פרוטוקולים/עבודה/4715
הכנסת החמש-עשרה
מושב רביעי
9
ועדת העבודה והרווחה
18/02/2002
פרוטוקולים/עבודה/4715
ירושלים, כ"א באדר, תשס"ב
5 במרץ, 2002
פרוטוקול מספר 473
מישיבת ועדת העבודה והרווחה
מיום ב' ו' באדר התשס"ב, 18/02/02, בשעה 10:25
ישיבת ועדה של הכנסת ה-15 מתאריך 18/02/2002
הצעת חוק הטבות למשפחות אומנות, התש”ס - 2000 - קבוצת חברי כנסת
פרוטוקול
על סדר היום
הצעת חוק הטבות למשפחות אומנות, התש"ס - 2000 - קבוצת חברי כנסת
מוזמנים
¶
אורית עמיאל - המפעל להכשרת ילדי ישראל
דליה גורדון - אגף המחקר, המוסד לביטוח לאומי
עו"ד רועי קרת - הלשכה המשפטית, המוסד לביטוח
עמיחי כץ - אגף התקציבים, משרד האוצר
עו"ד שי סומך - משרד המשפטים
רינת וייגלר - משרד העבודה והרווחה
שלווה ליבוביץ - מפקחת ארצית על משפחות אומנה,
משרד העבודה והרווחה
מרים כהן - משרד העבודה והרווחה
ישראל שוורץ - משרד הבינוי והשיכון
יחזקאל לביא
יצחק סבן
¶
הנושא הנוסף שביררתי זה נושא הנחות בארנונה למשפחות. אני ישבתי עם השר ועם המנכ"ל ושניהם הסכימו אתי שצריך להכניס בגוף החוק את הנושא של הארנונה. גם בנושא של ילדים נוספים למשפחה, וגם אם ילד נכה מגיע למשפחה אומנת שיקבל בהתאם למה שמקבלת משפחה שיש לה ילד נכה.
ג'ודי וסרמן
¶
אם אני זוכרת נכון מהישיבה הקודמת הייתה פה נציגה של משרד הפנים והביעה את הסכמת השר לכלול את הילדים של משפחות האומנה במספר הנפשות שבמשפחה לעניין ההנחה בארנונה.
יצחק סבן
¶
היא העלתה את הבעיה של הנכה ואמרה שהיא מתארת לעצמה שיאשרו את זה אבל היא צריכה לחזור עם תשובה.
יצחק סבן
¶
אז היא העלתה את העניין שזה יעלה בתקנות אצלם, ואני אמרתי לא, שזה יהיה בגוף החוק. פגשתי את המנכ"ל וגם את השר ושניהם הסכימו שזה יהיה בגוף החוק.
ג'ודי וסרמן
¶
מבחינה חקיקתית אני רוצה להבהיר מה שקורה לגבי הארנונה. לעניין הארנונה יש את תקנות ההסדרים במשק המדינה הנחה מארנונה משנת 1993 ויש פה פירוט לעניין ההנחות שניתנים בארנונה ולמיטב ידיעתי כולם כאן בתקנות האלה של הנחה מארנונה. גם ההנחה שניתנת למשפחה שיש בה כמה נפשות עם הכנסה ספציפית זה כלול כאן, וגם לגבי הילד הנכה ב- 8 א' (11) יש את ההנחה של 25% לגבי משפחה שיש לה ילד שמקבל קצבת נכות. זאת אומרת שלגבי כלל המשפחות הנושא מוסדר בתקנות.
ג'ודי וסרמן
¶
מבחינה חקיקתית טהורה היה נכון איפה שיש לגבי כלל המשפחות להסדיר גם את העניין של משפחות האומנה כי אנחנו רוצים להשוות את המעמד של משפחת אומנה למעמד של ילד רגיל במשפחה שזה נמצא בתקנון.
יאיר פרץ - היו"ר
¶
שגברתי תנסח שההנחה לגבי ילדים נכים וילדים למשפחות אומנה יהיו מקבילות לתקנה הקיימת היום, וכל ההנחות הכרוכות.
רינת וייגלר
¶
אני ממשרד העבודה והרווחה ולא מוסמכת לדבר בשם משרד הפנים אבל שוחחתי אתמול בבוקר עם המתמחה לשעבר של משרד הפנים, היא גם העבירה אלי נוסח טיוטה. אני אמרתי לה שיש היום ישיבה והיא הבטיחה שמישהו מטעם המשרד יגיע. יש הצעה על נוסח שאני יכולה לתת, להכליל אותה בתקנות ההסדרים במשק המדינה, תיקון לתקנה 1 ותיקון לתקנה 2.
יאיר פרץ - היו"ר
¶
למה לא? זה אותו דבר. היועצת המשפטית אומרת שאין בעיה. השורה התחתונה שחשוב לנו שאותה משפחה אומנת תקבל את ההנחה כמו משפחות רגילות.
יאיר פרץ - היו"ר
¶
בחוק ההסדרים חלה עליהם חובה. אנחנו מנסים מבחינה משפטית שתהיה תקנה שתאמר שמשפחות אומנה יחול
גו'די וסרמן
¶
יש שתי אפשרויות שעומדות בפני הוועדה כדלקמן: או לעשות תיקון עקיף לחוק ההסדרים במשק המדינה, לסעיף המסמיך לעניין הארנונה ולקבוע שם בניגוד למה שקיים לגבי כלל האוכלוסיות האחרות: הנחה מפורשת בארנונה. אפשרות שניה זה לעשות סעיף מסמיך בחוק ולקבוע ששר הפנים יתקין תקנות אשר יקבע הנחות גם למשפחת אומנה בדומה למשפחות אחרות.
יאיר פרץ - היו"ר
¶
זו הייתה כוונתי. כוונתי הייתה שמשפחת האומנה תקבל את ההנחה כמו משפחה רגילה. שר הפנים יתקין תקנות לעניין הנחה מארנונה לילדים במשפחת אומנה בדומה לילדים במשפחה ביולוגית, גם הילד הנכה.
יאיר פרץ - היו"ר
¶
אנחנו כבר אחרי זה. הנושא נידון בשבוע שעבר והייתה הסכמה לגבי ילד רגיל, הייתה גם הסכמה לגבי ילד נכה. הייתה הסכמה שאין בעיה לשנות את התקנות בנושא של ילד רגיל. לגבי הנכה הנציגה ביקשה להחזיר לנו תשובה והתשובה שקיבלנו הבוקר זה הסכמה גורפת לשני הדברים האלה.
שי סומך
¶
כולם יודעים מה המטרה. יש היום 25% הנחה בארנונה להורים של ילד רגיל ורוצים שזה יהיה להורים של ילד נכה. למה פשוט לא לשנות את התקנות?
ג'ודי וסרמן
¶
הוועדה קבעה שזה יהיה בחוק. האלטרנטיבות הן להיכנס לחוק ההסדרים במשק המדינה לסעיף המסמיך לעניין ההנחות בארנונה ולקבוע שם את ההנחה. אפשרות אחרת זה לעשות סעיף מסמיך לשר למרות שיש לו כבר הסמכה בחוק אחר.
שי סומך
¶
יכול להיות שאפשר להוסיף את סעיף ההסמכה הכללי להגיד "לרבות ילד נכה שהוא ילד במשפחת אומנה" או משהו כזה. אנחנו נחשוב על הדרך לעשות את זה.
יצחק סבן
¶
יש עוד סעיף שאני עדיין לא הסכמתי לו ואני עדיין עומד על דעתי בנושא של הביטוח הלאומי, קצבת ילדים.
יאיר פרץ - היו"ר
¶
כאדם שמכיר את המטריה מקרוב מאוד זה יגרום בעקיפין נזק שבל ישוער לאותם הילדים. אני אומר לך באחריות מלאה. אני יודע שמשפחות שייקחו מהן את קצבת הילדים הם ישכבו על הגדר ולא יתנו לילד הזה לצאת מביתם, גם אם הילד הזה יסבול. בשביל 174 שקלים אנחנו נגרום לכזה נזק? אני יודע שלהורים האלה הסכום הזה זה כל העולם והם יעשו הכל על מנת שהילד הזה לא יצא מחזקתם. אני הייתי מוכן לחשוב ולשקול דרך משרד העבודה והרווחה להוסיף בתקציב של משפחות אומנה עוד 100 שקלים לאותו ילד. זאת דרך עקיפה אבל לא לקחת מאותם הילדים. אתה לוקח מהם שני דברים: גם את הילד וגם את הכסף שהוא חלק אינטגרלי מהם, אחרת אם היה להם משאבים והיה להם הכל הילד לא היה יוצא מביתם למשפחה אחרת. אני מבקש מאדוני להסיר את זה מהחוק ונעבור לבעיית השיכון, בעיה יותר חשובה שצריך לתת עליה את הדעת.
ישראל שוורץ
¶
יש שני מסלולי סיוע שרלוונטיים לעניין הזה. מסלול סיוע אחד זה הסיוע בשכר דירה והמסלול השני זה משכנתאות. בנושא של סיוע בשכר דירה אנחנו רואים את זה כהגיוני, משתלב עם התפיסה, כי הסיוע לשכר דירה ניתן לשנה, הילד נמצא. ממילא כל שנה נבחנים אז זה ממשיך. העורך דין שהיה כאן לפני הביע את ההסכמה שלנו שנוהל סיוע בשכר דירה יהיה כדין ילד ביולוגי. לא כך הנושא בתחום המשכנתאות שאותו אנחנו נטפל באמצעות ועדות חריגים. לפעמים קבלה של ילד יכולה לעלות את הסיוע שהמדינה נותנת למשפחה כמשפחה צפופה בעשרות אלפי שקלים מענק, הרבה כסף. לא תמיד הילד נשאר לתקופה ולכן אנחנו לא יכולים לתת פתרון קבוע למצב שהוא זמני. לכן יש לנו הסכמה דרך ועדות חריגים להתייחס לזה ברגישות, לתת את המענים באותם מקרים שנקבל דוח משירותי הרווחה שנוצר קשר אמיתי וכן הלאה.
יאיר פרץ - היו"ר
¶
אני מסכים עם אדוני אבל אני רוצה לומר דבר אחד: אני מבקש ממשרד השיכון להביא בפני השר את האפשרות שאם ילד נכה מגיע למשפחה אומנת ותעמוד בתנאים כמו כסא גלגלים, אמבטיה מיוחדת, שמשרד השיכון ייקח את זה בחשבון וינסה לתת סיוע לאותה משפחה. אני לא אומר את זה לחקיקה אלא לפרוטוקול. קורה מצב שילד נכה מגיע למשפחה אומנת ואין התאמות. אומרים למשפחה שזה לא הילד שלה, לא יכולים לעשות את זה ואין זכאות. אני מבקש שהדברים האלה ייבחנו לפנים משורת הדין ויינתן פתרון לאותם הילדים הנכים. זה גם יאפשר למשפחות נוספות חזקות ובריאות לקלוט ילדים כמשפחות אומנה.
עמיחי כץ
¶
זאת אומרת שייתכן שעל אותו ילד יקבלו פעמיים: הוא יהיה רשום לפי תעודת זהות ולפי אישור משרד העבודה.
יאיר פרץ - היו"ר
¶
אני יכול להרגיע אותך כי לכל הילדים של משפחה אומנת בדיור סוציאלי יש עמידה. זה לא שכר דירה חופשי.
רועי קרת
¶
אנחנו מבקשים לתת ליועצת המשפטית של הוועדה נוסח קצת יותר מעוגן כי אני רואה שיש נוסח שעומד להתפרסם. אנחנו מבקשים להעיר שלקראת הקריאה השניה והשלישית יש לנו עוד 3 הערות קטנות שהוועדה תצטרך לחשוב עליהן בנושא דמי הלידה.
גו'די וסרמן
¶
"הצעת חוק הטבות למשפחות אומנה תיקוני חקיקה התשס"א – 2002. תיקון חוק זה. מחלה - העדרות בשל מחלת ילד אחד. בחוק דמי מחלה העדרות בשל מחלת ילד התשנ"ג - 1993, לאחר סעיף 1 (א) יבוא: הגדרת ילד – בחוק זה ילד, לרבות ילד הנמצא אצל עובד במשפחת אומנה באישור משרד העבודה והרווחה (להלן- המשרד) או מי שהמשרד הסמיכו לכך בהתאם לכללים שנקבע בתע"ש בעניין מסירת ילד למשפחת אומנה. בסעיף זה: תע"ש - הנחיות והוראות המנהל הכללי של המשרד, תקנון לעבודה סוציאלית תע"ש כתוקפן מזמן לזמן המצויות לעיון הציבור ולשכות שירותים חברתיים ובלשכות המחוזיות של המשרד.
(2) תיקון חוק עבודת נשים. בחוק עבודת נשים התשי"ג לאחר סעיף 6 (ב') יבוא 6 (ג) חופשה להורה במשפחת אומנה. כאמור בסעיף 6 יחול בשינויים המחויבים ובתיאומים ששר העבודה, באישור ועדת העבודה והרווחה והבריאות של הכנסת, יקבע בתקנות גם על עובדת שקיבלה לטיפולה ילד עד גיל 10 בתור אם אומנת במשפחת אומנה לתקופה שעולה על 6 חודשים באישור משרד העבודה והרווחה או מי שהמשרד הסמיכו לכך, בהתאם לכללים שנקבעו בתע"ש לעניין מסירת ילד למשפחת אומנה והכל בכפוף להוראות אלה: 1. חופשת הלידה לגבי ילד מעל לגיל 3 תהיה של 4 שבועות בלבד.
2. העובדת לא ניצלה את זכותה לחופשת לידה לפי סעיף זה אצל אותו מעביד במהלך אותה שנת עבודה. בסעיף זה תע"ש - הנחיות הבאות המנהל הכללי של המשרד, תקנון לעבודה סוציאלי תע"ש כתוקפן מזמן לזהמן המצויות לעיון הציבור ולשכות לשירותים חברתיים ולשכות מחוזיות של המשרד.
(3) תיקון חוק הביטוח הלאומי. בחוק הביטוח הלאומי נוסח משולב התשנ"א- 1995 בסעיף 57 יבוא: 1. בסעיף קטן ג' אחרי המילים "שקיבלה לאימוץ" יבוא "או שקיבלה לטיפולה כאם אומנת במשפחת אומנה" וכן המילים "לרגל האימוץ" יבוא " או לרגל קבלת ילד למשפחת אומנה" ובסופו יבוא "או היום שבו נתקבל הילד לטיפול במשפחת אומנה ובלבד שאם נתקבל למשפחת אומנה ילד שמלאו לו 3 בטרם מלאו לו 10 שנים ישולמו דמי הלידה בעד תקופת זמן של 4 שבועות.
בסעיף זה – אם אומנת, משפחת אומנה כמשמעותם בסעיף 6 (ג) לחוק עבודת נשים. 2. אחרי סעיף קטן ה' יבוא ו': הוראות סעיף קטן ה' יחולו גם על אם אומנת ובלבד שמבוטחת קיבלה לטיפולה ילד כאם אומנת, לא קיבלה דמי לידה בעד אותה שנה".
יתווסף סעיף 4 להצעת החוק שיוסיף סמכות לשר הפנים להתקין תקנות לגבי ילדים ממשפחת אומנה, לגבי ההנחה בארנונה או בסעיף הסמכה נפרד, או בתוך תוספת לסעיף המסמיך שקיים בחוק הסדרים במשק המדינה תיקוני חקיקה.
עמיחי כץ
¶
אם אני זוכר היטב מדובר ב- 300 משפחות, 150 בערך זכאיות לדמי לידה כפול דמי לידה המוצעים.
הישיבה ננעלה בשעה 10:40