ôøåèå÷åì ùì éùéáú åòãä
ôøåèå÷åì ùì éùéáú åòãä
àåîðéè÷
2018-06-10OMNITECH
הכנסת העשרים
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 231
מישיבת ועדת החוץ והביטחון
יום רביעי, ו' באדר התשע"ח (21 בפברואר 2018), שעה 8:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 21/02/2018
חוק להקפאת כספים ששילמה הרשות הפלסטינית בזיקה לטרור מהכספים המועברים אליה מממשלת ישראל, התשע"ח–2018
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק קיזוז כספים לרשות הפלסטינית בשל תמיכתה בטרור, התשע"ח-2018
מוזמנים
¶
גל כהן - יועמ"ש, משרד הביטחון
ענת אסיף - מחלקת ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
נועה לוזנר - מחלקת ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
מוריס הירש - ראש המחלקה המשפטית, ארגון מבט לתקשורת הפלסטינית
עינת קורמן - הפורום המשפטי למען ישראל
רישום פרלמנטרי
¶
יפה קרינצה
הצעת חוק קיזוז כספים לרשות הפלסטינית בשל תמיכתה בטרור, התשע"ח-2018, פ/4079/20 כ/764, הצעת ח"כ אלעזר שטרן
היו"ר אבי דיכטר
¶
בוקר טוב לכולם. אנחנו ממשיכים את הדיונים בנושא הצעת החוק של קיזוז כספים שמשולמים למחבלים, קיזוז מהרשות הפלסטינית. הצעת החוק הממשלתית עברה בוועדת השרים ביום ראשון ואנחנו בהקראה.
מישהו ממשרד הביטחון, אתם רוצים להתייחס להצעת החוק הממשלתית? יש לכם משהו לומר בנושא הזה?
גל כהן
¶
לא השתנה שום דבר ממה שהצגנו בדיון הקודם. זה אותו הנוסח, למעט סעיף אחד מסעיף המטרות שירד – מטרות הקרן הייעודית שאנחנו מבקשים שתוקם מכוח החוק הזה. הסעיף הרביעי שהופיע בנוסח המוקדם יותר ירד, וזאת המטרה של ביצוע פרויקטים בנושא תשתיות באזור יהודה ושומרון. אז נשארנו עם שלושה סעיפים שהם מטרות הקרן: פיצויים; שיפוי על פסקי דין ופיצויים שנקבעו בהליכים פליליים נגד מחבלים; והמטרה השלישית היא ביצוע פרויקטים למטרת מלחמה בטרור ומלחמה במימון טרור.
עינת קורמן
¶
אני מהפורום המשפטי למען ישראל. בחוק המאבק בטרור עלה הרעיון הזה, של הקמת הקרן, ואנחנו מבקשים מה שביקשנו אז – שכספי הקרן יהיו גם לטובת הנצחת הנרצחים, לטובת המשפחות. שגם זו תהיה אחת ממטרות הקרן, בנוסף למה שכתוב.
עידו בן יצחק
¶
בהצעת החוק שאנחנו דנים בה כעת אין קרן. כשתבוא הצעת החוק הממשלתית נדון ונראה מה המטרות שלה.
עידו בן יצחק
¶
בדיון הקודם קראנו את סעיף ההגדרות. היתה הגדרה של אסיר ביטחוני, שבמקומה קראתי את ההצעה שהיתה בתזכיר הממשלתי, שהיא רחבה יותר מאשר ההצעה של חבר הכנסת שטרן והטמעתי אותה כבר בנוסח. הפסקה האחרונה, פסקה (8), אותה לא הקראתי. היא לא היתה אז בתזכיר הממשלתי, היא נוספה ונכללה בנוסח שאישרה ועדת השרים לחקיקה.
"(8) מי שביצע אחת העבירות המנויות בפסקאות (1) או (5), אף אם לא הועמד לדין ואף אם נהרג במהלך ביצוע העבירה המפורטת בסעיפים אלה, בניסיון לעבירה או בהכנה לה ואף אם שוחרר ממאסר".
זה מרחיב את זה, כך שלא יהיה התנאי של הרשעה בהכרח, ובנסיבות אחרות שמתוארות פה לא היתה הרשעה. אני חושב שלשלב הזה ההגדרה הזו יכולה להספיק. נצטרך לקראת קריאה שניה ושלישית לבחון שוב את הנושא הזה כדי לוודא שאנחנו מכסים במאה אחוז.
היו"ר אבי דיכטר
¶
לא הצלחתי להבין. כתוב בכל המקומות: "מי שמרצה מאסר בשל הרשעה בבית משפט צבאי". בכל פעם מוזכר בית משפט צבאי, אבל מחבלים מורשעים גם בבית משפט אזרחי.
עידו בן יצחק
¶
פסקה (1) מדברת על מי שמרצה עונש מאסר ולא מתייחסת לבית משפט. אלה מתייחסים למקרים שבהם מדובר בבית משפט אזרחי. בבית משפט צבאי זו חקיקה אחרת, ולכן ההתייחסות היא נפרדת.
היו"ר אבי דיכטר
¶
זאת אומרת, הסעיף שאומר: "מי שמרצה עונש בשל הרשעה באחד מאלה" – זה גזר דין של בית משפט אזרחי או גזר דין של בית משפט צבאי, או רק אזרחי?
ענת אסיף
¶
כן וכן – זה גם אזרחי וגם צבאי. הצבאי זה כאלה ישנים שאולי עוד מרצים מאסרים מבית המשפט הצבאי שהיה בישראל, בלוד, שכבר לא קיים, או מי שנשפטו באיו"ש. יש בית משפט צבאי לפי תקנות ההגנה, שהוא כבר לא קיים אבל יכול להיות שיש עוד אסירים כאלה, ויש את בית המשפט הצבאי, כהגדרתו בחוק להארכת תוקפן, שזה אלה שנשפטו ביהודה ושומרון.
ענת אסיף
¶
עידו, בפסקה (8), בהצעה הממשלתית שמנו לב לאיזו טעות. תיקנו מ"מפסקאות (1) או (5)" ל-"פסקאות (1) ו-(5)". אם אתם רוצים ליישר קו, אתם מוזמנים.
היו"ר אבי דיכטר
¶
כל העברת כספים שמחליטה ממשלת ישראל להעביר לרשות הפלסטינית. הרי אנחנו עוסקים פה בכספי טרור; זה תמיד הסכום שיועבר, מינוס כספי הטרור. ככה אני מבין את זה. מחר ממשלת ישראל מחליטה לתת תרומה, אות של רצון טוב לרשות הפלסטינית, אז מה ההבדל אם זה הצינור שבגין הסכמי פריז או סתם רצון טוב של ממשלת ישראל לתת כספים, ואנחנו אומרים: תנכו מזה את כספי הטרור.
ענת אסיף
¶
לכאורה, אם הממשלה מחליטה על העברת כספים מתקציב המדינה ולא מהכספים שנגבים עבור הרשות במסגרת הסכמי הביניים, משפטית לא ברור לי למה העברה כזאת צריכה להיות בכפוף לחוק הזה או מה המטרה. החוק הזה מבנה תהליך מאוד ברור של מסגרת הכספים שאנחנו גובים עבור הרשות מכוח הסכמי הביניים, ומתוך הכספים האלה עושים את החשבון של מה מועבר לאסירים ומנכים ולא מעבירים.
ענת אסיף
¶
כן, כספים שנגבים עבור הרשות. יכול להיות שהתוצאה המעשית לא תעשה נזק, כי לא יהיה קשר, אבל לא ברור לי משפטית מה - - - של הסעיף הזה.
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
יש בזה יתרון מסוים, כדי שאם הממשלה תרצה להישאר עם החוק הזה, ואפילו מול החוק הממשלתי, ולהגיד: יש לי מקור אחר לכספים, כדי שהרשות לא תתמוטט – שהממשלה תיקח ממקומות אחרים, ואז שומרים את החוק הזה יותר חזק.
מוריס הירש
¶
אבל זה הופך את העניין לדלת מסתובבת – יד אחת לוקחת את הכסף ויד אחרת נותנת את אותם הכספים.
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
קודם כול, יש מולנו – ולא צריך לזלזל בזה – את הצעת החוק הממשלתית, שכמעט מרוקנת מתוכן את החוק הזה. דבר שני, נגיד שממשלה אחרת תרצה להעביר דרך הממשלה כסף לרשות הפלסטינית; לפי הסעיף הזה היא לא יכולה להעביר. הממשלה תגיד לה: קודם כול, מהכספים שאת מעבירה אני מורידה.
מוריס הירש
¶
הממשלה תוכל לעשות את זה. בהנחה שהכספים שהועברו לטרור נוכו כבר מהכספים האלה, אז הממשלה יכולה להעביר כל כסף אחר.
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
אבל אם מאיזושהי סיבה לא אספו מספיק כספי מכס או לא משנה מה, מי שירצה לתת לממשלה - רשות אחרת – כסף להעביר, אני חושב שכמה שאנחנו רוצים את החוק, אולי ניקח אותו צעד אחד אחורה.
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
מה שהוא אמר – והטענה הזאת היא אלייך, ענת, וגם אליך, אלעזר – זה: אוקיי. הממשלה, טוב שיהיה לה חופש פעולה מעבר לחוק - זה מה שאתה אומר, אלעזר.
מרדכי יוגב (הבית היהודי)
¶
ואומר מוריס: ובתנאי בשנה שקדמה לה – אם אני מנסה לפרש את זה באופן מעשי – אכן נוכו כספי הטרור מהרשות הפלסטינית. זאת אומרת, אני מנסה להביא את זה למקום שמצד אחד אומרים שניתן לממשלה את חופש הפעולה, שלא כל תשומות נוספות אחרות יוכפפו לחוק, כפי שאומרת ענת, ובתנאי שבשנה שקדמה נוכו אכן מהערוץ הזה של העברת הכספים הקבועה כספי הטרור. עדיין זה לא פותר את מה שהוא אומר, כי לכאורה אפשר לנכות את כספי הטרור בהיקף של מיליארד שקל ולתת מיליארד שקל מקרן אחרת דרך מתפ"ש, ואז זה כן יעשה את זה לחוכא ואטלולא.
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
אבל זה יהיה הרבה יותר מורכב מהממשלה. אי אפשר לזלזל בהצעת החוק הממשלתית שעומדת מולנו ורוצה לתת חופש פעולה מלא לגמרי. אני אומר שיכול להיות שאם נוריד את הסעיף הזה ולא נשלול מהממשלה כל יכולת להעביר כל כסף – אני אומר את זה כאיש אופוזיציה, נכון להיום. הרי יש לנו קצת אחריות, אני מבין מה הממשלה רוצה, מה שר הביטחון רוצה, אני מכבד את זה. אבל אני אומר שנראה איך שומרים על סוג של גמישות, בהנחה שאנחנו לא רוצים את הסעיף בחוק הממשלתי כפי שהוא קיים היום אבל כן רוצים לאפשר לממשלה סוג של חופש.
מוריס הירש
¶
אם נוכו באמת כל הכספים שעוברים לעידוד טרור ולתשלומים לטרור, אז הממשלה רשאית וחופשייה לעשות מה שהיא רוצה, להעביר כספים ככל שהיא רוצה.
מוריס הירש
¶
לכן הסעיף הזה לא אמור להגביל את פעולת הממשלה, אלא אם כן היא לא ניכתה את הכספים מלכתחילה או שהיא לוקחת מצד אחד ונותנת מהצד השני. זה מצב עוד יותר אבסורדי – שלוקחים כסף של עידוד טרור ונותנים את הכסף הזה ביד השניה.
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
יהיה לממשלה הרבה יותר קשה. נתתי דוגמה, שממשלה אחרת – ממשלת קטאר, למשל – רוצה לתת לממשלה כסף בשביל לשקם את עזה. על פניו, היא לא יכולה. זה מה שאני מבין.
מרדכי יוגב (הבית היהודי)
¶
סעיף 2 אומר שכל כסף שהממשלה תבקש להעביר לרשות הפלסטינית יהיה כפוף לכך שנוכו כספי הטרור. אומר חבר הכנסת אלעזר שטרן שאולי אנחנו צריכים לתת לממשלה חופש פעולה, כי לנכות את כספי הטרור מהעברות לרשות זה בחוק, אבל אם הממשלה מחליטה עכשיו שיש פרויקט לשיקום ג'נין וצריך שם איזה גן ילדים, אז היא תוכל להעביר מקרן או מכסף חוץ – וזה לא יהיה כפוף לחוק, כדי שיהיה לה חופש פעולה. מוריס אומר ואני אמרתי, שיכול להיות שהעברות כאלה תתאפשרנה, ובתנאי שבשנה שקדמה נוכו כספי הטרור מההעברה, כדי לייצר שם איזשהו איזון.
עידו בן יצחק
¶
אם החוק עובר כלשונו, תמיד בשנה הקודמת ינוכו הכספים כי בנוסח של חבר הכנסת שטרן אין שיקול דעת.
היו"ר אבי דיכטר
¶
חוק קיזוז כספי טרור הוא קיזוז כספי טרור של הרשות הפלסטינית. זה לא קיזוז כספי טרור של מישהו אחר, שהוא לא הרשות הפלסטינית. אנחנו צריכים להיזהר מללכת לחקיקה - - -
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
אני אתך. זה מה שאמרתי. דרך אגב, אני חושב שזה יעזור לנו גם מול הצעת החוק הממשלתית.
עידו בן יצחק
¶
אפשר להסתפק בסעיף 4 כדי להשיג את התוצאה הזאת. מה שמתחדד לי, שאין בסעיף 4 וגם אין בסעיף 2 וצריך לחדד את זה, שאנחנו מדברים על הכספים שמועברים מכוח הסכמים של גביית המסים.
מוריס הירש
¶
אפשר אולי להציע שההפנייה בסעיף הזה תהיה ספציפית לחוק יישום הסכם בדבר רצועת עזה ואזור יריחו, וסעיפים ספציפיים שמדברים על גביית הכספים והעברתם. כך נסיר את החשש הזה, וזה מכניס את ההפנייה הזאת ספציפית לחוק.
גל כהן
¶
מה שאתם עושים פה כרגע זה שאתם לוקחים את הצעת החוק הממשלתית והופכים אותה להיות הצעת החוק הפרטית, למעט אותו עניין שבמחלוקת, שהוא עניין גמישות הקבינט. זה מה שאתם עושים פה.
עידו בן יצחק
¶
ולמעט הקרן. אם הייתי על הצעת החוק הממשלתית, פה מדובר על כספים שמועברים לידי הרשות הפלסטינים בהתאם להוראות פרק ה' לחוק יישום ההסכם בדבר רצועת עזה ואזור יריחו (הסדרים כלכליים והוראות שונות) (תיקוני חקיקה), ולהוראות פרק ב' לחוק יישום ההסכם בדבר העברה מכינה של סמכויות לרשות הפלסטינית (תיקוני חקיקה והוראות שונות), התשנ"ה-1995.
אלה הכספים שמועברים מכוח ההסכמים. לכן כשנגיע לסעיף 4, הניכוי של הכספים יהיה מתוך הכספים שהועברו.
עידו בן יצחק
¶
"דוח סיכום תמיכה בטרור 3. (א) בתום כל שנה, יפרסם השר דוח המסכם את היקף התמיכה הכספית השנתית בפעילי טרור ובמשפחות פעילי טרור שניתנה על ידי הגופים המפורטים להלן:
(1) הרשות הפלסטינית;
(2) ארגון השחרור הפלסטיני.
(ב) הדוח יתבסס על נתוני ביצוע התקציב של הרשות הפלסטינית כפי שמתפרסמים על ידה, וכן על פרסומים רשמיים אחרים של הרשות הפלסטינית או גופים הנתמכים על ידה."
היו"ר אבי דיכטר
¶
ואם יש מידע מודיעיני, שהוא חזק וממוסמך אבל אי אפשר לחשוף אותו? למשל, חשבונות הבנק של הרשות הפלסטינית. לפי הסעיף הזה אי אפשר יהיה לעשות שום פעולה, בגלל שזה לא מולבן.
עידו בן יצחק
¶
הייתי מציע להשמיט את סעיף קטן (ב), גם כדי לא להגביל את מקורות המידע וגם כי עדיף שההסדרים החוקיים לא יתבססו על - - -
מוריס הירש
¶
שתי הערות בהקשר זה. בסעיף (א)(1) ו-(2) צריך להוסיף (3): כל גורם אחר שפועל בהתאם להנחיות של הרשות הפלסטינית. בידינו תצהיר של עד הגנה מטעם הרשות הפלסטינית שאומר שבתקופה מסוימת ארגון אחר – הבנק האסלאמי – שילם את התשלומים למשפחות השהידים, לבקשתה ובהנחייתה של הרשות הפלסטינית.
היו"ר אבי דיכטר
¶
הרשות הפלסטינית או כל מי שפועל מטעמה. אבל אם אתם חושבים שזה לא מספק – נוסיף את זה.
מוריס הירש
¶
ולגבי הדוח – היינו מציעים שהדוח יתבסס גם על מידע גלוי וגם על מידע חסוי שנאסף באופן שיטתי.
היו"ר אבי דיכטר
¶
ברגע שאתה מתחיל לפרט אז מה שלא פירטת לא קיים. השר יפרסם – השר לא יפרסם משהו שהוא לא בטוח בו, בין אם הוא היה פרסום גלוי או אחר. גם פרסום גלוי לא חייב להיות מדויק. אז אנחנו מורידים את סעיף (ב).
נועה לוזנר
¶
אני גם ממשרד המשפטים, ייעוץ וחקיקה פלילי. אני חושבת שכדאי גם להסביר מה זה אומר תמיכה כספית, גם בסעיף 3 וגם בסעיף 4 אחר כך. בהצעת החוק הממשלתית שברנו על זה את הראש. זה בהגדרות: "תשלומי הרשות הפלסטינית בזיקה לפעילות טרור". אתם רוצים שנקרא את זה? זה כדי להסביר מה הכוונה "כספים שמועברים כתמיכה".
נועה לוזנר
¶
"תשלומי הרשות הפלסטינית בזיקה לפעילות טרור – תשלום שהוא אחד מאלה: 1. תשלום שהעבירה הרשות הפלסטינית לפעיל טרור" – שזאת ההגדרה שדיברנו עליה קודם – "או לבני משפחתו, בזיקה לפעילות הטרור שביצע במהלך תקופת המאסר או המעצר ולאחר ששוחרר; 2. תשלום שהעבירה הרשות הפלסטינית לאסיר או לעצור שאינו פעיל טרור, והתשלום הוא בזיקה לביצוע עבירה או ניסיון לביצוע עבירה, והסיבה להעברת התשלום היא שיש בעבירה כדי לפגוע בביטחון המדינה או בביטחון הציבור. לעניין סעיף זה – תשלום בכסף או בשווה כסף" שזה כתוב בנפרד בסעיף ההגדרות.
היו"ר אבי דיכטר
¶
אבל למה אנחנו צריכים להיכנס לפירוט. האם אי אפשר למצוא איזה משפט כולל שאומר: תמיכה כספית בפעילי טרור ובמשפחות פעילי טרור בגין פעילותם החבלנית. אני גם לא יודע מה זה "תמיכה כספית שנתית".
עידו בן יצחק
¶
השר מפרסם אחת לשנה מה היה בשנה הקודמת ואת זה מנכים ממה שמעבירים, לכן אנחנו בהתייחסות שנתית כל הזמן.
אלעזר שטרן (יש עתיד)
¶
אני יודע. אני שואל אם זה לא דיבר הכתוב בהווה, ומישהו יגיד: ישבתי בכלא, עכשיו אני ממשיך לקבל את הכסף.
היו"ר אבי דיכטר
¶
בגין פעילותם החבלנית. אם הביטוח הלאומי נותן להם כסף בגין מצבם הסוציאלי – זה לא מענייננו.
עידו בן יצחק
¶
"ניכוי כספי תמיכה בטרור מכספים המועברים לרשות הפלסטינית 4. סך הכספים הזהה לשיעור התמיכה באסירים ביטחוניים ובמשפחות המחבלים כאמור בסעיף 3, ינוכה מסך כל הכספים המועברים לידי הרשות הפלסטינית" – פה נוסיף: בהתאם להוראות פרק ה' לחוק יישום ההסכם בדבר רצועת עזה ואזור יריחו (הסדרים כלכליים והוראות שונות) (תיקוני חקיקה), התשנ"ה-1994, ולהוראות פרק ב' לחוק יישום ההסכם בדבר העברה מכינה של סמכויות לרשות הפלסטינית (תיקוני חקיקה והוראות שונות), התשנ"ה-1995 – "בשנת הכספים העוקבת."
היו"ר אבי דיכטר
¶
הערות נוספות למי מהאנשים שהם לא חברי כנסת? אין. הערות לחברי הכנסת? אין. אם כך, נעבור להצבעה על הצעת חוק קיזוז כספים לרשות הפלסטינית בשל תמיכתה בטרור, התשע"ח-2018, כפי שהוקראה כאן על ידי עידו, עם התיקונים שהכנסנו כרגע. מי בעד ההצעה? מי נגד?
הצבעה
בעד – 5
נגד – אין
נמנעים – אין
הצעת חוק קיזוז כספים לרשות הפלסטינית בשל תמיכתה בטרור, התשע"ח-2018, נתקבלה.
היו"ר אבי דיכטר
¶
ההצעה עברה והיא תובא לקריאה ראשונה במליאת הכנסת במהרה בימינו.
תודה רבה, הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 08:30.