ישיבת ועדה של הכנסת ה-15 מתאריך 18/06/2001

מועצות דתיות – עמוד 453 בדו"ח 51ב של מבקר המדינה

פרוטוקול

 
פרוטוקולים/ביקורת/3301




5
הוועדה לענייני ביקורת המדינה
18/06/2001

פרוטוקולים/ביקורת/3301
ירושלים, ד' בתמוז, תשס"א
25 ביוני, 2001

הכנסת החמש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שלישי




פרוטוקול מס' 131
מישיבת הוועדה לענייני ביקורת המדינה
יום שני, כ"ז בסיוון התשס"א (18 ביוני 2001), שעה 10:00
נכחו
חברי הוועדה: אמנון רובינשטיין – היו"ר
מרדכי משעני
עופר חוגי
מוזמנים
אליעזר גולדברג מבקר המדינה
שלומית לביא עוזרת בכירה למבקר המדינה ודוברת המשרד זלמן גדיש ממונה על אגף, משרד מבקר המדינה
לאה עוזיאל מנהלת ביקורת ראשית, משרד מבקר המדינה
בנימין צרפתי סגן ממונה על אגף, משרד מבקר המדינה
אשר אוחנה השר לענייני דתות
יהושע ישי מנכ"ל חברה קדישא, משרד הדתות
עו"ד מאיר שפיגלר עוזר מנכ"ל משרד הדתות
דוד מלכה עוזר השר לענייני דתות
אריאל קטן קצין תקציבים, המשרד לענייני דתות
פנינה אלקיס מתאמת לשכת שר הדתות לכנסת
אורי רווח יועץ תקשורת לשר הדתות
עוזי ברלינסקי המפקח הכללי, משרד ראש הממשלה
יעקב זלצר סגן המפקח הכללי, משרד ראש הממשלה
אילנית ורנר לשכת החשב הכללי, משרד האוצר
לורן פוריס המרכז לפלורליזם יהודי
אברהם רוזנטל ראש הרשות המקומית קריית יערים ונציג מרכז
השלטון המקומי
יועץ משפטי
תומר רוזנר
מנהלת הוועדה
ירדנה מלר הורוביץ
קצרנית
דקלה אברבנאל
סדר היום
מועצות דתיות – עמוד 453 בדו"ח 51ב של מבקר המדינה


מועצות דתיות – עמוד 453 בדו"ח 51ב של מבקר המדינה
היו"ר אמנון רובינשטיין
שלום לכולם. אני מברך את השר לענייני דתות שמשתתף היום בישיבה. קראנו את הדו"ח של מבקר המדינה בנושא המועצות הדתיות, זהו דו"ח חשוב בנושא חשוב. האם המבקר מעוניין להוסיף עוד כמה מילים?
מבקר המדינה, מר אליעזר גולדברג
אוסיף עוד כמה משפטים. הדו"ח מציג תמונה עגומה ביותר בכל הנוגע למועצות הדתיות. לא אגזים אם אומר שמדובר בגוף ממלכתי שאין בו מִתום – החל בחידוש הרכבי המועצות הדתיות, המשך במשכורות, תקציב, המנגנונים ליישוב חילוקי דעות בין משרד הדתות, הרשויות המקומיות והמועצות הדתיות. יש סרבול בכל נושא שאפשר לגעת בו.

אינני חושב שמתפקידי להציג פתרונות, אולם המציאות מחייבת מציאת פתרון. אי אפשר להמשיך במתכונת הנוכחית.

מר בנימין צרפתי יוכל להוסיף כמה משפטים בעניין הדו"ח.
בנימין צרפתי
אמשיך את דבריו של מבקר המדינה. למועצות הדתיות יש שני אבות: משרד הדתות והרשות המקומית. הרשות המקומית היא בעצם זרועו הארוכה של משרד הפנים. המצב הבסיסי הזה – שני האבות – הוא שורש הרע, שלא מאפשר למועצות הדתיות לתפקד כראוי.

אתחיל בנושא חידוש ההרכב. המועצה הדתית תלויה בעניין זה בהחלטות של שלושה גורמים, כפי שהזכיר מבקר המדינה: השר ממנה 45% של החברים, הרשות המקומית ממנה 45% של החברים והמועצה הדתית ממנה 10%. בשנים האחרונות אין הסכמה בין שלושת השותפים, בעיה זו הולכת ומתגברת.
מבקר המדינה, מר אליעזר גולדברג
כדי להמחיש את הדברים אציין מספרים: רק 13 רשויות מתוך 113 רשויות מקומיות בכל הארץ מינו הרכבים.
בנימין צרפתי
וזאת שנתיים אחרי המועד לחידוש ההרכב. לא ניתן להגיע להסכמה בין הגופים, בעיקר משום שהיום יש הרבה צדדים שמגלים עניין במועצות הדתיות. המנגנון שנוצר כדי לדון בחידוש הרכבים כאשר אין הסכמה, כפי שקבעה ועדת השרים, כמעט שאיננו מתכנס. וכשהוועדה הזו מתכנסת – כמעט שלא מתקבלות החלטות. התוצאה היא שלא מתחדשים הרכבים, והרכבים קיימים ממשיכים לשמש בתפקיד שנים על גבי שנים.

גם בקביעת התקציב הבעיה דומה. השר לענייני דתות הוא זה שקובע תקציב למועצה הדתית. על הרשות המקומית לשאת ב60%- מקביעה זו. משרד הדתות, לאורך כל השנים שנבחנו, לא אישר את התקציב לפני שנת התקציב אלא במהלכה או לקראת סיומה; ואילו הרשות המקומית קבעה כבר את תקציבה חודש או חודשיים קודם לתחילת שנת הכספים.
היו"ר אמנון רובינשטיין
כך נוצרים גירעונות גדולים.
בנימין צרפתי
מצד שני, במקרים רבים הרשות המקומית סירבה לשאת בסכום שקבע השר. כדי לפתור נושא זה שר הדתות ושר הפנים אמורים להתכנס וליישב את חילוקי הדעות. כאמור, בהרבה מקרים השרים לא התכנסו, וכאשר התכנסו והחליטו – ברוב המקרים ההחלטות לא יושמו. הרי אין להם שיניים. גם אם השרים הטילו על הרשות המקומית לשאת בהוצאה, היא לא עשתה זאת.
מבקר המדינה, מר אליעזר גולדברג
המועצות הדתיות ממש קורסות מבחינת התקציב.
בנימין צרפתי
נציבות תלונות הציבור מקבלת תלונות רבות בנושא זה, שכן בהעדר תקציבים – כשהרשות המקומית לא מעבירה תקציב לפי קביעת השר אלא לפי ראות עיניה, וגם זה כפוף למגבלה שלה עצמה יש תקציב – המועצות הדתיות, בעיקר הקטנות, לא יכולות לקיים פעולות, ואין להן כסף לתשלום משכורות. בכמה מועצות דתיות העובדים לא מקבלים שכר כבר חודשים רבים מאוד.
עוזי ברלינסקי
בכמה מקומות העובדים לא מקבלים משכורת שנה וחצי עד שנתיים.
בנימין צרפתי
במתכונת הקיימת לא נראה שיש מנגנון פנימי שיכול להביא לפתרון בעיית התקציב.
לעניין תקני כח אדם
שוב, משרד הדתות הוא שקובע את התקנים, וכל קביעה שלו מחייבת את הרשות המקומית ב60%- מההוצאה. הרשות המקומית מסרבת לשלם – ושוב העניין נתקע.
נושא נוסף הוא שכר הנבחרים
ראשי מועצות דתיות, סגניהם ורבני העיר. שכרם של אלה מגיע ל25%- מתקציב המועצה הדתית בממוצע. אך במועצות הקטנות השכר יכול להגיע עד ל80%- מהתקציב.

הראשון לציון, הרב בקשי דורון, כתב למבקר המדינה שבדיון שהתקיים במועצת הרבנים הראשית הוא הורה בצו להפסיק למנות שני רבנים לעיר.
היו"ר אמנון רובינשטיין
חשוב למנוע זאת לפחות במקומות קטנים.
בנימין צרפתי
הרעיון הזה, שהרבנות הראשית מכירה בו, הועלה כבר בשנת 1993 על ידי ועדת צדוק, בראשות שר המשפטים לשעבר. הרעיון הזה קיים במשרד לענייני דתות כבר שנים רבות, אך לא נראה שהוא מגיע לידי יישום.

כל אלה יחד מכלים את תקציב המועצה הדתית עוד לפני שהחלה לפעול. במועצות רבות מאוד אין חידוש הרכב, אין תקציב ולא נשאר זמן לפעולות – כי כל האנרגיה מושקעת בגיוס המשאבים.
היו"ר אמנון רובינשטיין
נשמע כעת את השר לענייני דתות.
השר לענייני דתות אשר אוחנה
בוקר טוב לכולם, למבקר המדינה וליו"ר הוועדה. אני מודע לבעיות שהועלו כאן, הן בדו"ח המבקר, הן בדבריו של מר צרפתי. אני מבקש להבהיר: מאז 1996 עובר המשרד לענייני דתות טלטלה פוליטית. בשנים 1998-1996 היו שני מנכ"לים ושני סגני שרים – וכל אחד משך לכיוון אחר. הייתי אחד מהם, בעוונותיי הרבים, שימשתי מנכ"ל ברוטציה עם המנכ"ל האחר וכל אחד מאתנו ספר את הימים שנותרו לאחר לשמש בתפקידו. במצב כזה אין הרבה כוח לפעול.

בשנת 1998 הקמתי את "ועדת אוחנה", שהייתה משותפת לרבנים הראשיים ולמשרד הדתות. קראתי את המלצות וועדת צדוק. בנושא ההרכבים במועצות הדתיות אי אפשר להתעלם מהפוליטיקה. אינני יודע מה עלה בגורלן של המלצות הוועדה.
היו"ר אמנון רובינשטיין
השר אוחנה, האם כוונתך שאינך יודע מה התקדם בעקבות המלצות הוועדה שעמדת בראשה?
השר לענייני דתות אשר אוחנה
אינני יודע. המלצתי המלצות, עזבתי, ולא היה בידי לדחוף ולקדם את הדברים.
היו"ר אמנון רובינשטיין
אך מה היו המלצות הוועדה?
השר לענייני דתות אשר אוחנה
לצערי לא מצאתי את המסמך במשרד. בעניין ההרכבים ניסינו לשנות את היחס בין הרשות המקומית לבין משרד הדתות. עד כמה שזכור לי המלצתי שיינתנו יותר אחוזים לרבנים ופחות לרשויות. אך יש לזכור שהן שותפות לעניין, הן הרשות המוניציפלית, ואי אפשר להתעלם מזה.

עיקר ההמלצות נגעו להרכבים ולתקציב. בעניין זה סברתי שמשרד הדתות, כאחראי לשירותי הדת, צריך לשאת בנטל גדול יותר. נדמה לי שהמלצנו שמשרד הדתות ישתתף ב75%- מהתקציב, והרשות תממן 25% ממנו. חשבתי שהמשרד צריך לממן את המועצה הדתית במאה אחוזים, אך כאמור אי אפשר לנתק את הרשויות מהאחריות המוניציפלית שיש להן כלפי המועצות הדתיות.
היו"ר אמנון רובינשטיין
מה בדבר ההמלצה שגם הרב הראשי בקשי דורון הצטרף אליה – ביטול כפל הרבנים במועצות הדתיות ברשויות מקומיות קטנות? האם אימצת את ההמלצה הזאת בוועדה?
השר לענייני דתות אשר אוחנה
היום יש תקנה של השר ביילין בנושא.
היו"ר אמנון רובינשטיין
והיא בתוקף?
השר לענייני דתות אשר אוחנה
היא בתוקף. רק ביישובים שבהם מעל ל20,000- תושבים יהיו שני רבני עיר. לא נגעתי בתקנה הזאת, לא הגעתי לזה. כלומר, העניין הזה לא הפריע לי. בתקופה הקצרה שאני משמש בתפקידי הקמתי שתי ועדות. אחת הוועדות העבירה לי טיוטה של מסקנותיה אתמול בלילה. המסמך ייחתם בקרוב על ידי הוועדה.
היו"ר אמנון רובינשטיין
של מי הוועדה?
השר לענייני דתות אשר אוחנה
הוועדה הוקמה כדי לבדוק את שכר הנבחרים. לא הזכירו כאן את היקף הסגנים במועצות הדתיות. נמצא ששכר הנבחרים גדול מאוד בהיקפו – דיברו כאן על 85% עד 90% של השכר. קיבלתי את המלצות הוועדה בנושא זה.
היו"ר אמנון רובינשטיין
מי עמד בראש הוועדה?
השר לענייני דתות אשר אוחנה
עמד בראשה יהושע ישי, שמשמש היום מנכ"ל חברה קדישא ולפנים היה מעורב במועצות הדתיות. הוא איש מקצועי.
היו"ר אמנון רובינשטיין
האם הוא המליץ להוריד את השכר של הנבחרים?
השר לענייני דתות אשר אוחנה
הוועדה המליצה כמה המלצות, בין היתר הפחתה בשכרם של הסגנים. לא יהיו סגנים ברשויות שבהן פחות מ50,000- תושבים, וגם אז, התקן לסגן יהיה חצי משרה בלבד. המטרה היא לצמצם את היקף הסגנים. את שכר הנבחרים הוחלט להשוות לאחוז מסוים ממשרת המנכ"ל של הרשות שבמסגרתה פועלת המועצה – לפי פרסום של משרד הפנים.

ועדה נוספת, שקמה עוד לפני שמוניתי לתפקידי אך אני חידשתי את פעילותה, היא הוועדה לסל השירותים. היא תקבע על פי אילו פרמטרים יאושר התקציב: מספר מקוואות, בתי כנסת וכו'. אני מודע לעובדה שרוב הכסף מוקדש היום לשכר ולא נשאר תקציב לפעולות. גם כשכבר יש פעולות אלה לא פעולות של תרבות תורנית אלא בעיקר רכישת ציוד וכו'. כך למעשה אין תקציב.

הוזכרה כאן העובדה הבעייתית ששר הדתות קובע את הסכום שעל הרשות לשאת בו. הבעיה הזאת נובעת מחוק השירותים הדתיים, לא אני חוקקתי אותו. יש כאן אבסורד מסוים. כאשר ראש המועצה הדתית מסתדר עם ראש הרשות, זה עובד, פחות או יותר - מתווכחים קצת ומסתדרים. אך שר הדתות לא קובע תקציב שרירותי, וגם לא היה די כסף כדי לקבוע תקציב שרירותי. לוקחים את סך הכל עלות השכר ועוד אחוז מסוים ממה שנשאר.

ייתכן שבנושא הזה צריך לבצע שינוי. בשבועות הקרובים אגיש לממשלה חוק לשינוי שיעורי המימון. אולי הדבר יצמצם את הבעיה, גם אם לא יפתור אותה לגמרי.

לסיכום, אני מודע לדברים ומנסה לשנות אותם בהדרגה .
היו"ר אמנון רובינשטיין
מתי לדעתך, השר אוחנה, יתחילו להתבצע המלצות הוועדות, כולל ביצוע התקנה של השר ביילין?
השר לענייני דתות אשר אוחנה
תקנות ביילין פועלות מהיום ואילך, לא צריך לעשות דבר כדי להפעילן.
היו"ר אמנון רובינשטיין
האם יש רשות מקומית שבמסגרתה הדבר כבר הופעל?
השר לענייני דתות אשר אוחנה
אין אפשרות לשנות את המצב כעת.
היו"ר אמנון רובינשטיין
אם כן, התקנה תופעל רק לאחר הבחירות הבאות?
השר לענייני דתות אשר אוחנה
התקנה עובדת מהיום ואילך. זה גם לא קשור לבחירות. מהיום, רשות מקומית שיש בה פחות מ20,000- תושבים לא תוכל למנות רב שני בעיר.
היו"ר אמנון רובינשטיין
האם היה כבר מקרה כזה?
השר לענייני דתות אשר אוחנה
אני בתפקיד תקופה קצרה, לא זכור לי שהיה מקרה כזה.
היו"ר אמנון רובינשטיין
ומתי ימומשו תקנות ועדת ישי?
השר לענייני דתות אשר אוחנה
אני מקווה שבימים הקרובים אקבל את ההמלצות, ואז אשלח אותן לפרסום. כאמור, אתמול בלילה עיינתי בטיוטת ההמלצות. הן נמצאות כעת בשלבי הדפסה והגהה, ואז יועברו לחתימת חברי הוועדה.
היו"ר אמנון רובינשטיין
אני מבקש לקבל עותק של המלצות הוועדה הזאת.
מרדכי משעני
אין ספק שדו"ח מבקר המדינה מתייחס לשלושה דברים משמעותיים באמת. אני מכיר קצת את הדברים מהפוליטיקה המקומית, כשהייתי מעורב בה. קביעת ההרכב היא נושא חמור מאוד.
היו"ר אמנון רובינשטיין
כי הקביעה הזו היא מפלגתית.
מרדכי משעני
הרכבה של המועצה הדתית וחידוש ההרכב הם דבר בלתי ניתן להשגה כמעט. בעיה נוספת היא מימון פעולות המועצה הדתית, כולל סל שירותי הדת. במסקנות מבקר המדינה אני קורא גם שהליקויים החמורים פוגעים בתפקודן של המועצות הדתיות. אני מסכים עם זה לחלוטין. חייבת לבוא כאן תקנה שתפתור את הבעיה. הוועדות שהוקמו כדי לבצע שינויים לא הצליחו בתפקידן משום שהבעיות הללו, קביעת ההרכב והמימון, קיימות כבר תקופה לא קצרה.

מבקר המדינה לא התייחס לנושא אך אני מבקש לשאול: האם הפתרון צריך להיות באמצעות חקיקה שתסדיר מחדש גם את מינוי ההרכבים וכו'?
מבקר המדינה, מר אליעזר גולדברג
דנתי בנושא בתחילת דבריי. תפקידי איננו להציג פתרונות ולהמליץ המלצות. אך אמרתי שבכל מקרה ברור שהמצב הזה לא יכול להימשך. יש צורך ביותר מתיקון קוסמטי: כאן צריך להיות טיפול שורש.

מה התשובה לעובדי המועצה הדתית בגבעת עדה ובאבן יהודה – שלא מקבלים משכורת כבר שנה וחצי? הם מצפים לתקווה מישיבת הוועדה הזאת. מה אומרים להם? מתי יקבלו משכורות? והמקרה שלהם הוא דוגמה אחת. במסגרת תפקידי כנציב תלונות הציבור אני מוצף בתלונות של עובדי מועצות דתיות שלא מקבלים משכורת.
היו"ר אמנון רובינשטיין
יש הצעה של מבקר המדינה בעניין זה: הקמת מועצות דתיות אזוריות. זוהי בעצם המלצה של ועדת צדוק. במקום כמו גבעת עדה אין הצדקה למועצה דתית עצמאית.
עוזי ברלינסקי
בתאריך 27.9.2000 פורסמה תקנה שאוסרת תשלום משכורות לראש מועצה ולסגניו. בעקבות התקנה הזאת הוגשה עתירה לבג"צ. אני מבקש לדעת איפה הנושא עומד היום.
השר לענייני דתות אשר אוחנה
אסביר זאת שוב: כמובן שאנחנו מקבלים את התקנה, ואין מקבלים שכר בהרכבים חדשים. הוועדות שהזכרתי קודם מטפלות גם בתקנות של השר ביילין.
עוזי ברלינסקי
ואז יהיה כסף לשלם לעובדים - אם מבטלים את המשכורות הגבוהות יחסית.
היו"ר אמנון רובינשטיין
מצמצמים את המשכורות, לא מבטלים אותן. כמו שהבנתי, המלצת ועדת ישי, שעוד לא התקבלה על ידי השר, היא לצמצם את המשכורות – וזה בשונה מהתקנה של השר ביילין. בכל מקרה גם אז יהיה יותר כסף.

אני מבין שבינתיים הצטרף מר ישי לישיבה, והוא יסביר בהמשך את המלצות הוועדה שעמד בראשה.
השר לענייני דתות אשר אוחנה
לעניין שאלתו של ח"כ משען בנושא סל השירותים: אמרתי קודם שבימים הקרובים יסתיים גם הדיון בנושא זה. אנחנו אמורים להגיש את המסקנות עד יום 30 ביוני לבג"צ. אני מכבד חוק ולוח זמנים, ואעמוד בו. סל השירותים יוגש בצורה מסודרת.

באשר להרכב המועצה – ברור לכולנו שזהו נושא פוליטי, וצריך לטפל בו טיפול שורש.
מרדכי משעני
על גודל המועצה הדתית, למשל, היו כמה פניות לבג"צ, וגם לנושא זה יש משמעות לעניין המימון. צריך אולי להגביל את מספר החברים במקומות קטנים, וכו'. למספר חברי המועצה יש בוודאי גם השלכה על ההוצאה הכספית.
מבקר המדינה, מר אליעזר גולדברג
מספר חברי המועצה הדתית הוא ראי של מספר חברי המועצה המקומית.
מרדכי משעני
אבל היו שינויים וצמצומים.
מבקר המדינה, מר אליעזר גולדברג
נכון, אך עדיין יש יחס בין השניים.
מרדכי משעני
עדיין יש יחס של כמעט 50% - ואינני יודע אם יש צורך בכך.
בנימין צרפתי
אך חברי המועצה לא מקבלים שכר. ההרכב לא עולה כסף.
יעקב זלצר
הוא עולה כסף, משום שיש יותר סגנים.
בנימין צרפתי
רק הנבחרים מקבלים משכורת.
יעקב זלצר
ואם יש יותר חברים במועצה יש יותר נבחרים.
היו"ר אמנון רובינשטיין
מספר הסגנים נתון להחלטה של שר הדתות.
יעקב זלצר
מספר הסגנים במועצה הדתית זהה למספר הסגנים במועצת העיר. כך צריך היה להיות, לפחות.
השר לענייני דתות אשר אוחנה
כך צריך היה להיות, נכון. אך בפועל צמצמנו את הסגנים. התקנה החדשה בעקבות ועדת ישי תשנה גם את היחס של 50%.

אמנם אין מקום לתירוצים, אך המצב בגבעת עדה ובאבן יהודה נובע מהעובדה שהעירייה לא מעבירה את התקציב. קבעתי פגישה עם הגורמים שם.
היו"ר אמנון רובינשטיין
אולי אפשר לאחד שם שתי מועצות?
השר לענייני דתות אשר אוחנה
הבעיה היא פוליטית. ראש המועצה לא רוצה את המועצה הדתית, וזאת הדרך שבחר – לא להעביר כספים. נכון אמר מר צרפתי שיש ועדת שרים אך אין לה שיניים. שוחחתי עם שר הפנים בנושא, ואני מקווה שנוכל לנקוט צעדים משמעותיים. שר הפנים יכול להפעיל תקנה שבאמצעותה אפשר לעכב את מה שמגיע לרשות ולהעביר את הכסף למועצה הדתית. אנחנו בודקים את העניין, כך אולי יהיה משקל לוועדת השרים.
היו"ר אמנון רובינשטיין
אך השלטון המקומי יתקומם על כך. אני מודה לשר הדתות. אני מבקש לשמוע ממר ישי על המלצות הוועדה שעמד בראשה.
יהושע ישי
אני מתנצל על האיחור. ההמלצות מתרכזות בשלוש נקודות עיקריות: ראשית, ביטול הצמדת שכרו של הנבחר במועצה הדתית לשכרו של שר. שנית, צמצום בהיקפי המשרות בהתאם לגודל היישוב.
היו"ר אמנון רובינשטיין
אני מבקש לקבל דוגמאות, במה מדובר?
יהושע ישי
נכון שהשר רשאי למנות סגנים למועצה הדתית כמספר הסגנים ברשות המקומית. אך יחד עם זאת, משנת 1989 יש למשרד הדתות קריטריונים למינוי סגנים. הם התפרסמו גם בדו"ח מבקר המדינה מס' 46, והמשרד השתדל לאמץ קריטריונים אלה. לפי הקריטריונים בעבר, רק כשהיישוב מונה למעלה מ12,000- תושבים יש ליו"ר המועצה הדתית תקן למשרה מלאה, וסגן בחצי משרה.

אנחנו ממליצים שגם היושבים בראש לא יכהנו במשרות מלאות – וזאת ביישובים שבהם עד 50,000 תושבים. רק ביישובים גדולים מאלה יכהן יו"ר המועצה הדתית במשרה מלאה. ואילו סגן יתמנה רק ביישוב מעל ל100,000- תושבים. אני מבהיר: ביישובים שבהם עד 50,000 תושבים לא יהיה יו"ר במשרה מלאה.
היו"ר אמנון רובינשטיין
ורק ביישובים שבהם מעל ל100,000- תושבים יהיה סגן.
מרדכי משעני
וביישובים שבהם עד 50,000 תושבים יהיה יו"ר בחצי משרה?
יהושע ישי
המבנה הוא דיפרנציאלי: שליש משרה, חצי משרה, שני שליש משרה ושלושת-רבעי המשרה. הרעיון הוא שבכל זאת אדם נבחר לתפקיד ציבורי, ולא בשל היותו נבחר אלא בשל האחריות המוטלת על כתפיו, ולכן יש לתגמל אותו. האחריות שמוטלת עליו היא למתן שירותים ולניהול התקציב. לטענתנו יש גם להפעיל את תקנה 29א לתקנות שירותי הדת היהודיים – שלפיה מי שלא פועל כדין במסגרת התקציב, צריך לחייב אותו באופן אישי. לאור זאת, כמובן שצריך לתת תמורה הולמת למי שנמצא בראש הפירמידה.

אך יחד עם צמצום התקנים צמצמנו גם את השכר. הופסקה ההצמדה לשכר השרים.
היו"ר אמנון רובינשטיין
זאת המלצת הוועדה.
יהושע ישי
נכון. המלצנו להצמיד את שכר יו"ר המועצה הדתית לשכר מנכ"ל: הוא ישתכר 80% משכר המנכ"ל. גם כשדובר על ביטול המועצות הדתיות והכללתן ברשויות המקומיות, היה ברור שיוקמו כאגף או כמחלקה ברשות. ושכרם של ראשי האגפים והמחלקות מוצמד לשכר המנכ"ל בשיעורים הקבועים בחוזר מנכ"ל משרד הפנים.

אם כן, אנו ממליצים לקבוע את שכר היו"ר ל80%- משכר המנכ"ל ברשות המקומית, והיקף המשרה יהיה דיפרנציאלי, בהתאם לגודל היישוב. בחישוב גס נראה שאפשר להגיע לצמצום של כ50- תקנים לעומת המצב במציאות. חשוב להבהיר זאת, כי הקריטריונים שבדו"ח מס' 46 של מבקר המדינה מרחיבים עוד יותר, ולו המשרד היה פועל בהתאם להם הוא היה מעסיק הרבה יותר תקנים מאלה שפועלים היום. היום יש קרוב ל136- תקנים – יושבים בראש וסגנים. ההמלצות שלנו יצמצמו זאת לכ86- תקנים.

בצמצום הזה בעלויות השכר – רק של יושבי ראש – מגיעים לצמצום של כעשרה מיליון ש"ח.
היו"ר אמנון רובינשטיין
וזה יאפשר תשלום משכורות? זה לא יספיק, לדעתי. במקומות מסוימים יש פיגור של למעלה משנה בתשלום המשכורות.
השר לענייני דתות אשר אוחנה
אך זאת בשל העובדה שהעיריות לא מעבירות את חלקן.
יהושע ישי
לפי שיטת התקצוב של המועצות הדתיות 40% מהתקציב מועבר על ידי משרד הדתות ו60%- מהתקציב נותנות הרשויות. היו ניסיונות לשנות את היחס בין שני הגופים.
מבקר המדינה, מר אליעזר גולדברג
לעניין אבן יהודה אני מבקש לצטט מתוך דו"ח מבקר המדינה: לפי נתוני המשרד תקציב המועצה בשנת 2000 היה 1.8 מיליון ש"ח והוצאות השכר של המועצה לאותה שנה היו 1.8 מיליון ש"ח. כלומר, התקציב כולו הורכב ממשכורות, בלי שום פעולה אחרת. יש באבן יהודה 8,000 תושבים, שני רבני עיר ויו"ר מועצה אחד.
יהושע ישי
אני מבין שהשר כבר התייחס לנושא.
מבקר המדינה, מר אליעזר גולדברג
אני רוצה לזעוק את זעקתם של העובדים במועצה הדתית אבן יהודה. מה יהיה אִתם? כל ההסדרים החדשים יהיו להבא, אך מה עם המצב הקיים באבן יהודה?
יהושע ישי
באבן יהודה יש מועצה דתית קלסית, ואני שמח לנתח את מצבה כאן. הבעיה שם היא בשיעורי המימון של הרשות המקומית ביחס למימון המשרד. נכון שיש בעיה בשכר – אבל צריך גם לדעת שמועצות דתיות הן עתירות שכר. ואני מתייחס כעת גם לאמור בדו"ח מבקר המדינה. כ85%- משיעור התקציב הוא משכורות. אי אפשר להפעיל רובוטים ומחשבים לצורך רישום נישואים, כשרות, מקוואות וכו'. זאת צריכה להיות נקודת ההנחה הבסיסית.
היו"ר אמנון רובינשטיין
אך כאן השכר הוא 100% מהתקציב.
יהושע ישי
באבן יהודה היה יו"ר מועצה דתית בהיקף משרה חלקי, והיה רב עיר. לאור פניית הרשות המקומית נבחר רב עיר נוסף. כל רשות מקומית צריכה להבין את העלויות הכרוכות בבחירת הנבחרים הללו.
היו"ר אמנון רובינשטיין
משרד הדתות יכול שלא לאשר את הבקשה הזאת.
יהושע ישי
דו"ח מבקר המדינה דן בנושא מינוי רבני העיר. מעבר לצד הענייני – היקף היישוב, גודלו, מבנה הקהילה וכו'. ראוי לציין שהמשרד שינה את הקריטריונים לבחירת רב עיר נוסף בכל הנוגע למספר התושבים ביישוב. בעבר התקנות קבעו שאפשר למנות רב נוסף כשיש מעל ל6,000- תושבים ביישוב. היום תיקנו זאת והדבר אפשרי רק כשיש למעלה מ20,000- תושבים.

אך גם זה צריך להיעשות בהדרגה. ככל שהמדינה תתבגר, אני מניח שגם הקהילות עצמן יאוחדו, ויהיה פחות צורך ברב לכל קהילה בנפרד. התהליך הזה יתרחש לאט לאט, עם הצמיחה של המדינה.
היו"ר אמנון רובינשטיין
לדעתי הוועדה צריכה להמתין לשני עניינים: ראשית, הדו"חות של הוועדות במשרד הדתות – ואנחנו מבקשים לקבל אותם. ושנית, חשוב לברר את עמדת ועדת השרים. האם היא דנה בנושא הזה?
עוזי ברלינסקי
היה דיון אחד שנדחה, לפני שהופיע הדו"ח. מתוכנן כעת דיון בנושאים אלה בחודש יולי, ב16- או ב18- בחודש.
היו"ר אמנון רובינשטיין
אם כן עלינו לדון בנושא בסוף יולי.
מבקר המדינה, מר אליעזר גולדברג
בהערות ראש הממשלה אין מילה בנושא זה.
עוזי ברלינסקי
כאמור, הייתה הצעה להחלטה, אך השר לענייני דתות ביקש ללמוד את הנושא. לא התקיים דיון. ב16- או ב18- בחודש יולי יתקיים דיון.
היו"ר אמנון רובינשטיין
הפגרה מתחילה ביום 26 ביולי. אנחנו נקיים דיון כאן אחרי הדיון של ועדת השרים.
השר לענייני דתות אשר אוחנה
אני מסכים.
מרדכי משעני
אך מה יקרה בינתיים לעובדים שלא מקבלים את שכרם? לא קיבלנו תשובה. כבר שנה הם לא מקבלים משכורת.
היו"ר אמנון רובינשטיין
יש מקומות שבהם המצב גרוע עוד יותר.
יעקב זלצר
כנראה שאין להם ועד עובדים.
מרדכי משעני
הפיצויים בעקבות ההלנה בלבד יהיו גבוהים מאוד.
השר לענייני דתות אשר אוחנה
לעניין גבעת עדה – זימנתי את יו"ר המועצה המקומית לפגישה אצלי, כדי לדון במימון המועצה הדתית. אני מקווה שנגיע להסכמה. לעניין אבן יהודה – הנושא יובא לפני ועדת השרים. יוחלט מה שיוחלט.
מרדכי משעני
השר אומר בעצם שבהרבה מקומות המשכורות מעוכבות משום שהרשויות המקומיות לא מעבירות את הכסף.
השר לענייני דתות אשר אוחנה
בכל המקומות זוהי הבעיה.
מרדכי משעני
האם אפשר לסכם עם משרד הפנים שהכספים לא יעברו לרשות אלא למועצה הדתית?
היו"ר אמנון רובינשטיין
השר הזכיר זאת. אך זה יעורר רעש עצום.
השר לענייני דתות אשר אוחנה
אמרתי שזאת אפשרות.
מרדכי משעני
אך מדובר בעובדים שלא מקבלים שכר.
היו"ר אמנון רובינשטיין
השר אמר שהוא הציע לשר הפנים לקבוע קיזוז: הרשות המקומית תפסיד חלק מהמענק שלה אם לא תעביר את הכסף. אך אז יבואו הנה נציגי השלטון המקומי ותהיה כאן מהומה אדירה.
השר לענייני דתות אשר אוחנה
זה יכול להיות מקוזז ממענק השר.
אברהם רוזנטל
אני נציג מרכז השלטון המקומי. שר הדתות אמר שהעברות הכסף מהרשות המקומית למועצה הדתית הן עניין פוליטי. ייתכן שזה המצב בכמה מקומות, אך על פי רוב הבעיה היא תקציבית: הרשויות נמצאות בקשיים ואין כסף להעביר למועצה הדתית. אני יו"ר המועצה המקומית קריית יערים. יש חודשים שבהם אי אפשר להעביר כסף למועצה הדתית בשל העומס והגירעונות והמלוות. בקריית יערים יש 3,000 תושבים.
היו"ר אמנון רובינשטיין
לדעתי גם במקרה הזה צריך לאחד את המועצות הדתיות במסגרת אזורית-מחוזית.
אברהם רוזנטל
לדעתנו ההצעה שמשרד הפנים ינכה את החוב במקור היא בעייתית. זאת בעיה טכנית, וזה באמת בלתי אפשרי. אנחנו מציעים כבר זמן רב לשנות את שיעורי התקצוב. היום המועצה המקומית נושאת ב60%- מהתקציב והמדינה משלמת 40% ממנו. אך אנחנו מציעים שהיחס יהיה כמו בתקציבי רווחה וחינוך: המדינה תישא ב75%- מהתקציב והעירייה תשלם 25% ממנו. אז ממילא החלק של הרשות יהיה קטן יותר, וגם אם היא נמצאת בקשיים – אפשר יהיה לשלם משכורות לעובדים. כמובן שגם עיכוב בהעברת 25% מהתקציב הוא בעיה. אך ייתכן שזה הפתרון הטוב ביותר לתפעול השוטף של המועצות הדתיות.
היו"ר אמנון רובינשטיין
אני מבקש להפנות שאלה לאנשי מרכז השלטון המקומי ולאנשי משרד הדתות: מדוע אי אפשר להגדיל את ההכנסה משירותים?
השר לענייני דתות אשר אוחנה
אנחנו לוקחים בחשבון את ההכנסה משירותים.
יהושע ישי
המשרד פעל בנושא זה, גם באמצעות הצעת החלטה לממשלה במסגרת חוק יסוד: התקציב – מה שקרוי חוק ההסדרים. ההצעה עלתה כבר פעמיים, לדעתי, במסגרת הצעות ההחלטה של הממשלה, אך לא התקבלה.

סלע המחלוקת הוא שתקציב משרד הפנים לרשויות המקומיות איננו "צבוע". ההצעה שעלתה קודם – להעביר את הכסף ממשרד הפנים למועצות הדתיות בצורה ישירה – יכולה להתבצע רק במסגרת איגוד ערים וכבאות, מפני ששם תקציב הרשות המקומית "צבוע". נדמה לי שאינני טועה, אך שאר התקציב פתוח ונתון לרשות המקומית לעשות בו ככל העולה על דעתה. לכן המסגרת התקציבית של המועצות הדתיות מתוך התקציב של המועצה המקומית איננו "צבוע".

השבוע קיבלתי הודעה שהרשות המקומית כרמיאל החליטה לקצץ 7% במסגרת התקציבית של המועצה הדתית, בלי סיבה. אני מניח שזה נובע משיקולים כלכליים של המועצה הדתית.

הרעיון לשנות את שיעור ההשתתפות של משרד הדתות ורשויות המקומיות בעייתי משתי סיבות: ראשית, כשמדובר ברשויות נטולות מענק צריך למצוא לכך מקור תקציבי. שנית, במקרה של רשויות שיש להן מענק עולה השאלה איך ייקבע יחס העברת התקציב כאשר אין הסכמה.
היו"ר אמנון רובינשטיין
ומה בדבר הגדלת ההשתתפות העצמית – כלומר התשלום בעבור שירותים?
יהושע ישי
הכוונה היא שהמשרד יזום העלאת התשלומים?
היו"ר אמנון רובינשטיין
לא, ההצעה היא שהאגרה על שירותים תהיה גבוהה יותר.
יהושע ישי
השר קובע אגרות מדי שנה. השנה השר יצטרך לקבוע זאת, כי הקביעה האחרונה הייתה בשנת 1999.
היו"ר אמנון רובינשטיין
אפשר לפחות להתאים את האגרות לאינפלציה.
יהושע ישי
אך גם אז יש בעיה: זהו מס עקיף והאוצר לא שש להתמודד עמו התמודדות ראויה: כלומר, הגדלת ההכנסות של המועצה הדתית בשיעורים כל כך גבוהים.
היו"ר אמנון רובינשטיין
זה נשמע לי מוזר. האוצר כן מעודד תשלומים בעבור שירות.
יהושע ישי
זהו מס עקיף.
אברהם רוזנטל
אך הנושא הזה שולי לאור גודל הבעיה.
היו"ר אמנון רובינשטיין
ההכנסה משירותים היא 20%. בהשוואה למוסדות אחרים זה נמוך מאוד.
אברהם רוזנטל
אך גם אם יהיה שינוי, ההשפעה על התקציב לא תהיה דרסטית.
היו"ר אמנון רובינשטיין
העלאת ההכנסה ל30%- תהיה דרסטית. אני מבקש להפנות את השאלה למשרד האוצר. מדוע מתנגדים לעדכון שלהן?
השר לענייני דתות אשר אוחנה
חתמתי לפני שבוע על עדכון האגרות.
היו"ר אמנון רובינשטיין
והאגרות מותאמות כעת לאינפלציה?
השר לענייני דתות אשר אוחנה
כן.
יעקב זלצר
יש נושא אחד שלא עלה כאן, וראוי לדון בו: תקנון המועצות הדתיות. כל מועצה דתית עושה דין לעצמה – וקובעת בעצמה את התקנים לנישואים, לכשרות, למקוואות וכו'. בדקנו את המועצות הדתיות בכל הארץ – לאורכה ולרוחבה. אנחנו מטפלים בנושא באופן אינטנסיבי, ומר ישי בוודאי יודע זאת. הגענו למסקנה שאין שם מערכת תקינה, בדומה לנציבות שירות המדינה. גם הממשלה הגיעה למסקנה זאת והחליטה להקים ועדת מנכ"לים לפני מספר שנים. זאת החלטה של ועדת שרים שקיבלה תוקף של החלטת ממשלה, החלטה ישנה.

בימים אלה יתקיים דיון על הקמת הוועדה מחדש – ועדה שתבדוק את האפשרות להקמת "נציבות שירות מדינה" למועצות הדתיות: יצירת תקנון אחיד למפקחים, משגיחים, בלניות, כולל הכשרה מאורגנת של כל אלה. נושא הכשרות פרוץ מאוד. גם בעניין זה הקימה הממשלה ועדה נוספת, ואנחנו חברים בה. הקמת מנהל עובדים כזה יסדיר את המערכת ויחסוך כסף.
היו"ר אמנון רובינשטיין
אך מה בינתיים?
יעקב זלצר
כל זה מתרחש בימים אלה. במשרד ראש הממשלה נוקטים צעדים פרודוקטיביים מאוד כדי לעזור למשרד הדתות בנושא זה.
השר לענייני דתות אשר אוחנה
אכן הוקמה ועדה לפי החלטת הממשלה. הייתי חבר בה – חלק מהזמן כמנכ"ל משרד הדתות. הוועדה השקיעה זמן וכסף – היא נעזרה גם ביועצים חיצוניים שהאוצר הסכים לשכור, או אפילו מינה בעצמו במידה מסוימת. אך נדמה לי שבשלב מסוים האוצר הבין שהשינוי יעלה כסף, ועד כמה שזכור לי – ואני מבקש להיות זהיר בנושא – דיוני הוועדה הופסקו על ידי האוצר באופן חד צדדי. בדו"ח המבקר נאמר שהוועדה הופסקה עקב חילוקי דעות, אך עד כמה שזכור לי, האוצר הוא שהפסיק אותם.
יעקב זלצר
אך הוועדה תוקם כעת מחדש.
השר לענייני דתות אשר אוחנה
נכון, רק ביקשתי לציין את מה שהיה בעבר. מר זלצר הזכיר את התקנון, ואני חוזר ומזכיר שיש ועדה שפועלת בנושא זה, וההחלטות יוגשו לבג"צ עד יום 30 ביוני.
מרדכי משעני
האם יש הערכה כמה עולות הוועדות עצמן?
היו"ר אמנון רובינשטיין
הן אמורות לחסוך כסף.
השר לענייני דתות אשר אוחנה
במקרה הן לא עלו כסף.
יהושע ישי
הן בהתנדבות.
מאיר שפיגלר
אני עוזר מנכ"ל משרד הדתות. כולם רוצים לעזור למשרד הדתות, ובאותה מידה גם המשרד רוצה לעזור לעצמו. ישבנו בישיבות רבות בנושא זה, ויש קשר של התכתבות ושיחות ישירות עם הגורמים השונים.

לוועדות שהוקמו אין עלויות משום שמדובר באנשי המשרד. הם מתנדבים.
היו"ר אמנון רובינשטיין
זאת תשובה להערתו של ח"כ משעני, אך מה לעניין הנושאים האחרים שעלו כאן?
מאיר שפיגלר
לעניין המהותי: הוקמו ועדות על פי החלטות הממשלה, והן אמורות להתכנס בימים הקרובים – נדמה לי שבשבוע הבא.
היו"ר אמנון רובינשטיין
מר ברלינסקי, האם עד סוף יולי יהיה חומר מטעמכם?
עוזי ברלינסקי
לגבי הפעילות של משרד הדתות – אינני בטוח. יש כאן שני מהלכים: ראשית השר צריך לומר האם לדעתו העבודה במשרד תסתיים עד סוף יולי.
היו"ר אמנון רובינשטיין
השר השיב בחיוב. אני שואל עכשיו לגבי הממשלה.
יעקב זלצר
יש נכונות גדולה במשרד הדתות בקדנציה הזאת לקדם את הדברים. השתתפתי בדיונים בעבר, ואני רואה איך הדברים מתנהלים היום. יש מוטיבציה גדולה לשפר דברים.
מבקר המדינה, מר אליעזר גולדברג
נמצא כאן מר רוזנטל ואני מבקש להשתמש במקרה של קריית יערים כדוגמה, או כהמחשה: קודם אמר מר רוזנטל שיש 3,000 תושבים ביישוב. יש בקריית יערים רב עיר.
היו"ר אמנון רובינשטיין
העובדה שיש רב אחד, גם היא הישג.
מבקר המדינה, מר אליעזר גולדברג
שכרו של רב העיר הוא כ36%- מהתקציב. יש בקריית יערים גם יו"ר למועצה הדתית, בשני שליש משרה. קרוב ל70%- של התקציב מיוחדים למשכורות. דיברתי קודם על אבן יהודה או על קריית עדה – אך זאת דוגמה מצוינת להמחשה.
היו"ר אמנון רובינשטיין
וכאמור יש שם 3,000 תושבים.
מבקר המדינה, מר אליעזר גולדברג
כלומר, כ70%- מהתקציב משולם לשני אנשים בלבד.
עופר חוגי
זאת משום שהמועצה הדתית מתוקצבת בחסר.
היו"ר אמנון רובינשטיין
למה ביישוב של 3,000 איש צריך שני אנשים?
עופר חוגי
האם לא צריך רב ליישוב? האם אין צורך ביו"ר שינהל את המועצה?
היו"ר אמנון רובינשטיין
אפשר להקים מועצה דתית אזורית.
עופר חוגי
זה כמו לומר שאין צורך לתת לילד חלב.
היו"ר אמנון רובינשטיין
ההצעה היא להקים מועצה דתית אזורית שתכלול כמה יישובים כאלה.
עופר חוגי
אפשר להתחיל קודם בעיריות. אחר כך נדבר על מועצות דתיות. אי אפשר להתחיל כל דבר בדת.
היו"ר אמנון רובינשטיין
אני מוכן גם לזה.
אברהם רוזנטל
מי שקובע תקנים ותקציב למועצה הדתית הוא משרד הדתות. המועצה הדתית מביאה לפני המועצה המקומית תקציב שאושר על ידי משרד הדתות. לפי הנוהלים, המועצה המקומית חייבת לשאת ב60%- מהתקציב. זהו נוהל, ולא חוק. רוב הרשויות נוהגות לשלם – אם התקציב מאפשר זאת, כמובן. הרי אם אין כסף, יש בעיה. ידוע שאם המדינה טובעת זורקים קודם כל את הטלית ליד, ולא את הכדורגל. לספורט ולתרבות תמיד יהיה כסף.



יש מועצות שאין להן קשר למועצה הדתית שלהן. אצלנו במקרה שני הצדדים חיים טוב יחד, ויש אפשרות לבדוק את המצב. אך יש מקומות שבהם יש קצר בין שני הגופים.

הרב המקומי שלנו יכול לתת שירות גם ל20,000- תושבים – אך אין לנו 20,000 תושבים. אך האם בשל כך יישארו 3,000 תושבים בלי רב?
השר לענייני דתות אשר אוחנה
הנושא עלה כאן ביחס לרב שני.
אברהם רוזנטל
אצלנו זה לא קיים. עניין המועצות הדתיות האזורית עלה גם במרכז השלטון המקומי – בוועדה שלנו לשירותי דת. לדעתנו זה יכול להיות פתרון. כמו שיש מועצות אזוריות יהיו גם מועצות דתיות אזוריות, ויהיה ייעול של שירותי הדת.
היו"ר אמנון רובינשטיין
זה יהיה כמו איגוד ערים, משהו דומה לזה.
אברהם רוזנטל
אנחנו בעד בהצעה כזאת.
היו"ר אמנון רובינשטיין
אי אפשר לסכם את הדיון בשלב זה. אין לנו די חומר, ואינני רואה כל פעולה של הממשלה בנושא. יש כוונה טובה של שר הדתות.
עוזי ברלינסקי
הפעולות נעשות בימים אלה ממש.
היו"ר אמנון רובינשטיין
נקבע ישיבה נוספת בנושא זה. יש הרבה פרקים חמורים בדו"ח מבקר המדינה וזהו אחד מהם. המועצות הדתיות מספקות שירותי דת לציבור יהודי רחב – שומר מצוות, מסורתי וגם חילוני, ולכן יש חשיבות רבה להסדרת הנושא. המצב המפלגתי-הפוליטי במועצות הדתיות חמור מאוד. אמנם זה חלק מהחיים – אך אפילו במציאות הישראלית הנושא הזה מוגזם מאוד, ופוגע לדעתי בתפקיד המועצות הדתיות כנותנות שירותי דת לכל הציבור.

ייתכן שדווקא הציבור החילוני נזקק למועצות הדתיות יותר מאשר הציבור הדתי, שומר המצוות, שיכול להסתדר בלעדיהן. לכן חשובה כאן רפורמה שתפנה לציבור רחב מאוד. חשוב גם שהנציגים ייצגו ציבור רחב מאוד.

את המשך הדיון נקיים רק אחרי שיהיה לפני הוועדה חומר נוסף. בינתיים שר הדתות הצביע על כוונה לבצע רפורמה משמעותית במשרד הדתות באמצעות הוועדה של מר ישי וועדה נוספת. אין לנו תגובה של ראש הממשלה לנושא זה.
עוזי ברלינסקי
נכון, והסברתי מדוע זה המצב.
היו"ר אמנון רובינשטיין
אנחנו ממתינים לדיון שתקיים השרה לבני. בסוף יולי חייבים לקבל מסקנות כלשהן ולעקוב אחר לוח הזמנים לביצוע.
מרדכי משעני
השאלה היא האם במסגרת רפורמה בנושא הזה יש צורך גם בהליך של חקיקה? נושא הרכב חברי המועצה, חידוש ההרכב וכו' – צריך לדעתי להיעשות בחקיקה. גם המבקר רמז על כך בסיכום דבריו.
השר לענייני דתות אשר אוחנה
כמו שאמרתי, אין לדעתי צורך לקבוע את ההרכב בחקיקה. אין בכוונתי לשנות את חוק שירותי הדת היהודיים. במסגרת החוק הזה אפשר לבצע רפורמות ושינויים שיועילו לעם ישראל. כבר יש בדרך חקיקות שונות – ח"כ גפני הגיש הצעה, וכך גם ח"כ ביבי. אנחנו מנסים להגיע לעשייה ולא למשוך את הדברים בוועדות.
בנימין צרפתי
בבני ברק נוהגת שיטת תקצוב מעניינת ומקורית מאוד: הרשות המקומית נטלה על עצמה לבצע חלק מהפעולות, ואת כל יתר התקציב מממן משרד הדתות ב100%-. המועצה מתפקדת שם בלי בעיה. משרד הדתות מעביר כסף בצורה שיטתית, ופעולות שונות ממומנות על ידי המועצה המקומית - כשרוצים שהיא תהיה מעורבת בהן.
עופר חוגי
זה נובע מאופייה של העיר. ראש העיר מודע לצרכים. בשאר הערים אין לראשי הערים אינטרס לפתח את ענייני הדת.
בנימין צרפתי
תלוי באיזו עיר מדובר.
עופר חוגי
דבריי נכונים ל90%- מהערים. אני מכיר את כל ראשי הערים. אין ראש עיר שלא הייתי אצלו. לדעתי ל90%- או 95% מראשי הערים אין עניין לקדם את ענייני הדת.
בנימין צרפתי
המטרה שלי היא להצביע על שיטת תקצוב שפועלת – אולי לא בכל מקום, אבל אפשר לחשוב על הדברים.
השר לענייני דתות אשר אוחנה
אני מסכים עם מר צרפתי.
בנימין צרפתי
אני מבקש שבדיון הנוסף שיתקיים בוועדה יוזמן נציג חבר המועצות הדתיות. גם להם יש מה לומר.
היו"ר אמנון רובינשטיין
וצריך להזמין גם את נציגי אגף התקציבים במשרד האוצר. שר האוצר העלה כמה נקודות משמעותיות הנוגעות לעמדת האוצר.
אילנית ורנר
האוצר הוזמן, אולם מתקיימת כעת ועדה נוספת, ורוב נציגי האוצר נמצאים שם.
עוזי ברלינסקי
גם נציג משרד המשפטים ביקש להיות נוכח, אך נמצא בוועדה ההיא.
היו"ר אמנון רובינשטיין
הנושא מכובד דיו כדי שיתקיים בו דיון מעמיק וארוך. אני מודה לשר ולכל הנוכחים.

הישיבה ננעלה בשעה 11:00.

קוד המקור של הנתונים