פרוטוקולים/עבודה/939
1
ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
26/07/2000
פרוטוקולים/עבודה/939
ירושלים, ה' באב, תש"ס
6 באוגוסט, 2000
הכנסת החמש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שני
פרוטוקול מס' 184
מישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
יום רביעי, כ"ג בתמוז התש"ס (26 ביולי 2000), שעה 09:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-15 מתאריך 26/07/2000
הצעת חוק הנכים (תגמולים ושיקום) (תיקון - נכות נפשית והלם קרב), התש”ס-2000
פרוטוקול
נכחו
חברי הוועדה: דוד טל - היו"ר
סדר-היום
¶
הצעת חוק הנכים (תגמולים ושיקום) (תיקון - נכות נפשית והלם קרב),
התש"ס-2000, הצעת חוק מס' פ/705 - מאת חה"כ ז' גלאון - הכנה
לקריאה ראשונה.
הצעת חוק הנכים (תגמולים ושיקום) (תיקון - נכות נפשית והלם קרב), התש"ס-2000
(הצעת חוק פ/705)
היו"ר ד' טל
¶
אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת. ברצוני להקדים ולומר, שמהדיון האחרון שהתקיים כאן שוכנעתי שלמעשה אין מקום להצעת החוק הזו. אבל, היות ופנה אלי סגן שר הביטחון בבקשה - אולי משום הדאגה שאולי לא תהיה ממשלה בישראל ויצטרכו לעבור את התהליך הזה מחדש - נעתרתי לבקשתו, ואני מדגיש שזה למרות שאינני מסכים להצעה, כפי שהסבירו לו אנשי המקצוע השונים. נעתרתי לבקשתו, רק כדי להעבירה כך שזה יהיה אחרי קריאה ראשונה, שאם בכלל תיפול הממשלה ותקום ממשלה אחרת יהיה אפשר להחיל על זה חוק רציפות. אבל, אינני רוצה להכנס כרגע לעומק הנושא הזה. לכן, גם קיימתי את הישיבה הזו בהתראה קצרה כדי לנסות להעביר זאת.
גבירתי חברת-הכנסת גלאון, האם יש לך מה להוסיף למה שאמרתי?
ה' מור
¶
אני עורכת-הדין הלן מור ממשרד הביטחון. רציתי להגיב ולעדכן, שאנו כבר הכנו נוסח טיוטה של תקנות שאושר ע"י הגורמים המקצועיים אצלנו במשרד, וזה מועבר בימים אלה לאישור נוסח של משרד המשפטים. כמובן, כפי שאתם אמרתם, סגן השר הביע את הסכמתו. באשר לאופן הספציפי של הצעת החוק, באיזה אופן ליישם זאת, אולי למשרד המשפטים יש מה לומר. אנו מעבירים את זה כמו שזה.
א' קלעי
¶
כן. תוך שבועיים הן תהיינה מפורסמות. העניין איננו העיתוי, אלא עצם המהות. אבל, הנושא הזה נידון בוועדה.
היו"ר ד' טל
¶
נכון. לכן, אמרתי גם שאינני בעד החוק הזה, עוד לפני שראיתי את הפרוטוקול שהראה לי היועץ המשפטי שלנו על דברים שאמרתי. זה לא מתנגש עם מה שאמרתי אז, וגם הצהרתי בתחילת דבריי כרגע שאני לא רואה שזה יעבור בקריאה שניה ובקריאה שלישית, אבל כדי שעמיתתי, חברת-הכנסת זהבה גלאון, לא תחשוב, חס וחלילה, שיש לאיזה ש"סניק משהו נגדה ועל-פי בקשתו המאד אישית של סגן שר הביטחון, נעתרתי רק להעביר זאת להכנה לקריאה ראשונה. אינני בטוח לגבי סיום הדבר. האם יהיה אפשר לסיים זאת בשבוע הזה?
ז' גלאון
¶
אדוני, ברשותך, ברצוני להעיר הערה אחת לפרוטוקול, בלי להכנס ובלי להגיב על מה שאמרת. אני חושבת, שזה נושא מספיק חשוב שיהיה בחקיקה ראשית. גם אם תותקנה תקנות, זה נושא מספיק חשוב שיהיה בחקיקה ראשית. חשוב לי, שזה יהיה בפרוטוקול.
היו"ר ד' טל
¶
אני אולי רוצה לשכנע אותך, שעכשיו להעביר להכנה לקריאה ראשונה. יכול להיות שאחרי שחברת-הכנסת גלאון תראה את התקנון, היא תמצא שהצעת החוק מיותרת.
ז' גלאון
¶
אני רוצה להגיד משהו, שהוא מעבר לפורמליסטיקה. יש מצבים, בעיקר בהצעות בחוק שלבטח אין להן עלות תקציבית, שגם לרמה הדקלרטיבית בגלל נסיבות מסויימות--
ז' גלאון
¶
דנו בנושא הזה. לכן, אני חושבת, שזה אחד המצבים שלדעתי נופלים בקטגוריה של חקיקה ראשית, שיש הצדקה לחקיקה ראשית.
אודה לאדוני, ובזה אני מסיימת, אם יעזור לי לדאוג שהחוק הזה יועבר מעבר לקריאה ראשונה.
היו"ר ד' טל
¶
קשה לי יהיה לאכזב את גבירתי, אבל יש לי את הרושם שאני צריך לאכזב אותה. לא נראה לי, שאני אתמוך לקריאה שניה ולקריאה שלישית בחוק הזה. אני חושב, שאני אראה את התקנות. אם אתרשם שהתקנות עונות על מה שגבירתי רצתה להשיג, אני חושב שגם גבירתי תצטרך להשתכנע. אבל, זכותה של גבירתי להמשיך ולדבוק בהצעת החוק שלה.
ש' אברמי
¶
יש לנו כאן איזו שהיא תגובה. בישיבה הקודמת דיברו על כך שיש טופס שכתוב עליו: בתי-מלון לחולי נפש. עורך-הדין פרנקל אמר: "אני שם פה את שמי הטוב על השולחן. אין דבר כזה, ולא היה מעולם". הנה, פיקססו, וכתוב: רשימת בתי-מלון לחולי נפש. השאלה היא האם אתה רוצה להתייחס לזה והאם יש לעורכת-הדין מור מה לומר.
ה' מור
¶
אני לא התכוננתי לזה, אבל נדמה לי שעורך-הדין פרנקל הודיע, חד וחלק, בישיבה הקודמת שהוא היה, שאין כזה דבר והגברת תתכבד- - -
ה' מור
¶
אני צריכה לברר. אני רואה את הטופס, ואינני רואה לוגו של משרד הביטחון. אני לא מכירה את הטופס הזה. אני מוכנה לברר ולתת לכם תגובה. אני רואה פה רשימה, ואינני יכולה להגיב על מסמך שאינני רואה את הלוגו ואת החתימה של איש שלנו.
מ' בוטון
¶
אקרא את הצעת החוק בקול רם.
(קורא את סעיף 1, בהצעת חוק הנכים (תגמולים ושיקום) (תיקון - פגיעה נפשית מפוסט טראומה), התש"ס-2000, שכותרתו: הוספת סעיף 10ב שכותרתו "קביעת דרגת נכות במקרה של פגיעות נפשיות מפוסט טראומה": " בחוק הנכים (תגמולים ושיקום), התשי"ט-1959 [נוסח משולב]1, אחרי סעיף 10א יבוא: 'בתקנות המסדירות מבחנים לקביעת דרגות נכות מכוח סעיף 10, יבחין שר הביטחון לענין הגדרת הנכות ואחוזי הנכות בין הפרעות נפשיות מכל סוג לבין פגיעות נפשיות הנובעות מפוסט טראומה, לרבות מהלם קרב'". חברת-הכנסת גלאון, זה נוסח, שאת הקראת לו.
מ' בוטון
¶
אני רק רוצה להוסיף הערה לפרוטוקול, מכיון שנמסרה הערה לפרוטוקול, כדי שנבין במה מדובר. כאשר החוק הזה יתקבל, מה הוא למעשה אומר? המחוקק מבקש, ששר הביטחון בתקנות יפריד בין הדברים. החוק הזה לא קובע מכוחו הוא שום נורמה. הוא אומר, ששר הביטחון יתקין תקנות שיפרידו בין הדברים, בין עניין אחוזי נכות הפרעות נפשיות מכל סוג לבין פוסט טראומה. והיה ובאמת השר יביא את ההפרדה הזו לפני כן, החוק הופך מיותר. אבל, עד כאן דבריי.
ז' גלאון
¶
עכשיו, אני מדברת ברצינות לגבי קריאה שניה וקריאה שלישית. אם אנו נעביר את זה, ואז בעצם זה מחייב את התקנות- - -
א' קלעי
¶
שאלה - יש לנו פה, כלומר למשרד הביטחון, את נוסח התקנות. נכון, שהוא לא עבר אישור של עליזה רוזן ממשרד המשפטים, אבל יש נוסח אם הוועדה רוצה.
היו"ר ד' טל
¶
אינני חושב, שכדאי לנו להכנס לזה כרגע. אני מעדיף שיהיה לזה אישור רישמי, ולאחר מכן, כאשר נבוא לדון בהצעת החוק הזו, אם אכן אלו יהיו פני הדברים, אני כלשעצמי, בצער רב, אומר לעמיתתי ממר"צ שאני מתנגד לזה.