ôøåèå÷åì ùì éùéáú åòãä
ôøåèå÷åì ùì éùéáú åòãä
àåîðéè÷
2018-03-26OMNITECH
הכנסת העשרים
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 594
מישיבת ועדת הפנים והגנת הסביבה
יום שני, כ"ה באדר התשע"ח (12 במרץ 2018), שעה 9:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 12/03/2018
תקנות אוויר נקי (זיהום אוויר מכלי רכב) (תיקון), התשע״ח-2018
פרוטוקול
סדר היום
תקנות אויר נקי (זיהום אויר מכלי רכב) (תיקון - דירוג וסימון רכב מנועי), התשע"ח-2018.
מוזמנים
¶
מנכ"ל, המשרד להגנת הסביבה - ישראל דנציגר
סמנכ"לית תעשיות, המשרד להגנת הסביבה - שולי נזר
ראש תחום זיהום אוויר מתחבורה, המשרד להגנת הסביבה - אמיר זלצברג
דוברת המשרד, המשרד להגנת הסביבה - גתית פנקס הלמר
ממונה ייעוץ וחקיקה, לשכה משפטית, המשרד להגנת הסביבה - נטע דרורי
לשכה משפטית, המשרד להגנת הסביבה - רן סלבצקי
יועץ מנכ"ל, המשרד להגנת הסביבה - אסף שמואל יזדי
אגף איכות אוויר, המשרד להגנת הסביבה - חגית נובו
יועצת השר, המשרד להגנת הסביבה - רחל גור
יועצת השר, המשרד להגנת הסביבה - ד"ר שיאלה קנדל
יועץ מנכ"ל, המשרד להגנת הסביבה - אסף יזדי
אגף תקציבים, משרד האוצר - אורי דביר
ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים - תמרה יפה לב
ראש תחום אנרגיה וסביבה, אגף רכב, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים - עידן עבודי
מנהלת המחלקה לאפידמולוגיה סביבתית, משרד הבריאות - איזבלה קרקיס
טוקסיקולוגית ראשית, בריאות הסביבה, משרד הבריאות - תמר ברמן
יועץ משפטי, רשות הכבאות וההצלה, מחוז מרכז, המשרד לביטחון הפנים - אביתר טסלר
מתמחה יועמ"ש, רשות הכבאות וההצלה, המשרד לביטחון הפנים - מורן שמאי
מנהל תחום פרויקטים, משרד האנרגיה - צבי תמרי
סגן מנהל מינהל סביבה, משרד הכלכלה - זאב ברל
יועמ"ש תו"פ והגנת הסביבה, צה"ל - רס"ן רגינה דסק
רמ"ד ביקורות והכשרות בתחום הגנת הסביבה, צה"ל - רס"ן איתי פרויליך
מהנדס רכב ראשי, חברת אגד - נסים בעבור
מנהל בטיחות ואיכות סביבה, חברת אגד - סלים סעדיה
מנהל איכות הסביבה, חברת דן תחבורה - יצחק צרויה
ממונה על רכש דלקים ושמנים, חברת דן תחבורה - אלעד שרביט
ממונה זיהום אוויר, חברת דן תחבורה - רוני גורל
מנהל פורום חברות התחבורה הציבורית הפרטית - אמיר יער
החברה להגנת הטבע - גיתית ויסבלום
מנכ"ל, איגוד יבואני הרכב - יעקב יהודה רודד
יושב-ראש, איגוד נהגי המוניות הארצי - יהודה בר אור
מנהל קמפיינים, גרינפיס - ד"ר יונתן אייקנבאום
תנו יד לחירש, נכים למען נכים - דני קדרון
שדלן/ית (גורן עמיר יועצים בע"מ ), מייצג/ת את איגוד יבואני הרכב בישראל - יהושע שלמה זוהר
שדלן/ית (גלעד יחסי ממשל ולובינג), מייצג/ת את קרסומוטורס משנת 1933 - איתן אלון
רישום פרלמנטרי
¶
טלי רם
תקנות אויר נקי (זיהום אויר מכלי רכב) (תיקון - דירוג וסימון רכב מנועי), התשע"ח-2018
היו"ר יואב קיש
¶
בוקר טוב. אני פותח את הדיון. למעשה, זה הדיון השני בתקנות האלה. בדיון הראשון היה איתנו השר זאב אלקין, שהדגיש – ואני רוצה גם לחדד בישיבה זו בפתח דבריי ולמרות שהוא לא נמצא בארץ, את המסר שלו, שהוא רואה בתקנות האלה רפורמה מהותית, משמעותית, יסודית, שהוא מאוד רוצה לקדם בהקדם האפשרי. אני חושב שזה ברור לכולם שמדובר במהלך שיציל חיים, ודאי וודאי שכולנו מתגייסים למשימה הזו באמת לקדם את זה.
אני רוצה להגיד גם שהיא לא שנויה במחלוקת, זה לא שיש פה אופוזיציה-קואליציה. אנחנו פה בדיון ענייני לחלוטין, שבסופו של דבר בא לדאוג לכך שהאוויר שאנחנו כולנו ננשום יהיה אוויר בריא יותר, פחות מזוהם, וכהשלכה מזה יחסוך חיים גם במקומות שזה אפשרי, וזה יקרה, ובטח כשמדברים על הסטטיסטיקות.
יש לנו את התקנות שתכף נקריא אותן כשיגיע היועץ המשפטי, ואנחנו נתייחס לדברים שעלו גם בדיון הקודם, בעיקר לגבי לוחות הזמנים. אני חושב שזה הנושא המרכזי שעליו אנחנו נצטרך לדון ולהתדיין, כולל עם גופים שיש פה מהציבור. למרות שדיברו כבר בסיבוב הקודם מהציבור, אני אתן לכמה דוברים לדבר, אז מי שרוצה לדבר ולא נרשם, נא לשלוח פתקים. אנחנו אמורים לסיים את הדיון הזה לקראת 10:30, 11:00 לכל המאוחר.
אני אתן כמה מלים לחברי הכנסת לפני שנפתח. בבקשה, חבר הכנסת דב חנין. ברושי, אתה גם רוצה להגיד כמה מלים?
דב חנין (הרשימה המשותפת)
¶
תודה לך, אדוני היושב-ראש. אני ראשית הגעתי לכאן כדי לברך על המהלך הזה. אני חושב שאנחנו נמצאים בהשלמה של חידוד וחיזוק ההסדרים שלנו מול סוגיות של זיהום אוויר מכלי רכב מנועי. אנחנו יודעים שזיהום אוויר מתחבורה הוא אחד מהמקורות הראשיים לזיהום אוויר במדינת ישראל, אנחנו גם יודעים שזיהום אוויר מכלי רכב פוגע במיוחד מכיוון שהוא נמצא בריכוזי אוכלוסייה או סמוך לבני אדם, ולכן התמודדות עם זיהום אוויר מכלי רכב זה מהלך נכון, חיוני וחשוב.
אז ברמה העקרונית אני לגמרי תומך במהלך הזה, ואני פונה אליך, אדוני היושב-ראש, בסוגיה שאתה העלית, סוגיית לוחות הזמנים. אנחנו צריכים ללכת ללוחות הזמנים הקצרים ביותר שאפשר ליישם אותם.
בסופו של דבר – אני אומר את זה גם לאותם גופים שיציגו כאן בוודאי את הקשיים הקיימים, ויש קשיים קיימים - אבל בסופו של דבר אנחנו מדברים בהגנה על חיים של בני אדם. וכל הקשיים האחרים, של מורכבויות ובעיות ואתגרים שצריך, כל המורכבויות האחרות שאנחנו צריכים לקחת אותן כמובן בחשבון, מתגמדות ליד האינטרס הציבורי העליון הזה של להגן על חיים ועל בריאות של בני אדם.
ולכן הפנייה שלי אליך, אדוני היושב-ראש, היא לחשוב עד כמה שאנחנו יכולים איך אנחנו מקדמים את ההסדר הזה בצורה כזו שתחילתו תהיה מהירה ככל הניתן. תודה רבה.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
¶
תודה רבה. בוקר טוב ואני גם רוצה לברך שהתקנות הובאו לפתחנו ואני מקווה שנאשר אותן, מה שנקרא כמה שיותר מהר, ושיהיו גם מיושמות כמה שיותר מהר, אני לא אחזור על דברי חברי חבר הכנסת דב חנין, שאני מסכימה עם כולם. באמת מדובר פה בחיי אדם והדברים ברורים וידועים, ויפה שעה אחת קודם, מה שנקרא.
אני רוצה לשאול כמה שאלות. קודם כול, לגבי המכתב משר הביטחון, שאומנם התייעצו איתו, הוא מאוד בעד איכות האוויר והפחתת זיהום אבל לא אצלי. אז אני רוצה לשאול מה קורה עם משרד הביטחון כי כמו שאני מבינה זה דורש דיון, והאם יש הסכמות.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
¶
דבר שני, נשאלת השאלה. אתם יודעים, בשנה-שנתיים האחרונות נחשפנו – זה לא קשור למה שקורה בישראל – כן, בעולם, לרמאויות של חברות רכב הכי גדולות וזיופים בתוצאות הביצועים הסביבתיים של הרכב, והאם התקנות האלה מתמודדות עם הנושא הזה כי זה אתגר שאני מבינה שבכל העולם נדרשים לו, אבל גם שאלה כי הרי מה עשו פולקסווגן? הם פשוט מצאו את השיטה לעבוד על הבוחנים, לעבוד על הטסטרים ולעשות את הזיוף מדויק כל כך, שהם עברו את כל הבחינות, ובעצם מגלים שהם מזהמים ביומיום פי לא יודעת כמה אבל הרבה הרבה יותר מאשר בטסט. אז איך מתמודדים עם זה?
ושאלה אחרונה, באמת איך תתבצע האכיפה. זאת אומרת, זה לא חוקי להסיר את המסנן חלקיקים, זה ברור מהתקנות, אבל כיצד תתבצע האכיפה? הרי בסוף, בפרטים הקטנים אנחנו ניבחן בתוצאות של הדבר הזה ואני חושבת ששווה לתת על זה את הדעת כבר היום בדיון. תודה רבה.
היו"ר יואב קיש
¶
תודה רבה. לפני שתומר, היועץ המשפטי, ידבר אני אתן לישראל דנציגר, מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה, בבקשה.
ישראל דנציגר
¶
בוקר טוב. לא אכביר במלים כי כבר אמרנו הכול ואני מצטרף ליושב-ראש הוועדה וחברי הכנסת. תקנות מאוד מאוד חשובות, חלק מתוכנית לאומית להפחתת זיהום אוויר מתחבורה שאנחנו מובילים, כשהעוגן החקיקתי הוא באמת התקנות האלה. מצטרף אל זה גם סבסוד וגם אכיפה, שמביאים הרבה מסננים על כלי רכב מזהמים – גריטה, אוטובוסים חשמליים, עידוד של תחבורה ציבורית שאינה מזהמת, חשמול הרכבת וכו' – כל הדברים האלה ביחד יפחיתו יותר מ-30% מזיהום האוויר מתחבורה, שזה אומר מאות אנשים ואלפים שלא יחלו כל שנה: סרטן, מחלות ריאה, דם, ולכן הדבר הוא מאוד מאוד חשוב ואני מקווה מאוד שנעביר את זה היום.
תומר רוזנר
¶
בוקר טוב, אדוני. חוק אוויר נקי משנת 2008 בעצם חזה לפני כעשר שנים את האפשרות, ויחד איתו תיקון עקיף לפקודת התעבורה, להכרזת אזורים עירוניים שיהיו נקיים יותר מזיהום אוויר באמצעות מגבלות תנועה וכניסה של רכבים.
כעבור כעשר שנים אנחנו נמצאים סוף סוף בתחילתו של התהליך הזה, שהיה צריך לקרות הרבה יותר מוקדם.
התקנות האלה הן נדבך אחד בשורה של מעשי חקיקה שבעצם נועדו להשלים את החקיקה שנעשתה לפני כעשר שנים.
תומר רוזנר
¶
בנושא רכבים, שנועדו לתמוך בנושא של אזורים נקיים. במקביל לכך, מתקיים הליך של התקנת חוקי עזר ברשויות המקומיות שמעוניינות לקדם את זה. יש הסדר כזה שמתנהל בחיפה ויש כוונה לקדם הסדרים דומים – ומנכ"ל המשרד יכול להשלים – בירושלים ובמקומות אחרים.
ועדת הכלכלה אישרה צו עבירות קנס שיאפשר גם אכיפה יעילה של אזורי האוויר הנקי, ולכן צריך לראות בזה מהלך משלים לעניין הזה.
בנוסף לתקנות שהונחו בפנינו, הונחו בפניכם חברי הוועדה דברי הסבר וגם דוח ניתוח השפעות רגולטוריות. אני לא אכנס לפירוט הדוח, רק תשימו לב שהחלופה שנבחרה בסופו של דבר היא לא החלופה שהומלצה בדוח הזה.
תומר רוזנר
¶
הדוח לטעמנו – אני לא אכנס לזה כי זה דיון שהוא לא קשור לעניין התקנות עצמן - אין בו בעצם ניתוח אמיתי של השפעות הרגולציה הזאת, לא בהיבט המשקי ולא בהיבט החברתי-כלכלי. למעט טענה שמדובר בחיסכון בחיי אדם בזה שמתקינים את הדברים, אין בחינה של העלויות המשקיות, ההשפעות הרגולטוריות על העוסקים ודברים נוספים שיש לצפות שיהיו בניתוח מעין זה, ולכן אני אשים אותו כרגע בצד ונתייחס לתקנות לגופן.
בתקנות כפי שמונחות בפנינו יש בעצם שלושה הסדרים עיקריים. ההסדר האחד הוא קביעת דירוג של זיהום אוויר מכלי רכב. כפי שאמרתי, ההסדר הזה נקבע בחוק שצריך להיקבע לפני כעשר שנים, הוא נעשה היום לראשונה ומוצע כאן דירוג של ארבע רמות. אתם תראו בהמשך שאנחנו הצענו ונציע לכם לפרט יותר את דירוגי הזיהום כדי להתאים אותם להסדר שכבר קיים לגבי דירוג של זיהום אוויר מכלי רכב כפי שנעשה בפרסומות, הסדר שכבר נקבע לפני כעשר שנים, שבעצם היום כשמפרסמים רכב חדש יש בפרסומת לפי חובה שנקבעה בחוק, פירוט של זיהום האוויר מאותו כלי רכב חדש. מדובר על כלי רכב פרטיים בעיקר, בין 1 ל-15, יש 15 רמות של זיהום אוויר כדי שהצרכן שהולך לקנות את הרכב ידע במה מדובר.
אנחנו הצענו ונציע לכם לסנכרן בין שני ההסדרים כי זה נשמע לנו מאוד טבעי שההסדרים יהיו הסדרים שמדברים אחד עם השני, מה שלא הוצע במקור.
תומר רוזנר
¶
לא הבדלים. יש הסדר שעכשיו מבקשים לקבוע אותו לגבי זיהום אוויר מכלי רכב בכלל, דירוג של זיהום אוויר מכלי רכב בכלל, ויש הסדר שקיים כבר עשר שנים פחות או יותר שמסדיר דירוג של זיהום אוויר מכלי רכב בפרסומת, שהוא משפיע בעיקר על שני דברים. אחד, לתת מידע לצרכן שהולך לקנות כלי רכב, שידע מה רמת הזיהום של הרכב שהוא קונה; שתיים, זה גם משמש את רשות המסים במתן הטבות מס לרכבים שמזהמים פחות.
אנחנו חשבנו ונציע לכם, שההסדרים האלה יהיו מסונכרנים כך שגם ההסדר שמוצע כרגע יבטא את אותו דירוג שכבר נקבע.
תומר רוזנר
¶
בחלקן הגדול כן. אנחנו נעבור עליהן במסגרת ההקראה. דבר שני, וזה ההסדר העיקרי שמוצע, זה חובה מצד אחד להתקין מסנני חלקיקים, שעל זה דיברתם בישיבה הקודמת, אני מבין, במה שמוגדר כאן "רכב כבד ישן".
ההסדר השלישי הוא ההסדר שבעצם מלווה את כל ההסדר הזה, שהוא מחוץ לתקנות, והוא הסיוע הממשלתי, שאין לו ביטוי בתקנות עצמן אלא הוא בהצהרה של המשרד לגבי סיוע שהוא ייתן לסוגים שונים של רכבים מהסוג הזה בבואם לקיים את החובה שמוטלת עליהם במסגרת התקנות כפי שתחליטו עליהן, ככל שתחליטו עליהן.
אני מציע שנעבור כבר להקראה.
לירון אדלר מינקה
¶
"תקנות אוויר נקי (זיהום אוויר מכלי רכב) (תיקון), התשע"ח–2018
בתוקף סמכויותיי לפי סעיפים 4, 35(א), 37 ו-81 לחוק אוויר נקי, התשס"ח–2008, וסעיף 10א לחוק רישוי עסקים, התשכ"ח–1968 לאחר התייעצות עם שר התחבורה והבטיחות בדרכים, עם שר האנרגיה ועם שר הבריאות, לפי העניין, ובאישור ועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת לפי סעיף 2(ב) לחוק העונשין, התשל"ז–1977, אני מתקין תקנות אלה:
תיקון הפתיח
בפתיח לתקנות אוויר נקי (זיהום אוויר מכלי רכב), התשע"ב–2012 (להלן – התקנות העיקריות), במקום "37(א)" יבוא "37"."
תומר רוזנר
¶
המשמעות, בעצם מבהירים שההסמכה להתקין את התקנות היא גם זו שמתייחסת לקביעת דירוג הזיהום של כלי הרכב, שזה הסעיף המסמיך.
לירון אדלר מינקה
¶
"תיקון תקנה 1
בתקנה 1 לתקנות העיקריות –
אחרי הגדרת "מנהל אגף הרכב" יבוא:
""מסנן חלקיקים" – מסנן המותקן במערכת הפליטה של רכב ומפחית את מספר החלקיקים העדינים המרחפים (S.P.M) הנפלטים מהרכב בשיעור של 98 אחוזים לפחות, מסוג שניתן לגביו אישור על שיעור ההפחתה האמור מאחד הגופים המפורטים בתוספת השלישית;";"
תומר רוזנר
¶
התוספת השלישית תמנה גופים בין-לאומיים – מופיע אצלכם – שאלה הגופים שנותנים את האישורים לגבי מסנני החלקיקים האלה, שזה עומד - -
רן סלבצקי
¶
אלה תקנות של המשרד להגנת הסביבה, אנחנו רוצים להבהיר מה הנוסח שהוגש לוועדה, מה התיקונים שבוצעו אתמול בישיבה עם הייעוץ המשפטי ומה עמדתנו בעניין הזה. אני חושב שזה חשוב.
היו"ר יואב קיש
¶
אנחנו קיבלנו נוסח, אתמול נעשתה עבודה בוועדה, ההערות מופיעות פה. אתה רואה שההערה מופיעה בתיקון, יש לך את ההערה?
רן סלבצקי
¶
שוב. בנוסח שאנחנו העברנו לא הייתה תוספת שלישית של הגופים הבין-לאומיים שמאשרים את המסנן אלא נכתב שזה מסוג מסנן שאישר הממונה. הממונה לפי חוק אוויר נקי - בעניין הזה, אמיר זלצברג, שהוא ראש אגף תחבורה אצלנו במשרד.
רן סלבצקי
¶
הייעוץ המשפטי העיר שהוא רוצה להקטין את הביורוקרטיה ואת הנטל שיצטרכו גם לעבור אצל משרד התחבורה, כי ממילא נדרש אישור ייבוא.
רן סלבצקי
¶
אצל הממונה. כי ממילא נדרש אישור ממשרד התחבורה לייבא את הרכיב. בהתחלה, בישיבה אתמול לא ראינו עם זה בעיה, ואז משרד התחבורה פנה אלינו, אמר לנו: ממילא, כבר היום בייבוא מסנני חלקיקים כאלה משרד התחבורה דורש אישור של המשרד להגנת הסביבה, של אותו אדם בעצם, לפני שהוא נותן את האישור. אומר, אין לי את הגורמים שיודעים לבדוק את האישורים האלה, אני רוצה להסתמך על אישורו של גורם המקצוע הרלוונטי במשרד להגנת הסביבה – הוא פשוט עוד לא הגיע, הוא כנראה מתעכב – וביקשו להשאיר את זה עם אישור הממונה. זה מה שקורה היום בכל ייבוא מסנני החלקיקים והם חוששים ששינוי התקנות ככה יביא לזה - - -
רן סלבצקי
¶
כל סוג שהגיע וקיבל אישור - אני לא אלך ואחפש מסננים בעולם - כל סוג שהגיע פעם אחת, אין לי בעיה לפרסם שהסוג הזה הוא מאושר.
היו"ר יואב קיש
¶
הנקודה היא כזו. אם אנחנו מדברים על מסנן שלא מופיע ברשימה, יפנו לממונה, הממונה ייתן אישור וזה ייכנס, אבל אם הוא לא ברשימה?
תומר רוזנר
¶
לא צריך. הממונה, אין לו כלים לבדוק מסננים ואת התאמתם לאיזשהו תקן. מה לעשות, אין לו. מה הוא עושה? בודק אם קיבל אישור מאחד משלושה גופים, אולי ארבעה: ה-EPA, רשות הסביבה האמריקנית, רשות הסביבה השוויצרית או איזשהו גוף שוויצרי כזה שהוא - - -
רן סלבצקי
¶
מה שאנחנו אומרים, זה לא בדיקה של תעודה - אם היא קיימת, לא קיימת. צריך לקרוא את התעודה הזאת, לראות שהיא באמת מעידה על הפחתה של 98%.
אמיר זלצברג
¶
ברשותכם, מכיוון שאני זה שקורא את התעודות האלה, המטרה בעצם היא לייצר משהו שהוא מונע טעויות, שהוא חוסך גם לציי הרכב או גם לבעל הרכב שקונה איזשהו מוצר, או ליבואן שמביא איזשהו מוצר, שאין טעות. אני מכיר את התעודות האלה, הן מגיעות עם כל מיני מספרים עליהן, זה יכול להיות מאוד מאוד מבלבל. מה שקורה היום זה שמישהו שרוצה לייבא מסנן, פונה למשרד התחבורה, לאגף הרכב, הם פונים אלינו, אנחנו מוודאים באמת לגבי שיעור ההפחתה.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
¶
רק להבין את הסוגיה. הוויכוח פה, מצד אחד רוצים הפחתת רגולציה, פישוט תהליכים; מצד שני, רוצים שיהיה פיקוח כמו שצריך.
היו"ר יואב קיש
¶
לא. הפיקוח קיים כמו שצריך גם ככה. השאלה האם נדרש או לא נדרש, אבל בואו נשמע את משרד התחבורה. תמשיכי בהקראה.
אחרי הגדרת "רכב" יבוא
¶
""רכב כבד ישן" – רכב שמותקן בו מנוע דיזל מהסוגים המנויים בפרטים 7 עד 9 לתוספת השנייה, ששנת הרישום הראשון שלו בישראל היא השנה הקבועה לצד סוג הרכב וסוג המנוע המותקן בו בטור 4 בתוספת השנייה או לפניה;"."
לירון אדלר מינקה
¶
התקנות כל הזמן מפנות לטבלה שמופיעה בסוף.
"תיקון תקנה 2
האמור בתקנה 2 לתקנות העיקריות יסומן (א) ובסופה יבוא:
"(3) על אף האמור בפסקאות (1) ו-(2), ברכב כבד ישן – ערך בליעת האור עולה על 0.2 יחידות למטר (m-1)."
תומר רוזנר
¶
אני אסביר. לאחר שמותקן מסנן חלקיקים ברכב – לאו דווקא רכב ישן אלא כל רכב שמתקינים בו מסנן חלקיקים – והוא עובד באופן תקין, הוא צריך להפחית את ערך בליעת האור, שזו אמת המידה שלפיה בוחנים את הזיהום, ל-0.2 יחידות בליעה למטר, או פחות.
אם מותקן מסנן, זה המבחן שהרכב צריך לעמוד בו. אם הוא לא עומד במבחן הזה, הוא כאילו לא עומד בבדיקה והוא לא עובר טסט, בלשון העם.
תומר רוזנר
¶
אם התקינו והוא לא עומד בתנאי הזה של הפחתה של 0.2 או פחות, אז הוא לא עובר טסט. מה המשמעות של זה? אמרנו שהמסנן צריך להיות כזה שמפחית ב-98%, אם הוא מפחית בפחות אז הוא כנראה לא תקין.
לירון אדלר מינקה
¶
מה שאנחנו קובעים גם בתקנה 2 זה שאם הוא לא עומד בערך הזה, זה בעצם גם נקרא זיהום אוויר בלתי סביר לפי החוק וזה מה שיוצר את העבירה הפלילית.
לירון אדלר מינקה
¶
ב-(ב) יש לנו איזושהי מחלוקת עם המשרד להגנת הסביבה לגבי המשך ההגדרה של העבירה הפלילית. המשרד להגנת הסביבה מציע לכתוב את (ב):
"
אחרי תקנת משנה (א) יבוא:
"(ב) הסרת מסנן חלקיקים בניגוד לתקנה 8(ב), היא גרימת זיהום אוויר בלתי סביר." "
תומר רוזנר
¶
זה משהו מדיד, זה משהו שנגרם, זה זיהום אוויר. אי אפשר לעקם את לשון החוק ברמה שהיא עושה את החוק לבדיחה, שאומרת שמעשה כלשהו שאין בו שום קשר באופן ישיר לזיהום אוויר, הוא זיהום אוויר. יש גם הרבה דברים שאנשים עושים שהם קונים אבקת שריפה ואם הם יבעירו אותה אז יהיה זיהום אוויר.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
¶
אל תיקח אותנו לדוגמאות קצת קיקיוניות, סליחה, אבל אם בן אדם יש לו רכב מאוד מזהם וישן, עבר טסט והוריד את המסנן, אם הוא לא נוסע באוטו אז שיגרוט אותו. הרי בשביל מה לבן אדם יש רכב כבד? הוא משתמש בו.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
¶
כן, אבל תומר אומר, אם הוא רק מסיר. אין לי הרי איך לתפוס כל רכב ורכב, אין לך איך לפקח על 20,000 רכבים או לא יודעת כמה, שהם מזהמים וישנים. תשים פקח על כל רכב לראות אם יוצא לו עשן כשהוא נוסע? זו הדרך שלך לפקח שהוא עבר טסט עם מסנן ואסור לו להוריד את המסנן.
תומר רוזנר
¶
אנחנו חושבים שיש חשיבות גם להסדיר את ההתנהגות הזאת, וכפי שאמרה חברת הכנסת פארן, להתייחס גם לנושא של הסרה כמעשה שהוא אסור, בלי קשר לנושא של זיהום אוויר כי המעשה כשלעצמו הוא אסור. זה שיבוש, זה כמו הסרה של איזשהו - - -
תומר רוזנר
¶
של רכיב בטיחותי, או אגזוז או משהו כזה. לכן אפשר, והחוק מאפשר זאת, לקבוע עבירה ספציפית של איסור הסרה, רק שהענישה שלה היא ענישה פרופורציונלית יותר, ואתם תקבעו את המדרג. אפשר לקבוע ענישה של עד חצי שנת מאסר, וקנס.
תומר רוזנר
¶
אנחנו לא מדברים על אדם שהסיר את המסנן שלו ונוסע – אם הוא עושה את זה – או גם אדם שמישהו אחר הסיר בעבורו את המסנן ונוסע ברכב בלי המסנן, הוא עובר את העבירה של גרימת זיהום אוויר.
תומר רוזנר
¶
המוסך, הוא הסיר את המסנן ומישהו אחר נוסע. אז יש שתי אפשרויות, או לקבוע עבירה ספציפית - - -
תומר רוזנר
¶
המשרד אומר שהוא רוצה עבירה גם על המוסך כדי לאפשר לו יותר את הפיקוח, אז אני אומר יש שתי אפשרויות. אפשרות אחת היא אפשרות לקבוע עבירה ספציפית שהעונש הפרופורציונלי לעניין הזה זה עונש מאסר שאתם יכולים לקבוע אותו עד חצי שנה, זה מה שהחוק מאפשר, או קנס של עד – היום זה בסביבות 12,000 שקל, אתם יכולים לקבוע פחות, אתם יכולים לקבוע כמובן סכום נמוך יותר.
האפשרות השנייה – אם הולכים ורוצים לדקדק ולקחת את המוסך לרמה הגבוהה ביותר של ענישה – להאשים אותו בסיוע לעבירה כי הנהג ביצע עבירה של נסיעה ברכב שמזהם אוויר, אבל המוסך, מה לעשות, הוא לא זיהם את האוויר, הוא רק סייע לעבירה הזאת. אפשר להעמיד אותו לדין אם רוצים, אם ממש מתעקשים, על סיוע לעבירה, שברור שהעונש בסיוע בעבירה הוא נמוך יותר.
נטע דרורי
¶
נטע דרורי, הלשכה המשפטית של המשרד. קודם כול, אנחנו רוצים להתייחס לשאלה מי גורם לזיהום אוויר. ומוסך שיכול להסיר מסנני חלקיקים, לא רק מרכב שהוא מזהם שהתקין מסנן, אלא גם מכלי רכב שמגיעים עם המסנן בתקן יורו 6, ובעצם אלה כלי הרכב שהיינו רוצים לראות אותם יותר ויותר, הוא יכול להסיר - -
אמיר זלצברג
¶
יותר זול לפרק את המסנן ולתקן אותו, לדוגמה. יכול לשפר אולי את ביצועי הרכב. מוסכים, קל להם לפרק את המסנן.
אמיר זלצברג
¶
לא, אני רוצה להסביר. יש תופעה – גם בארץ, גם באירופה וגם בארצות הברית – של פירוק מסנני חלקיקים, כאשר יש מוסכים שממש מפרסמים את זה באינטרנט, והם כותבים: אני מפרק את מסנן החלקיקים לאותו רכב יורו 6. רק כדי להבין – משאית יורו 6 חדשה יכולה להגיע ל-700–800 אלף שקל, שמתוך זה רק 50,000 שקל זה מערכת בקרת הפליטות, ואחרי שהרכב מגיע לארץ עם כל הדברים האלה, יש מוסכים שמפרקים את זה, לא רק בארץ.
מה שקורה, בעצם המערכות האלה דורשות תשומות נוספות מהמפעיל. הן דורשות תחזוקה, הן דורשות טיפול, הן דורשות שימוש בשמני מנוע שהם יקרים יותר וכך הלאה, והמוסכים אומרים – בוא אני אפרק לך את זה. בטסט לא תמיד עולים על זה.
היו"ר יואב קיש
¶
השאלה שלי היא כזאת. זה שיש מישהו שמחליט לפרק כי זה עושה לו יותר זול, הוא עובר על החוק, הוא מפרק. מה שאני לא מצליח להבין זה איך אותה משאית שאין לה מסנן, מגיעה לטסט ועוברת אותו. תסביר לי איך זה קורה.
אמיר זלצברג
¶
קודם כול, רק להערה הראשונה שלך, הוא עדיין לא עובר על החוק. רק לאחר שנקבע את זה בתקנות, הוא יעבור עליו.
אמיר זלצברג
¶
מה שקורה בשטח, שמבצעים היום בדיקת זיהום אוויר שהיא לא מספיק רגישה, ומודעים לזה בכל העולם ועובדים על בדיקות חדשות. התחילו כבר בשוויץ, בבלגיה מתחילים להכניס אותן וזה יגיע גם לישראל.
אמיר זלצברג
¶
רק להבהיר. מה זה להתקין מסנן על רכב? זה לקחת את הדוד עמעם, את המשתיק שלו שנמצא במערכת הפליטה ולשים אחד שהוא נראה בדיוק אותו דבר כלפי חוץ, רק שבפנים יש לו חומר קרמי שמסנן אותו, אז מבחוץ קשה לבוא ולראות את זה.
היו"ר יואב קיש
¶
זה הבנתי. אני לא מצליח להבין דבר כזה. אם אתה אומר שהבוחנים בטסט לא מצליחים להבחין – אם אתה מביא להם עכשיו רכב ישן בלי מסנן או רכב ישן עם מסנן, הם מקבלים את אותה תוצאה?
אמיר זלצברג
¶
הם לא מקבלים את אותה תוצאה אבל יש מקרים שבהם רכב יכול לעבור טסט, יכול לעבור מבחן זיהום אוויר אפילו שפירקו לו את המסנן או שעשו לו נזק.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
¶
בואו נבדיל. רכב ישן מאוד מזהם, יזהו אותו. רכב חדש שהורידו לו את המסנן, אז בגלל שהוא גם חדש וכו', יכול להיות שבהתחלה לא יזהו אותו. אחרי שנה שנתיים - - -
היו"ר יואב קיש
¶
שאלתי אותך שאלה אחרת. רכב ישן מזהם, עם מסנן או בלי מסנן, אתה יודע להגיד לי בוודאות שרכב ישן עם מסנן או בלי מסנן, יהיו תוצאות שונות בבדיקה, אחד יעבור, אחד לא יעבור?
אמיר זלצברג
¶
רכב דיזל חדש, יש לו מערכות הזרקת דלק מדויקות, תזמון שסתומים מדויק, וכך הלאה. יש לו הרבה מערכות שנועדו להפחית זיהום אוויר כבר במנוע, לא רק המסנן. זיהום האוויר Engine Out, מהמנוע עצמו, הוא נמוך יותר ואני רוצה להגיד שמבחינת מסנני חלקיקים זה הרוב המכריע.
היו"ר יואב קיש
¶
אם אתה לא יודע להגיד שרכב חדש מזהם או לא מזהם, כי מבחינתך כל החדשים לא מזהמים, אז מה שיקרה זה שכולם ייקחו את האגזוזים עם המסנן, ישימו אגזוז בלי מסנן, ימכרו לאותו רכב ישן את האגזוז בחצי מחיר, ושני הרכבים נוסעים כרגיל, הכול טוב.
אמיר זלצברג
¶
ולכן צריך לעשות שני דברים. אחד, לקבוע איסור על פירוק של מסנן, שזה מה שאנחנו מנסים לעשות פה. שנית, לעדכן את בדיקת זיהום האוויר בטסט השנתי. הנושא הזה של השתיים, ישראל לא יכולה להיות החלוצה בכל העולם כי אין לה עדיין את הידע הזה אפילו. אני אומר לכם שבתקינה האירופית וגם האמריקנית כולם מודעים לנושא הזה, מטפלים בנושא הזה.
אמיר זלצברג
¶
מה שעושים זה שמחליפים, במקום לבדוק את אטימות העשן בודקים ממש את מספר החלקיקים – זו שיטה שהיא קצת שונה, שהיא יותר יעילה וזה הכיוון שאליו הולכים.
נטע דרורי
¶
אם נחזור, אדוני, לשאלה שממנה התחלנו, מוסך שיכול לפרק עשרות, מאות, אלפים של מסננים, התוצאה של גרימת זיהום האוויר המצטברת שהוא יוצר היא הרבה יותר מאשר בעל משאית אחד שיצא ונסע ברכב הזה, ולהתייחס לזה כאילו המוסך הוא איזשהו גורם צדדי בתהליך זה לא נכון כי אנחנו גם רואים בעולם וגם מבינים שזה המצב.
היו"ר יואב קיש
¶
אז קודם כול הבנתי עכשיו את הבעיה. הבעיה נוגעת לרכבים חדשים שהבדיקות במכוני הרישוי לא מסוגלות להעלות – בטח לא במאה אחוז, גם אולי לא בפחות מזה – על סיטואציה שבה מישהו מפרק משם את המסנן ויש לו אינטרס לעשות את זה כי הוא לוקח את אותו מסנן ומוכר לרכב ישן בכסף מלא. אני מבין שזה האינטרס שלו. אני צודק?
היו"ר יואב קיש
¶
גם הנהג עם הרכב החדש, זה עוזר לו, והאם הוא יכול להשתמש עכשיו בזה למכור את זה למסנן לרכב ישן?
היו"ר יואב קיש
¶
מה שאומר תומר, ואם אני מבין זה מהות כל הוויכוח כרגע, האם נכון שעבירה כזו צריכה להיות בתקנות למניעת זיהום אוויר, שאנחנו עוסקים ברכבים ישנים מזהמים, או שראוי שיהיה במקום אחר.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
שודרה - זה בטוח – שנוהגים להוריד את מגבלת המהירות מרכבי השטח שבהם אסור לנסוע יותר מ-40 קמ"ש, מורידים איזשהו מתקן שמאפשר לנסוע אפילו 120 קמ"ש. מה שאני רוצה לדעת, מה קורה למוסך שעושה זאת. אני חושבת שאותו דבר צריך להיות גם כאן.
תומר רוזנר
¶
לכן אני אומר. יש חוק שנקרא חוק שירותי רכב, שנחקק לאחרונה. החוק הזה קובע איסור על נותני שירותי רכב מהסוג הזה לעשות שינויים ברכב, שהם לא מותרים. בין היתר, אם אותו עוסק עושה את העבירה הזאת הוא עובר גם על חוק שירותי רכב. זה בלי קשר.
נטע דרורי
¶
כפי שנשאלנו קודם, איך אפשר לעשות אכיפה כדי שהתקנות האלה באמת ייושמו, מדובר פה בהצעה שכאשר מדובר במוסך שפועל משיקולי רווח, מאוד משתלם לו לעבור עבירה שהקנס המרבי עליה בכתב אישום - - -
רן סלבצקי
¶
אבל הוא אחד. הוא עושה את זה לעשרות. הוא יכול לעשות את זה לעשרות לקוחות, הוא העסק. בסוף כשאנחנו מדברים על עבירות אחרות, על סחר בסמים, ברור שהמשתמש הוא עבריין אבל הבעיה היא נותן השירות.
תומר רוזנר
¶
רבותיי, אתם לא רגולטור של המוסכים. מה לעשות, אתם לא רגולטור, אין לכם את היכולת, אתם לא יודעים בכלל אם המוסך מורשה או לא מורשה, אז המפקחים שלכם יטיילו וימצאו – בסדר, אבל זה לא ה-main issue שלכם, כמו שאתם לא תבדקו את אביזרי הבטיחות ואם הוא מסיר את צינור הפליטה או עושה חור באגזוז, שזה גם גורם לזיהום אוויר מאוד מאוד חזק.
אמיר זלצברג
¶
אנחנו בודקים כבר היום. כבר היום אנחנו בודקים אם הוא עושה חור באגזוז או אם הוא מסיר את צינור הפליטה ואנחנו נותנים על זה קנסות.
יהודה בר אור
¶
הם בכלל לא מוזמנים לפה, אדוני. ארגוני המוסכים לא מוזמנים לפה, לפי החוק, איך אתה יכול לשמוע אותם?
היו"ר יואב קיש
¶
אני נותן לייעוץ המשפטי – בהתאם לניסיון של הוועדה – להגדיר בדיוק איפה זה ייכנס ולפי איזו חומרה.
היו"ר יואב קיש
¶
חומרה נקבע. מה שאני מנסה להסביר זה כך. אם מדובר באדם אחד שהלך לחבר שלו והחבר שלו הסיר לו את זה, ובזה נגמר הסיפור, האשמה המרכזית היא על אותו אדם והאשמה המסייעת היא של אותו אחד שהוריד לו את זה. אם מדובר במוסך שבאופן סיסטמתי עושה את זה לעשרות, אם לא מאות כלי רכב, ברור שעל כל עבירה כזו, זה יכול מצידי להיות מצטבר, אני לא יודע.
היו"ר יואב קיש
¶
ולכן, אותו אחד, יש לו עבירה אחת אבל מכיוון שהוא עשה את זה למאה רכבים, העבירה מצטברת.
תומר רוזנר
¶
אפשר לקבוע עבירה, חברי הכנסת צריכים לקבוע את רמת העבירה. המקסימום שאפשרי לקבוע הוא עונש של חצי שנת מאסר וקנס של 14,400 שקלים.
נטע דרורי
¶
יש בעיות של עבירה מרובת פריטים. השאלה האם אפשר יהיה לצבור את הקנס והאם הוא יהיה משמעותי היא מאוד מאוד בעייתית.
נטע דרורי
¶
השאלה היא פחות רלוונטית מכיוון שמלכתחילה, הקנס לעבירה אחת יכול להיות הרבה יותר גבוה, וגם אם אנחנו קובעים את זה בעבירות - - -
נטע דרורי
¶
אם אנחנו נרצה לקבוע עבירות קנס כדי לעשות אכיפה יותר פשוטה על המוסכים, זה אומר שהקנס המרבי שניתן יהיה לתת בהודעת תשלום קנס - -
נטע דרורי
¶
נכון. וזה סכום מגוחך שמאוד מאוד יהיה קשה להגיע איתו להרתעה. אם אנחנו נרצה להגיע לכתבי אישום ולהגיע לסכומים משמעותיים, גם לא נצליח - -
נטע דרורי
¶
נכון, וזה מחזיר אותנו לבעיה שיש טענות של עבירה מרובת פריטים, של כמה פעמים הוא עשה את זה והאם זה אותה עבירה.
ישראל דנציגר
¶
לקבוע בתקנות האלה שהסרת המסנן היא זיהום גבוה, ואז חל על זה הקנס הגבוה של רבע מיליון שקלים.
היו"ר יואב קיש
¶
לא מידתי. הרעיון הוא כזה, סיכמנו. אנחנו מתקדמים הלאה. אני מסכים. כמו שנאמר, הקנס המינהלי הוא ברמות נמוכות. מישהו שעושה את זה סיסטמתית, הוא עבריין משמעותי, תיקחו אותו לבית משפט. בבקשה, נא להמשיך.
היו"ר יואב קיש
¶
היא צודקת שאם יש מישהו שעושה את זה סיסטמתית ומרוויח אלפי שקלים על כל הפעלה, זה כאילו משתלם לו – במירכאות, אבל אז ייקחו אותו.
ישראל דנציגר
¶
זה משמעותי בגלל הלקונה הזאת. אני לא מבין למה אנחנו לא יכולים להגדיר את זה – כמו שהצוות שלי מבקש – כזיהום אוויר.
עידן עבודי
¶
בוקר טוב, מצטער על האיחור. עידן עבודי, אגף הרכב, ראש תחום אנרגיה וסביבה. בנושא הזה בדיוק, כמו שאמרת – כשזה בן אדם פרטי שעושה את זה לחבר שלו אז בסדר, אבל בעניין של המוסכים יש עוד מערכות. הרי זה שינוי מבנה, כמו שאמר היועץ המשפטי של הוועדה – זה שינוי מבנה, זה מוגדר בתקנות התעבורה. יש עוד דברים חוץ מהמסנן הזה שהם גורמים לזיהום אוויר – אם התקינו לו צמיגים לא טובים ואם ביצעו לו כל מיני שינויים במנוע, זה גם יכול לגרום, אז גם אי אפשר לקחת את הסמכות הזאת.
תומר רוזנר
¶
רק לוודא – העבירה, אנחנו צריכים להגדיר את המקסימום. המקסימום הוא חצי שנת מאסר ועבירה שעונשה, הקנס הקבוע בסעיף 61(א)(1) לחוק העונשין, שזה כיום עומד על 14,400 שקלים?
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
אני רוצה קודם כול כמובן לברך. התקנות האלה, הגיע זמנן. אני זוכרת שכבר לפני – כמה שנים צריך היה לתקן אותן? מי מוכן לומר?
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
שבע שנים. לא משנה. אנחנו מברכים על המוגמר ויופי. יש לי כמה הערות. אחת, האם בחובת מכרזים יכניסו שבמכרזים שיצאו מטעם משרד התחבורה או מטעם הממשלה או מטעם הרשויות, מכרזים להסעות ולהובלה – שזה גם הסעות באוטובוסים, גם במיניבוסים, במשאיות – האם יכניסו שיהיו חייבים אלה שניגשים למכרזים לעמוד בתקנות?
אמיר זלצברג
¶
כבר היום, במכרזי הסעת תלמידים שרשויות מקומיות עושות, שמשרד החינוך מסבסד, יש הגבלת גיל של עשר שנים כך שמדובר ממילא בכלים שהם לא מוגדרים תחת התקנות האלה כמזהמים.
במכרזי תחבורה ציבורית שרשות לתחבורה ציבורית מפרסמת, יש מגבלות גיל – פעם היה 12 שנים, ירד לעשר ועכשיו זה יירד גם לשמונה.
אמיר זלצברג
¶
אולי רק לחדד. אם מדובר פה ברכב כבד ישן, לפי ההגדרה הזו, כל בעלי הרכב הכבד הישן בישראל, כולל תחבורה ציבורית – למשל, דוגמה שיש פה בחדר – יידרשו להתקין בהם מסנן ללא קשר למכרז, זאת אומרת זה יהיה תקנות חובה. כל אוטובוס לתחבורה ציבורית, כל משאית כבדה להובלה, כל מיניבוס כזה, יידרש להתקין מסנן ללא קשר למכרז.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
אתם הגשתם פה מסמך מאוד מאוד מלומד ויסודי, והראיתם בו – יש על זה ויכוחים אולי – שאוטובוסים הם המזהמים מספר אחד, אם לא לוקחים כמובן את מספר הנוסעים בהם. זה מה שאני כאן קראתי, זה של עורכת דין חגית נובו.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
אז כאן במפורש מראים את ההשפעה של האוטובוסים. מדוע שלא נכניס בתקנות – לא באלה, כמובן בתקנות המכרזים – חובה שלא פחות מתקן יורו 4 יהיה לכל האוטובוסים כשמשרד התחבורה מוציא מכרזים להסעה?
אמיר זלצברג
¶
אני רק אבהיר. כאשר משרד התחבורה, כאשר הרשות לתחבורה ציבורית מפרסמת מכרז לאשכול קווי תחבורה ציבורית - -
אמיר זלצברג
¶
- - קודם כול נקבעת שם מגבלת גיל, דבר ראשון. דבר שני, כמעט כל האוטובוסים, למעט אולי בודדים, הם אוטובוסים חדשים, הם צריכים להיות יורו 6, שהם ברמת הזיהום הטובה ביותר.
דבר נוסף, היום, בעקבות החלטות ממשלה שאושרו בנושא זה, למשל במכרז האחרון של בית שמש שפורסם, הם כולם היו - - -
אמיר זלצברג
¶
אם זה הסעת תלמידים, זה קיים. אם זה הסעת חיילים, משרד הביטחון, זה קיים. יש מקומות שבהם זה לא קיים – לצערי, בהסעות של חרדים, אצל מגזרים של בדואים.
היו"ר יואב קיש
¶
זה לא המצב. אם רכב ישן נופל לקטגוריה, הוא יצטרך לשים את המסנן. לבוא ועכשיו להתעסק במכרזים ברשויות המקומיות דרך הדבר הזה, זה לא כיוון.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
לא, לא. אם כך אני הובנתי שלא כשורה. אני מתכוונת שהתקנות האלה יהיו בתוך תקנות המכרזים של הרשויות המקומיות.
היו"ר יואב קיש
¶
התקנות האלה קובעות לכל המדינה – גם למכרזים, גם לרכב צבאי, לכולם בכל סיטואציה. את דורשת - - -
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
אוקיי. הערה נוספת. ביעדים שאתם כתבתם צוין שאתם רוצים לצמצם ב-30% את פליטת החלקיקים הנשימים העדינים.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
אז אני מבקשת להוסיף את זה, כי כתוב, רוצים 30%. תוך כמה זמן? חצי שנה? שנה? שלוש? עשר? 20?
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
אני ביקשתי שיוסיפו לוח זמנים. הם כתבו שהיעד הוא צמצום 30% מפליטת חלקיקים נשימים עדינים, אבל לא צוין תוך כמה זמן הם רוצים להוריד את זה.
חגית נובו
¶
המטרה היא להפחית 30% תוך שלוש שנים, וכמובן זה תלוי במועד תחילת התקנות. זאת אומרת, ככל שיישום התקנות יידחה, אנחנו נוכל לעמוד ביעד שלנו בלוחות זמנים.
יעל גרמן (יש עתיד)
¶
והדבר האחרון, שאולי לא קשור למשרד אלא קשור יותר למשרד התחבורה, רציתי לדעת איזה תמריצים ניתנים היום למי שרוכש ועובר לרכב היברידי או חשמלי.
היו"ר יואב קיש
¶
בסדר, אבל יש לי שעה לסיים תקנות שהן מאוד חשובות – בעצמך אמרת. זה דיון שלם שצריך לעשות אותו בוועדת הכלכלה בכלל לדעתי.
תומר רוזנר
¶
אני רק אסביר. אנחנו הקראנו מהו רכב כבד ישן שעליו תחול החובה, וזה לב התקנות, לכן חשוב לי שאתם תהיו ערים לאיזה סוגי רכבים מדובר. מכל סוגי הרכבים נבחרו שלושה סוגי רכבים.
היו"ר יואב קיש
¶
לכן אמרתי. די, נגמר. חברים, הדיון מתנהל ככה. תומר ולירון, אתה מקריא עד הסוף, בלי הפסקות. מי שיש לו הערות – שירשום. אחרי זה עוברים על הטבלה כי היא מהות הדיון.
היו"ר יואב קיש
¶
ואחרי הטבלה אני מוכן לשמוע הערות של המשרדים. בבקשה. אני לא רציתי להתנהל ככה. הערה אחת – עם זה התחלנו – אנחנו כבר חצי שעה מבזבזים פה. עכשיו הדיון מתנהל כמו שאמרתי.
לירון אדלר מינקה
¶
"תיקון תקנה 3
בתקנה 3(2) לתקנות העיקריות, אחרי "בתוספת" יבוא "הראשונה".
הוספת תקנה 3א
אחרי תקנה 3 לתקנות העיקריות יבוא:
"דירוג רכב מנועי
3א.
דירוג רכב מהסוגים המנויים בתוספת השנייה, יהיה אחד מאלה –
דרגה א' "רכב נקי" – רכב נקי כהגדרתו בסעיף 77א(א) לפקודת התעבורה [נוסח חדש] כמפורט בטור 8 בתוספת השנייה;
דרגה ב' "רכב מופחת זיהום" – כל אחד מאלה:
רכב ששנת הרישום הראשון שלו בישראל היא השנה הקבועה לצד סוג הרכב וסוג המנוע המותקן בו בטור 7 בתוספת השנייה או לאחריה;
רכב שהותקן בו מסנן חלקיקים;
רכב המונע בגז טבעי ויועד לכך בעת ייצורו;
דרגה ג' "רכב רגיל" – רכב ששנת הרישום הראשון שלו בישראל היא בשנים הקבועות לצד סוג הרכב וסוג המנוע המותקן בו בטור 6 בתוספת השנייה;
דרגה ד' "רכב מזהם" - רכב שמותקן בו מנוע דיזל ששנת הרישום הראשון שלו בישראל היא השנה הקבועה לצד סוג הרכב וסוג המנוע המותקן בו בטור 5 בתוספת השנייה או לפניה, למעט רכב שהותקן בו מסנן חלקיקים."
תיקון תקנה 5
בתקנה 5(א) לתקנות העיקריות, בסופה יבוא :
"(4) לעניין רכב כבד ישן – בדיקה כי הותקן ברכב מסנן חלקיקים;
(5) לעניין רכב שהותקן בו מסנן חלקיקים – בדיקה לעניין עמידה בערך בליעת אור בתוצאה נמוכה מ-0.2 יחידות למטר (m-1)."
תיקון תקנה 6
בתקנה 6 לתקנות העיקריות –
אחרי תקנת משנה (א) יבוא:
"(א1) מכון רישוי יסמן רכב מזהם באמצעות הדבקת תווית שתוצג על שמשת הרכב הקדמית ולא תוסר משמשת הרכב כל עוד לא הותקן בו מסנן חלקיקים; הממונה רשאי להורות כי תווית כאמור תהיה ניתנת לזיהוי באמצעים אלקטרוניים, ובלבד שהשימוש בה יהיה למטרות של הפחתת זיהום אוויר בלבד."
בתקנת משנה (ב), בסופה יבוא "ואם הוא רכב מזהם – הוא מסומן בתווית כאמור בתקנת משנה (א1)".
תיקון תקנה 8
בתקנה 8 לתקנות העיקריות -
במקום כותרת השוליים יבוא "התקנת אמצעים להפחתת זיהום אוויר והסרתם";
האמור בה יסומן (א) ואחריו יבוא:
"(ב) לא יפעיל אדם רכב כבד ישן מבלי שמותקן בו מסנן חלקיקים.
(ג) לא יסיר אדם מסנן חלקיקים שהותקן ברכב בעת ייצורו, או מסנן חלקיקים שחלה חובה להתקינו לפי הוראות תקנות אלה, אלא אם כן ההסרה נועדה לניקוי, לתיקון או להחלפה של המסנן או לצורך גריטתו של הרכב.""
לירון אדלר מינקה
¶
"תיקון תקנה 11
בתקנה 11 לתקנות העיקריות –
במקום האמור בכותרת השוליים יבוא "סייגים לתחולה".
אחרי תקנת משנה (ג) יבוא:
"(ג1) מבלי לגרוע מתקנות משנה (א) עד (ג), תקנות אלה יחולו על כלי רכב בעל רישיון רכב צבאי בשינויים אלה:
בתקנה 1, הגדרת "רכב כבד ישן" תיקרא -
""רכב כבד ישן" - כלי רכב בעל רישיון רכב צבאי במעמד סדיר שמותקן בו מנוע דיזל, אשר שנת ייצורו היא עד שנת 2005, צבעו לבן על פי רישיון הרכב: והוא אחד מאלה:
משקלו הכולל המותר עולה על 12,000 קילוגרם;
יש בו 8 מושבים או יותר מלבד מושב הנהג."
תקנה 3א לא תחול על כלי רכב בעל רישיון רכב צבאי, למעט פסקת משנה (4) אשר תיקרא -
"דרגה ד' "רכב מזהם" – כלי רכב בעל רישיון רכב צבאי במעמד סדיר שמותקן בו מנוע דיזל, ואשר שנת ייצורו היא עד שנת 2005, וצבעו לבן על פי רישיון הרכב.".
בסופה יבוא
¶
"(ה) הוראות תקנות אלה לעניין רכב כבד ישן לא יחולו על רכב כאמור שעל פי רישיון הרכב הוא רכב עבודה כיבוי ושיש בידו רישיון רכב ערב יום התחילה של תקנות אלה."."
אנחנו נבהיר פה שתקנות אלה זה התיקון עכשיו, הזה.
לירון אדלר מינקה
¶
"תיקון התוספות
בתוספת לתקנות העיקריות, בכותרת אחרי "תוספת" יבוא "ראשונה", ובסופה יבוא:
"תוספת שנייה
(הגדרת "רכב כבד ישן" ותקנה 3א(3))"
לירון אדלר מינקה
¶
יש פה עוד תאריך תחילה.
"תחילה והוראת מעבר
תחילתן של תקנות אלה, למעט האמור בתקנת משנה (ב), שישה חודשים מיום פרסומן (להלן – יום התחילה)."
זו העמדה של המשרד להגנת הסביבה.
לירון אדלר מינקה
¶
(ב) זה לגבי רכב צבאי.
"
תחילתה של תקנה 11(ג1) לתקנות העיקריות, כנוסחה בתקנה 9 לתקנות אלה, 3 שנים מיום פרסומן ובתקופה שעד לתחילתה של התקנה האמורה לא יחולו תקנות אלה על כלי רכב בעל רישיון רכב צבאי."
זאת אומרת, לצבא יש שלוש שנים.
אמיר זלצברג
¶
הצבא פה.
"טור 1 מספרטור 2 סוג רכב
טור 3
סוג המנוע המותקן ברכב
טור 4
"רכב כבד ישן"
טור 5 דרגה ד'
"רכב מזהם"
טור 6
דרגה ג'
"רכב רגיל"
טור 7
דרגה ב'
"רכב מופחת זיהום"
טור 8
דרגה א' "רכב נקי"
שנת רישום הרכב לראשונה בישראל
רכב נקי כהגדרתו בפקודת התעבורהעד שנה
עד שנה
בשנים
משנה1 Mבסיווג משנה פרטי
-
-
עד 2014
20151M למעט סיווג משנה פרטי
דיזל
-
2004
2005 עד 2014
2015
בנזין או גז
-
-
עד 2014
N1
דיזל
-
2006
2007 עד 2015
2016
בנזין או גז
-
-
עד 2015
N2
דיזל
-
2005
2006 עד 2015
2016
בנזין או גז
-
-N3
דיזל
2005
2005
2006 עד 2012
2013M2
M3
N3
בנזין או גז
-
-
עד 2012
M2-
M3-
"תוספת שלישית
(תקנה 1, הגדרת "מסנן חלקיקים")
ארגון VERT - Verified Emission Reduction Technology (Switzerland);
הסוכנות למשאבי אוויר של מדינת קליפורניה
(CARB- California Air Resources Board);
הסוכנות להגנת הסביבה בארצות הברית
(EPA- Environmental Protection Agency) .
המשרד להגנת הסביבה בשוויץ (FOEN)""
היו"ר יואב קיש
¶
יש לנו 12 שורות עם שמונה טורים – סוג כלי הרכב, סוג המנוע, ואז יש את ההגדרות של רכב נקי, מופחת זיהום, רגיל, מזהם, וכבד ישן.
בעצם אם אני מבין נכון, התקנות האלה נוגעות לטור 4, טור 5, שזה רכב כבד ישן ורכב מזהם.
היו"ר יואב קיש
¶
כל זה לא קשור לצה"ל כי צה"ל בקטגוריה נפרדת שנצטרך לדבר עליה תכף. אוקיי. הבנתי. אם לא שמים מסנן, הוא לא יכול להיכנס לאזור.
תומר רוזנר
¶
לא, אבל צריכה להיות אפשרות להסיר. צריך לכתוב שאם הוא מתקין מסנן הוא יכול להסיר את המדבקה.
היו"ר יואב קיש
¶
אוקיי. אז אם זה בסדר, אז בסדר. בואו נסתכל על טור 4. רכב כבד ישן, אנחנו מדברים על רכב דיזל N3, M2, M3, עד שנת 2005.
היו"ר יואב קיש
¶
חייבים להתקין. אם לא – גריטה, ופה נכנסים לתוכניות, למימון וכו'. דרך אגב, כל התוכניות, זה לא נמצא פה, זה במסלול נפרד שאתם מתחייבים אליו.
היו"ר יואב קיש
¶
הבנתי. בסדר. מה אתם מציעים מבחינת תוכניות גריטה ומימון מסנן? הלכתם למסלול – אם אני מבין נכון – שעוזר לאוכלוסיות המוחלשות.
אמיר זלצברג
¶
נכון מאוד. אנחנו יוצאים מנקודת הנחה שאם הוא לא יוכל לחדש את רישיון הרכב, יש בפניו שתי אפשרויות. האחת זה להתקין מסנן, השנייה זה להוריד אותו מהכביש. אם זה רכב שממילא הוא תכנן להוריד מהכביש בזמן הקרוב, הוא יוכל לקבל מענק גריטה.
היו"ר יואב קיש
¶
כל M3, M2, N3 יוכל לקבל מענק גריטה, ללא קשר לסוג אוכלוסייה. בהנחה שהוא אמור לשים מסנן הוא יכול לקבל מענק גריטה.
אמיר זלצברג
¶
קודם כול, השווי של הרכב מאוד מאוד יכול להשתנות – אם זה רכב בן 20 שנה, 30 שנה, 10 שנים וכך הלאה. אם אנחנו משווים ביחס לרכב דומה בתקן יורו 4, לשם השוואה ניקח את המקרה הפשוט של רכב בקטגוריה M2 נניח, רכב בתקן יורו 4 עולה כ-33,000 שקלים.
אמיר זלצברג
¶
הוא יקבל מענק 5,000 עד 8,000, תלוי בשנת ייצור הרכב, כאשר שוב, המענק לא נועד לאפשר לו לקנות רכב חדש אלא להשלים לו את המימון הנדרש כדי שהוא יוכל להקדים את ההוצאה. זה הרעיון.
אמיר זלצברג
¶
הדבר השני זה הנושא של המסננים. בהקשר של המסננים, מה שאנחנו מציעים זה שלאוכלוסיות חלשות – ויש פה הגדרה – אם מדובר ברכב כבד ישן שהוא בבעלות של אדם פרטי, שהוא רשום על שם אדם כלשהו, או ברכב כבד של צי רכב קטן שמחזיק עד שלושה כלים ומחזור העסקים שלו מאוד קטן, הוא עד מיליון שקלים בשנה - -
אמיר זלצברג
¶
אנחנו עשינו את הבדיקה התקציבית, ומבחינתנו אין מגבלה. זאת אומרת, מי שעומד בקריטריונים האלה, יש לנו מספיק להציע להם.
אמיר זלצברג
¶
לאחר מכן, יש מי שמחזור העסקים שלו עד עשרה מיליון שקלים, ושם הסבסוד על התקנת המסנן הוא בערך 50%, והאוכלוסיות החזקות יותר, שם אנחנו לא מציעים סבסוד להתקנת מסנן.
אמיר זלצברג
¶
נכון. אני רוצה לחדד. אנחנו כן מציעים פתרונות מסוימים גם לציי הרכב הגדולים ביותר. האחד זה פתרונות למשל לאגד ודן, שהם תחבורה ציבורית שמסובסדת על-ידי המדינה ושם אנחנו מציעים פתרונות, גם לחברות תחבורה ציבורית אחרות אם יהיה להן, אנחנו מציעים פתרונות כאלה.
יש לנו מוסכים איפה שיש אזורי אוויר נקי. היום בחיפה יש, ואפשר להגיע ללא קשר, גם בירושלים כשייכנס אפשר להגיע ללא קשר לתוכנית הגדולה הזו ולקבל סבסוד מהמשרד להגנת הסביבה, ויש תוכניות אחרות אבל שם זה יותר על בסיס של כל הקודם זוכה כי שם התקציב הוא מוגבל.
היו"ר יואב קיש
¶
אני יכול להגיד שהתקנות לא ייכנסו לתוקף עד שכל התוכניות לא יאושרו? שלא תהיה סיטואציה שאנחנו מאשרים תקנות והם עכשיו נתקעו, לא יודע למה.
אמיר זלצברג
¶
רק להבהיר איפה אנחנו נמצאים, ברשותך, אדוני היושב-ראש. תקציב יש, מכרזים יש, יש לנו חוזים, אנחנו בעצם במצב שבו קמפיין תקשורתי התחלנו.
ישראל דנציגר
¶
ב-22 באפריל כבר עולים עם כל החוזים. אם נגמור את המשא ומתן ביניכם, אנחנו כרגע אומרים חצי שנה לתחולה של תקנות. אני ב-22 באפריל עולה עם הסבסודים שלי, אז גם אם יתעכב בעוד חצי שנה, לא תהיה במצב כזה.
תומר רוזנר
¶
אני רוצה להבין, אדוני המנכ"ל. אם ב-23 באפריל יבוא העסק הקטן עם השלוש משאיות וירצה לקבל את הסבסוד, אתם ערוכים לתת לו.
ישראל דנציגר
¶
מקבלים הודעות. דרך אגב, באזור אוויר נקי של חיפה למשל, כל הנהגים קיבלו הביתה הודעות. גם פה כולם יקבלו הודעות. יצא גם קמפיין אתמול לציבור הרחב.
היו"ר יואב קיש
¶
אוקיי. בסדר. לפני שנמשיך, עוד מישהו ממשרדי הממשלה רוצה להתייחס? לפני הצבא, משרדי הממשלה, מישהו רוצה להתייחס? אוקיי. מהציבור מישהו רוצה להתייחס? אוקיי. צבא בבקשה.
היו"ר יואב קיש
¶
מה המתווה שאליו הגעתם? ההסכמות, מה שמופיע בחוק, מה שאתם מבינים, תתאר בבקשה ונראה. יש לכם מרחבים מזהמים ישנים – "כבד ישן" – שלהבנתי, בגלל שהם לא נוסעים בשוטף, יקבלו פטור מהתקנות האלה.
רס"ן איתי פרויליך
¶
המתווה שהגענו ותיאמנו אותו בצורה סדורה אל מול הדיון הזה הוא שמשפחות הרכב שקשורות למערך החירום, כמו שהוצג בדיון הקודם של הוועדה, הוחרגו.
היו"ר יואב קיש
¶
תיקון 9. סייגים לתחולה – תקנות אלה יחולו על כלי רכב, רישיון צבאי. בעצם, "רכב כבד ישן", מה שהכנסתם שעליו זה יחול, זה שנת ייצור עד 2005, לבן, משקלו עולה על 12 טון. במקום הזה אתם כמו השוק האזרחי – כל מה שמשמש להסעות, לבן, שבחוץ, פה אתם מחויבים לאותו מהלך כמו השוק האזרחי.
היו"ר יואב קיש
¶
סליחה. "רכב כבד ישן" – אני מקריא את הסעיף: בתקנה 1, הגדרת "רכב כבד ישן" – שזה אומר לצבא – כלי רכב בעל רישיון רכב צבאי במעמד סדיר.
היו"ר יואב קיש
¶
הבנתי. מעמד סדיר, שמותקן בו מנוע דיזל, שנת ייצור עד 2005, צבעו לבן. משאית זה לא לבן.
היו"ר יואב קיש
¶
יש מערך סדיר ויש מערך חירום. חירום שים בצד, לא נוגעים. אנחנו בסדיר. יש לך היום משאיות מזהמות שהן במעמד הסדיר?
היו"ר יואב קיש
¶
אם אני מבין נכון, הסכם, מה שבא להגיד מול הצבא – ותקנו אותי אם הבנתי לא נכון – הוא כזה. מה שבחירום, ממילא לא נוסעים בו הרבה, יישאר לחירום, אין שום בעיה שלא ישקיעו בו את הנדרש במקרה הזה כי הקילומטרז' שלו לא משמעותי. זה סוכם.
כל השאר, מה שלא בחירום אלא בסדיר, לצורך העניין, אין החרגה לטובת הצבא.
רס"ן איתי פרויליך
¶
נכון. המערך המבצעי של הצבא, יש בו כלי רכב שהם נמצאים תחת הקטגוריה, והוא מוחרג מפאת העובדה שברכב מבצעי - - -
רן סלבצקי
¶
אבל צריך להגיד שמעל 12 טון ממילא הכול לבן, שזה הרכב הכבד הישן. זאת אומרת, הקבוצות שיישארו בחוץ ברכב החום, ממילא רובן לא רכב כבד ישן.
היו"ר יואב קיש
¶
אוקיי. אז עם הצבא, אתם, נוח לכם עם התקנות, לכם נוח עם הסיכום. תומר, אין לך עוד שאלות.
תומר רוזנר
¶
זה מופיע בתקנה 9, תיקון תקנה 11, מופיע תיקון נוסף שהוא לא קשור לצבא. הוא קשור בעקיפין גם לצבא, דרך אגב. רכב כיבוי של הצבא גם מסומן כרכב עבודה כיבוי. נכון?
היו"ר יואב קיש
¶
(3) בסופה יבוא: (ה) הוראות תקנות אלה לעניין רכב כבד ישן לא יחולו על רכב כאמור שעל פי רישיון הרכב הוא רכב עבודה כיבוי. אז מה זה אומר?
אביתר טסלר
¶
אביתר, אני מרשות הכיבוי. יש סך הכול 170 כבאיות, מכוניות כאלה שיוצאות רק בחירום, אז פטרו אותנו, פחות או יותר באותו מתווה של הצבא.
רן סלבצקי
¶
כי אין מעמד כזה ברישיון הרכב. רישיון הרכב הוא אזרחי. בניגוד לצה"ל שיש לו מערך רישוי אחר ונפרד, פה זה רישיון רכב כמו כל רכב.
תומר רוזנר
¶
אנחנו רק הבהרנו פה, וזה מקובל על המשרד, שזה יחול רק על קיימים, זאת אומרת רכבים חדשים שייכנסו יהיו חייבים להיות עם מסנן.
היו"ר יואב קיש
¶
בסדר. אז גמרנו את מה שנקרא 9, את זה הבנתי. עכשיו אני חוזר לתחילת התקנות, אנחנו נעבור על ההערות שיש למי מהגורמים.
עידן עבודי
¶
עד 14 יום צריך להחזיר לו תשובה – אם הוא מביא את כל המסמכים, שחלק מזה זה אישור מהגנת הסביבה שהמסנן מספק את ההגדרה שלהם, אז צריכה להיות לו תשובה תוך 14 ימים.
עידן עבודי
¶
לא כי אני לא נערכתי לבדוק את התיעוד של VERT, אני סמכתי על זה שהמשרד להגנת הסביבה יצהיר לנו. אנחנו פשוט לא נערכנו, זה מה שנסגר. כרגע אנחנו רוצים את התקנות האלה.
עידן עבודי
¶
לא, כי הנוהל מפנה חזרה. יש לנו נוהל של ייבוא המסנן, החלק עצמו, ואז אנחנו דורשים שחלק מהליך הייבוא יהיה אישור של מסנן.
רן סלבצקי
¶
עלול להיות חוסר קוהרנטיות כי לפי הנוהל של משרד התחבורה, לפי תקנות התעבורה, של ייבוא מסנן - - -
עידן עבודי
¶
למעבדה מוסמכת. אנחנו פטרנו את המעבדה המוסמכת, אנחנו נסמוך על חוות הדעת של הגנת הסביבה שזה עומד בתקנות שלהם.
היו"ר יואב קיש
¶
הוא לא עושה שום בדיקה, אבל ממילא הם מתעקשים על חוות הדעת אז לא חסכנו כלום. זה העניין. מנסים לחסוך משהו. אתה אומר שאתה ממילא בסיבוב.
היו"ר יואב קיש
¶
תומר, אני לא רואה את זה עקרוני, זה נראה לי תהליך שגם ככה - ניסינו. אז אנחנו נבטל את התוספת.
עידן עבודי
¶
לא משנה לנו, אין משמעות לזה. בסופו של דבר אנחנו כן רוצים – הנוהל שלנו, שאיתו אנחנו מייבאים, הוא דורש את אישור המשרד.
היו"ר יואב קיש
¶
אני ממשיך הלאה. סליחה, זה מפריע. דיברנו על תקנה 2, הגענו להסכמות עוד כשהייתה פה חברת הכנסת גרמן. אנחנו הולכים עם הצעת הוועדה בעניין הזה – לא ניתן פה עבירה של גרימת זיהום אוויר בלתי סבירה. הלאה.
אמיר זלצברג
¶
נכון להיום, כלי רכב חדשים עד 3.5 טון, במעמד המכירה שלהם היבואן והמוכר חייב לפרסם את דרגת זיהום האוויר של הרכב ואת נתוני צריכת הדלק שלו, בסולם צבעוני כזה בין 1 ל-15.
דרגת זיהום האוויר הזאת משפיעה גם על מס הקנייה של הרכב, כך שמי שקונה רכב שהוא חסכוני, שהוא פחות מזהם, משלם פחות מס.
בזה הרגע, לאחר שהרכב נרכש, אין יותר משמעות לדרגת זיהום האוויר שרכשו את הרכב. אין לו יותר משמעות מבחינת היכולת שלו להיכנס לאזור אוויר נקי או לא להיכנס לאזור אוויר נקי מבחינת המשמעות של דרגת זיהום האוויר הזו מכיוון שאחת לשנתיים אנחנו מעדכנים את כל הסולם, כך שרכב שלפני שנתיים היה בדרגת זיהום אוויר 4, היום הוא יכול להיות בדרגת זיהום אוויר 7 מכיוון שזה מדד שמבוסס בעיקרו על שיקולים של מס, של לבוא ולעודד צרכנים.
אמיר זלצברג
¶
הצעת התקנות הללו פה, היא מתייחסת לכלי רכב שנמצאים בשימוש, לא לכלי רכב שהם במעמד הקנייה שלהם, וזה בעצם יחול על כל כלי הרכב בישראל, כאשר הם יחולקו לקטגוריה – רכב נקי, רכב מופחת זיהום וכך הלאה.
מראש, כל כלי הרכב שיש להם את דרגות הזיהום בין 1 ל-15, מכיוון שהם חדשים – בוא נגיד בין 2 ל-15 כי רכב 1 הוא רכב חשמלי – אז בין 2 ל-15 כולם ממילא רכב מופחת זיהום.
ולכן, אלה שתי חיות נפרדות. מדובר בשני דירוגים נפרדים.
תומר רוזנר
¶
אני רוצה לחזור לתקנה 2. אמיר, זאת שאלה טכנית מבחינתנו. מי שעומד ב-0.2 בול, הוא עובר או לא עובר?
לירון אדלר מינקה
¶
אנחנו ביקשנו ממשרד המשפטים שיעדכן – ברגע שיש שימוש באמצעים אלקטרוניים, יש חשש של מידע שנאסף, יש חשש של פגיעה בפרטיות.
תמרה לב
¶
תמרה לב, ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים. הקושי שלנו פה לגבי אמצעים אלקטרוניים שהם עדיין לא עדיין מוגדרים. קשה לנו לגדר את ההגנה על הפרטיות כשאנחנו עוד לא יודעים בדיוק מה ההסמכה.
ולכן, מה שאנחנו מציעים – והנוסח יצטרך לעבור אישור בעניין הזה – לסייג את זה בנוסף לנושא השימוש, שכבר הוספתם, ובלבד שהשימוש יהיה למטרות של הפחתת זיהום אוויר, גם להוסיף: ובלבד שקריאת הנתונים תיעשה על פי סמכות – אני עוד לא יודעת בדיוק איך ננסח את זה אבל צריך לעשות על פי סמכות שתיקבע כי כיום אין בעצם סמכות לקרוא את הנתונים האלה, זה מה שצריך להבין, ולכן מאוד קשה לעשות את הגידור. לא ברור לאן זה ילך.
תומר רוזנר
¶
היא רוצה להוסיף – על מה שאנחנו כתבנו – להוסיף את המילה. מה שהיא אומרת, במסגרת אותה קביעת סמכות שתהיה לקריאת הנתונים, מן הסתם יתייחסו גם לנושא של אגירת המידע, שמירתו, הגנת הפרטיות, וכו'.
תמרה לב
¶
כרגע אנחנו מדברים על תווית שתודבק נניח עם איזשהו ברקוד, שעוד אין סמכות לקרוא אותו, אין הסמכה לקרוא אותו.
אמיר זלצברג
¶
לא, לא. יש היום מדבקות, אנחנו חייבים לצעוד לשם. יש היום מדבקות שיש בהן צ'יפ של RFID או של RF, שבעצם הוא מאוד מאוד זול ואפשר לקרוא אותו עם אנטנות. כל פעם שאני נכנס ליישוב שלי, המדבקה על הרכב, השער נפתח לי אוטומטית. זה מאוד מאוד פשוט.
תמרה לב
¶
זה שצריכים להסדיר את הסמכות זה בוודאי, אז אפשר לחפות ולהסדיר במסגרת הסדרת הסמכות, להכניס את קביעת האמצעים האלקטרוניים, או בחלופית – שזה פחות מקובל אבל ננסה לאשר את זה – להשאיר פה את האמצעים האלקטרוניים, אבל לגדר את זה שבלבד שקריאת הנתונים תיעשה על-פי סמכות כדין, למטרות של הפחתת זיהום אוויר.
לירון אדלר מינקה
¶
אנחנו חשבנו גם להוסיף: שיינקטו האמצעים להבטיח שלא יהיה שימוש במידע שהתקבל בדרך זו, שלא למטרה שלשמה הוא נאסף.
היו"ר יואב קיש
¶
בסדר. אני רוצה שהעיקרון יהיה ברור. המדבקה הזו היא נחוצה, הזיהוי באלקטרוני הוא לטובת מעקב על הזיהום של אותו רכב, איפה הוא עובר, נחוץ, ולכן צריך רק להגדיר שלא ייעשה בזה שימוש לרעה, זה הכול.
הלאה. אנחנו בתיקון תקנה 8: לא יפעיל אדם רכב כבד ישן מבלי שמותקן בו מסנן.
לירון אדלר מינקה
¶
נבהיר פה שמי שמפעיל רכב בלי מסנן יישאר בעבירה עם הענישה הגבוהה; מי שרק מסיר את המסנן – מוסכים – זה יהיה עם ענישה נמוכה.
היו"ר יואב קיש
¶
טוב. אנחנו עוברים לנושא הכי מהותי וזה נושא התחילה. אני רוצה לשמוע אם מישהו מהציבור רוצה להתייחס לנושא התחילה. בבקשה.
סלים סעדיה
¶
שמי סלים סעדיה, מנהל בטיחות ואיכות סביבה באגד. אנחנו באגד רוצים לברך על קידום התקנות בהקדם הניתן. אנחנו ישבנו עם נציגי המשרד, הגענו למתווה לפיו אנחנו נרכז מאמץ ונתקין כ-200 מסננים בשנה הקרובה ונעמוד בתקנות ללא כל קושי. תודה רבה.
יצחק צרויה
¶
לנו, לחברות הגדולות יש הנחיות ספציפיות, כלומר אנחנו הכנו את עצמנו בעוד מועד, כך שקל לנו יותר ליישר קו עם המתווה החדש.
אבל הייתי רוצה להעיר פה הערה דווקא למשרד להגנת הסביבה בעניין הסבסוד של אמצעי הקצה. דווקא כשמדובר בחברה שיש לה מחזור של 10 מיליון שקלים, לא נקבע מספרי הרכב שאותה חברה מחזיקה. כלומר, מחזור לא בהכרח מצביע על רווח או על חוסן כלכלי.
לכן אני חושב שכן המשרד להגנת הסביבה צריך להכניס פה את מספר הרכבים שאותה חברה מחזיקה כדי לסייע לה במימון.
היו"ר יואב קיש
¶
תודה. אני רוצה לגעת בנושא – חברי הכנסת, שלום לכם – נושא מאוד משמעותי, זה תאריך התחילה של התקנות.
קודם כול, לגבי שלוש שנים לרכב צבאי, סעיף (ב), זה מוסכם על כולם?
ישראל דנציגר
¶
קודם כול, המספרים שלהם והתקציבים שהם צריכים בשביל לעשות את כל ההתקנות. ישבו פה כל נציגי חברות ההובלה, כולם אמרו שהם בסדר גמור עם זה, שמעת את זה עכשיו עוד פעם.
ישראל דנציגר
¶
לא. גם פעם שעברה הם אמרו שאם צריך את כל תהליך הרישיון רק כשצריך לבוא לחדש רישיון, אז במקסימום דיברו על זה שהם צריכים להגיע לשנה, שנה וחצי. זה היה כשאנחנו מתחילים את זה תוך שלושה חודשים, עכשיו אנחנו נמצאים בשישה חודשים.
היו"ר יואב קיש
¶
קודם כול, אני רוצה לשאול את האוצר. אנחנו בסיטואציה שאנחנו נתחיל לחייב לפי דרישת המשרד להגנת הסביבה תוך שישה חודשים למהלך שמן הסתם עוד לפני כן – הבנתי 22 באפריל – יהיה דרוש תקצוב. התקצוב הזה כבר קיבל אישור בכל הקונסטלציה הנדרשת, כולל הכנסת וכיוצא בזה?
אורי דביר
¶
אורי דביר, אגף תקציבים במשרד האוצר. חלק מהסיכום התקציבי בין משרד האוצר למשרד להגנת הסביבה לשנים 17'–18' כולל את התוכנית הזאת של הקצאת 260 מיליוני שקלים לתוכנית הזאת.
אנחנו בימים אלה בדיוק יושבים איך להעביר את הכסף הזה בצורה המהירה ביותר. יכול להיות שנצטרך אישור של ועדת כספים, וזה דבר שאמור להיסגר בימים הקרובים.
היו"ר יואב קיש
¶
קבעתי תאריך. לא קבעתי תחולה לסוף החוק. קבעתי תאריך, זה נכנס לתוקף ב-1 בינואר 19'. עד אז תהיה ועדת כספים שתאפשר - - -
היו"ר יואב קיש
¶
לא קשור. עד ה-1 בינואר, כל מי שיבוא לעשות טסט, יקבל ללא התקנות. מה-1 בינואר, מי שרוצה טסט יצטרך לעמוד בתקנות.
ישראל דנציגר
¶
מה שאנחנו עכשיו שמים על השולחן זה חצי שנה. עכשיו אתה בא למתווה אחר שאומר – חצי שנה פלוס הטסט, מתי שצריך להגיע לטסט.
רן סלבצקי
¶
אני אנסה להסביר את ההסדר. רן סלבצקי, לשכה משפטית בהגנת הסביבה. בהתחלה היה נוסח שאנחנו הצענו כפשרה בעקבות הדיון הקודם, שאומר גם חצי שנה במקום שלושה חודשים ליום התחילה, ואז מייד ייכנסו לתוקף כל ההוראות שנוגעות לטסט. זאת אומרת, לא יוכל לעבור טסט מי שחייב במסנן, בלי מסנן וכן הלאה, גם הדירוג והסינון, ותהיה דחייה של שנה רק של האיסור לנסוע בלי מסנן, ובעצם זה באמת נותן שנה.
רן סלבצקי
¶
לא. אני אומר שוב – אם לא היינו עושים את זה, תוך חצי שנה אם אני תופס רכב בצד הדרך שחייב במסנן והוא לא התקין מסנן, גם אם הטסט שלו עוד חצי שנה, הוא כבר עובר על התקנות.
ההצעה שלנו הייתה הדירוג הזה של השנה, שאותם איסורים יידחו בשנה ולכן באמת כל אחד בתורו לפי הסדר.
היו"ר יואב קיש
¶
אז אני אדייק. אתה אומר שרכב שנגיד בדצמבר השנה יוכל לעבור טסט, אבל עדיין בינואר הוא יהיה מחויב. זה מה שאתה אומר.
ישראל דנציגר
¶
- - שב-15 בינואר כל מי שנתפס נוסע בלי מסנן, עבר על החוק, לא משנה אם היה לו טסט או לא היה לו טסט.
היו"ר יואב קיש
¶
בואו נעשה סדר. המנגנון יהיה מאוד פשוט. רק בנקודת הזמן של הטסט הרכב יחויב. אני לא יכול, זה גזירה שהציבור לא יעמוד בה.
היו"ר יואב קיש
¶
לצורך העניין, אם מישהו מחר מעביר טסט אז גם אם נחליט עוד חצי שנה שזה בתוקף, עד שהוא לא יגיע לטסט לבדיקה הוא יוכל לחיות עם הטסט שלו. אני לא עושה לו את המהלך הזה באמצע הטסט, אין מה לעשות, לא יעזור עד מחר תצעקו פה. ככה הציבור עובד, ככה הציבור רגיל.
אנחנו עכשיו צריכים להחליט – אחרי שהבהרנו את זה – מתי אנחנו מחייבים את הבוחנים לא להעביר טסט. זה הכול.
תומר רוזנר
¶
אני מציע לשלב את ההצעה של אדוני עם התיקון שהוא אמר, ולכן אני מציע שהתחילה תהיה ב-1 בינואר 19', או במועד הטסט הקרוב של הרכב, לפי המאוחר.
תומר רוזנר
¶
לא, לא. אני מסביר. ניתן דוגמאות מספריות כדי שזה יהיה ברור. אם הטסט שלך הוא ב-31 בדצמבר 18' – זה המקרה הכי קיצוני – אז הוא יידחה בשנה. זה הכול.
נטע דרורי
¶
אם הכוונה של תומר זה מקסימום שנה, בהנחה שהרחוק ביותר זה מי שהטסט שלו הוא יום לפני שהתקנות מתפרסמות, ואז הכי רחוק שיכול להיות לו מה-1 בינואר 19' זה שנה מיום הפרסום, אז בעצם אתה מציע שהמקסימום יהיה שנה.
היו"ר יואב קיש
¶
סליחה. אנחנו סיכמנו שזה יבוא לידי ביטוי בטסט, אז אם הרכב עדיין לא נכנס בתקנות עד ה-1 בינואר 19' - - -
היו"ר יואב קיש
¶
זו השאלה. אני אגיד לכם מה הדילמה. קודם כול סיכמנו שנקודת המבחן תהיה הטסט. אנחנו נגיד מה הזמן ומפה והלאה זה יהיה - - -
היו"ר יואב קיש
¶
אנחנו סיכמנו שנקודת המבחן תהיה הטסט, זה הכי הגיוני והכי ברור. עכשיו אנחנו דנים מה הרגע שבו מכוני הרישוי יבחנו את העניין הזה, זאת השאלה.
באופן עקרוני, אם לא הייתה לזמן משמעות – במירכאות – כשברור שיש לזמן משמעות, אני חושב שהיה נכון ללכת ל-1 בינואר 19' כי עד הזמן הזה אני יודע להבטיח שהמערכת תתארגן עם התקצוב הנדרש וכל מה שצריך, לאור אי הוודאות שקיים היום.
אני חושש ממצב שאנחנו נכניס את זה נגיד יותר מוקדם, נמצא את עצמנו בסיטואציה שכל התוכניות המפוארות למימון לא יקרו, ואנשים יגיעו למצב שהם בבעיה קשה, בטח אותו מגזר מוחלש שאנחנו רוצים לשמור עליו. אני אומר לכם איפה הדילמה שלי.
מצד שני, אני מבין את חשיבות הזמן, אף אחד פה לא צריך להגיד לי את זה – בשביל זה הבאתי את זה היום לדיון – אז אלה השיקולים, ועכשיו על זה אני מדבר. ומה לעשות, תמיד צריך למצוא בסוף פשרה, ככה זה עובד בחיים ומוותרים על משהו בשביל ללכת על משהו אחר.
ובהקצנה, אם הייתי אומר – לא מעניין אותי עכשיו המימון והכסף והתוכניות, ממחר כל מי שבא לטסט, נא שידאג למסנן, זו אפשרות. אבל מה לעשות שגם ככה אני לא מוכן לעבוד, ועכשיו אנחנו מנסים לבנות משהו שמצד אחד יאזן בין הצורך באמת האמיתי למנוע את הזיהום הכבד של אותם רכבים לבין מצד שני פרנסה של אנשים, שיכולים להיות גם קשי-יום, שאתם רוצים בהינף יד להרוג להם את העסק. זו גם אפשרות, מי שרוצה, אני לא מוכן.
אלה השיקולים. אני לא מכיר שיקול אחר, אני רק מכיר שצריך להחליט. מישהו מכיר שיקול אחר? לא. תודה. חברי הכנסת, מה אתם חושבים?
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
¶
אני חושבת שזה צריך להיות חצי שנה, ומהרגע של חצי שנה עד שבן אדם עובר את הטסט. חצי שנה, מה-1 בספטמבר או 15 בספטמבר, פלוס טסט.
היו"ר יואב קיש
¶
זאת אומרת, כל מי שמגיע צריך לדעת. אבל יש לך בעיה כי הבן אדם עובד, לא מכיר את התקנות. הוא בא לחדש טסט בינואר, הוא לא שמע, לא ראה, ועכשיו נגמר הסיפור.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
¶
לא הבנתי. בן אדם לא ידע מזה? כל מי שיש לו רכב כבד, או שהוא חלק מחברה, הוא חייב לדעת מזה.
היו"ר יואב קיש
¶
יכולה להיות סיטואציה – מה שאתה אומר, שלבן אדם יש טסט נגיד במרס, עבר טסט לפני שלושה חודשים, מה-1 בינואר זה בתוקף, עוצרים אותו ועכשיו אומרים לו: תשלם קנס כי לא התקנת מסנן, כי היית צריך לדעת.
היו"ר יואב קיש
¶
זה ההצעה שלו, לא שלי. אני מעדיף שבן אדם יגיע לטסט, יגידו לו – אתה לא עובר, תטפל בבעיה.
היו"ר יואב קיש
¶
אתה מייצר סיטואציה שבן אדם עוד לא הגיע לטסט – יש לו רישיון, הכול מסודר – נעצר לבדיקה בצד הדרך: סליחה, אין לך מסנן, נא לשלם קנס, אתה עבריין, הרכב שלך יורד מהכביש. בעיה. אבו עראר, יש לך הערות?
עידן עבודי
¶
עניין הטסט הוא יותר מהותי כי ההתקנה דורשת איזשהו שינוי. הוא לא יכול להתקין אם הוא לא עבר טסט כי מי שמאשר לו את ההתקנה, הוא צריך לעבור עדכון במערכות שלנו.
היו"ר יואב קיש
¶
עצור. הרי על מה אנחנו מדברים? ההצעה מדברת לגבי הטסט, בזה הסכמנו. אני כבר אומר, התקנות הן לא בשביל לגרום לאנשים על הכביש, התקנות הן רק בשביל לאשר טסט או לא לאשר טסט.
היו"ר יואב קיש
¶
לאחר שלא עבר טסט – ברור, לאחר שעבר טסט – ברור, ואחרי שנה שלמה אז ברור, הטסט כבר לא רלוונטי, אבל אני אומר, בשלב הביניים הן מדברות על הטסט.
ולכן, הדינמיקה כרגע היא בין ה-1 בינואר 19' לבין ה-1 בספטמבר 18'. אלה שני התאריכים שעל הטווח שלהם אנחנו מדברים.
היו"ר יואב קיש
¶
נכון, 1 באוקטובר. אז אנחנו בין ה-1 באוקטובר לבין ה-1 בינואר, זה חודשיים. אני אסגור את זה באמצע, ב-1 בנובמבר זה ייכנס לתוקף, ומה-1 בנובמבר, כל מי שילך לטסט יגמור עם זה.
היו"ר יואב קיש
¶
1 בנובמבר, התקנות נכנסות לתוקף, ומה שהן אומרות, שבמועד הטסט, הוא לא יעבור טסט ללא - - -
היו"ר יואב קיש
¶
נתנו עד ה-1 בנובמבר. עכשיו דיברנו, כל הדיון הזה לא הוצאת מילה.
אני אומר עוד פעם. 1 בנובמבר, כל רכב שיש לו טסט לפני ה-1 בנובמבר, לא יהיה מחויב בעניין הזה. כל רכב שיש לו טסט אחרי, מה-1 בנובמבר, כולל ה-1 בנובמבר – לא יודע אם זה יוצא שבת, לא הסתכלתי – הוא יהיה מחויב בתקנות.
היו"ר יואב קיש
¶
מי בעד התקנות, על כל השינויים?
הצבעה
בעד – פה אחד
תקנות אויר נקי (זיהום אויר מכלי רכב) (תיקון - דירוג וסימון רכב מנועי), התשע"ח-2018, כולל השינויים, נתקבלו.