ôøåèå÷åì ùì éùéáú åòãä
ôøåèå÷åì ùì éùéáú åòãä
àåîðéè÷
2018-04-10OMNITECH
הכנסת העשרים
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 164
מישיבת הוועדה המיוחדת לדיון בהצ"ח הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, הצ"ח התכנון והבנייה (הוראת שעה) ובהצ"ח שירותים פיננסיים חוץ מוסדיים
יום רביעי, כ' באדר התשע"ח (07 במרץ 2018), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 07/03/2018
חוק עבודת נשים (תיקון מס' 60), התשע"ח-2018
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק עבודת נשים (תיקון - תקופת לידה והורות לבן זוג של עובדת שילדה יותר מילד אחד), התשע"ז-2016, של חה"כ יואל חסון, נחמן שי, דב חנין, קסניה סבטלובה, איילת נחמיאס ורבין, יוסי יונה, יעל כהן-פארן, מיקי לוי, איתן ברושי, מיכל בירן, מיקי רוזנטל, איציק שמולי, יחיאל חיליק בר, אילן גילאון, עיסאווי פריג', יוסף ג'בארין, חנין זועבי, סתיו שפיר, יעקב אשר, נורית קורן, עמר בר-לב
מוזמנים
¶
תמר מתתיהו - עוזרת ראשית, משרד העבודה, הרווחה והמשרדים החברתיים
שי סומך - מח' ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
נדב שיינברגר - איש מטה שר האוצר, משרד האוצר
מולוגטה מהרי - מרכז בכיר באגף שוויון מגדרי, נציבות שירות המדינה
אסתר נמרודי - מנהלת תחום אימהות, המוסד לביטוח לאומי
עליזה ברלזון - מנהלת אגף משפחה, המוסד לביטוח לאומי
שרון אסיסקוביץ - רפרנט מינהל המחקר, המוסד לביטוח לאומי
הילה שור - ראש מדור, המוסד לביטוח לאומי
חנן פוטרמן - לשכה משפטית, המוסד לביטוח לאומי
מוריה ברבי - רפרנטית, התאחדות התעשיינים
מאירה בסוק - יועצת משפטית, נעמ"ת
רישום פרלמנטרי
¶
ס.ל., חבר תרגומים
הצעת חוק עבודת נשים (תיקון - תקופת לידה והורות לבן זוג של עובדת שילדה יותר מילד אחד), התשע"ז-2016
היו"ר רחל עזריה
¶
בוקר טוב, אני שמחה לפתוח את הדיון שחיכינו לו הרבה זמן, אני חייבת לומר, היה פה רצון הדדי לסגור את החוק. אני מבינה שיש לכם סיכומים.
יואל חסון (המחנה הציוני)
¶
אנחנו הסכמנו עם האוצר שהחוק יהיה כפי שהוא, רק במקום שלושה שבועות כרגע שבועיים.
ענת מימון
¶
היום בגין כל ילד נוסף שנולד החל מהילד השני יש אפשרות לקחת שלושה שבועות נוספים על היולדת.
יואל חסון (המחנה הציוני)
¶
לגבי בן הזוג. וחשוב להגיד, באוצר גם נאמר שלקראת שנייה ושלישית נעלה לשולחן עוד פעם את האופציה של שלושה שבועות.
מוריה ברבי
¶
בוקר טוב. אני מהתאחדות התעשיינים. אני אקדים ואומר שאנחנו תומכים בהצעה וברציונל שלה לקדם הורות שוויונית. יחד עם זאת, כפי שהערנו גם בדיון הקודם, חשוב לנו להסדיר את סוגיית ההודעה המוקדמת למעסיק. היום יש לנו בתקנות שגבר שיוצא לתקופת לידה חלקית עליו להודיע 30 יום מראש, זה אותו רציונל, לכן נראה לנו שצריך להוסיף גם את ה - - -
יואל חסון (המחנה הציוני)
¶
נדון בזה בקריאה שנייה ושלישית, כי אנחנו לא יודעים עדיין אם זה שבועיים או שלושה ויש בזה הבדל.
מוריה ברבי
¶
אבל מכל מקום חשוב לי לציין את החשיבות של ההודעה המוקדמת גם בנסיבות הללו כאשר מתווספים עוד שבועיים.
ענת מימון
¶
זה גם נושא שאמרנו שיהיה בשנייה ושלישית. שוב, זה גם תלוי אם זה שבועיים או שלושה, ככל שזה שלושה יש יותר חשיבות לפצל את השבועות. אם זה שבועיים זה כבר פחות - - -
חנן פוטרמן
¶
לא, במידה שמדובר בלידה רב עוברית, שלושה ילדים, אז זה השבוע שמגיע בכל מקרה ועוד שבועיים. אותו דבר.
ענת מימון
¶
לא, כתוב 'שלושת השבועות האמורים', אז יכול להיות שדווקא הפרשנות היא שילד שלישי ורביעי היא גם שבועיים, מתוך השלושה שיש לאישה הוא יוכל לקחת שבועיים ואם האישה מקבלת שלושה ושלושה הוא יוכל שבועיים ושבועיים.
חנן פוטרמן
¶
אז זה ארבעה שבועות, בגלל זה כדאי להבהיר שאנחנו מדברים על שבועיים או שלושה במידה של שלושה.
ענת מימון
¶
אני אסביר את השאלה. כשנולדים תאומים האישה מקבלת שלושה שבועות נוספים מעבר ל-15 השבועות שהיא זכאית היום והנוסח היום יגיד ששבועיים מתוך אותם שלושה שבועות בן הזוג יוכל לממש אותם. השאלה היא, כשיש לידה של שלישייה ורביעייה, האישה מקבלת על כל ילד נוסף שלושה שבועות וכשהנוסח אומר שבועיים מתוך 'שלושת השבועות האמורים' הכוונה שזה שבועיים מתוך כל אחד משלושת השבועות, כלומר אם זה חמישייה אז זה שבועיים שבועיים שבועיים.
מולוגטה מהרי
¶
כן, דווקא בניגוד להתאחדות התעשיינים אני חושב שצריך להגמיש את זה. אם אנחנו רוצים להוביל להורות שוויונית צריך להגמיש את הקריטריונים, ההודעה המוקדמת, כי מדובר בילדים קטנים שהם חולים היום, מחר, ולא יודעים לתכנן את זה. לכן הגמישות תאפשר יותר שיתוף. זו ההתייחסות שלי.
מוריה ברבי
¶
לא, אין בעיה, לצאת הוא ייצא. אגב, בתקנות הקיימות כתוב שאם נבצר מהעובד להודיע במועד למעסיק בנסיבות כאלה אז שיודיע מתי שהוא יכול. לכן - - -
מוריה ברבי
¶
מאפשרים לגמרי, אנחנו רק רוצים לדעת מראש כדי להיערך מבחינת מצבת כוח האדם. יש פה היעדרות שהיא בכל זאת - - -
ענת מימון
¶
לא אמרנו שלא, אמרנו שנבחן איך והאם ההודעה הזו גם מחייבת, כלומר אם הוא לא מצליח למסור את ההודעה באמת אז צריך יהיה לקבוע הוראות. נבחן את זה.
היו"ר רחל עזריה
¶
כן, לשנתיים. סתם. לא, זה לא רלוונטי. אנחנו הארכנו בשבוע, כל שבוע נוסף עולה רבע מיליארד שקל. אז הארכנו בשבוע, הארכתי, זה היה חוק שעשיתי לפני כמעט שנה וגם הוספנו אפשרות שהגבר ייקח שבוע במקביל לאישה ויש נתונים. אנחנו רצינו לעשות את הדיון לפני סוף המושב.
אסתר נמרודי
¶
כן, יש נתונים. סך הכול ניצלו מיוני, החוק שלך נכנס ביוני אז זה גדל במשהו כמו קרוב ל - - - גברים שניצלו.
היו"ר רחל עזריה
¶
זה כאילו גדל פי שניים בחצי השנה הזו. היו ממש מעט וזה גדל פי שניים, זה ממש משמעותי.
היו"ר רחל עזריה
¶
לא, זה כלום. אבל היה לנו, היינו תקועים, לא הצלחנו לעבור את ה-500 לשנה. שנים היינו ב-500 וגם טענו שהרבה זה להט"בים, כי זה היה ממש כאילו בבודדת, ומאז שהחוק עבר, הוא עבר לפני חצי שנה, אז זה גדל ל-500 בחצי שנה. נכון? זה מה שזה גדל?
מאירה בסוק
¶
כמובן שאנחנו בעד החוק, השאלה היחידה, אנחנו מדברים פה על זה שגבר יכול לקחת את שלושה השבועות האלה מהתחלה או שמשישה שבועות אחרי?
היו"ר רחל עזריה
¶
לא, היה אמור להיות ארבעה שבועות. השבוע בכל מקרה, עכשיו היה אמור להיות עוד שלושה שבועות. אני חשבתי שזה שבועיים לתאומים, מסתבר שזה שלושה שבועות. על כל ילד האישה מקבלת שלושה שבועות. אז במקום להוסיף שלושה שבועות אנחנו נוסיף עוד שבועיים.
היו"ר רחל עזריה
¶
לא, אל תבלבלו. על כל לידה של ילד נוסף האישה מקבלת עוד שלושה שבועות. שבועיים יכול לקחת האבא.
היו"ר רחל עזריה
¶
אז בואו, אני עוצרת את הדיון לחמש דקות.
(הישיבה נפסקה בשעה 10:12 ונתחדשה בשעה 10:17.)
ענת מימון
¶
אני רק רוצה לקרוא את הסעיף הזה. הקראנו את הנוסח בישיבה הקודמת, אני מקריאה את הסעיף שיש בו שינוי, "בחוק עבודת נשים התשי"ד-1954 בסעיף 6(ג) בסופו יבוא 'לעניין סעיף זה, בלי לגרוע מכל דין, עובד שבת זוגו ילדה בלידה אחת יותר מילד אחד יהיה רשאי לממש שבועיים מתוך שלושת השבועות האמורים לצורך טיפול בילדו במקום בת זוגו ובהסכמתה, מתוך תקופת הלידה וההורות של בת הזוג, החל מיום הלידה ואילך ובלבד שהתקופה למימוש לא תפחת משבעה ימים רצופים'."
ולשנייה שלישית נדון בשאלת ההודעה למעסיק ובאפשרות לפצל. והשאר כמו שהקראנו בפעם הקודמת כשאני מדגישה שהתחילה זה ב-1 בחודש שלאחר תום חודשיים מיום פרסומו והוא יחול על לידות - - -
היו"ר רחל עזריה
¶
נכון, ביטוח לאומי, אתם ביקשתם. נכון.
מי בעד הצעת חוק עבודת נשים (תיקון - תקופת לידה והורות לבן זוג של עובדת שילדה יותר מילד אחד), התשע"ח-2017, מי בעד הצעת החוק בנוסח הוועדה? מי נגד? אין, מי נמנע? אין.
הצבעה
בעד – רוב
נגד – אין
נמנעים – אין
הצעת חוק עבודת נשים (תיקון - תקופת לידה והורות לבן זוג של עובדת שילדה יותר מילד אחד), התשע"ח-2017 עם התיקון שהוקרא – אושרה