פרוטוקולים/עבודה/5678
16
ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
1.8.2002
פרוטוקולים/עבודה/5678
ירושלים, ל' באב, תשס"ב
8 באוגוסט, 2002
הכנסת החמש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 380
מישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
שהתקיימה ביום חמישי, כ"ג באב התשס"ב, 01.08.02, בשעה 11:20
ישיבת ועדה של הכנסת ה-15 מתאריך 01/08/2002
תקנות בריאות העם (מעבדות רפואיות) (תיקון).
פרוטוקול
סדר היום
1. תקנות בריאות העם (מעבדות רפואיות) (תיקון).
מוזמנים
¶
עמי לפידות - איגוד לשכות המסחר
רוני רייבר - איגוד לשכות המסחר
ד"ר אבי זר
רויטל סוסובר - הרשות למעבדות רפואיות
אתי פלר - הרשות למעבדות רפואיות
ברוך שוגול
עו"ד קובי בר-לב - המשרד לאיכות הסביבה
משה הכהן - המשרד לאיכול הסביבה
ד"ר אברהם מטס - משרד הבריאות
מיכאל מייר - משרד הבריאות
אילנה מישר - משרד הבריאות
ד"ר פרידה סימוני - משרד הבריאות
גדליה פז - משרד הבריאות
אמיר שנון - משרד הבריאות
שגיא בלשה - משרד האוצר
ד"ר קורט למש - מפקח רפואי ארצי, משרד העבודה והרווחה
נפתלי מידן - ממונה על טכנולוגיות רפואיות, קופת חולים כללית
יואב דיקשטיין - קופת חולים לאומית
עדה בונה - קופת חולים מאוחדת
ד"ר ברכה שיינברג - מנהלת מעבדה ארצית, קופת חולים מכבי
פוקס פרלו
היו"ר דוד טל
¶
אני מתכבד לפתוח את הישיבה.
אני מציע שהיועצת המשפטית תעבור על התקנות ותקרא אותן, וכשיהיו הערות והשגות נדון בהן.
נפתלי מידן
¶
לגבי תקנה 1 סעיף 3; לטעמי, הנושא הזה הוא מאוד בעייתי, ומדובר בתחום שצריך לעבור עיבוד לפני אישורו. לנושא החדש הזה יש התניות והגדרות שונות. יש לכך השלכות בכל התחומים, גם ביחסי עבודה ולכן צריך לבדוק את כל מורכבותו.
אברהם מטס
¶
הסתדרות המיקרוביולוגיה והמיקרוכימאים דנה בנושא הזה כבר לפני שנתיים, ולא היתה כל התנגדות בנושא הזה. אין לי עמדה בנושא סעיף 4.
פוקס פרלו
¶
ענייני ההגדרות השונות כמו סוג המעבדות ובעלי התפקידים ננעלו לפני 25 שנים בין איגוד המקצועי לבין המעסיקים. מרבית ההסכמות נעשו ברוח טובה, ואין שום מניעה שגם בהמשך הדברים יעשו בהתאמה עם הסתדרות המיקרוביולוגיים.
גדליה פז
¶
צריך להבחין בין המונחים שבהסכמי העבודה לגבי תשלום משכורת ובין המונחים המקצועיים שקשורים כאן לעובד הגדרה בכיר. כל מה שכתוב פה כתוב כאן לאחר שעות ארוכות של דיונים.
נפתלי מידן
¶
בנושא המעסיקים, התחום נשכח. במשך השנתיים לא היתה כל הפנייה של הנושא למעסיקים. אני חושב שגם להם יש חוות דעת בתחום וכך גם בנושא המקצועי. אני מבקש שהנושא יועבר בצורה מתאימה, ושתהיה חוות דעת.
מיכאל מייר
¶
אני מנהל המחלקה במקצוע הזה בבתי החולים של "הדסה" בירושלים וחבר במועצה לתביעות המעבדה הרפואית. ההתיחסות שלנו היא רק לפן המקצועי ולא לזה הפרופסיונלי. יחסי עובד-מעביד אינם מענייננו. אנחנו לא רוצים שעובד שלא זכה להשכלה המתאימה ולנסיון המקצועי יעשה דברים שהוא אינו מבין בהם.
יואב דיקשטיין
¶
יש לתקנות האלה משמעות כלכלית גם מבחינת המעסיקים. הן מגדירות תקנים, ותקנים הן למעשה עלויות שצריכות להישאב ממקום מסוים. כאמור, כיום הן ניזונות סל הבריאות.
פוקס פרלו
¶
מערכת התפקוד במדינת ישראל מושתת על יחסי עבודה. יש פה נסיון להכניס פונקציה נוספת למעבדות.
אילנה מישר
¶
לגבי סעיף 7; ניסחנו נוח שונה מעט; "מעבדה רפואית שהכיר בה המנהל בהמלצת המועצה המדעית בעניין עובדים כאמור בתקנות 62 א רבתי ב ו- 62 ה רבתי א1. הוספת 'המועצה' מחדדת; כך יש חיוב להמליץ, והם יכולים לאשר או לא לאשר.
ג'ודי וסרמן
¶
סעיף 62 ח בתקנות האלה קובע שהמנהל ימנה מעבדה רפואית וקובע את הנציגים של המועצה. על פי סעיף 6, המועצה יכולה לייעץ למנהל בכל נושא.
ברוך שוגול
¶
בתמצית הבעיה שכרוכה בהגדרה של מעבדה רפואית מוכרת יוצרת שני סטטוסים של מעבדות; מעבדה רפואית, היא בעלת רשיון אך אינה מוכרת לצורך ותק והשתלמות ומעבדה רפואית אחרת, שמוכרת לצורך צבירת ותק. רבים מתנגדים לסיטואציה הזאת, שיוצרת אפליה חמורה מאוד, מכיוון שאנשים לא ירצו לעבוד במקום שבו הם אינם מתוגמלים בוותק, וכך המעבדה מידרדרת.
לדעתנו, אסור להפלות בין מעבדה למעבדה ובין אדם לאדם. צריך להיות מצב שבו כל המעבדות תשמשנה לצורך ותק מקצועי, לא תהיה אפליה, ולצורך שעות נסיון, לצורך היתר מקצועי לעסוק במקצוע, הן המעבדות שתוכרנה להשתלמות קצרה. שלושה-ארבעה חודשים כבר אינם מהווים בעיה.
לפי הבנתנו, תהיה להם יותר מאשר זכות המלצה. לעומת זאת, אם יהא מדובר רק במנהל משרד הבריאות, יש סבירות גבוהה יותר שהדברים יעשו משיקולים שאינם ענייניים.
היו"ר דוד טל
¶
אני מציע שהמועצה המדעית תוכל להמליץ, ומנכ"ל משרד הבריאות יוכל להחליט אם לקבל את ההמלצה או לדחותה. מנכ"ל משרד הבריאות מכיר את הנושאים הללו היטב, ולא יוכל להתעלם מההמלצה של המועצה המדעית אלא אם כן היא תהיה בלתי-סבירה.
האם את חושבת שהרשימה הזאת לא מייתרת את התוספת?
מיכאל מייר
¶
אני רוצה להבהיר שיש כאן שתי צורות הכרה במעבדה. אחת היא הרעיון לצורך ההשתלמות, אותן 600 שעות שצריך לעבוד כדי לחוות את העבודה המקצועית במעבדה גדולה, ומצד שני לא נכון ליצור מצב שתהיינה מעבדות לא מוכרות, שלמי שעבד בהן שנים לא יוכר נסיון מקצועי. יש לגשר על שני העניינים האלה.
גדליה פז
¶
אם זה יקרה, מעבדות מסוימות תיסגרנה, משום שאנשים לא יעבדו שם, כי שעות העבודה לא תוכרנה להם.
ג'ודי וסרמן
¶
הכוונה בסעיף 62 ח היא להוסיף פסקה 7, שנוסחה יהיה "נמליץ למנהל לעניין הכרה במעבדות רפואיות בלבד לצורכי השתלמות".
היו"ר דוד טל
¶
ברור.
השארנו את תקנה 1 עם השינוי שיבוא בסעיף 7, שיהיה בניסוח של היועצת המשפטית שלנו בעניין המלצת המועצה למעבדה רפואית מוכרת, לשתי המטרות.
נקרא את שאר התקנות.
תקנות 2 עד 9 אושרו.
יואב דיקשטיין
¶
לגבי סעיף 10; פסולת רפואית במדינת ישראל נמצאת תחת תקנות של המשרד לאיכות הסביבה ומשרד הבריאות.
אילנה מישר
¶
לגבי תקנה 14, סיכמנו על נוסח אחר עם משרד העבודה והרווחה, שגורס כך: "במקום תקנה 40 לתקנות העיקריות יבוא; "בכל מעבדה יהיה ציוד בטיחות כנדרש על פי תקנות הבטיחות בעבודה (בטיחות וגיהות תעסוקתית בעבודה בגורמים מסוכנים במעבדות רפואיות, כימיות וביולוגיות), התשס"א2001-, לעניין מעבדות רפואיות וכן ארגז לעזרה ראשונה כאמור בתקנות הבטיחות (עזרה ראשונה במקומות עבודה), התשמ"ח1998-".
נפתלי מידן
¶
לגבי תקנה 19; אני רואה כאן בעייתיות בשליטה של נציגי משרד הבריאות בנושא הזה, אבל אם זה יהיה מתחום אחר, כמו למשל מתל אביב לחיפה, אז כבר לא תהיה בעיה.
נפתלי מידן
¶
לגבי תקנה 26, סעיף 61; התקנות הקיימות נכונות יותר מהנוסח שמוצע פה, כי יכולה להיות בעיה למצוא בעל כישורים נדרשים לניהול מעבדה, כששם הנוסח הוא "בעל נתונים מקצועיים".
נפתלי מידן
¶
אני מסכים איתו, וצריך לעשות סינתזה. צריך לנסח כך ש"מי יוצא לתקופה ארוכה מעל… צריך להיות בעל כישורים לניהול מעבדה".
היו"ר דוד טל
¶
משרד הבריאות לא מתנגד לזה, אני מניח. אם כך נקבע, ש- 30 יום יכול להיות מישהו עם השכלה מקצועית מתאימה. מעבר לכך, לא יכול להיות אדם עם השכלה מקצועית מתאימה שיהיה מנהל למספר שנים. היועצת המשפטית תנסח ניסוח מדויק.
ברוך שוגול
¶
לגבי תקנה 62א ה (1); אנחנו מבקשים למחוק את המילה "מוכרת", כך שהיא תשמש רק לצורך השעות ולא לצורך הוותק המקצועי.
מיכאל מייר
¶
המועצה צריכה להכין שתי רשימות; רשימה של המעבדות שמוכרות לצורך רכישת שעות השתלמות לצורך קבלת התעודה ורשימה---
אברהם מטס
¶
אני מסכים עם פרופ' מייר בכך שאנחנו צריכים רשימה של מעבדות מוכרות לצורך קבלת כשירות לעובד מעבדה בכיר.
אילנה מישר
¶
מעבר לזה, אנחנו נוסיף ב- 62 תקנת משנה ב שנוסחה יהיה: "כאמור בתקנת משנה א 1 ו- 3 יחול בשעות עבודה מקובלות בימי חול".
יואב דיקשטיין
¶
דין פרוטה כדין מאה; נבדק יכול ליפול בכל שעה, ולא תמיד יהיה במקום מנהל המעבדה. במקרים כאלה עובד המעבדה הבכיר צריך לאשר במקומו.
מעבר לזה, אצלנו בקופות החולים המסה הגדולה של תוצאות המעבדה יוצאות החוצה אחרי ארבע.
מיכאל מייר
¶
לנוכחות יש משמעות כספית, ובמקרה כזה עליו להיות נוכח ולאשר.
אני רוצה לציין, שהיום המעבדות ניחנות במכשור של מחשבים, וצפייה בנתונים יכולה להיעשות בזמן אמת.
אברהם מטס
¶
יש צורך לפרוש רשת של בעלי תפקידים כאלה כמעט בכל מעבדה, ואני לא בטוח שתהיה יכולת לתגמל אתם ולשלם להם, כי זה מוריד מיתר העובדים את הסמכויות.
אני חושב שמנהל עבודה צריך להיות נוכח לפחות בימי חול. זה מקובל על משרד הבריאות.
גדליה פז
¶
אני חושב, שהניסוח זה אינו מעשי גם כיום בשעות העבודה הנוכחיות. במעבדות שעובדים שבהן כמה אנשים נעשות הרבה בדיקות, ומי שמאשר הם עד שמונה אנשים, כשמעליהם המפקח שמאשר, דוגם וכו'.
אתי פלר
¶
בעיקר בבתי חולים התוצאות מועברות ישירות מהמכשיר ישירות למחלקה. כלומר, יש לא מעט מקרים שבהם יש בכלל אין מישהו שמאשר. כלומר, יש עשרות מנהלים שעוברים על התקנה כפי שהיא מנוסחת היום.
היו"ר דוד טל
¶
אני שומע כאן מנציג העובדים וממשרד הבריאות שלא ניתן שכל מנהל מעבדה בכיר יוכל לעבור על כמות רבה של בדיקות ולאשר אותן ספציפית. אם כך, אין סיבה להכשיל אותו ולחייב אותו בכך. מצד שני, אם נאמר שהוא אחראי לזה המקרה יהיה אחר.
פוקס פרלו
¶
כיום עובדים מאשרים תוצאות, ותוצאות חריגות מועברות למנהל. לא ניתן להעביר את קבלת ההחלטות לרשת של מקבלי החלטות.
יואב דיקשטיין
¶
"רוב הזמן" זה לא כל הזמן. מעבר לזה, מה מנהל מעבדה כזה יעשה כשהוא רוצה לצאת להרצאות בבוקר, למשל?
לאחריות יש משמעות, ואם היא מתוקנת בחוק - יש לה משקל לא מועט.
ברוך שוגול
¶
יש הגיון בריא בכך שבעל מקצוע הוא אחראי; אם במעבדה יש ארבעה תחומים, אזי צריכים להיות ארבעה מנהלי תחומים. אם נמשיך בקו החשיבה של ד"ר מטס, שצריכים להיות נוכחים כל העת כל אותם מנהלי תחומים, הרי שבהעדרו של אחד מהם המעבדה תהיה משותקת באותו תחום ולא תוכל לבצע את הבדיקות.
לכן הדברים שנאמרים כאן סבירים. צריכה להופיע המילה "אחראי", כי אז הוא לא יוכל להתפרפר. בנוסף לכך הוא גם זה שיצטרך לשאת בתוצאות במקרה.
היו"ר דוד טל
¶
הוא לא ינהל אלא יהיה אחראי, וסביר להניח שלפני צאתו הוא ימנה אחראי שיהיה נוכח במקום. אם נרשום רק "אחראי" אולי הוא ירשה לעצמו לא להיות נוכח חלק גדול מהזמן שהוא צריך להיות נוכח.
אברהם מטס
¶
אם מאפשרים לא להיות נוכח אלא רק להיות אחראי, האפקטיביות פוחתת בהרבה. לטעמי, כדאי שיהיה ממלא מקום.
גדליה פז
¶
צריך לזכור שמדובר בעובד מעבדה בכיר שיש מעליו מנהל, וצריך לשים את הדברים בפורפורציות הנכונות.
אברהם מטס
¶
עובד מעבדה אקדמאי בעל כישורים יוכל למלא מקום עד 30 יום, אך אין להוציא את סעיף 1. צריך לקחת בחשבון גם חופשות לידה.
היו"ר דוד טל
¶
נגדיר כפי שברכה הגדירה, ונוסיף את פרקי הזמן שהזכרנו: "יהיה נוכח במעבדה הרפואית בזמן פעילות המעבדה המקצועית כשהוא אחראי בשעות העבודה המקובלות". בפסקה נוספת נכתוב "בהעדרות עד 30 יום יקבע מנהל המעבדה ממלא מקום בעל כישורים אקדמאיים באותו מקצוע". נוריד את סעיף קטן ב.
יש הערות על תקנות 62ג עד 62ה.
ברוך שוגול
¶
לגבי המילה "רצופים" בסעיף ד1; מילואים של חודש מפקיעים את כל תקופת הנסיון של עובד. צריך לחשוב גם על מעסיק שיעדיף לא להעסיק עובד ללא תעודה קבועה למעלה מ- 11 חודשים.
אמיר שנון
¶
ניתן ללכת לקראת העובד ולהעניק לו תעודה זמנית לשנה. אם הוא לא ימציא המצלה, אז הוא ישאר ללא המלצה. מכיוון שאנחנו יודעים שבפועל קשה לקבל המלצות, רצינו לתת לו את האפשרות להארכה בשנתיים נוספות. למעשה, אם הוא עובד טוב, בתוך שנה הוא יוכל להמציא את ההמלצה ולקבל את התעודה הקבועה.
מבחינה טכנית, במקום לקצר ל- 11 אנחנו נותנים את ההתר הראשון ל- 14 חודשים, וכך הוא יודל לעבוד 12 חודש, ויש לו פרק זמן כדי להמציא המלצה.
אילנה מישר
¶
כדאי להוסיף המלצה למנהל הן לעניין תקנה 62 א רבתי א 1 והן לעניין תקנה 62 ה רבתי, לענייני ותק והשתלמות. אלה שתי תקנות נפרדות. 6 יהפוך ל- 7.
רויטל סוסובר
¶
בעניין הסעיף הזה; ראינו שכל תפקידי המועצה הם המלצות למנהל, ולא הבנו למה בסעיף 4 מדובר על קביעה ולא על המלצה. למה שללו את הסמכות מהמנהל?
שגיא בלשה
¶
עלות ועדת הבחינות הזאת נכללה בתוך האגרה. אנחנו נדחה כל בקשה, כי הסכמנו לאגרה ותמחרנו אותה, אך זה לא אושר.
היו"ר דוד טל
¶
אנחנו מאשרים את כל הסעיפים עד אגרות 62 י, שאותה נעביר לאישור ועדות הכספים.
אני מציין, שאנחנו ממליצים לתקצב את המועצה בתקציב צנוע מינימלי הכרחי.
תקנות 27 עד 32 אושרו.
נעבור לתוספת הרביעית.
היו"ר דוד טל
¶
בסדר.
"בדיקת המטוקריט" יהיה סעיף 5.
לגבי "בדיקת המוגלובין תוך שימוש במכשיר הנותן קריאה ישירה"; במקום "הנותן קריאה ישירה" נכתוב "יעודי", וזה יהיה סעיף 6.
היו"ר דוד טל
¶
אנא בדקו את זה, והעבירו ליועצת המשפטית שלנו. היא תשנה את זה כפי שרשם האגודות קבע.
האם יש הערות לגבי התחולה והוראות המעבר? משרד הבריאות, מה לגבי 1 א?
אברהם מטס
¶
1 א קשור ל- ב; ברגע שאדם יעמוד בתנאים של ב, הוא יקבל "עובד מעבדה בכיר" אוטומטית, ויוכל לקבל גם "מנהל מעבדה" אם שימש כמנהל מעבדה.
ברוך שוגול
¶
אדם שנמצא "בצינור" יכול בתוך 12 חודשים להפוך את התעודה הזמנית לקבועה אם הוא מקבל המלצה, אבל בל נשכח שזה למעשה נכנס לתוקף רק שנה אחרי.
אברהם מטס
¶
כדי להכין את כל המערך של עובדי המעבדה הבכירים יש להשהות את התחולה בעוד שנה לפחות. מעבר לזה, עניין הסילבוס שיש לתת לנבחנים לקראת בחינותיהם לא מאפשר להכניס לתוקף לפני פחות משנה.
היו"ר דוד טל
¶
אם כך נסכם, שתחולת התקנות היא שנה מאז פרסומן, ונאפשר ששה חודשים לאחר מכן, או 18 חודשים מיום פרסומן, לעובדי המעבדה הזמניים.
אבי זר
¶
אני רוצה לציין, שיש אופציה להאריך פעמיים את התר הזמנים. אם האחוז הוא זניח כדאי לאשר את המלצתך, אך אם האחוז הוא מהותי, אין סיבה להשהות אותם.
אמיר שנון
¶
כאשר אדם מקבל את התעודה בפעם הראשונה ומבקש לחדש אותה כעבור שנה, אני לא שואל אותו אם הוא עבד או לא עבד. למעשה, אנחנו נותנים לו אופציה כזאת לשלוש שנים.
ברוך שוגול
¶
לגבי 34 ב 1 א; יש הנחיה מובהקת, שקובעת שהמנהל רשאי לתת התר רק למי ששימש במוסד רפואי ולא במעבדה פרטית. רוצה לומר, ההתר צריך להינתן בהתאם לכשרונו של האדם, לנסיונו המקצועי ולהכשרתו ולא בהתאם למוצאו.
אברהם מטס
¶
עד השינוי הזה כל התקנות חלו על מוסדות של מעבדות פרטיות, ומוסד רפואי לא היה זקוק לקבל התר מטעם משרד הבריאות. לכן לא יכול להיות מנהל מעבדה רפואית שניהל ללא התר.
ברוך שוגול
¶
אני חולק על הקביעה שכאילו עד כה לא היה צורך בהתרים. התקנות הנוכחיות אינן מבדילות בין מוסד לבין מעבדה פרטית, ואנחנו חולקים על הפרשנות של משרד הבריאות.
היו"ר דוד טל
¶
לא נעסוק במה שהיה נהוג בעבר. לכל מי שהיה התר ישאר ההתר, וכל השאר יצטרכו לקבל את האישור.
ברוך שוגול
¶
כדי לא לעסוק בהסטוריה אשתדל להסביר את המשמעות לדבר; יש מעבדות פרטיות שבהן יש שניים או שלושה אנשים שכשירים לשמש גם כיום כמנהלים, אחד משמש מנהל בעל התר והאחרים כשירים. נוצרת חוסר אחידות בין מנהלי מעבדות, שלחלקם יש רק מאסטר ונסיון קצר הרבה יותר.
ברוך שוגול
¶
אם כך, אם אין למשרד הבריאות רצון לאפשר לאנשים האלה לקבל התר, בהנחה שהם עומדים בכל ההכשרות והנסיון בחוק, למה שלא תמחק את המילים, המיותרות לטעמי, "כמוסד רפואי", ואז יהא דין אחד לכולם? כך כל מי שיש לו הכשרה, נסיון, רקע מתאים ושלא עבר עברות פליליות יוכל לקבל התר.
אברהם מטס
¶
כדי להיות מנהל מעבדה רפואי התקנה אומרת שעליך להיות עובד מעבדה בכיר, ושיהיה לך נסיון של מספר שנים במעבדה רפואית.
היו"ר דוד טל
¶
הורדנו את המילים "במוסד רפואי" על דעת משרד הבריאות.
התקנות הללו אושרו. תודה רבה לכולכם, הישיבה ננעלה.
הישיבה ננעלה בשעה 14:00.