פרוטוקולים/עבודה/4893
42
ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
8.4.02
פרוטוקולים/עבודה/4893
ירושלים, ג' באייר, תשס"ב
15 באפריל, 2002
הכנסת החמש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 492
מישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
יום שני, כ"ו בניסן התשס"ב (8 באפריל 2002), שעה: 13:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-15 מתאריך 08/04/2002
חוק הביטוח הלאומי (תיקון מס' 55 - הוראת שעה), התשס"ב-2002
פרוטוקול
הצעת חוק הביטוח הלאומי (תיקון – עבודה מועדפת למאבטח במוסד חינוך),
התשס"א-2001 – ח"כ זבולון אורלב.
הצעת חוק הביטוח הלאומי (תיקון – עבודה מועדפת ועבודה נדרשת באבטחה),
התשס"ב – 2002, ח"כ איתן כבל.
שרה חורש מנהלת האגף להכשרה ולפיתוח כוח אדם
משרד העבודה והרווחה
אריה מור סגן מנהל אגף הביטחון וקב"ט ארצי,
משרד החינוך
עו"ד דן אורנשטיין הלשכה המשפטית, משרד המשפטים
אמנון כוורי מתמחה, משרד המשפטים
סנ"צ אלי ארוסי ראש מדור מוסדות חינוך, המטה הארצי
המשרד לביטחון פנים
עודד ברוק עוזר יועמ"ש, המשרד לביטחון פנים
אהוד בן דרור משרד האוצר
אבי צרפתי ראש ענף אבטלה, המוסד לביטוח לאומי
עו"ד רועי קרת הלשכה המשפטית, המוסד לביטוח לאומי
יוסף קסטל יושב ראש ועדת ביטחון,
מרכז השלטון המקומי
אתי בנימין יושבת ראש ועדת ביטחון,
ארגון הורים ארצי
דרורה רשף
הצעת חוק הביטוח הלאומי (תיקון – עבודה מועדפת למאבטח במוסד חינוך), התשס"א-2001 –
הצעת חוק הביטוח הלאומי (תיקון – עבודה מועדפת ועבודה נדרשת באבטחה), התשס"ב-2002
צהרים טובים. אני מתכבד לפתוח את ישיבת הוועדה. על סדר היום הצעת חוק הביטוח הלאומי (תיקון – עבודה מועדפת למאבטח במוסד חינוך), התשס"א, של חבר הכנסת זבולון אורלב.
ידידי, יושב ראש ועדת החינוך, בבקשה.
כן. נכון. סליחה. אני מתנצלת. הצעת חוק של חבר הכנסת איתן כבל, מיד נקריא את שמה. אתה צודק. סליחה.
מיד, מיד. תכף נקריא את שמה.
כמו כן על סדר היום הצעת חוק הביטוח הלאומי (תיקון – עבודה מועדפת ועבודה נדרשת באבטחה), התשס"ב – 2002 – השוני הוא רק שזה תשס"א וזה תשס"ב – של חבר הכנסת איתן כבל, שמקומו נפקד מאתנו כאן.
תודה רבה.
מאז שהתחילה האינתיפאדה, לצערנו הממשלה איחרה מאד בשידרוג הצורך של אבטחת מוסדות חינוך. ועדת החינוך קיימה על כך הרבה מאד דיונים. בין יתר הדברים, אדוני היושב ראש, התברר שמקצוע מאבטח מוסדות חינוך לא מושך אנשים טובים לבוא ולשמור, כיוון שיש מכרז – הרשויות המקומיות מקיימות מכרז – ובמכרז זוכות הקבוצות שמציעות את השירות הזול ביותר. פירושו של דבר, שהמאבטחים, השומרים, מקבלים בעצם את שכר המינימום.
יש שתי אפשרויות. אפשרות אחת היא להעלות בדרך כזאת או בדרך אחרת את שכרם של המאבטחים ועל ידי כך להבטיח שיבואו אנשים יותר טובים. אני לא סומך על הדרך הזאת וחשבנו שהדרך היותר טובה היא להכיר במקצוע מאבטח מוסדות חינוך כמקצוע מועדף.
למשוחררי צה"ל ועל ידי כך, מי שיועסק בזה בתנאים של החוק – נדמה לי שצריכים לעבוד בזה חצי שנה – יקבל מענק של סדר גודל של 7500 שקל.
ברוטו. זו לא הוצאה נוספת למדינה, כיוון שפה הוא יעדיף את המקצוע הזה – כל חייל משוחרר יש לו זכות לבחור בעבודה מועדפת. זה מתוקצב.
כבוד היושב ראש, כתוב כך: "עבודה בלתי מקצועית בתחנות דלק – שנבין על מה אנחנו מדברים: מתדלקים, בבניין – כל עבודה באתר בניה למעט עבודה פקידותית, בבתי מלון – מלצרות, טבחות, חדרנות ועבודה בלתי מקצועית לרבות שטיפת כלים ועבודות ניקיון ולמעט עבודה פקידותית ואתרי גידולים חקלאיים ובתי אריזה, עבודה בלתי מקצועית, לרבות עבודת ניקיון, למעט עבודה - - - ".
אם לוקחים לבית אריזה, כמנקה בסוף יום העבודה, חייל משוחרר – הוא יקבל את המענק הזה, אבל אם הוא הולך לאבטח מוסד חינוכי, לא.
התברר שיש צורך – היו לנו הרבה מאד דיונים, כולל גם דיון פה בוועדה. אני רוצה להזכיר שלפני x חודשים הכירו בדיון מהיר שלי כאן בוועדה – שירלי, אני לא זוכר מתי זה היה – נציגי המשטרה, נציגי משרד החינוך העידו בפני הוועדה שיש צורך בדבר הזה. גם בוועדת החינוך העידו שיש צורך בדבר הזה. אני רוצה לומר שבכל רגע נתון, למשל, בירושלים – יושבת פה אתי בנימין, יושבת ראש ועדת הביטחון של ארגון ההורים בירושלים – בכל רגע נתון בירושלים חסרים כמה עשרות מאבטחים. יש תקציב. יש תקן. פשוט חסרים.
פשוט חסרים. בימים שבדקנו – יום אחד בדקנו, היה מחסור של שבעים, יום אחד בדקנו, היה מחסור של שלושים, זה בגבול של כמה עשרות. זה היה לפני חודש מרץ הנוראי. בעקבות חודש מרץ הנוראי והצהרת המפכ"ל שעכשיו כל בעל עסק צריך מאבטח, אז בכלל יש מחסור. אתמול התחילו הלימודים אחרי חופשת פסח. היה חשש גדול מאד מה יקרה בבתי ספר, כי במהלך חודש החופשה הציעו לכל מיני מאבטחים שכר יותר גבוה בבתי עסק. אז למה לא ללכת לשמור בבית ספר ולקבל רק שכר מינימום? הוא הולך לשמור בקניון – זה עסק פרטי. עזריאלי יכול לשלם יותר כסף ולוקחים את המאבטחים.
אתמול – אנחנו לא מפרסמים את זה – אבל היתה שוקת שבורה במערכת החינוך. אם המשטרה רוצה לדווח והיא מעודכנת, בבקשה – שתדווח. מהידוע לי – היתה שוקת שבורה. נעלמו, הסתלקו, שומרים ומאבטחים רבים ממוסדות החינוך ובבדיקה – הם הלכו לבתי עסק פרטיים, שם משלמים יותר. בית קפה משלם יותר. הוא רוצה לחיות. לכן אנחנו מציעים את הדבר הזה.
מקובל עלי שזו תהיה הוראת שעה. זה לא צריך להיות דבר קבע. זו צריכה להיות הוראת שעה. אנחנו מקווים כולם שהמלחמה תסתיים מהר וכשיחזרו הימים כתיקונם – אין צורך בדבר הזה. יש כוחות השוק הרגילים – זה בסדר גמור. אני גם מוכן שהחוק יאפשר לשר לביטחון פנים גם לקבוע איפה זה צריך לחול. כלומר: שהחוק יקבע שבמקום ששר המשטרה קובע שיש נחיצות – שם המאבטח יקבל את זה. למשל: אם השר לביטחון פנים קובע שבראשון לציון אין צורך, אז מאבטח בראשון לציון לא יקבל, אבל אם הוא קובע שבירושלים צריך – אז בירושלים המאבטחים יקבלו את המענק הזה. זה יאפשר גם למשטרה לקבוע סדרי עדיפויות. יכול להיות שאם המאבטח הזה יקבל את המענק בין אם הוא שומר בשכונה המזרחית של כפר סבא או ברחוב ירחמילביץ' בפסגת זאב בירושלים מול חיזמה ובין אם הוא שומר בגבעת מרדכי בירושלים או במערב כפר סבא, אז הוא יגיד: מה אני צריך לסכן את החיים שלי? אני אלך למקומות הפחות המסוכנים.
אני בעד לתת גמישות לשר המשטרה. כלומר: לא לקבוע שגם כל מאבטח באילת באיזשהו מקום יקבל. אני לא יודע – יכול להיות שהמשטרה רוצה עדיפות. אני חושב שזה דווקא לטובתה של מערכת החינוך, שניתן יהיה להגיד: מי ששומר במקומות אלה ואלה מקבל, מי שלא – לא.
היתה עוד הצעה אחת של מנכ"ל משרד ראש הממשלה. בישיבה שהיתה אתו הוא הביע תמיכה מלאה ברעיון הזה ואמר לי שהממשלה תדון בזה. אני לא סומך על הדבר הזה. הצעת החוק עברה בטרומית - אף על פי שוועדת שרים לחקיקה התנגדה - בהתנגדות של שלושה ונדמה לי שבתמיכה של ארבעים חברי כנסת. זה יעבור, אין לי ספק. מנכ"ל משרד ראש הממשלה העלה רעיון שיהיה עוד תנאי, שפה יבואו רק אנשים שהם אוחזי נשק. כלומר: לא כל בעל תפקיד. אני לא הייתי נכנס להגדרות האלה. מי שהמשטרה אומרת שהוא יכול להיות מאבטח – גם היום זה כך. הם קובעים את הפרופיל מי יכול להיות מאבטח מוסדות חינוך – אם הוא חייל משוחרר, אז שיחולו עליו ההטבות. עד כאן דברי.
אני מבקש, לסיום, אם אפשר היום לסיים זאת לקריאה ראשונה, כדי שנספיק להכין אותה לקריאה ראשונה לשבוע הראשון שמתכנסת הכנסת. כי אני באתי בדברים עם מזכירות הכנסת, שזה ידון בקריאה ראשונה בשבוע הראשון שהכנסת מתחדשת, על מנת שבאותו שבוע נוכל להעביר את זה בקריאה שניה ושלישית. מוסדות החינוך פועלים.
אני מקבל את ההצעה של אדוני ואם אפשר עוד במסגרת הפגרה להכין את זה כדי שבתחילת המושב נביא את זה לקריאה שניה ושלישית, אז גם טוב.
אני ראש מדור מוסדות חינוך במטה הארצי ואני רוצה לתת קצת מספרים ונתונים ולהציג את העמדה שלנו.
אנחנו מדברים, לפי נתוני משרד החינוך, על 14,842 מוסדות חינוך רשמיים במדינת ישראל.
כולל גני ילדים, כאשר מתוכם כ-11,000 גני ילדים ועוד כ-3000 בתי ספר תיכוניים, יסודיים וכולי.
נכון להיום משטרת ישראל מתוקצבת ב-3500 שומרים ומאבטחים, פלוס מינוס. אנחנו מדברים על כ-24% מכלל מערך מוסדות החינוך בארץ.
לא, לא. לא מאובטחים על ידי מאבטח אישי. מאובטחים סביבתית על ידי ניידות וכולי, או גנים ובתי ספר פרטיים שהחליטו שהם מאבטחים על חשבונם.
ועדת החינוך הודיעה שהיא תשבית את הלימודים מאתמול ולכן משרד החינוך נחלץ והציבו כרגע עוד כאלף ומאתיים שומרים בבתי ספר קטנים - - -
מורות חיילות ועובדי פקידות שונים בעוד 1200 מוסדות שיקיפו את בתי הספר הקטנים מתחת למאה תלמידים ואת אשכולות הגנים, כלומר: באותם מקומות שיש שלושה גנים לפחות.
אה, החוק הזה כן.
עכשיו אני מדבר על הכרת מקצוע המאבטח בהצעת החוק. אנחנו רואים בזה המון יתרונות. היתרון הראשון והמרכזי הוא המיומנות והמקצועיות של - - -
כן. של חייל ולא משנה באיזו הכשרה – אם הוא היה בשריון או בגולני – שאנחנו מקבלים אותו יחסית טרי אחרי הצבא, עם מיומנות מאד גבוהה בהשוואה למיומנויות שאנחנו מקבלים היום. דבר שני – אנחנו רואים, מהערכה כללית שלנו, שבדרך כלל החיילים האלה, שיוצבו במקומות מסוימים, אלה יהיו האנשים שיגורו באותו אזור. זאת אומרת: אדם שגר בירושלים, בפסגת זאב, בבית הכרם, בגילה, לא ילך לאבטח בפרדס חנה. זה בטוח. הוא יאבטח בגילה או בבית הכרם. ואז אנחנו רואים בזה יתרון גיאוגרפי, טופוגרפי, הכרת המבנה, הכרת האנשים, לפעמים יש גם אינטרס אישי, שהוא שומר על הגן של האח שלו. יש בזה גם יתרונות, שאנחנו רואים את הנושא של ההכשרה. הם לא צריכים לשבת ברענון וכל הנושא של הלוגיסטיקה של הירי קיים והוא כבר עשה את זה.
עוד דבר צריך להדגיש ולזכור, שכל מאבטח שומר בשנה כשבעה חודשים. חמישה חודשים הוא "מובטל" ממוסדות חינוך. ובחודשים שהוא לא מועסק במוסדות חינוך, אז אם יש עכשיו פרוספריטי במסעדות, אז הוא הולך לעבוד במסעדה. לדוגמה, לצערי, המאבטח שנהרג בקריית יובל, היה מאבטח מוסדות חינוך שלא היה לו מה לעשות בחופש והוא הלך לעבוד בסופר. זאת אומרת: לחיילים זה מתאים.
זה 211-212 ימי לימוד בשנה. זה פחות או יותר תופס.
אני רואה בזה עוד יתרון - שזה כבר לא קשור לאבטחה, זה קשור יותר לרעיון הכללי – שזה בדרך כלל יכול להתאים גם לסטודנטים. זאת אומרת, סטודנט שמשעה 07:30 עד 13:30 הוא מאבטח ובשעה 13:10 הוא נוסע לאוניברסיטה, הוא תופס גם עבודה מועדפת, גם עובד וגם לומד. זאת אומרת: הוא מרוויח את כל הדברים ביחד לעומת עבודות אחרות, שהן תשע או עשר שעות עבודה, שהוא בא כבר הרוס ולא יכול ללמוד. אלה הדברים שאנחנו רואים בהם את היתרונות. זהו.
אני מנהלת האגף להכשרה במשרד העבודה והרווחה. אני רוצה להציג את זה בשתי פנים. קודם כל, למשרד העבודה והרווחה יש גם כן הרבה מאד מוסדות, בתי ספר תעשייתיים, מעונות לילדים - - -
שמונים מוסדות. שמונים מוסדות תעשייתיים, מעונות אין לי את המספר, אני אמסור את זה במועד יותר מאוחר.
אני בעצם מייצגת פה את משרד העבודה, את השר ואת המנכ"ל ואנחנו רוצים לתמוך בנושא הזה מאד חזק, משני היבטים. א', מההיבט הבטיחותי והביטחוני – חזרנו לימי חומה ומגדל, כמו שזה נראה – ודבר שני: אנחנו גם רוצים לדאוג לאנשים שהם חסרי תעסוקה כרגע והם דורשי עבודה, בייחוד לחיילים המשוחררים ושזה ייתן להם פתרון סביר להיות מועסקים שנה שלמה. אנחנו רק רוצים שזה יהיה בליווי תקציבי, כמובן.
קודם כל לגבי הכללת מוסדות חינוך – מנהלת הוועדה מציעה ובצדק – להכניס פה סעיף בתוך זה שבו ייכתב שאבטחת מוסד חינוך שיקבע השר. להשאיר את זה לשיקול השר, שהשר יקבע אם מעונות יום או מוסדות תעשייתיים. נשאיר את זה לשיקול הדעת של השר.
שמי אריה מור ואני סגן מנהל אגף הביטחון ואחראי על מוסדות חינוך במשרד החינוך.
אני מצטרף להמלצת המשטרה. אנחנו כבר חמש שנים מעלים את זה בוועדות השונות, שמאז החלטת הממשלה - - - ואנחנו חושבים שהמקצוע המועדף הוא לא רק נחוץ, הוא הכרחי. לא רק בימים אלה. הוא כבר מראש היה הכרחי. אז יש פה איזושהי טעות, למשל, בהצגת הנתונים. אם למשל בבניה – שזה מקצוע מועדף – יש שומר באתר בניה, אז הוא נכנס לתוך הקטגוריה הזאת והוא קיבל מקצוע מועדף. אז הם הולכים לשמור באתרי בניה. זה יכול להראות לכם את המצב האבסורדי שקורה כרגע, שתבינו. ככה זה עובד.
מערכת הביטחון במשרד החינוך לא מבדילה בין מוסדות החינוך של המשרד לבין מוסדות החינוך של משרד העבודה והרווחה. מערכת הביטחון, דרך הרשויות, החל מאותה החלטת ממשלה, מטפלת גם באותם בתי ספר של ויצ"ו ואחרים וכולי. לכן צריך לכלול את כל מי שבקטגוריה של מוסד חינוכי ובו שוהים תלמידים.
וזה מאד חשוב שלא יהיו ניואנסים. היתרונות שמנה אלי הם מאד מאד קריטיים. החבר'ה הצעירים האלה שמשתחררים הם בעלי המקצועיות הגבוהה ביותר ובהתראה קצרה, עם הכשרה מינימלית – שהיא שקיימת היום כתוצאה מהמחיר הנמוך – אנחנו באותה הכשרה מביאים שומר הרבה הרבה יותר טוב, הרבה הרבה יותר מקצועי, בעל יכולת גבוהה, שייתן את הדיבידנד בשטח, בלי שום קשר בין כמות הכסף לכמות המאבטחים.
על מנת לסבר את האוזן – היום מאבטח של מוסדות חינוך מקבל 20 שקל לשעה, שזה כולל נסיעות, כולל חופשה, כולל הבראה, כולל הכל. כאשר מאבטח שעובד בבית קפה, במסעדה או בכל מקום ציבורי אחר, מקבל 30 או 35 וארבעים שקל לשעה. פשוט לא יתכן דבר כזה.
קודם כל, אני באמת רוצה לברך את חבר הכנסת אורלב על היוזמה שלו בהצעת החוק ואולי זו הזדמנות להגיד לך: אתה עושה עבודת קודש במשרד החינוך.
כן. לצערי היום נכללים במקצוע מועדף עובדי בתי מלון, תחנות דלק ועוד, אבל אני רוצה להסביר: חברים שלנו שהיו באילת בחופשת הפסח סיפרו לי: את יודעת מי נכלל במקצוע מועדף? עובדת בית מלון שמשחקת עם הילדים במועדון הקשקושים בבית המלון. האם זה יותר חשוב מלאבטח מוסדות חינוך? האם יתכן שיתנו לבחורה שמעסיקה את הילדים בבתי המלון את המענק הזה שמגיע למקצועות מועדפים ואילו הבחורים והבחורות הצעירים שבאים לאבטח מוסדות חינוך, שהם באמת עושים עבודה הרבה יותר חשובה – לא שאני מזלזלת בעבודה שלה – אבל האם יתכן שבחורה כזו תקבל מענק ובחורה שעומדת בשערי בתי הספר לא תקבל מענק? זה פשוט לא יתכן. מה עוד שהיום אין תיירות בבתי המלון. אין היום תיירות ואני באמת מבקשת שיכירו בחוק הזה של מוסדות החינוך.
אני יושב ראש ועדת ביטחון של מרכז השלטון המקומי. קודם כל אני מברך את חבר הכנסת זבולון אורלב על היוזמה.
לצורך הפרוטוקול – כל פעם שמברכים אותי מברכים גם את חבר הכנסת איתן כבל שהגיש, תשעה חודשים אחרי, הצעת חוק דומה והוא כרגע משרת בטול-כרם וצלצל אלי וביקש שנאחד את שתי ההצעות האלה.
יפה. קודם כל אני מברך גם אותו. אני בהחלט מזדהה עם כל ההנמקה שחבר הכנסת זבולון אורלב העלה בפתיחת הישיבה. אנחנו כבר מספר שנים מנסים להשיג את המצב הזה שנקרא מקצוע מועדף ולא הצלחנו עד היום. האיכות של השומרים במוסדות החינוך ירדה, ברגע שמכריחים את כל המוסדות ואת כל העסקים לשים שמירה. כולם ברחו לנו לעסקים ואין לנו שומרים טובים. לכן, אני רואה בעניין הזה העלאת האיכות של המאבטח ונסמוך עליו יותר בהגנה על הילדים שלנו, שזה הדבר הכי יקר שיש לנו.
לכן כל השלטון המקומי, כל הרשויות בארץ, מחכות לזה. כל הערים, כל המועצות, כולם מחכים לאישור הנושא הזה של מקצוע מועדף. זו תהיה חגיגה גדולה מאד מבחינת התחושה הביטחונית שהשגנו. פה, כשאנחנו מדברים על זה כאן, זה לא עוד קצת כסף או פחות קצת כסף. אנחנו משנים לגמרי את רמת המאבטח ונוכל לסמוך עליו שהוא יגן טוב על מוסד החינוך שהוא מאבטח.
כמה נקודות: היתה כאן איזושהי תקלה פורמלית, שאני לא רוצה להתעכב עליה, מבחינת עמדת הממשלה. מכיוון שכעיקרון, מבחינה פורמלית, הממשלה מתנגדת ולו בגלל שהצעת החוק בעצמה לא היתה בפני ועדת השרים. הוגשה, כפי שהזכיר חבר הכנסת זבולון אורלב, הצעת חוק אחרת, של איתן כבל, שהונחה באמת על שולחן הכנסת כמה ימים לפני הדיון בקריאה טרומית.
רק משפט אחד, אם אתה מעיר. לפי תקנון הכנסת, אפשר לקבל פטור מהנחה רק תוך 48 שעות מאז שהנחת חוק. כלומר - - -
דקה אחת. אני, שהנחתי חוק ביוני 2001, אם ארבעה חודשים אחרי זה פתאום מתעורר צורך דחוף, אני לא יכול על פי תקנון הכנסת לבקש פטור מהנחה ולהביא את זה. לעומת זה, מי שהניח לפני יומיים, יכול לבקש. אז ביקשנו מאיתן כבל להגיש הצעה, לבקש פטור וככה יכולנו להביא את הכל.
כן, אבל על פי הבירורים שלי – ואני לא רוצה כל כך להתעכב על זה, כי הדיון הזה מתקיים לגופו של עניין – על פי הבירורים שלי, הממשלה התנגדה על סמך התקנון. בגלל שהניחו את הצעת החוק וכעיקרון התקנון מחייב שהממשלה יתאפשר לה להתייחס להצעות החוק, לכן, צירפו את הצעת החוק של אדוני. ונוצר מצב שבו הצעת החוק לא היתה בפני השרים, לא התקיים דיון – מצב שבדרך כלל לא מתקיים – ואז, מה שקורה במקרה כזה הוא, שאוטומטית עמדת הממשלה היא להתנגד.
כן. ההתנגדות גם באה לידי ביטוי בהצבעה. התנגדות מאד חזקה, של שלושה מתנגדים לחוק וארבעים תומכים. זה בא לידי ביטוי.
זה אני אומר מבחינה פורמלית, למען הסדר הטוב. עכשיו, לגופה של ההצעה. כעיקרון מבחינה משפטית אין כאן שאלה משפטית, אלא שאלה חברתית מאד חשובה. עצם קיומו של הדיון הזה בפגרת הכנסת מעיד על החשיבות והדחיפות של העניין. פה יש לי שתי נקודות:
א', מבחינת ההתמקדות במוסדות ציבוריים שהם מוסדות חינוך. יתכן מאד – ואני לא יודע, לא ערכתי בדיקה – שהבעיה שמדברים עליה כאן קיימת, בצורה אקוטית אמנם, לגבי מוסדות חינוך, אבל אולי גם קיימת – התחרות הבלתי הוגנת הזאת - בין מוסדות ציבוריים למוסדות פרטיים. זאת אומרת: זה לאו דווקא מוסדות חינוך, אלא בכלל – האבטחה על מוסדות ציבור. אני רואה לנכון להעלות את זה כשאלה. כי אם זה לא נכון עובדתית – ניחא, אבל אם ישנו מצב שעכשיו יתקבל חוק שאומר שעבודה מועדפת באבטחה למוסד חינוך תוכר, אבל כאשר מדובר בעבודה של אבטחה במוסד ציבורי אחר – יש פה אולי בעיה.
זה בדיוק הרעיון. וחוץ מזה, אתה כמשפטן צריך להבין שיש הבדל בין שמירה על משרד המשפטים לבין שמירה על בית ספר. לבית הספר הילד הולך בתוקף חוק. אם הוריו לא ישלחו אותו לבית הספר, הם יועמדו לדין.
אדוני המשפטן, יש הבדל בין צריך לבין חייב. ויש הבדל בין חובה משפטית כלפי ילד, לבין – משפטית, יש מערכת חוקים שלמה שנועדה להגן על ילדים ואותה הגנה איננה ניתנת למבוגרים. אלה שתי סיבות - - -
סליחה, סליחה. חבר הכנסת אורלב: מה מפריע לך שזה יהיה גם וגם? שאותו מקצוע מועדף - - -
אני אגיד לך מה מפריע לי. אם אותו מקצוע מועדף הוא גם לשמור על משרד המשפטים – לא עשינו כלום. כי הוא ילך לשמור על משרד המשפטים. למה לשמור על מוסד חינוך? זו מסגרת יותר נעימה. הוא יקבל קפה, זה בפנים. המשטרה מתנגדת לזה ומשרד החינוך מתנגד לזה. כל הרעיון לתת עדיפות שתיתן מוטיבציה דווקא למוסדות החינוך, כי שמה צריכים 3000 ו-4000 שומרים. זה לא עשרים משרדי משפטים.
לא. אני אגיד לך: בהצעה שלנו יש פתרון. אנחנו מציעים שבחוק יהיה כתוב שכל עבודה באבטחת מוסדות חינוך וכן בכל מוסד ציבור שיקבע השר.
אדוני, המחוקק לפי פסיקת בג"ץ. בג"ץ רובינשטיין אמר, בשורה של פסקי דין, שזה לא מקובל היום לקבוע סמכות רחבה לשר.
אני לא מתחשב בבג"ץ הזה, אני לא מונחה על ידי הבג"ץ בחקיקה שלי. תודיע לבית המשפט העליון שאני לא מונחה בחקיקה שלי על ידו.
רבותי, חבר הכנסת אורלב הגיש את הצעתו והצעתו ראויה לכל ברכה. אני חושב שבואו, נתקדם קדימה ונתחיל להכין את כל מה שאנחנו נדרשים לעשות בוועדה הזאת על מנת להעלות את זה לקריאה ראשונה.
סיימת, אדוני?
אני חושב שהיה נכון שמשרד החינוך, מכל הגורמים האלה, היה לוקח על עצמו את הנושא, שהוא באמת נושא חשוב ולא זורק אותו על המוסד לביטוח לאומי. אני רוצה להגיד בשתי מילים למה המוסד לביטוח לאומי הוא לא המקום הנכון. אין כאן מחלוקת על הצורך.
אבל אומרים אנשים שאותה אחת שזכאית לאותו מענק, תלך לבית מלון, תהיה שמרטפית לילדים ותקבל את המענק הזה.
רגע, תנו לי שתי דקות, אני רוצה להסביר. תראו: הנושא של מענק עבודה מועדפת הוא אחד הנושאים שנמצאים היום בערכאות משפטיות. סעיף אחד, סעיף 174 לחוק, זה למעשה הסעיף שנמצא בבית הדין הכי הרבה. הוא הפך להיות הנושא הכי בעייתי, בגלל תיקוני החקיקה, שלמעשה כבר שכחו את הרעיון המקורי של עבודה מועדפת. עכשיו, אני אומר שוב: אין מחלוקת על הצורך, השאלה היא אם זה המקום הנכון לעשות. כל חריגה מהכללים שבגינם הכניסו את הנושא של עבודה מועדפת, מסבכת את העניין עוד יותר. זה לא המקום הנכון.
עבודה מועדפת נועדה לעודד אנשים לעבוד. חיילים משוחררים במשך שנה זכאים לדמי אבטלה, אוטומטית. בלי יצירת תקופת הכשרה. תקופת השירות הצבאי שלהם נחשבת לגביהם תקופת הכשרה. הם לא צריכים לעבוד וביום השחרור הם כבר זכאים לקבל דמי אבטלה. כדי לעודד אותם שלא ללכת לקבל דמי אבטלה, רצה המשק בזמנו להגיד: לכו לעבודות שאף אחד אחר לא רוצה לעשות אותן, עבודות שחורות, כמו בניין. אולי לא נקרא להן שחורות. עבודות שבאופן מסורתי לא כל כך רוצים אותן. עבודות בבניין, עבודות במלצרות בבתי מלון, עבודות מהסוג הזה. תעבדו את העבודות האלה, בסוף העבודה, בנוסף למשכורת, יחכה לכם גם איזשהו מענק מהמוסד לביטוח לאומי, שזה תחליף לדמי אבטלה שיכולתם לקבל לו הייתם הולכים לקבל דמי אבטלה.
לא היתה כוונה לעודד ללכת לעבודות שממילא אנשים הלכו לעשות אותן. זה נכון שבתוך הדברים האלה, בגלל קשיי ביצוע, נכנסו דברים שלא היתה כוונה אליהם, כי ברגע שמפנים לכל עבודה בבניין, אז נכנסו גם עבודות בבניין שאולי לא היתה כוונה אליהן. שוב, כאן אנחנו מדברים על החריג. הכלל היה שמעודדים ללכת לאותן עבודות שבאופן מסורתי עובדים זרים לקחו אותן, עובדי שטחים לקחו אותן, רצו לעודד חיילים משוחררים להשתלב בהן. למשל, בנושא של תחנות דלק, חיילים משוחררים השתלבו במקומות שקודם היו בהם עובדים זרים או עובדי שטחים. לכן אני אומר: צריך לשקול את זה. אני מבין למה משרד החינוך תומך בזה שזה ייכנס לתוך חוק הביטוח הלאומי, אבל יכול להיות שצריך לשקול. אולי זה לא המקום הנכון להכניס את זה, כיוון שזה לא מתאים למטרה שבשבילה עשו את העניין.
אדוני, יש לאדוני רעיון אחר? עזוב, אני לא משרד החינוך. הוא זמני במשרד החינוך, אני כבר לשעבר. את התואר "לשעבר" כבר לא ייקחו לי. יש לך פטנט אחר איך להסדיר את זה?
תראה, בעבר הייתי תמיד אומר לאלה שהייתי ממונה עליהם: תראו, להגיד למה לא זה דבר קל מאד.
משרד החינוך שוקד על הבעיה הזאת מאז שאני יודע עליה. אני, כמנכ"ל המייסד של השמירה בשנת 1991 במוסדות החינוך – עד אז זה היה שמירת הורים – שקדו על הבעיה הזאת מכל היבטיה. שקלו עשר פעמים את כל האלטרנטיבות. יש מדף שלם של ועדות וניסיונות. לא לחינם אומרים לך הדורות הבאים, גם במשטרה וגם במשרד החינוך, שהם הגיעו לאותה מסקנה וגם בשלטון המקומי - - -
לא. אני מעיד בפניך שהבעיה הזאת נידונה הרבה. אגב, גם בוועדת החינוך לפחות חמש פעמים ישבו כל הגורמים, דנו על הבעיה מכל היבטיה – איך ניתן לפתור את הבעיה – לא רואים פתרון אחר זולת הפתרון הזה.
תודה. חבר הכנסת אורלב, אולי תסבר קצת את אוזנינו. נציג המשטרה אמר שהיום יש כ-24% מוסדות מאובטחים. מאיפה התקציב הזה?
זה לא 24% מהמוסדות, אבל זה כולל 80% מהתלמידים. צריך להבחין בין מוסדות לתלמידים. צריך להבין: כשהוא אומר מוסדות חינוך, אז בשבילו כל גן ילדים של שלושים ילד זה גם מוסד חינוך. ב-14 אלף המוסדות שהוא מנה, יש בערך כ-3500 בתי ספר, שיש בהם מעל מאה תלמידים. בהם יש אבטחה, התקציב הזה מתוקצב במשטרה, בסדר גודל של, נדמה לי, כמאה שמונים מיליון שקלים פלוס מינוס. זאת החלטת הממשלה משנת 1995, שהעבירה את האחריות ממשרד החינוך אל המשטרה. ה-180 מיליון שקל לא מוקדשים רק לאבטחה הנייחת בבית הספר, הם מוקדשים לעוד איזה 120 ניידות שכתוב עליהן – תשים לב – אבטחת בתי ספר. זה גם שמירה סביבתית. זה גם קשור לאימון – זה התקציב לאמן, להכשיר, את המאבטח הזה.
השאלה שלי היא האם לא ניתן לעשות איגום משאבים. התקציב של המשטרה ביחד עם התקציב של הביטוח הלאומי ולתת לעניין הזה כיסוי מירבי.
כרגע אנחנו מדברים על כך שבאותו תקציב שיש למשטרה, באותם 3500 תקנים שיש לה, בכל רגע נתון, לא חסרים שומרים. וכדי להביא שומרים אנחנו צריכים את החוק הזה. וגם אלה שקיימים, זו לא האיכות הטובה.
אני מסכים שהחוק ייכנס לתוקפו כמו שאתה מציע, רק שהבעיה שלו היא: למה אתה מטיל את זה עלי. אז אני אומר: אדרבא. קח את ה-180 יחד עם הצירוף של הביטוח הלאומי, תעשה חוק אחד, שתהיה עבודה מועדפת לחיילי צה"ל וגמרנו.
אתה צריך לעשות פה חוק אבטחת מוסדות חינוך – אמנם אני מגלה פה היום תגלית שלא גילינו אותה הרבה זמן, שיש חוק אבטחת מוסדות חינוך, שבעצם בטל משנת 1995. אז ביטלו אותו. לחדש אותו ולעשות את כל האופרציה הזאת לדעתי, ייקח שנה.
לכן אני מציע הוראת שעה. לכן הדגשתי את זה בדברי. אני מציע את הצעת החוק שלי כהוראת שעה לשנה. במשך השנה הזאת ייבחנו אלטרנטיבות, יבדקו את חוק אבטחת מוסדות חינוך, בינתיים – הוראת שעה.
חבר הכנסת אורלב, במסגרת הכנת החוק לקריאה שניה ושלישית, אני מציע לבדוק את האפשרות איך באמת ניתן להכניס, אולי, סעיף שיאגם את המשאבים. אז לנו לא תהיה בעיה, יהיה מקצוע מועדף, אבטחת המוסדות תהיה בטוחה.
רק להזכיר שהמכרזים לשנה הבאה יוצאים כבר בעוד חודש וחצי- חודשיים. אז צריך תחולה מיידית. מפרסמים את המכרז לחברות האבטחה - - -
אני רוצה לומר עוד שתי מילים. אני מקווה שלא קיימת סכנה של החלפת חלק מן השומרים במערכת החינוך בלוחמים.
כי אם קיימת סכנה כזו, אז אנחנו מגדילים את תקציב ביטוח אבטלה, מכיוון שהאנשים האלה יבואו לקבל דמי אבטלה. זאת סכנה אחת. הסכנה השניה שקיימת היא - - -
אני מעלה כאן את הבעיות, אני לא מתיימר למצוא פתרון. הבעיה השניה – פשוט כדי לראות את כל ההשלכות של כל הנושא הזה – הבעיה השניה היא שהיו למוסד לביטוח לאומי הרבה מאד פניות מגופים שונים, שעוסקים באבטחה לא פחות חשובה. אל-על, ארקיע, רכבת ישראל, אגד ודן וכולי.
כאשר מכניסים למסגרת שבעת העבודות הנדרשות מקצוע מסוים – ואני תומך נלהב בנושא של עידוד חיילים משוחררים להיכנס לעבודות נדרשות, מכיוון שגם על פי מחקרים שעשינו, הוכחנו שמחצית מהחיילים המשוחררים לא לקחו את המענק ונסעו למזרח אסיה או לדרום אמריקה, אלא המשיכו לעבוד באותם מקומות עבודה גם שנה ושנתיים לאחר מכן.
כי זאת מטרת החוק. מטרת החוק היא להכניס אותם לעולם העבודה ולא לתת להם איזשהו מענק אחרי חצי שנה. אבל, הסכנה היא שכאן גופים רבים יפנו אלינו - - -
אני יודע שיש חוק, אבל יש כבר פניות והן כולן נדחות על רקע בעיות תקציביות של ענף ביטוח אבטלה ואין ספק שהאבטחה ברכבת ישראל היא לא פחות חשובה מאשר בבית ספר.
היא פחות חשובה. המחוקק אומר לך שהיא פחות חשובה. אל תיסע ברכבת, אם אתה חושב שהיא מסוכנת. אתה לא יכול לא לשלוח את הילד שלך לבית ספר. אתם לא תופסים את ההבחנה הזאת? זה חוק חינוך חובה. אתה שולח ילד לבית ספר. המחויבות שלך כלפיו שונה מהמחויבות שלך לנוסע ברכבת. אל תיסע ברכבת, תלך ברגל.
הנקודה השלישית והאחרונה היא, שהמענק לא נותן פתרון לבעיית השכר. זאת בסך הכל תוספת של 1200 שקלים לחודש.
אני מאד אשמח. אני התאפקתי לא לענות על הרבה דברים תוך כדי הדיון, כי נאמרו פה הרבה דברים שהיה לי מה להגיד עליהם.
אני באמת אתחיל ממנו. בדרך כלל כשאנחנו אומרים השלכות רוחב – וזאת גם היתה התגובה עכשיו – אז אומרים: לא, מה פתאום, זאת עבודה יותר טובה, נגביל את זה בחוק. כמות הלחצים שמופעלת על המוסד לביטוח לאומי ועל משרד האוצר להרחיב את העבודות המועדפות, היא פשוט אדירה. פעוטונים ומעונות יום זאת הדוגמה הראשונה שעלתה לי בראש, אז הנה זה כבר נוסף במהלך הישיבה. אוניברסיטאות ומכללות, בתי חולים, מוסדות גריאטריים, אלה כולם גופים שפנו כבר ומבקשים: תכירו בנו כבעבודה מועדפת.
מוסד חינוך כן, אבל עבודה במוסד אחר לא – אז יבואו ויגידו: למה האבטחה שם כן ופה לא? הנימוק ששולחים את הילד מתוקף חוק – הוא נכון, אבל אם אני חולה אני לא יכול לא ללכת לבית חולים, כי אין שם מאבטח או בגלל שאני חושב שהמאבטח הוא לא מספיק טוב. אם קשיש הוא במצב גריאטרי ומצריך אשפוז במוסד גריאטרי, אי אפשר לא לשלוח אותו כי חושבים שהמוסד הזה לא מספק אבטחה מספקת.
למה אין? אתה יכול לשלוח אותו לשערי צדק. יש תחרות, אתה יודע את זה. לכל הדברים האחרים יש תחרות.
הוא יכול, אבל אז הוא נכנס לרשימות המתנה, זה לא שהוא יכול להגיד: אני רוצה כך עכשיו והוא מיד מקבל את זה.
רק שניה. אני אסביר לך למה אני אומר את זה. אותו עובד לא יכול עכשיו ללכת לתחנת דלק, הוא לא יכול ללכת למלונות, הוא לא יכול ללכת לבניין. חוקית, הוא יכול ללכת לשם, אבל אין שם עכשיו ביקוש.
מה פירוש? מה זה החוק הזה של מענקים? אתה פורמלית, כל חייל משוחרר שהולך לעבודה מועדפת - - -
אתה עוד מעט תגיד שאם אני עושה מבצע להשיב תלמידים נושרים לבתי ספר, יש לזה עלות תקציבית, כי כל תלמיד שנוסף לבתי ספר, אתה צריך לשלם עבורו. אז תשאיר את הילדים בבית, זה בדיוק מה שאתה אומר עכשיו.
איך אתה מגיע לעשרות מיליונים? אלף שומרים זה שבעה מיליון, אז איך אתה הגעת לעשרות? למה להגזים?
רבותי, שאלת הבהרה: חייל שהשתחרר ובא ללשכת התעסוקה ומבקש לקבל עבודה מועדפת. אומרים לו: בחקלאות אין, במלצרות אין, בתחנות דלק אין. הוא מקבל את המענק או לא מקבל את המענק?
לפי שיטתך, אז גם אם נרחיב את זה לכלל העבודה במשק, את העבודה המועדפת, אתה אומר שאין לזה עלות.
לא, אני אומר לך כדי להוכיח לך שהטענה שלך שאין לזה עלות תקציבית היא לא נכונה, כי לפי השיטה הזאת, אם נגיד היום שכל עבודה במשק היא מועדפת, אין לזה עלות תקציבית.
לא. תראה, החוק הזה היתה לו מטרה דו צדדית. מטרה אחת לשרת את המשק, לשרת מטרות במשק שמוגדרות בחוק, מטרה שניה זה לחנך את האדם לעבוד. אלה שתי המטרות שהוא אמר אותן, לא אני אמרתי אותן. המטרה של לחנך את האדם לעבוד, קיימת באמת בכל עבודה. אבל המהלך הזה נועד לעשות הבחנה. לכן קוראים לו: "מועדפת". לא כל עבודה היא "מועדפת". יש עבודות שיש אינטרס למדינה, לחברה, להעדיף אותן לעת כזאת. עד עכשיו היו מתדלקים בתחנות דלק, שמרטפיות בבתי המלון, עכשיו אנחנו אומרים: כהוראת שעה, לעת כזאת, מעדיפים רק מאבטחי מוסדות חינוך או מוסדות ציבור אחרים - - -
ששר המשטרה על בסיס מסוים רוצה לתת להם, על בסיס מקום או בסיס אחר, למשך שנה, כי יש מלחמה.
אני לא מבין למה האוצר צריך לבוא ולהגיד לא. למשך שנה, יש מלחמה, אומרים לך שחסרים מאבטחים, מה הבעיה?
הוספה של מקצוע נוסף לעבודות המועדפות, יש בו עלות תקציבית. אי אפשר להגיד שלא, כי כבר יש עבודות מועדפות אחרות. נכון שיש אחרות, אבל הוספה של עבודה חדשה יוצרת עלות תקציבית והעלות פה היא עשרות מיליוני שקלים.
עכשיו אני רוצה לראות את ההיבט העקרוני כאן. אנחנו מסתכלים על שוק העבודה. השילוב של המצב הביטחוני הקשה שיוצר ביקוש גדול לעובדים עם המיתון והאבטלה, יוצרים מצב שאין בעיה של ביקוש והיצע בשוק האבטחה. יש מאבטחים, יש ביקוש ויש היצע. היום, חייל משוחרר כשהוא יוצא לשוק ומסתכל איפה הוא יכול לעבוד, בתקופה של אבטלה, כשחברות - - -
אמרנו להם במקום שמונה להציב שנים עשר? אמרנו להם במקום שנים עשר להציב עשרים וארבעה? זה מאבטח שעובד 24 שעות? על מה אתה מדבר?
תראו, חייל שמשתחרר היום אין לו הרבה אופציות למצוא תעסוקה במלון או בתחנת דלק או בחקלאות, כי לא צריך שם עוד עובדים. הם כבר העסיקו את מכסת העובדים שהם היו צריכים. המצב הביטחוני לא נוצר אתמול. הוא כבר קיים זמן ממושך. מי שהיה צריך במקומות האלה תפקידי מאבטחים, כבר העסיק אותם – באיזה שכר שהוא רצה, אבל הוא כבר העסיק אותם.
אני חייב להצביע על משהו. אני אחראי על משרד ממשלתי גם מבחינת המאבטחים פה, בירושלים. אני נמצא פה בשני כובעים.
זאת אומרת שהממשלה תיצור פה התערבות במקום שהיא לא צריכה להתערב. היא תיכנס פה לנעליים שהיא לא צריכה להיכנס אליהם.
צריך לזכור עוד דבר. סיבסוד שכר – אני מאד מתפלא שאין פה ראשים של חברות אבטחה כדי שיבואו ויספרו כמה שהחוק הזה טוב – תמיד בדיונים על עבודות מועדפות מגיעים נציגי המעסיקים - - -
כן, אבל מניסיון של החוק שהתקבל בשנת 1995 ואמרו: מוסדות חינוך, אם יתקבל פה, לפרוט אותו כדי שיהיה כתוב: גני ילדים, מוסדות להשכלה גבוהה וכולי. שלא תהיה פרצה.
חס וחלילה. מה קרה לכם? חסרים שומרים. מה קרה לכם? למה בהתחלת השנה? למה לא עוד שבועיים? מה קרה לכם? אין לכם אחריות כלפי ילדים? אני לא מבין אתכם. חסרים עשרות שומרים בירושלים. למה בראשית השנה? למה? סליחה שאני כועס. אני לא מבין. יושבים פה בפרלמנט יהודי, לשמור על ילדים. מה קרה לכם? מה קרה לכם?
אין סיבה לכעס. זאת אגב דוגמה למה יכולה לגרום העובדה שזה נמצא במקום הלא נכון. השנה נגמרת ביוני, נגיד שהחוק עובר היום - אדם יעבוד חודשיים, הוא יחשוב שהוא יהיה זכאי למשהו. הוא לא יהיה זכאי לכלום.
תסביר לו את זה. אנחנו רוצים את זה מיד, רוצים את זה אתמול. רוצים את זה אתמול. חסרים. ההנחה שלנו, כמו שהוא אמר, היא שהוא יתמיד בזה.
רבותיי, אמרתי ואני חוזר ואומר: היועצת המשפטית תכין את תוכן החוק ואנחנו נצביע עליו. אני שומע שהיועצת המשפטית אומרת שניתן להאריך את הוראת השעה לחצי שנה נוספת.
דבר נוסף, בכל זאת הייתי מציעה שתהיה איזושהי הבחנה, לאפשר לשר לביטחון פנים איזשהו שיקול דעת להבחין בין יישובים שונים, בין מוסדות חינוך שונים.
אני מציע לא לקריאה הראשונה. לא לקריאה הראשונה. לקריאה הראשונה עזבי. כל מוסדות החינוך.
אדוני היושב ראש, אני ברשותך רוצה באותה הזדמנות לשאול גם את אנשי האוצר: אני רוצה לדעת מה קרה בגורלה של ההצעה, בזמנו, של ראש הממשלה – בפומבי, השר רענן כה – בפומבי, השר בניזרי – בפומבי – רק לא שר האוצר. היתה לי שיחה אתו ואז הוא לא רצה לצאת בהצהרה. הוא אמר לי שהוא יסדר, אבל הוא לא התחייב על פרק זמן – אבל כולם דיברו בצורה חד משמעית להחזיר את הנושא שחיילים משוחררים שיעבדו בתעשייה יהיו זכאים גם כן לעבודה מועדפת.
אני לא זוכר בדיוק עד הפרט האחרון, אבל החזרת התעשייה – נדמה לי שבמענק של 80%, הורדת תחנת הדלק.
אני רוצה לענות. אני לא בטוח אם הנציג של האוצר שנמצא כאן מעודכן. היתה החלטת ממשלה, הופצה בעקבותיה טיוטת חוק והופצה בעקבותיה טיוטת תסקיר והופצה טיוטה והטיוטה הזאת היתה אמורה לבוא לוועדת שרים לענייני חקיקה. באותם הליכים שקיימים לגבי כל הצעת חוק. ברגע שזה יעבור, זה יחול רטרואקטיבית כך שתהיה חפיפה. זאת אומרת: אותו תאריך שבו התעשייה יצאה מהחוק לפני כמה חודשים, הוא גם התאריך שבו התעשייה תיכנס לחוק, לא משנה מתי החוק יעבור.
הבן שלי השתחרר לפני חודשיים מהצבא ועבר לתעשייה. הוא, בעוד חמישה חודשים, יסיים ועד אז לא יהיה חוק. האם בעוד שמונה או תשעה חודשים הוא יוכל לקבל את המענק?
אם הכנסת תצביע ותאשר את טיוטת החוק שאנחנו כתבנו, התשובה לזה תהיה כן. אני לא יכול להבטיח על מה הכנסת תצביע. זה עוד יכול להשתנות.
אדוני היושב ראש, אני רוצה לבקש שבאותה מסגרת של חבר הכנסת אורלב – אם הוא רק ירשה לי – שנכניס גם את הנושא של התעשייה.
אתה יכול לקבוע, אדוני היושב ראש. אתה יכול לומר שלא תישמע טענה של נושא חדש היות וכבר נגענו בנושא הזה.
תכף. אני מגיעה לזה.
מוסד חינוך - ההגדרה תילקח מאותם כללים שדיבר עליהם חבר הכנסת אורלב מקודם, שחלו עד שנת 1995. גן ילדים, בית ספר יסודי, חטיבת ביניים, בית ספר על יסודי, מוסד חינוך משלים, מפעל קיט לילדים, מרכז תרבות נוער וספורט או פנימייה וכן מעונות יום.
רבותי, בקריאה שניה ושלישית נזמין את הלשכה המשפטית, גם של משרד העבודה והרווחה וגם של משרד החינוך. אני מציע להשאיר את זה כמו שזה. אנחנו אומרים פה לפרוטוקול שכוונתנו לכלול גם את בתי הספר שבאחריות משרד העבודה והרווחה, חוק החניכות, חוק עבודת הנוער, בתי ספר תעשייתיים וכולי ואנחנו נסדיר את זה לקריאה שניה ושלישית, את כל ההגדרות, כדי שזה יכלול הכל. לדעתי, זה כולל.
עזוב את זה. אני מציע שתשאירו את ההגדרות. לקריאה שניה ושלישית יהיו פה שתי הלשכות המשפטיות ויגדירו את זה.
הנושא האחרון הוא נושא המוסד הציבורי, שבכל זאת הייתי מציעה לאפשר לשרים לקבוע איזושהי רשימה של מוסדות ציבור, שהעבודה המועדפת תחול גם לגביהם.
אני אומר לך בגלוי: אני לא כל כך אוהב את הסעיף הזה, אבל אנחנו יושבים בוועדת העבודה והרווחה. נשאיר את זה לקריאה השניה והשלישית.
רגע, לפני ההצבעה. אני מאד מבקש: המטרה שלנו היא שביום שני, ה-29 לחודש – אדוני היושב ראש הקבוע, היועצת המשפטית הקבועה של הוועדה לא נמצאת ואנחנו רוצים ב-29 לאפריל, שזה יהיה מונח בכחול לקריאה ראשונה. אנחנו נמצאים היום בשמיני באפריל. איך אדוני יכול לעזור לי ולא לחכות, כי אמרו לי שג'ודי חוזרת רק עוד איזה עשרה ימים?