פרוטוקולים/עבודה/2178
1
ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
13/11/2000
פרוטוקולים/עבודה/2178
ירושלים, כ"ה בחשון, תשס"א
23 בנובמבר, 2000
הכנסת החמש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 116
מישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
יום שני, ט"ו מרחשון התשס"א (13 בנובמבר 2000), שעה 11:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-15 מתאריך 13/11/2000
חוק חובת דיווח בדבר הנזקים הבריאותיים הנגרמים מעישון מוצרי טבק, התשס"א-2000
פרוטוקול
נכחו
חברי הוועדה: דוד טל – היו"ר
מוזמנים
¶
חבר-הכנסת אבי יחזקאל
אילנה מישר - הלשכה המשפטית, משרד הבריאות
חנה פלג - משרד הבריאות
חנה גנור - רכזת המחוקק הצעיר, הכנסת
תלמידות ביה"ס המקיף עין-כרם
סדר-היום
¶
הצעת חוק למניעת נזקים מעישון מוצרי טבק, התשנ"ט-1998 -
מאת חבר-הכנסת אברהם יחזקאל.
הצעת חוק למניעת נזקים מעישון מוצרי טבק, התשנ"ט-1998
היו"ר ד' טל
¶
אני פותח את ישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת, כאשר על סדר היום הצעת חוק למניעת נזקים מעישון מוצרי טבק, התשנ"ט-1998 מאת חבר-הכנסת אברהם יחזקאל. חבר-הכנסת יחזקאל, שכנע אותנו מדוע אנו צריכים להעביר זאת לקריאה שניה ולקריאה שלישית.
א' יחזקאל
¶
סוגיית העישון ידועה כגורם ראשון במעלה לתמותה בעולם. לפי נתוני ארגון הבריאות העולמי, מליוני בני אדם מתים מדי שנה ממחלות לב, כלי הדם וסרטן, שקרוב לודאי נגרמו מעישון. בארצות-הברית המימשל חייב, על-פי חוק, לפני כשלושים שנה להגיש מדי שנה לקונגרס דו"ח על נזקי העישון והפעולות הנעשות למניעתו. למעשה, מדובר בחוק שאין בו עלויות, שכן מדובר על נתונים שכבר קיימים.
א' יחזקאל
¶
כן, בדיוק. שהכנסת תדווח בסוגיית העישון, כולל נתונים סטטיסטיים. הבעיה היא, שבישראל לא קיים מידע מוסמך ומרוכז לטיפול יסודי בנזקי העישון. למעשה, הצעת החוק תגרום לריכוז מידע כזה, ותביא לעליית המודעות הציבורית לנושא.
לפי דבריי, עלות החוק כמאה וחמישים אלף שקלים בשנה. למעשה, אנו נמצאים במצב שגם בממשלה הקודמת וגם בממשלה הנוכחית מבינים שיש לעשות שידרוג של סוגיית המאבק בעישון ומודעות הציבור. לכן, נכון שהכנסת תהיה מעורבת. אנו מדברים על כך, שדיווח של השר יימסר ליושב-ראש הכנסת בכל שנה עד ה-31 במרץ. יושב-ראש יעביר זאת לוועדה בראשותך. השר הממונה על ביצוע חוק זה רשאי להתקין תקנות.
א' יחזקאל
¶
כן, זהו שר הבריאות.
אנו עוסקים בתחום הזה. הגשתי סדרת הצעות חוק שקשורות בתחום הזה. אני חושב, שזה כאקט דקלרטיבי, גם ריכוז מדעי וגם מעורבות של הכנסת זה דבר חשוב לפחות ברמה הציבורית. אני מבקש את תמיכת הוועדה להעברה לקריאה שניה ולקריאה שלישית. דרך אגב, בזמנו, הממשלה לא התנגדה, וכולם נתנו לי את ברכת הדרך.
ח' פלג
¶
הבעיה היא העלות, ובדקנו קצת עלויות. כדי שזה לא יהיה סקר שמלקט רק את המספרים שקיימים כבר ואכןנוכל לעשות סקר בקרב האוכלוסיה הערבית והדרוזית, בקרב העליות השונות ובקרב המיגזר החרדי, עלינו לעשות סקר של 4,000-5,000 איש. עלות סקר כזה – ויש לי כאן איזה שהוא פירוט שקיבלתי מהמרכז לבקרת מחלות של משרד הבריאות שאמור לעשות סקר כזה ועושה סקרים מסוג זה – היא כ-250 אלף שקל.
היו"ר ד' טל
¶
אם הצעת החוק של חבר-הכנסת יחזקאל לא היתה באה לעולם, האם משרד הבריאות לא היה עורך את הסקר הזה?
ח' פלג
¶
יכול להיות, שבמשך השנים היו נעשים סקרים חלקיים, ונעשים סקרים חלקיים. כיום, למשל, יש סקר כולל בתחום התנהגויות שיש גם שאלות על עישון, אבל כמובן שמספרן מאד מוגבל.
ח' פלג
¶
אין במשרד הבריאות תקציב כרגע ב-2001 לעישון. עם סכום כזה נוכל רק ללקט את הקיים, ולא נוכל לבדוק גם את עניין התחלואה והתמותה כתוצאה מנזקי עישון – שזה דבר חשוב ביותר וזה יחסוך לנו גם בעתיד הרבה מאד כסף.
היו"ר ד' טל
¶
איזה סכום גבירתי סבורה שראוי ונכון להקצות לנושא הזה כדי להגביר את המודעות בקרב הציבור וכדי לעשות סקרים בצורה שאפשר יהיה לפלח אחר כך, כלומר בצורה יותר רצינית על מנת שהצעת החוק הזו לא תהיה כמה משפטים מתים בספר החוקים של מדינת ישראל?
ח' פלג
¶
כשהזכרת את דו"ח ה-SURGENT GENERAL, שאני מבינה שהוא הדגם להצעת החוק, הצטערנו שלא הבאנו אותו כי יש לנו את העותק האחרון וזה ספר ענק. אם זה אכן הדגם, ואינני מתיימרת שנגיע למשהו קרוב, אזי כדי באמת לעשות משהו רציני- - -
א' יחזקאל
¶
אני רוצה בעמוד אחד, ואחר כך נדבר על העמודים החמישי, השביעי וכו'. תחילה, נתחיל בעמוד הראשון.
ח' פלג
¶
ההצעה, שמונחת לפני ומדברת על סקר שנתי שיכלול חמשת אלפי אנשים כולל התפלגות לפי מין, מיגזרים שונים, מקומות עבודה וכו', מדברת על 250 אלף שקל. לגבי בניית מודלים סטטיסטיים להערכת התמותה והתחלואה כתוצאה מעישון אקטיבי וחשיפה לעישון פאסיבי, זה 150 אלף שקל. בנוסף, צריך להעסיק אדם שירכז את כל המידע, כי אנו רוצים מידע מעבר לזה על כל הפעילות שנעשית.
ח' פלג
¶
בנוסף, אני חושבת שהעלות בשנה הראשונה יותר גבוהה. ברגע שאנו בונים מודל, ואנו אמורים לחזור על זה מדי שנה, העלויות תיקטנה.
ח' פלג
¶
אנו לוקחים את המודל האמריקאי, ומנסים לקבל איזה שהוא מודל ישראלי. אנו צריכים לבנות מודל שמתאים לארץ.
היו"ר ד' טל
¶
אני מסכים איתך. המאפיינים אחרים, האנשים אחרים, אנשים פחות עצבניים או יותר עצבניים והמנטליות אחרת.
היו"ר ד' טל
¶
מעל דוכן הכנסת אקרא לשר הבריאות. הוא יבוא אלינו להציג את תקציב משרדו בעוד שבוע, שבועיים ואולי שלושה שבועות, ועד אז אקרא לו להקצות משאבים מתאימים לנושא הזה. אני חושב, שחצי מליון שקל במושגים של מדינה זה בהחלט לא הרבה. אם זה יתרום משהו ויחסוך, כפי שגבירתי אומרת, כולנו יצאנו נשכרים.
האם עוד מישהו רוצה להעיר משהו? בנות, האם יש לכן משהו להגיד לגבי העישון?
ה' ברק
¶
יש לי שתי הערות: הערה אחת טכנית היא, שאנו מחוייבים להקריא את הנוסח לקריאה שניה ולקריאה שלישית.
ההערה השניה מהותית יותר. אינני משוכנעת ששם הצעת החוק מבטא את תוכנה. שם הצעת החוק הוא: הצעת חוק למניעת נזקים מעישון מוצרי טבק. מהות ההצעה היא שהיא שמה את הדגש על נושא הדיווח. ללא ספק, השלכותיה אולי בטווח הרחוק תהיינה מניעת נזקים מעישון, אבל בשלב הראשוני זה דיווח.
א' יחזקאל
¶
למעשה, מדברים על העישון ברמה המסודרת, ולא נעשה טיפול מעודכן, מרוכז ושיטתי. לכן, בניתי סדרת הצעות חוק שמדברת על הכנסת שיטה בבלאגן הזה בעניין העישון. השלב הראשון הוא שלב הדיווח – דיווח לכנסת, דיווח סטטיסטי ובדיקה במשרד הבריאות. הדיווח הוא על-פי מיגזרים; למשל, ידוע שהמיגזר הערבי הוא מיגזר סוציואקונומי נמוך או אפילו במיגזר החרדי מעשנים עכשיו יותר, והשאלה היא איך אפשר יהיה לטפל באוכלוסיות האלה בחינוך, במניעה ובדברים מהסוג הזה. השלב השני הוא השלב הטיפולי, קרי שלב המלחמה בעישון. כרגע, אני אומר: דייני בשלב הראשון, שאני מצליח להעביר את הצעת החוק הזו שכל האלמנט שלה הוא ריכוז נתונים, ומה שאומר חבר-הכנסת דוד טל, ריכוז כספים וכו', דיווח לכנסת והגברת המודעות הציבורית. יש בזה אלמנט מניעתי. בארצות העולם מדברים על מניעה ולא על טיפול שאחרי המחלה, ולפעמים עלות המניעה זולה מעלות הטיפול במחלה. לכן, זהו עוד שלב במניעה. זה כל הסיפור בשלב הזה.
היו"ר ד' טל
¶
היועצת המשפטית ומנהלת הוועדה אמרו: תמיד. הן מכירות זאת מנושאים אחרים בבריאות, ואנו תמיד אומרים זאת. כל טיפול מניעתי - למעשה, לטווח הארוך השפעתו גדולה יותר.
היו"ר ד' טל
¶
אנו מאשרים זאת פה אחד על-פי הפה שלי. אנו מאשרים זאת להעברה לקריאה שניה ולקריאה שלישית. אני פותח שוב את הדיון, רק כדי שהיועצת המשפטית תוכל לקרוא את הצעת החוק.
ה' ברק
¶
הצעת חוק למניעת נזקים מעישון מוצרי טבק, התשס"א-2000 – אנו נשנה את שם החוק ונכניס בו את אלמנט הדיווח.
[קוראת את סעיף 1, בהצעת החוק, לגבי הגדרות: "1. בחוק זה 'הוועדה' – ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת; 'מוצרי טבק' – כהגדרתם בחוק הגבלת הפרסומת למוצרי טבק לעישון, התשמ"ג-1983. 'השר' – שר הבריאות"]
[קוראת סעיף 2, בהצעת החוק, לגבי דיווח: (א) השר ידווח לכנסת, מדי שנה, על מצב העישון והתמותה מעישון סיגריות בישראל. (ב) הדיווח יכלול את הפרטים האלה: (1) אחוז המעשנים בישראל מכלל האוכלוסיה; (2) מספר המעשנים בכל קבוצת גיל, בקרב הנוער, ובקרב גברים ונשים; (3) אחוז המעשנים במיגזרים שונים, לרבות בצבא ההגנה לישראל, במיגזר הערבי והדרוזי, בקרב העולים החדשים לפי ארצות מוצאם, במיגזר החרדי ובמקומות עבודה; (4) פעילות משרד הבריאות בתחום מניעת העישון ונזקיו, לרבות פעולות הסברה, פעולות בכלי התקשורת, פעילות חינוך, וכל פעילות אחרת; (5) פעילות לעידוד גמילה מעישון; (6) כל פעולת חקיקה וחקיקת משנה לשם מניעת העישון או צמצומו, לרבות למניעת הנזק ללא-מעשנים מן העישון, ובדבר השלמתה, ואם לא הושלמה – מה הן הסיבות לכך; (7) מצב אכיפתם של חוקים קיימים לשם מניעת העישון או צמצומו, לרבות להגבלה או לאיסור של העישון במקומות ציבוריים ובמקומות עבודה; (8) מידע עדכני בדבר הנזקים הנגרמים מן העישון והחשיפה לו; (9) כל פרט אחר שהוועדה מצאה לנכון, בהחלטה שתפורסם ברשומות, לחייב את השר בדיווחו; (10) כל פרט אחר, שהשר סבר כי ראוי שייכלל בדיווח לפי חוק זה".]
[קוראת סעיף 3, בהצעת החוק, לגבי מועד מסירת הדיווח: "הדיווח יימסר ליושב-ראש הכנסת בכל שנה עד ליום 31 במרס, החל בשנת 2002, כשהוא מתייחס לשנה הקלנדרית שקדמה למועד זה".]
[קוראת סעיף 4, בהצעת החוק, לגבי דיון בוועדה: "יושב-ראש הכנסת יעביר את הדיווח לוועדה, וזו תקיים דיון בו לא יאוחר מ-60 ימים מיום קבלתו לכנסת, תעיר את הערותיה ותמליץ המלצות כפי שתמצא לנכון".]
[קוראת סעיף 5, בהצעת החוק, לגבי ביצוע ותקנות: "השר ממונה על ביצועו של חוק זה, והוא רשאי להתקין תקנות לביצועו".]