פרוטוקולים/ועדת חינוך/5510
3
ועדת החינוך והתרבות
פרוטוקולים/ועדת חינוך/5510
ירושלים, י"ג באב, תשס"ב
22 ביולי, 2002
הכנסת החמש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 507
מישיבת ועדת החינוך והתרבות
שהתקיימה ביום שלישי, ז' באב התשס"ב – 16 ביולי 2002 – שעה 08:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-15 מתאריך 16/07/2002
הזיקה בין בעלות המדינה לבעלות ציבורית במוסדות חינוך שש-שנתיים.
פרוטוקול
סדר היום
1. הזיקה בין בעלות המדינה לבעלות ציבורית במוסדות חינוך שש-שנתיים.
מוזמנים
¶
לאה רוזנברג - סמנכ"לית ומנהלת המינהל הפדגוגי ,משרד החינוך
עו"ד אפרים יפהר - סגן היועץ המשפטי, משרד החינוך
עו"ד מיכל סגל - לשכה משפטית, משרד החינוך
שמואל ביבר - סמנכ"ל מרכז ישיבות בני עקיבא
צבי פלג - מנכ"ל רשת "אורט"
משה קרפל - סמנכ"ל רשת "אורט"
זאב לאור - סמנכ"ל וראש המינהל לרכש ונכסים, רשת "אורט"
עדנה גולן - מנהלת המחלקה לניהול פדגוגי, "עמל"
עו"ד גיא גורצקי - יועץ משפטי, "עמל"
עמי כהן - הסתדרות המורים
רן ארז - יו"ר ארגון המורים העל-יסודיים
יעל תאנה שפריר - דוברת ארגון המורים העל-יסודיים
יעקב פרידמן - רשת "צביה"
קצרנית
¶
הדס דויטש
-------------------
1. הזיקה בין בעלות המדינה לבעלות ציבורית במוסדות חינוך שש-שנתיים.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני מתכבד לפתוח את הישיבה.
קיימנו דיון בנושא זה בנובמבר, ודווח לנו שיש בעיות תפעוליות קשות בהפעלת בתי ספר שש-שנתיים, מאחר ואין הנחיות כוללות לבעלויות של בתי הספר איך להפעיל את אותם מוסדות חינוך. באותה ישיבה נחשפו הבעיות שנגרמו לצרות האלה, ביקשנו ממשרד החינוך להזמין את הרשתות והבעלויות לגבש פתרונות שמניים, וביקשנו שבתוך חצי שנה יגובשו פתרונות קבע, כדי שבשנת הלימודים תשס"ג יימנעו בעיות. אנחנו בהתכתבות עם המשרד, אך איננו מקבלים תשובות. אני מבקש לדעת איפה עומד הנושא.
מיכל סגל
¶
בנובמבר הבטחנו לעבוד על טיוטת-הסכת. דיברתם בזמנו על הבעייתיות שבשתי בעלויות. אנחנו נמנעים מהעברת בעלות בחטיבת הביניים, כי זה יהפוך את חטיבת הביניים ללא-רשמית. ניסינו לבנות הסכם שיכלול העברת בעלות בחטיבה העליונה, והעברת ניהול בלבד בחטיבת הביניים. אף רשת עוד לא חתמה על הסכם כזה, והוא בשלב טיוטה סופית. בינתיים הבעיות יפתרו מקומית.
צבי פלג
¶
אבל איך אפשר להיות אחראי על עובדים שאינם כפופים לך? כל העניין הזה הופך להיות יותר ויותר חמור.
רן ארז
¶
הנושא הזה הוא עניין ותיק מאוד, שעבר לא מעט גלגולים. אין ספק, שמבחינה פדגוגית צריך להיות רצץ שש-שנתי. מבחינת הבעלויות צריך שיהיו בעלויות נפרדות לחטיבה התחתונה ולחטיבת הביניים, כשהניהול של בית הספר יהיה אחד. כדי להתגבר על בעיות תשלומי המשכורת חתמנו ב- 92' על הסכם איחוד המשכורות. לצערי, בשנים האחרונות חלו התפתחויות שליליות. המשרד לא רוצה לבצע את ההסכם הזה, ועשה כל מאמץ להקשות על ביצוע ההסכם. זה פגע מאוד במורים ובתפקוד בית הספר ברצף שש-שנתי. מעבר לזה, המשרד דאג לכך שלחטיבת הסיניים יהיה סמל אחד ולחטיבה העליונה סמל אחד, כדי להקשות עוד יותר על איחוד המשכורות. הפתרון הוא לבצע את איחוד המשכורות ,לתת למוסד סמל אחד ולא שניים, ולהבהיר שיש רק מנהל אחד למוסד השש-שנתי.
אפרים יפהר
¶
אני רוצה להבחין בין מקיף שש-שנתי שקשור לרשת מקומית לבין מקיף שש-שנתי שקשור לבעלות אחרת. בראשון אין בעיות; חטיבת הביניים רשמית, וחטיבה העליונה בראשות הראשות המקומית, והמנהל הוא מנהל הכל, כולל חטיבת הביניים. לגבי רשתות, יש בעיה במשרד החינוך, כי אין עד היום פרסום ברשויות של חטיבות הביניים, כשיש מביניהן רשמיות ויש שאינן רשמיות. כשייעשה פרסום ברשומות תהיה הבחנה בין המוסדות הרשמיים לאלה שאינם רשמיים. בנוסף, יש בעיה נוספת; העובדה שחטיבת הביניים פטורה מחוק פיקוח על בתי ספר, כשהחטיבה רשיון טעונה רשיון. אז לא ניתן לתת סמל אחד לאותו מוסד, ויש בעיה בהשאלת עובדים במוסדות החינוך האלה. ברגע שיהיה רישום של כל חטיבות הביניים לסוגיהן ניתן יהיה לפתור את הבעיה.
אפרים יפהר
¶
משום שרשת אינה רשות חינוך מקומית, ולפי החוק הוא חייב להיות מוכר כלא-רשמי. ההבדל הוא בחטיבת הביניים.
צבי פלג
¶
אנחנו בתהליך בנייה של מועצה מייעצת של ראשי התעשייה הטכנולוגית בארץ. נפגשנו עם מנכ"לי תעשיות רבות, וכולם אומרים, שאם לא נתחיל לחלחל מדע וטכנולוגיה בגיל צעיר, החל מכיתה ז', לא נוכל להרים את הנוער. לכן חייבים שמורים מיומנים יותר ילמדו בחטיבות.
רן ארז
¶
הוא אומר שהוא רוצה לתת הנחיות למורים, ולא מעניין אותו מי משלם את המשכורת, אם ההתחשבנות עם משרד החינוך תהיה אמיתית.
יוסף בא-גד
¶
כמחנכים, לא מעניין אותנו מי ישלם את המשכורת ושל מי העובד. יש פה בעיה פרופר חינוכית. זה הורס אותנו פדגוגית-חינוכית. מטרידה הבעיה, כשצריכים שעובד מסוים יהיה פנוי לפי הצרכים החינוכיים.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אנחנו בנובמבר ביקשנו שזה יהיה תוך חצי שנה, ומשרד החינוך אומר שטרם השלימו את העניין, ועוסקים בטיוטות אחרונות. בינתיים הם ערוכים לטפל בבעיות נקודתיות. אני מציע, שרשת "אורט" ו"עמל" יודיעו תוך עשרה ימים על בעיות נקודתיות ללאה רוזנברג. המשרד מקבל על עצמו לפתור. גם הסתדרות המורים יכולה לפנות.
רן ארז
¶
הבעיות הנקודתיות מטרידות אותנו כבר חמש-שש שנים, וביתר עוצמה בשלוש השנים האחרונות. גם אם מעלים אותן בחודש מאי, הן נפתרות במהלך שנת הלימודים. יש לנו סיכומים חתומים לגבי איחוד משכורות, ודברים אינם מתבצעים. הבעיות הן שמשרד החינוך לא רוצה לבצע את הסכם איחוד המשכורות, ומנהלי המחוזות רואים בחטיבות הביניים נחלה פרטית. אנחנו בעד ניהול בתי ספר בצורה אפקטיבית ויעילה, ואז לא יהיה צורך בפיטורין.
אפרים יפהר
¶
בנושא שאילה והשאלת עובדים; יש רשימה סגורה של מוסדות שכלולים בהסכם. מעבר לזה, יש ועדת חריגים, שהיא יעילה מאוד.
יעקב פרידמן
¶
הבעיה היא שבחשבות לא מכירים באיחוד משכורות בין שני סמלים. הסיכומים של אז לא באים לידי ביצוע כיום.
היו"ר זבולון אורלב
¶
גם בישיבה אז הוועדה לא נכנסה לגוף הפתרון. היינו שמחים אם המשרד היה יושב עם הרשויות, ומגיע להבנה. רק אם לא תגיעו להבנה אנחנו ניכנס לבעיה. כולם מבינים שבלי איחוד משכורות לא ניתן לנהל בית ספר שש-שנתי.
לכן אנחנו אומרים למערכת החינוך, שבהמשך להחלטותינו מנובמבר, שהן עוד תקפות, אנחנו רושמים בצער שהמשרד טרם השלימם את גיבוש ההוראות הקבועות בסוגיה, עובדה הגורמת לשיבושים בהפעלת בתי ספר שש-שנתיים.
הוועדה רשמה לפניה, שהמשרד ערוך ומוכן לתת פתרונות נקודתיים; הוא פונה לרשתות, לבעלויות ולארגוני המורים לפנות בכתב למנהלת המינהל הפדגוגי על מנת לגבש פתרונות נקודתיים אם קיימות בעיות.
היו"ר זבולון אורלב
¶
המשרד קיבל על עצמו עד 31 בינואר לגבש את פתרונות הקבע, לאחר ההידברות וגיבוש ההסכמות עם הרשתות והבעלויות. הפתרון צריך להיות מוסכם גם עם חשב המשרד. אם תיתקלו בבעיות שלא תוכלו להתגבר עליהן, תודיעו לנו עד סוף נובמבר.
הישיבה ננעלה.
-------------------
הישיבה ננעלה בשעה 09:00.