פרוטוקולים/עבודה/4531
ועדת העבודה, הרווחה והבריאות 13
22.01.2002
פרוטוקולים/עבודה/4531
ירושלים, כ"ב בשבט, תשס"ב
4 בפברואר, 2002
הכנסת החמש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 451
מישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
יום שלישי, בשבט התשס"ב, 22.01.2002, שעה 09:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-15 מתאריך 22/01/2002
הצעת חוק הביטוח הלאומי (תיקון – מענקים במסגרת ניסויית), התשס”א-2000 – חה”כ נעמי חזן
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק הביטוח הלאומי (תיקון – מענקים במסגרת ניסויית), התשס"א-2000 – חה"כ נעמי חזן
מוזמנים
¶
חה"כ נעמי חזן
עו"ד רועי קרת - הלשכה המשפטית, המוסד לביטוח לאומי
אהוד בן-דרור - משרד האוצר
נטשה כשר - משרד האוצר
עו"ד שי סומך - משרד המשפטים
אברהם מאנל - משרד העבודה והרווחה
היו"ר דוד טל
¶
בוקר טוב, אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות ועל סדר יומנו הצעת חוק הביטוח הלאומי (תיקון – מענקים במסגרת ניסויית), של חברת הכנסת נעמי חזן. גברתי, מהות החוק בבקשה.
נעמי חזן
¶
אני אסביר את מהות החוק ואת הבעיות ואני יודעת שהממשלה מתנגדת. יש לי פגישות די קבועות ביוזמתי עם מנכ"ל המוסד לביטוח לאומי, פרופ' שטסמן ואני עושה את זה כדי לנסות לפתור בעיות שעולות, בעיקר בתחום של משפחות חד הוריות, אבל לא רק. מדובר בניסוי משום שמדיניות מסוימת לא בהכרח אנחנו יודעים מראש מה יהיו תוצאותיה. הדוגמה הבולטת ביותר היא תכנית ויסקונסין. זאת תכנית מעניינת, שניסו להעתיק אותה לארץ ואם עושים את תכנית ויסקונסין אין ספק שצריך שינוי חקיקה. חוק הביטוח הלאומי, כפי שהוא קיים עכשיו, לא מאפשר לבצע את תכנית ויסקונסין בלי המשך של קצבאות בתקופה - - -
נעמי חזן
¶
עוד לא ניסו את תכנית ויסקונסין. אם זה עובד ואם צריך שינויים פה ושם, צריך לעשות פיילוט. לנסות את זה בשלושה ארבעה מקומות, לראות איך זה עובד וכו', אבל האפשרות הזאת לא קיימת בחקיקה כרגע. הרעיון מאחורי הצעת החוק, ואני ערה לחלוטין שצריך לחזק כל מיני דברים פה, הוא לאפשר את הניסוי כדי לראות אם יש מקום להמשך בקנה מידה רחב ואז זה יצריך שינוי חקיקה יותר מאוחר. הרעיון הוא לא שלי ולפרוטוקול אני אומר שפרופ' שטסמן אמר שהוא לא יכול לעשות את זה כי אין לו הרשאה בחקיקה. הוא ביקש ממני לחוקק חוק שיאפשר לו לעשות ניסויים כדי לראות אם הדבר עובד ואיזה תיקונים צריך לעשות. זאת בעצם מטרת החוק.
נעמי חזן
¶
נכון וזאת גם הבעיה עם הצעת החוק השלי. היועצת המשפטית של הוועדה גם הפנתה את תשומת ליבי לכך שצריך בקרה מתמדת על הניסוי בחקיקה עצמה. לדוגמה, רוצים לעשות נסיון לגבי תכנית ויסקונסין בשלושה מקומות בארץ, שיביאו את הניסוי לאישורה של ועדת העבודה והרווחה ושיהיה מעקב.
נעמי חזן
¶
לא של המוסד עצמו כי הוא עוקב אחרי עצמו. העיקרון הוא שהניסוי צריך בקרה והניסוי חייב להיות מוגבל בזמן. אי אפשר לעשות ניסויים לעולמי עד ומשום שאנחנו מדברים בניסוי צריך לראות במשך שנתיים-שלוש אם זה עובד או לא, אחרת זה חסר משמעות, אבל בהחלט חייבת להיות מגבלת זמן סבירה אחרת זה פתוח מדי ולא זאת הכוונה. אני אתן, ברשותכם, דוגמה אחרת. אני טוענת כל הזמן שלימודים על תיכוניים של אימהות חד הוריות הם חיוניים כדי להוציא אותן ממעגל העוני ולהכניס אותן לשוק העבודה.
ג'ודי וסרמן
¶
יש שוני לגבי חד הוריות או אנשים שלא חייבים במבחן תעסוקה לעומת אחרים שחייבים להתייצב ולהיות מוכנים לעבודה. לגבי אחרים שחייבים להתייצב יש אולי בעיה בלימודים - - -
נעמי חזן
¶
אנחנו נדבר על ההצעה תוך שבוע-שבועיים כי היא כבר עברה קריאה טרומית. טענתי שאם ממשיכים את הקצבה בזמן לימודים, והיום המצב הוא שמבטלים מיד את הקצבה, זה מאפשר להן להשיג תואר ולהיכנס לשוק העבודה. איך מוכיחים את זה? אי אפשר לעשות את זה בלי ניסוי מבוקר. מה שאני מנסה לעשות זה לתת כלי לביטוח הלאומי לברר אפשרויות.
היו"ר דוד טל
¶
לבנות מודל, ללוות אותו בתקופה מסוימת ולהחליט אם הוא טוב או לא טוב. משרד המשפטים ומשרד האוצר, אני רוצה להפנות אליכם שאלה: האם לא נכון ולא ראוי, גם מבחינה כלכלית, שבמקום שנלך אחרי גחמה של מנכ"ל כזה או אחר שרוצה לעשות את זה בצורה שרירותית, שהדבר ייעשה כך שהוא יוכל לבדוק שלושה-ארבעה-חמישה מודלים בנושאים שונים ואז, ללא ספק, העלות בסך הכל תהיה הרבה יותר קטנה. אפשר יהיה לבחון את זה ולאחר שהעסק ייבחן אפשר יהיה לומר: ניסוי ראשון הצליח בצורה בלתי רגילה, ניסוי שני נכשל, לגבי ניסוי שלישי יש לנו ספקות וניסוי רביעי הצליח ולכן אנחנו מאמצים את ניסוי מס' 1 ואת ניסוי מס' 4 וחוסכים למדינת ישראל הרבה מאד כסף. מה אומר משרד המשפטים?
עו"ד שי סומך
¶
בוודאי שאין לנו התנגדות לניסויים, אבל השאלה היא באיזו דרך עושים אותם. במקרים מסוימים אפשר לעשות אותם, אם החוק מאפשר את זה, בלי תקנות אפילו.
עו"ד שי סומך
¶
יכול להיות שבמסגרת החוק אפשר להתקשר עם חברות סיעוד כאלה ולא עם חברות סיעוד אחרות ובמקרים אחרים יכול להיות שאפשר לעשות את זה בתקנות. יש מקרים בהם אנחנו חושבים שהליך חקיקה הוא הליך ראוי ואני אומר כך: אנחנו לא מתנגדים לכך שייעשו ניסויים, זה אפילו טוב ואנחנו בעד ניסויים, אבל אנחנו מתנגדים לצ'ק פתוח, לכך שכל ניסוי וניסוי יוכל להיעשות בדרך המזורזת שמוצעת כאן. הדוגמה של תכנית ויסקונסין היא דוגמה מצוינת – תכנית ויסקונסין היא ניסוי והניסוי הזה מאד מורכב: יש הפרטה של חברות וכשמפריטים משהו, גם בניסוי, אחר כך מאד מאד קשה לשנות את זה. ההפרטה יוצרת אינטרסים כלכליים ואחרי זה האינטרסים האלה מונעים את שינוי המצב ותומכים בהמשך הניסוי. רצו לחייב מקבלי הבטחת הכנסה בכל מיני דברים כאלה ואחרים והיו דברים מאד פרובלמטיים. ההצעה הראשונה של הביטוח הלאומי אמרה: אנחנו רוצים תקנות. התנגדנו לזה כשהתברר לנו במה מדובר ובאמת ראינו שיש המון בעיות בתכנית הזאת והיו הרבה שינויים, לא רק שלנו אלא של כל מיני משרדים.
יש מקרים מסוימים בהם הליך תקנות הוא בסדר, אבל יש מקרים בהם הליך חקיקה הוא ראוי וצריך להבין שהליך החקיקה, נכון שהוא לפעמים ארוך ומסורבל, אבל יש בו חשיבות. בשלב הראשון יש תזכיר חוק שעובר גם לאקדמיה, גם מחוץ לממשלה וגם למשרדים הנוגעים בדבר. אחר כך יש דיון מקצועי בתוך משרדי הממשלה והמשרדים מעירים את הערותיהם. אחר כך יש דיון ציבורי מכיוון שהתזכיר פומבי. בנוסף לכך יש דיון בוועדת שרים לענייני חקיקה בו יכולים השרים להביע את דעתם ובסופו של דבר יש פרסום ברשומות. זהו הליך שבניסויים מסוימים צריך להיעשות.
היו"ר דוד טל
¶
האם אדוני לא סומך על המנכ"ל לביטוח לאומי, למשל, שממילא, כפי שאתה אומר, אם הוא רוצה הוא יכול לתת את זה החוצה לחברה כזאת או אחרת לבדוק או לעשות כל מיני דברים? מחד אתה אומר שאין לו מניעה לבדוק נושא מסוים כי הוא יכול לעשות את זה היום.
אהוד בן-דרור
¶
היא יכולה לאשר מחקר, אבל היא לא יכולה לאשר מתן תשלומי גמלאות בצורה שונה ממה שנקבע בחוק. גם אם תשב מועצת הביטוח הלאומי ותחליט על תכנית ויסקונסין, אי אפשר יהיה לבצע בלי שתהיה חקיקה מתאימה.
היו"ר דוד טל
¶
לכן אנחנו צריכים את החוק הזה כדי לאפשר למנכ"ל, למשל, לעשות עוד צעד קדימה. לאחר מכן הוא יבדוק את הנושא, יגיע לוועדה ונחליט אם זה טוב או לא טוב.
עו"ד רועי קרת
¶
היום יש לביטוח הלאומי סמכות בחוק לתת הענקה לצורך בדיקה נסיונית של גמלה. סעיף 36 מאפשר את זה.
עו"ד רועי קרת
¶
זה סעיף ישן מאד. לא מתקנים חוק בדרך של הוספת הוראה דומה. ההוראה שחברת הכנסת חזן נתנה בהצעת החוק שלה למעשה לא מוסיפה שום דבר על מה שכבר כתוב היום בסעיף 36 לחוק ואין טעם לכתוב אותו דבר פעמיים. כשאנחנו מדברים על ניסוי שמלווה במחקר, יש הרבה מאד אלמנטים שחייבים להתייחס אליהם שלמעשה לא מופיעים בהצעת החוק. למשל, מה קורה עם מישהו שהתחיל את הניסוי ורואים שהוא השתלב בניסוי רק כדי לקבל גמלה שלא מגיעה לו לפי דין, איך שוללים אותה ממנו?
עו"ד רועי קרת
¶
הצעת החוק הזאת מדברת רק על חלק התשלום ויש לנו בעיה גדולה עם חלק השלילה. צריך לדבר על עוד דברים כמו, למשל, קבוצת בקורת.
עו"ד רועי קרת
¶
פרוייקט ויסקונסין הוא דוגמה טובה שמטרתו לבדוק אם הוא באמת גורם לעידוד אנשים לצאת לעבודה. צריך היה להגדיר אוכלוסיה שתשתתף באוכלוסיה ולקחת אוכלוסיה מקבילה עם אותו מעמד סוציו-אקונומי ולראות אם הקבוצה שהניסוי חל עליה התקדמה יותר מאשר האוכלוסיה שהניסוי לא חל עליה.
היו"ר דוד טל
¶
זה בסדר גמור, אבל אני עדיין לא מבין למה הממשלה מתנגדת. אם סעיף 36 קיים ממילא, למה לכם להתנגד? אדוני מכיר את סעיף 36?
אהוד בן-דרור
¶
לא בכדי מעוגנת החקיקה הסוציאלית בישראל בחקיקה. החקיקה הסוציאלית בישראל, כמו בכל מקום אחר, מרכזת תקציבי ענק ולכל שינוי יש השלכות רוחב שלפעמים קשה לחזות אותן.
אהוד בן-דרור
¶
ההליך הראוי הוא בכל זאת הליך חקיקה ולא עקיפת חקיקה גם אם זה לצרכים מאד נכונים וראויים. צריך לזכור שהצרכים בכל מערכת סוציאלית תמיד יהיו מעבר למה שנותנים ולא משנה כמה ניתן. גם אם נכפיל היום את תשלומי ההעברה, עדיין יהיו צרכים רבים שלא מכוסים.
היו"ר דוד טל
¶
מחר יכול לבוא חבר כנסת עם גחמה שאומרת: בחוק משפחות ברוכות ילדים, במקום 850 ש"ח לילד החמישי אני רוצה 1,200 ש"ח. האם לא נכון ויותר ראוי שהביטוח הלאומי יבדוק את הנושא הזה, יראה את ההשפעות שלו ועל ידי כך יחסוך לעצמו הרבה גחמות כאלה ואחרות של חברי כנסת ומנכ"לים? על ידי כך אתה יודע שאתה מצטמצם בפאשלות ומה שתחליט יהיה הרבה יותר מקצועי והרבה יותר נכון. אתה יכול לומר, למשל, שניסוי מסוים הוא מצויין, הוא נכון, הוא עובד נכון ויש לו תופעות מצויינות אבל בגלל צוק העיתים אי אפשר יהיה להפעיל אותו השנה ולא בשנה הבאה אלא בעוד חמש שנים. כך לפחות נדע שהתכלית של הנושא הזה ראויה. ברגע שהכלי הזה יהיה קיים תמיד תוכל לומר לחברי הכנסת: יש לנו אפשרות לבדוק את הנושא הזה. כך אתה מגיע לוועדה עם עבודה מסודרת ומציג את הדברים בצורה מסודרת. אני סבור שרוב חברי הכנסת, אם לא כולם, כשיראו שלפניהם מונחים דברים שנבדקו בצורה מקצועית, קשה יהיה להם להתמודד עם זה, כלומר הם יקבלו את דעתך שאין מקום להצעת חוק כזאת, למשל. כך אתה חוסך לעצמך מאות מיליונים.
היות והייתי שותף לחוק משפחות ברוכות ילדים ואני זה שדחף אותו כאן בוועדה, בקטעים מסוימים של החוק היה בזה הרבה אנטיגוניזם שיצר אצלי ידידי הטוב בייגה שוחט. ניסיתי, יחד עם אופיר פינס לשכנע אותו להגיע למשהו מושכל ושיגיד לי מה האוצר יכול להרים. אגב, הצעת החוק המקורית דיברה על 1.600 מיליארד שקל ואני אמרתי לחבר הכנסת הלפרט: אני לא מעלה את זה במתכונת הנוכחית וצמצמתי את זה ל-480-500 מיליון שקל. לאחר מכן הלכתי עם זה לבייגה יחד עם אופיר פינס ורציתי לדעת ממנו מה האוצר יכול לספוג. אם הוא היה אומר לי שאפשר לעמוד ב-250-300 מיליון והייתי יודע שנכנס פה עוד אלמנט של אדם שיש לו כל הנתונים, הייתי מקבל את זה, אבל הוא לא רצה לשמוע שום דבר וזרק אותנו מהמדרגות, בפרט אותי. זה גרם אצלי לאנטיגוניזם להעביר את זה בכל מקרה. יכול להיות שלא עשיתי טעות, אני לא יודע, אבל האם לא היה נכון וראוי שתהיה מחלקה אצל רועי או אצל המנכ"ל, שתבדוק את הנושא, תריץ אותו שנתיים-שלוש ואחר כך יחזרו לחברי הכנסת ויאמרו: זה לא ראוי. ראוי להוסיף לילד הראשון לפחות עוד 20% ולילד החמישי להעלות רק ב-20% במקום ב-50%. זה יותר מקצועי ויותר נכון והחסכון יהיה הרבה יותר גדול.
אני לא רואה פה צ'ק פתוח. היות ואני סומך על מי שמונה למנכ"ל, סביר להניח שהוא אדם אחראי שלא ישתמש בצ'ק הפתוח הזה וממילא העין הציבורית תמיד מפקחת עליו.
אהוד בן-דרור
¶
כמובן שיש הצעות חוק פרטיות שעולות שעלותן גבוהה, ונתת דוגמה טובה את חוק משפחות ברוכות ילדים, אבל לעומתן יש יותר הצעות חוק פרטיות שלא עוברות.
אהוד בן-דרור
¶
נכון, זאת הצעת חוק ממשלתית. אם חברי הכנסת היו מוכנים שיתווסף סעיף שאומר שמוקפאת החקיקה הפרטית בתחום הביטחון הסוציאלי, הייתי מסכים לזה. זה לא ימנע את החקיקה הפרטית אלא רק יוסיף.
נעמי חזן
¶
אני מתחילה להשתומם. עד עכשיו אמרתי שהרעיון הוא נכון, צריך להגביל ולעשות בקרה אבל עכשיו, אחרי הדיון הזה, אני עוד יותר מתחזקת. מדינת ישראל, שמערכת הביטוח הסוציאלי שלה היא מערכת מפוארת, יכולה גם ללמוד ממקומות אחרים בבריטניה. לפני חמש שנים התחילו שם ניסוי בעניין שינוי די מהפכני בגישה למשפחות חד הוריות כולל פתיחת מועדוניות, מעונות ודברים מהסוג הזה, משום שחשבו שאם משחררים את האישה ייתכן מאד שאפשר שוב להכשיר אותה ולהוציא אותה מהאבטלה. הם עשו את זה כי הם לא היו בטוחים מראש שזה יעבוד, אבל הם ידעו שהם צריכים לעשות משהו. התגבשה תכנית של אנשי מקצוע, מומחים גדולים בתחום, שהריצו את זה שלוש שנים בהצלחה אדירה. אחרי שלוש שנים החליטו שזה ממש עובד, למרות שפה ושם יש תיקונים קלים, והעבירו את זה בחקיקה. אתם אומרים, למעשה, דבר שדי מפתיע אותי: שאתם מפחדים מלנסות את מה שחבר הכנסת דוד טל אמר שאולי כדאי לעשות בחיסכון אדיר. בפרוייקטים חברתיים גדולים אין ביטחון מראש ואתם יודעים היטב שצריך לבדוק אותם כל הזמן. מה שאני שומעת מכם, אני מודה, מפריע לי, כי אתם אומרים: או שלא יהיה ניסוי בכלל או שכל דבר חדש נכניס לחקיקה.
נעמי חזן
¶
אתם אומרים: או שזה לא ייעשה בכלל או שצריך חקיקה מורכבת, ראה תכנית ויסקונסין. ברגע שאתה עושה חקיקה מורכבת התוצאה היא שאתה מקבע את הפרוייקט מראש, אפילו אם הוא לא עובד, בגלל שעשית כל כך הרבה דברים. בסופו של עניין עשית משהו חדש, אתה לא יודע מה התוצאות אבל משום שהתעקשת על חקיקה מורכבת, צריך להמשיך בזה.
עו"ד שי סומך
¶
צריך להכיר את תכנית ויסקונסין. תכנית ויסקונסין היא עולם ומלואו ואני חושב שבהרבה מקרים, אחרי שהיית מבינה מה קורה בתכנית, יכול להיות שהיית - - -
עו"ד שי סומך
¶
היו שם דברים מאד מורכבים שחייבו את ההליך המורכב הזה כי יכלו להיות שם פגיעות בשכבות חלשות.
עו"ד שי סומך
¶
אנחנו לא מתנגדים לעצם עריכת הניסויים. יכול להיות שהביטוח הלאומי יחליט לעשות ניסוי והתוכן שלו ייקבע בתקנות. זה יכול להיות לגיטימי אבל אני רק אומר שהצ'ק הפתוח הוא בעייתי. אני חייב לציין שבעקבות שיחה שניהלתי עם רועי אני חושב שצריך להקדיש מחשבה מחדש לעניין. הצעת החוק לא משנה בכלל את המצב הקיים בנוסח הנוכחי וצריך להקדיש לכך חשיבה מחדש.
היו"ר דוד טל
¶
אתם מבינים עכשיו מה רוצה חברת הכנסת חזן? יכול להיות שצריך לשנות את החוק, אבל האם הרעיון מובן?
עו"ד שי סומך
¶
את רוצה דבר כמו תכנית ויסקונסין? תכנית ויסקונסין יכלה לשלול מאנשים גמלאות הבטחת הכנסה. את רוצה לעשות דבר כזה בחוק? אני בטוח שלא.
נעמי חזן
¶
אני מפחדת שתכניס אנשים לתכנית ויסקונסין בכפיה כשאין לך מושג איך זה עובד. ניסו את זה בוויסקונסין, לא במדינת ישראל. האם אתה יכול להיות סמוך ובטוח שזה יעבוד במדינת ישראל? לא. זה ניסוי שאתה עושה בחקיקה ראשית עם השלכות מאד מאד גדולות בפוטנציאל.
היו"ר דוד טל
¶
אני בהחלט בעד הרעיון המרכזי שלך אבל צריך למצוא פתרונות איך אפשר ליישם אותו. בלי חקיקה הוא לא יכול לעשות את זה.
נעמי חזן
¶
נכון ואתה הופך את כולם לשפני נסיון כי אין לך מושג אם זה יעבוד או לא. אתה יודע היטב שלגבי תכנית ויסקונסין יש מחלוקות אדירות בקרב המומחים.
היו"ר דוד טל
¶
אני רוצה למקד את הבעיה. הרעיון שנעמי מציגה הוא נכון, לדעתי ואני תומך בו. אני חושב שוודאי האוצר ומשרד המשפטים צריכים לתמוך בו בשתי ידיים, מפני שאז חלק מהחוקים שיהיו על בסיס נסיוני כזה או אחר ואז אין ספק שהתכנית ראויה ונכון להוציא את הכסף על זה. מצד שני יש בעיה ששי מעלה כאן וצריך למצוא לה פתרון. אם אנחנו נותנים אפשרות למנכ"ל הביטוח הלאומי לעשות ניסוי כזה, אני לא רוצה שתהיה לו האפשרות לשלול גמלה מאזרח מדינת ישראל. אפשר, אולי, להוסיף על מה שקיים כרגע ויש עם זה בעיה, אבל אי אפשר יהיה לשלול מאזרח דבר מבלי לחוקק חוק.
עו"ד רועי קרת
¶
זהו ניסוי ברובד הראשוני ביותר מכיוון שברגע שרוצים לעשות קצת מעבר לכך, נתקלים בבעיה של אנשים שיש לנו חשד לגביהם שהם נכנסו לניסוי כדי להשיג גמלה שהם לא היו מקבלים בשום דרך אחרת והניסוי לא ישיג את מטרתו אם אין אפשרות לבדוק את הדברים האלה. בשנת 95' נערך במוסד לביטוח לאומי ניסוי של תשלום גמלה לאנשים שפתחו עסקים קטנים. הניסוי היה מאד קצר ומוגבל בזמן ואני בטוח שחברת הכנסת חזן לא חולקת על כך שצריך להכניס הגבלות שלא מופיעות בנוסח החוק – הגבלה בזמן, הגבלה בקריטריונים ועוד.
עו"ד רועי קרת
¶
צריך לאפשר את זה במגבלות, שיהיה פיקוח, אולי זה יבוא לכנסת לוועדת העבודה והרווחה, אבל צריך לאפשר את זה.
היו"ר דוד טל
¶
אני לא רוצה שישחקו אותך. אין לי בעיה שישחקו את הוועדה, אבל אין לי ספק שצריך פה פתרון משפטי לנושא בשאלה איך לא ייפגעו זכויות של אדם בניסוי שכזה. צריך לראות איך אפשר לתקן את החוק ולהוסיף קריטריונים ומגבלות כדי שדבר כזה לא יקרה. אחרי זה נשוב ונדון בהצעת החוק.
ג'ודי וסרמן
¶
הצעת החוק של חברת הכנסת חזן היא בפרק של הענקות מטעמי צדק. הפרק הזה מדבר על מתן הענקות ולא על שלילה או על הגבלה במקרים מאד ספציפיים שמוגדרים בתקנות לפי מבחני תקנות. מדובר על מבחנים מאד קונקרטיים ואני מברכת על מה שהצהירה המציעה בתחילת הדיון, שהיא מתכוונת להגביל את זה בזמן ושגם עקרונות הניסוי, לא רק שיעורי התשלום, יהיו באישור הוועדה. למרות כל זאת, כפי ששמענו עד עכשיו ההצעה הזאת, כפי שהיא, לא תאפשר ביצוע ניסוי כמו תכנית ויסקונסיון. תכנית ויסקונסין אמנם מעניקה למשתתפים בה הטבות מעבר למה שמופיע היום בחוק כגון: גן ילדים, הסעות, שכר לימוד וכו' אבל בעיקר מחילה על אנשים שיש להם היום זכויות, כללים נוספים שאינם נמצאים היום בחוק. החוק כפי שהוא לא יאפשר ביצוע ניסוי, כמו שרועי הגדיר, שהוא באמת רחב היקף ומהפכני. אם היושב ראש מדבר על הטבה ועל הטבה בלבד ולא על ניסוי שיש בו משום שלילה, אני לא רואה איך הסעיף הזה יאפשר את זה.
עו"ד רועי קרת
¶
רק לתת הענקה, כמו שכתוב בסעיף 36, זה ניסוי מאד מוגבל והמסקנות שאפשר להסיק מניסוי כזה מאד מצומצמות.
עו"ד רועי קרת
¶
כשעושים ניסוי נותנים תנאים לגמלה חדשה או תנאים חדשים לגמלה קיימת. השאלה היא מה קורה אם האדם לא עומד בתנאים החדשים של הניסוי.
היו"ר דוד טל
¶
אני רוצה להרחיב את סעיף 36 כדי שיתאפשר לעשות ניסויים כאלה ואחרים ואולי להיטיב. אתה יכול לתקן או להוסיף על הצעת החוק של נעמי חזן כדי להביא לנו משהו שאתם יכולים לחיות איתו והוא רק מוסיף על סעיף 36?
עו"ד רועי קרת
¶
זה יהיה חייב להיות בתיאום עם משרד המשפטים. קיבלנו רק השבוע תזכורת שאומרת שאנחנו כפופים להחלטות הממשלה והחלטת הממשלה בנושא הזה היתה להתנגד לנושא הזה. אנחנו יכולים לעזור בניסוח אבל זה לא ישנה את העמדה המתנגדת.
נטשה כשר
¶
אני מתקשה להבין מה מנסים לעשות כאן. כמעט כל ניסוי שחשבנו עליו ודיברנו עליו יחד עם המוסד לביטוח לאומי כמעט אף פעם לא אומר: בואו ניתן לקבוצה הזאת באופן נסיוני עוד כסף, כי זה ניסוי לא מעניין.
היו"ר דוד טל
¶
הפחד הוא מההצלחה והכסף של הניסוי הוא כסף קטן. אם יחליטו לבדוק משפחות ברוכות ילדים ופתאום יהיה צריך להוסיף לילד החמישי 2,000 ש"ח, זה ייטיב עכשיו, אבל אם אחר כך יצטרכו להחיל את זה על כולם, מדובר בהרבה מאד כסף.
נטשה כשר
¶
אני מבינה שחברת הכנסת חזן רוצה ליצור איזושהי מסגרת יותר מורחבת ממה שקיימת היום לעריכת ניסויים במסגרת הביטוח הלאומי, אבל אני עדיין לא מצליחה להבין מה הניסוי שנרצה להוציא לפועל, שלא יכולנו קודם, ונוכל עכשיו עם החוק הזה. אגב, היינו מאד שמחים אם אפשר היה לעשות את תכנית ויסקונסין בלי שינויי חקיקה וזה היה עושה לנו את החיים הרבה יותר קלים.
נטשה כשר
¶
לא, בכלל לא בטוחים. בהתחלה קיווינו שאפשר יהיה לעשות את הניסוי הזה ללא שינויי חקיקה אלא במסגרת מצומצמת ומוגבלת, אבל לצערנו זה בלתי אפשרי. אם היתה מסגרת כזאת זה היה עוזר לנו, אבל הבעיה היא שהכיוון הזה לא עוזר כמעט בכל ניסוי שאני מנסה לחשוב עליו. כמעט כל ניסוי כרוך באיזשהו שינוי זכויות, שינוי קריטריונים, שינוי באופן מתן קצבה ולאו דווקא לתת למישהו יותר. לדברים האלה אין כאן מענה אלא נאמר כאן: בואו ניתן לקבוצת אוכלוסיה מסוימת יותר כסף בצורה מסוימת.
היו"ר דוד טל
¶
בשנת 85' נחקק חוק הסיעוד ודובר על רמה מסוימת. מאז לא נבדק החוק עצמו ואיך הוא משפיע על אנשים. יכול להיות שבמקום שאדם שנמצא בדרגה הנמוכה ביותר יקבל 600 ש"ח ובדרגה הגבוהה ביותר יקבל 1,500, אחרי ניסוי כזה היו מגיעים למסקנה שראוי ורצוי שיהיה מי שיוכל לקבל גם 1,800 אבל אדם אחר יכול לקבל 300.
נעמי חזן
¶
מה שאני שומעת מאד חמור כי זה א"ב של מחקר חברתי שעושים פיילוט, אבל אתם לא מסוגלים לעשות פיילוט בגלל שיש לכם מגבלות חקיקתיות וחוקיות. כתוצאה מכך יש קפאון טוטאלי, שיתוק של מערכת היצירה החברתית במדינה. אתם יושבים פה ומנמקים למה לא לעשות את זה.
היו"ר דוד טל
¶
אם אני עושה רק מחקר אקדמי כזה או אחר, זה בסדר ולצורך מחקר אני יכול להיעזר בכוחות הטובים ביותר בארץ ובעולם כדי לחקור. אין עם זה שום בעיה כי סעיף 36 עונה על זה.
נטשה כשר
¶
בדרך כלל בשביל לתת במסגרת ניסוי עושים הוראת שעה כפי שעשו, לדוגמה, לגמלה לשמירת הריון. רצו לראות אם זה הולך או לא הולך, הגדילו את הקצבה באופן ניסויי וכך גם בדמי לידה לגבר. היה ניסוי בהוראת שעה, ראו שזה לא טוב והורידו את זה.
נעמי חזן
¶
וזה לא נעשה. תזמינו את המנכ"ל לביטוח לאומי ותשאלו אותו מתי בפעם האחרונה הוא חשב שיש לו הרשאה לפתוח בניסוי.
נעמי חזן
¶
אני מוכנה לאמץ את ההצעה של היושב ראש, שיבואו אליי יחד עם היועצת המשפטית של הוועדה ונראה איך אנחנו תוחמים את הצעת החוק כך שהיא תענה על שלושה קריטריונים: 1. שאין שלילה. 2. שהניסוי מבוקר עם קריטריונים ו-3. שהניסוי מוגבל בזמן.
היו"ר דוד טל
¶
ברוח זאת נסכם את הנושא ונגביל אותו בזמן. חודש וחצי זה בסדר? תוך חודש וחצי הנושא יעלה שוב, אחרי שתגיעו לסיכום כזה או אחר. תודה רבה לכולם, אני מודה לכם מאד. הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 10:30.