ôøåèå÷åì ùì éùéáú åòãä
ôøåèå÷åì ùì éùéáú åòãä
àåîðéè÷
2018-02-22OMNITECH
הכנסת העשרים
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 706
מישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
יום שלישי, כ"ח בשבט התשע"ח (13 בפברואר 2018), שעה 13:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 13/02/2018
צו הביטוח הלאומי (סיווג מבוטחים וקביעת מעבידים) (תיקון), התשע״ח-2018
פרוטוקול
סדר היום
צו הביטוח הלאומי (סיווג מבוטחים וקביעת מעבידים)(תיקון), התשע"ח-2018
מוזמנים
¶
יוסף פולסקי - עו"ד, המוסד לביטוח לאומי
רועי כהן - עו"ד, נשיא לה"ב - לשכת ארגוני העצמאים והעסקים בישראל
לילי לאה בורוכוב - לה"ב - לשכת ארגוני העצמאים והעסקים בישראל
אדם שטורם - עו"ד, יועץ משפטי, שח"ם, ארגון השחקנים
רישום פרלמנטרי
¶
אהובה שרון, חבר תרגומים
צו הביטוח הלאומי (סיווג מבוטחים וקביעת מעבידים)(תיקון), התשע"ח-2018
היו"ר מירב בן ארי
¶
אני מתכבדת לפתוח את ישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות. על סדר היום צו הביטוח הלאומי (סיווג מבוטחים וקביעת מעבידים) (תיקון), התשע"ח-2018.
יוסף פולסקי
¶
הצו בא על מנת להקל ולפשט בירוקרטיות. במרכזו העובדה שמכוח חוק הביטוח הלאומי ניתן לסווג סוג של עובדים מסוימים ולצדם סוג של מעסיקים מסוימים, הגם שעל פי דיני העבודה לא ברור מה מעמדם, האם הם כעובדים, האם כעצמאים, ומכוח הסמכות שניתנה לשר, השר בעצם בסמכות שלו והוא קובע שלצורך חוק הביטוח הלאומי בלבד הם נחשבים כעובדים על כל המשתמע מכך לגבי חוק הביטוח הלאומי.
עיקר התיקון בא לייצר את הצורך בחתימה של השר. עד היום השר היה צריך לאשר את ההסכם.
יוסף פולסקי
¶
אנחנו לכן מתקדמים ואנחנו רוצים שיתייתר הצורך באישור של השר להסכם וכל הסכם שייכרת מיום התחילה ואילך, לא יידרש אישור השר והוא ייחשב לצורך חוק הביטוח הלאומי כעובד. יש עוד איה תיקון של הבהרה קטנה בנוסח שצריך חמש הופעות לפחות ולאו דווקא רבע שנה בדווקא או חמש הופעות בדווקא.
רועי כהן
¶
נשיא לה"ב, לשכת ארגוני העצמאים והעסקים בישראל שמאגדת בתוכה את כל הארגונים של העצמאים וביניהם שח"ם שנציגה נמצא כאן. שח"ם הוא איגוד שחקנים בישראל וזה גם רלוונטי בעיקר לתעשייה הזאת של אמנים ושחקנים.
אני חושב שכל סוף סוף מגיעה פארסה של דרישה תמוהה ובלתי הגיונית בה על כל חוזה של אמן או של עובד בתיאטרון או בכל גוף תקשורתי, יצטרך לעבור את חתימתו של שר העבודה. מספיק יש לו עבודה אבל הוא יצטרך לחתום על כל חוזה וחוזה. אני שנתיים מנסה להביא לדבר הזה, שנתיים, מהיום שנכנסתי לתפקידי והדרישה הראשונה הייתה של שח"ם. הלכתי ועברתי את כל המדורים כי זה צריך אישור והיו עיכובים כאלה ואחרים. היום אני רוצה לברך. אני חושב שלא סיפר את זה נציג הביטוח הלאומי, אבל מה שהוא סיפר לגבי תנאים סוציאליים, זה אומר שמעכשיו הם יהיו זכאים לדמי אבטלה, הם יהיו זכאים לדמי פגיעה בעבודה מהיום הראשון, המעביד שלהם ישלם עליהם את הביטוח הלאומי. כלומר, במקום שהם היו צריכים לדאוג לתנאים שלהם, מה שהיה אבסורד. הם עובדים שם והם משלמים לעצמם את הביטוח הלאומי. יהיו להם ימי מחלה, כל הזכויות שמגיעות לעובד.
יוסף פולסקי
¶
התיקון המשמעותי הוא מבחינת האבטלה אבל ימי מחלה, זה במסגרת של יחסי עובד-מעביד. אנחנו לא נכנסים לשם.
רועי כהן
¶
ברגע שישלמו עליך את הביטוח הלאומי, יהיה עדיף לו לעשות אותך כעובד. אני אומר לך את זה. זה יביא בסופו של דבר למצב שאותם אמנים, תהיה להם רשת ביטחון סוציאלית אחרת ממה שיש להם כיום. אני חושב שהשלב הבא יהיה השלב בו אותו גוף ייקח את אותם עובדים וייתן להם את כל רשת הביטחון. כך אני הייתי מאמין והייתי רוצה שזה יקרה.
יוסף פולסקי
¶
האמן היום, כל אמן, אם הוא לא נכנס לתנאים של הצו, הצדדים לחוזה, לתנאי העבודה, יכולים להסדיר את התנאים ביניהם, אם במסגרת של עצמאי, פרילנסר.
אדם שטורם
¶
אסתי זקהיים.
הצו הזה, התיקון הספציפי בצו הזה, רוב הציבור שזה יחול עליו זה ציבור השחקנים כי הם ציבור האמנים הגדול המבצע בישראל. מה שקורה היום בפועל זה ששחקנים מועסקים בחוזים שהם לכאורה חוזי פרילנס. זה אומר שאין יחסי עובד-מעביד בינם לבין התיאטראות או מקומות אחרים בהם הם מועסקים, אפילו שכל מהות העבודה היא עבודה לכל דבר שאין הבדל בינה לבין כל שכיר אחר. יש שעות קבועות, יש שליטה, פיקוח, מתקיימים כל המבחנים של הפסיקה שנוגעים ליחסי עובד-מעביד אבל מכוח השוק יש למעסיקים האלה יכולת להחתים אותם על חוזה פרילנס ובהקשרים האלה לא לשלם להם תנאים סוציאליים, ימי מחלה, דמי הבראה, כל התנאים שמגיעים לעובד שכיר במדינה.
התיקון הזה יביא לכך – זה כבר נעשה בחלק מהתיאטראות – שזה ייעשה בכל המקומות שמעסיקים שחקנים, וזה שאותו מעסיק, אפילו אם הוא חושב שאין יחסי עובד-מעביד והוא קובע את זה בהסכם, יצטרך לשלם את הביטוח הלאומי כשהיום באמת הם עושים את זה כעצמאים. מה שזה יקנה, כמו שרועי אמר, את האפשרות לאותם שחקנים אחרי חצי שנה של עבודה בתיאטרון, לדוגמה כאשר הצגה יורדת, לחתום ולקבל דמי אבטלה, מה שהיום הם לא יכולים לקבל. זה ישנה גם לעניין דמי לידה ואולי עוד עניין של פגיעה בעבודה למרות שכאן אני פחות יודע.
יוסף פולסקי
¶
אין לזה שינוי. מבחינת פגיעה בעבודה ודמי לידה, לא אמור להיות בזה שינוי. הזכאות עצמה העקרונית קמה גם אם אתה עצמאי ועצמאית וגם אם אתה שכיר.
אדם שטורם
¶
הדבר הכי גדול הוא באמת עניין דמי האבטלה כאשר היום בעצם שחקן שההצגה שלו יורדת, אין לו שום יכולת להיות זכאי לדמי אבטלה.
רועי כהן
¶
אני חושב שהיום מה שהמחוקק עושה, הוא בעצם מתאים את שוק העבודה למה שקורה בשטח. כלומר, יש אנשים שהם פרילנסרים אבל מגיעות להם זכויות. אנחנו בשנת 2018, אנחנו 12 אחוזים מסך העובדים במשק שהם עצמאים. עד 2030 הצפי יהיה ש-20 אחוזים מסך העובדים יהיו עצמאיים ופרילנסרים. יותר ויותר אנשים הופכים לעבוד בכמה מקומות, להיות פרילנסרים ולכן צריך לתת להם רשת ביטחון. מה שהכנסת עושה היום, מה שהשר יחד עם ועדת העבודה והרווחה עושה, הם בעצם מביאים בשורה לאותם אמנים שמצפים לקבל את היחס מהמדינה כאנשים שעובדים, קמים בבוקר, עובדים במקום עבודה ורוצים לקבל זכויות. לכן אני חושב שזו בשורה מאוד מאוד גדולה. אני בכל אופן חושב שהיום אפשר להגיד שכנסת ישראל עבור האמנים עשתה צעד גדול מאוד לגרום להם להרגיש שהמדינה מסתכלת עליהם.
אדם שטורם
¶
בהזדמנות זו אני רוצה להודות בשם שח"ם. הביטוח הלאומי במובן הזה משתף פעולה בצורה יוצאת דופן.
יוסף פולסקי
¶
בגלל שהחמיאו לנו כבר, אני מצטרף לדלת הפתוחה. אכן הביטוח הלאומי ביחד עם שח"ם, אחרי התיקון הזה, אמור להוציא עלון מידע לתיאטראות השונים כדי שידעו גם מה החובות ומה הזכויות כתוצאה מהתיקון הזה.
יוסף פולסקי
¶
כי אנחנו רוצים שידעו על זה. שאנשים יוכלו להיערך לזה. בעצם עד היום משלם התמורה שהיום הוא הופך להיות מעסיק - - -
יוסף פולסקי
¶
אני אסביר. עד היום בגלל הצורך שרועי קרא לו ארכאי, אבל בגלל הצורך באישור של השר להסכם, כל עוד השר לא אישר את ההסכם, לכל הפחות לעניין חוק הביטוח הלאומי, אם השר לא אישר את ההסכם, הוא לא היה נחשב מעסיק. המעסיק לא היה מחויב בתשלום דמי ביטוח. יש לזה משמעות גם מבחינת המעסיק. אם מעסיק עכשיו עומד לחתום על הסכם מול האמן, ידע על זה ויוכל להיערך לכך. לכן גם החלנו את התחולה של החוק, של התיקון לחוק, רק על הסכם שייכרת מיום התחילה ואילך.
היו"ר מירב בן ארי
¶
אם ההסכם גם כך חל על הסכמים שהם מעכשיו והלאה, לא צריך שלושה חודשים. מספיק חודש, מקסימום. דמי ביטוח לאומי, אומרת היועצת המשפטית, משולמים. גם כך אין לך החלה רטרואקטיבית. יש לך על הסכמים מהיום והלאה.
יוסף פולסקי
¶
לביטוח הלאומי אין התנגדות לשנות את זה. אני חושב שגם בגלל שלא נמצאים כאן ארגוני המעסיקים, מן הראוי לתת שלושה חודשים. זה לשיקול הוועדה. אני חושב שהיה צריך להשאיר את זה על שלושה חודשים כפי שזה נכתב.
אדם שטורם
¶
כשאת ההתראות יתחילו לשלם בזמן ויתחילו לשלם את הזכויות הסוציאליות, זה יותר חשוב מהיום וזאת הבשורה שצריכה לצאת. לא לתת להם עוד זמן. הם צריכים לשלם מעכשיו.
יועצת משפטית
¶
צו הביטוח הלאומי (סיווג מבוטחים וקביעת מעבידים) (תיקון), התשע"ח-2018
בתוקף סמכותי לפי סעיף 6 לחוק הביטוח הלאומי (נוסח משולב), התשנ"ה-1995 (להלן – החוק) ולאחר שנועצתי במועצת המוסד לפי סעיף 12 לחוק ובאישור ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת, אני מצווה לאמור:
תיקון התוספת הראשונה
בתוספת הראשונה לצו הביטוח הלאומי (סיווג מבוטחים וקביעת מעבידים), התשל"ב-1972, בטור ב' בפרט 13 –
אחרי "לתקופה של רבע שנה" יבוא "לפחות".
אחרי "לסדרה של חמש הופעות" יבוא "לפחות".
המלים "ובלבד ששר העבודה והרווחה אישר את ההסכם לאחר שהתייעץ במועצה" – יימחקו.
תחילה ותחולה
תחילתו של צו זה באחד בחודש שלאחר חודש מיום פרסומו (להלן – יום התחילה) והוא יחול על הסכם שנכרת ביום התחילה ואילך.
היו"ר מירב בן ארי
¶
בסדר גמור. חודש נראה לי סביר.
מי בעד אישור צו הביטוח הלאומי (סיווג מבוטחים וקביעת מעבידים) (תיקון), התשע"ח-2018? מי נגד? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – פה אחד
צו הביטוח הלאומי (סיווג מבוטחים וקביעת מעבידים) (תיקון), התשע"ח-2018 – נתקבל.
היו"ר מירב בן ארי
¶
הצו אושר פה אחד. ברכות לשח"ם. תודה רבה לביטוח הלאומי ותודה ללוחם האמיץ בכנסת, רועי כהן. כל הכבוד.