פרוטוקולים/מעמד האישה/272
פרוטוקולים/מעמד האישה/272
ירושלים, כ' ב אדר ב, תש"ס
27 במרץ, 2000
הכנסת החמש עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שני
פרוטוקול מס' 51
מישיבת הוועדה לקידום מעמד האישה
יום שני, ו' באדר ב' תש"ס, 13.3.2000, שעה 13:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-15 מתאריך 13/03/2000
חוק שיווי זכויות האישה (תיקון מס' 2), התש"ס-2000
פרוטוקול
נכחו
חברי הוועדה: יעל דיין – היו"ר
מוזמנים
¶
חה"כ משה גפני
חה"כ נעמי חזן
דפנה גוטנברג-אבני - נציבות שירות המדינה
מיכל כהן-הטב - לשכה משפטית, משרד העבודה והרווחה
דלית דרור - מחלקת ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
נועה גושן - מתמחה, משרד המשפטים
מגי בר-אשר - משרד האוצר
שי סומך - משרד האוצר
אלישבע ויינברגר - המוסד לביטוח לאומי
הלית אילסר - לשכת עורכי הדין
רבקה שפירא - שדולת הנשים בישראל
שרי אברמוב - מתמחה בלשכה המשפטית של הכנסת
סדר היום
¶
הצעת חוק שיווי זכויות האישה (תיקון מס' 2), התשנ"ט-1999 – דיון חוזר בסעיף 4 (חברי הכנסת: יעל דיין, דליה איציק, רומן ברונפמן, עוזי ברעם, תמר גוז'נסקי, נעמי חזן, רן כהן, ענת מאור, מרינה סולודקין, אמנון רובינשטיין).
הצעת חוק שיווי זכויות האישה (תיקון מס' 2), התשנ"ט-1999 – דיון חוזר בסעיף 4
(חברי הכנסת
¶
יעל דיין, דליה איציק, רומן ברונפמן, עוזי ברעם, תמר גוז'נסקי, נעמי חזן, רן כהן,
ענת מאור, מרינה סולודקין, אמנון רובינשטיין)
היו"ר יעל דיין
¶
אני פותחת את ישיבת הוועדה לקידום מעמד האישה. כאשר אנחנו דנים – אני לא יודעת אם זה פרפורמה או אם זה מהותי – אבל החוק בקריאה שנייה בהסכמה שהיתה שמורה בלחץ מתון כזה או אחר, לא הסתיימה ההצבעה עליו. ההסכמה היתה שאנחנו מצביעים שלושה סעיפים מתוך ארבעה והיתה הסכמה גם להסיר את כל ההסתייגויות – היא היתה הדדית כי היו הסתייגויות של מרצ שברור שהיקשו מבחינת שאר הקואליציה, והיו הסתייגויות של חבר הכנסת גפני שהיקשו מאד עלינו מצד שני. כל ההסתייגויות נמשכו ובוטלו וזה היה יפה מאד עד הנקודה שהצבענו סעיף ראשון, שני, שלישי, כמעט פה אחד במליאה – שלא היתה מלאה במיוחד אבל זה גם לא היה מבזה, זאת אומרת היו 30-31 בעד כל אחד מן הסעיפים, לגבי שני סעיפים היה נמנע אחד. בסעיף אחד היה נמנע אחד ובסעיף שני היו שני נמנעים, אבל כל השאר בצורה חוצת קווים הצביעו בעד. כמו כן הצביעו בעד כל הנוכחים כדי להחזיר את סעיף 4 – והודגש שאנחנו מחזירים רק את סעיף 4 לוועדה - כדי שנדון בו ונחזיר אותו להצבעה במליאה. ההצבעה שתהיה, תהיה רק על סעיף 4, וזה יהווה את סיום הקריאה השנייה, ומיד אחריה קריאה שלישית.
יצא שסעיף 4 הוא הסעיף האחרון ואני בחרתי בו בגלל שהוא אחרון, לא בגלל מהותו. זה הסעיף שכמובן כולל את ההגבלות שהאוצר והביטוח הלאומי שמו על החוק, ושמירת דינים כללית, כך שאנחנו כאן לא אגיד חייבים, אבל לא הייתי רוצה ליצור התנגדויות נוספות לחוק על ידי שההסתייגויות, כשנשארו שתי הסתייגויות, תעבורנה.
ההסתייגויות האלה נדונו כבר מאחר שהמסתייגים הוזמנו הנה, אני ביקשתי אותם בתחילת הדיון להודיע שהם מסירים את ההסתייגויות. אם לא – אני אצטרך להביא להצבעה את שתי ההסתייגויות לגבי סעיף 4 ואני אבקש מהמליאה להסיר אותן, בלי שום שייכות לתחושה שלי. החוק הזה, יש עליו הסכמה רחבה, בין השאר בגלל הסרת שתי ההסתייגויות האלה. אחת מהן פוגעת בסטטוס-קוו, עניין של שמירת דינים, והשנייה נוגעת להסדר של עלות החוק, כדי לא ליצור עלות.
הכוונה היא להעלות את החוק בשבוע האחרון לפני הפגרה, זאת אומרת ב- 27 במרץ, יום שני. ההנחה כרגע היא שיש אי אמון ביום הזה, ואז ברגע שיש אי אמון וזה יום שני, לפחות יש חברי כנסת במליאה. אני אבקש להעלות זאת מיד אחרי הצבעת האי אמון.
אתי בנדלר
¶
אניח את זה אחרי סיום הדיון בוועדה, אבל אז אם ההצבעה תיקבע ל-27 ובאותו מועד, בתום הדיון בקריאה השנייה, תבקש סיעה מסיעות הכנסת לראות בהצבעה בקריאה השלישית הצבעת אי אמון...
אתי בנדלר
¶
זה דבר שאת צריכה לדעת מראש, כי אם הממשלה לא תבקש – ראש הממשלה לא יבקש- לראות בהצבעה הזאת הצבעת אמון בו, משמעות העניין היא שהם דוחים את זה אל אחרי הפגרה.
היו"ר יעל דיין
¶
אני יודעת. מאחר שאין לי שום עניין שזה יעלה כאי אמון אלא אני בהסכמה מראש אבקש שאם יהיה אי אמון, זה יהפוך להיות לאמון, ותהיה הסכמה על כך, זה לא משנה לי שזה לפני הפגרה, אלא להפך.
אתי בנדלר
¶
כן, אבל בתגובה לראות בהצבעה הזאת הצבעת אי אמון, אם ראש הממשלה לא יבקש לראות בה הצבעת אמון...
אתי בנדלר
¶
בסדר, ייתכן, אני פשוט ללא התקנון כאן כך שאני לא זוכרת את ההוראות המדוייקות, אז זה יידחה עד אחרי הפגרה, ולכן את צריכה לברר את העניין הזה מראש אם יש התחייבות לכך.
היו"ר יעל דיין
¶
ברור. אני היום מוציאה מכתב שאומר שאחרי ישיבת הוועדה הזו אנחנו ערכנו את הישיבה בהתאם למתבקש ואנחנו מעלים את הסעיף להצבעה ב- 27 בחודש.
היו"ר יעל דיין
¶
להגיד – אם זה הופך להיות דבר שאני לא מקבלת עליו במאה אחוז, אני לא יכולה להניח ברגע האחרון, אני יכולה למשוך ברגע האחרון.
אתי בנדלר
¶
לא, אבל אם אין את ההתחייבות הזאת, את יכולה לבקש לעשות את הקריאה השנייה כבר בשבוע הבא, ביום חמישי.
היו"ר יעל דיין
¶
אני עשיתי חשבון שהישיבה הזאת ביום חמישי תהיה בין כך ובין כך כלום, כי אנשים יקחו גשר.
נעמי חזן
¶
פשוט אין. האפיפיור בא לירושלים והעיר נחסמת ביום חמישי. לכן זה יידחה – אם בכלל- לשבוע אחרי כן שזה השבוע האחרון.
היו"ר יעל דיין
¶
לא, אני לא רוצה. אני דורשת מהממשלה שלנו שיהפכו את זה על המקום לאמון ונגמור את החקיקה, זה פשוט בלתי אפשרי. הרי זה אי אמון מטעם הקואליציה, אז המכשיר של הפיכתו לאמון...
נעמי חזן
¶
לא הבנת אותי, יעל. הם יכולים להכריז על זה כאי אמון. הממשלה יכולה להכריז על זה כאמון או לא להכריז על זה.
נעמי חזן
¶
נכון, ולהפך. כאן יש לך "קייס" מאד חזק, כי אפילו אם הופכים את זה לאי אמון, זה נדחה עד אחרי...
היו"ר יעל דיין
¶
אני לא מדברת על אי אמון. קודם כל, יש לי רוב לחוק. הסצנריו, בצורה הנורמלית הדמוקרטית שלו, שש"ס ויהדות התורה מצביעות נגד, הכנסת מצביעה בעד, והחוק עבר.
מאחר שיש להם נטייה לבקש על זה אי אמון – לש"ס, לא ליהדות התורה – אני רוצה להיות במצב שהכרזת אי אמון – ממש עם ההצבעה, הרי זה לא משהו שקובעים מראש – אלא עם ההצבעה קם מישהו מש"ס ואומר: אני הופך את ההצבעה הזו לאי אמון, יקום מי שיקום משרינו ובשם ראש הממשלה יבקש להפוך את זה לאמון, וסיימנו את העניין.
היו"ר יעל דיין
¶
יש לי מכתב מוכן ודיבור נכון עם רובי, עם שינוי ועם כל הנוגעים בדבר, גם מהקואליציה וגם מהאופוזיציה, גם הסיעות הערביות, ואני מעבירה היום מכתב לכל הסיעות שיציין את זה.
היו"ר יעל דיין
¶
כן. על החוק הזה כן. ראשית, היו דברים מעולם – גם אנחנו וגם הליכוד בשעתו, לקחנו את מיקרופון הצד והודענו בצורה ברורה: אין לנו אמון בראש הממשלה ואנחנו נצביע אמון לחוק, והרבה דברים היו כך. האמת היא שהחוק הזה עבר את ההפוך שלו כשיהדות התורה הציעה לו אי אמון בקריאה ראשונה – אמנם חיכינו שבוע – זה היה עם חבר הכנסת לשעבר לייזרזון, ברגע שאתה חבר הכנסת גפני לא היית, יש בידי את הפרוטוקול.
היו"ר יעל דיין
¶
אני ביקשתי במיוחד את הפרוטוקול כי לא רציתי לסמוך על זכרוני. הוא נכנס מנפנף בחוק ובמיקרופון צד דרש להפוך את ההצבעה בקריאה הראשונה של אותו חוק.
היו"ר יעל דיין
¶
ואז הליכוד הצביע אי אמון בעצמו כי לא היה שם שר כדי להפוך את זה לאמון, אבל בשבוע אחרי כן היתה הצבעה והליכוד נתן חופש להצביע אי אמון כדי להעביר את החוק.
משה גפני
¶
אני מתנצל שאיחרתי. פשוט הייתי בהצבעות בוועדת הכספים. למה את תיארת את זה עכשיו? יש בעיה? איפה זה עומד?
היו"ר יעל דיין
¶
אין בעיה. אני רוצה להעלות את החוק הזה אחרי הדיון של היום שידון בסעיף 4, כשאני אבקש את המסתייגים – יש לנו כאן שתי הסתייגויות שהן מאד מהותיות – אני אבקש או להסיר את ההסתייגויות או שאני אבקש מהמליאה להסיר אותן בהצבעה.
משה גפני
¶
אבל נדמה לי שהיה סיכום שמורידים את כל ההסתייגויות מכל החוק. אני למשל על זה לא כתבתי הסתייגות מכיוון שהכל היה רק כדי לדבר או להעמיד אחד מול אחד. אני אפילו ביקשתי ממך שתקיימי מיד דיון בוועדה ותביאי את זה חזרה למליאה.
היו"ר יעל דיין
¶
הדיון עכשיו עוסק בזה. אני יכולה לבקש מהמסתייגים, מאחר שיש כאן את נציגת המסתייגים - ואמנון רובינשטיין לא בארץ כך שהוא ביקש שנדון בהיעדרו - כדי לראות האם הסעיף הזה מגיע להצבעה תוך הודעה במקום שההצבעות הן על הסעיף כי ההסתייגויות מוסרות, ומבחינה תקנונית האם אפשר לעשות את זה מראש. אני לא חושבת שהוועדה יכולה להסיר הסתייגות.
אתי בנדלר
¶
אם המסתייגים חוזרים בהם מההצעה לתיקון... עכשיו אנחנו נמצאים במצב שאנחנו דנים מחדש בסעיף 4.
משה גפני
¶
מה שאת ביקשת ממליאת הכנסת – את ביקשת להחזיר את סעיף 4, שזה שבסדר. באו אלי אנשים – אני לא אזכיר מפלגות כדי שלא לדבר לשון הרע לפני פורים –
משה גפני
¶
רק להזכיר שיש את פורים. באו אלי לפני כן ואמרו שהסעיף האחרון הוא הסעיף הכי חמור, ויעל דיין הסכימה את הסעיף הזה להחזיר לוועדה. אמרתי להם: הרי הסעיף האחרון הוא הכי חשוב מבחינתנו, הרי הוא הסעיף של שמירת הדינים.
היו"ר יעל דיין
¶
גם אם הסעיף הזה היה אומר שר המשפטים יהיה אחראי, אני פשוט רציתי להעביר את כל הסעיפים, לכן ביקשתי להסיר את ההסתייגויות.
היו"ר יעל דיין
¶
יפה, ועכשיו אנחנו דנים בסעיף 4, ואני מבקשת לגבי סעיף 4, מאחר שהכוונה היא להעלות את הסעיף להצבעה ובזה נסיים קריאה שנייה, שיחולו עליו אותם הסכמים שחלו גם אם לא הייתי נאלצת למשוך את סעיף 4.
אני משכתי את סעיף 4 לא על מנת לדון בו ולא על מנת להעלות את ההסתייגויות מחדש ולדון בהן כהצעות תיקון, אלא משום שנכפה עלי למשוך אותו. באופן נורמלי לא היינו מצביעים. הייתי מבקשת וכך היה נעשה, כל אחד בגלל שיקוליו, להסיר את כל ההסתייגויות לגבי כל החוק אילו היינו מצביעים על כל החוק.
עכשיו נשארנו עם סעיף אחד ואני מבקשת להסיר את ההסתייגויות לגביו ולהעלות אותו במליאה נקי מהסתייגויות, כלשונו, ב- 27 בחודש. תיכף נשמע את דעת המסתייגים.
אני רוצה לחזור ולהבטיח, כפי שהבטחתי בסיבוב הקודם, שאני אמשוך את החוק עוד פעם לצערי אם ההסתייגויות יעלו להצבעה, מחשש – אני יכולה להפיל אותן כי יש לנו רוב להפיל אותן – אבל עבדנו כך על סמך מילה שלי וההסתייגויות הוסרו. יש כאן גורם שלא היה מעורב עד כה, זה האוצר וביטוח לאומי וכן הלאה, שבחקיקה התחייבנו לגביהם לא להיכנס לעלות שתהיה אם ההסתייגות הזו תעבור.
לכן הבקשה שלי תהיה גם ברמה האישית עקרונית.
היו"ר יעל דיין
¶
אמנון השאיר כאן ייפוי כח. מקסימום נקיים עוד ישיבה של חמש דקות עם אמנון אם יהיה צורך.
היו"ר יעל דיין
¶
זה מיליארד שקל לשנה בערך.
מאחר שאתה יושב כאן, אני רוצה לומר שכל השיקול של הצעת האי אמון, שהוא בא רשמית מצד ש"ס - הם באו אלינו לסיעה והודיעו שבכוונתם להציע אי אמון. ש"ס מכחישה את זה, למרות שהם שלחו נציג בצורה מסודרת, ומפילה את התיק עליך – זה לא בגדר רכילות אלא פשוט שתדע. ש"ס אמרה: אנחנו, מה פתאום. אנחנו ידענו שגפני מתכוון להציע אי אמון.
אני לא מפחדת מאי אמון כי יש כאן חילוקי דעות טבעיים. יש לחוק הזה רוב במליאה, אני לא מפחדת מאי אמון. אני צריכה פשוט לנקוט באמצעי שיבטיח שהממשלה תבקש אמון בחוק. זה פרוצדורלי.
אם זה רק עניין פרוצדורלי, אני מאד מבקשת אותך, מאחר שאתה לא שייך לקואליציה – יש בעיה מסויימת לבקש להצביע אמון מסיעות אופוזיציוניות. אני מבקשת לפחות ליידע אותי בכוונות משום שאם יש לי בעיה עם סיעת קואליציה מבחינת אי אמון, זה סיפור אחד. אם כוונתך בשם יהדות התורה להציע אי אמון, פשוט שנדע ונעשה את מה שצריך מבחינה פרוצדורלית כדי להתאים את זה.
אני לא רוצה כאן להעמיד דבר מול דבר, אבל אי אפשר גם לבקש אי אמון וגם לבקש להסיר את ההסתייגויות, כי ממה נפשך. אם הסעיף הזה כל כך חשוב – והוא חשוב, ולכן הוא נכנס, ואני אומרת זאת, והמפד"ל לא מיוצגת כאן - יש לנו עם המפד"ל הסכמה בגלל הסעיף הזה על החוק, ולכן לא עולה על הדעת שההסתייגות תעבור והמפד"ל אחר כך תצביע בעד החוק יחד עם ההסתייגות, כי זו היתה ההסכמה במהלך החקיקה.
משה גפני
¶
אני רוצה לומר לך: מאז היותי חבר כנסת, אני לא זוכר שהיה לי סיכום שאמרתי, שהפרתי אותו. אני לא זוכר דבר כזה. אני זוכר שאמרתי דברים לא כל כך אמיתיים כמו שכולנו אומרים, זאת אומרת לא את כל האמת כשאנחנו מדברים בפני הציבור, אבל כשיש סיכום אני כיבדתי אותו עד תום.
אני מודיע לך בשם סיעת יהדות התורה – והודעתי לך את זה כבר – אנחנו לא מגישים אי אמון על החוק הזה, בשום שלב. אם היית מביאה את זה להצבעה באותו ערב, מבחינתנו לא היה אי אמון, נקודה.
לא זו, אלא אף זו, שאני חיפשתי באותו ערב את אנשי ש"ס....
משה גפני
¶
...כדי לוודא למה הם רוצים להגיש אי אמון ואף אחד לא ידע להסביר לי. יש החלטת סיעה של יהדות התורה – לא משנה איך שנצביע, יש לנו בעיות עם ניסוחים – אבל את כל הדברים האלה אמרתי לך באופן ברור וחד-משמעי.
אמרתי לך שאי אמון לא נגיש לאחר הסיכומים שהיו כאן, ובתנאי שההסתייגויות יוסרו, וכאשר זה ימולא, גם ההסתייגויות שלי יוסרו. איך שנצביע לא רלוונטי לעניין.
משה גפני
¶
אני לא יודע, לא משנה. את רוצה – אני מוכן להסביר לך, לא בוועדה. עם חלק גדול מהחוק הזה אני מסכים לחלוטין. לא רק שאני מסכים, אני הייתי מצטרף אליו בשתי ידיים. יש לנו בעיות ניסוחיות.
אני רוצה להגיד לכם – אני נמצא בביקורת קשה בציבור החרדי. לא כולם מבינים על מה מדובר בחוק הזה ואני נמצא בביקורת, מכיוון שאני גם בסיעה וגם עם ש"ס אפילו הובלתי את המהלך הזה של אי התנגדות לחוק.
זה נכון שנאמר לי באותו ערב – אחרי שלא ידעו להסביר לי מה הבעיות, אמרו: מסתמכים עליך, אתה מכיר את החוק ואתה מתנגד לו. שאלתי: מאיפה אתם יודעים שאני מתנגד לו? אמרו: אין לנו את מי לשאול עכשיו כדי לקבל החלטה .
משה גפני
¶
אני מאד כעסתי, רק לא הבאתי את זה לידי ביטוי. אני גם לא מתכוון להיות זה שיוביל את המהלך. למה לא נמצאים, למה לא נמצאים גם כאן בוועדה?
אני אמנם לא בקואליציה, אבל אני חבר כנסת, מעניין אותי מה שהכנסת מחוקקת. הרי אני צריך להצביע בעד או נגד, זה לא משנה.
אני מודיע לך באופן חד-משמעי ואני חושב שזה חלק מן ההסכם, אני לא הפרתי אותו, אפילו לא לרגע.
משה גפני
¶
הסיכום שלנו היה שהתיקונים יתוקנו כפי שהם תוקנו. אני ביקשתי תיקונים קצת יותר מרחיבים, אתי אמרה שתיקונים מרחיבים יכולים אפילו להפר את הסטטוס-קוו לטובתנו.
משה גפני
¶
לא, לשפר את הסטטוס-קוו, אבל אני גם לא ניסיתי לעלות טרמפ על החוק הזה כדי להשיג הטבה בסטטוס-קוו. כפי שאמרתי, את זה צריך להביא למליאת הכנסת, צריך לדון על זה.
אנחנו לא מגישים על זה אי אמון. הסיכום בינינו שריר וקיים, אני לא משנה אותו בפסיק, אלא אם כן אני אקבל פתאום איזו החלטה שאינני יודע מה - פצצת אטום תיפול – אז אני אבוא ואומר לך לפני כן, אני לא אעמיד אותך בפני מליאת הכנסת שפתאום אני מגיש אי אמון. לא עשיתי דבר כזה, אני לא מתכוון לעשות דבר כזה, לא חשבתי באותו ערב לעשות, אני הייתי מעוניין שהחוק יעבור כמו שהוא – עם שמירת הדינים והכל.
לכן, כל הדיבורים האחרים הם דיבורים שלא נוגעים אלי, ואני מבקש לעמוד בסיכום, והסיכום היה סיכום ג'נטלמני והוא לא פורמלי, גם בעקבות זה שהוא ירד כאן לוועדה.
אני מבקש שיוסרו כל ההסתייגויות, יהדות התורה לא תגיש אי אמון. מאד יכול להיות שחלק מאיתנו יצביעו איך שיצביעו.
משה גפני
¶
לא רלוונטי. אנחנו לא מנהלים על העניין הזה מאבק. להפך, חלק מהחוק הוא לרוחי באופן מוחלט. יש ניסוחים שאיתם אני לא יודע מה יעשו בעוד עשר שנים- באיזה בית משפט, עם איזה משפט שכתוב בהם. יש כאן גם דברים שלפי דעתי הניסוח שלהם לא נכון עובדתית. ניכנס לדיון עכשיו?
היו"ר יעל דיין
¶
גם אני סקרנית, אבל לכן העברנו את שלושת הסעיפים הראשונים, ובאמת בדיון היום, גם על סדר היום וגם כדי לאפשר להחזיר למליאה, נתייחס לסעיף 4 ורק לסעיף 4.
משה גפני
¶
הנה, זה גם נרשם בפרוטוקול ואני אומר את זה גם על העבר, אני אומר את זה גם על ההווה ובעזרת השם גם על העתיד, אלא אם כן יהיה שינוי ואז אני אומר לך. אנחנו לא התכוונו, יש החלטת סיעה לא להגיש אי אמון.
משה גפני
¶
לגבי ש"ס אני לא יודע, משום שהקואליציה הזאת היא קואליציה מאד משונה, אין לי שום הסבר למה שנעשה בקואליציה הזאת.
נעמי חזן
¶
למה הם לא אוהבים את ההסתייגות היפהפיה שלי? זה ממש משפט של שש-שבע שורות, זה משהו מדהים, בעברית תקנית של אתי בנדלר.
היו"ר יעל דיין
¶
אנחנו מדברים כאן על הסתייגות אחת שהיא לגבי 7א והסתייגות של אמנון רובינשטיין שזה ל- 7א(א)(1).
אתי בנדלר
¶
אולי אני אסביר בקצרה ונציגי הממשלה ירחיבו על כך את הדיבור. הנושא של שמירת דינים שהיו קיימים ערב תחילתו של החוק הזה, עלה משני היבטים שונים. אחד, מצד הסיעות הדתיות, נקרא להן לצורך העניין הזה, שרצו לוודא שלא תהיה פגיעה בסטטוס-קוו, אבל לא פחות מכך היא עלתה מצד משרדי ממשלה שונים, ובראשם משרד האוצר אבל לא רק. הם אמרו שאם החוק הזה, עיקרון השוויון, יחול על דינים קיימים, ייתכן שיהיה בכך כדי לערער את האיזון שקיים בדינים הקיימים ושמקנים זכויות, הטבות שונות לגברים ולנשים, שלא באופן שווה.
הדוגמאות שהובאו הן קודם כל מענייני הביטוח הלאומי: גיל פרישה למשל. גיל פרישה שונה לגבר ולאישה, כשבעקבות גיל הפרישה יש כמובן גם תגמולים שונים וגמלאות שונות, וכך דוגמאות מדוגמאות שונות.
נכון שבסעיף 7א(א)(2) ניסינו להתייחס לכל אותם נושאים שהובאו כדוגמאות לעניינים שבהם ברור שיש איזונים שונים ולאו דווקא לפי עיקרון החוק הזה, וכתבנו: בהוראות שעניינן גיל פרישה, גימלה או תגמול אחר.
אתי בנדלר
¶
אני אצמצם בדברי אם כך. אבל כיוון שלא היה בטוח או ודאי שאלה הם בלבד העניינים שבהם אנחנו עלולים לפגוע באיזונים הקיימים בחקיקה קיימת, בכל מקרה נציגי הממשלה תמכו בשמירת דינים גורפת, כפי שהיא באה לידי ביטוי בפיסקה (1).
משמעות העניין היא שההסתייגות של קבוצתך, אם תתקבל, היא שזה יהיה אך ורק בעניינים אלה, כשאנחנו לא יודעים לאיזה עוד נושאים – חוץ מהנושאים הדתיים, חוץ מנושא הסטטוס-קוו – אנחנו גולשים.
מיכל כהן-הטב
¶
אני רוצה להעיר שאז גם אנחנו, משרד העבודה והרווחה, ירצה להוסיף עוד כל מיני חוקים, כי אם אין את שמירת הדינים הכללית אז צריך שמירת דינים של כל החוקים, של חוק עבודת נשים, חוק שכר שווה.
נעמי חזן
¶
אני אסביר לכם בדיוק, והרב גפני יודע שהניסוח של ההסתייגות בא בעצם כדי למחוק את שמירת הדינים בנושא הסטטוס-קוו, וזו היתה מטרתי ואני נימקתי את המטרה הזאת כבר באינספור ישיבות של הוועדה הזאת, כך שאני לא רואה שום טעם לחזור על כך.
לכן הניסוח המעניין של ההסתייגות שלנו, שמכסה את הנושאים החברתיים, אבל בפירוש מוציאה את הנושא של שמירת הדינים, במובן של הסטטוס-קוו.
נעמי חזן
¶
חכה, תן לי עוד משפט אחד, שלפחות יהיה רשום פעם נוספת שאני ניגשת לחוק הזה באי נוחות גדולה מאד, בגלל שקשה לי מאד לחוקק בשנת 2000 חוק ששומר על דינים שנחקקו ב-1951.
נעמי חזן
¶
אני אגיד כך – שאני מנציחה בשנת 2000 דבר שלדעתי צריך היה לשנות מן היסוד כבר מזמן – ולא רק אני, אבל כל הקבוצה שאני מייצגת, שבמקרה זה חברי סיעת מרצ, ועל כן זו עוד הסתייגות שבאה בכיוון הזה.
אני גם מודיעה שאחרי שנחוקק את החוק הזה אני אגיש קרוב לוודאי הצעת חוק לתיקון החוק הזה ברוח הדברים שאני אומרת, כי אני לא ידועה ככזאת שלא מוותרת.
מצד שני, היתה החלטה עקרונית וגם היתה הסכמה בינינו – זאת אומרת בין חבר הכנסת משה גפני לביני – שאם הוא מסיר את ההסתייגויות, אני מסירה את ההסתייגויות, ואם אני מסירה, הוא מסיר.
ועל כן, כאדם שלמיטב ידיעתי עומדת תמיד בהבטחות שלי וגם משתדלת לא להגיד חצאי אמיתות, ביודעין – אף פעם – כי אחרת...
נעמי חזן
¶
לא, אני מקווה שלא. עושים על כך בדיקה כל לילה.
אני התחייבתי, כדי להעביר את החוק, ועל כן אני מוכנה להסיר את ההסתייגות שלנו כל עוד זה חלק ממכלול ההסברים שאני נתתי כרגע לפרוטוקול. ואני מודיעה – לפחות לגבי קבוצת חזן – בואו נגיד כך: אני אסכים להסרת ההסתייגות.
אתם תצטרכו להצביע, אז תצביעו שניים ואני לא אשתתף בהצבעה.
משה גפני
¶
לי זה עושה נזק, אני אומר את זה בגלוי. זה עושה לי נזק מכיוון שמאחורי גבי אומרים: הנה, אתה שומע את חברת הכנסת נעמי חזן, זו הכוונה, ואתה פתאום הליברל בציבור החרדי, וזה לא כבוד אצלנו להיות ליברל כזה נאיבי.
נעמי חזן
¶
לא, משה, אני שמתי את הכוונה בפירוש שלא יהיו אי הבנות. אני נתתי לך את מילתי, אני עומדת במילתי.
אתי בנדלר
¶
סליחה. אני צריכה גם התייחסות אם יש לך ייפוי כח מחבר כנסת אמנון רובינשטיין, שגם הוא חוזר בו מהצעת התיקון, ולכן אני אוכל להניח את סעיף 4 ללא הסתייגויות. זה מה שאני רוצה לוודא.
משה גפני
¶
אני מדגיש לפרוטוקול, אני רוצה שלא יעשו בכך שימוש אחרי כן. אני אומר את האמת בדיוק כמו שגם התקבלה אצלנו החלטה בסיעה.
סיעת יהדות התורה ,על החוק כמות שהוא, שעולה ללא הסתייגויות, כמו שהוא הועבר בהצבעה לקריאה שנייה ושלישית – עליו סיעת יהדות התורה לא מגישה אי אמון, נקודה. לגבי ההצבעה על החוק, על סעיפי החוק ועל החוק עצמו, סיעת יהדות התורה תנהג בזה כפי שכל חבר כנסת נוהג...
משה גפני
¶
... מי שבעד ומי שנגד ומי שנמנע. סיעת יהדות התורה לא מגישה על זה אי אמון. אם אנחנו בעד החוק או נגד החוק זה לא רלוונטי.
היו"ר יעל דיין
¶
תאמין לי, כשקיבלתי את התדפיס של שלושת הסעיפים ובנגד לא היה אף אחד ואתה הופעת באחד מהסעיפים ....
היו"ר יעל דיין
¶
מעבר לכך שאני מחוקקת חוקים, אני חיה בחברה שהיא באמת שסועה, בעיקר בנושאים שסביב הנושא שעלה כאן. העניין הזה נמשך כבר שנתיים, וכפי שאמרתי לך, בשלב מסוים יהדות התורה – אמנם בהיעדרך – הציעה אי אמון על החוק הזה.
היו"ר יעל דיין
¶
אבל אני בהרגשה טובה, לא משום שתצביעו בעד ואין לי דרך לגרום לכך או אחרת, אבל שזה לא יהיה סוג המחלוקת שמביא ישר את ה"כסאח" של אי אמון.
היו"ר יעל דיין
¶
אני מאד מכבדת את זה. אנחנו נעלה את הסעיף, אלא אם יש כאן עוד מישהו שיש לו מחשבה שניה – לא על ההסתייגויות, אלא על הסעיף המקורי – אנחנו נעלה את הסעיף כמו שהוא.
אני מאד מקווה שב-27 נוכל לצאת לפגרה, בסוף השבוע של אותו שבוע, עם חוק שלם ביד, ובלי כל המשחק שנוצר סביבו.
משה גפני
¶
אני לא מדבר עם ש"ס, זאת אומרת אני מדבר איתם אבל אחרי שהם אומרים שהם מסתמכים עלי, אני לא בעניין הזה, אני באופוזיציה.
היו"ר יעל דיין
¶
אומרים: זה בלי שייכות אלינו. הרי גפני בין כך היה קם ועומד ואומר אי אמון. אתה יודע, שיזרקו עליך תיקים אחרים, לא את התיק הזה – ואמר לי את זה דוד טל.
משה גפני
¶
אולי שיזרקו עלי את תיק העבודה והרווחה למשל, את תיק הבריאות? רק את התיק הזה הם צריכים לזרוק עלי?
משה גפני
¶
מאחורי גבו של ברק. את יודעת מה, יש לי הצעה. ברק היה מוכן לתת לנו את תיק העבודה והרווחה. אני אפנה אליו, אני אגיד לו שייתן לנו, ואני אעביר לך את זה.
היו"ר יעל דיין
¶
אלי ישי לא הסכים. בעיקרון, הם לא רוצים לקבל סגן שר. אני הצעתי את עצמי כסגנית שר של אלי ישי משום המעורבות שלי בנושאים שהוא מטפל, והוא אמר: אם הייתי מסכים לסגן שר, הייתי בוחר בך, אבל אצלנו עקרונית אין סגנים.
אתי בנדלר
¶
סליחה, אני רק רוצה לוודא שאני מקבלת כאן הוראה לא להגיש גם את ההסתייגות של חבר כנסת אמנון רובינשטיין.
היו"ר יעל דיין
¶
לא. אני אתקשר אליו.
אני רוצה לסכם את ישיבת הוועדה: הוועדה דנה בסעיף 4. לסעיף 4 היו שתי הסתייגויות: אחת בשם כל חברי סיעת מרצ, וההסתייגות הזו הוסרה על ידי נציגת הסיעה, שהיא גם לצורך הישיבה הזו נציגת מרצ בוועדה. ההסתייגות הזו הוסרה על ידי חברת הכנסת חזן.
הסתייגות נוספת של חבר הכנסת אמנון רובינשטיין, שהוא איננו חבר ועדה, לא אושרה על ידי. מאחר שסיעתו מיוצגת בוועדה, הסתייגותו לא אושרה על ידי להיות מוגשת עם סעיף 4, עם הנחה חדשה של הסעיף.
לכן, אני מבקשת להציג את הסעיף למליאה להצבעה לקריאה שנייה ללא כל הסתייגויות. מי בעד?
ההחלטה אושרה פה אחד.
תודה רבה, הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 14:00.