ôøåèå÷åì ùì éùéáú åòãä
ôøåèå÷åì ùì éùéáú åòãä
àåîðéè÷
2018-02-08OMNITECH
הכנסת העשרים
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 11
מישיבת הוועדה המשותפת לוועדת הכלכלה ולוועדת הכנסתלדיון בהצעת חוק התקשורת (בזק ושידורים תיקון – אסדרת ערוצים ייעודיים), התשע"ח-2017 (פ/4143/20)
יום רביעי, ח' בשבט התשע"ח (24 בינואר 2018), שעה 17:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-20 מתאריך 24/01/2018
חוק הרשות השנייה לטלוויזיה ורדיו (תיקון מס' 44), התשע"ח-2018
פרוטוקול
הצעת חוק הרשות השנייה לטלוויזיה ורדיו (תיקון מס' 44) (אסדרת רישיונות לשידורי טלוויזיה), התשע"ח-2018 (פ/4143/20) של חה"כ שרן השכל (כ/752)
שר התקשורת איוב קרא
מימון שמילה - מנכ"ל בפועל, משרד התקשורת
זיו גלעדי - עו"ד, עוזר ליועמ"ש, משרד התקשורת
שירלי שיף - ראש מטה השר, משרד התקשורת
אבי שמידט - יועץ השר, משרד התקשורת
עדי קופלוביץ - אגף כלכלה, משרד התקשורת
שירה גרינברג - סגנית הממונה על התקציבים, משרד האוצר
רעיה עדני - רכזת תקשורת ותיירות באגף התקציבים, משרד האוצר
אלידור בליטנר - עו"ד, עוזרת ראשית ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
גיל ברינגר - יועץ לשרת המשפטים, מרכז ועדת השרים לחקיקה, משרד המשפטים
ד"ר יפעת בן חי שגב - יו"ר, המועצה לשידורי כבלים ולשידורי לוויין
יונתן בייסקי - מנהל פרויקטים, המועצה לשידורי כבלים ולשידורי לוויין
איתמר חרמון - עו"ד, המועצה לשידורי כבלים ולשידורי לוויין
יוליה שמאלוב ברקוביץ - יו"ר המועצה, הרשות השנייה לטלוויזיה ולרדיו
ניר שויקי - מנכ"ל בפועל, הרשות השנייה לטלוויזיה ולרדיו
אופיר ביתן - עו"ד, מ"מ היועץ המשפטי, הרשות השנייה לטלוויזיה ולרדיו
מיכל גרוס - עו"ד בלשכה המשפטית, הרשות השנייה לטלוויזיה ולרדיו
טלי גורן - סמנכ"לית, שידורי קשת
שרית הכט - עו"ד, יועמ"ש, שידורי קשת
מירב שחר - יועצת רגולציה, שידורי קשת
שאול מגנזי - משנה למנכ"ל, שידורי רשת
אילאיל לבנת - עו"ד, יועמ"ש, שידורי רשת
דבורה קמחי - סמנכ"לית רגולציה וייעוץ משפטי, ישראל 10
תהילה שוורץ אלטשולר - ד"ר, ראש התוכנית לרפורמות פוליטיות, המכון הישראלי לדמוקרטיה
צחי משעל - האגודה לזכות הציבור לדעת
איתמר אביטן - מנכ"ל אקט – איגוד העובדים בקולנוע ובטלוויזיה, ארגוני יוצרים ומבצעים
לירן עצמור - חבר ועד מנהל, פורום היוצרים הדוקומנטריים, ארגוני יוצרים ומבצעים
אבי שמש - יועץ פנימי, תל"י – חברת התמלוגים של יוצרי הקולנוע והטלוויזיה, ארגוני יוצרים ומבצעים
שמואל הספרי - קול הרצליה, ארגוני יוצרים ומבצעים
עמנואל ברכפלד - ראש חטיבת הריכוזיות, רשות ההגבלים העסקיים
מיכל רפאלי כדורי - סמנכ"לית רגולציה, חברת יס
מיכל פליישר - סמנכ"לית רגולציה, חברת הוט
נתנאל סימנטוב - נציג בעלים, ערוץ 20, הערוצים הייעודיים
מירי נאור אליאס - עו"ד, יועמ"ש, ערוץ 20, הערוצים הייעודיים
אירית שגב - דוברת, ערוץ 20, הערוצים הייעודיים
נחשון אקסלרד - מזכיר החברה, ערוץ האלא טי.וי, הערוצים הייעודיים
בסאם ג'אבר - מנכ"ל אתר פאנט בערבית + ערוץ האל. טי.וי, הערוצים הייעודיים
דוד תופיק - מנכ"ל, ערוץ הידברות
יגאל דנינו - עו"ד, יועמ"ש, ערוץ הידברות
ישראל כהן - מוזמן/ת
נגה רובינשטיין - עו"ד, שדלן/ית (קריספין, רובינשטיין, בלכר ושות' – עורכי דין), מייצג/ת את קשת, רשת, ערוץ 10
אלעד כהן - עו"ד, שדלן/ית (קריספין, רובינשטיין, בלכר ושות' – עורכי דין), מייצג/ת את קשת, רשת, ערוץ 10
מודי שרפסקי - עו"ד, שדלן/ית, מייצג/ת את חברת יס
דב אברמוביץ - עו"ד, שדלן/ית, (א.ש. שמרון י. מלכו, פרסקו ושות'), מייצג/ת את ערוץ 9
אורלי בן שמאי - שדלן/ית (אימפקט ל.א.ב בע"מ), מייצג/ת את רשת
רוני ליטינצקי - שדלן/ית (כהן-רימון-כהן), מייצג/ת את יס
דפנה כהן-איוניר - שדלן/ית (כהן-רימון-כהן), מייצג/ת את יס
תמר אברמוביץ - שדלן/ית (פוליסי בע"מ), מייצג/ת את קשת (לקוחות קבועים נוסיפם שנושא הישיבה נוגע אליהם באופן ישיר: תאגיד השידור הישראלי)
נועה גונן - שדלן/ית (גורן עמיר יועצים בע"מ), מייצג/ת את HOT
אירית שלהבת;
אהובה שרון – "חבר תרגומים"
הצעת חוק הרשות השנייה לטלוויזיה ורדיו (תיקון מס' 44) (אסדרת רישיונות לשידורי טלוויזיה), התשע"ח-2018, פ/4143/20 כ/752
שלום לכולם, אחר הצהריים טובים, אני פותח את הדיון. קודם כול שלום לצוות הוועדה, ליועצות המשפטיות אתי בנדלר ונעמה דניאל ולמנהלת הוועדה לאה ורון, לחבריי חברי הכנסת איתן כבל, עודד פורר, מיכאל מלכיאלי, עיסאווי פריג' ויעקב אשר.
תודה, ושלום גם לאנשי המשרדים, ד"ר יפעת בן חי שגב, תודה על נוכחותך החשובה. שלום גם ליוליה שמאלוב-ברקוביץ, יושבת-ראש הרשות השנייה לטלוויזיה ורדיו ולנציגים של הערוצים המסחריים הגדולים והערוצים הייעודיים, ארגוני העובדים, אנשי ציבור, תודה רבה לכולכם שבאתם.
כמה מילים לפתיחה.
בכוונתי שהיום נסיים את הדיונים בוועדה בהכנת הצעת החוק. נותר לנו לסכם מספר נושאים שעדיין נשארו פתוחים, כאשר הנושא המרכזי הוא המעבר אל חוק הרשות השנייה והגדרת הסעיפים שלא רלוונטיים לערוצים הזעירים.
ברשותכם, אני רוצה לעשות יישור קו על מספר נושאים. אני רוצה להגיד בפתיחת דבריי את העניין הזה: יש לי גם חוות דעת של המכון הישראלי לדמוקרטיה, שכתבה ד"ר תהילה שוורץ אלטשולר.
"נקדי" זה פלוס.
קראתי את חוות הדעת שלך, לא לעומק אבל קראתי. אני רוצה להגיד דבר אחד: אני דוחה מכול וכול את האמירה כאילו החקיקה פה נעשתה בחיפזון. בשום פנים ואופן את זה אני לא מוכן לקבל. הקשבנו פה שעות ארוכות, כל מי שרצה לדבר דיבר, נציגי ציבור הגיעו כולם. אפשר להגיד: זה לא "יושב" על שלושה חודשים חקיקה, נכון, אבל לכתוב "חיפזון" כמילה הראשונה בסעיף א' – אני דוחה את זה מכול וכול.
השעה עכשיו 17:30. זה אומר שאנחנו בחיפזון? תמיד באים אלינו, אל חברי הכנסת, בטענות שאנחנו הולכים מוקדם, לא עובדים, בטלנים. ועכשיו על מה מתלוננים עלינו? שאנחנו עובדים קשה. "לא מוכנים, אתם לא תעבדו קשה, אתם תעבדו ב'איזי', רק בין 10:00–14:00, אחרת אל תחוקקו." האבסורד פה עולה על גדותיו, אני אומר לך בצורה הכי ברורה. היה דיון אחד מכל הדיונים, והיו הרבה דיונים, שהתארך עד 12 בלילה. כל שאר הדיונים, אם תבחני אותם לעומק, תראי את השעות, הכול היה סביר.
אני דוחה מכול וכול את הפתיח של המכתב שלך. על העניינים במהות אני מוכן להתווכח, אבל על זה שנעשה פה תהליך בחיפזון – בשום פנים ואופן לא אקבל את זה. אם לעשות חקיקה בשעה 17:30 זה "שעות-לא שעות", אז את יודעת מה, אם זה הקונספט, שכך רואים את הכנסת בחוץ, אז באמת יש לנו בעיה. הכנסת עובדת ותעבוד. כאשר אני נמצא בכנסת אנהל דיונים בשעות שאפשר. רציתי להתחיל בשעה 16:00 אך המליאה עבדה, בגלל זה דחינו את הדיון ל-17:30, ואנחנו נמשיך לחוקק את הצעת החוק היום.
אני לא מתנצל. אני מסביר. אני מסביר לה. גם אם הדיון יסתיים בשעה 1 או 2 בלילה – אין שום בעיה, מותר שזה יקרה. את יודעת מה, אני מציע שתוציאי חוות דעת, שהכנסת במדינת ישראל עובדת. אולי אזרחי מדינת ישראל ישנו את הציפיות שלהם מן הכנסת. זה לגבי העניין הזה.
אני רוצה להגיד עכשיו כמה דברים. בזה אני מסיים את דברי הפתיחה ואנחנו מתחילים לדון בהצעת החוק.
נא להשאיר מקום גם לנציגי ערוץ 20 ולרשות השנייה. לא יכול להיות שהם לא יושבים על יד השולחן. אם צריך, נוסיף כיסאות.
אני רוצה להגיד לגבי הצעת החוק: הצעת החוק התחילה באמת מהצעת חוק פרטית מצומצמת של חברת הכנסת שרן השכל, ובוודאי המוצר המוגמר אינו משקף את מה שהתחלנו אתו. אני לא מסתיר את זה ואומר את זה בצורה הכי ברורה.
אבל צריך להבין שהשלב הבא היה עבודה שהתחילה עם חוות דעת של משרד התקשורת בתגובה להצעת חוק של משרד התקשורת, שגם היא שונתה, ברור, אבל בשביל זה אנחנו בכנסת. אנחנו נשענים גם על עבודות שנעשו, של דוח פילבר, ועל עבודה שנעשתה במשרד התקשורת ובמשרדים אחרים, ואנחנו נשענים על עבודה שהייתה אמורה להגיע לפה בעוד שבוע בחוק ההסדרים. לטעון שכל מה שנעשה פה מנותק – בקיצור, לא אכנס לזה.
אני רוצה להתייחס למהות החוק. בכוונה הלכתי לגישה מקלה, גישה שהרחיבה. מהות החוק הייתה, ראשית, להעביר את הערוצים הייעודיים מן המועצה לשידורי כבלים ולשידורי לוויין לרשות השנייה. משם התחלנו. המהלך הזה כלל מהלך נוסף, שלשר איוב קרא היה חשוב מאוד להעביר.
סליחה, חברים, אני מדבר פה על המהות של החוק.
המהלך שהוביל השר איוב קרא, שאני תרגמתי אותי לעבודת הוועדה, הוא הקלה משמעותית ברגולציה על הערוצים המסחריים. גם זה לא דבר שנולד מעצמו, אבל הוא בא לידי ביטוי בוועדה הזו. תוך כדי הסכמה של הרשות השנייה, נעשה מהלך משמעותי מאוד בעניין הזה. זה משפיע על הערוצים המסחריים ככללם, ולכן נגענו גם בנושאים שהפריעו לערוצים המסחריים, חלק לטובתם, חלק לא לטובתם, כל אחד יסתכל ויחליט, אבל בפירוש נגענו גם בנושאים שקשורים לערוצים המסחריים.
היה לנו למשל נושא שנסכם אתו עם הלוויין, נושא שגם התעורר. בעקבות זה עלה נושא של capacity ודברים כאלה – גם עליהם אנחנו מדברים.
לכן, לא צמצמתי את ההיקף, הלכתי למקום שבו אכן אני מוודא שאנחנו מובילים הצעת חוק, שמצד אחד משיגה את מטרותיה, ומצד שני היא מאוזנת ומאזנת. אני חושב שלשם הגענו. אני מקווה שהיום נשלים אותה. כמובן שהמשך החקיקה יהיה בצורה מסודרת ויוּבל כפי שמובל באופן מופתי על ידי היועצת המשפטית לוועדה.
מובילה את ההתנהלות של הייעוץ המשפטי.
עכשיו אני רוצה לדבר על הנושאים שנשארו פתוחים. עודד פורר, אני זוכר שיש לך הצעה לסדר, אבל מייד.
ראשית, רשות ההגבלים. ראש חטיבת הריכוזיות נמצא פה? כן.
עוד מעט, יש לנו עוד נושאים. אני יודע שאתה רוצה לדבר על זה, תיכף נדבר.
רשות ההגבלים העסקיים, ועדת הריכוזיות – היה לנו נושא שעקב המעבר, שבמידה מסוימת אפשר להסתכל עליו בקטע הזה כטכני כי המצב לא משתנה מהותית, אבל יש מעבר של רישיון קיים מן המועצה לשידורי כבלים ולשידורי לוויין לקבלת רישיון ברשות השנייה. זה דורש בחינה של ועדת הריכוזיות, למרות שאני אומר שוב, המצב לא השתנה כי יש לנו התחייבות של ערוץ 24 על שמירה על שידורי מוזיקה, 75%, ושלא ישדר חדשות או ענייני היום. בקונסטלציה הזו רצינו לוודא שאין פגיעה במבנה הבעלות בערוץ 24. העניין הזה נבחן על ידי ועדת הריכוזיות לאחר בקשה של הרשות השנייה. בוא תגיד לנו איפה אתם עומדים עם זה.
אני מייצג את ועדת הריכוזיות ברשות ההגבלים העסקיים. ועדת הריכוזיות הוציאה היום מכתב לרשות השנייה, שבו היא מסבירה למה אין צורך לייעץ במקרה הזה, למה המצב לא מעלה שאלות של ריכוזיות. נאמר שאין בכוונתה לייעץ והרשות יכולה מבחינת הוועדה להעניק את הרישיון.
מבחינת הרשות השנייה, האם המכתב הזה מספק אתכם ואתם רואים שאין צורך לעשות בדיקת ריכוזיות למעבר של ערוץ 24?
כן. ברגע שיש לנו אישור מרשות ההגבלים העסקיים, שוועדת הריכוזיות לא רואה בעיה בתחום הזה, מבחינתנו זה בהחלט מאושר.
תודה, אדוני, ראשית, עוד לפני שאדבר על הנושא שרציתי לדבר, פשוט אני לא יכול שלא לפתוח, בדיון שבו נמצאים אמצעי התקשורת, מבלי להתייחס למה ששודר מעל גלי האתר אתמול באחת מתחנות הרדיו האזוריות. אומן שכולנו מכירים וכולנו גדלנו על חלק משיריו, גידי גוב, מרשה לעצמו לומר, ועוד מתנצל מראש לפני שהוא אומר: "אני מתנצל כי אני הולך להגיד הערה גזענית", ואז הוא אומר שהוא לא מוכן לשמוע מפיו של שר ביטחון שיש לו מבטא רוסי ועלה מרוסיה הערות לגבי יהונתן גפן. זו אמירה שאינה מקובלת באמצעי התקשורת. אני חושב שכל הרגולציה שאותה אנחנו עושים פה היא בדיוק בשביל שיימנעו מאמירות בוטות, פוגעניות, גזעניות ורדודות כאלה. פניתי היום לרשות הרשות השנייה בעניין הזה. אני בטוח שתהיה התייחסות לעניין הזה על ידי יושב-ראש מועצת הרשות השנייה.
איתמר אביטן, אתה צריך לפנות את מקומך לחבר כנסת. כשנדבר על הנושא שלך תוכל לשבת ולדבר.
את הרשות השנייה אנחנו צריכים, מה לעשות. כאשר הנושא שלך יעלה תוכל לשבת ליד השולחן. יש חבר כנסת שצריך מקום, עם כל הכבוד. לא אקים עכשיו את אנשי הרשות השנייה.
יש פה גופים ששני נציגים שלהם יושבים על יד השולחן. יש כאן רק נציג אחד של היוצרים והוא צריך לקום?
אתם רבים סתם. איתמר אביטן, דיברת ואתה מדבר ותקבל אפשרות גם על הנושא שלך לדבר, אבל כרגע צריך להשאיר מקום לחבר הכנסת טיבי.
היועץ המשפטי של הרשות השנייה, אנא תשב. איתמר אביטן, אדאג לך למקום. ברגע שתרצה להגיד משהו שיהיה רלוונטי לעובדים אתה תתיישב סביב השולחן.
שמענו את ההתייחסות של עודד פורר.
אני חושב שהעניין הזה חמור ואי אפשר לפתוח ישיבה בנושא הזה מבלי להתייחס אליו. אני בטוח שמועצת הרשות השנייה תתייחס לזה בכל חומרת הדין.
הנושא שרציתי להעלות, ואבקש לתת לו התייחסות במהלך החקיקה, ויכול להיות שאכניס את זה פשוט כהסתייגות, דווקא הוא נושא שאולי נוגע לאיתמר אביטן, נוגע לעובדים העצמאיים שעובדים מסביב לתעשייה הזאת, לא היוצרים ולא האומנים אלא אלה שעומדים מאחורי המצלמה ואלה שמנקים ועושים את זה כעצמאיים. אני אומר את זה כיושב-ראש השדולה לעסקים קטנים ועצמאיים בכנסת. אי אפשר, כאשר מתייחסים לכולם ברגולציה הזו, שלא להתייחס גם לעצמאיים. אני אומר את זה פה לאיתן כבל. אתה כיושב-ראש ועדת הכלכלה הובלת את החוק של שוטף פלוס 30 בעניין גופי המדינה והצלחנו למצוא את כל הפתרונות.
חלק ממה שאבקש הוא שכאשר בעל רישיון בשידורים, כזה או אחר, קונה הפקה מקומית, התמורה לעובדים בתעשייה, לעובדים העצמאיים, תשולם בשוטף פלוס 30, כפי שקבענו בחקיקה.
אני מבקש להציע להוסיף סעיף נוסף, שיקבע שכאשר בעל רישיון, או כל גוף מטעמו, מתקשר לצורך הפקה מקומית, ישלם את התמורה לעובדי התעשייה העצמאיים בעד מתן שירותים וביצוע העבודה, בתשלום של שוטף פלוס 30 מיום מתן החשבון, וזאת על מנת לפחות לתת – אני לא מבקש לתת להם הגנה של עובדים שכירים, אבל אני מבקש לתת להם להיות עובדים עצמאיים בכבוד. כפי שהמדינה היום מחויבת לשוטף פלוס 30, גם ברגולציה הזו יהיו מחויבים לשוטף פלוס 30.
קודם כול, ההצעה הזאת, אם אני מבינה, מתייחסת בעצם רק לגופים שחלה עליהם חובת הפקות קנויות, וזה אומר רק בעלי הערוצים הגדולים: "רשת", "קשת" ו-"10", אם אינני טועה, כל עוד לא יוחלט אחרת.
אנחנו עכשיו בהצעה לסדר. נדבר על זה בהמשך. אני יכול גם לעצור את הדיון בכל רגע ולהגיד: נמשיך לדבר על זה אחר כך. אני רוצה לאפשר דיון קצר עם היועצת המשפטית, להבהיר את הנושא.
אני רוצה לומר משהו בעניין הזה. לא חלה עליהם חובה. למרות שהייתה בקשה להחיל חובה על כל מי שמבצע הפקה מקומית, דובר על 15% ועדיין לא הוכרע העניין הזה, לא נקבע שתחול עליהם גם כן חובה של הפקות מקור.
יש הבדל. קודם כול, לגבי גופים פרטיים, אם אני זוכרת נכון את ההוראות של חוק מוסר התשלומים, לגופים פרטיים יש סעיפי הימלטות מהחוק הזה. זה בתשובה לחבר הכנסת כבל. אני לא זוכרת בדיוק מה הם אומרים אבל זה מקובל.
לא, על גופים פרטיים, בפירוש. אני מוכנה לבדוק את זה. אני מציעה שקודם אבדוק את המצב החוקי.
אני רוצה לומר שזה תמריץ שלילי להפקות מקומיות קנויות. ברמה העקרונית, אתה יודע מה הייתה עמדתי בקשר לחוק מוסר התשלומים – תמיכה נלהבת. אבל ברגע שמחייבים כאן אז הם יעשו הכול כדי לברוח מן החובה לבצע.
תודה. חבר הכנסת עודד פורר, נדון בזה בהמשך. רשמתי את בקשתך להוספת סעיף חדש.
אני רוצה להתייחס לעוד נושא שהעסיק פה את הוועדה, בעקבות בעיה שהעלו חברי הכנסת בנושא ערוץ "הידברות" שנתקבל בבעיה. אנחנו כמובן רוצים לנסות להסתכל על זה ברמה מערכתית ולא לייצר פה פתרון ספציפי. לכן החלטנו, גם לאור הדיון שחבר הכנסת כבל ניהל כאן, שכל נושא הכניסה להגדרות חדשות של פרסומות או חסויות לא ניגע בו ולא ניכנס אליו. בעניין הזה, אני כבר אומר, לא נתעסק. מצד שני, יש פה כן הסכמה עם נציגי "יס" ו"הוט". אצטרך את אישורכם לגבי מה שאני אומר פה עכשיו כדי שזה ינוסח על ידי היועצת המשפטית שלנו.
הכוונה כנראה היא שערוץ מסוג זה, שיבחר לעבור מן הכבלים והלוויין לרשות השנייה, יישמרו תנאיו. בתנאיו אני מדבר באופן עקרוני על מספר התיק שלו, על העלות הכספית כפי שקיימת בהסכם שלו עם כל אחד מספקי התשתית, בין אם זה "הוט" ובין אם זה "יס", ועל משך הזמן שמוגדר בחוזה שקיים לו. פה ביקשתי עוד תוספת אחת, ואתם הסכמתם, שהוא יקבל עוד 12 חודשים נוספים מעבר לתקופת הזמן של ההסכם שלו, מן הסיבה שלמעבר הזה יש עוד משמעויות, התארגנויות וכיוצא בזה. הכוונה הייתה להסדיר את זה כך שערוץ משדר שהינו מלכ"ר בישראל ביום כניסת החוק לתוקף יוכל לעבור במסגרת האפיק שלו והתנאים הכלכליים שלו.
יישמר מספר האפיק שלו. העלות הכספית המגולמת בתנאי ההסכם- - -
מישהו לא מבין או לא מסכים?
לא הרבה אבל יש עוד. אני לא רוצה לתת את זה לכולם. אני מנסה להסביר. אני חוזר על הדבר ואני מבקש, לפני כל התגובות, אני רוצה לראות ש"הוט" ו"יס", שהם הגופים הרלוונטיים ואמרו לי כן, מבינים ומסכימים. לכן חשוב לי קודם כול לראות שהעניין הזה מוסדר. אחרי זה אהיה מוכן לקבל התייחסויות ואז נצביע על זה. כך הולך להיות סדר הדיון.
אני חוזר שוב על ההגדרה: משדר או ערוץ קיים – לצורך העניין, אנחנו לא מדברים על חדשים אלא על קיימים.
אשר במועד כניסת החוק לתוקף הינו מלכ"ר רשום בישראל, רשאי לבקש רישיון זעיר. בלי שום קשר הוא רשאי, אבל אנחנו רוצים לשמר לו את התנאים. הוא יקבל רישיון לשידור ברשות השנייה כערוץ זעיר. יישמר לו מספר האפיק שלו, ודמי המעבר ישקפו את ההתקשרות העסקית הקיימת בין הצדדים.
אם מכניסים את זה לחוק זה חייב להיות ספציפי. אם זה הסכמות אז זה יכול להיות החוזה הקיים.
אם הם משודרים בכבלים ובלוויין – זה מה שאני רוצה לוודא – יש התקשרות עסקית בינם. מדוע צריך לתת תוקף של חוק להסכם ביניכם? מדוע לא תכתבו- - -
אתי בנדלר, אני רוצה להבין דבר אחד. איפה נציגי ערוץ "הידברות"? אני רוצה שיישמע לפרוטוקול. טוענים פה הערוצים המסחריים, עו"ד נגה רובינשטיין, שאם יש הסכמה לפרוטוקול, וזה מחייב, אין צורך בחקיקה. זה נכון? אבל אם יש ערוצים נוספים והם לא פה?
אני מנסה לומר משהו: האם נציגי "הוט" ו"יס" יסכימו שערוץ שמועבר היום על גבי הפלטפורמה שלהם ומשלם דמי מעבר- - -
הוא היום בכבלים והוא משלם להם לפי הסכם. עכשיו הוא עובר והוא מחויב בדמי מעבר.
אתם תצהירו, ותלוו את זה גם במכתב, בבקשה, שאם אותו ערוץ יקבל רישיון כערוץ זעיר, התנאים המסחריים לא ישתנו למשך תקופת ההסכם הקיים, בתוספת שנה.
מאחר ויש כרגע הסכם ביניהם, בין כל אחד שהוא, מי שלא יהיה, אז קובעים את ה-limit. את רוצה לקבוע את זה ל-3 שנים, ל-4 שנים? אפשר.
הרי לא רצו לקבוע זמן, אז אמרו: "עד תום תקופת ההסכם שקיים עם אותו גוף, פלוס 12 חודשים". מה הבעיה?
אסביר לך מה הבעיה. לא הבנת את הבעיה שלה. היא אומרת שיש פה התקשרות עסקית בין שני גורמים. מקובל עליהם, הם הסכימו. תשבו איתם לרגע, הם ינסחו מכתב שזה מקובל. למה זה צריך להיות בחוק?
ביקשתי שני דברים. אל"ף, שהם יכתבו לכם, לערוץ "הידברות". בי"ת, הצהרה לפרוטוקול, של מי שרשאי להתחייב בשם אותם תאגידים, ואתם תגידו לי אם אתם רשאים להצהיר- - -
אני עוצר לרגע את הדיון בעניין הזה. אתם צודקים. אני מוסיף את זה בחוק, מסיבה פשוטה, שיש עוד ערוצים כאלה וזה לא עניין רק של שתי הקבוצות האלה. נכון שזה ה"טריגר" לכל המהלך אבל יש עוד ערוצים רלוונטיים. לכן אני עושה את זה בחקיקה. אני רוצה לקרוא את ההתייחסות. זו הסיבה מדוע זה בחקיקה. אחרי זה גם אעלה את זה להצבעה, אחרי שנשמע את האישור העקרוני קודם כול. אם תהיה לכם התנגדות, תגידו. אם תסכימו לנוסח כפי שאני מקריא אותו אז אנחנו נמשיך.
אני עושה עכשיו סדר. אתן לך להתייחס. הסעיף שאנחנו דנים בו אומר כך: מְשדֵר או ערוץ, לפי הגדרתו, שנמצא תחת חוק הכבלים והלוויין- - -
אדוני היושב-ראש, ערוץ "הידברות" לא נכנס לקטגוריות שעד היום שמעת. יש את הפלטפורמה של "יס" ו"הוט" והוא רוצה "לרכוב" על הפלטפורמה הקיימת שלהם.
אני מגדיר שוב: ערוץ משדר שיש לו אפיק קיים, וביום כניסת החוק לתוקף הינו מלכ"ר ישראלי, שיגיש בקשה לפעול תחת רישיון הרשות השנייה.
שמקבל רישיון תחת הרשות השנייה, יישמר לו האפיק ויישמרו התנאים הכספיים כפי שקיימים בהסכם בין הצדדים.
אני יודעת שאין. אנחנו ממציאים כאן משהו חדש. אני גם לא מכירה חקיקה שנותנת תוקף להסכם בין שני צדדים מסחריים.
אני רוצה להסביר מאין זה נובע. עם כל הכבוד, עכשיו אני לא רוצה הפרעות. יש לנו ערוצים- - -
שרן השכל, אני מבקש שתצאו לרגע החוצה ותנהלו דיון בשקט. חשוב ששרן השכל תבין.
זה החוק שלה. אני רוצה להגיד בצורה הכי ברורה: אפיק קיים בכבלים ובלוויין שמעביר תוכן של משדר מסוים, במידה והינו משלם, אם הוא ערוץ משלם – כי יש להם מודלים שהוא לא משלם – במידה והוא משלם לכבלים וללוויין, במידה והינו ביום כניסת החוק לתוקף מלכ"ר רשום בישראל, יוכל לפעול לקבל רישיון דרך הרשות השנייה. במידה וקיבל רישיון ברשות השנייה, יישמר לו האפיק ודמי המעבר ישקפו את ההתקשרות העסקית כפי שהייתה קיימת במסגרת הקודמת, למשך תקופת הזמן שהייתה בהסכם בתוספת 12 חודשים. זהו.
נוכל להסכים לזה אחרי שנראה נוסח מדויק שאתי בנדלר תנסח. אנחנו לא יכולים להסכים לזה בלי לראות את הנוסח. אני לא יכולה לחייב את החברה שלי במשהו שלא ראיתי את הנוסח שלו, אז אני מבקשת לראות את הנוסח.
ברור שזה כפוף לכך שהנוסח ישקף את מה שאמרתי עכשיו, ואמרתי את זה עשר פעמים, אז בכפוף לְמה שאמרתי.
אז בבקשה להצביע על נוסח. אלוהים מצוי בפרטים. אני רוצה לראות את הנוסח. אני לא יכולה להסכים על כך בלי לראות את הנוסח.
דבר שני, אנחנו מבקשים לראות במקביל את הנוסח של דמי המעבר בחוק הרשות השנייה למשדר זעיר לאחר התקופה.
לגבי דמי המעבר, לשאלתך: הגדרנו בצורה הכי ברורה שלגבי ערוץ זעיר דמי המעבר יהיו כפי שמוגדר היום בחוק. לא שינינו כלום מהחוק בעניין הזה. את יכולה להסתכל בחוק ולראות. יש הסתייגות אחת שבעקבותיה שינינו, כשאמרנו שאם זה עולה כסף, אם תהיה לזה משמעות כספית, יוכל הערוץ הזה להגיד שהוא לא עולה על הכבלים והלוויין. זה הכול.
ברור שיש לזה משמעות כספית ולכן נתנו אפשרות. יכול להיות שיהיה ערוץ זעיר שאתם תגידו לו: אנחנו רוצים אותך בחינם. אני לא יודע. בהנחה שיש משמעות כספית, אני לא מחייב אותו בזה. זה הכול.
לי זה לא ברור. שמענו פה כמה פעמים בדיונים שמוסכם שערוצים מסחריים זעירים משלמים דמי מעבר. איפה זה כתוב?
אתם תראו את נוסח הצעת החוק. אנחנו נעבור על זה. אני לא יודע אם זה קיים בנוסח הכחול. בכל מקרה, אני אומר מה היה פה בדיוני הוועדה.
נכון, אבל בדיונים נאמר שזה יהיה כפי שמופיע היום בחוק. כלומר, בעניין הזה לא שינינו ממה שקיים היום בחוק.
נושא דמי המעבר מוסדר בחוק התקשורת. יש סמכות לשר, מכוח סעיף 5 לחוק התקשורת, לקבוע את דמי המעבר, בהתבסס על תחשיב כלכלי. דמי המעבר האלה יש להם רלוונטיות במקומות שהחוק מכניס אותם לרלוונטיות. לפעמים משלמים דמי מעבר; לפעמים בעבר היו פטורים מדמי מעבר. צריך לוודא- - -
כפי שהבנתי מהיועצים המשפטיים התהליך הוא כדלקמן: בעיקרון אתם נכנסים למשא ומתן עסקי עם אותו ערוץ שרוצה לשדר. במידה ויש הסכמות – אף אחד לא מתערב.
לגבי הכבלים, בעבר נעשתה עבודה כלכלית וכבר נקבעו דמי המעבר. יש דמי מעבר שהשר קבע לגבי הכבלים.
משרד התקשורת יכול לתקן את העבודה הזאת. אם היא תתוקן אז ייקבע סכום אחר, אבל יש היום סכום.
עדיין זה לא סותר את מה שהיושב ראש אמר. אם אתם יושבים למשא ומתן עם מישהו ומגיעים לסכום מסוים, אז סוגרים עניין. אם לא סוגרים – באים למשרד והוא קובע.
נכון רק לוודא שזה לסיטואציה הזו. המודל של סעיף 5 ודמי המעבר הוא קבוע. לגבי הכבלים, אגב, נקבעו דמי מעבר. זה לא אומר שאני לא יכולה לסכם משהו אחר או שאי אפשר לתקן בעתיד את דמי המעבר. אבל - - - למשל, דמי מעבר משלם מישהו שלא נמצא פה סביב השולחן, זה בעלי רישיון מיוחד.
צריך פשוט לחבר בין הדברים ולוודא, כי אנחנו יודעים שיש כל מיני סוגי ערוצים: יש כאלה שמשלמים דמי מעבר ויש כאלה שלא. לגבי בעל רישיון מסחרי זעיר, צריך לוודא שהוא משלם דמי מעבר באותו מנגנון.
זה מה שאמרתי: כפי שיש בחוק. לזה התכוונתי. אין שינוי במנגנון. הדבר היחיד ששינינו, אמרנו: יכול להיות שערוץ זעיר יגיד שהוא לא רוצה לעבור בכבלים. לא מכריחים אותו, לא בכבלים ולא בלוויין, ואז הוא לא משלם ולא עובר. זה הכול.
אני רוצה להבהיר את עניין הנוסח, את הבקשה שהערוצים הספציפיים האלה, שהוגדרו כמלכ"רים בישראל כערוצים משלמים ביום כניסת החוק, במידה והם הופכים להיות ערוץ מסחרי זעיר, במקום שיהיה מין מצב כזה של משא ומתן או דמי מעבר שנקבעו על ידי השר התבקש שאנחנו נסכים שדמי המעבר יהיו בגובה הסכום שהם שילמו עד עכשיו על פי החוזה הקיים, למשך החוזה, בתוספת 12 חודשים.
אני חושב שחברי הכנסת לא נחשפו באמת לסוגיה של דמי המעבר. מתייחסים אל זה כאיזה דבר שהוא ברור לגמרי וטריוויאלי. זה ממש לא כך. מדובר בסוגיה סבוכה. קודם כול, בחוק הרשות השנייה אין היום סעיף שמחייב את בעלי הרישיון לשלם דמי מעבר, ואכן הערוצים המסחריים הגדולים אינם משלמים ומעולם לא שילמו.
אדוני, זאת סברה שהיא לא יותר מסברת סלון. האמת היא שאילו היה סעיף פוזיטיבי שהיה מחייב אותם, בוודאי ש"הוט" ו"יס" היו דורשים מהם, כפי שדורשים ממני. אגב, טוב שעלה הנושא של ערוץ "הידברות" מכיוון שאם תבדקו את ערוץ "הידברות", מה ההסדר המסחרי, הם לא צריכים לשלם דמי מעבר, כפי שאף ערוץ כמעט שמשודר בכבלים ובלוויין לא משלם דמי מעבר. ברובם המודל המסחרי הוא מודל של חלוקת הכנסות.
עם כל הכבוד, יש מודלים שונים בכבלים ובלוויין. ברור שזה לא עומד עכשיו על השולחן, להתחיל לדון במודלים הכלכליים שלהם. חלקם נובעים מתוכן שהם רוצים והם משלמים עליו, חלקם מאנשים שרוצים לשדר ומשלמים להם. זה לא על הפרק כרגע.
בתחשיבים הכלכליים שנעשו בעבר הרחוק, יש לומר, לפני יותר מ-10 שנים, כמדומני, על ידי משרד התקשורת, מדובר בסכומים של 5 מיליון שקלים בערך בשתי הפלטפורמות. אלה סכומים שערוץ "הידברות" למשל לא ראה מימיו. הסכום הזה הוא חסם, כלומר לא יעלה אף ערוץ זעיר בסכום הזה.
אני לא יודע למה צריך להיקבע סעיף פוזיטיבי לגביי. נראה לי משונה שהערוצים המסחריים הגדולים פטורים אבל הערוץ שלנו לא פטור.
הבנתי, תודה רבה. אגיד לך בדיוק מה קורה עם דמי מעבר לגבי כולם. לגבי הערוצים המסחריים הגדולים, יש פה שאלה מהותית קשה, שלא תידון פה בוועדה, מי משלם למי. הם אומרים: אל תשימו אותי, אני לא רוצה. אז אלה אומרים: תשלמו לי. עזוב, אני לא נכנס לזה. אל תענה לי. תקשיב עכשיו. יש פה שאלה מהותית כבדה ביותר. יושב על ידי יושב-ראש ועדת הכלכלה, הוא מוזמן לדון בה ולקדם חקיקה בעניין. היא לא על הפרק כרגע.
לגבי הערוצים הייעודיים – הם קיבלו פטור מובהק מדמי מעבר כאשר הייתם תחת הקטגוריה של ערוצים ייעודיים כי הפקתם תוכן שמדינת ישראל רצתה שתפיקו אותו. הדבר הזה מת, לא מחזיק מים. אין יותר ערוצים ייעודיים. אנחנו נותנים לכם הוראת מעבר ל-5 שנים. בהתחלה דיברנו על 10 שנים ואז אמרנו שזה לא הגיוני וירדנו ל-5 שנים. זה הזמן שכרגע נקבע. לצורך 5 השנים האלה אתה עדיין נהנה – והיו לי ויכוחים קשים עם המשרדים, למה יש מי שנהנים מ-5 שנים לא לשלם דמי מעבר, אבל כך החליטו חברי הכנסת. 5 שנים – קיבלת פה זכות, שאפשר להגיד שאולי היא מוגזמת, אולי היא לא מוגזמת. אל תענה. אני אומר לך מה היא תמונת המצב כפי שאני רואה אותה.
ואם אחרי 5 שנים המדינה תשנה את דעתה, גם זה לגיטימי. יש מספיק זמן לעשות שינוי.
ועכשיו יש נושא נוסף, ערוצים זעירים. זה בכלל בא מכיוון שאנחנו רוצים תחרות בשוק, רוצים שיבואו כמה שיותר שחקנים פנימה. עשינו הקלת רגולציה עצומה, הורדנו לרשות השנייה מסעיפי הליבה שלה דברים משמעותיים, כי אנחנו רוצים פה תחרות, כי את זה ביקש השר ואנחנו הלכנו עם הדבר הזה. דיברנו על זה גם בוועדת פילבר ובמקומות רבים. אז עשינו רפורמה משמעותית בעניין הזה.
עדיין יש פה שיקולים עסקיים כספיים. יושבים פה אנשי הלוויין ואומרים: "יש לנו בכלל בעיית capacity" – גם "הוט" יכולים להגיד את זה, דרך אגב – "אני לא בטוח שאני אעביר כל אחד." יש פה מיליון שיקולים, ובטח נושאים כספיים. לכן אמרנו בצורה הכי ברורה, נושא דמי המעבר כפי שהיה בחוק התקשורת ממשיך גם לחוק הרשות השנייה, אנחנו לא מתערבים בזה, זה יישאר לסמכות המלאה של השר. אם יגיעו הגורמים העסקיים להסכמה – מצוין; אם לא יגיעו – יבואו לשר והוא יסכם, נקודה.
עלה פה נושא נוסף, הנושא שעליו אנחנו מדברים עכשיו, ובזה אני ממצה אותו: נושא הערוצים הקיימים. אנחנו באים לקראתם כי הם מלכ"רים בישראל. אם הם לא היו מלכ"רים לא היינו עושים את זה. אולי בגלל זה גם "הוט" ו"יס" הסכימו לעניין. הם רוצים לעבור. למה? כי הם רוצים להכניס פרסומות שקודם לא הכניסו. זה לא קשור אליך. לגבי דמי המעבר אמרנו כבר. לגבי אותם ערוצים ספציפיים הגענו להסכמה, שמשקפת מעבר ממועצת הכבלים והלוויין לחוק הרשות השנייה: שמירה על האפיק, שמירה על התנאים הכספיים, ונתנו להם אקסטרה 12 חודשים נוספים. אחרי 12 החודשים האלה הם יהיו בדיוק במקום שאתה תהיה אחרי הוראת המעבר.
חברים, אולי אתם רוצים להישאר פה כל הלילה. אי אפשר שכל אחד לפני שמסתכל על עצמו קודם כול מסתכל ימינה ושמאלה. עכשיו אני מדבר. אני אומר לכם: לא יהיה יותר. אם נצטרך, נעשה את הדברים בעצמנו, וגמרנו. אי אפשר שזה יהיה "חפירות 1914". כל אחד פה נכנס ל"חפירה" שלו, מסתכל רק על עצמו.
תודה. היחידים שחשובים עכשיו לדיון הספציפי הזה הן שתי המיכל'יות. האם הבנתן את הכוונה של מה שאמרתי עכשיו?
אין התנגדות, בהנחה שהנוסח יסכם את מה שאמרתי. תודה.
חברי הכנסת רוצים להתייחס לנושא הזה? אני רוצה להעמיד אותו להצבעה.
היא תקבל. קודם חברי הכנסת. חברי הכנסת רוצים להתייחס? לא. מי רוצה להתייחס לנושא הזה? בבקשה שירים את היד, אני רוצה לדעת מי רוצה להתייחס. את מוזמנת להתייחס.
אני רוצה לשאול למה אתה חושב שרק "יס" צריכים לראות נוסח. הציבור צריך לראות נוסח.
אני רוצה לומר משהו לגבי הנוסח. ברור לי לחלוטין שצריכה להיות ישיבה כאשר בפני כל המוזמנים, בפני הציבור, ובראש ובראשונה בפני חברי הכנסת יהיה נוסח, כדי שיידעו על מה מצביעים, יידעו על מה כבר הצביעו, אם מישהו ירצה לבקש דיון מחדש אולי, או כדי להגיש הסתייגויות או כדי להגיש הצעות וכולי. צריך להיות זמן סביר, בהתחשב בנסיבות שנוצרו, שיש בכל זאת לחץ זמן משום שכל החקיקה הזאת יצאה לדרך – ואף אחד לא מנסה להסתיר את זה – כי היה חשש משמעותי שערוץ 20 והערוץ בשפה הערבית- -
רגע, תן לי להשלים את דבריי.
- -לא יוכלו לשרוד בהמשך אם לא תהיה חקיקה. אני כשלעצמי – ודעתי ידועה בעניין הזה – מצרה על כך שהחוק התרחב והתפשט בצורה כזו, אבל בהתחשב בנתונים שבפניי, דיברתי עם יושב-ראש הוועדה וסיכמתי אתו שאפרסם את הנוסח באתר הוועדה ככל הנראה, ואני לא מתחייבת, בין 7–8 בפברואר, ורק מספר ימים סביר לאחר מכן תהיה הישיבה האחרונה שבה יוכלו כולם להגיב, לדבר ולהשלים הצבעות.
כאשר נכנסתי היום לוועדה זה לא היה מה שנמסר לי שהולך להיות. אם כך הולך להיות – אני חושבת שהלכנו צעד קדימה.
ברור, שלא יהיה לך ספק. אני שמח על דבריך. תודה.
יעקב אשר, אנחנו שומעים את ההערות ואחרי כן נצביע. נציגת משרד המשפטים רוצה להתייחס לזה, בבקשה.
אני ממשרד המשפטים. לנו חשוב להגיד שבסד הזמנים ולאור דרך התנהלות הדיונים, לנו יש קושי להבין וללבן את הסוגיות המקצועיות והמשפטיות. עולות כאן בוועדה הצעות מהיום למחר, ולפעמים אפילו סוגיות מהותיות עולות. אנחנו מתוודעים אליהן לראשונה תוך כדי הדיון בלי שפרטי ההצעות ידועים ומובנים לנו במלואם ובלי שברור כיצד כל הצעה משתלבת במארג הכולל. כשאין שום נוסח בפנינו וההצבעה היא על עקרונות, העניין הזה קשה אפילו יותר. הקושי מתעצם לאור זאת שמשנים כאן סדרי בראשית בחקיקת התקשורת, בעינינו, בלי לנהל דיון ציבורי ומקצועי מספק, שנחוץ במיוחד- -
- -שנחוץ במיוחד בנושא הזה, ומבלי שברורה התשתית המקצועית לעניין. אי לכך, לעמדתנו, מדובר כאן בהליך חקיקה לא תקין.
אני רוצה הצעה לסדר. רבותי, אני נכנסתי לכנסת ב-2003. הייתי חבר גם בוועדת הכלכלה במשך קדנציה שלמה. אני לא זוכר שהייתה אי פעם בעיה למישהו כאשר היושב-ראש היה אומר הצעה לנוסח והיועצת המשפטית הייתה משלימה אחר כך את הנוסח. אף אחד לא העיר על כך שלא ראה את הנוסח, לא היה דבר כזה. המון המון הסתייגויות, המון תיקונים בכל החוקים – לא היה כדבר הזה, שמישהו יגיד שלא ראה נוסח. היושב-ראש דיבר מספיק ברור, הנוסח מספיק ברור והיועצת המשפטית אמרה באופן מספיק ברור שהיא תפרסם את הדברים.
אני רוצה להגיד דבר מה ואחרי כן חברי הכנסת ידברו.
קודם כול, תודה רבה, אלידור בליטנר, על עמדתך החשובה. שמענו לאורך הישיבות בוועדה פעמים רבות את דברי הטעם של משרד המשפטים וגם עזרת לנו מאוד בדיון, ואני מעריך אותך מאוד על כך. לתפיסתי, והייתי פה ב-3 השנים האחרונות בלא מעט אירועי חקיקה, לא נתקלתי בדברים שונים מהותית מאשר מה שקורה פה, פרט לכך שאנחנו עובדים ולא משחקים. אולי גם משרד המשפטים, כפי שתופסים את הכנסת מבחוץ, חושש מעבודה קשה. יש פה הרבה מאוד שעות עבודה, את יכולה לשאול את היועצת המשפטית. אולי אתם גם לא מבינים את לוחות הזמנים.
לגבי לוחות הזמנים, אחדד, כי היועצת המשפטית לוועדה אמרה פה חלק מלוחות הזמנים. בכוונתנו שזו תהיה ישיבה שבה נדון על העקרונות, ורק אם דברים נמצאים בהסכמה מלאה נצביע עליהם. בכל שאר הדברים, יהיה נוסח שיועבר למשרדי הממשלה, ומשרדי הממשלה יקבלו כמה ימים להגיב. את יודעת מה, אני מצטער להגיד לך, אתם לא תקבלו יותר מכמה ימים. אולי את רוצה חודשיים אבל תצטרכו לעבוד, ואת זה אני כן מצפה מכם, שתעבדו קשה לפחות כפי שעובדים פה קשה חברי הכנסת, ובלי זלזול ובכל הרצינות כי כך התייחסנו לחוק הזה. אתם תעבדו ותיתנו תשובות לכל שאלה ושאלה שיש לכם, בכמה ימים. אף אחד לא יכול להגיד לי שאחרי שהיועצת המשפטית לוועדה תעבוד פה קשה ותוציא נוסח באמצע השבוע הבא ותביא לכם לשבוע הבא להערות שלכם, אני אבוא אליכם בטענות אם לא תעשו כלום. כפי שלא עשיתם בקריאה הראשונה, שגם אז קיבלתם נוסח להערות ומשום מה חלק מן המשרדים נתנו התייחסויות וחלק מן המשרדים לא עשו כלום. אני לא רוצה להתחיל לחלק כאן ציונים למשרדי הממשלה, אבל לשמוע הערה כזאת – זה פשוט לא מכובד ולא ראוי, לאור כל ההשתתפות שלכם בדיוני הוועדה.
לכן אני אומר בצורה הכי ברורה למשרד המשפטים, הליך החקיקה הזה התנהל תחת לחץ זמנים, עם הרבה שעות עבודה, שמעו אתכם הרבה מאוד. אתם תקבלו נוסח להתייחסות לפני שהוא יופץ לציבור ותוכלו את כל השאלות שלכם לפתור. להגיד היום משפט כזה – לדעתי זה רק מעיד על חוסר הבנה של מה אנחנו מצפים ושל איך מתנהלים פה בכנסת. תודה.
חברי הכנסת רוצים להתייחס?
אוסיף בקצרה לדבריך. אני מסכים לכל מילה בהקשר הזה. בחוק ההסדרים הקודם הגיע גם נושא של הארכת תוקף של כמה דברים, מתוך הבנה ואמירה של הממשלה שתוך זמן קצר יגיע חוק גדול, רחב, שייקח בחשבון את כל הדברים. אנחנו מדברים על חוק ההסדרים שנחקק לפני יותר משנה.
חלפה מאז יותר משנה. הצעת החוק הזאת, מה לעשות, לא הגיעה לידי הממשלה. לכנסת יש גם את הסמכות לקדם הצעות חוק בעצמה, בקצב כפי שהיא רואה לנכון, וגם מבחינת העבודה.
אני חייב לומר שהדברים הקשים שאמרה נציגת משרד המשפטים לא מקובלים עליי. אני חושב שהם לא ראויים וגם לא מתאימים לאמירה, בטח לא מפי משרד המשפטים.
ברשותך, אני רוצה לפנות בכלל ולהגיד: לא אהבתי את הצעת החוק הזאת מלכתחילה, התנגדתי לה. היה מי שטען שזה חוק פוליטי. כאשר אנחנו פה, עם כל הכבוד, מעבר לעובדה שראיתי חוק המלצות שעבר בשבוע וחוק אחר שעבר ביום אחד, חוקים עברו פה, מנושא המרכולים ומה שאתם לא רוצים עברו פה. אני רוצה להגיד לך, עו"ד בליטנר, באמת, גם בי זה פגע. את יודעת למה? כי במקום שהשרה שלך תתייצב, במקום ששר האוצר יתייצב- - -
מה העניין פה? שולחים אתכם. יושבים פה אנשים כמוני, שמנסה לתפור את זה בתפירה הכי עדינה, כי זאת קואליציה שאינני חלק ממנה, אני מתנגד לרוב המהלכים שלה, אבל אנחנו כבר פה. מי שרוצה – הרי מי העביר את זה? אני העברתי את זה? אני הצבעתי עבור החוק במליאת הכנסת? אני יודע בדיוק מי היה. אז פתאום זה פוליטי ובעייתי? אני אומר לך, גברתי – כמובן זה לא מופנה אליך, את רק השליחה בעניין הזה – אם לשרת המשפטים יש בעיה עם הצעת החוק- - -
ברור כשמש לאור הירח. אני לא רוצה להגיד שאלות אחרות. אני גם מכבד מאוד-מאוד את היועץ המשפטי לממשלה והייתי מצפה ממנו שאמירות מן הסוג הזה היו נאמרות בחוקים לא פחות חשובים. אבל מעבר לזה, במקום שאת תבואי לכאן ותגידי, יואיל היועץ המשפטי לממשלה לקרוא לשרת המשפטים, לשבת איתה ולהגיד לה: גברתי, נעשים פה מעשים שלא ייעשו, אני תובע ממך- - -
יכול לבוא ליועץ המשפטי ולעצור את כל התהליך. אי אפשר, בוודאי אחרי שכילינו את זמננו, לבוא- - -
עודד פורר, אמרתי איזה משפט שאתה אמרת? לא. אני אומר את דעתי. אני אומר כך: אם מישהו רוצה לעצור את זה, שלא יגיד את הדברים לבג"ץ. שילך לשרים שלו וליועץ המשפטי לממשלה ויתבע לעצור את המהלכים.
זה יבוא ליועץ המשפטי לכנסת, כי אין ליועץ המשפטי לממשלה סמכות. עם כל הכבוד, אין להם סמכות. היחיד שאני מוכן לקבל ממנו הנחיות בעניין המשפטי הוא היועץ המשפטי לכנסת. תודה.
להגיד "אור ירח" ו"יועץ משפטי" ביחד בימים אלה של קידוש לבנה של שבוע שעבר, זה קצת מסובך...
הוא עוד לא דיבר.
אני מצטער להגיד שאני חושב אחרת. אני חושב שנציגת משרד המשפטים צודקת. החיפזון מן השטן, חברים. תן לי להגיד את דעתי ולהתייחס אל מה שאני רוצה. החיפזון מן השטן. תהליך כזה שאנחנו מדברים עליו, יש לו, חברים, השלכות מרחיקות לכת על שוק הטלוויזיה במדינת ישראל.
בואו נקרא לילד בשמו: אני נכנסתי לדיון כי רציתי שתהיה טלוויזיה בערבית במדינת ישראל. אמרתי: וואלה, אולי בעקבות ערוץ 20 – תן לנו לשחות עם הגל, אולי הגל סוף-סוף יביא לנו ערוץ בערבית אחרי שבעים שנים שאין לנו. אולי, מנסים. אמרתי: ממילא הרכבת נוסעת. אבל ההתנהלות שמתקיימת כאן, ואחרי ששמעתי את היועצת המשפטית, שהנוסח יבוא אחרי כן- - -
אלה סוגיות מהותיות מאוד שמחייבות עמדה של שר, של משרד המשפטים ומשרד האוצר, ודיון ציבורי. להביא את הדברים אחריי, ב-7–8 בפברואר, כשהיועצת המשפטית לוועדה תניח בפנינו את הנוסח הסופי- - -
אבל דבר שיש לו השלכות כה מהותיות על השוק מחייב התייחסות של "שוויה-שוויה".
עוד נקודה שאני מבקש מכבודו לפתוח לדיון – עוד לא התייחסתי לערוץ בערבית, ולא אתייחס- - -
אם אתה רוצה, נוכל לעשות פה דיון על הערוץ בערבית שיימשך חודשיים–שלושה ואז תבוא לחפש את "האלא טי.וי" כי לא יהיה ערוץ בערבית, כי הוא ייסגר בעוד חודש, אם לא הבנת.
בעוד חודש לא יהיה "האלא טי.וי" אם החוק הזה לא יעבור, אל תתבלבל. הנה בסאם ג'אבר יושב שם, תשאל אותו. אם החוק פה לא יעבור בעוד חודש לא יהיה ערוץ.
עיסאווי פריג', אנחנו פה כבר שבועות רבים. הדבר הזה נועד להציל את הערוץ הערבי היחיד שיש במדינת ישראל. עם כל הכבוד, להגיד שהדיונים לא מעמיקים ולא נשארים פה עד 12 בלילה וקמים שוב מוקדם בבוקר. מה זה?
אתה לא היית פה במשך כל השעות שהיינו פה. אם היית פה במשך כל הדיונים, הייתי אומר לך שאתה צודק.
יש לי עוד משפט, חברים. אני פונה ליוליה שמאלוב ברקוביץ. אני רוצה להבין, אחרי כל הרפורמה, רק שאלה כדי שאבין את זה בשפת היום-יום. אחרי הרגולציה הרזה שבונים, מה תפקידה של הרשות השנייה בכלל? אני רוצה להבין.
תודה, עיסאווי פריג'. אני רוצה להתייחס לדבריך. ידידי עיסאווי, אני מודה שהופתעתי מאוד מדבריך, ואגיד לך למה. אני אומר לך את זה בשיא הכנות. ראשית, השקענו פה שעות רבות שבמהלכן החברים היו פה. אם הייתי רואה אותך כאן במשך כל השעות האלה, אז אולי הייתי יכול לקבל את ההערה שלך ביותר אהבה, באמת בכייף, אבל אם היית יושב פה בכל השעות האלה אני חושב שהיית מדבר אחרת. זה דבר אחד.
שמעת עכשיו במקרה את משרד המשפטים. אגיד לך מאין באה הטענה של משרד המשפטים – היא באה ממקום אחד, ובעניין הזה אני אומר לפרוטוקול שאכן יש אמת בעניין. התחלנו מהצעת חוק של חברת הכנסת שרן השכל, שנגעה בנושא מצומצם מאוד וממוקד בתחום הרלוונטי, אני לא אומר שלא. אנחנו הרחבנו את המעטפת בצורה רחבה. העניין הזה נכון, אני לא מסתיר אותו, וגם היועצת המשפטית לצדי תגיד את זה.
לכן בעניין הזה, אם אתה שואל אותי איפה האי-נוחות של משרד המשפטים – היא שם. אבל מפה ועד להגיד את המילים החריפות שאמרת – אני אומר לך, דבר נוסף שהיה הוא שעבדנו פה מהר כי היה חשוב לנו להציל את הערוצים, וביניהם את "האלא טי.וי". שמענו פה את נציגי "האלא טי.וי" אומרים לפרוטוקול – זה לא ערוץ 20 – שאם בעוד חודש לא היינו מסיימים את החקיקה אז גם "האלא טי.וי" היה הולך הביתה. זה נאמר בצורה הכי ברורה. התגייסנו, חברי הכנסת וכל האנשים פה בוועדה, כדי למנוע משבר של סגירת ערוצים, כי חשובה לנו התקשורת, התחרות, שערוצים קיימים בטח לא ייסגרו ולהכניס חדשים. זה החשיבות, מפה התחלנו. השקענו פה שעות רבות. לשמוע אמירה כזאת – אני אומר לך, ברמה האישית, זה נראה מוזר ומתסכל. אני חושב שלא הבנת את העבודה שנעשתה פה. אשמח אחרי זה לדבר אתך על זה יותר לעומק.
בבקשה, משרד האוצר.
בהינתן השיח שהיה כאן, חשוב לי לדבר כפקידת ציבור. לדעתי חשוב מאוד בנושא הזה לחזק את שומרי הסף, לא לתקוף את עובדי הציבור. היו כאן אמירות, כאילו אנחנו חבורה – עם כל הכבוד – של נצלנים שיושבים ולא עובדים. ההיפך הוא הנכון. אנחנו אנשי מקצוע שעובדים יומם וליל על מנת לעשות את עבודתנו נאמנה. בהחלט עלו כאן סוגיות שגם אנחנו אמרנו והשמענו, וכפי שהיושב-ראש אמר, היו גם דברי טעם של נציגי משרד המשפטים. היו דברים שנאמרו, אם לגבי נושא החדשות, שזה לא תואם את הצעת החוק הממשלתית שאמרה שכן צריך לשמור על נאותוּת ההפקה ושמירת ההפרדה בין האינטרסים המסחריים והאינטרסים של האתיקה החדשותית; עלה נושא הבעלות זרה ובעלות יחיד, שאנחנו הבענו את עמדתנו. יש כאן נושאים מהותיים נקודתיים, שדיברנו עליהם ואמרנו שאנחנו מבקשים וחושבים- -
אני רק רוצה להגיד שהתקיפה של עובדי המדינה, חשוב לי להגיד שיש כאן דברים שנאמרו גם לאורך הדיון.
בעקבות דבריה של שירה גרינברג מאגף התקציבים, אני רוצה להגיד שאם הייתה בדבריי אמירה מזלזלת אני מתנצל. אני אומר את זה גם לפרוטוקול כמובן. הנקודה היחידה שאפשר גם להבין, שאחרי שעות רבות של עבודה לשמוע דבר כזה שמקריאים לי, שברור שהוא מתוכנן, בלי להגיד לי מילה מראש אלא להעמיד אותי במצב שאני מופתע ושומע את זה לראשונה פה, יצר גם אצלי הרגשה לא נעימה מהותית והבעתי את דעתי בעניין. בזה אני מסכם.
אני נותן ליועצת המשפטית לוועדה להתייחס אחרונה לנושא הזה ואני רוצה להמשיך.
דבר ראשון, אני פונה לחברי הכנסת בעניין הזה. תראו, לשבת כאן כפקידת ציבור ולומר את הדברים שאמרה עו"ד אלידור בליטנר – צריך הרבה אומץ. ברור לה שהיא תיתקף על הדברים האלה. אני לפחות באופן אישי יכולה רק להביע את מלוא הערכתי על האומץ לעמוד בפניכם ולומר את הדברים כפי שהיא מרגישה אותם. מלוא ההערכה. זה דבר אחד.
לגופו של עניין, בהליכי חקיקה אנחנו תמיד שואפים להליך חקיקה אופטימלי. לעתים אנחנו מצליחים עם זה ולפעמים לא מצליחים עם זה ויש סטיות. על הרצף שבין הליך חקיקה אופטימלי לבין אי-תקינות היורדת לשורשו של ההליך, שעלולה להביא לפסילת ההליך, יש רצף רחב. אומר את האמת, שלמרות הניסיונות הרציניים באמת של יושב-ראש הוועדה לתת לכל מי שרוצה את זכות הדיבור ולדון בדברים לעומקם, דיון בצורה כזאת, כשאין טקסט שנוסח מראש, לא בין הקריאה המוקדמת, הצעת החוק של חברת הכנסת שרן השכל, לבין מה שהגענו בקריאה הראשונה כשזה הפך להיות משהו אחר לגמרי, ולא בין מה שפורסם לקריאה הראשונה לבין הנוסח שיהיה לקריאה השנייה והשלישית, זה לא הליך תקין. אבל הוא לא מגיע להבנתי – אני מוכרחה לומר בהגינות שיושב-ראש הוועדה אמר לי שאני אעצור אותו במקום שאני חושבת שאנחנו יורדים לאי-תקינות בסיסית שעלולה לפסול את ההליך.
בכל פעם, למשל עכשיו כשבאה ההצעה הזאת לגבי ערוץ "הידברות", שקלתי את העניין הזה, כי זה לא מתקשר בשום דרך שהיא, אפילו לא להרחבות שעשינו. למה אמרתי את זה? כי זה התחיל עם הערוצים הייעודיים שהופכים להיות ערוצים מסחריים, ואז הערוצים המסחריים אמרו: ההטבות, או ההסדרים שאתם קובעים ביחס לערוצים המסחריים הזעירים – ואחר כך זה היה הבינוניים והגדולים וכיוצא בזה – משפיעים מאוד עלינו, זה פוגע בשוויון. כל עוד הם היו הסדרים שנתלו האחד בשני והיו כרוכים האחד בשני היה קשה מאוד לעשות את החיתוך ולהגיד: עד כאן, מעבר לזה זה נושא חדש מבחינה מהותית לגמרי שלא מתקשר בכלל עם הצעת החוק המקורית, כפי שנניח לא היה ספק שאם היו אומרים כאן שפוטרים ממס הכנסה חברות תקשורת הייתי אומרת שזה נושא חדש, זה לא קשור.
קשה מאוד בהקשר הזה לתחוֹם את הקו. אני מוכרחה לומר שהיו לי לא מעט התלבטויות, ונועצתי גם עם היועץ המשפטי לכנסת. אני המשנה שלו ובכל זאת לא לקחתי את זה על עצמי ונועצתי גם בו, כי באמת לא רציתי למעוד בעניין הזה. אני מוכרחה לומר, גם אמרתי ליושב-ראש הוועדה, אני גם לא רוצה שהחוק הזה יהיה נתון לתקיפה בשל אי-קיום הליכי חקיקה תקינים. לכן אני מאוד נזהרת. כל הזמן אני אומרת: תנסו לעצור את זה, אל תמשיכו הלאה, אל תתפרסו הלאה, כי אנחנו רוצים שלפחות מבחינת ההליך, ההליך גם אם הוא לא תקין – הוא לא יהיה לא תקין ברמה כזאת שאי אפשר יהיה להגן עליו.
אני מקווה מאוד – אני לא יכולה לומר את זה בצורה מוחלטת – שלא חצינו את הגבול בעניין הזה. אבל העמדה של אלידור בליטנר היא בוודאי יותר מאשר לגיטימית.
תודה. ראשית, כפי שהבנתם, זה לא שעכשיו אנחנו מסיימים ומצביעים בקריאה שנייה ושלישית בשבוע הבא. זה בעצם המהות שאולי קצת חסרה לאנשים. כל העניין הזה, שהחלטנו על דברים שעדיין צריכים להיות מנוסחים – עוד יהיה סבב שיחות עם משרדים וסבב דיונים שגם הציבור יראה ואז תהיה הצבעה מסודרת על כל הסעיפים. אני מקבל עכשיו את המלצת היועצת המשפטית שלי, לא לערוך הצבעות יותר אלא להגדיר, לנסח את הדברים.
אתן לך להתייחס אבל אני באמצע דבריי. גם דיברת קודם.
קח למשל את מה שסיכמנו עכשיו ורציתי להצביע עליו.
דרך אגב, זה עוד דבר שכדאי להגיד, גם לפרוטוקול. כמעט כל ההצבעות בוועדה היו פה אחד, בהסכמה מלאה, מלבד שלוש פעמים, כאשר פעם–פעמיים חבר הכנסת אייכלר הסתייג ופעם אחת חבר הכנסת עודד פורר הסתייג. אלה כל ההסתייגויות. אם זה יהיה פה אחד אהיה מוכן לגשת כעת להצבעה. אם אני רואה שאחד מחברי הכנסת מתנגד, לא אעשה את זה.
שמעת מה אמרתי. אם אנחנו נלך להצבעה פה אחד – אני מוכן. אבל לא אלך למצב של אי הסכמות. זה כדי להבהיר בצורה הכי ברורה שהנושא הזה מקובל פה אחד על כל חברי הכנסת.
כך התנהלנו לאורך כל הדיון, היינו ענייניים, לא היו פה אופוזיציה וקואליציה, לא היו פה כיפופי ידיים או ניצול רוב קואליציוני. היו פה דיונים ענייניים וממצים. נכון, ב-scope שלהם הם היו מעבר למה שהתחלנו אתו, אולי. מעבר לזה, ואת זה אני רוצה לחדד עם היועצת המשפטית לוועדה, אנחנו בתוך ההליך התקין. אנחנו לא בהליך המושלם, אנחנו לא בהליך המיטבי בחקיקה, אבל בוודאי לא חצינו את הקו. אפילו מבחינת לוחות הזמנים – אני זוכר בהשוואה את מה שהיה פה עם החקיקה בנושא דירה שלישית. איך אפשר להשוות? יושבת כאן חברת הכנסת שרן השכל, היא תוכל לספר מן החוויה שלה.
בקיצור, לטעון כלפי הכנסת, כשאנחנו בהליך חקיקה ממצה, כשכולם דיברו – אז יכול להיות, נכון, שלא על כל דבר יש לנו חוות דעת ממשלתית, אבל לכנסת יש סמכות בדיוק כזו, ובסופו של דבר זו חקיקה פרטית, אני מזכיר לכולם. לכן אני מציג את כל העניין הזה. לפני שנעלה את הסעיף להצבעה ביקשו לדבר שרן השכל וישראל אייכלר. אחרי כן אעלה את הסעיף להצבעה.
אני רוצה לומר כמה דברים. קודם כול, היועצת המשפטית, אתי בנדלר, אנחנו יודעים כמה עבודה מוטלת עליך, לא רק פה בוועדה, גם בחקיקה אחרת. לפני כמה שבועות באתי אליך עם הצעת חוק שמנוסחת בערך כך, חוק עבה מאוד, וניסינו. זה עבודה מתישה. גם בעבודה שלא רואים – אנחנו יודעים כמה עומס מוטל. פעמים רבות כאשר אנחנו באים עם הצעת חוק מסוימת – נכון, אין לנו ניסיון של שנים, כמו שיש לך, בכתיבת הצעות חוק. בחקיקה המקורית כתוב "להעביר את הערוצים הייעודיים לרשות השנייה". אנחנו לא יודעים איך זה ייצא בסוף בוועדה. צריך להסביר איך, ומה הדרישות, ואיך ישלמו, ממש להגיע לפרטי פרטים. אז ברור שצריך להוסיף את זה גם כן. אנחנו מודעים לצורך בעדינות כאשר אנחנו עושים את זה.
עם זאת, אני גם מעריכה את העבודה של הפקידים אבל גם יש לי ביקורת. במשך שנה שלמה הצעת החוק הזאת יושבת במשרדי הממשלה, היא הוגשה למשרד המשפטים ולמשרד התקשורת, והמנכ"ל החדש יודע והמנכ"ל הקודם יודע ושרים שהיו לפני כן יודעים. ישבתי להם על הצוואר כדי שיבואו ויביעו את עמדתם ויסבירו וידגישו, וכלום.
הצעת החוק הגיעה לוועדת השרים לענייני חקיקה ופתאום נלחצו. המנכ"ל פה, שמילה, יודע באיזה לחץ הבאנו את הצעת החוק, למרות שלא הספיקו להגיש את ההמלצות של משרד התקשורת, ואלו רצו עוד ועוד זמן, ועוד זמן, ועוד זמן, ובסוף הצלחנו להעביר את הצעת החוק עם כל מיני הסתייגויות כאלה ואחרות.
גם עכשיו – ההצעה עברה לפני כמה חודשים למשרד התקשורת, למשרד המשפטים ולמשרד האוצר, היה זמן. שלחנו לכם את זה במייל והיועצת הפרלמנטרית שלי ביקשה התייחסות פעם אחר פעם, ולא הייתה תשובה, פשוט לא הייתה תשובה.
אז גם פה יש ביקורת, כי כשאנחנו בלחץ ופתאום מגיע משבר, שכמה ערוצים הולכים להיסגר – האם תחת המדיניות שלנו ניתן לערוצים פרטיים, למגוון תקשורתי להיסגר במשמרת שלנו?
נכון, יש "דד-ליין" ויש לחץ, ותחת לחץ גם המשרדים והפקידים עובדים מהר יותר ופתאום עונים תשובות, והנה אפשר גם להרחיב ולהכניס דברים שנדרשו זמן רב, ויש להם את ההזדמנות לענות פה. אנחנו לא הולכים לשום מקום, אנחנו נמצאים פה יום אחרי יום, שבוע אחרי שבוע במשך שעות ארוכות מאוד, כדי שתבואו ותגידו מה בסדר ומה לא בסדר. לחזור על אותה הטענה כל פעם ולהגיד שאנחנו מעבירים את זה בצורה מהירה וזריזה ואי אפשר כך – די, מספיק. קחו את זה על עצמכם, תגישו ביקורת לגיטימית על כל סעיף וסעיף ונקבל ונדון בזה. אבל הטענה הזאת, שאין זמן – עליי לא מקובלת.
אני מוותר על הנאום שלי בנושא שומרי הסף. במליאה, בעזרת השם, אסביר מי הם שומרי הסף מטעם הציבור ומי בשלטון, אבל לא פה. פה אני רק רוצה לייעץ משהו מעשי ליושב-ראש, מתוך ניסיון.
במשך שנים, בין קריאה ראשונה לשנייה היושב-ראש קורא נוסח, הגברת אתי בנדלר אומרת "אנחנו נתקן את זה" וחברי הכנסת סומכים עליה, היא מנסחת את זה.
אדוני היושב-ראש, אני רוצה שתעשה את זה גם עכשיו, תגיד דברים ברורים והגברת בנדלר תנסח. זה הליך תקין לחלוטין.
אני המנכ"ל בפועל של משרד התקשורת. שמעתי את התנצלות היושב-ראש, זה הוריד חלק מן הדברים שרציתי לומר. גם כפקיד ציבור בכיר פה, ואני מעיר על כך לא מעט פעמים, אם יורשה לי, אנחנו עושים פה עבודה. אני שולח לפה אנשים ולפעמים מגיע בעצמי, והשר שלנו בעצמו מגיע, ואנחנו מבצעים עבודה לילות כימים, לפעמים בלי אפשרות לאכול פה כאשר סוגרים את המזנון.
אני מוחה על הדברים האלה. לא נוח לי לשמוע אותם, ובמיוחד שזה לא נכון.
הדבר השני, ההליך פה בסך הכול תקין. גם אני הייתי פה לא מעט ימים ושעות. זה הליך שנראה לי תקין, הוא בסדר, מעלים דברים. עם זאת, אנחנו לא מלאכים, אני אומר את זה מראש, ויכול להיות שיהיו טעויות גם בהליך הזה, ואז יהיה לנו גם סיבוב שני, יכול להיות שנצטרך לתקן את החוק, אולי בחוק ההסדרים, אני לא יודע איפה. יכול להיות שזה יהיה בהשלמות אחר כך.
לא בחוק הסדרים, לזה אני לא מסכים. היועצת המשפטית אומרת שאם היום 24 בחודש, להערכתי הצעת החוק לא תגיע לקריאה שנייה ושלישית לפני שבועיים–שלושה מהיום.
אם יהיו דברים שצריך לתקן – נתקן אותם בעתיד.
אני חייב גם לתת מענה לחברת הכנסת שרן השכל. אני אישית התנגדתי להניח את ההצעה. אני לא יודע מה היה לפני כן, אני התעסקתי מרגע שזה הגיע אליי. ההתנגדות לאשר את ההצעה שלך הייתה מסיבה אחת פשוטה: יש הליך מרכזי שהמשרד עובד עליו, שהשר קרא עובד עליו, והצעת החוק שלך הייתה פתאום איזה משהו מהצד. דרך אגב, שימי לב שהיא השתנתה, מה שאת הנחת לא היה מציל את מה שאנחנו מנסים להציל היום. לכן טוב שנערך הדיון.
מה שנוסף זה לחץ הזמנים של כולנו.
חברים, אתם רוצים להצביע? אני מסכם את העניין. שמענו את הדעות. האם מישהו מחברי הכנסת רוצה להתנגד? אם יש התנגדות לא אעלה את זה להצבעה. אנחנו מצביעים על הסעיף הראשוני שאתו התחלתי, באשר לכך שערוץ משדר שנמצא היום בכבלים ובלוויין- - -
אתם תראו נוסח. אז אתם לא הסכמתם, תסכימו בכפוף לכך שתראו נוסח, אמרתי את זה. דרך אגב, אני רוצה להבהיר, חברי הכנסת יצביעו על מה שהם רוצים, בלי קשר אליכם. ההסכמה שלכם לעניין תינתן, או לא תינתן, בכפוף לנוסח שתראו. זה מקובל בהחלט. עם כל הכבוד, ההחלטה של חברי הכנסת לא תלויה בהסכמה שלכם. ההחלטה שלכם, אם אתם מסכימים או לא, תלויה בנוסח שתראו. זה מקובל.
אני חושב שהדברים הם בהסכמה. אני רוצה לערוך הצבעה על הנושא הזה. מי בעד? ירים את ידו. מי נגד?
הצבעה
בעד – פה אחד
ההצעה, כי הסעיף, שינוסח על ידי היועצת המשפטית לוועדה, יקבע כי אפיק קיים בכבלים ובלוויין שמעביר תוכן של משדר מסוים, במידה והינו משלם לכבלים וללוויין ובמידה וביום כניסת החוק לתוקף הינו מלכ"ר ישראלי, שמקבל רישיון תחת הרשות השנייה, יישמר לו האפיק ודמי המעבר והתנאים הכספיים ישקפו את ההתקשרות העסקית כפי שהייתה קיימת בהסכם בין הצדדים במסגרת הקודמת, למשך תקופת הזמן שהייתה בהסכם בתוספת 12 חודשים, נתקבלה.
אחמד טיבי ואני, במקרה זה אנחנו אותו דבר.
חברים, אתי בנדלר, כל שינוי הרגולציה והמדרג של הערוצים: זעיר, קטן וכולי- - -
הוא לא יהיה. יהיו שני סוגים בלבד של ערוצים מסחריים: ערוץ מסחרי זעיר, ולתקופה מסוימת גם ערוץ מסחרי זעיר ייעודי, וכל השאר. לא יהיו קטנים, בינוניים או גדולים.
כלומר חילקנו לשתי קטגוריות. אני רוצה להתמקד ולהיות שקוף. אני מדבר על הערוץ שמדבר בשפה הערבית ובקושי מתקיים, שמלקט פירורים כדי לשרוד. זה לא פשוט. ערוץ זעיר במתכונת החדשה, יכול להיות שאחרי שנאשר את כל החוק הזה יבוא גורם ויחליט להקים ערוץ זעיר והוא יוכל מחר להיכנס.
אני לא משוכנע שהתחרות תשקף את כל התרבות של החברה, זה נתון במחלוקת.
אני רוצה להציע ואני מבקש, כניסת תחרות זה טוב, אבל לא בכל מחיר. אני צריך לתת "בשר" והיתכנות משקית לערוץ הזעיר הקיים. אני מציע שלפני שייכנס ערוץ מסחרי זעיר חדש לשוק מועצת הרשות השנייה תבחן את ההשלכות המשקיות של כניסתו של ערוץ כזה ואת ההשפעה שתהיה לכך על השוק כולו.
בשיטה הזאת לא היו נכנסים "גולן טלקום" או "הוט מובייל" או "רמי לוי" או "טלזר" והיינו נשארים עם שלוש חברות סלולר. כמה שיותר ייכנסו יהיה יותר פלורליזם ויותר גיוון.
החקיקה שנעשתה עכשיו הורידה הרבה מאוד נטל מן הערוצים הייעודיים הקיימים, שאין להם כמעט שום נטל. עכשיו אני ארצה לעשות ערוץ, אתה תרצה לעשות ערוץ. אתה שם את דמי הרישיון ואת העלות שאתה צריך לשלם ל"הוט" ו"יס". אני מניח שאנשים לא מתאבדים ללכת להפסיד כסף.
לעתים לאנשים יש שיקולים אחרים, גם שיקולים לא כלכליים, שיקולים לקבוע סדר היום, לשם כך אדם רוצה להקים ערוץ, כל מיני מחשבות שיש למישהו, ואולי אני לא נמצא שם.
לחילופין, אני מציע, הרי לערוצים הזעירים עשינו פריסת חוב של 20% מן ההכנסות בכל שנה. בואו נגיד שרק כאשר הערוץ הזעיר יחזיר 25% מהכנסותיו השוק ייפתח.
אני לא רוצה לסגור את השוק. יש לי בעיה מהותית. אני בא למודל שפותח את השוק לתחרות, מודל שמכניס שחקנים חדשים. אתה אומר לי: בוא תשמר את מודל הערוצים הייעודיים במכרז. בדיוק את זה אנחנו לא רוצים לעשות. אני לא רואה דרך שאפשר בכלל לקבל את זה.
אני יושבת-ראש המועצה לשידורי כבלים ולוויין. במחשבה ראשונה על הדברים, יש היגיון מסוים במה שנוגע לערוצים שאינם בשפה העברית, בעיקר לנוכח הכוונה לבטל את החיוב בבעלות ישראלית. כי במצב עניינים שכזה בהחלט יכולים להיות גורמים שאינם ישראלים שיחזיקו בערוץ שלא למטרות רווח בשפה הערבית, הרוסית, האמהרית וכיוצא באלה כמגוון מדינות העולם, וייעשו בהם כרצונם, ולא אתן פה הרצאה על ההשפעה של תקשורת בחברה דמוקרטית. אז צריך לתת את הדעת על זה.
נכון. העניין הזה לא ישתנה, כלומר לא יוכל לבוא גורם עוין, להבנתי, כפי שלא יכול היה לבוא קודם, ולקנות 49%, וגם לא יוכל לקנות 74%.
בגלל שהורדו סעיפים חשובים מאוד מן הפיקוח של הרשות השנייה, ובמקביל עלתה אפשרות להכנסת בעלי מניות לא ישראליים, אז בהחלט צריך אולי אפילו לחזק את הנקודה הזאת ולראות איך אנחנו, מצד אחד, פותחים את השוק, ומצד שני- - -
המטרה של החוק הזה היא לפתוח את השוק ככל היותר. בעניין הזה אני חושב שאנחנו עושים את זה גם עם אחריות. אני מבין את הרגישויות וגם דיברנו עליהן. אבל – ופה אני פונה למשרד האוצר – אם אתם חושבים שבעקבות ההערה של יושבת-ראש מועצת הכבלים והלוויין, בנושא ערוצים שהם שפתיים, צריך להקדיש חשיבה נוספת לעניין הזה, אני מציע- - -
אתם לא שומעים מה אני רוצה להגיד. אחרי זה אקשיב לך. אני גם לא שמעתי אותך.
בחוק ההסדרים אתם מוזמנים להביע התייחסות לנושא הזה. תצאו מתוך הנחה שהחוק הזה יושלם כפי שהוגדר ואז תוכלו להתייחס לזה. בהצעת החוק הזאת, למהלך שעיסאווי פריג' מתאר, של סגירת השוק, אני לא מתכוון להיכנס. אי אפשר, זה נוגד את מטרות החוק.
יש להם את חוק ההסדרים שיגיע בעוד שבועיים לכנסת, בדיוק בעניין הזה. הם יכולים להתייחס לזה.
אני רוצה לחדד נקודה בעניין הבעלות הזרה. אמרו כל חברי הכנסת, וגם אתה אדוני, שחברי הכנסת בבית הזה רואים חשיבות רבה לקיומם של ערוצי שפה מקומיים ישראליים ולא זרים. הרי אנחנו רוצים שציבור המגזר הערבי בישראל- - -
דווקא לגבי בעלות זרה אני יכול להבין, אבל אומר לי חבר הכנסת עיסאווי פריג' שיש לו בעיה גם שגורם מקומי ישראלי יפתח ערוץ כזה. עם זה אני לא יכול להתמודד.
הנושא הראשון הוא בעלות זרה, והוא רלוונטי לגבי כולם. הנושא השני הוא פשוט אנטי תחרות. כלומר, גם אם יש ערוץ אחד בשפה הערבית – דרך אגב, היום הוא מגיע דרך זה שהוא ערוץ ייעודי.
מחר ערוץ 20, לצורך העניין, יכול להחליט שהוא פתאום משדר בשפה אחרת. אין לו שום מגבלה. הצגתי את זה כדוגמה.
אתייחס לשתי הסוגיות. סוגיית התחרות בכלל, אם אני מבין נכון את מה שאמר עיסאווי פריג', הוא אומר: ראוי לתת לרשות השנייה לבחון את ההשלכות של זה על השוק כי בסופו של יום עוגת הפרסום היא מצב נתון והיא הולכת ומתכווצת, כך אומרים לנו כולם. ככל שייכנסו יותר ויותר ערוצים זעירים שינגסו בעוגת הפרסום תהיה לזה השלכה רוחבית על כל הערוצים, לרבות הגדולים. התחרות הזאת עלולה להיות מובסת על ידי כניסתם של הרבה מאוד ערוצים לשוק. זה נקודת התחרות. לכן זה דבר שראוי לקחת בחשבון, שלמועצת הרשות השנייה תהיה סמכות לבחון גם את ההשלכה הזאת על השוק ומה זה יעשה לעוגת הפרסום ולערוצים, לא רק הקטנים אלא גם הגדולים. תכניס הרבה מאוד ערוצים ובסוף תהרוג את כולם, כולל את הגדולים. זו נקודה למחשבה.
לעניין הבעלות הזרה, מכיוון שהובעה כאן חשיבות רבה לערוצי שפה מקומיים ישראליים, לאפשר בעלות של 74% של גורם זר בערוצי שפה מביס את המטרה הזאת.
אני מן הלשכה המשפטית במשרד התקשורת. יש לי הערה מהותית והערה טכנית. את המעבר לסיטואציה שבה מקבלים רישיונות ולא זיכיונות עשינו כבר לפני 7 שנים. אנחנו לא בשלב הזה היום. לכן אין בחינה של מצב השוק. כל מי שרוצה לקבל רישיון – מקבל. זה במובן המהותי.
במובן הטכני – מי שמקבל רישיון מסחרי, לא שואלים אותו מה הוא הולך לשדר, זה לא שיקול של מועצת הרשות השנייה. לכן הטיעון שאם הוא מתכוון לשדר שידורים מסוג מסוים צריך להתייחס אליו בצורה כזו או אחרת, הוא טיעון לא נכון. אפשר לקבל רישיון ביום ראשון עם איזו תוכנית עסקית מסוימת וביום שני להחליט שהתוכנית העסקית הזאת לא עובדת ולהתחיל להתמקד בנושאים אחרים, זה גם בסדר.
אלה נושאים שהרשות השנייה לא אמורה לעסוק בהם, לא לפי המעבר מזיכיונות לרישיונות ולא לפי ההצעה הנוכחית.
עזוב את הפקות המקור. רק את החדשות. אין אבחנה בין סוגים שונים של ערוצים אבל מי שבוחר לשדר חדשות תחול עליו רגולציה מסוימת. זה מה שהצעת החוק הזאת לא עושה: אתם מורידים פה את הפיקוח על החדשות.
זאת לא הייתה ההערה שלהם. הם העירו שצריך לבחון מה ההשלכה התרבותית של מתן עוד רישיון.
(היו"ר איתן כבל)
אדוני, תרשה לי לומר לחברי הכנסת טיבי ופריג' באשר לבקשות רשות דיבור. מי שנמצא כאן ומבקש רשות דיבור – זה מספיק בשבילי. מי שלא נמצא כאן ומבקש רשות דיבור, דהיינו: יתר חברי הסיעה – אני צריכה לקבל את הבקשה עם חתימת מקור של כל אחד מאותם חברי כנסת.
אני רוצה לומר לכם את דעתי בעניין הזה. אני אומר את זה גם לחברי הכנסת עיסאווי פריג' ואחמד טיבי, לעודד פורר ולחברים האחרים. אני מבין את הבקשה של "האלא טי.וי" ודומיה – זה לא רק "האלא טי.וי" אבל בעיקר "האלא טי.וי". אנחנו מודעים לעניין הזה. דיברתי גם עם יושב-ראש הוועדה. אי אפשר לחסום כך, להגיד בצורה בוטה: "אני מבצע פעולות כאלה וכאלה, אין יותר גורמים שיכולים להיכנס אל תוך השוק". אבל לפחות אני אנסה למצוא דרכים נוספות כדי לייצר מצב – אני עדיין לא יודע איך להתייחס לעניין הזה. אני לחלוטין מבין שייתכן שעמלנו כל כך ויבוא מישהו – אנחנו מבינים את זה מאוד וצריך לעשות את זה בשום-שכל.
בהקשר הזה, ראשית, אני לא חי בשלום עם האמירות האלה. אגיד לך למה: כי אי אפשר לפתוח את השוק לתחרות ואז להגיד שאנחנו סוגרים אותו לתחרות.
מצד אחד, אנחנו לא יכולים לאחוז את המקל בשני קצותיו. מצד שני, פתחנו פה מבחינה רגולטורית. אני אומר את זה בעיקר לגבי הערוצים השפתיים. אנחנו יכולים למצוא את עצמנו מחר כאשר בשפה הערבית יבוא מישהו ממדינה זרה.
טוב שהוא פלואידי. ביטחון הציבור צריך להיות בשיקול דעת של הרשות השנייה. זה בסדר גמור.
ביטחון הציבור – בתחילת הדרך יגידו שזה בטוח ואחר כך זה יהפוך ללא בטוח. אני אומר עוד פעם, אני רואה טעם לפגם, בעיקר בערוצים השפתיים – באתי לפה כדי להגן על הערוצים השפתיים כי אני חושב שחשוב שיהיה פה ערוץ ישראלי בשפה הערבית ושיהיה ערוץ ישראלי בשפה הרוסית. אני לא רוצה, לא מפה ולא מפה, שמישהו מחוץ לארץ, ממדינה אחרת – אתה יודע מה, אפילו לא עוינת - - -
אני לא רוצה מישהו ממדינה זרה שישלוט בערוץ במדינת ישראל, ומילא בערוץ מסחרי אבל קל וחומר כשמדובר בערוץ שפתי, שמהותו היא פנייה לציבור מסוים. אנחנו מדינה קולטת עלייה. הגיעו הרבה עולים מרוסיה ומאוקראינה, מחר יגיעו הרבה עולים מצרפת, ואחר כך יבוא מישהו ויעשה פה ערוץ צרפתי עם אג'נדה צרפתית או מישהו יבוא עם ערוץ אחר. במובן הזה, עשינו הקלה רגולטורית עם 51%. פה אני לא חי איתה בשלום, אני אומר לך את האמת.
בהקשר למה שנאמר פה קודם על ידי משרד המשפטים, אני חייב לומר, אני אומר את זה לחבריי חברי הכנסת, כשאנחנו אומרים שהבג"ץ מנהל את הכנסת, זה לא רק שהוא פוסל חוק אלא זה שאנחנו מתחילים לשבת פה כנציגי ציבור עצמאיים והעצמאות שלנו היא כזו שאנחנו מתחילים לחשוב מה יגיד בג"ץ.
אני לא אומר את זה לך, גברתי, את היועצת המשפטית. אני אומר את זה לחבריי. אנחנו צריכים לחשוב מה אנחנו רואים נכון ציבורית ולא מה יגיד בג"ץ. אני מכיר את זה במשרדי הממשלה, מובילים את המשרד על פי השאלה האם זה יעמוד בבג"ץ או לא יעמוד בבג"ץ.
תבין עד כמה ההשתלטות של בג"ץ היא כבר השתלטות מחשבתית, שאתה חושב: זה לא יעבור.
אני אומר ל"האלא טי.וי" ולחברי הכנסת הערבים, שלצערי לא נמצאים פה, אני ממצה את הדיון בעניין הזה: יש פה שתי אבחנות. הנושא הראשון הוא נושא התחרות. זה מטרת הפתיחה של החקיקה. כל גורם שרוצה, אין בכוונתנו לעמוד בדרכו. הנושא השני, של שמירת ביטחון ישראל ומניעת השתלטות של גורמים עוינים על ערוץ מסחרי, זעיר או לא זעיר – בעניין הזה כמובן נוודא שהחקיקה תאפשר פיקוח.
זה מה שאני רוצה להגיד. צריך להסתכל על התמונה הגדולה כל הזמן וזה מחזיר אותנו עוד פעם לצורך לראות נוסח של הצעת חוק כי אנחנו בני אדם וההסדרים כאן הם של אבנים משולבות.
למשל, אם פותחים את השוק לגמרי לתחרות וכל מי שרוצה לקחת ערוץ יוכל ליטול אותו, ואחר כך הרשות השנייה היא שתצטרך להחליט האם מטעמים שבטובת הציבור – כי זה לא רק ביטחון המדינה – לא מאשרים ערוץ מסוים, זה פתח קשה מאוד ומסוכן לפוליטיקה. למשל יהיה ערוץ מסוים שהאג'נדה שלו כזאת והם ירצו בערוץ אחר שהאג'נדה שלו אחרת.
אני יוצא מתוך הנחה שהרגולטור פועל לפי החוק ובצורה מקצועית. אני לא יכול להתחיל לחשוב ששומרי הסף יפעילו שיקול דעת כזה או אחר. אולי פתאום נחשוב שבמשרד המשפטים יש אג'נדה מסוימת של שמאל או אג'נדה של ימין, אולי הם משפיעים על החוק, אולי במשרד המשפטים או במשרד אחר יש איזו אג'נדה שאנחנו לא רוצים לחשוב עליה. יש שר והוא יקבע את ההתנהלות המקצועית, ויש רגולטור שיפעל לפי החוק.
(היו"ר איתן כבל)
לא לזה התכוונתי. התכוונתי לומר שאם עד היום היו הרבה מאוד מגבלות על האפשרות לקבל רישיון והיום אתם מסירים אותן, אז להשאיר מושג שסתום כזה, של "טובת הציבור", כאשר אין בעצם מגבלות אחרות, זה דבר שיכול ליצור בעייתיות, הוא יכול ליצור לחצים פוליטיים עליכם לאשר או לא לאשר ערוץ. למה אתם צריכים את זה? אני מנסה לומר שצריך להסתכל פה כל הזמן על תמונה גדולה. עוד פעם, אנחנו רצים, גם בעניין הבעלות הזרה וגם בעניין בעלות יחיד, לכל מיני פינות שאחר כך יובילו אתכם למקומות שיהיה לכם לא נוח להיות בהם.
אני מפנה לחוות הדעת שלי כי הבאתי שם בטבלה דוגמאות לגבי כמה מקומות בעניין הבעלות הזרה. אין לי אפילו עמדה הכרחית מה עדיף לעשות, אבל צריך לשבת ולהסתכל על זה. זה חלק מן העניין, גם של החיפזון, מצד אחד, וגם של היכולת לראות בסוף את ההסדר כהסדר שלם, מצד שני. לא רק שחברי הכנסת הסכימו להסדר כזה והצביעו והכול "סבבה". זה הכול אבנים משולבות. אם לא נראה הכול בסוף בתור תמונה אחת גדולה לא נמצא את החורים, אבל הם שם, וברגע שהחורים יהיו שם אחר כך אז באמת הרגולטור יצטרך להתמודד עם הבעיות.
(היו"ר יואב קיש)
באשר לבעלות הזרה, דיברנו על התשתית, תהינו מה היא התשתית המקצועית. אבל מעבר לזה, אני רוצה לקשר כאן בין כמה נקודות. אני רוצה לקשר בין הסיפור של הבעלות הזרה, בעלות יחיד וחדשות.
סליחה, זה לא על הפרק כרגע. הנושא שעליו אנחנו דנים עכשיו הוא הבקשה של חבר הכנסת עיסאווי פריג', שלפני שנכנס שחקן נוסף לשוק הזעירים תיעשה בחינה של הרשות השנייה, האם השוק מסוגל כלכלית להכיל את זה. זה מה שהוא אמר. אחרי כן גלשנו לדברים נוספים. אני מבקש להתייחס לנושא הזה ולא לנושא בעלות זרה.
תודה רבה. אז אני מסיים את הדיון. אין בכוונתנו ללכת להגבלת תחרות בחוק הזה שמיועד לפתוח את התחרות. אנחנו ממשיכים הלאה.
היא התייחסה לבעלות הזרה כי כאשר לא היית העליתי את זה. אלא במצבים של בעלות זרה.
על בעלות זרה נדון בהמשך.
עכשיו אנחנו מדברים, עוד חוב מסוים שיש לי, לפני שאפתח את חוק הרשות השנייה ונעבור על כל הסעיפים, יש עוד נושא אחד שאמרתי שבכוונתי לדון בו, למרות שאני חושב שאין- - -
שלום לשר התקשורת איוב קרא. נא לתת לו מקום. אני מניח שיש לך משהו להגיד, אחרת לא היית פה, אדוני השר.
אני רוצה להגיד את סדר היום. לדעתי ב-20:30 נעשה הפסקה כי יגיעו סנדוויצ'ים. יש לנו נושא אחרון לפני שנעבור לדון בכל המגבלות שיוסרו מערוץ זעיר לפי חוק הרשות השנייה. והנושא האחרון, גם כן במידה מסוימת אפשר לטעון שהוא לא קשור, אני בוודאי טוען שאין לו שום קשר לנושא החבויות שיש לערוצים הייעודיים, אבל הוא עלה במסגרת הדיון ההוא, זה פריסת חובות של הערוצים המסחריים הקיימים. הבנתי שמיקדנו את זה למשהו ספציפי ואני רוצה להתעסק בנושא הספציפי, והוא החובה שנוצרה עקב מחזורים גדולים, שפרושה על פני 3 שנים והכוונה לפרוש אותה על פני 5 שנים. על זה אנחנו מדברים.
זה לא קשור. כרגע אין שום שינוי בנושא הקולנוע מכיוון שאין שום סיכום עם שרת התרבות. כפי שאמרתי בהתחלה, בלי סיכום איתה לא יהיה שינוי. כל עוד אין שינוי עם שרת התרבות ואין תקציב לדבר הזה לא יהיה שינוי בנושא הקולנוע כפי שמוגדר היום בחקיקה.
בסדר, אפשר יהיה להעלות את זה.
שלום כבוד השר, אני שמח שהגעת. הוועדה הזאת ערכה מספר רב של דיונים ארוכים מאוד, 11 דיונים שכל אחד מהם נמשך לפחות 3 שעות, אם לא יותר. יש פה הליך חקיקה שבו שמענו רבים. נשמעו מצד משרד המשפטים על ידי נציגתו פה אלידור בליטנר טענות קשות מאוד שהוקראו מדף, לדעתי.
אני רוצה להפריד בין אי הסכמתי המלאה – אני לא מסכים למילה שנאמרה על ידי נציגת משרד המשפטים, אבל אני בהחלט מכבד את מה שאמרה גם היועצת המשפטית לוועדה, על כך שאלידור בליטנר אמרה את דעתה. זכותה לאחוז בדעתה. בוודאי אין פה עניין לתקוף אותה אישית. אני רק אומר שאני לא מסכים למילה ממה שהיא אמרה. אני יכול להצטרף גם לשאלה של שר התקשורת: מאין זה הגיע? משיחותיי עם שרת המשפטים, לא הבנתי שיש עמדה כזו, לפחות לא של שרת המשפטים. הבנתי שהיא בודקת את זה מול היועץ המשפטי לממשלה. נמצא כאן גיל ברינגר, נציג שרת המשפטים, שמחכה לשמוע ממנה ובהמשך נתייחס גם לדברים שייאמרו על ידו. נתייחס אחרי שהנושא יובהר על ידו, ניתן לו זמן להתייחס.
רצית להגיע לכאן, אדוני השר, אז בבקשה.
הוא צריך עוד כמה דקות. נמשיך בדיון, ברשותך, ואחרי כן נשמע את נציג שרת המשפטים ואז אתה תדבר, אדוני השר, בהחלט.
אנחנו ממשיכים הלאה בדיון. הנושא, כפי שאמרתי, הוא פריסת החובות. נעשה בעניין זה הפסקה ואני רוצה לעבור להצעה לסדר של חבר הכנסת עודד פורר, בעניין שוטף פלוס 30. איתמר אביטן יושב על יד השולחן? אנא תציע את ההצעה שלך ונשמע. אנחנו פותחים את הדיון בנושא שעלה כהצעה לסדר על ידי חבר הכנסת עודד פורר.
ביקשתי, אדוני, מאחר וגם בוועדת הכלכלה נחקק חוק שעבדנו עליו קשה – אני אומר את זה גם כיושב-ראש השדולה לעסקים קטנים ועצמאיים – שמטרתו הייתה להסדיר את מוסר התשלומים הירוד במדינת ישראל, והממשלה לקחה על עצמה מחויבויות כבדות מאוד, של עמידה במוסר תשלומים של שוטף פלוס 30 לעצמאים ולעסקים. בתעשייה הזו שעליה אנחנו מדברים פה, גם בהחלה של הרגולציה שמדברת על המון הפקה מקומית ולהעסיק מקומיים, רובם מועסקים בסוף כעצמאים, כפרילנסרים. אנחנו מדברים על אלה שעומדים מאחורי המצלמה או ליד הפנס או אפילו מנקים.
ביקשתי להחיל כבר בתוך הרגולציה הזאת, שכאשר משלמים להם, התשלום יהיה בשיטה של שוטף פלוס 30 ולא יותר.
היום זה כמה שיש, כמה שאפשר. היום זה, אגב, בדיוק כפי שנהגו משרדי ממשלה בעבר. לכן אני מבקש שבעל רישיון או תאגיד או כל גוף שקיבל רישיון ועושה הפקה מקומית, עצמית או קנויה, או סוגה עילית, בסוף לעובד העצמאי באותה הפקה ישולם תשלום לא יאוחר משוטף פלוס 30.
תודה. אני נותן לשני נציגים של העובדים לדבר, איתמר אביטן ולירן עצמור, ואחרי כן נשמח לשמוע התייחסות גם מהערוצים הגדולים.
כלפי העובדים העצמאיים שאתם עובדים מולם בהפקה. כשאת עושה הפקה מקומית, בסוף את מעסיקה.
מה עשינו, למשל, בחוק שוטף פלוס 30 שנחקק פה? באו הרשויות המקומיות ואמרו: "סליחה, לנו מגיע כסף מהמדינה, המדינה לא משלמת לנו ומחייבת אותנו לשלם לעובדים שוטף פלוס 30.
היינו הך. כאשר אתם עושים הפקה תשלמו שוטף פלוס 30, כאשר מי שעושה את זה עבורכם גם הוא ישלם שוטף פלוס 30.
איתמר אביטן, אתה לא בזכות דיבור. אשמור על זכות הדיבור שלך רק אם לא תתפרץ. אם תתפרץ – אתה לא תדבר.
- -כולם יעבדו בשיטת שוטף פלוס 30, גם הייתי שמחה שכל לקוחותיי ישלמו בשיטת שוטף פלוס 30. זאת לא המציאות, אין מה לעשות. נשמח לשלם שוטף פלוס 30, ראשית, בכפוף לכך שזה יהיה כמובן Back to back גם לעובדים מהמפיקים, מה שהוא כמובן לא תחת רגולציה, ושנית, שחברות רכש המדיה גם ישלמו לנו שוטף פלוס 30. אנחנו נקבל את הכסף אחרי חצי שנה אבל נשלם אחרי חודש?
אדוני היושב-ראש, אני חושבת שההצעה של חבר הכנסת פורר נכונה, כי בכלל באופן כללי מוסר התשלומים במדינת ישראל גרוע מאוד ולא פלא שהערוצים המסחריים, ובכלל כל מי שעובד בשוק המסחרי במדינת ישראל, נפגע. אגב, מדינת ישראל היא הראשונה לפגוע באנשים שעובדים עם המדינה כאשר היא לא משלמת בזמן, למרות שיש חוק שקובע שצריך לשלם שוטף פלוס 30.
בגלל שאנחנו מנסים לבוא לקראת הערוצים המסחריים בנושא של 50%–50% בין תוכניות קנויות ותוכניות שנעשו בבית, אנחנו צריכים לאזן פה בין כמה אינטרסים. מצד אחד, באמת, האינטרס של הערוצים האלה, ומצד שני, האינטרס של האנשים שעוסקים במגזר הזה. מדובר לא רק על שוטף פלוס 30 אלא גם בזכויות יוצרים, גם בתוכן שיווקי, האם כן בדרמה או לא בדרמה. יש פה הרבה מאוד דברים.
אני לא יודעת איך אנחנו יכולים להיות קוסמים. אני באמת מתחברת מאוד אל מה שמדברים כאן הערוצים המסחריים. יש בעיה, על אף שזה לא אמור כביכול לעניין אותנו, אבל כן לראות האם יש אפשרות שהנושא הזה יוכפל או יועבר לאותן חברות המדיה, שבאמת משלמות שוטף פלוס 180, שוטף פלוס 200. השאלה מה אנחנו יכולים לעשות פה. אני בוודאי בעד שהערוצים ישלמו שוטף פלוס 30.
הכוונה שלי בסוף: אם השוק הזה הוא תחת רגולציה כבדה מאוד אז גם הנושא הזה חייב להיות חלק מן הרגולציה.
קודם כול, אני מוחה על הניסיון להשוות בין עצמאי בודד עם מצלמה לבין תאגידי ענק שעושים מאות מיליונים. אין קשר. יש להם יכולות מימון גדולות. אנחנו מדברים כאן על אנשים שבסופו של דבר במקום לקבל תלוש משכורת הם פרילנסרים, שעושים תאורה, שעושים צילום. אנחנו מדברים על השרשרת הכי נמוכה של העובדים, שצריכים לקבל כסף כדי להאכיל את בני משפחתם. זה לא תאגידי ענק. הניסיון להשוות לתאגידי ענק או למדיית פרסום שבהן מדובר על מאות מיליוני שקלים, זה פשוט לא לדבר על עולם העצמאים האמיתי שנאנק תחת הנטל. לפעמים הוא לא מקבל שוטף פלוס 45 אלא הכסף מגיע לו גם אחרי כן, ולפעמים הוא צריך לעבוד 15, 16 או 17 שעות ביום.
אגיד רק הערה לגבי הפקות קנויות והפקות פנימיות של הערוצים. זה היינו הך. אם הערוצים יעשו הפקות פנימיות ב-50% שכנראה יהיה להם אז הם יעסיקו אנשים בצורה של פרלינסרים ולהם הם ישלמו שוטף פלוס 30. חברים, אגיד גם שאל חלק מן הערוצים אני לא בא בטענות כי היום חלק מן התשלומים שלהם מוסדר והוא בסדר והוא שוטף פלוס 30, אבל שינוי החקיקה שקורה פה יכול בעתיד לפגוע בזכויות העובדים. לכן חשוב להכניס אל תוך החוק הזה גם את נושא העובדים, להכניס סעיף שמדבר גם על זכויות העובדים כדי שלא ייפגעו.
למה השינוי מ-65%–35% ל-50%–50% צריך לשנות משהו? הרי זה הסדר קיים, הוא רק משנה את היחסים שלו.
אנחנו, כפי שאני אומר בכל הדיונים, לא יודעים להעריך את השינויים האלה, איך הם יפגעו בעובדים. האם הערוצים יהיו כל כך חזקים שהם יוכלו לקבוע מחירים ולחתוך- - -
כאשר ערוץ יהיה בבעיה – הראשון שישלם את הריבית הזו הוא העובד האחרון בשרשרת.
מכיוון שאנחנו לא יודעים לאמוד את החקיקה הזאת ולא יודעים להגיד מה תהיה הפגיעה בזכויות העובדים בשוק התקשורת, אנחנו מבקשים לבסס מצב קיים, שהוא שוטף פלוס 30, להכניס את זה לחקיקה כדי שזה לא ישתנה. יש מי שרושמים לעצמם שוטף פלוס 45 למרות שהם אמורים לשלם בשוטף פלוס 30. הערוצים חותמים מול המפיקים. כפי שהם חותמים על אלף ואחת התחייבויות, ההתחייבות הנוספת היא להגיד לו שאם הוא מעסיק אנשים, זה יהיה אך ורק בשוטף פלוס 30 ואם הם עושים את ההפקה בעצמם הם יעמדו בשוטף פלוס 30. חשוב מאוד שזה ייכנס לחוק במדינת ישראל.
כל ערוץ לא מתנהל בדיוק באותו אופן. בדיוק בגלל זה נראה לי שזה לא המקום הנכון והמתאים לדון בדבר הזה. יש כאן היבטים מסחריים מסובכים מאוד. זה אפילו לא אנחנו מולם אלא זה אנחנו מול המפיקים, והמפיקים מולם. בגלל שהמפיקים לא תחת רגולציה אז במקום ללכת למפיקים שיש מולם אבני דרך ופועלים בהתאם לאבני הדרך, אז הולכים אלינו כי אנחנו במין ברירת מחדל של הסדרה.
את יודעת שכאשר המדינה מעסיקה עובדים באמצעות חברות ניקיון, לכי למשל לרגולציה, שגם כאשר אתה מעסיק אתה מחויב כמעסיק לוודא שהוא משרשר ומעביר.
אני מפורום היוצרים הדוקומנטריים. אני מפיק של סרטים דוקומנטריים ועובד גם עם עובדים עצמאיים שעובדים בהפקות שלי.
כבוד היושב-ראש, יש הערב שעת רחמים. אנחנו באים אליך בתחינה בשם איגודי היוצרים ואומרים: במהלך הטקטוני הזה שהולך לקרות בשוק התקשורת בעקבות הרפורמה שכבוד השר מעביר ואתם מעבירים, יישארו בתחתית שרשרת המזון העובדים והיוצרים העצמאיים שמייצגים את היצירה הטלוויזיונית ואת התרבות הישראלית. יש שני שערים שבהם אתם יכולים להגן על היצורים הנכחדים האלה, שבאמת ניצבים בפני הטלטלות האלה ואין להם שום הגנה. גברת שרן השכל דיברה על ההגנה על הערוצים שעומדים להיסגר חס וחלילה. אנחנו לא רוצים בסגירת אף גוף תקשורת בישראל, אבל תבינו שמתחת לגופי התקשורת האלה יש יוצרים עצמאיים שאין להם שום הגנה.
לכן ההצעה של חבר הכנסת פורר היא הגנה מינימלית, שמבטיחה שלפחות נקבל את שכרנו בסוף חודש העבודה המפרך שלנו. לכן אנחנו מבקשים להתייחס להמלצות ועדת אייל ולשמור לנו את הזכויות, את זכויות היוצרים בהפקות שאנחנו מפיקים, בהזדמנות הזאת שאתם מסדירים.
על זכויות היוצרים כבר דיברנו ואמרתי שזה לא יתווסף בוועדה הזאת. אני מתייחס עכשיו להצעת חבר הכנסת פורר לגבי שוטף פלוס 30.
זה בטל בשישים לעומת מה שאתם יכולים לעשות כדי להגן על הפרנסה של אותם אנשים עצמאיים שאין להם שום הבטחה של פנסיה, של יחסי עובד–מעביד, של הגנת מדינה, של משהו שיוכל להבטיח שבסוף החודש הם יוכלו להביא משכורת הביתה.
תודה. אני רוצה לשמוע עכשיו את הערוצים. יוליה שמאלוב ברקוביץ, אחרי הערוצים, אם תרצי, אתן לך להתייחס.
אתם רואים, אני לא מהתעשייה, אם אני לא מכיר את המשנה למנכ"ל של "רשת" אי אפשר להגיד עליי שאני בא עם דעות קדומות... בבקשה.
אני שומע כאן את ההצעה שמועלית. אני חייב לציין את הדבר הבא: אנחנו פנינו וביקשנו ואמרנו: בואו תעבירו את ההפקות למצב של אפס–מאה, תנו לנו להפיק הכול לבד. אנחנו נעסיק את העובדים לא כפרילנסרים אלא כעובדים עם תנאים סוציאליים מלאים, כפי שקורה לכל עובדי "רשת". אבל יש התנגדות רבתי שזה לא יקרה.
נכון, אני מודה שרצינו בהתחלה ללכת למודל הזה אבל היוצרים נעמדו, ברמה שאמרו שאתה הורג את שוק ההפקה.
היום העובדים האלה באמת מסכנים. הם גומרים הפקה, הם הולכים הביתה לחודשיים, לפעמים ל-3 חודשים, אין להם עבודה, הם רצים בין הפקה להפקה. כל החללים האלה בזמן – אף אחד לא שומר להם על שום זכויות ועל שום כלום. זו אחת הסיבות שביקשנו גם מכבוד השר, אמרנו את זה בכל הישיבות: בואו תעבירו את זה לאפס–מאה, אנחנו נעסיק את העובדים והם יעברו מהפקה להפקה כשכירים שלנו, עם תנאים סוציאליים מלאים. הנה הזדמנות.
אנחנו מקשיבים לו. הוא הקשיב לכם. אתה רוצה שאוציא אותך? בדיון הזה אתה חשוב לי ואתה מפריע. אל תפריע. אבקש גם מהערוצים המסחריים, הקשבנו לכם מבלי להתחיל להשמיע הערות. הוא שמע את מה שאמרתם. תנו לו להתייחס. בבקשה, איתמר אביטן.
כיושב-ראש השדולה לעצמאים – בעצם הוא מדבר פה על להרוג עצמאים. בשביל מה צריך עצמאים במדינת ישראל? אסור להיות עצמאי בעצם. אנחנו בסך הכול אומרים לחברה לשלם חלק קטן מתוך ההפקה לעובדים בשוטף פלוס 30 ותראו את ההתנגדות.
במקום לחבק ולהגיד: חברים, אין שום בעיה, האנשים צריכים לקבל את שכרם בשוטף פלוס 30. אני לא מבין מה ההתנגדות. אחרי שהשר מעודד אותם במיליוני שקלים, מדבר איתם על 50%–50%, שאנחנו בכלל לא מבינים למה, ומדבר איתם על הורדת סוגה עילית, במקום ללכת לקראתנו- - -
זה לא ויכוח שם. שאול מגנזי, לא היית פה בישיבות הוועדה. לא מדברים שלא בזכות דיבור. גם אם אתה משנה למנכ"ל "רשת", אוציא אותך אם תפריע, וזה קרה פה לכולם, כולם ספוגי ניסיון. אתה חדש פה אצלי בוועדה אז אני מבקש ממך לא להתפרץ. ניהלתי דיון עם איתמר אביטן ואני לא מאשר את הדיונים ביניכם, זה לא יקרה.
איתמר אביטן, אני רוצה לשאול אותך, נכון שאת מה שאמרת לגבי עצמאים אני מקבל. נאמרה פה הצעה, שאשמח לשמוע התייחסות אליה, והיא אמיתית. הוא אומר: אני מוכן ללכת גם להעסקה ישירה. למה אתם מתנגדים למודל הזה?
אדוני, לא אתה, אחר כך תקבל רשות דיבור אם לא תפריע. אם תפריע, לא תקבל אפשרות לדבר.
כבוד היושב-ראש, אני לא בא לשנות פה שיטות העסקה ולבטל את עולם העצמאים במדינת ישראל. זו לא הייתה הכוונה. אנחנו בסך הכול מבקשים פה תנאי תשלום נאותים, זו מהות ההצעה שהעלה חבר הכנסת עודד פורר, ואנחנו מודים לו על זה.
תודה. יוליה שמאלוב ברקוביץ, רצית להגיב אחרי מה שנאמר? אם לא, אז לא, לא חייבים. מישהו מהערוצים המסחריים רוצה להתייחס? בבקשה, ערוץ 10.
רק להעיר לאיתמר אביטן שדווקא המעבר ל-50%–50% משפר את מצבם של העובדים. הגדלת שיעור ההפקה העצמית משפרת את מצבם של העובדים מכיוון שלכל האנשים העצמאיים הפרטיים שעובדים ישירות מולנו אנחנו משלמים שוטף פלוס 30. נהפוך הוא, אנחנו גם מציעים להם להיות עובדים שלנו, עם כל התנאים הסוציאליים, להיות עובדים שכירים. כל עובד שבא כפרילנסר מקבל הצעה להיות עובד שכיר.
לא יעלה על הדעת שבוועדה שעוסקת בהקלת הרגולציה ובשיפור התחרות, באים בשם הצעה ש-4 גופים במדינת ישראל יעסיקו את כל עובדי הטלוויזיה והקולנוע בישראל, והוועדה הזאת לא תצילנה אוזניה. הרעיון הוא לבזר, לא לצמצם.
אסכם את ההסתייגות שלי. ההצעה שלהם משולה להצעה להגיד: בואו נעבור בכלל לערוץ אחד שיעסיק את כולם, ונגמר הסיפור, לא צריך את כל הכאב ראש הזה. בשביל מה כל הערוצים האלה, נעשה הכול תחת מטרייה אחת, וכולם גם יהיו עובדי מדינה, ובא לציון גואל.
זאת לא ההצעה. בסך הכול מה שאני מבקש לעשות, שעובדים עצמאיים במדינת ישראל שנמצאים בשוק רגולטורי, והשוק הזה הוא שוק רגולטורי בצורה כזו, ישולם להם שוטף פלוס 30. הצלם, התאורן ועובד הבמה לא יהפכו להיות מי שנותנים אשראי ל"רשת", ל"קשת" ולכל שאר הערוצים.
היועצת המשפטית תתייחס לדיון שהיה פה ובזה נמצה את הדיון הזה עד לשלב ההצבעה, ואז אני רוצה לשמוע את גיל ברינגר שמייצג את עמדת שרת המשפטים.
קודם כול, לבי-לבי על כל העובדים העצמאיים. מי שהיה, כולל חבר הכנסת פורר, בהליכי חקיקת חוק מוסר תשלומים יודע שהצעת הממשלה הגיעה בצורה אחת ויצאה לגמרי אחרת, הרבה יותר טובה מאשר הייתה קודם, גם אם לא מושלמת. אבל יש חוק ספציפי שמתייחס לתשלומים לספקים. כאן אנחנו מדברים על ספקים. נשאלת קודם כול השאלה הכללית, למה הספקים בתחום הזה שונים מכלל הספקים – דהיינו הפרילנסרים, במילים אחרות, אבל הם מספקים שירותים ולכן הם נקראים כך – במה הם שונים משאר הספקים בשוק? למה ליצור להם דין מיוחד? זה דבר אחד.
דבר שני, ככל שמדובר בכל בעל רישיון לשידורים, נמצאים כאן חלק, לא נמצאים כולם, זה גם רדיו וכולי, ואני לא יודעת אם זה רישיון לשידורים רק לפי חוק הרשות השנייה. למה מי שמספק שירותים לרשות השידור דינו יהיה שונה? וכך הלאה.
עודד פורר, אל תפריע, תן לה לסיים. הקשבנו לך ושמענו,וגם סיכמת את ההצעה. בבקשה, היועצת המשפטית לוועדה.
בנוסף לכך, חוק מוסר תשלומים קבע מועדי תשלום שונים לפי המוסדות מזמיני העבודה. הוא קבע לגבי המדינה אכן שוטף פלוס 30, ולגבי רשויות מקומיות יש גם כן הוראות אחרות, ולגבי גופים ציבוריים כמו אוניברסיטאות וכולי יש הוראות אחרות. ואז הגענו לשוק פרטי, ששם עלתה השאלה הכבדה ביותר, האם נכון בכלל שהחוק יתייחס לגופים פרטיים. השאלה הזאת הייתה לא פשוטה, האם ראוי בכלל להיכנס לתחום היחסים החוזיים בין גופים פרטיים, ובכל זאת אחרי שקלא ותריא הוחלט לחייב אותם.
אקרא לכם מה קובע הסעיף. סעיף 3 לחוק מוסר תשלומים, שעניינו במועדי תשלום, קובע בסעיף קטן (ז) שלו: "מזמין שהוא עסק שהתקשר עם ספק בחוזה לביצוע עסקה ישלם לספק את התמורה בעד העסקה לא יאוחר מ-45 ימים מתום החודש שבו הומצא לו החשבון". זאת אומרת, שוטף פלוס 45 ימים. וכאן יש סייג: "אלא אם כן קבעו הצדדים באופן מפורש בחוזה מועד תשלום אחר." כאן הייתה תוספת שהוועדה החליטה עליה: "ואולם לא ייקבע מועד אחר לתשלום כאמור אלא אם כן הדבר נדרש בשל אופייה המיוחד של ההתקשרות או שהוא אינו מועד בלתי הוגן באופן חריג."
אני מזמינה ספק שחושב שמחתימים אותו בכוח על חוזה שקובעים בו מועדי תשלום חריגים, זאת אומרת לא שוטף פלוס 45, שיתבע את המזמין ויעמיד את הסעיף הזה לבחינה משפטית בבתי המשפט. אבל אני חושבת, עם כל הצער שלי, עם כל ההבנה ובאמת בכבוד ובהכנעה, שלא נכון להיכנס לזה כאן.
מה גם שנניח וזה ייכנס לכאן, מי יהיה הרגולטור? הרשות השנייה תתחיל לבדוק חוזים בין בעלי רישיונות לבין ספקים? לזה היא תיכנס? אחרי שרוצים להוריד את הרגולציה, הם יהיו הרגולטור לעניין הזה? הדבר נראה לי בעייתי מאוד, אני מוכרחה לומר, בהקשר הזה.
חבר הכנסת עודד פורר, אתה לא צריך להגיב. שמעת את הדברים ונמשיך. אנחנו קצת ממהרים והשר פה, אבל מכיוון שחבר הכנסת איתן כבל הוא שחוקק את חוק מוסר תשלומים לספקים אז בבקשה.
חברים, אני רוצה להגיד כך. לפעמים אני אומר את זה לחברי עודד פורר: "תפסת מרובה – לא תפסת". נלחמנו כל כך הרבה שנים על החוק הזה, והוא נעשה באמת בשום שכל, והיו לו שותפים עודד פורר, רועי פולקמן ושלי יחימוביץ', ונלחמנו על כל סעיף וסעיף, והוא ראה את המוטה הרחבה שלו. בוודאי, אני חושב שכולם צריכים לשלם שוטף פלוס 30 או שוטף פלוס 45. הכוונה שלי בעניין הזה, לקחת בנקודה מסוימת בהקשר אחר ולנסות לפתור את כל בעיות השוק – לא אתנגד שאדוני, אם ירצה אפילו יחד אתי, יכין הצעת חוק שעוסקת בהרחבה, אבל לאחר דיון מעמיק בשוק הזה. אחד הדברים שעשינו בחוק, באמת נלחמנו על כל שוק ושוק. יתרה מזאת, אומר לך, עד היום עדיין לא סיימנו אפילו לפתור את בעיית בתי החולים.
אני אומר את זה לא כי אינני תומך בתפיסה ובגישה הזו. עובדה, הרי נלחמתי כדי להביא את זה, אלא צריך להסדיר את זה בצורה מאוזנת.
תודה רבה, חבר הכנסת איתן כבל. בזה מיציתי את הדיון. עודד פורר, נדון בהמשך בהצעה שלך.
בסדר. נמצא אתנו כאן גיל ברינגר, נציג שרת המשפטים, שרוצה להגיב על מה שאמרה נציגת משרד המשפטים אלידור בליטנר. בבקשה.
שרת המשפטים ביקשה שאומר את הדברים ושאדגיש שהדברים נאמרים ישירות בשמה.
שלוש נקודות.
אחת, עמדת שרת המשפטים היא שהליך החקיקה תקין ונעשה ביסודיות. היא מבקשת שתמשיכו לעבוד.
שתיים, שרת המשפטים לא חושבת שנציגת משרדה אמורה לתת ציונים לכנסת ביחס לטיב הליך החקיקה.
שלוש, שרת המשפטים סבורה שראוי היה אם הדברים כלל לא היו נאמרים.
תודה רבה על דבריך. האם זה קשור גם ליועץ המשפטי לממשלה או שיכול להיות שהיועץ המשפטי לממשלה העביר דברים דרך הנציגה?
שר התקשורת איוב קרא, בבקשה. אני רוצה לומר מילה לפני שהשר איוב קרא מדבר. אדוני השר, ישבת כאן וראית איך מתנהל פה דיון. לא ליווית כמובן את כל התהליך שהכנסת מובילה, אבל אני מניח שלאור הדברים שנאמרו על ידי נציגת משרד המשפטים בחרת לבוא.
הלכנו פה למהלך משמעותי מאוד ודרמטי, שנובע מן המדיניות שלך, של הרפורמה העצומה, רפורמת קרא להסרת רגולציה בשוק. נוצרה סיטואציה, בזה אין ספק, כאשר מנושא מצומצם מאוד, מהצעת חוק פרטית בנינו מכלול שלם של דברים. עבדנו בתיאום, ביחד עם דוקטרינת המשרד לפחות, בעניין הזה, עם השחקנים בשוק, עם גורמי הציבור, וייצרנו הליך חקיקה ראוי, ממצה ומשמעותי. את הדבר הזה רציתי להגיד פה, להעביר את מלוא הערכתי לגיבוי שאתה נותן לעבודת הוועדה, ולתפיסה העקרונית, שהגיע הזמן לעשות רפורמה. בעניין הזה אנחנו מתקדמים צעד אחר צעד.
בבקשה, השר איוב קרא.
תודה, אדוני היושב-ראש, תודה לחברי הכנסת, ליועצות המשפטיות שנמצאות כאן ועושות עבודת קודש. באתי לשמוע, אבל בדרכי לכאן שמעתי דברים שלא נעמו לי.
אני חושב שנעשית פה עבודה בקונצנזוס, עבודה שעושה אתה, היושב-ראש, ביחד עם חבר הכנסת כבל. זו הייתה משאלת לב של שנים רבות, שאנשים רצו להוריד רגולציה משוק התקשורת. זה היה במגירות. קודמיי פחדו לפתוח את המגירה ואני החלטתי לפתוח את המגירה ולא לסגור אותה. הם סגרו מהר, פחדו.
אני רוצה לומר לכם, גם אם לא הייתה ועדה כאן, יש דוחות, וגם חוק התקציב שבדרך, הוא אמור להעביר את הצעת החוק, שכבר מופיעה שם. איך אפשר לקרוא תיגר על דבר שהוא משאלת לב של כל מי שדוגל בדמוקרטיה, בחופש הביטוי, בפתיחת השוק, בהתאמת השוק לטכנולוגיה החדשה?
אני יכול לומר לכם בוודאות, ניסיתי מאחורי הקלעים, וגם באופן גלוי, להיטיב עם כל הנוגעים בדבר, ביחד עם החברים, ואני מודה לכם שאתם עוזרים לי, מייעצים לי בסמכויות שלי, ובסמכויות הוועדה אני ייעצתי לכם, כדי שכולם ייצאו מרוצים. לא הייתה דעה קדומה על אף גורם מהיושבים פה ועל מי שלא יושבים פה, אלא רצינו שכולם ירגישו ששוק התקשורת הולך לקִדמה, הולך למצב שיתאים לעולם החופש. לא יהיה בתקופה שלי מצב שיחשיכו ערוצים, להיפך. ריבוי ערוצים הוא דבר מתבקש, זה קורה בכל עולם החופש, וצריך לשמור על חלקת אלוהים הקטנה של כל אחד שנמצא כאן. אף אחד לא בא, חלילה וחס, לפגוע במישהו, להיפך. אנחנו רוצים תחרות. התחרות בסופו של דבר מביאה לצרכן, שהוא הצופה בבית, את התכנים הכי טובים שאפשר להביא, ככל שיש תחרות.
לכן אני פונה אליכם, אתם שלא נבחרתם על ידי הציבור. אל תהיו במקום הנבחרים כדי להכריע. יש פה הכרעות על ידי מי שהעם הביא לבית הזה להיות ריבון. אתם לא תהיו במקומו. אם מישהו רוצה להיות במקום הנבחרים, יש עוד מעט בחירות לכנסת, שינסה להיבחר ואז יבוא לכאן ויכריע.
אני יכול לומר לכם שכרגע לא נראה לי שיהיו בחירות לפני 2019. אנחנו נמצאים בכיוון הנכון.
אני רוצה להודות גם למועצת הכבלים והלוויין ולמועצת הרשות השנייה, שעושות הכול כדי לסייע לוועדה בייעוץ נכון.
אני רוצה לומר עוד דבר אחרון: בידכם לעשות את שוק התקשורת ראוי ונכון לעולם שאנחנו חיים בו, או להישאר בשנות התשעים. מי שרוצה להישאר בשנות התשעים, שיישאר הוא שם. החברים פה, איתן כבל, יואב קיש, כל חברי הכנסת רוצים ללכת לקִדמה. מי שעוצר אותנו, הפקידים, תגידו את דעתכם אצל האחראים עליכם שם במשרדים. אני בא אחרי שיחות איתם – כולם תומכים, גם שר האוצר, גם שרת המשפטים וכולם. אין שום סיבה לעשות דבר שיפגע בהליך כל כך תקין, כל כך נכון שאתה מוביל, אדוני היושב-ראש, בייעוץ המשפטי הנהדר ועם חברי הכנסת המיוחדים.
תודה לכם והמשך עשייה טובה.
תודה רבה לשר איוב קרא. אני יכול להגיד שבאמת יש פה שיתוף פעולה גם של חבר הכנסת איתן כבל וגם של חבר הכנסת עודד פורר שנמצא פה שעות רבות, וגם של חברים רבים שליוו אותנו. בעניין הזה אני חושב שנעשית פה עבודה, שאולי לא אופיינית לחקיקה אחרת, אבל היא כל כך עניינית ובהסכמה. אני מקווה מאוד שנמשיך כך. תודה.
אנחנו חוזרים לסדר הדיונים. אנחנו מגיעים לנושא פריסת החובות של הערוצים הגדולים. בבקשה, אני רוצה לשמוע את ההתייחסות, עו"ד נגה רובינשטיין, בבקשה.
אומר משהו בשמי בלבד כעובדת מדינה לשעבר. היה לי קשה מאוד לשמוע את הדברים שנאמרו בדקות האחרונות. יש תפקיד חשוב למשרד המשפטים ולנציגי היועץ המשפטי לממשלה.
עו"ד נגה רובינשטיין, אני מצטער, זה לא עומד כרגע על הפרק. סיימנו את הדיון בעניין ואני גם אמרתי את דבריי.
אמרתי את דבריי. רציתי להפריד בין תוכן הדברים, כאשר אמרתי שאני לא מסכים לאף מילה שאמרה פה נציגת משרד המשפטים, לבין הערכתי על כך שהיא החליטה להגיד את דעתה, והיא לגיטימית לחלוטין ואני בהחלט מכבד אותה.
היא העירה הערות חשובות. אבל הופתעתי מאוד מן הדבר הזה. אני אומר בכנות שהיא הגיעה ללא תיאום או התייחסות מול השר הממונה או מי שאחראי לפחות להציף את זה למעלה. זה מוזר בעיניי, אבל בסדר, כנראה גם זה קורה במשרדי הממשלה, זה לגיטימי. אני כן מתחבר להערה. אלידור בליטנר, אני אומר לך, אם זו דעתך האישית אז טוב שאמרת אותה, אבל אני חושב שראוי- - -
בזה מיציתי את הנושא.
אנחנו עוברים לדבר על נושא החובות, כפי שהגדרתי אותם, שנבעו משינויים במחזור, בהתחייבויות מן הזיכיון, ושנפרשו ל-3 שנים בחוק. על פרישה ל-6 שנים אני לא מדבר עכשיו, אנחנו מדברים על 3 שנים. הבקשה היא לפרוש את זה ל-5 שנים. זה הנושא שעל הפרק. נא להציג את זה.
אני היועצת המשפטית של "קשת". הערוצים המסחריים – אני מדברת בשם "קשת" אבל זה קיים גם בערוצים המסחריים האחרים- -
- -נושאים על גבם הרבה מאוד חובות עבר, משלמים הרבה מאוד כסף ומוציאים אותו על יצירה ישראלית וגאים בכך מאוד. המצב הכלכלי של הערוצים המסחריים ידוע לכולם פה, הוא נדון לא פעם אחת סביב השולחן הזה. על מנת שנוכל להמשיך ולייצר את היצירות היפות שאנחנו מייצרים אנחנו מבקשים שהחובות האלה, שנובעים מהפרשי הכנסה בלבד, ייפרשו לנו ל-5 שנים במקום ל-3 שנים.
החובות שנובעים מהפרשי הכנסה הם חובות שנובעים מהפרשים בין התחזית שחזו להכנסות שלנו לבין ההכנסות שהכנסנו בפועל. הדברים האלה נודעים לנו בדיעבד, כלומר ההפרש הזה נקבע בדיעבד, לאחר שיודעים כמה הרווחנו בפועל, ואז נוצר לנו חוב. החוב הזה נצבר ומתגלגל. רק אותו אנחנו מבקשים לפרוש ל-5 שנים במקום ל-3 שנים.
אני רוצה להוסיף לדברים שאמרה שרית הכט את הדבר הבא: עבור "רשת" הפרישה היא ל-3 שנים ול-6 שנים.
אני רוצה לחבר את זה למשהו. מדובר בעשרות מיליונים, למעלה מ-20 מיליון שקל בשנה, למשך 6 שנים. יש לנו פרישה שמחייבת אותנו להפיק סוגה עילית מעבר ל-61.2 מיליון שקל לפני שנה- - -
החוב הוא למעלה מ-20 מיליון שקל לשנה. נמצאים פה אנשי הרשות השנייה, הם מכירים את כל המספרים. זה מה שהמועצה אישרה. המספר הזה הולך אתנו 6 שנים קדימה.
לכן אנחנו אומרים את הדבר הבא: קבעתם פה, ואחרי רביזיה שיניתם מ-12% ל-15%. אנחנו חושבים שנכון שכל עוד יש לנו חובות בסדרי גודל כאלה, גם לנו וגם ל"קשת" – החובות של "קשת" לדעתי עוד גדולים יותר משלנו, אבל הם פה להעיד בעצמם – מדובר ביותר מ-50 מיליון שקל בשנה, יש מקום שאת הסיפור הזה של 15% יחילו מיום שאנחנו מסיימים את החובות האלה. גם כך השוק גדול מאוד כרגע. זה אומר שיש לנו חובה להפיק ב-61.2 מיליון שקל, ל"קשת" יש חובה בסדר גודל כזה, ואם נוסיף לזה עוד 50 מיליון שקל זה כמעט 170 מיליון שקל.
אני לא יודע מה ההבדל. מדובר בחוק. יכול להיות שבשנה הזאת אין לו משמעות אבל בעוד שנה כן תהיה לו משמעות, אני לא יודע, אף אחד לא יודע.
כל עוד אנחנו מפיקים, לא ב-61 מיליון שקל אלא כמעט ב-85 מיליון שקל בשנה, הדעת נותנת שאת ה-15% הזה בואו נעכב ונחיל אותו מיום שנגמרים החובות. כך השוק לא קטֵן.
אין להם יכולת לשלם את זה בשנה. נתייחס עניינית, אני ממש לא תוקף, אני רוצה להבין עניינית. לתפיסתי, יש מחויבות מסוימת להפקת סוגה עילית. יש חובות עבר שצריכים לבוא מעל זה. לא עכשיו, בגלל שיש את חובות העבר, אוריד את המגבלה הקיימת.
אתה מתאר לי סיטואציה, אם אני מבין נכון, ש-15% הם יותר מ-61 מיליון שקל, כי אחרת לא היה לכם אינטרס לבקשה הזאת.
אני מודה שלבקשה הזאת קשה לי להתחבר, בשל שתי סיבות. ראשית, החבויות צריכות לבוא מעל זה. לזה אתה מסכים, אין שאלה. שנית, לא היית פה בדיונים הקודמים אבל אני רוצה להיכנס אתך לרגע למהות של ה-15%. המהות של ה-15% באה ליצור את המצב הבא, והיו לי על זה שיחות ודיונים עם הרבה מאוד גורמים: אמרנו שמדובר על שוק של מיליארד שקל, 1.1 מיליארד שקל, בסדר גודל, עם חובות של 183 מיליון שקל, זה יוצא כ-17%. הורדנו את זה ל-15%. כלומר, לתפיסתי היה פה מהלך שכבר כן בא לקראתכם.
הגדולים כאילו נפגעים יותר. למה? כי במקרה הזה ערוץ 10, עם מחזור נמוך יותר – לא ניכנס להיקפים שלו – כנראה נהנה יותר מאלה שיש להם מחזור גבוה יותר, וטוב שכך כי זה המבנה הכי הגיוני, אחוזים ממחזור. פה יש שינוי בגישה של המחוקק. המחוקק אמר: גמרנו לקבוע סכום "פלאט", אנחנו הולכים למודל שישתנה. למה? כי מחר, כפי שאתה אומר, או שהשוק יגדל, ואז כולם יצטרכו להשקיע יותר, והמספר לא יהיה 186 מיליון שקל, הוא יכול להגיע ל-200–220 מיליון שקל במצטבר, או שהשוק יקטן בגלל התחרות מגוגל ופייסבוק, שהמחוקק נרדם בשמירה ולא עוזר לכם להגיב אליהם, ובעניין הזה אני מסכים אתך. יושב כאן איתן כבל ואני מקווה שהוא כן יטפל בזה. הם יכולים לפגוע בכם ויכול להיות שכל השוק ירד ל-150 מיליון שקל. דבר נוסף, במידה ויהיה מיזוג בין שני השחקנים – כן, אני רוצה שאותו מיזוג יבוא לידי ביטוי גם בהגדלת חלקם, כדי שיישמר אותו נתח.
פה אני אומר ליוצרים ולעובדים, במנגנון של 15% איזנו בין מכלול השיקולים.
לכן אני לא יכול להתחבר לגישה שלך, עם כל הכבוד, שאומרת: תשאיר לי את הסכום עד שאעבור לשלב הבא. לא. אימצנו גישה משנה, שמשנה את סדרי העולם הישנים. אנחנו עוברים לדבר על 15% ממחזור.
אתה אומר: יש לי חובות שמתווספים ל-186 מיליון שקל. אמרתי את זה בסעיף הראשון שלי. החובות תמיד יהיו תוספתיים כי הם מתייחסים לאירועי עבר שלא הושלמו. זאת אומרת, החובות תמיד תוספתיים. לכן אתה צודק, המספר שהייתי צריך להתייחס אליו הוא 186 מיליון שקל ועוד החובות שלכם. כלומר, כבר בהגדרה אנחנו מדברים על יותר מ-200 מיליון שקל, לצורך העניין. כן, בעניין הזה אתה צודק.
אני מדבר על הנושא הישיר שכרגע על הפרק, וזה בקשה, שמבחינתי יכולה להיות לגיטימית – נשמע את השחקנים ואת הגורמים הרלוונטיים, הם תיכף יתייחסו – במקום 3 שנים אנא תרווחו לנו את זה ל-5 שנים. זה הדבר היחיד שאני מוכן להתייחס אליו. עניתי לך לפי תפיסתי, לבקשתך. אני רואה שאתה לא שמח על כך אבל כך אני רואה את זה.
בבקשה, יוליה שמאלוב ברקוביץ, התייחסותך לפרישה מ-3 ל-5 שנים.
דיברנו על כך אתמול, אם אני לא טועה, שאנחנו בעד לתת להם את הפרישה הזו, וזה צריך להיות בחקיקה, לתפיסתנו, ולא בכללים שלנו.
אנחנו חושבים שהם כבר קיבלו את הפרישה שלהם ואין מקום לעוד פרישה עכשיו. זה פוגע בשוק היצירה.
מכיוון שערוץ 10 השלים את כל מחויבויות העבר שלו, השלים אותן שנה ממועד קבלת הרישיון, אני מבקשת שהוועדה תראה איך ניתן לאזן את התנאים השונים למתחרים שאמורים להתחרות באותו שוק בתחרות שווה.
יש לי שאלה אליך: כערוץ 10 לא הייתה סיטואציה שבה אתם קיבלתם דברים שלא אוזנו בגלל הקשיים שלכם בעבר?
אולי יש פה ויכוח, אבל יש פה שתי עמדות. לכן נגה רובינשטיין לא מדברת כי יש פה עמדה של "קשת", "רשת" וערוץ 10. העמדות של "קשת" ו"רשת" נשמעו לי אחידות ואילו העמדה של ערוץ 10 שונה.
מכיוון שמדובר על חובות עבר שהיו צריכים להגיע לעובדים וליוצרים בתעשייה, אני לא מצליח להבין בכלל מאיפה הבושה לבקש את זה.
מדובר פה על כסף שהיה צריך לזרום לתעשייה ולזרום לעובדים. הייתה כבר פרישה פעם אחת ועכשיו מבקשים עוד פרישה, ולך תדע, אם תהיה עוד פעם איזו חקיקה לגבי ערוץ אחר תהיה עוד פעם פרישה ובעצם זה לא יגיע בחזרה לעובדים. אלה כספים שלנו.
אלה כספים שהיו צריכים להגיע בסופו של דבר לעובדים ולתעשייה. אם הגופים המשדרים רוצים לעשות שינויים מן הראוי, כפי שאני אומר בדברים אחרים, שיפנו וידברו אתנו על שינויים גם של תנאי ההעסקה שלנו, על שוטף פלוס 30 ודברים כאלה. כדאי גם לעשות שינויים בנושא החובות. לא יכול להיות שהוועדה הזאת תפעל באופן חד-צדדי כדי להיטיב עם הגופים המסחריים בלבד ולא להיטיב עם היוצרים והעובדים.
תודה. יש לי הרגשה שאני נמצא באותו אירוע שבו הייתי לפני רגע בנושא של השוטף פלוס 30. אני גם לא רואה פה הסכמה בין הערוצים המסחריים הגדולים. לכן אני רוצה להגיד למשרדים ולערוצים המסחריים – אני יודע שבחוק הסדרים הקרוב אתם בוחנים כל מיני נושאים. אני מבקש שתבחנו גם את העניין הזה.
אני רוצה להגיד לך, חבר הכנסת כבל ידידי, כאשר יגיע חוק ההסדרים, מכיוון שאני לא רוצה יותר להעמיס על החוק שלפנינו וחוק ההסדרים יגיע לוועדת הכלכלה בקרוב, אני פונה אליך בבקשה, גם אם זה לא יגיע מן המשרדים, לדון לעומק בבקשת הערוצים האלה ולקבל החלטה האם נכון יהיה לשלב את זה בחוק ההסדרים. בסיטואציה הנכונה, כאשר אני רואה שאין הסכמות מלאות ויש פה דיונים שיכולים להימשך, אין בכוונתי להאריך את הדיונים בנושא.
לעניין זה, בדיון הקודם הגשתי הסתייגות לגבי מאיץ לפרישת החובות אם ההפקות בוצעו בפריפריה, מאיץ של אחד וחצי. אני מבקש את המאיץ הזה- - -
גם פה. ויותר מזה, מבחינתי – ועוד אנסח את זה – כל ההפקות באופן כללי, כל שקל שיושקע בהפקה, בלי קשר- - -
פה אתה לא יכול לעשות את זה, ואסביר לך למה. אתה אומר: מעבר למה שהם מחויבים. בניגוד לזעירים, שלא מחויבים, פה הם מחויבים.
לגבי פרישת חובות, המאיץ שהצעתי על החובות של הערוצים הייעודיים יחול גם פה על החובות שלהם. זה אומר שכל שקל שיושקע באולפן בפריפריה – לא בהכרח באולפן, גם בהפקה, אם מפיקים סדרה בפריפריה, זה ייחשב 1.50 שקל לעניין פרישת החובות. ולעניין השוטף – גם בהפקה המקומית. כל שקל שיושקע בפריפריה יִיספר פה, במקדם של 20%, כ-1.20 שקל לעניין המחויבויות שלהם להפקה מקומית, ככל שהיא מתבצעת בפריפריה.
לפי ההצעה אתה מדבר על כל גופי השידור או רק המסחריים? כי גם חברות "הוט" ו"יס" מפיקות לא מעט.
מבחינתי – כן, כל גופי השידור. אני רוצה לתת מקדם של 20% על כל שקל שמושקע בפריפריה. שקל שמושקע בפריפריה שווה 1.20 שקל.
שני דברים. אני מבקשת להתייחס גם לדבריו של חבר הכנסת פורר. היועצת המשפטית לוועדה אמרה בפעם הקודמת שתהיה בעיה להחליט מה היא פריפריה.
אנחנו מאוד בעד ההצעה שלך. אני מניחה שאולי נוכל בכללים של הרשות השנייה להסביר מה הם אותם קריטריונים שייחשבו לפריפריה, זה רעיון מעולה. אבל לא הבנתי מה אתה עושה כרגע. אתה כן פורש להם ל-5 שנים או לא?
התשובה היא: לא. אמרתי: אני לא הולך לעשות את זה. ביקשתי מחבר הכנסת כבל שכאשר חוק ההסדרים יגיע אליו הוא יוכל לבחון את הנושא הזה לעומק. אני גם מוגבל בזמן. השעה עכשיו 20:00 ועוד לא נכנסתי לנושא שאני צריך לסיים.
זה לא קשור לשוויון. הסברתי לכם כבר בהתחלה, שבין החובות שיש לערוצים הזעירים בכבלים ובלוויין לבין החובות האלה אין שום קשר. לא רק זה, אלא אני גורס שגם בין הערוצים המסחריים, בינם לבין עצמם, אין הסכמות.
לא, תודה, מיציתי את הדיון בנושא הזה.
אני עובר לנושא האחרון שנשאר פתוח לפני שאנחנו מתחילים לדון בהצעת חוק הרשות השנייה לגבי ערוץ זעיר. עו"ד נגה רובינשטיין, אמרת משהו על נושא הקולנוע, אם לא יהיה תקציב של משרד התרבות, שזה כרגע המצב.
מכיוון שהיה כאן דיון בעניין הקולנוע, אני חושבת שהבהרנו למה מדובר בדבר לגמרי לא רלוונטי לערוצים המסחריים ולתוכן שלהם, אנחנו מציעים, ככל שאין ביטול של הקולנוע, שתהיה הכרה בהשקעה בקולנוע כסוגה עילית. היום יש הכרה של 50% בהשקעה בקולנוע כסוגה עילית, כלומר 50% ממה שמושקע בכספים של הקולנוע מוכר כהשקעה בסוגה עילית.
זאת אומרת, מ-4 מיליון שקל, 2 מיליון שקל מוכר. אתם אומרים: זה לא יכול להיות. שלפחות הכול יהיה מוכר.
נכון. אם אנחנו מחויבים להשקיע במאטריה שגם כך היא לא ב"מיינסטרים" שלנו, היא זרה לנו, לפחות שתהיה כאן הכרה מלאה בסוגה עילית.
אני רוצה להגיד שוב, כבוד היושב-ראש, כיבדנו מאוד את האמירה שלך שיש 15%, ו-55, ו-20-20. גם לנו יש טענות רבות, אבל אנחנו לא בכל דיון מעלים הסתייגויות על מה שהחלטת. אולי אפשר להחזיר את זה בחזרה ל-17% ותדפוק על השולחן כפי שדפקת אז כשאמרת "אני נשאר עם זה", כי לא יכול להיות שבכל פעם מעלים את זה מחדש.
אתה לא מצליח להבין, גם בעניין פרישת החובות, בסוף יהיו לך חובות אבודים במקום שיהיו חובות שכן יושקעו בתעשייה.
אני רוצה להגיד דבר כזה לגבי הקולנוע, וחשוב לי להגיד את זה. את זה אמרתי בתחילת הדרך: הייתה כוונה מלאה לקצץ להם חצי מההתחייבות ולהשיג לזה מימון ממשלתי. אני לא מסתיר את זה, אמרתי את זה פה בוועדה. לצערי המהלך הזה נראה שלא הולך להיות מושלם. לכן דווקא בעניין הזה, מדובר על 2 מיליון שקלים לכל ערוץ. אני חושב שיש אמת לא קטנה לפחות בדרישה, מן הסתם, כפי שאני יודע שבאמת זה השקעה, אולי לא בטלוויזיה אבל בהחלט ביצירה בקולנוע הישראלי. לכן אני שוקל בהחלט להיענות בחיוב לבקשתכם. אני רוצה לשמוע את חברי הכנסת. כפי שאמרתי, רק אם תהיה הסכמה מלאה אעלה את זה להצבעה. אם לא, אז לא.
משרד האוצר, בבקשה.
ההחלטה היא כמובן שלכם. אני רק רוצה לשקף, שלפי המידע שיש בידינו, 15% כבר מדבר על הפחתה לעומת המצב הקיים היום.
פה אנחנו מדברים על עוד 2 מיליון שקלים לכל ערוץ. זה לא הדרמה של היום. אפקטיבית הקולנוע זה בדיוק אותו דבר כמו ההפקה האחרת.
אני מסכם את הדיון: שמענו את בקשת הערוצים המסחריים בעניין הזה; את התנגדות היוצרים שמענו; הסכמה מהרשות השנייה שמענו; והתייחסות של נציגת משרד האוצר, שאומרת שיש פה פגיעה מסוימת ביוצרים בתחום הטלוויזיה, בוודאי לא ביוצרים בתחום הקולנוע.
חברי הכנסת, דעתי נוחה להסכים לבקשה. אעשה את זה רק בהסכמה מלאה.
אמרו ערוצי הטלוויזיה, הרי הייתה כוונה מלכתחילה להוריד להם את המחויבות של השקעה בקולנוע ב-50% ולהשיג לזה מימון ממשלתי כדי שההשקעה לא תיפגע. המהלך הזה לא צלח. לכן העלו הערוצים בקשה, שלפחות אותם 2 מיליון שקלים נוספים יוכרו להם כחלק מהתחייבותם לסוגה עילית. היום 50% מוכר כבר, 2 מיליון שקלים מוכרים. רוצים שעוד 2 מיליון שקלים יוכרו להם. בעיניי זו דרישה לגיטימית.
עכשיו זה שיחה רק בין חברי הכנסת. מיצינו את הדיון.
ככל שהשוק הזה נפתח יותר, הוא שוק מסחרי, הוא שוק פתוח וחופשי, אי אפשר להחיל עליהם חובות בכלל לשוק אחר ולהגיד להם: עכשיו אתם אחראים גם על השוק הזה. אני רוצה מהם אחריות בשוק הזה, לא בשוק אחר. אני מקבל את ההצעה הזאת.
איתן כבל ואני עוד נתייעץ. נכריע בזה אחרי ההפסקה. תודה על התמיכה ברעיון. נערוך התייעצות אחרי ההפסקה ואז נביא את זה להצבעה, אם תהיה הסכמה. אם יש הסכמה בין חברי הכנסת – אצביע.
ביקשתי, דווקא לאור ההערות שהועלו כאן בהליך החקיקה, והיושב-ראש אמר שהוא לא יערוך הצבעות היום, פרט לעניין הנקודתי שעלה קודם.
אבהיר את דבריי. אין בכוונתי לערוך הצבעות על נושאים שאין בהם הסכמה מלאה. הערתך טובה כי אמרתי משהו קודם ואני רוצה לתקן כדי שדבריי יובהרו. במידה ויש הסכמה בין חברי הכנסת, אערוך הצבעה ונמשיך הלאה. אם לא תהיה הסכמה, נחכה לנוסח המסודר ואז נחליט איך אנחנו מצביעים עליו. ברגע שתהיה הסכמה בהחלט אני כן מתכוון להתקדם.
יש פה שילוב. שלא ישתמע מדבריי כאילו הסכמתי עם ההערות הקודמות לגבי ההצבעות שהיו פה. חשוב לי להצביע, אבל אני מקבל את ההערה, שאעשה את זה רק כאשר יש הסכמה.
סיימנו את הנושאים. לדעתי, פרט לנושא על ערוץ זעיר שנמצא בתוך הרשות השנייה, שלגבי זה אנחנו צריכים לעבור על החוק, מיצינו את כל הנושאים שהיו לדיון.
נעבור בבקשה להתייחסות להצעת חוק הרשות השנייה.
- -והיה פה ניסיון להרים אותה. אני רוצה להציע כדלהלן, ואבהיר גם את הרקע לדברים. כפי שהסברתי אתמול, מדינת ישראל מקצה כ-5 מיליון שקלים לעידוד היצירה הטלוויזיונית בשפה האמהרית והטיגרינית. הכספים הללו מחולקים על פי מבחני תמיכות, בכפוף לחוק התמיכות וכל התקנות שנובעות ממנו. נכון להיום, כפי שעמדתי על זה אתמול, התנאי לקבלת תמיכה בכללים הקיימים הוא שאותה יצירה נתמכת תשודר בערוץ שמשדר בשפה האתיופית, כלומר אותו ערוץ שניתן למנויי "הוט" ו"יס" בתשלום.
בתשלום, בגלל שכדי להיות ב"יס" צריך לשלם. הוא לא ניתן לכלל הציבור.
עמדתי על הבעייתיות בכך שלמעשה – אתה לא אהבת את הביטוי – אנחנו מייצרים פה סגרגציה תרבותית ואתנית ולמעשה לא משיגים את התכלית היסודית שבבסיס התמיכות, שהיא קירוב התרבויות והטמעה שלהן בחברה הישראלית.
לכן אני מציעה היום שייעשה תיקון קל ביותר, שיאמר שהתמיכות יינתנו לכל יצירה בשפה האמהרית והטיגרינית שתשודר בטלוויזיה הישראלית, ולא בהכרח בערוץ שמשדר בשפה האמהרית והטיגרינית.
בעצם השינוי היחיד, אם הבנתי נכון, שכרגע מדובר רק על יצירה שמשודרת בכבלים ובלוויין ואת רוצה לפתוח את זה?
לא. כרגע זה אפשרי רק בערוץ שעומד בקריטריונים מסוימים מאוד ויש רק ערוץ אחד בישראל שעומד בקריטריונים האלה, שהוא הערוץ האתיופי.
מי הבעלים שלו? השאלה אם הוא לא יגיד: סליחה, עכשיו אתם פותחים לי למקומות אחרים ואני צריך את זה להפקות שלי.
לתפיסתנו, זה כסף שצריך להיות מחולק ולשרת את המטרה שלו, כלומר להפקות בשפה האמהרית והטיגרינית, שיצפו בהם כמה שיותר אנשים.
נכון שהכול משודר אצלו אבל לא כל ההפקות הן שלו. חלק מן ההפקות חיצוניות והן אכן משודרות בערוץ.
אז ממילא מי שלא מבין את השפה האמהרית או הטיגרינית לא צופה, אבל הוא יכול להיחשף להפקות בערוצים האחרים.
אוסיף ואומר שבין היצירות יש יצירות טובות מאוד שעומדות בכל סטנדרט, לרבות סטנדרטים בין-לאומיים. אין שום סיבה שהם לא ישודרו בערוצים אחרים.
אני מבין את העניין. בסעיף 6ו2, סעיף קטן (א) מגדיר את התמיכה, ואילו סעיף קטן (ב) קובע שזה ישודר אך ורק בערוץ שמשדרת בשפה האמהרית או הטיגרינית. זה מצמצם לאותו ערוץ אחד. אתם אומרים: בואו נבטל את זה. מציעים שייאמר: "שישודר בטלוויזיה". אז אם יהיה ערוץ כזה או אחר שרוצה לשדר, אהלן וסהלן, כפי שאומרים.
יש לי הערה בנושא. אני לא יודעת, יכול להיות שזה כבר לא כך, אני זוכרת מהיותי במקום הזה שיש ערוץ אמהרי אחד. יש לי תחושה שאם לוקחים לו את ה-5 מיליון שקל האלה הוא פשוט לא יתקיים.
אתם לא חושבים שראוי היה לשמוע את עמדתו? אני לא יודעת, יכול להיות שזה יפגע בו ויכול להיות שלא יפגע בו.
לפחות נשמע את עמדתו. הכול בסדר, באופן עקרוני אני מסכים, ואני חושב שחברי הכנסת איתי, חושבים שמה שאתם אומרים נשמע הגיוני. הבעיה שלי היא עם מה שאומרת היועצת המשפטית לוועדה. היא אומרת: הכול בסדר אבל מן הראוי לפחות שנשמע את עמדתו. אני לא אומר שנסכים איתה, אבל לפחות נשמע. בעניין הזה אני באותו "מלכוד" כפי שהייתי קודם, שאני לא רוצה להיות בסיטואציה שאני עושה את ההליך לא באמת בצורה שלמה ושכל הגורמים הרלוונטיים אמרו את דעתם, כפי שהקפדנו עד עכשיו הקפד היטב, שכל אחד שנוגע בו החוק אמר את דעתו בצורה הכי מפורטת ומלאה. לכן אני מרגיש לא נוח, למרות שאני נוטה להסכים אתכם, ללכת לסיטואציה הזאת.
אני שואל את עצמי איך אני יכול במסגרת לוחות הזמנים כן איכשהו לקדם את העניין זה.
אני חושבת על איזו דרך, אבל אני רוצה להבין את ההצעה. מדובר על תיקון סעיף 6ו2 רבא לחוק התקשורת (בזק ושידורים), שבו בסעיף קטן (ב) ייאמר: "המועצה תחלק את כספי התמיכה לצורך מימון הפקות מקומיות שישודרו בשידור ראשוני בשידורי הטלוויזיה המשודרים לפי כל חוק לציבור בישראל", ואז נאמר: "מבלי שהמשדר יקבל תמורה בגין השידור". מה הכוונה?
נתקלנו בתופעה, שבה המשדרים, שזה כל בעלי הרישיונות, לצורך העניין, דרשו כסף, כלומר ההפקה חייבת להיות משודרת. באיזשהו מקום הם מחזיקים את היוצר כמעין בן ערובה, כי הוא חייב פלטפורמה. אמרו לו: "אם אתה רוצה לשדר, תשלם". אנחנו רוצים למנוע את האפשרות הזאת.
אבל אתה לא מחייב אותם לשדר. הם ימשיכו כך, הם יגידו: "אתם לא נותנים כסף? הכול בסדר, לא משדרים".
אסביר את זה מן הזווית הכלכלית. אנחנו נותנים כסף להפקות. היום האבסורד הנוצר הוא שחלק מן הכסף הזה הולך לתשלום על השידור. זאת לא הייתה הכוונה של החוק. לכן אנחנו רוצים לאסור את זה במפורש.
אני רוצה להבין את התהליך. הרי אתם קודם נותנים את כספי התמיכה ורק אז הם עושים את ההפקה. רק אחרי שיש את היצירה מוכנה פונים לגופי השידור. נכון?
בעיקרון, זה הליך מורכב. מצד אחד, נכון מה שאת אומרת, אבל מצד שני, גם החוק קובע שצריך להתחשב בשעת השידור. הוא צריך להתחייב שזה ישודר, הוא צריך לפרט.
איך הוא יוכל להתחייב שזה ישודר אם עדיין אין לו יצירה? הוא יפנה מראש אל גוף שידור שיתחייב לשדר את היצירה שלו, בלי שהוא יודע איזו יצירה זאת, ולא יגבה תשלום?
בסדר, אני מבינה. השאלה אם החומר הראשוני הזה שהיוצר מגיש לכם כדי לקבל את התמיכה מספיק גם כלפי גוף השידור, שאותו גוף שידור יתחייב לשדר את זה ולא לגבות כסף.
אתי בנדלר, את תמיד אומרת שאם לא הוזמן הגורם הרלוונטי – יכול להיות שכולנו נסכים שזה הדבר הכי טוב עלי אדמות ובסוף יתברר ששמענו דברים רק מצד אחד.
אף אחד לא בא בטענות. אני שואל אותך, היועצת המשפטית לוועדה, מבחינת ההליך, מכיוון שלא מיצינו את הדיון כי חסר לנו הגורם הרלוונטי, ומכיוון שתהיה עוד ישיבת ועדה בכל מקרה לקראת סוף החקיקה, השאלה אם נוכל לקיים דיון על הסעיף הזה ביחד עם אותו גורם ואז לשמוע ולהחליט. האם זה נראה לך הגיוני?
זה הדבר היחיד. הוא הגיע אחרון בלוח הזמנים, נתקלנו בו ביום שני בוועדה, נושא שנראה חשוב. יש פה ניצול נכון יותר של כספי ציבור, והמשרדים תומכים. אני בעד. זה דבר שאני משאיר פתוח. נערוך את הדיון בו עם הנציג הרלוונטי, אם את מסכימה. אם לא, אז לא.
בסדר גמור. אכניס את זה כבר בנוסח שיופץ ואכתוב את זה כהצעת יושב-ראש הוועדה כדי שזה יופיע בנוסח, כדי שכולם יוכלו לראות אותו.
לפני שאנחנו עוברים להצעת החוק יש לנו עוד 5 דקות לפני ההפסקה. נזכרתי בעוד נושא שלא הושלם, למרות שהוא בטיוטות, והוא נושא הקיבולת (capacity) , שהגדרנו כשיקול השר. למה לא הזכרתם לי כששאלתי אם מיצינו את כל הנושאים?
אני רוצה לראות את הנוסח. אם לא, אלך עם הנוסח שאני הצעתי. יש לנו גם את נציגת "הוט" שרוצה להתייחס. בבקשה.
הנוסח שהופץ עכשיו לא רלוונטי. סליחה שאני עוצר אותך. הנוסח הזה מתייחס לזמנים. הזמנים לא מעניינים אותי, אני לא מתייחס לזמנים. אני בסך הכול מוסיף שיקול נוסף לשיקול הדעת של השר, שמדבר על כך שיתחשב בנושא הקיבולת בלוויין, כי הפרדנו בהתייחסות בין הכבלים ובין הלוויין. תיכף נשמע את "הוט". אבל זה כל מה שביקשתי. איך מזה נוצר 3 שנים ולשנות שידורים ארציים? מאיפה זה נולד?
אי אפשר לדעת. הרי היום סגרתי דיון שבו נאמר שתעשיית החלל הישראלית הולכת להתרסק. בגלל זה לא ראוי לדבר על זמנים. ביקשתי דבר אחד להוסיף לשיקול הדעת של השר. אני מבין את החשש של "יס". אני לא הולך לקבוע לשר מה להחליט, אבל בין השיקולים שהוא לוקח בחשבון הוא ייקח בחשבון את נושא הקיבולת הקיימת ל"יס" באותה נקודת זמן.
יהיה לו שיקול דעת גם בהקשר של לוויינים עתידיים וגם בהקשר של לוויינים שאינם עתידיים.
לגבי "יס" – זה המקום שאליו אנחנו הולכים.
לגבי "הוט" – בואו נשמע אתכם כי לא שמענו עד עכשיו.
אשמח אם משרדי הממשלה, ובפרט משרד התקשורת, יתנו את הדעת.
יש שני סוגי רישיון בעולם הטלוויזיה הרב-ערוצית: רישיון טלוויזיה בלוויין ורישיון טלוויזיה בכבלים, שתי טכנולוגיות שונות. יש עוד כמה ספקי טלוויזיה רב-ערוצית, כמו "סלקום טי-וי", "פרטנר טי-וי", בלי רישיון. אני לא יודעת מה זה אומר שיש שירותי תקשורת ללא רישיון במדינת ישראל.
אחדד את הנקודה. יש שחקני תקשורת שעובדים ללא רישיון תקשורת, ללא פיקוח. המשמעות של זה בעייתית גם ברמה של אפליה רגולטורית, גם ביום-יום, גם בעיוותים רגולטוריים שנוצרים, גם בסיטואציות של תחרות בלתי שוויונית, כמובן פגיעה ביצירה – נושאים דרמטיים ביותר. כמובן חשבנו שבוועדה שדנה בעולמות השידורים זה יעלה לדיון. חשבנו שאם לא כאן אז בחוק ההסדרים. הפתעה לחברים: זה גם לא מופיע בחוק ההסדרים. יש היום יותר מ-200,000 מנויים של טלוויזיה רב-ערוצית ב"סלקום" וב"פרטנר".
וכולי וכולי, ורגולציה יש עלינו. הרגולציה מכבידה ביותר, ופה יש רגולציה ספציפית שעוסקת בנושא של- - -
לא משהו שאפשר להחזיק אותו. פה "רצו" סכומים. לא משהו שאני יכולה לכמת באיזשהו סכום. כתוב שבעתיד המועצה תמחשב.
בקיצור: לא.
ביקשנו את רשות הדיבור בנושא הקיבולת. ל"סלקום" ו"פרטנר" אין בעיה של קיבולת כי הם משדרים על גבי האינטרנט, על גבי תשתית של אחר, אבל לכבלים וללוויין, לכל אחד יש את התשתית שלו. הטופולוגיה שונה בתכלית, זה נכון. ללוויין יש בעיה מיידית כיום. לנו אין בעיה מיידית, יש לנו עוד 4–5 ערוצים, אבל כן צריך להבין את מבנה התשתית שלנו. לנו יש תשתית אחת שמשרתת שלושה סוגי שירותים: אינטרנט, שידורי טלוויזיה וטלפון. עולם האינטרנט, עם הקיבולות ההולכות וגדלות שלו, זה אותה תשתית ואותם תדרים ואותה קיבולת ואנחנו מנהלים את המשאב הזה, מחלקים בין השירותים השונים, מקצים תדרים, מקצים עלויות, מקצים משאבים. עולם השידורים הוא לא בלתי מוגבל. אגב, מבחינה טכנולוגית, גם הלוויין יכול להיות אולי בלתי מוגבל, הכול תלוי בהשקעה.
מיכל רפאלי כדורי מ"יס", תני לה לדבר. עד היום היא לא הייתה בוועדה. אני מבקש לא להפריע לה.
אני אומרת שתמיד מגבלה, או אי-מגבלה, הן עניין טכנולוגי. יש משהו מעצבן אצלנו, אגב, בחטיבת ההנדסה. אני שואלת אותם: "אפשר או אי אפשר?" הם אומרים: "הכול אפשר." אז כנראה שתמיד אפשר להרחיב ולהשקיע וכולי, אבל צריך להבין שבעולם השידורים, ככל שמוסיפים ערוצים נתפס רוחב פס, כל ערוץ תופס רוחב פס, והקיבולת מוגבלת.
אנחנו אומרים בעניין הזה שמה שקורה היום – אנחנו לא יודעים מה יהיה בעוד 5 שנים, בעוד 10 שנים, מה יהיו הצרכים של עולם האינטרנט. אגב, בעולם האינטרנט אנחנו משקיעים ומגדילים את רוחב הפס לטובת שידור ה-OTT על ידי שחקנים מתחרים, אז יש פה גם כן מעגל שקשור לתחרות.
בשורה התחתונה, אני לא רואה שום הבדל בינינו ובין הלוויין, רק מהבחינה שהשר ישקול, כאשר הוא קובע שאנחנו חייבים להעביר ערוצים, שיקולי קיבולת. יכול להיות ששיקולי הקיבולת בלוויין ובכבלים בנקודת זמן מסוימת יהיו שונים ושהתוצאה תהיה שאותנו יחייבו ואותם לא יחייבו.
מר שמילה, אני שמחה שנכנסת כי באמת ביקשתי את הקשב של משרד התקשורת. הסברתי את העולם של הרשת שלנו, כולל את ההקצאה של הקיבולת לאינטרנט, טלפון ושידורי טלוויזיה, והמגבלות שיש לנו ברמות האלה. ביקשנו שיהיה שיקול דעת של השר באותו נוסח – לא הנוסח של 3 השנים, אלא הנוסח הפשוט, שאומר: "בכפוף לשיקול הדעת של השר בנושא קיבולת", שזה יהיה שוויוני. שיקול הדעת יכול להיות שונה לגופו של עניין.
משום שהתמזל מזלנו ואותו יושב-ראש ועדה נכבד הוא גם יושב-ראש ועדת החלל, שאת הודעתו לעיתונות היום אנחנו בוחנים מהבוקר עד הערב, האם אנחנו צריכים להודיע לבורסה או לא צריכים להודיע לה, היא מטרידה מאוד- - -
תאמין לי, רק בזה אני מתעסקת. היא מטרידה מאוד. אז מי כמוך יודע כמה מילים כלליות לא יספיקו לי. בוודאי עיני לא צרה בחברתי, ואנחנו גם לא תאומות, קוראים לנו באותו שם פרטי אבל הפלטפורמות שלנו שונות, ויש דברים שמותר להם, כמו "טריפל", ואסורים לנו. אם יהיה כתוב אותו מלל לגבינו ולגביהם, לא עשיתי כלום משום שהשר יסתכל עלינו באותו אופן.
אנחנו לא בעלי תשתית. אנחנו שוכרים תשתית מ"עמוס". הסברנו לך את הדברים האלה. צריך לחדד את ההבחנה.
אני מודה לכן על הדברים שלכן. אני יכול להגיד דבר אחד, ובזה אני מניח שתהיה הסכמה: לכל אחד מן הגופים העסקיים שנמצאים פה יש, בהגדרה, בעיה בתשתית, מי חמור יותר ומי חמור פחות, והשקעות שנובעות ממנה. זה ברור על פניו. אני עושה הבחנה – והיא קיימת גם בחוק, את זה לא חבר הכנסת קיש עושה – בין תשתית שמוגדרת כתשתית גם בחוק של "הוט" לבין הלוויין שאינו מוגדר כך לפי החוק. לכן אני אומר לנציגת "הוט" כן לעשות הפרדה. הדברים שלך נאמרו לפרוטוקול, שמע אותם גם מנכ"ל משרד התקשורת. אפילו סביב הרצון הפשוט שלי להבהיר שבין יתר השיקולים יילקח בחשבון גם שיקול התשתית של הלוויין, גם על זה אני פתאום מקבל נוסחים שלא להם הייתה כוונתי.
אני גם מבקשת להעיר בעניין הזה, כי אנחנו הרגולטור של הסדר התשלום הזה. אני מבקשת שהיועץ המשפטי של המועצה לשידורי כבלים ולוויין יגיד את עמדתו.
אני עורך דין מן המועצה לכבלים ולוויין. נכון שחוק התקשורת מבחין בין הכבלים ובין הלוויין. הסיבות הן של חקיקה. אני לא חושב שהן נובעות מהבדלי התשתית. על חברת "הוט" יש חובה להעביר "כל ערוץ המשודר לפי כל חוק לציבור בישראל והניתן לקליטה מן האוויר". אם עכשיו פותחים פתח לערוצים נוספים, ייצא פה מצב שבעוד שעל "הוט" תהיה חובה להעביר את הערוצים האלה בכל מקרה, החובה לא תחול על "יס" אם יהיה את עניין הקיבולת.
עשית פה תרגום שגוי לחלוטין. אגיד לך למה: החובה לא השתנתה. לא נגעתי במהות בכלום. זה הנקודה.
נניח ערוץ מסחרי חדש שיבוא לרשות השנייה ויבקש להיות ערוץ גדול, ייקח על עצמו את כל החובות- - -
ייקח על עצמו את כל החובות. "הוט" תהיה חייבת לשדר ולעומת זה ב"יס" השר יוכל לשקול שיקולי קיבולת. לכן אנחנו סבורים שאם מכניסים את העניין הזה – אנחנו לא בטוחים שצריך להכניס אותו- - -
אדוני יושב-ראש הוועדה, אני מבקש להביע את דעתי. עם כל הכבוד, השר לא מעוניין להכניס את הסעיף הזה בשלב הזה. הוא חושב שאין מקומו כאן. זה נמצא בתוך מרחב השיקולים של השר גם כיום.
בדיוק בשל הסיבות האלה, כי זה מפלה בין גופים וזה מחיל אולי חובת התייחסות מוגברת כלפי פלטפורמה אחת בעוד הפלטפורמה השנייה נשארת בלי חובת התייחסות מוגברת. זה יוצר בעייתיות. שמענו את זה גם מהיועצים המשפטיים.
הבנתי. נחליט אחרי ההפסקה. אנחנו יוצאים להפסקה. נתכנס בשעה 21:00 בחזרה. תודה.
(הישיבה נפסקה בשעה 20:40 ונתחדשה בשעה 21:00.)
מכיוון שכל חברי הכנסת נוכחים, ומי שלא רוצה להיות בדיון אני לא יכול להכריח אותו, אני מחדש את הישיבה. נציגי המשרדים, לצערי, עוד לא חזרו.
לגבי סעיף הקיבולת ב"יס" ו"הוט" – סיימנו לדון בנושא. הבנתי שגם השר לא מאושר מהעניין, אבל זה עדיין יישאר להחלטת חברי הכנסת. בעניין הזה נשמע את המלצת השר אבל ההחלטה שלנו היא שתקבע ותתפוס. לכן אני ממליץ, ואני מבקש להכין את הנוסח להצבעה של הסעיף שאומר כדלהלן: "במסגרת שיקולי השר, בנושא חובת המעבר לתחום הלוויין בלבד, תתווסף התייחסות, שהשר, בין יתר השיקולים, ישקול גם את נושא יכולת הקיבולת של הלוויין". זהו.
אבל גם סעיף 4 מדבר על ערוצים חדשים, ערוצים מסחריים זעירים, ואילו סעיף 5 מדבר על ערוצים נוספים שיכולים להתווסף דרך מועצת הכבלים והלוויין.
מכיוון שעשינו שינוי רק בנושא הערוצים הזעירים אני לא מתכוון עכשיו להשפיע על מה שהיה קיים. אני מקבל את ההערה של מועצת הכבלים והלוויין. מדובר על סעיף 4 ולשם נוסיף את ההתייחסות. בניגוד לדעת השר. חברי הכנסת יחליטו על זה.
בזה סיימנו את נושא הקיבולת והלוויין.
אני עובר לנושא השני שהיינו בו לפני הכרעה: בקשת הערוצים ש-100% מן ההשקעה בקולנוע ייחשבו להם כהשקעה בסוגה עילית. כרגע 50% הוגדרו כסוגה עילית בחוק. אמרתי שרצינו לבטל להם את זה, להוריד להם את ה-50%, אולם לא הצלחנו. בסופו של דבר ניהלנו פה דיונים גם מול היוצרים. חברי הכנסת הגיעו להסכמה שנעלה את זה מ-50% ל-75%. מדובר בשינוי של המספר "50%" ל-"75%", זה השינוי היחיד שיהיה, וזה הכרה של ההשקעה בקולנוע כסוגה עילית כהגדרתו בחוק.
מי בעד? ירים את ידו. מי נגד?
הצבעה
בעד – 3
נגד – אין
נמנעים – אין
ההצעה להכיר ב-75% מן ההשקעה של הערוצים בקולנוע כסוגה עילית, במקום 50%, נתקבלה.
לגבי דמי רישיון השר אמר שהוא מוריד בחצי, בזה הוא יטפל, זה בסמכות שלו. לגבי הקולנוע, הוא אמר שהוא רוצה להוריד בחצי. אמרתי: "סבבה, נא להביא תקציב חלופי". זה היה מותנה בכך. התקציב לא הגיע. אז אני עוזר לערוצים ומעלה להם ל-75% את החלק שמוכר כסוגה עילית. אני לא קובע את כל ה-100%.
ברגע שיביא השר תקציב, נתקן את זה בהתאם. תודה.
אני ממשיך הלאה לנושא – אנשי הערוצים הזעירים הייעודיים החדשים שהולכים להיות ישבו פה בשקט עד כה ועכשיו הגיע זמנם. אנחנו לא דנים יותר בשום נושא מלבד הנושא הזה, זה הנושא האחרון. נסיים אותו, ומבחינתי את הליכי הדיונים סיימנו, פרט לסעיף שבו הצעת היושב-ראש נשארה פתוחה, לגבי הנושא של ערוץ בשפה אמהרית וטיגרינית.
כן, עוברים. הדיון בהצעת חוק הרשות השנייה מוגבל לנושא אחד: אילו סעיפים חלים על ערוץ זעיר ואילו סעיפים לא חלים על ערוץ זעיר. זה הדיון.
אולי נידרש להסביר למה אנחנו חושבים שיש סעיפים שרלוונטיים, גם אם אתה חושב שהם לא רלוונטיים, ואולי נשכנע אותך.
אני מן הלשכה המשפטית במשרד התקשורת. אני מבקש לומר משהו לגבי המעבר לחוק הרשות השנייה. הייתה הערה באחד הדיונים הקודמים על ידי בא-כוח של ערוץ 9, לגבי הגדרת המונח "שידורים". אנחנו עובדים על הגדרה חדשה. יש באמת בעיה במונח, אבל זה מונח רגיש מאוד. זה המונח שמסדיר את כל חובת הרישוי.
למה בשבוע הבא? כעת אנחנו בסוף יום רביעי. מתי אקבל את זה? אני אומר לך: לכל המאוחר ביום שני בבוקר.
נציגת השר, שירלי שיף, טוען היועץ המשפטי של המשרד, שבגלל שהוא לא מספיק להכין עד יום שני בבוקר, כי הוא במשרד המשפטים, את התיקון למילה "שידורים", זה לא יהיה מוכן בזמן. אני לא מוכן להתעכב.
אנחנו לא יכולים להתחייב ליום שני בבוקר. יש חוק הסדרים ואני נמצא במשך ימים שלמים במשרד המשפטים.
לוח הזמנים ברור מאוד. אני לא רוצה להסביר שוב לכולם את לוח הזמנים. הכוונה היא שביום שני, או לכל המאוחר ביום שלישי הבא יועבר נוסח פנימי להתייחסות המשרדים.
לגבי הטלגרף – אני רוצה להגיש רביזיה, כי הסתבר שיש בהגדרה בעיה כלשהי. אנא תפרט על מה מדובר.
נכון. אנחנו מדברים על סעיף 32(ב) בחוק הרשות השנייה. הסעיף היום קובע: "מורשה לשידורים וכן בעל זיכיון להפעלת תחנת שידור חייבים ברישיון לפי פקודת הטלגרף האלחוטי ואינם חייבים ברישיון לפי חוק התקשורת".
אנחנו מציעים להחליף את ההוראה הזאת באמירה: "אין בהוראות אלה כדי לגרוע מהוראות פקודת הטלגרף האלחוטי". מי שחייב ברישיון לפי פקודת הטלגרף. למשל תחנות רדיו אזוריות שמשדרות גלים אלקטרומגנטיים באוויר חייבות רישיון כזה, ואילו תחנות טלוויזיה מסוימות שלא משדרות באוויר לא חייבות רישיון כזה. אנחנו פשוט מבקשים לא לגרוע מן הפקודה, לא לכאן ולא לכאן.
אנחנו מבטלים את האמירה שהם חייבים ברישיון לפי הפקודה אם הם לא עושים פעולה שמצריכה רישוי כזה.
כדי שאכנס לעניינים, כי אני לא יודעת על מה אתה מדברים, עם כל הכבוד: מדובר כאן בסעיף שאושר כבר שינוי לגביו?
תכניסו את זה לרביזיה, תעשו את זה בישיבה הבאה שתהיה לקראת הקריאה השנייה והשלישית בנושא סעיף 32(ב) לחוק התקשורת, לפי התייחסות משרד התקשורת, שיפרט ויעביר נוסח מסודר.
אבל זה לא רלוונטי היום לאף אחד, מדברים על ההיסטוריה. תקשיבי לרגע, זו טכניקה חקיקתית: יש בחוקים שונים הוראות שמתייחסות לתקופות שהסתיימו. אותן הוראות, מאחר שהתקופות האלה הסתיימו, לא רלוונטיות לגבי אף אחד, אבל לא מוחקים אותן כי מי שקורא את החוק צריך לדעת מה חל בתקופות מסוימות. אבל זה לא רלוונטי היום לגבי אף אחד.
אז השאלה היא האם לגבי כל מה שלא רלוונטי אנחנו אומרים שהוא לא רלוונטי ולכן אין בעיה להשאיר אותו, או שאנחנו מציינים אותו והוא יורד.
השאלה למה הוא לא רלוונטי. אם הוא לא רלוונטי לכולם בגלל שפג תוקפו, אין צורך לדבר עליו.
הנה, זה דוגמה למקרה אחד כזה. בואו מעכשיו נתעסק רק במה שכן רלוונטי ורוצים להחריג אותו.
אתי בנדלר, אנחנו לא מדברים על מחיקה של סעיפים מהחוק. אף אחד לא חושב שצריך למחוק מן החוק סעיפים. אנחנו מדברים רק על רלוונטיות של סעיפים לערוצים זעירים, זה הכול.
בסעיף 33ד יש התייחסות למועצה, למתן רישיון לשידור טלוויזיה: "אלא אם כן מצאה, ארבעה חודשים לפני מועד המעבר, כי מתקיים בו האמור ...". אצלנו נקבע אחרת ולכן הסעיף הזה כבר לא רלוונטי.
נכון, בזה היא צודקת. יש הגדרה אחרת לקבלת הרישיון לערוצים. אבל לא לערוץ זעיר. אנחנו לא מדברים עליכם. לכם הוגדר נוהל אחר שגובר על ההוראות הללו.
טוענת היועצת המשפטית לוועדה שהסעיף הזה איננו רלוונטי לערוצים הזעירים בכללותם, לא רק הזעירים הייעודיים. אז מה אני יכול לעשות?
אני רוצה להסביר גם מעבר לזה. בסעיף 1 לחוק יש הגדרה של "מועד המעבר". "מועד המעבר" הוא "י"ט בטבת התשע"ד, 1 בינואר 2013, או מועד מאוחר יותר שקבע השר בצו בהתאם להוראות סעיף 33ג רבה", שהוא הסעיף שקראנו קודם ואמרנו שהוא לא רלוונטי.
בסעיף קטן 34(ה) כתוב שתקופת תוקפו של הרישיון היא ל-15 שנים. אני מניח שיש פה הוראת מעבר לחלק מן הייעודיים, ל-5 שנים.
קודם כול, לזעיר זה 15 שנים. זה לא קשור. ברגע שנותנים רישיון מתחילים לספור לו את 15 השנים. יש לו הוראות מעבר ל-5 שנים, ו-10 שנים לאחר מכן הוא יצטרך להיות זעיר.
למי ששואל על ערוץ ייעודי – ערוץ זעיר ייעודי יקבל רישיון. מאותו רגע מתחילים לספור לו את ה-15 שנים. מתוכן, ב-5 השנים הראשונות יש לו הוראות מעבר מיוחדות, ולאחר מכן הוא יצטרך להמשיך כערוץ זעיר במסגרת הרישיון.
בסעיף קטן (ו) כתוב שהמועצה תבחן "כיצד מילא בעל הרישיון בתקופה האמורה אחר ההוראות לפי חוק זה".
סליחה, אני עוצר אותך. היועצת המשפטית, האם לך יהיה נוח שנצביע על כל שינוי שאנחנו עושים או כמכלול?
אני חושבת שעדיף לא להצביע כי אף אחד לא יודע כעת אילו סעיפים הם יציעו לא לכלול, שלא יחולו עליהם.
כדאי לך להמתין. השאלה העומדת לפתחנו היא הסכמות. התפקיד שלך עכשיו הוא לפרק סעיפים שהם לא רלוונטיים.
אחרי כן בהצבעה לקריאה השנייה והשלישית נעבור שוב על כל סעיף וסעיף בעניין הזה? עכשיו אנחנו מסירים סעיפים לא רלוונטיים. לצורך העניין, מצאנו סעיף שאינו רלוונטי והחלטנו להסיר אותו, ויש הסכמה מלאה, כי זה ענייני לחלוטין. בואו נצביע עליו ונמשיך הלאה. אין פה עניין של ניסוח.
נשמח לקבל את זה במרוכז, אנחנו לא מכירים את כל הדברים. להבנתי המשפטית הדלה – אתי בנדלר, תתקני אותי אם אני טועה – ההצבעה היא על נוסח. בנוסח מצוין: סעיף זה וזה לא יחול, סעיף זה וזה לא יחול. אין לנו בעיה שלא תהיה הקראה נוספת, אבל כן נשמח לראות את כל הסעיפים כמכלול בצורה מסודרת לפני ההצבעה.
זה לא הסתייגויות כי עוד לא הצבענו. בסדר, לא נצביע. נגדיר שבכוונתנו לא להחיל סעיפים מסוימים על ערוצים זעירים וזה ייכנס לרשימה, ונצביע על זה במרוכז אחרי ההערות של כולם בהמשך.
בפסקה (ו)(1) כתוב: "...אחת לארבע שנים החל במועד תחילת שידורי של בעל רישיון... תקיים המועצה הליך בדיקה שבו תבחן כיצד מילא בעל הרישיון בתקופה האמורה אחר ההוראות לפי חוק זה, כללי המועצה ותנאי הרישיון...". אחר כך הסעיף ממשיך ואומר: "שבעניינם תוכן השידורים, ובכלל זה מימון, הפקה ורכישה של תוכניות...".
בעניין הזה אנחנו אומרים, כל המטרה במה שנאמר כאן היא שאין כוונה לעשות רגולציה של תוכן, אין יותר מחויבות לערוץ זעיר. לכן המילים "שעניינם תוכן השידורים, ובכלל זה מימון הפקה ורכישה של תוכניות" אינן רלוונטיות.
אני חושב שמספיק לומר "לפי חוק זה כללי המועצה ותנאי הרישיון". הכול מוגדר שם, הכול ברור מאוד.
אני לא מתכוון לשנות דברים כאלה. אני מרגיש דבר אחד ואני רוצה לשאול על כך את אתי בנדלר. יש להם חשש גדול מאוד שלאורך הדרך סעיפים כגון זה או סעיפים אחרים יתפספסו ואז ייוותר איזה סעיף שלפיו יכול להיווצר רושם כאילו הם חייבים באיזה תוכן או הפקה מסוימת.
אני לא רוצה. לפני שאת עושה קריאה מודרכת אני רוצה לשאול שאלה. האם ניתן להוסיף בחוק סעיף כדלקמן: "ערוץ זעיר", והכוונה לכל ערוץ זעיר, "אינו מחויב בהשקעות כספיות בתוכן או בהפקות מקומיות בחוק זה"? אז גם אם בסוף נגלה שפספסנו משהו- - -
לא כותבים דבר כזה. אני לא כותבת בחוק שמי שלא זקוק למשקפיים לא צריך להרכיב משקפיים.
לא סתם אמרתי שאני רוצה לעשות קריאה מודרכת. אני חושבת שקראו את הסעיף לא נכון.
יש פה נושא מהותי, שניתקל בו לאורך כל הדרך. ברור שיהיה הרבה יותר קל להרגיע את הערוצים הזעירים, גם החדשים, אם יהיה סעיף פוזיטיבי כזה.
כתוב: "תקיים המועצה הליך בדיקה שבו תבחן כיצד מילא בעל הרישיון בתקופה האמורה אחר ההוראות לפי חוק זה, כללי המועצה ותנאי הרישיון" ונוסיף את המילים: "החלים עליו". זה יהיה לגבי כולם.
אל תתפרץ יותר, נו, באמת, זו פעם שלישית שאני מעיר לך. חברי כנסת יוצאים מן האולם במקרים כאלה.
עיקרון בסיס במשפט הוא שאדם וחברה – אני לא מדברת על רשויות מינהל – שפועל במשפט האזרחי רשאים לעשות הכול, פרט למה שנאסר עליהם; בניגוד לרשויות מינהל, שאסור להן לעשות שום דבר אלא אם כן הותר להן בדין. אם לא חלה עליהם חובה אז הם לא חייבים לעשות. זה דבר בסיסי.
זה ברור מאליו, ואני בכלל לא מתווכח עם מה שאמרת. אבל אני מעלה טענה אחרת. ייתכן שבמהלך העבודה המורכבת – וכפי שאמרת: יש כללים ויש תקנות, שאנחנו לא נוגעים בהם בחקיקה, והחוק הזה ארוך ומורכב – ייווצר מצב שאיזה כלל או איזו תקנה – שבזה אנחנו בכלל לא מתעסקים – או לחילופין משהו בחוק שאפילו פספסנו כי לא הבנו, יכול להיות, שיחול עליהם. למה אני לא יכול, למען הסר ספק, להגיד את המובן מאליו? את צודקת, אני מסכים עם מה שאמרת, אני לא מתווכח. זה להגיד את המובן מאליו, שערוצים זעירים לא תחול עליהם חובת השקעה בסוגה עילית והפקות מקומיות לפי חוק זה.
סעיף 71ח – אסדרה בהתאם לנתח שוק: "לעניין בעל רישיון זעיר ובעל רישיון זעיר ייעודי" – יש פה כמה הוראות שלא יחולו – "והם יהיו פטורים מחובת הוצאה לתפעול חברת חדשות, מחובת סוגה עילית, מחובת שידור הפקות מקומיות ומחובת שידור חדשות באמצעות חברת חדשות, עד לשנה שלאחר השנה שבה חדלו להיות בעל רישיון זעיר או בעל רישיון זעיר ייעודי, לפי העניין."
אם כך, אפשר לקבל את ההצעה של אתי בנדלר, ולהוסיף את המילים "ככל שכללים אלה חלים עליו" אחרי המילה "תוכניות", כלומר "שעניינם שידורי תוכן ובכלל זה מימון והפקה... ככל שכללים אלה חלים עליו".
זה מיותר. זה ברור. אני לא עוסק בדברים הברורים והמיותרים. ברור שזה "ככל שחלים עליו". אז בסעיף קטן (ו) – רק השינוי שהצעת קודם. ממשיכים.
לפסקה (ו)(2) מישהו רוצה להתייחס? אתם צריכים להגיד. לא נהיה קצרי-רוח, אבל היה לי חשוב להבהיר שיש סעיף שמדבר על זה בצורה מובהקת.
הסעיף מדבר רק על דברים מאוד ספציפיים. למשל בכללי הרשות השנייה יש עוד חובות תוכן שאין עליהן שום התייחסות בשום מקום אחר. דרך אגב, לא עוברים עכשיו על הכללים אז אנחנו צריכים שבחוק תהיה התייחסות. למשל חובות של כמות שידורים חוזרים.
מכיוון שיש כל מיני חובות תוכן נוספות שלא מופיעות בחוק אלא רק בכללים, מכיוון שאנחנו לא עוברים עכשיו על הכללים אחד-אחד אלא אחר כך מועצת הרשות השנייה תצטרך להוציא כללים, אני חושבת שהוראה כזו יכולה לעזור גם במקרה של חילוקי דעות על כל מיני נושאים אחרים שהם לא סוגה עילית, הפקות מקומיות ומה שכתוב בסעיף 71ח. זה בדיוק בשביל הדברים האחרים, שלא חלות חובות תוכן נוספות.
כפי שיוליה שמאלוב ברקוביץ אומרת, מכיוון שקובעים את הכללים על פי חוק צריך שבחוק תהיה התייחסות לכל הקצאה בתוכן, לא רק להפקות מקור.
עם כל הכבוד, אלה הדברים הכבדים. כל שאר הדברים שהעלית, כולל שידורים בערבית – והם ירדו מסעיפי המקור – אי אפשר ללכת עם שלייקעס על שלייקעס על שלייקעס. אם אתם רוצים שלייקעס על שלייקעס על שלייקעס – אנחנו יכולים באמת להגיד שאנחנו צריכים עוד שבועיים לשבת על הדבר הזה, וזה סוג של אמירה. אני חושב שזה לא ראוי ולא נכון. אני חושב שאנחנו מתקדמים בצורה רצינית ועוסקים במהות. חבל שאתם עוצרים אותנו על דברים שהם ברורים מאליהם. צדקתם לגבי האמירה שרציתם סעיף. אני טעיתי, לא ראיתי שקיים בקריאה הראשונה סעיף שמדבר בדיוק על המקומות הכואבים של השקעות כספיות משמעותיות, והוא קיים.
אז בואו נעשה את זה כך. עצרנו בסעיף 33(ו)(2). אנחנו עוברים להקראה של הנוסח הכחול, הנוסח שעבר בקריאה הראשונה.
אמרתי, עכשיו צריך לקרוא ולעשות התאמות כי בנוסח הכחול יש לנו סעיפים שאנחנו צריכים ויש סעיפים שחייבים לשנות אותם, למשל בכל נושא נתח שוק.
אנהל את זה, ברשותכם, אקרא ואגיד מה רלוונטי ומה לא.
סעיף 1 להצעת החוק מתייחס לתיקון סעיף 62ג.
"תיקון סעיף 62ג
1.
בחוק הרשות השנייה לטלוויזיה ורדיו, התש"ן–1990 (להלן – החוק העיקרי), בסעיף 62ג, סעיף קטן (א2) – בטל."
לדעתי אין שינוי בזה. אלה דברים ישנים. אצביע על זה כמכלול.
"תיקון סעיף 63א
2.
בסעיף 63א לחוק העיקרי, סעיף קטן (ה) – בטל.
הוספת סימן ח' בפרק ד'
3.
אחרי סעיף 71ה לחוק העיקרי יבוא:
הוראות לעניין בעלי רישיונות לשידורי טלוויזיה"
אז אנחנו מתחילים. כל אלה, הפתיחה וההגדרה, הם דברים שהיו ואין בהם בעיה. נצביע עליהם לקריאה שנייה ושלישית.
מי בעד סעיפים 1 ו-2 כפי שהקראתי? ירים את ידו. מי נגד?
הצבעה
בעד – 3
נגד – אין
נמנעים – אין
סעיפים 1 ו-2 בהצעת החוק נתקבלו.
הסעיפים נתקבלו פה אחד.
עכשיו הגענו לסעיף העיקרי. בסעיף 3, ההגדרות "בעל רישיון קטן", "בעל רישיון בינוני", "בעל רישיון גדול" – בוטלו. נותרו שתי הגדרות: "בעל רישיון זעיר" ו"בעל רישיון זעיר ייעודי". אקרא אותן כפי שהן ונגדיר את השינויים המתחייבים.
""בעל רישיון זעיר" – בעל רישיון לשידורי טלוויזיה שנתח השוק שלו,"
כל זה לא רלוונטי. נגמר הנושא של נתח השוק. אנחנו מצביעים על:
""בעל רישיון זעיר" – בעל רישיון לשידורי טלוויזיה שהכנסותיו לפי הגדרת הכנסות"- - -
סעיפים 1 ו-2 אושרו. הגענו לסעיף 3. בסעיף 3 התחלנו עם סעיף 71ו לחוק העיקרי ואנחנו מתחילים לעבור על הגדרות סימן ח'. בסעיף 71ו, ההגדרות "בעל רישיון קטן", "בעל רישיון בינוני" ו"בעל רישיון גדול" נמחקות. אנחנו חוזרים עכשיו להגדרה "בעל רישיון זעיר".
""בעל רישיון זעיר" – בעל רישיון לשידורי טלוויזיה שהכנסותיו השנתיות אינן עולות על 80 מיליון שקלים;
"בעל רישיון זעיר ייעודי" – בעל רישיון זעיר שביום תחילתו של החוק המתקן היה בעל רישיון מיוחד לשידורי כבלים לפי הוראות סעיף 6לד1 לחוק התקשורת, לשם שידורו של ערוץ ייעודי, ובלבד שבשלושים אחוזים לפחות משידוריו מתקיימים המאפיינים שנקבעו ברישיון המיוחד האמור;"
אדוני, אני מזכירה לך שלעניין ה-30% אמרת שתקיים דיון כי טענו – גם אני טענתי אבל הטענה הזאת נשמעה בעיקר מצד אחרים – ש-30% הוא שיעור נמוך מאוד כדי לתת את ההטבות הנוספות.
אגיד מה אני חושב. אני רוצה לעסוק בחוק הזה במינימום רגולציה. אני מבין שהנושא של בחינת הרישיון הייעודי, לצורך העניין, הפקות שהיו פתח למקור לבעיה לא מעט כאשר הם היו במועצת הכבלים והלוויין, לכן אני רוצה להשאיר איזשהו פלח – בעיניי 30% זה משמעותי – אבל, מצד שני, שלא ייצר סיטואציה שעכשיו על כל מיני אבחנות רגולטוריות כאלה או אחרות ניכנס לסיטואציה בעייתית. בגלל זה, דרך אגב, הורדתי את זה מ-10 שנים ל-5 שנים, כי ראיתי איזו קורלציה בין הדברים האלה. מישהו יכול לטעון שעדיין אנחנו נמצאים ברף גבוה מדי, לתפיסתו. לתפיסתי, השילוב הזה של 5 שנים עם 30% מספק.
אני רוצה להזכיר שוב שמדובר למשל על הערוץ בשפה הערבית או הערוץ בשפה הרוסית, שהחוק הזה מציע הטבות לאלה שישמרו על הייעוד שלהם, אבל כשאנחנו מדברים על 30% הם לא ישמרו באמת, אין להם מוטיבציה לשמור על הייעוד המקורי שלהם.
מה ימנע ממאן דהוא לרכוש את ערוץ בערבית, שמאותו רגע יפסיק להיות ערוץ בערבית אלא מין ערוץ שנהיה מכל מיני הטבות?
אני זוכר שזה עלה, ואמרנו שערוץ זעיר ייעודי – זה נקודה נכונה שעלתה. דרך אגב, גם אם ייקבע אחוז גבוה יותר, זה לא משנה בעניין הזה.
כל עוד אין שינוי של מעל 50% באחזקות הבעלים – זה בתוקף. ברגע שיש רכישה, נגיד יבוא מישהו ויקנה את אחד הערוצים האלה, ב-100% או ב-50%, אז למעשה הוא יוצא מן הקטגוריה של ערוץ זעיר ייעודי. הוא נהנה מן הקטגוריה של ערוץ זעיר ייעודי רק כל עוד מבנה הבעלות הקיים נשאר, לפחות בצורה משמעותית. רק אם יהיה המהלך שאתה מתאר אז הוא יהפוך להיות ערוץ זעיר ויאבד את הסטטוס של הוראת השעה של ערוץ זעיר ייעודי.
יש לי שאלה. הקביעה הזאת, יש בה משהו שרירותי מאוד. גם אם במהלך עסקי מסוים מחליט בעל ערוץ להכניס שותף ב-50% והוא עדיין שומר על הייעוד שלו לכל דבר ועניין, ב-30%, 40% או 70%, אז הוא חייב לצאת מן הקטגוריה הזאת? מדוע?
תראה מה אתה עושה. בגדול, אנחנו אומרים: אין לי בעיה שהוא יחליף בעלות, ובלבד שהוא שומר על הייעוד שלו.
שמירה על הייעוד ברמה שעכשיו יש לי רגולטור שצריך להתחיל לבדוק את השידורים של הערוץ ולהחליט, יכול להיות שבחלק מן הדברים זה פשוט ובחלק מן הדברים זה מורכב יותר. אני לא רוצה את הרגולטור, ש-50% מן התקציב שלו יצומצם כנראה עקב הורדת הרגולציה – להבנתי זו כוונת השר, אני לא יודע אם זה נכון. עכשיו אני צריך להחזיק אנשים אצל הרגולטור שיפקחו ויעשו. אני רוצה להימנע מן המהלך הזה.
בקביעה הזאת שלך, אדוני, עם כל הכבוד, אתה מקשה על ערוץ כזה את החיים, באופן שאתה מונע ממנו להכניס אליו השקעה. אתה מונע ממני הטבות בגלל שהכנסתי אליי השקעה כדי שאוכל לפרוח. איפה ההצדקה לזה? איפה הרציונל?
אלה שתי שאלות שונות. יש את השאלה כמה הוא יצטרך לשדר מבחינת הייעוד, ויש שאלה נפרדת על הבעלות.
בסדר, אבל חבר הכנסת פורר טוען שאם אנחנו מתחילים לגבוה אז גם אם הבעלות מתחלפת זה לא משנה כי הייעוד נשאר.
יותר מזה, הערוץ היחיד, להבנתי, שרוצה להשתחרר מן הייעוד שלו ומצהיר על כך הוא ערוץ 20. כל שאר הערוצים מביעים עניין מלא להישאר מחויבים לייעוד שלהם.
אני מדבר על ייעוד לשיטתה של המועצה לשידורי כבלים ולוויין. מה, אנחנו טומנים את ראשנו בחול? אנחנו לא יודעים שזה המצב?
אני לא יודע. אני אומר, עם כל הכבוד, ערוץ זעיר ייעודי זה נוח, זה לא פלטפורמה שרוצים לעזוב אותה.
מכל מקום, שלושה ערוצים מתוך ארבעה בוודאות הצהירו שהם רוצים לשמור על הייעוד שלהם, ועקב כך הם מקבלים הטבות. הם מקבלים הטבות כי למדינת ישראל יש אינטרס שיהיו ערוצים עם הייעוד הזה. אני מזכירה, הייעוד מלכתחילה היה צריך להיות 100%. הורידו להם ל-75%.
יש את הנושא של ערוצים שפתיים, שזה משהו שלתפיסתי המדינה צריכה בכלל להחליט שהיא רוצה לממן כי אחרת זה לא יקרה.
למי ה-75% בעייתי? הוא לא בעייתי לערוץ 9, הוא לא בעייתי לערוץ 24, בוודאי לא בעייתי לערוץ "האלא טי.וי".
אני מסכים לא להכניס את נושא הבעלות, אני לא מתכוון לפגוע, אבל אני לא רוצה להגיע למצב שבסופו של דבר נתחיל ברגולציה על הייעוד. אני לא רוצה שהרגולטור יהיה עסוק בבחינת הייעוד.
גם צריך להבין שההטבה היא גם על פטור מדמי מעבר וכן הלאה. כלומר, ההצדקה שניתנה לזה – וגם יש על זה פסיקה, עו"ד בנדלר דיברה על זה בישיבה הקודמת – ההצדקה שנמצאה לפטור מדמי מעבר- - -
יש פסק דין מפורש ומפורט שעסק בשאלה הזאת. נקבע שם שכדי להצדיק פטור מדמי מעבר, לצורך העניין, זה פגיעה בזכות הקניין של "הוט" ו"יס" כאשר אתה כופה עליהם לשדר מישהו שלכאורה הם לא רוצים או לא חייבים. פסק הדין עוסק בשאלה הזאת, מתי מוצדק לתת את הפטור. אחת ההצדקות לפטור היא בגלל שהמדינה הייתה סבורה שאנחנו מעודדים את הייעוד שעליו דובר. כפי שאומרת עו"ד בנדלר, 30% זה פחות מדי.
בעיקרון, המטרה היא להוריד רגולציה. המטרה היא לא להביא את הרשויות – כפי שהיושב-ראש אמר – לכך שאנחנו חוזרים בדלת האחורית לבחינה דווקנית ודקדקנית של כל הפרה וכל מה שנרצה לחשוף, כי לשם כך התכנסנו. אני לא נכנס לעניין אבל השאלה אם אנחנו לא חוזרים לאותה נקודת מוצא.
המשרד לא הציע בכלל קטגוריה כזאת של ערוץ זעיר ייעודי. המשרד הציע שלא יהיה דבר כזה. אבל היושב-ראש הציע בכל זאת סוג נוסף ואתה נותן לו אקסטרה הטבות.
לא משנה לו אם הוא בודק 50%, 70% או 30%. הוא בודק. מרגע שהוא בודק, הוא בודק כמה.
אני מבקש להציע משהו. אני רוצה לחשוב על איזה רעיון. הוא לא בשל עדיין, אבל אפשר להציע. בדומה למה שהצענו קודם לגבי מי שהיה ביום המעבר מלכ"ר, אפשר להציע לומר: "מי שהיה ביום המעבר ערוץ ייעודי יחולו עליו תנאי המעבר האלה והאלה".
בלי לקבוע אחוזים. להיות פטור מאחוזים. בגלל שהיה לו עד היום כרטיס כניסה של ערוץ ייעודי, הוא יקבל פטור.
יש בעיה, כי דמי הרישיון מממנים את הרשות השנייה. זה אומר שהערוצים האחרים צריכים לממן אותם. אבל בואו נגיד שאת זה עוד אפשר לקבל. אבל לחייב אותם להעביר גוף בחינם?
אם אנחנו מעלים את זה ל-40%, האם יש איזה מספר נכון? אני לא רוצה להיות בסיטואציה שברמה המשפטית, בגלל שהוא עכשיו עם אחוז גבוה יותר ממה שתכננו, נמצא שלא ניתן להעביר אותו לרשות השנייה.
אני יכול להגיד לאדוני שהמועצה הקלה מ-100% ל-75% וזה כשלעצמו נתקף בבג"ץ וניתן נגד המועצה צו על התנאי על כך שהיא באה להקל והורידה את זה ל-75%. זאת אומרת שקשה לי מאוד לענות לאדוני על אחוזים עוד יותר נמוכים שיצדיקו פטור מדמי מעבר וכן הלאה.
יש פה עניין של סבירוּת, לענות למורכבוּת של ניהול התוכן הייעודי. ערוץ 20, האם אתם יודעים מה כוונתכם, האם להישאר ערוץ ייעודי או לא להישאר ערוץ ייעודי?
ההחלטות שלנו ייגזרו מן הנוסח של החוק, כמובן, אבל אני חוזר, ברשותך היושב-ראש. גם בעניין האחוזים יש פה איזו מגמה של פיחות זוחל כלפי מעלה.
ממש לא נכון, סליחה. זה נאמר במפורש וזה מופיע בפרוטוקול. היושב-ראש אמר שבינתיים הוא מנחה 30% אבל הוא ידון באחוזים בעת הכנת הצעת החוק לקריאה שנייה ושלישית. אחרת, לא הייתי מעלה את זה עכשיו.
אסיים את המשפט, ברשותך. מרוח הדברים אנחנו רואים לאן זה הולך. גם אם זה יגיע בסוף ל-50% וגם אם בסוף נבחר לברוח מן הרגולציה שבגללה הגענו לפה, אותנו מטריד שוב – אני חוזר אחורה, ברשותך כי דעתנו לא נחה מזה, וזה יותר מטריד אותי עכשיו מ-30% או 40% – שגם סעיף 71ח שאמור להרגיע אותנו ולפטור אותנו מחובות רגולציה של הרשות השנייה, לא לוקח בחשבון כללים. אני רוצה להציג 3 דוגמאות קצרות.
תן לו, הוא לא דיבר הרבה. בבקשה. לא להפריע לו. מי שרוצה להתייחס, יחכה. אני רוצה לשמוע מה מציק לו. אתה כבר החלטת שאתה יודע מה מציק לו ושכבר פתרנו את זה. בואו נשמע אותו.
אני מציע כדוגמה: 20% מקסימום שידורים חוזרים. איפה כתוב בסעיף 71ח שאנחנו פטורים מזה? זה לא כתוב. לדוגמה: 150 שעות בשנה של דת, תרבות, פריפריה וכולי. לא כתוב.
בואו נפריד את זה לשני דברים. אחד, ופה אני מתחבר אל מה שאמרת, בתוך הכללים והתקנות, כמו הסעיף שהקראת, יש הרבה מאוד סעיפים שנובעים מן החוק הישן, בוודאי כלפי ערוצים מסחריים. קרו שני דברים: ראשית, הגדרנו, ונמשיך להגדיר במפורש, מה לא חל על ערוצים זעירים. זה יוריד לך "נגלה" אחת שיכולה להיות. שנית, שינינו מאוד את המהות של הרשות השנייה בסעיף 5 ו-24. אני חושב שהיית פה. שם כל הדברים שנבעו מפריפריה – לצורך העניין, הסעיף הזה שהקראת על פריפריה, יכולים גם הערוצים הגדולים להגיד שלהבנתם הכלל הזה לא חל עליהם. אמרנו כדי לפתור את העניין הזה, שאתם תכינו רשימה מסודרת, אחרי שתעשו את העבודה הזאת, של הכללים האלה שלפי דעתכם כבר לא חלים כי החוק שוּנה.
אבל זה מה שאנחנו חושבים עכשיו. אנחנו עכשיו מציינים דברים שלא צריכים לחול, עוד לפני הכללים, בחוק. כל דבר שאנחנו אומרים שאינו רלוונטי, אומרים לנו: הוא לא רלוונטי אז אל תגידו את זה ואל תכתבו את זה. יצאנו במגמה בהתחלה שתהיה בכלל רשימה לבנה, שתגיד מה כן. זה ירד מן הפרק על פי חוות דעת משפטית. הבנו את זה. עכשיו עוברים לכך שיהיו הסתייגויות ויעברו על החוק, וכל דבר שלא רלוונטי ננכה אותו. זה לא מתנכה, כי אומרים שזה לא רלוונטי ואז לא צריך להגיד את המובן מאליו. עכשיו אנחנו מבקשים שיהיה סעיף פוזיטיבי.
אני מסכים שכאשר נגיע אליו נדון בו בהרחבה. בסדר?
אני רק רוצה לשאול אותך לגבי 51% ייעודי. זה משנה דרמטית את התוכניות שלכם?
זה לא משנה דרמטית. לטענתנו, כבר היום אנחנו עומדים ביותר מזה. השאלה מתחילה לגבי הפרשנות של המילה "מורשת". יושבים בקרי תוכן, שאני לא יודע מי הסמיך אותם.
זה הרבה יותר קל. אתה יכול להגיד אותו דבר גם על 2%, אבל אם זה 2% כנראה אין בעיה. ככל שאתה עולה באחוזים הבעיה מתעוררת ומתחדדת.
ככל שההגדרה של "מורשת" מצומצמת יותר יהיה יותר קשה להגיע גם ל-2%. ככל שההגדרה של "מורשת" תהיה רחבה יותר- - -
דיברנו על זה שנשב עם ערוץ 20 ביחד כדי להגדיר הגדרה שמתאימה, מצד אחד, לאינטרס שלהם, ומצד שני, לאינטרס הציבורי. נגיע להסכמות בינינו. אתם צריכים באיזשהו מקום קצת לסמוך על מי שנמצא פה.
אנחנו סומכים לחלוטין וגם סמכנו על מועצת הכבלים והלוויין, אבל המועצה בסוף פועלת מכוח חוק מסוים, והפרשנות של החוק ניתנת לספק. אנחנו רואים את עצמנו שוב בסיבוב חוזר פה.
אם הוא משקיע 6 מיליון שקל, נניח שנקבע שעלות המעבר היא 3 מיליון שקל. הוא משקיע 6 מיליון שקל ויורד לאפס. הוא משקיע את זה ממילא. מי שהיה ייעודי בעבר ומשקיע בהפקות מקור פי שתיים ממה- - -
יש פה שאלה. האם במקום אחוזים של ייעודי, השקעה בכסף יכולה לספק את הקריטריון? זאת אומרת, השקיע הערוץ סכום מסוים- - -
נניח שנקבע שדמי המעבר הם 3 מיליון שקל. סתם זרקתי מספר, אל תתלהבי. נניח שנקבע שעלות המעבר היא 3 שקלים והערוץ השקיע 6 מיליון שקל בהפקות מקור. על כל שני שקלים שהוא השקיע בהפקות ירד לו שקל ממה שהוא צריך לשלם כדמי מעבר.
אני רוצה להבהיר, לא מדובר על ערוצים זעירים, חד וחלק, אלא רק על ערוצים זעירים ייעודיים.
ערוץ ייעודי שנולד מרצון מדינת ישראל, מטבע הדברים הוא ערוץ דובר עברית. כלומר, ברגע שהוא יפתח את המסך, גם אם זה תוכנית אולפן, היא תהיה הפקת מקור. לא יכול להיות שעל זה שהוא משדר בכלל הוא יקבל פטור. זה לא חוקתי, זה לא הוגן, אני לא מבינה למה צריך את זה. אם אתם כבר עושים את זה, אז בבקשה את הכסף הזה תקזזו לי מהפקות המקור שלי. ואיפה היוצרים?
אגיד מה הבעיה עם ההצעה הזאת, שנשמעת שובת לב. היא רק לא נותנת שום תמריץ לשמור על הייעוד המקורי. אנחנו חוזרים לבעיה המקורית, שהערוץ בשפה הערבית, הערוץ בשפה הרוסית – יבוא בעל ממון, יקנה אותם, ישקיע ויהפוך אותם לערוץ אחר.
ברשות היושב-ראש, אני רוצה לקחת את ההצעה של מנכ"ל משרד התקשורת ולשכלל אותה. אגיד אל מה כיוונתי ואז אולי נוכל להתחיל "לגלגל" את זה. אנחנו הרי רוצים להתמודד פה עם עניין של בדיקה דקדקני ודווקנית של הייעוד, אנחנו רוצים לצאת מזה. מצד שני, אנחנו מנסים לקבוע איזשהו סכום, או נכון יותר, איזו מהות של הייעודיות של הערוץ.
סליחה, זה לא השיטה, לא מעניין, לא כרגע, זה לא על הפרק. אם את רוצה, תשאלי אותו מה שאת רוצה אבל לא כאן, זה לא הדיון.
על מנת לאפשר לערוץ לקבל את ההטבות שנובעות מן הייעודיות שלו ולא לשפוך את התינוק עם המים. אם אנחנו רוצים לא להיכנס לדווקנות, יכול להיות שנמציא מנגנון, נוציא מפה מנגנון שידבר על סכומים של כסף ולא על אחוזים. זה יהיה סוג של מנגנון, שאם ערוץ יבוא עם הייעודיות שלו אל הרשות השנייה- - -
זה רק הולך ומסתבך. אני הולך "לחתוך" את זה. חברי הכנסת, נא להקשיב. שירלי שיף, שאלתי את נתנאל סימנטוב. זה לא מעניין אותי. רוצה לשמור על 51%. זה המספר. יסתדר מי שיסתדר, ואם לא יסתדרו אז לא יסתדרו. בזה גמרנו את הדיון בעניין הזה. זה הכיוון.
אני מגדיר:
""בעל רישיון זעיר ייעודי" – בעל רישיון זעיר שביום תחילתו של החוק המתקן היה בעל רישיון מיוחד לשידורי כבלים לפי הוראות סעיף 6לד1 לחוק התקשורת, לשם שידורו של ערוץ ייעודי, ובלבד שבחמישים ואחד אחוזים לפחות משידוריו מתקיימים המאפיינים שנקבעו ברישיון המיוחד האמור;"
אדוני, אני מבקש לומר הערה לפרוטוקול. אני רוצה למחות פה כנגד פרקטיקה לשונית שהתחילו בה בעלי ערוץ 20 ונציגיו באשר לרגולציה דווקנית.
זה לא אישי. כרגע אני מבקשת להגיב בשם המועצה לשידורי כבלים ולוויין. המילה "דווקני", בפירוש שלה במילון, זה לעשות דווקא. שום רגולציה שנעשית מכוח החוק היא לא דווקנית.
אני מבקש להעיר בנושא הזה. אני מבקשת להסמיך את מועצת הרשות השנייה להגדיר את המורשת.
בסעיף 71ו, "בעל רישיון זעיר ייעודי" – זה המאפיינים שנקבעו ברישיון המיוחד האמור. אם אנחנו רוצים שלמועצה תהיה סמכות לשנות אז אולי צריך להוסיף "כפי שהמועצה תורה".
להיפך, שאנחנו לא ניקח את ההגדרה של "מורשת" בכבלים ובלוויין ונעביר אלינו אלא שאנחנו נקבע את ההגדרה.
זו תהיה הסוגיה הראשונה שמתמודדים איתה, על רגולציה דווקנית, שמשחקים של הפועל ירושלים זה מורשת כי זה ירושלים...
"ברישיון האמור ובכפוף להחלטת המועצה".
אנשי הרשות השנייה, זו שאלה מהותית שאתם שואלים, מי קובע. המהות היא – את זה חשוב להבין – שאתם הרגולטור. זאת אומרת, ההחלטה על נושא של הגדרת הייעוד, אם עומדים בו או לא, היא שלכם. אתם מתחילים ממצב מוגדר, לא נמצא עכשיו המצאות, אבל אתם תפרשו את זה לפי מה שאתם רואים, לפי ראות עיניכם. אני לא יכול לקבוע לכם את זה ולהיכנס לזה בחקיקה. אדוני היועץ המשפטי של הרשות השנייה, תחשוב על ניסוח שמפרט את מה שאמרתי. לא אתן עכשיו למועצת הרשות השנייה להחליט על דברים אחרים מאשר היה בכוונה הקודמת, אבל כן שהכול בכפוף לפרשנות שלכם.
אז זה ברור. השינוי היחיד שעשינו, בהגדרה "בעל רישיון זעיר" אמרנו שזה "80 מיליון שקלים" במקום "נתח שוק", ובהגדרה "בעל רישיון זעיר ייעודי" העלינו את ה-30% ל-51%.
איתן כבל ועודד פורר, אחרי שדנו בשתי ההגדרות האלה אני מעלה אותן להצבעה לקריאה שנייה ושלישית. מי בעד? ירים את ידו. מי נגד?
הצבעה
בעד – 3
נגד – אין
נמנעים – אין
בסעיף 3 להצעת החוק, בסעיף 71ו לחוק העיקרי, ההגדרות "בעל רישיון זעיר" ו"בעל רישיון זעיר ייעודי", כפי שפורטו, נתקבלו.
שתי הגדרות נתקבלו פה אחד, על פי התיקונים שפורטו.
ההגדרות "בעל רישיון קטן", "בעל רישיון בינוני" ו"בעל רישיון גדול" נמחקו. הן לא רלוונטיות.
היום ההכנסות שהגדרנו, ה-80 מיליון שקל, איך הן מוגדרות? גם זה מיותר. אז אנחנו מבטלים גם את ההגדרה "הכנסות משידורי פרסומת". מי שרוצה להעיר לגבי מה שאני אומר, שיעיר.
זה קיים כבר. על זה דיברתי לפני רגע עם היועצת המשפטית לוועדה. אני מבטל את ההגדרה "הכנסות משידורי פרסומת" מכיוון שיש הגדרה אחרת ל"הכנסות", כפי שהגדרנו קודם. ההגדרה "הכנסות" השתנתה להגדרה שבסעיף 100.
אני אומר עוד פעם, אם לא נקשיב ולכל אחד נצטרך להסביר כמה פעמים, הרעש מפריע מאוד. הגדרנו והצבענו את "בעל רישיון זעיר" ו"בעל רישיון זעיר ייעודי". ביטלנו את ההגדרות "בעל רישיון קטן", "בעל רישיון בינוני" ו"בעל רישיון גדול". ביטלנו עכשיו את ההגדרה "הכנסות משידורי פרסומת". הגענו להגדרה "חובת הוצאה לתפעול חברת חדשות".
""חובת הוצאה לתפעול חברת חדשות" – חובת ההוצאה לתפעול השוטף של חברת חדשות לפי סעיף 3 לתוספת השנייה;"
אין בזה שינוי, להבנתי.
""חובת סוגה עילית" – חובת ההוצאה לשם הפקת סוגה עילית לפי סעיף 5 לתוספת השנייה;"
גם בזה אין שינוי, להבנתי.
""חובת שידור הפקות מקומיות" – החובות לפי סעיפים 59 ו-60;"
אני ממשיך לקרוא. אני מבקש קצת שקט.
""חובת שידור חדשות באמצעות חברת חדשות" – החובות לפי סעיף 63א(ג);
"החוק המתקן" – חוק הרשות השנייה לטלוויזיה ורדיו (תיקון מס' 44) (אסדרת רישיונות לשידורי טלוויזיה), התשע"ח–2018;"
ההגדרה "נתח שוק" מיותרת והיא תרד.
בזה סיימנו את סעיף ההגדרות. אני מעלה להצבעה את המשך ההגדרות, כפי שקראתי אותן. לא הכנסנו בהן שינויים. מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד – 2
נגד – אין
נמנעים – אין
בסעיף 3 להצעת החוק, בסעיף 71ו לחוק העיקרי, ההגדרות "חובת הוצאה לתפעול חברת חדשות", "חובת סוגה עילית", "חובת שידור הפקות מקומיות, "חובת שידור חדשות באמצעות חברת חדשות ו"החוק המתקן" נתקבלו.
ההגדרות נתקבלו פה אחד.
למעשה הכותרת של הסעיף הבא, סעיף 71ז: "קביעה ופרסום של נתח שוק" – היא מיותרת לחלוטין. סעיף קטן (א) לא רלוונטי.
"(ב) המנהל יפרסם באתר האינטרנט של הרשות, עד 1 ביוני בכל שנה, לגבי כל בעל רישיון אם הוא בעל רישיון זעיר ייעודי, בעל רישיון זעיר או בעל רישיון אחר."
לא צריך את הפירוט בהמשך. אולי שייקבע רק מי הוא "זעיר" ו"זעיר ייעודי". בעצם "זעיר ייעודי" גם ברור, זה לא הולך להשתנות. זה רק "זעיר". נכון?
"(ב) המנהל יפרסם באתר האינטרנט של הרשות, עד 1 ביוני בכל שנה, לגבי כל בעל רישיון אם הוא בעל רישיון זעיר."
השאלה אם רלוונטי "1 ביוני". אם מותר לי לשאול את הרגולטורים, מתי יש לכם ידיעה מה היא הכנסתו של בעל רישיון בשנה החולפת?
רק בחודש מרס הדוחות מגיעים. יוני זה טוב, זה בסדר. לא משנה אם זה על 80 מיליון שקל או על סכום אחר.
אני רוצה לומר משהו. מתי בעל הרישיון בעצמו יודע? הוא מוסר את המידע הזה לרגולטור, או לרגולטורית, והיא מפרסמת, אבל הפרסום הזה הוא בעצם פרסום דקלרטיבי, הוא לא פרסום קונסטיטוטיבי, במובן זה שהחובות חלות לפי ההכנסות שיש לבעל הרישיון. נכון?
לא הפרסום יוצר את החובה אלא ההכנסות שלו יוצרות את החובה. לכן הפרסום הוא לא קונסטיטוטיבי.
כדי שגם המפיקים יידעו למה לצפות מכל אחד מן הגופים האלה. אבל הגוף עצמו יודע מה ההכנסות שלו. השאלה מתי הוא יודע ומתי תחול עליו אותה חובה.
זה כבר כתוב. אבל סעיף קטן (א), כפי שאמרת, מיותר, אבל סעיף קטן (ג), אם תהפוך אותו להיות סעיף קטן (א) חדש ותתקן את הנוסח שלו, באופן שהוא ידבר על מסירת הדוחות על הכנסותיו, אז סעיף קטן (ב) הקיים יישאר (ב).
הוא לא צריך להיות מוכרז, עם כל הכבוד. הרי גם בערוצים המסחריים יש עכשיו חשיבות למחזור שלהם, להכנסות. לכן אנחנו צריכים לשנות את הסעיף הזה, כך שיגיד: "קביעת מחזור ההכנסות בשנה הקודמת", לצורך העניין, ולפי זה הכול ייכנס לפועל.
אני רוצה להגיד משהו בעניין הזה. זה אמנם רלוונטי יותר להוראת המעבר. כל העניין הזה, שצריך להחליט מראש אם אתה זעיר ייעודי או לא- - -
ארבעת השחקנים החליטו שהם ערוץ זעיר ייעודי, ניסו לעשות 50% תוכן ייעודי. בסוף השנה הגיע הרגולטור ואמר להם: אני מצטער, לא עמדתם ב-51% אלא רק ב-45%, לא הייתם ערוץ זעיר ייעודי אלא הייתם ערוץ זעיר. מה קורה במקרה כזה?
לא, עירבת פה שני דברים. עם כל הכבוד, אין לכם לגיטימציה לגמור את השנה ולראות איפה יצאתם, זה לא עובד כך. אתם צריכים לבחור, כל אחד, אם הוא רוצה להיות בקטגוריה של זעיר כפי שהגדרנו אותה או שהוא רוצה להישאר בקטגוריה של זעיר ייעודי, ואז הוא מחויב ב-51% תוכן ייעודי. אם עמדתם ב-51% אז בכלל אין בעיה. אם לא עמדתם אז העניין יידון כהפרה של התחייבות ברשות השנייה. אני לא נכנס לזה כרגע. אתה לא עושה "בחר לי ואשנה".
אתה רוצה שהבחירה תהיה לפי השנה האחרונה? אם ב-2017 היו הכנסות מתחת ל-80 מיליון שקל, ב-2018 הוא עושה את הקטגוריה של- - -
זה כתוב בחוק. היא דיברה על משהו אחר. אני רוצה לחזור לנוסח הסעיף שיקבע כדלקמן:
"(ג) בלי לגרוע מהוראות סעיף 108, בעל רישיון לשידורי טלוויזיה ימסור למנהל כל מידע הנדרש לקביעת הכנסותיו"- - -
"(ג) בלי לגרוע מהוראות סעיף 108, בעל רישיון לשידורי טלוויזיה ימסור למנהל כל מידע הנדרש לבחינת הכנסותיו עד 31 במרס בכל שנה, במועדים ובמתכונת שקבע המנהל."
זה חשוב כי זה משפיע, גם הערוצים הגדולים יצטרכו לתת את המידע על ההכנסות שלהם עד 31 במרס. זה המשפט הבסיסי שמדבר על קבלת המידע.
כאשר מדווחים על הכנסות, אתם מדווחים על בסיס מה? על בסיס הדוחות החשבונאיים או על בסיס מזומן?
אתה רץ שמונה צעדים קדימה. אנחנו בודקים עד 31 במרס את ההכנסות של השנה הקודמת. זה סעיף קטן (ג), שמצדי יהיה סעיף קטן (א).
אז קיבל המנהל מכל ערוץ את היקף הכנסותיו.
עכשיו בא סעיף קטן (ב):
"(ב) המנהל יפרסם באתר האינטרנט של הרשות, עד 1 ביוני בכל שנה, לגבי כל בעל רישיון אם הוא בעל רישיון זעיר ייעודי, בעל רישיון זעיר, בעל רישיון קטן, בעל רישיון בינוני או בעל רישיון גדול, וימסור לכל בעל רישיון הודעה שבה יפרט את נתח השוק שקבע לגביו."
הוא בסך הכול בוחן אם הדוחות שנמסרו לו מהימנים או משהו כזה. במנגנון הקודם. של בחינת נתח שוק, הוא היה צריך לאסוף את כל הדוחות.
הוא צריך, כי הוא מבצע ביקורת, לראות האם מה שדווח לו תואם לדיווחים בדוחות הכספיים. יש לפעמים כל מיני בדיקות שצריך לערוך. לכן נדרש פרק זמן בין קבלת הנתונים ובין הפרסום.
אז נשאיר את זה כך. הוא מפרסם אם בעל הרישיון הוא בעל רישיון זעיר ייעודי או בעל רישיון זעיר, נקודה. אז ברור שברגע שהוא לא זעיר ייעודי או זעיר אז הוא מההגדרה האחרת, לא צריך להגיד שהוא אחר. זה הכול, הוא רק יגיד מי זעיר ומי זעיר ייעודי כדי שכולם יידעו שלאותם ערוצים אין את המחויבות.
אחרת, הוא מעל 80 מיליון שקל. במקום לקרוא לזה "קביעת ופרסום של נתח שוק" נקרא לזה בשם אחר, תמצאו את הניסוח.
תיכף תגיע להגדרה, מה קורה כאשר מישהו מפסיק להיות זעיר. עוד מעט נגיע לזה. אבל בואו נחכה שנגיע לזה. כרגע דיברנו על משהו אחר.
אני מעמיד להצבעה את סעיף 71ז, סעיפים קטנים (א) ו-(ב) החדשים, שהיו לפני כן סעיפים קטנים (ב) ו-(ג), כפי שהקראתי. מי בעד? ירים את ידו. מי נגד?
הצבעה
בעד – 2
נגד – אין
נמנעים – אין
סעיף 71ז, עם התיקונים שהוכנסו בו, נתקבל.
הסעיף נתקבל.
הגענו לסעיף שחשוב לכם, הערוצים הזעירים, סעיף 71ח: אסדרה בהתאם לנתח שוק. אולי השם הזה יצטרך להשתנות. בסעיף הזה, לפי הבנתי, תיכנס רשימת כל הסעיפים, שתיכף נעבור עליהם, שיוגדרו כלא חלים. האם אני צודק?
אתי
זה סעיף מפתח לערוצים הזעירים וגם לזעירים הייעודיים.
אני רוצה לעשות פה אבחנה אחת. סעיף זה מדבר גם על ערוצים זעירים חדשים שיבואו. אני אומר לערוצים הזעירים הייעודיים: את הוראות המעבר שקיבלתם בגלל שאתם ייעודיים ששומרים על 51%, דנו בהן ודיברנו עליהן, ולדעתי גם הצבענו עליהן. פה אנחנו מדברים על הקטגוריה של זעיר כללי, שמחר יכול לבוא שחקן חדש ולהיכנס לקטגוריה. בסעיף זה ייכנסו כל הסעיפים שיבוטלו. למעשה סעיף 5(ב) כבר בוטל. נצטרך לתקן, כי סעיף 5 החדש חל על כולם.
"אסדרה בהתאם לנתח שוק
71ח.
(א)
(1) לעניין בעל רישיון זעיר ובעל רישיון זעיר ייעודי, הוראות סעיפים"
"סעיף 5(ב)(5)" יימחק כי שינינו את סעיף 5 ולכן לא מבטלים את סעיף 5 החדש.
לא רק יכול להיות. פה לדעתי תיכנס הרשימה המלאה, אילו סעיפים לא חלים. אני רוצה שיהיה ברור. דרך אגב, למה החלטנו שפסקאות 5(ב)(8)–(9) לא חלות?
אז הכול יורד בעצם. אז סתם עשינו עבודה מיותרת בהכנה לקריאה הראשונה...
התעקשתי כדי לסמן, והנה, ביטלנו ושינינו את סעיפים 5 ו-24. לכן כל הסעיפים שמוזכרים פה למעשה יורדים. בעצם נמשיך את העבודה שעשינו.
"אסדרה בהתאם לנתח שוק
71ח.
(א)
(1) לעניין בעל רישיון זעיר ובעל רישיון זעיר ייעודי, הוראות ... לא יחולו, והם יהיו פטורים"- - -
פה זה הנושא החדש. ראיתי שערוץ 20 היה מודאג, אבל אני רואה שכל הערוצים הזעירים הייעודיים שנמצאים פה מסביב לשולחן מודאגים ולכן אני רוצה לחדד את הסעיף הזה, שהמהות שלו תהיה הפטורים שניתנים לזעירים ככללותם. אני חוזר, יהיו את הסעיפים ואז כתוספת לסעיפים יש הגדרה פוזיטיבית ברורה, שתשפיע גם על הכללים והתקנות בהתאמה. שמעתם מה אמרתי? שתשפיע גם על הכללים והתקנות בהתאמה.
"והם יהיו פטורים מחובת הוצאה לתפעול חברת חדשות, מחובת סוגה עילית, מחובת שידור הפקות מקומיות ומחובת שידור חדשות באמצעות חברת חדשות, עד לשנה" – כאן נכנס העניין של היוצרים – "שלאחר השנה שבה חדלו להיות בעל רישיון זעיר או בעל רישיון זעיר ייעודי, לפי העניין."
יש לנו כאן שני נושאים. ראשית, אני רוצה לשים בצד את הנושא שמעניין אותך, איתמר אביטן. נדון בו תיכף. קודם כול אני רוצה לדון בנושאים המהותיים, האם אתם רוצים להוסיף להגדרה משהו מהותי.
כשאתה כותב בהגדרה "חדלו להיות בעל רישיון או בעל רישיון זעיר ייעודי, לפי העניין"- - -
אם ערוץ מסוים עובר, הוא הפסיק להיות ערוץ זעיר ייעודי אבל הוא נשאר זעיר, עדיין ההנחות האלה חלות על כלל הזעירים.
אבל הוא חדל להיות בעל רישיון זעיר ייעודי. יש פה הפרדה, שהייתה מן המקור- - -
בהגדרה "בעל רישיון זעיר ייעודי" כתוב "בעל רישיון זעיר". כלומר, לצורך העניין, "זעיר ייעודי" הוא "זעיר" ולכן נגמר העניין. אז נמחק פה את ההגדרה של "רישיון זעיר ייעודי". אני אומר לפרוטוקול: כל בעלי הרישיון הזעיר הייעודי הם באופן מובהק בעלי רישיון זעיר ולכן אין צורך לעשות את ההפרדה בעניין הזה.
"עד לשנה שלאחר השנה שבה חדלו להיות בעל רישיון זעיר."
הכוונה פה כמובן גם לבעל רישיון זעיר ייעודי, מאופן ההגדרה.
זו הייתה הכוונה. התלבטנו מאוד בנוסח עם הממונה על נוסח החוק. בסוף כתבנו את זה כדי להסיר ספק.
זה ברור.
עכשיו אני רוצה להתייחס למהות. הערוצים הזעירים, אנא תגידו אם אתם רוצים עוד איזה חידוד או הבהרה?
אסביר. כי אנחנו רוצים לראות שהזעיר חצה בצורה פוזיטיבית. אם אני זוכר נכון את ההגדרה- - -
החובות האלה מאוד בינריות, כלומר עליך לדעת מתי עליך לפעול להקים אופרציה של הפקות מקור, מתי עליך להתחיל להקים אופרציה של חדשות. דברים כאלה צריך לדעת זמן מה מראש כדי להיערך אליהם.
נניח שהם הגיעו ל-70 מיליון שקלים, הם זעירים. התחלנו את שנת 2018. בסוף 2018 הערוץ הגיע ל-90 מיליון שקלים. במרס הוא מדווח: אני עם 90 מיליון שקלים. הצליח, הוא רוצה לגדול, בסוף זו המטרה, מה לעשות. ואז מה שכתוב כאן: "עד לשנה שלאחר השנה", כלומר, לצורך העניין, בשנת 2018, שבה הוא חצה לראשונה את הקו, הוא לא יהיה חייב, אבל ב-2019 הוא כבר יצטרך להכין.
אנחנו ניסחנו את זה קצת אחרת, אבל הרעיון הוא שבמרס מעבירים דוחות לרשות השנייה, דוחות של השנה שעברה. במרס 2018 מעבירים דוחות של 2017, ביוני מפרסמים האם הוא זעיר, זעיר ייעודי, או שהוא לא אף אחד מאלה, ואז בתחילת שנת 2019 הוא צריך לעמוד בחובות.
מה זה משנה? זה לא משנה. זה אותו מספר. הנה, אני שואל. יכול להיות שמישהו הגיע ל-70 מיליון, בשנה שלאחר מכן 90 מיליון שקל, ובשנה שלאחר מכן ירד ל-70 מיליון שקל.
משרד התקשורת. אני אסביר שהמודל הקודם שהצגנו, בו היה לנו את העניין הזה של קטן אך ישים, ממוצע של שלוש שנים, זה היה מודל שבו מערך החובות היה אחר. רמת ההקלות הייתה מדורגת יותר.
לכן ההצעה שלנו הייתה, ברגע שעוברים במסגרת מה שקורה כאן, שבאמת אם, כמו שזיו הסביר לפני כן, בדקנו ב-2018 - - -
70 מיליון, הוא לא צריך. בשנה הבאה בדקת במרס, עבר 80, כבר בשנה עוקבת הוא יהיה מחויב בכל החובות.
אני לא יכול לחייב אותו לפני שבדקתי. אני יודע רק אחרי שבדקתי, גיליתי את זה באמצע השנה, לכן החובה שתחול עליו, הוא הרי יוגדר לשנה העוקבת.
אני אציג לך סיטואציה. 2016, 70 מיליון שקלים. ב-2017, 90 מיליון שקלים. ב-2018, 70 מיליון שקלים. במרס 2017 אני רואה 70 – לא עושה כלום.
גמר את 2018 לפי 90, מביא לי 70. אז ב-2019 הוא לא יצטרך. הבנתי.
שאלה נוספת. אם ב-2018 הוא עשה 100, אז ה-100 יחויבו לו לשנת 2019.
לא. אנחנו עושים לפי תחזית ואנחנו עושים מיד באותה שנה. ככל שיהיה צורך, אנחנו משלימים אחר כך. זה בדיוק כספי העודפים.
יש דוחות רבעוניים. יש צפי בדיוק כמו שנגה אומרת. זה לא שפתאום הם מגלים שהם הגיעו ל-90. יש דוח רבעוני, יש תחזית למה הם יגיעו ועל פי התחזית הזאת. אם יש להם תחזית שב-2018 הם כבר יחצו את ה-80, אז ב-2019 הם כבר צריכים לעשות את ההפקה.
איתמר, עם כל הכבוד, אנחנו לא עובדים לפי תחזיות וגם לא משלימים לפי תחזיות. אנחנו עובדים לפי דוחות כספיים שנגמרים. מספיק.
הדיון הזה נעצר. קודם כל, הרשמת עוזבת אותנו. תודה רבה לך.
אתה אומר לפי דוחות, תחזית ובאותה שנה.
אני מקבל את הצעת משרד התקשורת שנראית לי הכי הגיונית ואומרת כדלהלן: זאת לא השנה שלאחר השנה, בעניין הזה אני מבין שיש כאן שנה עודפת בהגדרה, ואנחנו אומרים עד לשנה שלאחר.
למה לא להשתמש בהגדרה שקיימת לגבי הערוצים? היא צריכה להיות אותה הגדרה לערוצים המסחריים הרגילים ולאלה שהם זעירים, מבחינת בחינת ההכנסות, המבחן והבדיקה.
קצת קשה לי לקבל את ההגדרות האלה כי יוצאת כאן סיטואציה ששנה אחת הוא לא זעיר, שנה אחת הוא זעיר, אחר כך הוא חזר, אחר כך הוא כבר לא.
יש כאן איזושהי בעייתיות. ערוץ זה או אחר לא נמצאים באיזשהו שוק לבד. יש מחויבויות של אנשים. אם מדברים על תוכן, יש אנשים שמצפים לתוכן בהמשך. אני חושבת שברגע שהוא עבר פעם אחת, הוא עבר נקודה.
הוא יהיה זעיר שהחובות שלו יהיו בהתאם ל-60 ולא בהתאם ל-80. זה נשמע לי לא הגיוני.
יש כאן קצת בלבול וכך זה כשמתחילים להיות דווקניים והלילה מגיע. המשימה היא לעזור להם להינצל. קצת התבלבלנו. אנחנו עבדנו עם סרגל טווחים כדי לבדוק אחד אחד. הרי מה נקודת המוצא כאן וכל הדיון הזה? שהערוצים האלה יוכלו לחיות. אנחנו רוצים לתת להם את כל הכוח כדי שיקרה אחת משתיים: או שהם לא מסוגלים להתרומם או כי הם לא רוצים והאלא רוצה להיות במקומו, 20 רוצה לגדול, רוצה שתהיה לו מערכת חדשות. בסוף מה העניין? אי אפשר כל הזמן להיות דווקן. אני אומר לכם שבנסיבות המתקיימות היום בעולם התקשורת, אם לא תהיה אותה רפורמה, גם הזמן שבזבזנו כאן ילך בסוף לאיבוד עליהם.
אני מנסה להגיד שכן צריך לעזור להם, לא כל הזמן ללכת ולרדוף אחריהם. זו המהות של הורדת הרגולציה ואם לא, לא עשינו כלום.
אם לא, לא עשינו כלום סביב השולחן. לכן אני אומר שההצעה שלהם היא לא שלמה אבל היא בנסיבות המתקיימות ההגיונית ביותר. דרך אגב, יוליה, אל תתבלבלי, שום דבר מההצעות כאן, אני לא אוצר אותן בלבי. בסוף אנחנו כאן מנסים ליישר מעגל ולרבע אותו וגם כנראה זה לא יעזור.
אני הולך להסביר את הקטגוריה. נאמר כאן שעד לשנה שלאחר השנה שבה חדלו להיות בעל רישיון זעיר. אני הולך לדוגמה שלי. 2016 – 70 מיליון, 2017 – 90 מיליון ו-2018 – כבר שנה חדשה. אז מה קורה? השנה שבה הם חדלו להיות ערוץ זעיר, זה למעשה 2017. זו שנה בה הם חדלו להיות זעיר ולכן מדובר עד לשנה שלאחר השנה. זאת אומרת, 2017 הם חדלו, לא עושים להם התחשבנות על 2017, ו-2018, הם כבר יפעלו כמו ערוץ שאיננו ערוץ זעיר.
לא. בשנה שהוא חצה, אני לא סופר לו את החציה. בשנה שלאחר מכן שהוא חצה, הוא כבר מחויב למה שצריך לעשות.
אם מישהו ירד מערוץ מסחרי גדול או חצה פעם אחת וירד, אחרי שהוא יורד להיות זעיר יקבל רישיון זעיר.
בזה סיימנו את הדיון על הזמנים. אני רוצה ללכת לדיון המהותי. חברים, הערוצים הזעירים, האם אתם רוצים לחדד את ההגדרה שאתם פטורים ממנה?
קודם כל, לפני חידוד ההגדרה, אם אפשר, הניסוח של הסעיף הזה הוא קצת בעייתי כי יש לו איזושהי בעיה מבנית בקשר בין חלקי המשפט. אני מדברת על סעיף 71ח. לא יחולו והם יהיו פטורים מחובת הוצאה. אחרי לא יחולו צריכה להיות נקודה.
את צודקת. נכון. לא יחולו, נקודה. והם יהיו פטורים וכאן צריך להגיד ממה הם פטורים. במקום "והם", אפשר לומר הערוצים הזעירים.
לפני שאנחנו מתייחסים לדברים שביקשנו קודם להוסיף, חסר כאן משהו שכבר סוכם. זה פשוט שוב עניין של ניסוח. לא כתוב כאן למעשה שיש פטור מחובת שידור חדשות. כתוב שאם משדר חדשות, אז כך וכך, אבל לא כתוב שהוא לא חייב.
ערוצים אלה יהיו פטורים מחובת שידור חדשות ומחובת הוצאה לתפעול חברת חדשות וכולי. זה משהו שכבר סוכם.
אני מוסיף סעיף שהערוצים הזעירים יהיו פטורים מחובת שידור חדשות, פטורים מחובת הוצאה לתפעול חברת חדשות, מחובת סוגת עילית, מחובת ידור הפקות מקומיות ומחובת שידור חדשות באמצעות חברת חדשות.
אני רק רוצה להסביר לך מדוע כתבנו את זה. יכול להיות שאפשר לשפר את הנוסח. אם תבדקי בחוק הרשות השנייה לטלוויזיה ורדיו, את תראי שאין שם, גם לגבי הערוצים הגדולים, הוראה מפורשת שמחייבת חדשות. ההוראה הזאת נלמדת מהחובה לתפעול חברת חדשות ומקיום חברת חדשות. אנחנו נצמדנו למבנה שקיים היום בחוק הרשות השנייה.
כאן אפשר, לפני כן לומר שיהיו פטורים מחובות השקעה ותוכן, לרבות חובת שידור חדשות וכולי.
כל דבר בסופו של דבר, גם החובה לשדר 20 אחוזים שידורים חוזרים בלבד לצורך העניין, חוזרים לדוגמה הזאת כי היא דוגמה קלה, בסופו של דבר הגבלה על כמות שידורים חוזרים, זו גם מחויבות של כסף כי אתה בעצם דורש מאתנו 80 אחוזים שידור ראשוני. לכן כל חובת תוכן בסופו של דבר היא כך.
אני לא רוצה להיכנס למקום של חובות שהן חובות שאנחנו כן רוצים כמו לעמוד באתיקה, כמו לעמוד באיסור פורנוגרפיה וכל מיני דברים כאלה. איך את מפרידה את זה?
מה שאת מציעה, זה בדיוק סוג של הרשימה הלבנה שאת ביקשת קודם. תגידי מה לא. את לא יכולה מחובה, משהו רחב שאנחנו לא יודעים מה הוא כולל.
נשמע הגיוני. נכון. אני לא רואה סיבה שלא. למה לא? אם לא ירצו, לא יצפו בהם. אם הם רוצים, שיעשו שידורים חוזרים ואף אחד לא יצפה בהם. למה הם צריכים להיות מוגבלים?
אני לא אכנס. אני רוצה לתת להם לחיות. דווקא כאן אני אומר שאני רוצה לתת להם לחיות. אני מוכן בהחלט לשחרר אותם מהנושא של חובת שידורים חוזרים. בסוף לא יצפו בהם וזאת בעיה שלהם.
אני פוטר אתכם. אני מבקש לציין לסעיפים פטורים. הנה, פטורים גם מחובת, איך קראו לזה? שידור ראשוני. פטורים מחובת שידור ראשוני.
לא משנה. זה לא מעניין אותי מה יש היום. אני אומר בצורה הכי ברורה. הערוצים הזעירים יהיו פטורים מכל חובה בשידור ראשוני, גם אם זה ייעודי או לא ייעודי. זה לא מעניין. פטורים מכל חובה הקשורה לשידור ראשוני.
כן. ואז אף אחד לא יצפה בהם ואף אחד לא יקנה פרסומות וכל הפרסומות ילכו לערוצים הגדולים.
ערוצים זעירים, אנחנו רוצים שהם יחיו. את לא תכתיבי להם עכשיו שאת רוצה השקעות בראשוניות. לא רוצה את זה.
הם יעשו שידורים חוזרים. 51 אחוזים מהזמן שלהם הם ישדרו בלופ את קול נדרי בבית הכנסת הגדול.
בדיוק, ועכשיו אף אחד לא יצפה בהם והמודל העסקי שלהם יקרוס. אף אחד לא ישלם להם לפרסומות. אתם לא מבינים איך זה חי?
לא. אני לא רוצה. אני רוצה להבין דבר אחד. אני אומר בצורה הכי ברורה. חובת שידור ראשוני, יש לה משמעות כספית ואי אפשר להתעלם מזה. ערוץ זעיר, אני רוצה להקל עליו במקסימום שאני יכול את המשמעות הכספית ולכן אני פוטר אותו משידור ראשוני. זה הכול. מישהו רוצה להתייחס?
זה אומר שמחר יכול להיכנס ערוץ זעיר שלא ישדר תכנית אחת בעברית אלא ישדר רק תכניות קנויות מחוץ לארץ ששודרו בשידור משני, ישלם עליהן 200 דולר וירוויח מיליוני שקלים.
איזה תוכן את מתארת? הלכנו לשידור ראשוני. את מדברת על זה שמישהו הולך לקנות תוכן משמעותי ואיכותי בחוץ לארץ.
ההגדרה שלך מתייחסת גם לתוכן זר שנרכש. שודרה טלנובלה שנרכשה בחוץ לארץ וכיוון שלא מדובר בשידור ראשוני, היא יכולה להירכש מאוד מאוד זול. אתה תגיד לי שיהיה מאוד זול, טלנובלה, אז הם יקבלו פחות הכנסות. נכון. אבל היחס בין ההוצאה שנדרשת לשידור ראשוני לבין הפרסום, בסוף היא משהו שדורש יותר מערוץ מבחינה כלכלית מאשר לרכוש אלי מקביל ב-5,000 שקלים ולשדר את זה. אפילו אם יהיה לך פחות רייטינג, אתה תרוויח יותר. גם אנחנו רוצים.
לא. אתם לא רוצים להיות מתחת ל-80 מיליון שקלים הכנסות. מצד שני, אין לי בעיה עם זה ואני אסביר לך למה. אני רוצה שהשוק יגיע למקום הזה, שיהיה לי ערוץ טלנובלה ועוד ערוץ ועוד ערוץ ועוד ערוץ. למה למנוע את זה?
אנחנו לא מתכוונים עכשיו לייצר ערוצים זעירים שאת כל ההפקות שלהם יעשו בחוץ לארץ.
כל העניין הוא שיקרה אחת משתיים: או שהוא יישאר כפי שהוא רוצה בתוך המסגרת של ערוץ זעיר, וזה בסדר, אבל שלא ייווצר המצב שהוא קיבל את ההחלטה האסטרטגית להישאר ואין לו עניין לגדול ואת כל ההפקות שלו או ירכוש בחוץ לארץ או יבצע בחוץ לארץ. זה דבר שצריך למנוע אותו.
אם הוא רוצה לגדול והנחת העבודה שלא כל מי שכאן או מי שבהגדרה יצרנו לו שהוא הזעיר בכלל רוצה לגדול. לכן אנחנו לא רוצים לייצר את המצב הזה שבו באנו לעשות טוב ואם טוב, אז לכולם טוב ואפשר לייצר את האיזון הזה.
אני אגיד לך היכן אפשר לייצר את האיזון. אנחנו דיברנו על כך שערוץ זעיר ייעודי יעשה 51 אחוזים בנושא של התוכן הייעודי. לכן אני חושב שהנושא של ראשוניות אפשר לפטור מהערוצים הייעודיים. יכול להיות שנגדיר את זה רק לערוצים הייעודיים.
איך אני אבדוק? אתה לא נותן לנו אופציה לבדוק. אם אתה פוטר אותו מראשוני, זה אומר שאני בחיים לא אדע אם הוא עשה 51 אחוזים אותה מורשת שהוא מסכים אתי שנחשבת למורשת. זה בלתי אפשרי מה שאתה מציע כאן.
אם אני משאיר את המגבלה של ערוץ זעיר, דרך אגב, כמה ראשוניות צריך לעשות? בערוץ מסחרי, כמה ראשוניות?
הרי לא שמנו לערוץ זעיר מגבלה של שידור מקומי. היום יש לכם 40 אחוזים מהזמן שידור מקומי?
הפקה מקומית, לפחות 40 אחוזים מהזמן. העניין הוא שההגדרה של הפקה מקומית אצלנו היא מצומצמת. היא לא כוללת חדשות, ספורט, ענייני היום והיא לא כוללת תכניות בעברית שאנחנו קונים מסביבת ה-מולטי צ'אנל. אנחנו משדרים כל היום בעברית. אין אצלנו תכניות מחוץ לארץ. לדעתי אצל אף אחד מאתנו אין תכניות מחוץ לארץ. מכיוון שההפקה המקומית יותר מצומצמת, היא 40 אחוזים. מותר לנו 20 אחוזים מכלל השידורים שיהיו שידורים חוזרים. 80 אחוזים חייבים להיות שידורים ראשונים.
זה לא רק הרכש. זאת בכלל התוספת לתוכן. הרי המטרה של התיקון הייתה להוסיף לשיח הציבורי. להוסיף לשיח הציבורי אומר שלכל ערוץ יש משהו להגיד משלו.
אם עשינו את התיקון הזה בשביל ערוץ טלנובלות, אז בסדר אלא שלא חשבתי שאנחנו במקום הזה. ערוץ טלנובלות יכול להיות בכבלים ובלוויין. יש ערכים שהוועדה רצתה לקדם, בנוסף להפקות מקור ולחדשות, מגוון תכנים ודעות. על זה דיברת. כאשר מדובר במגוון תכנים ודעות, לא יכול להיות שבסוף יבוא ערוץ ויקנה מכולם דברים בשידורים חוזרים וזה יהיה התוכן הנוסף שלו שמתווסף למפת השידורים בישראל.
אני רוצה לחזק את מה שנגה אומרת. את הערוצים האלה עליהם אתה מדבר, יש 100 כאלה בכבלים ובלוויין. יש שם מה שאתה רוצה, רק מה קורה? הם לא מוכרים פרסומת. עכשיו אתה רוצה להכניס שחקנים שיבואו בהמוניהם, יקנו רכש בחוץ, לא תהיה סוגה עילית, לא יהיה מקומי. אנחנו לא מחייבים אותם לעשות תוצרת מקומית. לא מחייבים אבל זה לא אומר שהם לא צריכים לעשות אותה. אנחנו אומרים תעשו בקצב שאתם רוצים.
יש לי שאלה. אני רוצה דווקא את המגבלה הזו, להקל על הערוצים הייעודיים, על זעיר ייעודי לצורך העניין. אני לא יודע ברמת הזעיר ייעודי כמה הם שורדים בלי שידורים חוזרים ויכול להיות שהראשוניות הזו בסוף עוד תהרוג אותם.
לא. אני מדברת אתך על ייעודי. על אחת כמה וכמה זעיר. אני מדברת עכשיו על ייעודי.
אני לא הורגת אותם. אדוני היושב ראש, אנחנו כאן הרגנו כבר את כולם. עם כל הכבוד, יש כאן גם תחרות והם צריכים לעמוד בתחרות. אני חושבת שהדבר היחיד שאנחנו יכולים לבוא לקראתם זה להוריד אחוז מסוים בראשוניות.
זו סמכות המועצה לקבוע ולכן אני לא חושבת שצריך לקבוע את זה בחוק. בהצעה שלנו אנחנו הצענו לבטל את הרגולציה על שעות שידור באופן גורף לכל הערוצים המסחריים.
הם רוצים לסגור את הרשות השנייה. תגידי שאתם רוצים לסגור את הרשות השנייה. שקודם משרד האוצר יממן את הרישיונות.
כשאנחנו מיישרים את מגרש המשחקים, אתה יכול להקל על הייעודיים וכשאתה מקל עליהם, זה לא מקל על הערוצים ויש מגרש משחקים לא שווה. אנחנו חושבים שזו רגולציה שהיא לא דווקנית כלל וכלל אבל היא קצת דקדקנית מדי. לכן ההצעה המקורית שלנו הייתה להתמקד באינטרס הציבורי שבא לידי ביטוי בכסף, בתשלום כסף על הפקות מקור והן צריכות להיות ראשוניות בהגדרתן. לכן אנחנו מציעים את כל האסדרה על שעות השידור. לכן שמנו את זה כמקשה אחת.
אני מאזן בין האינטרס הציבורי. אנחנו לא נעשה ערוץ טלנובלות, הבנתי, אבל אני כן רוצה להקל על הערוצים הזעירים.
אני חושבת שיש כאן משהו שאולי אפשר להסדיר אותו בהגדרה של מה זאת הפקה מקומית. יש חשש שהערוצים ישדרו תכניות מחוץ לארץ כשלמעשה כולנו אומרים שאנחנו נשדר כאן 100 אחוזים הפקה מקומית אלא שהבעיה שלנו היא מההגדרה היות שתכניות אקטואליה למשל לא נחשבות כהפקה מקומית והן כן חלק מהשידורים שלנו.
לא. לא נתקן את זה. אני אומר לכם מה הדבר היחידי שאפשר לעשות כרגע. אני רוצה להגיד שחובות על הפקת שידור ראשוני על ערוצים זעירים – אני לא יודע אם לקבוע מספר או לקחת את עמדת הרגולטור - ייקבעו על ידי המועצה. לתת להם את הגמישות לשנות את החובה כדי שתאפשר לכם לחיות מצד אחד ומצד שני תדאג בעניין הזה.
יש לנו היום 25 אחוזים. המחויבות שלנו כיום היא שש שעות ביום. כלומר, 25 אחוזים שידור ראשוני.
אדוני היושב ראש, עוד דבר אחד נוסף. הקושי לעמוד בזה היום הוא מכיוון שההגדרה בכללים של הפקה מקומית לא כוללת אקטואליה. אני חושבת שזה קושי של כולם. אם מורידים רק את המילה אקטואליה מסעיף ההגדרה בחוק, זה יכול לעזור גם לערוצים הגדולים וגם לערוצים הקטנים.
בבקשה, תנו לי עוד משפט אחד, תקשיבו ותראו שיש איזשהו הגיון בדברים. החשש כאן הוא מזה שיפיקו הפקות בחוץ לאר, יקנו הפקות שהן רכש, כאשר למעשה אנחנו מבקשים להמשיך להפיק כאן תכניות מקור, תכניות מקומיות שחלק מהן הן אקטואליה. באקטואליה מועסקים עובדים, עובדים יוצרים.
איתמר, אתה לא מתווכח אתה עכשיו. אתה רוצה שננהל את הדיון הזה בלעדיך? אתה כל הזמן מתפרץ. כשיש לך נושא שקשור אליך, אני מאפשר לך לדבר.
מירי, אנחנו לא נשנה שינויים של הגדרות אקטואליה.
לא. אני לא אמרתי כלום ואני מבקש שקט. אני אומר את הדבר הבא, וזה למועצה. יש להם כבר הגדרות של שידור ראשוני במועצת הכבלים והלוויין. אני רוצה לכתוב בחוק שלערוצים זעירים, חובת שידור ראשוני תיקבע על ידי מועצת הרשות השנייה בהתאמה למחויבויות הקיימות.
לא, לא בהתאמה. אני מציע את זה אחרת. מועצת הרשות השנייה היא זו שתקבע את כללי השידור הראשוני לערוצים הזעירים ובלבד שהכלל הזה לא יעלה על מה שיש להם היום בכללים שהם חיים בהם היום.
או שאתה מוריד רגולציה או שאתה משאיר אותה, אבל אתה פשוט מעביר את הרגולציה מאכסניה אחת לאכסניה אחרת ומשאיר אותה באותו מקום. העניין הזה של אי הכרה בשידורי אקטואליה כהפקה מקומית - - -
אבל הם מצטרפים לאותו דבר. זאת הסיבה שהערוצים הייעודיים קורסים. זאת בדיוק הסיבה שהערוצים הייעודיים קורסים, שלא מכירים להם בשידורי אקטואליה כהפקה מקומית.
אדוני היושב ראש, מה הבעיה של הערוצים הייעודיים הזעירים בצדק, שדברים שהם עשו, שהם כביכול לא היו חלק מהייעודי, לא נחשבו להם. אנחנו ברשות, ואני בטוחה שגם במועצה, לא רואים את זה כך. ברגע שהם עושים תוצרת מקומית, אם זאת אקטואליה, אם אלה חדשות שהם לא מחויבים, אם זאת דרמה ואם זה מה שהם מחליטים, מבחינתי זו הפקה מקומית.
מה זה עוזר לי לראשוניות? את מדברת אתי על הפקות מקומיות ואני רוצה לדעת איך אני פותר את הנושא של הראשוניות.
יש כאן משהו מאוד מעניין שחשוב לומר אותו. אם אני מדברת עכשיו על ערוץ 20 למשל, כי על האלא טי.וי. אני פשוט לא יודעת מה שעות השידור שלכם, יש להם שש שעות שידור שבסך הכול הם מחויבים.
יש להם שש שעות ראשוני. אם אנחנו הולכים לפי החוק שלנו, מדברים על ראשוני מתוך 24 שעות, חד משמעית אנחנו הורגים אותם. זאת לא הכוונה שלנו. אבל אם אנחנו מתייחסים לאותן שש שעות, אנחנו נתייחס לראשוני בתוך שש שעות ולא בתוך ה-24 שעות ונתייחס לכל דבר שהם עושים כראשוני, גם אקטואליה.
אדוני היושב ראש, אני רוצה לומר משהו כללי. להבנתנו, לפי סמכות המועצה, אין לה סמכות להתערב להם בכלל במה שהם משדרים. אין לה. אין לה סמכות להתערב. הכלל הזה צריך להיות בטל גם להם וגם להם.
למה לא אמרתם לי את זה לפני כן? אני רוצה לחדד, וכאן אני אומר את זה גם לערוצים המסחריים. לאור השינויים בסעיף 5 ו-24, זה מה שאתם אומרים, הכלל החל על חובת ראשוניות מבוטל לכל הערוצים.
שמישהו מהיועצים המשפטיים יסביר לי את ההיגיון. הם אמרו אמירה מאוד משמעותית. בואו נשמע למה.
מבחינתנו חובת השקעה ביצירה המקומית מתכנסת להפקות מקומיות או לסוגה עילית כפי שאנחנו הצענו וכל שאר הדברים, מבחינתנו אין בהם צורך. הכסף, מה שדיברנו, ה-15 אחוזים, שם מתכנסת החובה ביצירה המקומית.
הבנתי. כאן אני אומר גם לערוצים המסחריים, אם אני מבין נכון אומרים כאן היועצים המשפטיים נציגי המשרדים – יוליה, אני רוצה שגם את תקשיבי - שלמעשה הכלל הזה, כי הוא בכללים, הוא לא בחוק, איננו בתוקף לאור השינויים שעשינו בסעיף 5 ו-24 ולתפיסתם רק הנושא של המחויבות השקעה, בין אם זה בהפקות מקומיות, סוגה עילית, כל הדברים האלה - - -
למה אתה מפריע לי? באינטרס שלך עכשיו זה להיות בשקט. אומרים עכשיו המשרדים שרק המחויבויות להשקעה בסוגה עילית, בהפקות מקומיות, יהוו את הכללים העתידיים שנובעים מאופן החוק. נכון?
נכון. באותה מידה ביטלנו את החובה כשהיא מתחלקת לזמנים. אמרנו שבסוף הכול מתכנס לכסף ובכסף אנחנו לא נוגעים ושם הכול יהיה.
אם אפשר לשאול שאלה, כי זה הדבר הנוסף שרצינו להוסיף כאן. השקעה בקולנוע לגבי ערוצים זעירים.
אתם עומדים בצורה מאוד ברורה שהכלל הזה של שידור ראשוני לא חל על אף אחד מהערוצים המסחריים ומה שחל על הערוצים המסחריים בכללותם, אלה רק מחויבויות כספיות להשקעה כפי שהוגדרו בחוק. לכן, מכיוון שאין לכם את זה, אתם יכולים להיות בשקט כרגע.
לפני כן. אני עדיין לא הבנתי איך סגרנו את העניין שלא ייווצר מצב שכל ההפקות תהיינה מחוץ לארץ ולא יהיה כאן שום דבר.
יש מחויבות של כסף והדבר היחידי שיכול לפתור את העניין הזה הוא אם אנחנו נגדיר שלזעירים תהיה גם מחויבות להפקות מקומיות. אם נחליט ללכת למקום הזה – ואני מזכיר, זה נושא שעדיין על סדר היום – אז למעשה אתה מחייב הפקות מקומיות.
אנחנו ממשיכים. אני רוצה להוסיף סעיף לסעיף הזה שאומר שמחויבות השקעה בקולנוע לא תחול על ערוצים זעירים.
איזה תיקונים? בנוסח הכחול, עליו אנחנו מדברים, זה בדיוק סעיף רלוונטי לערוצים זעירים שמגדיר גם את הסעיפים שאנחנו נפטור אותם מהחוק וגם מחויבויות משמעותיות כפי שהוגדרו.
נגיע לזה. עוד לא עשינו את זה. כמובן תוכלו להעיר את ההערות שלכם.
אני מסכם את הדיון הסוער שהיה כאן והאמת, טוב שהיה.
כאשר הכנסנו את הערוצים הגדולים, המסחריים הגדולים, לתוך הסד הזה של ביטול ההפקות הראשוניות, יש כאן איזושהי אמירה שצריך לשקול אותה ולהבין אותה, שבעצם קיצצנו 40 אחוזים - - -
אני אגיד לך מה אני רוצה להבין. לילה, אנחנו עכשיו עוברים על הסעיפים ומתעקשים רק אלה שמתעקשים על העניינים שנוגעים להם ומתחילים מספרים כאילו זה היום הראשון. כל אחד כאן עושה חטוף כפי יכולתך.
יש תקינות של הדיון. אני רוצה להבין בדיוק את העניין של המחויבות. סוגה עילית, זה הבנו. מה קורה לגבי הראשוניות ומה קורה לגבי כל השאר?
אני לא זוכרת. תסלחי לי אבל אולי בינתיים זיו יבדוק. כאשר מיקדנו את סעיפים 5 ו-24, קבענו את המסגרת בה המועצה חיה. מה הסמכויות שהיא יכולה לקבוע. לגבי הפקות מקומיות יש סעיף ספציפי בחוק. הוא לא בהכרח קשור באופן ישיר לסמכויות המועצה בגלל שהוא קבוע בחוק. טרם הגענו אליו, לא דנו בו עדיין ואני מניחה שהוא מופיע ברשימת הסעיפים שמירי תקריא אבל עוד לא הגענו אליו.
תשאלו מה התכלית של שידור ראשוני. זה מה שצריך לשאול. מה הייתה התכלית בבסיס ההוראה לשדר שידור ראשוני.
יכול להיות שלא. אנחנו חשבנו שלא נכון להתערב ברגולציה במסגרת שעות השידור והתוכן המשודר. האינטרס הציבורי מבחינתנו בא לידי ביטוי במיסוי של הפקות מקור. אני אומרת עם מירכאות כי אני לא יודעת אם זה מס על פי חוק אבל במהות שלו הוא מס. לכן אנחנו חושבים שהביטוי הנכון הוא בכסף ולא להתערב לערוצים ולהתחיל לספור להם ולראות זה שידרת ראשוני וזה שידרת שני. להפעיל מערך רגולציה שלם שכולו מבוסס על צפייה בחדשות.
אני רוצה לסכם את העניין הזה ובכוונה אני אומר לסכם כי הדיון הזה יכול תיאורטית להמשיך גם עוד עשר שעות והוא מרתק ומעניין. זה לחברי הכנסת ולכל הנוכחים. השינוי המשמעותי שהלכנו אליו הוא הקטנת רגולציה משמעותית ברשות השנייה. כמו שאמרו כאן המשרדים, זה חותך את כל הערוצים המסחריים וההתחייבויות הכספיות להשקעה בתוכן, או בתוכן סוגה עילית או בהפקה מקומית שיש לזה משמעויות, הן למעשה משקפות את התכלית שאנחנו רוצים לראות בנוסף בערוצים ולא להתעסק במיקרו מנג'מנט אם הוא רוצה שידור ראשוני או לא ראשוני, ולעניין הזה הם יורדים מהכיוון הזה.
איפה זה "פוגע" בנו, בתפיסה שלנו. עשינו לערוץ זעיר, באמת ויתרנו על כל הכסף כי אמרנו שאנחנו רוצים מינימום כסף. זה כאילו יוצא איזושהי התנגשות שאם אין לו מחויבות לכסף, כמו שאמרו הוא יכול להיות ערוץ טלנובלה בשידור חוזר. אנחנו לא רוצים להיות שם. לכן אני כבר אמר לחברי הכנסת שכאשר אנחנו נגיע להפקות מקומיות, לערוץ זעיר, אני ממליץ לחברי הכנסת לשקול ולחשוב להוסיף מחויבות להפקות מקומיות גם לערוץ זעיר. אז אנחנו נפתור דרך זה את הבעיה הזאת.
סיכמנו.
התכלית של הוראות השידור הראשוני היא להבטיח שהמסך יהיה מגוון. זו התכלית שעמדה בבסיס ההוראה שקיימת היום ביחס לכל גופי השידור, גם ביחס ל-הוט ול-יס. אני סבורה שהתכלית הזו אכן מוגשמת. היא למעשה מוגשמת גם דה יורו וגם בדרישה להפקות מקור ובהבטחה של סוגות סז'אנריות מסוימות שהיא נותרת בעינה.
ביקשתי את זכות הדיבור כדי לומר היכן יש בעיה שעליה צריך לתת את הדעת, ואני כבר מאותתת ל-הוט ו-יס, ובלבד שזה פתוח לכלל הציבור. כלומר, אם למישהו יש כאן כוונה לדרוש ביטול שידור ראשוני גם בכבלים ובלוויין, אצלנו זה לא יכול לקרות.
כי אז זה יגלה לשידורי VOD שניתנים בתשלום והם לא פתוחים לכלל הציבור. כל עוד השידור פתוח לכל הציבור, אני לא רואה בעיה עם זה.
אני דווקא לא רציתי להיכנס לוויכוח. אמרתי שאפשר לדון בנושא הזה עוד שעות רבות. איתמר, אני אתן לך דקה כי דיברת אתו חמש דקות ודיברת אתה חמש דקות בזמן שהיית יכול להיות בחוץ.
את אומרת שבסופו של דבר לא יהיה פיקוח על העניין הזה. 40 אחוזים מזמן השידור בטלוויזיה מוקצה להפקות מקומיות ומי שבודק את זה בסופו של דבר, זאת הרשות השנייה. אם לא, זה יכול להיות גם 20 אחוזים או 15 אחוזים.
בערוץ זעיר, אבל אם אמרנו שזה לא בטוח יורד לערוצים זעירים, אז אנחנו שוללים כי אני מזכיר לך את הדיון הקודם.
אני רוצה לטפל במה שאתה אמרת. הבנתי אותך. לגבי הערוצים המסחריים הגדולים, יש להם מחויבות לשידור מקומי. זה לא רלוונטי. אין שינוי לגביהם. ברור. לכן אמרנו שלא הבנת. בוא נפתור את הקבוצה של הזעירים כבר עכשיו.
אנחנו מאוד מאוד בעד שחרור הרגולציה. אני רוצה להגיד את הדברים בשקט כי אמרתי לי להירגע. אני רוצה להירגע ולומר פעם נוספת. הבעיה של הערוצים הזעירים ייעודיים בעיקר הייתה שלא כל דבר נספר להם. אנחנו מתכוונים לספור כל תוצרת ישראלית שנעשתה במדינת ישראל על ידי או עובדים ישראלים או תסריטאים וכולי וכולי, כן לספור את הדבר הזה. הסכנה הגדולה בביטול זה, כמו שרוצה משרד האוצר, אני רוצה להגיד את זה לפרוטוקול - - -
אני אגיד לך למה. למה אני אומר שזה בוטל ולכן אמרתי למה לא אמרו לי את זה לפני שעה או כשהתחלנו את הדיון.
הטענה הברורה שלה אומרת שאת לא יכולה את הכלל שקיים היום בחוק, שמדבר על ראשוניות הפקה, להטיל אותי, אפילו על המסחריים כי בסעיפים 5 ו-24 אין סמכות להטיל את הכלל. את זה כבר שינינו.
יוליה, אין לך עכשיו זכות דיבור כי מה שאת מדברת עליו עכשיו, להבנתי כבר נסגר. אני מבקש ממך לעשות על זה שיחה מסודרת עם המשרד הרלוונטי ואם צריך לעשות רביזיה, נעשה רביזיה. כרגע זה לא רלוונטי כי כבר הוחלט והוצבע. לכן אני מבקש, יהיה לנו הרבה זמן, יהיו לנו שבועיים-שלושה, לפחות שבועיים, עד שהדבר הזה יקרה ובזמן הזה תטפלי מול המשרדים ותביני היכן הבעיה. אם יחליטו לעשות רביזיה, מישהו מחברי הכנסת אולי יחליט על כך.
לקראת השבועיים האלה אני מבטיחה לך שעכשיו יושבים הרבה מאוד בעלי עסקים ואומרים מתי הם הולכים לעלות עם ערוץ.
תודה. עכשיו אני מסכם. לפי הבנתי, ומשרדי הממשלה יגידו. אין מחויבות לתוכן ראשוני. הכלל הזה של ה-80 אחוזים תוכן ראשוני לא חל יותר מתוקף סעיפים 5 ו-24. נקודה.
אני מעלה לחברי הכנסת. כאן אני פתרתי לכם את נושא הראשוניות, גם לזעירים. כאן אני אומר לכם שאנחנו רוצים לעשות שינוי, ואת זה אני אומר לזעירים, כי לערוצים המסחריים יש מחויבות של הפקות מקומיות. עד עכשיו פטרנו אתכם מהפקות מקומיות. בגלל שהנושא הזה כבר ירד, בכוונת חברי הכנסת גם על ערוצים זעירים לחייב הפקות מקומיות. לכן אני רוצה לבטל, בעקבות כל השיח הגדול הזה, מה שזה משפיע ואני מצטער עורכת דין מירי שבאת לתקן ועכשיו אני מבטל לך סעיף מכאן ואנחנו מטילים עליכם מחויבות.
מחובת שידור הפקות מקומיות. תכף אני אגדיר לכם איך אנחנו נגדיר את זה. בכוונתנו להטיל על ערוצים זעירים חובת שידור הפקות מקומיות ואנחנו נגדיר אותם בדיוק עכשיו.
לכן למחוק את השורה הזאת ולכתוב בסעיף חדש: חובת הפקות מקומיות על ערוצים זעירים – דרך אגב, כאן יכול להיות שאנחנו וצריכים לחשוב אם על ייעודי זה לא חל כי יש לו 51 אחוזים ייעודי ואולי זה פוטר אותו מזה, אני שם את זה רגע בצד ומדבר על זעיר. גם כך יש לו 51 אחוזים תוכן ייעודי חובה. הוא יכול להזדכות.
חובת הפקות מקומיות, קודם כל בוודאי הכול הוא אין האוס ואין כאן מחויבות של אין האוס, בתוך הבית ובחוץ, חד וחלק. אלה הפקות מקומיות שנעשות בישראל. לצורך העניין, הפקה מקומית לערוץ זעיר, הגדרתה הפקה מקומית שנעשתה בישראל.
אבל ההגדרה לא מספיק טובה. ההגדרה היום לא כוללת אקטואליה וחדשות ועם זה אנחנו לא יכולים לחיות.
נכון. אני הצעתי בתחילת הדרך את המודל שנוהג בעולם כולו ושלעניות דעתי צריך לנהוג בכל שוק הטלוויזיה כפי שהוא נוהג בשוק הטלוויזיה הרב ערוצי וזאת חובת הפקות מקומיות כנגזרת של הכנסה. כלומר, ישקיע הערוץ כמידת הכנסתו.
מעולה. זה מה שנעשה. תודה רבה על ההצעה. מכיוון שבערוצים זעירים אנחנו בהגדרה מתייחסים למסלול ההכנסות בחלק מההכנסות כמסלול מהותי, ולכן איזה סדרי גודל היית רואה בעניין הזה?
אבל הפקה מקומית לא כוללת – אני קורא בסעיף 58 – למעט חדשות, ענייני היום ותכניות ספורט.
לא. את זה אני לא משנה. אני עושה לכם סדר. בהגדרות אני לא נכנס. עכשיו אנחנו מדברים כמו הערוצים המסחריים הגדולים, רק לכם, וזה ייקבע כאחוז מההכנסות. לדעתי סדר גודל של 20 אחוזים מההכנסות נראה סביר.
אני מדבר על הכנסות. על 20 אחוזים מההכנסות. קח דוגמה שההכנסות שלך הן מיליון שקלים, זה אומר ש-200 אלף שקלים אתה צריך להשקיע בתוכן מקומי שלא כולל אקטואליה.
יש לי הצעה פשוטה יותר. אם תוסיפו לחוק הגדרה של הפקה ישראלית, יש את זה בכלל 12 לכללי הרשות השנייה, אפשר לקחת את ההגדרה להפקה שהופקה על ידי אנשי צוות ישראלים, 75 אחוזים. הפקה כזאת, תגדירו שהיא כוללת גם ענייני היום.
אני לא מתעסק עם הכללים. אני לא יכול להתעסק עם הכללים. אני לא רוצה להיכנס לזה. אני מבין את ההצעה, תודה רבה. אני רוצה להשתמש במה שקיים בחוק היום.
ההגדרה אומרת: "הפקה ישראלית – תכנית שאינה שידורי חדשות, ש-75 אחוזים לפחות מיוצריה, ממבצעיה ומהצוות הטכני הנדסי שנטל חלק בהפקות ו-75 אחוזים לפחות מצוות ההפקה שלה הם תושבי ישראל המתגוררים בה דרך קבע והיא הופקה לקהל יעד ראשוני ישראלי בעברית, בערבית או ברוסית או בשפה אחרת שאישר המנהל מראש".
הגדרה הזאת היא בעייתית מאוד. היא בעייתית משתי סיבות. האחת, יש שם הגדרה של כמות עובדים. ש-75 אחוזים מהצוות הם עם אזרחות ישראלית, שזה דבר שאני לא חושבת שמישהו רוצה. דבר שני, למנהל יש סמכות ספציפית להגדיר שפה שעל פיה תיחשב ההפקה כהפקה מקומית. אני חושבת שזה דבר לא רצוי והוא הולך בכיוון הפוך לגמרי מהתכלית של החוק עד עתה. לכן אני כן מציעה להמשיך ולהשתמש בהגדרות שקיימות היום בחוק הרשות השנייה.
אני חושבת ששתי ההערות האלה פחות רלוונטיות כי גם כך הרשות צריכה לבדוק. גם בהעסקה מקומית הם צריכים לבדוק 75 אחוזים, אם אני זוכרת נכון.
משרד האוצר, אני מודה לכם על תשומת הלב ועל שהארתם את תשומת לבנו לעניין שעבודת הפיקוח יכולה להיות משמעותית. להבנתי לרשות השנייה אין בעיה לעשות את הבדיקה הזאת.
ולכן אנחנו ניצמד להגדרה הזו שהיא מאפשרת לוודא שהתוכן בוצע על ידי צוות ישראלי ובישראל ובשפות שהוגדרו שהן לגיטימיות לכל הערוצים שנמצאים כאן.
שמעתי את איתמר ואני עכשיו רוצה לדבר עם הערוצים הייעודיים כי אני הרי לא רוצה בסיפור הזה להרוג אותם. האם ההגדרה של הפקה ישראלית יותר נוחה לכם?
אני הייתי מציעה לאדוני היושב ראש לקבוע טווח בדומה לזה שיש בכבלים ובלוויין ולהסמיך את המועצה לקבוע מהו המספר בתוך הטווח בכפוף למצב השוק ומצב החברה. זה נותן יותר גמישות. ברב ערוצי, אלה מספרים אחרים.
מה קרה לך? בתחילת הדיון היום זרמתי אתך והיית בסדר. עכשיו אתה כל פעם לוקח אותי לדברים לא רלוונטיים.
ישראלית. הוא צריך להשקיע מההכנסות שלו 20 אחוזים לפחות בשידורים ישראליים. או שהוא יעשה את זה בישראל. דרך אגב, לכן הם כן פטורים מחובת שידור הפקות מקומיות כהגדרתם בחוק ולכן זה לא בוטל. אני משאיר את זה.
אני רוצה להקריא את הסעיף ולהביא אותו להצבעה, חבר הכנסת פורר. צריך לקרוא לו אחרת. זה לא אסדרה בהתאם לנתח שוק.
בסדר.
71ח (א) לעניין בעל רישיון זעיר הוראות סעיפים – וכאן תהיה רשימת סעיפים שייכנסו בהמשך – לא יחולו. הערוצים הזעירים יהיו פטורים מחובת הוצאה - - -
בעל רישיון זעיר יהיה פטור מחובת הוצאה לתפעול חברת חדשות, מחובת סוגה עילית ומחובת שידור חדשות באמצעות חברת חדשות עד לשנה שלאחר - - -
לא. אני אחזור. בעל רישיון לערוץ זעיר יהיה פטור קודם כל משידור חדשות. אמרנו את זה וזה נעלם בהקראה.
מחובת שידור חדשות. קודם כל. זה אחד. שנית, הוא יהיה פטור מחובת הוצאה לתפעול חברת חדשות, מחובת סוגה עילית. אני משאיר את מחובת שידור הפקות מקומיות. זה לא ירד. אני מתקן. אנחנו מדברים על החובה שקיימת היום בחוק והיא נשארת בתוקף והם פטורים ממנה.
נכון. ומחובת שידור חדשות באמצעות חברת חדשות עד לשנה שלאחר השנה שבה חדל להיות בעל רישיון זעיר.
גם מחובת השקעה בקולנוע ישראלי. תודה.
לזה הוספנו סעיף שמצדי ייקרא סעיף (2) לאחר סעיף (1) זה. ערוץ זעיר, תחול עליו חובת – תקריאי את מה שאמרנו.
כן. לא לגבי הדברים שדיברו עכשיו אלא לגבי החדשות. אני אומר ממש בקצרה כי כבר דיברתי על זה בדיון קודם אבל אני כן רוצה להצביע על עוד נקודה. הוועדה בחרה לבטל את חובת הקמת חברת חדשות עצמאית ונפרדת לגבי הערוצים הזעירים שבחרו לשדר חדשות.
כבר אמרתי שהחשיבות של הקמת חברת חדשות עצמאית היא הפרדה בין הבעלים לבין התוכן החדשותי. כלומר, הפרדה בין האינטרסים הכלכליים לחדשות. ההגנה על עצמאות שידורי חדשות היא כמובן בליבת חופש הביטוי הפוליטי.
היא רוצה להגיד את זה לפרוטוקול. תן לה להגיד. היא חזרה על זה אז והיא רוצה לומר את זה עכשיו שוב.
אני חושבת שצריך לשים לב למהלך הכולל שנעשה כאן ואני קופצת עכשיו לעוד שני נושאים. כשנגיע לדבר על שני הנושאים לא אחזור על זה אבל אני כן רוצה לציין את הקשר.
הוועדה בחרה להפחית, ואפילו לבטל כליל במקרים מסוימים, את מגבלות הבעלים היחיד. אני מזכירה שהמגבלה הזאת נועדה למנוע שליטה של יחידים בשוק הרעיונות, בין היתר גם בתוכן החדשותי. הוועדה, להבנתי, גם שוקלת לבטל או להפחית משמעותית את מגבלת הבעלים הזר. אז מה בעצם יוצא כאן? שעשוי להיכנס לאחזקת ערוץ מסחרי בעלים יחיד באחזקה של 74 אחוזים או 100 אחוזים, הבעלים הזה עשוי להיות זר ובסופו של דבר - - -
בסדר, אבל אני משלימה את המהלך. הבעלים הזה עשוי להיות זר וכאן בעצם נשחקה כליל ההפרדה בין הבעלים לתוכן החדשותי.
לגבי נושא החדשות, לקחנו את מנגנון שידור החדשות כפי שהוא קיים בכבלים ובלוויין. לכן לבוא ולומר ששחקנו את ההפרדה ויצרנו כאן איזו בעיה, אני מתנגד לזה. יש כאן הפרדה שהיא לא מקובלת על התפיסה ברשות השנייה אבל תפיסה שבהחלט קיימת עם הפרדה מלאה והגדרנו את זה והקראנו את החדשות. לכן אני לא מסכים.
נושא הבעלות יידון בהמשך. תודה.
הקראתי את סעיף (1) ואני מעלה אותו להצבעה. מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד – פה אחד
סעיף 71ח(א)(1) נתקבל.
הסעיף אושר.
דרך אגב, לסעיף (1) יתווספו הסעיפים כפי שנמשיך לאחר מכן, כפי שאמרנו.
אנחנו עוברים לסעיף (2).
אני רוצה להתייחס למה שאמרת בעניין החדשות. להבנתי המודל של החדשות בכבלים ובלוויין הוא לא כזה.
אנחנו תכף נגיע. הקראנו את כל הסעיפים של החדשות ועשינו על זה עבודה רבה. אני לא נכנס לוויכוח שהיה לי עכשיו עם היועצת המשפטית של משרד המשפטים ובוודאי אין בכוונתי להיכנס עכשיו לנושא הזה. הייתה כאן החלטה שכבר התנהלו עליה כמה וכמה דיונים, החלטה מהותית לגבי נושא של חדשות בערוץ זעיר וחברי הכנסת בחרו בגישה שונה ממשרד המשפטים.
אני מסכים אתך שחלק מהדברים שונה. להבנתי בסעיפי הליבה ובעיקרים, בהחלט זה יצא כהלכה.
סעיף (2). הוראות סעיף 23(5). מה זה? לוח המשדרים. לדעתי הוא בוטל. נכון? אם כן, סעיף (2) לא רלוונטי. האם אני צודק?
הוא בוטל. אם כן, סעיף (2) מבוטל כי הוא לא רלוונטי.
סעיף (3). החליט בעל רישיון זעיר או בעל רישיון זעיר ייעודי לשדר שידורי חדשות –
שידורי החדשות שישדר יהיו בהתאם לתוספת השלישית.
את התוספת השלישית הקראנו והצבענו עליה.
כן, למרות שנבקש דיון מחדש כי יש שם שתי פסקאות שמצאנו שיש סתירה ביניהן. קודם אושרו ובהמשך אושר משהו אחר.
לעניין הסעיף הזה ולעניין התוספת השלישית, אדוני אמר שהוא יקיים דיון האם להחיל את ההוראות שמתייחסות לשידורי חדשות גם על שידורים בענייני היום, שמבחינת מהותם הם מאוד דומים.
יש הבדל. אנחנו אמרנו ששידורי חדשות יסומנו גם בנפרד. נכון? הגדרנו את זה. יהיה סימן ויסומן שאלה חדשות. זה מעביר מסר של חדשות. אם זאת אקטואליה, כולם מסתכלים על זה. אני לא מתכוון לזה.
אני חוזר לסעיף (3).
סעיף (3). החליט בעל רישיון זעיר או בעל רישיון זעיר ייעודי לשדר שידורי חדשות –
שידורי החדשות שישדר יהיו בהתאם לתוספת השלישית.
החל מתום שלוש שנים ממועד תחילת שידורי החדשות או מקבלת הרישיון, לפי המאוחר, מקום מושבו של מערך החדשות יהיה בירושלים.
אבל יש כאן בעיה. סתם דוגמה. אם האלא טי.וי. מחר יחליט לעשות חצי שעה בעברית או ערוץ 9 יחליט לעשות בעברית?
מי שמשדר חדשות. חדשות. אם החדשות בעברית, הוא צריך לעשות את זה מירושלים, בכפוף להוראות החוק. אם הן לא בעברית, לא משנה מה הוא עשה בכל השאר.
לעניין פסקת משנה (א), שידורי החדשות שישדר יהיו בהתאם לתוספת השלישית, או לפי הוראות החוק, לפי בחירתו.
בסדר. או לפי הוראות החוק, לפי בחירתו. מקבל.
אנחנו מצביעים על פסקה (3). מי בעד הסעיף עם התיקונים?
הצבעה
בעד – פה אחד
סעיף 71ח(א)(3)(א) ו-(ב) נתקבל.
כן. ברור.
אנחנו בפסקה (4). בעל רישיון זעיר ייעודי יהיה פטור מתשלום דמי רישיון שנתיים לפי הוראות סעיף 99.
אני רוצה להעלות נקודה קטנה. אנחנו הבנו שהתיקון לדמי הרישיון הוא פשוט מאוד והוא לא על שולחנך, אמור להתבצע בימים הקרובים. מכיוון שלהם יש פטור, אנחנו כמובן חוששים משימוש עודף בסבסוד שהוא לא נדרש וזה היה מקובל גם על הוועדה. היינו שמחים לדעת שהתיקון של התקנות יהיה בימים הקרובים.
אני מבין שאתם מוטרדים. אני מבקש שתפנו לשר. אתם יכולים לדבר עם נציגת השר ותבדקו את זה שם ולא בוועדה.
אמרתי את זה ואמרתי שהשר יחליט. אני לא מדבר על דמי רישיון לערוצים המסחריים. אני מדבר על דמי רישיון לערוצים זעירים ייעודיים.
אפשר לומר משהו לפרוטוקול? אני מבקשת שיירשם בפרוטוקול שמשרד האוצר – יושבת כאן נציגת משרד האוצר – יממן את הרשות השנייה.
תודה. אני אומר בצורה הכי פשוטה. אם מישהו עכשיו מעלה לדיון והולך לנושא שעל סדר היום של הוועדה כרגע, וסדר היום הוא מה שאני מקריא כרגע ואנחנו מתייחסים רק לזה, אני כבר סיכמתי מזמן את כל הנושאים האחרים שמישהו רוצה להעלות. אם מישהו עכשיו פותח לי נושא שלא קשור למה שאני מקריא, אני מפסיק לו את זכות הדיבור והוא יוצא לעשר דקות. זה מה שהולך להיות.
אפשר להעיר לגבי סעיף שהקראת? הנושא של שידור חדשות. לכאורה צריך איזושהי הצדקה. זה שזה בשפה רוסית או בשפה ערבית, אני לא יוד אם זה טעם מספיק כדי שזה לא ישודר מירושלים.
אתה לא היית כאן בדיונים הארוכים של הוועדה בנושא. ההחלטה בעניין הזה הייתה ברורה. רק מי שמשדר בעברית יחויב לשדר מירושלים. תודה.
אז לא רוצים להרוג אותו. עשינו על זה דיון שלם.
פסקה (ב)(1) - החל מתום השנה שלאחר השנה שבה נקבע כי בעל רישיון הוא – זה כבר לא קטן. זאת אומרת, למעשה אנחנו מדברים על מי שאיננו בעל רישיון זעיר. זאת אומרת, מתום השנה בה נקבע כי בעל רישיון איננו יותר בעל רישיון זעיר - - -
סעיף (ב)(1) נמחק.
פסקה (2) - החל מתום שלוש שנים ממועד תחילת – נמחק.
פסקה (3)(א) ו-(ב) - גם זה לא רלוונטי.
כל פסקה (ב) לא רלוונטית.
לדעתי גם פסקה (ג) לא רלוונטית.
(ב)(1), (2) ו-(3) מדבר על רישיון קטן וזה לא רלוונטי. (ג)(1)(2) מדבר על בינוני וזה לא רלוונטי.
נכון.
אדוני, אתה לא היית כאן, אתה נופל עלינו היום וזה בסדר גמור אבל אני מבקש שתתייעץ עם יונתן לפני שאתה שואל אותנו משהו. אני מצטער, מה לעשות, זה המצב. עם כל הכבוד, השעה 11:30 בלילה ואני רוצה לעסוק במהות ולא בדברים שכבר דיברנו עליהם.
אם כן, סעיף (ב)(1), (2) ו-(3) מדבר על בעל רישיון קטן וזה כבר לא רלוונטי. סעיף (ג)(1) ו-(2) מדבר על בעל רישיון בינוני וזה כבר לא רלוונטי.
כן. עשינו הצבעה מסודרת על נושא החדשות. אמרנו, ואני מסכם את זה כדי שיהיה ברור וזה כבר עבר קריאה שנייה ושלישית בוועדה ותקנו אותי אם אני טועה.
נכון. הצבעה בוועדה. אמרנו שבעל רישיון זעיר, אני לא חוזר כי הקראנו את הכול וכולם יודעים, חצה את הנושא של זעיר, יש מדרגה אחת נוספת והיא 350 מיליון שקלים. מעל 350 מיליון שקלים, חלות עליו מגבלות כספיות. מתחת ל-350 מיליון שקלים, לא חלות עליו מגבלות כספיות אבל כל שאר המגבלות שקבועות בחוק, כולל חברה נפרדת והכול, חלות עליו.
את זה סיימנו ולכן סעיף (ד), גם הוא לא רלוונטי כי זה כבר בחוק, זה הוגדר וזה לא בעל רישיון גדול.
לכן אני מבטל את כל סעיף (ב) עד (ד), כולל.
איפה נשארת החובה המהותית של (ד)? בסוף היא נשארת על מישהו גדול מאוד. על 350 מיליון ומעלה.
בסדר. הגענו לסעיף 4 ואני מקריא אותו.
4. תיקון סעיף 83
בסעיף 83 לחוק העיקרי –
בסעיף קטן (א), אחרי "מוסווית" יבוא "ובכלל זה תוכן שיווקי".
אחרי סעיף קטן (ב) יבוא:
"(ג) (1) על אף האמור בסעיף קטן (א), מורשה לשידורים רשאי לכלול במשדריו תוכן שיווקי במועד, בתנאים ובאופן שתקבע המועצה בכללים. ואולם, מורשה לשידורים לא יכלול תוכן שיווקי במשדרי חדשות, בתכניות בענייני היום, בתכניות ילדים ובתכניות תעודה. השר, בהתייעצות עם המועצה ובאישור ועדת הכלכלה של הכנסת, רשאי לקבוע סוגי תכניות נוספים שבהם לא יהיה מורשה לשידורים רשאי לכלול תוכן שיווקי.
יש שאלה לגבי סעיף זה ואני רוצה לשמוע את המועצה לגבי תכניות תעודה. האם אתם חושבים שבתכניות תעודה לא ראוי לכלול שיווקי?
אנחנו חושבים שככל שתוכן שיווקי מותר, צריך להשאיר אותו גם בסרטי תעודה משני טעמים. האחרת, כי אחרת סרטי התעודה יהיו פחות אטרקטיביים וייגרע מצבם.
בסוף, אם אף אחד לא יממן אותם ויהיה איזשהו סטנדרט של תוכן שיווקי, אז יממנו כל מיני דברים אבל לא סרטי תעודה. זו הנקודה הראשונה.
הנקודה השנייה היא שאנחנו הרי לא יודעים איך השוב ינהג. בוא נניח שמחר 20 אחוזים משוק הפרסומות הולך לתוכן שיווקי. זה אומר שמי שמשדר הרבה תעודה, ייגרע מצבו לעומת מי שלא משדר סרטי תעודה.
שהמועצה תקבע כללים בעניין הזה. בעולם יש רגולציה שמסדירה למשל שאתה מממן סרט תעודי, אתה יכול גם בו להכניס אלמנטים, אם זה ברקע, אם זה בבקבוק או אם זה במקום אחר.
קולה היא כבר לא תוכן שיווקי אתו מממנים. אני מסכימה אתך שיש בזה סיכון, שסרטי תעודה לא יהיו סרטי תעודה אלא סרטי פרסום. לכן מה אנחנו מציעים, בגלל הזהירות שמתחייבת, וגם אנחנו רוצים לשמור עליה, שתהיה למועצה סמכות לקבוע כללים בעניין הזה.
אתם לא חושבים שכולם צריכים לעשות תעודה אלא רק אנחנו. אז רק בנו אתם פוגעים בסעיף הזה?
אנחנו באמת לא יודעים איך השוק הזה ינהג כי זה מוצר חדש. אנחנו חוששים שידירו את סרטי התעודה מהמסך וייתנו רק את הסרטים שהם חובה. אנחנו כן רוצים לשדר הרבה סרטי תעודה. אנחנו מודעים לבעיה.
אני מקריא את המשך הסעיף. "השר, בהתייעצות עם המועצה ובאישור ועדת הכלכלה של הכנסת, רשאי לקבוע סוגי תכניות נוספים שבהם לא יהיה מורשה לשידורים רשאי לכלול תוכן שיווקי". לכן אני חושב שדווקא הייתי משאיר את נושא תכניות התעודה בדיוק לסעיף הזה. זאת אומרת, לא הייתי פוסל את זה עכשיו באמירה ראשונית שלנו אלא משאיר למועצה, שיש לה גישה, ולשר, להחריג את זה אם הם ירצו.
המהות בסרטי תעודה היא שהם אמורים לשקף את המציאות. מוגדר כרגע ש-30 אחוזים או 20 אחוזים, אני לא זוכרת מה הוועדה קבעה, יהיו סרטי תעודה, כך שיש מחויבות לגבי זה. אם כן, לא ייעלם כליל מהמסך. זה לגבי החשש הזה.
אני רוצה שתתייחסי למה שאמרנו כי לא אמרנו שאמרנו שאנחנו מסכימים עם הגישה שלהם. אמרנו שאנחנו רוצים את הנושא הזה לא לפסול קטיגורית ולתת למועצה שכרגע אמרו שהם מתנגדים ולקיים את הדיון הזה פתוח מול השר.
אני אסביר את העיקרון ואז אני אומר למה אני חושבת שזה לא נותן מענה. בסוף העיקרון הוא שזה אמור לשקף מציאות. החשש הוא שנגיד יהיה סרט תעודה – סתם אני אומרת – על השמנת ילדים בחסות מקדונלד. אני חושבת שזה משקף פחות את האינטרס הציבורי.
יש לי שאלה טכנית. אם תבוא המועצה ותהיה סבורה שהייתה כאן איזושהי הפרה ושאולי באמת צריך עכשיו לאסור את זה, היא תוכל לאסור את זה. היא תפנה לשר והשר יאסור את זה וכך נגמר הסיפור. למה אנחנו צריכים בחקיקה? למה יצטרכו לבוא לכנסת כדי לפתור את הבעיה?
אני מבקשת לסיים את המשפט. מאחר וקבעתם דברים ספציפיים בחוק שהם אסורים, יש להם מעמד שונה מאשר דברים שלא נאסרו בחוק.
זה אומר שהכנסת משדרת גם לשר, קודם כל זה לשיקול דעתו ולא בטוח שזה מה שהוא יחשוב, ודבר שני, היא משדרת שזה נגיד התוכן השיווקי שאסור בתכניות ילדים באופן כללי כי אנחנו חושבים שהאינטרס הציבורי - - -
נכון. ניקח בהקצנה מצב אחר. אולי בגלל שנפתח את זה, הם יעשו עוד עשרה אחוזים דוקו שאחרת לא היו עושים.
זה קצת דומה למה שרעיה אמרה. דוקו אמורה לשקף מציאות.. היא לא אמורה לעשות מציאות מדומה. תוכן שיווקי, יש בזה מציאות מדומה, יש בזה הכנסת שיקולים שאינם שיקולים של המפיקים והיוצרים ושל החוקרים ומי שמפיק את התכנית הזאת. מכניסים לו שיקולים שהם בכלל לא רלוונטיים לתכנית הדוקו. יש כאן שאלה האם סוג כזה של תכניות, שזה דומה במידה מסוימת לחדשות, הכנסת חושבת שראוי לאפשר בהן פרסומת סמויה כי מה זה תוכן שיווקי? זאת מילה מכובסת.
זה משבש את המציאות כפי שאנחנו היינו רוצים לראות אותה בסרטי תעודה. העובדה שרוצים שיפיקו יותר סרטי תעודה, אני חושבת שהיא לא צריכה להשפיע על עצם השאלה הערכית האם לאשר את זה.
אני רוצה להתייחס לזה. אני בהחלט מקבל את ההערה שנאמרה כאן, לא רק על ידי היועצת המשפטית שלנו אלא גם על ידי משרד האוצר ואנשים נוספים, אבל יש כאן משמעות כבדה בפסילה קטיגורית בצורה מהותית שאני אומר שלתפיסתי יש הבדל כשאני שומע אותם אומרים לי שיש כאן שיקולים שיכולים דווקא לעודד את הדוקו ובמהלך הזה אני פוגע בעניין.
לכן אני לא אמרתי, שלא ישתמע, ואני אומר את זה לפרוטוקול, שהכנסת באה ואומרת שהיא מעודדת תוכן שיווקי, פרסומת סמויה בדוקו. לא. אבל אני לפחות ברמה האישית, אני עוד לא יודע מה יגידו חברי הכנסת, חושב שמן הראוי, ואני גם שמעתי את המועצה שבכלל מתנגדת וגם זה בסדר, אבל היא תעשה שימוע מסוים, תשמע בדיוק, אולי תגדיר כללים שימסדו וימנעו את התופעות שאנחנו מדברים עליהן.
השר בהתייעצות ובאישור. נקודת המוצא היא שזה מה שהכנסת מחליטה כרגע שאסור. דהיינו, אם היא לא תכלול את סרטי התעודה בפנים, מותר יהיה לכלול בהם תוכן פרסומי או תוכן שיווקי. אני לא יודעת איך נקרא לזה בסוף, אחד משני אלה. יכול להיות שמישהו יניע את השר והוא ירצה אבל המועצה תגיד לו, הוועדה תגיד לו, זאת אומרת, הסיכויים שישתיקו את הקטגוריה הזאת הם די נמוכים.
אני רוצה להגדיר כדי שכולנו נהיה באותו דף מה זאת תכנית תעודה. תכנית העוסקת בתיעוד של תופעות חברתיות, תרבותיות או פוליטיות או בתיעוד תופעות או תגליות בטבע או במדע והינה בכך תכנית בענייני היום.
למשל, אם מלווים חבורה של חיילים שנפצעו במלחמה, סיפור אמיתי, לא מומצא, מלווים חיילים שנפצעו במלחמת לבנון השנייה לטיפוס על הר מאוד גבוה והדבר הזה עולה הרבה מאוד כסף ואפשר לקבל איזשהו דגל, נעליים מהחברה, משהו שהוא תוכן שיווקי, ואגב, תוכן שיווקי, הייתי שמחה שלא יהיה בכלל בעולם אבל מהרגע שקיבלנו את התופעה הזאת כמשהו שחייב להיות ויש שקיפות בתהליך הזה, אז אין סיבה שאי אפשר יהיה להוציא את המשלחת של החיילים האלו, נכי צה"ל, כדי שיטפסו על ההר ולא יהיו הסרטים האלה. זה מה שיקרה.
מה שהיועצת המשפטית של הוועדה מציעה, ואני מבינה את הדאגה שלך, זה שלייקעס על שלייקעס על שלייקעס וזה לא יקרה. אפרופו מה שהדיון שהיה כאן לגבי הפרסומות בכבלים ובלוויין, זה בדיוק אותו מנגנון. זה מנגנון שדורש כל כך הרבה אישורים וזאת בירוקרטיה על בירוקרטיה. יש רגולטור, הרשות השנייה, שכרגע עמדתם היא א'. אולי נצליח לשכנע אותם שבסרטי תעודה מסוימים מתאים ב'. תנו להם את שיקול הדעת.
כשאתה אומר סרטי תעודה – אתי, אני אומר את זה לך – אוטומטית זה נראה לך כאילו עכשיו מישהו מלווה במצלמה איזה אירוע שכולו אמיתי.
כן. עמוד האש. אני כן חושב שצריך לתת את זה בידי המועצה וכן לייצר את ההבחנה בין עידוד. תעודה זה לא מנעד. יש מנעד מאוד רחב בסרטי תעודה, מסרטי תעודה שאתה מלווה ואתה מייצר אותם. יוצא בית ספר ואתה מלווה אותו ואתה רוצה שיהיו להם חולצות מסוימות או לא משנה מה.
אני חושב שחברי הכנסת הבינו את השיקולים לכאן או לכאן וגם מבחינת היוצרים, את נושא התעודה אנחנו מכירים כי דיברנו על זה עת דנו בסעיף.
אני מבקש שב-20 אחוזים סוגה, זה כסף שהוא צריך להיות אך ורק לדוקו, שלא יהיו עליו אינטרסים כלכליים. אתם מלבישים על כל דבר אינטרסים כלכליים. מסע לשואה, על זה אתם רוצים להכניס אינטרסים כלכליים? זה הרי לא ייראה טוב. יש את ה-20 אחוזים סוגה שנתתם לדוקו, שזה יישאר שמורת טבע. מעבר לזה, אם הוא רוצה לעשות משהו אחר, אתה יודע מה? אפשר עוד לספוג.
כדאי שתדעו שהיום יש מנעד רחב של סרטי תעודה. ערוצים מאוד מכובדים כמו דיסקברי, נשיונל גיאוגרפיק ו-HBO וערוצים כמונו עושים סרטים דוקומנטריים. תארו לעצמכם שיש המון סרטים בנשיונל גיאוגרפיק או בדיסקברי למשל על מסעות של גברים באופנועים. כולם יודעים שהארלי דוידסון מממנת את זה וזה לא סוד.
זה כתוב למטה. זה לא היה קורה. יש שקיפות. מה שהגופים הציבוריים צריכים לוודא זה שיש שקיפות, שכאשר אנשים רואים את זה – הם יודעים.
בסדר.
על אף האמור בסעיף קטן (א), מורשה לשידורים רשאי לכלול במשדריו תוכן שיווקי במועד, בתנאים ובאופן שתקבע המועצה בכללים. ואולם, מורשה לשידורים -
זאת אומרת, כבר בהגדרה התנאים ואופן שתקבע המועצה בכללים, ואת זה אני אומר לכולם כדי שיהיה ברור, גם בדוקו זה לא יחמוק אלא היא חייבת להגדיר כללים -
לא יכלול תוכן שיווקי במשדרי חדשות, בתכניות בענייני היום, בתכניות ילדים. השר, בהתייעצות עם המועצה ובאישור ועדת הכלכלה של הכנסת, רשאי לקבוע סוגי תכניות נוספים שבהם לא יהיה מורשה לשידורים רשאי לכלול תוכן שיווקי.
(2) בכללים כאמור בפסקה (1) תקבע המועצה בין היתר הוראות לעניין חובת סימן ודרכים ליידוע הצופים על הכללת תוכן שיווקי בתכנית ועל זהות המממן תוכן כאמור בתכנית, וכן רשאית היא לקבוע בכללים איסור או הגבלה לעניין מוצרים מזיקים, כפי שתקבע.
אני רוצה להזכיר שוב את מה שאמרתי קודם, שיתכן שאנחנו נשנה את המונח כך שבמקום תוכן שיווקי זה יהיה תוכן פרסומי.
אני מבקשת עוד להוסיף שלא ניתן יהיה לכלול בשידורים תוכן שיווקי עד שהמועצה לא תקבע כללים. זאת אומרת, חייבים להיות כללים כתנאי לשידור תוכן שיווקי. שזה יהיה ברור.
קודם כל, כבר יש לנו עבודות שנעשו וטיוטות שנעשו. חיכינו לתיקון החקיקה. אנחנו נעשה את זה מאוד מהר. זה לא נושא חדש בשבילנו.
בסוגה עילית הם לא משדרים פרסומות? מה זה בכלל מעניין אותך ומה מפריע לך אם יש שם תוכן שיווקי או אין?
הם מחויבים לעשות דוקו. יהיו הנחיות ברורות של המועצה. בלי כללים, לא יהיה. יכול להיות שבכללי המועצה הם יגידו שאסור בדוקו. אני לא רוצה להיכנס למיקרו מנג'מנט הזה.
אני מעלה להצבעה את סעיף 4(ג)(1) ו-(2) עם התיקונים. מי בעד?
הצבעה
בעד – פה אחד
סעיף 4(ג)(1) ו-(2) נתקבל.
לאחר פרסום הכללים.
אני חייב להגיד לעורכת הדין נגה רובינשטיין שהבעת עניין רב בסעיף זה, למרות שחשבתי שהוא לא כל כך מעניין את הערוצים, אבל כנראה שבכל זאת זה מעניין.
אולי זה בכל זאת כן מעניין.
5. תיקון סעיף 95
בסעיף 95 לחוק העיקרי, אחרי סעיף (ב) יבוא:
"(ג) בעל רישיון לשידורי טלוויזיה שפעל בניגוד להוראות סעיף 71ז(ג), דינו – קנס בסך מיליון שקלים חדשים".
מישהו רוצה להזכיר לנו במה מדובר?
נעזוב את הזעירים שהם בטוח יעבירו. אבל יכולה להיות סיטואציה שערוץ מסחרי גדול יחליט שהוא לא מדווח על ההכנסות וישלם מיליון שקלים ונגמר הסיפור?
יש לו חובה לדווח ללא קשר. נכון? הקנס הזה מגיע אם מישהו מהערוצים לא מדווח על ההכנסות שלו.
לא, לא לגמרי. יש דברים שהשארת ואמרת שתשאיר אותם לקריאה שנייה כמו למשל בעל רישיון יקים מערך חדשות שיפעל באופן נפרד.
20 אחוזים מההכנסות להפקות ישראליות, אני חושב שאותה הגדרה צריכה גם לחול בקשר למה שנקרא הפקות על חשבון חובות העבר. אם אלה יישאר הפקות מקומיות, אין סיכוי שנעמוד בזה.
בואו נלך לסעיף 6לד לחוק התקשורת ונראה אם אנחנו יכולים להצביע.
אנחנו בסעיף 7(1)(א) - סעיפים קטנים 6לד(א)(1) ו-(א)(3) בטלים. אמרו לי שעוד לא הצבענו על זה.
הבנתי. נעמה הזכירה לי.
הגענו בסעיף 7 לסעיף 6לד(ב) ופסקה (54) כי הם עוסקים בדמי מעבר. מכיוון שעסקנו בדמי מעבר, עסקנו בפסקאות הרלוונטיות לעניין.
מישהו חושב שיש בעיה עם הסעיפים האלה? מישהו חושב שיש בעיה עם ביטול (א)(1) ו-(א)(3)? בסדר. הם לא רלוונטיים לדעתי.
הם עוסקים בערוצים ייעודיים. אני מזכירה שתהיה הוראת מעבר שתאמר שהביטול של הסעיפים המתייחסים לערוצים ייעודיים ייכנס לתוקפו רק לאחר שלא יהיו יותר ערוצים ייעודיים.
סעיפים (ב) ו-(ג) צריכים להתבטל באופן מיידי כי זה כופה העברה של הערוץ בשפה הערבית לרשות השנייה. את (א) צריך לבטל - - -
לא. לא בלוויין הפתוח. אנחנו משודרים בלוויין במסגרת החבילות של הלוויין שהאזרחים משלמים דמי מנוי. אני משודר בלוויין הפתוח כשהצופים שלנו, המגזר הערבי, אינם מנויים של יס ושל הוט ולכן ביקשנו תיקון חקיקה שנכנס לחוק התקשורת, שזה סעיף (א), שאומר שיאפשרו לערוץ בשפה הערבית להיות משודר בלוויין הפתוח ולכן גם עשו תיקון חקיקה ברישיון של יס שאגב היום חודש תוקפו לעוד שנתיים. אנחנו חייבים שיהיה סעיף שמסמיך שידור של הערוץ הזה בלוויין הפתוח וזה היה הסעיף.
נכון, אתה צודק אבל הבעיה היא שברגע שאתה עובר לרשות השנייה, אתה לא נכנס בהגדרה של רישיון - - -
לכן מה שצריך לומר זה שהסעיף הזה צריך להיות מבוטל אבל אתה צריך סעיף ללוויין הפתוח לחוק הרשות השנייה.
אבל לדעתי ממילא לפי חוק הרשות השנייה הוא רשאי לשדר בלוויין פתוח. אופיר, תקנו אותי. בעל רישיון לפי חוק הרשות השנייה לא רשאי לשדר בלוויין? אני חושב שממילא הוא רשאי.
הצורך היה לתקן את זה כאן כי לפי חוק התקשורת מי שמשדר תחת חוק התקשורת משדר רק באמצעות הכבלים והלוויין.
הם אומרים לך שכבר יש ערוצים שמשודרים כך. גם את סעיף (א) נבטל כי כפי שאמרנו הוא אינו רלוונטי. לכן סעיפים 6לד3(א), (ב) ו-(ג) – בטלים.
סעיפים (ב) ו-(ג) צריך לבטל מיידית. אלה סעיפים שהתכוונו להביא אותם בהצעת חוק נפרדת כי אם הם לא מבוטלים, המשמעות היא שהערוץ עובר באופן מיידי לפיקוח של הרשות השנייה.
הצבענו על (1)(ב). על (2), לא. אנחנו מצביעים עכשיו על סעיף 7, על כל הסעיפים שהקראנו שעדיין לא הצבענו עליהם.
סעיף 6לד1(א) יימחק מיידית בלי קשר למעבר ערוצים. זה סעיף שמסמיך את המועצה. בלי קשר אם נשארים ערוצים ייעודיים או עוברים אלינו.
אלה היו גם פסקאות (2) ו-(3). רע, לדעתי יש עוד סעיפים אנחנו ראינו שצריכים אולי לתקן בחוק התקשורת.
לא. נדמה לי שיש עוד סעיפים בחוק התקשורת שצריכים לבטל. משרד התקשורת, לדעתנו יש עוד סעיפים בחוק שמתייחסים למשדר ערוץ ייעודי שלא הצעתם לבטל אותם.
למה אנחנו צריכים לעשות את זה עכשיו? אי אפשר יהיה להביא את זה בהמשך אחרי שתפיצו בין המשרדים? במידה שיהיו עוד סעיפים שצריך לבטל, נוסיף אותם.
כן. לפני הדיון הבא - כן, כי הדיון הבא יהיה הדיון האחרון והוא יהיה רק אחרי שיהיה נוסח מוסדר, אחרי שעבר את המשרדים. יתכן ויתווספו סעיפים נוספים שיש לבטל.
8. תיקון חוק הפצת שידורים באמצעות תחנות שידור ספרתיות
בחוק הפצת שידורים באמצעות תחנות שידור ספרתיות, התשע"ב-2012 (להלן – חוק הפצת שידורים), בסעיף 6 –
בסעיף קטן (א) -
בפסקה (2), בסופה יבוא "ולעניין בעל רישיון זעיר ובעל רישיון זעיר ייעודי כהגדרתם בסעיף 171 לחוק הרשות השנייה, אם ביקשו זאת – במסגרת ערוץ טלוויזיה אחד בטכנולוגיית חדות רגילה, בטכנולוגיית חדות גבוהה או בטכנולוגיה אחרת לכל בעל רישיון, לפי בחירת בעל הרישיון".
זה סעיף שבא לדבר, על?
לפי סעיף 6(ב), בעצם מהרגע שערוצים ייעודיים היום מבקשים להיות מופצים לפי עידן פלוס, יש שנה להתחיל להפיץ אותם. האם צריך להכניס גם כאן הוראה כזאת? כלומר, שבעל רישיון זעיר או זעיר ייעודי שמבקש להיות מופץ, יתחיל להיות מופץ.
יש לזה איזשהו מענה כי היום הערוצים האלה מופצים בעידן פלוס מכיוון שהם קיבלו הגנת ינוקא על פטור מתשלום עד יוני הקרוב.
לא בטוח שישאירו אתכם שם כי כל נושא עידן פלוס הולך להשתנות. לכן אין בכוונתי לקבוע חוקים עתידיים לגבי עידן פלוס. המצב הנוכחי קיים עכשיו ולצורך העניין אני לא יודע מה יהיה בכוונת המשרדים לעשות עם עידן פלוס בהמשך. השאלה שנשאלה היא לגבי המצב הקיים היום והאם יש צורך להוסיף את זה.
אנחנו נבקש שזאת לא תהיה שנה כי בגלל העניין הזה של שנה הגענו לבג"ץ עם כל הנושא של עידן פלוס והיה ויכוח. מכיוון שאנחנו כבר שם, לפחות חלקנו, אם ייכנס עכשיו סעיף שאומר שאנחנו צריכים לבקש שוב ולחכות שנה כשאנחנו כבר שם, יש כאן איזושהי בעיה.
אני משאיר את זה כך. אני משאיר את זה בנוסח הנוכחי.
בסעיף קטן (ב), פסקה (3) – תימחק.
זה גם קשור לאותו עניין?
לא. אני לא מקריא דברים שלא קיימים כרגע. אמרתי את זה ליועצת המשפטית. יתכן ויש עוד דברים שצריך לבטל.
יש סעיף שהיינו רוצים להפעיל. יש כרגע סעיף בחוק הפצת שידורים שמתייחס לכך שהשר או שר האוצר מצאו כי הדבר נדרש לקידום התחרות, רשאים הם לקבוע כי אוצר המדינה יישא בחלק מסכום דמי ההפצה שבעל רישיון ייעודי – כך כתוב כרגע בחוק – אמור לשלם. אם אפשר גם כאן לשנות את זה לבעל רישיון זעיר.
אני חוזר על מה שאמרתי. בעוד שישה חודשים הכול הולך להשתנות, זה יוצא למכרז ואלף ואחד דברים, אני לא הולך להיכנס עכשיו למהות של מה הולך להיות.
נכון, ולכן אני לא הולך לקבוע אותו בחקיקה הזו. הוא יבוא לידי ביטוי רק במכרז שיצא, לפי הסיכום של המשרדים. הם ייקחו את שיקול הדעת שלהם.
בקשר להפצה, יש את הנושא של חובת העברה לגבי הערוצים הזעירים. נדמה לי שדובר על כך ואני לא יודע אם זה אושר בישיבה האחרונה.
כרגע חובת העברה של הכבלים והלוויין לגבי ערוץ ייעודי קבועה בסעיף 6כא לחוק התקשורת והוא חל לגבי ערוצים שהם משודרים בהפצה טרסטוריאלית, דהיינו ערוצים באוויר. כלומר, בעלי ערוץ 2 כיום. כרגע, אם לא ייעשה תיקון לסעיף 6כא לחוק התקשורת, ייכתב שם לרבות ערוץ זעיר או ערוץ ייעודי זעיר, כרגע אין חובת העברה לגבי ערוץ כזה ביחס לכבלים וללוויין.
לצד התיקון הזה, היות וסעיף 6כא מדבר על פטור מדמי מעבר, צריך להסדיר את תשלום דמי המעבר. זה מה שאמרתי קודם ואני אשים לב לזה גם בהמשך. התשלום של דמי המעבר של הערוצים המסחריים הזעירים, אני לא בטוחה שהוא מוסדר. יש לכם פטור לחמש שנים.
נכון. על העיקרון. לגבי נושא של מעבר לרשות השנייה וחובת העברה על הכבלים והלוויין. להוראת השעה הגדרנו שערוץ זעיר ייעודי לא יחויב בדמי מעבר. הגדרנו את זה והצבענו על זה בהוראת השעה ולכן לגבי התשלום בחמש שנים, לא קיים. לדעתי ברגע שהצבענו על זה, זה אומר שבתוך זה גם יהיו מחויבים להעביר אתכם. אם אמרנו שלא יחויב, אז בהגדרה. לכן אני חושב שזה די ברור.
לגבי השאלה של נציגת הוט.
אי תשלום דמי מעבר וחובת העברה על הכבלים והלוויין. טוענים שאין הגדרה ברורה של חובת העברה.
לא, יש חובה. זה רק עניין של ערוץ 9 שלא מופץ באוויר כי החובה היא לגבי שידורים באוויר. שאר הערוצים מופצים גם בפלטפורמות באוויר.
זה במסגרת דמי המעבר. תכף נדבר על זה. למען הסר ספק אנחנו מצביעים כי יתכן ובניסוח זה לא היה מובהר. אני רוצה שיהיה ברור שלערוץ זעיר ייעודי חלה חובת העברה לכבלים וללוויין.
תכף. רגע. אמרתי שאני רוצה להצביע על זה כדי שזה יהיה ברור. מי בעד?
הצבעה
בעד – פה אחד
נתקבל.
אושר. אם כן, זה נאמר לנוסח וגם יש פטור להוראת שעה חמש שנים מדמי מעבר.
לגבי הזעיר ייעודי, לחמש שנים, סגרנו. אין ספק בכך וזה נגמר.
עכשיו אנחנו מדברים על זעיר. לגבי זעיר, אתם צריכים להגיע להסכמה מסחרית אתו. הגעתם להסכמה מסחרית, אין בעיה. אם אין הסכמה מסחרית, אמרתי – ואני לא זוכר אם הצבענו ותגידו לי אם הצבענו או לא – שזה יהיה בדיוק לפי המנגנון שקיים היום בחוק. לדעתי זה השר בהתייעצות עם האוצר.
לא. זה סיפור אחר לגמרי. זה מנגנון שלא קיים. היום כל מה שנמצא בחובת העברה, לא משלמים עליו. דמי העברה של ערוץ כמו ערוץ מיוחד, מוסדרים בחוק התקשורת. אנחנו לא מדברים בכלל על אותה סיטואציה משפטית.
לא. הסיטואציה היא כזאת. סעיף 6כא נועד לחול על ערוצים שמשדרים באוויר. בגלל שנתנו לערוצים הזעירים והזעירים ייעודיים אופציה לבחור לא לעלות לאוויר במסגרת עידן פלוס, יכולים להיות ערוצים שהם ערוצים מסחריים ולא משדרים באוויר.
עדיין 6כא כיום מתייחס למי שבאוויר. לערוצים שיש את הפריבילגיה לבחור, יכול להיות שהם יבחרו לא להיות באוויר ואז הם גם לא נכנסים לקטגוריה של 6כא. זאת באמת בעיה שנגענו בה קודם עם ההגדרה של שידורים במסגרת חוק הרשות השנייה.
אני אחדד. סעיף 6כא שעוסק בחובת העברה והוא סעיף היסטורי וקיים וחל על מערכת היחסים עם הערוצים המסחריים היום, הוא לא מתייחס לסיטואציה של העולם החדש בו יש הרבה ערוצים מסחריים זעירים שהיה מקובל על כולם בוועדה שהם כאלה שמשלמים דמי מעבר. הקישור בין חובת תשלום דמי מעבר לערוץ מסחרי זעיר, להערכתי היום בחוק התקשורת, איך שאני רואה את זה, אלא אם יצביעו בפני על סעיף, לא קיימת.
זיו דיבר על הסיטואציה. יש את שאלת חובת העברה. לגבי חובת העברה, עולה השאלה אם ערוץ מסחרי זעיר שלא משודר באוויר, האם חייבים להעביר או לא, כאשר הכוונה היא שכן חייבים להעביר וצריך לחדד את זה. זאת חובת העברה.
אנחנו צריכים להוסיף סעיף. הנושא שאנחנו דנים בו כרגע הוא רק בערוצים זעירים חדשים שעדיין לא קיימים. זה הסעיף הספציפי.
אנחנו נגדיר: ערוץ זעיר שירצה לעלות וירצה להיות משודר בכבלים ובלוויין, יהיה מחויב בדמי מעבר. אני קודם כל אומר את זה למען הסר ספק. דמי המעבר ייקבעו במשא ומתן בין הצדדים ובהסכמה. במידה ולא הגיעו הצדדים להסכמה, יקבע השר – שר התקשורת – את שני הדברים. האחד, האם יש חובת מעבר, ושנית, את עלות דמי המעבר.
אנחנו חושבים שזה לא נכון ליצור אפליה כזאת ב-6כא. סעיף 6כא אומר שערוץ הוא ערוץ מסחרי שיכול לעלות לאוויר. צריך עכשיו לדון בשאלה האם זה גם מי שיכול לעלות לאוויר או מי שהחליט בפועל לעלות לעידן פלוס.
לא. אני חושב שהדרך לפתור את זה היא להגיד גם מי שעלה לאוויר וגם מי שיש לו זכות והוא החליט כרגע לא לממש אותה.
הוא יהיה חייב להעביר אותם אם הם נניח ישלמו את דמי המעבר. זה אומר שהם יהיו חייבים להעביר אותו. אם הוא לא יסכים לשלם את דמי המעבר, לא.
דיברנו על זה קודם. אמרנו שלמרות שאת חושבת שאין סיבה, אנחנו החלטנו שכן יש סיבה לאפליה. שמענו את דעתך. היא נאמרה גם לפרוטוקול.
אתם פטורים. זעיר ייעודי פטור. זעיר, אין חובת העברה. יש משא ומתן. אם יש הסכמה, נגמר הסיפור. אם אין הסכמה, יקבע השר את דמי המעבר שבתשלומם יש חובת העברה.
לא. אמרתי שאם השר קבע דמי מעבר, המשמעות של דמי המעבר היא שאם הערוץ הזה משלם אותם, יש חובת העברה.
אם סעיף 6כא נפתח, אני רוצה להתייחס לנקודה. אני רוצה להציע הצעה. שניכנס להסדר שגם אנחנו ננהל משא ומתן על דמי המעבר אבל יבוטל הפטור מהזכויות שלנו, מזכויות השידורים.
אני רוצה לסיים נושא שעוד לא סיימתי לפני שכולם כאן מדברים על נושאים אחרים. את רוצה נושא, הוא רוצה נושא אבל עוד לא סיימתי את הניסוח. כך אי אפשר לנהל דיון. אם יעלה סעיף שאני לא מדבר עליו, אני אוציא מהדיון.
זה סעיף חדש שהגדרנו אותו עכשיו ואני לא רוצה להתייחס לשום דבר חוץ מדמי מעבר לערוץ זעיר.
לא. מי אמר שהוא ב-6כא? תודה. לכן אני לא דן ב-6כא. עכשיו אני רוצה לשמוע רק את היועצת המשפטית של הוועדה.
זה בדיוק הסעיף. זה סעיף חדש שיחליטו היכן להכניס אותו. לכן אני לא רוצה להתייחס לסעיפים קיימים. הסעיף הזה בא לפתור בעיה שמדברת על כך שנוצרה, עקב כך שערוץ זעיר, הרי חוץ מהערוץ הזעיר, כל האחרים, כל הקטגוריות, פתרנו. ערוץ זעיר, להגדיר את הקשרים שלו עם העלייה לשידור בכבלים ובלוויין. כרגע יש כאן לקונה שעלינו עליה. זאת הסיטואציה. עד כאן הבנו?
אנחנו אמרנו בצורה הכי פשוטה. הסעיף הזה אומר שערוץ זעיר מסחרי שיחליט שאינו רוצה להיות משודר באוויר ועקב כך לא נופל 6כא, לכן לא מדברים על 6כא, אבל עדיין רוצה לשדר על הכבלים והלוויין, יגיע למשא ומתן על דמי מעבר עם הכבלים והלוויין.
כרגע עוד לא. אני אגיד לך מתי החובה תחול. במידה והגיעו להסכמות, ברור שנושא ההליך של חובה או לא חובה, נפתר כי יש הסכמות בין הכבלים והלוויין לאותו ערוץ זעיר מסחרי. אנחנו מתארים מצב שרק בו נכנס נושא החובה והמצב הזה שלא הגיעו להסכמות.
לא הגיעו להסכמות, יכול להיות שלא הגיעו להסכמות בשל המחיר ויכול להיות שלא הגיעו להסכמות כי הם אומרים שאין להם קיבולת פנויה.
נכון. כל דבר. לא הגיעו להסכמות. יקבע השר, וכאן אני משלב גם את התיקון שהגדרנו קודם ללוויין, את דמי המעבר תוך שימת לב לקיבולת הלוויין ועלויות התשתית הכרוכות בשידור.
בסדר. הפניה לסעיף 5. כאן נכנסנו לחובה. אם מישהו שאל לגבי החובה. ברגע שקבע השר דמי מעבר, הערוץ שילם את דמי המעבר, חלה חובה על הכבלים והלוויין לשדר.
דמי המעבר להבנתי לא מושפעים מהשאלה האם יש קיבולת או אין קיבולת. אם אין קיבולת, אין אפשרות, אז הוא לא יקבע בגלל זה דמי מעבר יותר גבוהים.
אם מסתכלים על תרחישי הקיצון שאין בכלל קיבולת, אז ודאי, אבל זה כן רלוונטי בהחלט מה המחיר של דמי המעבר בהינתן הקיבולת.
אם יש מעט מאוד מקום, בכלל, בכל מוצר שההיצע הוא מוגבל, המחיר שלו, סביר שהוא יהיה גבוה יותר.
המחיר נקבע לפי סעיף 5 לחוק התקשורת. סעיף 5 לחוק התקשורת, יש פה עדיין כלכלנים ממשרד התקשורת או שהתעייפו?
זה הזמן שלכם.
אנחנו מדברים על דמי המעבר שנקבעים מכוח סעיף 5 לחוק התקשורת עם מבחנים כלכליים שכתובים כאן. אגב, הם לא קשורים לשאלה האם יש משאב או אין משאב אלא לעלות המשאב.
אני רוצה להגיד תודה למיכל על הייעוץ המשפטי שהיא נותנת לנו. זה נכון, בסעיף 5 יש לנו את הקריטריונים המאוד ברורים של איך אנחנו קובעים את העלות. שאלה של קיבולת לא נכנסת לשם.
לעצם קביעת חובת השימוש, זה בסמכותו של השר והעמדה של השר, כפי שהציגו אותה היועצים שלו, ידועה.
מאחר שדיברנו ארוכות על נושא הלוויין ויתכן שהוא לא מתאים לסעיף הזה, אנחנו נוציא את הנושא של הלוויין ונשאיר לפי סעיף 5 ובסמכות השר, גם נושא דמי המעבר וגם נושא החיוב.
היום הקונסטרוקציה היא שיש חובת העברה. זה לא עלה כאן עדיין לדיון ואני רק נותן את זה כדוגמה. יש רישיונות מיוחדים. מישהו חדש שרוצה לעלות רק ב-הוט. הוא רוצה לשדר על הפלטפורמה של הוט.
לא. אני אעשה שוב סדר ואומר מה התכוונו. מהתחלה. אני מבקש רק להתייחס למה שאני מדבר עליו עכשיו ולא לאלף ואחד דברים שמעניינים אנשים.
אם הוא עלה, הוא פטור כבר ב-6כא. אם הוא משודר באוויר דרך ה-DTT או דרך מישהו אחר, הוא כבר פטור ואתה לא צריך לפטור.
לא. אני לא מתייחס לזה, לסעיף 6כא. אני אומר שעליו להגיע להסכם מסחרי בנושא דמי מעבר עם הכבלים והלוויין.
כבלים ולוויין.
הורדתי את הנושא של הקיבולת. זה לא יהיה כאן. זה יהיה במקום אחר. אמרנו שהקיבולת לא כאן. אני רוצה להשאיר את זה בלי הקיבולת כי אחר כך יש לנו התייחסות לסעיף 5.
ערוץ זעיר המבקש להיות משודר בכבלים או בלוויין ולא הגיע להסכמה עם בעל הרישיון לשידורי כבלים או בעל הרישיון לשידורי לוויין, יקבע השר את דמי המעבר שישלם לפי סעיף 5.
לצורך ערוץ מסחרי זעיר ייעודי, בדיוק לצורך הסעיף הזה יש את הפטור של חמש שנים, אבלך שיהיה ברור שבסוף חמש השנים הוא נכנס לסעיף הזה.
אנחנו בדמי רישיון. השר יקבע ושם יש לו סמכות מלאה. גם כאן, יש את סעיף 5. אנחנו לא ניכנס לדמי המעבר.
לא, זה קטגורית על כולם. תבדקו את זה בסעיף 5.
אני מעלה להצבעה את הסעיף כפי שהוקרא, ואם ייתכנו שינויי נוסח, הם ייעשו בהמשך.
מי בעד?
הצבעה
בעד – פה אחד
הסעיף נתקבל.
נכון. לפני רגע החלטנו שאנחנו מוחקים את סעיף 6לד(3)(א) שהוא היה סעיף ההסמכה לשדר את ערוץ האלא טי.וי. על הלוויין הפתוח, בחברת יס.
אמרו לי שאפשר למחוק את זה כי ברשות השנייה אני יכול להיות משודר על הלוויין הפתוח של חברת יס.
אנחנו משדרים בלוויין הפתוח והוא רוצה בלוויין של יס. אלה דברים שונים. אין לנו את הסעיף הזה.
להאלא טי.וי. יש הסכם מסחרי עם יס על שידור בלוויין הפתוח באמצעות חברת יס. לצורך השידור הזה, שאנחנו משלמים עליו, נכתב סעיף 6לא(3)(א) שמאפשר - - -
שאלה לחברת יס. יש לכם בעיה שאותו סעיף כפי שבוטל מחוק התקשורת יועבר גם לרשות השנייה לטובת העניין הזה?
אנחנו לקראת הפסקה שאולי גם תהיה סיום אבל אני לא רוצה להחליט על זה שלא בהפסקה. יש לנו את סעיף 6לד(3)(א) בחוק התקשורת ואני אומר שהוא סעיף שמטרתו לאפשר בין יס לבין האלא טי.וי. שידור בלוויין הספציפי שלהם.
לא יודע. אומרים לי עכשיו שאתה לא צריך סעיף כזה.
אנחנו ממשיכים. אנחנו בסעיף 9.
9. הוראות מעבר
מי שערב תחילתו של חוק זה היה בעל רישיון משדר ערוץ ייעודי רשאי לבקש מהרשות השנייה רישיון לשידורי טלוויזיה, ויפרט בבקשתו אם הוא מבקש להיות בעל רישיון זעיר או בעל רישיון זעיר ייעודי. נתנה הרשות השנייה רישיון כמבוקש, יתבטל רישיון משדר הערוץ הייעודי של המבקש.
בעצמם הגדרנו את זה בהוראות המעבר שלנו.
לכן (א) מבוטל.
על אף הוראות סעיפים 7 ו-8, על בעל רישיון משדר ערוץ ייעודי שלא הגיש בקשה כאמור בסעיף קטן (א), ימשיכו לחול הוראות חוק התקשורת וחוק הפצת שידורי, כנוסחם ערב תחילתו של חוק זה.
לדעתי גם את זה הגדרנו.
בסעיף זה -
"בעל רישיון משדר ערוץ ייעודי" – בעל רישיון מיוחד לשידורי כבלים לפי הוראות סעיף 6לד1 לחוק התקשורת כנוסחו ערב תחילתו בחוק זה, לשם שידורו של ערוץ ייעודי.
למעשה כל סעיף 9 כבר הוצבע והוגדר בהוראות מעבר ואין צורך בו.
סיימנו את ההקראה וההצבעה על הנוסח הכחול.
כן.
חברים, אני מודה שהשעה מאוחרת, 24:50. בלי לשאול אף אחד מכם , אני בטוח שכולם רוצים לסיים עכשיו. את זה אני מבין. אני אתן את ההחלטה בשעה 01:00. עד אז אנחנו צריכים לראות מה הסיטואציה ואיך אנחנו מסתדרים.
(הישיבה נפסקה בשעה 00:50 ונתחדשה בשעה 01:00.)
עקב השעה המאוחרת החלטנו שנפסיק עכשיו את הדיון. קבענו ויצא זימון מסודר. למעשה הדבר היחידי שנשאר זה לעבור על הנושא של הסעיפים שלא חלים על ערוץ זעיר. זה בעצם נכנס רק באותו סעיף שהגדרנו שהם לא חלים. אם אתם רוצים, אני יכול להקריא. הסעיפים האלה ייכנסו ל-71ח(א)(1), לעניין בעל רישיון זה, הוראות סעיפים וכולי וכולי – לא יחולו. זה כל מה שנשאר לנו לעשות. את זה נעשה ביום שלישי הקרוב בשעה 1:00, אז תתקיים ישיבה נוספת.
אני מבקש מהערוצים הזעירים לשלוח נוסח לוועדה - כבר מחר - והוועדה תפיץ אותו גם למשרדים כך שכל המשרדים ידעו בדיוק וכולם ידעו להכין את עצמם מבחינת הדיון שיתקיים ביום שלישי.
אני מבקש מהערוצים הזעירים ואני אומר את זה בצורה ברורה. שמעתם את הגישה כאן. לא על כל תקנה או הנחיה להתייחס אלא רק לנושאים המשמעותיים והבעייתיים. בטח סעיף 41 לצורך העניין שהוא חשוב ואולי עוד סעיף אבל הדברים המהותיים שלא נובעים מאופן הדיונים והחקיקה כפי שהגדרנו.
אנחנו נעשה את כל המאמץ שיהיה לכם את זה עד מחר בערב. בכל מקרה, הפגישה היא ביום שלישי בשעה 13:00 כך שיש הרבה זמן להתארגן.
לפני שאני נפרד, אני רוצה לומר לכל הנוכחים תודה על שיתוף הפעולה, על העזרה בחקיקה, על הקשב, על המוכנות, על ההשקעה ובעיקר לצוות הנהדר של הוועדה, לאתי, לאה ונעמה. תודה רבה.
בשלב ראשון עד 16:00, אז יש מליאה כך שיתכן שנצטרך לצאת להפסקה ולחדש את הישיבה לאחר המליאה.
לילה טוב לכולם.
הישיבה ננעלה בשעה 01:03.