פרוטוקולים/עבודה/5467
17
ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
1.7.2002
פרוטוקולים/עבודה/5467
ירושלים, ב' באב, תשס"ב
11 ביולי, 2002
הכנסת החמש עשרה נוסח לא מתוקן
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 548
מישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
יום שני, כא' בתמוז תשס"ב, 1.7.2002, שעה 11:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-15 מתאריך 01/07/2002
הצעת חוק הביטוח הלאומי (תיקון מס` 7) (תיקון), התשס”ב-2002
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק הביטוח הלאומי (תיקון מס' 7) (תיקון), התשס"ב-2002 –
מוזמנים
¶
חה"כ אברהם פורז
גיא קריגר - אגף התקציבים, משרד האוצר
שי סומך - מחלקת ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
יפה מרוז - מנהלת אגף זקנה ושאירים, המוסד לביטוח לאומי
כרמית נאור - לשכה משפטית, המוסד לביטוח לאומי
גרא רמסיס - המוסד לביטוח לאומי
מ"מ היו"ר יאיר פרץ
¶
צהרים טובים. אני מתכבד לפתוח את ישיבת הוועדה. על סדר היום הצעת חוק הביטוח הלאומי (תיקון מס' 7) (תיקון), התשס"ב-2002, של חבר הכנסת פורז, לקריאה שנייה ושלישית.
בבקשה, חבר הכנסת המציע.
אברהם פורז
¶
אדוני מ"מ יו"ר הוועדה, הצעת החוק היא הצעה שמטרתה לעשות צדק עם קבוצה גדולה- כבר לא כל כך גדולה, לצערי – של ישראליות ותיקות, שמשום מה לא זכאיות היום לקבל קצבת זקנה בכלל.
אני חושב שבציבור לא יודעים, כל אחד חושב שאת קצבת הזקנה המינימלית כל אחד מקבל, ולגבי היתר – יש ויכוח האם מגיעה תוספת וכו'. אני חושב שבציבור אפילו לא יודעים שיש אפליה קשה מאד, ובשל הוראות המעבר שנקבעו בשעתו ב-1996 כשהחילו את החוק על כולם, לא החילו את החוק על כאלה שכבר באותה תקופה היו מעל גיל 65.
התוצאה היתה לגבי מי שב-1996 היתה בת 65 ולא היתה לה תקופת אכשרה – אני חושב שתקופת אכשרה היתה עשר שנים באותם ימים – מדובר בעיקר בעקרות בית, אבל גם כאלה שעבדו.
אברהם פורז
¶
אינני יודע בכמה, לדעתי מדובר בכמה אלפי נשים ואין הרבה מאד משום שהצעירה שבהן צריכה להיות היום בת 72.
מ"מ היו"ר יאיר פרץ
¶
סליחה, ממה מתקיימות אותן נשים? האם בקרב הקבוצה יש נשים שמקבלות קצבת שאירים או קצבה אחרת?
גיא קריגר
¶
אם יש להן בן-זוג שמקבל קצבת זקנה, הוא מקבל תוספת תלויים בגינן – שהיא אמנם יותר נמוכה מהמוצע כאן ולכן יש לכך עלות ומיד נדבר עליה. אם בן הזוג הלך לעולמו – הן מקבלות קצבת שאירים, שהיא בדרך כלל יותר גבוהה מהקצבה הזאת.
אברהם פורז
¶
הן מקבלות תוספת קטנה לקצבת הבעל.
תגידו לנו בבקשה כמה מקבל זוג לפני התיקון לחוק וכמה יקבל לאחר התיקון לחוק – בהנחה שהבעל חי.
גרא רמסיס
¶
אחרי התיקון, אישה שמקבלת קצבת יחיד, תקבל 1,114 שקלים והגבר יקבל 1,628 שקלים, זאת אומרת הפרש של 600 שקל לחודש.
אברהם פורז
¶
מדוע האפליה כאן? זוג קשישים עולים חדשים שהגיעו לא מזמן מחבר המדינות – נעזוב לרגע את השאלה האם הם יהודים או לא יהודים – הם יקבלו את הסכום המוגדל, למרות שהם לא עבדו בארץ כלל.
יפה מרוז
¶
גם בנושא של קשישים עולים חדשים, יש מגבלה של גיל. רק אישה שנולדה לאחר 1 באוגוסט 1932 יכולה להיכנס למעגל מקבלי הגמלה המיוחדת.
אברהם פורז
¶
נשים אלה הן כולן בגיל 72 פלוס.
זוג של עולים חדשים יקבל כ-500-600 שקל לחודש יותר מזוג של ותיקים בארץ.
אברהם פורז
¶
נניח שהם לא בני זוג. אישה אלמנה עולה חדשה באה מרוסיה – בעלה מת ברוסיה. כמה היא תקבל קצבת זקנה?
אברהם פורז
¶
זאת אומרת שהמצב מורע רק אם הם בני זוג, ששניהם חיים. כדי שהיא תיהנה, היא צריכה לקצר את ימיו של הבעל.
ג'ודי וסרמן
¶
לעניין העולים יש הערה נוספת – הגמלאות שזכאים להן עולים חדשים זה בכפוף למבחני הכנסה, דבר שגם לא קיים לגבי תושבי ישראל.
אברהם פורז
¶
ההנחה היא שעולים וקשישים שמגיעים לארץ בלי ידיעת השפה בגיל 65 פלוס, הסיכוי שלהם להשתלב במעגל העבודה הוא אפסי – ורובם כנראה לא משתלבים, אולי יש מקרים בודדים שכן הצליחו.
אברהם פורז
¶
אגב, אתם לא טוענים שום טענה לגוף העניין, למעט הטענה שזה עולה כסף. הרי אותה משפחה, בדיוק באותם תנאים סוציאליים, שמגיעה היום לזכאות – מקבלת את זה, אלא שדווקא היותר ותיקים והיותר קשישים סובלים.
לגבי קופת המדינה, מינואר 1996 עד היום, חלק גדול מהאוכלוסייה שהיתה יכולה להיות זכאית – הלכו לעולמם. אם נחכה עוד שנתיים-שלוש החוק יהיה מיותר, כלומר תפתרו את הבעיה מאליה.
אברהם פורז
¶
בכל מקרה, אדוני היושב ראש, אני חושב שיש כאן אי צדק, עיוות, שצריך לבטל אותו.
מבחינתי, אני גם מוכן שזה ייעשה בשתי פאזות, שבשלב ראשון יקבלו מחצית – נניח בשנה הקרובה – ועוד מחצית בשנה לאחר מכן, זאת אומרת שקופת המדינה תיישר את הקו בשתי פאזות.
גיא קריגר
¶
גיא קריגר, משרד האוצר. אני חייב להתחיל ולומר שכפי שאנחנו יודעים, העניין כאן מקבל משנה תוקף לנוכח התקופה שבה אנחנו נמצאים.
העלות של הצעת החוק הזאת מוערכת על ידי ביטוח לאומי בכ- 135 מיליון שקל בשנה נטו, זאת אומרת העלות עצמה היא 390 מיליון שקל אבל זה חוסך במקומות אחרים, ולכן העלות נטו מוערכת בכ- 135 מיליון שקל בשנה.
אנחנו ממש לאחרונה נאלצנו להקפיא את השכר הממוצע במשק כדי למנוע עדכון קצבאות ביטוח לאומי – וזה מהחלשים ביותר ועד היותר חזקים. נאלצנו בחלק ניכר, במרבית הקצבאות שמשלם ביטוח לאומי, לרבות קצבאות הבטחת הכנסה – לעשות הפחתה גורפת של 4%.
רק כדי לסבר את האוזן – בשנת 2002 ההקפאה של שכר ממוצע במשק הביאה לקיצוץ בתקציב המדינה ב- 150 מיליון שקל. כאן אנחנו מדברים על 135 מיליון שקל. אנחנו מדברים פחות או יותר על אותו סדר גודל.
על מה אנחנו מדברים כאן? אנחנו מדברים בעצם על כל האוכלוסייה. אנחנו לא מדברים- ואני חושב שגם חבר הכנסת פורז בהגינותו לא מנסה לומר את זה – חבר הכנסת אומר שיש כאן קבוצה שקיבלה ויש קבוצה אחרת יותר מבוגרת שלא קיבלה כי קבענו איזשהו תאריך קובע – כמו שעושים פעמים רבות כאשר יש בעיה תקציבית ונעשה עוול, קיפוח, וכל המלים האלה שנשמעות בחדר הזה הרבה פעמים.
מה זה עוול וקיפוח? יש מגבלה תקציבית, וכאשר עשו את התיקון הזה – למיטב זכרוני, עשו אותו ב-1996 והחילו אותו רטרואקטיבית בתחילת 1996 – נתקלו במגבלה התקציבית הזאת. כדי לעמוד במגבלות התקציביות שקיימות, הבינה הכנסת והגיעה להסכמה שהדבר הזה יחול על מי שהגיע לגיל 65 מה-1 בינואר 1996 ואילך, זאת אומרת במודע הקבוצה הזאת יצאה החוצה.
האם זה עומד במבחן החוקתי? לטעמי כן, אני חושב שכל משפטן שיושב בחדר הזה יסכים. זה מקובל, בהרבה מאד מקרים קובעים תאריך קובע ואומרים – מתאריך X, מי שעומד בתנאים מקבל ומי שעמד בתנאים יום אחד לפני כן לא מקבל.
זה קורה הרבה פעמים, אין כאן אפליה. יש כאן קביעה שהיא ללא ספק קביעה עם אלמנט שרירותי שאין מנוס ממנה לפעמים.
גיא קריגר
¶
אני אומר – כשקובעים 1 בינואר 1996, להתחיל לנמק מדוע זה ה-1 בינואר 1996 ולא ה-1 ביולי 1995 – לא יהיה נימוק. זה תמיד יהיה שרירותי.
אברהם פורז
¶
כל תאריך, יש לו איזושהי משמעות. קובעים שילדים שנולדו עד תאריך מסוים – יילכו לכיתה א' ואחרים יישארו עוד שנה בגן. לאחר שנה הם כבר מגיעים לכיתה א' בכל מקרה.
לגבי הקבוצה הזאת לא מדובר על שנה הבאה. מעכשיו ועד סוף ימי חייהם הם יסבלו מהנחיתות הזאת, שהיא לא מוצדקת.
ממילא הקבוצה הידלדלה. אני גם מוכן ללכת לקראתכם מעבר לכך.
אברהם פורז
¶
אם רוצים לעשות את זה בשלוש פאזות, זאת אומרת שזה יתחלק על פני שלוש שנים- גם לזה אני מוכן, אבל שיתחילו. השנה יש מצוקה – בסדר, שייתנו השנה שליש, בשנה הבאה עוד שליש ובעוד שנתיים עוד שליש.
מ"מ היו"ר יאיר פרץ
¶
למה? אדוני יסביר לנו. יש מכפלה פשוטה. אתם מדברים על 29,000 נשים שהן זכאיות ל-600 שקלים בחודש.
גיא קריגר
¶
אני חושב שלהכפיל את ה-600 ב- 29,000, כאן שורש הטעות שלנו כי מדובר ב- 600 כפול הרבה יותר מ- 29,000, נותן לנו ברוטו של 390 מיליון, מזה צריך לקזז את החסכונות ואז מגיעים ל-135 מיליון שקל.
אנחנו לא רוצים להציג בפני הוועדה ולהגיד שזה עולה 390 מיליון שקל - כי זה עולה 390 מיליון אבל חוסך במקומות אחרים. זה יוצא בערך 160 מיליון – אז אנחנו אומרים שהעלות נטו היא 135 מיליון.
מציע חבר הכנסת פורז, בהגינותו, שליש-שליש-שליש – עדיין מדובר על 45 מיליון שקל בשנה ראשונה, בשנה שבה אנחנו ממש מגרדים בציפורניים מהיכן לקצץ.
אברהם פורז
¶
אבל מדובר באנשים שלא יהיה לך מתי לתת להם. לגבי צעיר אתה יכול להגיד – השנה אני לא נותן לו, יש לו עוד 50 שנה לחיות, בבוא העת אני אפצה אותו. לגבי הקבוצה הזאת, אם לא נפצה אותם עכשיו, זה אבוד.
גיא קריגר
¶
רק להדגיש – ככל שמדובר על הקבוצות החלשות באוכלוסייה הישראלית, הקבוצות האלה ממילא, מעבר לקצבת הזקנה – בין אם הן נמצאות בתוך המנגנון הזה ובין אם לאו – הן תקבלנה הבטחת הכנסה. לגביהן המצב לא ישתנה.
אני מדבר לגבי החלשים ביותר, אלה שחיים מהבטחת הכנסה – המצב לגביהם לא ישתנה. לא אכפת להם אם הבטחת ההכנסה שלהם מורכבת מחלק יותר גדול של קצבת זקנה וחלק יותר קטן של השלמת הכנסה. ההכנסה נטו שלהם תישאר בדיוק אותו דבר.
מי ייהנה ממה שמציע חבר הכנסת פורז? ייהנה מי שלא חי מהבטחת הכנסה.
אברהם פורז
¶
אז אלה שחיים מהבטחת הכנסה, זה לא מעניין אותך ממילא. ממילא שילמת להם. מי שיש לו הבטחת הכנסה, תוציא אותו מהמעגל הזה.
גיא קריגר
¶
זה לא ישנה את עלות החוק בשקל אחד כי אנחנו לא יכולים לשחק מחבואים עם עצמנו. אמרנו שאנחנו מדברים כאן על עלות נטו. עלות נטו מדברת על כך שמי שנמצא בתוך הבטחת הכנסה, לא סופרים את זה. כבר הורדנו אותו.
יותר מזה – אם יש מישהו שזה מוציא אותו מתוך הבטחת הכנסה, גם את זה הורדנו, זאת אומרת יש חיסכון בהבטחת הכנסה. יש כאלה שיש להם איזושהי הכנסה קטנה וזה מוציא אותם החוצה.
אברהם פורז
¶
אדוני היושב ראש, אני מציע כך – השנה שלא ישלמו דבר, זו שנה קשה. תתחילו לשלם החל משנת 2003 במשך שלוש שנים ותיישרו את הקו. מדובר על 2003, 2004 ו- 2005.
גיא קריגר
¶
אדוני, יש עכשיו דיונים פנימיים במשרד האוצר לפי הנחייה של הממשלה היכן עושים עוד קיצוצים ב- 2003 כי צריך – קיצוצים כואבים. זה לא סוד שעל השולחן מונחת גמלת הבטחת הכנסה.
גיא קריגר
¶
לשמחתנו, אדוני, גיל התמותה הממוצע היום לנשים – אומרים כאן – 84, כך שבממוצע יש לנשים האלה עוד 12 שנה לחיות.
גיא קריגר
¶
ברור. אני רק אומר – מנסים חברי הכנסת למצוא חלופה שכאילו תעלה פחות או כאילו לא תעלה כסף. זה יעלה כסף. זה יעלה כסף בתקופה שבה למדינה אין כסף.
אברהם פורז
¶
אני נמצא בכנסת 14 שנה. מעולם לא שמעתי שזו שנה עם רווחה וניתן לאפשר דברים. לא קרה פעם שבא מישהו ואמר השנה זה הזמן.
יפה מרוז
¶
אדוני חבר הכנסת, אני עובדת 30 שנה בביטוח לאומי ועוד לא קרה שקיצצו בקצבאות הזקנה 4%, כמו שקורה היום, ואת זה גם צריך לקחת בחשבון.
גיא קריגר
¶
אני שואל את אדוני בהקשר הזה. האם אדוני באמת חושב שזה יותר הגון כלפי קשיש שחי לבד? - עולה חדש או לא עולה חדש, זה לא חשוב – הוא חי לבד, הוא חי מ- 1,741 שקל בחודש שזו קצבת הזקנה שלו עם השלמת ההכנסה ליחיד , הורידו לו מזה עכשיו 4%, האם זה יותר הגון שיורידו לו את ה- 4% אבל יוסיפו למישהי שיש לה הכנסה של 5,000-6,000 שקל בחודש? אני לא חושב.
אברהם פורז
¶
בגדול, הקפאת הקצבאות לא באה רק לגבי מישהו עם הבטחת הכנסה ושזו באמת הכנסתו היחידה. היא באה לכל האורך, ולכל האורך כאשר המדינה במצוקה, יש הצדקה להקפאת קצבאות, בגדול.
אבל כאן, יש לכם פשוט עניין שאתה השתמשת במילה שרירותי. אנחנו – היו"ר ואני – עושים כל מאמץ להקל על קופת המדינה, לעשות זאת בהדרגה.
ג'ודי וסרמן
¶
אדוני היושב ראש, חבר הכנסת פורז מציע כאן בעצם ללכת לקראת הממשלה ולהחיל איזושהי החלה מדורגת.
ראשית, ברמת העיקרון, האם ביטוח לאומי מסכים וחושב שנכון לשלם רבע קצבת זקנה ובשנה שלאחר מכן מחצית קצבת זקנה, אחר כך שלושת רבעי קצבת זקנה ובשנה רביעית קצבת זקנה מלאה? נדמה לי שאין תקדים לעניין הזה וספק אם זה נכון ברמה העקרונית. אל"ף, על זה צריך לתת את הדעת.
מעבר לכך, במישור המהותי, אם יוחלט שנכון לעשות זאת בהדרגה או שבנסיבות צריך לעשות את זה בהדרגה – השאלה מה היחס בין הרבע והמחצית של קצבת הזקנה לעומת התוספת של הבעל כי נדמה לי שבשנה הראשונה והשנייה, הרבע והמחצית של הקצבה לא יעלה על התוספת שבן הזוג מקבל, אז בעצם לא נתנו שום דבר.
אברהם פורז
¶
אולי לא הבהרתי את עצמי. אני מדבר על כך שהתוספת הריאלית – למי שמגיעה לו תוספת ריאלית – תחולק בשלבים. אני חושב שזה דבר לגיטימי כהוראת מעבר.
ג'ודי וסרמן
¶
זה בלתי אפשרי, התוספת הריאלית לגבי כל בן זוג היא שונה כי קצבת הזקנה לאדם פלוני היא X שקלים ולאדם אחר עם ותק אחר היא Y שקלים, ולכן אי אפשר לקחת קצבה ולומר זו התוספת הריאלית כי לכל אדם התוספת תהיה שונה.
אדם שעבד 30 שנה או 40 שנה, עם תוספת ותק מקסימלית ותוספת דחיית קצבה – הקצבה שלו היא גדולה, תוספת התלויים שלו היא גדולה.
אברהם פורז
¶
אבל האם הביטוח הלאומי לא יכול לומר למישהו – עשינו את החשבון ונניח במקום 1,600 מגיע לך 2,200.
ג'ודי וסרמן
¶
יש לי הצעה אלטרנטיבית כי נראה לי שזה גם קשה במישור הרעיוני וגם קשה לביצוע. אולי במקום החלה בהדרגה, תהיה הפעלה בתאריך מאוחר יותר. נניח במקום 1 בינואר 2002, יהיה 1 בינואר 2004 או 2005, כל מה שהוועדה תמצא לנכון.
ג'ודי וסרמן
¶
אבל ממילא מדובר על החלה הדרגתית מאוחרת, אז אולי צריך למצוא איזושהי נקודת איזון כי אחרת יש כאן הרבה בעיות.
גיא קריגר
¶
אני רוצה להבהיר – אנחנו לא נסכים גם לזה, זאת אומרת אם הרעיון הוא למצוא איזשהו מודוס ויוונדי, זה בלתי אפשרי ואני גם אסביר מדוע.
גיא קריגר
¶
קודם כל, כי אין לנו כסף, ושנית – כי אם באים להוציא כסף, אנחנו חושבים שיותר נכון לעשות זאת לקבוצות החלשות.
מ"מ היו"ר יאיר פרץ
¶
שלא יקרה מצב שאדוני מהאוצר אמר, שאישה עם 5,000 שקל שיש לה הכנסה מכל מיני מקורות, היא תקבל את ההטבה הזאת שחבר הכנסת פורז לא רוצה לתת לה.
גיא קריגר
¶
חבר הכנסת פורז דווקא כן רוצה לתת לה, הוא אומר שמגיע לה כי נתנו גם לאחרות. זה מה שחבר הכנסת פורז אומר, יתקן אותי אם אני טועה.
לעניין מבחן ההכנסה, מבחן הכנסה ממילא נעשה בחוק הבטחת הכנסה, כך שמי שמצבו הכלכלי חלש באמת, מקבל השלמת הכנסה מעבר לקצבת הזקנה. אני לא אומר שזה עושה את מצבו ליותר אמיד.
אברהם פורז
¶
זה בדיוק מה שרציתי להגיד. מי שלא מקבל הבטחת הכנסה, זה לא הופך אותו למיליונר. זה מביא אותו למצב שהוא שורד.
גיא קריגר
¶
בשלוש שנים שאני בתפקיד, לא היתה פעם אחת שאמרנו שמי שחי משקל יותר מהבטחת הכנסה – הוא איש עשיר. גם מי שחי מ- 5,000 שקל הוא לא איש עשיר.
כרמית נאור
¶
אני מצטרפת לדבריו של גיא, אבל צריך להבהיר דבר נוסף. גם הקיצוצים שנעשו בפשרה השרירותית שנקבעה – בזמנו, זה נעשה מטעם פשוט שהאנשים האלה לא שילמו דמי ביטוח ולכן לא היו למעשה עתודות כלכליות. זה רק כדי להבין על רקע מה נעשה התיקון.
אין ספק שזו היתה קביעה שרירותית של ה-1 בינואר 1996 כפי שגיא אמר, אבל צריך להבין באמת שזה נעשה על רקע העובדה שלא שולמו דמי ביטוח ולכן נעשתה איזושהי פשרה.
אברהם פורז
¶
אני אציע שזה יהיה מחצית השנה אז הם יתנו חצי. נניח שנה מהיום – זה ייכנס לתוקף נניח באמצע שנת 2003, וב-2003 יתנו מחצית מהכסף כי הם ישלמו רק על פני מחצית השנה.
ג'ודי וסרמן
¶
אבל לגבי מחצית מהכסף שוב אנחנו בבעיה. זה בלתי אפשרי. האם זה מחצית מקצבת הזקנה או מחצית ...
אברהם פורז
¶
לא. אם מתחילים לשלם ביולי שנה הבאה, אז באופן כללי נתנו למעשה על פני כל השנה חצי מהכסף.
אני מציע שהחוק ייכנס לתוקף באמצע שנת 2003, במלואו. זה פותר להם את כל השנה ותורם לכך שכל שנת 2003 לא תרשמו מחצית הסכום.
אברהם פורז
¶
תקצצו לכולם, אבל קודם כל תיישרו את הקו. אני אומר שקודם תיישרו את הקו לגבי כולם, אחר כך תקצצו לכולם.
גיא קריגר
¶
גם אם תחולתה היא אחרי. אני לא יודע, הלוואי שב-1 בינואר 2004 השמש תזרח ומדינת ישראל תשגשג.
אברהם פורז
¶
אדוני היושב ראש, אני מציע כך – החוק ייכנס לתוקף מ-1 ביולי 2003. אם הממשלה תגיע למסקנה שהיא לא יכולה לחיות עם זה, היא תבקש לדחות אותו – כמו שהיא מבקשת בכל חוקי ההסדרים.
גיא קריגר
¶
דווקא מפי חבר הכנסת פורז לשמוע את זה – זה יותר ממוזר. לשמוע את חבר הכנסת פורז מציע שהחוק שלו ייכנס לרשימה של חוק ההסדרים?
אברהם פורז
¶
לא. אני אומר שאם תגיעו למצב שבעוד שנה מהיום אתם לא מסוגלים להפעיל את החוק- יש לי עוד כמה חוקים אתכם כמו בני זוג בעסק משותף ועוד כמה – תבואו לכנסת ותסבירו אז. אני מניח שאני אנסה לומר לכנסת שאם רוצים לחתוך, תחתכו לכולם אבל אל תיקחו קבוצה אחת ותקפחו אותה.
מ"מ היו"ר יאיר פרץ
¶
חבר הכנסת פורז מנסה לבוא לקראת ואומר שנחיל את החוק הזה עם סיום התוכנית הכלכלית.
אברהם פורז
¶
לא, זה רחוק מדי. ממילא, כל תקציב המדינה והכל יידון מחדש במהלך החודשים הקרובים. אם הם יידעו שיש להם אילוץ כזה, הם יישרו את הקו. שיורידו עוד איזה פרומיל מכולם וייתנו לוותיקות האלה. אני מעדיף שתוריד לכולם משהו קטנטן.
גיא קריגר
¶
אני אומר שוב – זה אומר שנוריד לאותו זקן שחי מ- 1,800 שקל בחודש כדי לתת לאלמנה שחיה מ- 6,000 שקל.
אברהם פורז
¶
מה שאני מציע, אדוני היושב ראש, שתחולת החוק תהיה מ-1 ביולי 2003. גם מותר לבוא למליאה ולבקש שהחוק ייפול. יצביעו נגד – ייפול, מה אני יכול לעשות. זה כבר קרה.
אברהם פורז
¶
לכן יש לכם שתי הזדמנויות להפיל אותו – ראשית, לא לתת לו לעבור בחודש הקרוב, ושנית - לבקש דחיית תחולה, או משהו כזה. זה פשוט עוול לגבי נשים מבוגרות.
מ"מ היו"ר יאיר פרץ
¶
חבר הכנסת פורז, ההפרש בין ההצעה שלך לבין ההצעה שלהם הוא חמישה חודשים. האם אדוני מסכים לדחייה?
אברהם פורז
¶
לא, הוא לא מסכים לכלום. אם הוא היה אומר לי שהם מסכימים שהחוק יעבור מ-1 בינואר 2004 ויותר הם לא יגידו דבר, הייתי מתפשר אתם, אבל הוא לא מסכים לכלום.
אברהם פורז
¶
הוא לא היה מסכים לדבר, אז תן לי לנהל את הקרב שלי. אני אנהל אותו מ-1 ביולי, ואם תהיה להם מצוקה כל כך נוראה, הם יבקשו לדחות את תחולת החוק. לדעתי הם לא יבקשו כי זה חוק מפלה. יש דברים שאי אפשר לבקש.
יותר קל לבקש שיורידו חצי פרומיל לכולם מאשר לתפוס קבוצה של כמה אלפי נשים מבוגרות ודווקא בהן לפגוע.
ג'ודי וסרמן
¶
הערות לנוסח החוק המונח בפני הוועדה – ראשית, תחילתו של החוק תהיה 1 ביולי 2003.
קיבלנו הערות לנוסח מהמוסד לביטוח לאומי בעניין סעיף 1, סעיף קטן (2), פסקה (ג) – הם רוצים להוסיף ברישה: על אף האמור בסעיף קטן (ב) – אני חושבת שזה בסדר, זה רק בא להבהיר את כוונתו של הסעיף.
יש להם הערה נוספת בסעיף קטן (1) לסעיף 1 ולסעיף התחילה – דומני שאלה הערות ניסוחיות ואנחנו נברר את העניין לפני.
מ"מ היו"ר יאיר פרץ
¶
אני מסמיך את היועצת המשפטית לעשות את תיקוני הנוסח בהצעת החוק ואני מבקש להעלות להצבעה את החוק בקריאה שנייה ושלישית. מי בעד?
ה צ ב ע ה
בעד – 1
נגד – אין
נמנעים – אין
הצעת חוק הביטוח הלאומי (תיקון מס' 7) (תיקון), התשס"ב-2002,
אושרה בקריאה שנייה ושלישית.