ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 05/03/2018

פרק ט' כולו (תכנון ובנייה), מתוך הצעת חוק התכנית הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנת התקציב 2019), התשע"ח-2018 , פרק י' כולו (עבודות פיתוח בתכנית למגורים), מתוך הצעת חוק התכנית הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנת התקציב 2019), התשע"ח-2018

פרוטוקול

 
ôøåèå÷åì ùì éùéáú åòãä

ôøåèå÷åì ùì éùéáú åòãä

àåîðéè÷

2018-04-10OMNITECH



הכנסת העשרים

מושב רביעי

פרוטוקול מס' 584

מישיבת ועדת הפנים והגנת הסביבה

יום שני, י"ח באדר התשע"ח (05 במרץ 2018), שעה 10:00
סדר היום
1. פרק ט' כולו (תכנון ובנייה), מתוך הצעת חוק התכנית הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנת התקציב 2019), התשע"ח-2018

2. פרק י' כולו (עבודות פיתוח בתכנית למגורים), מתוך הצעת חוק התכנית הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנת התקציב 2019), התשע"ח-2018
נכחו
חברי הוועדה: יואב קיש – היו"ר

טלב אבו עראר

יעקב אשר

זאב בנימין בגין

יואב בן צור

יעל גרמן

יעל כהן-פארן

בצלאל סמוטריץ

לאה פדידה
חברי הכנסת
יוליה מלינובסקי

יפעת שאשא ביטון

רועי פולקמן
מוזמנים
אריאל יוצר - סגן הממונה על התקציבים, משרד האוצר

רבקה לויפר - רכזת בינוי ואיכות סביבה באגף התקציבים, משרד האוצר

אורי דביר - רפרנט רמ"י והגנת הסביבה, אגף התקציבים, משרד האוצר

רוסלן עותמאן - משרד המשפטים

ליאור מסינג - מנהל התכנון

בני ארביב - מנהל התכנון

סיגלית בודנהיימר בארי - מנהלת אגף פרויקטים לאומיים, מנהל התכנון

יורי גמרמן - מנהל אגף בכיר הנדסה ותשתיות, רשות מקרקעי ישראל

מירה סולומון - מנהלת מחלקה משפטית במרכז השלטון המקומי

יוני ויצמן - התאחדות בוני הארץ

מירב סלע - מנהלת קשרי ממשל, אגודת הסטודנטים

יהל עמית - עו"ד, אחראי תחום תכנון ובניה

עדן קנובסקי

שדלן/ית (פוליסי בע''מ) מייצג/ת את התאחדות בוני הארץ
ייעוץ משפטי
תומר רוזנר

רוני טיסר
מנהל/ת הוועדה
לאה קריכלי
רישום פרלמנטרי
אתי אפלבוים

1. פרק ט' כולו (תכנון ובנייה), מתוך הצעת חוק התכנית הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנת התקציב 2019), התשע"ח-2018

2. פרק י' כולו (עבודות פיתוח בתכנית למגורים), מתוך הצעת חוק התכנית הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנת התקציב 2019), התשע"ח-2018
היו"ר יואב קיש
בוקר טוב. אני פותח את ישיבת ועדת הפנים. על סדר-היום: פרק ט' כולו (תכנון ובנייה), מתוך הצעת חוק התכנית הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנת התקציב 2019), התשע"ח-2018.
הנושא השני
פרק י' כולו (עבודות פיתוח בתכנית למגורים), מתוך הצעת חוק התכנית הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנת התקציב 2019), התשע"ח-2018.

שלום לחברי הכנסת טלב אבו עראר רועי פולקמן ויעל גרמן. שלום למנהלת הוועדה, היועץ המשפטי, כל הצוות, הרשמת, אריאל יוצר, אורחים נכבדים, שלום לכולם.

יש לנו היום יום ארוך שמטרתו לסכם ככל הניתן את הפרקים שכבר דנו בהם והגענו לאיזו חשיבה. לא יודע אם היא באה לידי מיצוי, אבל כן הכוונה היא לסכם ולהמשיך ולסיים את החקיקה. מעבר לנושאים שנדון בהם היום, לא נוכל להגיע לכל הנושאים ולקדם אותם. יש עוד נושאים שדנים בהם מחר אבל מה שנצליח לדון בו היום נכניס ומה שלא, לא נוכל קדם. יש פה חשיבות גם ללוחות הזמנים.

מבחינת סדר היום, אני אבקש את עזרתה של מנהלת הוועדה.
לאה קריכלי
יש לנו את פרק ט'.
תומר רוזנר
נתחיל עם הפיתוח.
היו"ר יואב קיש
כן. יש את הנושא של הסכמי הפיתוח של הרשויות המקומיות עליהם דיברנו ארוכות. זה פרק י' כולו, עבודות פיתוח ותכנית למגורים.

חבר הכנסת פולקמן, היה פה דיון ארוך, אני לא זוכר אם היית. האוצר מנסה להוביל מהלך שיכפה על ראשי ערים פיתוח למגורים במקומות בהם הם מתנגדים. למה הם מתנגדים? כי נתנו דוגמה למקומות שבהן ראש העיר רוצה והמועצה היא לעומתית. צריך לפתור גם את זה.

ראינו שבמקרים האלה בעצם אין שום בעיה כי אחרי חודשיים, אם המועצה מתנגדת, יכול ראש העיר יחד עם שר הפנים לעקוף את המועצה. לכן, המשמעות האמיתית של הסעיף הזה זה לחייב ראשי ערים לפיתוח.

אני רוצה להגיד לך שבתפיסה הבסיסית שלי אני מתנגד למהלך הזה. אני רוצה להסביר: אם ראש עיר לא רוצה לפתח מגורים זה יכול להיות ממגוון סיבות. יכול להיות שבדיוק עכשיו הוא סיים איזה שלב וגדול עליו ללכת לעוד שלב עכשיו. יכול להיות שהוא טוען שאין לו תשתיות מספיקות. יכול להיות שבאמת יש מקרים שהם צודקים והוא מתנהג בצורה לא רציונלית. אבל מה? הוא נבחר ציבור. אם התושבים יגידו שהוא לא מפתח את העיר והבנים לא יכולים להמשיך לגור בעיר, הוא ישלם את המחיר על-כך.
טלב אבו עראר (הרשימה המשותפת)
מי יתקצב את הפיתוח?
היו"ר יואב קיש
המדינה. מבחינת הכסף עוד היינו יכולים - - -
יעל גרמן (יש עתיד)
דיברנו על תשתיות. אמרת שמה שלא יהיה, תחייב אותם לשלם - - -
היו"ר יואב קיש
אני חושב שזה לא נושא לרגל אחת. אני לא פוסל באופן עקרוני להמשיך דיון על זה בעתיד אבל אני רוצה לפצל את זה כי אני חושב שאין לנו את הזמן להיכנס לזה.
רועי פולקמן (כולנו)
לאחרונה יצא לי לראות כמה מקומות, למשל, רמת השרון, ששם זאת דוגמה קלאסית למועצה לעומתית. בלא מעט יישובים, בעיקר יישובים חזקים - דרך אגב, היה סיפור דומה בשוהם. באה המועצה, באים התושבים ואומרים שהם לא רוצים כי להם כיף. ברמת השרון דירה עולה 4 מיליון שקלים. אנחנו לא רוצים פקקים, לא רוצים כלום, אל תבנו.

דרך אגב, שם דווקא ראש העיר רוצה והמועצה לא רוצה, אבל בגדול, יש שיח חזק בקרב התושבים שלא רוצים כי טוב להם.

לא חסרים יישובים חזקים שנחמד להם להישאר קטנים בגלל איכות החיים וכדומה. המדינה לא יכולה להתנהל במצב שכל יישוב, בעיקר החזקים, אומרים שאצלם לא יבנו, כי כיף לנו לגור בשוהם ומי שכבר גר שם הרוויח. שכרתי דירה בעין כרם, באופן טבעי התושבים לא רוצים שתהיה שם בנייה.
היו"ר יואב קיש
זה בכל ירושלים, לא רק עין כרם.
רועי פולקמן (כולנו)
מי שגר במקום עם איכות חיים, ביישובים עשירים וחזקים, לא רוצה שיבנו לו כי זה מפריע. לכן צריך למצוא את האיזון. אני תמיד נגד דורסנות נגד השלטון המקומי, אבל צריך למצוא את האיזון. אני מבין שיש לכם צרכים כמו מחלפים וכדומה אבל אתה לא יכול להגיד שנחמד לך, יישוב קטן, איכות חיים.
היו"ר יואב קיש
אתה צודק, ולכן אני לא הורג את זה. אני רוצה לפצל את זה בדיוק מהסיבה הזאת. דרך אגב, ביקשתי מהאוצר להביא נסיבות קיצוניות שבהן בעצם הולכים על הראש של ראש העיר, כמו במקרים שאתה מתאר. לכן לא קיבלנו עד עכשיו את זה. אנחנו נכנסים ללוחות זמנים של תקציב וחוק הסדרים. אנחנו בסימן שאלה אם יהיה, אבל בהנחה ויהיה.
רועי פולקמן (כולנו)
אנחנו עובדים לפי תכנית עבודה כרגיל.
היו"ר יואב קיש
הבעיה שאתה מתאר היא בעיה שצריך לדבר עליה. מצד שני, גם במקרים האלה זה לא תמיד שחור ולבן וחייבים לבנות מנגנון מאוזן בעניין הזה.

רציתי לומר לך עוד דבר שקשור לעניין הזה. גם רשויות חזקות, בסופו של דבר, לא יכולות לקבוע למדינה. אבל, נניח ואנחנו נותנים את זה, השלב הבא שראש העיר מתחיל לתת שם דוחות על רעש.

אני אומר לכם, האוצר. אתם צריכים לבוא לשני דברים בסיטואציה הזאת כדי להתקדם. אחד, שהולכים למהלך הזה, אז הוא לא יכול להיות רק בהסכמי פיתוח, כי אחרי זה הוא יעצור אתכם על משהו הבא. הוא יעצור את זה כי הוא לא רוצה את זה. אתם תשקיעו את הפיתוח ולא יקרה כלום.
רועי פולקמן (כולנו)
אתה צודק שאם הוא רוצה להפריע הוא יכול.
היו"ר יואב קיש
אל תבלבל, ראש עיר שאתה הולך לו על הראש והוא מחליט שהוא נכנס בך, הוא יעצור אותך על אלף דברים. לכן, אתה לא יכול ללכת למהלך שאומר, רק תנו לי הסכמי פיתוח ויהיה בסדר. לא, אתה צריך להגדיר את הנסיבות המיוחדות, כמו שרועי הגדיר, למשל. אז לבנות מתווה שרץ מא' עד ת', כי אחרת ראש העיר יעצור אותך על אלף דברים בדרך.

אז בואו לא נהיה חכמים גדולים ונעשה טעות אלא נעשה את זה צעד אחר צעד.

בבקשה, חברת הכנסת גרמן.
יעל גרמן (יש עתיד)
אני כמובן בעד פיצול. אני באמת חושבת שצריך להקדיש לזה זמן. אתה הערת מספר הערות. אמרת שזה לא יקרה בלי שהמדינה תצטרך לפצות את העיר על תשתיות.

אני רוצה לומר לרועי. אתה מראה צד אחד ואני רוצה להראות לך צד אחר. בסופו של דבר, אם המדינה והרשות מגיעים להסכמי הגג והרשות באמת משכנעת אתה מדינה והמדינה מוכנה ללכת בכל תחומי הפיתוח, לרבות על תשתיות מוסדות החינוך, גני הילדים ובתי ספר, בתי כנסת, אז אין בעיה.

אבל לפעמים ראש העיר מבקש והמדינה לא מוכנה. אני מפחדת שהחוק הזה יגרום לכך שהמדינה, בניגוד לצרכים האמיתיים של העיר, תכופף את היד של ראש העיר והעיר לא תקבל את מה שמגיע לה. זה הקונטרה למה שאתה אמרת.
היו"ר יואב קיש
בגלל זה, זה לא לעכשיו.
רועי פולקמן (כולנו)
ביישובים החזקים זה לא תמיד הסכמים - - -
היו"ר יואב קיש
טלב, בבקשה.
טלב אבו עראר (הרשימה המשותפת)
יש עוד בעיה שנתקלים בה במגזר הבדואי. הרי בחלק מהיישובים יש בעיית בעלות. אם יוטל על ראש העיר לבצע את הפיתוח, הוא ייתקל בהרבה קשיים על-ידי התושבים עצמם.
היו"ר יואב קיש
אבל אם הוא רוצה לסגור הסכם פיתוח אין בעיה.
טלב אבו עראר (הרשימה המשותפת)
למדינה התושבים לא יוכלו להתנגד.

הייתי ראש מועצה ב-2004. רציתי להקים פרויקט והתושבים התנגדו. הזמנתי את המדינה. המנהלת היא שביצעה את העבודה.
היו"ר יואב קיש
זהו, זה בהסכמה. יש מנגנון.

אריאל יוצר, בבקשה.
אריאל יוצר
בדיון הקודם ביקשת מאיתנו לעסוק עם שתי סוגיות. אחת, להגדיר בצורה יותר טובה את אותם אירועים בהם אנחנו רוצים לייצר מנגנון כזה. יש לנו את זה כאן.

שניים, לתת מענה לאותו רכיב של תשתיות על שלא מקבל מענה בסיטואציה שאנחנו מדברים עליה.

את שני הדברים יש לנו כאן.
היו"ר יואב קיש
חבל שלא הבאתם את זה קודם. אני לא יכול לעשות את זה עכשיו. אם היית בא הייתי יכול לראות ומחליט אם אפשר להשלים את זה בשעה או שעתיים של דיון. כיוון שלא ראיתי את זה ואני לא מתכוון עכשיו לפתוח דיון בזה, אז אנחנו נפצל את זה ונדון בזה לאחר מכן.

תבין עוד דבר. תחשוב על כל התהליך. אתה צריך לחשוב שאתה הולך למהלך שבו אתה כופה פיתוח על ראש עיר. לכן אתה צריך לחשוב מא' עד ת' ולראות שהוא לא עוצר אותך אחרי שהשקעת בהסכמי פיתוח. למשל, הוא ייתן היתרי בנייה.
אריאל יוצר
שתי נקודות בעניין הזה. אחת, אני לחלוטין מבין את האמירה שזאת סיטואציה חריגה. אני מסכים איתך. לכן, אני חושב שבהצעות שלנו מאוד הצרנו את העניין. המצב שבו יהיה שחקן וטו בגלל אלף ואחד שיקולים, שחלקם הם שיקולים ראויים וטובים וחלקם שיקולים פחות ראויים וטובים, שפה לא יבנו. אני חושבת שהיא סיטואציה בעייתית.
היו"ר יואב קיש
אני מתחבר אליך בזה וגם למה שאמר רועי.
אריאל יוצר
זה הקונספט. לא רוצים לעשות בכוח.
היו"ר יואב קיש
מקובל.
אריאל יוצר
שניים, לגבי עניין ההיתרים. בסופו של דבר שיקול הדעת בשלב ההיתר הוא כבר שיקול דעת אחר. זה נכון שכשמישהו לא רוצה הוא לא רוצה. אבל הסוגיה לתת היתר או לא לתת היתר – התכנית בתוקף והחוק הגדיר שכאן בונים. כשאתה מגיע לשלב הרישוי זה איך אתה בונה, אבל זה שאתה בונה זאת עובדה מוגמרת לפחות ברמה החוקית.
תומר רוזנר
בעשרים שנה הקרובות.
אריאל יוצר
בסדר. עוד פעם, יש חיים, אני מסכים, אבל אנחנו נמצאים במקום אחר.
יורי גמרמן
אני מנהל אגף פיתוח תשתיות ברשות מקרקעי ישראל.

אני מאוד מבקש לא לפצל את זה, כי החוק הזה נוסח בדם ודמעות. לרוב אנחנו מגיעים להסכמות עם הרשויות. יש לנו הסכמים עם 95% מהרשויות.

בהרצליה השקענו בזה זמן רב והגענו להבנות בזמנו. עכשיו יש סיפור אחר אבל לא נתייחס.

אנחנו בדם ודמעות מגיעים להסכמים וזאת הכוונה שלנו מלכתחילה, להגיע להסכם פיתוח עם הרשות. לתת לה את הכלים הדרושים לפתח את האזור.

להערה של חברת הכנסת גרמן, בסופו של דבר המדינה מקצה משאבים אדירים גם להקמת מבני ציבור וגם רמ"י מוסיפה כספים לטובת העניין. כלומר, הרשות לא נשארת בשוקת שבורה בלי פתרונות לזה.

אנחנו מדברים על 5% של רשויות שיש להן תסמונת אוטובוס. אני קפצתי לאוטובוס, אחריי הדלתות ייסגרו, אני לא רוצה שאף אחד ייסע באותו אוטובוס כי צפוף לי.
היו"ר יואב קיש
יש כל מיני תסמונות בוועדה הזאת. תסמונת אוטובוס, תסמונת נימבי.
זאב בנימין בגין (הליכוד)
אני מאשר את התסמונת הזאת. זה מתחיל במילים: תיכנסו, תיכנסו. הוא נכנס ואז תיסע.
יורי גמרמן
בסופו של דבר בחוק הזה אנחנו לא בדיוק דורסים את הרשות. אנחנו מקצים כספים לבצע את העבודות.

בסופו של דבר, אנחנו מתייחסים ל-5% הסרבנים. כמו שאמר חבר הכנסת פולקמן, יש פה תופעה של היישובים העשירים שאחרי שהם נכנסו שיהיה מבול.

אז מה שאנחנו מבקשים זה להסדיר את הנושא הזה. אנחנו בכוונה לא רצינו להיכנס לעניין של ההיתרים כי הוא היום מופרד מהרשויות. יש ועדות ואנחנו סומכים על הוועדות. ברור שיש שם אינטרסים כלו ואחרים.

לגבי שתי הסוגיות שהעליתם בוועדה. להגדיר את הרשות הסרבנית, סליחה על הביטוי, זה מה שנקרא ניתוח מוח פתוח. בסופו של דבר ברור שהם מונעים מאינטרסים פוליטיים.
היו"ר יואב קיש
לא פוליטיים? גם אינטרס פוליטי יכול להיות לגיטימי אבל למה פוליטי? הוא עכשיו גמר פיתוח של 500 יחידות ואתה רוצה שהוא יעשה עוד 500 יחידות. הוא עוד לא מוכן לזה.
יורי גמרמן
זה לא פוליטי.
היו"ר יואב קיש
אז מה זה פוליטי?
יורי גמרמן
פוליטי שהוא רוצה להיבחר. לא מתאים לתושבים שלו בנייה חדשה.
היו"ר יואב קיש
אז תושבים לא רוצים, זה ציבור.
יעל גרמן (יש עתיד)
זה ציבורי.

אתה רוצה שראש עיר לא יקשיב לציבור שלו? יעשה משהו בניגוד לציבור שלו?
היו"ר יואב קיש
יורי שמעתי, תודה. אני לא הולך לשנות את דעתי.

כפי שאמרתי, אני מפצל את הנושא הזה. אני לא משאיר אותו ומשגר אותו לפח. אני כן מוכן להתקדם איתו אתכם אבל לא במסגרת חוק ההסדרים.

אני מעלה להצבעה את פיצול פרק י' כולו, עבודות פיתוח ותכניות למגורים. מי בעד הפיצול? מי נגד?

הצבעה

בעד – 7

נגד – אין

נמנעים – אין

פיצול פרק י' כולו התקבל.
היו"ר יואב קיש
הפיצול אושר.
רועי פולקמן (כולנו)
חשוב שהנושא יקודם.
היו"ר יואב קיש
שלום חבר הכנסת יעקב אשר. כמו שאתה מכיר אותי, אני בוועדה הזאת משתדל להיות ענייני.
יעקב אשר (יהדות התורה)
אם יוצר לא צועק, כנראה שאתה באמת צודק. אני רק רוצה שיהיה ברור שבדברים הגיוניים אנחנו תומכים.
היו"ר יואב קיש
החלטת הפיצול תובא לאישור המליאה, אם אפשר עוד היום.

הנושא הבא הוא פרק ט', תכנון ובנייה.

חבר הכנסת פולקמן, נתחיל עם עירוב שימושים? הצבענו כבר על חלק מהסעיפים בפרק ט'. נשארו לנו נושאים פתוחים בסעיפים ספציפיים. אנחנו מתחילים עם עירוב שימושים.
רוני טיסר
סעיף 32, פסקה 5, עמוד 3 לנוסח.
היו"ר יואב קיש
דיברנו על שני דברים. אחד, דיברנו שלא נוסיף זכויות בנייה נוספות בתכנית.
רועי פולקמן (כולנו)
ברשותך, אדוני היושב ראש, שתי הערות.

בהנחייתך היה מפגש עם חיים ביבס ועם נציגי השלטון המקומי. היו שתי הערות מהותיות שעלו בפגישה. ביקשת להגיע להבנות והיו שתי הערות חשובות. אחת, אמירה חשובה שיוגדר שהנושא הוא למתחמי מגורים. הם טענו בצדק, וגם השתכנעתי בישיבה וזאת גם היתה עמדתו של יושב ראש השלטון המקומי.
היו"ר יואב קיש
זה תעסוקה, מה זאת אומרת? לפני רגע לא נתתם לעשות שם מגורים.
רועי פולקמן (כולנו)
הם טענו בצדק ואמרו שאם יש מתחם כמו הר חוצבים בירושלים, שהוא כולו במובהק תעסוקה, לא הגיוני שמחר תתקע שם באמצע דיור בשכירות. השלטון המקומי צודק.
היו"ר יואב קיש
אולי רק דיור בשכירות לא, אבל לא מבני ציבור? אתם מדברים על החרגה של דיור לשכירות רק על זה, לא על כל העניין.
יעקב אשר (יהדות התורה)
במתחמים מאוד ברורים.
רועי פולקמן (כולנו)
הם הגדירו את זה שהבנייה תהיה בצמידות - - -
אריאל יוצר
רגע, אנחנו מדברים על תוספת זכויות.
רועי פולקמן (כולנו)
רגע, לפני תוספת הזכויות. הדיון אומר שרק באזורי מגורים או בצמידות לאזורי מגורים, שטחי מסחר ותעסוקה אפשר יהיה להסב לשכירות.
היו"ר יואב קיש
אתה בלבלת. דיברת על הכול וברור שזה לא הגיוני מה שאתה אומר.
רועי פולקמן (כולנו)
לא למגורים, לשכירות.
היו"ר יואב קיש
תגיד לי אם הבנתי אותך נכון. אני מבין שנושא השכירות ארוכת טווח זה משהו שמאוד חשוב לך. אבל לא כל העולם זה שכירות. לכן, הדיון שאתה מדבר זה רק ספציפית לשכירות ארוכת טווח.
רועי פולקמן (כולנו)
צודק.
היו"ר יואב קיש
בזה היית צריך להתחיל את דבריך.

החוק הזה מדבר על דיור מוגן, על מעונות לתלמידים, גני יום.

אנחנו רוצים לעשות הפרדה. האם חלק מהדברים יש אופי של מגורים ואז להם אנחנו לא רוצים להכניס - - -
רועי פולקמן (כולנו)
בדיוק.
היו"ר יואב קיש
אתה מבין שזאת המשמעות של העניין?
רועי פולקמן (כולנו)
כן. מעון אין בעיה לעשות בהר חוצבים. דיור מוגן, מעונות סטודנטים או כל סוגי השכירויות באזורי תעסוקה ומסחר שהם בשטחי מגורים או בצמידות לשטחי מגורים. זאת האמירה. לא הגיוני שבאזור תעסוקה מובהק ומסחר. בעיניי זה must.
יעקב אשר (יהדות התורה)
אם הבנתי נכון את רועי, אני רוצה להסביר מה ההיגיון. אנחנו יודעים שבמתחמי עסקים ותעסוקה - - -
היו"ר יואב קיש
רועי, לא היית מסונכרן עם האוצר? זה תקדים.
רועי פולקמן (כולנו)
א', לא כל דבר אני צריך להסכים איתם. הייתי בפגישה.
היו"ר יואב קיש
אם ננהל ויכוח בין רועי לאוצר אני אהיה - - -
יעל גרמן (יש עתיד)
אני רוצה לומר שאני עדיין לא מבינה למה רועי מתנגד. אני יודע עבור מה הוא בעד, אני לא יודעת למה הוא מתנגד.
היו"ר יואב קיש
רגע, חבר הכנסת יעקב אשר. תכף תקבל את זכות הדיבור המלאה שלך.

אנחנו דיברנו על נושא עירוב שימושים. היו שתי סוגיות. על סוגיה אחת עוד לא התחלנו לדבר וזה האם יש תוספת זכויות בנייה או לא? את זה אני שם בצד.

הנושא השני היה, האם להוסיף מסחר? גם זה נושא שצריך לדון עליו.

הנושא השלישי, מה שהעלה חבר הכנסת פולקמן, הוא נושא חדש שלא דיברנו עליו, שיש סוגים של ייעודים שאנחנו רוצים שלא יהיו בכל אזור תעסוקה אלא רק באזור תעסוקה שיש לו אופי של מגורים ותכף נבין במה מדובר.

אלה שלושת הנושאים.
רועי פולקמן (כולנו)
ואז השלטון המקומי אמר שהם מסכימים ורוצים את תוספת הזכויות. זה היה הסיכום – באזורים האלה. הוא אמר שהוא מקבל את מתווה תוספת הזכויות, אנחנו רק רוצים לדעת שזה בשטחי מגורים.
היו"ר יואב קיש
הבנתי.

נא לא להפריע לחבר הכנסת יעקב אשר.
יעקב אשר (יהדות התורה)
אני רוצה להרחיב את ההיגיון שבזה. יהיה קשה מאוד להגדיר אזור תעסוקה שהוא רק אזור תעסוקה ומה זה אזור מגורים שהוא בתוך אזור תעסוקה. אתה בעצמך אמרת שאתה לא יודע איך להגדיר את זה. ההיגיון שאומר ידידי פולקמן, בלי שתיאמנו מראש, הוא נכון. אני אסביר למה? במתחמי עסקים, במשרדים יש תקופות. לפעמים יש היצע גדול ואין מספיק ביקוש ולאט לאט אזורי תעסוקה מתאכלסים.

מה קורה ליזמים? יזמים רוצים למקסם מהר רווחים והם יתחילו לעשות כל מיני דברים שהם יותר אטרקטיביים. פתאום יכניסו בנייה ואז בעצם כל האזור לאט לאט יעבור ללופטים, לכל מיני שכירויות, דיור מוגן.

לכן יש היגיון לשמר מקומות כאלה כמקומות עסקים ומסחר.

דא עקא השאלה איך אתה מגדיר. היום העולם הולך לשימושים מעורבים. השאלה איך אתה עושה את הגבול?
יעל גרמן (יש עתיד)
למה להתנגד?
יעקב אשר (יהדות התורה)
אם תיקחי מתחם כמו ה-BBC בבני ברק, שאני מכיר אותו מקרוב. אם אני מתחיל לשתול מגורים בתוך המתחם, בסוף אין לי אזור מסחרי כדבעי ולא מגורים.
היו"ר יואב קיש
מה עושים עם הפיל הלבן שבנו אז?
יעקב אשר (יהדות התורה)
אתה לא יכול לשלוט על זה ברגע שיש אפשרות.
היו"ר יואב קיש
חברת הכנסת גרמן, בבקשה.
יעל גרמן (יש עתיד)
אני רוצה ללכת צעד אחד יותר רחוק. אני חושבת שעירוב שימושים זה דבר נכון. יש בעיה באזורי מסחר ובאזורי תעסוקה שהם בערב ריקים.
היו"ר יואב קיש
מסחר לא בהכרח, תלוי מה יש שם.
יעל גרמן (יש עתיד)
אין רק מסחר.
יעקב אשר (יהדות התורה)
אולמות שמחה ודברים כאלה.
יעל גרמן (יש עתיד)
אזור התעשייה שלנו זה אזור תעסוקה. גם הבורסה זה אזור תעסוקה ולא אזור מסחר. באזורי תעסוקה זה מאוד נכון לתת היתרים גם למלונאות, גם למגורים - - -
רועי פולקמן (כולנו)
בשכירות.
יעל גרמן (יש עתיד)
בשכירות ולא בשכירות.
רועי פולקמן (כולנו)
לא בשכירות זה טעות.
יעל גרמן (יש עתיד)
אני מציגה את עמדתי. אני חושבת שעירוב שימושים זה דבר נכון מבחינה עירונית. זה יגרום לכך שאזור התעסוקה הזה יהיה חי 24 שעות. זה ימנע את הדקדנציה, את חוסר ההתפתחות, לעיתים אפילו מוות של אזורי תעסוקה כפי שאנחנו רואים שוב ושוב. לכן אני בעד עירוב שימושים. נכון שמי שצריך לקבוע את זה על-פי מדיניות שתהיה ברורה לכל מי שמגיש את ההיתר זאת העיר או ועדה.

ברגע שיש לנו מישהו שכן יש לו את הביקורת, הוא רואה את התמונה הכללית, יש לו מדיניות, אין לי שום חשש מעירוב שימושים.

עוד מישהו מחברי הכנסת רוצה להתייחס?

האוצר, בבקשה.
רבקה לויפר
יש כאן איזה סיכום שהוא לא מסוכם איתנו. אם אני מבינה נכון, אתם מבקשים להוסיף תוספת זכויות ובעצם להגביל את התיקון של המרת שטחי מסחר ותעסוקה. אנחנו התכוונו דווקא להרחיב את ההמרה ולא לתת תוספת זכויות.
רועי פולקמן (כולנו)
זה לא רלוונטי מה שרבקה אומרת עכשיו לחלוטין מכיוון שהיא לא היתה בדיונים במשך שבועיים. עם כל הכבוד, הדיונים התנהלו איתך.
היו"ר יואב קיש
סליחה, אתה לא יכול לדבר לאוצר כך, חבר הכנסת פולקמן.
רועי פולקמן (כולנו)
עם כל הכבוד, זה לא רלוונטי לחלוטין.
רבקה לויפר
אני לא מקבלת את ההערה.
רועי פולקמן (כולנו)
בסדר, אבל אני יכול לומר את דעתי, רבקה.
רועי פולקמן (כולנו)
התנהלו דיונים עם השלטון המקומי. עם כל הכבוד - - -
רבקה לויפר
לא עם האוצר.
היו"ר יואב קיש
עם כמה שאני נהנה מהוויכוח, אני אעצור אותו.

תכף נשמע את השלטון המקומי.

רועי, תן להם לסיים.
רועי פולקמן (כולנו)
לא היית קשורה בכלל - - -
היו"ר יואב קיש
אבל היא עודכנה, מה לעשות? זה עובד ככה באוצר.
רועי פולקמן (כולנו)
שוחחתי עם יוצר, אתה היית בדיון, על מה הוויכוח?
היו"ר יואב קיש
יוצר יצא ואמר לי שרבקה מייצגת אותו.

רועי, זה לא מכובד. עזוב, תן לה לדבר. תרגיש מה אנחנו מרגישים מול האוצר כל פעם.

בואו נדבר עניינית. אתם לא מכירים את ההצעה הזאת?
רבקה לויפר
כאוצר יש צוות. אריאל יוצר יצא לרגע, אנחנו כאן מחליפים אותו. אורי היה בכל הדיונים. צוות של האוצר מלווה את זה כל התקופה וההערה לא במקום.

לגבי האירוע הזה, מדובר באיזו סגירה שאנחנו לא חלק ממנה וגם לא מסכימים לה.
יעל גרמן (יש עתיד)
אתם לא מסכימים לעירוב או לתוספת?
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
אנחנו מבקשים הסבר.
היו"ר יואב קיש
חברת הכנסת גרמן ורועי. אני חושב שלא נכון להיכנס להגבלה הזאת כי זה ממילא בסמכות העיריות. העיריות יוכלו לנהל את זה והן לא יתקעו לעצמן גול עצמי. לכן אני רוצה להשאיר את הגמישות לעיריות. הם לא יעשו ליד מפעל טבע שכירות ארוכת טווח, עם כל הכבוד. לכן, אני גם לא רוצה להוסיף זכויות.
רועי פולקמן (כולנו)
זכויות זה דבר חשוב.
היו"ר יואב קיש
מה שיש להם היום, יש להם.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
אני נגד להגדיל זכויות, סליחה.
תומר רוזנר
אני אתייחס לשני הדברים. לגבי הניסיון להגדיר מתחמי תעסוקה בתוך מתחמי מגורים, זה ניסיון שדינו כישלון. נראה לי שיהיה קשה מאוד להגדיר את הדבר הזה.

לגבי נושא תוספת הזכויות. פסקה 3 הקיימת בסעיף הרלוונטי מאפשר לוועדה מקומית עצמאית להוסיף 40% אחוז זכויות בנייה באזורי תעסוקה. אין מניעה שוועדה מקומית, אם היא תרצה בכך - -
קריאה
זה לשטחי תעסוקה אבל לא למגורים.
היו"ר יואב קיש
זה תעסוקה. למגורים בכל מקרה אנחנו לא עושים.
תומר רוזנר
אין מניעה שהוועדה המקומית תעשה מה שהיא עושה גם בדברים אחרים, דהיינו, תשלב את שני הסעיפים. היא תוסיף שטח לתעסוקה ותוסיף בו שימושים לפי הפסקה השנייה. אין שום מניעה לעשות את זה, כי כל סעיף 62 - - -
רועי פולקמן (כולנו)
אתה אומר שבתוך ה-40% אפשר להפשיר את זה לשכירות.
היו"ר יואב קיש
בדיוק. הוא יגיד, אני מוסיף לשטח איקס 30%.
רועי פולקמן (כולנו)
אין לי עניין בכפל מבצעים. אבל אם בתוך ה-40% הם יכולים להסב את זה לשכירות במסגרת התיקון - - -
היו"ר יואב קיש
זאת המטרה.
רועי פולקמן (כולנו)
אוקיי.
היו"ר יואב קיש
גמרנו את הנושא. לא תהיה הוספת שטחים, יש לכם את זה בסעיף אחר.
מירה סלומון
אני מנהלת מחלקה משפטית במרכז השלטון המקומי.

היינו בדיון גם עם האוצר וגם עם מירי כהן ממנהל הדיור. קצת מפתיעה אותנו עמדת האוצר כעת נוכח הישיבה הזאת. אני חייבת לומר שהסיבה שאנחנו הסכמנו לתוספת הזכויות זה כיוון שמלכתחילה, גם במצב שבו אין תוספת זכויות, אנחנו חושבים שלא נכון יהיה שהמחוקק יאפשר, יתווה כעמדה שהיא לגיטימית בעיניו, הוספה של זכויות.
היו"ר יואב קיש
לא מוסיפים זכויות, גמרנו.
מירה סלומון
לא תוספת זכויות מעבר למותר אלא עירוב שימוש של זכויות לטובת משהו שבמהותו מגורים, שכירות ארוכת טווח, מעונות סטודנטים, דיור מוגן בתוך אזורי תעסוקה מנותקים. .

לכן, בכל מקרה, גם אם אנחנו לא מדברים על הוספה של תוספת זכויות בנייה, אנחנו כן נבקש, לכל הפחות, לכל הפחות שאחד השיקולים שהוועדה תשקול זה המרחק של אזור התעסוקה מאזורי מגורים.
היו"ר יואב קיש
למה את צריכה לכתוב את זה בחוק? תשקלו מה שאתם רוצים.
מירה סלומון
מכיוון שכאשר המחוקק קובע מתן סמכות, אם הסמכות באה האחריות לשקול את זה לכל הפחות. כאשר המחוקק אמר שהוא חושב שזה נכון לערב שימושים במתחמי תעסוקה ולהוסיף שיקולים כאלה, הוא למעשה אמר שזה לדעתו סביר, מדתי וראוי. להוסיף שיקולים שאנחנו לא דיברנו עליהם מראש, לא התווינו אותם במערכת השיקולים שהמחוקק ראה לנכון, זה משהו שהוא עשוי להיות אחר-כך - - -
היו"ר יואב קיש
אני לא יכול להיכנס לשיקולים של כל ועדה מקומית בכל עיר.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
תעשו אסיפה של מהנדסי העיר.
היו"ר יואב קיש
תעשו את זה אתם, זאת עבודה שלכם. אני לא אחראי על התכנון שלכם. אני נותן לכם מגוון אפשרויות ובסוף כל עיר תחליט מה שטוב לה. למה אני צריך עכשיו להגיד למי מהרשויות מה לחשוב.
יעקב אשר (יהדות התורה)
לשנות את הנוסח שהוועדה המקומית תהיה רשאית לשקול. יש לך מסמך מנחה.
תומר רוזנר
היא יכולה לשקול אם יש לה מספיק תעסוקה בכלל. היא יכולה להגיד שאין לה מספיק לתעסוקה ואני בכלל לא נכנסת לדיון האם להקים מעונות סטודנטים.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
אני דוגלת בעצמאות של ראשי רשויות ושל מוסדות התכנון בעיר. מהנדסי הערים והצוותים המקצועיים בעיריות ידעו לתכנן את זה היטב. אם אין כללים, יש גוף שנקרא אגוד מהנדסי ערים שידעו להתוות את הכללים, כפי שהם ידעו לעשות את זה עם תמ"א וללמוד את הנושא.

תחליטו, אתם רוצים - - -
מירה סלומון
- -
היו"ר יואב קיש
מירה, לא להפריע לה.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
אני לא מתווכחת איתך. תחליטו בשלטון מקומי מה אתם רוצים, שהמחוקק יגיד לכם הכול, או שתהיו עצמאים? אי-אפשר גם וגם. אנחנו פה מנסים לעשות הפרדת רשויות ומה של השלטון המקומי להשאיר לשלטון המקומי.

יש לי הערה אחת. שמתי לב שיש פה מעונות יום וזה מאוד צרם לי במובן מסוים. אני מבינה את ההקשרים.
היו"ר יואב קיש
למה?
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
רק מבחינת הבטיחות.
יעל גרמן (יש עתיד)
לעובדים שעובדים באזור התעסוקה זה דבר אדיר. מעונות יום לילדים של העובדים שעובדים באזורי התעסוקה.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
אזור תעסוקה זה כלים כבדים, זה רכבים, זה פליטות.
רועי פולקמן (כולנו)
זה יכול להיות אזור הייטק, זה לא תעשיה.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
יכול להיות.

כשאנחנו נכנסים להגדרה של אזורי תעסוקה אז יש כל מיני. אני מבקשת שאם וכאשר - - -
היו"ר יואב קיש
לא הגיוני לשים מעון יום לילדים ליד מפעל מזהם. זה ברור.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
יואב, אני לא יודעת מה הגיוני. אני רק מבקשת לפרוטוקול - - -
היו"ר יואב קיש
אבל אם יש אזור הייטק, למה שלא יהיה שם מעון? באים ההורים ושמים את הילדים.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
אני מבקשת שאם וכאשר תהיה החלטה לשים מעון יום באזורי תעסוקה, שכללי הבטיחות יהיו מכבידים, כך שייקחו בחשבון את האזור, את התנועה, את הפליטות.
היו"ר יואב קיש
אומר לי פה היועץ המשפטי שזה נעשה ממילא ואיכות סביבה לא מאפשרים מעונות יום במקומות כאלה.
יעקב אשר (יהדות התורה)
בפירוט אני לא רואה שיש מוסדות ציבור.
היו"ר יואב קיש
מוסדות ציבור יש.
תומר רוזנר
זה בפסקה ב'.
רוני טיסר
בעמוד 5, התיקון לפסקה 14.
יעקב אשר (יהדות התורה)
מה זה למעט?
תומר רוזנר
אני אסביר.
יעקב אשר (יהדות התורה)
אם מחר רוצים לבנות בית כנסת, למשל. זה צרכי ציבור?
יעל גרמן (יש עתיד)
זה בהחלט צרכי ציבור.
תומר רוזנר
לפי בקשת המשרד להגנת הסביבה. יש שימושים רגישים, שהם שימושים של קהל אקראי שמגיע. לפי הבקשה של המשרד להגנת הסביבה, שימושים כאלה לא יתאפשרו באזורים שיש בהם תעשייה כבדה.
יעקב אשר (יהדות התורה)
גם מעון לא יכול להיות ליד תעשייה כבדה.
תומר רוזנר
נכון. באזורי תעסוקה שמיועדים למטרות האלה ספציפיות של תעשייה או מלאכה לא יתאפשרו שימושים רגישים.
יעקב אשר (יהדות התורה)
גן ילדים זה שימוש רגיש?
תומר רוזנר
כן.
יעקב אשר (יהדות התורה)
לכן הוא לא ברשימה.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
הוא בלמעט. באזור תעסוקה רגיל שהוא לא תעשייה הוא כן אבל בתעשייה הוא לא.
יעקב אשר (יהדות התורה)
בתעסוקה שהוא לא תעשייה, מה שם עלול להיות למעט? מעונות? צרכי ציבור, בית כנסת?
תומר רוזנר
כן.
היו"ר יואב קיש
גם מקווה.
רועי פולקמן (כולנו)
אדוני, יש לנו עדיין את הנושא של מעונות הסטודנטים.
היו"ר יואב קיש
רק רגע.
יהל עמית
אני מחברת גזית גלוב ישראל.

יש קצת אנומליה בין כל החוקים האלה שמגיעים במסגרת חוק ההסדרים שדווקא שואבים זכויות מהשלטון המקומי והם עומדים על הרגליים האחוריות, אולי בצד מבחינתם, לחוק הזה שנותנים להם סמכויות והם אומרים לא תודה. זה קצת לא ברור לי למה.
היו"ר יואב קיש
אנחנו לא הולכים להוסיף זכויות בנייה. אני רוצה הערות לסעיף עכשיו.
יהל עמית
העניין של הפנייה לסעיף קטן 3 לתוספת זכויות, זה מדבר רק על שטחים לתעסוקה ולא לתעסוקה למסחר. הוא לא מדבר על מסחר.
היו"ר יואב קיש
תכף נדבר על מסחר.
יהל עמית
הוא מדבר רק על תכניות ישנות. בפועל לא תהיה תוספת זכויות וחבל, כי זה בדיוק נותן מענה - - -
רועי פולקמן (כולנו)
אומר היועץ המשפטי של הוועדה שאפשר לתת תוספת ולהמיר אותה בעקבות החוק לאותם פרויקטים בשכירות שדיברנו עליהם.
יהל עמית
אין בעיה, אני רק אחדד. החוק הזה מדבר שמותר יהיה לתוספת זכויות רק לתכניות ישנות שאושרו לפני מעל חמש שנים.
רועי פולקמן (כולנו)
ברור. תכנית חדשה אתה יכול לעשות עכשיו.
היו"ר יואב קיש
תכנית תכנון חדשה, תעשה מה שאתה רוצה.
יהל עמית
נקודה נוספת שדיברנו עליה בדיון הקודם בעניין של תכניות מתאר. ברגע שהחוק הזה לא יגבר על תכנית מתאר כוללנית, הסעיף הזה, הלכה למעשה הוא מוציא את הטעם מהסעיף הזה, כי היום רוב הרשויות המקומית יש להן תכניות מתאר.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
לא, רק ל-46 רשויות יש תכניות מתאר.
יהל עמית
שנייה, אני אשלים את המשפט.

יש הרבה מאוד רשויות שיש להן תכניות מתאר מאושרות או בהכנה.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
46 קיימים עכשיו. זה לא נכון מה שהוא אומר.
היו"ר יואב קיש
יש לכם את המספר לכמה יש תכניות מתאר?
תומר רוזנר
לוועדות העצמאיות כמובן.
ליאור מסינג
ל- 93 רשויות יש תכניות מאושרות מ-2000. הספירה התחילה מ-2000, חלק מהן מפורטות וחלק מהן מתאריות.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
כמה בתוקף?
תומר רוזנר
זאת לא השאלה שנשאלה. השאלה היא מאוד מדויקת: לכמה ועדות מקומיות עצמאיות יש תכנית מתאר כוללנית כהגדרתה?
יהל עמית
ברגע שיש תכנית מתאר, אין משמעות אם הוועדה עצמאית או לא עצמאית. ברגע שיש תכנית מתאר בסמכות הוועדה המקומית לעשות כל דבר שתכנית מתאר אפשרה לה.
יעל גרמן (יש עתיד)
אני לא בטוחה.
יהל עמית
מה אומר הסעיף הזה? אין לך תכנית מתאר אבל את עצמאית, את ועדה שעושה את עבודתך יותר טוב מוועדות רגילות, אז יש לך סמכויות נוספות.

לכן, הסעיף הזה מתייחס למספר מאוד מועט שלן ועדות מקומיות, פחות מ-10 ועדות, בדקתי הבוקר. מחד, אין להן תכנית מתאר כוללנית, אבל הן כן מוסמכות. מדובר על באמת מספר מועט של ועדות.
היו"ר יואב קיש
כמה יש מוסמכות?
יהל עמית
יש 20 ועדות מוסמכות.
יעל גרמן (יש עתיד)
מה רע בזה?
היו"ר יואב קיש
22 מוסמכות שרק עליהן זה יחול?
יעל גרמן (יש עתיד)
אתה מבזר סמכויות, מאיץ תהליכים. רק טוב יש בזה.
היו"ר יואב קיש
אני אעצור לרגע. יכול להיות שאתה צודק. שים לב, אנחנו פה עושים יריית פתיחה. אתה צודק, אנחנו לא עושים פה את הדבר הזה בבת אחת לכל מדינת ישראל, זה נכון. אנחנו כן מסמנים פה מהלך שהוא חשוב שהממשלה, משרד האוצר מובילים אותו. העיריות מסונכרנות ומסכימות. אני מקווה שלאחר שנוביל את המהלך הזה בגרסה הזאת, נוכל לבוא גם עם גרסה רחבה לעיריות נוספות. כן, אתה צודק, זאת יריית פתיחה וזה המסר ואנחנו נמשיך בעניין הזה.
יוני ויצמן
אני מהתאחדות בוני הארץ.

אני מברך על הרצון לעשות שינוי בכיוון חיובי , אבל אני חושב שלא נעשה פה דיון מספיק עמוק בין הצדדים. אני לא חושב שבחנו את ההשלכות. יש פה שינוי משמעותי מאוד בחוק התכנון והבנייה. בכלל, להעלות את זה פה במסגרת חוק ההסדרים עושה בעיה משמעותית.

אני רוצה להתייחס ספציפית לשני הסעיפים - - -
היו"ר יואב קיש
אתה חושב שעדיף לא לעשות את זה?
יוני ויצמן
חד משמעית. אני חושב שצריך לפצל את זה, להוציא את זה. יש פה משמעויות קנייניות. יש פה משמעויות מעבר לדיון התיאורטי, העברת סמכויות מאוד משמעותיות לרשויות המקומיות. אני חושב שלא נעשה דיון מספיק מקיף בין הצדדים.
היו"ר יואב קיש
אתה חושב שצריך לפצל ולדון בזה בצורה יותר מעמיקה.
יוני ויצמן
חד משמעי. אני אומר את זה פה בתור נציג היזמים וכל מי שבונה במדינת ישראל.
רועי פולקמן (כולנו)
הוא צודק שהחוק בנוסח מאוד מאוד מוגבל. הרצון שרצינו לתת עירוב שימושים – החוק שלי היה יותר רחב והם הביאו חוק "דרדלה".
היו"ר יואב קיש
רועי, אמרתי את זה גם קודם ואני מתחבר במידה מסוימת למה שאמרו שני הדוברים. אתם תחליטו. אין לי בעיה לעשות פה סימון ויריית פתיחה, ואם אתה רוצה להמשיך בחקיקה הפרטית שלך, זה כיוון אחד.

כיוון שני זה להגיד שאני מוכן לפצל את זה ולרוץ על זה כמהלך המשמעותי וזה ייקח יותר זמן. אבל אני באמת מוכן לפעול לפי מה שאתם רוצים.
רבקה לויפר
אני דווקא מתחברת למה שאתה אמרת. יש כאן יריית פתיחה. יש כאן שינוי חשיבה. זה בסדר לעשות את זה צעד צעד.
היו"ר יואב קיש
אז זאת התשובה לאמירה שלך.

רועי, חשוב לי שתבין.
רועי פולקמן (כולנו)
אפשר לעשות צעד כמו שאמרת, רגל בדלת.
היו"ר יואב קיש
זאת הכוונה. יש פה משימה מאוד משמעותית. עירוב שימושים, אמרה חברת הכנסת גרמן, זה יכול להיות העתיד של לא מעט ערים ואזורי תעסוקה. אנחנו לא סגרנו את הדלת להמשך העשייה.

יותר מזה, אנחנו מסמנים פה משהו ואנחנו בהחלט נשקול לקדם את זה. אני מסכים איתך שהלוואי והיו לי עוד שבועיים עבודה והייתי יכול להגיע למקום אחר.
יוני ויצמן
אני מייצג את מה שקורה בשטח ומה שקורה בפועל. הניואנסים והעדינות בין היחסים - - -
היו"ר יואב קיש
אז בואו נקדם את זה בחקיקה הפרטית של רועי פולקמן.
יעקב אשר (יהדות התורה)
יכול להיות שהתקציב יאושר רק עוד שלושה חודשים. למה אתה מטעה אותו?
היו"ר יואב קיש
חבר הכנסת יעקב אשר, לפני שבאת שאלו אותי מה קורה. אמרתי שאם היו פה חברי כנסת חרדים יכולנו להגיד.
יעקב אשר (יהדות התורה)
ומה הסיבה? הסיבה היא רק מקצועית בעניין הזה.
היו"ר יואב קיש
אנחנו מסכמים כך. יש עוד נושא שלא דנו עליו ואני חושב שיש עליו הסכמה וזה הנושא של מסחר.
תומר רוזנר
יש עוד נושאים.
היו"ר יואב קיש
חברי הכנסת, כמה דברים שחשוב לי שתקשיבו.

אנחנו בגרסה הזאת עושים יריית פתיחה. אני חושב שזה מסר מאוד חשוב. אני חושב שגם האוצר וגם חברי הכנסת יכולים לקדם חקיקות בעניין נושא עירוב שימושים, יש פה רוח גבית. יש קצת התנגדות מהשלטון המקומי. צריך לעבוד איתם יחד ולנסות לייצב את הדברים הללו.

בהמשך למה שאמרתי, לא נוסיף זכויות בנייה, לא נפצל את מה שביקשת לפה ולשם. אבל לדעתי כן נכון להוסיף את נושא המסחר ולא רק התעסוקה. אני לא רואה בזה סיבה למנוע את המסחר.

חברת הכנסת פארן, בבקשה.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
האם אפשר להוסיף? הרי יש כאן דיור מוגן, מעונות סטודנטים ודיור בר השגה. האם אפשר להוסיף גם דיור ציבורי? שזה יהיה גם אחד מהיעדים של הרשימה. דיור בר השגה זה לא דיור ציבורי.
תומר רוזנר
דיור ציבורי עד כה לא הוגדר כייעוד מבחינת דיני התכנון והבנייה. דיור ציבורי זה דירה שנמכרת או נמצאת בשכירות אבל היא בבעלות המדינה או גוף ציבורי אחר.
היו"ר יואב קיש
את אומרת שנעשה מגורים שם. זאת לא קטגוריה.
יעל גרמן (יש עתיד)
המדינה יכולה לקנות שם דירות נר ואז זה דיור ציבורי.
רועי פולקמן (כולנו)
נכון. כל עוד זה בשכירות ואין בעלות אישית. זה כן אפשר.
היו"ר יואב קיש
בואו נמשיך. אני רוצה התייחסות לגבי מסחר.
יוני ויצמן
אני רוצה להגיד עוד מילה לגבי תוספת הזכויות.
היו"ר יואב קיש
לא, זה כבר מאחורינו. אין תוספת זכויות.

אין תגובות אז אנחנו בעד מסחר.

רועי, רצית להגיד עוד משהו.
תומר רוזנר
אתה רוצה לעבור לנושא הבא?
תומר רוזנר
יש לנו שורה של נקודות ואנחנו רוצים לעבור בצורה מסודרת.

לגבי נושא המסחר. אתם רוצים להוסיף אותו כמגרש המיועד למסחר מלכתחילה. אפשר יהיה להוסיף פה את כל השימושים שמדובר בהם, כלומר שימושים המיועדים לשכירויות ארוכות טווח כמו תעסוקה וגם לצרכי ציבור.
היו"ר יואב קיש
כלכלית אני לא כל-כך רואה את זה קורה, כי מטר מסחר שווה יותר.
רועי פולקמן (כולנו)
היתרון הוא בדיוק בפתרון שאמרנו, שמעל שטחי מסחר יכולים להקים דיור.
תומר רוזנר
הנקודה הבאה שאני רוצה להעלות זאת נקודה שעלתה בישיבה הקודמת בכיוון מסוים ואני רוצה להציע לוועדה שקול אותה מחדש.

בישיבה הקודמת הוצע שהבחינה תעשה פר מגרש. אנחנו סבורים שכדאי לחשוב על זה מחדש ולהתייחס מתחמית. יתכן שירצו, למשל, לבנות את בית הדיור המוגן - - -
היו"ר יואב קיש
על מספר מגרשים.
תומר רוזנר
לא, להיפך. במגרש אחד לרכז. הרי אנחנו מגבילים את זה ב-30% מכל השטח שמיועד לתעסוקה במתחם. יש לנו תכנית שמאפשרת - - -
היו"ר יואב קיש
השאלה אם אתה לא מתעדף פה יזם קבלן כזה או אחר.
תומר רוזנר
זה תמיד קיים בכל נושא. גם אם יש לך שמגרש שמיועד לתעסוקה ולידו מגרש שמיועד למגורים, אתה תעדפת את בעל המגרש למגורים.
היו"ר יואב קיש
אנחנו אמרנו שלכל מגרש יהיה את ה-30% שלו.
תומר רוזנר
נכון. אתה יוצר מצב שבו - - -
היו"ר יואב קיש
אני אגיד לך מה הבעיה שלי. יכול להיות שזה נכון לחוק היותר רחב. במקרה הזה אני לא רוצה להיכנס למקום - - -
תומר רוזנר
פר מגרש?
היו"ר יואב קיש
פר מגרש. אם אני עכשיו אאפשר, זה יכול לעשות חתיכת מהומה. פתאום ההוא רוצה את ה-30%.
קריאה
מנהל תכנון דווקא חושבים שתומר צודק.
היו"ר יואב קיש
אני מסכים עם ההיגיון. תבינו, אנחנו ביריית פתיחה. תציעו חוק מלא שמדבר על ההתנהלות ואיך עושים. בסוף יבוא יזם אחד ויגיד שהוא רוצה את כל ה-30% על המגרש שלו.

אני רוצה לתת את האופציה הזאת לכל אחד באופן שוויוני.
יעל גרמן (יש עתיד)
בכל מקרה מותר לנייד זכויות. תמיד מותר לנייד זכויות.
יעקב אשר (יהדות התורה)
יואב, אתה מוגבל. כשאתה מגביל את עצמך ואחד יגיד שיש לו 30% - - -
רועי פולקמן (כולנו)
לפחות אולי צריך להגיד - - -
יעקב אשר (יהדות התורה)
אתה מוגבל בתכנון.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
אז בואו נשאיר את האופציה הזאת לעירייה, שהם יתנו את שיקול הדעת כי הם רואים תמונה כוללת. מהנדס העיר רואה תמונה.
היו"ר יואב קיש
מי מהמשרדים רוצה להגיב? אתם לא רואים פה בעיה לקונפליקטים?
קריאה
בוודאי שיהיו בעיות.
היו"ר יואב קיש
אני מבין את היזמים, תהיה פה מלחמת עולם. הראשון שירוץ על המגרש שלו לתוספת של כל המתחם על ה-30% והוא רוצה עכשיו דיור מוגן. עזוב, זה טירוף.
קריאה
זה גם ייצור לחץ על הרשויות המקומיות לעשות כל מיני - - -
היו"ר יואב קיש
אני מפחד ברגע אחד לעשות את זה.
רועי פולקמן (כולנו)
אתה מאוד צודק. הנקודה היחידה היתה, שאם עכשיו אתה רוצה להקים 300 יחידות דיור לפרויקט של דיור מוגן. אתה לא תוכל, כי לא תוכל לפזר אותם על 10 פרויקטים.
יהל עמית
אז אנחנו נאחד מגרשים וכוחות השוק יעשו את שלהם.
היו"ר יואב קיש
אני לא מוכן לעשות את זה בזבנג. זה יכול לעשות פה מלכודת מוות.
סיגלית בודנהיימר בארי
אני ממנהל התכנון מאגף לאסטרטגיה.

בגלל שאנחנו יודעים שיש באזורים כאלה כל מיני דברים של תעשייה וציינו קודם את היחס למעונות והכול. יכול להיות שבאזור תעסוקה יהיו אזורים שיש בהם יותר תעשייה ולכן ירצו לרכז את עירוב השימושים הזה באזור מסוים. לכן ניוד הזכויות בין מגרשים יכול להועיל.
יהל עמית
אבל זה גם בסמכות הוועדה המקומית לעשות ניוד זכויות, אין בעיה.
היו"ר יואב קיש
בדיוק. זה כבר נעשה. הוא קונה את הזכות שלו. זה בסדר, אבל לא לתת למגרש הזה את כל הסוכרייה. אני לא מוכן. תעשו חוק רציני ומעמיק לא בחוק ההסדרים. תפתחו את כל הדברים ותביאו גם את זה אבל לא עכשיו.

מה עוד?
תומר רוזנר
הנושא הבא זה מעונות סטודנטים. יש לנו הצעה של הממשלה להוסיף הוראה מפורטת יותר לגבי מה הם מעונות סטודנטים.
רועי פולקמן (כולנו)
יואב, רק בקונטקסט, אנחנו כן בתהליך ביחד להעביר חוק מסודר שיגדיר את נושא המעונות כי זה נכון להרבה נושאים.
היו"ר יואב קיש
לא נעשה את זה בחוק הזה.
רועי פולקמן (כולנו)
פה זה הגדרה כללית. זה מסוכם עם התאחדות הסטודנטים.
יעל גרמן (יש עתיד)
יואב, צריך לזכור שמעונות סטודנטים היום נחשב הייעוד ציבורי.
היו"ר יואב קיש
תקריאו את הנוסח.
יעל גרמן (יש עתיד)
צריך לזכור את זה, זה לא שטחים פרטיים. זה שטחים פרטיים, למה שמישהו ירצה?
רועי פולקמן (כולנו)
כי כדאי לו.
יעל גרמן (יש עתיד)
למה כדאי לו?
רועי פולקמן (כולנו)
זה שכירות בהתחייבות. בנו עכשיו ביפו בית כזה.
יעל גרמן (יש עתיד)
זה הרבה יותר יקר מאשר אם יש לו את הקרקע.
רועי פולקמן (כולנו)
לא. הוא בא ואומר שהוא רוצה לבנות מעונות לסטודנטים. זה עניין יזמי.
רוני טיסר
בעמוד 4 לנוסח שבפניכם, בפסקה 3 שמדברת על מעונות לתלמידים הלומדים במוסד מוכר להשכלה גבוהה.
תומר רוזנר
זה לא בפניכם, היא תקריא.
רוני טיסר
פסקה 3: "מעונות לתלמידים הלומדים במוסד מוכר להשכלה גבוהה כמשמעותו בחוק המועצה להשכלה גבוהה, התשי"ה-1958. ונקבע בתכנית כי הן יושכרו רק לתלמידים אשר הופנו על-ידי מוסד הלימודים, כאמור, בו הם לומדים, לפי אמות מידה שיפורסמו ברבים".
היו"ר יואב קיש
זה מקובל גם על התאחדות הסטודנטים וגם על משרדי הממשלה?
קריאה
כן, גם על הות"ת ומשרדי ממשלה.
היו"ר יואב קיש
עוד מישהו רוצה להתייחס?
מירב סלע
אני מהתאחדות הסטודנטים.

חשוב לנו להכניס לא רק מוסד להשכלה גבוהה שזה בעצם המל"ג. יש גם סטודנטים שלומדים תחת מה"ט.
תומר רוזנר
יש הרבה מאוד מוסדות.
יעקב אשר (יהדות התורה)
יש מכללות, למה להגבילן?
מירב סלע
אנחנו מציעים תחת חוק זכויות הסטודנט וזה מכיל את כל מי שהוא סטודנט.
תומר רוזנר
אני אסביר.

יש בהחלט מוסדות רבים להשכלה גבוהה שהם אינם מוסדות אקדמיים ששייכים למועצה להשכלה גבוהה. אני אתן רשימה חלקית. יש מוסדות שקרובים למכון להכשרה בתעסוקה של משרד התעשייה והמסחר, יש מוסדות טכנולוגיים שמופעלים על-ידי משרד החינוך.
היו"ר יואב קיש
בשביל זה צריך חוק נפרד.
תומר רוזנר
יש בתי ספר לאומנות.
היו"ר יואב קיש
בכם זה פוגע הנוסח הזה? אם תגידו שזה פוגע, נשאיר את זה כפי שהיה.
מירב סלע
אני רק שואלת אם אפשר לשנות.
היו"ר יואב קיש
אי-אפשר לשנות. יש עשרות גופים נוספים. זה חוק שלם שצריך לעשות. אנחנו לא נכנסים לזה.
רועי פולקמן (כולנו)
זאת ההגדרה המינימאלית האפשרית.
היו"ר יואב קיש
היתה לנו הגדרה מאוד בטוחה. השאלה אם בסוף הוא פוגע? אני לא רוצה לעשות משהו שהוא פוגע.
רועי פולקמן (כולנו)
הוא לא פוגע ואני אסביר למה. בסוף העירייה יכולה להגיד שזאת שכירות ובשכירות הזאת מגיעים להבנות בשוק הפרטי.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
רועי, אתה עכשיו - - -
רועי פולקמן (כולנו)
לא יוליה, זה בדיוק זה. גם היום יזם בונה ואומר שזה דירות שאני משכיר לצעירים ולסטודנטים כי יש פה מכללה ליד. ההגדרה שהכנסנו כאן אומרת שבמובהק - - -
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
אז בשביל מה אתה עושה את ההגדרה הזאת?
רועי פולקמן (כולנו)
כדי לייעד את זה. מוסד אקדמי מוכר יכול ולהגיד שההפניה של סטודנטים זה דרכי. כלומר, שאני מגדיר מעון סטודנטים זה דרכי.
היו"ר יואב קיש
זה בסדר. אנחנו צריכים איזו הגדרה שתהיה מה שיותר מוסמך.

בואו נמשיך.

אני צריך ללכת לוועדת הכנסת עוד שתי דקות אז נעשה הפסקה. נתכנס פה ב-11:15.

(הישיבה נפסקה בשעה 11:00 ונתחדשה בשעה 11:15.)
היו"ר יואב קיש
אני מחדש את הישיבה.

נמשיך עם השאלות שהיו פתוחות. רוני, בבקשה.
רוני טיסר
במסגרת ההצעה הוצע לתת סמכות לוועדה מקומית עצמאית לשנות ייעוד ולהוסיף שימוש בקרקע המיועדת לתעסוקה לצרכי ציבור.

הערתנו בנושא הזה היא שאין הצדקה להבחין בנושא הזה בין ועדה מקומית עצמאית לוועדה מקומית רגילה.
היו"ר יואב קיש
זה מאוד משמעותי.
תומר רוזנר
השלטון המקומי רוצה את זה.
היו"ר יואב קיש
מה לגבי המשרדים?
רוסלן עותמאן
אני ממשרד המשפטים.

אנחנו מתנגדים להרחבת הסמכויות גם לוועדות מקומית לא עצמאיות. אני חייב לציין שלהבדיל מוועדה עצמאית, שהיא ועדה שעברה הליך הסמכה שכולל גם בחינה של טוהר מידות, גם בחינה של המקצועיות של הוועדה. אני אומר את זה בזהירות המתבקשת, ועדה לא עצמאית שלא עברה הליך הסמכה, היא לא עברה את התהליך.
היו"ר יואב קיש
מה זה הליך הסמכה של ועדה עצמאית?
רוסלן עותמאן
כל ועדה מקומית שמבקשת להיות מוסמכת, פונה בבקשה למנהל התכנון ומבקשת לקבל את ההסמכה הזאת. בעצם, המשמעות האופרטיבית היא הענקת סמכויות נוספות שברגיל מוענקות לוועדה מחוזית.

לאחר מכן, אותה בקשה מועברת אלינו ואנחנו בודקים היבטים.
היו"ר יואב קיש
מה הפוטנציאל לשחיתות, אם בעצם הוא משנה מתעסוקה כזאת, משרדים, לצורך העניין, לבית כנסת, למעון, לתחנת משטרה.
יוני ויצמן
יש לזה משמעות כלכלית.
רוסלן עותמאן
קודם כל, צרכי ציבור זה לא רק - - -
תומר רוזנר
אנחנו מדברים רק לצרכי ציבור.
רוסלן עותמאן
יש שימושים מניבים בצרכי ציבור. כאן טמון הפוטנציאל. שוב, אני אומר בזהירות, אני גם לא רוצה להכליל, אבל כאן טמון הפוטנציאל לשחיתות.
היו"ר יואב קיש
זאת דעת הממשלה, או דעת משרד המשפטים?
רוסלן עותמאן
משפט אחד ברשותך. זה לא רק שיקולים של פוטנציאל לשחיתות אלא שיקולים מקצועיים. שוב, כמו שאמרתי, ועדה מוסמכת עברה בדיקה מקצועית ורק לאחר שהגענו למסקנה שהיא באמת מתנהלת באופן מקצועי, ניתן להעניק לה את הסמכויות.
היו"ר יואב קיש
עצור רגע. עלתה שאלה בנושא מבני ציבור, לאפשר גם לוועדה מקומית שהיא לא עצמאית. אני לא רואה בזה שום בעיה. בצרכי ציבור אין בעיה. הבנתי את דעת משרד המשפטים שהם מתנגדים. אני רוצה להבין אם זאת דעת הממשלה כולה או רק דעה של משרד המשפטים.
רוסלן עותמאן
זאת דעת הממשלה.
אורי דביר
בסוף הממשלה הציגה את חוק ההסדרים כחוק אחד לאחר הרבה דיונים.
היו"ר יואב קיש
אני חושב שאין סיבה שלצרכי ציבור לא נפתח את זה לכל ועדה מקומית לעירוב שימושים.

תמשיך. בואו נעלה את זה להצבעה.
תומר רוזנר
לא צריך, התקבלה החלטה. זאת ההחלטה?
היו"ר יואב קיש
כן, התקבלה ההחלטה. כולם כאן מצביעים שהם מסכימים. לצרכי ציבור, בניגוד לעמדת הממשלה, כל ועדה מקומית תוכל להשתמש בעירוב שימושים.
תומר רוזנר
נקודה נוספת. גם כאן יש את העניין של במגרש או במתחם. פה זה שונה ממה שאמרנו קודם, כי פה אנחנו גם מאפשרים שינוי ייעוד של מגרש שלם. הצורך פה הוא להבהיר שבנושא המתחם הוא יותר חזק, כיוון שאנחנו מאפשרים פה שינוי ממש של כל הייעוד של המגרש לצרכי ציבור. זאת אומרת, לקחת מגרש שמיועד לתעסוקה ולהפוך אותו לצרכי ציבור.

סוכם שבעצם אנחנו נבטיח ש-70% מהשטחים שיועדו לתעסוקה מלכתחילה יישמרו לתעסוקה.
היו"ר יואב קיש
לא הבנתי מה ההבדל. אתה מדבר ספציפית לצרכי ציבור?
תומר רוזנר
כן.
היו"ר יואב קיש
אני לא רוצה להתעסק עם זה.
תומר רוזנר
אבל זאת הבקשה של מנהל התכנון. אולי הם יסבירו.
היו"ר יואב קיש
אני לא מבין את הבקשה של מנהל התכנון.
בני ארביב
אני ממנהל התכנון.

כיוון שהפסקה הזאת מדברת גם על שינוי ייעוד וגם על הוספת ייעוד, שינוי ייעוד מתעסוקה לצרכי ציבור, אם נגביל את זה ל-70% משטח הזכויות לבנייה במגרש - - -
היו"ר יואב קיש
למה להגביל את זה ל-70% מהשטח?
בני ארביב
הפסקה מדברת היום על זה שהסמכות הזאת רק אם נשארו לפחות 70% מהשטח הכולל המותר לתעסוקה.
תומר רוזנר
כדי לא להפוך אזור שמיועד לתעסוקה באופיו לאזור שהוא לא לתעסוקה.
בני ארביב
רוצים לשמר לפחות 70%.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
זה מה שאתם רוצים?
בני ארביב
לא, זה סוכם.
היו"ר יואב קיש
זאת אומרת, לצרכי ציבור אפשר לקחת את כל המגרש.
בני ארביב
בדיוק.
היו"ר יואב קיש
השאלה אם עוד פעם אנחנו לא נכנסים לנושא שבגללו עצרנו קודם ולא עושים את זה?
קריאה
זה עניין של יזמים כי זה צרכי ציבור.
היו"ר יואב קיש
אבל אם עכשיו הוא עושה עסקה עם העירייה, אני אבנה לכם BOT – זה גם צרכי ציבור.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
כלכלית זה יכול לפגוע כי תעסוקה - - -
יוני ויצמן
בוודאי שזה יכול לפגוע כלכלית. תחת צרכי ציבור יכולים להיות שימושים שיפגעו גם בדיירים שנמצאים. בגלל זה הסברתי קודם שההשלכות של הרגל בדלת הזאת שאתם מציעים, יש לה השלכות הרבה יותר רחבות.
היו"ר יואב קיש
אני לא רוצה לשנות ממה שאמרנו קודם. נצמדנו למשהו ונמשיך איתו גם בנושא הזה. אני מצטער, גם אם יותר נכון אפילו ללכת לכיוון הזה - - -
תומר רוזנר
זה אומר שאי-אפשר לעשות שינוי.
בני ארביב
בשינוי ייעוד זה כמעט אות מתה.
תומר רוזנר
בדיוק. אי-אפשר לעשות.
בני ארביב
לפחות תעשו הבחנה בין שינוי ייעוד לבין הוספת שינוי. הוספת שינוי לפי הקו שאמרתם קודם, שזה יהיה פר מגרש, אבל שינוי ייעוד - - -
תומר רוזנר
אחרת אי-אפשר לעשות שינוי ייעוד.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
למה אי-אפשר להוסיף שימוש נוסף?
תומר רוזנר
אפשר.
בני ארביב
שימוש נוסף זה יהיה ברמת המגרש. ה-70% יהיו ברמת המגרש אבל שינוי ייעוד - - -
תומר רוזנר
לא מוגבל לרמת המגרש.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
אם זה אזור תעשייה ואם זה משרדים ואתה בנית את זה כמשרדים ופתאום באה העירייה ומשנה לך. זה פשוט כל ההיתכנות הכלכלית שלך הולכת לטמיון. זה מאוד מסוכן.
תומר רוזנר
תקבל פיצויים.
רועי פולקמן (כולנו)
צריך לראות את זה ברמת המתחם.
יוני ויצמן
לא ניתן לקבל החלטות כאלה בצורה כזאת, זה פשוט לא רציני.
היו"ר יואב קיש
תאמין לי, זה לא ברגע אחד. כולם מבינים את המשמעויות. יש פה מהלך שהאוצר מוביל לאורך זמן. חבר הכנסת פולקמן מתעסק איתו הרבה זמן. חברת הכנסת יוליה מלינובסקי – כולנו מכירים, זה לא על רגל אחת. אנחנו מביאים את כל הניסיון של כל החברים, של כל המשרדים, לנקודת ההחלטה. בסוף צריך להחליט. את זה כן למדתי בכנסת הזאת, שבסוף צריך להחליט.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
אני מציעה להיצמד לנוסח 70% כי זה מידתי.
היו"ר יואב קיש
הוא צודק שזה יהרוג הרבה מאוד מהמקרים, אני מסכים איתך. אין מה לעשות.
רבקה לויפר
הוא עורך דין של שנים בתחום. אם הוא מציע, בואו נקשיב לו.
היו"ר יואב קיש
יש לי בעיה להיכנס למשהו שיכולות להיות לו משמעויות מאוד דרמטיות בעניין הזה. הרגע אמרנו גם שאנחנו נותנים את זה לכל ועדה מקומית.
רבקה לויפר
אני רוצה לומר משהו על לתת לכל ועדה מקומית.
היו"ר יואב קיש
אנחנו כבר החלטנו על זה.

אני מצטער, לא הייתם פה. אני לא מנהל את הלו"ז שלי לפי המשרדים.

אנחנו מדברים על נושא נוסף, פר מגרש או מתחם בנושא מבני ציבור. באופן עקרוני אני יכול להבין את ההיגיון פר מגרש. אני מבין אותו. דהיינו, לתת לכל המגרש שינוי ייעוד ולא רק 30% מהשטח. אבל אז אנחנו נכנסים עוד פעם לאותה בעיה.
תומר רוזנר
גם ככה אנחנו נשמיט את העניין של שינוי ייעוד. אנחנו לא נאפשר שינוי ייעוד כי אחרת זאת אמירה שיש בה סתירה פנימית. לא ניתן לשנות ייעוד של מגרש אם אנחנו חייבים ש-70% ממנו יישאר לתעסוקה.
היו"ר יואב קיש
מה ההצעה שלך במקרה של מבני ציבור?
תומר רוזנר
אם זה אפשרי, אז תשאיר את זה פר מגרש.
בני ארביב
אם בהוספת שימושים זה יהיה פר מגרש ו-70% יהיו ברמת המגרש. אבל אם זה שינוי ייעוד, אז אנחנו מדברים על 70% - - -
היו"ר יואב קיש
מהמתחם.

בסדר.

זה נכון לכל ועדה מקומית לתפיסתך?
קריאה
רצו להוסיף פה הסתייגות קטנה לוועדות המקומיות.
היו"ר יואב קיש
מה את רוצה להגיד?
רבקה לויפר
ההסתייגות צריכה להיות שבוועדה שהיא לא עצמאית, היכולת לעשות עירוב שימושים של מבני ציבור, צריך להיות לצרכים שאין בהם סכנה לציבור כמו משרדים של הוועדה המקומית או מחסנים, כל מיני דברים כאלה שיודעים לחיות בשלום באזורי תעסוקה מורכבים.
היו"ר יואב קיש
זה לא ברור? זה לא בחוקי הגנת הסביבה?
רבקה לויפר
לפי הסעיף יש שיקול דעת לוועדה המקומית גם לאשר את השימושים הרגישים, אם היא השתכנעה כך וכך. אנחנו רוצים לא לתת לוועדה מקומית - - -
קריאה
אדוני, זה שינוי מאוד דרמטי מה שעושים פה. זה לקחת קרקעות, להפוך לגמרי קרקע סחירה לחלוטין של יזמים ולהפוך אותה למקרקעי ציבור. זאת ועדה מקומית אפילו לא עצמאית. זה רק מחזק את הטענה שכשאמרנו להוסיף זכויות, אז להוסיף זכויות גם בשבילן הדבר הזה בשביל צרכי ציבור.

לא רק שאתם לא עושים משהו מהזכויות הקיימות, אתם לגמרי משנים את הייעוד. וזה עוד בוועדה מקומית עצמאית שאין לה בכלל סמכויות לשנות ייעודים. זה מה שאתם לוקחים? זה חושף את הוועדות ל-197.
סיגלית בודנהיימר בארי
יש המון ועדות מקומית שלא מתנהלות בצורה אחראית. ישמחו להכניס רצפטורים רגישים ציבוריים לאזורי תעסוקה ותעשייה בשביל להעיף את התעשייה מתוכם בלי הסתכלות כללית. זאת לא המטרה של החוק.
רבקה לויפר
המטרה היתה לחזק ועדות עצמאיות, אחריות, שיודעות לנהל את הנכסים שלהם ולהתנהג בצורה אחראית. כרגע אנחנו בלי - - -
היו"ר יואב קיש
אתם מאשרים את התכניות.
היו"ר יואב קיש
זה רק מראה לי כמה זה לא מבושל.
רועי פולקמן (כולנו)
אתה צודק שיש פה דברים לא מבושלים.
היו"ר יואב קיש
כל החלטה שאני לוקח פה – לא, אני מפצל את הכול. אני אפצל, מה אני אעשה?

אני רציתי להוביל מהלך מצומצם שהוא בקונצנזוס מלה, בלי מורכבות שיאפשר איזו קריאת כיוון. אני רואה שגם במהלך הזה – אני, למשל, לא מוכן למה שאמר משרד המשפטים, עם ההחרגה של הוועדות המקומית הרגילות. אני לא מוכן.

לכן, אם זה מייצר סיטואציה שעכשיו אתם מרגישים איתה לא נוח, יכול להיות שכל העסק הזה צריך לחכות.
רבקה לויפר
אני חושבת שדווקא החקיקה הזאת מאוד מתאימה למה שאתה אומר. היא דווקא עשויה טוב. היא עשויה טוב לרמה שנדרשה כרגע.

אתה אומר שאתה רוצה להרחיב את ההצעה מוועדות עצמאיות לוועדות מקומיות. בא מנהל תכנון ואומר שאם מרחיבים את האירוע הזה לוועדות מקומיות רגילות, אנחנו חייבים להכניס קצת סייגים.
היו"ר יואב קיש
אני לא רוצה לפצל כי אני כן רוצה לסמן. מה שכן, אני הולך עכשיו בשיטה מצמצמת. זאת אומרת, אם חשבתי שמה שאתה אומר עושה היגיון, אז זה מגדיל ומכניס את המורכבות ולכן אני לא רוצה לעשות את זה.

כרגע אני אלך לשיטה המצומצמת. לא ניתן שינוי ייעוד על כל המגרש. זה יישאר כמו שאמרנו, מאוד מצומצם. אם לא ייעשה בזה שימוש אז לא, אבל בטח לא יעשה בזה נזק. אין מה לעשות, אחר-כך תעשו תיקון.

אז אני לא מאשר את שינוי ייעוד כפי שהגדרנו. ועדה מקומית נשאר.
סיגלית בודנהיימר בארי
עם הסייג שמנהל התכנון מבקש?
היו"ר יואב קיש
אני סומך עליהם. אני לא חושב שהם עכשיו ילכו לעשות מהלכים כמו שאתם מתארים.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
אתם יכולים תמיד לערער.
היו"ר יואב קיש
אתם יכולים בתכנון לעצור אותם. אני לא נכנס לזה. אני רק מבקש, למה ששאלתם, לגבי כל המגרש של שינוי ייעוד ולשמור על המתחם עם האחוזים, זה לא יישאר. זה יהיה פר מגרש ללא שינוי.
קריאה
השאלה אם אי-אפשר להוריד את שיקול הדעת לגבי שימושים רגישים באזורי תעשייה, על-מנת בכל אופן - - -
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
כשאני שאלתי על גני ילדים, אמרתם שהמשרד לאיכות הסביבה לא יאשר את זה. אז זה שימוש רגיש, אז ההערה שלך לא מקומית.
קריאה
לא. אבל פה, ועדה מקומית שהיא לא עצמאית, יכול להיות שיש לה אינטרס להרחיק מתוכה אזורי תעשייה מזוהמים.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
סליחה. אני ישבתי 13 שנה בעיריות, אז חכי.

על כל החלטה של ועדה מקומית יש ועדת משנה. אחר-כך יש ועדה מקומית ששם אפשר לערער. אחר-כך אפשר לערער לדרגת ערעור.
תומר רוזנר
ויש שר הפנים.
קריאה
עמדת מנהלת עמדת התכנון, עכשיו דיברו אותה - - -
היו"ר יואב קיש
מה היא רוצה?
קריאה
היא מבקשת לסייג לגבי שימושים רגישים.
היו"ר יואב קיש
את זה הם יכולים לעשות בהליך של ועדת תכנון.
קריאה
כשאנחנו מעניקים סמכויות, אנחנו מעניקים את הסמכויות בשום שכל ודעת.
היו"ר יואב קיש
את טוענת שוועדה מקומית לא פועלת בשום שכל ודעת? היא תכניס שימושים רגישים למקומות שאסור להכניס?
קריאה
לא סתם נקבע מדרג בהענקת הסמכויות.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
יש הליך שלם של ערעור.
תומר רוזנר
לא הבנתי מה ההערה.
היו"ר יואב קיש
גם אני לא. אני ממשיך, בבקשה. אני לא הולך לשנות את זה.

איזה עוד דברים יש?
תומר רוזנר
יש לנו להקריא סעיף.
היו"ר יואב קיש
אז תקריא בבקשה.
רוני טיסר
בדיון הקודם הוועדה קיבלה החלטות לעניין מגרשים שבהם מותרים שימושים נוספים מלבד שימושים לתעשייה.

אני אקריא את הנוסח. כמו כן סוכם שזה לא יהיה רק לעניין תעשייה אלא גם תעשייה עתירת ידע ומלאכה.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
בגלל שזה באמת משהו מרחיק לכת ואנחנו לא מבינים מה יהיו ההשלכות, אני מבקשת שבתום שנה נקבל דיווח לוועדה מה קורה בתחום הזה.
היו"ר יואב קיש
אפשר לבקש את זה, לא צריך בחוק.

תקריאי, בבקשה.
רוני טיסר
התיקון הזה רלוונטי בשלושה מקומות. בעמוד 3, לעניין התיקון של פסקה 10, לעניין עירוב שימושים של דיור מוגן, דיור בהישג יד ומעונות לסטודנטים.

הוא רלוונטי גם באותה פסקה לגבי תכניות לגני ילדים, לרבות מעון יום לגיל הרך. וכן בפסקה שמדברת על צרכי ציבור. אני לא אקריא את הפסקה שלוש פעמים אלא רק פעם אחת.

"ואולם אם לפי התכנית האמורה מותרים במגרש שימושי קרקע לתעשייה ושימושי קרקע נוספים, רשאית הוועדה המקומית להוסיף שימוש כאמור בפסקה זאת ובלבד ששקלה בין היתר את המפגעים והסיכונים הסביבתיים והבריאותיים הנגרמים עקב שימושי קרקע לתעשייה ואת השפעת השימושים שהוספו לפי פסקה זאת על אפשרות הניצול של המתחם וסביבתו לשימושי התעשייה במתחם".
תומר רוזנר
תעשייה זה כולל תעשייה עתירת ידע ומלאכה. בכל המקומות שכתוב שימוש לתעשייה, הכוונה לתעשייה ולתעשייה עתירת ידע ומלאכה.
היו"ר יואב קיש
יש עוד משהו בסעיף הזה?
רוני טיסר
לעניין ההחרגה בפסקה לצרכי ציבור שדיברה על-כך שלא יתאפשרו שימושים לשטחי נופש, אנחנו נוסיף בעקבות הערה שעלתה בדיון שעבר, גם לשטחי ספורט.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
למה שטחי ספורט לא? באזורי תעשייה זה מצוין.
היו"ר יואב קיש
שכן אפשר.
רוני טיסר
לא. הכוונה היא שלא יהיה אפשר לעשות שימושים לספורט במגרשים או מתחמים המיועדים לתעשייה.
היו"ר יואב קיש
תעשייה, לא תעסוקה.
תומר רוזנר
בתעסוקה בוודאי שאפשר.
היו"ר יואב קיש
תעשייה מזוהמת, שלא יעשו ליד מפעלים.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
ואם זה בשעות ערב?
היו"ר יואב קיש
אנחנו מצביעים על עירוב שימושים עם כל התיקונים כפי שהקראנו.

מי בעד? מי נגד?

הצבעה

בעד – 4

נגד – אין

נמנעים – אין

הפסקאות לגבי עירוב שימושים אושרו עם כל התיקונים שהוקראו.
היו"ר יואב קיש
פה אחד, ההצעה התקבלה.
תומר רוזנר
שנייה, יש הסתייגויות.
היו"ר יואב קיש
היינו צריכים להתחיל עם ההסתייגויות.

ההצבעה מבוטלת כי אנחנו צריכים להצביע על ההסתייגויות. לצערי, לא ידעתי שיש הסתייגויות.
רוני טיסר
יש הסתייגויות שהגישו בכתב.
היו"ר יואב קיש
אנחנו נצביע על כל הסתייגות כקבוצה.
רוני טיסר
הסתייגות של אורלי לוי אבקסיס ושל דב חנין.
היו"ר יואב קיש
מי נגד ההסתייגויות? מי בעד?

הצבעה

בעד – אין

נגד – 5

נמנעים – אין

ההסתייגויות של חברת הכנסת אורלי לוי ושל חבר הכנסת דב חנין לא התקבלה.
היו"ר יואב קיש
ההסתייגות לא התקבלה.
רוני טיסר
הסתייגות של מרצ ומוסי רז.
היו"ר יואב קיש
מי בעד? מי נגד?

הצבעה

בעד – אין

נגד – 5

נמנעים – אין

ההסתייגויות של מרצ וחבר הכנסת מוסי רז לא התקבלו.
היו"ר יואב קיש
ההסתייגויות לא התקבלו.

מצביעים על החוק.

מי בעד הצעת החוק? סעיף עירוב שימושים כפי שהקראנו.

הצבעה

בעד – 5

נגד – אין

נמנעים – אין

הסעיפים לגבי עירוב שימושים יחד עם התיקונים שהוקראו נתקבלו.
קריאה
אפשר להעיר הערה לפני ההצבעה.
היו"ר יואב קיש
לא. ההצבעה כבר התקיימה.
קריאה
הערה: מומחים לנושאי זיהום אוויר, תחלואה וילדים.
היו"ר יואב קיש
עשיתי דיון ולא ראיתי אותך מצביעה פעם אחת. הדיון עכשיו הסתיים והגענו להצבעות. לא מבקשים במהלך הצבעות הערות. מה לעשות, מצטער. פעם הבאה תבואי יותר מוקדם.

הנושא הבא, בבקשה.
תומר רוזנר
הנושא הבא זה ועדות ערר. כפי שאתם זוכרים, ההצעה הממשלתית מבקשת לאפשר שבמצב שבו ועדת ערר מאשרת מתן היתר לאחר שוועדה מקומית סירבה, יוכל מבקש ההיתר לפנות לוועדה המחוזית ולבקש את ההיתר.

בישיבה הקודמת עלתה שאלת האגרות ושאלת המנגנון.
אורי דביר
עלה גם עניין הנתונים.
היו"ר יואב קיש
בואו נתחיל עם הנתונים.
אורי דביר
ביקשת לדעת כמה בקשות לעררים התקבלו. בשנת 2016 התקבלו 1,518 עררים. מתוכם התקבלו 378, 25%. 8% מתוך ה-1,500 עדיין ממתינים לתשובה.
היו"ר יואב קיש
מתוך 92%, 25% התקבלו.
תומר רוזנר
לכמה לא ניתנו היתרים? זאת השאלה.
אורי דביר
רגע.

בשנת 2017 הוגשו עררים ל-1,450. 37% עדיין בתהליך. מתוך מה שקיבלו החלטה, ב-209 מקרים הערר התקבל.

שאלת כמה לא קיבלו היתר ואת זה אמרנו שלמנהל התכנון את הנתונים. ביקשת שנביא כמה דוגמאות.
היו"ר יואב קיש
רגע. באיזה שנה הוגש הערר, מתי התקבל?
אורי דביר
אלה דוגמאות משנת 2017 ו-2017. בנצרת עלית הרשות סירבה להוציא היתר למרות החלטת הוועדה המקומית.
תומר רוזנר
ועדת ערר.
אורי דביר
ועדת ערר, נכון.
היו"ר יואב קיש
מתי התקבל הערר?
אורי דביר
הם טענו שזה מטעמי דת. פנו לבית המשפט ובית המשפט דחה את הטענה הזאת ולמרות זאת עדיין לא הוציאו את ההיתר.

יש לנו דוגמה לתשתית. במקורות היה מאגר מים בתחום מועצה אזורית זבולון, כשהתשתית היתה אמורה לעבור בשטח קריית אתא. הרשות לא הסכימה להוציא היתר למרות שבית משפט גם פסק שצריך להוציא היתר וועדת ערר קבעה שצריך להוציא היתר.

יש לנו דוגמה ברעננה, בתמ"א 38.
היו"ר יואב קיש
תודה. זה חשוב שנתתם את הדוגמאות. חבל שאנחנו לא יודעים להגיד כמה מתוך 378 שעברו ועדת ערר, כמה מתוכם כן קיבלו היתר וכמה לא.

לכן יש מספר?
מירה סלומון
לנו אין מספר כזה אבל כמובן מתנגדים.
אורי דביר
יש לנו הצעה. ניתן לוועדה המקומית 45 יום להוציא את ההיתר אחרי הערר. במידה ועדיין היא לא הוציאה את ההיתר, אז זה יוכל ללכת לוועדה.
היו"ר יואב קיש
60 יום, לא 45.
אורי דביר
אנחנו חשבנו 45 וועדת ערר יכולה לקבוע יותר, אם היא תראה שזה יותר מורכב.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
אם העירייה מגישה תביעה לבית משפט, מה קורה במקרה כזה?
תומר רוזנר
זאת החלטה חלוטה.
אורי דביר
החלטה חלוטה.
היו"ר יואב קיש
היא יכולה לערער על החלטת ועדת ערר לבית משפט ואז זה עדיין בתהליך. מדובר על אין ערעור, או שאם היה ערעור ונדחה. זאת החלטה חלוטה של ועדת ערר.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
החלטת ועדת ערר, תוך כמה זמן ערעור?
תומר רוזנר
על-פי הדין, אפשר להגיש עתירה לבית המשפט לעניינים מנהליים בתוך 45 יום. יחד עם זאת, לבית המשפט יש שיקול דעת לדחות את הערער מטעמי שיהוי, גם אם הוגש לפני כן, או לאפשר הגשה יותר מאוחר. הכלל הוא 45 ימים.
היו"ר יואב קיש
בסדר, עם זה אין בעיה.

מה לגבי האגרות?
אורי דביר
חשבנו שבמידה ובאמת זה הגיע – תחשבו על הסיטואציה. זה אומר שוועדת הערר פסקה. נתנו לרשות המקומית את ההזדמנות ועדיין היא לא הוציאה. אז חלק מהאגרות כן ילכו. זאת תהיה חלוקה של 50/50.
תומר רוזנר
מה פתאום?
היו"ר יואב קיש
אתה רוצה שהכול ילך - - -
תומר רוזנר
בוודאי.
היו"ר יואב קיש
אתה רוצה להעניש אותם?
תומר רוזנר
לא להעניש אותם. הם לא מילאו את תפקידם. מטרת האגרה היא לקבל שירות. אם השירות לא ניתן אין סיבה שיקבלו אגרה.
אורי דביר
אנחנו מסכימים.
היו"ר יואב קיש
הדבר היחיד הוא אם בסוף הם יתקעו על הזמן ולא יספיקו.
עופר בן אליעזר
אני מהרשויות המקומיות.

יש פה כל מיני תהליכים שקורים. יש פה כל מיני אינסטנציות שצריך לעשות. אני לא אומר שלא צריך לקבל ולא צריך לעשות את מה שוועדת הערר אמרה. אבל כשקובעים את זה בזמן ב-45 יום, זה מעט מידי.
אורי דביר
בגלל זה אנחנו מסייגים שוועדת ערר יכולה לקבוע אם צריך זמן ארוך יותר.
קריאה
כשזאת סיטואציה רגילה אין סיבה. כשיש אירוע מיוחד הם יוכלו לקבוע.
היו"ר יואב קיש
תחשוב על היזם שכבר דחו אותו. הוא הלך לערר, הנשמה שלו יצאה 10 פעמים.
עופר בן אליעזר
עמדתי האישית שאם התקבלה צריך לעשות את זה.
היו"ר יואב קיש
אתה רואה שעושים תרגילים.
עופר בן אליעזר
לא שזה לא קורה. יש מקרים יוצאי דופן. גם עכשיו לא שמענו.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
אז למה אתה לא מוציא היתר עם יש החלטת ועדת ערר? אתה יודע מה, אני אסביר לך. כי יש שיקולים בתוך העירייה וראש העיר עם ראש בקיר ואומר שזה בחיים לא יקרה. אז הוא מנחה את המערכת.
מירה סלומון
ובכל זאת, מצאו שלושה מקרים.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
יש ועדת ערר שהחליטה. מה הסיבה שראש העיר לא מבצע?
היו"ר יואב קיש
אני רוצה לסגור את זה. לפי הבנתי הרי 20% הראשונים משולמים בבקשה להיתר המקומי. זה סדר הגודל. אנחנו מדברים רק על ה-80% שנותרו. מה-80% שנותרו אני רוצה לתת חלק למקומי.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
על מה? על מה? הם לא עשו את העבודה שלהם.
נאוה אושר
אני ממשרד הפנים.

נאמר שלא ניתן שירות. זה שלא ניתן בסוף היתר זה לא אומר שלא עברו על המסמכים, שלא נעשתה בדיקה. זה לא אומר שלא נעשתה עבודה.
היו"ר יואב קיש
אני רוצה לעשות את זה כך שמסך התשלומים הנוספים לאגרות, 20% למקומי, למרות שהם בעצם - - -
תומר רוזנר
לא, הם כבר קיבלו את ה-20%.
היו"ר יואב קיש
אני רוצה עוד 20%.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
למה? למה?
היו"ר יואב קיש
אני אגיד לך למה. יש פה שני נושאים. אחד זה קבלת ההיתר עצמו ולעשות את העבודה והשני זה הכסף. קודם כל, ההצעה שלהם היא טובה ובסופו של דבר אני מצפה שאחרי ערר הוועדה המקומית תיקח ותעביר את ההיתר ותעשה את זה בהקדם, חד וחלק.

אם לא, אז ועדת הערר תעשה את זה. אצלם הכסף פחות רגיש, את יודעת בעצמך. לכן אני כן משאיר פיצוי נוסף.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
אתה רוצה שהם יקבלו כסף ולא יעשו את העבודה?
היו"ר יואב קיש
לא את כל הכסף. זה עולה להם גם אם לא נתנו את האישור. אני לא רוצה שיפגעו בעניין הכסף. אני לא נותן להם את הכול. הם רצו 50/50 ואני נותן להם 80/20 מהעוגה שנשארת אצלכם.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
לא, אתה אומר 40/60.
היו"ר יואב קיש
הם הציעו 50/50 על מה שנשאר. אני מציע 60/40. מקובל עליכם? יפה.
בני ארביב
הערה לפרוטוקול. בנוגע להסדר שמגיע - - אז לפי הפסיקה אגרות הבנייה הולכות לאוצר המדינה ולא לרשות המקומית. זאת גם עמדת המדינה וזה אושר.
היו"ר יואב קיש
אז במקרים שבהם האגרות הולכות - -

לא יהיה שינוי. אין כוונה שהרשות המקומית תקבל אגרות שלא היתה אמורה לקבל בהליך רגיל אחר.
בני ארביב
גם אין כל-כך הרבה הבדל.
היו"ר יואב קיש
אני לא יודע להגיד לך, אני לא מכיר את הדקויות. אני אומר עוד פעם: במקרים שהרשות המקומית היתה אמורה לקבל את כספי ההיתר - - -
בני ארביב
בהתאם לפסיקה, האגרה היא תמורת השירות, בדיקת ההיתר והוצאת ההיתר. לכן הרציונל הוא שמי שמוציא את ההיתר, אגרות הבנייה משולמות לגוף הזה ולא לגוף האחר. השיח פה בעינינו הוא קצת שגוי מיסודו. אין סיבה לתת לרשות הרישוי המקומית אגרות בנייה.
היו"ר יואב קיש
הסיבה היא, שגם אם הם לא אישרו את ההיתר, הם קיבלו את העבודה, בחנו אותה, השקיעו והחליטו לדחות.
תומר רוזנר
יש בעיה אחרת. הבעיה היא שלפי החוק לא ניתן להוציא היתר אם לא שולמו האגרות, קרי, נעשה חשבון אגרות. רשות הרישוי מוציאה למבקש ההיתר חשבון אגרות. אסור לה להוציא את ההיתר אם לא שולמו האגרות. במצב הזה רשות הרישוי, אנחנו לא יודעים מי - - -
היו"ר יואב קיש
אני רוצה לחדד את התהליך וכך זה יהיה. התקבל ערר, חוזר התיק לפי דין לרשות המקומית. אם הרשות המקומית הוציאה את ההיתר, אז מאוד פשוט, נגמר העניין ואין דיון.

אם עבר הזמן שהגדרנו, 45 יום או כל זמן אחר לפי דין, והרשות המקומית לא הוציאה את ההיתר, התיק חוזר לוועדת ערר, שהיא זאת שתוציא את ההיתר.
תומר רוזנר
רשות הרישוי המחוזית.
היו"ר יואב קיש
כן. רשות הרישוי המחוזית שהיא זאת שתוציא את ההיתר. היא זאת שתגבה את כל אגרות הבנייה כהגדרתן ותעביר מתוך סכום זה 20% לרשות המקומית. זה 20% אחוז נוספים. 20% הרשות קיבלה בפתיחת התיק.
בני ארביב
אם היא דחתה, היא צריכה להחזיר את ה-20%. אם היא סירבה אז היא מחזירה.
עופר בן אליעזר
אז תיקחו את ההצעה חזרה, שיהיה 50/50.
היו"ר יואב קיש
זה לא יהיה.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
אתה לא עבדת.
היו"ר יואב קיש
עופר, אתה מתפרץ לדיון. אנחנו קבענו 60/40. זה מה שיהיה, לא 50/50.

השאלה היחידה זה לגבי אותם 20% ראשונים, האם הם חוזרים ליזם.
רבקה לויפר
לפי התקנות הם חוזרים.
תומר רוזנר
רגע. היא סירבה לבקשה והחזירה לו ועכשיו הוא מגיש בקשה לרשות הרישוי המחוזית. כמה הוא ישלם, 100% או 80%?
רבקה לויפר
100%.
תומר רוזנר
אז 40% מה-100% תיתנו לרשות המקומית.
היו"ר יואב קיש
בדיוק. החלוקה בין הרשות המקומית לרשות הרישוי זה 40% לרשות המקומית ו-60% לרשות הרישוי.

מישהו רוצה להתייחס לפני שאנחנו מצביעים?
אלה נווה
אני מייצגת את תושבי מפרץ חיפה בארגון שנקרא "אימהות ואבות מצילים את חיפה והקריות".
היו"ר יואב קיש
אני מבקש להתייחס לדיון שאנחנו מדברים עליו ספציפית כרגע. אם את רוצה להתייחס למשהו אחר, זה לא הזמן.
אלה נווה
אתם מדברים על ועדות הערר. אני רוצה להביא דוגמה של קרקעות הצפון. זאת תכנית לבית זיקוק חדש שלמעשה הגשנו עליה ערר.
היו"ר יואב קיש
מה עשתה הרשות המקומית?
אלה נווה
הוועדה המחוזית אישרה את התכנית וזה הגיע לוועדת הערר.
היו"ר יואב קיש
לא, זה לא תכנונים, אנחנו בהיתרי בנייה.
אלה נווה
אני רוצה להביא דוגמה שממנה תסיקו את המסקנות.
היו"ר יואב קיש
השאלה אם היא רלוונטית לדיון. אני לא עוסקים במקרים אחרים. אני מדבר על היתרי בנייה שנדחו על-ידי ועדה מקומית והגיעו לוועדת ערר. זה המקרה שאני מדבר עליו. אני לא עכשיו עוסק במקרה אחר.
אלה נווה
אני מדברת על ועדה מחוזית שאישרה והגיעה לוועדת ערר של ועדה מחוזית ולא ועדה מקומית.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
אין ועדה מחוזית בוועדה.
אלה נווה
אז זה פחות רלוונטי.
היו"ר יואב קיש
זה לא קשור.

יכול להיות שאת צודקת אבל אנחנו עסוקים בנושא הזה וזה לא קשור לנושא.

בבקשה להקריא את הנוסח.
מירה סלומון
אני ממרכז השלטון המקומי.

אנחנו מבקשים תוספת של ימים. 45 ימים לא מספיקים ואנחנו מבקשים 60 ימים עם אפשרות הארכה. אנחנו מבקשים שהחלוקה תהיה שונה, שיהיה 50/50.
היו"ר יואב קיש
לא יהיה. אני רוצה שתהיה לכם מוטיבציה לאשר ולעשות את זה כי זאת דרך המלך. אם אתם בסוף לא עושים את זה – 60/40 הייתי לארג'.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
אני לא הייתי נותנת את זה.
היו"ר יואב קיש
שמעת, אפילו את ה-40% לא הייתם מקבלים.

למה 45 יום זה לא מספיק? היזם הזה כבר טורטר. לא, אני לא מאריך, לפי דין.
קריאה
גם הוועדה יכול לקבוע.
היו"ר יואב קיש
בבקשה להקריא את הנוסח.
רוני טיסר
"הוגש ערר על החלטת רשות רישוי מקומית לסרב לתת היתר וקיבלה ועדת הערר את הערר, תיתן רשות הרישוי המקומית את ההיתר במועד שנקבע לכך בדין. לא נתנה רשות הרישוי את ההיתר תוך התקופה האמורה, רשאי מבקש ההיתר לפנות לרשות הרישוי המחוזית כמשמעותה בסעיף 12, לשם הוצאת ההיתר".

"נתנה רשות הרישוי המחוזית היתר לפי הוראות סעיף קטן זה, תשולם האגרה בשל מתן ההיתר לאוצר המדינה והיא תשיב 40% מהתשלום האמור לרשות הרישוי המקומית. על שאר התשלומים המהווים תנאי למתן היתר יחולו הוראות חוק התכנון".
תומר רוזנר
חשבון האגרות וההיטלים יבוצע על-ידי רשות הרישוי המחוזית אחרת הוא לא יבוצע. זאת אומרת, לא רשות הרישוי המקומית היא זאת שתוציא את חשבון האגרות וההיטלים. זה צריך להיות ברור. לא רק אגרות, גם את היטלי הפיתוח רשות הרישוי המחוזית היא זאת שתצטרך לתת את חשבון האגרות וההיטלים.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
מה עם היטלי פיתוח?
תומר רוזנר
רשות הרישוי המחוזית תצטרך לחשב את היטלי הפיתוח והיטל ההשבחה.
מירה סלומון
מה זאת אומרת? זה לא מה שדיברנו.
תומר רוזנר
היא לא תקבל אותם, היא רק תחשב אותם. הרשות המקומית תקבל אותם.
מירה סלומון
למה זה צריך להיות מחושב שם?
היו"ר יואב קיש
החלוקה היא רק באגרות הבנייה.
מירה סלומון
אז למה זה בכלל צריך להיות מחושב במקום אחר?
תומר רוזנר
כי הרשות המקומית לא ממלאת את תפקידה.
מירה סלומון
אבל זה שלא נתנו היתר, יכול להיות שיש לנו סיבות טובות ויתכן שלא.
היו"ר יואב קיש
צריכים לתת היתר, הסמכות היא לא שלכם.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
מירה, תחליטו, או שאתם עושים את זה או שלא.
מירה סלומון
מה זה שייך לחישוב?
היו"ר יואב קיש
ברור שזה שייך כי אתם לא תקבלו שום כלי לתקוע את הדבר הזה. אם אתם עושים את זה, זה מא' עד ת'. אם אתם תוקעים את זה, נגמר הסיפור שלכם ואתם תקבלו את זה על הראש, זה הכול.

טכנית זה מטופל שם, הכול שם. אתם תקבלו את הכסף. את היטל ההשבחה העירייה תקבל אבל היא לא תקבע מה הוא אם היא לא נתנה את ההיתר.
עופר בן אליעזר
ממילא מי שקובע את ההיטל זה שמאי.
היו"ר יואב קיש
בסדר, אז גם במקרה הזה יעשה את זה שמאי.
יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו)
תהיו יותר יעילים.
היו"ר יואב קיש
תודה רבה.

אין הסתייגות לנוסח. אני מעלה את הנוסח להצבעה. מי בעד? מי נגד?

הצבעה

בעד – 8

נגד – אין

נמנעים – אין

הסעיפים לגבי ועדות ערר כפי שהוקראו התקבלו.
היו"ר יואב קיש
פה אחד, ההצעה התקבלה.

תודה רבה, הישיבה נעולה.

הישיבה ננעלה בשעה 11:50.

קוד המקור של הנתונים