ôøåèå÷åì ùì éùéáú åòãä
ôøåèå÷åì ùì éùéáú åòãä
àåîðéè÷
2018-04-10OMNITECH
הכנסת העשרים
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 586
מישיבת ועדת הפנים והגנת הסביבה
יום שני, י"ח באדר התשע"ח (05 במרץ 2018), שעה 12:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 05/03/2018
חוק הכניסה לישראל (תיקון מס' 30), התשע"ח-2018, הצעת חוק הכניסה לישראל (תיקון - תחולה על תושבי מזרח ירושלים ושיקול דעת שר הפנים), התשע"ח-2017
פרוטוקול
סדר היום
1. הצעת חוק הכניסה לישראל (תיקון - תחולה על תושבי מזרח ירושלים ושיקול דעת שר הפנים), התשע"ח-2017, של חה"כ אמיר אוחנה, שולי מועלם-רפאלי, דוד ביטן, יעקב מרגי, טלי פלוסקוב, שרן השכל, עודד פורר, רועי פולקמן
2. הצעת חוק הכניסה לישראל (תיקון מס' 31) (ביטול רישיון לישיבת קבע), התשע"ח-2018, של חה"כ אמיר אוחנה, שולי מועלם-רפאלי, דוד ביטן, יעקב מרגי, טלי פלוסקוב, שרן השכל, עודד פורר, רועי פולקמן
נכחו
¶
חברי הוועדה: יואב קיש – היו"ר
יעקב אשר
טלב אבו עראר
זוהיר בהלול
נאוה בוקר
יואב בן צור
יעל גרמן
תמר זנדברג
אכרם חסון
יעל כהן-פארן
בצלאל סמוטריץ
לאה פדידה
מוזמנים
¶
נעמה פלאי - לשכה משפטית, רשות האוכלוסין, ההגירה ומעברי הגבול
אביטל שטרנברג - ראש תחום ייעוץ, מח' ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
רעות בינג - משפטנית במח' ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
עמרי בן צבי - מח' ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
מרגנית לוי - עוזרת ראשית, מח' ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
טלי אהרן - רמ"ד תיאום אזרחי ביטחוני, משרד הביטחון
עמיחי פישר - מנהל אגף טיוב ורגולציה, משרד ראש הממשלה
חוה מונדרוביץ - ראש אגף רישוי עסקים, משרד הפנים
עמיחי דוד - רפרנט בטחון פנים ותעשיות צבאיות, אגף התקציבים, משרד האוצר
דוד קופל - המחלקה המשפטית, משרד האוצר
אלכסיי קובלנקו - יו"ר ועדת הגירה, לשכת עורכי הדין
אלכס זרנופולסקי - יו"ר ועדת זרים, לשכת עורכי הדין
מזל נייגו - ממונת חקיקה, לשכת עורכי הדין
דור דאודיאן - נציג התאחדות המלאכה והתעשייה
אלון שוורצר - נציג תנועת 'אם תרצו'
בן ציון אדורם - יועץ משפטי, תנועת 'אם תרצו'
שמעון נטף - עורך דין, פורום קהלת
אביעד בן ציון בקשי - ראש המחלקה המשפטית, פורום קהלת
מירב חג'אג' - אם שכולה, אמה של סגן שיר חג'אג'
הרצל חג'אג' - אב שכול, אביה של סגן שיר חג'אג'
רישום פרלמנטרי
¶
ס.ל., חבר תרגומים
הצעת חוק הכניסה לישראל (תיקון מס' 31) (ביטול רישיון לישיבת קבע), התשע"ח-2018
הצעת חוק הכניסה לישראל (תיקון - תחולה על תושבי מזרח ירושלים ושיקול דעת שר הפנים), התשע"ח-2017
היו"ר יואב קיש
¶
שלום, אני פותח את הדיון, המשך דיון על הצעת חוק הכניסה לישראל תיקון מספר 31, ביטול רישיון לישיבת קבע. אתה רוצה קודם להתחיל?
היו"ר יואב קיש
¶
לא, ענת, זה הסדר, ככה מתחילים דיון, מקריאים את הנוסח, אני אדבר ואת תהיי הראשונה אחרי זה בתור. בבקשה.
גלעד קרן
¶
הצעת חוק כניסה לישראל (תיקון מס' 31) (ביטול רישיון לישיבת קבע), התשע"ח-2018.
הוספת סעיף 11א. 1. בחוק הכניסה לישראל, התשי"ב-1952, אחרי סעיף 11 יבוא:
"ביטול רישיון לישיבת קבע בשל הפרת אמונים. 11א.
מבלי לגרוע מהאמור בסעיף 11(א)(2), רשאי שר הפנים לבטל רישיון לישיבת קבע שניתן לאדם לפי חוק זה (בסעיף זה – רישיון), גם אם הוכח להנחת דעתו כי אותו אדם עשה מעשה שיש בו משום הפרת אמונים למדינת ישראל, ובלבד שלעניין מי שמתקיים לגביו אחד מאלה, לא יבוטל הרישיון כאמור אלא לאחר התייעצות עם היועץ המשפטי לממשלה ועם הוועדה שהוקמה לפי סעיף 11(ח) לחוק האזרחות:
בעת ביצוע המעשה חלפו למעלה מ-15 שנים מהמועד שבו קיבל את הרישיון;
בעת לידתו היה אחד מהוריו בעל רישיון לישיבת קבע.
החליט שר הפנים לבטל רישיון לפי הוראות סעיף זה וראה כי לאחר הביטול ייוותר אותו אדם בלא רישיון לישיבת קבע מחוץ לישראל, בלא אפשרות לרכישת זכות לישיבת קבע מחוץ לישראל או בלא אזרחות, ייתן לו, בסמוך לאחר ההחלטה על ביטול הרישיון, רישיון לישיבה בישראל; לעניין סעיף קטן זה חזקה כי מי שיושב דרך קבע מחוץ לישראל לא ייוותר בלא רישיון לישיבת קבע מחוץ לישראל, בלא אפשרות לרכישת זכות לישיבת קבע מחוץ לישראל או בלא אזרחות.
הגיש אדם שרישיונו בוטל לפי סעיף זה ערר לבית הדין לעררים לפי פרק רביעי 1 על החלטת השר, יתיר שר הפנים את כניסתו של אותו אדם לישראל עד תום בירור ההליכים הנובעים מהחלטת השר, אלא אם נוכח כי יש בכניסתו לישראל סכנה ממשית לבטחון המדינה או לשלום הציבור.
בסעיף זה – "הפרת אמונים למדינת ישראל", כל אחד מאלה:
מעשה טרור כהגדרתו בחוק המאבק בטרור, התשע"ו-2016, סיוע או שידול למעשה כאמור או נטילת חלק פעיל בארגון טרור או בארגון טרור מוכרז כהגדרתם בחוק האמור;
מעשה המהווה בגידה לפי סעיפים 97 עד 99 לחוק העונשין, או ריגול חמור לפי סעיף 113(ב) לחוק האמור."
היו"ר יואב קיש
¶
תודה. אני רוצה להגיד כמה דברים ואחרי זה ידברו חברי הכנסת. כולם נרשמו, חברת הכנסת ברקו הראשונה, אחריה סמוטריץ ואוחנה. ועדת הכנסת אישרה את המיזוג, אנחנו דנים בזה ביחד.
חברים, אנחנו פה בגלל שבג"צ ביקש מהמחוקק להתייחס לנושא ספציפי, למה שהוא התייחס אליו, לתושבי מזרח ירושלים. קיבלנו הצעת חוק ממשלתית שהיו בה לא מעט סעיפים כי היה ניסיון של הממשלה לבוא ובכלל להתייחס לסמכות שר הפנים בעניין. בישיבה הקודמת ראיתי שחברי הכנסת לא רוצים ללכת למקום הזה, רוצים להשאיר, ואני אומר לכם שזו גם דעתי, לשר הפנים את הסמכות הרחבה וכן, מה שאנחנו רוצים לעשות בתיקון החקיקה הזה זה רק לענות לאותה שאלה שביקש בג"צ, הבהרה ספציפית וכך אנחנו עושים. ולכן אין פה שום כוונה לצמצם את הסמכות של שר הפנים, לשמר אותה כמו שהיא.
יותר מכך, בהצעה הממשלתית גם הייתה איזה דרישה, היועץ המשפטי הפך להיות פתאום מחליט ופה אמרתי לכם, וזו דעתי האישית, אני לעולם לא אחוקק חוק שבו היועץ המשפטי מחליט. לתפיסתי היועץ המשפטי הוא יועץ וזה תפקידו. אני יכול להגיד שאפילו מה ששמנו פה, נתנו לו חובת היוועצות, יש כאלה שיגידו שאפילו זה מיותר כי בהגדרה מתייעצים איתו כי הוא יועץ משפטי, לא צריך את זה בחוק. אני מוכן לדון על זה, זה גם נושא שנדבר עליו. אני אומר עוד פעם, אנחנו הולכים לא למהלך מצמצם, אלא למהלך שבסך הכול בא להבהיר את השאלה הספציפית שעלתה בבג"צ ובכך אנחנו נדון ועל זה הדיון.
אני מבקש שאנחנו לא נאריך בדברים כי זה כבר דיון המשך, כל אחד יקבל שלוש דקות, חברי הכנסת, ואנחנו נתכנס להצבעה. בבקשה, חברת הכנסת ברקו.
ענת ברקו (הליכוד)
¶
תודה רבה, אדוני היושב ראש. כבר הספקתי לדבר עם תומר, היועץ המשפטי, אז יש כמה דברים שאני כבר לא אדבר עליהם. אני רוצה להציע שלא נקרא לזה חוק הכניסה לישראל אלא לרבות מי שהוחל עליו החוק והמשפט הישראלי מתוקף זה, כפי שאתה יודע, שתושבי מזרח ירושלים, וזה בדיוק מה שעלה גם בבג"צ, שקראתי אותו בעיון, יכולים לומר שהם לא נכנסו לישראל. עלה ויכוח כזה ולכן אני מציעה להתייחס גם לשם הזה. אנחנו מכירים את ההתלבטות שהייתה בבג"צ אבו ערפה ולכן כך צריך, לדעתי, לנהוג.
תומר רוזנר
¶
כן, על פי פסיקת בית המשפט עלתה השאלה הזו והפסיקה, כפי שאנחנו מבינים אותה לפחות, יתקנו אותנו נציגי הממשלה אם אנחנו אומרים משהו לא נכון, עמדת בית המשפט פה אחד היא שחוק הכניסה לישראל חל על כל מי שהוא בעל מעמד בישראל בלי קשר לשאלה אם הוא נכנס לישראל או נמצא בה.
ענת ברקו (הליכוד)
¶
הדבר השני, לאחר שלילת התושבוּת קביעת מעמד, לדעתי צריך לבוא לידי ביטוי בחוק, או של תושב עראי או של אשרת תייר, אבל זה חייב להיות מוגדר כירידה במעמד ובעצם שלילת כל ההטבות הסוציאליות.
תומר רוזנר
¶
לא, החוק אומר, הצעת החוק, ההצעה המוצעת כרגע מטעם הוועדה היא בעצם שאם יימצא מצב שהוא נשאר משולל מעמד במקום אחר, אם אין לו אזרחות או תושבות קבע במקום אחר, ייתן לו שר הפנים רישיון ישיבה. רישיון ישיבה יכול להיות אחד משניים, או רישיון לישיבת עראי או רישיון לישיבת ביקור.
לאה פדידה (המחנה הציוני)
¶
רגע, אם לא מוסיפים את מה שאמרה חברת הכנסת ברקו, זה מובן מאליו מלשון החוק?
ענת ברקו (הליכוד)
¶
לכן אני מציעה מעמד אשרת תייר שתוארך כל שלושה חודשים, וזה גם בקרה על אנשים מהסוג הזה.
היו"ר יואב קיש
¶
מדובר בתושב קבע שעסק בטרור והוא נשפט על כך ואין לו מעמד חילופי במקום אחר ואז השאלה מה עושים. במקום הזה תישלל תושבות הקבע שלו ואנחנו בחוק הגדרנו במקום זה - - -
היו"ר יואב קיש
¶
בדיוק, עכשיו השאלה היא מה זה רישיון ישיבה בישראל. אנחנו רוצים שרישיון הישיבה בישראל יאפשר לו להישאר בישראל אבל לא ייתן לו זכויות, לא ביטוח לאומי ולא ביטוח בריאות.
זוהיר בהלול (המחנה הציוני)
¶
רק משפט. לא יכול להיות שתנסו לעשות משפט שלמה כשאין משפט שלמה. לאפשר לו ישיבה ארעית, אפשר לומר, אבל מבלי יכולת להתפרנס?
תומר רוזנר
¶
יש פה שני דברים. האחד, אנחנו נצטרך לקבוע רישיון ישיבת ביקור עם זכות לעבודה, זה לא ברור, צריך להבהיר את זה. דבר שני, יש פה שאלה אחרת שאתם צריכים לתת עליה את הדעת, לפי החוק הקיים רישיון ישיבת ביקור אפשר להאריך עד שנתיים בסך הכול, לכן אתם צריכים לקבוע הוראה ספציפית שאת רישיון ישיבת הביקור הזה אפשר יהיה להאריך לתקופות נוספות.
ענת ברקו (הליכוד)
¶
לכן אני הצעתי לקבוע מעמד אחר, לתת איזה שהיא דרגה מסוימת של מעמד בדיוק לאנשים האלה ולא לערבב בין שני הדברים. זה מה שאני הצעתי.
ענת ברקו (הליכוד)
¶
אני מציעה לוועדה לבטל את סעיף 11(ח), 'בעת ביצוע המעשה חלפו למעלה מ-15 שנים', אני חושבת שזה מיותר, 'ובעת לידתו היה אחד מהוריו בעל רישיון לישיבת קבע'. יש כאן חסינות למי שהיה 15 שנה - - -
היו"ר יואב קיש
¶
לא, זה מחריג. זה אומר שלא כל תושב קבע יכול, רק מי שהיה מעל 15 שנה, מה הכוונה? נגיד עכשיו יש תושב קבע, מגיע לפני שלוש שנים מאיזה מדינה, הונדורס, הוא שלוש שנים פה והוא עוסק בטרור.
זוהיר בהלול (המחנה הציוני)
¶
אתה יודע, הפסיכואנליטיקנים אמרו שאין מילה מקרית, אתה אמרת הונדורס, הונדורס זה רפובליקת בננות. ההצעה הזאת - - -
היו"ר יואב קיש
¶
חברת הכנסת ברקו, מספיק. אני מסביר, רק לגבי ההערה שלךְ, היא למעשה באה להועיל והיא תרע, כי היא בעצם תשים את כל מי שיש לו רישיון קבע בקטגוריה הזו. אנחנו צמצמנו בזה שהגדרנו, רק מי שיש לו לפחות 15 שנה או שנולד לתושבי קבע.
תומר רוזנר
¶
בית המשפט העליון נזקק לשאלה האם אפשר לשלול תושבות קבע לאדם שהפר אמונים למדינת ישראל ואמר כן, הסמכות הכללית של שר הפנים חלה על אפשרות לשלול תושבות קבע לאדם שהפר אמונים למדינת ישראל, אלא מאי? לגבי תושבי מזרח ירושלים, שזה היה הנושא של הבג"צ, כלומר אלה שאנחנו הגדרנו אותם כאן כאלה שנולדו לתושבים או ששוהים פה מעל 15 שנה, לגביהם נדרשת סמכות מפורשת. לכן התנאים האלה בעצם באים לענות על המצב שבית המשפט העליון התייחס אליו בפסק הדין. כי בית המשפט אמר במפורש, שלילת - - -
ענת ברקו (הליכוד)
¶
אז מה שאני מציעה זה באמת לקבוע מעמד מיוחד כדי לפתור את הבעיה הזאת ולשלול את ההטבות הסוציאליות מאלה שרוצים לרצוח אותנו.
היו"ר יואב קיש
¶
תודה לחברת הכנסת ברקו. לשאלתה של חברת הכנסת ברקו, איזה מעמד אתם חושבים ראוי לציין בסיטואציה הזאת?
אביטל שטרנברג
¶
ראשית החוק כבר נותן היום מענה לעניין שלילת קצבאות וישנה הוראה מפורשת שמאפשרת לשלול קצבאות ממי שהורשע בעבירות מסוימות כגון העבירות שאנחנו מדברים בהן כרגע. יחד עם זאת ניתן - - -
אביטל שטרנברג
¶
שמי עורכת דין אביטל שטרנברג, אני ראש תחום ייעוץ במחלקת ייעוץ וחקיקה במשרד המשפטים.
מה שרציתי לומר הוא שכבר היום ניתן לשלול קצבאות ממי שהורשע בעבירות טרור ולא צריך את התיקון - - -
היו"ר יואב קיש
¶
רק אני רוצה להבין שזה חובה. זאת אומרת לא יהיה מצב שמי שהורשע בטרור, קיבל תושבות ארעית פה וימשיך לקבל זכויות.
היו"ר יואב קיש
¶
חברת הכנסת ברקו, עונים לך. אני רוצה להבהיר ואני רוצה תשובה לפרוטוקול ממשרד המשפטים. קודם כל אני מבקש שקט בוועדה.
היו"ר יואב קיש
¶
אני מבקש להבהיר, משרד המשפטים, אני מבקש את תשובתכם לפרוטוקול. לנו הייתה בעיה, אנחנו לא רוצים שמי שהורשע בטרור ייהנה מזכויות במדינת ישראל, זו האווירה שאנחנו רוצים לשדר בהצעת החוק הזה, בוודאי בהתייחסות לשאלת בג"צ בעניין. עכשיו, האם זה שאנחנו נותנים תושבות ארעית, בלית ברירה כנראה, בסיטואציה מסוימת, עדיין, אמרנו קודם לפני רגע שיש כל מיני זכויות לתושב ארעי, האם יש חובה בחוק שהזכויות האלה למי שהורשע בטרור, הוא לא יקבל אותן?
היו"ר יואב קיש
¶
שאלתי אם זה חובה, האם יש תהליך שצריך לקרות או שבאופן אוטומטי, מי שהורשע בטרור זכויותיו יימנעו גם אם הוא תושב ארעי או תושב קבע?
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
אז אני אעיר רק כמה הערות. אין ספק שהנוסח הזה הוא טוב בהרבה מהנוסח הקודם ועדיין יש לי כמה הערות. ראשית, יש חיסרון בנוסח הזה שהוא בסוף כן מייצר איזה שהוא מדרג לתושבי מזרח ירושלים, זה דבר שעלולות להיות לו השלכות רוחב גם בחוקים אחרים וזו שגיאה.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
לא משנה, בסוף זה מייצר זכויות עודפות לילידים, זאת אומרת לאלה שרכשו את התושבות מכוח שהם נולדו כאן.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
וזה ציבור מאוד מסוים. אני רוצה, דווקא על רקע הפתיח שלך, אתה, אדוני היושב ראש, הגדרת מאוד נכון את המטרה, המטרה היא לשמר את הסטטוס קוו שהיה נהוג לפני בג"צ ובסך הכול לתקן את אותה בקשה שבג"צ ביקש. אמרתי בפעם הקודמת, כולנו חשבנו שפסק הדין הזה שגוי, עכשיו בג"צ אמר, 'אתם רוצים ל - - -', לכן אני מציע שהנוסח יהיה: מבלי לגרוע מהאמור לשר הפנים יש סמכות גם לשלול לפי טה טה טה לכולם, גם אם מדובר במישהו שהוא רכש את זה מכוח ילידות או נמצא כאן הרבה מאוד שנים. בלי לומר באופן טבעי, יש לי דרגה א' שבלי היוועצות, דרגה ב' עם היוועצות, שר הפנים יכול, מה שהיה הוא שיהיה כולל, אמר בג"צ שאין הסמכה ספציפית, ניתן הסמכה ספציפית, כולל למי שרכש מסוג ילידוּת ובסך הכול השארנו, עוד פעם, בדיוק את מה שהיה לפני פסק הדין הזה. יותר מזה, עוד מעט נשמע את עמדת משרד המשפטים - - -
לאה פדידה (המחנה הציוני)
¶
אני חושבת שהוא צודק. אם אנחנו רוצים לתקן ולתת את הסמכות, על מנת שלא ניתקל עוד פעם בבג"צ אז - - -
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
יפה, אני אומר יותר מזה, תיכף נשמע את עמדת משרד המשפטים, אני בסך הכול נצמד לעמדת משרד המשפטים כפי שהיא הוצגה בבג"צ הזה. הרי צריך לזכור, לפני פסק הדין הזה משרד המשפטים, פרקליטות המדינה, מחלקת הבג"צים, הגנה על שר הפנים בטענה שיש סמכות כזאת, בא בג"צ - - -
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
אבל באמת, תומר, אני לא מצליח להבין את ההתנגדות של משרד המשפטים לזה אם תיכף היא תיאמר.
עמרי בן צבי
¶
התשובה היא שמשרד המשפטים ומחלקת הבג"צים הגנו על ההליך הקודם לפי המצב המשפטי הקודם. בג"צ אבו ערפה שינה את המצב המשפטי.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
הוא לא כתב שצריך התייעצות עם היועץ או אישור של היועץ, אין מילה אחת על היועץ בבג"צ הזה.
עמרי בן צבי
¶
ברגע שצריך הסמכה קונקרטית ברור שאנחנו צריכים לדון בפרוצדורה הנכונה לעשות את זה בשים לב לעובדה שנפגעות שורה של זכויות יסוד על פי פסיקת בג"צ.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
יש מילה אחת בפסק הדין שמדברת על היועץ? על מקומו בתפקיד? למה הוא לא - - -
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
זה היה גם קודם. שאלתי שאלה פשוטה, האם יש בבג"צ אמירה על מקומו של היועץ?
עמרי בן צבי
¶
זה נכון שבג"צ לא קבע מה הפרוצדורה, כפי שהוא לא אמור לקבוע, הממשלה והכנסת אמורות לקבוע את הפרוצדורה, בג"צ הסב את תשומת לבה של הממשלה ושל הכנסת לעובדה שזה הליך מאוד מאוד דרמטי שפוגע בשורה של זכויות יסוד, ראוי שהוא יהיה מוסדר באופן מפורש ויתווה את שיקול - - -
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
אבל לא ידענו את זה קודם? סליחה, אנחנו ידענו כל הזמן שיש כאן פגיעה בזכויות יסוד. אף אחד לא - - - אני מקווה ששר הפנים לא הקל ראש לרגע בכובד המשקל של הזכויות שנפגעות כתוצאה משלילת התושבות. בג"צ בנקודה הזאת לא חידש שום דבר ותאמין לי, עברתי על פסק הדין מראשיתו ועד סופו. הוא לא חידש שום דבר. בג"צ אמר, שמכיוון שזה המצב, אני לא מסתפק בהסמכה הכללית שיש בסעיף 11(א)(2), אני מבקש שתהיה הסמכה, שהמחוקק יקבע באופן, או כן או לא, אבל שהמחוקק ייתן דעתו ויקבע ואנחנו בסך הכול רוצים עכשיו לקבוע מפורשות שאותה הסמכות הנתונה לשר הפנים נתונה לו גם ביחס למי שרכש על סמך ילידוּת, שכמובן זכויותיו יותר קשות, הפגיעה בגרעין היסודי של זכויותיו הוא קשה יותר - - -
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
לא, אנחנו מבקשים שההסמכה הזאת תהיה - - - זאת זכותנו, אנחנו קובעים ש'למרות' אנחנו מבקשים את זה. אגב, זו הערתי השנייה, יואב, ברשותך, אני הייתי מוריד מכאן גם את חובת ההיוועצות עם היועץ, אני מוכן להשאיר עם הוועדה. אני חושב שהמחוקק מסמיך את שרי הממשלה לנקוט באלפי פעולות ובשום מקום כמעט לא כתוב שחייבים, בדרך כלל מתייעצים, אין סיבה בעולם, יותר מזה, היועץ המשפטי לממשלה הוא חלק מהאורגן הגדול שנקרא ממשלה. בכובע הזה. בכובעו כתובע כללי יש לו כובע אחר - - -
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
רק שנייה, בכובעו כיועץ הוא לא אורגן נפרד, הוא לא רשות רביעית, הוא חלק מהאורגן הכללי שנקרא ממשלה. כששר הפנים מחליט באופן טבעי הוא מתייעץ, לא צריך לכתוב את זה בצורה מפורשת בחוק. אין לי עניין לתת מעמד ספציפי ליועץ בעניין הזה גם לא כמייעץ, כי אחר כך בית המשפט הרי יגיד 'נו נו', ההבדל בין היוועצות להסכמה הוא הבדל מאוד מאוד קטן בפסיקה.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
והערה אחרונה, אני רק מציע, בגלל פסק הדין, בפסק הדין בית המשפט השאיר ב'צריך עיון', או אולי אפילו קבע, לפחות אני מקווה שזה לא חלק מהרציו של פסק הדין, שתושבי מזרח ירושלים אינם חבים חובת אמונים למדינת ישראל ומכיוון שכך אני מציע שרק את הניסוח נשנה, במקום לקרוא לזה עבירה של הפרת אמונים נקרא לזה עבירת ביטחון. ההגדרה תישאר אותו דבר, מעשה טרור, מעשה בגידה, אבל לא להשתמש במונח הזה הפרת אמונים כי אחר כך בית המשפט יגיד 'טוב, הם בכלל לא חבים בהפרת אמונים'.
היו"ר יואב קיש
¶
אני רוצה להסביר, הסמכות היום של שר הפנים לגבי מי שעשה מעשה הפרת אמונים למדינת ישראל או עבירת ביטחון, כמו שאמר חבר הכנסת סמוטריץ, מוגדרת, בא בג"צ ואמר שספציפית בטענה, למרות שהממשלה טענה אז שאין צורך בשום שינוי, הסמכות חלה, בא בג"צ ואמר שבמקרים הספציפיים האלה הוא מבקש הגדרה ברורה של המחוקק. זה כל מה שהיה. לכן, לא נעים, המהות עצמה של סמכות שר הפנים קבועה בחוק ועליה אין ויכוח, הוויכוח הספציפי שנוצר זה בעקבות החלטת בג"צ בעניין. כן, בבקשה, משרד המשפטים.
אביטל שטרנברג
¶
לשאלתו של חבר הכנסת סמוטריץ, אכן בית המשפט לא קבע מה יהיה תוכנו הקונקרטי של ההסדר, יחד עם זאת מקובל, בשיטת המשפט הישראלי שכשמדובר בזכות כל כך חשובה מקנים בה הליכים דיוניים כאלה שנועדו להבטיח את הזכות.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
אני סומך על השופטים לא פחות מאשר על היועץ. במחילה, אני מאוד מעריך את היועץ, אבל ודאי שכל מי שחושב שזכויותיו נפגעו הולך לבית המשפט, יש ביקורת שיפוטית על ההליך הזה.
אביטל שטרנברג
¶
עדיין אני רוצה להסביר משהו. כפי שציין בית המשפט זו זכות מאוד קרובה לאזרחות, באזרחות נדרשת הסכמת יועץ וגם בית משפט. אנחנו מוכנים להציע ולבדוק מול שר הפנים אם אפשרי להמיר את ההתייעצות עם היועץ המשפטי לממשלה בהסכמתו של בית המשפט. השאלה אם זה - - -
היו"ר יואב קיש
¶
אני רוצה להגיד למשרד המשפטים ולכל משרדי הממשלה, הגיעה לפה הצעת חוק ממשלתית, הייתה פה הצעת חוק פרטית, חברי הכנסת מקדמים את התפיסה כפי שהם מאמינים לנכון. אנחנו לא הולכים להיכנס לשיקולי שרים כרגע, כאלה או אחרים, כל שר יפעיל את שיקול הדעת שלו בעניין הזה, אנחנו ממשיכים עם הליך החקיקה כפי שאתם רואים אותו.
אביטל שטרנברג
¶
לא, יש לי גם תשובה לחברת הכנסת כהן-פארן. לעניין הזה, אנחנו חושבים שנדרשת ערבות דיונית ולכן אנחנו סבורים שהסכמת היועץ מאוד מאוד חיונית. מבחינתו של היועץ המשפטי לממשלה מדובר בחוקתיותה של הצעת החוק.
אביטל שטרנברג
¶
מדובר באחד המרכיבים המהותיים של חוקתיותה של הצעת החוק שמונחת כאן על השולחן. לשאלתךְ, אפשרי ללא הרשעה, אבל כמו שמקובל במשפט הישראלי ככל שהזכות היא במעמד גבוה יותר הראיות שנדרשות הן בסף הרבה יותר גבוה עד ברורות וחד משמעיות וזה מה שיידרש כאן כמובן.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
¶
אז אולי צריך למצוא את הדרך להבהיר את זה בחוק, כי 'גם אם הוכח, להנחת דעתו, כי אותו אדם עשה מעשה', זה, אני מצטערת, נורא נורא כללי.
היו"ר יואב קיש
¶
סדר הדוברים זה אמיר אוחנה, חברת הכנסת פארן וחבר הכנסת טלב אבו עראר. חשוב לי שתתייחס.
אביטל שטרנברג
¶
אני חושבת שהמונח הזה יבוא בעוכרינו בסופו של דבר כי אם אנחנו נגדיר את המונח כעבירת ביטחון ייצא שבעצם עבירות ביטחון אחרות לא יהיו בסמכות. אם הפכת את זה להסבר לעניין עבירות ביטחון, אז זה יהיה רק ההגדרות שיש פה, שזה מעשה טרור ומעשה המהווה בגידה וריגול חמור.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
אז בסדר, נחפש נוסח אחר. הפרת אמונים, כיוון שבית המשפט קבע שהם לא חייבים בזה, אז - - -
תומר רוזנר
¶
ראשית, אין קביעה של בית המשפט בנושא הזה של הפרת אמונים. יש התבטאות של שניים מן השופטים, למיטב זיכרוני, מתוך הרכב של תשעה, עד כמה שזכור לי, שאמרו שיש ספק בשאלה הזו.
תומר רוזנר
¶
אני חושב שהחשש שהביעה עורכת דין פלאי ממשרד הפנים הוא חשש שהוא נכון וכדאי להישאר עם המונח הזה, ההחלטה היא כמובן בידי חברי הכנסת.
לגבי הערותיו של חבר הכנסת סמוטריץ. לגבי ביטול ההבחנה בהליך בין תושבי קבע רגילים ותושבי קבע שמתקיימים בהם הפרטים שמתקיימים כאן, הרי זו מהות פסק הדין. פסק הדין הבחין, עשה את ההבחנה הזו, בין התושבים, במרכאות, רגילים, אחרים, לבין התושבים שמתקיימים בהם שני התנאים שאנחנו מציינים כאן. הרי כפי שאמרתי בתחילת הדברים, בית המשפט אמר שסמכות לשלילת תושבות בשל הפרת אמונים היא סמכות שקיימת לשר הפנים בסמכות הכללית, אלא מאי? בהתקיים תנאים מסוימים נדרשת לכך הסמכה מפורשת כי במקרים האלה מדובר בזכות הקרובה מאוד לאזרחות.
לכן אני חושב ששמירת ההבחנה הזאת היא שמירה חשובה כדי לענות על הספק או הקביעה הפוזיטיבית של היעדר סמכות שלגביה - - -
תומר רוזנר
¶
אני אומר שאנחנו מתייחסים ספציפית לנושא של הפרת אמונים וגם לא מגדירים, במכוון לא נקטנו במונח של ילידים או מי שלא נכנס לישראל, אלא של תנאים מסוימים. זה יחול, אגב, גם על תושבים שקיבלו תושבות מתוך בחירה, כמו למשל אדם שבוחר שלא לקבל אזרחות מהטעם שהוא רוצה לשמור על אזרחות אחרת. יש מדינות שאי אפשר ל - - -
תומר רוזנר
¶
וחלפו 15 שנה מיום שהוא נכנס לישראל והוא רוצה לשמור על האזרחות ההולנדית שלו, לצורך העניין, שלא מאפשרת החזקת אזרחות כפולה. אז במצב הזה יחול עליו ההסדר המיוחד הזה. זה נכון שההסדר הזה הוא רחב יותר מאשר הקבוצה שאליה התייחס בית המשפט בפסק הדין, אבל היא - - -
תומר רוזנר
¶
ההבדל הוא גם הבדל בפרוצדורה. בפרוצדורה ההבדל הוא שברגיל לשר הפנים יש סמכות רחבה בשיקול דעתו וכאן אנחנו מוסיפים שתי חובות התייעצות שמוצעות כאן. אני הייתי מציע לכם לשקול חגורות ואולי - - - אני אישית חושב שעמדת היועץ המשפטי לממשלה היא נכונה ודרוש ונכון לבקש הסכמת היועץ, עמדתכם היא שלא, אבל אפשר לחשוב על אלטרנטיבות שגם יבטיחו ערובות דיוניות יותר טובות במצב הזה. אני יכול לחשוב על שתיים לפחות שאתם יכולים לשקול, אחת זה הסכמת שר המשפטים, ושתיים - - -
תומר רוזנר
¶
ושתיים זה אפשרות שבמקום הפנייה לבית הדין לעררים ואחר כך ערעור בזכות לבית המשפט המחוזי בערעור מנהלי תהיה כאן אפשרות לפנייה ישירה לבית המשפט המחוזי. נדלג על בית הדין לעררים, שהוא ערכאה מעין שיפוטית מנהלית שהיא יותר בתוך משרד הפנים. זאת אומרת במקרה הזה לתת - - -
תומר רוזנר
¶
רק דקה, השאלה, שאני מניח לפתחה של הממשלה בהקשר הזה, האם תוספת שתי הערובות הדיוניות האלה יניחו את דעתם של הגורמים המשפטיים.
היו"ר יואב קיש
¶
ענת, שמענו את ההערה שלך, את מתפרצת לשיחה ואני מבקש לא להפריע. אנחנו באמצע משהו. אי אפשר לבוא, כל מה שאת רוצה זה את וזהו, זה לא עובד ככה, עם כל הכבוד. נתתי לך לדבר ראשונה, התייחסנו לכל הנקודות, כבדי את הדיון.
היו"ר יואב קיש
¶
תודה. אני מבקש את ההצעות של היועץ המשפטי, היו שתי הצעות, אחת, לאפשר דרג משפטי מחוזי ראשוני, והנושא השני הסכמה של שר המשפטים. בעניין הזה אני רוצה להוריד בכלל את חובת ההיוועצות עם היועץ המשפטי. זאת אומרת זה בא להחליף את זה. אם יש לי את שר המשפטים ממילא ואחר כך אני נותן דרג - - -
היו"ר יואב קיש
¶
השאלה אם המצב הזה שבו אנחנו מסירים בכלל את הנושא של היועץ המשפטי כגורם פה ומצד שני עושים שני דברים, אחת, מאפשרים ערכאה שיפוטית אחת יותר גבוהה מלכתחילה ושתיים, מאפשרים שזה יהיה בהסכמת שר המשפטים - - -
היו"ר יואב קיש
¶
עוד גורם. הרי ברור ששר המשפטים ושר הפנים, היועץ המשפטי יהיה שם, יעזור, ייעץ, זה ברור, זה תפקידו, אבל ברור שלא צריך להכניס אותו לחוק. אני רוצה ללכת לכיוון הזה, אני שואל איפה זה - - -
אמיר אוחנה (הליכוד)
¶
תיסלם יא זוהיר. אדוני, אני רוצה להזכיר, אנחנו נמצאים פה בתגובה להחלטת בג"צ שבעצם מלכתחילה לשיטתנו, או לשיטתי בכל אופן, אני חושב שיש לי שותפים לעניין הזה, לא הייתה מוצדקת, לא הייתה נכונה. הממשלה הייתה צריכה לעתור לדיון נוסף, אבל משהיא לא עתרה אנחנו רוצים לפתור את הבעיה. אני חושב שיש קונצנזוס רחב מאוד בציבור הישראלי, רחב מאוד, אדוני, שלשלול תושבות קבע של אנשי חמאס זה לא רק סביר, זה מתבקש וזה הכרחי כחלק מהמאבק בטרור.
עכשיו אני רוצה להזכיר משהו, כל החלטה של השר, בין אם על פי החוק הזה, בין אם על פי החוק המקורי, נתונה לביקורת שיפוטית. כל אחד יכול לעתור לבג"צ ולתקוף את ההחלטה.
אמיר אוחנה (הליכוד)
¶
ובסופו של דבר אחרי בית הדין לעררים אפשר להמשיך לבית משפט מחוזי בשבתו כבית משפט מנהלי ואז אפשר גם להגיע לבג"צ. כל החלטה כזאת נתונה לפיקוח שיפוטי, לכן לא ברור לי למה אנחנו צריכים עוד מסננות ועוד דברים שמעולם לא ראיתי אותם. אני מעולם לא ראיתי הצעת חוק שהיועץ המשפטי חייב לאשר משהו. כלומר הוא הפך להיות מגורם מייעץ לגורם מחליט.
אמיר אוחנה (הליכוד)
¶
אין בעיה, אז דרשו הסכמה. אז עכשיו, אדוני, במסגרת הרצון הטוב אני מבין שאדוני רוצה לאפשר - - -
היו"ר יואב קיש
¶
אני אגיד גם דבר אחד פה למשרד המשפטים, אם היועץ המשפטי ידע בדיון הקודם כמה הלכנו לכיוון הזה וזה היה חשוב, הוא היה צריך לבוא הוא או המשנה שלו ולהציג את עמדתו. לא מכובד ולא מקובל שהוא זורק אמירות שלדעתי מתנגדות לחברי הכנסת ואפילו לא בא לייצג אותן.
אמיר אוחנה (הליכוד)
¶
אדוני, יש פה ניסיון הפיכה זוחל של הייעוץ המשפטי שמבקש להיות לא גורם שמייעץ, אלא גורם שמכריע, גורם שמחליט, למרות שהוא לא ייתן דין בפני הציבור בבחירות ולמרות שהוא לא יישא באחריות. את הדבר הזה אנחנו צריכים לעצור. אני אודה לך, אדוני, אם תוכל גם לשמוע את הוריה של שיר חג'אג' שנרצחה - -
זוהיר בהלול (המחנה הציוני)
¶
יואב קיש, אתה מנהל ועדה קריטית בבניין הזה ובאמת אני מודה לך על כך שכרכת בדבריך את העניין של ההרשעה עם הסיפא שלך כאשר פנית אל הפקידה הבכירה של משרד המשפטים. אני מלין על כך שאתה מקל ואפילו מוזיל את מעמדם של הפקידים. אם היועץ המשפטי או המשנה ליועץ המשפטי לא הגיעו, זה לא אומר שאין דעתם מכובדה. צריך גם לשמוע את דעתם, הם נשלחו על ידי היועץ המשפטי והיא אומרת את זה בריש גלי.
היו"ר יואב קיש
¶
חבר הכנסת זוהיר בהלול, אני אגיד לך למה אמרתי את מה שאמרתי. כי אנחנו את ההצעה הזו העלינו כבר והם ראו את זה והם ראו שיש פה התנגדות מהותית של הוועדה לכיוון שהם הולכים. אם הם היו חושבים שעומד להם מה שנקרא, שדמם בוער בעניין, היו באים לפה ומציגים את זה יכול להיות שזה היה מקבל משקל עודף.
היו"ר יואב קיש
¶
לכבד בהחלט, אני מעריך שהיא באה, הערתי לא כלפיה, הערתי כלפי היועץ או מי מסגניו בעניין.
זוהיר בהלול (המחנה הציוני)
¶
עכשיו, אני שומע. הפוטש הוא שלכם, אתם בעצם, המרצע מזמן יצא מן השק. כל הסיפור הזה בא להפקיע את זכותו של היועץ המשפטי לפקח - - -
זוהיר בהלול (המחנה הציוני)
¶
מה שאתם עושים עכשיו זה ניסיון הפיכה כנגד המעמד של היועץ המשפטי. פשוט זו הגחמה שלכם. הרי אתם גם אם מנסים להסתיר אתם לא מסוגלים להסתיר.
היו"ר יואב קיש
¶
בסדר, אוקיי, אז אתה יודע. לא להעלים, חס וחלילה, תפקידו חשוב וראוי, אני רק לא חושב שצריך להיות - - -
זוהיר בהלול (המחנה הציוני)
¶
והמרצע השני שיצא מן השק זו העובדה שהחוק הזה הוא חוק שמכוון בתלת ממד - -
זוהיר בהלול (המחנה הציוני)
¶
אני מסכים לשני דברים, אל"ף, לתחום את זה בביטחון. כי אני וסמוטריץ לא יכולים להסכים אלא רק על שני דברים, זה ששמו בצלאל סמוטריץ ו - -
זוהיר בהלול (המחנה הציוני)
¶
- - וזה שיש לו ישות כאדם כמו שאני ישות של אדם, אבל מעבר לזה יש חילוקי דעות תהומיים ביני לבין סמוטריץ. אבל בעניין הזה של להוריד את הפרת האמונים ולהשאיר רק את הביטחון, אני חושב שאתם מדברים בשכלתנות בעניין הזה ולהותיר את זה, כי כאשר אתה מותיר את זה ערטילאי, שרירותי, 'הפרת אמונים', אתה יכול להדביק את ההרשעה לכל אחד ואחד.
לסיום, ממש לסיום, אני אומר שני דברים. אל"ף, ההרשעה היא מרכזית. גם דיברה יעל בעניין הזה. אני חושב ש - - - יואב, אני לא מסוגל. כבודו של אביר המשפט, רוזנר, במקומו מונח, אבל אני לא מסוגל אם בן אדם לא מישיר מבט כלפיי.
אתה אמרת פעמיים 'אם יורשע', אם זה יישאר על כנו, אני חושב שאתם נוהגים לפחות לפחות בהוגנות מסוימת.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
¶
הנקודה האחרונה של חברי, חבר הכנסת זוהיר בהלול, והדברים שאמרת זה בדיוק הבעיה הכי מרכזית שאני מוצאת בחוק הזה, כי אין פה דרישה להרשעה והפכתם את שר הפנים לשופט ולתליין, ועכשיו הוא גם לא מתייעץ, הורדתם את הסמכות של היועץ המשפטי לממשלה לאשר, אלא רק להתייעץ - - -
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
¶
רגע, הוא עכשיו צריך להתייעץ רק עם שר אחר, אז הכול בדרג הפוליטי. גם אם הוכח, להנחת דעתו, אני לא רואה פה אפילו לא את הבסיס שאמרה כאן היועצת המשפטית ממשרד המשפטים, של ההוכחות המנהליות. אני לא רואה את זה כתוב, תכניסו את זה כתוב.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
¶
כן, 'הוכח להנחת דעתו כי אותו אדם עשה מעשה', צילמו אותו בווידיאו רץ עם מספריים, לא יודעת מה, לא הורשע, לא כלום, אתה יודע, זה כל כך מדרון חלקלק. הוצאתם את היועץ המשפטי, הוצאתם כל ערכאה שיפוטית. נכון שיש אחר כך ערכאה שיפוטית לערעור, אבל זה לפני, צריך להציג פה משהו שהוא סביר. יש כאן חוסר מידתיות קיצוני, לדעתי. שוב, אני שמחה שהוציאו את כל העניין הפלילי, אני מברכת על זה, נשאר רק העניין של עבירות של הפרת אמונים.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
¶
אנחנו יודעים שמערכות המשפטית, זה הרבה פעמים מערכת משפט צבאית, פועלות די מהר בעבירות ביטחון. זהו.
טלב אבו עראר (הרשימה המשותפת)
¶
תודה, כבוד היושב ראש. אני מסכים עם כולם, שלא נתבלבל, מדובר כאן בירושלים המזרחית.
טלב אבו עראר (הרשימה המשותפת)
¶
שטח כבוש על פי כל האמנות ועל פי עדותו של העולם, אולי גם אתה תשתכנע באחד הימים.
זוהיר בהלול (המחנה הציוני)
¶
אבל יהיה חוק בשבוע הבא שיוציאו את המילה הזאת מן הטרמינל, מהארסנל, סליחה. המילה הזאת לא תהיה - - -
טלב אבו עראר (הרשימה המשותפת)
¶
לכן, מכובדי, אני באמת בהלם שממשלת ישראל הגיעה למצב שהיא לא תאמין למערכת המשפטית, לבג"צ. לא משיבים להבהרה שביקשו בג"צ בחקיקת חוק שהיא באה כאילו לטפל בטרור. הרי יש גם טרור יהודי, כל החקיקה שבאה לטפל בטרור היא מכוונת רק נגד ערבים.
טלב אבו עראר (הרשימה המשותפת)
¶
תשמע, תעקוב אחרי כל החקיקה. אני אומר לך, למה? היא לא מתייחסת לטרור היהודי. אנחנו מגנים כל סוג של טרור, לא משנה, ערבי, יהודי, אבל כאן לאנשים אין אזרחות, הם תושבים ואין להם אזרחות, באים להתעלל בהם - - -
טלב אבו עראר (הרשימה המשותפת)
¶
בסדר, אז בכל מצב יש כאן בג"צ. לא יכול להיות שהממשלה תחליף את בג"צ. שר הפנים ושר המשפטים ולא יודע מי - - -
טלב אבו עראר (הרשימה המשותפת)
¶
למה לא בטרור של יהודים? זה לא נגד יהודים. זה רק נגד תושבי מזרח ירושלים.
אביטל שטרנברג
¶
נאמר כאן קודם שכל מי שיעבור את ההליך הזה יוכל לעתור לבית משפט. עדיין הזמינות של הליכים משפטיים לא פתוחה לכולם באופן שוויוני כי זה בראש ובראשונה גם עניין של משאבים. לכן בכל מיני דברי חקיקה, על אחת כמה וכמה בחיקוק כזה שעוסק בזכות יסוד, חשוב שתהיינה ערבויות דיוניות חזקות בתוך ההליך המנהלי עצמו. לכן אנחנו סבורים שנדרשת הסכמת היועץ המשפטי לממשלה בדיוק כמו שנדרש בחוק האזרחות.
היו"ר יואב קיש
¶
טוב, תודה. אני רוצה להגיב ותיכף אנחנו נשמע, נמצאים פה משפחת חג'אג', ההורים של שיר חג'אג' זיכרונה לברכה, אני אתן לכם לדבר, אני רוצה להגיד כמה דברים לפני כן.
ראשית, לגבי היועץ המשפטי. שלא ישתמע מדבריי כאילו אני חושב ש - - - בוא נגיד ככה, אין שום כוונה בדבריי לפגוע ביועץ המשפטי או במה מסמכויותיו. תפקידו חשוב וראוי, אני רק אומר שלגבי חקיקה אני לא רואה לנכון לשלב בחקיקה בצורה מפורשת את העניין הזה.
היו"ר יואב קיש
¶
נכון. אם את שואלת אותי, הייתי עושה תיקון לחוק האזרחות בעניין הזה. זו דעתי. לכן אני חושב שמה שאנחנו נעשה - - -
זוהיר בהלול (המחנה הציוני)
¶
כפילות מיותרת, שני מינויים פוליטיים, שר הפנים ושר המשפטים ידברו באותה שפה.
היו"ר יואב קיש
¶
חבר הכנסת אוחנה, אני לא צריך שתעזור לי, תודה. אני רוצה שבמקום זה יהיה גם את הסכמת שר, במקרה הזה זו שרת המשפטים, אבל שר המשפטים, וגם לאפשר פנייה בדרג משפטי, ישר עתירה למחוזי ולכן אני חושב שזה משקף בהחלט הליך משמעותי ובאמת שאני מכבד את תפקיד את היועץ המשפטי, אני רק חושב שלא ראוי - - -
היו"ר יואב קיש
¶
לכן זה מה שאני מבקש. תומר, זה מה שאני מבקש. אנחנו לא נשנה את ההגדרה של הביטחון, מה שסמוטריץ - - -
עמרי בן צבי
¶
רצו שנעדכן, אנחנו הגדרנו לבקשתכם את הנושא, דיברנו עם לשכת היועץ. העמדה של היועץ היא שללא הסכמת היועץ או אישור על ידי בית משפט לא ניתן יהיה להגן על החוק.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
יואב, אני מבקש להגיד. אני סמוך ובטוח שהיועץ יגן על ההחלטה כי זה מה שתחליט הכנסת, ואם לא, אז יהיה - - -
היו"ר יואב קיש
¶
אני אומר עוד פעם, מה שהצעתי זה ככה, אנחנו מדברים על חובת היוועצות עם הוועדה המייעצת, עם הסכמת שר המשפטים ואפשרנו להעלות רמה אחת במדרוג, כפי שתומר הגדיר פה, פנייה ישירות למחוזי.
היו"ר יואב קיש
¶
אז נישאר ככה. אני רוצה לתת זכות דיבור להורי משפחת חג'אג'. אני לא יודע מי אתם רוצים שידבר.
מירב חג'אג'
¶
קודם כל אתם מדברים פה על חוקים ועל כל מיני דברים שהם כללים והם חשובים, אני אוריד לכם את זה למישור האישי שלנו. כששיר נרצחה בפיגוע אז שר הפנים מיידית הוציא צווי גירוש לעשרה או 11 מבני המשפחה, בתכלס, זה הגיע לבית דין לערעורים רק נגד חמישה מהם שעדיין, על כל מיני מילים שיפוטיות של חמאס או דאעש או זה, אז כל הערעור נדחה כרגע. זאת אומרת האנשים האלה ששמחו וידעו על פעילות הטרור של בן המשפחה שלהם שרצח ארבעה ישראלים, הם מקבלים זכויות, הם נהנים ממנעמי מדינת ישראל בתור תושבי מזרח ירושלים. לא ביטלו את התושבות שלהם, לא ביטלו כלום, מקבלים כספים מאיתנו וזה בלתי מתקבל על הדעת.
אני כל הזמן חושבת לעצמי, אם היינו עושים צעדים כאלה לפני 20 שנה אני לא הייתי פה היום. אנחנו לא היינו במצב הזה, הבת שלי השבוע הייתה חוגגת גיל 24. אז עכשיו אתם תיקחו את זה מעבר לדברים הגדולים ותיקחו את זה למישור האישי ותבינו איפה זה עומד. אנחנו חייבים ליצור פה סל של הרתעה, מערכת כוללת של הרתעה, גירוש מחבלים, גירוש בני משפחה של מחבלים זה חלק מסל הרתעה. המחבל הבא שיעשה את הסיבוב שם בארמון הנציב ויראה חיילים הוא יחשוב מה הולך להיות לי, למשפחה שלי, שהולכים לגרש אותם, שהילדים שלי יהיו בלי אוכל, בלי מים, ירעבו, ימותו ברעב, מצדי אפילו, והוא לא יעשה את זה, הוא ימשיך לנסוע. זה מה שאנחנו רוצים לגרום. זו הנקודה, זו השורה התחתונה שלנו, בתוך סל של הרתעה.
ואם אתם לא תשנו את החוק ולא - - - עד היום, כבר 12 חודשים אחרי הרצח של הילדה שלי שום דבר לא נעשה נגדם. אני יודעת שהם חיים ברווחה כלכלית, אנחנו יודעים, הם מקבלים קצבאות. זה בלתי - - - אנחנו לא יכולים להשלים עם זה. זה מעודד את ה - - - כל הכפר רואה את זה והם צוחקים עלינו. הם קיבלו צווי גירוש באותו יום, אבל אין לנו שום שיניים, אין לנו שום יכולת לבצע את זה.
אני מבקשת עוד דבר אחד, שאם בסופו של דבר אתם לא עושים גירוש ממש, אני לא מבינה למה אי אפשר לעשות גירוש פיזי, לקחת אותם ולגרש אותם, למה אי אפשר לעשות את זה? אבל אם אתם כבר יוצרים מצב שבן אדם מקבל עראי או תייר, אז לפחות תבדקו כל שנתיים איפה הוא עומד, מה הוא עושה, מה הזכויות שלו. זה יתחדש כל שנה ותבדקו איפה זה עומד.
הרצל חג'אג'
¶
ככה. קודם כל בקשר לסל ההרתעה, זה דבר שהוא מאוד חשוב לנו. העניין הוא פה שאנחנו חושבים היום שלמדינה יש פתרון כמעט לכל סוגי הפיגועים, אם זה כנופיות, אם זה התארגנויות ודברים כאלה, הבעיה היחידה שהמדינה היום לא הצליחה לפתור זה את המפגע הבודד, זה שיושב בחדר שלו, בבית שלו ושומע את ההסתה או שהתחנך ברשות הפלסטינית מגיל 3 לשנאה ולרצח יהודים, היום לא מצליחים להרתיע אותו. היום הבונוס שלו, אם הוא יפגע ביהודי, ירצח או ינסה לפגוע, הוא כל כך גדול שזה משתלם לו. ואנחנו רוצים לשנות את זה עם סל ההרתעה.
בקשר לייצוג שלהם, לא יהיה להם כסף. יש את המוקד להגנת הפרט והקרן להגנת ישראל שדואגים להם שלמחרת הפיגוע רצים אליהם הביתה, ואנחנו יודעים את זה מהפיגוע שלנו. אחרי שלושה ימים הם הגישו ערער על הריסת הבית, שלושה ימים, זאת אומרת שלמחרת הם היו אצלו בבית. רצים להגן עליהם בהגנה שעולה מאות אלפי שקלים, כשאנחנו לא מסוגלים לזה, יש לנו את עורך בן ציון אדורם שעוזר לנו בהתנדבות ואני אומר לכם, מהיד לפה אנחנו בדברים האלה. אנחנו עושים את זה באפס תקציבים והם עושים את זה במיליוני שקלים. איך אומרים? מחוררים את המדינה איפה שהם יכולים, מהסודנים ועד נשות הכותל ויש להם תקציבים.
הרצל חג'אג'
¶
מי מממן אותם? אנחנו יודעים גם, עזבי, אני לא אכנס לזה כי זה לא קשור באמת לדיון. אבל אני אומר, יושבים פה חברי כנסת מהרשימה המשותפת והם לא פה באים להגן על ערבים שומרי חוק, על מוסלמים שומרי חוק, על תושבים שומרי חוק, על מחבלים מורשעים. אין לנו שום דבר, לא נגד מוסלמים ולא נגד - - - אני גרתי ברמלה 20 שנה, 20 שנה עם ערבים, חייתי איתם, הלכתי לאירועים שלהם והכול ואני לא שונא אותם ואין לי כלום נגדם, אחרי שהרגו לי את הילדה. יש לי רק נגד המחבלים וכל הזמן ממסמסים את כל החוקים הקטנים בכל מיני דיונים כאלה קטנים ומוציאים את הנשמה.
הרי למה הדיון הזה? זה אחרי שבג"צ הוציא את המיץ אחרי עשרות דיונים. צריך לעצור את זה, צריך שיהיה סל הרתעה. איך אמרו בלבנון? אם תהיה מלחמה בלבנון יחזירו אותם לתקופת האבן, אני רוצה מחבל שעשה פיגוע או ניסה לעשות פיגוע, יחזור מבחינתי לתקופת האבן שלו, לעשרות שנים. ואתם תעשו את זה איך שאתם יודעים, בצורה המשפטית שלכם. תודה רבה.
זוהיר בהלול (המחנה הציוני)
¶
הרצל, אתה נוגע בנימי נפשי, הטרגדיה שלכם, נוגעת, אנושית, בכל אחד ואחד מאיתנו, שלא תחשוב שאנחנו לא בני אדם. אני חושב שאני רק יכול לגלות אמפתיה והזדהות טוטאלית עם הכאב שלכם, ואני לא מפקיע ממך אפילו את הדרישה הכי חמורה מכיוון שאתה חווית את הכאב. מה שברצוני להגיד לך זה שני דברים, אל"ף, עונשים קולקטיביים לעולם אינם פתרון.
הרצל חג'אג'
¶
נקמה נראית אחרת לגמרי ממה שאנחנו עושים, אנחנו עושים הרתעה. אני דואג למשפחה היום שהולכת ברחוב ולא יודעת שהיא המשפחה השכולה הבאה, כמו הבחור הזה באריאל, כמו - - - לאלה אני דואג. אבל אני רוצה אך ורק במי שתומך בטרור ועשה טרור ותומך בפיגוע, אחרי שהוא היה גם, לא לפני.
היו"ר יואב קיש
¶
תודה. הרצל ומירב, תודה רבה. החוק הזה, למי שלא מבין, לא מחוקק סתם, זה בדיוק לעשות את הדבר הזה, זה לייצר הרתעה ולהסביר לכל מי שרוצה לעסוק בטרור שיהיה לזה מחיר, שמדינת ישראל לא תשב מהצד ותשאיר זכויות סוציאליות כאלה ואחרות או תושבות, או אפשרות לחיות פה, למי שעוסק בטרור. חד וחלק. נשאלה השאלה של בג"צ וזה המענה.
יש לנו כרגע על הפרק דילמה אחת, חברים, וזה האם אנחנו נשארים בנוסח המקורי של ההצעה או שאנחנו עוברים להצעה השנייה, שבה יורדת חובת ההיוועצות עם היועץ המשפטי - - -
היו"ר יואב קיש
¶
תיכף נשמע את תומר, אני רוצה לשמוע את דעתו. יורדת חובת ההיוועצות ובמקום זה נשאר הסכמת שר המשפטים ולתת - - -
תומר רוזנר
¶
אין להקל ראש בעמדה שמציגים לנו כאן נציגי הייעוץ המשפטי לממשלה ואני באמת לא זוכר מקרים, לפחות בוועדה הזאת, שהיועץ המשפטי לממשלה הודיע הודעה שבעיניי היא דרמטית בהקשר הזה. אני חושב שצריך להביא בחשבון - - - עמדתנו הראשונית, עמדתנו כייעוץ משפטי כמובן, הייתה לקבל את מה שהיועץ המשפטי לממשלה ביקש, שצריך הסכמה של יועץ, אני חושב שזו ערובה דיונית ראויה ומתאימה. אנחנו חושבים שכדי לתת מענה גם לדרישה של חברי הכנסת שלא לקבוע את הדרישה הזאת בחקיקה, למרות שהיא קיימת בנושא של האזרחות ומשם היא באה, כי בית המשפט הוא זה שהקביל בין המעמד של אותם תושבי מזרח ירושלים לבין אזרחות ואמר שמעמדם הוא מעמד שקרוב לאזרחות, ולכן, אני מניח שזה המקור להצעה הממשלתית בעניין הזה. משחברי הכנסת לא מקבלים את העניין הזה, אנחנו סבורים שראוי שייווצרו ערובות דיוניות חלופות. הערובות הדיוניות החלופיות שאנחנו חושבים שהן ראויות הן שלוש, מה שהצענו - - -
תומר רוזנר
¶
כן. מה שאנחנו חושבים שראוי שייכתב בחוק שנדרשת היוועצות עם היועץ המשפטי לממשלה, נדרשת היוועצות עם הוועדה המייעצת והסכמה של שר המשפטים והנושא של עתירה לבית המשפט. אני חושב שבמקרה כזה האמירה הדרמטית של היועץ המשפטי, אני אומר, היא אמירה דרמטית ואם תרצו אני אסביר לכם גם למה אני חושב כך, כי זה ייתן לה מענה שהוא מענה חלופי שלא מביא את היועץ המשפטי לממשלה לשביעות רצון מלאה, אבל הוא נותן מענה חלופי שלדעתנו הוא ראוי והולם.
אני חושב שלהכניס את חובת ההיוועצות כחובה מפורשת בחוק, היא לא מעלה ולא מורידה מבחינתכם כחברי הכנסת מכיוון שממילא אין להניח שהן שר הפנים ושר המשפטים יקבלו החלטה ללא היוועצות עם היועץ המשפטי לממשלה - - -
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
שתי הערות. לא, טעו. נניח בשאלת הקצבאות, החוק שמפנים אליו בביטוח הלאומי שולל אך ורק 50% מהקצבאות, הוא לא שולל קצבת בריאות, אלא רק קצבת ביטוח לאומי והוא מתנה בעשר שנות מאסר שנגזרו עליו. אז בואו - - -
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
הבנתי, אבל זה לא מה שאמרתם לנו. אנחנו ביקשנו לייצר מצב שבו מי שפה נשלל לא מקבל קצבאות, לא 50% ולא תלוי בעשר שנות מאסר.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
אני מציע שאנחנו נתנה את זה עכשיו, כמו שהציע תומר, אנחנו נגדיר את זה כמעמד - - - איך קראת לזה?
היו"ר יואב קיש
¶
אין פה הפרדה בין יהודים לערבים. זוהיר, אתה כל הזמן עם זה. החוק הזה מתייחס למוסלמים, נוצרי, ערבי, יהודי - - -
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
אם יש יהודי שהוא תושב מבחירה כי הוא לא רצה לוותר על האזרחות ההולנדית שלו, אז זה גם חל עליו.
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
¶
לגבי ההערה שלי, תומר, מה שאני אמרתי, שזה צריך להיות ברור בצורה מאוד מאוד מובהקת ולי זה לא ברור כרגע, איפה השיקולים של הראיות המנהליות אפילו. כרגע זה מאוד לפי ה - - -
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
¶
'להנחת דעתו'. נאמר כאן על ידי משרד המשפטים שזה ברור שיש פה - - - כי אמרתי 'אין הרשעה', אמרו 'כן, יש - - -
היו"ר יואב קיש
¶
טוב. חברת הכנסת פארן, חברים, הסיכום הוא כזה, הדיון הסתיים, אני הולך להגיד בדיוק מה ההצעה שעולה.
אמיר אוחנה (הליכוד)
¶
עוד שאלה אחת לפני ההצבעה. בסעיף (ב), 'החליט שר הפנים לבטל רישיון לפי הוראות סעיף זה וראה כי לאחר הביטול ייוותר אותו אדם בלא רישיון לישיבת קבע מחוץ לישראל', אני מבקש להוריד את המילה 'קבע'. למה אני צריך לדאוג שיהיה לו רישיון לישיבת קבע? אם יש לו רישיון ב - - -
היו"ר יואב קיש
¶
לא, אני רוצה להסביר בדיוק מה הולך להיות כי אנחנו סיכמנו את הדברים ואני מעלה את זה להצבעה. הנושא הוא כזה. חברים, אנחנו עושים, בשינוי מהנוסח הקיים, חובת ההיוועצות עם היועץ המשפטי לממשלה תרד, בנוסף אנחנו נוסיף שההסכמה נדרשת גם משר המשפטים, נוסיף את האפשרות לעלות ערכאה, כמו שהצעת, תומר - - -
תומר רוזנר
¶
כן, רק בהקשר הזה אנחנו נבקש את רשות הוועדה, אם יהיה צורך אנחנו נבוא בדברים עם משרד המשפטים לגבי האופן של הניסוח. נבקש את רשות הוועדה שאם יהיה צורך לתקן את חוק בתי המשפט לעניינים מנהליים בהקשר הזה ונתקן את התוספת בהקשר הזה, או סעיף בחוק זה, תהיה לנו רשות של הוועדה לעשות את זה.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
בהקשר של הבקשה של תומר, אני מבקש, כשנסמיך אותם לתקן את חוק בתי המשפט לעניינים מנהליים גם להחיל את כל ענייני יהודה ושומרון שם בחוק.
היו"ר יואב קיש
¶
אני רוצה להגיד עוד דבר אחד, לגבי אישור השהייה, ידובר, כמו שאמרנו, באישור זמני שלא כולל אף זכויות סוציאליות.
אביטל שטרנברג
¶
סעיף 326, כפי שציין בצדק חבר הכנסת סמוטריץ, עושה שלילה חלקית. זה האיזון החוקתי שנמצא ב - - -
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
אתם הייתם צריכים לציין את זה. אנחנו שאלנו אתכם, סמכנו עליכם, אתם לא אמרתם לנו אמת. סליחה שאני אומר את זה פה לפרוטוקול. היינו צריכים לבדוק את זה בגוגל - - -
אביטל שטרנברג
¶
סליחה, אנחנו מוכנים להקריא את הסעיף מתחילתו ועד סופו. בכל מקרה, מה שאני רוצה לומר, שהסעיף הזה מייצר איזון חוקתי. מהרגע שתישלל הזכות באופן טוטאלי אנחנו מוסיפים בעיה חוקתית נוספת לחוק.
בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי)
¶
אתם מוסיפים? אנחנו מוסיפים, לא אתם. אנחנו מוסיפים בעיה חוקתית, אנחנו חושבים שהבעיה החוקתית - - -
היו"ר יואב קיש
¶
חמש דקות הפסקה להתייעצות סיעתית ואז הצבעה.
(הישיבה נפסקה בשעה 13:47 ונתחדשה בשעה 13:54.)
היו"ר יואב קיש
¶
נא לשבת, אנחנו עוברים להצבעה. הדיון הסיעתי הסתיים, אני מעלה להצבעה. יש רק נקודה אחרונה שרציתי להגדיר, זה נושא רישיון ישיבה, זה יישאר ככה רישיון ישיבה, אם יהיו בעיות נטפל בזה אחר כך, אנחנו לא נכנסים לשינוי המשמעותי, אם יש או לא, בעניין הזה. אנחנו מעלים להצבעה. לא הוגשו הסתייגויות חוץ מהסתייגויות דיבור - - -
יעל כהן-פארן (המחנה הציוני)
¶
שאלה, האם השינוי, במקום היועץ המשפטי לממשלה יהיה שר המשפטים? אני לא רואה את זה פשוט כתוב מולנו.
היו"ר יואב קיש
¶
מצביעים על מה שאמרתי, על ההצעה שלי, שיורדת היוועצות עם היועץ המשפטי, במקום זה ייכנס הסכמת שר המשפטים ואפשרות עתירה ישירה למחוזי. אלה השינויים.
לאה קריכלי
¶
חבר הכנסת אמיר אוחנה במקום בני בגין, חברת הכנסת נאוה בוקר, חבר הכנסת נגוסה, חבר הכנסת טלב אבו עראר, חבר הכנסת אזברגה, חברת הכנסת יעל גרמן, חבר הכנסת אכרם חסון, חבר הכנסת בצלאל סמוטריץ, חבר הכנסת יואב בן צור, חבר הכנסת עודד פורר, חבר הכנסת יעקב אשר, חברת הכנסת תמר זנדברג, חברת הכנסת יעל כהן-פארן וחבר הכנסת זוהיר בהלול.
היו"ר יואב קיש
¶
מי נמנע? אין. ההצעה התקבלה. תודה.
הצבעה
בעד – שמונה
נגד – שבעה
נמנעים – אין
הצעת חוק הכניסה לישראל (תיקון מס' 31) – אושרה.