פרוטוקולים/ועדת חינוך/4038
ועדת החינוך והתרבות
13.11.2001 3
פרוטוקולים/ועדת חינוך/4038
ירושלים, י"ב בכסלו, תשס"ב
27 בנובמבר, 2001
הכנסת החמש-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 348
מישיבת ועדת החינוך והתרבות
יום שלישי, כ"ז בחשוון התשס"ב, 13.11.2001, שעה 11:20
ישיבת ועדה של הכנסת ה-15 מתאריך 13/11/2001
חוק המועצה להנצחת מורשת יהדות ספרד והמזרח, התשס"ג-2002
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק המרכז להנצחת מורשת יהדות ספרד: רבניה ומשורריה, התש"ס-2000
מוזמנים
¶
אריה שומר - מנכ"ל משרד המדע, התרבות והספורט
עו"ד עדנה הראל - משרד המדע, התרבות והספורט
עו"ד שנית פנחסי - משרד המדע, התרבות והספורט
עו"ד ארז אנצוויג - יחידת השכר, משרד האוצר
אפרת כהן - רפרנטית אגף תקציבים, משרד האוצר
אורי שוסטרמן - רפרנט אגף תקציבים, משרד האוצר
עו"ד עופר סיטבון - משרד המשפטים
עו"ד אביגדור דנן - לשכה משפטית, משרד החינוך
שלמה ונטורה - מנהל תחום מורשת, משרד החינוך
שמעון אוחיון - מנהל מרכז דהן, אוניברסיטת בר-אילן
פרופ' תמר אלכסנדר - ראש מרכז יהדות ספרד, אוניברסיטת בן-גוריון
ד"ר משה עמר - אוניברסיטת בר-אילן
פרופ' יוסף שטרית - משנה לרקטור, אוניברסיטת חיפה
ד"ר טוביה פרילינג - גנז, גנזך המדינה
אהרון כהן - מנכ"ל המועצה הלאומית לתרבות הלדינו
פרופ' חגי בן-שמאי - מכון יצחק בן-צבי
היו"ר זבולון אורלב
¶
רבותי, אני פותח את ישיבת הוועדה בעניין הצעת חוק המרכז להנצחת מורשת יהדות ספרד: רבניה ומשורריה. קיימנו שלושה דיונים בנושא ודיברנו על הרעיון הכללי. אמנם סיכמנו שאולי אני אשב עם מציע ההצעה או עם היועצת המשפטית למצוא שביל זהב, אבל אני מודה שלא עלה בידי. אני מציע שנעבור היום על הצעת החוק ונראה אם אנחנו יכולים לגבש נוסח שיועבר לקריאה ראשונה.
מה היתה עמדת שרים לחקיקה?
רחמים מלול
¶
לא נאמר כלום. לא היה שום דיון בוועדת שרים לחקיקה. זה עבר בקדנציה הקודמת וזה לא הובא לדיון בפני ועדת שרים לענייני חקיקה הנוכחית.
אורי שוסטרמן
¶
באחד הדיונים הקודמים הציע היושב ראש לחבר הכנסת המציע לפנות שוב לוועדת שרים לענייני חקיקה.
מירב ישראלי
¶
אני אסכם מה היה בדיון הקודם. דובר על שלוש אופציות שעלו: האחת היא ללכת על תאגיד סטטוטורי שיהיו לו כל הסמכויות, אופציית הביניים היא למצוא איזושהי מועצה שבחלק מהדברים היא תהיה עם סמכויות ביצועיות והיא לא בהכרח תאגיד סטטוטורי כגון: המועצה לניסויים בבעלי חיים, מועצת הכבלים, מועצת הקולנוע, המועצה לבתי דין מינהליים ועוד.
היו"ר זבולון אורלב
¶
כלומר היא מועצה סטטוטורית אבל היא לא יישות משפטית נפרדת ויש לה סמכויות על פי חוק.
מירב ישראלי
¶
תאגיד על פי חוק הוא אישיות משפטית נפרדת והוא יכול לעשות כל פעולה משפטית, מעבר למה שהוא הוגבל שהוא לא יכול לעשות בחוק. מועצה יכולה לעשות רק את מה שניתן לה בחוק.
מירב ישראלי
¶
השאלה היא מה זה להתחייב. היא לא יכולה לעשות עסקאות והשאלה היא איזה סמכויות אתה נותן לה בחוק.
מירב ישראלי
¶
בחוקי הנצחה קודמים אלה תאגיד סטטוטורי. אני רק מסכמת את מה שהיה בדיון הקודם, שבו דובר על שלוש אופציות: 1. תאגיד סטטוטורי כפי שמוצע פה, שזה הרחב ביותר.
מירב ישראלי
¶
זה חוק ישן שהוא חוק מסגרת. עד כמה שאני יודעת אלה לא מועצות סטטוטוריות. המועצות האחרונות להנצחת בגין ורבין הם תאגידים סטטוטוריים. אני חוזרת לאופציות: 2. יצירת מועצה בחוק שאפשר לתת לה גם סמכויות מבצעות ולא רק מייעצות. 3. מועצות שנותנים להן רק סמכויות מייעצות. בחוקי התרבות מדובר לרוב במועצה מייעצת כמו בחוק הקולנוע, ספריות ציבוריות, מוזיאונים ועוד.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני מציע שקודם כל נקבע את נוסח החוק ואז נראה איזה מתכונת מתאימה לו. אני לא מציע כרגע לפסול שום אופציה.
אורי שוסטרמן
¶
אני מראה למציע החוק את הפרוטוקול כדי שייווכח שלא בדיתי מליבי. היושב ראש ביקש באותה ישיבה להעלות את זה בפני הקואליציה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני לא חוזר על בקשות פעמיים. עד קריאה שניה ושלישית החוק הוא של היוזם ואני לא בעל הבית עליו.
היו"ר זבולון אורלב
¶
בחוק הנצחת זכרם של נשיאים וראשי ממשלות שמונח לפניי המועצה היא סטטוטורית והיא לא תאגיד סטטוטורי. אני מציע שאחרי שנדע מה התוכן נקבל את ההחלטה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
זה נכון, אבל אני מציע שכרגע נדלג על השאלה אם זאת מועצה וננסה לתקוף את הבעיה מזווית אחרת. קודם נראה מה אנחנו רוצים שהגוף הזה יעשה. הלבוש המשפטי צריך להיות אחרי שאנחנו יודעים מה המהות של העניין ולא להיפך.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני לא מציע להיכנס עכשיו למוסדות של אותו גוף. כרגע אנחנו לא יודעים איזו צורה תינתן לו ומדובר פה על שלושה דברים: סימן ב' – האתר, סעיף 20, ובמילים אחרות אני קורא לזה הנצחה, כלומר מקום שבו מתקיימת הנצחה של אותם גדולי יהדות ספרד והמזרח. אני חושב שגם בדיונים הקודמים התברר שאין מי שמרכז היום באופן לאומי את תפקיד ההנצחה הפתוחה לציבור, הנצחה מחנכת.
פרופ' חגי בן-שמאי
¶
אנחנו מדברים על רבני יהדות ספרד אבל כשהגדרת את החוק הוצאת את זה כי הצעת החוק נקראת: מורשת יהדות ספרד והמזרח. השאלה היא מה אתה רוצה להנציח – מורשת או אנשים? זה הבדל גדול מאד.
פרופ' חגי בן-שמאי
¶
אין הנצחה באתר לאומי אחד אלא יש הנצחה שנעשית בגופים רבים שכולם הוזכרו בישיבות הקודמות ולכן בישיבה הקודמת אדוני ניתב את הדיון לטיעון של מועצה או גוף שיתאם את הפעולה של הגופים הרבים שעוסקים בהנצחה.
פרופ' חגי בן-שמאי
¶
יש לנו ספריה, יש לנו כינוסים שבחלקם מיועדים לחוקרים ובחלקם מיועדים לציבור הרחב עם מופעים אומנותיים ותרבותיים. יש גופים רבים אחרים כמו המרכז למורשת יהדות בבל, המרכז העולמי של יהדות ספרד וגופים רבים שעוסקים בזה.
אהרון כהן
¶
זה לא אתר הנצחה. בישיבות הקודמות התקדמנו בהגדרה והכיוון שהוחלט עליו הוא רבני יהדות ספרד כך שזה לא נכנס לתרבות יהודי ספרד בזמננו וקיבלו את זה.
אהרון כהן
¶
רבני יהדות ספרד היה הדבר הכי חשוב. מדוע הכנסתם גם את המשוררים? האם הכוונה לרבי יהודה הלוי ואבן גבירול או שתגיעו גם למשוררים שכותבים היום בספרד?
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני מבין שלמעט פרופ' בן-שמאי אין כרגע בוועדה עוד מומחה שיכול להגיד שיש סדר לאומי מתוקן בהנצחת מורשת יהדות ספרד בהקשר של רבניה ומשורריה. אגב, אמנם מהשם הורדנו את המילים "רבניה ומשורריה" אבל השארנו אותן במטרות החוק.
אני מבין שסימן ב' – הנושא, אין מי שחולק עליו ביסודו למעט גישתו של פרופ' בן-שמאי.
לעניין סימן ג' – הארכיון. יוזם החוק מציע שהגוף שיוקם יהיה מופקד על הטיפול בחומר הארכיוני של החוק הזה. האם יש פה נציג של גנז המדינה?
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני מקדם אותך בברכה, מברך אותך ומאחל לך בהצלחה. אני שמח על השתתפותך לראשונה בוועדה שלנו.
ד"ר טוביה פרילינג
¶
לכבוד לי, תודה רבה. אנחנו מברכים על הניסוח הקיים בחוק, אנחנו חושבים שזה מהלך חשוב. הניסוח הזה חוזר על הניסוח של המרכזים הקודמים שהוקמו בעניין הזה. \
פרופ' יוסף שטרית
¶
המוסד ראוי להתקיים אלא שאין מה להכניס לשם כי כל הארכיון של רבני ספרד, משורריה וכל יהדות ספרד נמצא היום בארכיונים המפוזרים בארץ ובעולם. אפשר להכניס לשם רק צילומים של החומר הקיים. זה קשור לחוק מפני שאין מה להכניס לשם.
היו"ר זבולון אורלב
¶
מה אני למד מגנז המדינה? שיהיה גוף שייקבע, שלא יישן בלילה, יידע שזה תפקידו, זאת אחריותו הלאומית והוא מופקד על הנושא הזה מטעם עם ישראל ומדינת ישראל. הוא יצטרך לתת דין וחשבון, הוא יצטרך להסביר את פעולותיו, יקראו לו, הוא יצטרך לדווח איך הוא פעל ומה הוא עשה. זאת כוונת העניין. היום אין אחריות לאומית וכל האוספים והגניזות הקיימים מפוזרים והכל נעשה בצורה וולנטרית.
עו"ד עדנה הראל
¶
אני רוצה להעיר הערה עקרונית לעניין הארכיון והיא ביחס בין החוק הזה לבין חוק יד בן-צבי. חוק יד בן-צבי עוסק בנושאים קרובים ואני מבינה שהחוק הזה לא מתכוון לבוא במקום חוק יד בן-צבי ולא על חשבונו של הטיפול בשלב זה. לפי חוק יד בן-צבי הוקם ארכיון ויש ארכיון מאד גדול, מהמפוארים בעולם באותו תחום. אני מבקשת שיובהר בחוק הזה לכל עניין, אבל באופן מיוחד לעניין הארכיון, שאין בחוק הזה כדי לפגוע או לגרוע מהסמכויות, ההיקף והפעילות של יד בן-צבי בתחומים שיד בן-צבי מופקד עליהם.
עו"ד עדנה הראל
¶
לא, לא מדובר על חפיפה. מדובר על קרבה ויכולה להיות חפיפה חלקית אבל חשוב לי שהחוק הזה יאמר מפורשות שהוא לא בא לפגוע במוסד שקדם לו וחוקק על פי חוק. במובן מסוים זה יכול לענות גם לעניין מכון המחקר.
אהרון כהן
¶
אני רוצה להצטרף להערה שלך ולהציע שלא רק ייאמר מכון בן-צבי אלא ייאמר שאין חוק זה בא לגרוע מכל המכונים הקיימים על פי חוק.
מירב ישראלי
¶
אני מזכירה לכם שבפעם הקודמת דיברנו על כך שיכול להיות שלגוף הזה תהיה סמכות מתאמת בין הגופים.
היו"ר זבולון אורלב
¶
יכול להיות אבל זה יעלה כשנדבר על תפקידי המועצה. ודאי שהוא יכול לקרוא פעם אחת לכולם לשולחן אחד ולדעתי זה חלק מרכזי בריכוז כל הגופים למיניהם שדיברו פה ואמרו שזה מפוזר. רצוי מאד שיהיה שולחן אחד שכולם באים אליו, יושבים, דנים ומתאמים ומחליטים מי עושה מה.
פרופ' תמר אלכסנדר
¶
לא הייתי בישיבות הקודמות אבל אני רוצה להציע שבסעיף 27 ייכתב יהדות ספרד והמזרח, כמו בכותרת החוק ולא לצמצם רק למשוררים. יש סופרים ויש ספרות שבעל פה שיש בה יצירה הנמשכת עד היום עם פתגמים ושירים שבעל-פה.
פרופ' תמר אלכסנדר
¶
בתנאי שהוא יעבוד בשיתוף עם מוסדות להשכלה גבוהה בארץ ואלה לא חייבות להיות רק אוניברסיטאות.
מירב ישראלי
¶
אני אזכיר שהשאלה עלתה בישיבה הקודמת, האם המכון צריך לבצע פעילות מחקרית בעצמו או לתאם בין פעילויות מחקריות של גופים אחרים.
היו"ר זבולון אורלב
¶
לדעתי זאת השאלה הבסיסית והיא גם שאלת המפתח למועצה על פי חוק או לתאגיד על פי חוק. אני אומר מראש שאני מתנגד להקמת מועצה סתם אלא צריך להסדיר את העניין בחוק, בין אם זאת מועצה ובין אם זה תאגיד. זה ברור לי ואני סבור שמורשת יהדות ספרד והמזרח ראויה לכך. אלא מה? השאלה היא האם הגוף הזה יהיה עכשיו אקזקוטיבי במובן הפעילות המחקרית או שבעצם הוא ממלא שלושה תפקידים: אחריות לאומית לעניין ההנצחה, אחריות לאומית לעניין הארכיון והגניזה והאחריות הלאומית לעניין תיאום כל הגופים. הוא היושב ראש של כל הגופים הקיימים המטפלים והוא רשאי על פי חוק לקרוא להם, לדרוש הסבר, דיווח מה קורה וכו'. אין לו סמכות לנהל אותם אבל יש לו סמכות ריכוז של העניין כדי שתהיה זרוע אחת לאומית. עניין המכון הוא הקובע, כי אם אנחנו נותנים לו סמכויות כאמור בסימן ד' – מכון, זה תאגיד ואי אפשר לעשות את זה במסגרת מועצה סטטוטורית.
ד"ר טוביה פרילינג
¶
אני שם לב לכך שבמבנה של המועצה יש חמישה נציגים למוסדות להשכלה גבוהה ואני חושב שההגדרה הזאת חשובה מאד ומקיימת סוג של קשר. מכיוון שהיה לי הכבוד לנהל מכון אוניברסיטאי וגם מכון מורשת, הייתי מנהל המכון במרכז למורשת בן-גוריון, אני חושב שהקשר עם אוניברסיטאות הוא קשר חשוב. יחד עם זאת המועצה מבטאת את האוטונומיה של הגוף הזה וזה חשוב. לדעתי מבנה המועצה נכון וזה משקף איזון ראוי של אינטרסים.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אבל השאלה היא אם הסמכות שמתכוון יוזם החוק לתת לגוף הזה, התגלתה בכתיבת החוק הזה.
רחמים מלול
¶
השאלה המרכזית היא האם הגופים הקיימים מקיימים מספיק את המחקר ועל פיה אני יכול להחליט אם לשנות את הסעיף הזה או לא. האם הם עוסקים במחקר ספציפי על יהדות X או יהדות Y ולא מרכזים את כל הפעילות המחקרית? אל תשכחו שהסעיף הזה מדבר לא רק על המחקר אלא גם על ההנחלה של המורשת.
שלמה ונטורה
¶
בתחום מורשת יהדות ספרד והמזרח שנמצא במזרח החינוך, שאני מופקד עליו, יש לנו ועדה אקדמית שמורכבת מנציגות של כל האוניברסיטאות. אנחנו בודקים, מעודדים ומתקצבים ביכולות הקטנות שלנו את נושא המחקר. חוץ מזה אנחנו מתעדים ומנחילים בהתאמה למערכת החינוך.
היו"ר זבולון אורלב
¶
מה היא עמדת משרד החינוך לגבי סעיף 27? אתם תומכים? אתם מתנגדים? אתם מסתייגים? אתם מתלהבים?
שלמה ונטורה
¶
אנחנו בעד שהריכוז של המחקר יהיה במכון בן-צבי, שמאגד בתוכו גם את יתר האוניברסיטאות. מכון בן-צבי מרכז את המחקר על יהדות המזרח ובכל אוניברסיטה יש גם מחקר שמתקיים על יהדות המזרח וספרד.
פרופ' חגי בן-שמאי
¶
מכון בן-צבי עוסק במחקר 53 שנה עם יבול עשיר של פרסומים, ספרים, כתבי עט בנושא כל קהילות ישראל במזרח מאפגניסטאן או הודו ועד מרוקו בלי יוצא מן הכלל. אני רוצה להדגיש שבקהילות היו עוד אנשים חוץ מרבנים וממשוררים ויש הסטוריה עשירה של חינוך, של פעילות, של חיי חברה וכלכלה בקהילות ובכל התחומים האלה עוסק מכון בן-צבי. רק לאחרונה הוצאנו חוברת על היצירה ההלכתית בכל קהילות ישראל בלי יוצא מן הכלל. מכון בן-צבי עומד בקשר עם כל האוניברסיטאות בארץ ועם כל הגופים של אירגונים קהילתיים.
היו"ר זבולון אורלב
¶
השאלה היא אם הקשר הזה משמעותי במובן שיש תכנית לאומית ביחס למחקר, אחד יודע על השני, אחד מתאם עם השני וכו'.
פרופ' חגי בן-שמאי
¶
ככל שהדבר תלוי במכון בן-צבי הקשר קיים בהחלט ברמה הלאומית. אני חושב שמכון בן-צבי מוכר בארץ ובעולם כגוף המוביל בעולם בתחום הזה. אין שום מוסד שיכול להראות על יבול של עשיה ויצירה מחקרית כמו מכון בן-צבי. אנחנו מדברים על קהילות ישראל במזרח באלף השנים האחרונות וזה כולל יצירה הלכתית, יצירה פיוטית, חברה, כלכלה וכל תחום בא לידי ביטוי. לכן עמדתנו היא שבהחלט יש מקום לתיאום ולייעוץ ואין מקום להקים עוד מכון מחקר שיעסוק בדיוק באותם הדברים אחרי שמכון בן-צבי רכש את כל הנסיון והוכיח את עצמו בפעילות השוטפת במשך 53 שנים.
אריה שומר
¶
אני חייב לברך אותך על הצעת החוק הזאת. אני חושב שלא צריך להיבהל ממה שנאמר פה כי יש מקום להצעה כזאת להנצחת מורשת יהדות ספרד. צריך למצוא את הדרך איך לעשות את זה. יד בן-צבי זה דבר אחר לגמרי, משרד החינוך עוסק בהנחלה ואני הייתי רוצה להצביע על שתי נקודות: לא הייתי בשתי הישיבות הראשונות אבל לדעתי השר הממונה צריך להיות שר התרבות. שר הדתות מתעסק בדתות וזה בכלל לא שייך אחד לשני. זאת לא נחלה של אף אחד אלא זה של המדינה ולכן השר הממונה צריך להיות שר התרבות, המדע והספורט.
אריה שומר
¶
אני חושב שמאד לא נכון שזה יהיה אצל שר הדתות. לשר הדתות יש הגדרת תפקיד בדיוק מה הוא צריך לעשות והוא מתעסק במילה דתות – נוצרים, יהודים, מוסלמים וכו'. תרבות היא התרבות שלנו. באתי לישיבה הזאת כדי להצביע על הנושא הזה שנגזר משמו של החוק – מורשת יהדות ספרד. מורשת יהדות ספרד היא כמו יד בן-צבי, היא כמו לדינו, היא כמו יידיש והיא נמצאת אצלנו במשרד. הנצחת מורשת יהדות ספרד צריכה להתקיים ולהישען על דוגמאות כמו יד בן-צבי ודומיו.
הנושא האירגוני הוא בעיה בדרגה רצינית ביותר כי מרגע שהחוק יתקבל צריך יהיה לבצע את החוק הזה. צריך יהיה להקים את המכון ואני חושב שמוצדק שיהיה מכון כזה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
חוק יד בן-צבי שבמסגרתו פועל המכון, יש שר שמופקד עליו והוא שר המדע, התרבות והספורט. פרופ' בן-שמאי ודאי יודע לעשות את האבחנה בין מי שמתקצב אותך לבין מי שהמחוקק הפקיד בידיו את האחריות המיניסטריאלית לנהל ולהיות אחראי כלפי הכנסת והוא שר המדע, התרבות והספורט. פעם זה היה שר החינוך והתרבות ומשהופרדו המשרדים הועברה הסמכות משר החינוך.
אריה שומר
¶
הצבעתי על הנושא האירגוני ואולי משרד החינוך יוותר מנכסיו, לא מתקציביו, לצורך הנושא האירגוני. יש עבודת מטה בנושא שנעשית בינינו לבין האוצר.
פרופ' חגי בן-שמאי
¶
אני לא מתמצא בדקויות אבל אני יודע ששנתיים ימים עמלנו על זה כדי למנוע מצב של כפל תמיכה וכל מיני סיפורים מהסוג הזה. אם התקציב לא מבטא כלום ורק כותרות מבטאות, בבקשה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
לא כותרות אלא המצב החוקי. המצב החוקי הוא שהשר המופקד עליך ונושא באחריות הלאומית ליד בן-צבי, שהמכון הוא חלק ממנו, הוא שר המדע, התרבות והספורט.
פרופ' חגי בן-שמאי
¶
מכון בן-צבי נוסד על ידי הנשיא בן-צבי ושולב אז באוניברסיטאות. אחרי פטירתו של הנשיא בן-צבי, כאשר מכון בן-צבי עדיין היה באוניברסיטה, נחתם הסכם בין האוניברסיטה העברית לבין יד בן-צבי ולפי ההסכם הזה האחריות האקדמית על המכון היא של האוניברסיטה. ראש מכון בן-צבי לא ממונה על ידי השר אלא על ידי הוועדה של האוניברסיטה.
עו"ד שנית פנחסי
¶
כדי להסיר ספק אנחנו לא מציעים, חלילה, שייפגעו הסמכויות של מכון בן-צבי או של יד בן-צבי. אפילו ביקשנו להוסיף בחוק הערה שכל הדברים שהמכון החדש יעשה כשיוקם, אם יוקם, לא יפגעו במה שאחרים עשו.
היו"ר זבולון אורלב
¶
בחוק יד בן-צבי, בסעיף 2(3) כתוב לקדם את חקר תולדות קהילות ישראל בארצות המזרח. תסבירי לי איך זה עולה בקנה אחד עם 27?
היו"ר זבולון אורלב
¶
הדברים שאמרו היועצת המשפטית והמנכ"ל הם ודאי פרוזה נעימה לאוזן, אבל זה לא מסתדר עם המילים. חוק לא יכול להיות סותר וצריך להחליט בידי מי מפקידה מדינת ישראל את המחקר. המחקר הוא בידי יד בן-צבי במובן החוק ולכן איך יכול להיות עוד חוק שמטיל על עוד מישהו את המחקר?
עו"ד שנית פנחסי
¶
בתוך המטרות הרחבות החוק לוקח נושא ספציפי ואומר: את הנושא הזה אני רוצה להרחיב. הנושא הספציפי הוא רבני ומשוררי יהדות ספרד והמזרח.
פרופ' יוסף שטרית
¶
אני חושב שיש פה ערבוב בין הרבה תחומים. אין מוסד אחד בעולם בכל תחום, הקטן והרחב ביותר, שיכול להיות ממונה בצורה אקסקלוסיבית על כל המחקר. יהיו מאה אלף חוקים והמחקר תמיד יהיה פתוח. גם כל התקציבים שהממשלה או המדינה תקצה למחקר לעולם לא יספיקו לנהל את המחקר באותו תחום כך שאין פה שום סתירה. אני מנהל מרכז מחקר באוניברסיטת חיפה, המרכז לחקר התרבות היהודית בספרד ובארצות האיסלאם ומעולם לא ראיתי את המרכז שלי כסותר כל מרכז אחר שקיים בארץ או בעולם, אלא להיפך.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני מסכים איתך שכל הרוצה לבוא וליטול מחקר יבוא ויטול מחקר אבל לא זאת השאלה הנדונה. השאלה היא האם החוק הישראלי מטיל חובה ומטיל אחריות ונותן סמכות לגוף אחד או לשני גופים או לשניהם באופן חופף. זאת לא שאלה מהותית אלא שאלה משפטית-חוקתית.
פרופ' יוסף שטרית
¶
במטרות החוק ייקבע שהמרכז הזה אמור לעסוק במורשת רבניה, משורריה וסופריה של יהדות ספרד ויהדות המזרח. קהילות ישראל לא מורכבות רק מרבנים שאנחנו עוסקים בהם.
היו"ר זבולון אורלב
¶
לפי החוק הקיים היום אם יש למישהו טענה שלא חוקרים את משוררי ספרד, יש כתובת. קוראים לשר המדע, התרבות והספורט ואומרים לו: הראה לנו מה עשית בעשר השנים האחרונות. אתה מופקד על חוק בן-צבי, אתה חייב לחקור את חקר קהילות ישראל. האם קהילות ישראל זה גם הרבנים? ודאי, הרי אין קהילה בלי רב. יש מי שנושא באחריות. מחר, כשיהיה החוק הזה, למי באים? מי נושא באחריות?
היו"ר זבולון אורלב
¶
אם כך אתה אומר שהאחריות מעתה ואילך על המחקר בתחום משורריה, רבניה וסופריה הוא על המועצה הזאת ולא על יד בן-צבי.
פרופ' יוסף שטרית
¶
גם מכון בן-צבי וגם המרכז הזה, אם יקום, יכולים לקיים פעילות מחקרית אך ורק במסגרת התקציבים שהוא מקיים. אין חוק בעלמא. הבעיה היא שגם מבחינה משפטית אפשר לחלק את הסמכויות בין שניהם.
היו"ר זבולון אורלב
¶
למעשה אתה אומר שעד עכשיו היתה אקסקלוסיביות של מכון בן-צבי ומעכשיו תהיה חלוקה – בנושאים אלה ואלה יעסוק מכון בן-צבי ובנושאים אחרים יעסוק המרכז הזה.
ד"ר משה עמר
¶
לדעתי אין מקום להקים מכון כי לפי מה שאמרו כולם, היא לא יכולה לפקח ולא יכולה לחקור כמועצה. במקום זה עדיף היה לכתוב שהמועצה תעודד ותתאם מחקרים.
ד"ר משה עמר
¶
כי אין לה כלים לעשות את זה. כל החוק הזה נועד לפתור בעיה שקיימת. עולם המחקר שנפגע הוא עולם המחקר התורני והמועצה הזאת תתאם ותעודד גם מחקר תורני וגם מחקר אקדמי ותדחף את שני הכיוונים יחד. כגוף היא לא אמורה להקים מכון מחקר ולא לחקור אלא לעודד מחקרים.
שמעון אוחיון
¶
מרכז דהן הוא מרכז על שמו של אהרון דהן, מרכז למורשת יהדות ספרד. זהו מרכז חדש שפועל כשנתיים באוניברסיטת בר-אילן והוא פונה אל הציבור הרחב. המכון עוסק בכל התחומים שהוזכרו כאן, החל ממחקר וכלה באירועי תרבות, החל בספרות הלכתית וכלה בשירה.
שמעון אוחיון
¶
ימי עיון לציבור הרחב, ימי עיון המוניים שכללו אלפי אנשים לציבור הרחב, להביא את האקדמיה לציבור הרחב וימי עיון למורים בהשתלמויות ועבודה עם תלמידים. אנחנו נותנים מלגות לתלמידי תואר שני באוניברסיטה והם מדריכים את תלמידי כיתה י"א בבתי הספר, כדי שיכתבו עבודות מחקר ברמה של 4-5 יחידות על מורשת ספרד.
היו"ר זבולון אורלב
¶
גם אם סעיף 27 יישאר במתכונתו אין בזה שום אקסקלוסיביות. עובדה היא שעד עכשיו האקסקלוסיביות קיימת למכון בן-צבי. לא יכולה להיות אקסקלוסיביות במדינה למחקר.
שמעון אוחיון
¶
בגלל זה הוא נקרא מרכז דהן וכרגע הוא נסמך על שולחנו של דהן ולא על הקופה הציבורית, שהיתה מצדיקה את היקף הפעילות שלו.
היו"ר זבולון אורלב
¶
יש שתי בעיות עם סעיף 27: 1. איך זה מסתדר עם חוק יד בן-צבי? 2. האם הצרכים האמיתיים של ההנצחה והמורשת הם כאלה שצריכים להקים עוד מכון, או שהצרכים הם כאלה שצריך להקים גוף שיכניס פלפל לכל הגופים האלה ויתאם אותם. זאת הדילמה שעולה כאן.
עו"ד אביגדור דנן
¶
מר ונטורה טען שמשרד החינוך תומך בהשארת המצב הקיים, כלומר שמכון בן-צבי עוסק במחקר. אני לא בטוח שהעמדה הזאת משקפת את משרד החינוך ואני רוצה לשים סימן שאלה אם צריך ללכת לשרה ולמנכ"לית.
אהרון כהן
¶
לגבי סעיף 27 לא מטרידה אותי ההנצחה אלא המכון הוא לב הבעיה. כבר לפני שתי ישיבות אמרתי שמה שחסר הוא תיאום, גוף מתאם לדברים שהוזכרו כאן. לכן אני מציע שאם יש עדיין מקום להכניס הערה כללית שאומרת שהמשרד לתרבות, מדע וספורט יוזכר בהצעה כמשרד מתאם. שנית, צריך למקד את הפעילות כלפי הצד הרבני, התורני וההלכתי. יש נחיצות בדבר הזה.
עודד וינר
¶
היות ומציע החוק התכוון לרבני ספרד ומשורריה וכפי שהיושב ראש הדגיש הפוקוס הוא על הנושא הזה, בניגוד למה שאמר אריה שומר אני מציע שיהיו שני שרים ממונים. יש הצעות חוק שיש בהן שני שרים ממונים.
עודד וינר
¶
יש כמה חוקים שאני מכיר שיש עליהם שני שרים ממונים. בהגדרת החוק כתוב: השרים הממונים יהיו שר פלוני ושר אלמוני. זה יבטיח לצורך הדבר את הדגש הספציפי שבו אנחנו רוצים לראות עין בעין את הדברים.
עודד וינר
¶
באשר לעצם הדבר, כל מכון שירבה לספר באוצרות הגנוזים, שכמעט רובם סמויים מן העין ויביא את המורשת הזאת לקהל גדול, יבורך. המכונים הקיימים עושים עבודה חשובה באשר הם, באוניברסיטאות, ביד בן-צבי וכן הלאה, אבל יחסית מעט מאד מהציבור זוכה להנות מפרי עבודתם. בדברי ההסבר צריך לכתוב שהמטרה היא להגיע לקהל יעד רחב ככל האפשר.
אורי שוסטרמן
¶
הטענה שלי היא לא שאין סיבה לעוד מחקר או לעוד פעולה אקדמית בעניין הזה אלא מבחינה מינהלית אנחנו לא רואים צורך להקים עוד מכון שיוגדר בחוק. אם הגדרת פעם אחת את יד בן-צבי ומדובר באותן מטרות, למה להגדיר את זה שוב? הרי קמים מכונים לצורך האקדמיה בבר-אילן או במקומות אחרים ואין שום צורך להגדיר עוד כזה דבר בחוק, מקסימום מועצה מתאמת בנושא הזה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
האם אנחנו יכולים לעקוף את הבעיה באופן שיירשם שהמרכז רשאי לקיים מחקרים? למה לדבר על מכון?
היו"ר זבולון אורלב
¶
לדעתי יש פה בעיה עם חוק יד בן-צבי ואני רוצה לעקוף אותה כך שהמרכז כן יוכל לקיים מחקרים.
היו"ר זבולון אורלב
¶
תהיה מועצה ויחליטו עניינית האם ברעיון הזה הצליחו לשכנע את ונטורה לתקצב מחקר ביד בן-צבי או האם הם רוצים מהתקציב שלהם לפנות לבר-אילן או שהם מחליטים לשכור שלושה חוקרים ולעשות את זה. החוק כן צריך לאפשר להם לקיים מחקרים ולא לסתום אפשרות כזאת, אבל להטיל חובה חיובית?
רחמים מלול
¶
הבעיה שלי היא כיצד המרכז הזה יוכל לבצע את המטרה המרכזית של החוק שהיא הנחלה. איך הוא יקיים הנחלה אם אין לו מכון מחקר רציני?
יחיאל לסרי
¶
שאלה לפרופ' שטרית – מה מצב המחקר היום בנושא יהדות המזרח באוניברסיטאות? האם יש מחלקות ליהדות המזרח בכלל באוניברסיטאות? אתה עוסק הרבה במחקר, האם אתה עומד בראש מחלקה ליהדות המזרח?
היו"ר זבולון אורלב
¶
קיימנו שלוש ישיבות בנושא וכמעט בכל מוסד אקדמי יש מסגרת כזאת או אחרת, מפוארת יותר או עלובה פחות, שעוסקת בחקר מורשת יהדות המזרח. התמונה שעולה היא שכמו בכל נושא יש ודאי מחסור בתחום המחקר ואין יד אחת מכוונת, אין תמונה לאומית כוללת ואין סדרי עדיפויות לאומיים. כן מתברר שחוק יד בן-צבי מטיל את חובת החקר על יד בן-צבי. ביושר אומר יוזם החוק שהוא לא צריך את המחקר לשם מחקר אלא לשם הנחלה והוא לא ינחיל אותו רק בעזרת המחקרים שלו אלא בעזרת המחקרים של כל המכונים שעושים את זה.
יחיאל לסרי
¶
זאת בדיוק הנקודה שאני רוצה להתייחס אליה. משום מה כל הסיפור של יהדות המזרח באוניברסיטאות אין לו את המעמד האקדמי כמו כל שאר התחומים. יש מכונים אבל אין מחלקות שמתוקצבות על ידי האוניברסיטאות. המועצה להשכלה גבוהה כמעט לא מכירה בתחום הזה. אתה עוסק המון במחקר אבל אתה עומד בראש מחלקה לספרות צרפתית. לכן, מבחינתי, כל מכון נוסף או כל גוף שיכול לחקור בנוסף את יהדות המזרח צריך לברך עליו ולא צריך לחשוב לבקר אותו. אני שומע ממר אוחיון שהוא מתלבט ויש לו בעיה עם סעיף 27.
פרופ' יוסף שטרית
¶
צריך לעשות צדק עם גוף שלא הוזכר עד עכשיו. בישיבה הקודמת אמרתי שבמשך 25 שנה התקדם המחקר על יהדות המזרח על כל קהילותיו ב-4000 שנה כאשר ההנחלה התקדמה בעשר שנים. יש פער עצום בין גופי המחקר הקיימים היום גם בארץ וגם בעולם ומה שלא נעשה במשך 25 שנה נעשה הודות להקמת המורשת ליהדות המזרח במשרד החינוך, שתיאמה ותקצבה את זה. השאלה העומדת עכשיו בפני החברה הישראלית היא הנחלת כל גוף המחקר העצום הזה לציבור ולבתי הספר.
רחמים מלול
¶
אני מציע את הנוסח הבא: המרכז יקיים מכון מחקר בו ירוכזו מחקרים קיימים וכן יוכל לעסוק בעצמו במחקר נוסף.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אנחנו נצטרך לנסח את סעיף 27.
סעיף 28 – "המכון יקיים פעילויות הסברתיות ואקדמיות לקידום מטרות חוק זה, לרבות קבוצות מחקר." אני מציע לומר זאת במילים פשוטות – המכון יקיים פעילויות הסברתיות להנחלת מורשת יהדות ספרד והמזרח לקידום מטרות חוק זה. למה להיכנס לכל הפירוט? אני חושב שעל זה איש לא יחלוק וגם הדברים שאמר פרופ' שטרית מחזקים את זה.
29 – ספריה – זה חלק מהנצחה בארכיון.
30 – פרסומים – אני לא רואה עם זה בעיה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אנחנו סבורים שהגוף שיקום יכול, צריך ורשאי לקיים מחקרים. איך יהיה הניסוח? אני לא יודע. אישית יש לי בעיה לחייב בחוק הקמת מכון מחקר ואני חושב שאפשר להגיע למטרה שרוצה יוזם החוק מבלי לחייב זאת.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אבל לא להקים מכון מחקר. אני לא חושב שבחקיקה ראשית צריכים להקים מכון מחקר על כל המשתמע ממנו. ההקשר של מכון מחקר הוא אקדמי עם פרופ' חבר, עם פרופ' ממונה, עם היתר מהמועצה להשכלה גבוהה ועוד ועוד.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אין לי בעיה עם זה. אמרתי: "יקיים מחקרים" אפילו לא "חקר".
אנחנו חוזרים לסימן א- המרכז ואני רוצה להתרכז בתפקידי המועצה.
"1. לקבוע את מדיניותו הכללית של המרכז.
2. לקבל דוחות על פעילות המרכז מהוועד המנהל.
3. לאשר את תקציב המרכז."
לי חסר הדבר המרכזי, להיות הגוף הלאומי שמרכז ומתאם.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני לא מתכוון לייפות את דבריי. אני מתכוון לגוף שיש לו אחריות לאומית לזמן, לדרוש דוחות, ללחוץ, לתאם ומישהו צריך לעשות את זה. אם אנחנו רוצים לקדם את הנושא, צריכה להיות איזושהי אחריות לאומית כוללת בסוגיה הזאת. אולי נוסיף את זה במטרות?
היו"ר זבולון אורלב
¶
הוא יקרא לאוניברסיטת חיפה ויגיד להם: אני מבקש לדעת מה הן תכניות המחקר שלכם במורשת יהדות המזרח בשנה הקרובה? הוא לא יכול להכתיב בו.
פרופ' חגי בן-שמאי
¶
אני חוזר לאותו קושי שעמדתי עליו קודם. אם יש פה תחום של חקר מורשת יהדות המזרח, לפי מה שאמרת שר התרבות יכול לבוא אליי ולדרוש ממנו דוח, אבל במקביל גם שר הדתות יכול לבוא אליי. שני שרים יבואו אליי? זה מתקבל על הדעת?
פרופ' חגי בן-שמאי
¶
זאת אומרת שאין רע בכפל דיווח, אבל אם אני אבקש כפל תמיכה, אדוני יודע לאיזה תסבוכת אני נכנס.
פרופ' חגי בן-שמאי
¶
אני שואל את המשפטנים: יש מצב חוקי שבו המדינה רשאית לדרוש ממני כפל דיווח? למה אני צריך לטרוח ולהכין דוחות פעמיים?
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני מאמין שתיפתר בעיית התיאום בין שר הדתות לשר המדע. גיליתי את דעתי ליוזם החוק ואני חושב שלטובת החוק לא שר הדתות צריך להיות מופקד על זה אלא שר המדע, התרבות והספורט וממילא תיפתר הבעיה. לא שאני מזלזל בשר הדתות אלא שלצערי משרד הדתות נתפס כשטיבל קטן. מי שדואג לתיאטרון הבימה ולמוזיאון ישראל, שידאג באותה רמת אחריות גם למרכז הזה.
רחמים מלול
¶
מזה אני חושש ולכן הצעתי את משרד הדתות. אני מציין פה בפירוש את כוונותיי. חששתי שזה יהיה במשרד התרבות, המדע והספורט, שאז הוא לא ימצא לנכון לתקצב מספיק משאבים לנושא הזה. משרד הדתות גם תומך במכוני מחקר והוא יוכל להפנות חלק מהמשאבים גם לזה.
רחמים מלול
¶
צריך גם רגישות לנושא וגם מוטיבציה לעסוק בנושא הזה. אני לא יודע אם המוטיבציה והרגישות תהיינה במשרד התרבות. תשאלו את חבר הכנסת לסרי כמה הוא מתרוצץ על מנת לכסות גרעון של התזמורת האנדלוסית? אתה מוצא אוזן קשבת?
היו"ר זבולון אורלב
¶
צריך לדעת את המושגים הכספיים. חשבתי שהמושגים הכספיים לתמיכות התרבות שונים לחלוטין מהמושגים הכספיים של משרד הדתות, אבל אם אתם רוצים לשמוח בשמחת עניים, בבקשה. אני שומר לעצמי את הזכות לדחות את הדיון הנוגע לשר הממונה עד שתהיה לנו תשובה ממשרד המשפטים אם אפשר שיהיו שני שרים ממונים. לדעתי צריך להוסיף סעיף בסימן א' – המרכז, שיאמר את המטרות ויהיה אחראי לתיאום, ריכוז, קידום ועידוד כל הגופים והמסגרות. לדעתי זאת גולת הכותרת של כל הצעת החוק כי מה שחסר מבחינה לאומית זה אותו זרז לאומי, אותו קטליזטור לאומי שיישב עם כל הגופים.
אם יתברר שמבחינה לאומית שיש עודף מחקר ופחות הנחלה, עם כל הכבוד צריך לבוא לגופים ולומר: השנה נעביר משאבים כדי לראות איך אנחנו מפיצים את המורשת.
היו"ר זבולון אורלב
¶
1. "שלושה נציגים לפי המלצת הרבנים הראשיים לישראל.
2. שני נציגים של הרשות המקומית שהמרכז פועל בתחומה, כשאחד מהם הוא ראש מועצה דתית". זה דבר שלא קיים בשום גוף כזה. לעיריית תל-אביב אין מעמד במרכז רבין. זה מוסד לאומי ובמקרה הוא ממוקם בתל-אביב.
רחמים מלול
¶
אם העיריה של אותה עיר תרצה לתמוך במרכז הזה, ראש העיריה ירצה שיהיה לו נציג במרכז. יש רשויות שתומכות במוסדות תרבות.
אהרון כהן
¶
למה כל כך הרבה נציגי ציבור? במועצה שלנו יש נציג ציבור אחד ויתר הנציגים הם ממוסדות או מגופים. באים כל מיני נציגי מפלגות ולא אנשים מקצועיים.
היו"ר זבולון אורלב
¶
לדעתי צריך להיות קשר בין נציגי הציבור לבין הגופים שעוסקים בזה. הייתי מציע שישה נציגי ציבור מבין המרכזים והמוסדות שפועלים. לדעתי חייבים להיות נציגים משני התאגידים הפועלים על פי חוק - יד בן-צבי והמועצה הלאומית לתרבות הלדינו. מה הבעיה עם נציגי הסגל האקדמי?
היו"ר זבולון אורלב
¶
המרצה הטוב ביותר לשירה ולפיוט באוניברסיטת בר-אילן, אם הוא לא חבר המכון למורשת יהדות המרכז, הוא לא יוכל להיות? הייתי מציע חמישה נציגים מהמוסדות המוכרים להשכלה גבוהה מתחום מורשת יהדות ספרד והמזרח.
מירב ישראלי
¶
בחוק המועצה הלאומית לתרבות הלדינו מדובר בשלושה נציגים של מוסדות להשכלה גבוהה כמשמעותם בחוק המועצה להשכלה גבוהה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
לדעתי צריך לקבוע עוד שני נציגי ממשלה והממשלה תחליט אם היא רוצה שזה יהיה ממורשת יהדות המזרח.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אתה מעלה על דעתך שאם החוק יעבור עם שני נציגי ממשלה, מנהל מורשת יהדות המזרח לא יהיה הנציג?
היו"ר זבולון אורלב
¶
הממשלה צריכה להחליט. מנהל מורשת יהדות המזרח הוא לא תפקיד בחוק. אם מחר יבטלו את המשרה הזאת, מה תעשה?
היו"ר זבולון אורלב
¶
אם מתחילים לפרט את משרדי הממשלה, צריך שלושה משרדים פלוס נציג השר: נציג שר הדתות, נציג שר החינוך, נציג שר התרבות ונציג שר האוצר. אגב, זה אינטרס של המרכז שנציג האוצר יהיה שם וגם ביד בן-צבי הוא שם. אני חושב שצריך לפרט את שלושת המשרדים האלה.
רחמים מלול
¶
יהיו ארבעה נציגי ממשלה, שישה נציגי ציבור, נציג אחד של הרשות המקומית, גנז וחמישה נציגי המוסדות להשכלה גבוהה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
הם יקבעו. כפי שאמרנו, גם שני הגופים הסטטוטורים גם בפנים. לסיכום: יהיו ארבעה נציגי ממשלה, שלושה מומלצי הרבנים הראשיים, נציג אחד מרשות מקומית, שישה נציגי ציבור מקרב האירגונים הפועלים, הגנז, חמישה אנשי הסגל האקדמי ועוד שני נציגים מהגופים הסטטוטוריים. הגענו ל-22 חברים.
היו"ר זבולון אורלב
¶
בחוק הלדינו כתוב: "שלושה נציגים של מוסדות או מכונים העוסקים בתרבות הלדינו והפצתה". בנוסף לזה ייכתב בחוק שיהיה נציג יד בן-צבי ונציג המועצה ללדינו בגלל שהן מועצות סטטוטוריות, חוץ משישה נציגי ציבור. לא הייתי מגדיל ל-23 אלא מפחית ל-21 על ידי הפחתה של נציג ציבור אחד. מוסכם עליך?
פרופ' יוסף שטרית
¶
החוק, כפי שנראה עכשיו, הוא באמת כזה, הפונקציה המרכזית שצריכה להיות בכל החוק הזה היא המנהל המדעי, שיידע לתרגם ולהפעיל את כל המערכות.
פרופ' יוסף שטרית
¶
אבל פה החוק לא עוסק אך ורק במחקר אלא בהרבה דברים. מנהל מוזיאון הוא לא מנהל אקדמי.
מירב ישראלי
¶
בחוק להנצחת רבין כתוב: "לראש המרכז ימונה אדם שהוא בעל מעמד בשדה ההשכלה הגבוהה". אומרים משהו לגבי כישורי ראש המרכז.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אם יהיה רב שאינו בעל השכלה אקדמית אלא בעל השכלה תורנית גבוהה, זה ייהפך לעניין של עסקנים?
פרופ' חגי בן-שמאי
¶
בסעיף 8(א) יש אפשרות תיאורטית שכל שבעת חברי הוועד המנהל יבואו מבין מגזר אחד או שניים.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אתה צודק. אני בהחלט חושב שהואיל והוועד המנהל הוא אקזקוטיבי, אנחנו בהחלט צריכים להסדיר בחוק גם את ההרכב של הוועד המנהל. אני מציע שלא השר ימנה אותו אלא המועצה. ממתי השר ממנה את הוועד המנהל? אתה מבין מה יקרה? הוועד המנהל חייב לשר ולא חייב למועצה.
יחיאל לסרי
¶
אם לא נקבע בחוק את הכישורים של ראש המרכז, אנחנו עלולים לקבל מינוי פונקציונרי של אדם לא מתאים, שלא יביא את המרכז הזה למטרות שלשמן הוא הוקם.
היו"ר זבולון אורלב
¶
בחוק להנצחת רבין כתוב: "לראש המרכז ימונה אדם שהוא בעל מעמד בשדה ההשכלה הגבוהה".
יחיאל לסרי
¶
היא לא פסולה. היא צריכה להיות דמות רבנית בעלת שיעור קומה מתאים ובכל מקרה לא הייתי משאיר את זה פתוח אלא מגדיר סטנדרט גבוה לראש המכון הזה. מישהו בעל מעמד במוסדות להשכלה גבוהה כולל הרבנות.
היו"ר זבולון אורלב
¶
המחוקק ממנה מועצה והמועצה צריכה לבחור מנכ"ל באישור השר. מועצה שיושבים בה כל הגופים האלה, אתה סומך עליה?
יחיאל לסרי
¶
תפריד בין יושב ראש המועצה לבין המנכ"ל. המנכ"ל הוא איש מקצוע, הוא טכנוקרט, אבל ראש המכון צריך להיות אדם בעל מעמד בתחום ההשכלה הגבוהה או הרבנית.
יחיאל לסרי
¶
למעשה הוא ראש המרכז מבחינה רעיונית, חזונית וכן הלאה. אני רוצה שיהיה בעל מעמד שגם אם הוא יבוא מתחום הרבנות, שלא יהיה ספק לחברי המועצה שהאדם הוא בעל הכישורים המתאימים כדי להרים כזה נושא.
פרופ' חגי בן-שמאי
¶
למה לא נאמר שראש המרכז יהיה אדם שהשכלתו או כישוריו או עיסוקו או כולם יחד קשורים למטרות החוק או לביצוען? באופן כזה נכסה את כל התחומים. מי שימנה אותו יצטרך לתת דין וחשבון אם המינוי המוצע מתאים להגדרה הזאת.
יחיאל לסרי
¶
אני אתן לך מקומות שלא רשמו בהם ואוי לנו על מה שיש לנו. המינוי יכול להיות פוליטי ולא ענייני וזה יחטיא את המטרה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
גם אני לא שלם עם זה שהעניין פתוח, אבל אני מודה שאין לי כרגע פתרון. רשמנו לפנינו, יש קריאה שניה ושלישית ונחזור לדיון. יש תאגידים שבהם זה כתוב וברובם לא כתוב.
עו"ד ארז אנצוויג
¶
אנחנו מציעים שייקבע שחברי הוועד המנהל יהיו זכאים לגמול אבל להוריד את הפסקה הנוגעת להחזר הוצאות. בתאגידים הסטטוטורים השונים אין הסדר ויש כללים שונים. מתוך החלטת ממשלה הוקמה ועדה לסיווג תאגידים סטטוטוריים שהוציאה המלצות וכיום יש נסיון לחוקק חקיקת רוחב שתסדיר את הנושא הזה. בין ההמלצות שלה היא ממליצה שבמקום שתהיה זכאות לגמול לא תהיה זכאות להחזר הוצאות.
עו"ד ארז אנצוויג
¶
אנחנו מודעים לכך שאין אחידות בחוקים. יש למעלה מחמישים תאגידים סטטוטוריים, יש תאגידים שאין בהם בכלל התייחסות לגמול.
היו"ר זבולון אורלב
¶
למה לזה הסכמתם? אני מניח שהחוק לא היה עובר בלי הסכמתכם, מה עוד שזה חוק ממשלתי. אף אחד לא עשה מחטף עם חוק רבין.
עו"ד ארז אנצוויג
¶
ייתכן ולא שמנו לב לעניין הזה. יש היום נסיון להגיע להצעת חוק שתסדיר את העניין הזה כך שייקבע שהוא יהיה זכאי לגמול אבל יורידו את הפסקה בעניין החזר ההוצאות.
מירב ישראלי
¶
צריך להעמיד את הדברים על דיוקם. יש מועצה לתאגידים ציבוריים ששר המשפטים מינה, שפועלת והגישה טיוטת דוח בנושא. אני משערת שזאת אחת ההמלצות. הכוונה היא לחוקק חוק מסגרת לגבי כל התאגידים הציבוריים ויש פעילות בכיוון הזה, אבל כרגע עוד אין חקיקה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אם אנחנו נענים לבקשתך, אתם תומכים בחוק? חבר הכנסת המציע קיבל את עצתך מתוך אמונה שזה יוסדר והמילים "וכן להחזר הוצאות" יימחקו עד סוף הפסקה.
מירב ישראלי
¶
צריך להוסיף הגדרה של מוסד מוכר כהגדרתו בחוק המועצה להשכלה גבוהה, צריך להכפיף את המרכז לבקורת מבקר המדינה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני מוכן שלקריאה הראשונה זה יהיה תאגיד כי אם עכשיו נקבע מועצה ונשתכנע לקריאה שניה ושלישית תאגיד, יגידו נושא חדש, אבל אני אומר לך, אדוני, שאני שומר לעצמי את הזכות לקריאה שניה ושלישית לחזור לדיון ולהגיש הסתייגות.
היו"ר זבולון אורלב
¶
תאגיד זה מנגנון ורכבים ומשרדים וזה כשלעצמו זה סיפור שלם. כל הכסף יילך רק על מנגנונים ולכן צריך שהגוף יהיה סטטוטורי אבל לא תאגיד.
מירב ישראלי
¶
בסעיף 7 חסר סעיף שאומר שהמועצה תקבע את סדרי עבודתה ככל שהם לא נקבעו בתקנות, כך זה בכל התאגידים. אחרי סעיף 13 חסר סעיף של פקיעת כהונה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני מציע שהמועצה תמנה מבין חברי הוועד המנהל שבעה חברים תוך שמירת האיזון בין הגופים המרכיבים את המועצה.
יחיאל לסרי
¶
זה מאד כללי ולא מחייב ויהיה קשה מאד לתרגם את זה בפועל. אי אפשר להגביל מועצה לבחירת ועד מנהל?
יחיאל לסרי
¶
אם כך אתה צריך להקים עוד מועצה בתוך מועצה. המועצה יצוגית והוועד המנהל תפקידו לנהל ביום-יום.
היו"ר זבולון אורלב
¶
הייתי אומר כך: ובלבד שהוא יכלול לפחות נציג ממשלה אחד, נציג אחד של הרבנים הראשיים, לפחות נציג אחד של הסגל האקדמי ולפחות נציג אחד של נציגי האירגונים.
היו"ר זבולון אורלב
¶
לא. אלה האנשים שמוכרחים להיות שם אחרת עושים קואליציה של אלה עם אלה ודוחקים החוצה את האחרים. אגב, הממשלה היא הגוף הכי משמעותי
פרופ' חגי בן-שמאי
¶
יש לי שאלה לגבי סעיף 13. הניסוח מכשיל כי כתוב שאפשר למנותו מחדש לשתי תקופות רצופות וצריך לכתוב שאפשר למנותו מחדש לתקופת כהונה נוספת. הכוונה היא שבסך הכל הוא לא יכהן יותר משתי תקופות רצופות.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אל תחייב אותו לקיים מחקרים. אולי הוא יגיע למסקנה שאת כל הכסף שלו בשנה הבאה להקדיש להנחלה ולא למחקר. למה אתה רוצה לחייב אותו? יש לו מועצה שכותבת את תכנית העבודה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אומרים לך כל אנשי המחקר שאין בעיה עם המחקר במורשת יהדות המזרח. תן לו את הגמישות כך שאם הוא רוצה הוא יקיים מחקר ואם הוא לא רוצה הוא לא יקיים. לפי התכנית יש מועצה שקובעת את התקציב.
פרופ' יוסף שטרית
¶
אני נמצא בחוג ללשון עברית ובחוג לצרפתית שאין שם ספרדים ואני מקיים את כל המחקר שלי על יהדות ספרד.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני מוכן להוסיף את המילה לקדם. המרכז יקדם ורשאי לקיים מחקרים לצורך ביצוע חוק זה.
מירב ישראלי
¶
אני רוצה לסכם את הפרק הזה – זה לא יהיה מכון אלא המרכז יקדם ורשאי לקיים מחקרים. המרכז יקיים פעילויות הסברתיות להנחלת מורשת יהדות ספרד והמזרח לצורך קידם מטרות חוק זה. את הספריה אנחנו משאירים?
היו"ר זבולון אורלב
¶
בהחלט. אין בחוק זה כדי לגרוע מסמכויות או מכל האמור בחוקים אחרים. אני מציע לציין במפורש את חוק יד בן-צבי והלדינו. זה יבוא בתוך גוף החוק.
האם אני יכול להצביע לקריאה ראשונה?
עו"ד עופר סיטבון
¶
אם בכל זאת זה יהיה תאגיד סטטוטורי, בסעיף 33 שעוסק במימון כתוב שהמרכז ימומן מכספי מדינה ומכספי תרומות. דוח הוועדה לתאגידים ציבורים שמדובר בו אומר שאחד המאפיינים המרכזיים בתאגידים סטטוטוריים הוא שתהיה להם יכולת מימון עצמאית עד כמה שיותר וכספי תרומות זה דבר אמורפי.
היו"ר זבולון אורלב
¶
מה אתה מציע שיהיה כתוב? תפקידו של עובד מדינה זה לא לומר רק את הבעיות אלא גם להצביע על הפתרונות.
היו"ר זבולון אורלב
¶
תודה על ההערה. אני מציע שתהיה סמכות למועצה לגבות תשלומים עבור שירותים או פעילויות באישור השר.
היו"ר זבולון אורלב
¶
יש לי שאלה נוספת. אם אני אציע כזה חוק ליהדות אשכנז אני אקבל את כל התמיכה המסיבית הזאת?
היו"ר זבולון אורלב
¶
כשאני רוצה להביא את ילדיי לקרוא מחקר וללמוד על העיירה בפולין היכן שגרו אמי זכרה לברכה וייבדל לחיים ארוכים אבי, אין לי מקום לעשות את זה.
פרופ' חגי בן-שמאי
¶
אתה לא הראשון שאומר את זה. הנשיא הרצוג המנוח אמר את זה במועצה הציבורית של יד בן-צבי לפני 13 שנה.
יחיאל לסרי
¶
אני חושב שמכון כזה צריך להביא לידי ביטוי גם את המורשת המוסיקלית של יהדות ספרד. אני רוצה להתייעץ עם פרופ' שטרית איך אנחנו מביאים את זה לידי ביטוי בסעיף 27.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אם כתוב שמטרתו של חוק זה להקים מרכז שינציח לדורות את פועלם ומורשתם של רבני יהדות ספרד ומשורריה, האם אין בכלל זה גם פעילות מוסיקלית?
היו"ר זבולון אורלב
¶
רבותי, הואיל והיועצת המשפטית אמרה לי שאנחנו במצב דיון כזה שבו אנחנו יכולים להצביע על הקריאה הראשונה, אני מעלה את החוק להצבעה בכפוף לתיקונים. נא להצביע.
הצבעה
בעד העלאת הצעת החוק לקריאה ראשונה – רוב
נגד – אין
נמנעים – אין
החוק אושר להעלאה לקריאה ראשונה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני קובע שהחוק יועלה למליאה להצבעה בקריאה ראשונה. תודה רבה לכולם, הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 13:20.