פרוטוקולים/עבודה/2257
2
ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
28.11.2000
פרוטוקולים/עבודה/2257
ירושלים, י"ד בכסלו, תשס"א
11 בדצמבר, 2000
הכנסת החמש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 231
מישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
יום שלישי, א' בכסלו התשס"א (28 בנובמבר 2000), שעה 09:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-15 מתאריך 28/11/2000
שינויים בהחלת חוק המשמעת על עובדי הוראה.
פרוטוקול
נכחו
חברי הוועדה: יאיר פרץ - מ"מ היו"ר
מוזמנים
¶
נציבות שירות המדינה:
עו"ד יוסף תלרז - אב בית הדין למשמעת
עו"ד רון דול - יועמ"ש
עו"ד יגאל חיות - ממונה על המשמעת
משרד החינוך
¶
שמעון הראל - מנהל אגף הוראה
עו"ד סופי אורטבקנני - לשכת היועמ"ש
עופרה דונסקי - הסתדרות המורים
היו”ר יאיר פרץ
¶
בוקר טוב, אני מתכבד לפתוח את ישיבת הוועדה. על סדר היום – שינויים בהחלת חוק המשמעת על עובדי הוראה.
יוסף תלרז
¶
התכנסנו כאן כדי לקיים חובת התייעצות בוועדת העבודה והרווחה של הכנסת כמצוותו של סעיף 74 לחוק שירות המדינה (משמעת, התשכ"ג-1963. סעיף 74 לחוק תכליתו ומטרתו להחיל את חוק המשמעת על עובדים שהופטרו מתחולתו של חוק שירות המדינה (מינויים). בין השאר מדובר בעובדי הוראה ובמורים של מדינת ישראל. החוק קובע מנגנון מיוחד לדרך ההחלה של החוק על עובדי ההוראה והסמכות מסורה לעניין זה לממשלה, באיזו דרך היא תחיל את החוק על המורים של מדינת ישראל.
מכוח אותו סעיף הממשלה אמורה לפעול אך ורק לאחר קיום חובת היוועצות עם הוועדה הנכבדה.
יוסף תלרז
¶
כן. בשנת 1972 פורסם על ידי הממשלה מסמך הנקרא "הודעה על שינויים בהחלת החוק על עובדי הוראה". אנחנו יושבים כאן כדי לבקש מהוועדה להמליץ על ביטולו של סעיף 3 לחוק. באותו סעיף נאמר: "על אף האמור בסעיף 6 . . ." – אותו סעיף בחוק שקובע שאב בית הדין וממלא מקום אב בית הדין הם כמובן השופטים הסדירים, הפעילים של בית הדין, משום שבחלק גדול מההרכבים הם לא אנשים שהם עובדי מדינה באופן קבוע ולא ממלאים תפקיד שיפוטי. יש רשימות של שופטים – רשימה של שר המשפטים, רשימה של הנציב, רשימה של ההסתדרות לפי האיגוד המקצועי הרלוונטי. מתוך הרשימות האלה אב בית הדין מקים למעשה את ההרכב של בית הדין.
יוסף תלרז
¶
מי שעומד בראש המערכת זה אב בית הדין – עבדכם הנאמן – וממלא מקום אב בית הדין, ניצה אבידן-ביוביץ'. אלה האנשים הפעילים ויושבים כמובן בכל התיקים החשובים והמהותיים וכמובן כדי להשפיע על המשמעת בשירות המדינה.
ב-1972 קבעה הממשלה שעל אף האמור – אותו עיקרון שאב בית הדין וממלא מקומו יושבים בראש ההרכב – לא יהיה אב בית הדין או ממלא מקומו יושב ראש צוות היושב לדון בעניינו של עובד הוראה, אלא אם אב בית הדין בעצמו הוא עובד הוראה. כמובן שאין חיה כזאת, שאב בית הדין הוא עובד הוראה, כי הוא משפטן ולפי החוק היום הוא צריך להיות בעל כשירויות למלא תפקיד של שופט מחוזי בעל עשר שנות ניסיון לפחות.
למעשה, מאז אותה החלטת ממשלה ועד ימינו אלה, לא אב בית הדין ולא ממלא מקומו יושבים בראש ההרכבים הדנים במורים וכמובן שנמנעת מהם ההשפעה לדון בתיקי המורים. מעת לעת מתפרסמות בציבוריות הישראלית עבירות של מורים, בעיקר אלימות כלפי תלמידים. יש גם מקרים של סירוב מורים להכניס מפקחים לכיתות שלהם ועבירות של הטרדה מינית.
יוסף תלרז
¶
ב-1994 תוקן למעשה החוק ואב בית הדין וממלא מקום אב בית הדין מתמנים על ידי שר המשפטים והם לא נמנים יותר על רשימות הנציב. למרות שהחוק תוקן ב-1994 הדברים נמשכו והודעת הממשלה לא תוקנה.
אנחנו מבקשים להסיר את סעיף 3 ולבטלו, כך שנוכל לשבת בתיקים האלה. היועץ המשפטי של הנציבות תיאם את זה עם הסתדרות המורים והם הביעו נכונות לאותה עמדה, כי הם הבינו שהיום למעשה אין תוחלת לאותה מגבלה שהוטלה בזמנו, משום שהמורים לא רצו שמי שיישב בראש ההרכב יהיה לו איזשהו יתרון.
הנושא הזה היום כבר לא רלוונטי, כי החוק תוקן ולכן אנחנו מבקשים לבטל את סעיף 3 בהודעה על שינויים בהחלת החוק על עובדי הוראה.
יוסף תלרז
¶
כן. בכל הרכב יהיה יושב ראש, שזה אנוכי או ממלא מקומי, מורה פעיל ונציג של הסתדרות המורים. בכל מקרה שני נציגים יהיו עובדי הוראה.
היו”ר יאיר פרץ
¶
הוועדה מאשרת את ביטול סעיף 3 להודעת הממשלה.
אני מודה לכולם, הישיבה נעולה.
- - - - - - -
הישיבה ננעלה בשעה 09:50