פרוטוקולים/עבודה/2888
2
ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
13/03/2001
פרוטוקולים/עבודה/2888
ירושלים, כ"ז באדר, תשס"א
22 במרץ, 2001
הכנסת החמש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 284
ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
יום שלישי, י"ח באדר התשס"א (13 במרץ 2001), שעה 11:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-15 מתאריך 13/03/2001
חוק דמי מחלה (היעדרות בשל מחלת ילד) (תיקון מס' 5), התשס"א-2001
פרוטוקול
נכחו
חברי הוועדה: יאיר פרץ - מ"מ היו"ר
גנדי ריגר
נסים זאב
מוזמנים
¶
עמיחי כץ - משרד האוצר
שי סומך - משרד המשפטים
מיכאל אטלן - משרד העבודה והרווחה
דפנה גוטנברג-אבני - הלשכה המשפטית, נציבות שירות המדינה
אילנה קלעי - ההסתדרות
גליה עציון - נעמ"ת
סדר-היום
¶
הצעת חוק מס' 2922 - הצעת חוק דמי מחלה (היעדרות בשל מחלת ילד)
(תיקון מס' 5) (הגדלת מספר ימי היעדרות), התשס"א-2001 -
מאת חה"כ ג' ריגר - הכנה לקריאה שניה ושלישית.
הצעת חוק מס' 2922
הצעת חוק דמי מחלה (היעדרות בשל מחלת ילד) (תיקון מס' 5)
(הגדלת מספר ימי היעדרות), התשס"א-2001
היו"ר י' פרץ
¶
אני מתכבד לפתוח את הישיבה. על סדר-היום: הצעת חוק דמי מחלה (היעדרות בשל מחלת ילד) (תיקון מס' 5) (הגדלת מספר ימי היעדרות), התשס"א-2001, וזה תיקון טעות. מאת חבר-הכנסת גנדי ריגר. זו הכנה לקריאה שניה וקריאה שלישית.
ג' ריגר
¶
הצעת החוק באה לסדר את עניין חופשת המחלה למען הילד, כי אנו יודעים שלגבי ילד ששה ימים בשנה אינם זמן מספיק. ביקשתי, בהצעת החוק, להגדיל את מספר הימים לעשרה. בהסכמה עם שר האוצר מספר ימי חופשת מחלה זה יגדל מששה ימים לשמונה ימים.
ע' כץ
¶
אני לא מכיר את הסיכום הזה. לא קיבלנו הנחיה כלשהי. אנו מתנגדים. התנגדנו לחוק. זו עלות תקציבית שקשה להעריכה. חייבים להדגיש, שכיום יש ששה ימים לכל בן-זוג, כלומר, בעצם, אפשר לקחת שנים-עשר ימים על כל ילד. כל בן-זוג יכול לקחת ימי חופש. אנו מעריכים, שתהיה לזה השלכה מיידית גם על חופש בשל מחלת הורה ומחלת בן-זוג, כאשר כיום זה ששה ימים ומן הסתם ירצו להגדיל זאת לשמונה ימים. בסופו של דבר, זה יגרום לכך שלעובד שיהיה חולה לא ישארו ימים כי הוא "בזבז" ולקח אותם.
ע' כץ
¶
בעצם, כן. אם עכשיו הוא לוקח את כל הימים שמותר לו בשל מחלת ילד, הורה או בן-זוג, לא ישארו לו ימים לעצמו, ואז זה נלקח ממנו או מחופשת המחלה.
ע' כץ
¶
ההנחה המקורית היא, שימי המחלה מיועדים לעובד עצמו. אם הוא יקח אותם על כל שאר בני ביתו, לא ישארו ימים לעצמו. כשהוא יהיה חולה, מה יקרה?
היו"ר י' פרץ
¶
זה לא משכנע. אם זה נטל תקציבי על זה - אני עוד מבין. אבל, נניח, שזה על חשבונו הפרטי של האדם. אנו מלמדים אנשים לא לנהוג באופן ישר. ואז, הוא יקח בשביל עצמו. מה זה משנה?
ע' כץ
¶
למה המחוקק לא קבע לעצמו: "ניתן לו 20 ימי מחלה" והוא יקח זאת על מה שהוא רוצה"? מגבילים זאת לתקופות מסויימות, כי יש בזה הגיון.
ע' כץ
¶
החוק מגביל אותו היום. הוא לא יכול לקחת אותו על מה שהוא רוצה בשל המשפחה. הוא יכול לקחת רק בהגבלה מסויימת.
היו"ר י' פרץ
¶
זה לא בחוק. ישנה תקנה. אני אומר שוב: אם אתה מאפשר לאדם ואתה מקצה לו מיכסת ימי מחלה, 20 או 18 יום,, ואתה אומר לו: "מתוך זה, מתוך המיכסה שלך, אני מאפשר לך להיעדר בשל ילד חולה שמונה ימים בשנה" - מה הפסול בזה?
ע' כץ
¶
לי יש נתונים קצת אחרים. הממוצע בארץ הוא שלושה ילדים, אבל הממוצע במשפחה עם שני מפרנסים הוא 2.15 ילדים. זה בהתייחס לנתון של שלושה ילדים שכתוב בהצעת החוק.
מ' אטלן
¶
כיון שהמעסיקים אינם, ברצוני להגיד מה הם צפויים לומר ומה הם בדרך-כלל אומרים. להבדיל מימי חופשה, חופשת מחלה היא דבר שאין לך זכות לקחתו אלא אם כן אתה באמת חולה. זה דבר בלתי צפוי, וזה קצת כמו ביטוח. חלק גדול מהעובדים לא חולים ולא מנצלים את ימי המחלה שלהם שנה, שנתיים ושלוש שנים. ברור, שככל שאתה מגדיל את הסיכוי שאתה תצטרך לנצל אותו, אתה מגדיל את האפשרות שכל מיכסת ימי המחלה תנוצל. מבחינת המעסיקים, זה אומר עול מסויים עליהם. לכן, זה לא רק על חשבונו. זה גם על חשבון המעסיק.
היו"ר י' פרץ
¶
נקבל נתון כמה אנשים מנצלים. אני יודע על עצמי, שמימי לא ניצלתי חופש מחלה. הייתי חולה, אך לא ניצלתי חופשת מחלה.
מ' אטלן
¶
אולי אינך מייצג. יש לי הצעה לסדר היום. יש לנו פה שתי בעיות: בעיה של עמדת ממשלה שאמרה שהממשלה מתנגדת, אלא אם כן יהיה סיכום עם שר האוצר.
ש' סומך
¶
אני יכול לצטט את הכתוב כאן, בתיק משרד המשפטים, ומי שכתבה זאת היא העוזרת של שר המשפטים שאין לה שום אינטרס בעניין הזה. כתוב כך: "בהנהלת קואליציה שר האוצר הסכים למציעים להגדיל את מספר ימי ההיעדרות של הורה בשל מחלת ילדו מששה ימים לשמונה ימים". בהחלטת הממשלה נאמר, ש"אם בהסכמת שר האוצר אפשר יהיה... מקטינים את מספר הימים לשמונה ימים, אז הממשלה- - -
מ' אטלן
¶
הערה נוספת - את הוועדה לא אוהבת לשמוע, אך אני חייב להשמיע זאת בכל זאת. יש זכות לצבור עד ששה ימים להיעדרות בשל מחלת ילד, כנ"ל בשל היעדרות ממחלת הורה, כנ"ל בשל היעדרות במחלת בן-הזוג וכנ"ל בשל הורה של בן-הזוג.
מ' אטלן
¶
רק בדבר אחד אנו משנים מששה ימים לשמונה ימים, ומחר תבוא הצעת חוק לגבי הגדלת מספר הימים מששה לשמונה ימים בדבר השני. כלומר, זו שיטת הסלאמי.
היו"ר י' פרץ
¶
אינני הולך לחשוד ברוב תושבי מדינת ישראל, ברוב העובדים, שילכו להתחיל לנהל יומן כמה ניצלו פה.
ג' עציון
¶
אני גליה עציון, עורכת-דין מנעמ"ת, המדברת בשם הנשים ובשמי האישי. גם אני כמעט ולא מנצלת ימי מחלה, אך יש לי שלושה ילדים וזה סיפור בעייתי מאד. נראה לי הרבה יותר הגיוני, שתהיה לי אפשרות הבחירה הזו ושאוכל לקחת זאת כיום מחלה מאשר שאצטרך לנצל ימי חופשה שלי או לעשות כל מיני סידורים בלתי אפשריים.
ש' סומך
¶
הערה טכנית - צריך סעיף תחילה עגול, כי זה חוק שנתי, ואני מציע את ה-1 ביוני 2001 כי אחרי זה זה מסובך לחשב את מספר הימים שנותרו.
היו"ר י' פרץ
¶
זה חוק אחר. כאן זה חוק לגבי ילדים.
ברשותכם, אם אין הערות נוספות, אני מבקש מהיועצת המשפטית לקרוא את החוק, להצביע עליו ולהעבירו לקריאה שניה ושלישית.
ג'' וסרמן
¶
[קוראת את הצעת חוק דמי מחלה (היעדרות בשל מחלת ילד) (תיקון מס' 5) (הגדלת מספר ימי היעדרות), התשס"א-2001: תיקון מסעיף 1 - "1. בחוק דמי מחלה (היעדרות בשל מחלת ילד, התשנ"ג-1993, בסעיף 1, במקום 'עד 6 ימים' יבוא 'עד 8 ימים'.".]
סעיף תחילה - אנו נקבע את זה.
נ' זאב
¶
סליחה, אך אני חושב שאולי מן ההגינות, אם רוצים לעשות חוק כזה כל כך חשוב, להוסיף תוספות ולתת פריבילגיה - אולי נגביל זאת למספר ילדים, נניח מארבעה ילדים ומעלה.
היו"ר י' פרץ
¶
זה נושא חדש.
אני מעמיד להצבעה את הצעת החוק. מי בעד? מי נגד?
ה צ ב ע ה
הצעת חוק דמי מחלה (היעדרות בשל מחלת ילד) (תיקון מס' 5)
(הגדלת מספר ימי היעדרות), התשס"א-2001, התקבלה.
היו"ר י' פרץ
¶
אין מתנגדים. החוק עבר בקריאה שניה ושלישית.
אני נועל את הישיבה.
אני מודה לכולם.
הישיבה ננעלה בשעה 11:20.