פרוטוקולים/עבודה/5981
2
ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
29.10.2002
פרוטוקולים/עבודה/5981
ירושלים, ל' בחשון, תשס"ג
5 בנובמבר, 2002
הכנסת החמש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב חמישי
פרוטוקול מס' 592
מישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
יום שלישי, כ"ג בחשון התשס"ג (29 באוקטובר 2002), שעה 9:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-15 מתאריך 29/10/2002
הצעת חוק הבטחת הכנסה (תיקון –ביטול הגבלות של יציאה לחו”ל);; הצעת חוק הבטחת הכנסה (תיקון – זכאי לגימלה שיצא את ישראל), התשס”ב-2002;; הצעת חוק הבטחת הכנסה – (תיקון זכאות לגמלה על פי חישוב מצטבר), התשס”ב-2002.
פרוטוקול
הצעת חוק הבטחת הכנסה (תיקון –ביטול הגבלות של יציאה לחו"ל);
הצעת חוק הבטחת הכנסה (תיקון – זכאי לגימלה שיצא את ישראל), התשס"ב-2002;
הצעת חוק הבטחת הכנסה – (תיקון זכאות לגמלה על פי חישוב מצטבר), התשס"ב-2002.
ענת אלון העמותה למלחמה בעוני
אסף דרעי העמותה למלחמה בעוני
אריאל סלטו העמותה למלחמה בעוני
דבי שדה העמותה למלחמה בעוני
אורנה ברקוביצקי המוסד לביטוח לאומי
כרמית נאור,עו"ד המוסד לביטוח לאומי
מרים שמלצר אגף מחקר ותכנון, המוסד לביטוח לאומי
אודי בן-דרור משרד האוצר
שי סומך,עו"ד משרד המשפטים
שירלי אברמי
הצעת חוק הבטחת הכנסה (תיקון – ביטול הגבלות על יציאה לחו"ל);
הצעת חוק הבטחת הכנסה (תיקון –זכאי לגימלה שיצא את ישראל), התשס"ב-2002;
הצעת חוק הבטחת הכנסה – (תיקון זכאות לגמלה על פי חישוב מצטבר), התשס"ב-2002.
בוקר טוב, אני מתכבד לפתוח את ישיבת הוועדה. על סדר היום: הצעת חוק הבטחת הכנסה (תיקון – ביטול הגבלות על יציאה לחו"ל), של חברת הכנסת מרינה סולקין וגנדי ריגר; הצעת חוק הבטחת הכנסה (תיקון – זכאי לגימלה שיצא את ישראל), התשס"ב-2002, של קבוצת חברי כנסת; והצעת חוק הבטחת הכנסה – (תיקון זכאות לגמלה על פי חישוב מצטבר), של חברי הכנסת נודלמן ואליעזר כהן.
הצעת החוק עברה בקריאה טרומית בהסכמה של משרד ראש הממשלה וביטוח לאומי. אחר כך היו מגעים עם הביטוח הלאומי ועם מר אביגדור יצחקי, מנכ"ל משרד ראש הממשלה. עשינו כמה תיקונים. תיקון אחד מדבר על כך שיציאה לחו"ל של גמלאי יכולה להיות פעם בשנה. היו פרשנויות שונות בסניפים של ביטוח לאומי על מספר הימים שאנשים יכולים לצאת. היו סניפים של ביטוח לאומי שאמרו שהם יכולים לצאת עד 30 ימים, והיו סניפים של ביטוח לאומי שאמרו שהתקופה צריכה להיות כמו שהיא היתה, כלומר פחות מחודשיים.
צריך להיות יום אחד כל חודש בארץ כדי לא לאבד את הקצבה. אנחנו רוצים לבקש משהו שלא הסכימו לו שם, וזה לעשות ליד ביטוח לאומי ועדת ערעורים. הציבור שאנחנו מייצגים הם גמלאים מאוד מאוד אקטיביים. ביקשנו שוועדת הערעורים תאפשר בשני מקרים לצאת פעם שנייה בלי קיצוץ בזכויות.
החוק התקבל לפי ההסכמות שהגעתם אליהן. אדם שרוצה לחרוג מההסכמות, שיכתוב וינמק מה הן הסיבות שבגללן הוא חורג. ביטוח לאומי ישקול כל בקשה.
הנסיבות שהזכרנו בחוק לא שוללות לחלוטין את הזכאות להבטחת הכנסה. זה גם לא משנה גם כמה זמן הוא שם. אם הוא שכנע אותנו שמצבו הרפואי הוא כזה שהוא היה צריך לנסוע לחו"ל או ללוות בן משפחה שלו לטיפולים בחו"ל, אנחנו לא שוללים זכאות.
עכשיו בא הסיפור של פעם בשנה קלנדרית. אנחנו חושבים שזה מכסה את מירב המקרים שמבחינה חברתית יש מקום ללכת לקראתם ולהתחשב בהם. מעבר לכך, אין לזה גבול. אי אפשר להפעיל שיקול דעת רחב לפי פניות של אנשים, כי בכל סעיף של הביטוח הלאומי אתה תהיה נתון ללחצים ולפניות של אנשים.
בדיון הקודם הועלתה איזו שהיא הצעת פשרה לתיקון סעיף 14א. בין היתר דובר שם על אי תחולת סעיפים 14א(א)(ב)ו(ג) במקרים של אבל וכו'.
השאלה היא אם אפשר להגיד שבנוסף לפעם בשנה קלנדרית, כפי שהגיעו להסכמות במשרד ראש הממשלה, במקרים של אבל, פטירת קרוב מדרגה ראשונה הכלל לא יחול.
בן-הזוג שנשאר בארץ מקבל. גם בתקופה שבן-הזוג בחו"ל השני ממשיך לקבל. זה לא שאנחנו מפסיקים לחלוטין.
אין לזה סוף, כי הוא יכול להגיד שפעם זה אבל ופעם זה שמחה. נתחיל להתעסק עם אישורים של אנשים למה כל אחד נסע? לא נעמוד בזה.
אני מציע לקבל את הפשרה שהגעתם אליה. בואו נתחיל כברת דרך מסויימת. הגעתם להישגים מכובדים.
בזמנו, כאשר היה תיקון החוק, היה מדובר בכמה אלפים של אנשים. ביטול החוק או פשרות יותר רחבות ממה שהוסכם עם הממשלה יכול לעבור את ה-5 מיליון שקלים.
גם החוק שלי עבר בהסכמת הממשלה. אחר כך היה דיון עם משרד האוצר, שבו הגענו למסקנה שצריכה להיות שנה קלנדרית.
תיקון סעיף 14א לחוק הבטחת הכנסה, התשמ"א-1980, בסעיף 14א(ב) בפיסקה 1 במקום האמור בו יבוא: "לפני שיצא את ישראל כאמור, הוא יצא את ישראל פעם נוספת באותה שנה קלנדרית." התחילה והתחולה ייקבעו בעת ההכנה לקריאה ראשונה.