פרוטוקולים/עבודה/1033
1
ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
31.7.2000
פרוטוקולים/עבודה/1033
ירושלים, כ"א באב, תש"ס
22 באוגוסט, 2000
הכנסת החמש עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שני
פרוטוקול מס' 189
מישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
יום שני, כח' בתמוז תש"ס, 31.7.2000, שעה 10:45
ישיבת ועדה של הכנסת ה-15 מתאריך 31/07/2000
תיקון תקנות בריאות העם (רישום בתי חולים) (הוראת שעה)
פרוטוקול
נכחו
חברי הוועדה: יאיר פרץ – מ"מ היו"ר
מוזמנים
¶
יעקב בוכריס - משרד הבריאות
טליה אדרי - לשכה משפטית, משרד הבריאות
דר' איריס רסולי – אגף גריאטריה, משרד הבריאות
פרופסור בנו חבוט - איגוד מנהלי בתי חולים
דר' זאב אהרונסון - קופת חולים מאוחדת
רמי איגרה - קופת חולים מכבי
סדר היום
¶
תיקון תקנות בריאות העם (רישום בתי חולים) (הוראת שעה).
תיקון תקנות בריאות העם (רישום בתי חולים) (הוראת שעה)
מ"מ היו"ר יאיר פרץ
¶
בוקר טוב. אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות. על סדר היום תקנות בריאות העם (רישום בתי חולים) (הוראת שעה).
מי מציג את התקנות?
יעקב בוכריס
¶
היום, במסגרת התקנות לסיעודיים יש תקנה שקובעת שיעור של הקמת מיטות לסיעוד של 60 מיטות ל- 1,000 תושבים מעל גיל 75. בתוך השיעור הזה יש גם מוסדות ישנים מאד שנבנו על פי פרוגרמות ישנות של שלוש, ארבע וחמש מיטות בחדר, ואנחנו בשנתיים האחרונות – במסגרת האגף לגריאטריה של משרד הבריאות – יזמנו שינויים משמעותיים מאד מבחינת הפרוגרמה לבניית מוסדות. אתם יכולים לראות בשטח שהיום יש מוסדות שעובדים על שתי מיטות בחדר, שירותים צמודים, שטחים ציבוריים הרבה יותר גדולים.
לנו יש עניין שהמוסדות הישנים ישדרגו את עצמם, זאת אומרת שהם יעברו לפרוגרמה הנוכחית שקיימת היום ולהגביר את התחרות בענף של המיסוד במסגרת הסיעודית.
לכן אנחנו ביקשנו כהוראת שעה למשך שנתיים לאשר בנייה מסיבית ותנופת בנייה של מוסדות סיעודיים ושידרוג של המוסדות הישנים.
יעקב בוכריס
¶
לא אמרתי את זה. אמרתי שאנחנו רוצים לשדרג, זאת אומרת לשפר את המיסוד שהיה קיים לפני חמש, שש ועשר שנים.
כיום, הפרוגרמה היא שתי מיטות בחדר, שירותים צמודים. בזמנו, הפרוגרמה היתה ארבע-חמש-שש מיטות בחדר, בלי שירותים צמודים.
ברגע שאנחנו נסיר את המגבלה של 60 מיטות ל- 1,000 תושבים מעל גיל 75, אנחנו נאפשר פיתוח מיטות חדשות וגם שידרוג ושיפור של המיסוד הקיים היום.
אנחנו רוצים את זה לשנתיים ואנחנו מאמינים שבשנתיים האלה גם יהיה פיתוח של מוסדות וייתנו מענה לצורכי האוכלוסייה – שהולכת וגדלה כל הזמן – זה גם יביא למצב שהמוסדות הישנים יפנו משאבים על מנת לשפר את עצמם.
בגדול, אנחנו רוצים לשפר את השירותים של הזקנים, שלצערנו מגיעים לעת זיקנה למצב שהם צריכים להיות במוסד סיעודי, אבל אנחנו כמשרד הבריאות חושבים שאדם סיעודי, קשיש, במוסד שיש בו שתי מיטות בחדר מרגיש הרבה יותר טוב מאשר במוסד של חמש-שש מיטות בחדר.
פרופסור בנו חבוט
¶
אני היום מייצג את איגוד מנהלי בתי החולים, שכולל בתי חולים גריאטריים, פסיכיאטריים, כלליים ושיקומיים.
האיגוד – כמובן שהוא בעד שחלוף של מיטות. מיטה טובה זה מבורך, אבל האיגוד לא יכול לעמוד בתוספת מיטות. בתקנה של השר מצא כתוב: תוספת מעל גיל 75 בכפוף ליכולת בתי החולים הכלליים באיזור לתת גיבוי רפואי לבתי חולים סיעודיים.
אין בתי החולים הכלליים מסוגלים לעשות את זה היום, לפי המצב שלהם.
פרופסור בנו חבוט
¶
ולכן, אנחנו מתנגדים לתקנה הזאת – לגבי תוספת מיטות. אם מדובר בשחלוף, אנחנו מברכים.
טליה אדרי
¶
אם אפשר להבהיר בנקודה הזאת – הוראת השעה בעצם מאפשרת למנהל לא להתחשב בשנתיים האלה בשיעור המיטות המרבי לנפש שקבוע בתקנות.
היכולת של בתי החולים הכלליים לתת גיבוי רפואי לבתי החולים הסיעודיים נשארת כשיקול שהוא רשאי לקחת בחשבון. זה לא מבטל את זה, זה מבטל את השיעור המרבי. כיום, אסור לנו לתת אישור לכך שיהיה לנו יותר מאשר 60 מיטות ל- 1,000 תושבים מעל גיל 75, והמגבלה הזאת לא מאפשרת לפעמים לפתח מיטות במקומות בהם חסר או לפתח מיטות שיחליפו מיטות ישנות.
טליה אדרי
¶
יכול להיות שיש שיקולים של כלכלת בריאות, זה דבר שנקבע בשנת שמונים ומשהו במקור, השיקול הזה.
יש שיעור מיטות מירבי למיטות כלליות, יש שיעור מירבי למיטות סיעודיות, לסיעודי מורכב. אנחנו מבקשים רק לשחרר אותנו כרגע לשנתיים מהנושא של המיטות הסיעודיות כדי לאפשר בינוי, ואחר כך, תוך השנתיים האלה אפשר יהיה גם שוב לבדוק את הצרכים ולקבוע שיעורים חדשים .
רמי איגרה
¶
רמי איגרה, אני מנכ"ל מעונות מכבי. יש מקומות בארץ, כמו פתח-תקוה לדוגמה, שבה השיעור לנפש הוא הרבה יותר גבוה. יחד עם זאת, פתח-תקוה מהווה למעשה את המרכז הסיעודי של גוש דן, כי בתל-אביב הנדל"ן יקר מדי ויש שיקולים אחרים.
ברגע שאתה קובע שיעור מירבי, אתה אומר לתושבי תל-אביב: אין לכם מיטות סיעודיות, כי בתל-אביב העלות להקמת מיטה סיעודית היא כזאת שלא הקוד של משרד הבריאות יכול להתמודד עם זה וגם לא כיסו של האדם הפרטי העשיר.
אתן דוגמה על מנת להמחיש את זה – לאחרונה נבנה מול בית חולים "איכילוב" מרכז סיעודי גדול בעלות של 3,000 דולר למטר מרובע. כשאתה מדבר על מיטה סיעודית, כשמדובר על 30 מטר ברוטו היום לפי התקנות החדשות פחות או יותר, אתה מדבר על סכום שאי אפשר בכלל לממן את הסיעוד שם, כך שלגבי התקנה – למרות שזה מתחרה בבתי החולים הכלליים ואני מבין את הטיעון של בתי החולים הכלליים- לדעתי השוק החופשי והעובדה שהריכוזים הגיאוגרפיים ועלויות הנדל"ן לא מאפשרות קיום התקנה, צריך ללכת עם התקנות של משרד הבריאות.
אני לא חושב שזו רק הוראת שעה. אני חושב שבכלל צריך לתת לשוק החופשי לנצח.
יעקב בוכריס
¶
אנחנו רוצים להסיר את המגבלה, לאפשר ליזמים חדשים שיוכלו להגיש תוכניות, שכל הישנים או שיגישו...
מ"מ היו"ר יאיר פרץ
¶
בפועל זה היה מתקיים. אני מדבר בכובע הישן שלי – אני יודע שהיום, בפועל, כשמגישים רישוי למשרד העבודה והרווחה ללא פרוגרמה ותיקון המעוות...
יעקב בוכריס
¶
אם אתה לא מסיר את המגבלה של 60 מיטות, כל הישנים של ארבע וחמש מיטות נמצאים בתוך זה, זאת אומרת ברגע שנגיע ל-60 מיטות ל- 1,000 נפש, כל יזם שירצה להגיש תוכנית – לא נוכל לדון בו.
דר' זאב אהרונסון
¶
אנחנו צריכים להבין שהאוכלוסייה הולכת ומזדקנת. כשאומרים אנשים מבוגרים יותר- מאריכים את חייהם, לא מאריכים בהכרח את הבריאות ואת היכולת לדאוג לפרט, לעצמו.
לכן, הדרישה הזאת למיטות סיעודיות תלך ותגדל בקצב מואץ בשנים האלה, ואם לא תאפשר הוועדה חופש בנושא הזה, אנחנו עלולים להיתקל בבעיה אמיתית.
פרופסור בנו חבוט
¶
אנחנו בירכנו שמשרד הבריאות חשב לרוחב, זאת אומרת להוסיף גם מיטות סיעודיות. יחד עם זאת, יש יחס במדינת ישראל לכל מיני מיטות. יש 15,873 מיטות סיעודיות לעומת 13,686 מיטות כלליות. המיטות הכלליות צריכות לשרת את כל המיטות הסיעודיות, עכשיו לפי התקנות של מצא – לא רוצים לתת יותר שוק חופשי, זאת אומרת אמורות להתווסף עוד 16,000 מיטות – צריך להוסיף עוד 13,000 מיטות כלליות ועוד 7,000 מיטות פסיכיאטריות.
אם כך יהיה, אז המערכת מסודרת.
דר' זאב אהרונסון
¶
סליחה, היחס הזה לא צריך להישמר, ולהפך – אם יש מיטה סיעודית, היא מאפשרת לשמור שאנשים לא יתדרדרו בבריאותם למצב כזה שיצטרכו אישפוז כללי, כך שלא בהכרח הקשר הזה חייב להישמר בין מיטות סיעודיות למיטות כלליות. נהפוך הוא – מה שישמור על המשק ועל הכלכלה שלא יהיה עומס על בתי החולים, כי אנשים שזקוקים לסיעוד ולא מקבלים אותו, מה יהא עליהם.
פרופסור בנו חבוט
¶
קופות החולים עובדות על קפיטציה, אז הן חושבות שבתי חולים כלליים יתנו שירות כמו "פראיירים".
פרופסור בנו חבוט
¶
7% מהחולים הסיעודיים מאושפזים בבתי חולים כלליים לכל זמן שהוא, עם בעיות בדרכי השתן, עם ניתוחים, עם אורתופדיה ועם בעיות ניאורולוגיות, זאת אומרת בתי חולים כאלה מביאים עומס כבד על בתי חולים כלליים.
דר' זאב אהרונסון
¶
אם יש חולים סיעודיים, חלקם מאושפזים בבתי חולים כלליים. מה שעושה את האישפוז זה לא שהחולה לא יכול להיות לדאוג לעצמו – הופך להיות חולה סיעודי – אלא שיש לו טיפול לא הולם או שמצבו מידרדר, אבל ההיצע של המיטות הסיעודיות בוודאי לא יביא לידי כך שיהיו יותר חולים בבתי חולים כלליים.
אנחנו צריכים לשמור על הרמה באותם מוסדות שבהם אנחנו מאשרים מיטות סיעודיות- על רמת הטיפול בחולים הסיעודיים, וזה פרק נפרד.
דר' איריס רסולי
¶
אני רק רוצה להעמיד את הדברים בקונטקסט השלם. כשמדברים על להשאיר שיעור מיטות או לבטל את שיעור המיטות, עמדת המשרד שאם תהיה יותר תחרות יכול להיות שיהיה יותר שיפור, אבל חשוב להדגיש שבתחום הבריאות זה לא מספיק תחרות כלכלית רגילה כמו שעושים תחרות בין בזק לחברות אחרות.
דר' איריס רסולי
¶
בדיוק. הנקודה היא שאם יוצרים עודף של מיטות, עלול להיות מצב שבגלל התחרות אנשים ירסקו את המחירים.
יעקב בוכריס
¶
מי שקונה שירותים זה משרד הבריאות והוא קובע את המחירים. זו לא תחרות רגילה. אנחנו, משרד הבריאות, קובע את המחיר ליום אישפוז.
יעקב בוכריס
¶
אין היצע וביקוש. אנחנו קובעים - לפי רמה שקבענו, סטנדרטים - כמה זה עולה, ואנחנו משלמים בהתאם. תמיד החולה הקשיש הפרטי משלם הרבה יותר.
מ"מ היו"ר יאיר פרץ
¶
רבותי, אני רוצה להציע כאן הצעה – אנחנו נקבע זאת לא לשנתיים אלא לשנה. נבחן את זה במהלך השנה הזאת ואחרי שנה נחזור לוועדה ונדון מה ההשלכות של זה.
הוא טוען טיעונים צודקים מאד, ואני חושב שצריך לראות – זה לא דבר שאפשר לעשות בנקל.
לכן, אנחנו נאשר את התקנה לשנה. לאחר שנה תחזרו לוועדה הזאת, נשמע דיווחים מה קרה ברמת השטח.
מ"מ היו"ר יאיר פרץ
¶
אחרי שנה תחזרו לוועדה ואו שיאריכו או שלא יאריכו.
תודה רבה, הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 11:05.