ôøåèå÷åì ùì éùéáú åòãä
ôøåèå÷åì ùì éùéáú åòãä
àåîðéè÷
2018-02-07OMNITECH
הכנסת העשרים
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 537
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום שלישי, י"ד בשבט התשע"ח (30 בינואר 2018), שעה 10:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 30/01/2018
חוק ההוצאה לפועל (תיקון מס' 56), התשע"ח-2018
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק ההוצאה לפועל (תיקון מס' 55) (היוועדות חזותית), התשע"ח-2017
מוזמנים
¶
תומר מוסקוביץ - מנכ"ל, רשות האכיפה והגביה
ענת הר-אבן - יועמ"ש רשות האכיפה והגבייה
רבקה אהרוני - סמנכ"לית תכנון ומדיניות, רשות האכיפה והגבייה
אפיק זק - מתמחה, המחלקה המשפטית, רשות האכיפה והגביה
אליסה דברה - עוז - בנקים לא מעל לחוק
מזל נייגו - ממונת חקיקה, לשכת עו"ד
גיא טל-טייטלבאום - יו"ר ועד אבות - זכות אבות
גיא לפידות - ועדת אבות
רישום פרלמנטרי
¶
יפעת קדם
הצעת חוק ההוצאה לפועל (תיקון מס' 55) (היוועדות חזותית), התשע"ח-2017, מ/1182
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
אנחנו פותחים את הדיון. הנושא השני זה היוועדות. אני יכול רק לומר שבזמנו היה דיון בנושא. כל מטרתו של התיקון הזה היה שאם אדם נמצא באילת – אני זוכר את זה טוב. כלומר, לא הכנתי, אבל אני זוכר – וצריכים להביא אותו לבאר שבע או לתל אביב כדי שהוא יוכל לדבר עם ההוצאה לפועל, עם הרשם - - יצרנו אז מסגרת של הוראת שעה. יש חדר או לשכה באילת שהוא יוכל להופיע שם. יש מערכת משוכללת שהוא מדבר עם הרשם, רואים אחד את השני, מדברים. זה חוסך לו, אם הוא רק מסכים. אם לא, הוא יכול להגיע ללשכה עצמה, או לחכות עד שהרשם יגיע אחת לכמה זמן לאילת. הוא יכול לעשות את זה. אמרנו שנעשה את זה הוראת שעה, לראות אם זה הולך טוב או לא. אני מבין, מהנתונים שנתתם – תיכף אני אתן לכם להגיד את זה מהר - שהעסק הזה הולך טוב מאוד, שזו הצלחה גדולה. זה באמת חוסך לאנשים נסיעה עד לבאר שבע, המתנה וכל הדברים. פה זה נעשה הרבה יותר מהיר וטוב. אם זה כך, הבקשה היא שנהפוך את זה מהוראת שעה לקבע. עד כאן. עכשיו תגידו כמה מילים.
ענת הר-אבן
¶
מה שאדוני תיאר זה תיאור מאוד מדויק של המצב. אנחנו מדברים על דיונים בצו הבאה, בפקודות מאסר, במצב שחייב מקבל את האזהרה והוא יכול להגיע ולבקש את זה בתשלומים, או לפני הגבלה כשהוא מקבל מכתב שאומר: אתה יכול להגיע מתי שאתה רוצה ללשכה. עד התיקון הזה הוא לא יכול היה לקבל מענה. התיקון הזה יושם על כ-155 חייבים. חלקם הגיעו בצו הבאה, חלקם הגיעו בפקודת מאסר. לכולם הוסבר שההליך הזה מותנה בהסכמתם. כולם הביעו הסכמה מלאה, חתמו על הסכמה. לאחר מכן הם באמת התחברו באמצעות היוועדות חזותית לרשם שיושב בלשכה אחת. אותו רשם חזר ושאל אותם אם הם מוכנים לקיים את הדיון בהליך בצורה כזאת. הם השיבו שוב שזה על דעתם. רבקה תוכל לתאר בכמה מילים. אפילו העברנו שאלונים בקרב אותם חייבים. אותם חייבים הביעו שביעות רצון מההליך. איפה שהיה צריך מתורגמן, היה מתורגמן. איפה שהיה צריך להסביר, הסבירו להם.
רבקה אהרוני
¶
מתוך 155 החייבים שעשו את הדיון הזה באמצעות video conference, 52 חייבים מילאו שאלון, שזה שליש מהם. זה מעבר למדגם מייצג. רוב החייבים הגיעו בצווי הבאה, 39 מתוך 52. 50 מתוך ה-52 ענו שהרשם הסביר להם מה משמעות הדיון והזכות שלהם לסרב. השניים שלא ענו, בעצם לא זכרו.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
על כל חוב רגיל. למה צריך לדון איתכם? מה נפל עליכם? לא קשור לנושא, תשכח מזה. אתם יושבים כאן במקרה. זה שתי ישיבות נפרדות. אני חיברתי אותן רק בגלל שהצוות הזה משותף. הוא לא מדבר כרגע דווקא על הנושא הזה של מזונות. תשכחו מזה.
רבקה אהרוני
¶
לרוב החייבים שהובאו זאת הייתה פעם ראשונה דיון ב-video conference, ל-42 מתוך ה-52. 46 מתוך ה-52 ענו שהם הבינו את כל הדיון, שזה דבר מאוד מאוד חשוב. רוב החייבים ניהלו את הדיון בשפה העברית. החייב האחד שהצביע על בעיה בהבנה זה בגלל קשיי תרגום.
מבחינת התנאים הטכניים, גם בדקנו את זה. שאלנו את החייבים אם הם ראו את הרשם בבהירות. 49 מתוך 52 ענו שהם ראו את הרשם בבהירות. אותו דבר לגבי שמיעה, 44 מתוך 52. יש פה הסברים לגבי מי שלא שמע, אבל זה ממש בודדים. כששאלו מי יזם את ההשתתפות בהיוועדות החזותית, רובם ענו שהשוטר יזם את האפשרות הזאת לעשות את הדיון ב-video conference. אני חושבת שזה מסביר, אני חושבת שאין צורך. אנחנו יכולים להעביר. אנחנו גם נעלה את זה לאתר האינטרנט. אני חושבת שהעניין הזה עובד מצוין, אין קשיים טכניים.
אלעזר שטרן (הלשכה המשפטית)
¶
הצעת חוק ההוצאה לפועל (תיקון מס' 55) (היוועדות חזותית), התשע"ח-2017.
בחוק ההוצאה לפועל, במקום כותרת פרק ז'-5 יבוא:
"פרק ז'5: היוועדות חזותית".
2. סעיף 74כז לחוק העיקרי – בטל.
זה הסעיף שקבע שזו הוראת שעה.
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
מי בעד, ירים את ידו?
הצבעה
בעד – פה אחד
נגד – אין
נמנעים – אין
הצעת חוק ההוצאה לפועל (תיקון מס' 55) (היוועדות חזותית), התשע"ח-2017, אושרה.
גיא לפידות
¶
אני יודע שלא הוזמנתי לישיבה. כפי שציינתי, יש לי חוב מזונות. אני הובאתי לדיון לפני מאסר 7 פעמים, נאסרתי 4 פעמים. אני רוצה להגיד משהו שלא קשור. אני מבין שיש פה conference, זה שיפור גדול. הייתי רוצה לשאול את הצוות המשפטי של הוצאה לפועל, האם אפשרי שכאשר אדם מגיע לדיון בהוצאה לפועל, שאז בדרך כלל מה שקורה זה שמתחיל איזה סחר סוסים, הרשם מנסה להוציא כסף, מצליח, לא מצליח. אם הוא לא מצליח, הוא שולח אותו למאסר. אני רוצה לשאול את הצוות המשפטי של הוצאה לפועל, האם יכול להיות, האם אפשרי ליצור שרשם ייתן לחייב להגיע לבית הסוהר בכוחות עצמו, ביוזמתו, כלומר, לא שייקחו אותו מידית, יעבירו אותו דרך מרתף האסירים בבית המשפט עם כל הפליליים?
היו"ר ניסן סלומינסקי
¶
גיא, אני אגיד לך, מאחר וזה משהו אחר, אני מציע שתצא עם תומר החוצה, תדבר איתו בחוץ. הוא יבין אותך יותר טוב. הוא ייתן לך תשובה. בין כה וכה זה לא הנושא הזה. תודה רבה, הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 11:00.