ôøåèå÷åì ùì éùéáú åòãä
ôøåèå÷åì ùì éùéáú åòãä
àåîðéè÷
2018-04-12OMNITECH
הכנסת העשרים
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 578
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום שלישי, י"ט באדר התשע"ח (06 במרץ 2018), שעה 12:05
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 06/03/2018
פרק י"ג (שונות), סעיפים 112 ו-114 (פרסום דוחות של חברות ממשלתיות), מתוך הצעת חוק התכנית הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנת התקציב 2019), התשע"ח-2018
פרוטוקול
סדר היום
פרק י"ג (שונות), סעיפים 112 ו-114 (פרסום דוחות של חברות ממשלתיות), מתוך הצעת חוק התכנית הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנת התקציב 2019), התשע"ח-2018
מוזמנים
¶
לירון נעים - עו"ד, ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
מיכל עקביה - עו"ד, המשנה ליועץ המשפטי, משרד האוצר
דלית זמיר - עו"ד, היועצת המשפטית, רשות החברות הממשלתיות, משרד האוצר
חסאן טאופרה - כלכלן הפרטה, רשות החברות הממשלתיות, משרד האוצר
יצחק פשה - יועץ בכיר למנהל רשות החברות הממשלתיות, משרד האוצר
חמוטל דרקסלר - עו"ד, משרד האוצר
אילן שפירא - מנהל תחום אסדרה, חברת דואר ישראל
מתנאל מאיר נגאוקר - מוזמן/ת
ליאור רייזמן - מוזמן/ת
אופיר שרון - מוזמן/ת
רינת איזן שאול - מוזמן/ת
רישום פרלמנטרי
¶
אהובה שרון, חבר תרגומים
פרק י"ג (שונות), סעיפים 112 ו-114 (פרסום דוחות של חברות ממשלתיות), מתוך הצעת חוק התכנית הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנת התקציב 2019), התשע"ח-2018
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
צהרים טובים. אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט.
על סדר היום פרק י"ג (שונות), סעיפים 112 ו-114 (פרסום דוחות של חברות ממשלתיות), מתוך הצעת חוק התכנית הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנת התקציב 2019), התשע"ח-2018.
מי מציג?
דלית זמיר
¶
רשות החברות. היועצת המשפטית, רשות החברות. אני אציג את ההצעה. ההצעה מבקשת לקבוע שחברות ממשלתיות יפרסמו לציבור מסמכים שהן מגישות לרשות החברות הממשלתיות. ההצעה כרגע מדברת רק על דוחות כספיים כאשר יש אפשרות, שר האוצר יכול לקבוע בצו מסמכים נוספים שהחברות מגישות לרשות שגם הם יפורסמו לציבור. יש חשיבות מאוד גדולה לעניין של הפרסום לצורך שקיפות בחברות הממשלתיות שמהוות משאב ציבורי בבעלות המדינה. לכן מאוד חשוב שתהיה ביקורת ציבורית על מה שנעשה בחברות וזה הדבר הנכון ביותר לגישתנו.
יש כאן כמה סייגים בהקשר הזה שנועדו - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
כדי שאני אבין, יש גם מסמכים נוספים שעכשיו אנחנו לא מכניסים שאת אומרת ששר האוצר יכול להוסיף ויכול להיות שזה יהיה נטל גדול על החברות הממשלתיות? אם היינו יודעים עכשיו, לא היינו מאשרים אותם? אני תמיד מפחד מזה שהשר, לא חשוב איזה שר, יכול אחר כך להוסיף ואז זה עושה צחוק מהעבודה שלנו כי אנחנו מתייחסים לדוחות ואנחנו אומרים שבוודאי צריכה להיות שקיפות וכולי. עכשיו, ברגע זה אישרנו לא רק את הדוחות אלא אישרנו את זה שהוא מחר יוכל להכניס כל מיני דברים שאם היינו יודעים היום, יכול להיות שלא היינו מסכימים. השאלה מה זה טומן בחובו. בדרך כלל היינו מוסיפים תמיד שהשר יכול להוסיף אישור ועדת החוקה, כדי שלא יהיו לנו הפתעות. זה יכול להיות זריז מאוד ויכול להיות דיון לא פשוט. לכן אני אומר שנוסיף את זה. אם אתם רוצים שהשר יוכל להוסיף, יהיה גם באישור ועדת החוקה אלא אם כן אתם יודעים עכשיו ואתם יכולים להגיד לנו ונכניס את זה כבר מראש.
דלית זמיר
¶
הסמכות לשר היא מוגבלת למסמכים שלפי חוק החברות הממשלתיות החברות הממשלתיות צריכות להגיש לרשות. זאת אומרת, הרשימה הזאת היא לא בלתי מוגבלת.
דלית זמיר
¶
אפשר. נכון. בדרך כלל זה משהו שאני דורשת מהם ולכן זה לא מסמך שהם צריכים להגיש באופן שוטף. יש תקציב, דוח על פעולת הדירקטוריון.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני מסכים אתך. הסיבות האלה גם יהיו קיימות בעוד חצי שנה. נכון? ואם השר פתאום יחליט שהוא כן רוצה ובסוף הוא עושה לנו מעקף, הוא יוסיף דברים שיכול להיות שאם היינו יודעים היום, היינו אומרים עד כאן, לא צריך להכביד עליהם יותר מדי.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
עולה בדעתך ששר לא יעשה לפי עקרונות הסבירות? בכל אופן את רואה שרים שונים וכל אחד עושה הפוך מהשני ובכל אופן הכול עונה. אני אומר שוב, אם אתם רוצים את הפתח הזה.
דלית זמיר
¶
מה שנאמר כאן, בגלל שיש בעל מניות, הבעלים של החברה, אין לו תמריץ בעצם להקשות על החברה ולגרום לה להעביר מסמכים מיותרים.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אני מסכים אתך. אם יש מקום לבחון, כמו שאנחנו בוחנים עכשיו בוועדת החוקה. את רואה, אנחנו עושים את זה בזריזות ולא רוצים לעכב. באישור ועדת החוקה. בסדר. תמשיכי.
דלית זמיר
¶
רציתי לציין שיש כאן כמה סייגים שנועדו לשמר מידע מסוים לפי חוק חופש המידע. לקחנו את אותם סייגים והכנסנו אותם גם לפרסום הזה.
בגדול זה התיקון.
יש כאן כמה הבהרות שרצינו להוסיף בהקשר הזה. דבר ראשון, לבקשת אחת החברות, רצינו רק להבהיר שהאמירה לגבי המגבלות או הסייגים לפי חוק חופש המידע לא חלים רק על מי שהוא רשות ציבורית לפי החוק אלא כמובן גם לגבי חברה שהיא לא רשות ציבורית. ההגבלה אומרת שבעצם היא לא חייבת למסור מידע שרשות ציבורית לא הייתה חייבת למסור.
לאור דרישה נוספת ביקשנו להוסיף בסוף סעיף קטן (ה) שלעניין זה יראו דוחות שהגישה חברה ממשלתית כאמור לפי סעיף 36 לחוק ניירות ערך כדוחות לפי סעיף קטן (א)(1). המטרה הייתה להבהיר מה שחשבנו שמובן וכדי למנוע ספקות, שחברה שהיא תאגיד מדווח שממילא מגישה דוחות כספיים לרשות ניירות ערך, לא תצטרך לפי החוק הזה.
הדבר הנוסף הוא שהתבקשנו להוסיף בהוראת תחילה שמה שאנחנו מציעים זה להחיל את זה, לתת לזה זמן של 30 ימים אבל שהתחילה כן תחול מהדוחות השנתיים לשנת 2017.
דלית זמיר
¶
בעיקרון, במרס. עד סוף מרס. אנחנו לא משנים את מועד הדיווח לרשות. עם זאת, כדי לאפשר להם להתרגל לעניין של הפרסום על ההשקעות הנדרשות, לצורך פרסום לציבור, ניתן להם איזשהו גרייס מסוים ממועד הפרסום.
חסאן טאופרה
¶
אני רק אומר כחלק ממה שנאמר קודם, כדי לא להטיל רגולציה נוספת על החברות, הובהר גם בהצעה הזאת שבעצם הדוחות הכספיים שמוגשים לרשות הם אותם דוחות כספיים שנדרשים כאן והם ספציפית לעניין הסעיף שמופנה בחוק, סעיף 33(א)(3), דוח המשאבים ואופן השימושים בו. זה בעצם דוח שהיה בעבר, כך הוא נקרא, המינוח הזה בעצם מתייחס לדוח תזרים. אין כוונה כאן בדוח תקציב שזה מסמך יותר רגיש והחברות לא צריכות לפרסם אותו. כאן אנחנו מבהירים שבעצם הדוחות הכספיים, כמו שמגישים אותם לרגולטורים היום, אלה אותם דוחות.
נעמה מנחמי
¶
סעיף 112, תיקון חוק החברות הממשלתיות, פרק י"ג (שונות).
בחוק החברות הממשלתיות התשל"א-1975, פרק לחוק החברות הממשלתיות, אחרי סעיף 34 יבוא:
"34א. פרסום לציבור
חברה ממשלתית תפרסם לציבור –
דוחות כאמור בסעיף 33א(א1) שעל החברה או נושא משרה בה להגיש לרשות לפי חוק.
כל מסמך אחר שעל החברה או נושא משרה בה להגיש לרשות לפי חוק וש-... בצו 6...
כאן אתה תרצה את אישור הוועדה?
נעמה מנחמי
¶
פרסום כאמור בסעיף קטן (א) ייעשה עם הגשת המסמך לרשות או בסמוך לאחר מכן.
על אף האמור בסעיפים קטנים (א) ו-(ב), קבעה הרשות הוראות לעניין פרסום לציבור באמצעות הרשות של מסמכים כאמור בסעיף קטן (א) ובכלל זה הוראות לעניין דרך ומועד להגשתם של מסמכים כאמור לרשות לצורך פרסומם לציבור כאמור, תגיש חברה ממשלתית לרשות את המסמכים שעליה לפרסם לפי סעיף זה לפי אותן הוראות לשם פרסומם לציבור באמצעותה.
הוראות לפי סעיף קטן (ג) אינן טעויות פרסום ברשומות ואולם מנהל הרשות יפרסם ברשומות הודעה על מתן הודעות כאמור ועל מועד תחילתן. ההוראות יפורסמו באתר האינטרנט של הרשות.
חברה ממשלתית שהיא תאגיד כהגדרתו בחוק ניירות ערך לא תידרש לפרסם בציבור לפי סעיפים קטנים (א) ו-(ב) או (ג) מסמכים שהגישה לרשות ניירות ערך לפי החוק האמור. לעניין זה יראו דוחות שהגישה ממשלתית כאמור לפי סעיף 36 לחוק ניירות ערך כדוחות לפי סעיף קטן (א)(1).
חברה ממשלתית לא תפרסם לציבור לפי סעיפים קטנים (א) ו-(ב) או (ג) פרטים שהם בגדר מידע שרשות ציבורית מנועה מלמסור לפי סעיף 9(א) לחוק חופש המידע התשנ"ח-1998 וכן רשאית היא שלא לפרסם כאמור פרטים שהם בגדר מידע שרשות ציבורית אינה חייבת למסור לפי סעיף 9(ב) לחוק האמור.
ראתה רשות כי חברה ממשלתית לא פרסמה מידע כנדרש לפי הוראות סעיף זה, רשאית היא לפרסם את המידע כאמור בעצמה לאחר שנתנה לחברה אפשרות לפנות בעניין.
סעיף התחילה.
תחילתו של סעיף זה 30 ימים מיום פרסומו והוא יחול על דוחות לפי סעיף 33א לחוק החברות הממשלתיות החל מהדוחות השנתיים לשנת 2017.
נעמה מנחמי
¶
כן. 30 ימים מיום פרסומו והוא יחול על דוחות לפי סעיף 33א לחוק החברות הממשלתיות החל מהדוחות השנתיים לשנת 2017.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אם אנחנו נותנים חודש, את אומר שבכל מקרה הם צריכים להגיש את זה במהלך החודש הזה. אני לא מקצר להם כתוצאה מהחוק הזה את התקופה שהם צריכים להגיש.
דלית זמיר
¶
הרשות לא נוגעת בשאלה הזאת. הרשות, לפי המועדים הרגילים. אם אין פרסום לציבור, היא עושה 30 יום מיום הפרסום, להחיל את החוק. גם דוחות שהגישו לרשות - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
יש דוחות שיכול להיות שהם צריכים להגיש בעוד חודשיים וכתוצאה מזה עכשיו אנחנו מאלצים אותם לעשות פרסום תוך חודש?
דלית זמיר
¶
לא. לא נוגע למועד החובה עליהם להגיש את הדוחות. החל מדוחות 2017 ואילך והכול בכפוף לכך שאלה שלושים ימים מיום הפרסום. לא מקדימים להם את המועד.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אם יש דוח שאפשר להגיש עד סוף אפריל, כאן אני מחייב אותה לעשות פרסום הרבה לפני כן. אין דבר כזה.
מיכל עקביה
¶
חובת הפרסום חלה על דוחות שהוגשו לרשות. לכן היא ממילא תחול עם הגשתם. לא תחול חובת פרסום לפני כן.
דלית זמיר
¶
היא צריכה לפרסם דוחות שהיא צריכה להגיש לרשות. ברור שאם לא חל עדיין מועד הגשה לרשות, אין לה מה לפרסם.
קריאה
¶
היא צריכה להגיש לרשות לפי החוק. אם הרשות נתנה איזושהי ארכה או אם יש מניעה שלא הגישה, עדיין יכול להיות מצב. צריך להיות ברור שמה שמוגש לרשות, צריך לפרסם. אבל כל עוד זה לא מוגש לרשות - - -
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
בסדר. אם אין הערות, אנחנו נצביע.
מי בעד אישור פרק י"ג (שונות), סעיפים 112 בתיקון החברות הממשלתיות במסגרת חוק ההסדרים?
הצבעה
בעד – פה אחד
פרק י"ג (שונות), סעיפים 112 בתיקון החברות הממשלתיות במסגרת חוק ההסדרים נתקבל.