פרוטוקולים/עבודה/4358
19
ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
7.1.2002
פרוטוקולים/עבודה/4358
ירושלים, ב' בשבט, תשס"ב
15 בינואר, 2002
הכנסת החמש עשרה נוסח לא מתוקן
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 439
מישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
יום שני, כג' בטבת תשס"ב, 7.1.2002, שעה 09:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-15 מתאריך 07/01/2002
חוק הביטוח הלאומי (תיקון מס' 52), התשס"ב-2002
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק הביטוח הלאומי (תיקון – פטור לתלמיד בית ספר), התשס"א-2001 –
מוזמנים
¶
אהוד בן-דרור – משרד האוצר
מיכל סגל - לשכה משפטית, משרד החינוך והתרבות
ד"ר יאיר סמוכה – סמנכ"ל בכיר ומנהל המינהל הפדגוגי, מ. החינוך והתרבות
שי סומך - משרד המשפטים
ברוך יפה-נוף - מנהל מחלקה תקציבית, משרד העבודה והרווחה
שרה כהן - מנהלת מחלקה לשירותי רווחה, משרד העליה והקליטה
רועי קרת - לשכה משפטית, המוסד לביטוח לאומי
ורד שהרבני - לשכה משפטית, המוסד לביטוח לאומי
דני אלקיים - מחלקת גבייה, המוסד לביטוח לאומי
אביבה גייבל - המוסד לביטוח לאומי
ד"ר יצחק קדמן - מנכ"ל המועצה הלאומית לשלום הילד
אסמארה אקלה - המועצה הלאומית לשלום הילד
היו"ר דוד טל
¶
בוקר טוב. הגם שחבר הכנסת המציע לא נמצא, אני אפתח את ישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת. על סדר יומנו הצעת החוק של חבר הכנסת הנדל יחד עם חברי הכנסת אליעזר כהן ומיכאל נודלמן.
על סדר יומנו כאמור הצעת חוק הביטוח הלאומי. בגדול, כפי שאני זוכר, היום כל אדם מעל גיל 18 מחוייב בדמי ביטוח לאומי. הצעת החוק אומרת שכל עוד אדם זה ימשיך להיות תלמיד, הוא יהיה פטור מתשלום ביטוח לאומי.
דני אלקיים
¶
לא מדוייק, משום שמי שמלאו לו 18 אמנם הוא מתחיל להיות מבוטח – גם לעניין ביטוח לאומי וגם לעניין ביטוח בריאות – אבל כל אלה שמתגייסים עד גיל 21 – והם אינם עובדים ואינם עובדים עצמאיים, בהגדרה אינם עובדים, זה לא חשוב אם הם לומדים או לא לומדים – הם פטורים במשך 12 חודשים מיום שמלאו להם 18 עד גיל 19.
היו"ר דוד טל
¶
החוק הזה בא לתקן את זה. למען הסר ספק, מגיל 18 – כל עוד הוא לומד עד הרגע שהוא יסיים ללמוד, עד גיל 21, הוא יהיה פטור מהתשלום.
חבר כנסת הנדל, בוקר טוב. אני מציע לאדוני שאולי גם מי שבנו חייל ולא מקבל קיצבת ילדים – הרי בגיל 18 מפסיקים לשלם קצבת ילדים ואני מניח שלאדוני יש בן שהיה חייל או שהוא חייל כבר.
היו"ר דוד טל
¶
לגבי החוק שלך הסכמנו. אני רק שואל אם לא כדאי שאדוני יציע הצעת חוק שתאמר שכל עוד אדם משרת בצבא, הוא ימשיך לקבל קצבת ילדים משום שההוצאות בגין הילד בצבא עולות על ההוצאות בגין ילד שנמצא אפילו בבית ספר תיכון או בבית, אבל זה לעניין אחר.
רבותי אנשי האוצר, יש לכם השגות?
צבי הנדל
¶
בחוק כתבנו תלמיד בית ספר שטרם מלאו לו 21 שנים, ונשענתי על כהגדרתו בחוק השאלת ספרי לימוד וכו'.
לעומת זאת, קיבלתי את המכתב "מחליטים" של מזכירות הממשלה, זה נראה לי הרבה יותר ברור ובגובה העיניים, והייתי מחליף - במקום לכתוב הגדרתו וכו', הייתי מעתיק את מה שכתבו לי מהממשלה, ואני קורא מן הכתוב:
"הפטור מדמי ביטוח לאומי יחול רק על הלומדים בבית ספר תיכון, לרבות קורסים להכשרה מקצועית ובתנאי שהתגייסו לצה"ל עד גיל 21". זה מקובל עלי לגמרי.
אני קראתי את החוק – הוא הרבה יותר מבולבל, וכאן זה ברור וזה גם כורך את הקורסים להכשרה מקצועית, אני חושב בצדק.
אהוד בן-דרור
¶
המקום לשינוי כזה הוא לא בחקיקה אלא בתקנות הביטוח הלאומי. תקנות הביטוח הלאומי כבר היום קובעות את הסייגים למי לא צריך לשלם ביטוח, למשל מגיל 18 עד גיל 19 – מה שדובר קודם, המקום הוא בתקנות.
צבי הנדל
¶
אני רוצה להגיד כיצד הגעתי לזה. היו לי הרבה תלונות בעיקר של עולים מאתיופיה- ואחד מהצדיקים שיושבים כאן לימיני היה בין הראשונים שהתריע ואחרי כן קיבלתי עוד מכתבים של ילדים שמסיימים תיכון יותר מאוחר וכו'.
ניסינו לשנות את זה – עוד לפני שהייתי יושב ראש ועדת העליה והקליטה – ופניתי לביטוח הלאומי. הביטוח הלאומי חזר אלי ואמר: אתה צודק, תקן את זה בחוק, אם זה יהיה תלוי בנו זה לא יסתיים. אני לא רוצה כעת "להפליל" את מי שאמר לי זאת, אבל כך הגעתי לחוק הזה.
אהוד בן-דרור
¶
בתקנות אנחנו לא נתנגד לתיקון המוצע – תחת ההסתייגויות שהיו בהחלטת הממשלה, שהפטור יחול רק על הלומדים בבית ספר תיכון.
אהוד בן-דרור
¶
על מתגייסים עד גיל 21 – אני גם לא חושב שזה ייקח הרבה יותר זמן מאשר הצעת חוק, על כל גלגוליה.
ד"ר יצחק קדמן
¶
שלח מנכ"ל הביטוח הלאומי פרופסור יוחנן שטסמן מכתב לשר האוצר – אז היה אברהם בייגה שוחט – בעניין הזה, ומי שרוצה יכול לקבל את המכתב. הוא הציג את הבעיה, אמר: אני צריך שלושה מיליון שקל בסך הכל כדי לעגן את זה בתקנה. מאז 21 ביוני 2000 – ובינתיים התחלפו גם יושבי ראש ועדות הקליטה, גם נעמי בלומנטל בשעתו, גם צבי הנדל בשעתו - קיימו ישיבות שם, נציג האוצר הבטיח שיתקנו תקנה, ולא תיקנו עד היום, כך שאולי עכשיו, כשחרב החוק מתנפנפת, הם פתאום גיבורים.
שרה כהן
¶
שרה כהן, משרד הקליטה. המשרד שלנו בהחלט תומך בהצעת החוק. במהלך השנים בהחלט ניסינו לעשות הרבה מאד מהלכים שיסייעו לאותה אוכלוסייה, ואני מוכרחה להגיד שלגבי חלק הארי מבין אלה שהיה להם חוב - בעקבות איזושהי חוות דעת משפטית במוסד לביטוח לאומי - כל מי שהוא תלוי, שהוריו מקבלים קיצבה מהמוסד לביטוח לאומי, פטור בתוקף כך שהוריו מקבלים קיצבה, גם אם גילו עד גיל 21.
אבל, יש כאן נקודה שאני חושבת שפחות מדברים עליה – חלק מתוך התשלומים שאותם נערים צריכים לשלם הם גם לביטוח הרפואי והפטור הזה למיטב ידיעתי מכסה רק את הפטור שהוא עבור התשלום לביטוח הלאומי ולא לביטוח הרפואי.
היו"ר דוד טל
¶
זו נקודה חשובה. אדוני לא נתן את דעתו בנושא. תחשוב על כך בינתיים, נשמע את נציג הביטוח הלאומי ואתה תגבש את העמדה. כל עמדה שתגבש אני אקבל.
ד"ר יצחק קדמן
¶
רק על חלקם. תדייק - רק על מי שלמד בפנימיות של עליית הנוער. אם הוא לומד בתיכון רגיל, ההסדר הזה לא פתר זאת.
היו"ר דוד טל
¶
אדוני נציג הביטוח הלאומי, הוועדה הזאת מצפה מפקיד בכיר שיאמר את האמת וכל האמת בפני הוועדה.
היו"ר דוד טל
¶
מפני שאם אתה לא מדייק, הייתי נוטה עכשיו לקבל את דעתך, ותיקן אותי ד"ר קדמן מפני שיש לכך משמעות אחרת.
דני אלקיים
¶
רציתי להשלים את דבריי בחלק השני שהוא קשור לחלק הראשון. נוסח ההצעה הזאת – כפי היא מוגשת – זה לא שלושה מיליון, אלא הרבה מיליונים.
דני אלקיים
¶
אני לא יכול להגיד לך, אבל אם אנחנו רוצים להיות צמודים לשלושה מיליון, אנחנו צריכים להגיד על עולים, על אלה שלומדים בבתי ספר – לכלול את כל אלה שלומדים בבתי ספר, בהכשרה מקצועית – ועל אלה שמתגייסים עד גיל 21, אחרת ההרחבה היא מאד גדולה.
היו"ר דוד טל
¶
יכול להיות שכאן חסר לי משהו. אדם שלא למד והוא התגייס בגיל 21 הוא כן זכאי על פי ההצעה הזאת? לגבי אדם שיתגייס עד גיל 21 – אתה אומר בלשון עתיד, או בלשון עבר?
היו"ר דוד טל
¶
אז למה אתה צריך להגיד את זה? אני אומר שכל מי שלמד בתיכון, עד גיל 21 – אם הוא לומד בתיכון, מאיזושהי סיבה, או בהכשרה מקצועית – הוא יקבל את זה.
אהוד בן-דרור
¶
עוד לפני העלות אני רוצה להסביר את ההתנייה הזאת בגיוס. המטרה של הפטור הזה מתשלום דמי ביטוח לאומי בגילאים האלה היתה לאפשר גשר בין תקופת הלימודים לתקופת הצבא. מי שלומד ולא מתגייס יותר מאוחר, יותר מאוחר הוא עובד.
צבי הנדל
¶
יש לי שאלה אפיקורסית. החרדים לא מעניינים אותי, אולי מעניינים אותו. מעניין אותי הנכה. נכה שסיים בגיל 21 והוא לא התגייס לצבא, אזי הוא צריך להחזיר אחורה את כל הכסף?
דני אלקיים
¶
נכה מקבל קיצבת נכות מהביטוח הלאומי. אם הוא מקבל קיצבת נכות מהביטוח הלאומי- הוא פטור מביטוח לאומי.
ד"ר יצחק קדמן
¶
אל תתעלמו מזה, יש תלמידים בבתי ספר לחינוך מיוחד – יעיד כאן ד"ר יאיר סמוכה- הוא לא נכה, הוא לא מקבל קיצבת נכות, הוא קצת "דפוק" – סליחה על הביטוי – הצבא לא רוצה אותו כי הוא לא עומד בסטנדרטים של הצבא, והוא עדיין לומד בחינוך המיוחד. הוא לא יתגייס לצבא, אני מניח, הצבא לא רוצה אותו.
ד"ר יצחק קדמן
¶
לא, מה פתאום. תלמיד בחינוך המיוחד מקבל נכות? הוא לא יתגייס לצבא, אתה רוצה לדפוק אותו פעמיים?
היו"ר דוד טל
¶
האם אני צריך להזכיר לאדוני שילדים שנולדים ללא גפיים תחתונות לא מקבלים נכות? אתה רוצה שילד בחינוך מיוחד יקבל נכות?
דני אלקיים
¶
אני רוצה להגיד שוב – לפתור בחקיקה את הבעיות כפי שד"ר קדמן מציג אותן זה בלתי אפשרי. בהרחבה של המעגל לכלול גם את האוכלוסייה הזו – אנחנו כוללים בתוך האוכלוסייה הזאת גם אוכלוסיות אחרות שלא התכוונו אליהן.
צבי הנדל
¶
ידידי ורעי יושב ראש הוועדה, אני מבקש למען ההשכלה שלי- כשהבאתי את זה, לא התכוונתי לכל אלה מחבריי שממשיכים ללמוד גם עד גיל 30 בישיבות כאלה או אחרות. הם מתביישים להגיד את זה, לי מותר.
אם אני עושה זאת ללא המגבלה שהם כתבו, השאלה אם אני לא מכניס את כל אותם בחורי ישיבות שלא התכוונתי להכניס אותם.
היו"ר דוד טל
¶
לא, זה בסדר, הבעיה היא אחרת – על אותה שאלה שאתה שאלת, מה יקרה לאדם שרצה/רוצה להתגייס ונמנע ממנו, נבצר ממנו להתגייס, כפי שאמר ד"ר קדמן. נניח בחור שבגיל 20 קרה לו משהו, הפך להיות נכה עקב תאונת דרכים, מה יקרה עם אדם כזה, האם יחזיר את הכסף?
אהוד בן-דרור
¶
המקרה שדנים בו של חינוך מיוחד או של מי שרצה להתגייס ולא קיבלו אותו, לא נכנס לצבא - מדובר כאן לא ברוב האנשים שהצעת החוק באה להיטיב עמם, אבל הצעת החוק כפי שהיא מנוסחת היא מרחיבה מאד.
צבי הנדל
¶
יש לי הצעת תיקון. אני מציע שנשאיר את הצבא ונוסיף פסקה – אלא אם כן שר העבודה והרווחה, כלומר נשאיר פתח אם יש באמת חריג – ילדים מסוג כזה או מסוג אחר.
היו"ר דוד טל
¶
אבל למה ישר נפגע באותם ילדים שלומדים בחינוך מיוחד? יש הרבה ילדים כאלה שלומדים בחינוך מיוחד.
צבי הנדל
¶
אני לוקח על עצמי את העניין של הגיוס ואני משאיר פתח – אלא אם כן, במקרים חריגים, שר העבודה והרווחה יחליט.
ד"ר יצחק קדמן
¶
אתה יכול להוסיף סייג – אלא מי שמחמת בריאותו הצבא סירב לקבל אותו, אז פתרת את כל הבעיות.
ברוך יפה-נוף
¶
ברוך יפה-נוף, משרד העבודה והרווחה. רציתי להציג את הבעיות שיש לנו בעניין הזה, מנקודת הראות שלנו.
אנחנו מטפלים בילדים בפנימיות. קודם כל, היום כתוב שמי שהולך לצבא, הגישור הוא רק ל-12 חודש, ומה אם זה 24 חודש, אם זה שנתיים?
ברוך יפה-נוף
¶
שנית, נניח לגבי חניך שנמצא אצלנו עדיין בפנימייה ועבר את גיל 18, ומגיע החיוב. הרי הוא לא יודע, הוא לא קם ביום בהיר אחד ואומר אני היום חייב לשלם, ואז יש בעיה שהוא צריך לשלם. פתאום מקבלים את החיוב הזה בדואר, אנחנו אומרים לפנימייה שתשלם ואנחנו מחזירים לה, אבל הבעיה היא שישנם חניכים שסיימו כבר את הפנימייה ורק לאחר מכן מקבלים פתאום חיוב של 5,000 שקל. אם הוא כבר לא בפנימייה, עבורי הוא כבר לא קיים, אני לא יכול לשלם ואז אלה כאילו מתחילים את חייהם עם חוב.
ואז, כל הזמן באים אלינו ואומרים: יש לו חוב, איך נוריד את החוב? הפנימייה מרגישה אחריות אבל אנחנו כבר לא בתמונה, אין לנו שום יחסים כספיים איתם.
אהוד בן-דרור
¶
אם מרחיבים אותו – לא. קשה לדעת מי לא הולך לצבא לאחר גיל 18 וקשה לדעת לאיזה אוכלוסיות זה מתייחס, אבל ברור שזה יכלול קבוצות רבות שלא התכוונו לתת להן את הפטור.
היו"ר דוד טל
¶
גברתי, אני לא תמיד מסכים עם ד"ר קדמן – בנושאים מקצועיים אני בדרך כלל בצד שלו, בנושאים כאלה לא תמיד – אבל הפעם הוא צודק במיליון אחוז. יושב ראש הוועדה שמדבר אלייך כרגע אומר את זה פעם אחר פעם כאן ומכירים את העמדה שלי נציגי האוצר.
עד שאנחנו לא לוחצים אתכם, שום דבר יזום מצידכם לא בא, מה עוד שמציג כאן ד"ר קדמן תכתובת שיש עם האוצר ועם כל מי שצריך לטפל בנושא הזה, ודבר לא נעשה. מדוע אתם צריכים לחכות עד שחבר כנסת הנדל יגיש הצעת חוק, למה שמצידכם לא יבוא פעם דבר שכזה?
כשזה בא מצידכם – זה גם יותר מכובד, בוודאי אחרי תכתובת כזאת. כשזה לא קורה – אין ברירה. עכשיו תביני מדוע צריך להשאיר את החקיקה בכל זאת אצל חברי הכנסת ולא לבטל חקיקות. אתם גורמים לכך במישרין מפני שאם אתם לא נכנסים לנישות הללו, אז המחוקק נכנס לנישה הזאת, והוא צודק במיליון אחוזים.
אנחנו נעביר את החוק הזה ומיד אסכם לגבי התיקון ואתן ליועצת המשפטית שלנו רשות דיבור לגבי צורת הניסוח, ולאחר מכן אתם תכינו שיעורי בית, תגיעו לכאן בין קריאה ראשונה לשנייה ותגידו מה אתם רוצים.
רועי קרת
¶
לפני שאתה מחליט על המיקום, חשוב להגיד – לגבי ההצעה של חבר הכנסת, היתה הצעה כזאת שעלתה במוסד לביטוח לאומי בצוותים פנימיים שעבדו על הנושא, היועצת המשפטית של הוועדה מכירה את זה.
המוסד לביטוח לאומי החליט לא לאמץ את הנוסח הרחב שמציע חבר כנסת הנדל מטעמי עלות, ובמקום זה הוצע נוסח יותר מצומצם שאכן תוקן – הוועדה תיקנה זאת רק לפני מספר חודשים. בספטמבר 2000 עבר כאן תיקון שהאריך את הפטור מגיל 20 לגיל 21 – אמנם לא תיקון גדול, אבל זה היה התיקון שהושג במסגרת פשרה, התחשבות גם בשיקולי עלות.
הפטור של אותה תקנה 12 שאנחנו מדברים עליה בהוראות המיוחדות לגבי תשלומי ביטוח ניתן למתגייסים עד גיל 20, הוא הוארך עד גיל 21.
רועי קרת
¶
הממשלה הסכימה בכל מיני תנאים – אני הייתי בוועדת שרים לחקיקה – אחד מהדברים שאנחנו ביקשנו והממשלה הסכימה, זה שהתיקון ייעשה בתקנות. זה נכון שכאשר הדבר היה תלוי במסגרת פשרה עם האוצר, העלות של ההצעה היתה כזאת שלא יכולנו להעביר אותה.
רועי קרת
¶
זה יהיה לא נכון לתקן את זה בחקיקה כשהפטורים מצויים בתקנות – ויש פטורים דומים בתקנות.
עכשיו, כשיש את החרב המתהפכת של חוק שמאיימים בו, יהיה לנו יותר קל לנסות להריץ זאת דרך המוסדות שלנו.
היו"ר דוד טל
¶
נצטרך לקבל את רשותו של חבר הכנסת המציע. אני, כשלעצמי, הייתי מקבל את הצעתו של אדוני, אבל יש כאן חבר כנסת שמציע ונשמע מה עמדתו.
אולי נעשה דבר אחר – ואת רועי אני מכיר, אני יכול לסמוך עליו. אנחנו נעביר את זה בקריאה ראשונה וניתן להם לרוץ עם התקנות.
היו"ר דוד טל
¶
הם יכינו תקנות – ותקנות כפי שצריכות להיות – ואם התקנות יהיו מוכנות, בבקשה. אם לא – אנחנו נמשיך עם הצעת החוק.
האם אנשי האוצר מסכימים?
רועי קרת
¶
אני אזכיר שאנחנו, מכוח חוק, מחוייבים להעביר זאת דרך שני מוסדות של המוסד לביטוח לאומי: המינהלה והמועצה.
היו"ר דוד טל
¶
אתם רוצים 120 יום – אני אתן לכם 120 יום וגם 240 יום, רק עד אז זה יכול לעבור, קחו זאת בחשבון.
ג'ודי וסרמן
¶
אני רוצה לנסות לסכם מה שעלה כאן לגבי האלמנטים, הניסוח ייעשה מאוחר יותר.
מדובר בתלמיד בית ספר תיכון – תיכון עד בגרות – זאת אומרת לא כולל י"ג, י"ד.
אהוד בן-דרור
¶
תלמיד לא לומד בהכשרה מקצועית. תלמיד יכול ללמוד בבתי ספר מקצועיים, אבל אם זה הכשרה מקצועית, זה לא בית ספר, זה משהו אחר.
היו"ר דוד טל
¶
זה כרגע לא צריך להיות לנו לרועץ. בין קריאה ראשונה לשנייה אפשר להוריד, אפשר להוסיף את זה. כרגע זה לא משנה, יהיה זמן לבדוק מהי הכשרה מקצועית, אם צריך או לא צריך, אם יש מקרים כאלה, אם אין מקרים כאלה.
אנחנו רק צריכים לומר כך שאנחנו נתקן כרגע לפי הנוסח של היועצת המשפטית שלנו. לאחר מכן תכינו שיעורי בית, תשתדלו להגיע עם תקנות תוך 30 יום. לא תגיעו תוך 30 יום – אנחנו נמשיך להריץ את החוק הזה כפי שהוא.
ג'ודי וסרמן
¶
אם כך, האלמנטים הם תלמיד בית ספר על-יסודי, מי שמצוי בהכשרה מקצועית. הפטור הוא מגיל 18 עד גיל 21 ובלבד שהוא התגייס עד גיל 21.
צבי הנדל
¶
אני מקבל את ההערה של משרד הקליטה – זה מדבר על הביטוח הלאומי, על שני הצדדים, גם ביטוח בריאות.
היו"ר דוד טל
¶
אבל אז לא ברור לי, גברתי, מה יקרה אם אותו תלמיד קיבל את הפטור הזה ומאיזושהי סיבה לא יכול לשרת בצבא – אני מדבר כרגע דווקא על הנושאים האלה – או להוסיף שנבצר ממנו, כתוצאה מתאונה כזו או אחרת.
היו"ר דוד טל
¶
אתה לא יכול להגיד, אז אני צריך לגונן על אותם ילדים שמחר ירצו מאד להתגייס.
אני מכיר ילד – הוא שמן קצת יותר ממני – הצבא לא רוצה לגייס אותו בגלל מימדי הגוף שלו, מה הוא יעשה? הבחור הזה למד תיכון, למד אחרי כן וניצל את החוק הזה – מה תגידו לו אחר כך? שהיות שלא התגייסת, תשלם לנו את כל ששילמנו עבורך?
צבי הנדל
¶
אני מציע כפי שהצעתי קודם – שבמקרים חריגים שלא נופלים בעניין הזה של גיוס לצבא, יהיה אישור מיוחד על ידי ועדה שימנה שר העבודה.
היו"ר דוד טל
¶
אם אנחנו מתקנים את זה בתקנות, בתקנות אפשר לכתוב את זה. הבעיה היא אם אנחנו מחוקקים חוק ואז אנחנו צריכים גם תקנות.
ג'ודי וסרמן
¶
אם זה יהיה במסגרת חוק, אפשר להסמיך את שר העבודה לקבוע מקרים שבהם, על אף שהוא לא מתגייס, הוא יהיה פטור, אבל אם זה יהיה בתקנות – צריכים לקבוע את הכלל במדוייק מי פטור ומי לא פטור. לא נוכל להשאיר משהו ערטילאי.
ג'ודי וסרמן
¶
אנחנו נוסיף ששר העבודה יוכל לקבוע אוכלוסיות נוספות שיהיו פטורות, אף אם הן לא מתגייסות.
היו"ר דוד טל
¶
נוסיף את זה למען הסר כל ספק, ואם תמצאו שהוא כבר היום יכול – נוריד את זה בין קריאה ראשונה לשנייה.
ג'ודי וסרמן
¶
עד כאן דיברנו לעניין חוק הביטוח הלאומי, וזה בעצם מה שנמצא בהצעת החוק של חבר כנסת הנדל, זה מה שעבר במליאה.
אם הכוונה היתה להרחיב את זה גם לנושא ביטוח בריאות – צריך לעשות תיקון עקיף גם לחוק ביטוח בריאות ולקבוע גם שם פטור. השאלה אם זאת היתה הכוונה, אם הוועדה רוצה לדון בזה כרגע או להשאיר זאת לחוק נפרד אחר.
היו"ר דוד טל
¶
יש מקום לדון בכך, אבל אני חושב שמבחינת ההגינות אנחנו לא יכולים להתרחב ולגלוש. אני חושב שזה נכון, אבל זו לא היתה מטרת החוק.
שרה כהן
¶
הבעיה היא שהם ימשיכו לקבל פנקסי תשלום ודווקא המרכיב העיקרי בתוך העלות הוא של הביטוח הרפואי ולא של הביטוח הלאומי.
צבי הנדל
¶
אני חייב גילוי נאות – זו טעות שלי כאשר ביקשתי להכין את החוק הזה. אני התכוונתי לביטוח לאומי בזווית הראייה שלי, כולל גם בריאות וגם זה. הכסף הכבד, כפי שהיא אומרת, זה ביטוח בריאות.
ד"ר יצחק קדמן
¶
זה מופיע באותה שורה בתלוש. כתוב: ב"ל פלוס ביטוח בריאות. הביטוח הלאומי גובה את זה כסכום אחד.
דני אלקיים
¶
אני רוצה להתחבר למה שרועי אמר. אם אנחנו נעשה זאת במסגרת התקנות ולא במסגרת החוק ונתקן מה שנקרא תקנה 11(א) של המתגייס ונכניס שם את הנוסח החדש המרחיב שאתה מציע – זה יכלול גם את הבריאות. לא צריך לעשות תיקון בחוק ביטוח בריאות.
דני אלקיים
¶
בחוק הביטוח הלאומי יש לנו את הפטור של הביטוח הלאומי (תקנות למתגייס) – שם כתוב: מי שאינו עובד ואינו עובד עצמאי ואין לו הכנסות. ג'ודי – גם שאינו עובד ואינו עובד עצמאי באותה תקופה צריך להדגיש, ושאינו יכול להשתכר 5% מעל השכר הממוצע.
דני אלקיים
¶
כי אחרת מדובר רק על מי שאינו עובד ואינו עובד עצמאי, אין לו הכנסות מעל 5% מהשכר הממוצע, ואז נוכל להכניס אותו לתקנה של 11(א) של הפטורים של הביטוח הלאומי. כשהולכים לחוק ביטוח בריאות...
צבי הנדל
¶
ידידי ורעי דני היקר, אם היו התלבטויות למישהו, אז אתה שיכנעת אותנו שאם אתם תעשו את זה – זה יהיה גם זה וגם זה, אזי מה שכשר אצלך כשר גם אצלי.
אני מבקש להכניס את זה לחוק. והיה ותתקנו תקנות – ממילא אני לא אגיש את הצעת החוק ואתם תכללו גם את ביטוח הבריאות, אני רוצה שזה יהיה מקביל. והיה ולא תתקנו את התקנות – אז החוק יעבור, ואני מאד מבקש מהיושב ראש – יורד עכשיו שלג, כנראה שהחוק הוא כל כך טוב שהקב"ה מזכה אותנו בשלג.
ג'ודי וסרמן
¶
לעניין של חוק הביטוח הלאומי אנחנו מוסיפים אלמנט נוסף - שהוא לא עובד ולא עובד עצמאי ואין לו הכנסות, כפי שמופיע היום לגבי פטור בתקנה 11(א) לגבי מי שפטור שנה אחת.
לגבי חוק ביטוח בריאות אנחנו עושים תיקון עקיף לחוק ביטוח בריאות ממלכתי, שפוטר בדיוק את האוכלוסיות שדיברנו עליהן מתשלום דמי ביטוח בריאות לתקופה של לא יותר משלוש שנים, אם מתקיימים התנאים האלה.
היו"ר דוד טל
¶
הנושא שהכנסנו כרגע זה כדי שלא תישמע טענה בין קריאה ראשונה לשנייה שזה נושא חדש, לכן אנחנו מכניסים את זה. להוריד תמיד אפשר.
ברוך יפה-נוף
¶
אני רוצה להוסיף משהו לבעיה שקיימת בשולי החוק – אולי היא לא קשורה לחוק אבל היא קשורה לעניין הזה.
יש רבים מאד שאולי לא בקטגוריה הזאת ומקבלים חשבונות באלפי שקלים, ומתברר שחלק נכבד מהחשבון זה הצמדה וריבית – מעין קנסות – הם כלל לא ידעו שהם צריכים לשלם והם מקבלים ריבית והצמדה.
כשזה מגיע אלינו ואנחנו מתערבים, אנחנו בדרך כלל במשא ומתן מורידים את זה, אבל הבקשה היא שזה לא יהיה.
היו"ר דוד טל
¶
רבותי, אני מעלה להצבעה את הצעת החוק. מי בעד?
ה צ ב ע ה
בעד – 1
נגד – אין
נמנעים – אין
הצעת חוק הביטוח הלאומי (תיקון – פטור לתלמידי בית ספר), התשס"א-2001,
אושרה לקריאה ראשונה.
היו"ר דוד טל
¶
כולם בעד, אין מתנגדים. אשר על כן, הצעת החוק הזאת תעבור למליאה, לא לפני 60 יום מהתאריך של היום.
תודה רבה, הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 10:05.