פרוטוקולים/עבודה/4298
5
ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
31.12.2001
פרוטוקולים/עבודה/4298
ירושלים, כ"ג בטבת, תשס"ב
7 בינואר, 2002
הכנסת החמש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 433
מישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
מיום שני, ט"ז בטבת התשס"ב ( 31 בדצמבר 2001 ), שעה: 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-15 מתאריך 31/12/2001
הצעת חוק משפחות חד הוריות ( תיקון – הכרה באפוטרופוס על חסוי כהורה יחיד), פ/2292, ח”כ מרינה סולודקין ואחרים, הכנה לקריאה ראשונה, המשך דיון בנוסח המתוקן
פרוטוקול
הצעת חוק משפחות חד הוריות ( תיקון – הכרה באפוטרופוס על חסוי כהורה
יחיד), פ/2292, ח"כ מרינה סולודקין ואחרים, הכנה לקריאה ראשונה, המשך דיון בנוסח המתוקן
עמיחי כץ - אגף התקציבים משרד האוצר
קרן רפלנסקי - משרד האוצר
מוריה בקשי - משרד המשפטים
ציפי נחשון גליק - משרד העבודה והרווחה
עו"ד בתיה ארטמן - משרד העבודה והרווחה
עו"ד ג'יין הולמן - משרד הפנים
עו"ד נעמה אלבה - משרד הפנים
עו"ד כרמית נאור - הלשכה המשפטית, המוסד לביטוח לאומי
דבורה בדר - המוסד לביטוח לאומי
עו"ד טלי גל - המועצה הלאומית לשלום הילד
אושרה עצידה
הצעת חוק משפחות חד הוריות ( תיקון – הכרה באפוטרופוס על חסוי כהורה יחיד), פ/2292,
ח"כ מרינה סולודקין, יולי-יואל אדלשטיין, גנדי ריגר, נתן שרנסקי,
הכנה לקריאה ראשונה, המשך דיון בנוסח המתוקן
בוקר טוב, גבירותיי ורבותיי. אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות. על סדר יומנו הצעת החוק של חברת הכנסת מרינה סולודקין, הצעת חוק משפחות חד הוריות ( תיקון – הכרה באפוטרופוס על חסוי כהורה יחיד ). אני מבין שהצעת החוק עברה שינויים שהן על דעת המציעה.
עם מה שהציע המוסד לביטוח לאומי. המוסד לביטוח לאומי הציע הצעה ואני מבקש מנציגת הביטוח הלאומי עו"ד כרמית נאור להסביר לנו את ההצעה.
אנחנו באים לתקן את סעיף 1 לחוק הבטחת הכנסה כך שבהגדרת הורה יחיד תיכלל הגדרה יותר רחבה ואנחנו למעשה מאמצים את התנאים שקבועים בחוק משפחות חד הוריות. כלומר, שההורה יצטרך עדיין לעמוד בתנאים של חוק חד הוריות. הכוונה היא למי שמונה כאפוטרופוס לא מי שנמצא בהליך, אנחנו הבענו את התנגדותנו בישיבה הקודמת. מי שמונה לאפוטרופוס לילד כהגדרתו בסעיף 238. ההגדרה היא די רחבה, מי שנמצא בצבא, מי שנמצא בשירות לאומי וכו'. אם הוא מונה כאפוטרופוס, בהנחה שהוא עומד כמובן בתנאים של חוק חד הוריות, הוא יוכר כהורה יחיד לצורך הבטחת הכנסה.
למעשה זה ייתן מענה למצב שבו דודה מקבלת ילד לאפוטרופוס שלה או סתם אדם זר שאין לו קרבה משפחתית שלוקח ילד והוא הופך להיות אפוטרופוס שלו. הוא יקבל גמלה בשיעור המוגדל אם הוא יענה להגדרת חד הוריות.
קשה להעריך כמה אפוטרופסים נוספים יהיו. נשאלת גם השאלה האם הם מקבלים הבטחת הכנסה בשיעור המוגדל, מספר הילדים שיש לו.
אני רוצה לומר שאנחנו באמת נותנים עדיפות למינוי אפוטרופסים לילדים. ברגע שיש בקשה למינוי אפוטרופסים לילדים אנחנו עושים את המינוי כמה שיותר מהר. במקרים בעייתיים אפשר להשיג מינוי זמני ואז ההצעה הזו שהציע המוסד לביטוח לאומי עונה על הדרוש. בשנה יש בערך בסביבות 12-13 אלף מינויים של אפוטרופסים.
ברגע שיש פנייה בנושא כמו זה ורואים שהיא דחופה היא מקבלת עדיפות ולפעמים המינוי נעשה תוך שבוע, ובמקרה הרגיל תוך שלושה ארבעה חודשים. כלומר, ברגע שאין בהילות או דחיפות. אבל, אם זה לצורך החוק, לצורך קבלת זכויות, יש לנו תורנות ואנחנו עושים את זה ממש מהר.
אני שמחה לראות שהתיקון כולל גם ילדים שהם לא רק נכדים ואני שמחה על ההסכמה שיש פה בין כל הצדדים. אני חוששת משני דברים. ראשית, לא בטוח שצריך להיכנס לחוק אבל צריך להסדיר את המהירות של המינויים, ולדעתי צוואר הבקבוק לא נוצר בלשכה המשפטית אלא עוד לפני זה ברשויות המקומיות. כלומר, העובדות הסוציאליות נמצאות בעומס ולא תמיד הן יודעות בדיוק מה לעשות והן לא מעבירות את זה הלאה. אנחנו יודעים על הרבה מאוד עיכובים שם בעיקר כשמדובר בעולים חדשים.
אני יודעת שבמקרה שיש בעיה למשל כאשר מדובר בעולים חדשים, יש אלינו פניות גם ממשרד הקליטה, לפעמים אפילו ממשרד ראש הממשלה, כדי שאנחנו נטפל. בדרך כלל כאשר עובד סוציאלי יודע שיש צורך דחוף, הוא יודע לאן לפנות. אני לא מניחה שאם הוא יודע שיש צורך דחוף הוא לא פועל.
אלינו מגיעים פניות מצד אלו שלא יודעים מה צריך לעשות ואנחנו רואים הרבה מאוד מקרים. כשהפנייה מגיעה לעו"ד ארטמן המצב הוא מצוין. הבעיה היא הרבה לפני זה ולכן לדעתי צריך לעשות איזשהו מפגש או איזשהי הנחייה לעובדים הסוציאליים בלשכות רווחה.
אני רוצה לשמוע ולקבל הבהרה לגבי הזכויות האחרות שאינן הבטחת הכנסה, אלא הטבות בארנונה, סל קליטה, משרד השיכון.
המציעה דיברה על הטבות לפי חוק הטבת הכנסה ולא על דברים אחרים. זה באמת לא עלה בדיון הקודם.
התיקון המקורי היה בחוק משפחות חד הוריות. ההרחבה בחוק לפי חוק משפחות חד הוריות הייתה נותנת הטבה.
גבירתי, חברת הכנסת מודעת לזה שאפשר להרחיב את הצעת החוק בהרבה, אבל אז הסיכוי שהצעת החוק תעבור תקטן. אפשר לצמצם את הצעת החוק ואז הסיכוי שהצעת החוק תעבור יהיה גדול יותר. חברת הכנסת סולודקין מעדיפה את האפשרות השנייה ואני חושב שזה צעד מאוד ראוי, נכון ומכובד.
אם אין עוד השגות נוספות אנחנו נאשר את ההצעה הזו לקריאה ראשונה. רבותיי, אנחנו מאשרים את הצעתה של חברת הכנסת מרינה סולודקין, הצעת חוק הבטחת הכנסה, הכרה באפוטרופוס כהורה יחיד התשס"ב-2001, ההצעה תועלה למליאת הכנסת לקריאה ראשונה.
תודה רבה.