פרוטוקולים/ועדת חינוך/4698
3
ועדת החינוך והתרבות
19.02.02
פרוטוקולים/ועדת חינוך/4698
ירושלים, י"ג באדר, תשס"ב
25 בפברואר, 2002
הכנסת החמש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב רביעי
פרוטוקול מספר 417
מישיבת ועדת החינוך והתרבות
יום ג' ז' אדר התשס"ב, 19/02/02, בשעה 09:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-15 מתאריך 19/02/2002
כפילות במרכזיות פדגוגיות ומרכזי מורים
פרוטוקול
על סדר היום
כפילות במרכזיות פדגוגיות ומרכזי מורים
מוזמנים
¶
ד"ר יצחק תומר - סמנכ"ל ומנהל המינהל להכשרה ולהשתלמות, משרד החינוך
חנה ויסוקר - מנהלת המרפ"דים, משרד החינוך
אבי פסקל - יו"ר מחלקת רווחה, ארגון המורים העל-יסודיים
משה נתיב - יו"ר התאגדות המכללות האזוריות
מרתה גנות - מנכ"ל התאגדות המכללות האזוריות
טילי וגנר - מנהלת מרכז מורים בית ברל
רוחמה ממן - מנהלת מרפ"ד אשדוד
אהובה בודאי - מנהלת מרכז מורים אזורי נתניה
יפעת עמית שליאר - מנהלת מרכז מורים אצבע הגליל
עמוס לוין - מנכ"ל מכללת תל חי
ג'וני אוברמן - מרכז מורים תל חי
יובל משה - מרכז מורים תל חי
קרן לוי - ראש תחום כישורי אורינות - מרכז מורים תל חי
חזי הרפז
מוחמד אלהייב - מנהל ביה"ס ומנהל חינוך בטובא
אבי בן פורת - ועד הורים, בי"ס חוני המעגל בחצור הגלילית.
זאב דגני - ראש תחום מנהיגות חינוכית
איילה שוורץ - ראש תחום רוח וחברה
שולמית בן ישי - מנהלת מחלקת חינוך בעיריית בית שאן
עפרה פייקוב - מנהלת מחלקת חינוך במועצה אזורית עמק הירדן
נורית גוטפריד - צוות קישור לבתי הספר
יעקב גביש - צוות קישור לבתי הספר
דינה חזיזה - מנהלת בי"ס יסודי "גלבוע" בבית שאן
אברהם ליפשיץ - מנהל בי"ס תיכון "אולפנית" בטבריה
דבורה ארקינד - מנהלת מרכז מורים בעמק הירדן
ד"ר עודד בן מנחם
רפי פלגי
עאבד חייק - מנהל מרכז מורים מכללת מר אליאס
אימאן עואדה - רכז פדגוגית מרכז מורים מכללת מר אליאס
פיני לוין - מנהל המח' לקליטת נוער בתנועה הקיבוצית (לשעבר)
מיכאל שכטר - הסתדרות המורים
אמי ליבוביץ
היו"ר זבולון אורלב
¶
בוקר טוב לכולם, אני מתכבד לפתוח את ישיבת הוועדה. אנחנו זימנו דיון בלוח זמנים קצר בסוגיית המרכזים הפדגוגים ומרכזי המורים האזוריים. הואיל והישיבה היא בלוח זמנים קצרים, אז המסגרת שלה היא של שעה אחת. בשעה 10:30 אנחנו צריכים להתחיל דיון נוסף, שאינני יכול לדחות כי הוא דיון משודר בטלוויזיה, אז אין לנו בכלל גמישות. לכן אני מבקש להתנצל מראש אם לא כולם ידברו ויוכלו לבוא לידי ביטוי כמו שהיינו רוצים, וכמו כן אבקש מכולם לדבר בתמציתיות.
אנחנו זימנו את הדיון מפני שקיבלתי פניות רבות שהחלטת הוועדה בעקבות הדיון שהתקיים כאן בתאריך 31.10.01, בלשון המעטה איננה מיושמת באופן ראוי. בישיבה הקודמת הגענו למסקנה שמבחינת נקודת מבטה של הוועדה, שהן המרכזים הפדגוגיים והן המרכזים האזוריים עושים עבודה חשובה ביותר ונחיצותם קיימת, ודווח לנו שפועלת איזה שהיא ועדה כדי לראות איך ניתן לעשות איזה שהיא סינכרוניזציה, איך ניתן למצוא מבנה שיביא לידי ביטוי את היתרונות היחסיים של כל אחד מן המסגרות האלה.
לצערי ראיתי שהתקיים דיון במשרד החינוך, שבעקבותיו יצאה הוראה של משרד החינוך, שמשמעותה היא סגירת המרכזים, לפני שנבנתה חלופה אחרת שנהיה בטוחים שהיא יכולה לתת את הפתרונות. קיבלנו פניות רבות שאזורים רבים בארץ, בעיקר בפריפריה, בצפון ובדרום, שכידוע שם אין הרבה חלופות - אם סוגרים מרכז, אז 900 המורים המשתלמים בתל חי צריכים עכשיו לנסוע לתל אביב או למקום אחר לעשות השתלמות, או יצטרכו לנסוע למרכזיה הפדגוגית בחצור, שלא מסוגלת כנראה לתת כרגע את הפתרונות, ולפחות אני חי בתחושה מאד מאד כבדה שהולכת ונעשית פה שגיאה חינוכית קשה והולך להיגרם פה נזק שהוא לא בר תיקון.
לכן נזעקנו לקיים את הישיבה, כדי לשמוע גם מהמועמדים להיפגע וגם כמובן ממשרד החינוך, ובראש ובראשונה מחברי הכנסת, כדי לנסות להשפיע, לבלום כרגע את המהלך כדי שיהיה שיקול דעת רחב איך לא שופכים את התינוק יחד עם המים, שצריכים להחליף אותם.
ביקש ממני שר החינוך לשעבר והיום יושב ראש האופוזיציה - אני מודה שאני אוהב אותך יותר כיושב ראש האופוזיציה -
היו"ר זבולון אורלב
¶
ואנחנו ידידים טובים - להשתתף בישיבה, ואני מאד מעריך את זה שהוא משתתף איתנו כאן בישיבה, לאמור שלנושא הזה יש, לפחות פה בכנסת, הסכמה רחבה, שיושבים מרץ, ש"ס והמפדל כדי להגן על מרכזי המורים, אז אני מקווה שזה גם איתות שיהיה מספיק למי שצריך לקבל את ההחלטות, להבין שכנראה כאן הונפה חרב חדה מדי וצריך להשיב אותה לנדנה. קודם כל נשמע ממשרד החינוך מה עומד להיות.
אבשלום וילן
¶
כבוד היושב ראש, יש לי שאלה לסדר. חדשות לבקרים אנחנו מתבשרים על קיצוצים קשים בחינוך. האנשים האלה כבר עברו חלק גדול מחברי הכנסת. אתה לא חושב שמין הראוי שמנכ"לית המשרד תופיע פה ותציג את עמדת המשרד?
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני בהחלט חושב שכן. אנחנו יכולים רק להזמין - אתה יודע שעל פי החוק אינני יכול לכפות על המנכ"לית - המנכ"לית בחרה להשתתף מחר בדיון על הקיצוצים, במסגרת ההשתתפות השבועית, או החודשית שלה כאן בוועדה, ולא להשתתף בישיבה הזאת - שיקוליה עימה, ואין לי שום סמכות לכפות. אני אומר לך שאם הייתה לי סמכות לכפות, הייתי כופה את השתתפותה כאן. אבל נמצא איתנו דוקטור יצחק תומר, שהוא סמנכ"ל וראש המינהל להכשרת כוח אדם, שמופקד על הנושא הזה.
יצחק תומר
¶
אני רוצה להמשיך את סיכום דבריך לגבי דיון שהיה כאן בחודש אוקטובר כמדומני. מאז למעשה התרחש משהו מהותי, זאת אומרת, בוצעה פעולה מהותית, החלטה מהותית יותר נכון - החלטת המשרד לסגור את מרכזי המורים בסוף שנת הלימודים תשס"ב ולהיערך לחלופה שמשמעותה שדרוג המרכזים הפדגוגיים הקיימים ולהסיט את תקציבי מרכזי המורים למרכזים החדשים - בינתיים יש להם שם זמני, אנחנו קוראים להם: מרכזים לפיתוח סגלי הוראה - שיקומו, וזה מתוך שיקול של מניעת כפילויות, שהיו כאלה רבות, והדברים באו לידי ביטוי גם בדיון הקודם שנערך כאן בוועדת החינוך.
אמנם ישבה ועדה שהייתה אמורה לבטל את הפערים ואת הסתירות שנוצרו, אבל הוועדה הזאת למעשה הפסיקה את פעולתה עם החלטת המשרד לבטל את מרכזי המורים עם תום שנת הלימודים.
היו"ר זבולון אורלב
¶
ההחלטה שלנו מחודש אוקטובר היא לא לבטל - חשוב לי לקרוא לך: "ועדת החינוך והתרבות נוכחה לדעת שהמרכז הפדגוגי ומרכז המורים אינם בדיוק אותו דבר ויש מקום לשניהם, כאשר לכל אחד מהם תפקיד אחר. עם זאת, יש להיזהר שמרכז אחד לא יגלוש לתפקיד המרכז האחר, כי אז נוצרת כפילות ובזבוז משאבים. הוועדה קובעת שחשוב ששני המרכזים ימשיכו לפעול, כאשר חשיבות המרכז הפדגוגי היא בנגישות המורה למרכז, וחשיבות מרכז המורים היא בהשתלמויות משלימות ארוכות טווח, בהטמעת תכני לימודים לבתי ספר ועבודת צוות בין מורים. הוועדה שמעה שמשרד החינוך עורך סקר על המצב הקיים ועל הצרכים הנדרשים. הוועדה קוראת למשרד לסיים את הסקר מוקדם ככל האפשר כדי למנוע חפיפה וכפילויות, במיוחד בימים אלה, כשיש קיצוץ בתקציב המשרד. על המשרד להגיש לוועדה מסמך מרכז בנושא, שיכלול גם את ההיבט התקציבי על הפעלת מרכזים פדגוגיים ומרכזי מורים, תוך 3 חודשים".
אני מרגיש שקיבלנו סתירת לחי. יכולים לכתוב מכתב: שמעו, כתבתם סיכום, הכל שטות, אנחנו לא מקבלים את דעתכם. אבל אני מרגיש שעושים מאיתנו צחוק. באים לפה לוועדה, אומרים שקיימת איזה ועדה במשרד, אומרים לנו שעושים איזה סקר. אתה עכשיו אומר שאותה ועדה הפסיקה לפעול, מקבלים איזה שהיא החלטה - לא יודע מאין היא באה, לא יודע על בסיס של מה, אנחנו המלצנו לא לסגור שום דבר, ראינו בשני הדברים האלה דברים חשובים. אמרנו: תראו את תחום החפיפה, בתחום החפיפה תעשו איזה שהיא פעולה כדי למנוע בזבוז.
יצחק תומר
¶
אני שוב אומר, ההחלטה שהתקבלה אכן אינה תואמת את החלטת ועדת החינוך מיום 31.10.01. בבסיס ההחלטה שהתקבלה במשרד בא אכן לנסות להקטין את הבזבוזים שנוצרו עקב הפעלת שני הגורמים.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אבל המשרד לא יודע מה הבזבוזים, כי הוא לא עשה את הסקר לדעת מה תחומי החפיפה. לא נעשה סקר. הרי מה אמרו פה בדיון הקודם? שהמשרד לא יודע איך להגדיר בדיוק את הבזבוזים, לכן צריכים לעשות בדיקה מעמיקה לראות איפה החפיפה, מה החפיפה, ואותם לפתור באופן מקצועי.
יצחק תומר
¶
הבזבוזים ידועים לנו - אני לא יודע על מה אתה מדבר - הבזבוזים אכן ידועים לנו. אז לא יכולנו, לא היינו מסוגלים להגדיר את היקפם המלא, באיזה תקציב אכן מדובר, אבל היה לנו ברור, ואני יכול להביא כאן גם דוגמאות חיות, שגם היום קיימות בשטח.
במספר ערים למשל יש מרכז מורים ומרכז פדגוגי, שפועלים באותו מבנה, אבל לא מדברים אחד עם השני. כל אחד עושה פעילויות נפרדות והנסיונות שלנו לחבר בין השניים
יצחק תומר
¶
אין ספק - אני שוב חוזר - הבזבוז והכפילות אכן היו ברורים. חוסר הקשר בין מרכזי המורים למרכזים הפדגוגיים היו ברורים. היקף הבזבוז - התחלנו לבצע את הפעילות, אבל לא ראינו טעם להמשיך
יצחק תומר
¶
אין לי הערכה. אמרתי, ואני שוב אומר בפעם השלישית - התחלנו לבצע, לא השלמנו מן הטעם הפשוט שההחלטה לסיים את פעילות מרכזי המורים הפכה את פעילות הוועדה לבלתי רלוונטית.
יוסף שריד
¶
מר יצחק תומר, אני מקנא ביושב ראש הוועדה שהוא הבין מה שאמרת, ולכן הוא גם העיר על מה שאמרת. אני במצב הרבה יותר גרוע, כי אני לא הבנתי מה שאתה אומר, ואני אסביר לך גם למה לא הבנתי ומה לא הבנתי.
אלף, אתה אומר שאין לכם מושג לגבי שיעור הבזבוזים. בכלל, המילה "בזבוזים", היא אמירה שאומרת הכל ולא אומרת שום דבר. אפשר להניח כהנחה טריוויאלית, שבכל מקום יש בזבוזים.
יוסף שריד
¶
נו, מה סגרתם כבר במשרד המרכזי בגלל בזבוזים? מבין 17 הסמנכ"לים כבר סגרתם שם משהו? או 27, או 70, אני לא יודע כמה יש. אז זה דבר אחד. המילה בזבוזים, צריך הרי לדעת מה היקף הבזבוזים כדי לדעת מה אנחנו מרוויחים. זה דבר אחד.
הדבר השני, אתה אומר שהתקציבים שייחסכו יוסטו למה שאמרת, למרכזים הפדגוגיים. זאת אומרת, כבר לא מדובר כאן בחיסכון כספי, אלא מדובר בהעברת כספים ממקום למקום, שזה גם כן - יכול להיות בסדר, אבל כדי לדעת ולהבין אם זה בסדר או לא, אנחנו צריכים לדעת מה התמונה: כמה אתם חוסכים? כמה אתם מעבירים? את כל הכסף שאתם חוסכים אתם מעבירים? חלק מהכסף?
עכשיו אתה אומר שיש מרכזים ששם לא מדברים אחד עם השני. אני מכיר עוד מקומות שלא מדברים אחד עם השני,
יוסף שריד
¶
למשל - ואתה מצביע על מקומות כאלה ואחרים - אין לנו שום יכולת לדעת, כי לא עשיתם שום עבודה. לו הייתם עושים עבודה והייתם מגישים לנו עבודה, אז היינו יכולים לבחון לגופו של עניין. יכול מאד להיות - אף אחד לא בא עם איזה שהיא "אידאה-פיקס", יכול להיות שבמקומות מסוימים המשרד יכול לשכנע אותנו שבהחלט יש לזה מקום. אבל למשל - סליחה שאני מביא את זה כדוגמה, כי אולי אני גם יותר קרוב לזה - למשל לא שמענו שאתה מדבר על מרכז המורים בצפון. אז זה שלא מדברים בחדרה, זה לא אומר שצריך לסגור בקרית שמונה.
יוסף שריד
¶
כן, בתל חי. אתה חושב שיש בזה היגיון שבגלל זה שלא מדברים בדימונה, אז צריך לסגור מרכז בתל חי - או בכל מקום אחר, לצורך העניין? זאת אומרת, אני לא במצב שאני יכול להבין מה שאתה אומר.
מה קרה כאן? אני לא הייתי אז בישיבה - הייתה החלטה של ועדת החינוך, וכפי שאתה אומר, הייתה התעלמות מוחלטת מההחלטה של ועדת החינוך, והתקבלה החלטה חד צדדית - שזה בסדר גמור, מותר, לא הולכים לבית סוהר בגלל זה - החלטה חד צדדית לסגור את המרכזים, למרות החלטת ועדת החינוך.
מנסיוני גם כחבר כנסת וגם כשר, אין שום מחויבות לשמוע בקולה של ועדת החינוך. ועדת החינוך יכולה להחליט מה שהיא רוצה, והמשרד יכול ללכת בדרכו שלו.
יוסף שריד
¶
אבל זו חרב פיפיות, אתה צריך להבין את זה - אני למשל זוכר שהרבה מאד פעמים שרי חינוך באים לכאן - ונדמה לי שגם השרה הנוכחית - כדי לבקש את הסיוע של ועדת החינוך. זאת אומרת, מי שחושב שאפשר לקיים יחסים עם הפרלמנט על ועדותיו באופן כזה שכאשר זה מתאים למשרד החינוך ועולה בקנה אחד עם האינטרסים של המשרד, כפי שהם נראים לו ברגע נתון, אז באים לוועדה ומבקשים את תמיכתה, ובהזדמנות אחרת מפנים לוועדה עורף - ואני אומר כך כדי לא לומר משהו יותר וולגרי - אני לא חושב שזה משטר שאפשר לקיים אותו.
אני זוכר למשל ששרי חינוך כולם, כולל השרה הנוכחית, כאשר חרב הקיצוצים הייתה מתהפכת מעל מערכת החינוך, היו באים לבקש סיוע כאן. האם המשרד שינה את מדיניותו כלפי ועדת החינוך? האם הוא אומר: אותנו לא מעניין בכלל, אנחנו לא זקוקים לוועדת החינוך בכל מקרה, גם לא נבוא אליה לבקש סעד במקרים מסוימים. מה המדיניות של המשרד? לכן אני לא במצב שאני מבין מה שאתה אומר.
אם הבנתי נכון את מה שאתה אומר - וכאמור, לא הבנתי - אתה אומר שהתחילה לעבוד איזה ועדה, וברגע מסוים התקבלה החלטה. אני שואל מה ראה המשרד לנכון, או למה הוא חשב שזה כל כך חיוני להפסיק עבודה של ועדה, שהוא בעצמו החליט עליה, והוא חשב שהיא נחוצה וממצאיה הם חיוניים. אז למה פתאום באמצע מפסיקים? כי מה? כי התחוורה לכם התמונה? בכלל באיזה מושגים תקציביים מדובר? יש לך איזה מושג? אתה יכול לתת לנו מה עומדים לחסוך? דרך אגב, לא עומדים לחסוך, כי לפי דבריך עומדים להעביר את הכספים למרכזים הפדגוגיים.
היו"ר זבולון אורלב
¶
על פי הפרוטוקול של המנכ"לית, נדמה לי שדובר על סדר גודל של 70 מיליון שקלים. ככה כתוב שם במסמך, או סכום דומה, ששם גם כתוב שאין כוונה להסיט אותם לעניין אחר, אלא להשאיר אותם באותו תחום.
יש לי שאלה נוספת להציג לך - קודם שאל מר אבשלום וילן איפה המנכ"לית - אני מבין שבגלל השאלות האלה אולי המנכ"לית לא הגיע, ואני מתנצל מראש,
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני יודע שלא אתה הכתובת לכל הבליסטראות באופן אישי - זה ברור לי ואני גם מכיר התקשיר שעובד מדינה צריך לייצג לא את דעתו בוועדה, אלא את דעת המשרד - הכל ברור לי - אבל יש לי שאלה אליך, האם המשרד יכול לתת ערבות מלאה שסגירת המרכז, לדוגמה תל חי - שיש לו פתרון, במבנה החליפי שהוא הולך לעשות, את אותו פתרון לפחות ל1.9.02-?
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני קיבלתי הודעה - אתמול התקשר אלי סגן ראש עיריית קריית שמונה, הוא מחזיק תיק החינוך, הרב יצחק קקון - במקרה הוא גם חבר אישי - וביקש ממני מאד לפעול להמשך קיומו של המרכז בתל חי. אמרתי לו, הרב קקון ידידי, הרי זה נגד האינטרס שלך. אם ייסגר המרכז בתל חי, תקבל את כל התקציבים שלהם, תוכל לפעול, להגדיל, הוא אומר לי: עם כל הכבוד, המרכז הפדגוגי בקרית שמונה עושה עבודה טובה - הוא לא מסוגל, הוא לא ערוך, זה לא המקצוע שלו - אי אפשר לבנות וזה לא מרגע לרגע, ואני יכול לומר לך בוודאות שהמרכז הפדגוגי בקרית שמונה לא מסוגל למלא את התפקיד שממלא מרכז המורים בתל חי, ואני מבקש ממך, כסגן ראש עיריית קריית שמונה, תפעל שמרכז המורים הזה לא ייסגר.
לכן אני שוב שואל אותך - נסגר המרכז בתל חי, טבריה מאיפה מקבלת? יושב פה במקרה מר אברהם ליפשיץ - הוא צלצל אלי, אמרתי לו: אל תבוא, הוא בא - מנהל ישיבה, אולפנית - מנהל החינוך הדתי הציוני בטבריה. סוגרים מחר את מרכז המורים בעמק הירדן - מה יקרה?
אברהם ליפשיץ
¶
נחזור חזרה למציאות שהייתה קודם, שלא היה דבר ולא היה כלום. למורים אין איפה להשתלם, אין קשר בין האקדמיה לשטח, אין חיבור בין הציבורים השונים, דתיים - חילוניים, מציאות שלמה של עדכון ולמידה, ואני חושב שאנה אנו באים, אני חושב שזה יהיה דבר, אם יורשה לי, מבחינת הכשרת המורים, לעניות דעתי קטסטרופה, אין לי ביטוי אחר.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני לא המצאתי את הסכום של 70 מיליון, כי זה באמת במכתב שכתב לי המנכ"לית, שראוי לציין שהכסף שייחסך, כ70- מיליון, ימשיך לשמש את ייעודו המקורי, פיתוח סגלי הוראה ולא ינוצל למטרה אחרת.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני רוצה לדייק, אני קורא מכתב שכתבה לי המנכ"לית בז' שבט תשס"ב, 20.1: "הנדון: כפילות במרפ"דים ומרכזי מורים אזוריים." היא הגיבה על החלטת הוועדה ובין היתר אני קורה: "ראוי לציין שהכסף שייחסך (כ70- מיליון ש"ח) ימשיך לשמש את ייעודו המקורי, פיתוח סגלי הוראה ולא ינוצל למטרה אחרת". מה אדוני רוצה לומר?
יצחק תומר
¶
אני אומר שהתקנה הזאת שרשומה שם כוללת תקציבים נוספים, שאינם מונחים וממוקדים רק למרכזי המורים עצמם. יש שם פעולות נוספות
יצחק תומר
¶
עד לפני חודש היו 63 מיליון ש"ח, אני לא יודע מה קורה עכשיו בעקבות הקיצוץ האחרון שחל במשרד.
יצחק תומר
¶
כן. סליחה רק רגע, אני רוצה להשלים, כי אתה שואל אותי וכולם עונים, אז זה בסדר, אבל גם אני רוצה לענות. אני לא מקבל את הטעון שלא ימשיך להיות קשר עם האקדמיה. החלופה שאנחנו בונים עליה תהיה בהחלט שעונה על מורי מורים שיבואו, ימשיכו להיות מן האקדמיה, זאת ההנחיה, זה המיקוד ועל זה אנחנו בונים.
אני שוב אומר, בארץ פרושים 55 מרכזים פדגוגיים, חלק ודאי צריך שדרוג, חלק אנחנו צריכים לקדם בצורה כזו או אחרת, אני חושב שהתקציב הזה, בבניה נכונה ושיקול דעת נכון, בשיתוף המחוזות, יוכל להוביל - בשאיפה, אני לא יודע אם הכל יוכל להתבצע במהלך שנה אחת, כפי שגם מרכזי המורים לא נבנו בשנה אחת - אבל אני מניח שנוכל לקדם גם את הנושא הזה לפחות באותה רמת איכות, תוך מספר שנים.
רחמים מלול
¶
האם ישנם יישובים שבהם גיליתם כפילות בין מרכז המורים לבין המרכז הפדגוגי, שהחלטתם באותם יישובים לסגור דווקא את המרכז הפדגוגי ולא את מרכז המורים?
יוסף שריד
¶
ההחלטה התקבלה בלי עבודת מטה. זה ברור לך, הרי אמרו לך שהפסיקו באמצע. הם לא יודעים, כי הם לא בדקו. הוועדה שהייתה צריכה לבדוק את זה הפסיקה באמצע והתקבלה החלטה, ובזה נגמר העניין, מה זה חשוב העובדות?
אחמד טיבי
¶
אינפורמטיבית - גם לפרוטוקול וגם לידע חברי הוועדה - אני רוצה לשאול: מצב המגזר הערבי בכל מה שקשור במערכת החינוך הוא בכי רע, והשאלה היא: מה מצבם היום בכל מה שקשור למרכזי מורים ומרכזים פדגוגיים, ואחרי הסגירה של מרכזי המורים - האם מצבם ישתפר או שמצבם יורע עוד יותר?
יצחק תומר
¶
מתוך 13 מרכזים. יש 6 מרכזים פדגוגיים בגליל, והמרכזים האלה יקבלו את חלקם על פי ההיערכות החדשה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אם אתה יכול להגיב לעוד שאלה אחת. מישהו לחש לאוזני לפני שבוע שההחלטה על סגירת המרכזים לא חלה על כל המרכזים. המרכזים שקשורים עם מכון ברנקו וייס לא נסגרים. האם זה נכון?
יצחק תומר
¶
הייתה פניה של דוקטור דן שרון אל המנהלת הכללית לגבי מרכז מורים אחד, "בזווית רחבה", שנמצא בגליל המערבי. יש נוהל במשרד לגבי אפשרות לתת MATCHING של 50%, אם יש תורם - נעשית כרגע פניה לדוקטור ברנקו וייס, ואם אכן יהיה MATCHING של 50% לפעילות, אנחנו נשקול את האפשרות הזאת.
יצחק תומר
¶
לא הוחלט, סליחה, לא שמעת את דבריי. היה סיכום שאם דוקטור ברנקו וייס יאשר MATCHING של 50%, נשקול את המשך הפעילות בעלות מופחתת, כפי שיקבל כל מרכז ומרכז שיוקם. זאת לא תהיה אותה עלות, בשום פנים ואופן לא.
היו"ר זבולון אורלב
¶
כלומר, הבעיה היא העלות? או הבעיה היא הכפילויות? לא הבנתי עדיין מה העניין. אם אני אשכנע מחר את דוקטור ברנקו וייס לקחת חסות על כל המרכזים, אז יהיה אותו דין?
היו"ר זבולון אורלב
¶
אתה לא יודע. טוב רבותיי, עכשיו אני אחלק רשות דיבור. אני מבקש מכל הדוברים לדבר דקה-שתיים. נציג הסתדרות המורים, מר מיכאל שכטר.
מיכאל שכטר
¶
עמדת הסתדרות המורים זה שהיא תומכת בכל מקום בו מתבצע תהליך שבא לחסוך כסף ולנתב כסף במקום להוצאות ניהול וכדומה, כסף שמגיע למורים באופן ישיר. לכן באותם מקומות שיש מרכזים פדגוגיים, אפשר לתבוע מהם לעמוד בסטנדרטים הולמים. הם עובדי מדינה, הם צריכים לענות לסטנדרטים שהמדינה מציבה לפניהם, או לפנות את המקום שלהם ולקחת מישהו אחר במקומם.
לכן העמדה של הסתדרות המורים זה שבמקום שיש מרכז פדגוגי, הוא ימשיך את העבודה שלו, מכסימום אם יהיה צורך, להחליף את המנהל. הסתדרות המורים לא מתנגדת לפתוח - בואו נוריד את המושגים האלה: מרכזי מורים, מרכזים פדגוגיים - מדברים על מרכזים לפיתוח סגלי הוראה.
הסתדרות המורים לא מתנגדת שייפתחו מרכזים נוספים אם יש צורך בכך. זאת אומרת, אם בסביבה אין שום גוף אחר שיכול לעשות את העבודה, אין לנו התנגדות שייפתחו גופים נוספים.
זאב בוים
¶
אני מניח שהרעיון הזה למזג את מרכזי המורים האזוריים עם מרכזים פדגוגיים ולחסוך בזה תקציב - ואני מבין שזה העניין העיקרי - אני לא מציע שנפסול אותו על הסף. הרבה פעמים אנחנו באים בטענות, בהזדמנויות כאלה ואחרות, שמשרדי הממשלה הם מנופחים ויש בהם הרבה שומן, צריך לחפש לחסוך כסף וכשמדברים על קיצוצים, אנחנו אומרים לא צריך לעשות קיצוצים דיפרנציאליים. אולי היה ראוי פעם לקחת משרד יותר גדול, או משרד יותר קטן ולבחון אותו על פי תקציב 0 - להתחיל לבחון פעם אחת מה שלא עשו כבר 50 שנה במדינת ישראל. אנחנו, כאזרחים וכנושאי תפקידים אחרים, מלאים טענות כרימון על העניין הזה.
עכשיו יש כאן תחום מסוים, חשוב אבל לא כל כך גדול, שבשעה של מצוקה תקציבים הולכים ומחפשים, בוחנים ומוצאים איזה שהיא נקודה שבה אולי אפשר לחסוך כמה מיליוני שקלים. באים לכאן אנשי משרד החינוך, עליהם יש "עליהום" מצד קבוצה רחבה של בעלי עניין שמתעסקים וקשורים במרכזים שאותם מבקשים למזג עם מסגרות כמו המרכזים הפדגוגיים הקיימים, ויש פה ויכוח - כן טוב, לא טוב וכן הלאה.
אני מתרשם מהדיון הקצר הזה - ולצערי צריך לעזור - נדמה לי שמשרד החינוך צריך בעצם לבוא ולשכנע אותנו שזה מהלך נכון - שאנחנו מחפשים דרך לקצץ, לחסוך ולייעל, אבל יש בזה לא רק קיצוץ והתייעלות, אלא לא תהיה פגיעה - וזה מה שמדאיג פה את כל האנשים. זה העניין, זה הדבר היותר חשוב לנו. אם הייתם באים ומשכנעים אותנו - אני למשל שומע פה בקריאות הביניים הלא סדורות והלא מסודרות - יש פה נציגה נניח ממרכז פדגוגי באשדוד, שהיא באה ואומרת: המרכז הפדגוגי באשדוד יכול בהחלט, במה שיש לו, בכלים שיש לו, בקשרים שיש לו עם המערכת היותר רחבה, האקדמית וכן הלאה, הוא יכול לתת בהחלט מענה, והוא עכשיו גם עושה פעולות כאלה.
אז יכול להיות שיש מקומות שבהם אפשר לעשות מיזוג כזה, יש מקומות שאי אפשר לעשות, כי זה יכול לפגוע, וזה אף אחר מאיתנו לא רוצה. אני חושב שכך צריך לבחון את העניין.
משה נתיב
¶
אני רק רוצה לעדכן שאתמול, לפי בקשתי, הייתה פגישה עם המנכ"לית עם כמה רשויות מקומיות ושל חלק גדול מהמרכזים. אני רוצה לומר שלא רק מקרית שמונה, אלא גם דימונה הייתה שם, גם חדרה הייתה שם, גם עמק הירדן היו שם, גם נתניה, מטולה וערים נוספות. היו שם איזה 40 איש בפגישה. הייתה פגישה לדעתי טובה.
הסיכום שאני הבנתי אותו כשיצאנו משם, ומה שביקשנו ממנה, שלא תהיה החלטה מוחלטת שסוגרים כל דבר רק בגלל שהוא נקרא מרכז ויש תפיסה שזו כפילות וזה עולה הרבה כסף, אלא עד שלא בונים אלטרנטיבה אחרת שמשרתת אותו דבר כמו שמרכז המורים שירת - לא סוגרים מרכזים שאין להם אלטרנטיבה.
משה נתיב
¶
אני אמרתי שזה הסיכום שאני הבנתי. מר שמר יצחק תומר לפעמים מגמגם גם פה, כי אני מניח שהוא איננו מסכים עם חלק ממה שהוסכם,
משה נתיב
¶
אז אני לא מתנצל, תודה רבה לך. אני רק רוצה לומר, אנחנו פה אנשי ציבור - אני מייצג את המכללות, אבל אני גם אזרח, וחשוב לי מאד טיב המורים. עם כל הכבוד שיש לי אליכם, עד היום עוד לא הצלחתם לטייב את המורים. חשוב לי טיב המורים גם כי זו ההשקעה הכי רצינית שמדינת ישראל עושה בילדים שלה ובדור הבא. אני חושב שמרכז המורים - ואני ביקרתי במרכזי המורים, ושוחחתי עם מורות שמשתלמות שם -
משה נתיב
¶
אז אני אומר לך מה שאני הבנתי - אם לא הבנתי נכון, אז חבל היה על הפגישה ועל בזבוז הזמן של 40 איש שישבו שם, ואני מצטער מאד. אני הבנתי שאם אין אלטרנטיבה אמיתית למרכז המורים, לא סוגרים מרכז מורים.
רוחמה ממן
¶
סליחה, אני מבקשת לומר משהו. לא סוגרים אותו כי הוא טוב, אבל הוא טוב לא מפני שהוא היה מרכז מורים. מרכזים פדגוגיים ומרכזי מורים עושים את אותה עבודה, יש להם אותו תפקיד - פיתוח סגלי הוראה, נקודה. הפעילות האקדמית במרכזי מורים התאפשרה רק בגלל כסף. פעילות אקדמית מתבצעת במרכזים פדגוגיים, עם כסף או בלי כסף. היא תהיה יותר טובה אם זה יהיה עם כסף. תודה.
יוסף שריד
¶
ברשות היושב ראש, אני רוצה לשאול משהו, אני פשוט לא מבין את עמדתך. באשדוד יש מרכז פדגוגי. לפי דבריך הוא עושה עבודה חשובה, ואני בטוח שאת צודקת, ודאי מתחוללת פואמה פדגוגית, ואנחנו מאד שמחים לשמוע. באשדוד אין מרכז מורים, אז למה לך להתערב בוויכוח הזה? הרי לא עומדים לסגור את המרכז הפדגוגי, אז למה לך להתערב? למה את צריכה להתערב בעניין?
היו"ר זבולון אורלב
¶
רבותיי, אנחנו בוועד התלמידים, אנחנו לא בוועדי המורים. אנחנו רוצים שהתלמידים יקבלו את המורים הטובים ביותר.
זאב דגני
¶
אני בא ממרכז המורים בתל חי, שנמצא במכללה בתל חי, ועובד בקשר ובסמיכות למוסד האקדמי. הטענה על כפילות, לפחות לגבי האזור שלנו, כבר הופרכה ואין טעם שאני אחזור עליה, אני חושב שהרב קקון אמר את שלו, וזה בהחלט מספק. אני רק רוצה לומר שבעצם הקיום של מרכז המורים בתל חי, מתקיים מפגש שעד היותו של מרכז המורים לא התקיים בשום עיר, שלא השכילה לתת מענה למפגש תרבותי של אזור. זה אחד היעדים החשובים ביותר של מרכז מורים. אנחנו מקיימים מפגש של קרית שמונה ושל הקיבוצים ושל האוכלוסיות הערביות, ושל אוכלוסייה שמעולם לא נפגשה במרכז פדגוגי עירוני, לפחות באזורנו.
נקודה שניה היא הנקודה - ואני נזהר בלשוני - של מניעת שליטה. יש משמעות גדולה לחופש אקדמי שמתקיים במרכז מורים, מתוך הזיקה למוסד האקדמי, ולא מתקיים במרכז פדגוגי. יש חשיבות דמוקרטית ממדרגה ראשונה לשמר את החופש האקדמי הזה, וזאת אחת המלחמות של משרד החינוך - בעצם להפקיע את החופש הזה - ומתוך זה המלחמה הזאת.
כראש החוג לחינוך במכללה אקדמית אני יכול להגיד - זאת הכללה אני יודע - שמוסדות ותיקים לעיתים רדומים. גם עם זריקת עידוד כספית לא משתקמים ולא מתעוררים, הם רק מקבלים עוד כסף, ואני חושב שהעניין הזה אומר את הכל.
לכן צריך לעשות הכל - ושוב, אני מדבר רק לגבי האזור שבו אני מצוי, וזה קרית שמונה ותל חי - שלא לסגור את המרכזים.
היו"ר זבולון אורלב
¶
תודה רבה. מר אבי בן פורת, יושב ראש ועד ההורים בבית הספר חוני המעגל בחצור הגלילית. בקיצור בבקשה, הזמן קוצץ לדקה לכל אחד.
אבי בן פורת
¶
בוקר טוב לכולם, אני שמח שיש פה עוד חבר כנסת שהוא לא מהוועדה - בכל זאת מצטרפים כי זה כנראה נושא חשוב. מקבלים פה החלטה לסגור מרכז מורים שלנו בפריפריה הוא מאד מאד חשוב. לנו אין הרבה אפשרויות של מבחר של בתי ספר כאלה או אחרים. אנחנו חיים בצפון הארץ, מקבלים את מה שיש, ואנחנו רוצים לקבל את הכי טוב שיש. אז מצד אחד מקבלים החלטה כזאת חזקה וכואבת, אבל גם לא שואלים אותנו - אין הורים בעניין הזה, לא שמעתי שמישהו מההורים יודע ושומע, או אמר מילה בעניין. איך יכול להיות דבר כזה בשנת 2002, כשמדינת ישראל מסתכלת קדימה, איך אנחנו מערבים את כולם - אין דעה של הורים בעניין הזה, ואני מצטער שלא נמצאת פה המנכ"לית של משרד החינוך, כדי שתשמע את העניין.
אצלנו בפריפריה, אמרתי, הנושא הכי חשוב שלנו זה החינוך, אין לנו דברים אחרים. הקימו מרכז כזה שהולך לתת שירות למורים, ולא שמענו שהוא לא היה טוב, לא שמענו שיש בעיות עם המרכזים האלה, לא שמענו שהם לא ממלאים את תפקידם טוב ולכן רוצים לקצץ
אבי בן פורת
¶
אין לנו בכלל בעיה של כפילות. יש לנו בעיה שאם יקחו את מרכז המורים - לא יהיה לנו. היום המרכז בתל חי נותן שירות גם לחצור הגלילית, בתוך חצור הגלילית, בתוך היישוב עצמו. יש מספר מקצועות שהמרכז נותן לנו בתוך היישוב - זאת אומרת, גם חוסכים מאיתנו את הנסיעה הזאת לתל חי.
אני שואל את עצמי, ואם זה לא יהיה, לאן יסעו? יסעו לתל אביב? יסעו לחיפה? מי יסע ? איזה מורה ירצה לנסוע? איזה מורה ירצה ללמד בחצור כדי ללכת לאשדוד? לא נראה לי שזה ישים, אני גם לא רואה שום חלופה. איזה חלופה רוצים לתת לנו, ועל מה חלופה כשיש לנו משהו טוב ביד?
מוחמד אלהייב
¶
בנוסף לערכים המוספים שהזכירו אותם החברים כאן על מרכזי המורים, אני רציתי דוקא להדגיש את הפן החברתי של היישוב טובא זנגריה, שיש שם כ130- מורים, שכאשר לא היו מרכזי מורים, ההשתלמויות - מה שנקרא השתלמות מוסדית - הייתה, והיה לה ערך בשבילנו, כיישוב נידח, לא היה לה ערך. פשוט הייתה לנו התבשלות בתוך המיץ של עצמנו. היום, היות ואנחנו מחוברים למרכז מורים שמחבר כ1,800- מורים, האוכלוסייה הערבית של טובא זנגריה, לשמחתי הרבה, מתבשלת עם כל האזור, הן מבחינה חברתית, הן מבחינה לימודית, הן מבחינת תחומי דעת, ודבר כזה - במניעת או סגירת מרכזי מורים, הדבר הזה יחסל את כל הלמידה המעניינת והמשותפת של מרכז מורים.
ברשותך, אני רוצה להוסיף עוד נקודה - בשנה שחלפה, בזמן אירועי אוקטובר, כל מרכז המורים, יחד עם כל ראשי הרשויות בצפון, התכנסו יומיים אחרי פרוץ אנתיפדת אל-אקצה בצפון והחליטו על שקט תעשייתי, שקט ביטחוני ושקט מכל הצדדים. היה שיתוף פעולה מלא, וזה בזכות מרכז המורים, שהביא את כל ראשי הרשויות בצפון, ממטולה צפונה: חצור, קצרין, קרית שמונה, טבריה, צפת, טובא זנגריה, ראש פינה - אני אומר, זה עוד ערך מוסף לזכותו של מרכז מורים, וזה דבר מאד חשוב.
היו"ר זבולון אורלב
¶
תודה רבה לך, אני מודה לך על דבריך. מר ג'וני אוברמן, גם הוא מהצפון, מתל חי. הכל בדקה.
ג'וני אוברמן
¶
יש לי עשרות שנים של ניסיון בהוראה כמרצה במרכזים הפדגוגיים - אולי 80% מהמרכזים הפדגוגיים בארץ - במשך כמעט 30 שנה. ב6- השנים האחרונות אני מחובר למרכז המורים גם באיבלין וגם בתל חי. זה לא עניין של שידרוג - כאיש מחשבים אני מבין את המונח שידרוג - זה להוסיף כסף וזה לא זה. במרכזים האלה התפתחה תפיסת עולם חינוכית שאין לה תחליף. להפסיק את זה כעת זאת נסיגה. כאחד שמעורה במערכת החינוך במשך 40 השנים האחרונות כאן בארץ, ואני עוסק בקידום המקצועי של מורים, בפרט בתחום של המתמטיקה - אין לו תחליף. לסגור את זה זה יהיה אסון, ואני מכיר מרכזי מורים גם בנתניה וגם במקומות אחרים שאני מרצה מידי פעם ופעם - אותו דבר, התפתחה תפיסה חינוכית של צוות שבמקומות של המרכזים הפדגוגיים זה היה שעות השתלמות, אבל לא הווי ולא בית.
דבורה ארקינד
¶
כדי שזה יהיה מהר, אני אקריא: יש במרכז הארץ מרכזים פדגוגיים ויש מרכזי מורים שפועלים במרחב של כמות בתי ספר דומה, כמו אשדוד, כמו פתח תקווה, או כמו כפר סבא - 100 בתי ספר. בפריפריה יש מרכזים פדגוגיים שעובדים ברמה של יישוב - 12 בתי ספר, 13 בתי ספר. יש צורך לקיים את שתי הישויות מפני שהמצב של טיפול מקומי איננו עונה על כל המגוון של 16 רשויות אזוריות ומקומיות שמרכז מורים אחראי עליהם.
אנחנו שומעים שוב ושוב, גם ממר יצחק תומר, גם מכל אחד שמדבר על כך מן הצד שהחליט לסגור - אין טענה פדגוגית נגד מרכזי המורים - יש בהם את כל המאפיינים שהמרכז החדש, החלופה החדשה רוצה לאמץ, אז למה צריך חלופה חדשה? אם מה שצריך לאמץ זה את הקישור למרכזי ידע, את הפיתוח של כוחות אקדמיים, את העבודה הסדנאית ואת הליווי לתוך בתי הספר, מה שאף מרכז פדגוגי לא עשה עד היום.
אני מבקשת לומר דבר נוסף אחרון - החלופה החדשה ומי שבונה אותה מבקשים שוב ושוב ממרכזי המורים: תנחילו לנו את מה שעשיתם שם, תעבירו לנו, תלמדו אותנו, תכתבו מתכונים, תתעדו את הדברים, כדי שהרוח והמסורת והמורשת תעבור הלאה, למרכזים הפדגוגיים. מי שהפסיק את העבודה המשותפת גורם לכך שזה לא יוכל לקרות. העבודה המשותפת בפסגה הייתה גורמת לכך שכל הידע הזה יעבור יחד עם המרכזים וישדרג את המרכזים הפדגוגיים הקטנים, שצריכים לצמוח.
דינה חזיזה
¶
בוקר טוב ותודה על הזכות שניתנה לי בנושא מרכזי המורים. אני אציין שוב שאני מבית שאן, מהפריפריה, וכמה חשוב מרכז המורים. אני רק אחזור על כמה דברים, כי פה נאמרו דברים מאד חשובים. הדבר שאני אחזור אליו, שאני חשה בו בתור מנהלת בית ספר שעובדת בחינוך כבר 30 שנה בבית שאן - ההפריה האזורית שכולם דיברו עליה - זה הקיבוצים, המושבים,
דינה חזיזה
¶
על זה אני בדיוק מדברת. קודם כל במרכז הפדגוגי המקומי לא מתרחשת הפריה אזורית - לא מגיעים ממקומות אחרים - והפריה אזורית בימינו, מבחינת נושא חינוך, מאד חשוב. אני מעולם לא נפגשתי, לא עם ערבים, לא עם קיבוצניקים, לא עם מושבים.
דינה חזיזה
¶
מרכז המורים שפועל אצלנו בעמק הירדן השכיל לעשות משך השנים האחרונות מה שאף אחד לא הצליח לעשות, וגם המרכז הפדגוגי לא - הוא לא פועל כיחידה נפרדת, הוא שותף בחשיבה העירונית היום. היום הצוותים של מרכזי המורים שותפים בצוותי ההיגוי של היישוב בבית שאן.
דינה חזיזה
¶
כיוון שאין לו את הכוחות האלה, ואני לא חושבת שהוא יכול לפתח סגלי הוראה. אין לו את הכוחות - אם הוא לא פיתח את הכוחות האלה במשך 30 שנה, אני מאמינה שאין לו את הכוחות האלה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
תודה רבה. גברת טילי וגנר, מנהלת מרכז מורים אזורי בבית ברל - חצי משפט בנוסף לכל מה שאמרו כאן.
טילי וגנר
¶
בנוסף למה שאמרו, אני רוצה להעלות את העניין של הפתרון לחטיבה עליונה. אתמול בישיבה עם המנכ"לית, היא הזכירה שהחלופות שלה שמתפתחות - היא תשדרג את בתי הספר, ובתי הספר יקנו את השירותים מאותה ישות חדשה שתקום. מורי חטיבה עליונה לא מקבלים הקצאה ישירה, ודבר שני - במרכז שלי יש כמעט 400 מורים של חטיבה עליונה באזור, שמנהלים - וגברת חנה ויסוקר גם שמעה את זה מאחד מהם - אמרו שרגלם לא דרכה במרכז הפדגוגי ולא תדרוך שם, כי הם לא יכולים לקבל שם שום שירות שמתאים לצרכים שלהם.
חנה ויסוקר
¶
תודה רבה. לפני מספר חודשים אני הייתי פה בוועדה, לאחר שהייתי כשבועיים בתפקיד ונדמה לי שמאז ועד היום למדתי הרבה. אני באתי מפיקוח כולל לתפקיד, ממרכז הארץ, לא היכרתי מרכזי מורים, היכרתי מרכזים פדגוגיים, והמרכזים הפדגוגיים בתל אביב - אני יכולה לומר בביטחה - יכלו לעמוד בתחרות, אם הייתה מתקיימת, ואני חושבת שלא צריכה להיות תחרות כזו, של מרכזי מורים - ביכולות ובפוטנציאל
חנה ויסוקר
¶
אני אענה לך. ישנם מרכזים פדגוגיים בצפון שהם חייבים להיות בחיבור עם מכללת תל חי, הם חייבים לקבל את הייעוץ, את התמיכה, את העזרה
חנה ויסוקר
¶
לא, אנחנו בחנו הרבה מאד אלטרנטיבות, הייתה פעולה של בדיקת כל הנתונים. אני רוצה רק עוד משהו לחזור ולומר - מנהלי המחוזות של משרד החינוך הם מנהלים שמעורים בתוך המערכת ונדמה לי שהם יודעים טוב מאד לקרוא את המפה. הם מעורבים מאד חזק, לוקחים על עצמם את האחריות לקידום סגלי הוראה - דבר שלא היה קודם
היו"ר זבולון אורלב
¶
איך הם יקחו על עצמם את האחריות? איך ייקח מנהל מחוז הצפון? איך הוא ייקח את האחריות על פיתוח סגל ההוראה של המועצה האזורית מבואות חרמון? תסבירי לי.
היו"ר זבולון אורלב
¶
מה זה התפקיד שלו? את לא מבינה את האחריות שלך. את צריכה להעמיד לו כלים. מה הכלים?
היו"ר זבולון אורלב
¶
איזה כלים תעמידי לו? היום יש מרכז מורים בתל חי, הוא נותן את הפתרון. המרכז נסגר - אין - מת. מה יהיה?
יוסף שריד
¶
יש לנו גם קצת ניסיון בעשייה, בתכנון. כשאני שומע תכנון, אני אומר, אוקי, בסדר, הבנתי את העניין.
היו"ר זבולון אורלב
¶
רבותיי, אני קודם כל שמח שאפשרתי לכל מי שרצה לדבר, ואני רוצה לסכם את הישיבה - אני חושב שזה בהסכמה מלאה. הסיכום שלנו הוא בהמשך לסיכום מהפעם הקודמת.
1. קודם כל, הוועדה מאד הצטערה ונפגעה כששמעה מנציגי משרד החינוך שהמשרד בחר שלא לפעול על פי החלטות הוועדה מיום 31.10.01.
2. הוועדה קובעת שהחלטת המשרד הגורפת לסגור את כל המרכזים היא אינה במקומה, עלולה לפגוע בהכשרת סגלי הוראה ובפיתוח המקצועי של מורים, בעיקר בפריפריה ובמקומות הרחוקים.
3. הוועדה קובעת כי לא הוצגה בפניה חלופה ראויה, שיש בה לתת פתרון לאותם אזורים שבהם ייסגרו המרכזים.
4. הוועדה פונה לשרת החינוך ומבקשת להקפיא את ההחלטה הגורפת של סגירת המרכזים, להציג בפני הוועדה את החלופות, ועל פי זה לקבל החלטה סופית.
תודה רבה, הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 10:40