ôøåèå÷åì ùì éùéáú åòãä
ôøåèå÷åì ùì éùéáú åòãä
àåîðéè÷
2018-02-07OMNITECH
הכנסת העשרים
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 544
מישיבת ועדת החינוך, התרבות והספורט
יום שלישי, י"ד בשבט התשע"ח (30 בינואר 2018), שעה 12:10
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 30/01/2018
חינוך לאורח חיים בריא בבתי הספר - ציון יום הבריאות
פרוטוקול
סדר היום
חינוך לאורח חיים בריא בבתי הספר - ציון יום הבריאות
מוזמנים
¶
סגן שר הבריאות יעקב ליצמן
ד"ר אודי קלינר - סגן ראש שירותי בריאות הציבור, משרד הבריאות
ניבה בסודו מנור - מ"מ מנהלת המחלקה לקידום בריאות, משרד הבריאות
עירית ליבנה - מפקחת על תחום הבריאות, משרד החינוך
ענת דהן - לשעבר, מפקחת על תחום הבריאות במשרד החינוך
מיה מצרי-ברנד - מנהלת תחום חינוך-ירושלמים בחרים בריא, עיריית ירושלים
בני אבישר - הלשכה לאתיקה, ההסתדרות הרפואית בישראל
ד"ר תמי קרני - הלשכה לאתיקה, ההסתדרות הרפואית בישראל
ד"ר חגי לוין - מזכיר איגוד רופאי בריאות הציבור בישראל, ההסתדרות הרפואית
מאיר חלבי - נכה צה"ל, נציג ארגון נכי צה"ל
ד"ר עמי בן יהודה - מנכ"ל עמותת "מהיום"
נדין הולנדר - מנכ"ל, עמותת "לראות" לחקר בריאות העין
ד"ר דורית אדלר - יו"ר ועדת ההיגוי של הפורום הישראלי לתזונה בת קיימא
אורית חזון מנדל - פורום ועדי ההורים היישוביים
איריס הרינג - סגנית יו"ר פורום ועדי ההורים היישוביים
גלית אלדרוטי - נציגת עמותת "עתיד" (הדיאטנים בישראל) בכנסת
מקסים קנלסקי - נציג, מועצת תלמידים והנוער הארצית
יהודית אילני - עוזרת פרלמנטרית של ח"כ חנין זועבי
רביטל פרקר - מידענית, האגודה למלחמה בסרטן
מרגנית אופיר גוטלר - רכזת פיתוח תוכניות, אגודת הגליל
אריה גוטלר אופיר - מוזמן/ת
לוטם בכר - שדלן/ת (גלעד יחסי ממשל ולובינג), מייצג/ת את ההסתדרות הרפואית בישראל
שושי שטוב - שדלן/ת (גלעד יחסי ממשל ולובינג), מייצג/ת את ההסתדרות הרפואית בישראל
היו"ר יעקב מרגי
¶
אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת החינוך, התרבות והספורט של הכנסת, 30 בינואר 2018, י"ד בשבט תשע"ח. הנושא: חינוך לאורח חיים בריא בבתי הספר – לציון יום הבריאות. כיבד אותנו בנוכחותו, שר הבריאות.
הוועדה סביב השולחן הזה, אנחנו תמיד כשקובעים את הדיון של יום הבריאות או יום הסוכרת, אני אומר להם, בכל הימים שמאזכרים בכנסת, אני יודע שזה יום אחד בשנה. בנושא הבריאות יש לי תחושה שזה כל שלושה חודשים. אנחנו כל פעם דנים ואני שמח, אני לא מלין על כך, כי יש כמה ימי ציון בכנסת שקשורים לבריאות. עירית, אני חושב שפוקדת את הוועדה לעיתים קרובות בגלל שהנושאים נושקים בהרבה תחומים, ואנחנו שמחים כאן לקיים עוד דיון, כי מערכת החינוך מחויבת לבריאות התלמידים. אני ציינתי בפני השר בשיחה שהייתה לנו, שנציגיו פוקדים את הוועדה לעיתים קרובות ויש שיתופי פעולה ניכרים בתחומים שונים, אז נכבד את כבוד השר. יש לו בוודאי לספר לנו מה נעשה במשרד התחום הזה.
סגן שר הבריאות יעקב ליצמן
¶
תודה, אדוני היושב ראש. מכל הוועדות בכנסת בחרתי חינוך. אני חושב שיום הבריאות, מעבר לחשיבות של יום הבריאות, זה החשיבות של - - - שמתחילים הכול מלמטה, יותר קל ויותר אפקטיבי לעבוד.
קודם כל מה שאנחנו עושים לדבר היסודי, וזה נוגע לזה שהיום אנחנו בחורף, התחלנו שנה שלישית שאנחנו עושים חיסונים לילדים בבתי הספר. אנחנו השנה כבר בכיתה ג' עושים חיסונים לשפעת. אני לא מדבר על עוד סוגי חיסונים שעושים בבתי ספר, פפילומה ועוד דברים. לדעתי זה עוזר מאוד לגבי השפעת. אנחנו השנה בשפעת די מינורית, לא מי יודע מה. אני לקחתי חיסון, אני אישית גם כן. לא יודע כמה אנשים באחוזים לקחו חיסונים. יש לנו ויכוח כמה החיסון עובד או לא עובד, אבל חייבים לקחת. גם אם יש ספק אם זה עובד, חייבים לקחת את החיסון לדעתי. זה בטח לא מזיק.
סגן שר הבריאות יעקב ליצמן
¶
אנחנו כל שנה נותנים לכל הילדים בבתי הספר. זה עוזר מאוד להוריד את השפעת גם להורים, כי בדרך כלל זה מתחיל מההורים. זה עוזר מאוד.
סגן שר הבריאות יעקב ליצמן
¶
במדינה אי אפשר להגיד על שום דבר חובה. גם אם יש חוק, לא חייבים לקיים את החוק. תראי את השבת.
יש לנו חוקים שאנחנו עשינו. יש חוזר מנכ"ל על תזונה בריאה בבתי ספר שעשינו את זה ביחד עם משרד החינוך.
סגן שר הבריאות יעקב ליצמן
¶
עוד מעט האנשים שלי יפרטו את הכול.
קודם כול הרחקנו את כל הג'אנק פוד ואת כל האוכל המזיק, מה שאנחנו קוראים, מבתי הספר. אין מכירה בבתי ספר, גם בקרבת מקום.
יש מחקר על מפעל הזנה בבתי ספר הקיימים במגזר היהודי, חרדי וערבי, אנחנו עושים את זה.
קודם כול בכלל עצם הסימון של האוכל שאנחנו עושים, שעבר חוק, זה יכנס לתוקף בעוד שנתיים לא בגלל משרד הבריאות, אלא בגלל שמשרד המשפטים מחייב אותנו לרפורמה שנתיים, עד שנכנס, אז זה יכנס לתוקף ב-2020, אבל החוק נחקק. החוק יכנס לתוקף ויהיה סימון אדום, סימון ירוק. זה עוזר לכלל האוכלוסייה וכמובן יעזור גם לילדים.
יש לנו תוכנית חיוך "אפשריבריא" בגלל בריאות השיניים, בשיתוף משרד החינוך, אבל עצם הדבר שהכנסנו את הזה, אני יכול לגלות לכם שבתקציב 2019 הקדמתי את גיל 18, שהיה צריך להיות בגיל 20. על חשבון משרד הבריאות הכנסתי את זה גם לתקציב 2019, עד גיל 18 טיפולי שיניים בחינם לילדים.
סגן שר הבריאות יעקב ליצמן
¶
כן, בטח. זה מדהים כמה אנשים קיבלו טיפולים בחינם. ממש חינם. היית מאמינה שטיפול שורש יעלה 20 שקל? צילום, 10 שקלים, טיפול רגיל, 10 שקלים. 21 שקל, אם אני לא טועה, כי המדד במשך עשר שנים עלה - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
אני זוכר את ההלוואה שאבי עליו השלום עשה. היא לקחה שש שנים החזרים, כדי שאני אטפל בבן שלי.
סגן שר הבריאות יעקב ליצמן
¶
נכון. זה חוק שעשיתי בקדנציה הראשונה. זה דבר הכי פופולרי דווקא במערכת הבריאות. זה לא קשור רק לדיון הזה, כי אנחנו עושים את זה גם לפי ההסכם עם משרד האוצר, שטיפולי שיניים בחינם יהיו לקשישים. אגב, גם - - - ,אני מתכוון, אם תהיה עוד קדנציה אם אני אהיה.
סגן שר הבריאות יעקב ליצמן
¶
אני חושב שאנחנו נצטרך לטפל בשיניים גם מעבר לטיפולים הרגילים, גם - - - - ועוד כל מיני דברים, אבל עוד חזון.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אני זוכר שבקדנציה הראשונה רציתי להעביר הצעת חוק לאנשים עם שיתוק מוחין שיש להם בעיות בלסתות. אז התנגדו ואני שמח שבקדנציה הזאת זה אושר.
סגן שר הבריאות יעקב ליצמן
¶
אתייחס גם.
קודם כול על טיפות חלב. אנחנו השנה החלטנו במשרד הבריאות להתלבש על הנושא של טיפות חלב, גם תקציבית וגם כתוכנית בריאות. הרבה שנים לא טופל הנושא של טיפות חלב. התחנות ישנות, יש מקומות חדשים שבלי עין הרע גדלו מאוד וחסר תחנות.
סגן שר הבריאות יעקב ליצמן
¶
יכול להיות, אבל אני אגיד לך את הטענה של האוצר. יש מישהו מהאוצר כאן? אין.
אני אגיד מה שהם אומרים. הם אומרים שאם תעשה חשבון כללי במערכת, יש מקומות שאפשר להוריד ותעביר אותם למקומות שצריך. אני אתן לכם דוגמא. אני התנגדתי, כי אני לא חושב שזה נכון לעשות את זה, אבל תארו לעצמכם, אני אומר את זה כמשל. אם אני צריך לקחת עיר כמו גבעתיים. אולי פה ושם יש פחות ילדים כרגע, ואני הייתי מעביר את זה לבית"ר או הייתי מעביר את זה למקומות אחרים, האם אתם חושבים שמותר לי לעשות את זה, לסגור בגבעתיים? הרי יהרגו אותי. לכן אני לא חושב שזה נכון. צריך להשאיר את כל מה שיש. צריך להגדיל את המקומות שחסר ואנחנו נעשה את זה. צריך גם לשפץ.
יש לנו תוכנית, גם במקומות עמוסים לפתוח אחר הצהריים את התחנות וגם בימי שישי, כי יש נשים שעובדות. קשה להן לבוא לפני הצהריים. שיוכלו לבוא אחר הצהריים.
סגן שר הבריאות יעקב ליצמן
¶
לא, זה יכול להיות שאנחנו נקדים, כי היה לי לחץ במקומות מסוימים, אז לא היה לי תקציב לפתוח חדש. מה שעשיתי, פתחתי גם בשעות אחר הצהריים וזה הקל.
סגן שר הבריאות יעקב ליצמן
¶
אנחנו בודקים הרבה מקומות. יכול להיות שבמקומות שיש תלונות על דברים דומים ולחץ, אני לא אחכה ל-2019, אני אוכל להקדים את זה. זה כסף. זה שכר לאחיות, לעובדים, אבל אני מוכן לעשות את זה. זה גם מקל. בכלל ראיתי שזה עוזר מאוד במקומות שפתחתי, שנשים עובדות, שלפני צהריים הן עסוקות, אז אחר הצהריים - - -
סגן שר הבריאות יעקב ליצמן
¶
דבר אחרון זה עישון. את חוק בתי ספר נקיים מעישון משנת 2019, זה אנחנו עשינו יחד עם חינוך. יש לנו קמפיין.
סגן שר הבריאות יעקב ליצמן
¶
השלב הבא, אני הייתי יכול למנוע כל המקומות לעישון כולל בכנסת, את המרפסת שם בצד. הייתי עושה את זה, כולל מאחורי המליאה. הייתי סוגר את זה.
הבעיה במגזר הערבי, אנחנו התחלנו קמפיין מורכב למניעת עישון בחברה הערבית, שם זה גבוה, בעיקר זה נרגילות. צריך להוריד את זה עד כמה שניתן.
היו"ר יעקב מרגי
¶
תראה, אנחנו הרגלנו אותם באוכל לא בריא והם הרגילו את החברה שלנו עם נרגילות. יש סחר חליפין של קלקולים.
סגן שר הבריאות יעקב ליצמן
¶
יש ירידה בשיעור העישון בנוער. זו בשורה טובה. בכל זאת אנחנו עובדים על יותר.
כללית, יש הרבה דברים שאני אתן לאנשי המקצוע של המשרד שירחיבו קצת, ברשותך.
אני אסכם אולי אחר כך כמה דברים.
ד"ר אודי קלינר
¶
אודי קלינר, סגן ראש שירותי בריאות הציבור, משרד הבריאות.
סגן השר די אמר את רוב הדברים, אז אני ארחיב קצת. - - - תקל על שירותי בריאות התלמיד כנדבך הבסיס או העיקרי של ההתעסקות עם בריאות עם ילדים, אבל זה באמת רק חלק אחד מהמון פעולות שהמשרד עושה במיקוד בילדים.
בכל זאת אני אתחיל אולי משם, כי באמת השירות עבר כמה שינויים חשובים בשנים האחרונות. אחד, זה באמת הכנסה של כמה וכמה חיסונים חדשים לתוך התוכנית, אם זה פפילומה של גם בנים וגם בנות. הזכיר פה סגן השר את הנושא של חיסוני השפעת, שזו תוכנית צומחת. התחלנו ב-ב', עלינו ל-ג'. שנה הבאה אני מקווה שנריץ גם את ד' וכן הלאה. אנחנו רואים עלייה ניכרת, לדוגמא בשפעת, בשיעורי הילדים המתחסנים. אם לפני התוכנית זה היה בסביבות ה-10%, היום אנחנו כבר עומדים על מעל ל-50%, אז זו באמת עלייה ניכרת. אנחנו מקווים שתהיה לזה גם השפעה על הבריאות של הילדים והאוכלוסייה הכללית.
עוד צעד חשוב זה ההחזרה של השירות באזור הצפון לידי המדינה. זה חלק גם מהתייחסות שלנו לנושא אי השוויון, להתמקד באזורי הפריפריה, וזה די מצטרף להחזרה של הדרום, וזה מהלך, שבינינו, הוא מאוד חשוב.
אם נצא מתחומי בריאות התלמיד, אז באמת סגן השר הזכיר פה את הנושא של התזונה שמקבל הרבה מאוד תשומת לב, גם אם זה במסגרת ההמלצות של ועדת ההסדרה, זה הסימון האדום שבוודאי נותן לילדים הרבה מאוד כוח סביב העצמאות, אם זה הנושא של הוועדה שדנה היום בנושא הגבלות השיווק של מזון מזיק לילדים, שאנחנו מקווים שיהיה לזה גם כן השפעה משמעותית על הבחירה של הילדים איך לאכול ומה לאכול.
הזכירו פה את חוזר מנכ"ל של משרד החינוך. עירית, את תפרטי עוד, אז אני לא ארחיב.
במסגרת התוכנית הלאומית לאורך חיים פעיל ובריא אפשר גם לציין את כל הנושא של בתי ספר וגנים כמקדמי בריאות. עד 2020 אנחנו נגיע לכל המוסדות. הם כולם יהיו מוסדות כמקדמי בריאות, שזה מהלך גדול וממש נכנס לתוך חלק ההשכלה שהיום התלמידים מקבלים ויקבלו בשנים הקרובות.
הזכירו פה את הנושא של טיפות חלב, אז גם להכניס דיאטניות לטיפות חלב, שבכל תחנה תהיה דיאטנית שתוכל לתת מענה. נקים גם מוקד לייעוץ בטלפון להורים שלא יוכלו דווקא ללכת לטיפת חלב. הם יוכלו לדבר עם איש מקצוע או אשת מקצוע בטלפון. זו גם התוכנית שלנו לשנתיים הקרובות.
הזכירו פה את השיפוץ, אז אני לא ארחיב, את השיפוץ הרב שנתי של התחנות ואת הפתיחה בשעות אחר הצהריים וימי שישי. זה בגדול. נעביר אולי גם לעירית.
ד"ר אודי קלינר
¶
רוב מה שאנחנו עושים, אם לא הכול פה, זה נעשה בשיתוף עם משרד החינוך והמשרד לתרבות והספורט ובאמת זה כייף גדול.
עירית ליבנה
¶
עירית ליבנה, המפקחת על הבריאות במשרד החינוך. אני אעשה את זה מאוד ענייני.
קודם כול באמת שיתוף פעולה, הדבר הראשון ב"אפשריבריא", שזו תוכנית שבשתי ידיים אומצה, ביחד מובלת, ביחד שני מנכ"לי המשרדים הכריזו יעד ברור שעד 2020 כל מוסדות החינוך, גני ילדים ובתי ספר יפעלו כמקדמי בריאות. אנחנו תומכים בזה בשני הכיוונים. אנחנו מתמרצים בתקציב משותף. על כל שקל שאני מקבלת ממשרד הבריאות, אני מקבלת שקל נוסף ממשרד החינוך. יש לנו קופה משותפת שמיועדת ליצור תכנים, רעיונות, ליווי, הדרכה לכל מוסדות החינוך כדי שבאמת נעמוד ביעד המשותף הזה וכולם יעמדו ויהיו מקדמי בריאות.
עירית ליבנה
¶
קודם כול בתשע"ז, ביוני, שאנחנו כל שנה מודדים, מציגים. מנכ"ל משרד החינוך עוקב איתנו בשיתוף, בודק אותנו בזכוכית מגדלת. בתשע"ז היינו על 1,096 בתי ספר מתוך 4,000.
עירית ליבנה
¶
באותו בית ספר תחום הבריאות הוא תחום של דרך חיים ואין שיעור בבריאות, אלא זה גם בלמידה, זה גם בוועדה משותפת להורים וגם בנראות. זה גם בהתנהגות עצמה. שני מוקדים ש"אפשריבריא" עזר לנו למקד, זה הנושא של התזונה, ותיכף אני ארחיב, והנושא של תוספת פעילות גופנית, 90 דקות נוספות בנוסף לשעתיים של החינוך הגופני, כל יום בתחילת יום.
עירית ליבנה
¶
יש פעילות גופנית שהיא יכולה להיות בהתחלה, באמצע, בסוף. הסך השבועי, שזה אחד מהמדדים להכרה בבית ספר, זה 90 דקות נוספות של פעילות. זה יכול להיות ריקוד, משחק, כל מה שבית הספר מחליט. אנחנו עכשיו מפתחים בשני התחומים האלה ערכות מאוד עשירות של רעיונות, של משחקים, של כישורים בנושא של התזונה. הגדרנו ביחד עם משרד הבריאות ואנחנו יושבים בימים האלה, שכל שכבת גיל מ-א' עד י"ב תהיה ממוקדת לשני נושאים בתחום התזונה, שאנשי המקצוע, המחלקה לתזונה, עמותת "עתיד" ואנחנו בונים. מקשרים את זה למדעים, מקשרים את זה לשאר תחומי הלימוד. ב-1 במרץ זה יושם על שולחנו של מנכ"ל משרד החינוך, העבודה הבין-צוותית הזאת, שזה עוד כלי שאנחנו נותנים.
הנושא של החקיקה, אדוני היושב ראש, יצא בגלל הפוליטיקה הישראלית ואנחנו אמרנו שאנחנו מתעלמים. חילקנו את התקנות. התקנות שיגובשו ביחד פורסמו כדי לקבל תגובות לגבי המזנונים, הקיוסקים, המכירה של המזון בכל האופנים. זה באוויר. יש עוד שבוע בערך וזה יונח פה ונתקדם עם זה ואנחנו נעשה מאמצים משותפים להמשיך עם החלק השני שקצת נתקענו איתו. חוזר מנכ"ל ירוענן שוב.
עירית ליבנה
¶
סומכת עליך. אנחנו עוברים עכשיו על נושא של ריענון של כל הנהלים שלנו, אפרופו שירותי בריאות שתיכף נדבר, כי אחד מהלקויות שראינו, שכל בעל דעת במשרד החינוך או איפשהו מבקש אישורים רפואיים. עשינו עם משרד הבריאות סדר, זה יתפרסם, גם הצהרה מחודשת של הורים על הבריאות. אנחנו רוצים למנוע סרבולים, אנחנו רוצים להפסיק להטריד את הרופאים שיתנו סתם אישורים כי ילד הבריז וכו'. עשינו סדר עם מינהל רפואה. זה יפורסם גם.
היו"ר יעקב מרגי
¶
עירית, שאלה לי ושאלה לעליזה ואחר כך תמשיכי.
בדרך כלל אנחנו נתקלים בוועדות הכנסת על חוסר תקשורת בין-משרדי. את מקבלת מענים ממשרד הבריאות, שיתופי פעולה?
עירית ליבנה
¶
אנחנו עובדים כמו זוג נשוי, אבל בנישואים טובים. ככה אנחנו עובדים, באמת בשיתוף פעולה, ולא תמיד מסכימים בהתחלה ויש דין ודברים וזה בסדר.
עליזה לביא (יש עתיד)
¶
קודם כול אני שמחה ומברכת. הבריאות של הילדים שלנו, הדבר הכי חשוב. זה גם בסופו של דבר יחסוך הרבה מאוד כסף למדינת ישראל, אבל אני חייבת לשאול וללמוד, משום שהנתונים שאני מכירה גם לגבי השמנת ילדים וגם לגבי תחלואה של ילדים ומחלות חדשות. הרי הגלידה שאנחנו אכלנו, הקרטיב שאנחנו אכלנו בבריכה, הוא היה איקס קלוריות. היום הגלידה שאתה קונה בלי בכלל מודעות, אני לא יודעת כמה קלוריות. השאלה שלי, איך כל מה שאתם מתארים עכשיו מתכתב עם הנתונים המאוד קשים שהולכים ונהיים קשים משנה לשנה בכל המדדים שאנחנו רואים פה את ילדי ישראל, גם בהשמנה, גם במחלות, גם מחלות, גם חוסר אולי היכרות של ההורים עם כל המערכת שהשתנתה, ומודעות. מה שיותר מטריד אותי גם כאימא, זה לראות עד כמה הילדים שלנו בורחים משיעורי הספורט בבית הספר וכמה הורים מממנים את הספורט אחר הצהריים. האם אתם נכנסים בכלל לחשיבה הזאת, מה קורה בשעות היקרות האלה? למה הילדים לא נמצאים בכל המערך הזה? תוספת של מה שקיים בלי לעשות ראורגניזציה בספורט בבתי הספר - - -
עירית ליבנה
¶
אנחנו כן ישבנו עם הפיקוח על החינוך גופני. אנחנו יודעים שהנתונים של סך הפעילות ב-45 דקות לוקה בחסר. לקחנו את זה. אנחנו עכשיו מפעילים גם מדד. אנחנו בונים למורים לחינוך גופני כלי מעקב שיראה וישאל את התלמיד. קודם כול יטייב את השיעור עצמו וישאל אותו לגבי כמה פעילות אתה עושה אחר הצהריים. זה שההורים מממנים, זה מצוין וזה מתווסף לסך הכול ההמלצות שיש בעולם.
עירית ליבנה
¶
אז אני אומרת, לקחנו את זה. ישבנו עם הפיקוח על החינוך גופני. על זה אנחנו מתלבשים ואנחנו כן מוסיפים את ה-90 דקות. הסך הכול, אנחנו רוצים שהילד יעמוד בהמלצות הבינלאומיות של הפעילות.
הנושא של שילוב הורים. אי אפשר לעבוד בקידום בריאות בלי, ולכן יש לנו רמות שונות, יידוע, שיתוף וכו'. יש הורים שכמובן משתפים מאוד פעולה. יש פה נציגים של ועדי ההורים היישוביים. הפורום יעיד על שיתופי הפעולה והשימוש שלנו בהם להפיץ את התורה עצמה.
הוספנו את הנושא של יעדים ומושג מקדם בריאות. גם המכללות להכשרת עובדי הוראה, עכשיו הצבנו להם יעדים להיות מקדמי בריאות, ביחד, והסילבוס יהיו לימודי חובה, קידום בריאות לגננות ולמורים בשלב הראשוני.
יש לנו הרבה תוכניות. שירותי בריאות לתלמיד, אני אתייחס, כי אחר כך ההסתדרות הרפואית תתייחס.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אנחנו נפתח את הדיון ויהיה עוד סבב התייחסויות.
חשוב לומר, לפני כחודש קיימנו כאן דיון על בתי ספר, מתקני בריאות ואורח חיים בריא, אבל כפי שאמרה עירית, אנחנו יכולים לדרוש ממערכת החינוך לעשות הכול. משרד הבריאות יכתוב את כל התקנות ואת כל הסימונים על המוצרים ובסוף גם החינוך לאורח חיים בריא, מתוך הבית הוא לא פחות חשוב. כל אחד מביא מהדוגמא האישית שלו. אמרה עליזה ובצדק, וחבל שאין פה את הפונקציה הפדגוגית. שיעורי חינוך גופני במערכת החינוך, ואת לא הכתובת, לא השתנה בהם כלום מאז היותי תלמיד.
היו"ר יעקב מרגי
¶
זה נעשה בשעות הבוקר לעיתים קרובות, כשאחד מחפש את הזנב של השני והמורה מחפש את התלמידים, ואחד במגרש והשני לא בא. לעומת זאת, הבן שלי כן כל חודש משלם טבין ותקילין והולך לחדר כושר. כשהוא התחיל, אז כבר יש לו מודעות והוא כבר לא רוצה לאכול מטוגן ולא אוכל ג'אנק. אם את שואלת אותי, כנראה לא תהיה ברירה. זה לא כסף גדול. לא תהיה ברירה. כרגע בזכות הממשלה אנחנו הולכים להציב מכשירי החייאה. יש לי חזון, שבכל בית ספר יהיה חדר כושר.
עליזה, זה עונה לך? זה צריך להיות כפי שאמרה עירית, שיתוף פעולה של ההורים, של מערכת החינוך וכולם ביחד.
בבקשה, השר.
סגן שר הבריאות יעקב ליצמן
¶
סימון מזון אדום, ירוק, זה בדיוק בשביל המטרה הזאת. אנחנו יודעים את הקשיים גם לחינוך אוכל בריא וטוב. לא פשוט. גם ילדים, אם הם רואים סימון, הם מתחילים להבין שזה אדום, יש בעיה. אנחנו התחלנו לעשות את זה בגלל הנושא של השמנה. השמנה, אנחנו בין הכי גרועים בעולם, ובסוכרת, השם ישמור מה שקורה. בכל העולם המגיפה היום גם.
ברור לכם, הכול תלוי בחינוך, בהורים. אני מודע גם שילדים לא אוהבים את כל הדברים. אם הייתי לומד טוב, לא הייתי שר, הייתי תלמיד חכם. לא הצלחתי בלימודים ואין לי תואר ואין לי בגרות, אז נהייתי שר. בכל אופן מה שאני רוצה להגיד, שסימון האוכל זה הדרך לדעתי, חלק מהחינוך לנוער.
עליזה לביא (יש עתיד)
¶
תודה, אדוני היושב ראש. אני קודם כול רוצה להודות לך אדוני השר, שבחרת לבוא לדיון הזה משלל הדיונים. זאת אמירה מאוד משמעותית, שהעתיד של הילדים שלנו חשוב גם במשרד החינוך וגם במשרד הבריאות שאתה עומד בראשו, והדברים שכרגע הצגת בפנינו, גם רפואת השיניים וגם הדברים האחרים. יחד עם זאת, אי אפשר שלא לראות את המדדים, מה שהתחלתי לומר. אנחנו הולכים אחורה בהרבה מאוד מהדברים. אם בעצם יש כזאת פעילות מבורכת ועם מודעות וקוראים כבר לילד בשמו - - -
עליזה לביא (יש עתיד)
¶
בסוכרת ובהשמנה. הילדים שלנו הם ילדים מאוד חכמים. הרבה מהחינוך בבית הצליח בעזרת הילדים. אני זוכרת שכשהילדים שלי אמרו לי, לא אימא, הסנדוויצ'ים לא יהיו בשקית ניילון, וכל הנושא של מודעות ואיכות הסביבה וכל אהבת הטבע ועוד ועוד, התחילה בבתי הספר, והחינוך הם בסוף קוני הסוציאליזציה הטובים ביותר בבית, כך שגם הנושא הזה של הבריאות, צריך לשים על זה הרבה יותר תשומת לב. אני מברכת שעד 2020 אתם רוצים להגיע, רק עדיין לא הבנתי מה באמת הולך לקרות.
עליזה לביא (יש עתיד)
¶
אדוני, ברשותך, אני יודעת שגם הנושא הזה מאוד קשוב וקרוב אליך. אני הייתי מבקשת לתחום את זה בזמן. 2020 זה מחר. לבוא ולראות כל כמה חודשים כאן בוועדה מה קצב ההתקדמות וכמה בתי ספר נכנסים לתוכנית ואיפה בחלוקה הגיאוגרפית, אדוני, ברשותך.
סגן שר הבריאות יעקב ליצמן
¶
אם שמת לב מה שאמרו לך כאן, שרבע כבר בתוכו. 1,000 ומשהו מתוך 4,000. סך הכול אנחנו באמצע הדרך.
עליזה לביא (יש עתיד)
¶
כן, אבל אדוני, ברשותך, אני לא יודעת אם יש פה את הזמן, אבל אני לא הבנתי מה קורה בבתי הספר.
מירב בן ארי (כולנו)
¶
כי אנחנו עוסקים כל הזמן בנושא. היא נמצאת כאן כמעט כל חודש וגם מהחינוך והבריאות. בגלל זה שאלתי איזו תוכנית, כי אנחנו באמת עוסקים כל הזמן, מהפיקוח על האוכל עד להוציא את הקפיטריות שהיו בתוך בתי הספר. זה לא משהו אחד.
היו"ר יעקב מרגי
¶
נעמוד מקרוב על אחד מבתי הספר שנכנסו.
מירב הייתה אמורה לנהל את הדיון הזה. ברגע שהגעתי קצת יותר מוקדם, אז היא ניצלה והיא בדיון אחר, אבל אני מודה לה שהיא הגיעה, מודה לה שהסכימה מלכתחילה.
מירב בן ארי (כולנו)
¶
קודם כול תודה שאתה גם נותן לי לנהל ועדות. זה לא דבר מובן מאליו, והאמת, היה לי דיון מהיר שלי בכספים, אז זה גם יצא טוב, עם גפני שגם עזר לי שם.
אני רוצה להגיד, ואני אומרת לך גם, עליזה. הוועדה הזאת, זה שהוא בא היום, התקשר אלי בבוקר ואמרת לי שאתה מגיע, זה היה מאוד חשוב, כי החבר'ה שלך נמצאים פה ונמצאים כאן קבוע. כמעט כל חודש אנחנו עוסקים בענייני בריאות שקשור לתלמידים. זה לא משהו מנותק. כל דבר שכמעט נמצא בבית הספר, אנחנו עוסקים בבריאות של התלמידים. שיעורי ספורט שאנחנו עוסקים בהם, ותזונה נכונה. דיברת על מקדם סוציאלי. אפילו הגענו לסדנאות להורים, איך אתה בעצם מחנך הורים, אז בעניין הזה הוועדה עובדת כל הזמן.
דבר שני שרציתי לומר, בתוכנית 2020, זה מאוד מעודד, כי אני לא הבנתי אם דיברנו על הרפורמה של סימון המוצרים שהיא גם 2020 או על זה, אבל זה דווקא מאוד מעודד כי אנחנו לא שמענו הרבה זמן. רבע מבתי הספר כבר בפנים, אני יודעת, אבל זו פעם ראשונה שאת אומרת לי, מירב, יש איזשהו תאריך שאליהם יכנסו.
מירב בן ארי (כולנו)
¶
זו בשורה מאוד חשובה בעיניי, כי זה כן להכניס את בתי הספר. אני מסכימה עם עליזה בעניין הזה.
מירב בן ארי (כולנו)
¶
אנחנו נעקוב. אני מסכימה עם עליזה גם בעניין של הבית, ואני מדברת על זה כל הזמן, שבסוף חייבים שגם יהיו סדנאות להורים, כי זה לא עוזר שאנחנו באים ואומרים, ואני אומרת את זה כי יש לי מקרה כזה מהבית. האחיינים שלי הם רחוק מאוד מתפריט ברי, ואני כל הזמן בשיחות בכלל עם אחותי, אני מודה.
מירב בן ארי (כולנו)
¶
לא, יותר גרוע מזה, תאמין לי. זה חומוס, צ'יפס. אין סלט. בוא נגיד שהרפורמה של הסימון לא תעבור אצלי בבית.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
אני רוצה להודות לסגן השר במעמד של שר, שהועיל להשתתף בוועדה הזאת. זה מראה כמה חשיבות יש לדיון ולהתייחסות שלו לנושא הדיון.
כבר ישבנו עם סגן השר מספר רב של פעמים, במיוחד בקשר לצורך להגביר מודעות לכמה דברים: השמנת יתר, יתר לחץ דם, סוכרת, עישון, וכולם קשורים. זה לא ארבע מחלות או הרגלים גרועים שלא קשורים. הם קשורים.
שיעור נשים עם סוכרת בחברה הערבית ועם השמנה הוא גדול יותר מאשר אצל יהודים.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
נפגשתי עם המנכ"ל מספר פעמים על הצורך לעשות קמפיין של הגברת מודעות, לממן קמפיין כזה בבתי ספר, בבית, במקומות ציבוריים, במוסדות חינוך, בכל מקום, כי ההרגשה היא שזה לא נעשה מספיק.
סגן שר הבריאות יעקב ליצמן
¶
אז עשינו. הודעתי בתחילת הישיבה שאנחנו עשינו למשל על הנושא של עישון, עשינו קמפיין למגזר הערבי במיוחד, להוריד את העישון שם.
אחמד טיבי (הרשימה המשותפת)
¶
נכון. ביום הסוכרת למשל, היו כאן ד"ר באשרה בשאראת ו - - - מואסי. הם אנשים שעוסקים בחברה הערבית בנושא הזה של חינוך לבריאות, לאוכל בריא. אני חושב שצריך להשתמש באנשים כאלה בחברה הערבית כדי להרחיב את ההסברה ואת המודעות, כי שיעור התחלואה מארבעת הדברים שאני הזכרתי, הוא הרבה יותר מאשר כל אוכלוסייה בארץ. תודה, אדוני.
מסעוד גנאים (הרשימה המשותפת)
¶
תודה אדוני היושב ראש. אני מצטרף לברכות לכבוד סגן השר על נוכחותו ועל קיום הדיון החשוב הזה. זו לא פעם ראשונה שאנחנו דנים בעניין הבריאות. כפי שנזכר, ביום הסוכרת וההשמנה היו נתונים מאוד חמורים, מאוד מסוכנים במיוחד בעניין של החברה הערבית והתלמידים, בני הנוער הערבים.
לצערי הרב, לאור אורח החיים הלא בריא בכלל לילדים שלנו, אני חושב שהגברת השעות של החינוך הגופני בבתי הספר זה עניין חשוב מאוד מדרגה ראשונה. יש את האנשים שהם בוחרים ללכת למכוני כושר או למקומות כאלה, אבל אחרים, והם הרוב, נצמדים בבתיהם, בבתי קפה, לסמרטפונים, לאייפונים, לכל ההרגלים ולכול, לצערי הרב, המכשירים האלה, לכן הגברה והעלאת השעות של החינוך הגופני זה חשוב מאוד.
בוועדה גם דנו על העניין של הקיוסקים ומכירת המאכלים והמוצרים הלא בריאים בכלל בבתי הספר, ששם הייתה אנדרלמוסיה ואנרכיה שצריך לסדר ולאכוף. העניין הזה עדיין הוא עניין מאוד פרוץ למרות שבתי הספר, מהילדים שלי אני יודע שיש הנחיות, אל תיקנו ככה וככה ולא בקיוסק, תביא מהבית, אבל למרות זה הילד, כאשר יש לו כסף, הוא קונה את הדברים הלא בריאים האלה.
מסעוד גנאים (הרשימה המשותפת)
¶
נכון. הבעיה שגם הרבה פעמים מה שמתקן בית הספר, מקלקלים בבית או מקלקלים ברחוב. צריך לרתום את ההורים בכל הדרכים להעלאת המודעות בעניין בריאות הילדים שלהם. תודה.
יוסף ג'בארין (הרשימה המשותפת)
¶
תודה לכבוד יושב ראש באמת על המשך ההתעניינות בנושא חשוב זה. תודה גם לסגן השר.
האמת היא שזה לא מובן מאליו. אני כחבר ועדת החינוך כל כך מתגעגע לפעמים לראות את השר או את המנכ"ל בדיונים אפילו בנושאים, שהם אפשר להגיד הרבה יותר חשובים מבחינת ההתעסקות הציבורית.
יוסף ג'בארין (הרשימה המשותפת)
¶
נכון, אבל אתה מכיר הרבה דיונים חשובים שהיו לנו וקובעי המדיניות לא היו.
יוסף ג'בארין (הרשימה המשותפת)
¶
ולכן אני מעריך זאת.
אני רוצה לומר שהתחושה העיקרית שלי, שיש פער בין השיח לבין מה שקורה בבתי הספר. אני תוהה מה בדיוק מקור הפער הזה, האם זה שאין אכיפה מספקת? האם יש אכיפה ואז מתקנים את המצב ואחרי חודש המצב חוזר לקדמותו? כי אני כל הזמן שומע על תלונות שבעצם מוכרים דברים שאומרים לי שברמה המשפטית זה כבר מוסדר וזה אסור, לכן נראה לי שאנחנו היום במצב שהבעיה היא לא שאין תקנות ואין הוראות. כנראה שיש מספיק היום, אבל בשטח אני לא רואה את זה. אני כמעט לא רואה קפיטריה או חנות בתוך בתי הספר שאין בה את כל הדברים שאסורים.
סגן שר הבריאות יעקב ליצמן
¶
אני לא יכול לאכוף בקפיטריה שלא ימכרו מה שרוצים. אני יכול לחייב. אתן לך דוגמא. ברור לך שהתחלתי את הקמפיין בג'אנק פוד, כמו מקדונלד'ס - - -
סגן שר הבריאות יעקב ליצמן
¶
שוקו עם סוכר. שוקו דווקא הצליח לא רע. במקדונלד'ס אני מתכוון, ברגע שאנחנו נתחיל את האדום/ירוק, אני אלך לבדוק אותם. לא יעזור. אני לא צריך אפילו להודיע לאף אחד. אשלח מישהו.
סגן שר הבריאות יעקב ליצמן
¶
לא, אני אגיד לך בדיוק מה אני אעשה. אני אשלח מישהו למקדונלד'ס לקנות סנדוויץ' ואני אבדוק את הסנדוויץ' הזה, אם זה אדום או ירוק. אם זה אדום, אני אפרסם לכולם שזה אדום. אם זה ירוק, אני אגיד לכולם שזה ירוק. אין בושה. אם זה טוב, אני אגיד לכולם שזה טוב. שם אני לא יכול להדביק את האדום/ירוק, אבל אני צריך לבדוק אותו.
עירית ליבנה
¶
בחוק כתוב: "שר החינוך ימנה מאנשיו", זאת אומרת, הוא יצטרך למנות פקחים. ברגע שהתקנות יעברו, אנחנו כבר נערכנו למה מכשירים את הפקחים. החוק מציין את העיצום הכספי כנגד. יש עוד תהליך, אתה לא היית בהתחלה, ואנחנו מתקדמים.
ד"ר תמי קרני
¶
ד"ר תמי קרני, יושבת ראש הלשכה לאתיקה של ההסתדרות הרפואית.
אני מצטרפת קודם כול לברכות ותודה רבה לך, חבר הכנסת יעקב מרגי.
אני מודה מאוד לסגן השר שנמצא פה ובאמת כל הכבוד. רציתי לדבר על נושא שהוא טיפה אחרת. אני מודעת לכל העבודה המצוינת שמשרד הבריאות והחינוך עושים בתחום של לנסות לשנות את אותם הרגלים מונעי בריאות או פוגעים בבריאות, אבל אני חושבת שצריך לשים גם דגש לתוך שעות הלימודים. חלק מהחינוך זה מתן הידע, ומתן הידע בתחושתי כרפואה 35 שנה, הציבור המבוגר מכיר פחות מדי כיצד פועל גופך וכשאין לך את הידע של הפיזיולוגיה, של האנטומיה, מבנה הגוף והדרך שהגוף עובד, קשה לך יותר לברור מבין הדברים, מה הוא הטיפול הנכון.
אנחנו אומרים להחתים את החולה על הסכמה מתוך ידיעה, והתחושה היא שבורות הידע רבים מדי. זה מאפשר למכור לאנשים דברים שלא נחוצים לבריאותם, בכותרות של "בריא", "טבעי", "טבעוני" ושמות כגון אלה שמוכרים, אבל אם הציבור יכיר יותר טוב וכילדים ילמדו כיצד פועל גופך בכל גיל, זה ישמש אותם הן כילדים ובוודאי כמבוגרים, אז הצעה שלי, בתוך תוכניות הלימודים פרט לכל הפעולות המבורכות שצוינו כאן, יותר תכנים של ידע של איך פועל גוף האדם, מה הוא צריך, מה הוא לא צריך. תודה רבה.
ד"ר חגי לוין
¶
ד"ר חגי לוין, מזכיר איגוד רופאי בריאות הציבור בישראל, ההסתדרות הרפואית.
גם אני מברך גם אותך, את הוועדה ואת סגן השר שמכבד אותנו בנוכחותו.
אני רוצה לגעת בשלוש נקודות שעלו כאן: טיפות חלב, עישון והתזונה. לגבי התזונה, צריך לזכור הילדים לא חיים בוואקום וגם הסימון התזונתי חשוב ככל שיהיה, וייכנס רק בעוד שנתיים, הוא צעד מאוד חלש ולא אפקטיבי כאשר הילדים שלנו חשופים לאלפי פרסומות ומאמצי שיווק בלתי פוסקים, גם בניסיונות בתוך מערכת החינוך וגם כשהם יוצאים אחרי שעות הלימודים, ולכן אנחנו מציעים והצגנו את זה השבוע, את אותן מגבלות שחלות על הטבק, להחיל גם על המזון המזיק כפי הגדרתו של משרד הבריאות, אותם מוצרים שיזכו לסימון אדום, וחייבים במקביל לאזהרה, גם לעצור את הדחיפה של הפרסומות.
סגן שר הבריאות יעקב ליצמן
¶
נדמה לי שאף פעם לא ניהלת משרד ממשלתי ואתה לא יודע עד כמה זה מקצועית פשוט בלתי אפשרי. אי אפשר מהיום למחר לעשות דברים נגד כל המפעלים וכל המדינה, להגיד, סטופ. אפשר להכניס לאחר תהליכים. אני צריך לאפשר למפעלים להכין את עצמם לגם אוכל בריא, לייצר. אגב, כל המפעלים הגדולים מכינים היום לילדים חטיפים בריאים.
סגן שר הבריאות יעקב ליצמן
¶
עובדה שאמרתי שאני לא אתן להכניס לקייטנות שוקו עם סוכר. עובדה שכולם עשו בלי סוכר.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אני אספר מחוויה אישית כחבר בוועדת העבודה, הרווחה והבריאות בקדנציה הקודמת, כמה לקח לנו זמן להעביר את ההתוויות על התרופות, להכניס עוד שפה. בהתחלה חשבנו, מה פתאום, אבל צריך לתת למערכות להסתגל. השאיפה היא לעשות.
מירב בן ארי (כולנו)
¶
כן, הסברנו לו בוועדה. אנחנו היינו כל הדיון עם חגי שהוא עושה עבודה טובה, אבל הסברנו לו קרוב לשלוש-ארבע פעמים שיש תקנות. קראנו לתקנות האלה "עץ שקד". זה תקנות שמחייבות אותו לפעול, והוא לא יכול לפעול נגד החוק, והסברנו לו והוא יודע גם.
ד"ר חגי לוין
¶
לא אמרתי את זה כביקורת. כיוון שבמדינת ישראל הולך לעבור החוק על מוצרי הטבק, באופן מידתי אותו דבר יכול לעבור גם על המזון המזיק.
נקודה שנייה זה הנושא של העישון בבתי הספר. תראו, אנחנו קיימנו פה דיון בכנסת לא מזמן. יצא ב-2016 אבל אין שילוט, אין אכיפה של נושא העישון בבתי הספר, ושוב, גם כאן הילדים לא חיים בוואקום. כאשר הטבק לגלגול הוא מאוד זול, אז הם מתחילים בטבק לגלגול ועוברים לסיגריות. אנחנו חייבים, מהוועדה הזאת אני קורא שוב את העניין הזה שמשרד האוצר חייב להשוות את כל מוצרי הטבק, כי הילדים מתחילים בדיוק בטבק לגלגול.
הנקודה השלישית לגבי טיפות חלב ושירותי הבריאות לתלמיד, אז באמת אנחנו שמחים לשמוע על התוכניות. אנחנו היינו חברים בוועדת סומך. עד היום לא פורסמו ההמלצות באופן רשמי. אנחנו מאוד מודאגים ממגמת ההפרטה שהועלה כאפשרות בוועדה.
סגן שר הבריאות יעקב ליצמן
¶
מהמילים שלך אפשר לפרש את זה שאנחנו הולכים למכור את זה לארצות הברית. תסביר מה אנחנו עושים בהפרטה.
סגן שר הבריאות יעקב ליצמן
¶
סך הכול אומרים שאותם הדברים שיש בחלק מהערים, נעשה את זה גם כן או בקופות חולים או בבתי חולים, נניח, תיאורטית, אז מה רע?
ד"ר חגי לוין
¶
אנחנו מציעים שתהיה רשות ממלכתית אחת שתלווה את הילדים שלנו, אינטגרציה מגיל אפס עד גיל 18, יש גורם. זו הבריאות של הילדים שלנו והיא לא פחות חשובה מכל דבר אחר וצריך לעקוב אחריה מהתחלה ועד הסוף.
ד"ר חגי לוין
¶
כיוון שיש לי שלושה ילדים בכיתות ו', ב' ו-א', אני רואה איך קשה להשיג תורים בטיפת חלב. אנחנו צריכים בהחלט להשקיע הרבה יותר משאבים באופן דחוף בטיפות החלב, אבל גם במקביל לראות איך אנחנו עושים אינטגרציה. שירותי הבריאות לתלמיד, וזה הדיון היום, שעברו לידיים פרטיות, חברות פרטיות שלא נתנו את השירות בצורה מיטבית - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
בלי לשאול אותו, הוא יסכים איתך שתחזיר את האחיות לבתי הספר, רק תמצא איך להשיג את התקציב.
נדין הולנדר
¶
שמי נדין הולנדר, אני מנכ"ל עמותת "לראות" לחקר בריאות העין. אדוני סגן השר מכיר אותנו. הוא רצה לעזור לנו עם פרויקט של ניידת לטיפות עיניים לקשישים וניצולי שואה. אנחנו סיימנו חמש שנים והצלנו את הראייה של 21% מהקשישים שבדקנו. אנחנו ביקשנו גם לטפל בנושא של עין עצלה במערכת החינוך. אנחנו שנה שעברה כעמותה בדקנו 3,000 ילדים, מחצית במגזר היהודי, מחצית במגזר הערבי, והתוצאות לא טובות.
נדין הולנדר
¶
אשמח מאוד לקיים את הדיון ושנקבל החלטות בהתאם.
במסגרת הפרויקט הנהדר, שיתוף הפעולה המדהים בין משרד הבריאות למשרד החינוך אני מברכת את כל מי שעוסק בתחום.
ד"ר דורית אדלר
¶
תודה רבה. ד"ר דורית אדלר, יו"ר ועדת ההיגוי של הפורום הישראלי לתזונה בת קיימא.
קודם כול אני מברכת את השר על נוכחותו בדיון החשוב הזה ועל המהפכים שעשה בנושא בריאות השיניים וכו'. אני בהחלט מודעת למאמצים האדירים שמשרד הבריאות משקיע בנושאים האלה של מניעת השמנה וכו'. יחד עם זאת, משרד הבריאות טוען שכל שנה מתים כ-10,000 איש כתוצאה ממגיפת התזונה המזיקה. זאת אומרת, כל יום שאנחנו מתעכבים, עוד אנשים פשוט מתים.
אנחנו שותפים גם להצעה.
היו"ר יעקב מרגי
¶
בואי נהיה פחות דרמטיים. אלה שמתים, לא חינכו אותם לפני 40 שנה ו-50 שנה. אפשר לומר, בואו נחסוך. לייחס את זה שעכשיו מתים בגלל שבבתי הספר לא חינכו - - -
סגן שר הבריאות יעקב ליצמן
¶
רק הערה קצרה. כשחלילה וחס מישהו נפטר בבית חולים, חולה קשה מאוד, מהמחלה, פתאום קיבל זיהום ונפטר בבית חולים. ממה הוא נפטר?
סגן שר הבריאות יעקב ליצמן
¶
בית חולים מראש יכתוב, מהמחלה. אני יודע דבר אחד, הוא נפטר ממלאך המוות. אז אותו דבר, כל פעם מלבישים את זה על משהו אחר. אומרים לי ש-5,000 אנשים מתים בשנה מזיהום. אני אומר לכם, לא יודע אם זה נכון. כל אחד, זה לא סתם זיהום. יש פה רקע למשהו.
ד"ר דורית אדלר
¶
כבוד השר, כמי שעבדה בבית חולים "הדסה" מעל 30 שנה, חלק גדול מאלה שמקבלים את הזיהום, זה אלה שהם גם בתת תזונה.
ד"ר דורית אדלר
¶
נכון. בסופו של דבר רוב המחלות היום שאנחנו חולים בהן ואנחנו מתים מהן, הן תולדה של התזונה המזיקה. הנושא של הסימון התזונתי הוא חשוב, אבל הוא מרכיב קטן מאוד והוא בהחלט לא יהיה חלק חינוכי מאחר וברוב המקרים אנחנו נקבל את המדבקות על מזון שהוא קצת פחות מזיק.
הנושא של לימודי תזונה חייב להיכנס למקצועות הליבה בכל מערכות החינוך, מהגן ועד י"ב. מאחר והנושא התזונתי כמו שכבוד השר אמר, הוא כל כך מורכב, לא ניתן בשעתיים. אתם נתתם עוד 90 דקות בשבוע על פעילות גופנית. מבורך. לא יכול להיות שאת זה לפחות לא תיתנו על תזונה, מאחר והנושא התזונתי הוא כל כך מורכב, שרוב האנשים שלא לומדים אותם. גם אם הם בתוך מערכת הבריאות, אין להם את הכלים להבין.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אני שוב חוזר לבן שלי שהוא בי"ב היום. כל ההרצאות, כל שיחות המוטיבציה לא עזרו. מתי הוא התחיל עם מודעות גבוהה ועבר שינוי חד? זה כשהוא התחיל להתאמן, אז הוא הבין כמה צריך דל שומן, ואוי ואבוי אם יכינו לו את מה שקודם הוא היה, אוי ואוי אם לא מכינים לו.
ד"ר דורית אדלר
¶
אז אני נותנת לך את הדוגמא ולכן אני אומרת, מתעופפים בלי סוף מילים לגבי התזונה. הנושא הזה הוא מורכב וזו זכותו של כל ילד. רק בבתי הספר, רק מערכת החינוך צריכה ללמד את נושא התזונה, לא שום גוף מסחרי לממן דברים כאלה. זה צריך להיות חלק ממקצועות הליבה. זה דבר שיתרום לחייהם הבריאים וגם להון האנושי של החברה בישראל.
נקודה אחרונה אני רק רוצה לומר גם על הנושא של בתי חולים. אתם מדברים על חינוך המבוגרים. חלק גדול מהמבוגרים החולים, השלב של המחלה זה השלב שאנשים עושים את השינוי וזה טוב לכל המשפחה. שם אין מספיק תקנים של דיאטנים, לצערי הרב. חלק גדול מהאנשים שיש להם שבץ מוחי, אף אחד לא רואה אותם אחר כך, לכן יש גם את האישיו הזה של להכניס יותר של דיאטנים בבתי חולים, לתפוס את האדם בנקודה שאפשר להתחיל לעשות את השינוי בבית. תודה רבה.
איריס הרינג
¶
איריס הרינג, סגנית יו"ר פורום ועדי ההורים היישוביים.
ראשית, פורום ועדי ההורים היישוביים מברך את יושב ראש הוועדה, את סגן שר הבריאות, ליצמן, על הדיון החשוב הזה בנושא בריאות ילדנו, שכן אין נושא שנוגע בכל שכבות האוכלוסייה ובכל המגזרים ושייעצב את חיי כולנו בהווה ובעתיד כמו תחום הבריאות.
החינוך לבריאות במדינת ישראל חסר ברמה של שיתוף ההורים. עד היום הייתה חסרה ההכרה וההובלה של משרד החינוך והבריאות ביחד, וגורמים נוספים. לשמחתנו חל שינוי בתקופה האחרונה. כן מנסים לחבר את כל הגורמים האלו ביחד. לבד אף אחד לא יצליח. משרד הבריאות לבד לא יצליח, משרד החינוך לבד לא יצליח ואנחנו כהורים בוודאי ובוודאי שלא נצליח.
חסרים כלים לעובדי מערכת החינוך בכל הנושא ההסברתי. יש פרסומו ויש טלוויזיה ויש עיתונים ואפשר לצאת בהמון טייטלים. חשוב מאוד שהתהליך שהתחיל עכשיו, יחלחל ויגיע לכל ההורים ולכל בתי הספר, שזה ייצא משם.
אני מבקשת להתייחס לאחות בית הספר. זה נושא שחשוב לנו, שאנחנו מאוד מבקשים שיילקח בחשבון. טיפול בילדים שנפצעים בבית הספר, אין מי שיטפל בהם כמו שצריך. מזמינים אמבולנס, אמורים להקפיץ. מה שעושים בפועל, זה מתקשרים להורים, תבוא לקחת את הילד שלך, הוא נפצע, אלא אם כן הוא באמת איבד הכרה או שבר רגל, מיידעים את ההורים לאחר מכן. אין מי שיטפל בבעיות בבית הספר. אני כילדה גדלתי בבית ספר, הייתה אחות. היה קורה משהו, היינו הולכים לאחות והיא זו שהייתה מטפלת בנו. המורים לא מסוגלים לעשות את העבודה הזאת. אין להם את הכלים, אין להם את הידע, אין להם את ההכשרה.
אישורי מחלה, כבר דיברו, מה שאמרה עירית, לילדים חולים. ילד חולה נשאר בבית יום אחד, הוא לא מרגיש טוב, ההורה צריך לרוץ לקופת חולים, כן יתנו לו את האישור, לא יתנו לו את האישור, האישור טוב, האישור לא טוב. בדרך כלל הם לא נותנים. הם פשוט מסרבים. עד ארבעה ימים לא מקבלים אישור. תשברי את הראש.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אומרת לך עירית במילים אחרות, הקב"סית לא תבוא אליך לפני ארבעה ימים. כהורה את יודעת שהילד חולה.
איריס הרינג
¶
אני יודעת, אבל אחר כך כשהוא מקבל חיסורים בבית הספר, הוא מקבל תלונה על זה ומכתב על כך שהילד לא הגיע ככה וככה ימים. בבית הספר גם זה נספר וזה בסדר.
איריס הרינג
¶
אבל זה לא מה שנעשה בפועל.
הבקשה שלנו, להמשיך לשתף את ההורים ולקחת אותנו כחלק בלתי נפרד ומחייב בתוך התוכנית הזאת, וכמובן אני מסכימה עם חגי על הנושא של - - -
מקסים קנלסקי
¶
אני מקסים קנלסקי, חבר במועצת תלמידים ארצית.
עלו פה מספר דברים לגבי החינוך הבריא. הטענה שלי בעיקר לגבי מכירת המתוקים בקיוסקים בבתי הספר. כיום אני ניגש למבחן בבית ספר, אני רוצה משהו בשביל להיכנס לריכוז. לי נוח לקחת איזה שוקולד, משהו מתוק. זה עוזר לי להיכנס לריכוז.
מירב בן ארי (כולנו)
¶
אני חייבת להגיד לך, אגב, על שוקולד, כי בדקתי את זה, כי עבדתי עשר שנים עם נערים. אני רוצה להגיד לך ששוקולד מריר, בגלל שיש בו קקאו יותר גבוה, הוא בריא יותר והוא גורם לך לריכוז גבוה יותר. תנסה פעם הבאה. יש בו הרבה יותר קקאו.
מקסים קנלסקי
¶
ובכללי גם לתלמידים בשיעורים רגילים, לא רק במבחנים. יש לי הרבה חברים בבית ספר שנוח להם לפני שיעור לקחת ביס ממשהו מתוק. זה עוזר להם להתרכז אחר כך בשיעור.
לגבי תוספת שעות של חינוך גופני בבתי הספר, ובנוסף לזה ההתייחסות לכך שתלמידים מבריזים משיעורים אבל אחר כך לוקחים חוגי ספורט, למה? כי היום בשיעורי חינוך גופני בבתי הספר לתלמידים פשוט משעמם.
מקסים קנלסקי
¶
בכיתה ג', אני זוכר, אני וחברים שלי היינו באים למורה ושואלים, האם משחקים היום כדורגל, כדורסל? והוא היה אומר, לא, היום אנחנו משחקים איזה משחק, לא זוכר מה היה, משהו משעמם.
היו"ר יעקב מרגי
¶
בקיצור, אתה קורא לנו לעשות רפורמה בשיעורי חינוך גופני, שיהיו מאתגרים ומעניינים יותר.
מקסים קנלסקי
¶
בטח. היום התלמידים שהולכים לעשות ספורט אחרי שעות בית הספר, הם לא הולכים לעשות את אותו ספורט, הם הולכים לחדר כושר, לקבוצות כדורגל, כדורסל, כל אחד למה שמעניין אותו, משהו שלא מוצאים לו בבית הספר.
יוסף ג'בארין (הרשימה המשותפת)
¶
כבוד היושב ראש, אפשר רק הערה? אני מנצל גם את העובדה שסגן השר נמצא.
אני גם נתקל בבעיה, כבוד סגן השר, של אי זמינות חומר בערבית, לרבות באתר בעברית. למשל, לדעתי אחד החומרים החשובים זה בכל מה שקשור לקישור "הכול בריאות", קוראים לזה. הרבה מידע עדכני בנושאים של בריאות.
יוסף ג'בארין (הרשימה המשותפת)
¶
מה שאני אומר, שבאתר של משרד הבריאות יש הרבה מידע חיוני ומקיף ומתעדכן כל הזמן בענייני בריאות, לרבות קישורית של "הכול בריאות". הרבה מהמידע הזה רק בעברית.
יוסף ג'בארין (הרשימה המשותפת)
¶
אני אשמח אם יהיה גם באידיש, אבל בוא קודם כול בשפות הרשמיות ואחר כך הלאה.
אורית חזון מנדל
¶
אורית חזון מנדל, גם מפורום ועדי ההורים היישובים יחד עם איריס.
אני גם מברכת על הוועדה הזו. אני מברכת גם על שיתוף הפעולה עם משרד הבריאות ועם משרד החינוך. אני ממש רואה התחלה של תהליכים טובים. אני מאוד מקווה לא להתאכזב ושזה יקרה מהר ושבתחילת שנה הבאה כבר יהיה שינוי משמעותי במערכת החינוך.
היו"ר יעקב מרגי
¶
מבלי שההורים לא ייקחו אחריות גם כן, נכון שזה לא נוח להיות עם ילדים דעתניים ורוצים דווקא, אבל מודעות גבוהה של ההורים תשפיע גם על המערכת. אי אפשר בלי שיתוף פעולה. אי אפשר לזרוק הכול על המערכות.
אורית חזון מנדל
¶
זה בדיוק מה שרציתי להגיד. באמת מדברים כאן דברים יפים ודברים נכונים, אבל שורש הבעיה כאן, אם חגי מציע איזושהי תוכנית, ועוצרים, משרד הבריאות הרי יצא בקמפיין פרסומי להגדלת המודעות למזון בריא. התעשיינים עוצרים את זה, אז אם משרד הבריאות ובכלל המשרדים מתקפלים לתעשייה - - -
אורית חזון מנדל
¶
מתקפלים, כי הסירו את הקמפיין הזה, אז איך אנחנו נעלה למודעות אם אנחנו נתקפל מול התעשיינים?
היו"ר יעקב מרגי
¶
סגן השר יושב פה והוא מאלה שחטף הרבה ביקורת כשהוא התבטא על סוג מזון כזה או אחר. הוא שם את הדברים בקדמת הבמה. יש תהליכים, מה לעשות. הלוואי והכול היה נגיש וקל.
היו"ר יעקב מרגי
¶
אשאל אותך שאלה. לו יצויר שנעבור במעבר חד ברוח הקמפיין, לתעשיות של מזון בריא וזה היה מחסל כמה מפעלים עם מאות עובדים, איך המדינה הייתה?
היו"ר יעקב מרגי
¶
חגי, אתה יכול להגיד איומי סרק וזה קל לומר את זה. כשאתה מנהל מערכות ומקיים דיונים ואתה רוצה להגיע ליעד, הכול או לא כלום, אני מכיר פה דיונים בצד הזה של השולחן כשאנחנו מצד ארגונים, שאנחנו סוף סוף אחרי 70 שנות קיומה של המדינה מנסים לעשות שינויים כאלה ואחרים בתחום של ילדים עם מוגבלויות במערכת החינוך או בתחום של ילדים אלרגיים, הם עומדים על הרגליים האחוריות ואומרים, הכול או לא כלום. אני אומר, אבל אני מתקדם שני צעדים לקראת היעד. חכו, לא, הכול או לא כלום. הכול או לא כלום, לפעמים צריך גם להיות קשוב. לא אומר בכל מקרה. הכוחות הכלכליים, יש להם - - -
היו"ר יעקב מרגי
¶
מידת האיזון, אני לא אומר את זה שחור או לבן, לכן כשאומרת לך הממשלה ומתכנסת ומקיימת דיונים, אומרת לה, רבותיי, כן, מדינה צריכה להתנהל יותר אחראי.
כשאומרים לך שבאות התקנות של משרד המשפטים, ואומרים, שינוי מיידי פוגע בתקנת ההסתמכות, יש דיוני החוזים, יש מערכות שקיימות, צריך להתייחס, ואם באים התעשיינים ואומרים, תראה, זה יכול - - - , אני לא אומר שמייד להתקפל. צריך לקיים דיון, להתכנס. אני לא אומר את זה שחור או לבן. צריך לחשוב על המחיר.
אורית חזון מנדל
¶
כן, לא סיימתי. אני חושבת שצריך שיהיה שיתוף של משרדי הממשלה לחקיקת חוק בריאות ישראל. שתהיה פעילות משותפת ושהתוכנית של "אפשריבריא" תתרומם למעלה ותקבל תמיכה גם של כל המשרדים, שזה צריך להיות דבר משותף לכולנו.
אני חושבת שצריך להבהיר לתעשייה לייצר מוצרים בריאים, שזה יהיה הדגל, זה יהיה דבר שאנחנו מובילים אותו.
אני חושבת שברגע שהתקנות יעברו, של בתי הספר, של הקפיטריות, צריך להגדיל את הפיקוח. צריך להגדיל את הפיקוח בכלל גם בצהרונים. דיברנו על זה. זה עדיין חסר.
אורית חזון מנדל
¶
אני חושבת שכל מה שקשור לילדים, כל נושא, כל מקום שהילדים נוגעים בו, זה צריך להיות קידום מזון בריא.
אורית חזון מנדל
¶
זה בסופרמרקטים בגובה של הילדים, שהם רואים את כל המזון המזיק הזה, זה בהצגות ילדים, זה בבתי ספר, בקפיטריות ובדוכנים. אני חושבת שאנחנו, המבוגרים, צריכים לתת להם את זה לחינוך, להגדיל את המודעות גם של ההורים, גם של הילדים לאורח חיים בריא. כמובן ספורט.
מה שאתה אמרת זה נכון. אני מאוד מזדהה עם מה שאתה אמרת. החינוך לא צריך להיות פרונטלי, בצורה באמת שתשעמם אותם. זה צריך להיות תוך כדי עשייה של ספורט, תוך כדי עשייה של יצירה, של בישול. ממש תוך כדי יצירה, שיעבור החינוך, לא פרונטלי.
יהודית אילני
¶
מספר דברים אודות המצב של החינוך הגופני בחברה הערבית. בבתי ספר רבים חסרים בכלל אולמות ספורט. באותם בתי ספר בהם יש אולמות, בהיעדר כיתות הם הפכו את אולמות הספורט לכיתות מאולתרות ולכן הם לא משמשים לפעילות ספורטיבית.
אין רשתות צל בחצרות, וילדים, במקום שיעשו את הפעילות בחצר, החצר לא מתאימה במקרים רבים, אבל גם אין רשתות צל ואז החל מאפריל עד סוף שנת הלימודים ומספטמבר עד בערך נובמבר, הפעילות לא מתקיימת בגלל השמש החזקה.
היו"ר יעקב מרגי
¶
קיימנו דיונים על זה, לא מספיק. לצערי הרב יש בעיות אובייקטיביות ולא אובייקטיביות רבות במגזר, שמונעות את השיפוץ.
יהודית אילני
¶
גם באותם מקומות שבהם בנו אולמות מרכזיים כמו למשל במג'דל כרום ובעוד מקומות שבהם אנחנו בדקנו את זה, מגיעים באותה שעה ילדים מחמישה בתי ספר יסודיים, לאולם הספורט. באולם אחד 200 ילדים אמורים לקיים פעילות ספורטיבית, אז גם אם יש תוספת 90 דקות, אין תוכן ל-90 דקות האלה.
יהודית אילני
¶
בסופו של דבר לגבי בנות מתבגרות ופעילות ספורטיבית בחברה הערבית, יש איזושהי - - - וצריך לחשוב על תוכניות חינוכיות שמעודדות ספציפית לאוכלוסייה הזאת את הפעילות הספורטיבית, כי קיים חוס מתן לגיטימציה לבנות ברגע שהן נכנסות לגיל ההתבגרות, לעסוק בפעילות ספורטיבית אם זה לא במקום סגור ומוגן. מוכרחים להתייחס לזה.
סגן שר הבריאות יעקב ליצמן
¶
הסיכום אתה תיתן, אדוני, אבל שתי הערות לגבי הדיון.
העליתם דברים יפים וטובים ואי אפשר להגיד לא, רק מה, כשבא השר וביקש מסגן השר לדון, מה הוא צריך לעשות, הוא נכנס למשרד, יש לו דיון, יש לו זיהום, יש לו תרופות, יש לו MRI. אני אסקור לכם רשימה ארוכה שהוא לא יודע מאיפה להתחיל את הבוקר טוב שלו. הכול בבעיות, הכול בצרות.
אתן לכם דוגמא מהשבועיים האחרונים. התקציב האחרון של 2019 - - - , התעקשתי על סיעוד, וקיבלתי. לא משנה, יש עוד ויכוח פה ושם, אבל הממשלה אישרה את זה בסוף.
ברגע שאני מקבל סיעוד, זה המון כסף. אוטומטית משרד האוצר, ואני אומר, בצדק, אני אומר גם על האוצר, בצדק. אומר, אתה קיבלת מיליארד שקל עכשיו, אי אפשר. אז קיבלתי טיפולי שיניים לזקנים וקיבלתי לזיהומים קצת, קיבלתי עוד, כל מיני דברים קטנים. זה כבר לפנים משורת הדין לדבריהם, אבל אי אפשר ללכת למשהו גדול, לכן אמרתי גם קודם, גם אני רוצה למשל אחות בכל בית ספר, למה לא?
אספר לכם עוד דברים מה שאני רוצה, אבל מה, אני במציאות. יש לי דבר אחד, אני צריך לראות מה אני מתקן. יש לי כסף איקס, מה אני עושה עם זה. זו אחריות של כל שר, כל אחד. אפשר להגיד שאני לא צודק, אז זה הקלפי. הקלפי יגיד אם אני צדקתי או לא צדקתי, באתי טוב, לא באתי טוב.
צריך להבין דבר אחד, יש דילמה לכל שר על האג'נדה שלו, מה הוא עושה עם הכסף, ואני אומר לכם על זה, יש לי רשימה ארוכה על כל מיני דברים. לא רוצה להלאות אתכם. צריך לסמוך על המשרד שעושים את המקסימום. אגב, גם בסיעוד, זה לא מאה אחוז מה שרציתי, אבל קיבלתי 70% ואני שבע רצון ואני מברך על כך, ועכשיו כל שנה מעלים את זה. תודה רבה.
היו"ר יעקב מרגי
¶
גם וגם וגם. תודה.
הוועדה מודה לכבוד סגן השר ליצמן על נוכחותו בוועדה ועל תרומתו לדיון.
הוועדה עמדה מקרוב על העשייה המשותפת בין משרד החינוך למשרד הבריאות בתחום החינוך לאורח חיים בריא.
הוועדה שמעה מכבוד השר על הכוונה להיכנס לטיפול ורפורמה על תחנות לטיפול באם ובילד, מה שנקרא טיפות חלב, והפעלת משמרת שנייה וכן שיפור התנאים הפיזיים של התחנות.
הוועדה שמעה על תוכנית משרד החינוך להקיף עד 2020 את כלל בתי הספר במסגרת "אפשריבריא" ולהפכם לבתי ספר כמקדמי בריאות.
הוועדה תקיים סיור פתע באחד מבתי הספר כדי לעמוד מקרוב על אותם בתי ספר שמוגדרים מקדמי בריאות.
הוועדה קוראת למשרד החינוך לבחון שינויים בשיעורי החינוך הגופני, להפוך אותם ליותר מאתגרים ומהנים לתלמידים.
הוועדה קוראת לשר החינוך לבחון כתמריץ הקמת חדרי כושר בבתי ספר שיצטיינו כבתי ספר מקדמי בריאות על מנת לתמרץ את שאר בתי הספר.
תם ולא נשלם. נמשיך לעקוב ונמשיך לקיים דיונים בנושא הזה. תודה רבה לכולם.
הישיבה ננעלה בשעה 13:27.