ôøåèå÷åì ùì éùéáú åòãä
ôøåèå÷åì ùì éùéáú åòãä
àåîðéè÷
2018-02-13OMNITECH
הכנסת העשרים
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 677
מישיבת ועדת הכלכלה
יום שני, כ' בשבט התשע"ח (05 בפברואר 2018), שעה 9:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 05/02/2018
תקנות התעבורה (תיקון מס' 11), התשע״ח-2018
פרוטוקול
סדר היום
לציון יום ההצדעה למשטרה - תקנות התעבורה (תיקון מס'...) התשע"ז-2017, תיקונים לחלק ב' לתקנות בדבר כללי התנהגות בדרך.
מוזמנים
¶
מנהלת אגף א' הנדסת תנועה, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים - חן כהן
ראש תחום תכנון תחבורתי משולב, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים - חני פרבר שמש
לשכה משפטית, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים - סיגלית ברקאי-וקאיל
לשכה משפטית, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים - ספיר דדון
יועמ"ש, הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים - עמי רוטמן
ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים - יפעת רווה
משפטן, מחלקת ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים - דרור וגשל
ראש תחום הע"ס חומרים מסוכנים, המשרד להגנת הסביבה - יוסף רבי
אגף חומרים מסוכנים, המשרד להגנת הסביבה - יבגני סופר
ראש מדור ייעוץ וחקיקה, אגף התנועה, משטרת ישראל - סנ"צ דנה ימינחה
קמב"ץ אגף התנועה, משטרת ישראל - רפ"ק ניב ידיד
צוער, קורס קצינים ייעודי, משטרת ישראל - נעם גרינברג
צוער, קורס קצינים ייעודי, משטרת ישראל - מופיד מישלב
מנכ"לית, ארגון נשות שוטרים, סוהרים וגמלאים - אביגיל שררה
קצין בטיחות יונייטד, מפעילי התחבורה הציבורית - יוסי לוי
קצין בטיחות, דן תחבורה ציבורית, מפעילי התחבורה הציבורית - צחי ליטבק
יושב-ראש, מועצת המובילים והמסיעים - גבי בן הרוש
נציגת הנהלה, מועצת המובילים והמסיעים - קרן גדיש
יושב-ראש, חיים בדרך מתונה, ארגונים למאבק בתאונות דרכים - מרדכי פדר
מנכ"ל, חברת אמקו ים; יושב-ראש, העמותה למען משרתי המילואים - אבי סייג
עוזר מנכ"ל, חברת אמקו ים - רוני גוטרמן
עמותת תנו יד לחרש נכים למען נכים - דן מיכאל קדרון
מוזמנת - טולדנו אתי
שדלן/ית (עצמאי/ת), מייצג/ת את מועצת המובילים והמסיעים בישראל - לירן בן הרוש
שדלן/ית (כהן - רימון - כהן), מייצג/ת את הארגון הארצי לקידום מעמד השוטר והסוהר - רוני ליטינצקי
רישום פרלמנטרי
¶
טלי רם
תקנות התעבורה (תיקון מס'...) התשע"ז-2017, תיקונים לחלק ב' לתקנות בדבר כללי התנהגות בדרך
היו"ר איתן כבל
¶
בוקר טוב לכם. היום יום שני, פעם אחת כי טוב. גברתי מנהלת הוועדה, היועצת המשפטית, רשמת, דובר, חבר הכנסת מיקי לוי, שקודם כול צריך להגיד לו תודה על יוזמתו המבורכת. היום הוא יום השוטר, על צבעיו, גווניו ועשייתו ופעילותו, ואנחנו כאן מקדמים בברכה את קורס קצינים ייעודי, מחלקת חקירות. יש לכם בדיוק דיון היום – אנחנו סידרנו שיהיו דיונים שיעסקו בנושאים שמשטרת ישראל, המשרד לביטחון הפנים, מניח כאן לפתחנו.
אבל כמדי יום, אנחנו מתחילים את היום בשיר. ברשותכם. הבוקר - כפי שהבטחנו בשבוע שעבר - החלטנו להקדיש את השיר למשורר שהלך השבוע לעולמו, חיים גורי. גורי נולד בשנת 1923, היה מחשובי היוצרים בתרבות העברית ומעמודי התווך של דור הפלמ"ח. חתן פרס ישראל לשירה בשנת 88', סופר, איש רוח, פזמונאי ועיתונאי. הוא אחראי לכמה מנכסי צאן הברזל החשובים ביותר בתרבות הישראלית, ביניהם שירים כמו "הרעות" ו"באב אל וואד". חיים גורי הוא עבורנו אחד מסמלי דור המייסדים של המדינה, נפטר בגיל 94. השאיר אחריו את אשתו עליזה ושלוש בנות.
האמת היא שבאופן טבעי כולם אומרים, שיר הרעות, באב אל וואד. אני ביקשתי שהיום נקריא שיר שבדרך כלל אנחנו לא מכירים. חיים גורי היה הרבה מעבר רק לשני השירים האלה. והשיר שבחרנו, שיר שלא כולם מכירים, "שיר החוזרים ללא בית":
"נִפָּגֵשָׁה בִּקְצֵה הַמִּשְׁעוֹל/ כּוֹכָבִים וְעָנָן מְלֹא שָׁמַיִם/ עוֹד לֹא תַּם הַמַּסָּע הַגָּדוֹל/ הוּא בּוֹעֵר בְּאִישׁוֹן הָעֵינַיִם// וְהַדֶּרֶךְ הָיְתָה סוֹעֵרָה/ וְהָאֵשׁ לִחֲכָה אֶת פָּנֵינוּ/ אַךְ חָזַרְנוּ הַיּוֹם חֲזָרָה/ וְנוֹתַרְנוּ כָּל כָּךְ לְבַדֵּנוּ.// וּמוּל אוֹר מְדוּרָה דּוֹעֵכָה/אַחֲבְּקֵךְ בְּיָדִי הָאַחַת.// הוּא חָזַר וְהִגִּיעַ אֶתְמוֹל/ וְקָרָא לִי מִקְצֵה הַמִּדְרֶכֶת/ הוּא הָיָה מְבֻגָּר וְגָדוֹל/לֹא הָיָה לוֹ לְאָן לָלֶכֶת.// שָׁם הָיִינוּ יַחְדָּיו כְּרֵעִים/ מַחְלָקָה עַקְשָׁנִית וְאוֹהֶבֶת/ שָׁם דִּגְלֵנוּ שֻׁסַּעַ לִקְרָעִים/ אַךְ הָיִינוּ יַחְדָּיו כְּמוֹ אֶבֶן.// אַךְ מַדּוּעַ רָאִיתִי אוֹתוֹ/ מְהַלֵּךְ לְבַדּוֹ, לְבַדּוֹ?// נִפָּגֵשָׁה בִּקְצֵה הַמִּשְׁעוֹל/ כּוֹכָבִים וְעָנָן מֵעָלֵינוּ/ נִפָּגֵשׁ וְנִזְכֹּר אֶת הַכֹּל/ וְאֶת כָּל שֶּׁהָלְכוּ עִמָּדֵנוּ.// אִם הַבַּיִת אוֹתָנוּ עָזַב/ וּבָדָד נְהַלֵּךְ בְּבוֹא עֶרֶב/ לֹא נִפֹּל, לֹא נִפֹּל, אֶגְרוֹפֵנוּ חָזָק/ הַחוֹזֵר לֹא יִשְׁמֹט אֶת הַחֶרֶב.// וּמוּל אוֹר מְדוּרָה דּוֹעֵכָה/ נְחַבְּקֶנָּה בַּיָּד הָאַחַת.//"
ואחרי שיר כזה אפשר להתחיל את היום. ברשותכם, הנושא שמונח כאן לפתחנו על סדר-יומנו הוא תקנות התעבורה - כבר אנחנו נמצאים במחצית הדרך כמעט, כמדומני, גברתי היועצת המשפטית - התשע"ז–2017, תיקונים לחלק ב' לתקנות בדבר כללי התנהגות בדרך.
אני רוצה להזכיר. אנחנו ביום ההצדעה למשטרה וזה חלק גם מהדיונים שהחלטנו להביא אותם היום. בבקשה, חבר הכנסת מיקי לוי.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
תודה רבה, אדוני היושב-ראש ותודה על התרבות שאתה מנסה להנחיל לבית הזה בהקראת שיר, חלק מתרבותנו בארץ הזו. שאפו ענק. הלוואי וילכו בדרכך גם אחרים.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
זה ירגיע קצת את הלהט בוועדות השונות. אני רוצה להודות לך, אדוני היושב-ראש, לצוות הוועדה, על קיום הדיון החשוב הזה, לברך את האורחים גם מבחינתי ביום חשוב זה שכנסת ישראל מצדיעה למשטרת ישראל ומוקירה את הפעילות שלה בכל התחומים.
הבוקר – משהו שקשור לענייני הוועדה שלך – אני מבקש להניח, אניח על שולחן הכנסת הצעת חוק חדשה שכתבתי, שעניינה מתן רישיון נהיגה על טרקטורון לקטינים. לעת האחרונה, בחודשים האחרונים רואים טרקטורונים שמשתוללים, עולים על כבישי ישראל, ומה שדורש המחוקק הוא רישיון על טרקטור. רישיון על טרקטור אינו מתאים לכלי קטן מן הסוג הזה שעולה על כבישים כאשר הוא איננו מורשה, לא מודע לשלטי האזהרה שבדרך. ראינו השתוללות שרק לפני חודש וחצי קיפחה חיים.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
ברגע שיהיה רישיון על מכונית. שיעורי הנהיגה יילקחו על הכביש, ואז אותו צעיר שהוא גם בגיל 16 מותר לו להוציא רישיון על מכונית, אני רק רוצה להפוך את הרישיון על טרקטורון – במקום רישיון על טרקטור יהיה רישיון על מכונית. ואז אני גם אסנן את כל אלה שעולים על טרקטורים במושבים ומשתוללים אחר כך על הכבישים. ראינו לפני חודש וחצי אירוע קשה מאוד של צעירה שרכבה מאחורי נהג טרקטורון, נהרגה בדמי ימיה, אין לנו אלא רק להצטער.
אני אניח את זה על שולחן הכנסת, ואני אבקש שזה יגיע לוועדה הזו כוועדה שמודעת לכל הנושא של חוקי התנועה.
תודה רבה ואני מברך אותך ואת הרצון שלך לקדם את הנושא הזה.
היו"ר איתן כבל
¶
תודה, תודה, תודה. תודה, חבר הכנסת יעקב פרי. ואנחנו במעבר חד אל תוך התקנות עצמן. איפה אנחנו אוחזים? בבקשה, גברתי.
לאה ורון
¶
יש פה בקשה של מנכ"לית ארגון נשות השוטרים והסוהרים – לפני שצוללים בחומר אולי אתה רוצה לאפשר לה לומר כמה מלים.
אביגיל שררה
¶
תודה רבה. שמי אביגיל שררה, אני מנכ"לית ארגון נשות השוטרים והסוהרים, שנקרא ארגון ארצי לקידום מעמד השוטר והסוהר.
בתחילת דבריי אני רוצה להודות לחבר הכנסת מיקי לוי על היום הנפלא הזה, ובכלל על כל פועלו, ואני מאמינה שביחד אנחנו נעשה ונצליח להביא את אי הביטחון התעסוקתי בהשוואה לצה"ל. כבוד היושב-ראש אולי לא מודע לנושא של אי הביטחון התעסוקתי.
אביגיל שררה
¶
נכון, נכון. יפה, הזיכרון שלך הרבה יותר טוב משלי. עד היום אנחנו מתדיינים בבית הדין לעבודה, שזה דבר מאוד מאוד חמור. מגיעה לנו התוספת הזאת על-פי כל דין וצדק וגם על-פי ועדת המעקב שנוסדה בעקבות החלטת הממשלה ש-33.
לא יכול להיות שגם שב"כ ומוסד יזכו בבית הדין לעבודה, וגם אנחנו נזכה בבית הדין לעבודה, והשר כחלון מתעלם למרות כל השיחות – גם של חבר הכנסת מיקי לוי עם גורמים כאלה ואחרים וגם כל הפעולות שאנחנו עושים בכל הוועדות – אנחנו עדיין ממשיכים להילחם.
אני מרגישה ששוטרים, סוהרים וגמלאים, כמו עניים בפתח לקבל את מה שמגיע להם על-פי כל דין.
הייתי מבקשת מאדוני להעלות את זה בכל הזדמנות, בכל מקום, ואני מאמינה שאם כולנו נהיה שותפים למאבק זה, אנחנו גם נצליח בו. מגיע לנו, על-פי כל חוק ודין. לא יכול להיות שיזלזלו בשוטרים, סוהרים וגמלאים, אנחנו לא סוג ב'.
היו"ר איתן כבל
¶
אני, במה שתלוי בי, אעשה את כל אשר נדרש כדי לסייע, ואני בדרכי שלי מנסה לסייע. אני מאוד מקווה שיגיע הרגע ושר האוצר, שהוא השחקן המרכזי פה בעניין הזה, יעשה את אשר כל כך – לדעתי לפחות – ראוי שייעשה.
היו"ר איתן כבל
¶
מיקי, תגייס את כולנו לפנייה. הנה בוא, תחתים את כל חברי הכנסת או את רובם מכל הקואליציה, אופוזיציה.
מיקי לוי (יש עתיד)
¶
אני כבר דיברתי השבוע עם שר האוצר, אמרתי לו, בוא תשלם את השוטף, ממחר בבוקר מה שמגיע להם בשכר - גמלאים, שוטרים. על חובות העבר בוא נקים שולחן עגול, נתדיין. ביושבי כסגן שר האוצר, הייתה בעיה של הצמדה עבור הגמלאים ועבור המשרתים, שלא הוצמד. בארבעה תשלומים גמרתי את העניין הזה, שלום על ישראל.
פה מדובר על שנים של התדיינות. השוטרים זכו בדין בבית המשפט, ומן הדין שהמדינה תעמוד אל מול פסיקת בית המשפט. המדינה בחרה - שלא בתפיסת העולם שלי – לערער בבית המשפט וכרגע זה נמצא בערעור.
הצעתי לשר האוצר עומדת בעינה, ואני עומד לשלוח גם מכתב לראש הממשלה בעניין הזה. אם הוא ייתן הוראה, יבוא על פתרונו.
מרב תורג'מן
¶
תודה, אדוני. אם כך, כמו שבאמת ציינת, בדיון הוועדה הראשון בתקנות שהתקיים ביום 14 בנובמבר, הוועדה דנה ואישרה את תקנות 1 עד 3, וביניהן הוספת הגדרת "אתר תשתית", תיקון הגדרת "שולי דרך", תיקון תקנה לעניין סיבוב פרסה כך שכשיש תמרור המורה על נסיעה בכיוון מסוים שאינו פנייה שמאלה או פרסה, ייאסר סיבוב פרסה; והוראה לעניין עקיפת רכב.
בנוסף, הוועדה דנה בתקנה 4 שעניינה איתות במעגל תנועה.
מרב תורג'מן
¶
בהתאם לפרוטוקול, אדוני, אתה פתחת את הישיבה אבל מייד החליף אותך חבר הכנסת יעקב אשר, והוא ניהל את מרבית הדיון.
מרב תורג'מן
¶
כאמור, הוועדה טרם אישרה את תקנה 4. התקיים דיון סביב השאלה של נחיצות ההוראה לגבי החובה לאותת במעגל תנועה, וככל שהוועדה תחליט לאשר - - -
היו"ר איתן כבל
¶
כשאני נכנס לכיכר, יש יציאה ראשונה, יש ישר ויש שמאלה. אתה יכול לצאת ביציאה שלישית. אני רואה את הכיכר עכשיו בראש העין, יהודה הלוי. יש לך פנייה ימינה כשאתה יוצא, יש לך ישר, יש לך שמאלה, ויש שמאלה חזק, חזרה אל הכביש.
היו"ר איתן כבל
¶
אני שאלתי את השאלה הזו גם אז. הרי זה כמו כל פנייה שאתה מבצע. דרך אגב, עם כל הכבוד לכולנו, איתות הפך להיות מחזה נדיר – לא משנה אם אתה עוקף, בכלל לפנות ימינה, שמאלה, מי בכלל מאותת. היום בבוקר, אוטובוס, אין עבירה שלא עשה, אפילו לא אותת, כאילו התגנב שלא ראינו אותו. אף אחד לא ראה שהוא התגנב לתוך הטור - לא אותתי, לא ראו אותי.
מרב תורג'מן
¶
אדוני, בהמשך למה שאתה אומר, הוועדה חשבה שנכון שיצא קמפיין סביב תיקון התקנה כך שבאמת זה יגביר את הידיעה בקרב הציבור, ומשרד התחבורה התבקש להביא לוח זמנים לקמפיין שכזה. לפני כן אני חושבת שכדאי שהם יציגו את התקנה שכרגע מונחת לדיון.
חן כהן
¶
חן כהן, מנהלת אגף הנדסת תנועה במשרד התחבורה. בעקבות כל מה שנאמר פה בדיון הקודם וכל הבקשות שלכם לעשות מחשבה קצת יותר מורחבת – גם בנוגע לנסיעה במעגל דו-נתיבי, כמו שביקשתם, שאנשים לא יודעים איך לנסוע, מאיזה נתיב לאיזה נתיב – אנחנו הרמנו את הכפפה ואנחנו באמת מתכוונים לעשות בדיקה קצת יותר מעמיקה בנושא ולראות איך להסדיר את זה קצת אחרת בתקנות, ולכן אנחנו החלטנו שאנחנו נוריד את זה מהרשימה פה.
היו"ר איתן כבל
¶
אני שואל שאלה. האם גברתי מתכוונת שאתם מבקשים להסיר בשלב זה את תקנה 4 ואת תקנה 5 בלבד?
היו"ר איתן כבל
¶
יש כאן את היועצת המשפטית, יש כאן את המנהלת, שזה לחם חוקן כדי לתת לנו את התשובה המקצועית בעניין הזה. נכון לרגע זה, את באה ומודיעה לנו – סעיפים 4 ו-5, את אומרת בשלב הזה, ואולי עניינים נוספים שעלו בדיון הקודם, אתם מבקשים לעשות מחשבה שנייה.
אומרות לי היועצת המשפטית והמנהלת שיש אחת מן השתיים. או שמושכים, נכון?
מרב תורג'מן
¶
הם כרגע לא יכולים למשוך את התקנות. הם יכולים לבקש שהוועדה לא תדון ולא תאשר את תקנות 4 ו-5, והן לא ייכללו ברצף התקנות האלה.
יעקב פרי (יש עתיד)
¶
אדוני, תקנה 5, כפי שעוזריי אומרים – לא אני, עם יד על הלב – ישנה עצירה להורדת נוסעים בתחנת מוניות.
היו"ר איתן כבל
¶
אני רק רוצה לומר לכם – אנחנו כבר בסוף – דברים כאלה, לא שזה יעזור לנו, הייתם צריכים להגיד לנו מראש. הקצבנו לדיון הזה שעה וחצי. זה פשוט, באמת אני אומר לכם.
סיגלית ברקאי-וקאיל
¶
"תיקון תקנה 64
66.
בתקנה 64 לתקנות העיקריות, בסופה יבוא:
"(ז) נוהג רכב המתקרב למעגל תנועה שלפניו מוצב תמרור 303, ייתן זכות קדימה לרכב הנמצא בתוך מעגל התנועה."."
היו"ר איתן כבל
¶
הערות? שוטרים, יש לכם התייחסות? מישהו מכם, יש לו איזה רעיון? תודה. מי בעד?
הצבעה
בעד – פה אחד
תקנה 6 נתקבלה.
סיגלית ברקאי-וקאיל
¶
"תיקון תקנה 72
77.
בתקנה 72(א) לתקנות העיקריות -
(1) אחרי פסקה (2א) יבוא:
"(2ב) בדרך שהוצב לפניה תמרור 401;"
(2) בפסקה (14), המילים "פרט לעצירה לשם הורדת נוסעים" -יימחקו."
הכוונה היא כאן למעשה לעשות שני שינויים בדיני החנייה. אחד זה לקבוע איסור חנייה בדרך אסורה, שזה התמרור 401. בדרך אסורה אסור גם להיכנס.
סיגלית ברקאי-וקאיל
¶
שאין בה נסיעה, גם לא לצורך חנייה. האיסור השני הוא איסור למעשה לבצע עצירה להורדת נוסעים בתחנת מוניות, פשוט בגלל שזה אזור שמיועד לרכבים מסוימים ואסורה שם החנייה.
יעקב פרי (יש עתיד)
¶
לזה אני מתנגד. אני חושב שזה מוגזם לאסור חנייה איפה שיש תחנות מוניות – עם כל הכבוד שיש לי למוניות, ואת הכבוד שלי למוניות נתתי.
היו"ר איתן כבל
¶
אני רוצה לחדד. אתמול במקרה היה לי אירוע כזה. הכול היה פנוי אז זה פחות היה בעייתי. באתי לסופר בבוקר – אני מדבר על 7:00 בבוקר, 8:00 – הייתה חנייה. כדי שאני אוכל לצאת יותר מהר עשיתי רוורס. אני מסתכל, תחנת מוניות. דרך אגב, מעולם לא ראיתי שם מונית, אבל זה לא חשוב.
היו"ר איתן כבל
¶
כן. השאלה אם בתמרורים האלה אתם גם כותבים – הרי ברוב המקומות זה לא באמת תחנת מוניות.
סיגלית ברקאי-וקאיל
¶
אבל תחשבו על זה שיש מונית שאמורה להיכנס, ומישהו אחר עומד שם. הוא יוצר עיכוב לתנועה כי הוא אמור להיכנס לאזור שהוא אמור לחנות בו באזור תחנת המוניות, ויש רכב שעומד שם ומחכה להוריד נוסעים, לאסוף נוסעים וכו'.
היו"ר איתן כבל
¶
את רוצה לדקה. זה המקום שהוא הכי בטוח כי הוא כל כולו, כל האזור הזה – הרי בסוף במה אנחנו עוסקים?
היו"ר איתן כבל
¶
אני שואל אותך שאלה. אני נוסע, רואה תחנת מוניות, אני אומר נעצור בשביל הכיף? בסוף, אתה עוצר כדי להוריד מישהו או לאסוף במקרה הטוב מישהו לשנייה, דקה. מישהו עם סלים, סיטיפס.
אורחים, מישהו מכם חושב?
נעם גרינברג
¶
יש פה דווקא איש תנועה מקצועי יותר ממני אבל עדיין, לפי מה שאני יודע, רוב התאונות קורות כשאנשים עוצרים במקומות שאסור לעצור, שקשה לעצור, שמנסים לתקן או להעלות נוסעים או משהו כזה.
השאיפה שלנו היא לאפשר לאנשים כמה שיותר לעצור במקומות בטוחים.
היו"ר איתן כבל
¶
מה יותר בטוח ממקום של תחנת מוניות שבו יש את הנוהל של עצירה והעלאה? יש פה חוקר תנועה? תתקרב, נשמע אותך. איך אומרים, נרוויח אתכם.
נעם גרינברג
¶
אני רק אסיים. אני אומר, אני מסכים עם אדוני. ככל שאפשר לאפשר לאזרחים לעצור במקום מסודר – להעלות, להוריד נוסע, לבצע איזושהי פעולה מהירה בבטחה - כדאי.
מופיד מישלב
¶
בוקר טוב. שמי מופיד מישלב, אני במקרה בוחן תנועה, חוקר תאונות. במקרה הזה אני גם מסכים. לגבי תחנת מוניות, זה המקום הכי בטוח. הרי כל מי שנוסע עם האוטו כנוסע, הוא צריך לרדת בוא נגיד, זה מקום בטוח. זה סך הכול לצורך, לא כי בא לי לשבת שם – לא יודע, לאכול, לשתות או משהו.
אז אני מסכים עם זה שכן, הנוסעים ירדו במקום בטוח כי בסופו של דבר אנחנו צריכים למנוע את כל תאונות הדרכים, לצמצם את כמות תאונות הדרכים, במיוחד הקטלניות. אז אני מסכים עם זה שבאמת ישאירו את הדבר הזה – שיעצרו, יורידו נוסעים בבטחה, לצורך, לא מעבר לכך. תודה.
סנ"צ דנה ימינחה
¶
דנה ימינחה, ראש מדור ייעוץ וחקיקה באגף התנועה. אני אתן את הזווית אולי השנייה כדי קצת לאזן. אני מבינה את הצרכים האלה, והצרכים האלה מוכרים לנו. עדיין, בדיון שביצענו באגף חשבנו שאנחנו לא מוצאים לנכון להביע התנגדות לתיקון, אנחנו גם מכירים את המצבים ההפוכים של רכב שעומד ובעצם מייצר איזושהי הפרעה למונית שרוצה להיכנס למפרץ החנייה שלה, ולכן, בגלל שהיא מחכה עכשיו אז נוצר גם פקק אחריה, וזה יוצר שיבושים אחרים בתנועה.
אני מבינה את השיקולים לכאן ולכאן. אנחנו נאכוף מה שיוחלט.
היו"ר איתן כבל
¶
אני רוצה לומר לכם באמת – איך אומרים אצלנו בבית הכנסת, במחילה מכבודכם – אנחנו מדברים על נסיעה בדרך כלל בתוך העיר. את יודעת כמה יוצא לנו – אתה לפעמים מחכה שרכב יצא מחניה, נכנס לחניה – באמת, להפוך את זה עכשיו לתקנה שמישהו יוכל להעלות ולהוריד מישהו לדקה בתחנת מוניות – במחילה, כמו שאומרים, מופרך.
היו"ר איתן כבל
¶
אני אתן לך סתם דוגמה. הבת שלי אומרת לי: אבא, אני מחכה לך בפינה. לעולם לא נוכל – בוודאי כשהכול מימין ומשמאל סגור לגמרי עם רכבים – מה, באוויר? תרוצי, אני אאסוף אותך בחניון בפתח תקווה כבר כדי שיהיה לי את המקום היחיד שאני אוכל לקחת אותה. אין. זה שנייה.
מה העניין? אני מזכיר, אבל זה כבר לא קשור לתקנה, זה קשור לתרבות. אלה שפותחים שולחן.
היו"ר איתן כבל
¶
בסדר, אבל זה לא העניין. לפתוח שולחן ולהדליק את המנגל עד שמישהו יגיע או היא תגיע, זה כבר דיון אחר. זאת הפרעה לגמרי לתנועה.
גבי בן הרוש
¶
למרות שחבריי אנשי המוניות לא נמצאים פה, אבל שאלתם. מרבית התחנות, במיוחד בחיפה – זה עוד משנות החמישים – השלט תחנת מוניות קיים, אין מוניות, זה עומד ריק. לדעתי צריך להיות תמרור שמורה – אסורה חנייה, פרט להורדת נוסע, זה הכול, או נוסעים.
היו"ר איתן כבל
¶
תחנת מוניות לא חונים, בהגדרה. לא חונים, זה הכול. עכשיו הלכנו לחניות – רק דיברנו על העלאה והורדה לדקה.
היו"ר איתן כבל
¶
אני לא חושב שצריך – ואני אומר לך, חברי יעקב פרי – איזה סיבה אם אני רוצה להעלות מישהו בתחנה? תחכה לי ליד תחנת מוניות.
היו"ר איתן כבל
¶
עכשיו השוטרים יעשו מארבים ליד תחנות מוניות - יסתוו כולם לראות מי מעלה, מי מוריד. נו, בחייכם. זה לא נקרא שירות לקהילה, אפרופו היום. זה כאילו לחפש את הקהילה.
ממה נפשך. אם הוא עומד שם חמש דקות והגיעה המונית ורוצה להיכנס, זו הפרעה לתנועה. אדוני, הוא צופר לו – סע. אבל אם הוא בא, מחכה לו דקה, מעלה אותו, מוריד אותו, תודה רבה ונסע, עכשיו אני אגיד לו, הורדת נוסעים בלבד – נו, בחייאת.
היו"ר איתן כבל
¶
אז אני חולק עלייך. זה לא עם פנים לציבור. מה גם שהנסיעה בתוך העיר זה לא בדיוק נוסעים על 100 קמ"ש, ולא צריך. אתה נוסע ברוב המקומות על 20 קמ"ש - כך לפחות אתה אמור – מקסימום 30 היום, אפילו 50 בחלק מהמקומות שזה עדיין מתקיים, זה כבר נשמע לי אפילו יותר מדי בחלק מהמקומות.
לכן, מה שאני אומר לכם, חבר הכנסת פרי, אני ממליץ שתינתן אפשרות להורדה והעלאה.
היו"ר איתן כבל
¶
אתן ככה, לא מהוותיקות פה אצלי בוועדה. את יודעת שבחוק שירותי רכב הוועדה הוסיפה 60 סעיפים שלא היו בחוק המקורי. נו, אז מה. אם ככה, אם אתם יותר חכמים מאיתנו - -
סיגלית ברקאי-וקאיל
¶
לא, מה שאני אומרת זה שכל תיקון שהוא מעבר למה שהצענו, שזה מוסיף על מה שקבוע בתקנות גם היום, זה משהו שאנחנו צריכים לבדוק את ההשלכות שלו.
היו"ר איתן כבל
¶
יש לכם את 4 ו-5. תחזירו. בדיוק. אין מצב שאני מאשר – במחילה – את השטות הזו שאפשר להוריד ואי אפשר להעלות מישהו שמחכה לך.
היו"ר איתן כבל
¶
- - תחנת מוניות, דווקא שם את אומרת לי לא. את יודעת מה את עושה? את אומרת לבן אדם – או עוף לתוך האוטו, תוך כדי נסיעה יפתחו לו את החלון והוא יתעופף פנימה, או את אומרת לו תעצור בכביש מהיר, או את אומרת לו תעצור בתחנת אוטובוס, שגם אז אסור לו.
היו"ר איתן כבל
¶
אני שואל אותך שאלה: איפה? את קובעת עם חברה שלך. את רצה, היא אומרת – חכי, פה אני לא יכולה, כאן יש תחנת מוניות; חכי, אנחנו הגענו לתחנת אוטובוס. הנה פה עיקול, את עולה או יורדת?
חן כהן
¶
אבל הרעיון הוא שהרשות המקומית תאתר את המקומות ותאפשר אותם. במידה שזה מקום שצריך העלאה והורדת נוסעים, היא צריכה לאתר מקומות אחרים.
היו"ר איתן כבל
¶
אנחנו משתמשים בסמכות הנתונה לנו כוועדה. אם ירצה השר למשוך, והוא יבוא ויגיד – חברי הכנסת האלה לא מבינים מהחיים שלהם כלום, בחיים לא עמדו ליד זה – אין בעיה, תמשכו, אל תאשרו את התקנות, שהשר לא יחתום על התקנות.
מרב תורג'מן
¶
אדוני מעלה להצבעה את הוספת המילה "להעלאת" אחרי לשם, כך שיצא: "פרט לעצירה לשם העלאה והורדת נוסעים".
סיגלית ברקאי-וקאיל
¶
"תיקון תקנה 85
88.
בתקנה 85(ד) לתקנות העיקריות, בפסקה (1), הקטע החל במילים "ולמעט בדרכים" עד סופה - יימחק."
סיגלית ברקאי-וקאיל
¶
מבחינת הובלה, נסיעה מתחת למקומות, גבהים של גשרים וכו'. כיום רשום שאפשר לאסור את המעבר. אסור לעבור מעבר למה שרשום – יש עליו שילוט.
סיגלית ברקאי-וקאיל
¶
בהתאם לגובה, שאינו תואם. ובמקומות, או שיש שילוט או שזה במקומות שהשר פרסם ברשומות.
אנחנו מבקשים להסיר את זה בגלל שזה לא נכון לקבוע איסור שמישהו לא ידע עליו, שהוא מפורסם ברשומות. מישהו יכול לקבל על זה דוח, ואנחנו חושבים שצריך שיהיה תמרור מוסדר.
סיגלית ברקאי-וקאיל
¶
היום אסור לך לעבור מתחת למקומות שבגובה שלך אתה חורג מהם. האיסור הוא או אם יש לך תמרור לזה, שאומר מה הגובה - -
סיגלית ברקאי-וקאיל
¶
זה מה שקיים היום. אנחנו אומרים שצריך שיהיה תמרור, יישאר התמרור, ולא יהיה פרסום ברשומות כי אנשים לא מודעים לפרסום ברשומות.
סנ"צ דנה ימינחה
¶
משפט בהקשר הזה. אנחנו חושבים שיש ערך לכך שאדם יוכל לתכנן מראש את נתיב הנסיעה שלו. אני מסכימה שפרסום ברשומות הוא לא הכלי האפקטיבי לעשות את זה. אנחנו חשבנו על כך שנכון יותר כן לפרסם את זה אולי באתר האינטרנט.
היו"ר איתן כבל
¶
אני לא מבקש, אני מחייב. אני מחייב שבאתר האינטרנט יפורסמו כל הגבהים של כל הגשרים. אני חושב שזה דבר שאם לא נעשה עד היום, זה נשמע לי - - -
היו"ר איתן כבל
¶
בוודאי. זה בקל וחומר. זאת אומרת – ותכף גבי יאמר כמה מלים, אני מניח, בהקשר הזה גם מהניסיון שלו – כשאתה יוצא לדרך, הנחת העבודה היא שאנחנו מכירים, בוודאי ובוודאי, אבל לא כולם – זה יכול להיות מנהג חדש והוא יוצא לדרך, לפעמים גם כן באותו כביש, ההבדל בין נתיב ימני לנתיב שמאלי 20–30 סנטימטר שיכול לעשות את ההבדל הגדול בין לקחת איתך את הגשר או להמשיך בנסיעה באופן חלק ומסודר.
גבי בן הרוש
¶
חבר'ה, מספיק עם ההצעות שלכם. רבותי, אני הייתי בטוח שמשרד התחבורה יבוא פעם אחת עם איזה רעיון יצירתי. לצערי, נהרגו לנו נהגים שנכנסו מתחת לגשרים – אם זה בכפר סבא , והמקרה האחרון בקוקה-קולה.
התקנה מדברת על סוג רכב כבד, עד 4.80 גובה מותר לי לנסוע. לא Waze ושום טכנולוגיה לא תעזור כי הגשרים בארץ הם לא אחידים. יש לנו גשרים של 3.10, 2.40 ואחרים. ונהגים, אתה לא יכול לתכנן מסלול כי אתה לא יודע איזה מטען שמו עליך יום קודם.
מה שאני ביקשתי ממנכ"ל מע"צ בפגישה האחרונה לפחות, לשים מקדמי חיכוך מול הגשרים האלה.
גבי בן הרוש
¶
איזו קורה, חוץ מהתמרור שקיים בצד הדרך. יש לנו את המקרה בזיכרון של גשר 4.10, נהג יורד מהאוטוסטרדה לכיוון כביש 6, מתי הוא נעצר? כשהוא נכנס בגשר. כשאין הרוגים, לא מדווחים על זה. אז לפחות אני חושב בתקנה 85 לקדם ולחייב את נתיבי ישראל לשים את המחסום הזה, שהנהג יחטוף את המכה עוד לפני שהוא מגיע לגשר כי אז מונעים אסון – גם לזה שמאחור וגם לנהג עצמו.
גבי בן הרוש
¶
היום בכביש 6 למשל, יש את הגשרים אבל לפני הגשרים או אחרי הגשרים יש את המעקות עם המצלמות. לזה הכוונה.
מי שייכנס במעקה הזה, בעצם הוא לא יכול לעבור את הגשר, מנענו את האסון הבא. אותו דבר בגשרים האלה כי בכל הארץ יש מערבלי בטון, זה לא מטען, מערבלי בטון שנתקעים לנו בתוך הגשרים. אם היה משהו שחוסם אותם 50–100 מטר קודם, לא היה קורה האסון הזה. לזה הכוונה.
היו"ר איתן כבל
¶
אלה שני עניינים שאמורים להשלים זה את זה. הם לא באים בסתירה, הם לא בהתנגדות. אנחנו קודם כול נאשר את התקנה כפי שהיא.
דבר שני, אני מבקש – ואני מבקש גם לעקוב אחרי זה – שאכן עלה תוך שלושה חודשים, מספיק לכם?
חן כהן
¶
אני אגיד לך, כי כבר חשבנו על הדבר הזה גם בלי שהמשטרה אמרה לעשות את זה, באמת בעקבות התאונות שהיו לאחרונה.
היו"ר איתן כבל
¶
היו כבר מזמן. אלוהים, זה היה אמור כבר להיות מסודר. אתם מסדרים עבודה לבוחני תנועה. אתה מבין למה אחר כך?
חן כהן
¶
העניין הוא שנניח בכבישים הבין-עירוניים אנחנו יכולים לעשות את זה די מהר – בנתיבי ישראל, בדרך ארץ, אין שום בעיה. אנחנו חשבנו להרחיב את זה גם לאזור העיר, לאזור העירוני, ושם זה קצת יותר בעיה.
היו"ר איתן כבל
¶
מה שאתם יודעים. צריך את הדיון הזה בשביל זה? אחרי התאונה, הדבר הכי מתבקש, הכי טריוויאלי – לא צריך כלום – ההוראה הראשונה שהייתה צריכה להינתן זה לרשת את כל הגשרים בארץ, קודם כול הבין-עירוני וכביש 6 – באתר האינטרנט, פעם אחת. ופעם שנייה, לשים שלטים, לעבור גשר גשר ולוודא – בבין-עירוני, אפילו לא אמרתי משהו שהוא לא בסמכותכם – כבר לשים שלטים שהם מאירי עיניים, על-פי הגדלים לגבי הגובה.
היו"ר איתן כבל
¶
לא. הוא מדבר על משהו אחר. בן הרוש דיבר על עניין שהוא אומר, מעבר לנקודה שאתה צריך להוסיף.
גבי בן הרוש
¶
יש קורות, ויש חלק כן מרושתים – כמו שהיושב-ראש אומר. אני ביקשתי ממנכ"ל נתיבי ישראל, נסים, לקחת את הגשרים האלה. עד המקרה של קוקה-קולה לא ידעתי שהגשר הוא בעצם לא מהודק אפילו, הוא מונח, זה גשר של 40 טון שאנחנו מובילים אותו, שמים אותו פשוט, ומנוף קטן הרים את הגשר וקרה אסון.
ביקשתי, א', ליידע אותנו שנדריך ונסמן לאותם נהגים; ב', אני מבקש ואני רואה את זה ואני נוסע המון קילומטרים כל יום בארץ. חלק מהגשרים, כן יש את הקורה הזאת לפני הגשר, שלא נותנת.
גבי בן הרוש
¶
חבר הכנסת פרי, היום בחלק מהגשרים בארץ יש את הקורה עוד לפני הגשר. אם הגשר 3.40 מ' או 3.80 מ', שמים מקדם של 50 מטר לפני הגשר.
היו"ר איתן כבל
¶
ברור כשמש. שהפרוטוקול יבין – קצת הסתלבטתי על המשרד, אם הפרוטוקול לא הבין. משהו שלא צריך לעשות שום דבר, רק לשבת ולהקליד, אתה מבקש עוד שיוציאו תקציב. הרי זה תקציב. לא משנה אם הוא גדול או קטן, אם הוא חשוב או לא, אבל זה תקציב.
קודם כול, בואו נצביע על אישור התקנה. מי בעד אישור התקנה?
הצבעה
בעד – פה אחד
תקנה 8 נתקבלה.
היו"ר איתן כבל
¶
תודה. תקנה 8 אושרה. בנוסף, אני מבקש, אני אומר שזה צריך להיעשות תוך שלושה חודשים, אני כותב. אם המשרד ירצה לבקש אורכה, שיבקש אורכה. אנחנו מבקשים כוועדה שתוך שלושה חודשים תינתן לנו פה הרשות שיועלה באתר האינטרנט או המקום שהנהגים יודעים ואמונים להיכנס אליו, פעם אחת. ופעם שנייה, שכל הגשרים - - -
היו"ר איתן כבל
¶
משרד התחבורה. כן, אני מניח. זה האתר. ובנוסף, אני מבקש שייתנו לנו דיווח – משרד התחבורה – לגבי כל הגשרים שיש בהם תמרור מוסדר, שכבר יודעים מה הגובה בכל אחת מן הכניסות אל הגשר, שיש תמרור שמודיע על כך.
חן כהן
¶
תמרור של איסור כניסה הוא לא מחויב בכל גובה. מה שכן, על הגשר עצמו יש את התמרור עם הגובה. זה חייב.
היו"ר איתן כבל
¶
אני התכוונתי לזה. אני עוד לא ביקשתי דברים מסובכים. הדברים הפשוטים שהיו אמורים להיות.
היו"ר איתן כבל
¶
בדיוק. אני אומר את זה גם באינטרנט וגם שזה יהיה במקום עצמו, התמרור. אם יש בכל המקומות - מה טובו אוהליך. ניחוש – לא פרוע – שאין בכל המקומות. פרי, מצטרף אליי בתחושה הזאת?
היו"ר איתן כבל
¶
עלא כיפאק. הנה, יש בכלל עוד חבר כנסת איתי בעניין הזה. נקודה נוספת ואחרונה שאני מבקש. מע"צ, היום זה נתיבי ישראל, ייתנו לנו התייחסות לגבי ההצעה למקדם חיכוך, כפי שהוצג כאן על-ידי גבי בן הרוש.
גבי בן הרוש
¶
עוד מילה, אדוני, ברשותך. אם אפשר לבקש מנתיבי ישראל – וזה חשוב לוועדה – תסתכלו כמה נזקים בשלוש שנים האחרונות שגרמנו לגשרים. שתדעו, זה מסמר שיער. במיליארדים, הנזקים. גשר ראשון, לתקן אותו זה מאות מיליונים עלה. רק פגיעה אחת של איזה באגר או איזה טרקטור.
היו"ר איתן כבל
¶
אני רוצה התייחסות. ואם כן – תהיה, לא תהיה, למה אין, בעיה תקציבית, בעיה טכנולוגית. אני לא יודע, אני לא מומחה לזה. אני רק מנסה לשים את הדברים בנתיב. בבקשה, אבי סייג.
אבי סייג
¶
מה שאני רוצה להגיד לגבי המטענים – ופה להזכיר לכן – אני פשוט מתעסק במטענים ובמכולות ביחד עם גבי עשרות שנים. אפילו קונטיינרים שאתם רואים על הכביש, המידות שלהם, הגבהים, הם לא זהים. והרבה פעמים נהג לא יודע מה העמיסו עליו. יש קונטיינרים שהם נקראים High Q ויש נמוכים.
אבי סייג
¶
הסימון על הגשר הוא too late, הוא מאוד מאוחר. אז הוא מבין שהוא נכנס בגשר פז או הוא מבין שהוא נכנס בגשר רמבם.
אבי סייג
¶
לפי זה שהוא לא יכול לצאת משם. אם עושים את המחסום הזה, הוא מרגיש את זה קצת לפני והוא מונע את הנזקים הישירים ואת הנזקים העקיפים שכולנו סופגים.
יעקב פרי (יש עתיד)
¶
הוא מתכוון, אם זה הגשר, 50 מטר קודם אתה עושה את הקורה הזאת. כשבאה המשאית, אם הוא לא עובר את הקורה, הוא בולם ולא נכנס לגשר.
אבי סייג
¶
דרך אגב, היום אפשר גם באמצעים אלקטרוניים, אבל רק במילה אחת, שתדעו. כשמתכננים מסלול להובלה ימית, יבשתית בעולם – אנחנו עוסקים בזה – אתה יודע בדיוק בכל מדינה בעולם מה מותר ומה אסור ומה הגבהים ומה המשקולות שמותר לך. למשל בארצות הברית, כל מדינה זה אחרת, אז אתה מתכנן את המסלול מראש.
היו"ר איתן כבל
¶
דרך אגב, אני לא אעשה את זה עכשיו, אבל כמו שיש הוראות הפעלה לכל עניין, אני חושב שנהג משאית, לפני שהוא יוצא ליציאה שלו, חייבת להיות לו – לא משנה אם זה צפרדע של העירייה של הזבל או שזה מכולה – בסוף בסוף, רובנו, יש לנו נתיב די קבוע. אני מניח.
אבל פה אני אומר, אין דבר כזה. אני כבר רואה עכשיו שכל מדינת ישראל תהיה כאלה של 50 מטר לפני – אין לזה אפקטיביות, מה גם שהוא יראה, הוא ישמע את המכה הזאת, הוא יבלום בחוזקה. משאית בולמת בחוזקה, יש רכבים. אני כבר רואה את התאונות.
היו"ר איתן כבל
¶
קודם כול, אני רוצה להזכיר את הדבר הבא. ברוך השם, למרות שהיו לצערנו תאונות, זה לא מחזה נפוץ. קורות תאונות כאלה אבל זה לא מחזה נפוץ.
הפשיטא – כמו שאצלנו אומרים – הפשיטא הוא שנהג לפני שהוא יוצא, קורא את הנתיב שלו. הרי תמיד יש לכל אחד משלח. ודבר שני, אם יש תמרור כמו שצריך, אפילו תמרור אם אפשר לעשות אותו 200 מטר לפני, שאומר לו – מעבר מתחת לגשר.
היו"ר איתן כבל
¶
זה כמו שיש קצין בטיחות של צי שיודע להגיד – טפל בזה, עשה את זה. בין היתר הדברים שאנחנו מביאים פה, זה חלק מהאחריות שלו. הוא לא רק אומר, עלה לרכב, מעביר הילוך, ונוסע. בסוף יש גם לו אחריות – קודם כול על עצמו, אבל גם על סביבתו.
סיגלית ברקאי-וקאיל
¶
"תיקון תקנה 97
99.
בתקנה 97(ה) לתקנות העיקריות, במקום "תמרור א-43" יבוא "תמרור 439".
מרב תורג'מן
¶
אתם מבקשים לתקן גם את הנוסח שקיים כרגע על שולחן הוועדה. השאלה היא איפה אתם רוצים את 439. במקום תמרור א-43 או במקום 633?
אורי מקלב (יהדות התורה)
¶
אמרתי, אני בשביל זה לבד עולה. ואומר לי יעקב ידידי שביטלתם את זה, אתם עושים עבודתכם נאמנה.
מרדכי פדר
¶
תודה, אדוני היושב-ראש. מרדכי פדר, יושב-ראש עמותת מתונה.
"טיפ טיפ טיפ טיפ.../ כמו טיפות של גשם/ שכל כך חסרות לנו השנה/ כך השינויים בתקנות/ של משרד התחבורה.// מילה פה, משפט שם/ תיקון לסעיף זה או אחר/ לפעמים הולך חלק/ לפעמים אחרי דיון סוער.// אבל מה כל זה עושה/ להוריד את הקטל בכבישים/ לדאבוני הרב – כלום/ ממשיכים ההרוגים והפצועים.// כולנו יודעים מה שצריך/ להפסיק לדבר, להתחיל לעשות/ אבל כך קורה כשאין תעוזה/ ואת השר האחראי צריכים לרצות.// חסרים מיזמים אמיצים ואמיתיים/ אמצעים שוברי שוויון/ ההתמקדות בשינוי המיתוג של הרשות הלאומית/ אינו צעד בכיוון הנכון.// אז אנחנו דורשים ומתחננים/ את הרלב"ד לחזק ולשחרר/ להפיח בה רוח אמיצה/ תתחילו ביום השוטר.// כי אחרת.../ נמשיך למות בכבישים.../ טיפ טיפ טיפ טיפ..."