ישיבת ועדה של הכנסת ה-15 מתאריך 10/06/2002

בקשה לחוות דעת ממבקר המדינה על ביצוע החלטת הממשלה על הקמת גדר הפרדה במרחב התפר.

פרוטוקול

 
פרוטוקולים/ביקורת/5342



5
הוועדה לענייני ביקורת המדינה
10.6.2002

פרוטוקולים/ביקורת/5342
ירושלים, ט"ו בתמוז, תשס"ב
25 ביוני, 2002

הכנסת החמש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב רביעי

פרוטוקול מס'
מישיבת הוועדה לענייני ביקורת המדינה
שהתקיימה ביום שני, ל' בסיון התשס"ב, 10 ביוני 2002, בשעה 12:00
נכחו
חברי הוועדה: היו"ר אמנון רובינשטיין
זאב בוים
אורי אריאל
מרדכי משעני
אלי כהן
מוזמנים
משרד מבקר המדינה: שלומית לביא – עוזר בכיר למבקר המדינה ודובר המשרד
יעקב אור – משנה למנכ"ל וממונה על חטיבת הביטחון
משרד הביטחון וצה"ל
עמוס ירון – מנכ"ל משרד הביטחון
נצח משיח – ראש מינהלת קו התפר
אל"מ דני תרזה – ראש "קשת צבעים"
צבי גרינברג – ממונה על ענייני ביקורת המדינה במערכת הביטחון
המועצה לביטחון לאומי
ערן עציון – רל"ש ראש המועצה
משרד לביטחון פנים
נצ"מ מרגלית קצ'ר - ראש יחידת ביקורת
נצ"מ אפי ארדיטי – רמ"ד פיקוד העורף
נצ"מ עמוס יעקב – סגן מפקד מרחב התפר
משרד האוצר
עו"ד צחי בר-ציון – הלשכה המשפטית
עו"ד אסי מסינג – הלשכה המשפטית
ניר רייס – רפרנט ביטחון באגף תקציבים
משרד ראש הממשלה
עקיבא ישראליש – רפרנט מערכת הביטחון באגף לענייני ביקורת
המדינה
מרכז המועצות האזוריות
דני עטר – ראש מועצה אזורית גלבוע ויו"ר פורום מרחב התפר
יאיר מדר – סגן ראש מועצה אזורית לב השרון
דובי סנדרוב – ראש מועצה קציר-חריש
משה ספקטור – ראש מועצה אזורית מכבים-רעות
מנהל/ת הוועדה
ירדנה מלר-הורוביץ
קצרנית
תמר בהירי
סדר היום
בקשה לחוות דעת ממבקר המדינה על ביצוע החלטת הממשלה על
הקמת גדר הפרדה במרחב התפר.

בקשה לחוות דעת ממבקר המדינה על ביצוע החלטת הממשלה
על הקמת גדר הפרדה במרחב התפר
היו"ר אמנון רובינשטיין
אני פותח את ישיבת הוועדה. על סדר היום בקשה לחוות דעת ממבקר המדינה על ביצוע החלטת הממשלה מיום 14 באפריל 2002, על הקמת גדר הפרדה במרחב התפר. הישיבה פתוחה לעיתונות, אבל על-פי בקשה היא לא מצולמת לטלוויזיה.

ביקשנו לקיים את הדיון הזה עוד לפני האירוע בצומת מגידו, אירוע שגרר אחריו תגובות עיתונאיות וציבוריות חריפות. על-פי ההודעות שנמסרו, המכונית הגיעה מג'נין, נכנסה לישראל והרגה 17 איש. יחסית לגודל האוכלוסייה בישראל, הם כמחצית הנפגעים במגדלי התאומים. בסך הכל, מספר האזרחים שנהרגו בפיגועי טרור בשנתיים האחרונות, גדול מאשר במגדלי התאומים, יחסית לגודל האוכלוסייה. אני חושב שזה גם יותר מאשר מספר קורבנות הבליץ הגרמני בלונדון, באופן יחסי לאוכלוסייה. אין צורך להוסיף מילים על חיי האדם ועל הנזק הכלכלי.

אנחנו שומעים כל הזמן טענה שגדר הפרדה לא תפתור את הבעיה. איש לא מדבר על פתרון הבעיה. פתרון הבעיה יבוא באמצעים מדיניים ואחרים שאנחנו לא עוסקים בהם. מדובר בצמצום התופעה.

מנכ"ל משרד הביטחון, בבקשה.
עמוס ירון
כאמור, לא אתייחס לדו"ח הביקורת שמדבר על העבר. אני רוצה להתייחס לפעילות של מערכת הביטחון, משרד הביטחון וצה"ל, נקטו בה החל מאותה החלטת ממשלה מה-14 באפריל 2002, לפני כחודשיים. ראינו את העניין כדבר בעל דחיפות מדרגה עליונה. כפי שיושב ראש הוועדה אמר, כל אמצעי בשטח יכול לסייע לכוחות הביטחון – לצה"ל, למשטרת ישראל ולמשמר הגבול – למנוע בסופו של דבר חדירת מחבלים לאזורי ישראל, ולסייע לאי כניסתם של פלשתינאים שאין להם אישורים, והוא גם יסייע לצמצום מכת הגניבות בישראל מתוך שטחי A.

מדובר במערכת שלמה של מרחב התפר. אין מדובר בקו אחד אלא בהקמת מערכת שתתבסס על המרכיבים הבאים: א. על-ידי פעילות כוחות בשטח במרחב מסוים שהוא תחום. קביעת המרחב הזה מתאפיינת על-ידי ראיה ביטחונית. אני לא רוצה להיכנס למשמעויות הפוליטיות של הנושא. בתוך המרחב הזה תהיה פעילות של כוחות צה"ל, כוחות מג"ב וכוחות אחרים. במרחב הזה נשתמש באמצעים מאמצעים שונים, אשר יסייעו לנו לממש את שלוש המשימות שהזכרתי.

חלק מרכזי במרחב הזה יהיה מכשול פיזי של גדר שהמאפיינים שלה הם אלה: גדר, דרכי עפר ודרך סלולה בצדה, מערכת מן הסוג שהכרנו בגבול הצפון.
היו”ר אמנון רובינשטיין
כלומר גם דרכי טשטוש וגם אלקטרוניקה.
עמוס ירון
גם דרכי טשטוש וגם אלקטרוניקה שתיתלה על הגדר, וגם אמצעים נוספים ככל שהתקציב יאפשר.
היו”ר אמנון רובינשטיין
מתי יתחיל הביצוע?
עמוס ירון
ביום רביעי או חמישי הקרוב, אנחנו מתכוונים לעלות על השטח. דבר כזה עוד לא היה בהיסטוריה, משך זמן קצר כל-כך מקבלת ההנחיה ועד לביצוע. היינו צריכים להיערך לדברים רבים, ועשינו זאת במסגרת תכנית חירום.
היו”ר אמנון רובינשטיין
כמה קבלנים יעלו על השטח?
עמוס ירון
בהתחלה יעלו קבלן אחד בצפון ואחד באזור ירושלים. אנחנו צריכים לערוך תכנון מדויק, ובכוונה התחלנו בקטע בו אפשר יהיה להכניס את העובדים לשטח. הבעיה היא סיום התכנון.
היו”ר אמנון רובינשטיין
מתי יסתיים התכנון, ומתי המועד המשוער לסיום העבודה?
עמוס ירון
אנחנו עובדים עכשיו על לוח הזמנים המפורט. מדובר כרגע באזור שמסלם בצפון, כלומר מצומת מגידו-ג'נין עד אזור חוצה שומרון. הקטע הזה הוא לאורך כ-110 ק"מ, ואנחנו מתכננים לסיים את העבודה הזו תוך 10 חודשים עד שנה.
אורי אריאל
110 ק"מ זה עד חוצה שומרון או עד לטרון?
עמוס ירון
עד חוצה שומרון.
היו”ר אמנון רובינשטיין
מה מועד הסיום של כל המבצע?
עמוס ירון
הקטע הראשון הוא מול מרכז המדינה. במקביל לכך נתחיל לעבוד מבחינה קונספטואלית ועל פרטי התכנון גם של אזורים אחרים. בהנחה שיינתן תקציב גם לשאר האזורים, נתחיל להרי. גם קטעים אחרים.
היו”ר אמנון רובינשטיין
התקציב שיש לכם הוא רק לקטע הזה.
עמוס ירון
התקציב עדיין לא נסגר.
מרדכי משעני
על איזה סכום מדובר עבור הקטע הזה?
עמוס ירון
מדובר על סדר גודל של כ-4 מליון שקל על כל קילומטר. אם אתה מדבר אתי על הקטע הזה, מדובר בכ-400 מליון שקל. הכל יעלה כמיליארד. מדדתי את כל המרחק בתכנית מכסימלית, והוא יכול להגיע לכ-450 ק"מ.
היו”ר אמנון רובינשטיין
ההוצאה יכולה להגיע למיליארד שקל.
מרדכי משעני
הרבה יותר, אם מדובר ב-400 ק"מ כפול 4 מליון.
עמוס ירון
מבלי להיכנס למספרים, מדובר בכ-4 מליון שקל על כל קילומטר. זה לא כולל מעברים ממוסדים שיהיו בשטח, וכאלה יהיו 5-4 או 6. עכשיו אנחנו עוברים על תכנון מפורט של המעברים האלה, והם כוללים את המערכת שהזכרתי מקודם: הדרכים, הגדר עצמה, האלקטרוניקה שתהיה על הגדר, ושערים קטנים, מעין פשפשים. הרי תהיה בעיה של מתן אפשרות לתושבי האזור לעבור מצד אחד של הגדר לצד שני, שכן הגדר תעבור באזורים מעובדים. אנחנו מדינת חוק, ונשתדל לעשות הכל על מנת לא להגיע לעימות מיותר עם תושבי האזור. יש צוותים שיעסקו במשא ומתן עם בעלי הקרקע. יחד עם זאת, הזמן הוא גורם מרכזי, ולא המשא ומתן יעכב אותנו בכל מה שנוגע לעליה על השטח. נעלה על השטח עם צווי תפיסה, ובמקביל נודיע לתושבים, רבותי, זה מה שאנחנו עושים. מי שיש לו חלקת קרקע שאנחנו עולים עליה, יזומן למשא ומתן ויינתנו לו פיצויים כפי שמקובל בפרוייקטים מסוג זה. במסגרת דיון שהיה אצלי אתמול, הנחיתי לעבד בשבועיים-שלושה הקרובים תכנית עם לוח זמנים מפורט, ואז אוכל לשוב לוועדה ולומר לכם האם זה יהיה 10 חודשים או אולי 9 חודשים.
היו”ר אמנון רובינשטיין
האם במקביל אי אפשר לחפור חפירה שתמנע לפחות מעבר כלי רכב?
עמוס ירון
יש הרבה חפירות והקימו מכשולים רבים. אם המכשול אינו רציף ואין מי ששומר עליו, תמיד ימצאו טכניקה לעקוף אותו. גם לאחר שנקים את המכשול הזה, זה לא ייתן ביטחון של מאה אחוז, אבל זה ייתן תשובה לגמרי לא רעה לשלוש המשימות שהזכרתי.
היו”ר אמנון רובינשטיין
יש הבדל בין כניסה של בודדים לבין כניסת כלי רכב.
מרדכי משעני
גם היום יש שם חסימות, אבל זה לא עוזר. אני לא יודע אם הגדר תעזור.
עמוס ירון
אני מתאר לי שמי שמופקד על העניין ילמד את הלקחים כתוצאה מהאירוע שהיה במגידו, ויישם אותם גם במכשול החדש.

אני מקווה שבימים הקרובים נסגור את נושא התקציב, אם כי לא בגלל זה משהו מתעכב. אנחנו רצים במלוא המרץ. גם אם היה היום תקציב מאושר של 400 מליון שקל, לא היינו יכולים לעשות משהו מעבר למה שאנחנו עושים כרגע. המערכת עובדת עם הכל קדימה, התכנון יצא לדרך, וברגע שאפשר יהיה לעלות על הקרקע עם קבלן, הקבלנים מוכנים והמכרזים בדרך. אנחנו עובדים במקביל.

בסופו של דבר, זו תהיה עבודה משולבת של צה"ל ושל משרד הביטחון. סגן הרמטכ"ל, אלוף גבי אשכנזי נרתם לעניין במלוא המרץ עם פיקוד המרכז. מפקדת זרוע היבשה ומפא"ת צריכים לאפיין את המכשול, להגדיר את הקו בו הוא יעבור ולקבוע את סדר העדיפויות, מה ראשון ומה אחרון.

זהו המבנה בו אנו עובדים. יחד עם זאת, משרד הביטחון הקים מנהלת שצריכה לקחת את הדרישה המבצעית ולתרגם אותה למכרזים ולסידורי העבודה בשטח. בעניין זה יש לנו ניסיון, לא מזמן סיימנו לבנות את הקו בצפון. יש אנשים שיודעים לעשות את העבודה, ונעשה אותה במהירות המרבית. לצורך העניין הקמנו מנהלת שזו משימתה, ובראשה עומד אל"מ במילואים נצח משיח, שהוא מהנדס במקצועי, ואיש עם ניסיון רב בתחום זה.
נצח משיח
קיבלנו משימה לבצע את העבודה במרחב התפר בקטע שבין סלם לשערי תקווה ובעוטף ירושלים במהירות המרבית, באיכות המרבית ובמינימום הוצאה למדינה, כדי לתת פתרון לבעיה. נערכנו במסגרת מנהלת מקצועית המבוססת על אנשי מקצוע. הפעלנו את משרדי התכנון המובילים בארץ, ואנחנו מעריכים שגם הקבלנים המובילים בארץ יהיו מעורבים במבצע.
היו”ר אמנון רובינשטיין
הקבלנים לא יעלו בבת אחת?
נצח משיח
הם יעלו בפרקי זמן מאד-מאד מהירים.
היו”ר אמנון רובינשטיין
תוך כמה זמן יהיו עשרה קבלנים בשטח?
נצח משיח
אני מעריך שלכל היותר תוך חודשיים, וכל זאת כדי לעמוד בהגדרה של סיום הפרוייקט תוך 10 חודשים עד שנה. נעשה את כל המאמצים כדי שזה יקרה. הדבר היחיד שיכול למנוע זאת, אם בכלל, אלו בעיות סטטוטוריות. אנחנו לא רואים שום סיבה מעבר לכך, שתמנע את מימוש הפרוייקט באותם פרקי זמן שאנחנו מדברים עליהם. נעבוד מסביב לשעון כדי לסיים את הגדר.
מרדכי משעני
הנושא התכנוני כבר לקראת סיום?
נצח משיח
הוא מתקדם מאד. קיים תוואי . כפי שאמר המנכ"ל, השבוע אנחנו נכנסים לעבודה בקטעים מסוימים: באזור סלם ובאזור מחנה עופר בירושלים.
אורי אריאל
האם אפשר להציג את הקו הכללי של התוואי, מבלי לרדת לרמה של 100 מטרים?
האם אפשר לראות את התוואי על המפה?

(הסבר על גבי מפה שנפרסה)
עמוס ירון
מה שאתה רואה כאן הוא סלם בצפון. הקו עובר דרומית לאום אל פחם, עוקף את שקד, חיננית וכל המובלעת הזו, ממשיך ועוקף את בקה אל שרקיה. אנחנו בודקים אם לקבוע את הקו כך או לחתוך בין שתי הבקות. זה דבר שצריך לקבל עליו החלטה. את ברטעה אנחנו עוקפים. מההיבט של הקו הירוק, ברטעה היתה מעבר לקו הירוק. אנחנו עוברים דרומית לה. ברטעה נמצאת בתוך הקו. כל היישובים – חיננית ושקד – הם בפנים.
אורי אריאל
למה אתם קובעים קו כזה?
עמוס ירון
הלכנו על תוואי של מכשול ביטחוני, וזה התוואי שאנחנו חושבים שהוא נכון. אפשר לקבוע קוים רבים, אבל זה הקו שהחלטנו עליו.אני לא רוצה להיכנס לוויכוח הזה. לא תגררו אותי לוויכוח הזה.

הקו הזה הוא קו שיש בו הגיון ביטחוני, ואין בו שום דבר אחר. לכן סימנו אותו בצורה הזו על-פי תוואי השטח, כדי שיוכל לתת לנו את מכסימום הביטחון בכך שנוכל לעמוד בביצוע המשימות: למנוע חדירת מחבלים מבחוץ פנימה, למנוע חדירת אנשים לא מורשים ולמנוע גניבות.

הקו עובר את זיתא, עובר בבת חפר, מגיע לאזור טול כרם. במקום בו עובר כביש חוצה ישראל תהיה חומה. הקו ממשיך, כדי להכניס פנימה את סלעית, עובר ליד פלמה, יוצא החוצה מכוכב יאיר וצור יגאל, יורד לכיוון קלקיליה. גם כאן תהיה איזו שהיא חומה. מכאן הוא ממשיך ועובר את חבלה ומתן, עוקף את אורנית ונכנס לשערי תקווה עד אלקנה וכביש חוצה שומרון.
מרדכי משעני
האם חטיבת קו התפר כבר קיימת, או שהאחריות שלה עברה למשמר הגבול?
עמוס ירון
אני לא יודע להשיב על השאלה הזו, אני מציע שתשאלו את צה"ל.
מרדכי משעני
מי שיהיה אחראי על הגדר בקו התפר הוא מג"ב?
עמוס ירון
לא. הקימו איזה שהוא ארגון לעניין זה, ולדעתי זה מסודר. אני מוכרח לומר שכל העבודה שאנחנו עושים מתואמת עם צה"ל, עם משמר הגבול ועם משטרת ישראל. נציגי שלושת הגופים נמצאים בתוך המנהלת, ואין מצב בו לא תובאנה בחשבון כל המשמעויות בתוך המנהלת.
מרדכי משעני
הקו הזה רציף?
עמוס ירון
כן. אמרתי שהתפיסה היא של מכשול. לפי תפיסתי, מכשול בטחוני שאלה המשימות שלו, חייב להיות רציף, אחרת לא יהיה בכך טעם, והעניין לא יהיה כלכלי. אם תרצה בכל זאת למנוע חדירה, תצטרך להציב כוחות במקום בו הקו לא יהיה רציף, והדבר יגרום לבזבוז. מן ההיבט המקצועי יהיה הכי נכון להציב את הקו הזה.
מרדכי משעני
השאלה היא אם מבחינת תוואי הקרקע הוא רציף.
עמוס ירון
לאורך הגדר יהיו שערים, יהיו מעברים, יהיו פשפשים, אבל זה יהיה קו רציף. השאלה שלך במקומה, כי היו גם תכניות אחרות. היו רעיונות אחרים, שאנחנו חושבים שנכון היה שלא לאמץ אותם.
אורי אריאל
כמה שאלות: כמה חיילים יצטרכו, כדי לשמור על הגדר באופן אפקטיבי, כי הרי אף אחד לא מאמין שהגדר היא מכשול, אלא אם יהיו גם שומרים. שאלה שניה, מהן הוראות הפתיחה באש שיהיו על הגדר הזה. שאלה שלישית, האם אפשר לקבל את הפירוט שנתת עכשיו גם לגבי ירושלים, בקטעים הצפוניים, המזרחיים והדרומיים. מה התכניות ועל כמה חיילים מדובר. האם נעשתה עבודה גם לגבי הקטע הדרומי, קטע שעוד לא התקדם. אני מניח שהוראות הפתיחה גם שם תהיינה דומות.
עמוס ירון
שתי השאלות הראשונות הן שאלות שאפשר יהיה להעביר את התשובה עליהן אליך באמצעות צה"ל.
אורי אריאל
האם אוכל לקבל גם התייחסות של מג"ב? אני מבין שהם אחראים לצד הפנימי.
עמוס ירון
על-פי הערכתי, הגדר הזו בסופו של דבר תחסוך כוחות. זאת אני אומר על סמך ניסיוננו ממקומות אחרים. אני אומר זאת בהנחה שאתה רוצה לעמוד במשימה שהגדרתי, כלומר למנוע מעבר אנשים מצד אחד לצד שני.
אורי אריאל
זה צריך הסבר.
עמוס ירון
אם אתה רוצה לעמוד במשימה הזו, אם לא יהיה מכשול, צריך יהיה הרבה יותר חיילים מאשר במידה ויהיה מכשול.

אשר לשאלתך על הוראות פתיחה באש, ברגע שיהיה מכשול, צריך יהיה לשבת ולסכם מה תהיינה ההוראות.
אורי אריאל
זה צריך היה להיות מוכן מראש.
עמוס ירון
לא צריך להיות מוכן מראש. כאשר הגדר תהיה מוכנה ויהיו חיילים משני הצדדים, הוראות הפתיחה באש תהיינה ברורות. לא אני הוא זה שצריך לתת לך תשובה על-כך. יש לנו גדר כזו בעזה, ויש שם הוראות ברורות מאד לגבי פתיחה באש.
אורי אריאל
אם זה אותו דבר, גם זו תשובה.
עמוס ירון
יש מאפיינים שונים כאן ובעזה, ויש מאפיינים זהים. אני רוצה לומר לך שלא זה מה שיעכב את פתרון הבעיה. הוראות הפתיחה באש תהיינה בזמן ותהיינה ברורות.
היו”ר אמנון רובינשטיין
נשמע את התשובות לשאלות אלה, אם לא היום אז בהזדמנות אחרת.
דובי סנדרוב
אני משמש כראש המועצה המקומית קציר-חריש. אני רוצה להציג שאלה: מדובר על מפקדה אחודה, כלומר האחריות גם על ברטעה המזרחית תחול על מג"ב או שהיא תהיה באחריות צה"ל?
עמוס ירון
תהיה שם מפקדה אחודה שתתן תשובה גם לכוחות משמר הגבול וגם לצה"ל. אני מציע שנציג צה"ל ייתן לכם תשובה, איך תהיה בנויה המפקדה הזו.
אלי כהן
יש לי כמה שאלות, אבל אולי לא ניתן לתת עכשיו את כל התשובות. הייתי רוצה לדעת מהו התכנון לגבי ההמשך, והאם הגדר הזו תגיע לאריאל ותקיף את האזור, או שתחצה אותו ואריאל תהיה בתוך איו"ש.

אני מבין שיש תכנית נפרדת לגבי מה שנקרא עוטף ירושלים. הייתי רוצה לדעת מהו האורך הכולל של הגדר, לא כולל ירושלים, ומה אורך הגדר סביב ירושלים. אני מבין שמטרה של הגדר היא מניעת חדירות, מניעת כניסתם של שב"חים ומניעת טרור.
עמוס ירון
כפי שאמרתי, מניעת כניסתם של מחבלים, מניעת כניסתם של שוהים בלתי חוקיים ומניעת גניבות.
אלי כהן
מתוך הנחה שהגדר הזו אינה בלתי חדירה, כמו כל גדר בעולם, האם יהיה מרחב התרעה מספיק. האם מרחק ההתרעה של הגדר הזו מחדרה, כפר סבא וכל המקומות האחרים מספיק עבור צה"ל, כדי שאם מישהו חצה את הגדר כדי לבצע פיגוע במרכז המדינה, אפשר יהיה להגיב בעוד מועד. במסגרת פנימית יותר הייתי רוצה לשמוע, למה הוחלט כך ולא אחרת. אני רוצה לשמוע על הכללים לגבי המעברים: האם במעברים אלה תהיה ביקורת גבולות, ומי יורשה לעבור. מה רוצים לבדוק, ומה תהיה רמת הביטחון במעברים, האם יהיו שם שערים או מוצבים של צה"ל.
מרדכי משעני
אני רוצה להפנות שאלה אל אלוף מישנה נצח: האם בתכנון אתם משלבים גם גדרות כמו אלה הקיימות היום באזור סלעית או באזור חבלה?
נצח משיח
לא. למכשול הזה תפיסה בפני עצמה. הוא לא קשור למערכת ההגנה הספציפית של כל ישוב וישוב. מערכת ההגנה של כל ישוב תהווה למעשה קו שני של הגנה על אותו ישוב. למכשול הזה יש מטרה ספציפית.
מרדכי משעני
אם לוקחים את האזור של סלעית או של כוכב יאיר, הגדר החדשה היא בנוסף למה שיש עד עתה?
נצח משיח
כן.
עמוס ירון
יש מקומות בהם זו תהיה אותה גדר. בין מתן לבין חבלה למשל אין מקום להציב גדר נוספת. במקומות כמו צור יגאל וכוכב יאיר יש גדר של היישוב, והמכשול יהיה כמה קילומטרים פנימה.
מרדכי משעני
בעקרון, אני מבין שמדובר בגדר נפרדת לגמרי.
עמוס ירון
כן. אותו דבר בשקד ובחיננית.
מרדכי משעני
בכוכב יאיר הגדר המזרחית היא לא רק מסביב ליישוב.
דני עטר
אני ראש המועצה האזורית גלבוע.
היו”ר אמנון רובינשטיין
אתם הרי עורכים מגבית בחו"ל להקמת גדר.
דני עטר
רציתי לשאול למי לתת את הכסף. בחלק גדול מהמקומות יש מכשול, rails או תעלה. הוויכוח הוא על סוג המכשול, אם תהיה גדר אלקטרונית או שתישאר תעלה.
היו”ר אמנון רובינשטיין
וגם על רציפותו של המשכול.
דני עטר
זו בדיוק השאלה: מה מונע היום להיכנס למהלך של הקמת גדר לאורך 364 ק"מ, כולל עוקף ירושלים. אני מתייחס לגדר ביטחונית בלבד.
עמוס ירון
אני לא יודע מאין נלקח המספר 364 ק"מ. נניח שמדובר ב-400 או 450 ק"מ, מה שמונע הוא קבלת החלטה שאנחנו הולכים לבנות גדר לאורך 400 או 450 ק"מ, וגם השאלה איפה להקים אותה. במקום להמתין עד שכל ההחלטות תתקבלנה ועד שתהיה תכנית שלמה, אמרנו שנלך בשלבים. אני חושב שהשלב הראשון מעיד על-כך שזוהי תכנית שיש לה התחלה, ויש להניח שיהיה לה גם סוף. השלבים הבאים יתנו תשובה לגבי יתר הקילומטרים. עוד לא סגרנו את הפרטים לגבי המיקום המדויק של הגדר, אבל הכל ייעשה במקביל. אני מעריך שתוך כמה חודשים צריך יהיה לקבל החלטות לגבי ההמשך.
דני עטר
למה מערבה מסאלם ולא מזרחה, לאורך התענך והגלבוע, מקומות בהם כבר הנחתם מכשול. אין ויכוח על התוואי ואין ויכוח על הצורך להקים שם מכשול.
עמוס ירון
חשבנו שיותר נכון ללכת על מרכזי האוכלוסייה הגדולים מהצפון ועד המרכז. להתחיל בקטע הזה, ואחר-כך לתת תשובות גם דרומה וגם צפונה. בנוסף לכך, נלך על עוקף ירושלים. יש כאן בעיה של סדר עדיפויות, ומה שהובא בחשבון הוא מיקום רוב האוכלוסייה ומהיכן מתבצעות רוב החדירות. בעיה שניה שאי אפשר להתעלם ממנה היא הבעיה התקציבית. גם את הנושא הזה יש להביא בחשבון. אמרתי שגם התקציב לשלב הראשון עדיין לא סגור, אבל לא זה מה שמעכב אותנו. אני מקווה שגם הנושא התקציבי יסוכם.

בכל הנוגע למערכת הביטחון ומדיניותו של שר הביטחון, נמשיך בתכנון עד שנשלים את כל 450 הקילומטר. להערכתי, זהו המספר.
היו”ר אמנון רובינשטיין
האם העיקרון של מתן פיצויים, משמעותו שתפיסת הקרקע היא סופית והגדר סופית? שאלה שניה: איזה שטח של ישראל נמצא מחוץ לגדר, ואיזה שטח שמחוץ לתחום השיפוט הישראלי נמצא בתוך הגדר?
עמוס ירון
לא מדדתי את השטח, ואין לי תשובה לשאלה.
היו”ר אמנון רובינשטיין
האם לנצח יש תשובה?
עמוס ירון
העניין הזה לא נלקח בחשבון. מה שנלקח בחשבון בהתוויית הקו הוא אך ורק שיקולי ביטחון.

אשר לשאלת מתן הפיצויים, אמרנו שכאן מדובר במכשול ביטחוני שאין לו כל קשר לקו כזה או אחר. במשא ומתן ידברו עם אנשים על תפיסת קרקע לפרקי זמן, ויתנו להם איזה שהוא פיצוי על-כך. אם בשלב מסוים, בעוד שנה או שנתיים, מישהו יחליט להזיז את הגדר מנקודה א' לנקודה ב', נזיז את הגדר. אני מזכיר לכם שעשינו זאת בצפון כמה פעמים רק בשנתיים האחרונות: הצבנו גדר, אחר-כך הסתבר שהיא לא במקום הנכון והזזנו אותה. פעם אחת שילמנו לאחד פיצוי, פעם שניה שילמנו לאחר פיצוי. יש פתרונות לכל הדברים האלה. אמרתי שאנחנו מדינת חוק, וננסה להתחשב באנשים עד כמה שאנחנו יכולים, אבל זה לא יהיה על-חשבון יעילות הביצוע. צריך להיות ברור לאנשים הנמצאים באזור, כי אנחנו נחושים בהחלטה לבצע את המשימה הזו. יחד עם זאת, נשב למשא ומתן עם אנשים שנתפוס להם את הקרקע ונמצא את הפתרון. אני לא מציע לאנשים לתפור כיסים גדולים מדי לשם-כך.

לשאלת חבר הכנסת כהן, אני מעריך שאורך הגדר יהיה כ-450 ק"מ בראייה של מכשול ביטחוני כולל ירושלים. בירושלים מדובר ב-52 ק"מ. נבדוק איך ממשיכים בשלבים הבאים, גם דרומה וגם צפונה.
אלי כהן
עדיין אין החלטה?
עמוס ירון
אין החלטה איפה יעבור הקו. נבדוק ונגיע להחלטה, וזה לא ייקח הרבה זמן. אני חי בתחושה שהבעיה לא תהיה אולי בתחום הזה אלא בתחומים אחרים, אבל לא אנחנו נעכב את ההתקדמות.

אשר למרחב ההתרעה, מכיוון שזהו קו שהשיקולים לקביעתו היו ביטחוניים, הוא הביא בחשבון בדיוק את הנקודה שאתה מעלה. יחד עם זאת, ישנם דברים אחרים שמשפיעים, כמו המצאות כפרים פלשתיניים. מצד אחד אתה יכול לקבל מרחב התרעה גדול, אבל אם כתוצאה מכך הוספת כפר פלשתינאי, נתת לאותם מחבלים להיטמע באוכלוסייה, ובכך ביטלת את ההישג של מרחב ההרתעה. בסך הכל אפשר לומר על סמך ניסיוננו, כי הקו עובר בתוואי שנותן תשובה לגמרי לא רעה מבחינת מרחב ההתרעה. אני אומר את זה בהתייחס לקו שישנו ברצועת עזה ובהתייחס לקווים שאנחנו מכירים מלבנון ומהבקעה.
אלי כהן
זוהי תשובה חלקית מבחינתי. שאלתי האם דפוסי הפעולה על-פיהם תכננו את מרחב ההתרעה הביאו בחשבון גם אפשרויות אחרות. האם נבחנה אפשרות של הרחקת מרחב ההתרעה, על מנת לתת פתרון נקודתי לאותו כפר ערבי. כך היינו מרוויחים שני דברים: מרחב התרעה יותר גדול ופתרון הבעיה הנקודתית של הכפר הערבי.

למרחב ההתרעה יש משמעות לגבי זמן התגובה שלנו על פריצת הגדר. האם יש לנו די זמן כדי להגיב במהירות במרחב התרעה כה קצר.
עמוס ירון
לדעתי, כאשר המכשול הזה יסתיים עם כל האלקטרוניקה שבו, תוך דקות בודדות יהיה כוח בכל מקום בו מישהו ייגע בגדר.
אלי כהן
ואם הוא עושה זאת עשר פעמים בעשר נקודות שונות?
עמוס ירון
אז יהיו אנשים בעשר נקודות, ופה ושם יהיו גם מצבים שלא יהיו אנשים. אין פתרון של מאה אחוז. רק לפני חודשיים היינו עדים לחציית הגבול על-ידי מחבלים שעברו את הגדר מלמעלה והגיעו למצובה, ושם עשו מה שעשו. אבל אני יכול לתת לך גם דוגמאות רבות של מקרים בהם סיכלנו ניסיונות. אין פתרון של מאה אחוז.
אלי כהן
כאשר מדובר בגדר באורך של 450 ק"מ, אתה יודע מה התשובה לשאלתי.
היו”ר אמנון רובינשטיין
זה לא עניין למנכ"ל משרד הביטחון אלא לממשלה.
עמוס ירון
הסתכלנו על הקו הזה בראייה ביטחונית בלבד. מי שרוצה לשים על הקו משמעויות פוליטיות, תמיד יוכל לעשות זאת. על כל קו שנצייר, תמיד אפשר יהיה להטיל משמעויות פוליטיות.
היו”ר אמנון רובינשטיין
אנחנו לא עוסקים כאן בבדיקת החלטת הממשלה אלא בביצוע: צה"ל ומשטרת ישראל ימנעו לאלתר מעבר של פלשתינים תושבי אזור A, B ו-C לתחומי מדינת ישראל, ובתוך זה לשטח המוניציפלי של ירושלים. זה מה שנאמר בהחלטת הממשלה.
זאב בוים
השאלה שלי נובעת אולי מדאגה אחרת, לא ביטחונית: אני יוצא מנקודת הנחה שבתוואי שנקבע, יש מענה ביטחוני מרבי. שאלתי היא, האם לפני קבלת החלטת הממשלה נבחן תוואי אחר, מזרחי יותר ועל שטחים אחרים, שיוכל לתת אותן תוצאות שתשיגו עם התוואי הזה.
היו”ר אמנון רובינשטיין
הוא היה כולל יותר פלשתינים.
זאב בוים
כמובן שמאחורי שאלתי יש עמדה מדינית לגבי משמעות הקו המוגדר היום כביטחוני, קו שלאחר מכן צריך יהיה לנהל משא ומתן על בסיסו.
מרדכי משעני
תלוי איך מפרשים את זה.
זאב בוים
האם נבחן תוואי להשגת המטרות הביטחוניות על-פי המנדט של הממשלה, מזרחית לתוואי המוצע היום.
עמוס ירון
בהתחשב בכל האילוצים, אני חושב שהתוואי הזה נותן תשובה למה שישנו בהחלטת הממשלה. אני לא יכול לומר שאין קוים אחרים. אני רוצה לחזור על דברים שאמרתי בתחילת דברי: כולנו נצמדים לעניין של קו הגדר, אבל פתחתי ואמרתי שאנחנו מדברים על מרחב התפר, שבקטעים מסוימים הוא 5 ק"מ ובקטעים אחרים 10 או 12 ק"מ, וכך לכל האורך מצפון לדרום. תפקידו של כל המרחב הזה לתת תשובה לשלוש המשימות שהגדרתי בתחילת דברי. בתוך המרחב הזה ישנה גם הגדר שאפשר לקרוא לה בטרמינולוגיה הצבאית קו עצירה. לאחר שהאמצעים שהפעלנו עד כה במרחב התפר לא עזרו, ומישהו הצליח לעבור – יעמוד בפניו עוד מכשול פיזי, שייתן לנו אינדיקציה ברורה לכך שמישהו מנסה לעבור אותו.

אם אתה שואל אותי האם זה הקו היחיד האפשרי, תשובתי היא לא, אבל במסגרת האילוצים הקיימים, להערכתי מצאנו את האפשרות הכי נכונה.
אלי כהן
שאלתי על המעברים.
עמוס ירון
להערכתי יהיו שלושה סוגי מעברים: 1. פשפשים שיצטרכו לתת תשובה לאוכלוסייה החקלאית, נאמר לפלחים שיש להם חלקות משני צדי הגדר. מצד שני צריך להבטיח שלא תיווצר בעיה ביטחונית. 2. מעברים שצה"ל יצטרך להשתמש בהם לרכב; 3. מעברים ממוסדים כמו מעבר קרני, כמותם יהיו ארבעה. אלה מעברים שיצטרכו להיות באחריותה של רשות שדות התעופה, עם ביקורות ביטחון וכל השאר.
אלי כהן
איפה הם יהיו?
אל"מ דני תרזה
הנושא הזה עדיין לא סגור. עד שאין גדר, חבל לעסוק בכך, אבל מתחילים בתכנון.
עמוס ירון
שני מעברים יהיו באזור ירושלים, האחד ביצירה מבית לחם צפונה, והמעבר השני הממוסד יהיה בקלנדיה, באזור רמא וכפר עקד. בקו התפר בשרון, הנושא עדיין בבדיקה.
אורי אריאל
אבל זה לא מבטל את כל היציאות והכניסות שיש היום לישראלים בחוצה שומרון ובמקומות אחרים.
עמוס ירון
יהיו מחסומים. זה סוג של מחסומים דומה למה שאמרתי לגבי מעבר צה"ל. לא תהיה בעיה של יותר מדי בדיקות. צריך לתת תשובה לתושבי האזור.
מרדכי משעני
הממשלה אישרה את התוואי הזה?
היו”ר אמנון רובינשטיין
ועדה של שלושה שרים: ראש הממשלה, שר הביטחון והשר לביטחון פנים.
עמוס ירון
ישבתי עם שלושת השרים בדיון, והם אישרו את התוואי הזה.
מרדכי משעני
החלטת הממשלה לא מדברת על תוואי, אלא על דבר כללי.
היו”ר אמנון רובינשטיין
אקריא לך את סעיף 1ג' של החלטת הממשלה: קביעת המכשול הנגזרת מהתכנית תאושר על-ידי צוות שרים אשר יכלול את ראש הממשלה, שר הביטחון והשר לביטחון פנים.
מרדכי משעני
שאלתי אם הם אישרו את זה.
עמוס ירון
כן.
היו”ר אמנון רובינשטיין
האם מישהו מאנשי הצבא יכול להשיב על שאלותיהם של חברי הכנסת?
אל"מ דני תרזה
אני מרכז את התכנון האסטרטגי בפיקוד המרכז ועוסק גם בנושא הממדים הפיזיים של ההסכמים ב-8 השנים האחרונות. במסגרת הפרוייקט הזה אנחנו עוסקים גם בתכנון מרחב התפר. כאמור, התפיסה המבצעית של מרחב התפר כוללת לא קו אלא מרחב בו פועלים החל במקום בו מייצרים את מטעני החבלה, עבור לדרך שהם עושים כדי להגיע אל תוך ישראל, במרחב התפר ולאורך הקו, וגם בתוך ישראל יש פעולות: אתם רואים את מחסומי הדרכים, אתם רואים את אבטחת שלום הציבור במרכזי האוכלוסייה וכן הלאה.

שני סוגי פעילות שאתם מכירים הם פעילות מודיעינית ממוקדת, כאשר אנחנו יודעים על כוונה של מישהו להתפוצץ. יש אירועים רבים כאלה. במקרה כזה אנחנו מכריזים על קוד מסוים של פעילות, וכל כוחות צה"ל ומג"ב בסיוע משטרת ישראל נכנסים לאותו מרחב, סוגרים אותו ומבצעים פעילות נקודתית מאד. אנחנו מצליחים להגיע לאחוזי סיכול גבוהים מאד בפעילות על-פי מידע מודיעיני.

הסוג השני של הפעילות היא פעילות מרחבית. הפעילות הזו היא בחלקה תצפיות שלנו לאיסוף מודיעין שדה, מארבים וכוחות יירוט קטנים. סוג שני של פעילות היא פעילות מזדמנת המתנפלת על אזור מסוים ומבצעת פעילות לעומק, ופעילות אחרת היא על-פי אינדיקציות שונות. סוג האינדיקציות הרגיל שאתם מכירים הוא שהגדר צועקת. אנחנו משתדלים ליצור מצב בו נגיע אל המחבלים הרבה לפני שהם מגיעים לגדר. כאשר הגדר צועקת, הם נמצאים במרחק קצר מאד ממרכזי האוכלוסייה בישראל.

חלוקת האחריות בין צה"ל לבין המשטרה: הפעילות לאורך הגדר תהיה באחריות משמר הגבול, והפעילות ממנה אל תוך המדינה תהיה בידי משטרת ישראל ומשמר הגבול. כל הפעילות שנועדה למנוע הגעה לגדר, כל הפעילות בתוך השטחים, הן של צה"ל על כל סוגי הפעילויות שלו. למשל, הלילה נכנסנו אל תוך רמאללה. אנחנו מבקרים בבתיהם של מחבלים, פעילות שמונעת מהם בסופו של דבר להגיע לגדר. התפיסה המבצעית כוללת ולא נקודתית, כלומר השאלה היא לא כמה זמן עומד לרשותנו מרגע שהגדר צעקה.

המערכת הזו מנסה לשלב פתרונות חכמים שהתעשיות יודעות להציע. לא מעט מהתעשיות נרתמו על מנת להציע הצעות שונות שנועדו לסייע לנו גם לצורך התרעה מוקדמת, וגם כדי להגיע במהירות למקומות השונים וליצור את השפה המשותפת ואת יכולות העבודה של כוחות הביטחון, כדי לרכז מאמץ בנקודה ספציפית. בעוד כוחות הביטחון צריכים להיות חזקים בכל נקודה לאורך המרחב הזה, אותו מחבל עובר רק בנקודה אחת. הוא צריך ללמוד את פעילות הכוחות, לאתר נקודה חלשה אחת ושם לעבור. השאלה היא עד כמה אתה מצליח לבצע פעילות בחתימה נמוכה, כלומר פעילות שלא רואים אותה בשטח, פעילות אקראית שאינה חוזרת על עצמה יום אחר יום, פעילות שלא מאפשרת לצד השני ללמוד אותך. כך אתה יכול להפתיע את המחבל ולתפוס אותו בדרך.

אחד האתגרים הגדולים והבעייתיים של המרחב הזה, הוא האוכלוסייה האזרחית שנמצאת בו. אנחנו נתקלים היום בבעיה של אלפי שב"חים, אנשים שהם לכאורה תמימים, למרות שהם עוברים על החוק בעצם כניסתם לישראל. אסור להם לצאת מיהודה ושומרון ואסור להם להיכנס למדינת ישראל, כלומר הם עוברים אפילו על שני חוקים, אבל לכאורה זו לא האוכלוסייה שאנחנו רוצים להתמודד אתה. זו אוכלוסייה שאנחנו רוצים לעצור אותה מלהגיע לכאן.
היו”ר אמנון רובינשטיין
כמה שב"חים כאלה ישנם?
אל"מ דני תרזה
אני לא יודע להגיד. הפעילות שלנו בתקופה האחרונה עוצרת רבים מהם.
מרדכי משעני
יש ימים בהם נעצרים מאות.
היו”ר אמנון רובינשטיין
כמה בגזרה שלך? בתענכים אמרו לי שמדובר ב-10,000.
אל"מ דני תרזה
כל מספר יהיה נכונה, כי אף אחד לא יודע לספור אותם. הנקודה העיקרית היא שאין עדיין מענה במדינת ישראל לשאלה מה אתה עושה עם אדם שתפסת. המערכת יודעת לתפוס היום את האדם. כוחות הביטחון טובים בכך יחסית, אתה יודע להסיע אותו לבית המשפט, להגיש נגדו כתב אישום ואפילו להעמידו לדין, אבל אין במדינת ישראל די בתי כלא, כדי שאפשר יהיה לכלוא את האנשים האלה ולתת להם עונש מרתיע.
היו”ר אמנון רובינשטיין
הכנסת קיבלה חוק מיוחד שמעניש את המעסיקים שלהם.
אל"מ דני תרזה
עמוס יענה על-כך, כי הם עוסקים רבות בנושא בתוך שטח ישראל. לציבור יש אולי רושם שלא נעשה די, אבל נעשה הרבה מאד מול המעסיקים המלינים את השב"חים ומול המסיעים למיניהם.
מרדכי משעני
המכשול הזה יעצור את כל המאות או האלפים האלה?
אל"מ דני תרזה
זו כל המערכת, זה לא רק המכשול. אם אני פועל בתוך השטח שלי באמצעות צו המכריז על שטח צבאי סגור במרחב מסוים, אני מונע מאנשים שאינם גרים באותו אזור להסתובב בו.
עמוס ירון
התשובה לשאלת חבר הכנסת משעני היא כן. קח את הדוגמה של רצועת עזה.
מרדכי משעני
אני לא חושב שזו דוגמה דומה. אנשים מחבלה לא יעברו כאשר תהיה גדר?
עמוס ירון
לא.
מרדכי משעני
הם עוברים בעשרות כל יום.
עמוס ירון
לא כאשר תהיה גדר.
אל"מ דני תרזה
נשאלה שאלה לגבי הוראות הפתיחה באש. אני רוצה להסביר: המעבר על אותם שני חוקים שציינתי קודם, אינו נחשב לפשע חמור, ובשל כך אסור לבצע אפילו נוהל מעצר חשוד. לא כך בעזה ובמקומות אחרים. עיקר הבעיה היא בכך שלא קיים מכשול בשטח. ברגע שיהיה מכשול ברור, ברגע שיהיה ברור לאדם שהוא מבצע עבירה, ניתן יהיה להחיל על אותו אזור את התפיסה שכניסה לישראל היא בגדר הסתננות. נשנה את המונח משב"ח למסתנן, ואז ניתן יהיה להחיל עליו את הגישה של פשע חמור, ולנקוט כנגדו נוהל מעצר חשוד שהיום הוא אסור.
מרדכי משעני
מה הנוהל הקיים היום באזח"ע?
אל"מ דני תרזה
הנוהל הוא נוהל מעצר חשוד בשעות היום. בלילה יש מה שנקרא אזורי סכנה שכל מי שעובר בהם, יודע כי הוא מבצע עבירה וניתן לפתוח עליו באש.
היו”ר אמנון רובינשטיין
האם היה תחקיר של צה"ל לאחר הפיגוע במגידו?
אל"מ דני תרזה
היה תחקיר של צה"ל ותחקיר של השב"כ. אין לנו נתון אשר אומר היכן עבר הרכב. למרות שיש באזור ההוא הרבה מאד מכשולים נגד רכב, עדיין הגבול פרוץ, כי המכשולים מאולתרים.
היו”ר אמנון רובינשטיין
כלומר אדם יכול להיכנס למכוניתו בג'נין ולהגיע לתל-אביב.
אל"מ דני תרזה
אני מזכיר שהוא נסע ברכב עם לוחיות צהובות. הוא נסע כישראלי.
היו”ר אמנון רובינשטיין
אנחנו יודעים שהם מייצרים לוחיות צהובות.
מרדכי משעני
גם אם תהיה גדר, הוא יוכל להמשיך לעבור.
אל"מ דני תרזה
לא, כי הגדר תתעל את כולם לעבור רק במחסומים. המחסומים יהיו יותר חכמים מאלה שקיימים היום.
מרדכי משעני
הוא לא עבר במחסום?
היו”ר אמנון רובינשטיין
בוודאי שלא.
אל"מ דני תרזה
אנחנו לא יודעים. אם היינו יודעים, היינו יכולים לבדוק. במרחב מנשה עוברים רק תושבים ישראלים הגרים באזור ואוכלוסייה שאנחנו מגדירים אותה כהומניטרית. בתוך האוכלוסייה ההומניטרית נכנסים לא מעט אנשים כגון רופאים ישראלים.
מרדכי משעני
אבל אם מישהו מגיע אם תעודת זהות לא שלו, הוא יכול לעבור. כנ"ל רכב עם לוחות זיהוי צהובות.
אל"מ דני תרזה
לכן המחסומים שאנחנו מתכננים יהיו מחסומים מתאימים.
היו”ר אמנון רובינשטיין
עמוס ירון אמר שזה לא ימנע לחלוטין אפשרות של כניסה.
מרדכי משעני
מספיק שאחד יעבור.
אורי אריאל
יש בידי המשטרה אפשרות להקיש את מספר הרכב דרך הפלאפון, ותוך שניה לקבל תשובה אם הרכב גנוב או לא. הציוד הזה נמצא בידי משטרת ישראל, אבל לצה"ל הוא עוד לא הגיע. לקב"טים ביש"ע אין את הדבר הזה. אפשר להקיש גם את מספר תעודת הזהות, ולדעת על המקום אם האדם חשוד. אין סיבה שש"ג בכדים לא יוכל להקיש את מספר המכונית ולקבל תשובה.
אל"מ דני תרזה
הנתון נכון. אנחנו בודקים אפשרות להשתלב באותה מערכת, ואנחנו מקווים שנוכל להשתלב בה. אנחנו בודקים גם מערכות אחרות. ראוי לציין שמשטרת ישראל פתחה את בנק הנתונים בפני הכוחות האחרים.
נצ"מ יעקב טל
נשאלה כאן שאלה לגבי הכללים למעבר דרך המעברים. המעברים צריכים להיות מתוכננים למצבים ביטחוניים שונים. כאשר אתה מתכנן פרוייקט שעולה כסף רב, אתה לוקח הנחות עבודה מסוימות, אבל אתה צריך לתכנן מצב שמסיבה מדינית משתנה ביום מן הימים, המעבר שאתה בונה היום לא יהפוך לפיל לבן בעוד חודשיים או שנתיים. המעבר צריך להיות מתוכנן על בסיס הנחות עבודה מסוימות, וכך הוא נבנה. נכון שתהיינה תקופות כמו היום, בהן נהיה זקוקים למעברים יותר טיפשים, כאשר אנחנו עושים סגר או כתר על הערים הפלשתיניות, בהן אף פלשתיני למעט מי שזקוק לסיוע רפואי או הומניטרי לא רשאי להיכנס לישראל, אבל אנחנו צריכים להתאים את עצמנו גם לתקופות אחרות.
אורי אריאל
כמה חיילים צריך כדי לשמור על 110 ק"מ של גדר?
אל"מ דני תרזה
מי ששומר עכשיו על הגדר הוא משמר הגבול. מספר החיילים הוא לא רק פונקציה טכנית. הסברתי שמדובר כאן בפעילות הרבה יותר עמוקה. כרגע איננו יכולים לומר, כי המצב הביטחוני של היום יכול להשתנות. הערכתנו היא שבמידה ופעילות צה"ל תישאר במתכונת של היום, כמות הסד"כ שיידרש לצה"ל היא הכמות שנמצאת היום. כמות הסד"כ שיידרש כדי להשלים את המערכת במג"ב תהיה בערך כפולה.
מרדכי משעני
אתם מדברים על מרחב התפר, כלומר על מכשולים נוספים לגדר. האם אין חשש כי כתוצאה מהגדר הזו כל מרחב התפר יהפוך לגדר, והאם מתוכננים גם מכשולים נוספים מזרחית לגדר.
נצח משיח
אנחנו לא חייבים להניח בכל מקום מכשול פיזי, יש גם אמצעים אחרים. הכל יהיה משולב.
נצ"מ עמוס יעקב
אני סגן מפקד מרחב התפר. אנחנו עובדים למעשה מערבית לקו התפר. יש כרגע פורום בראשות סגן הרמטכ"ל שאנחנו משתתפים בו, שמדבר על התפיסה המבצעית. אי אפשר לתת תשובה על כל השאלות שלכם, לא בגלל שאנחנו לא רוצים לתת, אלא משום שהנושא עדיין בבחינה. התפיסה המבצעית מדברת לא רק על הגדר, אלא על שלושה נדבכים עיקריים שאחד קשור בשני. אחד הוא המכשול הפיזי, השני הוא המכשול הטכנולוגי והשלישי הוא כוח אדם. אחד לא שווה בלי השני, אלא שלושתם צריכים להיות מופעלים ביחד. אנחנו לא עוסקים בשאלה כמה זה יעלה, אנחנו שואלים מה המכסימום שצריך. על-פי מה שיתנו לנו, נעשה את הגדר הכי טוב שאפשר. אי אפשר להבטיח צמצום אפשרות מעבר עד לאפס.
אורי אריאל
לכן אנחנו שואלים, איך עושים גדר בלי תפיסה כוללת.
היו”ר אמנון רובינשטיין
האם הכוחות שיופעלו יהיו קטנים מאשר היום?
נצ"מ עמוס יעקב
יותר גדולים.
עמוס ירון
זה לא עניין של כוח יותר גדול או יותר קטן. אם אין לך מכשול היום ואתה רוצה למלא אחר המשימה, אתה צריך הרבה יותר כוח. מכשול מצמצם את מספר האנשים, הוא בא על חשבון השקעה בכוח אדם. אני לא נכנס למספר האנשים שעוסקים בכך היום, אבל הטכניקה המבצעית של שמירה על המכשול הזה, היא טכניקה מתורגלת וידועה במשך שנים רבות, ולא יהיה שום הבדל עקרוני.
אורי אריאל
מקימים גדר פעם אחת, אבל השמירה על הגדר היא שוטפת והעלויות שלה גבוהות מאד. הממשלה יכולה לומר שהיא לא נותנת למג"ב את כוח האדם המספיק, ואז זמן ההגעה למקום בו מישהו יגע בגדר תהיה לא 5 דקות אלא 20 דקות, ואז הגדר לא תהיה אפקטיבית.
עמוס ירון
התשובה לכך היא ניתוח האיום. ניתוח האיום הוא דבר משתנה. הוא יכול להיות היום כזה ומחר אחר. יכול להיות מצב בו אגיד שמכיוון שהאיום קיים, אתן יותר כוחות, ואגיע למצב בו תוך 2 דקות מנגיעה בגדר יהיה שם כוח. אם המצב ישתנה, אני יכול להגיד שאגיע לשם תוך 10 דקות. אם המצב יהיה טוב יותר, אני יכול לומר שאגיע לשם תוך 30 דקות. כך אנחנו עובדים גם בגבול הצפון. אנחנו עובדים על-פי ניתוח האיומים.
אורי אריאל
לא נכון. כאשר היתה התרעה בגבול הצפון, גייסו 4000 חיילים עם צו 8.
עמוס ירון
יכול להיות שגם פה זה מה שיהיה.
אורי אריאל
בוא נצא מתוך הנחה שהכוננות ברמה של היום נמשכת. אם המצב ישתפר, אין בעיה. להוריד חיילים זה קל.
עמוס ירון
אני לא מבין מה שאלתך. אם אגיד לך שהיום ישנם 10,000 חיילים לאורך הגדר הזאת, מה תאמר אז?
אורי אריאל
על-פי תרחיש הייחוס של היום, האם יש תשובה תקציבית, ארגונית ופיקודית לגודל הכוח שיהיה שם ולמהירות התגובה?
עמוס ירון
ניתן תכנית אופטימלית: נבוא ונאמר כי מבחינה מבצעית אנחנו דורשים כך וכך, על מנת לעמוד במשימה. נתמחר את המשימה. אם נצליח לקבל את התקציב, זה מה שיהיה. אם התקציב יהיה קטן יותר, נקבע סדר עדיפויות אחר.
אורי אריאל
אם כך, התשובה היא שכרגע אין תשובה כמה כוחות צריך כדי לבצע את התכנית האופטימלית.
עמוס ירון
אפשר לספק לכם תכנית מדויקת. תזמינו את משמר הגבול ואת צה"ל.
אורי אריאל
הזמנו, אבל נאמר לנו שעדיין יש דיונים.
עמוס ירון
זה לא נושא הדיון. אם אתם רוצים לקבל תכנית מבצעית, זכותכם לקבלה. תזמינו את האנשים המתאימים, והם יציגו בפניכם את הפריסה המדויקת.
היו”ר אמנון רובינשטיין
ביקשתי מעמוס לענות, אם הוא יודע את התשובה, אבל זה לא נושא הדיון.
אורי אריאל
נקיים את הדיון בוועדת החוץ והביטחון.
נצ"מ יעקב עמוס
נושא כבד נוסף שעולה אצלנו הוא השיפוט והכליאה. עדיף לא לתפוס את השב"חים, כי לאחר שתופסים אותם דבר לא קורה.
היו”ר אמנון רובינשטיין
אמרת שתיתן לנו אינפורמציה על העמדת מעסיקים ומסיעים לדין.
נצ"מ יעקב עמוס
את המסיעים אנחנו עוצרים ל-30 יום ולוקחים להם את הרכב. זה פוגע בהם קשות. אנחנו עושים זאת ב-7 החודשים האחרונים, וזהו עונש מרתיע מאד. אנחנו עוסקים גם במעסיקים ובמלינים את השב"חים. כל מי שעובר ליד בסיסי מג"ב, יכול לראות טורים של מאות כלי רכב, כולל מוניות ורכב טרנזיט אשר משמשים להסעה, אשר מושבתים לחודש ימים.
היו”ר אמנון רובינשטיין
זה לא חל על היישובים מעבר לקו הירוק. למשל בגוש קטיף אתם לא מונעים עבודת שב"חים.
נצ"מ יעקב עמוס
אנחנו לא פועלים בגוש קטיף. אנחנו פועלים רק במרחב התפר.
דני עטר
כל מי שנתפס באזור שלנו, ישב בכלא פחות משבועיים, גם לאחר הארכת מעצר. אני מתייחס גם למעסיקים וגם למסיעים.
מרדכי משעני
אני לא חושב שהממשלה החליטה על הקמת הגדר בגלל השב"חים.
אורי אריאל
זה תוצר נוסף.
היו”ר אמנון רובינשטיין
אני רוצה לשאול את נציגי המשרד לביטחון פנים, האם ערכתם תחקיר על מה שקרה בצומת מגידו, במנותק מהתחקיר של הצבא?
נצ"מ אפי ארדיטי
אני לא עונה בשם המשרד לביטחון פנים אלא בשם משטרת ישראל. אנחנו מנהלים תחקיר משותף עם צה"ל ועם השב"כ, ואין לי עדיין את תוצאותיו, שכן התחקיר טרם הסתיים. ישנן נקודות רבות שעדיין נבדקות.
היו”ר אמנון רובינשטיין
אני חושב שהתחקיר הזה מעניין מאד את הציבור הישראלי, וזה נמשך כבר 5 ימים.
אורי אריאל
בוועדת החוץ והביטחון, התחקירים מגיעים לאחר חודש עד 3 חודשים.
היו”ר אמנון רובינשטיין
כאן יש חרדה גדולה מאד, משום שהפיגוע היה בתוך ישראל.
מרדכי משעני
יש לי שאלה הרבה יותר כללית, מכיוון שנמצאים כאן גם אנשי הצבא וגם מנכ"ל משרד הביטחון שהוא איש צבא לשעבר: האם בהשקעה הגדולה הזו אנחנו לא עושים את מה שאנחנו עושים, משום שיש לחץ ציבורי, והאם על-ידי כך אנחנו לא יוצרים איזו אשליה של הציבור. הסכמת אתי שאנחנו לא עושים זאת כדי לעצור שב"חים או גנבים, אלא כדי למנוע פיגועים מהסוג של צומת מגידו. האם אין בגדר יצירת אשליה שהנה אוטוטו נעצור את הפיגועים.
עמוס ירון
הלחץ הציבורי הוא אמיתי. אנחנו לא עושים זאת בגלל הלחץ הציבורי, אלא משום שיש כאן בעיה שצריך לתת לה פתרון. לפי מיטב הערכתי המקצועית, אני חושב שהקמת מכשול רציף תיתן בסופו של דבר תשובה הרבה יותר טובה לבעיה של חדירת מחבלים, מאשר אי הקמת מכשול כזה. אני חושב שזה ישפר את המצב בצורה משמעותית, גם אם זה לא ייתן פתרון של מאה אחוז, כי אין פתרון של מאה אחוז. אני אומר זאת, כי יש כאן ניסיון של עשרות שנים עם המערכת הזו. אנחנו יודעים מה היה ללא המערכת, ואנחנו יודעים מה יש עם המערכת. אני חושב שזה ייתן תשובה הרבה יותר טובה מזו הקיימת היום, בהנחה שזהו האיום. אם האיום ישתנה, מישהו יוכל לשאול לשם מה עשינו את זה.

אני סבור שעלינו להיות מוכנים למצבים קשים יותר, כי אני לא רואה בעתיד הקרוב איזה שהוא פתרון. אני חושב שמוטב לעשות זאת שעה אחת קודם. צריך לרוץ עם המערכת הזו, ולהפסיק להסתכל עליה מההיבט הפוליטי. זה לא יוסיף לנו דבר, זה לא יוסיף לקונצנזוס. יש כאן בעיה וצריך לתת לה פתרון. בסופו של דבר, אני חושב שבדרך הזו נסייע לעצמנו ונדכא הרבה מאד מוטיבציות הקיימות בצד השני, כי המכשול יהיה מאד אפקטיבי.
היו”ר אמנון רובינשטיין
מה התקצוב של המערכת הזו?
ניר רייס
צריך לחלק את הנושא לשניים: הגישה הכללית שלנו לנושא היא, שזהו בהחלט נושא מדיני ובטחוני, והסוגיה התקציבית נלווית לכך. יש נושאים שהם במסגרת טיפול המשרד לביטחון פנים
שבמסגרתו הוחלט על תוספת כוח אדם בעיקר לעוטף ירושלים, ותקצוב להקמת גדר לאורך מספר קילומטרים בעוטף ירושלים. הנושא הוכנס לתכנית הכלכלית-תקציבית האחרונה. הערה לגבי העבר: בשנת 2001 תוקצבה עבור שנת 2002 תוספת כוח אדם למרחב ירושלים בהקשרים האלה.

בהחלטת הממשלה האחרונה היה משהו חשוב מאד שהיה חסר זמן מה, והוא הטלת האחריות הביצועית על גוף שיודע לתמחר, יודע לבצע, יודע להציב לוחות זמנים. משרד הביטחון הוא אשר הקים את המינהלת. לפני שבוע וחצי הציג מנכ"ל משרד הביטחון הציג את עמדתם התקציבית לממונה על התקציבים בכל הנוגע לשלב עליו הוחלט, כלומר 100 הקילומטרים הראשונים. הנושא יידון בין המשרדים, והוא לא צריך להוות מכשול בדרך לביצוע.
היו”ר אמנון רובינשטיין
כמה תעלה המערכת כולה?
ניר רייס
האומדן צריך להינתן על-ידי משרד הביטחון.
היו”ר אמנון רובינשטיין
האם משרד ראש הממשלה רוצה להגיב? אם לא, אבקש לשמוע את דני עטר.
דני עטר
היתה החלטת ממשלה, וממנה נגזרו המטרות. מה שצריך לבחון הוא כיצד הפתרון עונה על המטרות, וכיצד מקימים את הגדר במהירות הרבה ביותר. אם מדברים על 110 ק"מ, כאשר יודעים שלמעלה מ-80 אחוז מהמתאבדים יצאו מג'נין, וכל אזור הגלבוע ומישור התענך פרוץ לחלוטין, ואין לכך מענה במסגרת 110 הקילומטרים האלה, וגם לא בדרך אחרת – אני חושב שאין כאן ניסיון אמיתי לפתור את הבעיה.

דבר נוסף שאני רוצה להתריע עליו כבר עכשיו הוא בנושא שיש בו גם אלמנט של חיסכון בכוח וגם אלמנט של יעילות: לא הגיוני שיהיה קו תפר (גם אם נגדיר אותו כמרחב תפר, בסופו של דבר מדובר בקו דק מאד) שמצד אחד שלו פועל הצבא ומצד שני פועלים כוחות מג"ב, ואין הם מדברים באותה שפה. אין הם יודעים לדבר באותה שפה, וכל הניסיונות להתגבר על הבעיה הזו נכשלו עד היום. באזור שלי היתה חדירה של טרקטורון, והיו גם שני מחבלים שחדרו לאזור. נכנס לתוך מושב רם-און מחבל שירה בתוך המושב, ובכל המקרים האלה המסקנה בתחקיר המיידי הראשוני היתה, שלא יכול להיות שעובדים עם שני פקודים ושני כוחות, ובסופו של דבר או שמח"ט מג"ב הוא שלוקח אחריות, ואז הוא הדומיננטי, או שמח"ט מנשה לוקח אחריות והוא הדומיננטי, אבל הם לא מדברים באותה שפה. אני חושב שחייבים לקבל החלטה שיהיה פיקוד אחד, גם אם יהיו שני סוגים של כוחות. רק כך ניתן יהיה למצות את הכוח בצורה הרבה יותר משמעותית.

הגדר נותנת סוגים רבים של פתרונות, אבל מעבר לכל מה שאמרנו יש עוד סוג שחייבים לקחת בחשבון: אנחנו מדברים על שב"חים, אבל לא מדברים על השוהים החוקיים המהווים סכנה ביטחונית יותר גדולה מכל השב"חים. אני מדבר על אותם 160 אלף פלשתינים שנמצאים כאן.
היו”ר אמנון רובינשטיין
זה לא נוגע לגדר.

חים. אני מדבר על אותם 160 אלף פלשתינים שנמצאים כאן.
היו”ר אמנון רובינשטיין
זה לא נוגע לגדר.
דני עטר
אני מעיר הערה זו, כי אני חושב שבכך טמונה הסכנה הגדולה ביותר למדינת ישראל. זה שייך ליכולת שלנו לבקר תנועת אנשים מצד אחד לצד השני. לדוגמה, שלשום בלילה כוחות מג"ב זיהו תנועה, ניגשו ותפסו 3 גנבים ששניים מהם תושבי סילת חרתיה בצד הפלשתיני ואחד שהוא תושב טול כרם המחזיק תעודת זהות בה נאמר שהוא תושב מוקבלה, והוא שאפשר להם את הכניסה. הם יצאו מישראל עם טרקטור ועם כוורות דבורים. כל כוורת שקולה כנגד 100 ק"ג של חומר נפץ שהיו ברכב שהתפוצץ במגידו. כך אנחנו צריכים להתייחס לזה. לא צריך לחכות למספר גדול של נפגעים, כדי להיבהל מהתנועה החופשית של כלי רכב, של טרקטורים, של משאיות ושל טריילרים.

צחי הנגבי ביקר באזור שלי לא מזמן. במהלך סיור בו הראינו לו כיצד שפכי ג'נין זורמים אלינו, ראינו טריילר באורך של 16 מטר ועליה 50 טון מלט עוברת בשדה בדרך לג'נין. אסור לנו להתעלם גם מכך.
דובי סנדרוב
דני העלה את הצורך במפקדה מאוחדת של צה"ל ומג"ב. החיבור ביניהם קריטי. אני רוצה להתייחס להערת היושב ראש בעניין תחקיר הפיגוע בצומת מגידו. אני סבור כי זהו נושא בעל משמעות קריטית מבחינת החיים השוטפים שלנו. בעקבות הפיגוע במגידו, התקשורת הודיעה שהמחבל עבר דרך קציר, וגם נשאלתי האם הוא תושב קציר. המהירות בה תוציאו את התחקירים תשפיע על חיי היומיום שלנו, וכדאי שהעובדות תונחנה על השולחן.
היו”ר אמנון רובינשטיין
ברגע שיש פיגוע כזה, גם משטרת ישראל וגם הצבא צריכים לעשות את התחקיר. אני מבין שבעזה אין בעיה מבחינה זו, כי רק הצבא חוקר.
דני עטר
גם שם יש לשב"כ חלק לא קטן באחריות.
אלי ורבה
אני משמש כקצין הביטחון של חבל מודיעין. הגדר תהיה עד חוצה שומרון, וכל השטח הדרומי שהוא בעצם הגב של גוש דן, נתב"ג ומרכז המדינה יהיה פרוץ. אין שם מכשול, וגם היום עוברים שם מדי ערב ממזרח למערב, כרגע רק גנבים, אבל מחר הפיגועים ירדו דרומה. האם זה יביא לכך שגם הגדר תרד דרומה.
דני עטר
אם נגייס די כסף כדי למשוך את הגדר מזרחה, אפשר יהיה להשתמש בחברות שלכם, בסוג הגדר ובטכנולוגיה שלכם לשם-כך? ההערכה שלי היא שתוך חודש עד חודש וחצי נגייס כמה מליוני דולרים.
עמוס ירון
מי זה אנחנו?
דני עטר
המועצה שלנו שמקיימת פעילות עצמאית של גיוס כספים להקמת גדר. השאלה שלי היא האם אני צריך להקים את הגדר לבד, או שאני יכול להעביר אליך את הכסף, ובמסגרת מגבלות התקציב שלך אתה תמשוך את הגדר מסאלם מזרחה. אני מזכיר לכם שיש לי סמכות לעשות את זה גם בלי משרד הביטחון.
עמוס ירון
אין זה סוד שמתנהל ויכוח די הרבה זמן סביב מרחב התפר וסביב הקמת המכשול הזה. נראה לי כי בשלב זה הוויכוח הוכרע. אם אתם שואלים לדעתי, אני בעד כניסה במרץ לתכנון הקו לכל אורכו ולא רק לתכנון השלב הזה. להערכתי זה מה שיקרה. ניכנס לעניין בשיא המהירות, ותוך כמה חודשים אם תתקבלנה החלטות, זה מה שיצטרך לקרות. סיום הקו בחוצה שומרון הוא סיום טכני בלבד.
היו”ר אמנון רובינשטיין
זה ידחוף את הפיגועים לכיוון אחר.
עמוס ירון
כאשר יסתיים השלב הראשון, ניכנס לשלב השני צפונה. יש החלטה עקרונית של הממשלה לגבי הקמת הגדר, אבל מדובר בהוצאה כבדה, וצריך יהיה להחליט אם להמשיך השנה או למרוח את הקמת הגדר על שנה נוספת, ולתת פתרונות ביניים. באופן עקרוני אין סיבה לעצור בחוצה שומרון או בסאלם. אדחוף את הנושא עד כמה שאפשר, כדי לתת תשובות גם צפונה וגם דרומה.

אני לא יכול לעסוק בנושא ההתרמות בחו"ל. אם דני עטר מגייס כספים, הוא יכול לעשות בהם מה שהוא רוצה לטובת הקהילה שלו. אני לא אקח כסף ממך, אני לא חושב שיהיה זה נכון לעשות זאת.
היו”ר אמנון רובינשטיין
לסיום הישיבה אני רוצה לומר, ישב כאן נציג מבקר המדינה ששמע הכל, ומה שנאמר כאן יתווסף לחומר המונח על שולחנו של מבקר המדינה. כל יום בו עוכבה הקמת הגדר הוא יום של דמעות. אם מדובר על העניין הכלכלי, כל פיגוע שנמנע שווה למדינה הון. בפיגועים האלה נהרגים לא רק אזרחים ואנשי צבא, אלא הם מעיקים מאד גם מבחינה כלכלית.
אלי כהן
אני חושש שיתברר בעוד שנה שהגדר הזו תביא ליותר פיגועים, לצערי.
היו”ר אמנון רובינשטיין
ההחלטה היא של ממשלת ישראל.
אלי כהן
ההחלטה על הקמת הגדר במקום הזה, מהווה סכנה גדולה יותר לחדרה וכפר סבא מאשר אי הקמת הגדר.
מרדכי משעני
הגדר היא אשליה.
היו”ר אמנון רובינשטיין
אני מקווה שההחלטה תתבצע. ממשלת ישראל החליטה, ואנחנו לא בודקים את המדיניות אלא את ביצועה. אם מה שאלי אומר נכון, זה יהיה קשה מאד.
אלי כהן
לדעתי זה לא הפתרון. ממשלת ישראל החליטה על הקמת מכשולים כדי להגן על מרכז המדינה, והיה צריך לעשות זאת על-פי החלטות ספציפיות. הפתרון הוא לא בגדר. שום גדר בעולם לא הצליחה לעצור טרור, וגם המערכת הזו לא תצליח לעצור את הטרור, משום שקצה הגדר הזו הוא ליד מרכזי אוכלוסייה. 10 ילדים יכולים לשגע את צה"ל לאורך 450 ק"מ של גדר, ובמקום ה-11 יחצו את הגדר ולהגיע למרכז הארץ, ולא נוכל לעשות דבר נגד זה.
היו”ר אמנון רובינשטיין
אני מביע תקווה שהתכנון של הגדר יושלם במהרה, ומשרד האוצר ואגף התקציבים יהיו מכשיר שיבטיח כי תוך שנה יסתיים לפחות התכנון של הגדר.
מרדכי משעני
אולי עד אז יהיה לנו הניסיון מ-110 הקילומטרים הראשונים.
היו”ר אמנון רובינשטיין
יש לנו ניסיון. ישראל מייצאת גדרות ביטחון.
עמוס ירון
היה ויכוח לפני 8-7 שנים על הצבת הגדר בעזה.
מרדכי משעני
אבל תוואי השטח שם שונה לגמרי. היה אולי ויכוח, אבל המקרה לא דומה.
עמוס ירון
מההיבט של חבר הכנסת אלי כהן, זה אותו דבר בדיוק.
אלי כהן
כל ההבדל הוא בכך שכאן מדובר ב-450 ק"מ ובקרבה למרכזי האוכלוסין.
מרדכי משעני
גם תוואי הקרקע.
עמוס ירון
מה זה מעניין את תושב שדרות, אם הוא יושב שם או במרכז האוכלוסין. הוא רוצה תשובה לעצמו. אם אין גדר, זה מצב אחד, אם יש גדר, זה מצב אחר.
היו”ר אמנון רובינשטיין
אני מבקש להבהיר כי אנחנו לא מבקשים חוות-דעת מבקר המדינה על הנושא שעל סדר היום.
יעקב אור
מזה זמן רב אנחנו מקיימים ביקורת על נושא מרחב התפר על כל הכרוך בכך, וגם מתעדכנים בנושא. הדו"ח אמור להיות מוגש לראש הממשלה ב-15 ביולי ויפורסם באוקטובר. לחילופין, מבקר המדינה שוקל להוציא דו"ח מיוחד שיכול להיות שיהיה באוגוסט.
היו”ר אמנון רובינשטיין
זה יכלול גם בדיקת ביצוע החלטת הממשלה?
יעקב אור
בוודאי.
היו”ר אמנון רובינשטיין
אם כך, אין צורך בהחלטה.
מרדכי משעני
גם קודם לא היה צורך בישיבה, כי עוד לא התחילו לבצע.
היו”ר אמנון רובינשטיין
הבעיה היתה עיכוב בביצוע.

אני מודה לכם.

(הישיבה ננעלה בשעה 13:35)

קוד המקור של הנתונים