הצעת חוק שוויון ההזדמנויות בעבודה (תיקון מס' 11) (איסור הפליה מחמת טיפולי פוריות או הפריה חוץ גופית)
4
הוועדה לקידום מעמד האישה
26.6.2007
הכנסת השבע עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שני
פרוטוקול מס' 66
מישיבת הוועדה לקידום מעמד האישה
יום שלישי, י' בתמוז התשס"ז (26 ביוני 2007), שעה 11:00
ס ד ר ה י ו ם
הצעת חוק שוויון הזדמנויות בעבודה (תיקון מס' 11) (איסור הפליה מחמת טיפולי פוריות או הפריה חוץ גופית), התשס"ז-2007
הצעתו של חבר הכנסת גדעון סער
ישיבת ועדה של הכנסת ה-15 מתאריך 16/07/2002
הצעת חוק הביטוח הלאומי (תיקון מס` 53 והוראת שעה), התשס”ב-2002
פרוטוקול
נכחו
חברי הוועדה: גדעון סער – היו"ר
מוזמנים
¶
עו"ד דבורה אליעזר - הלשכה המשפטית, משרד התעשייה והמסחר
עו"ד דארין יעקוב - משרד המשפטים
עו"ד טלילה שחל רוזנפלד-ממונה על קידום ושילוב נשים, נציבות שירות המדינה
עו"ד מאירה בסוק - יועצת משפטית לדיני עבודה, נעמ"ת, ירושלים
עו"ד חאלד אמון - רשם העמותות
עו"ד נדי גנודי - רשם העמותות
עו"ד דרור ארם - רשם העמותות
בת שבע אפרים - ממונה על מעמד האישה, המשרד לפיתוח הנגב והגליל
רשמה וערכה
¶
אהובה שרון – חבר המתרגמים בע"מ
הצעת חוק שוויון הזדמנויות בעבודה (תיקון מס' 11) (איסור הפליה מחמת טיפולי פוריות או הפריה חוץ גופית), התשס"ז-2007
הצעתו של חבר הכנסת גדעון סער
היו"ר גדעון סער
¶
בוקר טוב. אני פותח את ישיבת הוועדה לקידום מעמד האישה. על סדר היום: הכנה לקריאה שנייה ושלישית של הצעת חוק שוויון הזדמנויות בעבודה (תיקון מס' 11) (איסור הפליה מחמת טיפולי פוריות או הפריה חוץ גופית), התשס"ז-2007.
גברתי היועצת המשפטית, אם את רוצה לומר כמה דברים וגם להתייחס להסתייגות שמציעה סיעת חד"ש.
הלית מגידו
¶
כפי שכבר אמרתי בדיון הקודם לפני הקריאה הראשונה, חוק שוויון הזדמנויות בעבודה שהתקבל בשנת 1988 קבע במסגרת מספר תיקונים שהתקבלו לאורך השנים איסורי הפליה של מעביד, הן כלפי עובדים שלו והן כלפי דורשי עבודה שמגיעים לעבוד אצלו במגוון של תחומי שקשורים לתעסוקה, אם זאת קבלה לעבודה, תנאי עבודה, פיטורים וכולי, כאשר איסור ההפליה הוא מחמת טעמים שונים, אם זה גיל, גזע, דת, מין וכולי, כאשר הטעמים שקרובים לתחום שבו אנחנו עוסקים היום הם הריון או היותם של אותם עובדים או דורשי עבודה הורים.
במהלך השנים, בתי המשפט – ואני מתייחסת הן לבית הדין לעבודה והן לבג"ץ – קבעו שהמונח היותם הורים שמופיע כבר היום בסעיף כולל גם מצבים של טרום הורות ובתוך כך בתי המשפט לא חסמו - הם לא קבעו את זה במפורש – את האפשרות שפיטוריי עובד או עובדת מחמת שהם עוברים טיפולי פוריות או טיפולי הפריה חוץ גופית יהוו הפליה שהיא אסורה על פי אותו סעיף, הפליה שעלולה להוות גם עבירה פלילית אבל גם עוולה אזרחית שמזכה בפיצויים.
הצעת החוק שאנחנו דנים בה היום מבקשת למעשה לעגן באופן מפורש את הפסיקה הזאת ולפיכך אין בה משום שינוי מהותי ודרסטי של הדין הקיים אלא רק אולי הבהרה ומקור שיקל על אנשים שחווים את אותה הפליה לבוא ולתבוע את זכויותיהם.
הממשלה תמכה בהצעת החוק הזאת ולא היו מחלוקות מקצועיות בעניין הזה.
שמעתי הבוקר בשיחות מסדרון טענות על כך ששוב מדובר בהגנת יתר.
הלית מגידו
¶
לא מן היושבים כאן. אני חושבת שצריך לדחות את הטענה הזאת הן לגופה והן משום שלא מדובר באיזה חידוש או מהפכה.
היו"ר גדעון סער
¶
בסופו של דבר התיקון הזה נבע מכך שהמצב הזה כן היה בעייתי וזה עלה מישיבה קודמת. זאת אומרת, הייתה כאן איזושהי בעיה ולקונה בנושא של טיפולי פוריות וזה הוצג גם בתקשורת. לכן נדרשנו לנושא.
הלית מגידו
¶
נכון, כי ארגוני הנשים, גם בישיבה שיוחדה בשעתו לנושא הפוריות, סיפרו לנו על מקרים מאוד מצערים, על כך שנשים או גברים, ברגע שיתחילו לעבור טיפולי פוריות, אותו מעביד אמר לעצמו שלא כדאי לא לקחת את אותה אישה לעבודה, לא לקדם אותה כי הוא צופה שהיא תיכנס להריון בעתיד הקרוב והוא צופה שהיא תאלץ לצאת לחופשת לידה ומאוחר יותר אולי הילד שלה יהיה חלילה חולה והיא תיעדר מהעבודה. הוא מראש מעוניין למנוע את התסבוכת לשיטתו. בעקבות זה אדוני אכן הגיש את הצעת החוק, כדי למנוע את ההפליה הזאת שהיא הפליה שאינה ראויה ואינה במקומה.
באשר להסתייגותם של חברי הכנסת מסיעת חדש.
הלית מגידו
¶
הם רצו להוסיף שמירת היריון.
שתי הערות לעניין הזה. ראשית, הצעת החוק לא דנה בהפליה שהיא מחמת היריון אלא יותר מחמת הורות עתידית.
הלית מגידו
¶
לגופו של עניין, שמירת הריון כבר נכלל בתוך היריון. מדובר על אותה תקופה ואין בהסתייגות הזאת שום טעם.
הלית מגידו
¶
חבל שחברי הכנסת מטעם סיעת חד"ש לא נמצאים כאן כדי לנמק את זה, אבל בכל מקרה, אשמח לבוא אתם בדברים כדי שכן יתאפשר להם לדבר במליאה. ההסתייגות הזאת איננה במקומה.
טלילה שחל רוזנפלד
¶
אני מאוד בעד ההצעה הזאת. ההצעה הזאת מהווה אימוץ של המצב שנמצא אצלנו בשירות המדינה ובשירות המדינה יש אפילו סעיפים ספציפיים בתקשי"ר שמתייחסים לזה, שנותנים איזושהי הגנה מיוחדת לעובדת שיוצאת לטיפולי פוריות ומתייחסים לזה כאל ימי מחלה, ואפילו יש ימים ספציפיים שמוגדרים לנושא הזה. אני מקווה מאוד שהעניין הזה יאומץ גם בשוק הפרטי.
הלית מגידו
¶
כבר היום חוק עבודת נשים מאפשר לעובד ולעובדת להיעדר לצורך טיפולי פוריות והפריה חוץ גופית ובהמשך לכך קובע איסור מפורש לעניין פיטורים מחמת אותה היעדרות. יש הגנה שהיא הגנה באותה רוח דומה, אם כי לא שלמה.
היו"ר גדעון סער
¶
אנחנו כמובן לא נקבל את ההסתייגות מהטעמים שעלו. אני מבקש שתבואי אתם בדברים - לא איכפת לי שזאת תהיה הסתייגות דיבור – כדי לנסות שההסתייגות תרד.
הלית מגידו
¶
הצעת חוק שוויון הזדמנויות (תיקון מס' 11) (איסור הפליה מחמת טיפולי פוריות או הפריה חוץ גופית), התשס"ז-2007.
תיקון סעיף 2
1. בחוק שוויון ההזדמנויות בעבודה, התשמ"ה-1988, בסעיף 2(א), במקום "הריון" יבוא" הריון, טיפולי פוריות, טיפולי הפריה חוץ גופית".
היו"ר גדעון סער
¶
אנחנו מצביעים.
ה צ ב ע ה
אושר פה אחד
אני קובע שהצעת החוק התקבלה פה אחד.
יש סיכוי להניח את זה היום?