פרוטוקולים/עבודה/4809
11
ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
11.3.2002
פרוטוקולים/עבודה/4809
ירושלים, ו' בניסן, תשס"ב
19 במרץ, 2002
הכנסת החמש עשרה נוסח לא מתוקן
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 481
מישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
יום שני, כז' באדר תשס"ב, 11.3.2002, שעה 09:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-15 מתאריך 11/03/2002
תקנות הבטיחות בעבודה (גיהות תעסוקתית ובריאות העובדים במתכות מסוימות)(תיקון),התשס”ב-2002.; תקנות הבטיחות בעבודה (איסור עבודה בחומרים מסרטנים מסויימים)(תיקון), התשס”ב-2002
פרוטוקול
1. תקנות הבטיחות בעבודה (גיהות תעסוקתית ובריאות העובדים במתכות מסוימות)(תיקון),
התשס"ב-2002.
2. תקנות הבטיחות בעבודה (איסור עבודה בחומרים מסרטנים מסויימים)(תיקון), התשס"ב-2002.
ד"ר קורט למש – מפקח רפואה ארצי, משרד העבודה והרווחה
סיגל מרד - לשכה משפטית, משרד העבודה והרווחה
ד"ר אריק קרסנטי – משרד הבריאות
ישי אילן - לשכה משפטית, משרד הבריאות
דן צפריר - לשכה משפטית, המשרד לאיכות הסביבה
חזקיה ישראל - התאחדות התעשיינים
אשר פרדו - המכון לבריאות תעסוקתית
טלי רם
1.
תקנות הבטיחות בעבודה (גיהות תעסוקתית ובריאות העובדים במתכות מסוימות)
(תיקון), התשס"ב-2002
בוקר טוב. אני מתכבד לפתוח את ישיבת הוועדה. על סדר היום תקנות הבטיחות בעבודה (גיהות תעסוקתית ובריאות העובדים במתכות מסוימות)(תיקון), התשס"ב-2002.
מדובר בתיקון של תקנות קיימות. חלק מהתיקון נועד להבהיר אי הבנות שהיו קיימות בנוסח הקודם, כאשר חלק נוסף מתייחס להחמרה של תקנים קיימים.
השינוי העיקרי מבחינתנו הוא שאנחנו הולכים לאסור את השימוש במתכת מאד בעייתית שנקראת בריליום שהיא מתכת מסרטנת בני-אדם בשימוש במעבדות לטכנאות שיניים.
עד היום זה היה במותר – גם היום – ולפי בקשה של משרד הבריאות אנחנו נתנו ארכה של שישה חודשים מקסימום עד שהתקנות האלה נכנסות לתוקף כדי שהמשק יתארגן לכך שלא תהיה יותר המתכת הזאת במרפאות.
זו דרישה של משרד הבריאות. הלוואי שהיינו יכולים לוותר על זה, ברצון. מה שעשינו בינתיים, כדי לא לעכב זאת במשך שישה חודשים, הודענו כבר לכל היבואנים של המתכות האלה- כי אין ייצור בארץ, הכל יבוא – הודענו לכולם על כוונת המחוקק להוציא את האיסור כבר לפני כמה חודשים, ביקשנו מהם לא להזמין יותר ולגמור את המלאי שיש להם.
מה הכוונה לגמור את המלאי? אם זה מסרטן ויש לכך הוכחות ברורות, צריך לאסור את זה מיידית.
ד"ר קרסנטי, משרד הבריאות. באופן מעשי, אין היום למיטב ידיעתנו שימוש בסגסוגות המכילות בריליום. מדובר על סגסוגות פרי של טכנולוגיה ישנה, ותיקה. היום הבעיה שלנו היא בעיה אחרת. היות שעל פי החוק, על התווית של הסגסוגות וחומרים אחרים שהם בשימוש בטכנאות שיניים מופיע ההרכב המדוייק של החומרים רק החל מרמה של 0.1%, היום אנחנו רוצים להחמיר ולהבטיח שגם אפשרות שיהיו שאריות של חומר כזה לא תהיה קיימת.
מדובר רק על יבוא מחוץ-לארץ – אין בעיה כלכלית, אין בעיה של ייצור ישראלי – היום אנחנו בעצם מדברים על דרישה מהיצרן להצהיר שאין בריליום בפנים.
החשיפה לבריליום, החומר הוא מסרטן בעיקר בעת חשיפה נשימתית, זאת אומרת כאשר משפשפים, חותכים, מכינים ועובדים עם החומר הזה. היום המצב של חשיפה של טכנאי שיניים היא חשיפה תיאורטית. אנחנו רוצים לבטל אפילו את החשיפה התיאורטית הזאת.
ישנה מגמה להחמיר יותר בכל גורם חשיפתי למתכות כבדות, מתכות עם פוטנציאל מסרטן או עם פוטנציאל של פגיעה בריאותית אחרת, וזאת המגמה.
לכן אנחנו מביאים את ההצעה הזאת. משרד העבודה והרווחה בעצם יזם את השינוי הזה ואנחנו תמכנו ואפילו החמרנו בגישה, כשאנחנו חושבים שזאת הגישה שצריכה להיות היום הגישה של רשויות מדינת ישראל כלפי הבעיה הזאת - לנסות למנוע אפילו אפשרות של חשיפה תיאורטית לאוכלוסייה.
לכן ההארכה הזאת של חצי שנה, כשבעצם אנחנו יודעים שרוב הסגסוגות שמופיעות – אפילו אם לא רשום שהן מתחת ל- 0.1%, אין בריליום בוודאות, אנחנו יודעים ש- 99.9% אין בריליום בפנים. הם יסיימו את המלאי ואנחנו עכשיו נרשה כניסה למדינת ישראל, כבר בימים אלה, אך ורק של סגסוגות עם הצהרה שאין בריליום בפנים.
כן. הבעיה היא לא בעיה עבור אף חולה, היא בעיה עבור הטכנאי שמשפשף, אורז ובונה עם זה.
עקרונית היום, לכאורה אין בריליום. אנחנו רוצים לוודא שבצורה מוחלטת לא תהיה אפילו אפשרות של הכנסה של שאריות של בריליום בתוך הסגסוגות.
במיידי אנחנו אוסרים את היבוא. כרגע אתה נמצא במצב שיש סגסוגות שבעצם על פי ההרכב לא מכילות בריליום, אבל ההרכב מופיע רק מ- 0.1%, וזאת הבעיה.
לגבי כל הסגסוגות של מדינת ישראל, בעצם אתה יודע אפריורי שאין בריליום בפנים. אתה הולך לעסוק על סמך הרגשה, אין לך שום ודאות שיש או אין שאריות של בריליום. זה קשה לאסוף חומר שעל פי הצהרה, על פי החוק הקיים, לא מכיל בריליום. הגדרה שלא מכיל בריליום היום זה מתחת ל- 0.1%.
פירוש הדבר, אם אני מבין נכון, שצריך לשנות את הנוסח – לא את השישה חודשים אלא למחוק את ה- 0.1%.
מה שצריכים למחוק זה את ההתייחסות לריכוז של 0.1%. זאת אומרת, זאת היתה דרישה של משרד הבריאות, אבל אם עכשיו הם יורדים מהדרישה הזאת, אנחנו מברכים על כך.
אני מברך גם אותך ותודה רבה.
יש עוד שינויים בתקנה הזאת. יש שינוי בתדירות של כמה בדיקות רפואיות, בעיקר בנושא של צילומי רנטגן של עובדים עם מתכת קשה.
בתקנה הקיימת יש דרישה של צילום רנטגן כל שנה. אחרי עשר שנים של ניסיון, הגענו למסקנה שזו קרינה מיותרת של העובדים משום שזה לא נותן דבר.
עשינו עכשיו תיקון – מדובר על כל שלוש שנים ליותר מבוגרים וכל ארבע שנים ליותר צעירים, כדי לא להקרין אותם לחינם, וזה מה שאנחנו חושבים שיהיה מספיק.
מדובר על תיקון תקנה 9, סעיף 4, שהופך לסעיף 5, ותקנה 9(א) פסקה (2) מדברת על כך: בפסקה (7) במקום "אחת לשנה" יבוא "כל שלוש שנים", וכו'.
כל שלוש שנים ליותר צעירים, כל שנתיים ליותר מבוגרים. זו ההמלצה של כל הגופים המקצועיים בנושא. גם קופות החולים, הרופאים התעסוקתיים הסכימו לכך.
בעבר, בתקנה הקיימת כתוב: כל אדם העובד שמונה שעות או חלק ביממה, וכו'. בבתי המשפט, האינטרפרטציה של הסעיף הזה בהגדרה לא היתה ברורה. בכמה דיונים רמזו לנו השופטים שכדאי לשנות זאת ולקבוע מספר שעות בפועל, במקום עבודה חלקית או מלאה.
היה ויכוח בין עורכי הדין ולא הסתדרו, לכן אנחנו עכשיו כותבים מספר שעות.
גם לגבי בריליום יש עדיין שימושים בבריליום שלגביהם אין לנו תחליף. אחת הדוגמאות זה בתעשייה האוירית בייצור של מכשירי תעופה וכן בתעשייה הצבאית יש כמה דברים שאני לא רוצה להיכנס אליהם.
בתקנה הזאת אנחנו עושים אימוץ של תקנים של חשיפה מותרת יותר מחמירים מאלה שהיו עד היום – מדובר על עשירית ממה שהיה מותר עד היום ובקשר לכך אימצנו תקן אמריקני. זו לא המצאה ישראלית, זה אימוץ של תקן אמריקני שמחמיר את החשיפה המותרת לבריליום. שם עדיין לא הגענו למצב שניתן לאסור.
החמרנו להם מאד בשנה האחרונה. אין חלופה. מדובר על תעשייה אסטרטגית, זה חומר שמשתמשים לראשי טילים ודברים כאלה. זהו חומר מאד בעייתי.
ברשותכם, נעבור תקנה תקנה.
האם יש התנגדות לסעיף 1 – תיקון תקנה 1?
אין התנגדות. תקנה 1 מאושרת.
סעיף 2 – הוספת תקנה 2א.
נוצר מצב שיש ויכוח, על פי הנוסח הקודם, אם מקום באמת חשוף לחומר או לא חשוף לחומר, ואז היה ויכוח עם המעבידים מי בכלל צריך לעשות את הבדיקה הראשונית – האם אנחנו באמת משתמשים בחומר, האם העובדים שלנו חשופים לחומר.
כאן המטרה היתה להבהיר שיש חובה של המעביד שבמקום שלו עובדים במתכת, שהוא יערוך בדיקה ראשונית, תיקבע רמת החשיפה – אם היא מעל לרמת הפעולה או מתחת לרמת הפעולה – ומכאן תהיה הנגזרת ההמשכית אם הוא חייב בבדיקות תקופתיות או לא.
זה גם מה שהיה בנוסח הקודם, אלא שזה לא היה ברור. כאן המטרה היתה להבהיר ולכתוב זאת באותיות ברורות שלא יהיו אי הבנות.
תקנה 3 זו החלפה של התקנה בעקבות ההוספה של 2א. היום סעיף 2א הוא החובה לעשות את הבדיקות וסעיף 3 מתעסק בכל העניין של הרישום, הפרסום והדיווח.
זה בעקבות תיקון אחר. "בתקנה 7 לתקנות העיקריות, תקנת משנה (ה) – בטלה". תקנת המשנה אמרה בעבר שבמפעל או מקום עבודה שבו עובדים במתכת, עבודה של אשה שטרם מלאו לה 45 שנים תהיה בהתאם לתקנות עבודת נשים (עבודות אסורות ומוגבלות).
בעקבות השינוי שנעשה עכשיו בתקנות האלה, שזה תיקון תקנה 13, הוספת סעיף 8(א) שאומר שאישה בגיל הפוריות או אישה מיניקה שחשופה לקדמיום ונגזרותיו – הניסוח המדוייק בתיקון עצמו – התייתר בעצם הצורך בסעיף 7(ה), מה גם שאז זה לא היה המקום הכי הנכון לכתוב את הדברים.
תיקון תקנה 9 – זה צריך להיות סעיף 5.
לא, מדובר על ריכוז מסוים. אנחנו לא רוצים לסגור לגמרי את הדלתות לנשים עובדות ולא לגרום לאפליה, עד כמה שאפשר.
את זה אנחנו קובעים בעצם בכל התקנות שלנו. מה המטרה? - בתקנה יש מספר מקומות עבודה בתוספת הראשונה או השנייה, שבהם התקנות האלה חלות באופן אוטומטי משום שאנחנו יודעים שאלה מקומות שבהם החשיפה היא פוטנציאלית גדולה מאד.
כדי לא לסגור את האפשרות שהמעסיק יהיה מעונין להשקיע כסף ולפתור את הבעיה של חשיפת העובדים, אנחנו אומרים לו: אתה אמנם מופיע בתוספת והתקנות חלות עליך, אבל אם תשקיע ותפתור את הבעיה ותתקין מערכות כפי שצריך ותוכיח לנו שהעובדים שלך לא חשופים, למרות שאתה מופיע בתוספת, אנחנו כמפקח עבודה – אם אנחנו משוכנעים – אנחנו יכולים לפטור אותך מכך. זה כדי לדרבן אותם כן להשקיע בבטיחות.
אם הסעיף הזה לא היה קיים, הם היו אומרים – אני לא יכול לצאת מזה, סגרתם אותי ואין לי שום אפשרות, לשם מה אני אשקיע כסף.
אם כך, אני עובר להצבעה על אישור התקנות. מי בעד אישור התקנות?
ה צ ב ע ה
בעד – 1
נגד – אין
נמנעים – אין
תקנות הבטיחות בעבודה (גיהות תעסוקתית ובריאות העובדים במתכות מסוימות)(תיקון),
התשס"ב-2002, מאושרות.
התקנות אושרו.
2.
תקנות הבטיחות בעבודה (איסור עבודה בחומרים מסרטנים מסוימים)(תיקון),
התשס"ב-2002
הסעיף הבא בסדר היום הוא בנושא תקנות הבטיחות בעבודה (איסור עבודה בחומרים מסרטנים מסוימים)(תיקון), התשס"ב-2002.
גברתי היועצת המשפטית, בבקשה.
גם זה תיקון של תקנות קיימות, כאשר הוספו כאן חומרים מסרטנים שנאסרת העבודה בהם מאחר שיש לחומרים האלה תחליף בשימוש בהם.
גם כאן נזכר העניין החשוב של הבריליום כאשר בהסכמת משרד הבריאות אנחנו אף נחמיר עוד יותר ונוריד את המלים "בריכוז העולה על 0.1%" שנזכר בפריט 15, כלומר אפשר למחוק את המלים "בריכוז העולה על 0.1%".
מבחינתי, השינוי העיקרי והחידוש העיקרי זה מה שמופיע כאן בסעיף 14 – השימוש בחומרים לחיסון עץ בנגרות – לא בחקלאות אלא בתעשיית העץ.
אינני יודע אם שמתם לב – כשאנחנו לוקחים את ילדינו לשחק במתקני עץ בקק"ל וכו', יש לעץ הזה צבע ירקרק. הצבע הזה הוא לא טבעי, זה הצבע שהעץ מקבל אחרי שהוא עובר טיפול באמבטיה ובלחץ. יש כאן שני חומרים מסרטנים לבני-אדם: ארסן וכרום.
עד היום לא היה לנו תחליף. היצרנים עצמם של החומר שעדיין עד היום בשימוש, ייצרו תחליף בעקבות לחץ בכל העולם – אנחנו לא היינו הראשונים בעולם בכיוון הזה – ואנחנו היום בעצם מאמצים את המדיניות של כמה ארצות באירופה, כאשר הראשונה שהתחילה עם זה היתה דנמרק.
המגמה היא להוציא מתהליך הייצור הזה את הארסן והכרום ולהשתמש בחומרים הרבה יותר ידידותיים לעובד ולסביבה. יש לנו כבר תחליף ולכן אנחנו מוסיפים את זה לרשימה של הדברים האסורים, בהסכמה ובשיתוף פעולה מלא עם המשרד לאיכות הסביבה משום שזה מאד נוגע להם. זה העיקר.
הדברים האחרים הם דברים שהם לא כל כך בשימוש יומיומי, אבל זה שינוי מהותי מאד עבור כולנו.
זה בעצם חוזר על מה שכתוב כבר בתקנה – אין כאן שינוי. זה פשוט מחזק את מה שכתוב בתקנה של אבק מזיק.
לגבי שני החומרים האלה, מאחר שמדובר על כך שיש היום תחליפים – זה בסדר, כלומר אותם יצרנים מייצרים את התחליפים. מה לגבי ניקוי חול?
אם אין התנגדויות והכל בהסכמה, אנחנו מצביעים על התקנות. מי בעד?
ה צ ב ע ה
בעד – 1
נגד – אין
נמנעים – אין
תקנות הבטיחות בעבודה (איסור עבודה בחומרים מסרטנים מסוימים)(תיקון),
התשס"ב-2002, מאושרות.