פרוטוקולים/ועדת חינוך/6054
3
ועדת החינוך והתרבות
12.11.02
פרוטוקולים/ועדת חינוך/6054
ירושלים, י"ג בכסלו, תשס"ג
18 בנובמבר, 2002
הכנסת החמש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב חמישי
פרוטוקול מס' 545
מישיבת ועדת החינוך והתרבות
שהתקיימה ביום שלישי, ז' בכסלו התשס"ג – 12 בנובמבר – בשעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-15 מתאריך 12/11/2002
חוק המועצה להנצחת מורשת יהדות ספרד והמזרח, התשס"ג-2002
פרוטוקול
סדר היום
1. הצעת חוק מרכז להנצחת מורשת יהדות ספרד והמזרח, התשס"ב-2002 –
קבוצת חברי כנסת.
נכחו
¶
חברי הוועדה: זבולון אורלב – היו"ר
עוזי אבן
יהודה גלעד
שמואל הלפרט
רחמים מלול
ויקטור בריילובסקי
מוזמנים
¶
עו"ד עדנה הראל - יועצת משפטית, משרד המדע, התרבות והספורט
עו"ד שנית פנחסי - עוזרת ליועצת משפטית, משרד המדע, התרבות
והספורט
אורי שוסטרמן - רפרנט אגף תקציבים, משרד האוצר
עו"ד אמנון דה הרטוך - משרד המשפטים
יעל אחילאה - משרד המשפטים
שלמה ונטורה - מנהל תחום מורשת, משרד החינוך
עו"ד דורית מורג - יועצת משפטית, משרד החינוך
עו"ד יבינה זכאי-בראונר - לשכה משפטית, משרד החינוך
עודד וינר - מנכ"ל הרבנות הראשית
פרופ' חגי בן שמאי - ראש יד יצחק בן צבי
ד"ר צבי צמרת - מנכ"ל יד יצחק בן צבי
ד"ר מוריס רומני - מרכז אלישר, אוניברסטית בן גוריון
ד"ר משה עמר - אוניברסיטת בר אילן
קצרנית
¶
הדס דויטש
--------------
1. הצעת חוק מרכז להנצחת מורשת יהדות ספרד והמזרח, התשס"ב-2002 –
קבוצת חברי כנסת.
היו"ר זבולון אורלב
¶
בוקר טוב, אני מתכבד לפתוח את הישיבה בעניין הצעת חוק מרכז להנצחת מורשת יהדות ספרד והמזרח - הכנת החוק לקריאה שניה ושלישית.
כזכור, עשינו "דיאטה" לחוק, ואני מברך את חבר הכנסת מלול שהסכים להצעתי ללכת על המהלך הזה. למעשה, עשינו פיצול, ואנו רוצים להעביר כרגע את החלק של המועצה, כך שתקום מועצה סטטוטורית, שזה הרכבה ואלה תפקידיה, על מנת שתהיה מועצה במדינת ישראל שתישא באחריות, תיתן דין וחשבון לציבור ותהיה הגורם המדרבן, המזרז והמתאם בין כל הגופים בתוקף מעמדה כמועצה סטטוטורית לקידום הנצחת מורשת יהדות ספרד והמזרח. נשתדל להספיק את החוק היום, כדי לנסות ולהשלים את החקיקה עוד בכנסת הנוכחית.
עוזי אבן
¶
אני מציע שהמועצה הזאת תוקם ותפעל בתוך יד בן צבי כדי לחסוך הוצאות רבות של תפעול המקום, משרות נוספות וכו'.
רחמים מלול
¶
זאת הצעה שמתאימה לחבר כנסת שלא השתתף בדיונים בשנתיים האחרונות, ואני לא אומר את זה בעוקצניות אלא כהערה אובייקטיבית.
עוזי אבן
¶
חבל שההערה נאמרה, משום שבדקתי עם כל הגורמים מה נעשה בעניין הזה.
מועצה היא הרי גוף שצריך לשבת במקום מסוים ושיש לו סגל מינהלי.
היו"ר זבולון אורלב
¶
כלומר, אינך מציע הצעה טכנית רק כדי לחסוך בעלויות אלא אתה מציע שמבחינת הסטטוס, המועצה תוקם במסגרת חוק יד בן צבי? אתה מציע גם שינויים בהרכב?
עוזי אבן
¶
כן, יש לי הסתייגויות לגבי ההרכב המוצע של המועצה. אם ספרתי נכון, מתוך 21 חברים ישנם 13 נציגי ציבור או אנשים שעוסקים בפוליטיקה או נציגים שלהם, וזה נראה לי לא נכון. הייתי שמח לראות שם הרבה יותר אנשי מדע ואקדמיה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
נביט בסעיף החברים;
1. שר המדע, התרבות והספורט ושר הדתות (להלן – השרים) ימנו את המועצה להנצחת מורשת יהדות ספרד והמזרח; המועצה תהיה בת 21 חברים, ואלה חבריה:
(1) נציג משרד המדע, התרבות והספורט;
(2) נציג משרד הדתות;
(3) נציג משרד החינוך;
(4) נציג משרד האוצר;
(5) שלושה נציגים לפי המלצת הרבנים הראשיים לישראל;
(6) נציג של הרשות המקומית שהמרכז פועל בתחומה;
(7) חמישה אנשי הסגל האקדמי במוסדות מוכרים בארץ, מתחום מורשת רבני יהדות ספרד והמזרח ומשורריה;
(8) הגנז;
(9) חמישה נציגי ציבור מקרב מוסדות, מכונים או ארגונים העוסקים בתחום מורשת רבני יהדות ספרד והמזרח ומשורריה;
(10) נציג יד בן צבי לפי חוק יד בן צבי, התשכ"ט-1969;
(11) נציג הרשות הלאומית לתרבות הלאדינו לפי חוק הרשות הלאומית לתרבות הלאדינו, התשנ"ו-1996.
בוא נחלק את זה לנציגי המשרדים – פקידים, ונאמר שגם נציג הרשות המקומית הוא פקיד---
היו"ר זבולון אורלב
¶
נכון, אבל זאת היתה הכוונה. חמישה אנשי סגל אקדמי; חמישה מקרב "מוסדות, מכונים או ארגונים..." – הכוונה כאן היא לחמישה אנשי מקצוע, לא לחמישה פקידים "יסמנים" של הממשלה; נציג יד בן צבי הוא איש מקצוע וכך גם לגבי נציג הרשות הלאומית לתרבות הלאדינו.
עוזי אבן
¶
אם אתה אופטימי, הנציגים שמנית אכן יהיו הנציגים שאתה חושב שיהיו, אבל אם אתה חושב על אפשרויות היפותטיות שנובעות מהניסוח של החוק, הרי שיש פה נציגים של ארבעה משרדים ממשלתיים ורשות מקומית, שיכולים להיות מינויים פוליטיים; יש פה חמישה נציגי ציבור מקרב מוסדות, שאינם מוכרים. הרי כשמדובר על אנשי הסגל האקדמי, כתוב "מוסדות מוכרים". זאת לא רשימה מוכרת לי.
היו"ר זבולון אורלב
¶
שני שרים – שר המדע, התרבות והספורט ושר הדתות. הם יצטרכו להסתדר ביניהם. איך אתה יכול להבטיח שגם חמשת אנשי הסגל אינם פוליטיים?
היו"ר זבולון אורלב
¶
גם פה יש להוסיף: "מתחום מורשת יהדות ספרד והמזרח ומשורריה". נוסח זה צריך להיכתב בעניין הסגל האקדמי, נציגי המוסדות והרבנים.
היו"ר זבולון אורלב
¶
כן, אפשר לכתוב "שלושה רבנים לפי המלצת הרבנים הראשיים מתחום מורשת יהדות המזרח וכו'".
עוזי אבן
¶
אני עדיין חושב שזה הרכב מאוד לא מאוזן, ורצוי שמשקלם של אנשי האקדמיה יהיה גבוה יותר. מספר האקדמים פה נראה לי נמוך מדי עבור מוסד שאמור לעסוק בתפקיד אקדמי.
היו"ר זבולון אורלב
¶
ההערכה שלי היא שחמשת נציגי הציבור מקרב מוסדות, מכונים או ארגונים בדרך הטבע גם יהיו אנשי מקצוע. יושב פה מר ונטורה, שהוא מנהל תחום מורשת יהדות המזרח במשרד החינוך. אני מעריך נכון, מר ונטורה?
עודד וינר
¶
לגבי (5); לא הייתי מגביל את זה לרבנים בלבד. הרי אם לצורך העניין הרבנים רוצים למנות אדם כמו פרופסור בר-אשר, שהוא חוקר ראשון במעלה, הם לא יוכלו לעשות כן. הרי ב- (9) אין כל הגבלה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אחרת עלול להיות מצב תיאורטי, שלמרות העיסוק בנושא כזה, לא יהיה פה אף רב. הרבנים הראשיים לא מוסמכים למנות את בר-אשר, והם צריכים לחשוב על ההספק של הרבנות הראשית, שהוא לא ההספק של בר-אשר, לדעתי. האינטרס הציבורי הוא להבטיח שמתוך 21 יהיו שלושה רבנים, ואנו לא מגבילים לסוגי רבנים כמו רב עיר או רב שכונה. יש פה מרחב לא קטן. בתוך עמנו אנו חיים, ויש מכוני מחקר תורניים גדולים שמוציאים הרבה מאוד חומר, וכולם נושאים שם תואר.
היו"ר זבולון אורלב
¶
איני חושב שהוא צריך לעבור דרך הרבנות הראשית. אני מסכים איתך, אך זה לא תפקידה של הרבנות הראשית.
נחזור לעניין המקורי. חבר הכנסת עוזי אבן מציע שבמקום שתקום מועצה שיצטרכו להסדיר לה עניינים כאלה ואחרים, פשוט להצמיד את המועצה הזאת בתוך יד בן צבי. כלומר, במקום שניצור חוק בפני עצמו, נעשה סעיף חדש ביד בן צבי.
יהודה גלעד
¶
כיוון שמדובר על ההרכב הזה, שיכול להבטיח את הכיוון שהמחוקק רוצה לתת לעניין, גם אני חושב שזה רק יתרון, בנסיבות של היום. יד בן צבי הוא מוסד ידוע ומוכר לכולנו, ויהיה זה רק יתרון אם יתאפשר לו לטפח את הנושא ברוח הדברים הללו. הרי אם היה מדובר בשינוי ההרכב, היה חשש של פגיעה ברוח החוק.
יהודה גלעד
¶
מההיכרות שלי עם יד בן צבי ועם הרבנות הראשית, ואני מדבר על הנפשות הפועלות והנוכחיות, כשהדברים ברבנות הראשית עומדים להשתנות בקרוב, ואף על פי כן נראה לי שלא צריך להיות מתח ביניהם, במיוחד שיש פה מערכת שהיא בסופו של דבר אוטונומית במידה רבה. הרי המחוקק יצר פה איזון בין הכוחות השונים, שמאפשר לבטא את הכיוון שעליו מדובר. הנסיבות של היום מצריכות את כולנו לא להקים גופים נוספים אלא לכנס כוחות, במיוחד כשיש מוסד שיש לו המוניטין החיובי שלו.
מרב ישראלי
¶
יש לנו נסיון עם ועדת מדע בעניין דומה. אתמול עברה הצעת חוק של המועצה הלאומית למחקר ופיתוח אזרחי, ועלתה שם אותה שאלה בדיוק; יש היום האקדמיה הישראלית למדעים, שהיא מופקדת גם על התחום הזה, אבל רצו מועצה שתעסוק רק במחקר ובפיתוח אזרחי, ושתהיה עצמאית. עם זאת, אמרו שיש כאן כפילות. לכן מצאו פתרון ביניים, וקבעו שהאקדמיה תיתן את השירותים המנהליים למועצה, אך עובדי האקדמיה יהיו כפופים ליו"ר המועצה. כלומר הוא יהיה עצמאי בשיקוליו, הם יהיו כפופים אליו, והתקציב יהיה במסגרת תקציב האקדמיה אך באופן נפרד.
רחמים מלול
¶
אני לא אסכים לכך. אני מבין שליד בן צבי יש בעייה עם החוק הזה, למרות שבתחילת הדרך הם תמכו בהצעת החוק. זאת גם לאחר שהתגמשתי ופיצלתי את הצעת החוק. אני מבין שאנשי יד בן צבי עושים כל שהם יכולים כדי לטרפד את הצעת החוק או לצמצם אותה כתיקון לחוק יד בן צבי. אם לא אצליח לגייס רוב להצעה הזאת, אמשוך את הצעת החוק, והיא לא תובא במתכונת הזאת.
המטרה של הצעת החוק היא גם להכפיף את יד בן צבי תחת אותה מטריה של המועצה, ולא להכניס את המועצה תחת המטריה של יד בן צבי. עם כל הכבוד ליד בן צבי, חקר יהדות המזרח אצלם עדיין לוקה בחסר, ומהווה רק ענף אחד מכל עיסוקיהם. ביקרתי שם, ומה שהם עושים הוא רק בתוך ארבעה כתלים. הם לא מנחילים, הם לא מנציחים, והם לא חוקרים כמו שצריך את נושא מורשת יהדות המזרח. יש עוד עבודה רבה שלא הגעתם אלייה, אז אנא אל תקחו תחת ידכם את המשימה הזאת, שעד היום נכשלתם בה למרות שעשרות שנים החוק נתן לכם את האפשרות הזאת. אתם עוסקים בתחומים אחרים ומצליחים בהם, אבל בנושא של מורשת יהדות המזרח צר לי לומר שנכשלתם, ואתם חוששים גם לאותו ענף קטן שנשאר אצלכם, ולכן כל כך פוחדים מהצעת החוק הזאת.
על פי מטרתי, גם אתם צריכים להיות כפופים למועצה, ושהמועצה תבקר גם את עבודתכם וגם את התקציבים שאתם מקבלים – את המשכורות שמקבלים אצלכם. זאת המטרה, ולא להכפיף את המועצה תחתיכם. לכן לא אסכים לשום הצעה או לשום פשרה, ואשתדל לגייס את הרוב שלי בוועדה על מנת שלפחות ה"דיאטה" הזאת שעשו להצעת החוק שלי, שלא כוללת את הקמת המרכז, שהיתה המטרה המרכזית של הצעת החוק, שלפחות זאת תעבור במתכונתה המקורית.
היו"ר זבולון אורלב
¶
נאמר שהחוק נשאר כך, ושהוא אינו תיקון חוק יד בן צבי. יתווסף לחוק הזה עוד סעיף אחד: "מתן שירותים למועצה ומימונה". יהיה כתוב כך: "יד בן צבי תעניק למועצה את השירותים הנדרשים לצורך פעילותה, אולם בכל הנוגע לפעילות המועצה יפעלו יד בן צבי, הנותנים שירותים למועצה, לפי הוראות יו"ר המועצה. יד בן צבי תגיש בכל שנה, במסגרת הצעת התקציב של ההצעה לתקציב המועצה בהסכמת יו"ר המועצה, הוא יאושר בתקציב נפרד וכד'".
יש פה שני דברים; ראשית, האם המועצה כפופה ליד בן צבי או להיפך, ונאמר שאני מקבל את דעתך. אבל ישנו גם עניין פרקטי; האם אתה רואה בעייה בתוך החוק הזה, לא בחוק יד בן צבי?
חגי בן שמאי
¶
לגופו של עניין, אני חושב שהיו"ר נקט יוזמה מבורכת מאוד, וזה יכול להיה לפתור את כל הבעיות. מדובר בהצעה מצויינת, ואני מקווה שאם הצעת החוק תעבור כמות שהיא, היו"ר יצליח בכל זאת להעביר את העניין הזה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני צריך לשכנע אותו; למרות שלכאורה הוא לא בעל הבית כרגע על החוק אלא הוועדה, הוא הרי היוזם, ולא אפעל בניגוד לדעתו.
חגי בן שמאי
¶
נאמרו פה דברים חמורים מאוד, שאיני יכול להשאירם ללא תגובה. מכון בן צבי לא נכשל, והוא הצליח הצלחה בלתי-רגילה.
חגי בן שמאי
¶
אין פה עניין של סברות. מי שעכשיו נזכר להתחיל לפעול, אל יטען שמי שפועל 55 שנה ומי שמוכר בכל העולם כמוסד מוביל בתחום המחקר ובתחום ההנחלה שנכשלנו. לא נכשלנו, אנו מקבלים מהמשלה תקציב צנוע מאוד, אנו מצליחים לגייס משאבים בקנה מידה רחב ממקורות שונים, ואני חושב שאי אפשר לזרוק בוץ על כל מה שעשינו במשך 55 שנה. אפילו בתחום ההנחלה, שעל כך היו לך טענות, אני חושב שעשינו מפעלים רבים. אנשי משרד החינוך יעידו על זה ועל העובדה שהצלחנו להחדיר את העניין למערכת החינוך הפורמלית, ועכשיו אנו משיקים חלק ממפעל ההנחלה הגדול ביותר על קהילות ישראל בארצות המזרח במאתיים השנים האחרונות. לכשיושלם המפעל הזה, אני חושב שהוא יהיה מפעל שאין לו אח ורע. אז אנא, מעט צניעות.
צבי צמרת
¶
חבר הכנסת מלול, אני מאוד מצטער ששני הדיונים האחרונים הפכו להיות התנגחות, כי בסך הכל, כפי שאמרת, עמדתנו דומה. כלומר, גם אנחנו חושבים שצריך לקדם את מורשת יהדות המזרח. נכון שמדובר ב- 600,000 שקל בשנה ממדינת ישראל וזה התקציב, וקשה להאמין שיש באיזה מקום בעולם מכון שעושה יותר. בין העדויות לכישורינו ולקשרינו ישנו פרס ישראל, שבכל אופן שווה יותר מאשר ביקור של חבר כנסת מכובד שביקר שעה במכון. אני מזמין אותך לעוד שעות, כדי להכיר יותר.
לגופו של עניין; אני במפורש בעד הצעת הפשרה שהציעה היועצת המשפטית, שאומרת שיד בן צבי תהיה כפופה למועצה, ושיהיה לנו נציג אחד מתוך 21 חברים שי במועצה, אלא שאיני חושב שבתקופה כזאת יש להקים בניין, להעסיק משרות חדשות ולתת תקציבים למועצה שתפקידה לקדם, לסייע ולעודד פעילות שקשורה במורשת יהדות המזרח - לא לפקח ולא לעמוד מעל. אני במפורש חושב שגם בתקופה הזאת וגם על פי חוקי הכנסת יש להקים מסגרת כזאת, שתעודד.
לגבי השאלה שעלתה פה על מהות הקשרים עם הרבנים הראשיים; הרבנים הראשיים, גם הנוכחיים וגם אלה בעבר, כולל הרב עובדיה, שנפגשתי איתו בפגישה אישית ושמכיר היטב את מכון בן צבי על הספרים---
משה עמר
¶
מטרתו של מלול היא לא חקר בכיוון ההסטורי אלא חקר בתחום הספרות הרבנית, ואת זה המוסדות האקדמיים מכסים פחות. אם זאת מהמטרה, הוא צודק, כי אכן יש להקים מועצה נפרדת, שתטפל בנושא הזה. הרי במקום להזרים תקציב למכון הקיים, אפשר להזרים אותו למועצה ולסיים את הסיפור.
רחמים מלול
¶
הסכמתי לפצל את הצעת החוק כדי שלא תהיה עלות תקציבית במובן של הגבלת החקיקה הפרטית. אין עלות תקציבית להצעת החוק, וגם נציג האוצר הסכים לפיצול. המועצה מתכנסת פעמיים בשנה, על פי הצעת החוק. מהי העלות? על מה אתם מדברים?
היו"ר זבולון אורלב
¶
התקציב של המועצה יהיה מיליון, אבל לדעתי, גם אם זה יהיה ביד בן צבי זה יהיה התקציב.
היו"ר זבולון אורלב
¶
"מוסד מוכר" הוא מוסד חוקי, אותו מוסד שהמועצה להשכלה גבוהה הכירה בו. הרי יש יותר מאשר חמישה מוסדות.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אתה צודק, ולא התכוונתי שכולם יבואו ממוסד אחד או אפילו ששלושה מהם יהיו מאותו מוסד. זה ברור, ואני בטוח שגם השר מבין מה שאני הבנתי. זו הרי חקיקה ראשית, והדברים צריכים לעמוד בסבירות.
שלמה ונטורה
¶
בשיחה של עודד כהן עם שרת החינוך, היא מבקשת שגם שר החינוך יהיה בין השרים במועצה בסעיף 1.
היו"ר זבולון אורלב
¶
יש לנו כאן שתי דעות; זאת של חבר הכנסת מלול, שמדבר על המועצה כמות שהיא, ודעה שנייה שאומרת ליצור איזו זיקה, לפחות תפעולית, בין המועצה הזאת ליד בן צבי. נחליט מה לעשות בעניין הדעות השונות או נערוך הצבעה. נבדוק את כל הפלוגתאות, ונבדוק איך ניתן לפתור אותן.
הנושא השלישי הוא נושא שרת החינוך; שרת החינוך מבקשת להיכנס בסעיף 1, כי על פי סעיף 1 שר המדע, התרבות והספורט ושר הדתות הם שממנים את המועצה. שרת החינוך מבקשת שהואיל והנושא הזה קשור בהנחלה וכו', להיות גם היא בין השרים הממנים.
היו"ר זבולון אורלב
¶
שים לב לתפקידי המועצה: לקדם, לסייע ולעודד פעילות הקשורה למורשה. כלומר, מדובר פה גם על סיוע, הנחלה וחינוך.
היו"ר זבולון אורלב
¶
ועוד דבר; זה עתה מלאו 25 שנה להחלטת ועדת החינוך והתרבות להקים מרכז למורשת יהדות המזרח במשרד החינוך, ומר ונטורה מנהל אותו. לכן מוזר שאדוני שואל מה עניינו של משרד החינוך בכזאת מועצה.
אמנון דה-הרטוך
¶
עד לפני כמה שנים משרד החינוך והתרבות היה משרד אחד, ולכן מה שנאמר כאן אינו ראייה, כי ועדת החינוך והתרבות החליטה להכניס במשרד החינוך והתרבות. אבל המשרד הזה התפצל, ועתה יש משרד התרבות לעומת משרד החינוך. בהחלט נותרו כל מיני דברים שהם לא בדיוק מסודרים, שמשרד החינוך מטפל בהם. דווקא כיוון שנאמר כאן, וזו כנראה גם כוונתו של מגיש הצעת החוק, שהפעילות של המועצה הזאת תהיה במידה רבה לא בעיקר בנושא חקר המורשת ההלכתית או הספרות ההלכתית, יש לומר בהקשר הזה שהיועץ המשפטי לממשלה הורה באחרונה שתחום מכוני המחקר התורניים עובד ממשרד הדתות למשרד התרבות ולא למשרד החינוך. ברור שמשרד התרבות יטפל בזה, מה גם שאי אפשר לדעת עוד כמה שנים משרד התרבות ימשיך לכהן כמשרד נפרד. לכן אני חושב שבתור הערה, לא בתור משהו אולטימטיבי, נראה לי שראוי יותר שדווקא משרד התרבות יהיה אחראי. ברגע שממנים יותר מדי שרים, הוויכוח על המינוי הולך ומעמיק.
יעל אחילאה
¶
בהמשך למה שעו"ד דה-הרטוך אמר, אני מבקשת להציע הצעה נוספת; מספיק מסורבל המנגנון שבו שני שרים ממנים 21 נציגים. יצירת מנגנון שבו שלושה שרים צריכים להסכים ולחתום על מינוי 21 נציגים תקשה על המינוי של חברי המועצה. לכן נראה לי שאפשר ליצור הסדר שבו תוקם מועצה, וכל שר ישלח נציגים מטעמו; נציג משרד המדע יתמנה על ידי שר המדע, נציג משרד הדתות יתמנה על ידי שר הדתות, נציג משרד החינוך על ידי שר החינוך, כנ"ל לגבי האוצר, הרבנים הראשיים ימנו נציגים---
מרב ישראלי
¶
נראה לי שזה מסורבל. לשרים פה יש סמכויות רבות, ולא רק סמכויות מינוי. אני מציעה שלעניין המינוי, תשקלו שזה יהיה בהתייעצות עם שר החינוך.
מרב ישראלי
¶
זה בעייתי. במועצות סטטוטוריות יש בדרך כלל גורם שממנה. הרי בלאו הכי כל נציג נשלח על ידי המשרד. נראה לי מסורבל שכל גורם ימנה את הנציג שלו, ואני חושבת שצריך להיות גורם אחד שממנה את כל הנציגים.
היו"ר זבולון אורלב
¶
והקביעה ששר המדע ממנה נציגים מהרבנות הראשית לא נראית לך מוזרה? אני מסכים שתיאום בין שני שרים הוא קל יותר מתיאום בין שני שרים.
היו"ר זבולון אורלב
¶
לגבי (9); הרי כל המוסדות והמכונים פועלים בתחום רשויות מקומיות. זה נראה לכם מיותר?
יעל אחילאה
¶
כשהיתה הצעה רחבה והוצע להקים ארכיון, היה טעם להכניס את חבר המועצה. עכשיו, כשאין ארכיון, אני לא יודעת אם זה עוד רלוונטי.
היו"ר זבולון אורלב
¶
שינינו את זה לרבנים שעוסקים בתחום מורשת רבני יהדות ספרד. כלומר, המילה "נציגים" הושמטה. כנ"ל לגבי הסגל האקדמי.
היו"ר זבולון אורלב
¶
"מוכרים" - לפי חוק המועצה להשכלה גבוהה, סעיף 9. פרופסור עמר, במכללות האיזוריות יש מורשת יהדות מזרח או רק באוניברסיטאות?
היו"ר זבולון אורלב
¶
כשמדובר בגוף נתמך, זאת עמותה, יש פיקוח, ניהול תקין, ויודעים מהו המאזן. הוא פוחד שהשר יאמר לחבר שלו להקים מוסד כדי שהוא יוכל להכניס אותו לגוף מסויים.
היו"ר זבולון אורלב
¶
ודאי. לא יכול להיות גוף חינוך וגוף תרבות במדינת ישראל שאינו נתמך. אין כזאת מציאות.
היו"ר זבולון אורלב
¶
התכוונתי לתמיכה או תיקצוב. הכוונה זהה. אני מסכים עם עוזי אבן, שהעניין לא יכול להישאר פרוץ, וחייבת להיות רשימה סגורה מוגדת. אחרת נוצר פתח לדברים לא טובים. במאזן האינטרסים בין מצב שבו הכל פרוץ לבין שעלול מישהו להיפגע פגיעה תיאורטית, שלא נראית לעין היום, אני חושב שעדיף להחליט שהוא יבוא מעמותה ידועה, נתמכת, עם מינהל תקין ובעל תקנה.
מוריס רומני
¶
מכיוון ששם החוק הוחלף, איני רואה כאן כל סעיף שקובע איזו זיקה יש למועצה הזאת למה שקיים במשרד החינוך, המרכז למורשת יהדות ספרד והמזרח. האם לא חשוב להסביר את הזיקה? זה נראה כמו התעלמות של אחד מהשני.
היו"ר זבולון אורלב
¶
הזיקה היא קידום, סיוע ועידוד פעילות הקשורה למורשת יהדות המזרח. זו מועצה מייעצת – הלובי, השולחן העגול הסטטוטורי.
היו"ר זבולון אורלב
¶
נכון, אז תצביע אי-אמון במליאה נגד שר כזה. המחוקק לא חושב על אפשרות ששר החינוך ישלח עורך דין למועצה למורשת יהדות המזרח. יוצאים מנקודת הנחה ששרים פועלים באופן סביר, ונתונים לבקרה ציבורית של התקשורת, מבקר המדינה ו-ועדת החינוך, ש"יעלו" עליהם אם יעשו שגיאה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
נעבור לסעיף 2: 2. אלה תפקידי המועצה –
(1) לקדם, לסייע ולעודד פעילות הקשורה למורשת רבני יהדות ספרד והמזרח ומשורריה;
(2) למלא כל תפקיד אחר שהוטל עליו בחוק זה.
עדנה הראל
¶
אנחנו דנו בעניין התיאום, וחששנו שזה יכול להיראות כסמכות הוראה. הבנתי שהמועצה היא מועצה מייעצת ולא מועצה בעלת סמכות התערבות בפעולה של גופים אחרים. לכן קודם כל יש להוסיף את המילה "לייעץ".
היו"ר זבולון אורלב
¶
אם כך, אני מציע להוסיף את המילה "לייעץ" וגם את "לפעול לשיתוף פעולה בין כל הגורמים העוסקים".
עדנה הראל
¶
אני מציעה, שהייעוץ יהיה ראשית המשפט: "תפקידה של המועצה לייעץ לעניין קידום, עידוד, סיוע ופיתוח שיתוף הפעולה".
מרב ישראלי
¶
השם מדבר על מורשת יהדות ספרד והמזרח באופן כללי, אבל הוחלט שזה יהיה מדובר ברבנים ובמשוררים. לכן יש להכריע בזה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
לדעתי, החוק צריך להתיישר תחת הכותרת, שהיא נהדרת – "מורשת יהדות ספרד והמזרח", ובכל מקום שבו כתוב "מורשת", שיהיה כתוב "מורשת יהדות ספרד והמזרח".
עוזי אבן
¶
עניין נוסף; איני מבין את סעיף (2) – "למלא כל תפקיד אחר שהוטל עליו". זה סעיף דרקוני, לטעמי.
יעל אחילאה
¶
בחוק זה לא הוטל כל תפקיד אחר. אני מציעה להרחיב את פיסקה (1), ובכל תחום שמעוניינים להטיל על המועצה להוסיף, למשל, "והנחלתה של המורשת".
היו"ר זבולון אורלב
¶
טוב, אז נוסיף ל- (1) גם את "הנחלתה", ו- (2) יימחק. כלומר, הוספנו בראשון ייעוץ, שיתוף פעולה והנחלה;
(1) יעוץ לעניין סיוע, עידוד והנחלה.
(2) קידום שיתוף פעולה.
עדנה הראל
¶
עדיף "מייעצת לעניין שיתוף פעולה". בחוק המועצה להשכלה גבוהה, למשל, יש "לייעץ לעניין שיתוף פעולה בין המוסדות".
היו"ר זבולון אורלב
¶
אבל למה "מקדמת שיתוף פעולה" מפריע לך? כך הם יפעילו את כל הלחץ, אבל לא יוכלו להורות.
עדנה הראל
¶
אבל כשב- (1) כתוב "לייעץ" והשני פותח במילה "לקדם", הם אולי יוכלו לייחס לזה משמעות של תפקיד אופרטיבי.
היו"ר זבולון אורלב
¶
לא להגיד להם אלא ללכת לתקשורת, לוועדת החינוך ולשרים על מנת שהם ישתפו פעולה. אם המועצה מגיעה למסקנה, למשל, שבמקום שיהיו שני מחקרים זהים על משוררי איראן, עדיף שיהיה מחקר אחד על משוררי איראן ואחד על משוררי עיראק, המועצה יכולה לדון בכך עם המוסדות, אך אין לה סמכות להורות.
היו"ר זבולון אורלב
¶
היא לא מתערבת. יש הבדל בין שמיעה לקול ובין שמיעה בקול. יש חובה לשמוע לקולה אך לא חייבים לשמוע בקולה. "תיאום" היא סמכות, וירדנו מזה, אך קידום שיתוף פעולה יפעל למען יעול של הקצאת משאבים, יזרז אנשים לבוא לישיבות וכו'. אני בעד "לקדם שיתוף פעולה".
היו"ר זבולון אורלב
¶
נעבור לסעיף 3: 3. המועצה תמנה מבין חבריה, באישור השרים, את היושב ראש ואת ממלא מקומו.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אנו משאירים את זה כך. הלכנו פה צעד נוסף, כשאמרנו שלא השר ממנה אלא המועצה.
נמשיך.
4. (א) המועצה תתכנס לפחות פעמיים בשנה.
(ב)יו"ר המועצה ינהל את ישיבותיה, הוא יזמן את ישיבות המועצה ויקבע את מועדן
וסדר יומן.
(ג) המועצה תקבע את סדרי עבודתה ככל שאלה לא נקבעו בתקנות.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני מציע להשאיר את זה ולומר "לפחות". מה תעשה אם היא לא תתכנס והשר ירגיש שזה מפריע להגיד ליו"ר---
אמנון דה-הרטוך
¶
זה תלוי; אם היא לא רוצה להתכנס, היא לא תתכנס אפילו פעם אחת אם לא מגיד "לפחות", ואם היא תרצה, היא תתכנס גם ארבע פעמים.
יעל אחילאה
¶
תאגידים ציבוריים הם דבר אחר, ופה לא מדובר בתאגיד. למיטב זכרוני, דירקטוריונים של חברות ממשלתיות ומועצות של תאגידים ציבוריים צריכים להתכנס או לפי החוק המיוחד, שקובע שלוש-ארבע---
מרב ישראלי
¶
מבחינת תנאים לכהונה, יש להוסיף סעיף: "לא ימונה לחבר המועצה מי שהורשע בעבירה אשר מפאת מהותה, חומרתה או נסיבותיה אין הוא ראוי לשמש חבר המועצה". זה דבר מקובל.
אמנון דה-הרטוך
¶
בדרך כלל לא קובעים, אבל גם הקביעה הזאת, הנטייה לומר שהוא לא יקבל תמורה, יוצרת בעיות קשות מאוד.
יעל אחילאה
¶
לגבי התמורה; למיטב ידיעתי, יש הוראות של החשב הכללי, שחברי מועצות מייעצות בכלל זכאים לתמורה מסוימת להשתתפות בישיבות.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני מציע שהמועצה הזאת לא תהיה יוצאת דופן אלא לפי המקובל לפי החוק.
שאלתי את אורי שוסטרמן האם יש לחוק הזה עלות מעבר לחמישה מיליון שקל, ונעניתי על ידו שלפי הערכת האוצר אין לחוק הזה עלות שעולה על חמישה מיליון שקלים.
רחמים מלול
¶
הגענו לסיכום על הפיצול, ואמרתם שאתם מסכימים לפיצול, ושתתמכו בהצעת החוק כפי שהיא מובאת היום בפני ועדת החינוך.
היו"ר זבולון אורלב
¶
בעניין המחלוקת; אם נכנס פה את מליאת הוועדה, להערכתי הרוב יתמוך בחוק כמו שהוא, ולכן אני מציע שאם אתם רוצים, תגישו הסתייגות לגבי הזיקה בין המועצה הזאת ליד בן צבי.
יש שתי אפשרויות של הסתייגות; הסתייגות אחת יכולה להיות שכל החוק הזה יהיה תיקון במסגרת חוק יד בן צבי, והאפשרות השנייה היא להוסיף את הפיסקה של הצעת הפשרה. אפשר גם שאחד יוסיף הסתייגות כזאת ואחד הסתייגות כזאת, ובמליאה נחליט מה נעשה, כדי לא לעכב.
אחרי שמרב תשלים את הניסוח אנו פונים לוועדת הכנסת כדי לבקש פטור מהנחה. בדרך כלל מקובל לתת פטור מהנחה. אני מעריך שזה עשוי-עלול לבוא להצבעה מחר.
ההסדר הוגן בעינייך?
היו"ר זבולון אורלב
¶
תלוי אם יש לך רוב. הרי למעט הסעיף הזה, אתה תומך בחוק. אני מציע שנתמקד בהעברת החוק פלוס ההסתייגויות. אם אתה רוצה, תצביע נגד החוק, אך אני אצביע בעדו.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אז שניכם הולכים להגיש את הצעת הפשרה.
נצביע בכפוף לתיקונים, ואם יהיה צורך נצביע הצבעה חוזרת על התיקונים. מי בעד החוק ירים ידו? מי נגד? נרשמת הסתייגות של חבר הכנסת גלעד ושל חבר הכנסת עוזי אבן בנושא הפעלת המועצה במסגרת יד בן צבי, ואני קובע שהחוק אושר לקריאה שנייה ושלישית.
יעל אחילאה
¶
סעיף 7 שונה מהנוסח הקודם, בעניין יו"ר הוועד המנהל:
7. השרים רשאים, לאחר שנועצו ביושב ראש המועצה או ביושב ראש הועד המנהל, לפי העניין, להעביר חבר המועצה או חבר הועד המנהל מכהונתם לפני תום תקופת כהונתם אם נבצר מהם, דרך קבע, למלא את תפקידם.
יעל אחילאה
¶
אותה הערה גם לגבי סעיף 8: 8. קיומם שם המועצה או של הועד המנהל, סמכויותיהם ותוקף החלטותיהם לא ייפגעו מחמת שנתפנה מקומו של חבר מחבריהם או מחמת ליקוי במינויים או בהמשך כהונתם.
בעניין סעיף 9; הצעתי נוסח חלופי והעברתי אותו ליועצת המשפטית.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני מציע שנסכים פה שסעיף ניגוד עניינים ינוסח בין היועצת המשפטית של הוועדה לבין היועצת המשפטית של משרד המשפטים.
שנית פנחסי
¶
תשעה חודשים, בגלל הבחירות.
אולי כדאי גם להוסיף סעיף שנוגע ליד בן צבי, שאומר שאין בחוק זה כדי לפגוע בסמכויותיו של יד בן צבי.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אז נצביע שוב. מי בעד התיקון הזה? מי נגד? אני קובע שהתיקון התקבל.
תודה רבה לכולכם, הישיבה נעולה.
--------------
הישיבה ננעלה בשעה 11:25.