ישיבת ועדה של הכנסת ה-15 מתאריך 26/06/2000

הצעת חוק לתיקון פקודת מס הכנסה (הפרשות לקופת גמל), התש”ס-2000 (של חבר-הכנסת חיים כץ)

פרוטוקול

 
פרוטוקולים/עבודה/1580

1
ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
26.6.2000

פרוטוקולים/עבודה/1580
ירושלים, י"ב בתשרי, תשס"א
11 באוקטובר, 2000

הכנסת החמש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שני




פרוטוקול מס' 158
מישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
יום שני, כ"ג בסיוון התש"ס (26 ביוני 2000) שעה 11:45
נכחו
חברי הוועדה: דוד טל – היו"ר
חיים כץ
יעקב ליצמן
מוזמנים
יואל בריס - הלשכה המשפטית, משרד האוצר
רמי דיין - סגן בכיר לממונה על שוק ההון, משרד האוצר
עו"ד יעל ייטב - הלשכה המשפטית, מס הכנסה
" תמר לומברוזו - נציבות מס הכנסה
" מיכל דויטש - " " "
" מיכאל אטלן - הלשכה המשפטית, משרד העבודה והרווחה
שלום תנעמי - מנכ"ל קרן הגמלאות המרכזית
יועץ משפטי
משה בוטון
מנהל/ת הוועדה
שירלי אברמי
קצרנית
אסתר אלפיה
סדר היום
הצעת חוק לתיקון פקודת מס הכנסה (הפרשות לקופת גמל), התש"ס-2000
(של חבר-הכנסת חיים כץ).


הצעת חוק לתיקון פקודת מס הכנסה (הפרשות לקופת גמל), התש"ס-2000
(של חבר-הכנסת חיים כץ)
היו"ר דוד טל
אני מתכבד לפתוח את ישיבת הוועדה. הנושא שעל סדר היום: הצעת חוק לתיקון פקודת מס הכנסה (הפרשות לקופת גמל), התש"ס-2000, של חבר-הכנסת חיים כץ.

חבר-הכנסת כץ, לפני שנפתח בדיון, כמה דברי הסבר על הצעת החוק שלך. בבקשה.
חיים כץ
בסוף שנת 1994, היה מה שנקרא אז, משבר קרנות הפנסיה. אני הובלתי את המאבק של הוועדים מול הממשלה, ויצרנו שתי קופות פנסיה: קופה לאלה שהתחילו לעבוד עד ינואר 1995; וקופה לאלה שהתחילו לעבוד מינואר 1995, כאשר הקופה החדשה מוגבלת לפעמיים השכר הממוצע במשק, ובקופה הישנה היתה התחייבות שאף אחד לא יפגע בזכויות החוסכים הקיימים.

ב-27 במרס 1996, העבירו החלטת ממשלה והאוצר ניסה לשנות את ההסכם. משה שחל שהיה אז ממלא מקום ראש הממשלה, העביר לי את הצעת החלטת הממשלה, וכתב לי: האם זה נראה לך?
ואני כתבתי לו
לא, אלה לא הדברים שסוכמו. ב-28 באפריל 1996, הוא שלח לי הצעת החלטה ממשלה מתוקנת, וחשבתי שסיכמנו. אבל, התברר לי שבחוק ההסדרים, בצורה לא מוסרית - ואני אמר בצורה לא מוסרית - נציגי האוצר שהם בפנסיה תקציבית ולא מנכים מהם בעד הפנסיה שהם מקבלים, הטילו מס על הצוברים בקופות הפנסיה הצוברות, החדשות.

הצעת החוק הזאת באה לתקן את העוול שנעשה לאלה שחוסכים, וגם את העוול שנעשה לנו, שמשאים ומתנים שנגמרים בתשלום גדול, משתנים אחר כך, ולא בחקיקה רגילה אלא בחוק ההסדרים, בחקיקה מזורזת, וגונבים את הציבור.
היו"ר דוד טל
ולא דמוקרטית.
חיים כץ
ולא דמוקרטית, וגונבים את הציבור.

אי-לכך אני מבקש שהוועדה תאשר את הצעת החוק, לקריאה ראשונה.
יעקב ליצמן
אדוני מתכוון להעמיד את הצעת החוק להצבעה?
היו"ר דוד טל
כן.

מר יואל בריס ממשרד האוצר, בבקשה.
יואל בריס
עד לתיקון פקודת מס הכנסה בחודש דצמבר האחרון, היה מצב מעוות שהעירו עליו מספר פעמים בדו"חות המבקר. גם דו"ח ועדת ברודט העיר עליו. המצב המעוות היה זה, שלהפרשות מעביד לקופת גמל היתה תקרה אחוזית. כלומר, עד איזה אחוז מהשכר אפשר להפריש לקופת הגמל? אבל היתה גם תקרה סכומית. אותו דבר היה קיים לגבי הטבות המס. להפרשות עובד יש תקרה אחוזית, ויש גם תקרה סכומית.

הסיבה לקביעה של תקרה סכומית בכל ההפרשות, לבד מהפרשה אחת שטופלה בתיקון האחרון לפקודת מס הכנסה מחודש דצמבר, היא פשוטה. כשאין תקרה סכומית הרי ההטבה הולכת וגדלה ככל שהשכר הולך וגדל, בלי סוף, ולמעשה, מי שעשיר יותר, נהנה יותר. אני יכול גם להגיע למצב שאני מאפשר סבסוד של הממשלה לפנסיה שאולי לא מוצדק שהממשלה תסבסד אותה.

לכן, נקבעה תקרה גם בהפרשות מעביד לקופת גמל, וגם בהפרשות עובד לקופת גמל ולקרן פנסיה. הדבר היחיד שלא היתה עליו תקרה אבסולוטית, תקרה סכומית, היתה הפרשת מעביד לקרן פנסיה.

ראינו לנכון, והבאנו להחלטת הממשלה, והממשלה החליטה לקבוע, לפי המלצת ועדת ברודט, תקרה של ארבע פעמים של השכר הממוצע, ואסביר את משמעת הדבר.
חיים כץ
מפעמיים השכר הממוצע במשק הגיע לארבע? אתה זוכר ששילמנו חצי שקל לתרופה? אתה לא מתעסק עם דבילים. היום זה לארבע, ירד למטה, ואנחנו יודעים עם מי אנחנו מתעסקים, עם אנשים שעשו איתנו הסכם ושיקרו.
יואל בריס
מצאנו לנכון למסות את אותו חלק שבהפרשות שמעל ארבע פעמים השכר הממוצע.
היו"ר דוד טל
למה?
יואל בריס
כי אחרת ההטבה היא רגרסיבית, היא מטיבה עם העשירים יותר מאשר עם שאר עמך בית ישראל. כי זה שמשתכר מעל 24,000 שקל, יכול לקנות לעצמו פנסיה על אותו חלק, כדי שימשיך לקבל שכר גבוה מאוד לעת זקנה. בעצם, אין סיבה שהמדינה תסבסד את המשך קבלת הפנסיה בשיעור הגבוה הזה. הדבר הזה נכנס לתיקון בפקודת מס הכנסה.

לאחר הדברים האלה התכנסה ועדת בן-בסט לרפורמה במסים. ההמלצות שלה יעלו לדיון בוועדת הכספים של הכנסת, ששם המקום הטבעי לדיון ברפורמה במס. בתיקון הזה נעשתה האחדה של תקרות כלפי מעלה, והתיקון שם הוא לאמץ את התקרה, גם הפרשות מעביד לקופות הגמל.

לכן, אני חושב שיש איזה שהיא בעיה בכך שבמקביל לדיון ברפורמה במס שמתקיים בוועדת הכספים, יהיה דיון בסעיף מרכזי ברפורמה בוועדה אחרת. יש כאן בעיה של דיון כפול, ואני רואה לנכון להעיר על קיומה של הבעיה. מה עוד שהמקום הטבעי לדיון בפקודת מס הכנסה, הוא בוועדת הכספים.
משה בוטון
אנחנו דנים בזה מכוח החלטת ועדת הכנסת, על פי תקנון הכנסת, שהעבירה את הטיפול בהצעת חוק זו לטיפול ועדת העבודה והרווחה. אנחנו לא ביקשנו זאת.
יואל בריס
אני יודע, אבל אני חייב להעיר שנוצרה כאן בעיה.
היו"ר דוד טל
מכובדי, ועדת הכנסת סוברנית להחליט לאיזו ועדה להעביר נושא זה או אחר. ועדת הכנסת סברה שהמקום הנכון הוא הוועדה הזאת. אשר על כן, אנחנו מכבדים את החלטת ועדת הכנסת, כפי שאנחנו מכבדים את החוקים המכבדים את התקנון של הכנסת.
יואל בריס
אני לא מערער על החלטה של ועדה וגם לא על התקנון, אני רק מעיר שנוצרה כאן - אולי בלי משים - בעיה שאותו סעיף נדון למעשה בשתי ועדות, וצריך לפתור את הבעיה הזאת.
היו"ר דוד טל
ברמה העקרונית אני רוצה להצהיר שאנחנו מוכנים להעביר את כל הנושא של ועדת בן בסט לוועדה זו, ואנחנו מוכנים לקבל על עצמנו את העבודה הקשה. אני מבטיח שנוסיף עוד יום אחד של דיונים כדי לקדם זאת.
יואל בריס
אני בטוח שזה נכון, השאלה, אם זה המקום הטבעי לדון בתיקון לפקודת מס הכנסה.
יעקב ליצמן
אני לא רואה שוועדת הכספים הולכת לדון בזה, הרי אני חבר בוועדת הכספים.
יואל בריס
לפני ועדת בן-בסט, היה מדובר בעיוות שחייב תיקון מיידי, והתיקון אכן בוצע במסגרת תיקון לחוק. היו לתיקון הזה התנגדויות והסתייגויות, עלתה השאלה שמעלה חבר-הכנסת כץ, האם לקבוע איזה שהיא קביעה רטרואקטיבית, הלכנו עם השאלה הזאת ליועץ המשפטי לממשלה, והוא אמר שאין בעיה בנוסח החוק כפי שהוצע. הדבר התקבל גם על דעת היועץ המשפטי של ועדת הכספים, בעת שהיא דנה בתיקון הזה בחודש דצמבר. היה איזה שהוא איום שתהיה פנייה לבג"ץ, ולא היתה פנייה שכזו, ולכן, התיקון האחרון לחוק חוקי בהחלט.
משה בוטון
אין טענה שהיא לא חוקית.
חיים כץ
לא שהיא לא חוקית, היא לא מוסרית.
יואל בריס
לכן, אני מציע לדחות את הצעת החוק, ולהשאיר את החלטת הממשלה, וגם החלטת הכנסת, על כנה. אני מפנה את חברי הכנסת גם לדברי ההסבר לתיקון החוק מחודש דצמבר, זה בילקוט הפרסומים, הצעות חוק, 2824 עמוד 73, שם מפורטים הדברים.
היו"ר דוד טל
תודה.

מר שלום תנעמי, מנכ"ל קרן הגמלאות המרכזית, בבקשה.
שלום תנעמי
לדעתי, היה פה תרגיל. היתה החלטת ממשלה שהושגה במסגרת משא ומתן בין ההסתדרות לבין הממשלה. מה היתה החלטת הממשלה? החלטת הממשלה ממרס 1995 קבעה - אני מזכיר לכולם, בכתב יד - כל הזכויות יישמרו. כל הזכויות יישמרו.
היו"ר דוד טל
כך נאמר? כל הזכויות יישמרו.
שלום תנעמי
כן.

עכשיו, מי שהגיש את ההצעה לחוק ההסדרים אפילו לא מצא לנכון לפנות לקרנות הפנסיה ולשאול אם יש להם מה להגיד? אני לא רוצה לקשור את זה בדבר אחר של חבלה, בהצגת עניינים לא נכונה, הייתי אומר אפילו הפרה של הסכמים, והכל מתייחס לפיצוי הגימלאים.

אגב, שוק ההון הולך לוועדת הכספים וקובע, דבר שלא הוסכם עליו במשא ומתן, שכל הפיצוי לגימלאים יעלה מיליארד ו-600 מיליון שקל. איש לא ביקש מאיתנו, כקרנות פנסיה, לאמוד את הסכום.
חיים כץ
אבל זה לא נוגע לנושא בו אנחנו דנים.
שלום תנעמי
לא, לא, אני אומר, בקו מקביל, מה שאני מדגיש, יש כאן הפרה לאורך כל הדרך וצפצוף על ידי גורמי הממשלה. זה לא הוויכוח באמת, אף אחד לא משתכר, מתי מעט משתכרים למעלה מארבע פעמים של השכר הממוצע במשק. נקבעה תקרה שלדעתי, במידה מסויימת, אפילו היא הפרה של אותו הסכם בהחלטת ממשלה.

גם אצלנו נקבעה למתי-מעט, לא מדובר בהחלטה תקציבית אדירה. פירושו שהעובד ישלם מס בהפרשה, וכאשר יקבל את הפנסיה, הוא גם ישלם על זה מס. מס על מס.
היו"ר דוד טל
תודה.

מיכאל אטלן, היועץ המשפטי של משרד העבודה, בבקשה.
מיכאל אטלן
לי יש הערה מקצועית לגבי גירסה ב'.
משה בוטון
גירסה ב' לא קיימת, אנחנו מדברים על גירסה א'.
מיכאל אטלן
אז תודה רבה, אין לי מה להעיר.
היו"ר דוד טל
תודה רבה.

רמי דיין, סגן בכיר לממונה על שוק ההון, בבקשה.
רמי דיין
אני רוצה להתייחס לגבי הפתק הצהוב - - -
משה בוטון
איזה פתק צהוב?
היו"ר דוד טל
של בייגה.
רמי דותן
שהזכיר כרגע - - -
חיים כץ
אבל זה לא נוגע להצעת החוק.
רמי דיין
נאמר לפרוטוקול שזה נעשה בהסכמה. אני רוצה להזכיר - - -
חיים כץ
זה לא נוגע לפתק הצהוב. אני הייתי שם.
היו"ר דוד טל
ידידי, תתמקד רק בהצעת החוק הזאת.
רמי דיין
אנחנו צריכים לבדוק את המערכת שבה אנחנו נמצאים. אנחנו נמצאים במערכת שבה למעשה יש לנו מנגנון מקביל גם בקופות הגמל. בקופות הגמל יש תקרה של הכנסה מזכה בשווי של 9,300 ₪. גם שם המבנה הזה קיים באותה מידה. קרי, העובד, במועד ההפרשה משלם מס על הפרשות המעביד מעל 9,300 ₪, ובמועד משיכת הכספים יש פטור על הכספים.

לשיטתנו, ופה אני עושה הבחנה כרגע בין קרנות הפנסיה הוותיקות לבין קרנות הפנסיה החדשות, אני בא ואומר: מבחינה עניינית, המבנה הזה שבו אתה קובע תקרה של 24,000 ₪ או ארבע פעמים של השכר הממוצע במשק, הוא מבנה של רוחב. מבחינת הענין, בכל המערכת, כרגע, העובד משלם מס במועד ההפרשה. במועד היציאה, אנחנו עושים הבחנה בין שתי קרנות. יש קרן שבה לא ניתן לצבוע את הכספים האלה, ולכן יש פטור של 35% על הקצבה, שבא למעשה לתת איזה שהוא פיצוי לעובד מכיוון שבשיטת הפנסיה הקיימת, אי-אפשר –
שלום תנעמי
מה זה קשור לתקרה?
רמי דיין
זה קשור מאוד לתקרה. ניסינו ליצור סימטריה שבה למעשה אנחנו אומרים, סכומים שמוסו במועד ההפרשה מקבלים פטור במועד היציאה.

בקרנות הפנסיה הוותיקות, מכיוון שאין יכולת , אין משמעות למעשה להפרשה של הכספים, ישנו זיכוי מס בשווי של 35% מהקצבה המזכה לכל אדם שמקבל את הפנסיה שלו. כלומר, מבחינתנו זה לא שנהגנו כאן בצורה חד-צדדית אלא יצרנו מיסוי שבא למעשה להגיד שבעלי הכנסות גבוהות ממוסים במועד ההפרשה, ויש פה אלמנט של הטבה אם אתה משלם את המס במועד ההפרשה או אם תשלם אותו במועד הפרישה.
משה בוטון
בקרנות ההשתלמות יש גם כן מיסוי על הסכום שמעבר להפרשה לקרן ההשתלמות, נכון?
חיים כץ
כן, מעל 15,400 ₪.
היו"ר דוד טל
בעצם, הצעת החוק באה לתקן את סעיף 3, ואומרת כך: בפקודת מס הכנסה, בסעיף 3, סעיף קטן (ה3) – יימחק.

חברי הכנסת, אני מעלה את זה להצבעה.

האוצר, מה העלות התקציבית?
קריאות
כמאה מיליון ₪.
חיים כץ
כמה?
משה בוטון
הוא אומר 2 מיליון.
חיים כץ
2 מיליון ₪.
יואל בריס
אני אדייק, התיקון לפקודת מס הכנסה שכלל שני רכיבים היה בסכום של 100 מיליון. אין לי את הפיצול, כיוון שעכשיו רוצים לפצל - - -
חיים כץ
2 מיליון ₪, בטוח?
יואל בריס
לדעתי, זה בוודאי יהיה יותר מ-2 מיליון ₪, במיוחד אם אתה מחשיב את ההשלכות של זה על הביטוח הלאומי ו - - -
היו"ר דוד טל
מה עלות של החוק הזה?
יואל בריס
אין לי אומדן כרגע.
היו"ר דוד טל
למה אין לכם אומדן? זו לא פעם ראשונה שאתם מגיעים לוועדה הזאת בלי אומדנים. הערתי פעם אחר פעם, אתם מזלזלים בוועדה הזאת ולא מגיעים מוכנים. אתם צריכים להגיע עם נתונים ברורים, לא ייתכן שכל פעם אוציא את גרוני ואינני יכול להמשיך עם חוק כזה או אחר. אדוני, אתם צריכים להגיע לכאן עם עלויות של חוק, נמאס לי כבר להעיר לך ולשר שלך בנושא הזה.
יואל בריס
הענין הוא - - -
היו"ר דוד טל
אני לא רוצה לשמוע אותך יותר.
יואל בריס
אני רוצה רק להגיד - - -
היו"ר דוד טל
אני לא רוצה לשמוע אותך.
יואל בריס
- - -
היו"ר דוד טל
אני לא מוכן לשמוע אותך, ואני לא רוצה לשמוע אותך.
יואל בריס
דיברו כאן דברים לא - - -
היו"ר דוד טל
אני לא רוצה לשמוע אותך, ברור לך? תגיע עם שיעורי בית אני אתייחס אליך בכבוד. אתה לא מכבד את חברי הכנסת, ואתה לא מכבד את חברי הוועדה, ואני לא אתן לך לדבר כאן.
יואל בריס
אני מבקש בכל זאת לומר משפט אחד.
היו"ר דוד טל
אני לא אתן לך לדבר.
יואל בריס
אני מבקש בכל זאת לומר כמה דברים עובדתיים.
היו"ר דוד טל
אני מבקש לא לדבר שלא אצטרך להוציא אותך החוצה. תכבד את חברי הכנסת שנמצאים כאן.
יואל בריס
אני בכל זאת רוצה לומר - - -
היו"ר דוד טל
לא רוצה לתת לך לדבר.
יואל בריס
אני בכל זאת רוצה - - -
היו"ר דוד טל
אתה רוצה שאבקש מהסדרן שיוציא אותך? אני לא רוצה לתת לך לדבר. אני מבקש ממך לא לדבר ולא להפריע לי עכשיו.
יואל בריס
עובדתית נאמרו כאן דברים לא נכונים.
היו"ר דוד טל
אני מבקש ששום מלה מדבריו לא תירשם בפרוטוקול. זה נורא וזה גרוע שזו לא פעם ראשונה שאני מבקש מאנשי האוצר להגיע מוכנים לכאן. פעם אחר פעם הם לא מגיעים עם עלויות של חוק כזה. לא ייתכן דבר כזה.
יואל בריס
אני רוצה להגיד שהענין פה הוא לא תקציבי אלא חברתי.
היו"ר דוד טל
הזלזול המופגן והמתמשך הזה בוועדה, ייפסק. ואם אצטרך להגיע לבירור אצל יושב ראש הכנסת, נגיע היום לבירור אצל יושב ראש הכנסת. אני מודיע לך את זה חד-משמעית.
יואל בריס
הענין פה הוא לא תקציבי - - -
היו"ר דוד טל
אני לא רוצה לשמוע אותך בכלל.

חברי הכנסת, אני מעלה להצבעה את הצעת חוק לתיקון פקודת מס הכנסה (הפרשות לקופת גמל), התש"ס-2000, של חבר-הכנסת חיים כץ. מי בעד? מי נגד?

ה צ ב ע ה

בעד – 3
נגד – אין
נמנעים – אין
הצעת חוק לתיקון פקודת מס הכנסה (הפרשות לקופת גמל), התש"ס-2000, התקבלה.
היו"ר דוד טל
שלושה בעד, ללא מתנגדים וללא נמנעים, הצעת החוק התקבלה.

ותפסיקו להתייחס לוועדה הזאת בזלזול כזה מופגן.
יואל בריס
הענין פה הוא לא הענין התקציבי, ולכן היה חשוב להגיד את הדברים האחרים. הענין פה הוא חברתי.
היו"ר דוד טל
לכן תגיע מוכן לוועדה הזאת.
יואל בריס
אבל השאלה כאן היא לא השאלה המספרית - - -
היו"ר דוד טל
השאלה המספרית חשובה לי, יותר מאשר דבר אחר.

תודה רבה, הישיבה נעולה.

(הישיבה ננעלה בשעה 12:15)

קוד המקור של הנתונים