. תן פתרון לאחרים. אתה מונע מהם את האפשרות לגמרי להירשם.
חגי פורגס
¶
זה לא רישום שיכניס אותם לדירוג שאנחנו מבצעים. אנחנו עכשיו מבצעים דירוג לפי מבחני הכנסה ותעסוקה להורים שנרשמו.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
הם גם יגישו מסמכים, וגם אותם תדרג.
אולי לא הבנתי נכון – יש לך X ילדים, שנולדו בתקופה הזאת. אתה פשוט מצרף אותם לסל הכולל. אתה נותן לכל ילד את הדירוג שלו. נשאר מקום – נשאר מקום. לא נשאר מקום – אז לא נשאר מקום. זה עניין של המעון.
חגי פורגס
¶
אתן לכם את הלו"ז. יום למחרת פסח, ב-29 במרס השנה ערב פסח, עד אז הורים יכולים להגיש מסמכים, ואז יש חופשת פסח, ולמחרת פסח יוצא דירוג ראשוני.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
מי שנולד עד פסח, תכניס אותו. שנה הבאה תיתן מחודש החמישי להירשם, ופתרת את הבעיה.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אז אני מבקש שגם ילד שנולד היום יוכל להגיש מסמכים, וכאשר אתה עושה את הדירוג מייד אחרי פסח, אתה מכניס אתו בסל הכול. זכה – זכה. לא זכה – לא זכה. מה נעשה?
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אז נולד הילד מאוחר – אני לא יכול לעזור לו השנה. מי שייוולד בשנה הבאה, תרשום אותו מהחודש החמישי, ואז יהיו לו אותן זכויות. זה פתרון זמני, וזה פתרון קבוע. זה מה שאני מציע לך.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
הכול תבדוק. יודעת מה, אני סומך עליו יותר מאשר השר, אם מותר לי לומר את זה. כי הם אנשים בשטח, הם עושים את זה. השר ישמע מה שאני אומר, ואחר כך ישיב לי תשובה אחרי פורים של השנה הבאה. כך עובדת הבירוקרטיה. אף אחד לא אשם פה.
אני רוצה לסכם את הדיון. אנחנו מבקשים שמשרד הרווחה יאפשר רישום לתינוקות שנולדו לאחר סגירת מועד הרישום עד תוצאות הוועדות הראשוניות לילדים שנולדו השנה. לשנה הבאה אנחנו מבקשים לשקול אישור היריון החל מהחודש החמישי שיזכה את האמא לרשום למסגרת לימודים- - -
היו"ר ישראל אייכלר
¶
למה? גברים יולדים פתאום? פה מדובר מאמא שעוד אין לה ילד, אבל היא מגישה שהיא בחודש החמישי, שתהיה זכאית לקבל. אם הגבר ילד, שהוא יבוא. זה לא שאלה – לא עוסקים פה בפילוסופיה אלא במעשה. למעשה ההורה יוכל לבוא ולרשום מהחודש החמישי, יהיה זכאי להיות רשום בין הילדים והתינוקות שנולדו. לשנה הזאת הוצע לפתוח את הרישום לאותם תינוקות שנולדו לאחר מועד הרישום ועד למתן התשובות הראשוניות להורים.
אנו מודים לחגי פורגס נציג משרד הרווחה ולגב' רויטל, שהציגה את הבעיה. שיהיה בהצלחה ובמזל טוב. הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 13:10.