הכנסת החמש-עשרה_________נוסח לא מתוקן
26
ועדת
הכנסת החמש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שני
פרוטוקול מס' 14
מישיבת ועדת העבודה והרווחה
יום שני א' בחשוון התש"ס, (11 באוקטובר 1999), שעה 10:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-15 מתאריך 11/10/1999
תקנות שירות לאומי (תנאי שירות למתנדב בשירות לאומי) (דמי כלכלה ודיור).
פרוטוקול
נכחו
חברי הוועדה: דוד טל - היו"ר
איוב קרא
ראובן ריבלין
משרד העבודה והרווחה
¶
עו"ד מיכאל אטלן - הלשכה המשפטית
שלמה אמזלג - ממונה על היחידה לפיקוח ובקרה
ליפא פרידמן - אגודת בת-עמי
אלון נפתלי - אגודת בת-עמי
הרב צפניה דרורי - ראש האגודה להתנדבות
יצהר לנגה - האגודה להתנדבות
ירון לוץ - האגודה להתנדבות
סדר היום
¶
תקנות שירות לאומי (תנאי שירות למתנדב בשירות לאומי) (דמי כלכלה ודיור).
תקנות שירות לאומי (תנאי שירות למתנדב בשירות לאומי) (דמי כלכלה ודיור), התש"ס1999-
היו"ר דוד טל
¶
בוקר טוב, אני מתכבד לפתוח את ישיבת הוועדה. אנחנו דנים בתקנות שירות לאומי (תנאי שירות למתנדב בשירות לאומי) (דמי כלכלה ודיור). בקדנציה הקודמת הועבר חוק שירות לאומי ובעצם נותרו מספר דברים שלא היו ברורים בנושא של כלכלה ודיור והוחלט לתקן אותם בצורת תקנות. עתה משרד העבודה והרווחה מביא את התקנות לאישורנו.
אני מבקש שנציג משרד העבודה יפרט לפי אלו קריטריונים נקבעו הסכומים. לאחר מכן נקרא את התקנות ונאשר.
עו"ד מיכאל אטלן
¶
ביולי 1998 פורסם החוק שהתקבל בכנסת, שקובע את העיקרון שמתנדב בשירות לאומי זכאי במשך זמן שירותו, נוסף על תנאי השירות החלים עליו, גם לתנאי השירות המפורטים להלן: דמי כלכלה ודיור. דמי הכלכלה והדיור ינתנו למתנדב בשירות הלאומי על ידי הגוף המוכר שהפנה אותו לשירות הלאומי. בסעיף 4 לחוק נקבע: השר, באישור ועדת העבודה והרווחה, ייקבע כללים ומבחנים למתן דמי כלכלה ודיור לפי סעיף 2.
החוק קבע גם משהו לגבי תחבורה ציבורית, שהוא לא מענייננו כרגע.
היו"ר דוד טל
¶
אני מבין מדבריך, שבעצם משרד הביטחון לא משלם את דמי הכלכלה לבנות השירות הלאומי, אלא הגוף המוכר.
עו"ד מיכאל אטלן
¶
כן, אבל המימון הוא מהמדינה. את הדברים האלה התקנות באות לפרט ולהסדיר.
לאחר קבלת החוק, יש מכוח החלטת הממשלה, ועדה מייעצת לשר העבודה לנושא השירות הלאומי. במועצה הזאת חברים נציגים ממשרד הביטחון, משרד החינוך, משרד האוצר ומשרד הבריאות. כינסנו את הוועדה הזאת וקיימנו דיונים, כאשר מן ההתחלה לא היתה מחלוקת על הכוונה בגדול. הכוונה בגדול היתה לצלם מצב קיים. החוק הזה לא יצר משהו שלא היה קיים, אלא עיגן את זה בצורה של זכות חוקית. החוק עיגן הטבות שניתנו בעבר.
לפיכך הכוונה של התקנות לא היתה לעשות מהפיכה בתחום, אלא לצלם עד כמה שניתן את המצב הקיים, גם מבחינת הסכומים וגם מבחינת עקרונות הפעולה. על כך היתה הסכמה בוועדה המייעצת, ולכן השר מביא בעצם דבר שהוא לאחר התייעצות עם הגוף הזה, שמשקף את עמדות המשרדים השונים.
עו"ד מיכאל אטלן
¶
אני מקווה שלא יצוצו התנגדויות. פתאום נודע לי שיכולה להיות התנגדות, אך על כל פנים, לא אמורה להיות התנגדות. עד לפני עשר דקות לא ידענו שצפויה להיות התנגדות.
עו"ד מיכאל אטלן
¶
הפרקטיקה הולכת בחלק מהדברים בדומה למורות חיילות ובחלק מהדברים זה מעט שונה. כשהיה ספק בין ללכת לפי הפרקטיקה או לפי המורות החיילות, הלכנו לפי הפרקטיקה, כדי לצלם עד כמה שאפשר את מה שכולם התרגלו אליו ולא לעשות שינויים.
היו"ר דוד טל
¶
אני מציע להתקדם והיכן שתהיה לכם הערה, תעירו את תשומת לבנו ונדון על כך. אני מקווה שגם משרד העבודה יביע את הסכמתו.
עו"ד מיכאל אטלן
¶
התקנות מחולקות לשלושה פרקים עיקריים: 1. פרק של הגדרות, שהוא נחוץ. 2. הגדרת דמי הכלכלה. 3. הסדרת נושא הדיור.
אני קורא את "תקנות שירות לאומי (תנאי שירות למתנדב בשירות לאומי) (דמי כלכלה ודיור), התש"ס1999-". "בתוקף סמכותי לפי סעיפים 4 ו5- לחוק שירות לאומי (תנאי שירות למתנדב בשירות לאומי), התשנ"ח1998- (להלן - החוק) ובאישור ועדת העבודה והרווחה של הכנסת, אני מתקין תקנות אלה:
"הגדרות - 1. בתקנות אלה - 'גוף מוכר' - גוף שאישר השר לפי תקנות הביטוח הלאומי (בנות שירות לאומי בהתנדבות), התשל"ח1978-". פה אנחנו לא מייצרים שום דבר חדש.
"מפעיל" - זו הגדרה חדשה - "רשות ציבורית, מוסד ציבורי כמשמעותו בסעיף 9(2) לפקודת מס הכנסה או חברה לתועלת הציבור כמשמעותה בסעיף 32 לחוק הנאמנות, התשל"ט1979-, האחראי מכוח הסכם בינו ובין גוף מוכר על הפעלת מתנדב המופנה אליו על ידי אותו גוף מוכר למטרת שירות לאומי". הכוונה לכל מי שאיננו גוף עסקי שפועל למטרת רווחים.
עו"ד מיכאל אטלן
¶
להיפך, ההגדרות האלה נועדו לזה שזה לא יהיה. מדובר ברשות ציבורית או מוסד ציבורי. כל המונחים הטכניים האלה הם מונחים של מוסדות ללא כוונות רווח.
עו"ד מיכאל אטלן
¶
"'מקום מגורים' - מקום מגורי הקבע של מתנדב שלא במסגרת השירות". זה אומר שאם הוא בתנאי פנימיה זה הבית שלו.
"'שירות' - התנדבות בשירות לאומי בהתאם לסעיף 1 לחוק".
"'דמי כלכלה' - תשלום לפי תקנות אלה לכיסוי הוצאות המתנדב עבור תזונה, הוצאות אישיות ודמי כיס".
2. "דמי כלכלה" - (א) אלה דמי הכלכלה בשקלים חדשים שיינתנו למתנדב המתגורר -
(1) "במקום מגוריו ונושא בהוצאות תזונתו - 617"; אני רוצה לומר שכל הסכומים היו אמורים להתעדכן ב- 1 בספטמבר, אך עדיין לא קיבלנו את העידכון החדש. לאחר האישור של הוועדה ולפני שזה יעבור למשרד המשפטים, זה יעודכן ואני מבקש שתאשרו את זה.
כל הסכומים הם בשקלים חדשים, כפי שכתוב ברישא של הסעיף.
עו”ד נסים זינבר
¶
יש לנו השגה לגבי הסכום הזה, השגה כללית של משרד הביטחון לגבי כל הנושא הזה. ההשגה שלנו מתחילה עוד מתחילת חקיקת החוק. כפי שזכור לכם, העילה לחקיקתו של החוק היתה הטענה שרוצים להשוות את הזכויות של בנות השירות הלאומי למורות החיילות שמקבלות שכר. טענו שלא ייתכן שבת שירות לאומי שמשרתת עם מורות חיילות, תופלה לרעה, כי מקבלות שכר, מגורים וכלכלה, ואילו בנות השירות הלאומי אינן מקבלות. לפיכך דרשו שיהיו תנאים זהים.
בתקנות האלה, מבקשים למעשה תנאים שעולים על התנאים שמקבלים החיילים והחיילות. לדוגמה, 617 ש"ח, זה הרבה מעבר למה שמקבלת חיילת.
עו”ד נסים זינבר
¶
הסכומים בתקנות האלה מפוצלים ולכן אני לא יכול לתת השוואה מדויקת. אני יכול לתת את הנתונים שקיבלנו מאכ"א. לדעתי זה לא נכון לעשות את החשבונות כאן, כי יכול להיות שאנחנו מפספסים. מה שהיה צריך להיעשות, ולדעתי לא נעשה, זה לשבת עם אנשי אגף תקציבים במשרד הביטחון ולהשוות את התנאים לאלה של המורות החיילות.
עו”ד נסים זינבר
¶
הנציגים שלנו לא ישבו בוועדה, זה כל העניין. הנציגים שלנו היו בדיון הראשון של הוועדה.
עו"ד מיכאל אטלן
¶
זה לא נכון, כי החומר של כל הדיונים הופץ לכל החברים. נכון שלדיון על השכר לא בא נציג משרד הביטחון, אבל גם חבר אחר שלא בא ומצא להעיר הערות, העיר בכתב. יש דרכים ליצור קשר.
עו”ד נסים זינבר
¶
הנציגים היו בדיון הראשון, אך בדיונים אחרים, משום מה הם לא היו. זה לא אומר שצריך לקבוע - -
היו"ר דוד טל
¶
אני מצטער, הדבר הזה צריך להיגמר באיזשהו מקום, וזה לא אמור רק לגבי משרד הביטחון. מי שחבר בוועדה ולא מוצא שיש לו מספיק אחריות כדי לייצג את המשרד שלו, שלא תהיינה לו טענות. תעשו אצלכם סדר בבית ותסגרו שם את העניינים. אם לא היה לכם מספיק זמן להגיב, אני מבין, אבל היתה לכם אפשרות להגיב על זה ואחד מהחברים בוועדה כן הגיב.
אני לא מתכוון להפוך את דיוני הוועדה למשא ומתן, כי אנחנו משתדלים מאוד, ועל דעת כל הצדדים, להעביר את הענין לוועדה הרלוונטית שתראה את כל הצדדים, ואז מביאים לכאן מוצר מוגמר. קורה שאין הסכמות, אבל אז אנחנו יודעים מראש. אך כשיש הסכמות ואתם מקבלים את זה, ורק בגלל שמישהו לא הגיב או לא עשה שיעורי בית, אתם מתנגדים, הבעיה היא של משרד הביטחון. אני לא מתכוון לוותר לכם הפעם.
עזי פרל
¶
מאחר שאני חבר בוועדה מטעם שר הביטחון, אני יכול לומר שבאותן ישיבות שהייתי, מעולם לא הסכמתי לאשר סכומים מעבר למה שמקבלות חיילות. הגענו תמיד לרמה של עד שיוויון. נקודה. את הנייר הזה קיבלתי אתמול בפקס. יתרה מזאת, אם ייבדק הדבר על ידי משרד העבודה, תיווכחו שגם אני כחבר הוועדה לא קיבלתי את זה, אלא זה נשלח אתמול בפקס ללשכה המשפטית של משרד הביטחון. הלשכה המשפטית דאגה להעביר את זה מייד אליי.
מייד עשינו את הבדיקה, על מנת לראות אם אנחנו מדברים על סכומים זהים, כי אם היתה זהות לא היתה לי כל התנגדות. ברגע שראינו שהסכומים הם כפולים ויכולה מורה חיילת לבוא מחר ולהגיש נגדנו עתירה, על כך שיש הפליה. אני מוכן שתהיה הפליה מתקנת, וכך אני נוהג כמנהל הקרן לקליטת חיילים משוחררים וכל אותם פיקדונות ומענקים שאנחנו נותנים לחייל ניתנים גם לבת שירות לאומי.
עו"ד מיכאל אטלן
¶
במישור הפרוצדורלי אני יכול להלאות את הוועדה ולהביא את כל הטיוטות הקודמות, כדי להראות שעיקרון ההשוואה בא לידי ביטוי בכל הטיוטות הקודמות. גם אם הנייר האחרון לא הופץ, אי אפשר לטעון שזה בא בהפתעה. גם אם אנשים משנים את דעתם, וגם זה מותר, אפשר להרים טלפון ערב לפני הדיון.
לגבי הטענה כאילו יכולה מורה חיילת לעתור על כך שיש הפליה, אני יכול לומר ששום עתירה כזאת לא תתקבל, כי יש בסיס לרעיון שעליו מושתתים התנאים הללו. אני לא יודע כמה מורה חיילת מקבלת, אבל צריך לזכור שיש הבדלים בתנאי השירות. לדוגמה - מורה חיילת יכולה ליהנות מהשק"ם, מה שמתנדבת בשירות הלאומי לא יכולה לעשות והיא קונה את הפלאפל בקיוסק המקומי. יש גם ענין של ביגוד וכו'.
שלמה אמזלג
¶
בת שירות לאומי נזקקת גם לדיור וגם לביגוד. אם לדוגמה נשברות לה המשקפיים היא צריכה לממן את זה. החיילות מקבלות את זה מהצבא.
עו"ד מיכאל אטלן
¶
הצבא נותן הטבות שוות כסף, כמו ביגוד וכד'. לכן הסכומים הם שונים. אם מורה חיילת יכולה ליהנות מכל מיני הטבות שוות כסף שמתנדבת אינה יכולה לקבל, סביר שהמתנדבת תקבל יותר שקלים.
עזי פרל
¶
אנחנו חוזרים עתה על דברים שהיו בוועדה. אחד הדברים המנחים היו, שבת שירות לאומי באה כמתנדבת ותיאורטית היא יכולה מחר בבוקר לקום, לשים את המפתחות וללכת. מורה חיילת שתעשה את הדבר הזה, חוק שיפוט צבאי חל עליה, עם תורנויות וכו'. לכן אם משווים משקפיים או לא משקפיים, צריך לזכור את הדברים האלה.
אם מדברים על נושא של כלכלה, אני חושב שמורה חיילת שנמצאת בבית שאן ובת שירות לאומי שגם נמצאת שם, כשהן צריכות לקנות את מנת המזון שלהן לארוחת צהריים, הדבר צריך להיות שווה. נקודה.
עזי פרל
¶
בדיון שהיה בכנסת הקודמת הסכמנו להפליה המתקנת לגבי הוצאות נסיעה. תמכנו בכך שגם בנות שירות לאומי תיסענה חינם באוטובוסים, בדיוק כמו מורה חיילת.
הרב צפניה דרורי
¶
אני מבקש סליחה מנציגי משרד הביטחון. אני בא מהשטח ויודע מה התנאים של מורות חיילות ומה התנאים של בנות שירות. אני מוכן, מבלי שאני יודע את כל הפרטים, שבת שירות לא תקבל יותר ממה שמקבלת מורה חיילת.
היו"ר דוד טל
¶
חבר הכנסת ריבלין נכנס זה עתה, ואני רוצה להזכיר שהוא העלה את הצעת החוק הזאת. הוויכוח שניטש כאן בין משרד הביטחון לבין משרד העבודה הוא על הוצאות תזונה בסך 617 ש"ח, שלדעת משרד הביטחון זה יותר ממה שמורה חיילת מקבלת. נציגי משרד העבודה טוענים שמורה בשירות לאומי אינה מקבלת הרבה דברים שמורה חיילת מקבלת.
ראובן ריבלין
¶
אני בהחלט בעד השוואת התנאים של בנות השירות הלאומי לתנאי החיילות, אבל בהחלט לא להביא למצב שהן תקבלנה יותר. אני חושב שיש בכך משום הגזמה ומשום פגיעה בהיגיון של החוק.
ראובן ריבלין
¶
אנחנו לא צריכים לשקלל. אנחנו מדברים על כל פרט ופרט לגופו של עניין. אם מדברים על לינה, אז על לינה, ואם מדברים על כלכלה, זה כלכלה. יש דברים שהם שייכים למסגרות כוללות. לצערי הרב לא הרי מסגרת השירות הלאומי כמסגרת השירות הצבאי. אני בהחלט בעד חקיקת חוק גג שיאמר שירות לאומי כשירות צבאי, אבל הוא מרחיק לכת וכנראה שבכנסת הזאת לא נוכל לקבל אותו.
אני פרצתי פריצה, בבחינת הכרה, באותן בנות שירות לאומי שמשמשות כמורות לכל דבר, במסגרת השירות הלאומי.
שלמה אמזלג
¶
אני לא מאמין שיהיה חבר כנסת שיתנגד למה שאנחנו קובעים כאן ולא יסכים להטבות לבנות השירות הלאומית בהתחשב במה שהן עושות.
ראובן ריבלין
¶
נדמה לי שאתה טועה. אינך יודע איזה מדורים עברנו עד שהגענו לחקיקת החוק. אל תשכח שיש את המפלגות הערביות שמפחדות שיחייבו את האוכלוסייה הערבית בשירות לאומי בלי הסכמתם. לעומת זאת יש כאלה שחושבים שבצורה כזאת יכירו באנשים שעושים שירות לאומי כאנשים שעושים צבא לכל דבר. כלומר, יש מחלוקת קשה מצד זה ומצד אחר.
עו”ד נסים זינבר
¶
חבר הכנסת ריבלין אמר דברים כדורבנות לענייננו. אני רוצה לצטט מדברי ההסבר להצעת החוק של חבר הכנסת ריבלין: "מוצע כי מתנדב בשירות לאומי יהיה זכאי להטבות שלהן זכאית מורה חיילת". זאת היתה כל הכוונה וזה מה שאנחנו רוצים שיהיה.
ראובן ריבלין
¶
רבותיי המלומדים, אני רוצה לומר שבזמנו היתה לנו מחלוקת קשה עם משרד הביטחון שחשש בצורה ברורה ביותר, שמא בסופו של דבר שמתנדבים שכפופים לחוקי תגמולים ושיקום של הצבא, יביאו לידי מצב שלמרות שהם לא חיילים הם יוכפפו לאותם חוקים. או שאדם מגויס או שאדם לא מגויס. כולנו הסכמנו בצורה מפורשת, כולל אנשי משרד העבודה והרווחה ואנשי העמותות המפעילות, שלא תהיה פה איזושהי ארוזיה, שתביא לידי השוואת תנאים מוחלטת.
אמרנו אז שעד אשר יחוקק חוק שירות לאומי, שיהיה חוק חובה, ובו יוגדרו כל הדברים, אנחנו מסתפקים בהשוואת תנאים. חבר הכנסת דיבר בהתחלה על נסיעה, לאחר מכן זה המשיך למתן דמי כיס. אני בהחלט חושב שלא היינו מרחיבים מעבר לרצונו של משרד הביטחון, אך אם נמשיך מעבר לעניין הזה, אני מפחד שבסופו של דבר נחטיא את המטרה שלשמה רצינו לחוקק את החוק.
עו”ד נסים זינבר
¶
בדקנו את מה שהחיילות מקבלות, אבל הבדיקה הזאת נעשתה במהירות ויכול להיות שאנחנו מפספסים ובכך נגרום לעיוות. אני מציע שתיעשה בדיקה מול אגף תקציבים.
היו"ר דוד טל
¶
אני רואה את זה כהתרשלות. אם הנייר הזה הגיע אליכם כמו גם כל הפרוטוקולים, אך לא היתה התייחסות נאותה, זאת התרשלות. יכולתם להעיר את תשומת ליבם של אנשי משרד העבודה. אני יכול לפזר את הישיבה ולשלוח אתכם להמשיך ולדון בדבר הזה, השאלה אם זה יהיה נכון. השאלה אם זה ראוי, לאחר שהיה לכם כל כך הרבה זמן לדון בדבר הזה, להפסיק לדון בזה. מה יקרה אם גם בפעם הבאה לא תתייחסו לזה כמו שצריך? האם גם אז אני אצטרך לסגור שוב את הישיבה ושוב להטריח את האנשים שהגיעו לכאן?
נציג משרד העבודה והרווחה מציע לשלם 617 שקלים ואני רוצה לדעת כמה מורה חיילת מקבלת. אם ההפרש הוא זניח, נדלג על זה. אם ההפרש הוא פי שניים, אתם צריכים לשכנע אותנו ונראה מה אנחנו עושים.
עו”ד נסים זינבר
¶
בסעיף 2(א)(1) כתוב: "במקום מגוריו ונושא בהוצאות תזונתו". חיילת מקבל 13 שקלים לארוחת צהריים ו- 5 שקלים לכל ארוחת בוקר וארוחת ערב. זה אומר 23 שקלים X 20 יום, שזה 460 שקלים.
עו"ד מיכאל אטלן
¶
זה לא מקרי שהיושב ראש לא יקבל תשובה חד משמעית, מפני שהשאלה היא איך משווים ואיזה מרכיבים כן לוקחים בחשבון ואיזה מרכיבים לא לוקחים בחשבון. לכן אמרנו שכדי לא להסתבך אנחנו ניתן גושפנקא למציאות הקיימת ונעגן בחוק את מה שנהגו על פיו לאורך שנים. ירצו לתקן - נחזור לוועדה ונתקן את התקנות. אנחנו מאחרים עם התקנות האלה לעומת הכניסה של החוק לתוקף.
עו"ד מיכאל אטלן
¶
אני קורא את סעיף 2 - "דמי כלכלה" - (א) "אלה דמי כלכלה בשקלים חדשים שיינתנו למתנדב המתגורר - -
עו"ד מיכאל אטלן
¶
(1) במקום מגוריו ונושא בהוצאות תזונתו - 617;
(2) "במקום מגוריו והמפעיל נושא בהוצאות תזונתו - 425;
(3) במרחק 50 ק"מ או יותר ממקום מגוריו (להלן - מחוץ למקום מגוריו) ולא ברשות המפעיל ונושא בהוצאות תזונתו - 686;
(4) מתגורר מחוץ למקום מגוריו ולא ברשות המפעיל והמפעיל נושא בהוצאות תזונתו - 440;
(5) מתגורר ברשות המפעיל ונושא בהוצאות תזונתו - 686;
(6) ברשות המפעיל והמפעיל נושא בהוצאות תזונתו - 425".
עו"ד מיכאל אטלן
¶
(ב)"דמי הכלכלה ישולמו למתנדב מראש, מדי חודש, בכל חודשי השירות; ואולם בחודש שבו ניתנת למתנדב חופשה, רשאי גוף מוכר לנכות עד מחצית מדמי הכלכלה לפי תקנת משנה (א) באופן יחסי למספר ימי החופשה באותו חודש".
עו"ד מיכאל אטלן
¶
לא, כי זה יחסי. זה יכול להיות מכסימום מחצית. אם נעדרים 20 יום, אפשר להוריד רק חצי מדמי הכלכלה. אם המתנדב נעדר תקופות הרבה יותר ממושכות, יש גם אפשרות להפסיק את השירות.
הרב צפניה דרורי
¶
אני רוצה להעיר בעניין "המתגורר במרחק 50 ק"מ או יותר ממקום מגוריו". לכאורה משתמע מכאן שמי שעובד 50 ק"מ ממקום מגוריו איננו יכול לגור במסגרת שירותו והוא צריך לנסוע כל יום הביתה. זה אומר שהוא לא יקבל זכויות של מי שמתנדב וגר מחוץ למקום מגוריו. אותה בחורה תקבל סכום קטן יותר מבת אחרת שגרה קצת יותר רחוק. לדוגמה - בחורה מצפת שעובדת בקריית שמונה וחברה שלה מתל-אביב שעובדת באותו מקום, הבחורה מצפת לא תקבל דמי שירות כבת חוץ ואילו זאת מתל-אביב כן תקבל כבת חוץ. הדברים הללו לא מתקבלים על הדעת.
עו"ד מיכאל אטלן
¶
לא זאת הכוונה. בתקנה 5 יש את הנתון איפה היא גרה ומי נושא בהוצאות. זה נתון שנקבע בהסכמה מראש ולאחר מכן נגזר מהתקנות איזה תשלום ישולם.
תקנה 5 אומרת: "לפני תחילת השירות ייערך הסכם בין המתנדב ובין הגוף המוכר העוסק בטיפול ובהפנייתו לשירות, לגבי תנאי השירות של המתנדב ובו ייקבעו, בין היתר, מקום המגורים של המתנדב ומי ישא בהוצאות תזונתו בעת השירות לצורך קביעת דמי הכלכלה ותנאי הדיור לפי תקנות 2 ו3-".
עו"ד מיכאל אטלן
¶
השירות הוא בהתנדבות והמתנדבת לא חייבת לקבל את התנאים שמציבים לה. אם כולם מגיעים להסכמה לגבי איפה היא גרה ואיפה היא משרתת, אז נגזר מהתקנות כמה היא מקבלת.
אלון נפתלי
¶
זה שייך לגוף המממן. אם זאת תהיה המדינה, היא תגיד שהיא לא רוצה לשלם, כי יאמרו שכתוב 50 ק"מ.
היו"ר דוד טל
¶
למה אנחנו צריכים לכתוב שזה במרחק 50 ק"מ? אפשר לכתוב שזה יהיה על פי הסיכום שיהיה עם המפעילים.
הרב צפניה דרורי
¶
מה זה משנה לענין, הרי המדינה נותנת לכל בת את אותו הדבר. ה- 50 ק"מ לא משנים לגבי שום דבר.
אלון נפתלי
¶
כך המדינה לא תסכים לשלם לבת שגרה בצפת ועובדת בקרית שמונה, והיא תצטרך לנסוע כל יום לקריית שמונה.
עו"ד מיכאל אטלן
¶
אי אפשר לומר את זה בוודאות, כי יכול להיות שהצורך בשירות לאומי במקום מסוים יהיה אחר. העניין של השירות הלאומי הוא שילוב של רצון להתנדב, רצון של המדינה לממן והצורך בהתנדבות. לכן גם אם המדינה תתנה תנאי שהיא לא תסכים לממן בתנאים מסוימים לגבי מרחק המגורים, זה סביר, אך זה לא אומר שזה יימנע תמיד. יכול להיות שיהיה צורך במתנדבים באזור ספר ושם הצורך יגבר.
אלון נפתלי
¶
משרד החינוך כבר פנה אלינו ואמר שהולכות להיות תקנות חדשות, ולכן כל בת שגרה בצפת תצטרך לנסוע כל יום לקריית שמונה, כי הם לא יאשרו לנו לינה לבת שעובדת בקריית שמונה ושהמגורים שלה בצפת.
אלון נפתלי
¶
יכול להיות חייל שגר ביישוב ברמת הגולן והוא משרת בבסיס ליד. בכל מקרה הוא לא הולך כל יום הביתה.
עזי פרל
¶
בוועדה הקודמת, כאשר חבר הכנסת ריבלין העלה את ההצעה, סוכם שבת שגרה בצפת וצריכה לנסוע לקריית שמונה, תיסע בחינם באוטובוס. לכן אני לא מבין מה הבעיה כאן.
מירב שביב
¶
כן. אני חושבת שמן הראוי תהיה איזושהי סבירות של הוצאה. אנחנו צריכים להוציא את ההוצאה הזאת, כאשר ההוצאה הזאת היא מחויבת. אני חושבת שדרושה מינימום של יעילות ולכן עדיף שהיא תשרת קרוב למקום השירות. אם יש הסכמה אחרת ואם הבת לא רוצה לשרת קרוב למקום מגוריה, אז צריך לממן מקום מגורים והוצאות נסיעה. אבל אם יש הסכמה והבת משרתת קרוב למקום מגוריה וזה יעיל יותר מאשר לממן לה הוצאות שהיה בפנימייה במקום רחוק, מן הראוי שמדינת ישראל תנהל כך את המתנדבות ולא תיקח מתנדבת שגרה בקריית שמונה לשרת בתל-אביב ולהיפך.
גם אני הייתי שותפה לאותה ועדה מייעצת. אני חושבת שהוועדה פעלה בצורה טובה, אך יש דברים נכונים במה שאמרו נציגי משרד הביטחון, משום שגם אני קיבלתי את התקנות האלה רק אתמול ולמרות שניסיתי לתפוס את אנשי משרד העבודה לא הצלחתי לדבר אתם. גם אני לא מבינה בדיוק כל סכום ואני לא יכולה לומר שכל סכום שנמצא פה אני זוכרת בדיוק איך הגענו אליו ומה המשמעות שלו. אני גם לא זוכרת מתי היתה הישיבה האחרונה בנושא.
מן הראוי, שגם אם דמי הכלכלה הם צילום של מצב קיים, לראות אם יש הסבר אמיתי מדוע זה יותר גבוה מדמי הכלכלה של מורות חיילות. אם אנחנו יכולים להסביר לעצמנו למה באמת הם יותר גבוהים ויש לזה הצדקה, אין לי בעיה עם זה. אבל אם אין הצדקה לתת הוצאות יותר גבוהות, אני חושבת שחשוב שנשב שוב בינינו, בהליך מאוד מקוצר - -
היו"ר דוד טל
¶
אני לא מתכוון לתת לכם זמן נוסף. יש לי הערכה גדולה לפקידים בכל המשרדים הממשלתיים, אבל מי שלא עושה שיעורי בית, אני לא מתכוון להיות לו מטריה. אם גברתי רוצה, אני בעד זה שיראו בדיוק מאיפה נובע כל סכום ונוכל לעשות את זה פה, למרות שזה לא צריך להיות פה.
בכל מקרה, ואת זה אני מבקש שתעבירי לעמיתייך במשרד האוצר ובכל המשרדים הרלוונטיים האחרים, שאת כל הדברים הללו צריך לעשות במקום אחר לגמרי ולא בשולחן הזה. כשמגיעים למחלוקת בנושא אחד או שניים, אפשר לדון בזה כאן. אבל להשחית את הזמן של הוועדה רק כדי להגיע לכל הדברים האלה, זה לא צריך להיות.
היו"ר דוד טל
¶
אני מבקש לראות את הזימונים מי זומן ולא הגיע. בהתאם לכך אני אפנה מכתבים לשרים הרלוונטיים בנושא הזה. אני לא צריך להתעסק בדבר הזה, אבל אם אתם מתחילים להתווכח פה, מי הזמין ומי לא הזמין, מי בא ומי לא בא, אני צריך שהוועדה הזאת תרוץ בשטף העבודה שלה ולא ייתכן שמישהו יתקע פה במזיד או בשוגג מקלות בגלגלים.
לגבי אלו סכומים יש לך השגה?
מירב שביב
¶
אני לא מכירה את התעריפים של משרד הביטחון, אבל בדקתי ואני יודעת שהתעריפים הקיימים הם באמת צילום מצב קיים.
היו"ר דוד טל
¶
את זה אני לא מוכן לקבל. אם למשרד הביטחון יש השגה, לאחר שנתקן את התקנות האלה, שיבקשו לתקן ואז יש לכם מספיק זמן לדון בנושא הזה ולחזור אלינו לכאן כדי שנתקן את התקנות בהתאם להסכמה שתהיה בין כל המשרדים.
לפיכך אנחנו ממשיכים עתה לעבור על שאר התקנות.
הרב צפניה דרורי
¶
כדי להניח את דעתה של נציגת משרד האוצר אני יכול לומר שבתוך התעריפים יש סכומים לבת שמקבלת כלכלה מהמפעיל וזה מגיע ל- 421. אם הכלכלה של הבת היא עצמית הסכום הוא 679. מה שהיא מקבלת עבור כלכלה הוא 230 שקלים בלבד. לכן אני טוען, שאנשי משרד הביטחון, עם כל הכוונה הטובה שלהם, לא קראו נכון את הנייר הזה ולכן הם חושבים שעבור כלכלה משלמים 670 שקל בעוד שכתוב כאן במפורש שעבור הכלכלה משלמים 230 שקל. הם פשוט לא קראו נכון את המסמך הזה.
היו"ר דוד טל
¶
אני רוצה לקרוא תגובה של מר שמעון נחמה ממשרד החינוך לגבי סעיף 2(א). מר נחמה טוען שהמרחק של 50 ק"מ צריך להצטמצם ל- 30 ק"מ או למכסימום 40, אך בשום אופן לא 50. לטענתו גם בתקשי"ר עובדי המדינה זה מתייחס למכסימום 40 ק"מ ולכן פה הוא מציע שזה יהיה 30 ק"מ.
האם אתם מוכנים להתפשר על זה?
היו"ר דוד טל
¶
אתם תוכלו לעשות את זה ואז אני בטוח שתקדישו מספיק לדבר הזה ותגיעו עם שיעורי בית.
לפיכך, אנחנו מתקנים את הסעיף 2 (א)(3) שזה יהיה במרחק 30 ק"מ או יותר.
הרב צפניה דרורי
¶
בסעיף 2(ב) כתוב ש"דמי הכלכלה יינתנו למתנדב מראש מדי חודש". אנחנו לא יכולים לקבל את זה שנשלם למתנדב מדי חודש מראש, עוד לפני שאנחנו יודעים אם הוא השלים את עבודתו בחודש הזה. אי אפשר לשלם לאדם מראש, טרם השלים את עבודתו. כשישלים את עבודתו הוא יקבל את שכרו.
היו"ר דוד טל
¶
יש דברים כאלה גם בשוק האזרחי, אבל אין לי בעיה שזה יתוקן. השאלה אם אדם קיבל את מה שהוא קיבל ובדיעבד הסתבר שהוא עבד פחות, האם לא ניתן לקבל את זה ממנו בחזרה?
שלמה אמזלג
¶
בזמנו הצענו שהם יתנו מקדמה, כי כשבת שירות לאומי מתגייסת אין לה כסף לאכול סנדוויץ', אין לה כסף לנסוע וכו'. אם היא מתחילה כבר לשרת, אנחנו חושבים שצריך לתת לה משהו כמקדמה ואם היא עובדת אז מגיעה לה משכורת.
הרב צפניה דרורי
¶
האגודות הפעילות נותנות לבת כסף בחודש הראשון כמקדמה. השנה סכום המקדמה עמד על 250 שקל. רק בחודש הראשון הן צריכות לקבל מפרעה ובתום החודש הראשון מקזזים לה את המפרעה. בחודשים הבאים יש לבת כסף והיא לא צריכה לקבל כסף מראש.
משה בוטון
¶
הקשר עם הבת בשירות הלאומי מתנתק רק בתום השירות שלה. אם היא עבדה חצי שנה, אז לכל היותר היא יכולה "לזכות" בדמי כלכלה עודפים של חודש אחד בלבד. לכן אפשר לקזז את המפרעה בחודש האחרון.
הרב צפניה דרורי
¶
האם יש סיבה שהאגודה תשלם חודש עבודה לבנות שלא עובדות? האם לא יותר מוסרי שהבת יודעת שכשהיא מסיימת חודש עבודה היא מקבלת את דמי הכלכלה המלאים על מה שהיא עשתה? היא לא צריכה לקבל מראש. היא צריכה לקבל דמים והיא מקבל את הדמים האלה אם היא צריכה הוצאות שוטפות.
עו"ד מיכאל אטלן
¶
זה לא דבר קריטי. הקונספציה פה היא שאלה דמי כיס והחזר הוצאות אמיתיות ולצורך הוצאות. השאלה היא את מי רוצים להעמיד במצב יותר קשה, את האגודות או את הבנות.
עו"ד מיכאל אטלן
¶
3. "דיור" - (א) "מתנדב המשרת מחוץ למקום מגוריו, זכאי לדיור הולם בעת שירותי שהוא אחד מאלה:
(1) דיור ברשות המפעיל בתנאי פנימייה;
(2) דיור בקהילה באחריות הגוף המוכר, המפעיל או הרשות המקומית, בסמוך למקום השירות, במיטב התנאים האפשריים בנסיבות העניין, על בסיס של מימון בשיעור של 816 שקלים חדשים לכל מתנדב".
עו"ד מיכאל אטלן
¶
איך שלא יהיה הסכומים, גם הנהוגים בפרקטיקה, לא משקפים עלות רגילה של מה שנהוג בשוק, מפני שבדרך כלל, כך הסבירו לי, הרשות המקומית או הגופים המפעילים עושים כל מיני פטנטים.
היו"ר דוד טל
¶
אני בהחלט בעד לצלם מצב קיים, אבל אין לי את הנתונים ואני לא בקיא ברזי התיקצוב הזה, אך במשרד החינוך מדברים על סכום שנע בין 450 ל- 500 שקל. נציג משרד החינוך טוען שכתוצאה מהמצב הזה יכול להיווצר מצב שיהיה קיצוץ בבנות השירות.
לכן אני מבקש שתבדקו שוב את הסעיף הזה ומה שתסכמו על דעת כל חברי הוועדה, זה מה שיהיה.
עו"ד מיכאל אטלן
¶
(ב) "פנה מתנדב לגוף מוכר בטענה כי תנאי הדיור הניתנים לו אינם הולמים, יבדוק הגוף המוכר את הטענה וימסור למתנדב את תשובתו בכתב במהירות האפשרית".
צריך לזכור שכל הדבר הזה הוא בפיקוח ואפשר במקרים קיצוניים להסיר את ההכרה בעמותות.
תקנה 4 - "עדכון" - (א) "הסכומים הנקובים בתקנות 2 ו3- ישתנו ב1- בדצמבר, ב- 1 במרץ, ב- 1 ביוני וב- 1 בספטמבר של כל שנה, לפי שיעור השינוי של המדד החדש לעומת המדד היסודי; לעניין זה - "המדד" - לעניין תקנה 2 - מדד המחירים לצרכן, ולעניין תקנה 3 - מדד שכר הדירה, כפי שמפרסמת הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה;
"המדד החדש" - המדד שפורסם לאחרונה לפני יום העדכון;
"המדד היסודי" - המדד שפורסם לאחרונה לפני יום העדכון הקודם, ולעניין יום העדכון הראשון שלאחר תחילתן של תקנות אלה - המדד שפורסם ב ". צריך יהיה לשים את התאריך לפני.
עו"ד מיכאל אטלן
¶
(ב)" השר יפרסם ברשומות הודעה בדבר הסכומים המעודכנים כאמור".
5 - "הסכמים" - (א) "לפני תחילת השירות ייערך הסכם בין המתנדב ובין הגוף המוכר העוסק בטיפול ובהפנייתו לשירות, לגבי תנאי השירות של המתנדב ובו ייקבעו, בין היתר, מקום המגורים של המתנדב ומי ישא בהוצאות תזונתו בעת השירות לצורך קביעת דמי הכלכלה ותנאי הדיור לפי תקנות 2 ו - 3".
מירב שביב
¶
אני חושבת שזה מוזר, כי אתם מפרטים פה את הזכויות ואולי ראוי גם לפרט חלק מהחובות של אותה בת שמשרתת בשירות לאומי, כדי שאותו סעיף יהיה סעיף של תנאי שירות.
עו"ד מיכאל אטלן
¶
מבחינה משפטית אני מוסמך להוציא תקנות בדבר תנאי הכלכלה ותנאי הדיור. בתקנות האלה אני לא יכול להסדיר שום דבר מעבר לזה. זה שאני מזכיר פה שיש הסכם, זה כדי לעגן את זה.
עו"ד מיכאל אטלן
¶
תקנה 5 (ב) "גוף מוכר רשאי להתקשר בהסכם עם מפעיל למימון דמי הכלכלה והדיור, שהגוף המוכר חייב לתת למתנדב לפי סעיף 2(ב) לחוק".
משה בוטון
¶
לכן זה לא רק על חשבון המדינה. אם לדוגמה יש מתנדבת ב"הדסה", אז אתה משלם לה את הסכומים האלה. אבל אם יש גופים וולונטריים שהם לא "המדינה" והם לא רשויות מקומיות, אז זה לא על חשבון המדינה. זאת אומרת שהגוף המוכר פונה לגוף שרוצה לקבל את השירות ואומר לו שמוכנים לשלוח להם מתנדבים בתנאים מסוימים. לכן כל הוויכוח על הסכומים הוא לא כל כך אקוטי.
עו"ד מיכאל אטלן
¶
המפעיל הגדול זה משרדי הממשלה.
תקנה 6 - "מתנדב בחוץ לארץ" - "תקנות אלה יחולו בשינויים המחויבים על מתנדב בחוץ לארץ, למעט הסכומים הנקובים בתקנה 2 ובתקנה 3, ובמקומם יבואו הסכומים שייקבעו בהסכם כאמור בתקנה 5".
אנחנו לא חייבים לדעת מראש איזה סכומים בדולרים או במטבע אחר צריך לשלם.
שלמה אמזלג
¶
יש לנו כ- 25 מתנדבות בחוץ לארץ. אלה בנות שירות לאומי שמשרתות בברית המועצות, ארגנטינה ועוד מקומות.
עזי פרל
¶
זו שאלה שהיחידה לקליטת חיילים משוחררים שאלה, שואלת וכנראה גם תשאל. על כך לא קיבלנו תשובה. יש לנו מצב עובדתי, כי אנחנו משלמים להם לאחר מכן פיקדון, מענק שחרור וכו', כמו לחיילת משוחררת. כדאי שהוועדה תדע את זה.
משה בוטון
¶
החוק שמכוחו הן מופעלות הוא חוק הביטוח הלאומי ותקנות שהתקין השר. לדעתי התקנות האלה לא אקס-טריטוריאליות, זאת אומרת שהן חלות רק בישראל. לפי ההגדרה, מתנדבת בשירות לאומי יכולה להיות רק מתנדבת בשירות לאומי בארץ.
עו"ד מיכאל אטלן
¶
הטענה הזאת מרחיקת לכת. יש גם מתנדבים שהם מחוץ למסגרת הזאת ובאותה מידה אפשר לומר שגם הם לא זכאים. אם הטענה הזאת נכונה, אז יש נתחי התנדבות שונים ומשונים שנופלים לתוך התקנות האלה.
משה בוטון
¶
"גוף מוכר" זה גוף שאישר השר לפי תקנות הביטוח לאומי. התקנות האלה לא מדברות על מתנדבים בחוץ לארץ.
היו"ר דוד טל
¶
אני מבקש שהנושא הזה ייבדק שוב ויתואם עם היועץ המשפטי של הוועדה. במידה שאין בעיה משפטית זה יכול להישאר, אך אם קיימת בעיה משפטית, צריך למצוא לה פתרון.
היו"ר דוד טל
¶
היות שאין לזה כיסוי, אני לא אשאיר את זה כפירצה בחוק או בתקנות, ולכן נמחק את הסעיף הזה.
עזי פרל
¶
מאחר שוועדת העבודה והרווחה אישרה את חוק חיילים משוחררים, וכפי הנראה גם השינויים בחוק יגיעו לשולחנה בבוא העת, ואני מקווה בזמן הקרוב, אני מבקש לשאול האם מה שנאמר לגבי שירות לאומי בחוק הביטוח הלאומי חל גם על חוק חיילים משוחררים?
משה בוטון
¶
לא. אלה שתי מערכות שונות. חוק חיילים משוחררים אומר שהמענקים ישולמו גם לבת מתנדבת בשירות לאומי.
היו"ר דוד טל
¶
ביקשתי שהסעיף הזה בכלל ייבדק ואם הוא לא לפי החוק הוא יימחק.
תקנה 8 - "הוראות" - "יראו דמי כלכלה ודיור שניתנו למתנדב בתקופה שמיום תחילת החוק ועד יום תחילתן של תקנות אלה כאילו ניתנו לפי תקנות אלה".
משה בוטון
¶
זה בעייתי, כי אם בנות קיבלנו סכומים יותר גבוהים, אז הסעיף הזה יכול לבוא ולומר שאולי צריך להחזיר.
היו"ר דוד טל
¶
אני משאיר את תקנה 8 לתיאום בין היועצים המשפטיים.
אנחנו מאשרים את שאר התקנות בכפוף לבירורים שביקשנו לבדוק: 1. סכום של 816 שקל בתקנה 3 (א)(2). אם תהיה הסכמה אנחנו נאשר את זה ואם לא תהיה הסכמה זה יגיע בחזרה אלינו. 2. לבדוק את חוקיות תקנה 6. במידה שלא, הסעיף הזה יימחק.