ôøåèå÷åì ùì éùéáú åòãä
ôøåèå÷åì ùì éùéáú åòãä
àåîðéè÷
2018-05-13OMNITECH
הכנסת העשרים
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 600
מישיבת ועדת הפנים והגנת הסביבה
יום ראשון, ל' בניסן התשע"ח (15 באפריל 2018), שעה 10:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 15/04/2018
היערכות הגורמים האחראים להילולת הרשב"י במירון
פרוטוקול
סדר היום
היערכות הגורמים האחראים להילולת הרשב"י במירון.
מוזמנים
¶
מיכה טובול - רע"ן רישוי ואבטחה, המשרד לבטחון פנים
עמיר ג'יבלי - ס' מ' מתנ"א, המשרד לבטחון פנים
שלמה לוז - רמ"ד הנדסה ותשתיות, המשרד לבטחון פנים
אמיר קליין - רמ"ח אבטחה, המשרד לבטחון פנים
מאיה וינקלר - רמ"ד רישוי, המשרד לבטחון פנים
משה ברקוביץ - יועמ"ש מחוז צפון, המשרד לבטחון פנים
שבתאי גרבצ'יק - דובר למגזר החרדי, המשרד לבטחון פנים
מנשה עובד - רע"ן הערכת סיכונים כב"ה, המשרד לבטחון פנים
שאול שמעון - רע"ן מבצעים מחוז צפון, כב"ה, המשרד לבטחון פנים
יוני משריקי - יועץ שר הפנים, משרד הפנים
בועז יוסף - ממונה מחוז הצפון, משרד הפנים
עודד פלוס - מנכ"ל המשרד לשירותי דת
צחי חמדני - יועץ השר לשירותי דת
חיים רוטברט - רופא נפת צפת, משרד הבריאות
ברכה כהן - מפקחת נפתית להנדסת הסביבה, משרד הבריאות
איגי פז - מחלקת ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
מורן יונה - מנהלת תחום תח"צ מחוז ירושלים, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
מאיר חלי - סגן ראש אגף בכיר פיתוח הגליל, המשרד לפיתוח הנגב והגליל
עמית סופר - ראש מועצה אזורית מרום הגליל
אורית כהן - מהנדסת המועצה, מועצה אזורית מרום הגליל
מרדכי הלפרין - יו"ר אגודה שיתופית במירון, חבר הנהלת המועצה האזורית מרום הגליל
ישראל דרעי - ממונה על המקומות הקדושים בצפון, המרכז הארצי למקומות הקדושים
שאול בטיש - עוזר רב הכותל
חיים - מרכז רפואי זיו
מיכאל רסקין - מנהל מרחב צפון בחטיבת אחזקה חברת נתיבי ישראל
רות רוטנשטרייך - יועצת אדריכלות, לשכת התכנון צפון, מינהל התכנון
אריה שלג - חבר מועצה, מועצה אזורית מרום הגליל
דוד קריספיל - מנהל אגף מבצעים, איחוד הצלה
אלי אשר - אחראי בטיחות, נתיבי ישראל
ישראל דרעי
¶
כל האתר היום מרושת במצלמות 24/7, 365, מחוברות לתחנת המשטרה פה, מחוברות לחברי ההנהלה, אנחנו יודעים בדיוק בכל זמן נתון מה קורה בכל האתר. בל"ג בעומר אנחנו מוסיפים עוד מערך מצלמות מאוד מאוד רחב במעגלים הרחוקים, טבעון, כרמיאל, ומתקרבים למעגלים הפנימיים והכול מחובר לחפ"קים של המשטרה עם שליטה אך ורק של המשטרה, לא שלנו. אנחנו מעבירים להם את הפיקוד ביום רביעי בבוקר והם שולטים.
מעבר לכך יש לנו גם אמצעים נוספים, זה רחפנים, בלון שמסתובב 36 שעות באוויר שנותן תמונת מצב לחפ"קים בכל מערך התנועה. מצלמה לא יכולה לקלוט את הכול, ובלון, רוצים להתמקד לדוגמה בכביש 89, אז מתמקדים עליו, רואים מה העומסים ועל ידי כך קל להם לפתור את הבעיות.
ישראל דרעי
¶
אז ככה, בגדול האירוע מחולק לשני חלקים, יש מערך התנועה, שהוא בעצם מהגדרות של המושב החוצה, מערך התנועה מחולק לשלושה מעגלים.
ישראל דרעי
¶
כן. כרמיאל וחצור. אלה שלושה חניונים שקולטים את אלה שבאים עם הרכבים הפרטיים על אף האיסור להגיע ברכב פרטי. אבל מי שבכל אופן מגיע עם הרכב הפרטי, עוצרים אותו בכרמיאל, אם הוא מגיע ב-85, עוצרים אותו בצבעון אם הוא - - -
ישראל דרעי
¶
תושבי היישוב, היישובים הכלואים, נקרא לזה, יש להם היתר להיכנס על פי תעודת זהות, אין פה עיכובים.
ישראל דרעי
¶
זה המעגל הראשון, משם משרד התחבורה מעמיד שאטלים שמביאים את האנשים האלה למעגל הפנימי, ממש עד לכניסה למושב מירון. כולם יודעים שיורדים, עולים באותה תחנה שירדת, אותו צבע של הכרטיס, אותו צבע של התחנה, אותו צבע של המסלול, יש ירוק, יש אדום, יש צהוב, יש כחול, אדם יורד ועולה, מחזירים אותו בחזרה. זה מעגל של הפרטיות הרחוק.
המעגל הקרוב שזה קיבוץ פרוד בכניסה, ספסופה ועין זיקים. שם רק אוטובוסים בלבד, שום רכב פרטי לא נכנס.
ישראל דרעי
¶
כן. אם זה תחבורה ציבורית, קרי נתיבי אקספרס, יעדים מוסדרים, אגד מכל היעדים בארץ, הם מגיעים ישירות למעגל הפנימי, לא עוצרים, לא בפרוד ולא בעין זיתים. יש להם פה טרמינלים, אחד, שניים, שלושה, יורדים, אנשים הולכים ברגל, יש להם צבע כרטיס שהוא זהה למסלול שלו שמביא אותו עד לציון ומחזיר אותו בחזרה עד לאוטובוס ועד לבית שלו.
אוטובוסים פרטיים, של התאגדויות, ועדי בתי כנסת, ועדי עובדים, מופנים ישירות דרך כביש 90, ישירות לעין זיתים. שמה זה מחולק לשני חלקים, יש את החניון הפנימי של ההתארגנות של צה"ל כל השנה, אנחנו משתמשים בו לל"ג בעומר, לכל מיני אוטובוסים שהם לא ידועים. אנחנו לא יודעים היום מי אמור להגיע משדרות, מאופקים, מכל מיני מקומות, אנחנו לא יודעים מי אמור להגיע ומפנים אותו, לא אומרים לו לא. גם שם, כולם יורדים, יש טרמינלים, הכול מסודר, מתחמי נוחות, סדרנים, משטרה.
ישראל דרעי
¶
בשום פנים ואופן, רק תחבורה ציבורית שהיא בקווים מוסדרים. רובם נכנסים לפה, למעט שלושה יעדים שהם בחלק השני. עכשיו פה, במעגל הפנימי, אמרנו, רק אוטובוסים של תחבורה ציבורית נכנסים. הם לא עוברים מאוטובוס לאוטובוס, זה פלוס. המטרה היא לעודד את הציבור שיגיע אך ורק בתחבורה ציבורית וזה עובד יפה משנה לשנה.
ישראל דרעי
¶
המרכז למקומות הקדושים, זה כבר, מה שאני זוכר לפחות, 18 שנה, יש גופים ציבורים התנדבותיים כמו 'עזר מציון', 'עזרה למרפא', היום 'עזר מציון' עושה את זה קרוב ל-15 שנה, מפעיל פה מערך אמבולנסים מאוד מאוד גדול, מאוד, כמעט 20 ומשהו אמבולנסים, שהוא מפוזר בכל החניונים. כמובן הכול מתואם עם משטרת התנועה - - -
ישראל דרעי
¶
כן, רכבים שלהם. הם מסיעים, יש להם פה תחנה, פה בהר, הם מטופלים, כל נכה, כל קשיש, כל אדם שזקוק לכך, הוא מטופל מהרגע שהוא מגיע לאחד החניונים. איפה שלא יהיה הוא מטופל. כמובן בשנים האחרונות הגיעו לזה שהם כבר מתאמים מראש עם הגוף, עם 'עזר מציון', אומרים לו 'תבוא בשעה איקס, תחנה במקום מסוים'.
ישראל דרעי
¶
זה גוף התנדבותי שהוא לא מקבל כסף. זו תרומה למען הציבור, כל השנה הוא גוף התנדבותי, 'עזר מציון', כולנו מכירים. זו בעיה שמתואמת עם המשטרה, עם מפקדי הגזרות, מפקדי החניונים, הם קובעים להם איפה התחנות יהיו והכול מסודר. ואז בעצם, מי שכבר הגיע למעגל הפנימי, הוא מחולק לארבעה טרמינלים. יש טרמינל אדום, טרמינל צהוב, טרמינל כחול וטרמינל ירוק. כולם נמצאים מהכיכר בכניסה למושב עד לתחנת הדלק.
יש לי את התמונה פה. פה זה כיכר הכניסה למושב. פה נכנסתם. כל זה, מפה עד תחנת הדלק, זה טרמינל אדום שבעצם הוא - - -
מיכה טובול
¶
זה למעלה. למעלה זה הרשב"י, כל הדבר הזה הוא מעגל חד סטרי, בעצם נכנסים ויוצאים. כל הזמן הוא זורם במעגל.
מיכה טובול
¶
רק תחבורה ציבורית. מבחינתנו זו הנקודה הכי קריטית למבצע, אנחנו שומרים עליו שכמה שפחות תנועות כלי רכב - - -
מיכה טובול
¶
אוטובוסים מגיעים מצפת, מהחניון עין זיתים, מגיעים לפה. אוטובוסים מגיעים מפארוד, מגיעים למטה, נכנסים, פורקים פה לטרמינלים.
מורן יונה
¶
זה מרחק הליכה די נוח ונעים וכל האזור הזה משולט. יש טרמינל צהוב, טרמינל מספר 1, מפה יוצאים האוטובוסים ליעדים הבין עירוניים, לירושלים, לבני ברק ולאשדוד. חברת אגד מפעילה את זה. מפה יש את הרציפים לכיוון טבריה.
מורן יונה
¶
האוטובוס מוריד פה את הנוסעים ואז הוא נכנס, או שהוא מגיע לכאן כדי לאסוף נוסעים, או שהוא מגיע לחניון, למחסנית שלו, להמתין עד שהוא יצטרך לחזור.
ישראל דרעי
¶
חבר הכנסת יואב בן צור. דרך אגב, אני החלפתי אותו בתפקיד. הוא לא צריך עדכון, כי הוא יודע את זה בעל פה.
מורן יונה
¶
מפה יש את הרציפים לבית שמש ולטבריה וגם לתחנת הרכבת בכרמיאל ולחניון כרמיאל. טרמינל די גדול.
מורן יונה
¶
ב-2015 אנחנו חילקנו את זה לצבעים, כדי שהנוסעים יבינו לאן הם צריכים ללכת. בכל זאת אחת לשנה הם נמצאים כאן, אם בכלל, הם לא אמורים לדעת לאן הם צריכים להגיע כדי לחזור הביתה, אנחנו רוצים שברגע שהם יורדים מהקבר הם יהיו מאופסים, מפוקסים - - -
מורן יונה
¶
כן. ולאורך הדרך יש דגלים צהובים ותאורה צהובה בלילה, שמכווינים אותך לכיוון הזה. או בכחול, לכיוון הזה. מפה זה טרמינל 2, זה ליעדים הקרובים יותר, שזה צפת, חצור ו - - -
ישראל דרעי
¶
הרעיון שהיא אמרה, ב-2015, כשהם חילקו, אנחנו נדרשנו להקים מערך הפקת תאורת הכוונת קהל. גיל טייכמן, כולם מכירים אותו, הוא מפיק המון אירועים ברחבי הארץ, הפרויקט הזה של גיל טייכמן, הכוונת קהל, הוא מתואם עם משרד התחבורה ועם המשטרה. זה לא שאנחנו החלטנו שפה יהיה כחול ושהוא החליט על דעת עצמו. הכול משולט במסכי לדים ענקיים, צבע הכרטיס תואם לצבע השטח שנצבע בלילה וביום, התאורה, דגלים סיניים, אתה יכול להסתכל על התמונה ולראות.
אני אומר לך, כאחד שנמצא פה 20 שנה, חבר הכנסת יואב, עד 2015, מה שהיה קורה כאן במעגל הזה, איום ונורא. עד כדי כך. הבאנו מערך של גמלאים של משטרת ישראל, שילבנו אותם כדי לכוון את הקהל.
ישראל דרעי
¶
פשוט מאוד. היום, עשינו ניסיון, עומדים כל הקצינים פה בקטע הכי קריטי שבן אדם מגיע לצומת ולא יודע ימינה או שמאלה, אף אחד לא שאל אותנו שאלות, 'איך אני מגיע לשדרות?' 'איך אני מגיע לאופקים?', 'איך אני מגיע לבית שמש?' הכול כתוב, הכול מתואר, הכול צבוע בצבעים, זה עובד מאוד מאוד מאוד יפה. השנה נוסף טרמינל נוסף, קוראים לזה טרמינל ירוק, על ציר 89, מתחנת הדלק, כל הציר הזה לכיוון צומת המועצה.
ישראל דרעי
¶
לא, נתיבי ישראל הרחיבו את הכביש, הוא הופך להיות שני נתיבים לשוטף ועוד נתיב לאוטובוסים, לטרמינלי ועוד שביל להולכי רגל. זה מרכז שם, הטרמינל הזה, את כל מי שמגיע מצבעון, הפרטיות, וגם יעדים נוספים שמשרד התחבורה החליט להעביר אותם דרך 89 ומערב ויש להם מסלול, אותו דבר.
היו"ר יואב קיש
¶
איך באמת כבישי הגישה? הם שני מסלולים או מסלול אחד? כי אני באתי, אמירים זה עוד דו מסלולי ואחרי זה, יש עוד קטע שצריך לגמור שם, איפה זה עומד?
ישראל דרעי
¶
בסך הכול, כל הציבור שמגיע לנקודה הקריטית כאן, אין לנו בעיה לעלות להר, יש לנו ארבע דרכים לעלות לעיר, מכיוון שער י', שער ט' - - -
ישראל דרעי
¶
רכב, למעגל הפנימי אף אחד לא נכנס למעט חירום, שזה משטרה, אמבולנסים חס ושלום, 'עזר מציון'.
היו"ר יואב קיש
¶
הבנתי, זאת אומרת כל התנועה נסגרת במעגל ומהמעגל פנימה זה רק אנשי היישוב, 'עזר מציון' לאנשים עם מוגבלויות ומשטרה ורכבי ביטחון.
מיכה טובול
¶
העוקף הזה מבחינתנו כמשטרה, במקרי חירום, מאחר שאנחנו יודעים שאנחנו לא נצליח להגיע דרך המעגל הזה, אז בעצם אם יגיעו כוחות הצלה מאזור צומת חנניה, אנחנו נעלה אותם, זה ציר שעוקף פה את כל ההר ומגיע למעלה ונכנס לתוך ה - - -
ישראל דרעי
¶
בעצם בורמה ב' מתחבר באיזה שהיא נקודה למה שחבר הכנסת סיידא אמר, הכביש הצפוני, שבעצם אם חס ושלום קורה משהו - - -
מיכה טובול
¶
ברשותך, אתה ציינת פה את הנושא של צירי גישה, דיברת על כפר שמאי. מבחינתנו, כמשטרה, אנחנו מעלים את זה כבר מספר שנים, חס וחלילה אם אנחנו נהיה פה באירוע אסון המוני אנחנו בעצם משתמשים בצירים מאוד מאוד צרים, אנחנו יודעים שבמצב לחץ, מספיק שתהיה לנו איזה תאונה עם אוטובוס פה, במצב חירום כל הדרך לכיוון צפת סגורה, הדרך לכיוון נהריה, אם קורה לנו עד צבעון, שהיא מאוד עמוסה, תהיה סגורה. ותמיד חשבנו ודיברנו והעלינו את הצורך הזה, לפתח פה צירים שיהיו עבירים למקרי חירום, במיוחד במיוחד למקרי חירום, כי כשנגיע פה חס וחלילה ליום פקודה ויהיה לנו משהו על אחד הצירים אנחנו פשוט נעמוד. חוץ ממסוקים שנמצא מקומות להנחית לא נוכל להכניס לפה שום רכב, לאזור הזה.
ישראל דרעי
¶
ועם כל זאת אסור לנו לשכוח, יש לנו כאן פריסה מאוד מאוד רחבה של כל כוחות ההצלה, מד"א, כל גופי ההצלה הקטנים כמו איחוד הצלה וכל מיני ארגונים, כולם ת"פ מד"א, מד"א מרכז את כל נושא ההצלה. יש לו פריסה מאוד מאוד רחבה וגדולה בהר, שזה עיקר העיקרים, וכמובן בכל החניונים והמעברים. אותו דבר גם כיבוי אש.
היו"ר יואב קיש
¶
היו מקרים בשנים האחרונות, בעשור האחרון, או אפילו יותר, של תאונות, או שהתמודדתם עם מצבי חירום?
מיכה טובול
¶
כן, אוטובוס נתקע זה משהו דומה, כי ברגע שאוטובוס נתקע פשוט אי אפשר לעבור. עד שלא מביאים גרר ושיזיזו הכול תקוע.
ישראל דרעי
¶
המענה שהציבור מקבל, הן ממד"א וגורמי ההצלה הנוספים, שהם ת"פ מד"א, אני מדגיש, אין מצב שגוף הצלה יעבוד עצמאי, יהיה אשר יהיה, עם כסף, בלי כסף, בהתנדבות, גדול, קטן, כולם ת"פ מד"א. למד"א יש תכנית שבעצם מי שמאשר אותה זה מפקד המחוז, המשטרה מאשרת אותה ואותו דבר גם כיבוי אש, כך שבעצם אנחנו מרושתים מכל הכיוונים של גורמי ההצלה למקרה שלא יקרה ולא קרה וגם לא יקרה בעזרת ה', אבל צריכים להיות מוכנים לכול.
פה דיברנו על פחות או יותר מערך התנועה. בפנים, מהגדרות, מגדר המושב פנימה, זה בעצם טיפול יותר של משטרת המחוז, שהמפקד ביום יום עד לאירוע זה מיכה טובול וכל מה שהולך להיות פה, יש המון פעילויות. אתה שאלת קודם האם זה לא קשה ללכת ברגל מפה עד להר, לא קשה, ההליכה מאוד מאוד נעימה, יש המון ארגוני חסד שפשוט מתחננים בפניך, 'רק בוא תטעם משהו', אם זה שתייה, אם זה כיבוד, אם זה אוכל, אבל כמובן הכול מסודר.
מיכה טובול
¶
הדוכנים האלה זה משהו ללא אישור, זה משהו שאנחנו הולכים לטפל בהם השנה ביד קשה, פשוט לא לאפשר - - -
ישראל דרעי
¶
כולם נמצאים בצדי צירי ההליכה, המשטרה לא מאשרת על ציר ההליכה, אבל כל גוף שבא ורוצה לחלק, וכל הכבוד לו, עובר תהליך רישוי מהמועצה, ממשטרת ישראל, ממשרד הבריאות כמובן, ראית את הגב' ברכה, היא מלווה אותנו כבר כמה שנים, כל גוף, עד שהוא לא מקבל את כל האישורים שצריכים על פי חוק הוא לא מקבל את אישור ההפעלה. כך שההליכה היא נעימה, למעט אותם אנשים שקשה להם, אז יש לנו את הארגונים ההתנדבותיים, 'עזר מציון' וכדומה, שהם מעלים אותם, כמובן הכול בתיאום.
כאן בהר, איפה שאנחנו נמצאים פה, הפעילות משתנה לחלוטין, כמובן מתואמת עם התנועה, דהיינו אין מצב שמשטרת התנועה תתזמן לנו אוטובוסים ככל שניתן ואז ההר ייסתם, הכול מתואם אחד עם השני.
ישראל דרעי
¶
בערך שעה, שעה ועשר דקות. אותו דבר יש לנו בחניון ציפורה בבקעה, חונים, שירותים, כיבוד, מנוחה, ואם מתנ"א מחליטים 'תעכב שם חמש דקות', אז מעכבים.
מיכה טובול
¶
יש חפ"ק למשרד התחבורה ולמשטרת ישראל, אגף התנועה, שהם שולטים על כל הוויסות של התחבורה הזאת, מי נכנס, מתי נכנס, כמה נכנסים. הרעיון הוא שכל הזמן תזרום פה התנועה ולא תיעצר. ברגע שנעצר, אנחנו מכירים את זה מאפקט ה - - - נעצר אחד הכול נעצר ובעצם זה משפיע על כל ההיקף פה מסביב.
ישראל דרעי
¶
לכן, לפני כן שאלת כמה יש לנו אנשים פה בזמן נתון, 80-70, אנחנו גם משתדלים לא לחרוג מהמספרים, שזה בעצם פחות או יותר הקיבולת - - -
ישראל דרעי
¶
יפה, אבל התזמון של האירועים לא נעשה באותו יום, התזמון של האירועים נעשה בתכנון מעמיק, מתואם עם כל הגורמים, משרד התחבורה, רשות, מד"א.
ישראל דרעי
¶
לא, לא. יש כאלה שמעדיפים ככה. זה כבר מאחורינו, התכנית כבר מאחורינו, הכול גמור, הכול מסודר, הכול מתואם, ברישוי עסקים, תנאי רישוי של משטרה, כיבוי אש, מד"א, כל מי שקשור לעניין.
מיכה טובול
¶
ההדלקות הן החלק היחסי, לא החלק הארי של האירוע פה. מספר המשתתפים בהן, המון, עשרות אלפים, מגיעים להיכנס פה לקבר. לא את כולם מעניין ההדלקות. ההדלקות זה לחסידויות.
ישראל דרעי
¶
אבל גם שם הפקנו המון לקחים משנים קודמות, שניים מהם כבר יושמו כמה שנים וזה עובד בהצלחה. אחד זה הגשר שהקמנו בכניסה, אני אראה לך אותו, שהוא לטובת ל"ג בעומר. בעצם אדם שלא מעניין אותו להיכנס לציון, הוא צריך להגיע בכלל לאזור אחר לגמרי, אבל צוואר הבקבוק הוא בכניסה לקבר אז בנינו גשר וגם עוד שני גרמי מדרגות, לתת לאנשים אפשרות לעבור מהחלק התחתון לחלק העליון ללא התקרבות בכלל לאזור הקבר. דבר שני, גם בתוך הקבר עצמו, בעיקר באולם הנשים, הגברים יודעים להסתדר לבד, אחד דוחף את השני ומשתחלים ומגיעים, אצל נשים ראינו לאחרונה שזה מאוד מאוד קשה, הפניקה אצלן היא ברמות שהמשטרה כבר נכנסה ללחץ - - -
ישראל דרעי
¶
חדש משנה שעברה והשנה הולך לעבור שיפור, הוא יוביל את הקהל בצורה מאוד מאוד בטיחותית, לכל אחד יש את האפשרות להתפלל.
ישראל דרעי
¶
שלא יהיה לחץ. התוצאה הייתה בשנה שעברה, כמעט אפס קריאות לגורמי ההצלה מתוך אולם הנשים. הגענו כמעט לאפס קריאות.
ישראל דרעי
¶
אוהה, אוהה, כל שנייה היית שומע ברמקול, 'הצלה בנשים', 'גורמי ההצלה לנשים, דחוף דחוף'. בשנה שעברה זה ירד משמעותית והשנה אנחנו מקווים להגיע לאפס קריאות.
ישראל דרעי
¶
כן, הכול מווסת. עוד מכאן, איפה שהטרקטור עומד, אנחנו מתחילים לווסת את הנשים בצורה מסודרת.
מיכה טובול
¶
נשים אוהבות להיכנס, לקרוא את כל התהלים. מבחינתנו ביום כזה אין לנו יכולת לאפשר לכל אחת שנכנסת להיות בפנים כמה זמן שהיא רוצה, אז אנחנו מתעלים אותן בתוך הקבר, מתעלים אותן בצורה כזו שמי שעומד ולא זז הוא עושה לחץ מאחורה. אז כל הזמן יש את הדחיפה הזאת מקדימה, אין ברירה, להתקדם ולצאת.
מיכה טובול
¶
בדיוק, נו נו נו, מי שעומד ולא מתקדם יגרום לזה שלפניו לדחוף אותו. יש פה עוד שני דברים שחשוב לנו שתדע, אחד זה הנושא של הרחבת שטחי התקהלות, והשנה נעשית פה עבודה מאוד מאוד רצינית, להרחיב לפחות שני מתחמי הדלקה של גנדי ותולדות אהרן, על חשבון מתחמים שמשפחות יושבות פה המון שנים. זה דבר אחד.
ישראל דרעי
¶
זה שמות לזיהוי, זה לא השמות של בעלויות, זה רק שמות פנימיים שלנו שנוכל לזהות את המתחמים.
מיכה טובול
¶
ודבר שני שאנחנו כמשטרה היינו שמחים שיפתחו אותו כמה שניתן וכמה שיותר, נושא של דרכי וצירי מילוט מההר למטה. אנחנו תמיד חושבים שאין מספיק. המשטרה חושבת על הנקודה הכי בעייתית שתקרה - - -
מיכה טובול
¶
בדיקות ביטחוניות אנחנו עושים בחניונים, כל מי שעולה לאוטובוסים, כל מי שמגיע לפה בתחבורה ציבורית נבדק - - -
מיכה טובול
¶
אנחנו עושים את זה סלקטיבית. אתה יודע מה? אומרים לנו החבר'ה החרדים שאם יעלה מפגע באוטובוס מהר מאוד 80% יידעו שהוא לא קשור לקהילה והם יצביעו עליו, יגידו בדיוק מי זה בן אדם חשוד.
מיכה טובול
¶
אבל הם יודעים לזהות שהוא לא קשור לקהילה. בנוסף לבקרות שאנחנו עושים בחניונים, כל הכניסות למושב מבוקרות, עומדים שוטרים, עומדים מאבטחים ומה שנקרא עושים בדיקה סלקטיבית בעין ואנחנו עם תצפיות ו - - -
ישראל דרעי
¶
נקודה חשובה שמיכה הזכיר אותה, הרחבת שטחי התקהלות. השנה זה קיבל משמעות מאוד מאוד גדולה. מי שמכיר את האתר מלפני שנתיים הוא יתפלא לראות את האתר, איך הוא השתנה בשנתיים האחרונות. המשרד לשירותי דת נתן לנו תקציב באמת מכובד לטובת העניין. לא כולם מגיעים להדלקות וגם לא כולם מגיעים להיכנס לציון ורוצים מקום לשבת, אבל ההדלקות עמוסות והן ברצף, המטרה הייתה להרחיב את שטחי ההתקהלות, שיהיה מקום לאנשים לעמוד. בא בן אדם עם המשפחה שלו, רוצה לאכול סנדוויץ', צריך לתת לו מקום.
אנחנו עכשיו נראה. בואו נתחיל את לב לבו של האירוע, את סדר העדיפויות. המערך המשטרתי מתחיל ביום רביעי השנה, בבוקר, 07:00 בבוקר בעצם מתחיל האירוע. הקהל הגדול מתחיל להגיע משעה שלוש-ארבע אחרי הצהריים כשכולם רוצים להגיע להדלקה הראשונה, המסורתית, העוצמתית, היא בעצם פותחת את חגיגות ל"ג בעומר, שזה ההדלקה של בויאן.
בואו נצא, נתקדם. ה - - - האלה נבנו בשביל לצבור קהל על שטח תא קטן, כמות כפולה ומכופלת. לא רק זה, עשינו לאחרונה הפקת לקחים של משטרת ישראל, היא דרשה מאיתנו להציב מסכי לד ענקיים שמשדרים את כל ההדלקה, בכל המעטפת, מאחורה, מהכיוון הזה, מהכיוון למטה.
ישראל דרעי
¶
יש המון, יש עוד חמישה-שישה מסכים. העמודים האלה זה להצללה ולכל מיני אלמנטים בטיחותיים.
הכול מתוקתק על פי שניות, אין פה גלישה מלוח הזמנים, אלה גומרים את ההדלקה, יש להם את הדרכים שלהם איפה לרדת, הם מקבלים את ההנחיות הברורות מהמשטרה מאיפה לרדת.
מיכה טובול
¶
יש פה אלמנטים וחוקים של רישוי, אין דברים כאלה, לא תראה בשום מקום, ולמה? החסידים, כשהם חוגגים במירון, הם קופצים. זה לא טריבונה רגילה שאנשים באים, הם קופצים ולא פעם ולא פעמיים אנחנו סיימנו פה עם טריבונה שהיא כולה מכופפת וטריבונת נשים שקרסה פעם בגלל הלחץ, ומאז, כשהחלטנו לעשות פה טריבונות גבוהות, עשו פה מקדם בטיחות של פי ארבעה מהחוזק המותר כי הקפיצות פה, אתה רואה גושים שלמים עולים באוויר ונופלים והלחץ על הטריבונות עמוס, לכן ביקשנו טריבונות מאוד מאוד חזקות.
ישראל דרעי
¶
מדובר כאן ב-14 מיליון שקל שהושקעו בתשתיות האלה שנותנות מענה בטיחותי ממדרגה ראשונה. עד אז, אומר לך את האמת - - -
מיכה טובול
¶
אני זוכר את עצמי עומד שם אומר להם 'אם אתם לא תפסיקו לקפוץ אנחנו מפסיקים את האירוע'. אתה רואה את כל הדבר הזה - - -
ישראל דרעי
¶
היום שיקפצו, גם טנקים יכולים לעבור על זה. באמת, זה בטיחותי. זה חזק מאוד. קפצו על זה והכול.
כל זה שטח הדלקה של בויאן, בהמשך זה גנדי, שטח שהוכרז על שמו של רחבעם זאבי, שודרג כמה וכמה פעמים והורחב ועכשיו, בשנה האחרונה, מראה מאוד יפה.
בתוך האולם של הנשים אנחנו נעשה סיבוב. באירוע פה מלא אנשים, מלא קהל, קהל שרואה את ההדלקות.
ישראל דרעי
¶
זה חדש, אנחנו באמצע העבודה. בעוד יום-יומיים אנחנו יוצאים מהשטח, משלימים את העבודות, תשתיות חשמל, ביוב, טלוויזיה במעגל סגור. כמו שראית, הכול כאן מרושת על המילימטר, אין מצב שבן אדם ירים ברזל ולא נראה אותו או מקרה שיקרה - - -
אבל עוד נקודה חשובה ששכחנו להדגיש, דרכי מילוט. החניון שעלית וראית שכאילו זו עוד דרך, משם יש לנו שביל רגלי למקרה חירום, שמתחבר ל - - - פה למטה, שבמקרה, חס ושלום, צריכים למלט אנשים בזמן אירוע, מורידים אותם רגלית.
ישראל דרעי
¶
יש פה הדלקה מאוד מאוד גדולה בסוף האירוע, ביום חמישי בשבע בערב. השטח הזה הוא קטן, מאוד מסוכן, אז אנחנו נותנים בשטחים מסביב, שהקהל יעמוד פה ויראה את ההדלקה. אז ממילא הם כבר לא רואים צורך להצטופף, כי עברנו המון פרפורי לב בהדלקות האלה. אותו הדבר השטח פה למעלה, השטח הזה הוא כ-100 מטרים עד הסוף, אנחנו נמצאים ממש בשלבי סיום, עם מערכי ביוב מסודרות, תקניות, הכול מתוכנן, אין פה משהו חאפ לאפ. גם ריבוד, לא נספיק בימים האלה, אבל מיד אחרי ל"ג בעומר.
ישראל דרעי
¶
הצללות בל"ג בעומר רק בשני מתחמים אנחנו עושים, בשטח של גנדי ובמשטח של בויאן, כי שם למחרת השימוש בבוקר, לחלאקה ולטישים, אז יש צורך. אבל ככה - - -
ישראל דרעי
¶
יש לנו בעיה עם כיבוי אש, כי יש הדלקות, ההצללה מעל זה תישרף, אבל זה מתוכנן שבזמן החלאקה, כשצריך את ההצללות אין הדלקות.
קריאה
¶
יש המון תת אירועים של 20,000, 30,000, 40,000 במשך השנה והפתרון הזה של חניות נמצא ונותן פה - - -
ישראל דרעי
¶
לא רק זה, ביום יום, תבוא חודש אחרי ל"ג בעומר, כמעט עד חנוכה, אתה רואה עמך ישראל באים בהמוניהם, עושים סעודות, עושים על האש, צריך לתת להם פתרון. שירותים, משטחים, חניות, תשתיות, הכול.
מיכה טובול
¶
בוא נעדכן שמבחינת סדר גודל המקום השני המתויר בארץ אחרי הכותל המערבי, מעל מיליון איש מגיעים לפה בשנה.
ישראל דרעי
¶
כן. נרד, ניכנס לציון. זה ארבעה מדרגים, זה המדרג הגבוה, שם יש לנו בעיה עם התב"ע שנמצאת עדיין בהפקדה, כל עוד לא תיגמר התב"ע קיבלנו היתר שחורג מהתב"ע. זה המשטח השני והמשטח השלישי ויש עוד אחד למטה, במערת הלל. בכולם מתקיימות הדלקות ואירועים, אבל הסדר המופתי שזה מתנהל פשוט מהמם. אני אומר לך, זה משהו מאוד מאוד יפה, כי עד לפני 20 שנה זה היה, כל אחד איש כאוות נפשו עשה. באה ממשלת ישראל - - -
ישראל דרעי
¶
לא, זו הכניסה האחורית, הכניסה הראשית שם. אנחנו נצא מהכניסה הראשית. עכשיו שים לב, זו ההדלקה פה מאוד גדולה של תולדות אהרן.
ישראל דרעי
¶
פה, על הבמה הזאת והיא מושכת קהל בכמויות, לפחות 20,000 איש בו זמנית. לכן הרחבנו את השטחים בשביל לתת מענה בטיחותי ממדרגה ראשונה, שאנשים לא יצטופפו ואנשים לא ייכנסו לסכנת חיים.
הייתי רוצה לראות לך את החלק התחתון. בשטח הזה מתקיימות - - - יש הדלקות, הכול בבנייה, הכול בהסדרה, יש לנו עוד זמן, אנחנו מלווים במשרד ענק של מהנדסי בטיחות ויועצי בטיחות ומפקחי על ומפקח על-על. אמרתי לך, שביל החירום מתחיל מאחורי הטריבונה הזאת, הוא יורד עד ל - - - שביל הליכה רגלי, תקני. זו הדרך שראית, דרך בורמה ב'.
ישראל דרעי
¶
- - - 20 שנה עובדים ביחד, הוא בא לקראתנו השנה, גם גולדשטיין התערב, התערבו לטובת ה - - - ראו שהעסק הזה הוא בטיחותי ובאו לקראתנו, אישרו לנו את הדרישות שבעצם המשטרה דרשה מאיתנו, זה לא שאנחנו מחליטים מה לעשות, אנחנו עובדים ת"פ משטרה.
ישראל דרעי
¶
מוביל קהל, כמו שיש בכניסה למגרש כדורגל, לבית קולנוע, מובילי קהל. מי שרוצה להיכנס לציון נכנסת למובילי קהל, מי שלא נכנס, יש לה מקום רחב, היא עולה לפה, מסתובבת.
ישראל דרעי
¶
פה השארנו קטע ריק נשים בהיריון - - -אם יש עגלות לתינוקות, הן לא יכולות להיכנס למסלול. אם היא רוצה לעבור ליד הקבר, לא תיגע בו, לא תקרא פרק תהלים, לא עשית בזה כלום. אז כאן אתה נותן אפשרות לעבור - - - פה זה היציאה. המסלול מוביל אותן, היא לא יכולה לחזור רוורס, היא לא יכולה להתעכב.
ישראל דרעי
¶
בשנים שעברו הם עבדו קשה מאוד, עכשיו מתחיל להיות להם משעמם, אז אמרתי אולי אני אעביר אותם למקום אחר.
ישראל דרעי
¶
אני אומר לך, התחיל להיות להם משעמם.
יש שלוש דרכים של הקהל לפה, יש ציר העלייה, הציר התחתון ויש עוד כביש למטה, לא ראינו אותו. אלה שבאים מלמטה, יש כאלה שלא רוצים להיכנס לציון, הם עולים על ה - - -
ישראל דרעי
¶
בשנת 2004 עמד כאן מתחת לעץ יהודי, קיבל התקף לב, לא יכולנו להוריד את האמבולנסים ועד שהצלחנו להגיע אליו, 'עזר מציון' לקחו אותו לבית חולים זיו. מאז בתת מודע החדרנו לעצמנו שחייבים ליצור מצב לארגן את הקהל, למנוע את הצפיפות. מעבר לגשר יש עוד שני גרמי מדרגות ויש את השביל, אנחנו משתדלים במידת האפשר לפזר עומסי קהל.
ישראל דרעי
¶
יש פה את ציר העלייה, הושקע הרבה מאוד - - - זה פרויקט בייבי שלו, הייתי מציע שהוא יציג אותו.
היו"ר יואב קיש
¶
צהריים טובים לכולם, אני פותח את הישיבה. אני רוצה להודות למועצת מרום הגליל בראשות יושב ראש המועצה, עמית סופר, תודה רבה על האירוח. אני יודע שזה כבר מנהג קבוע של ועדת הפנים לבוא להתארח פה לקראת האירוע בל"ג בעומר, ובאמת תודה על כל העזרה ושיתוף הפעולה בעניין הזה. גם כמובן לחברי הכנסת יואב בן צור ודני סיידא שהצטרפו והם כמובן מלווים ומכירים את האירוע הזה משנים רבות, כל אחד מהניסיון האישי שלו והם כמובן יתרמו רבות לכל הדיון הזה.
אני כן רוצה לעשות סבב קצר. לפני זה כמובן יש איתנו את עורך דין עודד פלוס, המנכ"ל של המשרד לשירותי דת, שכמובן נשמע אותך בין ראשוני הדוברים, ותודה רבה לישראל דרעי, הממונה על המקומות הקדושים בצפון שעשה סיור מאוד מעניין, שהתארך מעל המצופה, אבל באמת כלל סיור מעמיק בכל השטח וזה היה מאוד חשוב.
אז אני מבקש, לפני שנתחיל, סבב שמות ותפקידים. הרב הלפרין, תתחיל אתה ונמשיך.
(סבב נוכחות).
אז אנחנו באמת עשינו את הסיור ואני יכול להגיד שאני לראשונה נחשף בצורה כזו לכל האירוע. אני כמובן הכרתי אותו, אבל לא בצורה מעמיקה, אין ספק שזה אתגר מאוד משמעותי ואני שמחתי לשמוע על שינויים ושיפורים שקרו בעקבות המלצות בעקבות השנים הקודמות ואני חושב שאנחנו באיזה שהוא גרף שיפור מתמשך שצריך לשמר על הדבר הזה כי בסוף כמויות האנשים שמגיעות רק הולכות וגדלות.
ראינו עכשיו בדיוק ביציאה מהיישוב מירון את הנושא של ההרחבה החדשה והשער האחורי ליישוב שדרכו נכנסים במכוניות, שזה גם משהו חדש שצריך לבדוק שהוא בעצם חי ביחד עם כל התנועה שנמצאת פה ולא מייצר איזה שהיא בעיה בכניסה ליישוב עצמו, דברים מהסגנון הזה. אני גם עברתי על הפרוטוקולים של הישיבות הקודמות ובאמת ראיתי את הדברים שהיו שם. אחד הדברים, אני חושב שצריך להבדיל בין דברים ארוכי טווח לקצרי טווח, יש נושא של כל כביש הגישה עצמו שצריך להיות דו מסלולי, שזה מהלך שכנראה עוד ייקח זמן, אבל חשוב לקדם אותו, לראות איפה הוא עומד.
יש נושא שהוא יותר ספציפי לעכשיו, כמו שאמרנו על ההרחבה החדשה, אבל אני שמח לשמוע התייחסות. דרך אגב, משרד המשפטים פה, אולי תעדכנו גם איפה הסטטוס המשפטי, בסופו של דבר אחת הבעיות הייתה של האמירה הלא ברורה מי הבעלים על כל השטח, ועדת ה-5 וכיוצא בזה, אז אני אשמח לשמוע גם אם יש התפתחויות בעניין הזה.
אבל מבחינת סדר הדוברים, אז קודם כל אני אתן, ברשות חברי הכנסת, לראש המועצה המארח להגיד מספר מילים ואחרי זה חברי הכנסת והמנכ"ל, נשמע אתכם. אז בבקשה, עמית סופר.
עמית סופר
¶
תודה רבה, אדוני היושב ראש, כל חברי הוועדה המכובדים. כמו שציינת, המקום של הרשב"י זה המקום המתויר מספר שתיים בארץ אחרי הכותל המערבי, כשני מיליון מבקרים בשנה וצריך לעשות את ההפרדה בין ההילולה, שזה אירוע חד פעמי, לשגרה, שזה 127 ימים בשנה הגעה של כמות מבקרים שהולכת וגדלה מפעם לפעם. ככל שההילולה מצליחה יותר אז כמות המבקרים בשנה לאחר מכן גדלה יותר כי אנשים מרגישים שזה כן מאפשר להם.
נכון שמפיקים לקחים, נכון שיש אתגרים, אבל כל שנה היא שונה מקודמתה. השנה הזאת, בניגוד לשנה קודמת, האירוע יהיה ביום חול, בשנה הקודמת זה היה במוצאי שבת, אני מאמין שתהיה לזה משמעות אחרת, קודם כל מבחינת כמות המבקרים - - -
עמית סופר
¶
אני מניח שזה יותר קל, אבל צריך לקחת בחשבון שהכמות תגדל בוודאות, קודם כל בגלל סוגיית רכבת ישראל שמצטרפת לעניין והעובדה שאנשים יודעים שיותר קל להגיע וזה מאפשר יותר את ההגעה. בהזדמנות זאת אני גם רוצה להודות למשרד נגב וגליל ומשרד הדתות על ההשקעה המסיבית שנעשית בציר העלייה, השקעה של למעלה מכמעט 10 מיליון ₪. חבר הכנסת דני סיידא, עוד לפני היותו חבר כנסת, ליווה את הפרויקט הזה.
עמית סופר
¶
בהילולה יתאפשר מעבר, הציר פתוח, אני מאמין שעד אז נגמור את כל החסמים שיידרשו, אבל כל הדברים הנוספים, כמו פרגולות וצמחייה וכל זה, אנחנו מעדיפים להשלים את זה לאחר האירוע.
במסגרת הציר הזה נעשתה שם עבודה מאוד משמעותית במערכת הביוב, הורחבו הצינורות על כל המשתמע, אממה? צריך להבין שבסוף בסוף הביוב מתנקז בסוף לתחנת שאיבה שאם בסופו של דבר עשינו את כל מערכת הביוב, אבל לא נטפל בתחנת השאיבה אז לא הועילו חכמים בתקנתם בסוגיה הזאת.
עמית סופר
¶
חוץ מהדרך, יש גם ציר נוסף, מרדכי, שאתה תתייחס בדברים שלך לגבי הסוגיה של הציר עצמו, שצריך להרחיב שם, אבל אחת הבעיות המרכזיות שאני חושב שאנחנו צריכים להשלים, אם לא נספיק לעשות את זה לפני ל"ג בעומר אז נעשה את זה לאחר ל"ג בעומר, אבל חייבים לתת מענה שם.
ישראל ציין במפגש שנעשה גם עם השר דרעי, את כמות הביוביות שנערכים. אנחנו רוצים להגיע למצב שלא נזדקק להכניס ביוביות להילולה, שבסופו של דבר תשתית הביוב תיתן מענה לכמות המבקרים שפוקדת את הציון ביום ההילולה. זה כמובן מבחינת מערכת הביוב.
מעבר לזה, אני תמיד אומר לפני ההילולה, בסוף בסוף במרום הגליל יש תושבים ונכון שחלקם גם נהנים מהתיירות שפוקדת את כל ענף הצימרים, אבל יש פה תושבים שצריכים לקיים את שגרת חייהם ואני פונה פה למשטרה, והעלינו את זה במפגש שלנו עם השר, צריך לעשות את המקסימום כדי לראות איך להיות יותר שירותיים בגישה לתושבים, כי בסוף אנשים רוצים להגיע מהעבודה הביתה. השנה, לפחות ממה שהבנתי מכם, ההנחיה היא שכל מעגל התנועה, בניגוד לשנה קודמת, יהיה סגור הרמטית, גם ליישובים בסביבה. כמו שציינתי, צריכה לצאת הודעה מאוד מסודרת לתושבים על מנת שיבינו את העניין.
מיכה טובול
¶
מהשער הצפוני של היישוב, יותר לכיוון המועצה. 300 מטר קדימה יש שער, שמשם נוציא את האנשים.
עמית סופר
¶
הם יצטרכו לעשות עיקוף, תושבי בר יוחאי וכאלה יצטרכו לרדת עד למטה ולהגיע דרך דלתון, מסביב, סיבוב מאוד גדול. אנחנו מדברים פה על יומיים. סיכמנו גם עם מפקד המחוז שהחסימה, מיכה, תחל בשעה 9:00 כי אנחנו הולכים לקיים יום לימודים ביום רביעי, קודם להילולה. כל חסימה מייצרת פקקים מבחינת התנועה של בית הספר, אז לפחות את היציאה, את החסימה להתחיל ב-9:00 ולא ב-8:00 בבוקר, כפי שצוין.
דבר נוסף, נמצאים פה המקומות הקדושים, שיש לנו איתם שיתוף פעולה. למרות המחלוקות שיש לי עם ישראל דרעי יש לנו שיתוף פעולה פורה. חשוב לי מאוד, ואני מציין פה, ישראל, הסוגיה של הניקיון לאחר קיום ההילולה. יש לנו מחלוקות, הוא טוען שבסופו של דבר למועצה יש צירים שהמועצה גם צריכה לטפל. בסוף בסוף זה כל עם ישראל והמקומות הקדושים צריכים לדעת ששבוע לפני ושבוע אחרי זה אותם מבקרים שבאים לפקוד בגלל עניין הילולת הרשב"י. חשוב מאוד שבסופו של דבר נוכל לקיים מבחינת הניקיון, ישראל, כמו שאתה עושה את זה כל שנה, השנה הזאת לא צריכה להיות שונה מהשנה הקודמת.
אם אני מדבר ככה, באותה הזדמנות לגבי הסוגיה של כל ההיתרים וכל מה שנדרש, לא לחכות לדקה ה-90, אנחנו כבר שלושה שבועות לפני, כל מה שנדרש מבחינת הוועדה על מנת שנוכל להמציא את כל האישורים הרלוונטיים, שיהיו כבר אצלנו. אורית, מבחינתנו, הוגשו לך אישורים מיוחדים לגבי ההילולה?
עמית סופר
¶
אוקיי, אנחנו צריכים לראות ששבוע, שבוע וחצי לפני אנחנו סיימנו עם כל הסוגיה הזאת של כל האישורים. מעבר לזה אני רוצה לציין גם שיתוף פעולה פורה שקיים לנו כמובן עם משרד הדתות. הזדמנות להודות לעודד וכמובן לכל השרים הממונים, למד"א, לכב"ה, למשטרת ישראל וכוחות ההצלה. מושב מירון, וכל החברים שנמצאים פה, אני חושב ששיתוף הפעולה הזה בעצם מוביל להצלחה של האירוע ואנחנו נאחל הצלחה, שנסיים את זה בצורה טובה, תודה רבה.
היו"ר יואב קיש
¶
תודה רבה לעמית סופר, גם על האירוח, כמו שאמרתי קודם, ובאמת אנחנו פה בשביל לראות שהאירוע יתחיל ויסתיים בהצלחה כמו שקרה בשנים שעברו. חברי הכנסת, רוצים להתייחס?
יואב בן צור (ש"ס)
¶
אל"ף, אני חייב לציין, הפעם האחרונה שניהלתי את האירוע היה לפני 21 שנה ומאז באמת, ישראל, אני חייב להגיד, נעשו פה דברים גדולים. כל הגורמים שנמצאים פה, מועצה - - -
יואב בן צור (ש"ס)
¶
לא פחות. אני רוצה לומר דבר אחד, הכמות של האנשים שנמצאת היום נובעת משני דברים, אל"ף, מהגידול הטבעי של הציבור החרדי, ובי"ת, מההתפתחות הבלתי רגילה של קבוצות אנשים גדולות שהתחילו ללכת למקומות קדושים בכלל ולמירון בפרט. אנחנו רואים את זה גם בגידול שיש במספר המבקרים בכותל, גם בגידול שיש בכלל המקומות הקדושים בארץ, שאנשים מתיירים שם ובאים לצרכי תפילה ולכן, ככל שאנחנו גדלים והציבור החרדי גדל, ההתרבות הטבעית שלו היא באופן יחסי קצת יותר גדולה מהציבור הכללי, אז אנחנו רואים כמויות גדולות יותר של אנשים שמגיעים לאתר. ברור שב-2018 צריך להיערך אחרת מאשר נערכו לפני 20 שנה, אין שאלה.
יואב בן צור (ש"ס)
¶
ב-97' זה היה משהו אחר. אני חושב שיש לציין אבן דרך בתקופה שלי, שהצלחנו לסלול את בורמה. עד היום המועצה מחפשת את הכסף שהיא השקיעה בזיפות של הכביש. אבל בסך הכול זה נעשה. צריך להזכיר את הרב מעתוק שהיה אז בזמנו ואני חושב שנעשו דברים. אבל עכשיו, ההתפתחות הגדולה הזאת, עם הטריבונות, עם השטחים הגדולים, עם הפיתוח הכללי שנעשה, עם ההשקעות הגדולות, אז כל התקציב שלנו, אני חושב שהוא היה משהו כמו 300,000 שקל, משהו בסביבה הזאת, שהיינו צריכים לעשות את הכול פרוביזורית. זוכר, ברל'ה? הוא זוכר, גם שלמה זוכר. אלה האנשים שהיו גם אז.
אני אומר, ההתפתחות היום היא התפתחות מדהימה, המשאבים והחשיבה שמשקיעים באירוע הזה, זה באמת האירוע ההמוני האזרחי הכי גדול שיש על פרק זמן קצר כל כך שמתמשך ולכן אני חושב שמגיע שאפו בהחלט לכל מי שמתעסק בעניין. כל דבר וכל שנה משפרים יותר ויותר, משפרים את מה שאפשר לשפר, אני חושב שמגיע באמת יישר כוח לכולם.
עמית, הדברים הקטנים האלה של הניקיון, זה באמת פיצל'ה לעומת כל האירוע ההמוני והנחמד הזה - - -
יואב בן צור (ש"ס)
¶
אני יודע שבסוף המועצה צריכה לעשות את זה, אתה צודק, אני מתאר לעצמי שבכסף שנמצא ישראל ימצא את הפתרון. תודה.
דני סיידא
¶
אני אתייחס במספר מילים, קצר, כדי לתת לכולם פה להתבטא. אני אחזור פחות או יותר על מה שאמרתי כשהיה פה שר הפנים ביום חמישי האחרון. אני מלווה את האירועים האלה כמעט 25 שנה בכובעים כאלה ואחרים והעשייה פה בשנים האחרונות היא דרמטית, ממש שינוי דרמטי. התפיסה השתנתה, מוסדות הממשלה, על כל האגפים שלהם משקיעים פה מאמצים, חשיבה וגם כספים, הכול מושקע פה וזה טוב וזה יפה, אבל אני אומר בצורה הכי ברורה בעולם, זה מעט, זה לא מספיק, זה חוסרים אדירים ביחס לגודל האירוע.
הבאתי דוגמה ממשחק סופרבול, אם ניקח אירוע של משחק סופרבול, של 50,000 איש, אני בטוח שאם התשתיות שמושקעות שם במתחם הזה, אם נראה איך זה הולך בארצות הברית, באיזה רמה ובאיזו התייחסות, אם זה היה התייחסות כזו למקום כזה, של 500,000, אז היה דיינו. אני חושב שהדברים שהם הכי אקוטיים והכי שעומדים על הפרק וצריכים התייחסות דחופה זה ציר העלייה הצפוני, שיהיה ציר עלייה נוסף, גם מבחינה בטיחותית ביטחונית ולנתק את תושבי מירון שהם באמת, כמו שאמרנו - - -
דני סיידא
¶
הוא קיבל כמעט את כל האישורים והוא יקבל תקציבים ואת הביצוע של הדבר הזה. אפשר לעשות את זה תוך שנה אחת, לחגיגות ל"ג בעומר הבאות אפשר, אם עודד, עם הדחיפות שהוא יודע לדחוף את הנושא וללוות את זה, אפשר להגיע לזה בשנה הבאה.
עוד דבר שכדאי לתת עליו את הדעת ואנשים לא מתייחסים לזה, אמנם זה ידליק את מרדכי הלפרין פה לידי, אבל אני אגיד את זה, באזור הכביש מול תחנת הדלק מצד שמאל, הייתה אפשרות אז בזמנו להגיע להסדרה עם מירון ולהפקיע את הקרקעות האלה ולהשתמש בקרקעות האלה לאירוע ולא עשו את זה. היום ישנה אפשרות, ישנן קרקעות שעדיין לא בוצעו הנטיעות, צריך להגיע להבנות, לפצות את מושב מירון בצורה ראויה ולקחת חלק מהקרקעות כדי שישמשו את החוגגים, עכשיו, לפני שנוטעים בהן ולפני שאחר כך יהיו מהלכים. אני מקווה שזה לא מעצבן אותך, אבל הדברים חייבים להיאמר וכדאי שייאמרו עכשיו ולתת על זה את הדעת.
דני סיידא
¶
אני לא החלפתי כובע. לי הפקיעו קרקעות אישית בספסופה ואני בירכתי על זה, הוצאתי את זה, אין בעיה עם זה. אני חושב שכדאי שיעשו. היו שם 100 דונם על ציר העלייה בצד שמאל שאם הם היו לטובת החגיגות המצב שלנו היה שונה לגמרי. אז כדאי שהיום, שישנו מצב לפני נטיעה, לתת את הדעת על העניין הזה ולשבת עם תושבי מירון ולראות איך עושים שהאדמות האלה ישמשו את החוגגים לפני שהן ייסגרו.
עודד פלוס
¶
אני אגיד את הדברים בעיקר לאדוני היושב ראש, כי הוא פחות מכיר. אנחנו למעשה מדברים על האירוע הגדול ביותר במדינת ישראל שמגיעים אליו 500,000 איש בפרק זמן של 36 שעות, במקום שהוא הכי פחות טוב. אם היו צריכים לבחור מקום אחר - - -
עודד פלוס
¶
אני אמרתי שאם היו נותנים לי את האירוע הזה לארגן בגני יהושע בתל אביב אני הייתי עושה את זה בצורה הרבה יותר פשוטה, אבל הרשב"י החליט להיקבר פה.
עודד פלוס
¶
אנחנו מדברים על שני מאמצים שמתרחשים באותן 36 שעות, המאמץ העיקרי זה הבאת האנשים לאתר, המורכבות שכרוכה בזה וידברו תיכף נציגי משרד התחבורה ומתנ"א, והנושא השני זה ניהול ההדלקות. ב-36 שעות האלה מבוצעות הרבה מאוד הדלקות, אני חושב סדר גודל של 15, מיכה?
עודד פלוס
¶
18, יפה, זה עולה משנה לשנה. וכל אחד רוצה את הייחודיות שלו ורוצה את ההדלקה שלו ואת האזור שלו ואת הזמן שלו והדבר הופך להיות מורכב משנה לשנה. אני הייתי רוצה להעיר איזה הערה כללית דווקא על הדברים שעמית אמר, בסופו של דבר אנחנו צריכים להתייחס לאירוע הזה כאירוע שאנחנו כולנו שותפים וכולנו רוצים בהצלחה שלו וכולנו צריכים להירתם, זה לא איזה מישהו שהתפקיד שלו לספק את הפתרונות ומישהו אחר, התפקיד שלו זה לדרוש ולהציב מכשולים ולנצל הצלחה ולהגיד 'עכשיו זו ההזדמנות שלי לקבל דברים'. אם אנחנו נתייחס לזה ככה אז גם לי, כמי שאמור לספק חלק מהפתרונות, יהיה לי יותר קל ויהיה לי יותר עניין לספק. ברגע שאני רואה שאני נמצא באיזה שהיא עמדת סחיטה אז הדבר הראשון שאני עושה, אני הולך צעד אחורה ואני אומר 'חבר'ה, זה לא יהיה' והיו לנו דברים כאלה על רקע ההתארגנות לאירוע הזה.
אני רוצה לדבר על חידושים, אני רוצה לדבר על דברים הרבה יותר ארוכי טווח כי אני חושב שכדאי שאנחנו נדבר על הדברים ארוכי הטווח ונתחיל לבצע אותם, חלק אנחנו כבר ביצענו, ולא כל שנה נתחיל להעלות את זה מחדש ונשאל את עצמנו למה לא עשינו. אז המשימה המרכזית מבחינתנו, וזו ההנחיה שלי גם למקומות הקדושים, זה לנסות ולהפסיק את התופעה הזאת שכל שנה אנחנו מרכיבים ומפרקים. זו תופעה לא ברורה ולא הגיונית, היא מחייבת אותנו להשקעה כספית מאוד מאוד גדולה, ותיכף אני אגע בתקציב.
למעשה מה שאנחנו עשינו השנה, ואני מניח שיצא לכם לראות, אנחנו ממשיכים להרחיב את משטחי ההדלקה וההתכנסות, כל האנשים האלה שהרבה מאוד שנים הם באים ומקימים אוהלים, לדחוף אותם כמה שאפשר. אני גם הייתי בסיור ביום חמישי וראיתי באמת, אנחנו מגיעים למקומות שאני לא חשבתי שנצליח להגיע אליהם ויש לנו עזרה בעניין הזה מרט"ג.
עודד פלוס
¶
כן, היו שם אוהלים, אנחנו דחקנו אותם, זו אחת המשימות החשובות של ישראל ושל מיכה, להגביל את האוהלים, כי ברגע שיש אוהלים אין אנשים. אין אנשים, זה צפיפות באתרי ההדלקה. העבודה שחבר הכנסת דני סיידא ציין, לגבי ציר העלייה, הושקע סדר גודל של 10 מיליון שקל, גם על ידינו, גם על ידי נגב גליל, ואנחנו נפסיק עכשיו את העבודות, נעשה עצירה, כדי שהעבודות לא תפרענה להגעה של האנשים ומיד אחרי ל"ג בעומר אנחנו נמשיך. אני מאמין שאנחנו הגענו לאיזה שהיא נקודה שאפשר לעצור בה. היו קשיים, אבל התגברנו.
יש עבודות שנעשות על ידי משרד התחבורה, על ידי נת"י, במה שאנחנו קוראים טרמינל 6, בכביש 89, זה צמוד לגדר של מירון. אני מקווה מאוד שנת"י ימשיכו את העבודות כי אני ראיתי שהם נעצרו.
עודד פלוס
¶
אוקיי, הסתיים לפני הזמן. זה מבחינתנו ברכה גדולה. יש בעיה מאוד מאוד גדולה, אנחנו מדברים כרגע על ההילולה, אבל יש בעיה בכל ימות השנה. במוצאי שבתות יש גם אלפי, לפעמים יותר, אנשים שמגיעים וכל התחבורה הציבורית שלהם נשענת על כביש 866, האוטובוסים ממש בכניסה ליישוב, אנשים שבאים פותחים את הדלתות ואת תאי המטען של האוטובוסים משני הצדדים, הם פשוט מטיילים על הכביש. הבנתי ממשטרת התנועה שזו סכנת נפשות ואנחנו מנסים להגיע לאיזה שהוא שיפור בעניין הזה לגבי תשתיות קבע.
אני הרבה יותר פתוח, ואני אומר ברמה התקציבית, להשקיע כסף בתשתיות קבע וזו ההנחיה שלי למקומות הקדושים. בשנה שעברה השקענו 1.3 מיליון שקל בתשתית שעשיתי אותה השנה, אני לא רוצה שהיא תחזור. למשל בצבעון ובכרמיאל נעשתה עבודה מאוד מאוד יפה בשנה שעברה. אם יצא ליושב ראש להיות בתרגיל רעידת האדמה, מרכז ההדגמה היה בכרמיאל, למעשה השטח ששימש את מרכז ההדגמה זה היה שטח שאנחנו יישרנו לטובת ההילולה, ביחד עם משרד התחבורה, ובכרמיאל יצרו חניון. עכשיו עלה התיאבון אז רוצים אפילו להרחיב אותו. זאת החשיבה.
עכשיו לגבי דברים עתידיים ואחר כך אני אתייחס בכמה מילים לתקציב. בערב הפסח אנחנו אישרנו בוועדה המחוזית את התב"ע למתחם הקבר, שזה נותן לנו אפשרות לבצע את מה שחבר הכנסת דני סיידא דיבר עליו, את אותו ציר צפוני, שאפשר יהיה להיכנס מצומת המועצה האזורית ולמעשה לעקוף ולא לעבור דרך היישוב. אנחנו עשינו איזה שהיא פעולה על בסיס ש - - -
עודד פלוס
¶
הציר הזה אמור לעשות שני דברים. הוא אמור קודם כל בשגרה לאפשר, למעשה היום מי שמגיע לרשב"י - - -
עודד פלוס
¶
להילולה הוא רלוונטי מאוד כי זה מייצר - - - למעשה היום כדי להגיע, אני בתור אחד שזו ההילולה השלישית שלי, ברגע שאתה מנסה לעלות למעלה אתה צריך לחכות שכל התנועה מלמעלה תרד, זה ציר שרק רכב אחד יכול לנוע אז אתה עומד בשיירה מחכה עד שהמשטרה תוריד את כל התנועה ורק אז אתה יכול לעלות. זה ברור שאם פתאום צריך להוריד רכב חירום או משהו כזה זה סיפור מההפטרה. מה שאמר עמית - - -
היו"ר יואב קיש
¶
אז זה ישמש כציר חירום? להילולה זה לא יכול לשמש כציר תנועה כי הוא מנותק מכל המעגל, אני מבין.
עודד פלוס
¶
בסדר, אבל עדיין אנחנו יכולים לעלות, בעיקר התנועה הפרטית, יש אנשים שיש להם אישורי כניסה. כל הלוגיסטיקה אמורה לעבור דרך זה, חירום אמור לעבור דרך זה. רוצים להוריד ביובית, רוצים להוריד מים, רוצים להוריד אלף ואחד דברים, זה הציר. שאר הצירים, או שהם מלאים באנשים או שהם מתנגשים ואז צריך לנתב. זה סיפור, אני יכול לדבר על זה כמה שעות, על העבודה שהם עושים, המון אנרגיה משקיעים בקטע הזה ואני מקווה, מאחר שהתב"ע אושרה, תקציב אגב יש, אנחנו הצלחנו, במסגרת ההסדר עם קק"ל להפנות 10 מיליון שקל לטובת העניין הזה, עלות הציר הזה היא 13 מיליון שקל, שלושה מיליון שקל אני נותן, עשרה מיליון שקל קק"ל, יש לי אישור משי באב"ד שהנושא הזה נסגר וכסף יש, רק חיכינו לתב"ע. עכשיו יש תב"ע ואם לא יהיו תקיעות בתב"ע בגלל עתירות לבית משפט או אני לא יודע מה, אפשר יהיה לגשת לביצוע.
בכלל בראייה ארוכת טווח אמורים לייצר ציר מכיוון נחל מירון, שבכלל לא יצטרכו לעבור דרך היישוב, זה למעשה בראייה העתידית של התב"ע, התב"ע נותנת מענה לעניין הזה, אבל זה משהו, נראה לי שאנחנו נצטרך לקחת את התב"ע, לפרק אותה לחלקים ולהתחיל לבצע קטע קטע לפי הזמינות של המשאבים הכספיים.
יש תב"ע נוספת, יש תכנון נוסף שנמצא במועצה האזורית, להסדיר את החניונים בכלל. יש כאן איזה שהיא תופעה, האזור הזה הוא אזור מאוד מאוד מתויר ומה שקורה, נגיד ניקח את חניון עין זיתים, מי שמכיר אותו, שנמצא במעלה הדרך לכיוון צפת, להתחיל לעשות איזה שהיא חשיבה, להביא תיירות, להביא קמפינג, להביא דברים כאלה שלמעשה זה ישרת בכל ימות השנה את כל הצרכים התיירותיים של אזור מרום הגליל ואנחנו שבועיים בשנה מקבלים את זה לטובת ההילולה. זה דבר שיעשה לנו מבחינתנו שינוי מהותי. יש עבודה של יפה נוף, של רמ"י, של המועצה האזורית, והדבר הזה צריך להידחף.
כמובן מה שאמרנו, לגבי הסדרת הדרכים המובילות. נכון שזה דבר מורכב, אותם צירים מצומת חנניה לכיוון דרום, אז אנחנו רואים שיש מקומות, אתם נסעתם בכביש שם, שזה דו נתיבי, יש מקומות שזה הופך לנתיב אחד, וגם הדברים האלה, אני לא יודע, אני לא מכיר מספיק את ההיסטוריה, אבל אני מניח שפעם זה היה שביל חמורים ולאט לאט זה התפתח וצריך פשוט להחליט שעושים את זה ולאט לאט להכשיר עוד קטע ועוד קטע.
מה שדובר פה זה תב"ע לגבי ההיקף. מה שדני דיבר, למעשה אנחנו מוכנים לזה ודיברנו על זה גם עם שר הפנים, הוא היה פה ביום חמישי האחרון, לגשת לתב"ע שתסדיר את כל השטחים. היום אותם מעגלי תנועה הם נורא נורא מצומצמים ויכול להיות שיצטרכו לעשות שם הפקעות.
עודד פלוס
¶
אלה שטחים של המינהל שנמצאים בחוזי משבצת או חוזי עיבוד, אני לא יודע מה המסגרת החוזית מול רמ"י. בסופו של דבר זה דבר שהוא הכרחי, ברגע שהדברים האלה יעמדו לרשות ההילולה ויעמדו בכלל, אמרו לי החבר'ה של משרד התחבורה שהם היו רוצים לייצר, מה שאמרתי, הבעיה הזאת של כל הפיקים, יש המון פיקים במהלך השנה, אם אפשר היה לייצר תפר תחבורתי מעבר לכביש 866, יש שם מעבר תת קרקעי שמאפשר להגיע לשם, זה יעשה ברכה גדולה כל ימות השנה ובוודאי בהילולה.
נקודה אחרונה, לגבי התקציב. כשאני קיבלתי את האירוע בשנה לפניי, אני מנכ"ל מ-2015, אז נכנסתי אבל האירוע הראשון שלי היה ב-2016, התקציב לפניי עמד על 8.5 מיליון שקל לאירוע. אני לא מדבר על הוצאות אחרות שיש למשרד התחבורה ולמשטרה, שזה עלויות לא קטנות של שוטרים ושל סבסוד תחבורה ציבורית. בשנה הראשונה שלי הסכום עלה ל-12.8 מיליון, מ-8.5 ל-12.8 מיליון. בשנה שעברה, בגלל הבעיה של שבת והמורכבות בגלל שהיו לימודים בל"ג בעומר, אני לא יודע אם אתם זוכרים את העניין הזה, התקציב עלה ל-15.5 מיליון שקל. השנה הסיכום התקציבי שלי מדבר על 13.5 מיליון שקל. אמרתי לך בטלפון ביום חמישי, יש לי סיכום עם אגף התקציבים באוצר, ביחד עם סגן שר האוצר יצחק כהן, שברגע שאני אשתכנע שיש צורך בהגדלה מה-13.5, אני מכריע שזה יהיה באזור ה-15.
היו"ר יואב קיש
¶
אתה צריך ללמד אותי איך מגיעים לסיכומים כאלה עם האוצר, שברגע שאתה משתכנע שצריך הם גם משתכנעים.
עודד פלוס
¶
איך אומרים? עם כל הענווה הם סומכים עליי, אני עובד איתם כבר עוד מעט שלוש שנים, הם למדו שאפשר לסמוך עליי. אני לא בא סתם, יעיד ישראל איך אני משגע אותו כדי להשתכנע, כי ברגע שהכדור עובר אליך אז אתה מבין שאתה לא יכול לנהל סחר סוסים יותר אלא אתה צריך לבוא עם מספרים ועם כמויות ועם הוכחות. אני לא מתכוון להתבזות ולהגיד מספרים ואחרי זה אני לא אוכל לעמוד מאחוריהם.
עודד פלוס
¶
כרגע זה הסיכום, אני מקווה מאוד שהם יעמדו בסיכום. סגן שר האוצר עומד מאחורי כל העניין הזה ולכן אני מרגיש שיש לי תנא דמסייע מאוד מאוד - - -
היו"ר יואב קיש
¶
מאה אחוז. אני רוצה לעבור לגורמים הנוספים שנמצאים פה, לשמוע התייחסות שלכם, נתחיל עם משרד התחבורה, מי רוצה לייצג את המשרד? בבקשה.
מורן יונה
¶
אנחנו נערכים יחד עם מפעילי התחבורה הציבורית, גם השירות הבין עירוני, שזה מזיקים ו - - - בדרום, טבריה וצפת בצפון, רוב הנסיעות מגיעות מאזור ירושלים, בני ברק, מודיעין עלית, ביתר עלית.
מורן יונה
¶
את רוב הנסיעות אנחנו עוצרים במגידו, גם לצורך התרעננות וגם כי אנחנו יכולים לעשות ויסות לאוטובוסים. אם אנחנו יודעים שכאן יש לנו עומסים אנחנו יכולים לעצור אותם שם.
מורן יונה
¶
בזמן נתון, אני לא זוכרת בדיוק מה הגודל של החניון הזה, אבל ממה שאני ראיתי בשנים האחרונות - - -
היו"ר יואב קיש
¶
השאלה למה לא להיערך לאזור יקנעם, ביציאה מכביש 6, אולי כביש 6 גם עוד ימשיך עוד צפונה, אבל בינתיים אנחנו מדברים על המקום הזה, למצוא שם איזה שהוא אזור להיערכות.
ישראל דרעי
¶
יש שם, זה קיים בחניון אליקים, אבל הוא קטן. השתמשנו בו עד לפני חמש שנים כשהיה אפשר, היום הוא ממש קטן.
היו"ר יואב קיש
¶
אז עכשיו השאלה אם אין צורך להגדיל פה את אליקים כי בסופו של דבר זה עושה שכל, זה דרך המלך. אז אמרת לי מגידו, אני לא הכרתי את זה, אני מצטרף לשאלה שלך, למה לסובב את כולם, יש שם חניון גדול.
היו"ר יואב קיש
¶
אבל בפירוש לבחון כן עצירה באזור אליקים, הרחבת אליקים אם אפשר, או מקום אחר שהוא יותר על דרך הנסיעה.
היו"ר יואב קיש
¶
אז אני אומר, יכול להיות שאליקים זה לא הפתרון אבל לבחון משהו שקרוב לכביש 6. דרך אגב, זה גם הגיוני בתפיסה אחרת, יכול להיות - - -
יואב בן צור (ש"ס)
¶
ישראל, חוץ מאליקים היה חניון לפני כן, ממש לפני יקנעם, גם חנו בצד, נכנסו באיזה חורשה שם, גם היו צריכים להיכנס שם 50-40 אוטובוסים, בזמננו.
מורן יונה
¶
השנה אנחנו - - - האוטובוסים, אנחנו נערכים גם למתן שירות מתחנת רכבת כרמיאל, חוץ מזה אנחנו נערכים גם - - -
מורן יונה
¶
בזמן אמת קשה לדעת את זה כי יש היום כל מיני חוזי נסיעה שהם חוזים יומיים, קצת קשה לשלוט על זה.
מורן יונה
¶
רק את הנוסעים שיורדים מהרכבת. חוץ מזה יש עוד 50 אוטובוסים שיוצאים מחניון כפר - - - בכרמיאל. אם נצטרך לעשות הצרחה בין שני החניונים האלה כמובן שאנחנו נעשה, יש לנו מספיק אנשי צוות שנמצאים שם, מערך דיילים שנמצאים בחניונים האלה.
מורן יונה
¶
זו השנה הראשונה. בשנה שעברה היא עצרה באחיהוד, זו הייתה נסיעה מיוחדת של השר עם כל מיני אח"מים, השנה זה ממש נסיעות יוממים וגם נסיעות של מבקרים למירון.
מורן יונה
¶
לא, זו תחבורה ציבורית, קו סדיר, רגיל, אנחנו פשוט מתגברים אותו. המפעילים כן נעזרים בקבלני משנה, אתם לא תראו כאן רק אוטובוסים של אגד ואפיקים והכול, אנחנו צריכים גם לשרת את שאר הארץ. אנחנו מאפשרים להם להשתמש בהרבה קבלני משנה.
מורן יונה
¶
קודם כל צריך שתהיה הפרדה מלאה בין התחבורה הציבורית לבין שירותי האוטובוסים הפרטיים, לדוגמה אוטובוסים פרטיים שנכנסים למעגל - - -
מורן יונה
¶
לא ממש למעגל, אבל היה איזה שהוא טרמינל שנכנסו אליו נסיעות פרטיות, לא של משרד התחבורה, זה היה מתואם, אבל עדיין לעשות את זה יחד עם תחבורה ציבורית זה לא עובד. התחבורה הציבורית - - -
מורן יונה
¶
יש את הנסיעות שבשנים עברו הגיעו לטרמינל 6. אנחנו, משרד התחבורה, פחות נוגעים בזה, אנחנו נוגעים רק בנסיעות שמגיעות דרך התחבורה הציבורית. על כל מקרה צריך שתהיה הפרדה בין המערכים האלה.
מיכה טובול
¶
היא נוגעת לאיזה נישה שמבחינתנו אנחנו כמשטרה מחפשים לה פתרון, איזה מגרשים. דיברו פה על נושא של איתור מגרשים, שלא כל שנה נחפש פתרונות, אבל אנחנו לקראת פתרון עם רט"ג לסימון איזה מגרש, מגרש ל-100 אוטובוסים.
מיכה טובול
¶
בכל מקרה אם אנחנו לא נקבל תשובה חיובית מרט"ג יש לנו פתרון שהוא פחות טוב מבחינתנו, לפזר את האוטובוסים האלה בכל מיני חניונים - - -
היו"ר יואב קיש
¶
אבל אז אנחנו מוצאים את עצמנו באותה נקודה שהיינו קודם, שמערבבים בינם לבין התחבורה הציבורית.
היו"ר יואב קיש
¶
לא הצלחתי עוד להבין איך רוצים לפתור את זה ולמה אתה מחכה. מי צריך להחליט? למה אתם לא מחליטים?
מיכה טובול
¶
צריכים למצוא פתרון וזה הפתרון היחיד שיש, אחרת לא יהיה לנו פתרון לשים 100 אוטובוסים. אם - - -
היו"ר יואב קיש
¶
אנחנו מדברים על אוטובוסים, הסעות פרטיות של חסידויות, כ-100 אוטובוסים שבאים מפוזרים על ה-36 שעות, או שהם באים בפיק?
מיכה טובול
¶
בשנים עברו טרמינל 6 זה שטח שנמצא מול השער הירוק, זה שטח שהיו משתמשים בו חסידויות לחנות. ניסינו בשנה שעברה לשנות אותו לטרמינל, זה לא הלך השנה. אנחנו היינו מאוד שמחים אם היינו מקבלים את השטח הזה לחניון אוטובוסים בלבד. אני לא חושב שצריכה להיות בעיה, זה פשוט עניין שלהם, של בעלי השטח.
מיכה טובול
¶
אם אין לנו את השטח, לא של רט"ג ולא של טרמינל 6, אנחנו נצטרך, לצערנו, לפזר אותם במספר חניונים והם יצטרכו לעבור לנו במעגל. זה כתוצאה, העלו פה את הסוגיה הזו של איתור שטחים, שיהיו לנו שטחים, שלא כל שנה נרדוף ונחפש שטחים.
מורן יונה
¶
חוץ מזה אנחנו נערכים להסברה בשטח, חשוב שנוסעים יידעו לאן הם הולכים, ככה ה - - - הרבה יותר טובה, גם הטרמינלים מכל מקום שהוא. זהו. אנחנו בהיערכות אחרונה עם מובילי התחבורה הציבורית, אנחנו נמצאים כבר כמה חודשים על הסיפור.
מיכאל רסקין
¶
אין כרגע פרויקט כזה. אני מיכאל רסקין, אני מנהל מרחב. כרגע אין פרויקט כזה, אין תקציב לפרויקט כזה.
עמיר ג'יבלי
¶
בשגרה בכל מקרה הם יתחברו לנתיב אחד, זה אומר שבסוף בסוף, בכל כביש, גם אם תרחיב אותו לשני נתיבים בסוף הוא יהיה נתיב אחד ואז זה לא משנה, אתה רק מרחיק את זה. ניקח סתם לדוגמה את מחלף נתניה, פעם, במחלף נתניה, בצפון, זה הפך משלושה נתיבים לשני נתיבים וזה היה פקק איום ונורא לכיוון פולג, עכשיו הרחיבו את הנתיבים עד מחלף חבצלת, אז הפקק עבר לחבצלת. ככל שאתה מעביר את זה, אתה רק מרחיק את הפקק.
קריאה
¶
בסוף, במבצע, הנתיבים היום הם חד סטריים של הטרמינלים והם מתכנסים לנתיב אחד. אני לא רואה שיש לך יציאה - - - ניסו פה להרחיב, ותיכף ידברו על זה, טיפה לעשות את הסיבוב עם הסלעים והרט"ג וכל זה, אישורים, מחכים רק לעשות סיבוב קטן. אם יגידו לי שעושים פה שניים-שלושה נתיבים ימי המשיח הגיעו.
יואב בן צור (ש"ס)
¶
ברשותך, אדוני היושב ראש, אני רוצה להעלות נקודה. כל הבעיה של השטחים, גם במושב מירון, אני מבין שבהרבה מקרים, יתקן אותי הלפרין אם אני טועה, זה כסף, צריכים לפצות את מי שצריך לפצות. כרגע המשטחים האלה נמצאים בידי מושב מירון, צריך לדעת להגיע למשא ומתן, הלפרין הוא נושא ונותן קשוח, אבל בסופו של דבר, אם אנחנו מדברים על תקציב כל כך גדול, אז תנו את לטרת הבשר שצריך לתת עכשיו כדי באמת להקל על המשטרה ועל הנוסעים ועל כולם, אבל לגמור את זה אחת ולתמיד. אי אפשר כל פעם מחדש כל שנה להתחיל - - -
יואב בן צור (ש"ס)
¶
לכולם יהיה פתרון, כולם יהיו מרוצים, גם דני, כשהפקיעו לו שטחים, קיבל פיצוי. אז בסדר, אז יעמדו על גודל הפיצוי. כמובן שהשטחים של מירון אינם דומים לשטחים של ספסופה, נכון? זה משהו אחר, שמה גדלים בטח דברים יותר טובים, אבל בכל אופן.
מיכה טובול
¶
טוב, אדוני היושב ראש, כמה דברים. בגדול העלו כמעט את הכול. מבחינת משטרת ישראל מדובר באחד האירועים הדתיים המורכבים והגדולים ביותר שמשטרת ישראל מתמודדת איתו מדי שנה. לאירוע הזה מגיעים מאות אלפי חוגגים בתוך פרק זמן קצר ולאזור גיאוגרפי מאוד מאוד מצומצם ומורכב, כמו שהתרשמת כרגע בסיור למעלה. מבחינתנו כמשטרה אנחנו נערכים לאירוע הזה לאורך כל השנה בתיאום ובשיתוף פעולה הדוק עם המרכז הארצי למקומות קדושים וביתר שאת בחודש האחרון כשאנחנו מקימים מנהלת שנמצאת על ההר כחודש ימים ועובדת ומלווה את כל הפעילויות ואת כל העבודות שם על ההר.
משטרת ישראל מפעילה בכל השלבים, שלושה שלבים מרכזיים, כ-5,000 שוטרים, כשאת המסה המרכזית של 4,500 בערך בשלב האירוע, ביומיים, ברביעי-חמישי, שהם ימי ההילולה. אנחנו כרגע נמצאים בשלבים הסופיים, בעיקול האחרון לקראת ההילולה. אנחנו אחרי אישור תכניות של מפקד המחוז ובזמן הקרוב גם נעבור אישור של מפכ"ל. אנחנו עברנו גם אישור תכניות של מפכ"ל וכמובן את ההצגה לשר.
באמת, כמו שאמרתי, אני רוצה לציין לחיוב את כל הנושא של שיתוף הפעולה עם כלל הגורמים, יש פה המון המון גורמים ששותפים לאירוע הזה וצריך לנתב את כולם, להביא את כולם לנקודת הפתיחה של ערב ההילולה ולסיים את ההילולה בשלום.
מבחינתנו כמשטרה אנחנו מתמקדים מאוד בנושא הבטיחות. כמו שהבנת וראית במו עיניך, הנושא של ההר הוא מאוד בעייתי וצפוף כשלאורך כלל האירוע אנחנו מרכזים שם עשרות אלפים בעת ובעונה אחת. החשיבה שלנו כמשטרה איך למלט מספר גדול - - -
מיכה טובול
¶
הפתרונות שיש לנו כרגע מניחים את הדעת, יחד עם זאת היינו רוצים לשדרג את כל דרכי המילוט ולהרחיב אותן כדי ש - - -
מיכה טובול
¶
הציר הצפוני, דרך נחל מירון, לשדרג אותו בצורה מאוד רחבה. יש צירי עלייה, יש ציר מהדרין, שזה ציר דרומית למושב, היינו מאוד רוצים להרחיב אותו לכמה שאפשר. ככל שהצירים יהיו רחבים ועבירים ככה נוכל למלט אנשים בעת הצורך למטה.
ראית גם את כל הנושא של הרחבת מתחמי קהל. כל שנה אנחנו כמשטרת ישראל נמצאים בהילולה, כל שנה כשההילולה יוצאת מוצלחת הרבה יותר אנשים רוצים להגיע ואנחנו כמשטרה צריכים להתמודד עם הכמות ההולכת וגדלה מדי שנה ומשתדלים לתת מבחינתנו את הפתרונות. אז כמו שאמרתי, הרחבת התקהלויות והנושא של דרכי מילוט. אני מאוד מברך על הפיתוח המואץ באתר, הנושא של ציר העלייה לציון. אנחנו מרוצים מקצב העבודות והפעילויות שנעשות כרגע בהר.
בנושא התושבים, הסוגיה שהעלה פה ראש המועצה, אנחנו מודעים לבעייתיות של הציבור פה. אנחנו מאזנים בין הצורך המבצעי שלנו לבין הצורך לשמור על שגרת התושבים. אנחנו עושים את זה בצורה מושכלת, משתדלים עד כמה שניתן לא לפגוע בשגרת התושבים, אנחנו מנהלים פה אפליקציה כדי שיהיו אישורי מעבר, בעצם מאשרים לתושבים להיכנס לתוך היישובים - - -
היו"ר יואב קיש
¶
שנייה, אני רוצה לשמוע התייחסות של התושבים. מרדכי הלפרין, אתם מסתדרים עם התיאום הזה, זה עובד מבחינתכם? התושבים מצליחים - - - קודם כל מה שאמר ראש המועצה, השעה שנדחית מ-8:00 ל-9:00, זה כבר סוכם, סגור ואושר?
מיכה טובול
¶
אנחנו משעה 7:00 נשב על המחסומים, המחסומים יהיו נושמים, בשעה 9:00 ניצור את המחסומים האלה.
היו"ר יואב קיש
¶
עד 9:00 לא תהיה מניעת תנועה, זה מה שסוכם. מבחינת הכניסה של תושבי מירון, הלפרין, העסק הזה עובד טוב?
מרדכי הלפרין
¶
אנחנו מקווים שיעבוד הפעם טוב. לגבי ילדי בית הספר, אני אתן דוגמה. אני חושב שאני כבר 30 שנה בעסק הזה, כל שנה יש את הסיכום הזה, שמענו, ולא יודע, יש משטרת תנועה ויש משטרת ישראל, אנחנו יושבים עם משטרת ישראל, לא ישבנו עם משטרת התנועה, והסיכום על ידי משטרת ישראל ומשטרת התנועה זה סיפור אחר לגמרי.
מרדכי הלפרין
¶
אני מעיד כאן על 30 שנה, רבותיי, 30 שנה שהסיכום הזה לא עובד וילדי מירון, ש-80% מהם צריכים להגיע למוסדות חינוך בצפת ו-20% צריכים להגיע כאן למרום הגליל נצורים בלי הודעה מוקדמת והפתרון - - -
מיכה טובול
¶
לגבי הסוגיה הזאת, אנחנו כל שנה משתדלים לשדרג מבחינתנו כמשטרה את כל המערך הזה, אנחנו נפעיל מנהלת מיוחדת לכל הנושא של המעברים וכל מי שייתקע יוכל לקבל מספר טלפון להתקשר, יישבו שם נציגים של משטרת ישראל, של האג"מ, נציגים של את"ן, נציגים שלי, בעצם כל בעיה - - -
היו"ר יואב קיש
¶
של משטרת התנועה. אז בוא תסביר לנו. יש לנו גם את החבר'ה של בית חולים צפת, הם פה גם כן, אני מבין, נתקלים באותה בעיה, אז תיכף נשמע אתכם, אבל בוא תסביר לנו איך זה עובד ברמת האישורים עם המחסומים, למי כן נותנים, עד רמת הש"ג, מה שנקרא.
עמיר ג'יבלי
¶
אני ברשותך אחלק את התשובה שלי לשני חלקים. האחד זה תושבי המקום, שבשונה משנה קודמת, זה ביוזמה של מי שאחראי בסוף על הרישוי והנפקת האישורים, שהמחוז מתכלל את זה בראשותו של מיכה ואנשיו, השנה אין אישורים גורפים לכניסה לתוך מירון, למה אני מתכוון? זה אומר שאם מישהו, סתם לדוגמה, גר בצפת ואנחנו רוצים לתת לו מחנניה להיכנס, אז הוא לא יכול להיכנס לחנניה, הוא יכול לנסוע רק דרך עמיעד ולהיכנס. אם מישהו גר במירון, אז הוא יכול להיכנס מחנניה, אם מישהו גר באזור פה של המועצה, הוא יכול להיכנס למירון. זאת אומרת שאנחנו רוצים - - -
מרדכי הלפרין
¶
גם מיכה לא הבין. הנה יש לך דוגמה, שתי משטרות, אחד לא מבין את השני. זה נגד כל מה שאנחנו למדנו. אני לא מאלה שמטאטאים דברים מתחת לשולחן, אני אומר לך עכשיו שמיכה אמר לי באוזן שהוא לא מבין מה הוא מדבר ואני אומר לך, כאחד שישב עם תכניות, הם לא יודעים מה הם עושים והם לא יודעים מה הם עושים. אז אחרים יפחדו להגיד את זה, אני לא מפחד.
מיכה טובול
¶
אדוני, ברשותך, אמרנו, אנחנו החלטנו לנהוג פה עם התושבים באשכולות. אני אתן את הדוגמה של אשכול יישובים חנניה, אנחנו יודעים שעד כפר שמאי כל היישובים בין צומת חנניה לכפר שמאי אלה יישובים שיוכלו להיכנס ולצאת רק מצומת חנניה ולא יעברו לנו דרך המעגל וככה אנחנו - - -
מיכה טובול
¶
בר יוחאי ואור הגנוז וכולל מושב מירון, אלה יישובים שהכניסה אליהם תהיה רק מאזור גוש חלב או מאזור צבעון, זהו.
עמיר ג'יבלי
¶
אני גם מקווה שהוא הקליט את זה, שהוא יוכל לשלם את זה אחרי זה כי אני דווקא הבנתי מאוד טוב את - - -
היו"ר יואב קיש
¶
לא, אני אגיד לך מה שאני הבנתי. אני מבין, וזה אולי משהו שטוב שעלינו עליו עכשיו, אני לא הבנתי את זה קודם. בניגוד לשנים עברו, אנחנו מדברים על השנה הראשונה שהמעגל שאנחנו ראינו משתק את כל התנועה לכל תושבי האזור, אין חציות שם, מה שבעבר היה. בעבר אפשרתם את הצירים פתוחים לתושבי המקום ומעכשיו זה לא יקרה. זה שינוי דרמטי, להבנתי.
עמיר ג'יבלי
¶
זה גם הפקת לקחים, למה? כי אדם שנכנס באפליקציה, שיש לו אישור, זה יכול להיות אפילו מישהו שמתארח בצימרים, לצורך העניין, הוא יכול להיכנס ולהסתובב. בכל מקום שהוא יגיע, באפליקציה מופיע שיש לו אישור, אז הוא גם יכול לעשות שאטלים, להיכנס, לצאת.
היו"ר יואב קיש
¶
כן, אבל בסוף, מה שקרה מהסיפור הזה, שהתושבים עצמם, בגלל אותם אלה - - - אולי גם חלקם תושבים, עזוב, אני לא מכליל, אלה שמתנהגים לא כשורה ומנצלים את הזכות הזו בשביל תנועה מוגברת, נקרא לזה, בסופו של דבר אלה שרוצים לחיות את חייהם הרגילים, יהיה להם סיוט עכשיו יום וחצי, כולל אם זה רופא שצריך להגיע לצפת לבית החולים, עכשיו הוא צריך לעשות סיבוב של שעה.
חיים
¶
אני חיים, מהנהלת המרכז הרפואי זיו. בהמשך לדברים שהם שנאמרו, רואים את גודל האירוע ואת היקף המבקרים וזה רק הולך וגדל משנה לשנה מצד אחד, אנחנו גם נערכים בתוך המרכז הרפואי עם תגבור של צוותים והגדלה של צוותים. צריך להזכיר שזה לא רק המבקרים, יש גם את צה"ל ובאופן ברור בשבוע הזה התפוסה שלנו גדלה מאוד וזה רק לאירועים מקומיים, שלא לדבר על אירועי אר"ן, חלילה, שלא יהיו. לכן אנחנו נערכים מבעוד מועד. העניין הוא שכל שנה הדבר הזה נעשה קשה יותר, הצוותים שלנו לא מצליחים להתחלף בזמן. זו בעיה נוספת, זה איחורים ועיכובים של שעה וחצי-שעתיים, הצוותים מתעכבים ולא מגיעים בזמן.
היו"ר יואב קיש
¶
זאת אומרת סגרו לכם את הצומת של מירון ואז - - - אבל מגיעים לשם חצי מיליון איש, איך אתם רוצים?
חיים
¶
כן. עדיין מדובר כאן בהיקפים גדולים של תנועה ובחוסר יכולת להתגבר על הפקק. ברגע שהגענו למחסום ורואים, הייתה פגישה עם המחוז, אצלנו במרכז הרפואי, יש רשימה שמית של אנשים שאנחנו מעבירים וברגע שמגיעים למחסום אז מאפשרים את המעבר.
מיכה טובול
¶
במעגל נוסע רק בתחבורה בציבורית. צריך להבין, אני חושב שאני הסברתי לך את זה למעלה, מבחינתנו מה שקרה בשנה שעברה, הנושא של תנועת כלי רכב פרטיים שהתערבבה עם התחבורה הציבורית. קודם כל זה יצר סכנה לאנשים - - -
מיכה טובול
¶
בשנה שעברה, מאחר שהעובדים של בית החולים יכלו לעבור דרך המעגל, הם פשוט נתקעו בפקק אינסופי שלא יכלו לעבור אותו. אגב, אני גם דיברתי עם הקב"ט של בית החולים, הסברתי - - -
מיכה טובול
¶
הם נכנסים לתוך המעגל, אין דרך אחרת, הם חייבים לעבור דרך המעגל. אם אני מגיע מחנניה אני חייב לעבור דרך המעגל. הוא יודע והוא גם הבין את זה. אנחנו מרכזים רשימות. מבחינתנו, לטעמי, הם גם יגיעו בצורה הרבה יותר, אמנם הם ייסעו טיפה יותר, אבל הם לא יעמדו בפקקים האינסופיים האלה שהיו לנו בשנה שעברה בתוך המעגל.
אריה שלג
¶
אני שלג אריה, גר במושב מירון, חבר מועצה אזורית מרום הגליל, חבר במושב מירון וחבר גם בוועדת בניין ערים במועצה. אני כ-30 שנה תושב מושב מירון.
אני רוצה לחלק את מה שאני רוצה להגיד לשניים, דבר ראשון, כששמעתי את המנכ"ל של משרד הדתות, הוא דיבר על תקציבים, זה 15, זה 10, זה מיליון, זה שניים, זה שלושה, הכול מסביב למירון, איפה מירון עצמה נמצאת? אתה שם שקל? לא. אתם צריכים, כשאנשים באים לתוך היישוב, שיהיה להם כיף להיכנס ליישוב, ולא בורות ולא כבישים, בשאטל 6, אתה מוריד את כולם פה, עוברים דרך מירון. אני שמעתי שיחה היום בין שני אנשים על לכלוך, זה היה מביש. במקרה הייתי בשיחה. אנשים נכנסים לתוך מושב מירון, אנשים צריכים להיכנס בבטחה, צריכים לעבור, לא יודע מי צריך לעבור, על הכבישים, על המדרכות. לא רק מושב מירון נוסע על הכבישים האלה, שיהיה ברור לכולם פה, ולא רק אנשי הצימרים. זה אנשים, אם אתם הייתם בחצי השנה האחרונה בתוך מירון אתם הייתם מבינים מה הולך בתוך מירון, סכנת נפשות. הנה, ראש המועצה פה יעיד והמהנדס של המועצה, כולם יודעים בדיוק מה קורה בתוך מירון במשך השנה.
אז אתם יכולים להגיד מה שאתם רוצים ואתם לא מתייחסים בכלל למה שקורה בתוך מירון. הייתי חושב, היושב ראש, בקשה, לעבור עם כמה אנשים, לא יודע מי הסמכות, לראות את מושב מירון. אז יש כביש 10 במושב מירון, שם עוברים רוב האנשים שבאים לתוך מירון, שבאים לרשב"י, ושם צריכים להשקיע כסף. לא יודע מאיפה הכסף צריך להיות, מכל המיליונים - - - נכון, תגיד שזה הבית שלי, בסדר, אני גר שם, מה לעשות, ישראל דרעי, אתה כל הזמן מסתכל, אני לא הפרעתי לך כשדיברת, יכולתי להגיד לך מה - - -
אריה שלג
¶
לצורך העניין, מה שאני אומר, הנושא הזה של התשתיות בתוך מושב מירון, פה ועכשיו, ומנכ"ל גם יכול לראות את המצב, הוא יודע בל"ג בעומר איפה אנשים הולכים ואיפה המכוניות הולכות ושם צריך להשקיע כסף. בלי בושה. זה דבר ראשון.
דבר שני, אני גר במושב מירון, באים אליי שני שוטרים לפני שבועיים-שלושה, 'כמה צימרים יש לך?', 'כמה יש לך אתה?' 'איפה תחנה?', 'איפה תלך?', מקובל עליי, אין בעיה, אבל לא יכול להיות שבל"ג בעומר 1,000 מכוניות אני רואה בתוך מירון, מאיפה הם באים? הוא בא, מכניס לי אנשים בתוך היישוב, בתוך המעגל של היישוב שלי ואני, אריה שלג שגר במושב מירון, לא יכול להיכנס. כל שנה זה קורה, אתם יכולים להעיד, כולם פה יכולים להעיד.
מיכה טובול
¶
התושבים יכולים להיכנס. רק השנה הגבלנו את הנושא של תנועת התושבים למספר נסיעות. בשנה שעברה זיהינו שהייתה שם - - -
מיכה טובול
¶
תראה, אנחנו לא עומדים על האחד על הכניסה הזאת, אבל אם אנחנו נבין שמדובר פה באיזה רצידיביסט שמתעסק ונכנס ויוצא לעניינים מה שנקרא לא כשרים אנחנו נגיד לו בו במקום שהוא לא יכול להיכנס.
מיכה טובול
¶
כל הנושא של צימריסטים, אנחנו הולכים להגביל. צריך להבין, כל צימריסט, ברגע שהוא מקבל רישיון לצימר יש לו חניה בתוך החצר שלו, זה אומר שאם יש לו שני צימרים ויש לו שני מקומות חניה לשני כלי רכב ועוד כלי הרכב של, זה אומר שהוא לא צריך לחנות ברחוב הראשי. מדובר ברחובות שאנחנו כמשטרה רוצים לשמור אותם נקיים למקרי חירום, שלא ניתקע שם עם אמבולנסים וכבאיות שלא יכולים לעבור.
מיכה טובול
¶
יש לנו רשימה מסודרת שאנחנו מקבלים מהמועצה, לכל משפחה כמה צימרים יש, כמה מקומות חניה ו - - -
מיכה טובול
¶
לא, תושבים זה משהו אחר. תושבים, האגודה מרכזת לנו את כל מספרי כלי הרכב של התושבים ואנחנו מנהלים את זה בתוך אפליקציה ואנחנו רואים, כל רכב שנכנס, אנחנו מסמנים באפליקציה כניסה - - -
היו"ר יואב קיש
¶
הוא לא יכול לצאת לצומת עצמו. זה חדש, אבל אתה אומר שממילא הם היו עומדים בפקק שם של המעגל. אז זה אותו דבר גם לרופאים, אתם גם צריכים לדעת את זה.
קריאה
¶
כמו שחיים ציין כרגע, להגיע למחסומים לוקח לעובד בית חולים, למשל רופא כונן ב-12:00, 1:00, 2:00 לפנות בוקר צריך להגיע - - -
היו"ר יואב קיש
¶
למה הוא צריך להגיע למחסום? הוא צריך ללכת לעקוף, או מכפר חנניה, שיירד לכפר חנניה - - -
קריאה
¶
הוא מגיע לצומת עמיעד, עד שהוא יגיע ל - - - ייקח לו שעה וחצי, עד שהוא יגיע לצומת עין זיתים ייקח לו שעה וחצי.
קריאה
¶
אם הוא צריך לעשות ניתוח, להגיע דחוף לבית חולים, אירוע דחוף, הוא יחכה עד שהוא יגיע לבית החולים שעה וחצי?
היו"ר יואב קיש
¶
מה שאני כן שומע פה ואני אומר את זה לרופאים, אם יש לך מקרה חירום שאתה חייב להביא רופא מהר, אני לא רואה דרך אחרת חוץ מלהביא אותו באמבולנס, הוא לא יצליח אחרת לעבור, אין מצב.
היו"ר יואב קיש
¶
זה לא יעזור להם, יש פה פקק מובנה, מה תעשה? טוב, אני רוצה לגמור את הנושא של עוד אישורים. מי נכנס בסוף ומעמיס על מירון מעבר לתושבים והצימריסטים?
מיכה טובול
¶
אז לא אחת מצאנו גם פרצות בגדרות המושב. בשנה הקודמת הייתה פריצה מהקטע הצפוני, ההילולה הייתה אמנם במוצאי שבת, אבל לקראת יום שישי הייתה שם פריצה המונית, שנכנסו מאות כלי רכב לתוך המושב. השנה גם את הפרצה הזו אנחנו חסמנו.
מיכה טובול
¶
הם לא אמורים להגיע, עובדה שהם הגיעו. השנה אנחנו נשתדל, עד כמה שניתן, את המינימום שבמינימום כלי רכב להכניס. כל רכב שייכנס, הוא יבוקר, כל רכב שייכנס יירשם ותהיה לנו שליטה. לדוגמה, קבענו החלטה גורפת, עד שעה 12:00 בצהריים, יום רביעי, צימריסט שלא הגיע, הוא לא ייכנס לתוך המושב, הוא יחנה פה במועצה והוא יצטרך להגיע בשאטל לתוך המושב. זה כדי למנוע לחץ על כל הנושא של הכניסה למושב.
היו"ר יואב קיש
¶
אבל זה דווקא אישורים של אנשים שצריכים להיכנס וטוב שייכנסו ואני מקווה שבעניין הזה אתם מסונכרנים עם מה שאמר מרדכי הלפרין, שלא יהיה מצב שמי שצריך להיכנס ליישוב נשאר בחוץ. מצד שני, לא יודע, מגיע אדמו"ר מכובד, אז מן הסתם גם הוא מקבל מכם אישור - - -
מיכה טובול
¶
אנחנו מעלים אותם בצורה מסודרת בשיירות לחניון שהכשרנו למעלה, זה נקרא חניון בורמה, בחיבור בין צירי הבורמה ושם בצורה מסודרת הם יורדים להר, חוזרים בחזרה לחניון ויוצאים דרך שער המושב.
מיכה טובול
¶
היו פריצות ומאשר שבשנה שעברה, לדוגמה, אישרנו לכל נושא תעודת זהות במושב מירון להציג תעודה ולהיכנס היו הרבה אנשים שהיו מתחברים לכל מיני כלי רכב, באים לשער, מציגים תעודת זהות ונכנסים ואז ככה מעמיסים את כל היישוב. השנה אנחנו נהיה מאוד מדויקים, רק כלי רכב שאנחנו נדע בוודאות שהם שייכים לתושב המקום, גם על ידי מספר רכב וגם על ידי הצגת תעודת זהות, ייכנסו לתוך המושב וככה מבחינתנו אנחנו נחסוך את - - -
אדוני, רציתי להוסיף משהו, רק נקודה אחת. צריך להבין, כשאנחנו מדברים על מעגל התנועה מבחינתנו כמשטרה הגזרה היא שווה, גם לציבור וגם לכוחות ביטחון. גם כוחות ביטחון לא יעברו במעגל, נקודה. אנחנו כוחות הביטחון, הם יעשו את כל הסיבובים כדי לא להעמיס על המעגל. מבחינתנו החשיבות היא קריטית שהמעגל הזה יזרום כל הזמן.
היו"ר יואב קיש
¶
תודה. אנחנו מתכנסים לסיום הדיון. אני רוצה לשאול אם יש עוד גורמים - - - מרדכי, עוד לא דיברת, אני תיכף אתן לך, אבל רק לדעת אם יש גורמים של משרדי הממשלה השונים או רשויות שונות שעוד רוצים לדבר ולא דיברו ולא התייחסו.
מרדכי הלפרין
¶
בקצרה אני רוצה לגעת במספר נקודות, מהן נקודה שכבר הועלתה כאן, אבל צריך אולי לחדד אותה, הנושא של ביוב. אני חושב שעשה הרבה מאוד עודד פלוס בנושא הזה של תשתיות ביוב, אבל יש כאן מצב מאוד מאוד - - - איך הוא אמר? אם זה לא היה שלי אז גם אני הייתי צוחק. השקיעו מיליונים במערכת ביוב, אבל לא חיברו אותה, שכחו לחבר אותה, למה אני מתכוון? הצנרת הזאת מגיעה היום לשום מקום - - -
מרדכי הלפרין
¶
עוד לפני תחנת השאיבה. משרד הבריאו, יושבים פה נציגים, אין שבת, כולל שבת אתמול, שהביוב לא עולה על גדותיו, היישוב מסריח ואנחנו פשוט חיים בתוך מדמנה וכל זה בגלל שלא נתנו, כנראה, את הדעת על כך שביוב, צנרת חדשה ומצוינת, צריך גם לדעת לחבר אותה. נכון לרגע זה היא לא מחוברת, נכון לרגע זה עדיין מירון, לא בל"ג בעומר, אני מדבר איתך על כל שבת, כולל השבת האחרונה, הייתה מלאה עד אפס מקום, אלפי אנשים, הביוב עלה על גדותיו. יש לנו את הכול מוסרט ואם יש צורך להעביר אז נעביר. אבל חייבים למצוא פתרון לעניין הזה.
דיבר ראש המועצה על הנושא של תחנת השאיבה, שהיא כמובן חייבת לקבל מיידית שדרוג, אבל עוד בדרך אליה מתברר שיש בורות רקב ובורות הרקב האלה לא מטופלים, אלה בורות שכנראה עשו לפני עשרות שנים ונמצאים בשטחים שקשה מאוד להגיע אליהם. על הביוב נעשו דברים גדולים - - -
מרדכי הלפרין
¶
אני שוב אומר תודה, היוזמה הייתה בעיקר של מנכ"ל המשרד לענייני דתות, אבל העבודה הזו חייבת להסתיים, אחרת זה פשוט מעשה חלם. זה בנושא הזה של הביוב. אני לא יודע סכומים.
הראיתי לך בדרכנו לכאן את הסיפור של הכניסה ליישוב ואני מבין שיש הקלטה והדברים נרשמים, אני מאוד מאוד רוצה לקוות שהדברים שאני אומר עכשיו, אנחנו נתבדה, אבל כפי שאנחנו רואים בשטח, ודיברתי עם המהנדס, שזו לו השנה הראשונה שהוא מגיע למירון, אני לא רואה איך השער הירוק, שהוא שער הכניסה של התושבים ושל כוחות הביטחון, ובכלל הייתי חושב להגיד שהשער הזה הוא השער החשוב ביותר, לא רואה איך השער הזה יישאר עביר לאור התכנית החדשה שקיימת היום, להביא עשרות אלפי אנשים לכביש 89 לאור כל מה ששמענו, ולאפשר לאוטובוסים גם להסתובב חזרה. משהו כאן, לעניות דעתי, והדברים ייבחנו אחרי ל"ג בעומר, לא רק שהשער הירוק ייסתם, אני אומר לכם שגם הכניסה למועצה האזורית וליישובים אור הגנוז ובר יוחאי תיסתם. ואני לא נביא זעם.
נושא נוסף שהוזכר כאן זה הנושא של תשתיות קבע שזה בוודאי דבר שיש לו היגיון, אבל צריך להפעיל את ההיגיון אולי קצת יותר ולהבין שיש היום חניון גדול מאוד של אגד, שהוא ניתן רק לאגד והוא הסמוך ביותר למקום עליית הציבור לרשב"י ובמקום לחשוב על עקירה של כרמי יין, שהם היום מהכרמים המפוארים ביותר שקיימים בישראל והתוצרת שלהם היא מכובדת ומוכרת בכל רחבי העולם, במקום זה להפעיל קצת את הראש ואם משקיעים כסף אפשר בהחלט, יש לנו שר תחבורה מצוין, אפשר להציג תכניות בפניו ולהציג תכנית שבה את החניון הזה של אגד, שנמצא בבעלות המדינה ולא נמצא בחזקת חקלאים קשי יום, לקחת את החניון הזה ולבנות בו קומה, שתי קומות, שלוש קומות, כמו שעושים בכל המדינות הנאורות בעולם כשרוצים לקרב את החניה למקום אירוע. ולא לחשוב על דברים שרוח הציונות מאוד מאוד רחוקה מהם, כמו לקחת מחקלאים את אדמתם ואת פרנסתם תמורת כסף או נזיד עדשים. אנחנו לא מחפשים כספים, אנחנו רוצים להמשיך להיות חקלאים, כולכם רואים שאנחנו חקלאים, אנחנו עובדי אדמה - - -
מרדכי הלפרין
¶
אתם יכולים לצחוק כולכם, אבל אנחנו מגדולי כורמי היין במדינת ישראל ויש לנו תוצרת ייחודית מאוד ואנחנו רוצים להמשיך עם זה ובעזרת ה' נמשיך ואתם לא צריכים להפריע לנו, אלא אתם צריכים להפעיל את הראש איך פותרים באמת את הבעיות של האירוע הזה שהוא האירוע החשוב ביותר, הגדול ביותר במדינה.
לסיום אני רוצה לומר, הזכרתם כבר, יש לנו שר תחבורה ושר התחבורה הזה, כפי שאתם כולכם בוודאי יודעים, הוא ביצועיסט גדול וכשישבנו בישיבה לפני מספר חודשים עם השר והעלינו נושאים, חבל שלא העלינו את הנושא הזה של חניה, אבל נעשה גם את זה, העלינו את הנושא של רכבת לכרמיאל, שמבחינתנו צריכה להמשיך עד מירון ולפתור הרבה מאוד בעיות. עלה הרעיון שאני יודע שהוא קורם עור וגידים, רעיון מהפכני, הרכבת הזאת הרי תמשיך לקרית שמונה ויש תכנון כבר די מושלם כדי להביא אותה ולקיים מסוף בצומת חנניה, שזה יהיה, ומצומת חנניה אישר שר התחבורה רכבל להסעת המונים, לא רכבל של סקי באלפים, אלא רכבל להסעת המונים שהוטל על חברת יפה נוף לתכנון ולביצוע, וידוע לי שיש כבר התקדמות בעניין הזה.
מרדכי הלפרין
¶
נכון, בצומת חנניה מתוכננת תחנת רכבת שכל עניינה זה באמת מירון ולכן משם, ברגע שיהיה רכבל להסעת המונים כמובן שהעסק הזה יקבל צורה אחרת.
אני בכל זאת מאחל לכולנו שלא נצטרך לעסוק בגזלה של קרקעות חקלאיות. פה אני בכל זאת אגיד שני משפטים בעניין הזה. רבותיי, אין כאן נציג של רשות מקרקעי ישראל - - -
מרדכי הלפרין
¶
תדעו, אתם כולכם חזקים על חקלאים. כשמדובר על רט"ג אז כולם פה נמושות. סיפר לנו כאן המפקד, כשצריך להעביר שני סלעים ממקום למקום כדי למצוא מעבר לאוטובוס, פתאום כולם רט"ג. אין כאן נציג של רמ"י ואין כאן נציג של משרד החקלאות, אז במשפט אחד אני אסביר לכם באמת על מה מדובר. אחד החוקים הראשונים שחוקקה הכנסת זה חוק ההתיישבות, בחוק ההתיישבות, שעל פיו אנחנו מקבלים את הקרקעות בהסכם חכירה, ישנן מגבלות שהקרקעות האלה צריכות להיות אך ורק לצורך חקלאי. היום במושב מירון יש לנו תקן שהוסב במאמצים גדולים מאוד, של 41 דונם לכל חקלאי במירון. בפועל יש לנו בקושי 32 דונם לכל חקלאי ואנחנו אמורים לקבל עוד מאות דונמים כדי לעמוד בתקן הזה. מעכבים לנו את התקן, וכאן אני מבקש את תשומת לבך, כי כל פעם אומרים 'אתם עבריינים על חוק החקלאות, במקום לעשות חקלאות עשיתם חניון אוטובוסים'.
זאת אומרת יש לנו מדינת ישראל אחת, אבל יש רשות שאומרת 'תשמרו על חוק ההתיישבות אז אנחנו נהיה איתכם בסדר' ויש רשות אחרת שאומרת 'בואו תנו לנו להחנות אוטובוסים'. לא ניתן להחנות אוטובוסים על אדמה חקלאית, נקודה.
דני סיידא
¶
אני בטוח שהרב מרדכי לא הבין מדבריי שאני נבחרתי לכנסת כדי לפגוע בתושב במירון שאותו אני אמור לייצג, אז חס וחלילה לא התכוונתי, אני התכוונתי שבמירון יוכלו לקבל במקום 40 דונם, שיצטרכו את זה לציבור הרחב, מכסות ללול למשל, להטלה, שזה יהיה הפיצוי, שיעסקו בחקלאות וגם ירוויחו לא פחות. לא התכוונתי לפגוע בך, מרדכי, בטוח שלא, אלא לשדרג אותך ושעם ישראל ייהנה ואתה לא תחסר.
ברכה כהן
¶
אז מזה מספר שנים שאנחנו יחד עובדים מול הגורמים שמייצגים את האירוע מבחינתנו. ההתייחסות אולי של המהנדס תהיה לגבי החיבור, המערכת שקיימת ובעצם לא מתחברת, אבל אנחנו יכולים להגיד שעד היום, לצערנו הרב, אין לנו במשרד תכנית למערכת המים והביוב שאנחנו יכולים לבוא ולהגיד, כולל המערכת הזמנית ששמים אותה לצורך האירוע הגדול הזה. מדובר בהרבה קווי ביוב ומים שצצים, בנוסף לבעיות הקיימות, לצורך האירוע שמתקיים.
היו"ר יואב קיש
¶
השאלה פה, מה שאמר המנכ"ל, על השקעות קבועות כדי להקטין את ההשקעות השוטפות רק לטובת האירוע.
עמית סופר
¶
תכנית יכולה להיות, השאלה אם יהיו תקציבים. זאת אומרת מחר בבוקר תוך חודש ימים אפשר להעמיד תכניות לעילא ולעילא, השאלה אם נוכל לקבל תקצוב למערכת ביוב שתוכל לתת מענה לכמות השפכים הגדולה שם.
חיים רוטברט
¶
זה דגש יפה, משום שכאילו מסביב לשולחן הבנו שיש כבר מערכת. אנחנו כל שנה נתקלים בזה, כמו שהרב מרדכי סיפר לנו, על הצפה של ביוב בזמן ההילולה. מבחינתנו זה ייהרג ובל יעבור.
עמית סופר
¶
אדוני היושב ראש, צריך החלטת ממשלה שתדע לתת מענה תקציבי, וחלק מהדברים זה מערכת הביוב ויש עוד פערים נוספים שקיימים, אבל אני חושב שהגיע הזמן שתהיה פה החלטת ממשלה עם נגזרת תקציבית שנוכל ליישם את זה.
חיים רוטברט
¶
אני הראיתי דוגמה ללאה, מנהלת הוועדה, שקו ביוב שעובר, יורד מההר, יורד לכיוון המקום שזה מתנקז, בדרך יש הכנסת אורחים, בדרך יש קווי מי שתייה, זה צריך להיעלם, כאילו זה הפתרונות הזמניים, זה בלתי אפשרי.
חיים רוטברט
¶
קו ביוב לא יכול לעבור מעל קו מים. הפוך אולי כן, אבל קו ביוב לא יכול לעבור מעל, זה עלול לדלוף.
היו"ר יואב קיש
¶
זה פרויקט של דני. דני, הנושא של הביוב בציר החדש שם, זה מוסדר עם משרד הבריאות? מה שאתה תכננת בתפקידך הקודם?
דני סיידא
¶
הביוב שישנו היום הוא תקני והוא יכול להכיל את כל המערכות, אבל הוא צריך להיות מחובר לתחנת השאיבה.
מרדכי הלפרין
¶
אתם מדברים על שני צדדים שונים, אתם מדברים על הדרומי, הוא מדבר על ה - - - משהו אחר לגמרי.
חיים רוטברט
¶
אולי ברשותך, עוד שני משפטים בכל זאת. דיברנו על ביוב, לפני ביוב יש מי שתייה. הנושא של מי השתייה, שהוא בייסיק, הוא לא מוסדר, נמתחים קווים אד הוק, נמתחים קווים ממקורות מים שעומדים כל השנה, למשל ברזי כיבוי אש. כל ההכנות נגרמות חצי שעה, שעתיים, לפני האירוע ואז אני צריך לעשות דיגום, לראות מה איכות המים המתקבלת. אם אני צריך לתקן משהו, בעיקר כשזה נופל לקראת כניסת שבת - - -
חיים רוטברט
¶
אנחנו מייחלים למישהו שינהל את האירוע הזה ברמת על. אנחנו כל שנה באים לוועדת הכנסת ושופכים את איפה שכואב לנו, כל שנה זה - - - פעם זה משרד הדתות, פעם זה משרד התיירות, קודמך בתפקיד בשנה שעברה הציע למשטרה לקחת אחריות, פערים שנוצרים במהלך ההכנות, אין לנו לאן לפנות. אז אנחנו מנסים לפנות לרב דרעי, כמה שהוא יכול הוא עוזר, אנחנו פונים למשטרה, אבל אין איזה תכלול של האירוע.
איגי פז
¶
מאוד בקצרה, מבחינת שאלת הבעלות במתחם, הקבר עצמו, יש סכסוך משפטי ארוך מאוד בשנים בין המדינה לבין ההקדשות שנמצא שם במקום. באיזה שהוא שלב בהליך בית המשפט, בהחלטת ביניים, הקים ועדת 5, נציג אחד מכל ההקדשות ויושב ראש מטעם המדינה, שזה בעצם הניהול הזמני, הזמני הפך להיות הכי קבוע שיש. בגלל ההימשכות של הסכסוך המשפטי הזה המדינה החליטה לצאת במהלך של הפקעה, שר התיירות ביקש מהוועדה המייעצת להגיש המלצה וההמלצה של הוועדה המייעצת הייתה ללכת על הפקעה. לאחר מכן פורסמה על ידי שר האוצר הודעה לפי סעיף 5 ו-7 לפקודת הקרקעות והוגשו הרבה מאוד התנגדויות, הוועדה המייעצת דנה בהתנגדויות ובסוף המליצה לשר האוצר לדחות את ההתנגדויות. שר האוצר קיבל את ההמלצה ולאחר מכן הוגשו הרבה עתירות לבג"צ. בית המשפט הפנה אותנו לאחר מכן להליך של גישור, הידברות, לנסות לייצר מתווה חלף ההפקעה, אנחנו קיימנו מספר ישיבות שלצערי לא הבשילו למתווה מוסכם על הצדדים ולפיכך אנחנו נאלצים לחזור לבית המשפט - - -
היו"ר יואב קיש
¶
טוב, תודה. אני רוצה לסכם. קודם כל אני רוצה באמת להודות לכל הנוכחים שהגיעו לפה, זה מגה אירוע שמתמודדים איתו פעם בשנה, אבל לאורך כל השנה באמת יש אירועים רבים נוספים עם כמויות יותר נמוכות של משתתפים. אני מאוד מתחבר למה שאמרת בנושא, לרכז כמה שיותר השקעות באופן קבוע ולא פר אירוע להרים ולהוריד כל שנה, העניין הזה הוא בוודאי הכרחי. ברמת התכנון אני יכול להגיד שהתרשמתי שכל נושא התחבורה והמשטרה אלה דברים שמשקיעים בהם הרבה מאוד שעות תכנון ונראה שגם לומדים ומפיקים לקחים.
לגבי נושא תשתיות אחרות, שזה ביוב ומי שתייה, אני חושב שאנחנו נמצאים במקום אחר. אנחנו במקום שכמו שמדברים עליו פה, זה גם נושא של תקציבים וזה גם נושא של תכנון וחשיבה לטווח ארוך וגם פה אני מתחבר לאמירה שנכון יהיה כן להשקיע עכשיו כמה שיותר, באמת לעשות את זה שבשוטף יהיה אפשר לעמוד בעניין הזה. אני מצטרף פה לדעת יושב ראש המועצה, שזה לא צריך להיות תקציבית על המועצה, זה אירוע בקנה מידה של המדינה והמדינה חייבת להיות אחראית על העניין הזה. אמנם שמענו את זה לקראת סוף הדיון, אבל מה שמתארים פה משרד הבריאות, עם קווים שעוברים, בגלל הצורך, אני מבין מאיפה זה מגיע, של מי שתייה וביוב ואישורים שמגיעים ברגע האחרון, בסופו של דבר אנחנו יכולים למצוא את עצמנו יוצרים לעצמנו אירוע בריאותי בטיחותי בגלל התנהלות שאנחנו לא בפוקוס ולא חושבים עליה וצריך לשים לב לדבר הזה. אני לא יודע מה מהיום לאירוע עצמו אפשר עוד להיכנס ולהסתנכרן על הדבר הזה, אבל יש השקעות שנעשות ויש מקומות, כמו שהבנתי, זה לא הציר המרכזי אלא ציר אחר שבו יש בעיות, הדברים האלה צריכים להיות - - - פה אני כן קורא לך, כראש המועצה, לראות שהדבר הזה מפוקח ולא עושים פרוביזורית בשטח דברים שיכולים לפגוע בריאותית בציבור. אבל אני בהחלט מצטרף לקריאה לפתרון לביוב לטווח ארוך שחייב להיעשות ברמה הממשלתית.
אני רוצה להגיד עוד נושא אחד, שבעיניי הוא מאוד בולט, שלהבנתי אנחנו כנראה נשמע עליו רבות לאחר ההילולה וזה נושא שינוי הנהלים לתושבי האזור, כולל הרופאים של בית חולים צפת וכולל כל התושבים של היישובים שיצטרכו לעשות את הסיבובים. נגמר לעמוד בתור ולנסות לקצר את הדרך, אבל לשלם על זה בזמן, אלא באמת לנסוע לצפת יהיה אירוע, מה שלא היה עד עכשיו, או לפחות לא נתפס כאירוע עד עכשיו. אז מצד אחד משטרת התנועה, חייבים באמת להקפיד שכל מי שרשאי להיכנס למירון יוכל להיכנס דרך השער. גם שם בשער, אני מקווה שימצאו פתרון מושכל לעניין הזה, וגם אני מקווה שנגיע להסכמות ותוכלו להגיע להסכמות גם לנושא של חניון טרמינל 6, החלופי, אבל בכל מקרה תושבי מירון שייכנסו, ואני שמח לשמוע שתהיה גם בקרה שלכם על כניסות לא מאושרות ונוכל לבדוק את זה פעם אחת ולתמיד, גם ה-400 אח"מים האלה, צריך לראות שזה לא מנוצל לרעה ושזה לא נכנס ליישוב, כמו שאמרת. על מאות אלפים, אני יכול להגיד שזה אולי איכשהו עושה שכל, אבל אם מדובר באלפים - - -
היו"ר יואב קיש
¶
כן, זה 36 שעות, אבל - - - בסך הכול אני אומר, וזה אני אומר לתושבי הסביבה ולמועצה ולחברים פה, השינוי המשמעותי, שלא תינתן כניסה למעגל והכול יצטרך לעבור או דרומה או צפונה ולעשות את העיקוף, זה משהו מאוד דרמטי שאני מקווה שיופנם, גם תקשורתית לתושבים, כי מי שלא יידע את זה יופתע מאוד - - -
היו"ר יואב קיש
¶
אז זה צריך לעבור בצורה מרוכזת וברורה, ובסופו של דבר, לאלה שכן צריכים להיכנס צריך לאפשר. רופאים שצריכים להגיע בדחיפות, אם זה במקרה כזה, לפעמים צריך לשלוח אמבולנס, לא רואה פתרון אחר לדבר הזה, ואני מקווה שזה בסופו של דבר מהלך שכן יצדיק את עצמו ולא יגרום לעוד סיבוך נוסף.
אני לא יודע אם זה משרד התחבורה, ביקשתי גם את הבחינה של עצירה שלא במגידו, אלא באזור יקנעם, או באיזה שהוא נתיב שהוא קרוב יותר לכביש 6, בשביל להקל על הנסיעה עצמה, בוודאי מאזור ירושלים וביתר עלית. אני אשמח לשמוע, גם לזה אני רוצה לקבל התייחסות ואנחנו נעשה דיון, כנראה בכנסת, לאחר האירוע בשביל הפקת לקחים ומסקנות.
תודה רבה לכולם, הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 13:00.